Σάββατο, Μαΐου 07, 2011

Έκθεση Ζωγραφικής της Zalina Khestanova, Οία 2011


Η αναπτυξιακή Επιχείρηση της Οίας μας ενημερώνει οτι,
Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Zalina Khestanova, στο πανηγυρόσπιτο Αγ. Γεωργίου στην Οία Σαντορίνης.
Διάρκεια: Κυριακή 8 Μαΐου – Κυριακή 15 Μαΐου 2011
Ώρες επισκέψεων: 19:00-22:00

PAINTING EXHIBITION - ZALINA KHESTANOVA
Santorini, Oia, Panigyrospito

May 8th through may 15th 2011opening hours 19:00-22:00

διεθνές χορευτικό σχήμα Σαντορίνης - δραστηριότητες

Το Διεθνές Χορευτικό Σχήμα Σαντορίνης "Σταματίνα Ξιάρχου" σε ανακοίνωσή του με τίτλο "Χορευοντας στη Μεγαλονησο" μας ενημερώνει σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του σχήματος στην Κρήτη, όπου και παρουσίασαν την δουλειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Πριν από δυο χρονια συναντηθηκαν τα δυο χορευτικα στα Φηρα και στο Εμποριο για να παρουσιασουν την παραδοση της Σαντορινης και της Κρητης. Την φιλοξενια ανταπέδωσε με τον καλυτερο τροπο ο συλλογος Μεραμπελιωτων Ν. Ηρακλειου για το Διεθνες Χορευτικο Σχημα Σαντορινης της Σταματινας Ξιαρχου, δασκαλας χαρού του Δημου Θηρας. Η πολιτιστικη εκδηλωση που οργανωσε ο προεδρος Κιμων Χουρδακης για τα χορευτικα της Σαντορινης και η αψογη φιλοξενια των 35 χορευτων και μουσικων ηταν συγκινητικη. Ολο το ΔΣ των Μεραμπελιωτων μαγειρεψαν Κρητικους μεζεδες και κερασαν τοπικο ρακι.
Το διεθνες χορευτικο σχημα Σαντορινης "Σταματινα Ξιαρχου" πριν 18 χρονια χορεψε στο φεστιβαλ χορου της Ακαδημιας Ρεθυμνου και τιμηθηκε με το βραβειο του Μανωλη Λαγου για την καλυτερη παρουσιαση και την προσφορα του στην παραδοση.
Το 2011 στις 30 Απριλιου και 1η Μαιου Παγκοσμια Ημερα Χορου ξαναβρεθηκαν στην Κρητη να επιβεβαιωσουν για μια ακομη φορα την αριστη συνεργασια με τους αυθεντικους Κρητικους μουσικους και χορευτες του Μεραμπελου παρουσιαζοντας πρωτιστως την παραδοση της Σαντορινης.

Η χορευτικη ομαδα της Σαντορινης με την πειρα των 26 χρονων στους παραδοσιακους χορους τιμηθηκε από τον παλαιοτερο συλλογο της Κρητης. Χορευτες και μουσικοι εδωσαν την απολυτη Κυκλαδιτικη πνοη μεσα σε πληθος από κοσμο και τις δυο βραδιες, στο Σισι και ιδιαιτερα στην Νεαπολη που τους υποδεχτηκε ο δημαρχος Λασιθιου Δημητρης Κουνενακης και ο αντιδημαρχος Μενελαος Κουλεδακης. Κοντα τους παντα οι συντονιστες της εκδηλωσης, ο ακουραστος προεδρος Κιμων Χουρδακης με τον αδελφο του Μιχαλη Χουρδακη που ειπαν δεκαδες μαντιναδες για το Διεθνες Χορευτικο Σχημα και την αψογη παρουσια του.

Τοσο η δασκαλα Σταματινα Ξιαρχου και οι μαθητες της και οι μουσικοι Αγγελος Δροσσος (λυρα), Βαγγελης Βοτεας (βιολι), Γιαννης Βαρβαρηγος(λαουτο) και Παναγιωτης Κουτρακος(Σαντουρι) εδωσαν το καλυτερο της μουσικης τους δεξιοτεχνιας.
Την εκδηλωση τιμησαν με την παρουσια τους ο μεγαλος Λυραρογιαννης Βαρδας που τραγουδησε με αυθεντικο υφος τις δικες του μαντιναδες. Νικος Φλαμουρακης(βιολι), Ανδρεας Φλαμουρακης (λαουτο) και μεσα από τον σπανιους παραδοσιακους σκοπους που εκτελεσαν Κρητικα και νησιωτικα τραγουδια ξεσηκωσαν τον κοσμο για χορο.

Ευχαριστουμε την ευγενη προσφορα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας κ.κ. Επιφάνιο για τα ναυλα των μουσικων μας που είναι σπουδαστες του Εθνικου Ωδειου Αθηνων καθως και την κ. Μαριαννα Πελεκη για την βοηθεια της στο ραψιμο των μαντηλων του Διεθνους Χορευτικου Σχηματος Σαντορινης.

κοινότητα Ακρωτηρίου - φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ακρωτηρίου, μας προσκαλούν το Σάββατο 14 Μαίου στις 8, στην πλατεία του Αγ. Νικολάου – "Κόκκινη παραλία"στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σ΄ αυτό το μοναδικό χώρο.
Συμμετέχουν επτά χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδαςο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το ΑΡΚΑΔΙ" και ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Σαντορίνης που εδρεύει στον Πειραιά, καθώς και το συγκρότημα Κυριάκου και Αντώνη Πρέκα (Φαρισαίοι).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και ενισχύεται από διάφορους επαγγελματίες του νησιού μας, με σκοπό την προβολή της Σαντορίνης.

η "άγονη γραμμή γόνιμη" στην θηρασιά

Ο Δήμος Θήρας μας ενημερώνει οτι,
παρουσιάζει και φιλοξενεί το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη 2011» που θα πραγματοποιηθεί στη Θηρασιά από 6 έως και 9 Μαίου 2011. Το πρόγραμμα διοργανώνει με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΙΑΔΡΑΣΗ (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Κυριακή 8 Μαΐου. Θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Θηρασίας.

Παρασκευή, Μαΐου 06, 2011

Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής Γης - εκδήλωση της Santo Wines

Εξαιρετικά, όχι μόνο γευστικά αλλά και διατροφικά, τα προϊόντα που παράγονται στη Σαντορίνη... Οι ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού κάνουν δύσκολη την αγροτική παραγωγή. Προσφέρουν όμως και ένα μεγάλο δώρο. Προϊόντα ιδιαίτερα που περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ωφέλιμων συστατικών από ό, τι άλλα ομοειδή.
Η φάβα Σαντορίνης περιέχει σάκχαρα τα οποία της δίνουν τη μοναδική γλυκιά της γεύση.
Παράλληλα το ντοματάκι Σαντορίνης περιέχει υψηλό ποσοστό λιπαρών και σακχάρων στα οποία οφείλει τα ιδιαίτερα γευστικά του χαρακτηριστικά.
Οσο για το Ασύρτικο, την εξαιρετική ποικιλία κρασιού που παράγεται στο νησί, προσφέρει προφύλαξη από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες. Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, στην ομιλία του με θέμα «Ιδιαιτερότητες και υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων Σαντορίνης» στην εκδήλωση «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής Γης», την οποία οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Αγροτικών Προϊόντων του νησιού.
Οπως εξήγησε, σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο -σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- η ποικιλία Ασύρτικο αν και είναι λευκή έχει αντιοξειδωτική δράση και άρα προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανάλογη με το κόκκινο κρασί. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει σε σημαντικό ποσοστό την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, ενώ σταματά πλήρως τη διαδικασία της αγγειογένεσης που έχει συνδεθεί με τη δημιουργία ποικίλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καρκινικές μεταστάσεις. Μάλιστα ο καθηγητής πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ιδιότητες αυτές του Ασύρτικου με τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών από σταφύλια της ποικιλίας.
Ο κ. Χαρουτουνιάν επισημαίνοντας ότι το έδαφος της Σαντορίνης «εφοδιάζει» τα αγροτικά προϊόντα της θηραϊκής γης με αυξημένα ποσοστά ιχνοστοιχείων, επεσήμανε ότι οι επιστήμονες εργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν το «δακτυλικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου εδάφους». «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι τα προϊόντα που πωλούνται ως θηραϊκά θα έχουν όντως καλλιεργηθεί στο νησί» τόνισε, έτσι ώστε να μην πωλείται ως «φάβα Σαντορίνης», για παράδειγμα, η φάβα Τουρκίας.
Στην πρόσφατη αναγνώριση της φάβας Σαντορίνης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ε. Ε. και τη δουλειά που χρειάστηκε ώστε να φτιαχτεί ο σχετικός φάκελος αναφέρθηκε ο πρόεδρος Δ. Σ. της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος. Παρουσίασε επίσης όλες τις δράσεις της Ενωσης που έχει καταφέρει να αναδείξει τα μοναδικά προϊόντα της Σαντορίνης.
Στις μαγειρικές δυνατότητες της σαντορινιάς φάβας και της άνυδρης ντομάτας αναφέρθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μαμαλάκης. Tην εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Κείμενο: Τανια Γεωργιοπουλου Πηγή: εφημερίδα "Η Καθημερινή"

πανκυκλαδικός μαθητικός διαγωνισμός

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεών του, διοργανώνει Παγκυκλαδικό Μαθητικό διαγωνισμό με θέμα : «H πόλη μου / Το χωριό μου».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων και περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:
1.Μαθητές νηπιαγωγείων  (διαγωνισμός ομαδικής κατασκευής μακέτας)
2.Μαθητές Α΄-Β΄-Γ΄ Δημοτικού (διαγωνισμός ζωγραφικής)
3. Μαθητές Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού (διαγωνισμός φωτογραφίας )

Τα έργα των μαθητών μπορούν να αποσταλούν το αργότερο μέχρι και τις 23 Μαΐου 2011 με την ένδειξη «Για το μαθητικό διαγωνισμό» στη διεύθυνση:
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΠΕΤΡΟΚΟΚΚΙΝΟΥ 18 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, 84100 ΣΥΡΟΣ

Στην πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης μετέχουν οι:
-Βλαστάρη Ειρήνη (Δ/ντρια Α/θμιας Δ/νσης Εκπ/σης Κυκλάδων)
-Αποστολίδου Ελισάβετ (υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Δ/νσης Εκπ/σης Κυκλάδων)
-Μακρουλάκης Μιχάλης (ζωγράφος)
-Παραμυθιώτου Μαρκέλλα (σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Α/θμιας Δ/νσης Εκπ/σης Κυκλάδων)
-Ριβέλλης Πλάτων (φωτογράφος-δάσκαλος φωτογραφίας)
Τα αποσταλέντα έργα θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή και εντός Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού . Τα βραβευμένα έργα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό ΟΙΚΟΚΥΚΛΑΔΕΣ που που αποτελεί έκδοση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων καθώς και στο δικτυακό τόπο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης www.oikokyklades.blogspot.com 
Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλ. :  2281079346-6972851828

αθλητές και απο την Σαντορίνη

Με μεγάλη επιτυχία, η Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι διοργανώσε στο Αγρίνιο την Κυριακή 17 Απριλίου 2011, Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Μουιτάι, στην έδρα του αθλητικού συλλόγου "Μεγάλη Ελπίδα".

