Παρασκευή, Δεκεμβρίου 06, 2013

Σαντορίνη, το καλύτερο νησί της Ευρώπης σύμφωνα με την κατάταξη για το 2013 του Travel + Leisure

Τα ανα κατηγορία (νησιά, πόλεις, ξενοδοχεία, υπηρεσίες κ.α. ) βραβεία του ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες το ταξιδιωτικό portal  "Travel + Leisure" με την Σαντορίνη να κερδίζει για μια ακόμη φορά την πρωτιά στην κατηγορία νησιά και σε ότι αφορά τα νησιά της Ευρώπης. Το βραβείο εστάλει πρίν από λίγες ημέρες στον Δήμο Θήρας. Στην δευτερη θέση της κατηγορίας βρίσκεται η Σικελία και στην τρίτη η Κρήτη. Με δεδομένους στους .. “σκληρούς ανταγωνιστές”, η πρωτιά της Σαντορίνης αποτελεί μια ακόμη πολύ σημαντική διάκριση για το νησί και επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειες όσων ασχολούνται με τον τουρισμό βρίσκουν τον στόχο τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Θήρας,

“Με ιδιαίτερη χαρά παραλάβαμε το βραβείο του περιοδικού "Travel + Leisure" για την ανάδειξη της Σαντορίνης ως Καλύτερο Νησί της Ευρώπης για το 2013!”

Την σελίδα του ταξιδιωτικού πόρταλ στην οποία εμφανίζετε η Σαντορίνη στην πρώτη θέση μπορείτε να την δείτε εδώ : http://www.travelandleisure.com/worldsbest/2013/islands/europe-islands/498

κινηματογραφική λέσχη Θήρας - οι προβολές της

Τα φίλμ που θα προβληθούν είναι τα εξής :

09/11/13: Τα μυθικά πλάσματα του Νότου
16/11/13: Σώμα με σώμα
23/11/13: Hasta la Vista
30/11/13: O κυνηγός
07 και 08/12/13: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
14/12/13: Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη, στις 21.00 κι η είσοδος είναι στα 7 και 5 ευρώ για τα μέλη.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες που θα προβληθούν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της προβολής φίλμ του Φεστιβάλ της Δράμας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Οινοποιείου Μπουτάρη στο 22860 81111

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013

κάρτα Ελευθέρας Εισόδου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους για τους εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σαντορίνης,

Σας γνωρίζουμε ότι όλοι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, Γ/ βάθμιας, Β/βάθμιας και Α/βάθμιας εκπαίδευσης (ημεδαποί και αλλοδαποί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα) δικαιούνται κάρτα ελεύθερης εισόδου στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.   Στην περίπτωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών, η έκδοση δελτίου ελευθέρας εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα. Η κάρτα εκδίδεται από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορίες ή Μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Για λόγους πρακτικούς αλλά και ταχύτερης διεκπεραίωσης  της διαδικασίας έκδοσης της Κάρτας θεωρούμε ότι είναι προσφορότερο η αποστολή των δικαιολογητικών στις υπηρεσίες έκδοσης Καρτών να γίνει είτε ατομικά είτε μέσω του σχολείου που υπηρετούμε.

Για διευκόλυνση σας επισυνάπτουμε Έντυπο Οδηγιών και την σχετική ΥΑ. Για οιανδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το ΔΣ του Συλλόγου.

Κάρτα ελεύθερης εισόδου εκπαιδευτικών στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους , τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης.

Όλοι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, Γ΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας και Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης (ημεδαποί και αλλοδαποί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα) δικαιούνται κάρτα ελεύθερης εισόδου στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Στην περίπτωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών, η έκδοση δελτίου ελευθέρας εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα. Η κάρτα εκδίδεται από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορίες ή Μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Εάν σε ένα σχολείο είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για έκδοση κάρτας, εκτός των παραπάνω χρειάζεται και ένα διαβιβαστικό από τη Διεύθυνση του σχολείου, που θα αναφέρει: «Σας διαβιβάζουμε τα δικαιολογητικά των παρακάτω εκπαιδευτικών - τα ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα- και σας παρακαλούμε για την έκδοση…).

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά Μουσεία που εκδίδονται οι σχετικές κάρτες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο : Τοσίτσα 1 & 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ Τηλ: 2108217724
Νομισματικό Μουσείο Πανεπιστημίου 12, 106 71, Αθήνα Τηλ.: 210.3643774
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Bασ. Σοφίας 22 106 75 Αθήνα 210 7211027

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σαντορίνης, ανακοίνωση για το my school

Σύμφωνα με το κείμενο,

Η εκπαιδευτική κοινότητα αισθάνεται «ανακούφιση» με το νέο πληροφοριακό σύστημα «my school». Το νέο αυτό σύστημα ήρθε  να λύσει πολλά από τα προβλήματα των σχολικών μονάδων όπως διατείνεται το Υπουργείο.

Το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού»  θα καταγράφει κεντρικά πλέον όλες τις πληροφορίες που αφορούν στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολικών μονάδων. Οι απρόσωποι τεχνοκράτες της  κεντρικής διοίκησης  θα συλλέγουν πλέον πληροφορίες για τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας και τις άδειες των εκπαιδευτικών, καθώς και για τις βαθμολογίες , τις μετεγγραφές , τον αριθμό παιδιών ανά τάξη και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών.


Ποιες παιδαγωγικές και λειτουργικές ανάγκες εξυπηρετεί όλη αυτή η χρονοβόρα συμπλήρωση των στοιχείων; Είναι αυτός ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης; Έτσι λέει το Υπουργείο. Δεν τους πιστεύουμε. Θέλουν έναν εκπαιδευτικό φοβισμένο. Θέλουν μια κοινωνία φοβισμένη. Επενδύουν και σχεδιάζουν στο φόβο και την απραξία. Θέλουν να  κατατάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε «καλούς» και «κακούς», τις σχολικές μονάδες σε «αποδοτικές» και «μη αποδοτικές»  με συγκρίσεις στοιχείων και αριθμών.

Δίνουν προτεραιότητα σε ένα πληροφοριακό σύστημα ολοκληρωτικού τύπου, ενώ υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν χρήματα να εφοδιαστούν με πετρέλαιο, με κενά σε εκπαιδευτικούς, άνεργους αναπληρωτές, εκπαιδευτικούς  με υποχρεωτικές μετακινήσεις. Δίνουν προτεραιότητα στα νούμερα και όχι στον άνθρωπο. Έτσι θέλουν να είναι στα δικά τους σχολεία.

εισήγηση του Παναγιώτη Ρήγα για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2014

Την εισήγηση του Παναγιώτη Ρήγα κατά την συζήτηση στην Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2014 , μπορείτε να την δείτε εδω : http://www.prigas.gr/?p=main

η Π.Ε.Δ.. Ν. Αιγαίου για την κινητικότητα στους σχολικούς φύλακες

Επιστολή προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε.,  σχετικά με το «Αίτημα για ένταξη των σχολικών φυλάκων στο θεσμό της κινητικότητας», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

«Ως  πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζω προς εσάς τη βούληση του συνόλου των αιρετών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών των Κυκλάδων, για την παραμονή των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους.
Ήδη έχει φανεί το κενό από τη μη προσφορά υπηρεσιών για την διαφύλαξη των σχολικών μονάδων των νησιών μας.  Στην περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η επαναφορά του συνόλου των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους, σας ζητάμε όπως ενταχθούν, τόσο στο θεσμό της διαδημοτικής κινητικότητας,  όσο και στην κινητικότητα σε δημόσιους φορείς, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να καλύψουν κενές θέσεις στους νησιωτικούς μας δήμους και στις δημόσιες υπηρεσίες .
Με δεδομένη την υποστελέχωση των νησιωτικών δήμων και των κρατικών υπηρεσιών,  η συνεισφορά των σχολικών φυλάκων στο έργο τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υλοποίηση του δύσκολου έργου, το οποίο επιτελούμε σήμερα στα νησιά μας. »

απόρριψη της αίτησης έγκρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή ξενοδοχείου στην Βλυχάδα

Αρνητικά γνωμοδότησε και η Γ.Γ. της ΑΔΑ στην αίτηση έγκρισης των όρων δόμησης κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Βλυχάδας της Σαντορίνης, σε συνέχεια της νωρίτερης, τον Οκτώβρη του 2013, απόφασης του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που ανήκει στον ίδιο φορέα. 

