Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2014

επιδείξεις ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής του γυμναστηρίου Μάινα (25.6, 19.30)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Το γυμναστήριο Μάινα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο στην ετήσια επίδειξη ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής που διοργανώνει την Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 19.30 στο κλειστό γυμναστήριο.

οι Πλέγμα στο Soundwind στα Φηρά την Τετάρτη 25/6

Το επόμενο live των «Πλέγμα» θα πραγματοποιηθεί  στο Jimmy's Soundwind Bar, στην κεντρική πλατεία Φηρών, την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Θα παρουσιάσουν τραγούδια δικά τους και συνθέσεις από Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Χαΐνηδες, Δ. Ζερβουδάκη, Υπόγεια Ρεύματα, Δ. Υφαντή, Χρ. Θηβαίο, Π. Σιδηρόπουλο, Μ. Πασχαλίδη, Γ. Μιχαήλ, Tim Buckley.

Οι «Πλέγμα» αποτελούνται από τους :

Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι
Χριστόφορος Γαβαλάς - κιθάρα
Γιάννης Βαρβαρήγος - λαούτο, τραγούδι
Βασίλης Παναγιωτίδης - κιθάρα, τραγούδι, φυσαρμόνικα

Έναρξη 22:30


Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2014

Ε.Ξ.Σ. – πρόσκληση ενδιαφέροντος για την δωρεάν διάθεση δωματίων (4-5-6.7)

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ενημερώνει τα μέλη της σχετικά με την πρωτοβουλία του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. να διοργανώσει  «φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ» τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την λειτουργία και τις ανάγκες του « δημοτικού κοινωνικού φαρμακείου Σαντορίνης».

Για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης, υπάρχει η ανάγκη για την δωρεάν παροχή 12 δίκλινων δωματίων και 1 τρίκλινου το διάστημα 4-5-6.7.2014 (3 διανυκτερεύσεις).

Τα δωμάτια δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο ξενοδοχείο, κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι ξενοδόχοι μπορούν να δηλώνουν την δυνατότητά για την παροχή δωματίων ή δωματίου του ξενοδοχείου τους, αυτόνομα, στην γραμματεία του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την γραμματεία του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. στο 22860 24828 και στο mail  dappossantorini@gmail.com

Στην ανακοίνωση που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την πρωτοβουλία του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.  καθώς και την πρόσκληση ενδιαφέροντος που προώθησε στην Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. ,

O Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. και ο Δήμος Θήρας με ιδιαίτερο σεβασμό στον αθλητισμό , με ευθύνη  και δημιουργική διάθεση ενημερώνει τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης  ότι υπάρχει ανάγκη φιλοξενίας των  βετεράνων καλαθοσφαιριστών της  Ελλάδος  οι οποίοι έρχονται στην Σαντορίνη στις 4-5-6 Ιουλίου για να διεξαχθεί φιλανθρωπικός αγώνας όπου τα έσοδα του  θα διατεθούν στο Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο Θήρας.  

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας θα βρίσκονται μεγάλα ονόματα του παρελθόντος όπως ο Ιωαννίδης, Γαλακτερός , Μπουντούρης, Πρέλεβιτς , Γιαννούλης , Σιγάλας , Ρετζιάς , Λιαδέλης , Κακιούσης, Κωνσταντινίδης, Κορωνιός, Κόρφας, Μπαλογιάννης, Οικονόμου, Καλαϊτζής, Σουλης, Χριστοδούλου, Σιούτης, Ντικούδης, Χρυσανθόπουλος και άλλοι.


Οι ανάγκες σε δωμάτια είναι 12 δίκλινα δωμάτια και 1 τρίκλινο και δεν απαιτείται να φιλοξενηθούν σε ένα ξενοδοχείο αλλά οπουδήποτε είναι δυνατόν. Ευελπιστούμε για την ενεργή συμβολή σας με την δωρεάν φιλοξενία των σπουδαίων αυτών αθλητών  και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας ώστε να βρεθείτε παρόντες και συμμέτοχοι σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού, προβάλλοντας το νησί μας για μια ακόμη φορά στο Πανελλήνιο. 

«όψεις της Σαντορίνης: ένα ταξίδι μεταξύ λογοτεχνίας και επιστήμης» (30.6, 21.00)

Στις 30 Ιουνίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις-Les Rencontres de la Terre θα φιλοξενήσει πάνω σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, τη γεωλόγο Παρασκευή Νομικού, από τη Σαντορίνη.

Θα μας διηγηθεί ό,τι αγνοούμε για την ιστορία, τη δυναμική και τη δραστηριότητα του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης που έχει χαρίσει πολλαπλές θεαματικές εκρήξεις, με πιο γνωστή τη Μινωϊκή, πριν 3600 χρόνια, μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στον κόσμο.

Στην ταράτσα του κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Λέξη-Λόγος, ένας μαγικός χώρος για ένα μυθικό ηφαίστειο: αφήστε να σας οδηγήσει μέσα στο χρόνο η Παρασκευή Νομικού, για ένα ταξίδι μεταξύ γραμμάτων και επιστημών, όπου θα ακούσουμε τη φωνή των ποιητών και συγγραφέων που περιέγραψαν τη Σαντορίνη μέσα στους αιώνες. Θα μας αποκαλύψει, με εικόνες και βίντεο τα μυστικά της κρυφής πλευράς του ηφαιστείου, του υποθαλάσσιου χώρου που πρόσφατα εξερευνείται...