Σε αυτό το διασυλλογικό πρωτάθλημα συμμετείχαν και νέοι σύλλογοι μέλη της ομοσπονδίας, από όλη τη χώρα. Αθλητές ταξίδεψαν από την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, την Αττική για τους αγώνες. Ήταν τόσο προχωρημένοι όσο και αθλητές που ασχολούνταν λιγότερο χρονικό διάστημα με το άθλημα, ενώ ακόμα σε αυτή την διοργάνωση έκαναν την εμφάνισή τους και μικροί αθλητές, που αποτελούν το φυτώριο των αυριανών πρωταθλητών.
Οι αγώνες, που διεξήχθησαν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μουιτάι, IFMA, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι με τους αθλητές να φοράνε τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα : www.hellas-ifmamuaythai.com  – email: atlasmuaythai@gmail.com  – τηλ. 6979 375727

ένωση ζωοφίλων - εκλογές

Η Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι, την Δευτέρα 9 Μαίου θα γίνουν οι εκλογές για την εκλογή του Δ.Σ. της. Η ψηφοφορία θα γίνει στο γραφείο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Σαντορίνης, απο τις 09.00 - 16.00. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. ΤΗΛ 22860 25847


MONDAY 9 MAY 2011, SANTORINI ANIMAL WELFARE ASSOCIATION ELECTIONS.
YOU CAN VOTE AT THE ENVIRONMENTΑL DEPARTMENT OF THE MUNICIPALITY OF SANTORINI -TOWN HALL, FROM 9.00am ΤΟ 16.00pm TEL 22860-25847

λίγο γραφειοκρατία, λίγο μάρκετιγκ..

Η νομική θωράκιση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του πλωτού πολυϊατρείου της Περιφέρειας ήταν το αντικείμενο των επαφών που χθες (5.5) ο κ. Μαχαιρίδης στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει ειδική τροπολογία που θα προβλέπει ρητά ότι το «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας» θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους των μικρών νησιών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Νωρίτερα, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίο παρέστησαν στην εκδήλωση με τίτλο "η τριλογία της Θηραικής Γης" που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» από τον Συναιτερισμό Θηραϊκών Προϊόντων, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάδειξης και αξιοποίησης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων της Σαντορίνης.

η... Santa Irini να μας φιλάει...

"Επετειακή" η χθεσινή ημέρα, η 5η του Μάη, μιας και μπορεί η Σαντορίνη να γιόρτασε την Αγία Ειρήνη και κατ'επέκταση το όνομά της, η Ελλάδα όμως, απο την άλλη πλευρά, και πολύ περισσότερο οι έλληνες δεν φαίνεται να πανηγυρίζουν καθόλου την "επέτειο" (μαυρη την ονομάζουν κάποιοι..) για την συμπλήρωση ενός χρόνου απο την ψήφιση στη Βουλή του Μνημονίου (της χρεοκοπίας...). Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μην ξεχνάμε και τις επετείους...


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μια απο τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες που γιόρτασαν ήταν η "Αγία Ειρήνη του Φτελου" που βρίσκεται στην καλντέρα με θέα το ηφαίστειο και το πέλαγος, στο δρόμο Φηρών - Πύργου. Η συγκεκριμένη εκκλησία μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ακριβώς λόγο της θέσης της, έχει μεγάλη πέραση σε όσους επιθυμούν να κάνουν εκεί τον γάμο τους.

μανα, μητέρα, μαμά Νο 3 - το μηνυμα του αντιπεριφερειάρχη Γ. Πουσσαίου

Στη μεγάλη ηρωίδα της ζωής, τη Μάνα, καταθέτουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας, για την ανεκτίμητη υψηλή αποστολή και κοινωνική της προσφορά.
Η σημερινή ημέρα (Κυριακή 8.5) είναι αφιερωμένη στις Μητέρες όλου του κόσμου, στα πρόσωπα που μας δημιουργούν, μας μεγαλώνουν, μας στηρίζουν μας ενισχύουν μας εμπιστεύονται, μας αποτρέπουν, μας καθοδηγούν. Αποτελεί μια ιδιαίτερη μέρα για όλους μας. Η γιορτή της μητέρας δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια καθιερωμένη ημέρα για την αναγνώριση και εκτίμηση της μητρότητας. Αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας.
Είναι η παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής και της κοινωνικής της προσφοράς της μητέρας. Είναι η γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάλυτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας. Τιμούμε τη μητέρα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για την αγάπη, την πολύτιμη κοινωνική προσφορά και τις θυσίες που συμβολίζονται στο πρόσωπό της. Τιμώντας τη μητέρα τιμούμε το ανθρώπινο γένος.
Αποτελεί έκφραση κράτους δικαίου ο σεβασμός στην πολυπλοκότητα του ρόλου της σύγχρονης μητέρας. Η πολιτεία οφείλει να την στηρίζει, για να μπορεί να συνδυάζει ομαλά οικογενειακές υποχρεώσεις, φροντίδα παιδιών, εργασία και παράλληλα να αξιοποιεί τον δυναμισμό της, χωρίς περιθωριοποιήσεις και διακρίσεις σε βάρος της. Απαιτείται λοιπόν κοινωνική πρόνοια και στήριξη.
Σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολος και απαιτητικός. Ο σεβασμός και η τιμή στο πρόσωπό της, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση του καθένα μας, υπαγορεύεται και από την ανάγκη της αναγνώρισης της προσφοράς της μητρότητας, στην οικογενειακή, κοινωνική συνοχή και ευρυθμία.
Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες και ελπίζω να γιορτάσουν την σημερινή ημέρα εισπράττοντας την αγάπη και την αναγνώριση που τους αξίζει.

μάνα, μητέρα, μαμά - Νο2 το μηνυμα του βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα

2/3 (δύο τους τρείς) μέχρι στιγμής, βουλευτές των Κυκλάδων, μας έχουν στείλει μηνύματα για την παγκόσμια ημέρα της μητέρας, που πέφτει πάντα την 2η Κυριακή του Μαίου...
Σήμερα ακολούθησε ο κ. Ρήγας ενω χθές μας έστειλε το μήνυμά του ο κ. Παπαμανώλης...
Το συμπέρασμα; οτι στην περίπτωση των Κυκλάδων, ακόμη κι αυτοί που κυβερνούν, (κι είναι πολύ μπίζι..) δεν ξεχνούν τις σημαντικές επετείους.. Εαν μας στείλει ανακοίνωση κι ο κ. Βρούτσης του άλλου κόμματος (και πάμε στους 3 στους 3 δηλαδή ) τότε θα μιλάμε ανταπόκριση ρεκόρ στην περιοχή μας...
(σημ. τόσο καλή που είναι η "μανούλα", κρίμα που την αφήνετε να δουλευει μέχρι τα 65 -και βάλε..-  και κρίμα που οι παιδικοί σταθμοί του κράτους δεν φτάνουνε  για να χωρέσουνε τα παιδάκια των οποίων οι μαμάδες θα θέλανε να βρούνε μια δουλειά..)

Σύμφωνα με το μηνυμα του κ. Ρήγα,
Η ημέρα τιμής που αφιερώνουμε στη μητέρα αποτελεί μια παγκόσμια αναγνώριση του ιερού της ρόλου και της σημαντικότατης και διαχρονικής της προσφοράς, όχι μόνο στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία, γενικότερα.
Η μητέρα είναι το θεμέλιο της οικογένειας, που με την κατάθεση ψυχής, την ανιδιοτελή αγάπη της, τη φροντίδα και τη στοργή της, αναθρέφει με αξίες τα παιδιά της, τα στηρίζει στις δύσκολες στιγμές, τα συμβουλεύει και τα νουθετεί, ώστε να γίνουν αυτάρκεις άνθρωποι και σωστοί πολίτες.
Η τιμή και ο σεβασμός εκ μέρους όλων μας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να αντιπροσφέρουμε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

συνέντευξη Μαχαιρίδη στο περιοδικό "επίκαιρα"

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό ημερών εφαρμογής του «Καλλικράτη», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κλήθηκε από το περιοδικό «Επίκαιρα»  να καταθέσει τις απόψεις, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες που έθεσε η περιφερειακή αρχή για το πρώτο διάστημα άσκησης των καθηκόντων της.
Συνέντευξή του μεταξύ άλλων ανέφερε οτι,
“Το Νότιο Αιγαίο είναι μια Περιφέρεια που αποτελείται από σαράντα οκτώ κατοικημένα νησιά, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτές τις πρώτες εκατό μέρες και για όσο διάστημα χρειαστεί, είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε άρτια τη διοικητική δομή, ώστε οι υπηρεσίες και οι πολιτικές μας να διαχέονται παντού και να αγγίζουν τον κάθε νησιώτη, όπου αυτός ζει, χωρίς να νοιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Μία από τις μεγάλες τομές που πετύχαμε στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο νησιωτικό χώρο είναι, το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων να εκχωρηθούν στους θεσμικά ισχυρούς Δήμους. Ανάμεσα λοιπόν στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης οι ρόλοι είναι σαφείς και ξεκάθαροι.
Ζητούμενο για την αιρετή Περιφέρεια είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κεντρικού κράτους. Να πείσει την κεντρική διοίκηση, γραφειοκράτες και υπουργούς, ότι πρέπει να τολμήσουν να αποκεντρώσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στην περιφέρεια.

Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

Κόκκινος για περικοπές στην παιδεία

Σε ανακοίνωσή με θέμα τις "καινούργιες" περικοπές στον τομέα της παιδείας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει οτι,

Λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους και λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων η Κυβερνητική πολιτική των περικοπών στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας δημιουργεί νέα αδιέξοδα και προβλήματα σε μαθητές και γονείς.
Η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στο κίνημα “δεν πληρώνω”. Από τη μια πραγματοποιεί σπατάλες και από την άλλη περικοπές και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τα ΚΤΕΛ που εκτελούν τις μεταφορές των μαθητών στις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
Με δεδομένο την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων τα ΚΤΕΛ αδυνατούν να μετακινήσουν μαθητές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Ήδη άρχισαν να μη μετακινούνται μαθητές και να δημιουργούνται προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια και στην Αρκαδία ενώ το πρόβλημα μετακυλύεται και στην νησιωτική Ελλάδα με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Τήνο και την Πάρο.
«Θυσία» γίνονται τα όνειρα 1.152 μαθητών με αναπηρία και Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (δυσλεξία, δυσγραφία, κ.α.) από την Περιφέρεια που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ, καθώς το Υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, περιορίζει τα εξεταστικά κέντρα μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Με αυτή τους την απόφαση:
- Υποχρεώνει τις οικογένειες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να μεταναστεύσουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.
- Δημιουργεί ανυπολόγιστο ψυχολογικό κόστος στα παιδιά καθώς θα πρέπει να σταματήσουν το διάβασμά τους και να μετακινηθούν σε ξένο περιβάλλον σε μια από τις πιο πιεστικές στιγμές της ζωής τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΜΕ Πειραιά πάνω από 350 μαθητές θα αναγκαστούν μετακινηθούν από τα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

ο Γιάννης Βρούτσης για τις διεκδικήσεις των πρώην βουλευτών

Ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ, εχθές (4.5) το πρωί από το βήμα της Βουλής, χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις των τέως βουλευτών ανήθικες, προκλητικές και πέρα από κάθε λογική, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, που κόβονται συντάξεις και μισθοί, τέως βουλευτές να αξιώνουν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Αυτό, αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και όλα τα κόμματα να αντιδράσουν.
Κατά των διεκδικήσεων τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάνοντας λόγο για πρόκληση.