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 04, 2013

ένα «όνειρο» καθώς και πολυετείς προσπάθειες υλοποιούνται…

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται από την ΔΕΗ ως μέρος των ανταποδοτικών ωφελημάτων του νησιού που ταλαιπωρήθηκε από τις διακοπές ρεύματος εξ αιτίας της ζημιάς στο εργοστάσιο της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2013.

Σίγουρο δε μοιάζει το ότι το έργο και κυρίως το όμορφο αποτέλεσμά του, θα δημιουργήσει πολλές προσδοκίες στις .. περισσότερες περιοχές του νησιού ως προς το ενδεχόμενο να μπορέσει κι εκεί στο μέλλον να πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο… Ελπίζουμε πάντως και με μια δόση χιούμορ, να μην χρειαστεί ένα ακόμη .. αυγουστιάτικο μπλάκ άουτ καθώς και πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου για να  ενταχθούν στους σχεδιασμούς της Επιχείρησης ανάλογες πρωτοβουλίες…

Επίσης σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό, οι … περισσότερες μέχρι στιγμής φωτογραφίες του οικισμού  σε λίγο καιρό από σήμερα θα μοιάζουν στα σίγουρα «παλιές»..!

υπογείωση δικτύου ηλεκτρισμού στο Μεγαλοχώρι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Χθες Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013  άρχισε η υπογείωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο Μεγαλοχώρι, αναβαθμίζοντας έτσι την αισθητική του τοπίου.

Αναφερόμαστε τελευταία στην αναβάθμιση του Δημόσιου Χώρου που αφορά όλους. Ο Δήμος προγραμμάτισε τα έργα υπογείωσης αναβαθμίζοντας την εικόνα του Δημοσίου Χώρου στις περιοχές παρέμβασης.

Η αρχή έγινε από το Μεγαλοχώρι και θα συνεχιστεί και στις άλλες περιοχές. Το έργο περιλαμβάνει υπόγεια δίκτυα συνολικού μήκους 1811 μέτρων, την αποξήλωση του υφιστάμενου εναέριου δικτύου, την διευθέτηση όλων των εμπλεκόμενων παροχών και την τοποθέτηση φωτισμού στους δρόμους του οικισμού.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

Δήμος Θήρας : εκ νέου προκήρυξη για υπευθύνους στα ΚΔΒΜ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού) στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμων Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου» που υλοποιείται από εθνικούς πόρους, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για : Υπεύθυνους  Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης.

Την πρόσκληση μπορείτε να την βρείτε στην διεύθυνση :

Η αίτηση θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://sde.ideke.edu.gr

Περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων :
Από Τετάρτη 4-12-2013 έως και Τετάρτη 18-12-2013 και ώρα 15:00μμ.
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και την Τρίτη 24- 12-2013 στην διεύθυνση που αναφέρεται μέσα στην προκήρυξη.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213 1314 632, 213 1314 634, 213 1314 640.

η γιορτή του Αγίου Νικολάου στην Σαντορίνη (6.12)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Θήρας,

Ο Λιμενάρχης Θήρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. – Ε.Λ. ΑΚΤ Βασαλάκης Μάκης και το προσωπικό του Λιμεναρχείου με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, σας καλούν να παρευρεθείτε στην δοξολογία που θα τελεστεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 στις 11.15 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι Αθηνιός.


Μετά την δοξολογία θα πραγματοποιηθεί γεύμα στην ταβέρνα Μαριώ όπου θα τιμηθούν Έλληνες ναυτικοί καθώς επίσης θα αποδοθούν ναυτικά μετάλλια στους συμμετέχοντες στην διάσωση των επιβατών του ΚΖ sea diamond

στην έκθεση “χάρτης γεύσεων” 7-8.12 στην Θεσσαλονίκη το οινοποιείο Karamolegos Winery από την Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανάρτηση της εταιρίας στην σελίδα της στο facebook : https://www.facebook.com/karamolegoswinery.santorini

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ του ΑΡΤΕΜΗ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, θα συμμετάσχει την έκθεση "ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΩΝ" στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Στην ίδια σελίδα θα μπορέσετε να δείτε φωτογραφίες από την συμμετοχή του ίδιου οινοποιείου στην έκθεση “γεύσεις Ελλάδας” ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 2013.

το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής του τοπικού πρωταθλήματος μπάσκετ από το ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του σχετικά με το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής :
‘Ομιλος Α’
ΠΕΜΠΤΗ      05-12-13  19:30     ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΛ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ    07-12-13  19:00      ΕΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ-ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
ΡΕΠΟ.: ΠΟΛ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

‘Ομιλος Β
ΚΥΡΙΑΚΗ   08-12- 13   17:00       ΛΥΚΟΙ -ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ   08-12-13   19:00       ΑΕΤΟΣ 1 - HOUSTON ROCKETS

ΡΕΠΟ.: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΕΦΗΒΟΙ)

πανιώνιος Σαντορίνης - Α.Ο.Ν. Πανναξιακού 7.12. 16.30 στο ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,


Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. το Σαββάτο 07/12/2013 στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών στο πλαίσιο 2ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ μεταξύ των ομάδων του Πανιώνιου Σαντορίνης και του Α.Ο.Ν. Πανναξιακού. 

ο κόσμος των Χριστουγέννων 2013 στο ΥΦΕΝ

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Το ΚΑΣΤΡΟ του ΥΦΕΝ θα φιλοξενεί τον Αη-Βασίλη από 5 έως 29 Δεκέμβρη 2013 κάθε μέρα από τις 5 έως τις 9 το βράδυ!

Ο Αη-Βασίλης θα έχει μαζί του : Τα  ΞΩΤΙΚΑ του, Το  ΕΛΚΥΘΡΟ του,  Το ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ του, Τον ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗ του,  Το ΠΟΝΥ του, ΠΑΧΝΙΔΙΑ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, Τα ΠΑΤΙΝΙΑ του, Τον ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ του, και φυσικά πολύ ΧΙΟΝΙ για να διασκεδάζει τα παιδιά!
Θα ρέει η σοκολάτα, θα σκάνε τα ποπ-κορν και στη φου φου θα ψήνονται κάστανα!
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ !

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ :

ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ , ΕΘΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ , ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

κυνηγετικός σύλλογος Θήρας – ανακοίνωση

Ο κυνηγετικός Σύλλογος Θήρας ενημερώνει τα μέλη του που έχουν κυνηγετικά όπλα οι άδειες των οποίων έχουν λήξει, να προσέλθουν άμεσα στο αρμόδιο τμήμα του Α.Τ. Θήρας για να υποβάλλουν στα σχετικά δικαιολογητικά για την ανανέωση των αδειών. Σημειώνεται ότι η μη άσκηση ή χρήση των όπλων δεν εξαιρεί τους κατόχους τους από την παραπάνω υποχρέωση για την ανανέωση της άδειας.

ενθουσίασαν τα Κυκλαδικά προϊόντα στο Φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Χριστούγεννα 2013

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φετινή συμμετοχή των Κυκλάδων ως τιμώμενη περιοχή στο τριήμερο Φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Χριστούγεννα 2013 που διοργάνωσε η ΔΕΣΜΗ Εκδοτική (Αθηνόραμα) από 29 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου στο Helexpo Palace στο Μαρούσι.

Με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ταξίδεψαν τα πιο αντιπροσωπευτικά εκλεκτά Κυκλαδίτικα προϊόντα 25 παραγωγών, όπως φημισμένα κρασιά, ασυνήθιστα λικέρ, σπιτικά γλυκίσματα και μαρμελάδες, Π.Ο.Π. τυριά, βιολογικά αρωματικά φυτά και βότανα, χειροποίητες σάλτσες, ιδιαίτερα αρτοποιήματα, αγνά μέλια, μπίρες μικροζυθοποιίας και άλλα λαχταριστά εδέσματα από Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Κύθνο, Μύκονο, Νάξο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο που μάγεψαν μεγάλους και μικρούς επισκέπτες.

Η επισκεψιμότητα του Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς υπολογίζεται σε πάνω από 17.000. Κατά τη διάρκεια του εορταστικού αυτού τριημέρου Γεύσεων, οι Κυκλαδίτες επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, να πραγματοποιήσουν επαφές και να αναπτύξουν νέες επιχειρηματικές συνεργασίες, ταυτόχρονα όμως υπήρχε και η δυνατότητα αγοράς των προϊόντων τους από τους επισκέπτες, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εξαντλήθηκαν.

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κόσμου επισκέφτηκε το περίπτερο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, για να θαυμάσει τις ομορφιές των μοναδικών τουριστικών προορισμών του Νομού μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, βιντεοπροβολές, αφίσες και πληροφοριακό υλικό τόσο σε έντυπη, όσο και ψηφιακή μορφή. Συνολικά διατέθηκαν πάνω από 15,000 ενημερωτικά έντυπα και ταξιδιωτικοί οδηγοί των Κυκλαδικών νησιών στο πλαίσιο ανάδειξης της περιοχής ως κορυφαίου οινο-γαστρονομικού τουριστικού προορισμού.

Την πρώτη μέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με εισηγητή τον Σύμβουλο Επιχειρήσεων του ΟΠΕ σε θέματα επικοινωνίας και συγγραφέα, Δρ. Γιάννη Κριτσωτάκι, ο οποίος κλήθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων να μυήσει τους 25 παραγωγούς - εκθέτες στους ‘χρυσούς κανόνες’ συμμετοχής σε εκθέσεις, προσφέροντας συμβουλές για τη κατάλληλη προετοιμασία που καθιστά μια συμμετοχή πιο επικερδής και αποτελεσματική.

Εκθέτες και επισκέπτες έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από την επιτυχημένη οργάνωση του Φεστιβάλ, καθώς και από τη συντεταγμένη παρουσία των Κυκλαδίτικων επιχειρήσεων, οι οποίες ξεχώρισαν τόσο για τα αυθεντικά, πρωτότυπα προϊόντα τους όσο και για την παρουσίαση τους. 

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες για την πολύ καλή οργάνωση του περιπτέρου τους και τη δυναμική τους παρουσία, καθώς και τους Δήμους του Νομού για το ενημερωτικό υλικό που απέστειλαν.

Ακολουθούν φωτογραφίες και  η λίστα παραγωγών – εκθετών από τις Κυκλάδες:

Νησί                                     Εκθέτης   Προϊόντα
Σαντορίνη                             ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΑΒΑΛΑ  Οίνος
Σαντορίνη                             ΟΙΝΟΠΟΙΙO ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ    Οίνος
Σαντορίνη                             KANABA ΡΟΥΣΣΟΣ     Οίνος
Κέα                                       ΤΖΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, παστέλι, άγρια κάππαρη, ντόπιο μαυρούδη
Σαντορίνη                             ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
ΝΟΜΙΚΟΣ                           Φάβα
Σύρος                                   ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΣΥΡΟΥ Μ.ΔΕΝΑΞΑΣ   Λουκούμια, χαλβαδόπιτες
Σύρος                                   ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ   Τυριά, γαλακτοκομικά
Σαντορίνη                             ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙHΤΙΚΗ             Οίνος
Σαντορίνη                             ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ           Οίνος
Άνδρος                                 ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΑΝΔΡΟΥ          Τυριά, γαλακτοκομικά
Κέα                                       ΘΥΜΑΡΟΤΟΠΟΣ          Μέλι, προϊόντα μελιού
Νάξος                                   ΟRGANIC ISLANDS     Αρωματικά φυτά
Νάξος                                   ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ ΒΑΛΗΝΔΡΑ    Κίτρο Νάξου                           (ποτοποιία)
Ίος                                        ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΟΥ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κύθνος                                 ΤΡΑΤΑΜΕΝΤΟ Γλυκά κουταλιού, παστέλια, γλυκά ταψιού κα
Σαντορίνη                             SANTO WINES – ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ Οίνος, παραδοσιακά προϊόντα
Τήνος                                   AEGEAN ESSENCE       Οινοπνευματώδη, τουρσιά, γαλακτοκομικά
Τήνος                                   ΜΠΥΡΑ ΝΗΣΟΣ            Μπύρα
Νάξος                                   ΝΑΞΙΑ   Γλυκίσματα
Σύρος                                   ΛΟΥΚΟΥΜΟΠΟΙΕΙΟΝ ΣΥΡΟΥ ΣΥΚΟΥΤΡΗ Λουκούμια, παραδοσιακά γλυκά
Μύκονος                               ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΥΚΟΝΟΥ «ΒΙΩΜΑ»             Οίνος
Τήνος                                   Οδοιπορικό γεύσεων από ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ         Παραδοσιακά προϊόντα, ζυμαρικά, ξυδιαστά, ορεκτικά,
Νάξος                                   ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑΞΟΥ – ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ Τυριά, γαλακτοκομικά
Αμοργός                               ΑΜΟΡΓΙΟΝ        Ρακόμελο, ψημένη, παραδοσιακά προϊόντα
Σαντορίνη                             ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΤΕΜΗΣ WINERY          Οίνος 

ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας σχετικά με την παρούσα κατάσταση της εκπαίδευσης στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με ερώτηση των βουλευτών του Συριζα Νίκου Συρμαλένιου, Τάσου Κουράκη,

Η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση -γενική, επαγγελματική και ειδική αγωγή- δέχεται καθημερινά καίρια πλήγματα από τις πολιτικές επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, με τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια αξιοπρέπειας, δικαίου, σοβαρότητας και διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος καθώς πληθώρα παρατυπιών, αστοχιών και παράνομων ενεργειών αποτελούν τον κύριο τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης σε καθημερινή βάση.

Ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες, μια περιοχή η οποία διαχρονικά χαρακτηρίζεται μειονεκτούσα ως προς τις εκπαιδευτικές της επιδόσεις και ευκαιρίες και η οποία παρουσιάζει σοβαρές εκπαιδευτικές ανισότητες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η κατάσταση της εκπαίδευσης επιδεινώνεται δραματικά:
Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε πολλά Επαγγελματικά Λύκεια των νησιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΕΠΑΛ Θήρας: 2 Γεωπόνοι, 1 Οχημάτων, 1 Μηχανολογίας πλήρους ωραρίου και αρκετές άλλες ειδικότητες με λιγότερες από 21 ώρες. Σημειώνεται εδώ ότι λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δε διδάσκεται καθόλου το μάθημα της Τεχνολογίας στα Γυμνάσια της Σαντορίνης. ΕΠΑΛ Κέας: 1 Μηχανολόγος και  1 Ηλεκτρολόγος.