κλειστά τα βενζινάδικα

Κλειστά είναι σήμερα Πέμπτη 5 Μαίου τα περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Σαντορίνη αντιδρώντας στην επιβολή του «πλαφόν» γιατί αγοράζουν πιο ακριβά. Κελιστά παραμένουν σήμερα τα πρατήρια σε πολλούς Νομούς της Περιφέρειας μετά και την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το σωματείο τους.
Για τον ίδιο λόγο, ορισμένοι από τους βενζινοπώλες που άνοιξαν τα πρατήρια σήμερα στην Αθήνα, αρνήθηκαν να εφοδιαστούν (να αγοράσουν) με αμόλυβδη.

Τετάρτη, Μαΐου 04, 2011

το ενεργειακό μέλλον - ημερίδα του οικολογικού ανέμου


Εκδήλωση με θέμα «Από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα στην εξοικονόμηση και την πράσινη/ανανεώσιμη ενέργεια» διοργάνωσε η περιφερειακή κίνηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ το Σάββατο 30 Απριλίου στην Ρόδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε με την πραγματοποίηση της ημερίδας,
Για τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ και την ΤΠΚ Δωδεκανήσου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ η ημερίδα έδωσε την αφορμή να γίνουν τρεις βασικές προτάσεις:

Μια μόνιμη επιτροπή διαβούλευσης για ενεργειακά θέματα στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου του ΤΕΕ και του Εργατικού Κέντρου και άλλων επαγγελματικών ενώσεων.
Δημιουργία γραφείου στο Δήμο Ρόδου για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΠΕ. Το γραφείο θα μπορούσε να μεταφέρει εμπειρία και καλά παραδείγματα, να παρέχει τεχνογνωσία και πρακτική βοήθεια σε δημότες και επιχειρήσεις αλλά και να παρέχει εκπαίδευση σε υπαλλήλους και άλλους ενδιαφερόμενους σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς όπως το ΤΕΕ.
Συνεργασία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμου Ρόδου, ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ΕΚ Ρόδου με επιδίωξη τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον πράσινο ενεργειακό τομέα.

Στο πάνελ οι συμμετείχαν οι:
Χρήστος Δουλκερίδης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας Βρυξελών, με αρμοδιότητες στα θέματα στέγασης, πρόεδρος γαλλόφωνου κοινοβουλίου
Tanay Sidki Uyar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά Τουρκίας,αντιπρόεδρος World Wind Energy Association καθώς και EuroSOLAR, συντονιστής Clean Energy Platform of Turkey
Γιώργος Μάρκου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τομεάρχης Ηλιακής Ενέργειας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ
Ιάκωβος Γρύλλης, πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου
Νίκος Χρυσόγελος, περιφερειακός Σύμβουλος με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ», Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου
Κώστας Κατώπης, συντονιστής Θεματικής Ομάδας Ενέργειας-Κλίμα των Οικολόγων Πράσινων
Μανώλης Σαββής, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Ροδίων
 
Για τις εισηγήσεις και τα βίντεο μπορείτε να κάνετε κλίκ εδω

απογραφή - ζήτηση απογραφέων

Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Απογραφείς στη Γενική Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011 και είναι Απόφοιτοι Λυκείου, ηλικίας 20-60 ετών, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στο site της Υπηρεσίας Στατιστικής Νομού Κυκλάδων: www.statistics.gr 
Οι Απογραφείς θα απασχοληθούν από 10 έως 24 Μαΐου 2011.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Στατιστικής Νομού Κυκλάδων στα τηλέφωνα: 22810 85129 και 22810 85134

αντιπυρική προστασία - συσκέψεις - ενημέρωση

Τα μέτρα για την αποφυγή των δασικών πυρκαγιών συζητήθηκαν στη Σύρο σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Πουσσαίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία της πρόληψης μέσω δημιουργικότερης και τακτικότερης συνεργασίας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση άσκησης ετοιμότητας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και πιλοτική προσπάθεια ενημέρωσης γεωργοκτηνοτρόφων, η οποία θα ξεκινήσει από την Άνδρο, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση πυρκαγιών.
Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε “να ενημερωθούν οι αγρότες μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών και των ενώσεων ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που προκαλούν πυρκαγιές σε συγκεκριμένες περιοχές”.

Παράλληλα,
σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαίου στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού και Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η λήψη όλων των προληπτικών μέτρων και δράσεων στις περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ολόκληρου του μηχανισμού προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας μας.
Ο κ. Μαχαιρίδης ανέδειξε το θέμα της καλής στελέχωσης των Υπηρεσιών για τις οποίες απαιτείται διάθεση προσωπικού και μέσων, ενώ έθεσε θέμα επανασχεδιασμού τους έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των μικρότερων νησιών της Περιφέρειας, που δεν διαθέτουν τις αντίστοιχες πυροσβεστικές δομές.


περιφέρεια - ενημέρωση σχετική με τα έργα..

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη με αντικείμενο την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ρόδο.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα έργα που αντιμετωπίζουν διαδικαστικά προβλήματα στην υλοποίησή τους, με τη διαπίστωση ότι στον τομέα υγείας (που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας) η απορρόφηση είναι μηδενική.
Για το λόγο αυτό προγραμματίζεται νέα συνάντηση στην Αθήνα, όπου θα τεθεί ξανά υπόψη του Υπουργείου η αναγκαιότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων, βάσει των προτάσεων και των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.
Αργοί ρυθμοί διαπιστώνονται και στην υλοποίηση έργων Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι έχουν δεσμευτεί από την Περιφέρεια το σύνολο των πόρων.
«Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του προγράμματος σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν από κοινού με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης» τόνισε ο περιφερειάρχης που διευκρίνησε ότι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι νομικές δεσμεύσεις (συμβασιοποιημένα έργα) ξεπερνούν το 80%, ενώ οι πληρωμές των ενταγμένων πράξεων (έργα και ενέργειες) του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου ανέρχονται στο 32%.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο της Πάτμου Γρηγόρη Στόικο για διάφορα θέματα που απασχολούν το νησί.
Από τη συζήτηση διαφάνηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για στενότερη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου, σε ζητήματα αρμοδιότητας του αντιπεριφερειάρχη, προωθώντας, για παράδειγμα, τον γαστρονομικό τουρισμό στο νησί, την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων.

ενημέρωση για το ιδιαίτερα επιτυχημένο συνέδριο "Υπερια"

 Ενημέρωση για το ιδιαίτερα επιτυχημένο 9ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥPERIA 2011, που πραγματοποιήθηκε στην Αιγιάλη της Αμοργού μας παρείχε ο νομικός, δημοσιογράφος και εκδότης των Θηραικών Νέων κ. Λιγνός.

Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ 2011 σημείωσε και φέτος εξαιρετική επιτυχία, τόσο στις συμμετοχές, όσο και στις ανακοινώσεις. Συμμετείχαν δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και συνεργεία τηλεόρασης από Αυστρία, Δανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σουηδία, κ.ά.
Tην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, κήρυξε ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικήτας Ρούσσος.

Η γνωριμία του πολιτισμού της Αμοργού έγινε με τις επισκέψεις σε μνημεία, όπως την περίφημη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, την Παναγία Επανωχωριανή, όπου και παρακολούθησαν τη λιτανεία των εικόνων του Μοναστηριού, την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια, τον Άγιο Γεώργιο Βαλσαμωτή, κτισμένο στη θέση του Αρχαίου Υδρομαντείου και με τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα χωριά του νησιού με τη χαρακτηριστική λαϊκή και εκκλησιαστική αμοργιανή αρχιτεκτονική.

Την ωραία φύση της Αμοργού απόλαυσαν με τις περιηγήσεις στις εξοχές της. Στην Λαγκάδα επισκέφθηκαν το αποστακτήριο αιθέριων ελαίων από αμοργιανά βότανα του κ. Βαγγέλη Βασσάλου, με τις ειδικές αναφορές του για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Η επίσκεψη των χωριών και της υπαίθρου της Αμοργού, τα γεύματα και τα δείπνα με τις παραδοσιακές νοστιμιές, η μουσική, τα τραγούδια, οι χοροί και τα γλέντια, ολοκλήρωσαν τη γνωριμία για το σύγχρονο πολιτισμό της ωραίας και γραφικής Αμοργού.

ΟΜΙΛΙΕΣ
«Πολιτισμός και Ειρήνη στη Μεσόγειο» από τη Δρ.Φιλιώ Διαμαντή, αναπληρώτρια συντονίστρια του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh.
«Τα ενεργειακά πεδία της Αμοργού» από το Δρ. Δημήτρη Περδετζόγλου.
«Βιώσιμος Τουρισμός» από την κ. Alison Womack.
Φωτογραφικό ταξίδι με τα ηχοράματα «Προσανατολισμοί στο Αιγαίο» «Σκουριά & Αλμύρα» του γνωστού καλλιτέχνη φωτογράφου κ. Δημήτρη Ταλιάνη.
«Αγροτική Κληρονομιά της Αμοργού» από την περιβαλλοντολόγο κ. Κατερίνα Κανακάρη.
«Άνθρωπος-Περιβάλλον-Τεχνολογία» από την κ. Μάγδα Ρούσση, ερευνήτρια-εικαστικό, σχεδιάστρια.
«Αρχαία νομίσματα της Αμοργού» από τον κ. Αντώνη Βλαβιανό, αρχιτέκτονα, δημοσιογράφο.
«Αμοργιανοί χιτώνες» από τον αρχαιολόγο–ανασκαφέα στην Κέρο κ. Γιώργο Γαβαλά.
«Ταινίες που επηρέασαν τον Τουρισμό στην Ελλάδα» από την κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου διευθύντρια του ξενοδοχείου «Αegialis Hotel & Spa» και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων.
«Ελληνικός Κινηματογράφος» από τον κ. Μανώλη Ζανδέ, σκηνοθέτη της ΕΤ3.
“Geocaching” παρουσίαση και επεξήγηση του project από τον εμπνευστή του κ. Erwin Werdenigg.
«Τα παραμύθια της Αμοργού ανά τους αιώνες», από την κ. Ελένη Κουντουρούπη-Γιαννακοπούλου.
Για το βιβλίο του «Ασφοντυλίτης», μίλησε ο συγγραφέας-δημοσιογράφος κ. Ηλίας Προβόπουλος, που ξενάγησε τους Συνέδρους στον εντυπωσιακό αγροποιμενικό οικισμό του Ασφοντυλίτη.
Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Αγγλίδας ζωγράφου Judy Attwood .

Παράλληλα με το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, όπου παρουσιάστηκαν οι παρακάτω ταινίες:

Barcelos – Aquem e Alem Atlantico του Carlos Araujo, Enviroment – Culture – Development του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού,
365 Churches της Luiza Barcan, Amorgos – Island of the sky του Carlos Araujo,
The winds of Keros Island της Marina Kounelaki, GREECE του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Winter Fruits του Nekompromitovani Intelektualci Beograda,
Journey to the light Amorgos από την Μαρίνα Κομνηνού,
Turnat Cienega de Zapata Cuba της Travelfilm.se Inca Tours,
Viva Amorgos του Sabien Rodenbach, Inspiration Old Mountain του Mladen Velimiromic,
World Water War των Μενέλαου Παμπουκίδη και Στέλιου Αλεξανδράκη,
Asti το τραγούδι του Βάκχου του Μανώλη Ζανδέ

Τα βραβεία απέσπασαν:
1o βραβείο Asti το τραγούδι του Βάκχου του Μανώλη Ζανδέ
2ο βραβείο Inspiration Old Mountain του Mladen Velimiromic, από τη Σερβία
3ο βραβείο 365 Churches της Luiza Barcan από τη Ρουμανία

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συνόψισε ο Συντονιστής του Συνεδρίου νομικός – δημοσιογράφος κ. Εμμανουήλ Λιγνός, ο οποίος συνεχάρη εκ μέρους όλων των Συνέδρων την Πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Ειρήνη Γιαννακοπούλου και τους συνεργάτες της, καθώς και το προσωπικό όλων των τμημάτων του “Aegialis Hotel & Spa” για τις άψογες υπηρεσίες τους.
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν ο Πρεσβευτής της Ρουμανίας, George Ciamba, η Γενική Γραμματέας της Πρεσβείας του Κογκό, Alima Mulamba, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, κ. Χαρίκλεια Ζαμάνου κ.α.

μήνυμα Παπαμανώλη για την ημέρα της μητέρας ..

Το μήνυμά του για την γιορτή της μητέρας έστειλε στον Τύπο ο βουλευτής του Πασοκ των Κυκλάδων κ. Παπαμανώλης, κι εμείς τον ευχαριστούμε που μας θυμήθηκε και θεωρούμε οτι πρέπει να είναι απο τους ελάχιστους εκπροσώπους του Έθνους, που θυμήθηκαν την εν λόγο επέτειο..
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει,
Η γιορτή της μητέρας δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια καθιερωμένη ημέρα για την αναγνώριση και εκτίμηση της μητρότητας. Αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας.
Είναι η παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς.
Είναι η γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάλυτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας.
Σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολος και απαιτητικός.
Ο σεβασμός και η τιμή σ αυτό το πρόσωπο, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση του καθένα μας, υπαγορεύεται και από την ανάγκη της αναγνώρισης της προσφοράς της μητρότητας, στην οικογενειακή, κοινωνική και εθνική συνοχή και ευρυθμία.
Ευγνωμοσύνη, αγάπη και τιμή για όλες τις Μανάδες της οικουμένης και ιδιαίτερα για τις συμπατριώτισσές μου Κυκλαδίτισσες, αφιερώνοντάς τους λίγα λόγια από τον μεγάλο μας λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη:
«..όλα τα πρόφταινε ανέκοπα και αθόρυβα, σαν να'χαν τα χέρια της μιαν καλοπροαίρετη μαγική δύναμη, που κυβερνούσε με καλοσύνη την καθημερινή ανάγκη.»

αχ, να την είχαμε και σε προφίλ..ή έχει να πέσει ρίζυ..

Μπόλικοι καθώς φαίνεται θα είναι οι γάμοι των Κινέζων επισκεπτών που θα πραγματοποιηθούν φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη, μιας και δεν είναι λίγοι όπως μας λένε φίλοι απο τα ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται και μάλιστα αποκλειστικά σε αυτόν τον κλάδο, όσοι κάτοικοι της "χώρας του Ανατέλοντος Ηλίου" επιθυμούν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης με φόντο την όμορφη και καταγάλανη καλντέρα.
Χθές Τρίτη 3 Μαίου στον χώρο εξω (όμως..) απο την Μητρόπολη των Φηρών πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή γαμήλια τελετή 11 ζευγαριών Κινέζων υπηκόων οι οποίοι έδειχναν ευτυχέστατοι και ενθουσιασμένοι για την επιλογή τους.
Άλλο τόσο κι εμείς, ως κάτοικοι του νησιού, που ύστερα απο συντονισμένες κι επίπονες προσπάθειες ετών κατορθώνουμε πλέον να αισθανόμαστε περήφανοι και να διαφημίζουμε το γεγονός! Κι αναφέρομαι βέβαια στην θετική έκβαση των προσπαθειών επαγγελματιών απο τον χώρο του τουρισμού στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών για διακοπές ή ακόμη και για τον γάμο τους!
Όπως πάλι λένε άλλοι φίλοι, έχει να πέσει πολύ ρίζυ φέτος στην Σαντορίνη, το μισό θα το ρίχνουμε και το υπόλοιπο θα το βράζουμε...

Ρήγας για Νεώριο (σοβαρεύουν τα πράγματα..)

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας για τη λειτουργία του Νεωρίου αναφέρει οτι,

«Είναι προφανής η υποχρέωση που έχουμε ως κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά, να διατηρήσουμε σε λειτουργία το Νεώριο και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας σε αυτό.
Τούτη την ώρα, λαϊκίστικες προσεγγίσεις και άγονες αντιπαραθέσεις συσκοτίζουν την πραγματικότητα, προκαλούν πρόσθετη ανασφάλεια στους εργαζόμενους και διευρύνουν το μέγεθος του προβλήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένες, συντονισμένες κινήσεις που θα δώσουν μια πρόσκαιρη «ανάσα» στην οικονομική ασφυξία του Νεωρίου, μέχρις ότου ξεπεραστεί η σημερινή αρνητική συγκυρία και η επιχείρηση εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της από ιδιωτικές παραγγελίες.
Στα πλαίσια αυτά, είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση του Ναυπηγείου και τους εκπροσώπους των εργαζομένων με δυο στόχους:
Πρώτον, να επισπευστεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η μερική εκταμίευση της πληρωμής για το τελευταίο προς παράδοση πυροσβεστικό σκάφος, που έχει κατασκευάσει το Νεώριο,
και δεύτερον, να ολοκληρωθεί και να έχει αίσιο αποτέλεσμα η διαγωνιστική διαδικασία της ανάθεσης του έργου της επισκευής των δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού στο Νεώριο.
Οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει προσωρινή διέξοδος στο πρόβλημα της επιχείρησης.
Οφείλω να επισημάνω ότι, σε κάθε απόφαση που αφορά στην ανάθεση εργασίας από το Δημόσιο σε Ιδιωτική εταιρεία, πρέπει να τηρείται πλήρως το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, με ευθύνη τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων όσο και των πολιτικών προσώπων που προΐστανται των σχετικών Υπηρεσιών του Δημοσίου. Ως εκ τούτου, κάθε πρόταση, που με ευκολία διατυπώνεται για απευθείας ανάθεση έργων και προμηθειών από το Δημόσιο σε Ιδιωτική επιχείρηση, κινείται στη σφαίρα της άγνοιας και της δημαγωγίας.
Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα γίνει εκ μέρους της Κυβέρνησης το καλύτερο δυνατόν, ώστε το Νεώριο να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει».

εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών τμήματος Γεωλογίας στην Σαντορίνη

Ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν κατα την διάρκεια της εκδρομής (10 με 13 Μαίου) στην Σαντορίνη μας παρείχε η καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και ΓεωΠεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Νομικού.
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 10 και 11 Μαϊου στην Πνευματική Εστία της Μητρόπολης στα Φηρά. Η παρακολούθηση των διαλέξεων των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ελεύθερη για όλους τους κατοίκους του νησιού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρασχέθηκε,
 
Στα πλαίσια του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών» θα πραγματοποιηθεί άσκηση υπαίθρου στη Σαντορίνη στις 10,11,12,13 Μαϊου 2011.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής,
Τρίτη 10 Μαϊου: Αναχώρηση (Blue Star Paros 07:25) και άφιξη στη Σαντορίνη στις 15:30. Ομιλίες-Διαλέξεις στη Πνευματική Εστία Μητρόπολης Θήρας, στα Φηρά Σαντορίνης. (18:00-20:00)
Τετάρτη 11 Μαϊου: Επίσκεψη με πλοίο στα πρανή της καλδέρας και στις Καμμένες. Ομιλίες-Διαλέξεις στη Πνευματική Εστία Μητρόπολης Θήρας, στα Φηρά Σαντορίνης. (18:00-20:00)
Πέμπτη 12 Μαϊου: Άσκηση Υπαίθρου. Συζήτηση πάνω στα θέματα της άσκησης στη Πνευματική Εστία Μητρόπολης Θήρας, στα Φηρά Σαντορίνης (18:00-20:00).
Παρασκευή 13 Μαϊου: Άσκηση Υπαίθρου (08:00-13:00). Επιστροφή (Blue Star Paros15:25) και άφιξη στο Πειραιά στις 23:30.

Στο πλαίσιο του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών», οι Καθηγητές του Τμήματος ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΘΗΡΑΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ, μας ενημερώνουν οτι θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες στην «Πνευματική Εστία Μητρόπολης Θήρας» στα Φηρά Σαντορίνης
Την Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Μαϊου 2011, 18:00 με 20:00 : 10/5/2011
18:00-18:30 «Το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο» Ομιλητής: Καθηγητής Δ. Παπανικολάου
18:30-19:00 «Μείωση Κατολισθητικής Επικινδυνότητας Όρμου Αθηνιού» Ομιλητής: Καθηγητής Ε. Λέκκας
19:00-19:30 «Ωκεανογραφική έρευνα στο Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο του Κολούμπου» Ομιλήτρια: Δρ. Νομικού Παρασκευή
19:30-20:00 «Σχέση τεκτονικής και ηφαιστειότητας στο ηφαιστειακό πεδίο Σαντορίνης – Κολούμπο»
Ομιλητής: Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, Ινστ. Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
11/5/2011
18:00-18:30 «Από το Μάγμα στη Τέφρα: Μια Θεώρηση της Ηφαιστειακής Επικινδυνότητας και των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» Ομιλητής: Καθηγητής Κ. Κυριακόπουλος
18:30-19:00 «Τεκτονικοί και Ηφαιστειο-τεκτονικοί Σεισμοί» Ομιλητής: Αναπλ. Καθηγητής Π. Παπαδημητρίου
19:00-19:30 «Πλούσια σε σίδηρο ιζήματα στην καλδέρα της Σαντορίνης: ορυκτολογία, χημισμός και γένεση» Ομιλητές: Μαυρογόνατος Kωνσταντίνος, Αναστασάτου Μαριάνθη - Μεταπτυχιακοί Φοιτητές Προγράμματος «Εφαρμοσμένης Περιβαλλοντικής Γεωλογίας

Σύλλογος μεγαλοχωριανών - εκδρομή

2ήμερη εκδρομή στην Τζιά διοργανώνει για τις 14 και 15 Μαίου ο Σύλλογος των Μεγαλοχωριανών της Αθήνας. Πρόκειται για μια απο τις πολλές μινι αποδράσεις που διοργανώνουν τα μέλη του συλλόγου κι οι οποίες απ ότι μαθαίνουμε έχουν εντυπωσιακά καλή συμμετοχή..! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επόμενη εκδρομή στο .. facebook!