Σύμφωνα με την Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, στο ΕΠΑΛ Άνδρου και στο ΕΠΑΛ Σίφνου δε διδάσκονται πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα και ο Ναυτικός-Ναυτιλιακός τομέας  δε διαθέτει κανένα εκπαιδευτικό με ειδικότητα πλοιάρχου από τους τέσσερις (4) που απαιτούνται στα ΕΠΑΛ Άνδρου και Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου.

Τα παραπάνω εκπαιδευτικά κενά έρχονται να προστεθούν στην οριζόντια κατάργηση των Τομέων Τομέας Υγείας και Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών και πολλών ειδικοτήτων των ΕΠΑΣ, η οποία οδήγησε χιλιάδες εκπαιδευτικούς πανελλαδικά στην διαθεσιμότητα και πολλούς μαθητές σε αδιέξοδο καθώς η νησιωτικότητα δεν τους επιτρέπει τις όποιες άλλες επιλογές έχουν οι μαθητές των αστικών κέντρων.

Οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την εξασφάλιση της δυνατότητας να αποφοιτήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ απρόσκοπτα έμειναν κενές περιεχομένου καθώς 3 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων εξακολουθούν να υπάρχουν κενά, όπως στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου (Γραφίστες και Βρεφονηπιοκόμοι). Το ίδιο έγινε και με τις εξαγγελίες περί κινητικότητας και απορρόφησης σε άλλες εκπαιδευτικές δομές των εκπαιδευτικών που βγήκαν σε διαθεσιμότητα.

Αναφορικά με την Επαγγελματική Κατάρτιση, ενώ λειτουργούσαν 5 Επαγγελματικές Σχολές στις Κυκλάδες  με διάφορες ειδικότητες (Σύρος, Άνδρος, Πάρος, Νάξος, και Θήρας) με το Ν.4186/2013, αυτές κλείνουν και η διάδοχη υποβαθμισμένη δομή των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης περιορίζεται σε δύο νησιά, τη Σύρο και την Νάξο με ελάχιστες ειδικότητες. Οι Σ.Ε.Κ. ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση και όχι στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα ως εκ τούτου δεν παρέχουν απολυτήριο Λυκείου στους αποφοίτους τους.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τους καθηγητές ειδικοτήτων, ιδιαίτερα στις ξένες γλώσσες σε πολλά δημοτικά σχολεία. Ως προς το Ειδικό Δημοτικό κι το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου, υπηρετεί μόνο ένα άτομο, ενώ έπρεπε να υπάρχουν 6 συνολικά άτομα Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές, ζητήματα προσβασιμότητας και μετακίνησης των παιδιών καθώς το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων έχει οδηγήσει στην παραμονή των μαθητών και μαθητριών στο σπίτι τους αντί να φοιτούν στο σχολείο τους. Επίσης, εκκρεμεί η πλήρωση της θέσης του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής για τις Κυκλάδες.

Εξίσου άσχημη είναι η εικόνα στα ΚΕΔΔΥ Σύρου και Νάξου, στα οποία η υποστελέχωση έχει ουσιαστικά προκαλέσει την μη λειτουργία των υπηρεσιών τους και τη συσσώρευση των προς εξέταση φακέλων των μαθητών/-τριών. Χάνεται έτσι πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος και ανοίγει η ψαλίδα για εκείνα τα παιδιά που χρήζουν ειδικής υποστηρικτικής βοήθειας.


Όσον αφορά τη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σύρο με 16 εγγεγραμμένους μαθητές, η κατάσταση είναι εξίσου αποκαρδιωτική. Επίσης, τα Τμήματα Σαντορίνης και Νάξου παραμένουν κλειστά αν και υπάρχουν εγγραφές (14 και 17 αντίστοιχα) λόγω μη αντικατάστασης των Υπευθύνων. Είναι προφανές ότι ο μαθητικός πληθυσμός τους θα  ήταν πολλαπλάσιος αν είχαν γίνει έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Αν και αποτελεί πάγιο αίτημα μας η πλήρωση των θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ούτε μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν διατεθεί για τη λειτουργία τους ούτε ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί καθώς ακόμα δεν έχει γίνει η προκήρυξη πρόσληψής τους.

Επειδή:
Μπορεί να προβλεφθεί με μαθηματική ακρίβεια ότι η συνεχιζόμενη απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την παράλληλη εντατικοποίηση του Γενικού Λυκείου και τη μείωση των προσφερόμενων εκπαιδευτικών διαδρομών που προήλθε από τη μείωση των εκπαιδευτικών δομών θα οδηγήσει στην αύξηση της μαθητικής διαρροής στις Κυκλάδες

Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχιστεί το φαινόμενο της περυσινής χρονιάς με τη μη συμπλήρωση των απολυτηρίων τίτλων και  τίτλων προαγωγής των μαθητών και μαθητριών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ καθώς υπήρξαν τίτλοι αδίδακτα μαθήματα λόγω έλλειψης προσωπικού

Είναι δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση αποτελούν μια από τις βασικότερες παραμέτρους για τη διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση της χώρας. Eτούτοις, στον προϋπολογισμό του 2014 που συζητείται αυτή τη βδομάδα στη Βουλή, η συρρίκνωση των δαπανών για την παιδεία συνεχίζεται ακάθεκτη: Η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά από τις χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις επί του ΑΕΠ στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε (24η θέση).  Επιπλέον, από τα αριθμητικά στοιχεία της ίδιας της ΕΕ σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕγχΠ προκύπτει ότι πέντε χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία και Ρουμανία) συνδυάζουν συγχρόνως χαμηλό επίπεδο επενδύσεων σε απόλυτες τιμές και πτωτική τάση στις δαπάνες για την παιδεία από το 2008/09 μέχρι σήμερα.

Είναι απαράδεκτο να απολύονται εκπαιδευτικοί, να μη γίνονται προσλήψεις και να προσλαμβάνονται με προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας του ΟΑΕΔ με πενιχρούς μισθούς
Δεν είναι σωστό να συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΠΕΔΒΜ-ΕΣΠΑ χωρίς επικαιροποίηση των στοιχείων της περιοχής αλλά και χωρίς να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες πέραν του κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης. Θυμίζουμε ότι το ποσοστό λειτουργικού και οργανικού αναλφαβητισμού στις Κυκλάδες αγγίζει το 48%.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την πλήρη στελέχωση των σχολείων όλων των βαθμίδων των Κυκλάδων;
2.Πώς θα στελεχωθούν τα ΚΕΔΔΥ της Σύρου και της Νάξου έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών των Κυκλάδων και να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες ακόμα περισσότερο με μετακινήσεις στην Αθήνα;
3.Πότε θα επιλεγεί Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής αποκλειστικά για τις Κυκλάδες, καθώς είναι λογικό να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του κάποιος ο οποίος τοποθετείται υπεύθυνος και σε άλλη περιοχή;
4.Πότε θα προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί για τα τρία τμήματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου-Νάξου-Σαντορίνης;


Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2013

3 αυτόνομες μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμος Θήρας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ένα ακόμα έργο κοινωνικής προσφοράς υλοποιείται. Πρόκειται για την εγκατάσταση τριών μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού σε τρία κομβικά σημεία του νησιού.