δήμος Σαντορίνης για 9η Μαίου

Με ανακοίνωσή του προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τις στρατιωτικές και τις δημόσιες αρχές ο Δήμος της Σαντορίνης ενημερώνει για τον σημαιοστολισμό και τον εορτασμό της ημέρας των "Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού" στις 9 Μαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τουε νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 του Ελληνικού Λαού εναντίων των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

οικολογικός άνεμος για Τ.Ο.Π.Σ.Α.

Σε μια εποχή κατάρρευσης της οικονομίας και έκρηξης της ανεργίας περιμέναμε να ακούσουμε από την Υπουργό Εργασίας αλλά και από την Περιφέρεια ένα σχέδιο που να συνδέει την απασχόληση με ενεργητικές πολιτικές και μάλιστα σε οικονομικούς τομείς που μπορούν να επιβιώσουν και να προσφέρουν λύσεις για "διατηρήσιμη” απασχόληση. Η Υπουργός Εργασίας μάς παρουσίασε στην πραγματικότητα ένα σχέδιο για “καφέ της παρηγοριάς”, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη στρατηγικής που υπάρχει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για τη δημιουργία βιώσιμων – διατηρήσιμων θέσεων απασχόλησης. Επιβεβαιώθηκε, η απουσία μιας συνεκτικής οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής που να προσφέρει διέξοδο από την πολλαπλή κρίση στην οποία βυθιζόμαστε”. Αυτά τόνισε στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Πέμπτη 28/4/2011, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου μετά την παρουσίαση από την Υπουργό Εργασίας του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης για το Ν. Αιγαίο και άλλων προγραμμάτων για την ανεργία.

Κατα την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε σε στοιχεία σχετικά με την εργασία και την ανεργία στο Νότιο Αιγαίο, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις για το πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει περισσότερο και καλύτερα την κοινωνία σε θέματα εργασίας, ενω άσκησε αναλυτική κριτική και παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο Ν. Αιγαίο στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και μίλησε για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.
Τις τοποθετήσεις του συνδιασμού μπορείτε να τις διαβάσετε εδω: http://ecoanemos.wordpress.com

Μεταξύ άλλων, ανέφερε οτι,
“Η αύξηση της ανεργίας είναι ραγδαία και για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά η χώρα φτάνει σε ποσοστά της τάξης του 15% που αντιστοιχούν σε επίπεδα ανεργίας που υπήρχαν τη δεκαετία του ’60. Ή έκρηξη της ανεργίας είναι άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης και της αποτυχίας της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που έχουν άμεσες συνέπειες πλέον και στην κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χαθεί, οδηγώντας την κοινωνία και τους πολίτες σε απόγνωση. Σε σχέση με το 2008, οι άνεργοι είναι περισσότεροι κατά 350.000. Πάνω από 1 στους 3 νέους δεν έχει δουλειά. Από τους 714.675 εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους κατά το μήνα Μάρτιο, μόνο ποσοστό 42,8%, δηλαδή 305.952 άνεργοι, είναι επιδοτούμενοι.

Ρήγας για προσλήψεις γιατρών του ικα

Ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας μας ενημερώνει οτι,
Έντεκα (11) από τις είκοσι πέντε (25) θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, που είχε προκηρύξει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για διάφορα νησιά των Κυκλάδων, καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με το Ίδρυμα.
Συγκεκριμένα:
α) Οφθαλμίατρος, Παθολόγος και Οδοντίατρος για τη μονάδα υγείας του ΙΚΑ στη Σύρο
β) Γυναικολόγος και Καρδιολόγος για τη μονάδα υγείας του ΙΚΑ στη Νάξο
γ) Μικροβιολόγος, Οδοντίατρος και Παθολόγος στο υποκατάστημα ΙΚΑ Τήνου
δ) Δερματολόγος, Καρδιολόγος και Ορθοπεδικός στο υποκατάστημα ΙΚΑ Μυκόνου

Κόκκινος - ενημέρωση

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Κόκκινος, το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 πραγματοποίησε συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τουριστικούς φορείς της Σύρου. Κατά τις συζητήσεις υπήρξε προβληματισμός για την πορεία του Καλλικράτη καθώς και για την πορεία της νέας τουριστικής περιόδου για τις Κυκλάδες, με δεδομένο ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων τουριστών έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Την Κυριακή 1η Μαΐου συναντήθηκε με τους περιφερειακούς συμβούλους κ. Μ. Δαδάο και Γ. Παπαμανώλη και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στην πλατεία Μιαούλη. ¨Όπως αναφέρει στην
Μετά την εκδήλωση ο κ. Κόκκινος δήλωσε οτι,
«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα κοινωνικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση που υποδούλωσε τη χώρα στο ΔΝΤ, οδηγεί τους εργαζομένους στην φτώχια, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων, στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, στην κατεδάφιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, κάνοντας παράλληλα αρνητικά σχόλια για την απουσία απο την εκδήλωση κυβερνητικών παραγόντων και της περιφερειακής Αρχής.

Πουσσαίος - Γερμανοί βουλευτές.. (1-1, ισοπαλία δηλαδή..) συμπληρωματικό..

Την αντιπροσωπία των Γερμανών Βουλευτών υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  Γιώργος Πουσσαίος, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Ερμούπολης-Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας.
Στόχος της επίσκεψης ήταν η προώθηση του Τουρισμού στα νησιά των Κυκλάδων μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προβάλλοντας παράλληλα τα πολιτιστικά αποθέματα και τις δυνατότητες που παρέχουν οι υποδομές στα νησιά της περιφερειακής ενότητας.
Στο πλαίσιο της διευρυμένης συμμετοχής, την οποία επιδιώκει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γενικότερα στις δράσεις που αναπτύσσει και ειδικότερα στα ζητήματα του τουρισμού, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις της αντιπροσωπίας με τον πρόεδρο του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα τουριστικής εκπαίδευσης, αλλά και με το προεδρείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το οποίο θα παρουσιάσει στους Γερμανούς Βουλευτές τις δράσεις που προωθεί.

Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

σαν σχολείο δεν είναι; ή έχει και η αγκινάρα δικαίωμα στην χρηματοδότηση..

Στην πρόσφατη συνεδρίαση (27/4) της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για περισσότερα από είκοσι θέματα.
Η Επιτροπή αποφάσισε μεταξύ άλλων την ηλεκτροδότηση, με δαπάνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Ξενώνα Φιλοξενίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, καθώς και την ανάθεση των έργων βελτίωσης του νότιου περιφερειακού δρόμου νήσου Σερίφου και εγκατάστασης πλωτού κυματοθραύστη στο λιμάνι του Αδάμαντα Μήλου, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφασίστηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας στη διοργάνωση της γιορτής Αγκινάρας στις 14 Μαΐου και της γιορτής της Κάππαρης το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στην Τήνο, αλλά και η κάλυψη της δαπάνης μετακινήσεις των ομάδων αθλητών των Special Olympics Athens 2011 στη Ρόδο (20 - 23 Ιουνίου).

Επίσης,
Τα μέλη της Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης συναντήθηκαν σήμερα με τους Καθηγητές του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο προγραμματισμός της Επιτροπής ο οποίος θα καταλήξει στην σύνταξη λεπτομερούς πενταετούς Επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας.
Η διαδικασία σύνταξης θα είναι ανοιχτή σε όλους τους φορείς του Νοτίου Αιγαίου για να διασφαλιστεί η δημοκρατική συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς μέσω ερωτηματολογίου για την ορθή εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων θα αποτελέσουν την βάση διαλόγου για τον σωστό σχεδιασμό Περιφερειακών δράσεων.

Τ.Ο.Π.(Σ.)Α. - εχω πάρει "γραμμή" οτι πρέπει να τα "σπρώξουμε"...

Πολύωρη συνεργασία είχε στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Γκούφα και τους αντιπεριφερειάρχες, κυρίους Γιώργο Πουσσαίο, Φώτη Χατζηδιάκο, Τζώρτζη Μακριωνίτη, Σωτήρη Παμπάκα και την κ. Δέσποινα Διακοσταυριανού.
Επιτάχυνση των ρυθμών απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται ζήτησε ο Περιφερειάρχης, ώστε να αξιοποιηθούν τα ασφυκτικά, έστω, χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης και Προγραμμάτων Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση, στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου Συνεργασίας που υπογράφηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον κ. Μαχαιρίδη και την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. (του Γεράσιμου.., σ.σ. κύριοι, ψυχραιμία, η κατάσταση είναι κρίσιμη, κι η κ. Κατσέλη κάνει οτι μπορεί, δεν είναι κι η Εβίτα Περόν! η οποία στο εν λόγο υπουργείο "μεγαλούργησε"!, πλήν όμως οι εποχές και οι καταστάσεις δεν επιδέχονται συγκρίσεων...)
Ο κ. Μαχαιρίδης έδωσε οδηγίες για έγκαιρη προετοιμασία, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι προδιαγραφές των δράσεων, να αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν και να αναζητηθούν οι πιστοποιημένοι φορείς με τους οποίους θα συνεργαστεί η Περιφέρεια. (ερώτηση μαθητή : "απιστοποίητοι" Δήμοι γίνονται δεκτοί; όπως πχ ο Θήρας μπας και σουλουπώσει τίποτε..)
Λεζάντα : Αυστηρός ο Περιφερειάρχης, προβληματισμένος (η ονειροπόλος..) ο Αντιπεριφερειάρχης..

FVW - να δούμε τι ειναι (και που μας ωφελεί..)

Στη σημασία του FVW Workshop, που πραγματοποιείται μέχρι τις 4 Μαίου σε Ρόδο και Κω, αναφέρθηκαν ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, η αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού, ο διευθυντής των Γραφείων του ΕΟΤ σε Γερμανία και Αυστρία κ. Σκορδάς, ο αρχισυντάκτης του Γερμανικού περιοδικού Klaus Hildebrant και η υπεύθυνη του έργου Άντα Καραγιάννη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για θετικά μηνύματα από τη Γερμανική αγορά, τόσο για την Ελλάδα συνολικά όσο και για τη Ρόδο ιδιαίτερα, έκαναν λόγο οι κ. Νικητιάδης, Σκορδάς και Hildebrant, με τον αρχισυντάκτη του FVW να εξηγεί τους βασικούς λόγους της αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τη χώρα του, που συνδέονται με το οικονομικό περιβάλλον αλλά και στην ανάκαμψη της Γερμανικής οικονομίας «που επανέρχεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πολύ ενδιαφέρουσα όμως ήταν η ομιλία του κ. Μαχαιρίδη κατα την διάρκεια της υποδοχής της Γερμανικής αντιπροσωπείας, την οποία και αξίζει να αναρτήσουμε μιας και τα μυνήματά της είναι πολύ χρήσιμα να τα θυμόμαστε με το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου (του χρόνου θα τα ανεβάσουμε και σε άλλες γλώσσες, ασθενέστερων οικονομικά χωρών απο την δική μας..)

Γ. Μαχαιρίδης "Τα νησιά μας είναι "προσιτά", δεν επιτρέπεται να πωλούνται "φτηνά". Αρκετές υποχωρήσεις κάναμε»

Πριν από έξι χρόνια, στο Workshop του 2005, θυμάμαι ότι προτίμησα να σας ταξιδέψω, έστω νοερά, στις ομορφιές και στην ιστορία του καθενός από τα νησιά μας.
Σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι σήμερα, εκείνο το «ταξίδι» δεν έχει χάσει τίποτα από τη μαγεία του. Και ούτε πρόκειται να χάσει…
Υπήρχε λόγος για την «περιήγηση» αυτή.
Θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η Ρόδος, η Κως και τα άλλα μας νησιά, αποτελούν σταθερή αξία.
Τόσο εμείς που ζούμε εδώ, όσο και τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας, θεωρούμε τα νησιά μας ξεχωριστά, πολύτιμα και μονάκριβα.
Έτσι θέλουμε να τα διατηρήσουμε, και έτσι πρέπει να τα βλέπει αυτός που τα επισκέπτεται, αλλά και εκείνος που τα προωθεί στη διεθνή αγορά.
Την ίδια ώρα όμως, δεν εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τη μοίρα μας στον ήλιο και τη θάλασσα.
Μπορεί να παινευόμαστε για τον μικρό παράδεισο που ζούμε, κάνουμε όμως και την αυτοκριτική μας.
Καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες να μη διαψεύδουμε τις προσδοκίες των επισκεπτών μας.
Ακούμε και εσάς, τις παρατηρήσεις, τις υποδείξεις και τις προτάσεις σας.
Τα αποτελέσματα του διαλόγου που κάναμε το 2005 δεν πήγαν χαμένα.
Ήταν χρήσιμα για εμάς, όπως το ίδιο χρήσιμα θα είναι και τα συμπεράσματα του φετινού Workshop. Και οι δύο πλευρές, νομίζω πως βγαίνουμε κερδισμένες απ’ αυτές τις συναντήσεις.
Μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλο.
Πριν έξι χρόνια επισημάνθηκαν οι θετικές και αρνητικές διαπιστώσεις για την εικόνα της Ρόδου, και πώς τη βλέπει ο Γερμανός επισκέπτης. Αλλά και πώς βλέπουμε εμείς εσάς.
Επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, οι σπάνιες φυσικές μας ομορφιές, η ιστορία μας, η φιλοξενία των ανθρώπων, το ξενοδοχειακό δυναμικό, η διασκέδαση, και φυσικά το αίσθημα ασφάλειας που εμπνέει αυτός ο τόπος.
Προβλημάτισε η εικόνα συγκεκριμένων υποδομών, το κόστος, η ποιότητα των υπηρεσιών και η κατάσταση στο φυσικό περιβάλλον.
Έστω με καθυστερήσεις και σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης αναβαθμίζουμε συνεχώς τις υποδομές μας.
Κάναμε πρώτη μας προτεραιότητα την εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης με δράσεις για την προστασία του δασικού μας κεφαλαίου, για ακόμα πιο καθαρές θάλασσες και προσήλωση στις παραδοσιακές μας αρετές, όπως είναι η ευγένεια και η φιλοξενία.
Κάθε μεμονωμένη συμπεριφορά που προσβάλλει τον επισκέπτη μας, είναι, πρώτα για εμάς, εχθρική πράξη κατά των νησιών μας, της εικόνας και της φήμης τους.
Είμαστε αυστηροί και γινόμαστε ακόμα αυστηρότεροι απέναντι σε όποιον επιχειρεί να δυσφημίσει αυτόν τον τόπο.
Εμπλουτίζουμε το τουριστικό μας προϊόν με πλήθος εναλλακτικών επιλογών για τους επισκέπτες μας.
Τα νησιά μας, τόσο στα Δωδεκάνησα, όσο και στις Κυκλάδες, αποτελούν σταθερή αξία και σημεία αναφοράς για κάθε δυνητικό επισκέπτη.

ευχήθηκε να γίνει καλά για να μπορέσει να επισκεφθεί τη Σαντορίνη

Ο λόγος για την 16χρονη αμερικανίδα Μωρήν Μαρς, από την Πολιτεία Βιρτζίνια, των ΗΠΑ, η οποία έπασχε από καρκίνο των οστών. Η επιθυμία της θα λάβει, τελικά, «σάρκα και οστά» το καλοκαίρι, χάρη στο Ίδρυμα «Κάνε Μια Ευχή», το οποίο εκπληρώνει επιθυμίες παιδιών με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις.
Η σχετική ανακοίνωση, όπως αναφέρει η Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», έγινε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, όπου πήγε η Μωρήν, με την οικογένειά της. Την υποδέχτηκε επίσημα ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ζεστασιά κι ανθρωπιά, ενώ παιδιά ομογενών από την τοπική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, της πρόσφεραν λουλούδια.
Οι εκπλήξεις για την Μωρήν δεν σταμάτησαν εδώ. Ο δήμαρχος της Σαντορίνης Αναστάσιος Ζώρζος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού Αριστείδης Χλωρίδης, της ανακοίνωσαν εκείνη την ώρα, μέσω διαδικτυακού κυκλώματος, ότι θα αναγορευτεί επίτιμος πολίτης Σαντορίνης, όταν με το καλό αφιχθεί στο νησί.
«Είδα την ταινία «Μάμα-Μία» και όλες οι τοποθεσίες στις οποίες γυρίστηκε είναι τόσο όμορφες», δήλωσε-μεταξύ άλλων-η 16χρονη Μωρήν. «Είμαι σίγουρη πως όλα θα είναι ωραία, ιδιαίτερα τώρα που έχω ξανά μαλλιά. Δεν βλέπω την ώρα να επισκεφτώ όλες τις παραλίες του νησιού. Μου αρέσουνε τα κατάλευκα κτίσματα της Σαντορίνης και οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους. Θέλω να κάνω πολλές περιηγήσεις και να ξεκουραστώ. Δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω πως θα γίνω επίτιμος πολίτης της Σαντορίνης. Είμαι κατενθουσιασμένη από την μεγάλη αυτή έκπληξη».
Το Ίδρυμα «Κάνε Μια Ευχή», φροντίζει πάντα η ημέρα της εκπλήρωσης μιας ευχής, να είναι ξεχωριστή για κάθε παιδί του προγράμματος και γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις. Μια από τις εκπλήξεις που επιφυλάχτηκαν για την Μωρήν ήταν και η ιδιωτική προβολή, στην Ελληνική Πρεσβεία, ταινίας με τα αξιοθέατα της Σαντορίνης. Ο Πρέσβης, κύριος Κασκαρέλης έδωσε, επίσης, στην Μωρήν και την οικογένειά της αναμνηστικά δώρα από τις αρχές και τους κατοίκους της Σαντορίνης.
Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, δήλωσε μεταξύ άλλων οτι: «Έχοντας ζήσει στην Ελλάδα επί έξη μήνες δεν μας εκπλήσσει καθόλου η ευχή σου να επισκεφτείς την όμορφη αυτή χώρα. Και για μένα είναι η υλοποίηση ενός ονείρου το ότι εκπροσωπώ την Αμερικανική κυβέρνηση σε έναν τόσο θερμό και φιλόξενο τόπο».
Στην πραγματοποίηση του «θαύματος» συνέβαλε και ο ομογενής Μάϊκ Μάνατος, που εθελοντικά βοηθά το Ίδρυμα «Κάνε Μια Ευχή». Η ελπίδα όλων τώρα, είναι ότι το ταξίδι της Μωρήν Μαρς στην Ελλάδα θα της δώσει το κουράγιο και την δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

χρηματοδοτούνται τα λειτουργικά των εργοστασίων αφαλάτωσης

Το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ του Νομού Κυκλάδων μας ενημερώνει οτι υπεγράφη η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο που αφορά στα λειτουργικά των εργοστασίων αφαλάτωσης για το έτος 2011.
Η χρηματοδότηση έχει ύψος 4.860.000 ευρώ και αφορά έντεκα Δήμους σε όλη τη Χώρα. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι δεύτερος στη χρηματοδότηση μεταξύ των έντεκα Δήμων. Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση θα την λάβει ο Δήμος της Χίου, (1.433.385 ευρώ), ενώ ο Δήμος Σύρου θα λάβει 1.189.485 ευρώ.
Οι υπόλοιποι Δήμοι των Κυκλάδων που χρηματοδοτούνται από τους Κ.Α.Π. για τα εργοστάσια αφαλάτωσης είναι ο Δήμος Μυκόνου με 579.600 ευρώ, ο Δήμος Τήνου με 231.615 ευρώ, ο Δήμος Πάρου με 210.240 ευρώ, ο Δήμος Θήρας με 176.000 ευρώ και ο Δήμος Σίφνου με 122.580 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Σύρου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων Γιάννης Δεκαβάλλας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί παρά το δυσμενέστατο οικονομικό κλίμα δεν περικόπηκε ούτε ένα ευρώ σε σχέση με τα όσα έλαβαν το έτος 2010 οι Δήμοι για τα λειτουργικά των εργοστασίων. "Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αυξήσεις στο τιμολόγιο της ύδρευσης, οι οποίες σε περίπτωση που περικόπτοντο ολοκληρωτικά οι χρηματοδοτήσεις από τους Κ.Α.Π. γι΄ αυτό τον σκοπό, θα ήταν δυσβάσταχτες" ανέφερε ο δήμαρχος.

σχετικά με τα οικονομικά των δήμων

Ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και την πορεία του «Καλλικράτη» θα κάνουν σήμερα (3.5) οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναφερθούν στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρημάτων που οφείλει η Κεντρική Κυβέρνηση στους Δήμους, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις για την θεσμική και οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ.
Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου γίνεται μία ημέρα πριν την Τετάρτη 4 Μαΐου, ημέρα που το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) έχει ανακοινώσει πως θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει εικοσιτετράωρο κλείσιμο των Δήμων.
Η ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζει τη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων «δραματική». Όπως υποστηρίζει οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς.