 Οι κάτοικοι μπορούν να προμηθεύονται άριστης ποιότητας πόσιμο νερό με κόστος μόλις  5 λεπτά του ευρώ (0,05€) ανά λίτρο από τις τρείς αυτόνομες μικρές μονάδες που τοποθετήθηκαν σε τρία σημεία του νησιού μας (Εμπορείο, Καμάρι, Μεσαριά).

Για το έργο συνεργάστηκε ο Δήμος Θήρας με την Περιφέρεια που είναι και ο φορέας υλοποίησης.

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των καιρών, το έργο αυτό αναμένεται να ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών που θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

συνάντηση στελεχών νεότητας της Ι.Μ. Θήρας

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας : http://neotitathiras.blogspot.gr/2013/12/blog-post_2.html

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στην Χριστιανική Εστία στα Φηρά στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση στελεχών νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων για το κατηχητικό έτος 2013-14.

Φιλοξενούμενος ομιλητής ήταν ο π. Σπυρίδωνας Βασιλάκος από την Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Ο π. Σπυρίδωνας Βασιλάκος με αφορμή τα γνωστά παραμύθια έκανε αντιληπτό στους κατηχητές, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι κάθε τι μπορεί να γίνει αιτία και κίνητρο κατηχήσεως και πνευματικού προβληματισμού.

Το θέμα που ανάπτυξε ήταν : "ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ".

Μετά το πέρας της ομιλίας επακολούθησε συζήτηση και αναπτύχθηκαν οργανωτικά θέματα του γραφείου νεότητας σε σχέση με τις χριστουγεννιάτικες εορτές, τα δώρα για τα παιδιά και για το πρωτάθλημα διενοριακών αθλητικών ομάδων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ, σκάκι, πινγκ-πονγκ). Τέλος έγινε ενημέρωσή για την δράση και συμμέτοχη των παιδιών στην θεατρική ομάδα της Μητροπόλεως και στην σχολή βυζαντινής μουσικής.

Εκ του γραφείου νεότητας

Την ομιλία μπορείτε να την δείτε μέσα από την σελίδα : : http://neotitathiras.blogspot.gr/2013/12/blog-post_2.html  

Αντώνης Σιγάλας : ανακοίνωση σχετικά με τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής σε ζητήματα σχετικά με την κρουαζιέρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Και Ω.. του θαύματος η Δημοτική αρχή ανακάλυψε πως στη Σαντορίνη έρχονται κρουαζιερόπλοια και πως υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές.
Ξαφνικά η Δημοτική Αρχή και το αόρατο Λιμενικό Ταμείο θυμήθηκαν πως εδώ και τρία χρόνια δεν λειτουργούν τα ναύδετα….

Ω.. του θαύματος…,  μετά από επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος  ο Δήμαρχος άφησε τη σκληρή στάση   και συζήτησε με τους εφοπλιστές μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης …
Ω του θαύματος… ξέχασαν την φέρουσα ικανότητα της Σαντορίνης και αρχίζουν να μιλούν για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας ,ώστε να επωφεληθούν από αυτή οι επαγγελματίες
Ω του θαύματος,  ανέκρουσαν πρύμναν  και αποφάσισαν να μετατρέψουν με την Σαντορίνη σε home port.
Θαύμα η μετάλλαξη της Δημοτικής Αρχής;;;   μάλλον όχι.

Απλά οι παληκαρισμοί και οι λεονταρισμοί , δηλαδή λαϊκιστί « ο τσαμπουκάς» πήγαν περίπατο γιατί σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές.
Αλήθεια που χάθηκε ο κύριος Μελιχούρτης  που εξόρκιζε το δεύτερο τελεφερίκ με την γνωστή ρήση «κάλιο γαϊδουρόδενε ;»
Γιατί δεν πήρε μέρος στη σύσκεψη με τους εφοπλιστές ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού;
Τον εξαφανίσατε τον μαχητή του καλού και της φέρουσας ικανότητας της πόλεως των Φηρών ;;;
Πέρα από το αστείο της υπόθεσης

Είμαστε όμως απόλυτα ικανοποιημένοι που επιτέλους η Δημοτική Αρχή άλλαξε γνώμη στο θέμα της κρουαζιέρας διότι όπως πολύ σωστά λέει ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη. Ο ηλίθιος ποτέ.


προσεγγίσεις πλοίων στα νησιά για την κάλυψη αναγκών

Με επιστολή του στην εταιρία ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος ευχαριστεί τη διοίκηση της BLUE STAR Ναυτιλιακή Α.Ε και ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Μιχάλη Σακέλλη για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του για την έκτακτη προσέγγιση του πλοίου της εταιρείας «Blue Star Νάξος»  στο λιμάνι της Σύρου προκειμένου να μεταφερθούν από το νησί της Σύρου στην Πάρο τα μέλη της ομάδας κορασίδων ΑΜΕΣ ΜΑΡΠΗΣΣΑΪΚΟΣ, πρόσκοποι από τις Λεύκες Πάρου και μέλη της χορωδίας της ορχήστρας των Κυκλάδων.

στήριξη Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε υπο κατάργηση δημοτικές επιχειρήσεις

Την στήριξη της Περιφέρειας στους εργαζομένους του ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης σε συνάντηση μαζί τους. Είμαστε υποχρεωμένοι τόνισε σαν Περιφέρεια να επιδείξουμε ετοιμότητα και να αντικρούσουμε  την όποια πρόθεση κατάργησης των ζωτικών για το νησί δημοτικών επιχειρήσεων .
Έχουμε επιχειρήματα που ισχυροποιούν την θέση μας. 
Δεν θα σταθούμε απλοί αποδέκτες αποφάσεων.

Ο Περιφερειάρχης έστειλε επιστολή στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό για την αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές επιχειρήσεις Υπουργό Γιάννη Μιχελάκη με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

 Επίσης επικοινώνησε με την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και την ενημέρωσε για την αντίδραση των εργαζομένων του ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ και ζήτησε την παρέμβαση της.

έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 2013 από την ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα διενεργήσει τον μήνα Δεκέμβριο την Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, έτους 2013, σε όλη τη Χώρα.

Η έρευνα διενεργείται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1166/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή στατιστικών στοιχείων για τις Γεωργικές και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις της Χώρας και η παρακολούθηση της εξέλιξης της διάρθρωσής τους.

Ειδικότερα, με την ανωτέρω έρευνα συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε επίπεδο εθνικό, επίπεδο περιφέρειας και περιφερειακής ενότητας, χαρακτηριστικά των εκμεταλλεύσεων που αφορούν στη νομική μορφή τους, στο καθεστώς κατοχής, στην εκμηχάνηση της γεωργίας, στην απασχόληση του γεωργικού πληθυσμού σε αυτές, κλπ,

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την έρευνα εξυπηρετούν Εθνικές, Κοινοτικές και Διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας καί είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, για τη χάραξη της Αγροτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, για τον καθορισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ και την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων για την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και για την επιτυχή επιχορήγηση και εφαρμογή Κρατικών προγραμμάτων που αφορούν τον Πρωτογενή τομέα.

Η έρευνα είναι δειγματοληπτική και διενεργείται με συνέντευξη σε ένα μεγάλο δείγμα 80.000 περίπου γεωργικών/κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ. Αν, ο κάτοχος της εκμετάλλευσης απουσιάζει κατά την επίσκεψη του ερευνητή τότε, με ειδικό έντυπο, θα ενημερωθεί για την επόμενη επίσκεψή του. Είναι σημαντικό να επενδύσουν όλοι οι ερευνόμενοι σε αυτή τη σύντομη συνέντευξη με τον ερευνητή.

Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και συνεπώς η χρησιμότητά τους στο κοινωνικό σύνολο θα εξαρτηθεί από το ποσοστό ανταπόκρισης των ερευνόμενων.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επισημαίνει ότι οι πληροφορίες που θα συλλεγούν είναι απόλυτα εμπιστευτικές, σύμφωνα με το Νόμο 3832/2010 (άρθρα 2, 7 και 10), όπως ισχύει.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα, ταυτόχρονα σε όλους τους χρήστες τον Ιανουάριο του 2015.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση Στατιστικών Πρωτογενή Τομεα
Λεμονιά Διονυσοπούλου, Τηλ: 213 135 2055, Fax: 213 135 2474
Τμήμα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσων
Αναστασία Μπράτη, Τηλ: 213 1352479, Fax: 213 135 2474

Email: lemdiony@statistics.gr, nbrati@statistcs.gr 

ομιλία υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Σύμφωνα με μέρος της ομιλίας του κ. Βρούτση,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε μια εποχή κρίσιμη, μια περίοδο ανακατατάξεων και σημαντικών αλλαγών. Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.
Απο τη μια πλευρά, η Ευρώπη καλείται ν’ αντιμετωπίσει μια ιστορική πρόκληση.  Να συγκεράσει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, με την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας.
Μιας οικονομίας, που μέσα από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και δράσεις θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στον περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Γιατί και η σημερινή εκδήλωση είναι όχι μόνο επίκαιρη αλλά και χρήσιμη.
Διότι πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την ελληνική προεδρία, από μία χώρα που τα κατάφερε ενώ έχει υποστεί μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της, μείωση πρωτόγνωρη για χώρα σε καιρό ειρήνης και η επιτυχία της είναι επιτυχία όλης της Ευρώπης.
Από την άλλη, στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της δημοσιονομικής προσαρμογής είμαστε προσηλωμένοι στη συνέχιση και εμπέδωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ώστε όχι μόνο η οικονομία μας να εξέλθει απο αυτή την πολυχρονη δοκιμασία της κρίσης, αλλά να αποκτήσει μια παραγωγική και εξωστρεφή διάσταση που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και το σεβασμό στην αξιοπρεπή και ποιοτική εργασία. Που θα παράγει απασχόληση, εισοδήματα και κοινωνική ευημερία.
Και τα δύο παραπάνω εγχειρήματα έχουν μια κοινή συνισταμένη. Ένα κοινό προαπαιτούμενο. Την κοινωνική συνεννόηση, την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε όλες τις μείζονες μεταρρυθμιστικές αποφάσεις, την ύπαρξη μιας διαρκούς και γόνιμης διαδικασίας κοινωνικού διαλόγου.

Ως κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας θεωρούμε τον κοινωνικό διάλογο και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, κομβικές συνιστώσες στην επιτυχία της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας απο την κρίση.

Ο ρόλος των εργοδοτικών οργανώσεων, ιδιαίτερα, είναι σήμερα στην Ελλάδα περισσότερο κρίσιμος και αποφασιστικός απο ποτέ. Ουσιαστικά σήμερα, αναδύεται ένα πρόσθετο και απαιτητικό πλαίσιο ευθύνης για τις εργοδοτικές οργανώσεις και, γενικότερα, τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.  
Εξάλλου, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σήμερα η Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο «πληρώνει» την αδράνεια και αναβλητικότητα του παρελθόντος. Όταν τότε αντιμετωπίζαμε τις αναγκαίες αλλαγές με φοβικότητα και υπεκφυγές.


Τώρα τα πράγματα, οι πολιτικές και οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζεται ένα θεσμικό και κοινωνικό περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ένα οικονομικό και  πολιτικό κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και θετικών προσδοκιών. Χρειάζονται απλοί και σταθεροί κανόνες που ισχύουν για όλους, άρση όλων των εμποδίων για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία απασχόλησης.

υπηρεσία Ασύλου: σχεδόν 4.200 αιτήσεις για παροχή ασύλου από την Ελλάδα

Έξι μήνες λειτουργίας συμπληρώνει η νεοσύστατη Υπηρεσία Ασύλου έχοντας καταγράψει μέχρι σήμερα 4.189 αιτήσεις διεθνούς προστασίας. Από τις 7 Ιουνίου 2013, που άρχισαν οι πρώτες καταγραφές, μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, έχουν εκδοθεί 1.670 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 213 αιτούντες. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το ποσοστό των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό ανήλθε στο 12,8 τοις εκατό.

«Τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Ασύλου έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος διεθνούς προστασίας», δηλώνει η κυρία Μαρία Σταυροπούλου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου. «Καθημερινά ακούμε ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί, έχουν δει τους συγγενείς τους να σκοτώνονται, έχουν χάσει τα σπίτια τους, που ο κόσμος τους και η ζωή τους έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, ανάμεσα σε όσους έρχονται να ζητήσουν διεθνή προστασία, υπάρχουν πάρα πολλοί που έφυγαν από τις πατρίδες τους για οικονομικούς λόγους και δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.»

Εκτός από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής άλλα τρία Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου λειτουργούν στο Βόρειο και Νότιο Έβρο και στο νησί της Λέσβου. Μέχρι το τέλος του 2013 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Περιφερειακό Γραφείο της Ρόδου, ενώ μέσα στο 2014 θα ανοίξουν τα Περιφερειακά Γραφεία Θεσσαλονίκης, Σάμου, Χίου, Ηρακλείου και Πάτρας

Από τα 4.189 άτομα που υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας στην Υπηρεσία μέχρι τώρα, 3.162 ήταν άντρες και 1.027 ήταν γυναίκες, ενώ 171 άτομα ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι αιτούντες άσυλο προέρχονταν από 72 διαφορετικές χώρες, με κύριες χώρες καταγωγής το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράν, την Ερυθραία, το Ιράκ, την Κίνα, το Μαρόκο και την Αλγερία.  

Όσον αφορά την αναγνώριση καθεστώτος διεθνούς προστασίας ανά υπηκοότητα, το 24,9 τοις εκατό των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό αφορούσε σε αιτούντες από τη Συρία, το 18,3 τοις εκατό από το Αφγανιστάν, το 9,4 τοις εκατό από την Ερυθραία, το 8,0 τοις εκατό από το Σουδάν, το 6,1 τοις εκατό από το Ιράν και το 5,6 τοις εκατό από την Αιθιοπία. «Η διάκριση του ποιος δικαιούται διεθνή προστασία και ποιος όχι είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση», λέει η κυρία Σταυροπούλου. «Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης για το έργο που τους έχει ανατεθεί.»
Η Αρχή Προσφυγών, που εξετάζει τις προσφυγές των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, δέχθηκε από τις 11 Ιουλίου μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 803 προσφυγές. Έχει εκδώσει 462 αποφάσεις αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 20 αιτούντες.

Στατιστικά στοιχεία Υπηρεσίας Ασύλου από τις 7 Ιουνίου μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2013

Asylum Service: Almost 4,200 claims for international protection within the first six months of operation

Athens, 2 December 2013 – After six months of operation, the newly established Asylum Service has registered so far 4,189 claims for international protection. From 7 June 2013, when the first asylum claims were registered, until 29 November, 1,670 decisions have been issued at first instance, granting international protection status to 213 applicants. Βy the end of November 2013, the percentage of positive decisions at first instance has risen to 12.8 percent.