εκδήλωση με θέμα το παιδί

Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και τον «Συνήγορο του Παιδιού» διοργανώνουν ομιλία με θέμα: «Παιδί: δικαιώματα και ευθύνες σε έναν κόσμο που αλλάζει», την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011 στις 6.30 μ.μ. στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα.
Ομιλητής: Γιώργος Μόσχος, νομικός – εγκληματολόγος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

αρχιπέλαγος - μια πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της έρευνας

To Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, μας ενημερώνει οτι σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Texas at Arlington, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεκινάει έπειτα από πολύμηνη προεργασία, ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα.
Αντικείμενό του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.
Η διδασκαλία του προγράμματος θα γίνει στη θαλάσσια ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο και στα εργαστήρια του Δημόκριτου στην Αθήνα. Το πρόγραμμα σπουδών θα βασιστεί στην πολυετή έρευνα και δράση του Αρχιπελάγους για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος των ελληνικών θαλασσών, καθώς και στις προσπάθειες του Ινστιτούτου για να αναδειχθεί στο παγκόσμιο κοινό η ξεχωριστή σημασία του φυσικού πλούτου του Αιγαίου.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται στη Σάμο ομάδα Ελληνοαμερικανών καθηγητών για τις τελικές προετοιμασίες του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο ξεκινάει τον Ιούνιο με τη συμμετοχή ερευνητών και φοιτητών από τις ΗΠΑ.
Μεσοπρόθεσμος στόχος του Αρχιπελάγους είναι να “ανοίξει” το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο (Ιαπωνία, Ταιβάν, Καναδάς, Αυστραλία ,Ευρώπη) με τα οποία το Ινστιτούτο έχει ήδη συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας.
Παράλληλα, η Σάμος θα τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη με τους πιο αξιόλογους προορισμούς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη τεχνολογιών σε επιστήμες που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Για πλερισσότερες  πληροφορίες info@archipelago.gr www.archipelago.gr

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2011

φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 - πρόγραμμα

Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεών του ανακοίνωσε το Μέγαρο Γκύζη που βρίσκεται στα Φηρά της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα,

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 κάντε κλικ εδώ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8/2011, 21:00: ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΖΕΡΜΙΑ
«Θαλασσινές περιπλανήσεις»
Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 σηκώνει αυλαία τη Δευτέρα 1η Αυγούστου με την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά, στην οποία ο ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά. Το μπλε της θάλασσας, η ένταση που αποπνέει η κίνηση των πλοίων στον αφρό και η μάχη των καταρτιών με τον άνεμο, αξιοποιούνται αλληγορικά και λειτουργούν με ποιητική διάθεση στα ζωγραφικά έργα του Βαγγέλη Τζερμιά, δίνοντας στο παραδοσιακό θέμα της θαλασσογραφίας νέα πνοή με έντονη εξπρεσιονιστική διάθεση. Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.
Εγκαίνια έκθεσης: 1η Αυγούστου, 21:00 - Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2011

ΠΕΜΠΤΗ 4/8/2011, 21:00: ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με την Ζωή Παπαδοπούλου, μια τραγουδίστρια που έχει κερδίσει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες και την ερμηνεία της μέσα από τις συνεργασίες της τα τελευταία χρόνια με τους Μητροπάνο, Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Κότσιρα, Μακεδόνα, κ.α. Για το 2011 έχει ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο, με γνώμονα καθαρά το συναίσθημα και τη συγκίνηση που το καλό ελληνικό τραγούδι ξέρει να προκαλεί. Διασκευάζει και ερμηνεύει παλιά αλλά και πιο σύγχρονα τραγούδια της ψυχής, αλλά και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, σε μια μουσική παράσταση για πιάνο και φωνή. Μαζί της στο πιάνο η Σάσα Παπαλάμπρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8/2011, 21:00: ANDERS LΨNNE GRΨNSETH & DAVID SKINNER
Στις 7/8 το φεστιβάλ συνεχίζεται με μια ιδιαίτερη συνεργασία, το βραβευμένο jazz duo με το Νορβηγό σαξοφωνίστα Anders Lψnne Grψnseth και τον Άγγλο πιανίστα David Skinner, που παίζουν μαζί από το 1999 ως μέλη του νορβηγικού jazz quartet Sphinx. Από το 2005 άρχισαν να δουλεύουν μαζί ως ντουέτο, αναζητώντας νέες κατευθύνσεις και τρόπους για να συνδυάσουν τις επιρροές τους από την αμερικανική jazz, την ευρωπαϊκή κλασική μουσική του 20ου αιώνα και τη σύγχρονη jazz σύνθεση. Θα παρουσιάσουν ένα ευρύ ρεπερτόριο,που εκτείνεται από έργα γνωστών συνθετών (όπως οι Messiaen, Bartok και Ligeti) μέχρι jazz standards αλλά και δικές τους original συνθέσεις από την προσωπική τους δισκογραφία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/8/2011, 21:00: "ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ..." Τρεις γυναίκες ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο
Στις 10/8 τρεις γυναίκες, η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσου, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου και η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο στη μουσική παράσταση “Μια άλλη Φρίντα...”. Θα την προσεγγίσουν μέσα από τα μάτια της αδελφής της και τα κείμενα που έχει γράψει η ίδια στο ημερολόγιό της, ζωντανεύοντας το μύθο της Φρίντα μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική και το Μεξικό.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/8/2011, 21:00: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
“Έρως και Ψυχή”
Στις 13/8 μία μοναδική μουσική εμπειρία από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης πιανιστικής τέχνης. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει σε μια μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Γκύζη τη νέα του δουλειά, με τίτλο “Έρως και Ψυχή”, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Πιανίστας και συνθέτης διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος συνδυάζει, με αριστοτεχνική ευελιξία και άνεση, διαφορετικά μουσικά στυλ και ιδιώματα, ξεδιπλώνοντας την μεγάλη πιανιστική του γκάμα, παράλληλα με την εντυπωσιακή συνθετική του ικανότητα. Μέσα από τις εξαιρετικές διεθνείς ηχογραφήσεις του για την ECM, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο προσωπικό μουσικό ύφος αναμειγνύοντας στοιχεία κλασικής, τζαζ και έθνικ μουσικής.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/8/2011, 21:00: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ & VANESSA BENELLI MOSELL
Στις 17/8 ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για πιάνο και κλαρινέτο από δύο βραβευμένους rising stars από τη νέα γενιά βιρτουόζων σολίστ, τον Έλληνα κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο και την Ιταλίδα πιανίστα Vanessa Benelli Mosell. Η μουσική του ευφυΐα, η δεξιοτεχνία και οι ερμηνευτικές του ικανότητες έχουν ήδη κερδίσει στο Διονύση Γραμμένο σημαντικότατες κριτικές από κορυφαίους διεθνώς μαέστρους και σολίστ, καθώς και σημαντικότατες συνεργασίες και εμφανίσεις με καταξιωμένες διεθνώς ορχήστρες και σύνολα. Η Vanessa Benelli Mosell είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ταλαντούχα πιανίστα, πολυβραβευμένη για το γεμάτο ποιητικότητα και αισθαντικότητα παίξιμό της.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/8/2011, 21:00: HUMAN TOUCH
Το ταξίδι συνεχίζεται στις 20/8 με τους Human Touch, ένα απο τα πλέον γνωστά, με προσωπικότητα και μοναδικό στυλ, τζαζ συγκροτήματα της χώρας μας εδώ και 13 χρόνια. Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σ' ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η μουσική τους, μέσα απο την ποικιλία οργάνων που παίζει ο καθένας, άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή γεμίζοντάς τον εικόνες και συναισθήματα. Οι Human Touch είναι όντως ένα "ανθρώπινο άγγιγμα".

ΤΡΙΤΗ 23/8/2011, 21:00: ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ & THE SWINGIN΄ CATS
Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23/8 με την εκρηκτική τραγουδίστρια Πέννυ Μπαλτατζή και το συγκρότημά της Penny & The Swingin’ Cats. Μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο, μια χρονομηχανή που τρέχει από δεκαετία σε δεκαετία, και μας προσκαλούν σε ένα swing πάρτυ με πολύ κέφι και διάθεση για χορό με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών των τελευταίων δεκαετιών σε ρυθμούς swing, jive και charleston αλλά και με διασκευές σύγχρονων soul- funk κομματιών.

αιγαιοπελαγίτικοι σκακιστικοί - αποτελέσματα

Σε Σαντορίνη, Ικαρία και Ρόδο οι πρωτιές των Αιγαιοπελαγίτικων Σκακιστικών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 26 Απριλίου - 1η Mαίου σε αίθουσα του οινοποιείου Santo Wines, στον Πύργο της Σαντορίνης.


Η Σαντορίνη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στους Ομαδικούς Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, η Ικαρία κυπελλούχος και η Ρόδος πρωταθλήτρια Παίδων-Κορασίδων. Για τη Σαντορίνη ο τίτλος συνεπάγεται άνοδο στην Α΄ Εθνική, ενώ για τις άλλες δύο ομάδες πρόκριση σε αγώνες μπαράζ των αντίστοιχων πανελλήνιων διοργανώσεων.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας απο τον υπεύθυνο της διοργάνωσης και υπευθυνο του Ομίλου της Σαντορίνης, κ. Φρετζά καθώς και απο την σελίδα στο ομόλου στο ίντερνετ στην διευθυνση :
http://santochess.blogspot.com/
Ο τίτλος της πρωταθλήτριας Αιγαίου κρίθηκε ύστερα από 5ωρη αναμέτρηση με την Κάλυμνο, κατά την οποία η Σαντορίνη νίκησε οριακά με 6,5-5,5. Οριακή ήταν και η νίκη της Ικαρίας επί της Σαντορίνης στον τελικό του Κυπέλλου με 2,5-1,5, ενώ η Ρόδος επιβλήθηκε άνετα της Λέρου με 5-1.
Αποτελέσματα 3ου γύρου στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Αιγαίου :
Σαντορίνη – Λέρος 8,5-3,5 (α΄ υποόμιλος) και Ρόδος – Κάλυμνος 6-6, Μυτιλήνη – Σύρος 11,5-0 (β΄ υποόμιλος).
Βαθμολογία προκριματικής φάσης στον α΄ υποόμιλο (σε 2 αγώνες): 1η Σαντορίνη 4 βαθμοί / 16 πόντοι, 2η Λέρος 2 / 12,5, 3η Χίος 0 / 7,5.
Βαθμολογία προκριματικής φάσης στον β΄ υποόμιλο (σε 3 αγώνες): 1η Κάλυμνος 5 / 24,5, 2η Μυτιλήνη 4 / 22,5, 3η Ρόδος 3 / 22,5, 4η Σύρος 0 / 1.
Αγώνες κατάταξης: Σαντορίνη – Κάλυμνος 6,5-5,5, Μυτιλήνη – Λέρος 3-8, Ρόδος – Χίος 7,5-4,5.

Τελική κατάταξη Ομαδικού Πρωταθλήματος Αιγαίου (Προκριματικός Όμιλος Α΄ Εθνικής):
1) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ,
2) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ «Ο ΚΑΖΩΝΗΣ»,
3) ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΛΕΡΟΥ «ΑΡΤΕΜΗ»,
4) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ,
5) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΔΟΥ «ΙΠΠΟΤΗΣ»,
6) ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Ο ΦΑΡΟΣ»,
7) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ.

Τελικός Κυπέλλου Αιγαίου: Ικαρία – Σαντορίνη 2,5-1,5. Μικρός τελικός: Κάλυμνος – Λέρος 2,5-1,5 (3η θέση η Κάλυμνος). Αγώνες κατάταξης: Χίος – Μυτιλήνη 2-2 (5η θέση η Μυτιλήνη, στα κριτήρια). Την 7η θέση κατέλαβε η Ρόδος, η οποία νίκησε χωρίς αγώνα τη Σύρο.
Αγώνες κατάταξης στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων Αιγαίου: Ρόδος – Λέρος 5-1, Σαντορίνη – Μυτιλήνη 3-3 (9-12), Χίος – Κάλυμνος 3,5-2,5, Ικαρία – Σύρος 4-1,5.

Τελική κατάταξη Παίδων-Κορασίδων:
1) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΔΟΥ «ΙΠΠΟΤΗΣ»,
2) ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΛΕΡΟΥ «ΑΡΤΕΜΗ»,
3) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ,
4) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ,
5) ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Ο ΦΑΡΟΣ»,
6) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ «Ο ΚΑΖΩΝΗΣ»,
7) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ»,
8) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ.

Οι Ομαδικοί Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες 2011 οργανώθηκαν από την ΕΣΟ, την ΤΕΣΣ Αιγαίου, τον ΑΣΟ Σαντορίνης , τον ΔΑΟ Σαντορίνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και με μεγάλο χορηγό την Blue Star Ferries, προς την οποία όλα τα σωματεία εξέφρασαν, με κοινή επιστολή, τις ευχαριστίες τους.
Η διοργάνωση φιλοξενήθηκe στις εγκαταστάσεις της Santo Wines, ένα κτιριακό συγκρότημα που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και προσέφερε στους σκακιστές και στους συνοδούς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού, με θέα το ηφαίστειο και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.
Το ενδιαφέρον του Δήμου εκδηλώθηκε μεταξύ άλλων και με την καθημερινή παρουσία στο χώρο των αγώνων του αντιδήμαρχου και προέδρου της Santo Wines Μάρκου Καφούρου, ο οποίος στη λιτή, αλλά και ζεστή τελετή λήξης ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που η Σαντορίνη μπόρεσε να οργανώσει μια τόσο σημαντική σκακιστική εκδήλωση, και αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους προσεχείς αγώνες όλων των σκακιστών και σκακιστριών, εξέφρασε την επιθυμία το Σκακιστικό Πρωτάθλημα Αιγαίου Πελάγους να γίνει θεσμός για το νησί. Τέλος, παρότρυνε τα νέα παιδιά του νησιού να ασχοληθούν περισσότερο με το πνευματικό άθλημα και να ενταχθούν στα τμήματα του Αθλητικού Σκακιστικού Ομίλου Σαντορίνης.

ανοιξιάτικη αιμοδοσία 2011

Ξεκίνησε και βρίσκεται εν εξελίξει η «39η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης» όπως μας ενημερώνει η τράπεζα αίματος Σαντορίνης και ο Δήμος της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το κλιμάκιο της αιμοδοσίας θα βρίσκεται τις εδω μέρες και ώρες στα παρακάτω σημεία:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αιμοδοσία εδω

Σάββατο 30 Απριλίου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΛΕΜΒΟΥΧΟΙ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Κυριακή 01 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ
Δευτέρα 02 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΟΙΑ
Τρίτη 03 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : 134 ΣΜ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΜΕΣΣΑΡΙΑ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τετάρτη 04 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΗΡΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΠΥΡΓΟΣ
Πέμπτη 05 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΗΡΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΗΡΑ
Παρασκευή 06 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σάββατο 07 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΑΜΑΡΙ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΑΜΑΡΙ
Κυριακή 8 Μαΐου στο Εμπορείο  (9.00 με 21.00 με διακοπή 14.00-16.30)

sea diamond - μετατόπιση .. ευθυνών

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον έλεγχο των επιπτώσεων από το ναυάγιο του Sea Diamond

Απάντηση Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Ι. Διαμαντίδη για το ναυάγιο του Sea Diamond. Ερώτηση βουλευτού της ΝΔ κ. Ε. Τσουμάνη-Σπέντζα.
Αδιάλειπτα γίνεται η παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της θαλάσσιας περιοχής της Καλντέρας από την ημέρα του ναυαγίου του Sea Diamond μέχρι σήμερα, διαβεβαιώνει ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννης Διαμαντίδης, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ευγενίας Τσουμάνη Σπέντζα.
Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, το έργο της παρακολούθησης έχει ανατεθεί στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με βάσει εξειδικευμένα πρωτόκολλα δειγματοληψίας και με την υποδομή που διαθέτει το συγκεκριμένο έργο.
Ο υπουργός αναφέρει, όμως, επιπλέον, ότι η αρμοδιότητα σχεδιασμού και επιβολής όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για την αναβάθμιση και αποκατάσταση υδατικών συστημάτων ανήκει στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, υπό την εποπτεία και το συντονισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εξ άλλου, στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος εντάσσεται ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για ανέλκυση, εξουδετέρωση και απομάκρυνση ναυαγίων.
Ο κ. Διαμαντίδης ενημερώνει τη βουλευτή της ΝΔ ότι παραμένει ενεργοποιημένο το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, διατηρείται ποντισμένο μόνιμο στατικό πλωτό φράγμα, ενώ γίνεται συνεχής έλεγχος της περιοχής, από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης για την αντιμετώπιση τυχόν διαρροών από τους χώρους του ναυαγίου, υπό την εποπτεία της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα απαιτήσει εκπόνηση μελέτης οριστικής διαχείρισης του ναυαγίου, η οποία θα υποδεικνύει το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης του ναυαγίου, αναφέρει ο κ. Διαμαντίδης και προσθέτει ότι η μελέτη του Πολυτεχνείου της Κρήτης «Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του Sea Diamond», θα αποτελεί βασικό κριτήριο αλλά και οδηγό ενεργειών, καθ΄ ότι αφενός τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ή όχι της ανέλκυσης, αφετέρου υποδεικνύει τα προς απομάκρυνση στοιχεία, σε περίπτωση επιλογής εξουδετέρωσης.
Ο υπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει εκπονήσει Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης από το ναυάγιο του Sea Diamond και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα καταθέσει σχέδιο επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου, την εφαρμογή του οποίου θα έχει το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η βουλευτής της ΝΔ κ. Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, επικαλούμενη πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, με το οποίο καταλογίζεται αδράνεια και έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου και μελέτης για τις επιπτώσεις του Ναυαγίου.

Σχόλιο λακωνικό. Αμ δεν βούλιαξε στην Σαντορινιά καλντέρα, στην γραφειοκρατία βούλιαξε το κρουαζιερόπλοιο..

πολίτες κόντρα - περιφερειακό συμβούλιο 28.4

Για τις τοποθετήσεις του στα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (28/4) καθώς και στο θέμα των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης που έγινε παρουσία της Υπουργού κ. Κατσέλη μας ενημέρωσε ο συνδιασμός "πολίτες κόντρα στον καιρό"
Επιγραμματικά,
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 28/4 οι κύροι Συρμαλένιος και Χρυσαφίδης έθεσαν καταρχήν το ζήτημα της διαμόρφωσης των προτεραιοτήτων και της ατζέντας του περιφερειακού συμβουλίου, που κατά τη γνώμη τους δεν μπορεί να καθορίζεται από την παρέλαση υπουργών μετατρέποντας τα σε ιμάντες μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής.
Στο θέμα των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης κατέθεσαν ολοκληρωμένη εισήγηση και ανάμεσα στα άλλα τόνισαν οτι, "ακούσαμε με προσοχή την κ. Υπουργό αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη, διαφωνούμε πλήρως με τη φιλοσοφία τους και ζητάμε την παρουσία στη συνεδρίαση και των κοινωνικών φορέων και κύρια του Εργατικού Κέντρου, ως κατεξοχήν αρμόδιου στα θέματα της εργασίας....Η γενική αναφορά της εισήγησης στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια κρίση χωρίς περαιτέρω εμβάνθυνση, αποσκοπεί στο πέσει στα μαλακά η καταστροφική πολιτική του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς επίσης να λειανθούν οι τεράστιες ευθύνες των διαχρονικά ασκούμενων πολιτικών που μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση...Μας προξενεί δε αλγεινή εντύπωση, που αποδέχονται την απασχολησιμότητα, δηλαδή την ευέλικτη εργασία που καταργεί το οκτάωρο και τις μόνιμες θέσεις εργασίας....Πολύ δε περισσότερο που απευθύνονται σε μια περιοχή όπως η Ρόδος, αλλά και ολόκληρο το Ν. Αιγαίο, όπου 700 ξενοδοχουπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, όπου η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία κυριαρχούν, όπου η έννοια της τήρησης των συλλογικών συμβάσεων παραμένει σε εκεταμένους χώρους εργασίας στα αζήτητα, όπου το νοσοκομείο της Ρόδου κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου τα περισσότερα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν....Τα προγράμματα που καταθέτει το Υπουργείο Εργασίας, μπροστά στην τεράστια ανεργία της χώρας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και αποτελούν στην ουσία τη θεσμοθέτηση της απασχολησιμότητας...."

Βρούτσης - περιοδεία - σχετικά με την φορολογία..

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης το διάστημα 28/4 -1/5

επισκέφθηκε την Νάξο όπου παρέστει στο προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας,
την Πάρο στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας και την Τήνο όπου παρακολούθησε την θεία λειτουργία της Παναγίας Βρυσιώτισσας.

Επίσης, ως υπευθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση
«Μετά από 20 μήνες και 10 σχετικά με τη φορολογία νομοσχέδια, η τραγική οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης, την αναγκάζει σε μια διαρκή “μάχη επικοινωνίας” με όπλο την προσφυγή για πολλοστή φορά στη “μάχη κατά της φοροδιαφυγής”.
Τα μέτρα, υπερφορολόγησης και αυστηροποίησης των ποινών στις επιχειρήσεις, η αδιάκριτη ενοχοποίηση εκείνων που απλά απέτυχαν επιχειρηματικά με τους κατά συνείδηση φοροφυγάδες, η συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, η αναποτελεσματική λειτουργία του Taxisnet, έφεραν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τα νέα μέτρα που παρουσιάστηκαν, αποτελούν “επινοήσεις σχεδίων” από ήδη ψηφισμένους νόμους, που όχι μόνο κουράζουν, αλλά δεν πείθουν πλέον κανέναν για την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών απο φυσικές καταστροφές

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτης Χατζημιχάλης ανακοίνωσε ότι, μετά από σειρά συντονισμένων προσπαθειών μεταξύ, των αντίστοιχων Φορέων Υλοποίησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Υπουργείου Οικονομίας, εγγράφηκαν, σε Συλλογική Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, νέα Έργα, συνολικού Προϋπολογισμού 12,4 εκ € .
Αναλυτικότερα, εγκρίθηκαν οι εντάξεις και εγγράφηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2011 νέα Έργα που αφορούν σε «Αποκαταστάσεις των Ζημιών από τις Φυσικές Καταστροφές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011», σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.