"During the last months the Asylum Service has made considerable efforts to create a fair and efficient system of international protection," said Maria Stavropoulou, Director of the Asylum Service. "Every day we hear stories of people who have been tortured, have seen their relatives being killed, have lost their homes, whose world and lives have been destroyed. However, among those who come to seek international protection, there are many who fled their countries due to financial reasons and are not entitled to international protection."
Apart from the Regional Asylum Office of Attica, there are three more Regional Asylum Offices operating in Northern and Southern Evros and the island of Lesvos. By the end of 2013 a new Regional Asylum Office will start operating in Rhodes, while in 2014 new Regional Asylum Offices in Thessaloniki, Samos, Chios, Heraklion and Patras will open.

Of the 4,189 people who applied for international protection so far, 3,162 were men and 1,027 were women, while 171 were unaccompanied minors. The applicants came from 72 different countries, while the main countries of origin were Afghanistan, Pakistan, Albania, Georgia, Syria, Bangladesh, Egypt, Nigeria, the Democratic Republic of Congo, Iran, Eritrea, Iraq, China, Morocco and Algeria.

Regarding the status of international protection by nationality, 24.9 percent of the positive decisions at first instance have been granted to applicants from Syria, 18.3 percent from Afghanistan, 9.4 percent from Eritrea, 8.0 percent from Sudan, 6.1 percent from Iran and 5.6 percent from Ethiopia. "It is a very difficult task to determine who is entitled to international protection and who is not," says Ms. Stavropoulou. “The employees of the Asylum Service show an admirable dedication and high sense of responsibility for the work assigned to them.”

The committees of the Appeals Authority, which examine the appeals for applications rejected at first instance, received from 11 July to 29 November 803 appeals. They have issued 462 decisions, recognizing international protection status to 20 applicants.

Statistical data Asylum Service from 7 June to 29 November 2013


Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2013

New Novel “Sunsets in Oia” Unleashes Santorini Romance – νέο μυθιστόρημα με τίτλο “Ηλιοβασιλέματα στην Οία” ξεδιπλώνει τον ρομαντισμό της Σαντορίνης

Σύμφωνα με κείμενο του Αναστάσιου Παπαποστόλου για το http://greece.greekreporter.com στην διεύθυνση : http://greece.greekreporter.com/2013/11/10/new-novel-sunsets-in-oia-unleashes-santorini-romance/

Ένα εκθαμβωτικό απομακρυσμένο νησί, απολαυστικά τρόφιμα, soulful μουσική, έντονος ρομαντισμός και ρομαντικές εμπειρίες – αυτό ακούγεται σαν τις ιδανικές διακοπές και το σκηνικό για μια μοναδική απόδραση. Ολ αυτά, εκτός από δια ζώσης, μπορεί να τα απολαυσει κανείς μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου “Sunsets in Oia”. Πλέον οι αναγνώστες του βιβλίου έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην όμορφη και ρομαντική Σαντορίνη απ όπου κι αν βρίσκονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, και μέσα από τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες του να ζήσουν νοερά την εμπειρία που προσφέρει ενας υπαρκτός και δημοφιλής προορισμός.

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Καναδής συγγραφέα Sheila Busteed, η οποία μέσω της κεντρικής της ηρωίδας Selene Doherty περιγράφει την ιστορία της, σύμφωνα με την οποία κατά την διάρκεια μιας περιοδείας με την μπάντα της μαθαίνει ότι οι γονείς της σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ταραχών στην Αθήνα (..!). Ως αποτέλεσμα του γεγονότος επιστρέφει στο πατρικό εξοχικό της σπίτι στο νησί για να ξεπεράσει την τραγωδία. Μια τυχαία όμως συνάντηση με έναν άντρα από το παρελθόν της, φέρνει στην ζωή της ρομαντισμό και ελπίδα ενώ την οδηγεί στο να επαναπροσδιορίσει την ζωή της.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες μεταφέρονται νοερά στον όμορφο και δημοφιλή νησιωτικό προορισμό της Σαντορίνης και συγκεκριμένα του οικισμού της Οίας.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο απο FriesenPress Bookstore ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και από όλα τα μεγάλα διεθνή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Η 28χρονη συγγραφέας είναι δημοσιογράφος, ελεύθερη συντάκτρια, φωτογράφος ενώ με αυτό της το βιβλίο κάνει το πρώτο της βήμα στον συγκεκριμένο χώρο. Για τις ανάγκες της συγγραφής του βιβλίου έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο,

A dazzling remote island, delectable food, soulful music, steamy romance and life-changing experiences – this sounds like the making of a remarkable vacation retreat. And it can all be enjoyed within the pages of Sunsets in Oia. Now, readers everywhere can escape their everyday lives and travel along with exciting characters as they explore a real-to-life location.
The debut novel by Canadian writer Sheila Busteed, “Sunsets in Oia” follows Selene Doherty, whose excitement from the successful tour with her band is cut short when she learns that her parents were killed in the Athens riots. After the funeral, she escapes to her bequeathed summer home on the island of Santorini to recover from the tragedy. She is haunted. The loss of her family leaves her with a feeling of disconnectedness that is unshakable.
But a chance reunion with a man from her past brings new romance – and hope. Drawing strength as he helps her get in touch with her roots, Selene begins the journey to redefine her life.
“Sunsets in Oia” offers a snapshot of a summer, blending vibrant characters, enduring culture, vivid scenery and impactful themes – plus a bit of erotica – that will leave readers cheering, “Opa!”
“Sunsets in Oia” is for sale through the FriesenPress Bookstore and will soon be available from other fine retailers, including Chapters Indigo, Barnes & Noble, Amazon, Google, iTunes, Kindle, Kobo and Nook, among others.
Author Sheila Busteed, 28, is a freelance writer, teacher, journalist, photographer and designer who possesses a deep connection to music. Originally from Tecumseh, Ontario, Busteed is an avid traveler, and the creation of “Sunsets in Oia” took her back to the island of Santorini for a writing retreat. After nearly a decade in Canada’s capital, Busteed moved to South Korea to begin a new career as an English teacher. She spends much of her spare time writing, traveling and learning about her newly adopted home.
                                

Santorini gets serious about romance, sunsets and food – ένα ακόμη δημοσίευμα για τις ξεχωριστές γεύσεις του νησιού με ιδιαίτερες αναφορές σε κουζίνες του..

Άρθρο σχετικά με την κουζίνα της Σαντορίνης δημοσιεύθηκε και βρίσκεται αναρτημένο στην σελίδα  http://www.stuff.co.nz/travel/destinations/europe/9394669/Santorini-gets-serious-about-romance-sunsets-and-food

Σύμφωνα με μέρος και με ελεύθερη απόδοση του κειμένου, η Σαντορίνη που είναι γνωστή και δημοφιλής για το σκηνικό και το τοπίο της, και λιγότερο ως οργανωμένος γαστρονομικός προορισμός, έχει ξεκινήσει να κάνει σημαντικά βήματα σε αυτόν τον χώρο. Αυτός είναι κι ενας νέος κι επιπλέον λόγος να την επισκεφθεί κανείς.

Σήμερα η Σαντορίνη καταφέρνει να συγκεντρώνει ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεκάδες ταλαντούχους και διεθνώς καταξιωμένους σεφ που προσπαθούν να προβάλουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά τοπικά προιόντα του νησιού μέσα από την κουζίνα τους, δημιουργώντας τόσο παραδοσιακά πιάτα όσο και καινούργιες γεύσεις.

Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στην κουζίνα του εστιατορίου Vinsanto που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Vedema Resort στο Μεγαλοχώρι, μέσα από την οποία βγαίνουν πιάτα που έχουν δημιουργηθεί και καταφέρνουν να αναδεικνύουν και να αναδεικνύονται μέσα από τοπικά παραγόμενα προιόντα, δίνοντας την δυνατότητα στο επισκέπτη του νησιού να κάνει ένα γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις του τόπου.

Σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κουζίνες των εστιατορίων Vinsanto του ξενοδοχείου Vedema Resort και Charisma του ξενοδοχείου Mystique Resort , η σεφ και των δύο εστιατορίων, Μελίνα Χωματά, επιτυχημένα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στις κουζίνες της όλα τα τοπικά παραγόμενα προιόντα και να δημιουργεί με αυτά μοναδικής ποιοτικής και γευστικής αξίας πιάτα.

Σύμφωνα με την κ. Χωματά, που αποτέλεσε πρόσωπο – κλειδί στο έτος γαστρονομίας που ανακήρυξε η Σαντορίνη του 2013, “είναι λογικό ένας σεφ να αγκαλιάζει και να προσπαθεί να δημιουργήσει με βάση τα παραδοσιακά τοπικά προιόντα του κάθε τόπου. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί έλληνες σεφ αντέγραφαν τους Γάλλους συναδέλφους τους, σήμερα όμως φαίνεται ότι όλο και πιο πολύ αναγνωρίζουν την αξία και την δημιουργική ισχύ των τοπικά παραγόμενων προϊόντων”.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια του έτους γαστρονομίας στην Σαντορίνη δημιουργήθηκαν από πολλά εστιατόρια ειδικά μενού, βασισμένα στα τοπικά προιόντα, σεμινάρια μαγειρικής και εκδηλώσεις σχετικές με το φαγητό.

Στην συνέχεια του κειμένου γίνεται αναφορά στο εστιατόριο – μεζεδοπωλείο –την αυθεντική ταβέρνα, όπως χαρακτηρίζεται στο κείμενο- “Ρακί” που βρίσκεται στην πλακόστρωτη πλατεία του Μεγαλοχωρίου η οποία δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε οικονομικά μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους και της αυλές της, γνωρίζοντας τους συμμετέχοντες τα τοπικά προιόντα του νησιού και μαθαίνοντάς τους πως μαγειρεύονται για να δημιουργήσουν αυθεντικά τοπικά πιάτα.

Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στο Οινοποιείο του Γιώργου Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι που παράγει υψηλής ποιότητας τοπικά κρασιά, ενώ σύμφωνα με δήλωσή του που φιλοξενείται στο άρθρο, ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι διαφορετικός και ξεχωριστός από κάθε άλλον στον κόσμο, κι έχει την δυνατότητα να δίνει την πρώτη ύλη για εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

Στο κείμενο φιλοξενούνται και δηλώσεις του βραβευμένου σεφ Νίκου Πουλιάση που κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής στο νησί έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με την γαστρονομία του νησιού στην βάση της δημιουργίας πιάτων με τοπικά παραγόμενα προιόντα. Στο εστιατόριό του τον “Κουκούμαυλο” στην καλντέρα των Φηρών οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γευθούν ξεχωριστές γεύσεις συνοδευμένες με ιδιαίτερα κρασιά.

The island of Santorini - famed for cliff-side whitewashed Greek villages, ebony beaches and transcendent sunsets over the Aegean - may not yet have a reputation as a culinary and wine lover's destination. But, that may be exactly why you would want to go there now.

A volcanic eruption 3,600 years ago, which some believe wiped out the ancient civilization of Atlantis, not only helped shape the island's breathtaking caldera and cliffs but it also created a fertile agricultural landscape.
The soil allows Santorini's native grapes, wild capers, cherry tomatoes, white eggplants and split peas, or fava, to thrive.

Today, the mythical ancient island is abuzz with a new generation of talented chefs who are showcasing Santorini's local products and enriching its culinary heritage with a spin on traditional favourites.
The Vinsanto restaurant was built around a 400-year-old wine cellar and is situated in the heart of the island's lush vineyards.

The restaurant, within the Vedema Resort in the medieval town of Megalohori, promises to take diners on a gastronomic journey with a distinctly Santorinian flavour.
At first glance the humble pot of yellow split peas slowing simmering with olive oil in the kitchen of Vinsanto could be confused with a village housewife's traditional dinner staple a few doors down the street.
But this is where the comparisons end.

Melina Chomata, the executive chef at Vinsanto and Mystique Resort's Charisma restaurant in Oia, transforms the island's unique pulse into a delicate, melt-in your-mouth dish of fava cream sauce with caramelized onions and sage served with grilled lamb cutlets.

"It is logical for chefs to embrace tradition. You cannot ignore it," says Chomata, one of the key figures in Santorini's current 2013 Year of Gastronomy, which includes special menus, cooking seminars as well as wine and food exhibitions across the island.

"In previous years, many Greek chefs would copy what their French colleagues were doing, but now they are really coming into their own and making use of our wonderful local products," she said.
"For example, fava beans have been cultivated on the few available acres of the island for more than 3,600 years, and the volcanic soil gives them a distinctive sweet flavour very different to the fava cultivated in other regions in Greece."

Taking inspiration from nearly forgotten ancient recipes and the archaic settlement of nearby Akrotiri, Chomata has designed an exclusive series of innovative dishes such as wild wheat risotto with sautéed calamari and thyme, spinach leaves with grilled octopus, tahini, dried white figs and Vinsanto wine dressing, and a chocolate mousse with pistachio flakes.

Many an aspiring cook has fantasized about running off to a culinary school in an exotic location, but the hefty price tag and time commitment for such courses means most would-be chefs never do anything about making that dream come true.

 Located in the picturesque cobblestone square of Megalohori, Raki - an authentic Greek taverna, offers affordable, hands-on cooking classes where visitors can create and taste traditional dishes, such as tomato fritters and steamed mussels with coriander and white wine supplied by the town's very own winery.
Santorini boasts one of the longest continuous histories of wine grape cultivation in the world, with archaeological evidence showing it to date back almost 5,000 years.

With a tradition spanning three centuries, the Gavalas Winery produces mostly white wine, and a few reds, nearly exclusively from indigenous grape varieties developed in ancient times, such as Assyrtiko and Aidani.
"Santorini's vineyards are unlike any other in the world," says winemaker Giorgos Gavalas.

The vines are trained into a kouloura, a wreath-shaped vine that sits directly on the ground and, over time, comes to resemble a basket.
"Its aim is to protect the vines and the grape from brutal winds and the harsh summer sun and to absorb the humidity of the sea," he said.
Vinsanto, a sweet dessert wine, made from a blend of Assyrtiko, Aidani and Athiri wines, remains the crown jewel of Santorini wines. This sweet dessert wine is aged in oak casks for at least three years and it takes 10 kilograms of grapes to make just one small bottle of Vinsanto.

Award-winning chef Nikos Pouliasis has strong ties to the island's gastronomic identity and his restaurant Koukoumavlos, overlooking the romantic cliffs of Fira, is a must for those who enjoy exceptional tastes pared with outstanding wine.
Renowned for his culinary artistry, Pouliasis is a genius when it comes to local ingredients.

Sample his masterful crayfish with white chocolate and ginger-lime sauce and the fabulous ouzo and anise infuse sautéed crayfish and prawns that is paired with fresh papparedelle.
For dessert, the warm soft cheese pastry with almond candy crust and Vinsanto wine sauce is superb.
"Food is an adventure which should tell a story and we are in one of the most romantic places on earth - Santorini - so I cannot help it if my food is passionate," says Pouliasis.