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις-Les Rencontres de la Terre ξεκίνησε το Φεβρουάριο με την ομιλία του Αστροφυσικού Hubert Reeves και λήγει μ’ αυτή την εκδήλωση για το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία 2014 του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2009, όταν ξεκίνησε η δραστηριότητα του, το Φεστιβάλ στηρίζεται από το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστήμων Περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα και τον Πρόεδρό του, τον κύριο Χρήστο Ζερέφο, για την άριστη συνεργασία.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις-Les Rencontres de la Terre θα συμμετάσχει η Παρασκευή Νομικού, Λέκτορας Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, του Τμήματος  Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Lexi-Logos / Learn Greek in Athens / Apprendre le grec à Athènes
3 Kapnikareas Sq. 6th floor, 10563 Athens, Greece
Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις 2014



τα αποτελέσματα των εκλογών για τον Δήμο Θήρας

Την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών των δημοτικών εκλογών στους Δήμους των Κυκλάδων πραγματοποίησε (18.6) το Πρωτοδικείο της Νάξου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, χάνει την έδρα του ο συνδυασμός «λαϊκή συσπείρωση» (με βάση της αρχικές εκτιμήσεις ως προς την ερμηνεία του εκλογικού Νόμου ο συνδυασμός κέρδιζε την έδρα) γεγονός στο οποίο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ασκηθεί ένσταση από πλευράς «λαϊκής συσπείρωσης στον Δήμο Θήρας» όπως και στις αντίστοιχες περιπτώσεις των συνδυασμών με την υποστήριξη του Κ.Κ.Ε. στην Νάξο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η διάσταση των απόψεων στον ορισμό του μέτρου του εκλογικού Νόμου μεταξύ Υπ. Εσωτερικών και Πρωτοδικείου για την κατοχύρωση έδρας, στην περίπτωση αυτή φτάνει τις 50 ψήφους. Εάν κάτι δεν αλλάξει, την έδρα της λαικής συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θήρας για την πενταετία 2014 – 2019 κερδίζει ο συνδυασμός «Σαντορίνη - Ενωτική Πορεία» του κ. Γιώργου Χάλαρη.
Στον ίδιο συνδυασμό αποδίδεται και η δευτερη έδρα της δημοτικής ενότητας Οίας – Θηρασιάς, την οποία κερδίζει ο Αντώνης Χάλαρης με 921 σταυρούς προτίμησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι εξής :

 «Θηραϊκή Πολιτεία» 16:  1. Καφούρος Μάρκος (757), 2. Καμπουράκης Νικόλαος (611), 3. Χλωρίδης Αριστείδης (557), 4. Νομικός Ευάγγελος (530), 5. Μπελλώνια-Μενδρινού Ε. Ρούλα (515), 6. Νομικός Γεώργιος (480), 7. Καφιέρης Μηνάς (454), 8. Ζώρζος Ανδρέας (408), 9. Δαρζέντας Ανάργυρος (405), 10. Γραβάνη-Πελεκάνου Ε. Όλγα (390), 11. Καραμολέγκου -Μανέτα Αικατερίνη (392), 12. Τζούρος Ελευθέριος (354), 13. Σιγάλας Επιφάνειος (346), 14. Αργυρός Ιωάννης (286), 15. Κυριαζής Γεώργιος (735) – Δημοτική Περιφέρεια Οίας, 16. Βαμβακούρη -Βαρβαρήγου Ιωάννα (585) – Δημοτική Περιφέρεια Οίας

«Σαντορίνη Θηρασιά – Ενότητα Αλλαγή» 6: 1. Σιγάλας Αντώνιος (επικεφαλής), 2. Δαρζέντας Χαράλαμπος (685), 3. Μάινας Νικόλαος (396), 4. Δρόσος Μάρκος (350), 5. Δακορώνιας Εμμανουήλ (294), 6. Κίτσου Σοφία (285)

«Σαντορίνη Ενωτική Πορεία» 5: 1. Χάλαρης Γεώργιος (επικεφαλής), 2. Ορφανός Εμμανουήλ (502), 3. Γρατσίας Ιωάννης (391), 4. Δρόσος Σπυρίδων (294), 4. Χάλαρης Αντώνιος (921) – Δημοτική Περιφέρεια Οίας.

Πρόεδροι των Δημοτικών διαμερισμάτων της Σαντορίνης εκλέγονται οι :

Ακρωτήρι  Πολυχρονάκης Παναγιώτης «Θηραϊκή Πολιτεία»
Βόθωνας Δανέζη Θεοδοσία «Θηραϊκή Πολιτεία»
Βουρβούλος Σορώτος Ιωάννης «Θηραϊκή Πολιτεία»
Έξω Γωνιά Σαλίβερος Παρασκευάς «Θηραϊκή Πολιτεία»
Εμπορείο Λειβαδάρος Ανδρέας «Θηραϊκή Πολιτεία»
Ημεροβίγλι Καφιέρης Ελευθέριος «Θηραϊκή Πολιτεία»
Θηρασιά Συρίγος Δημήτριος «Θηραϊκή Πολιτεία»
Καμάρι Αργυρός Αναστάσιος «Θηραϊκή Πολιτεία»
Καρτεράδος Ρούσσος Ιωάννης «Θηραϊκή Πολιτεία»
Μεγαλοχώρι Κανελλάκης Κωνσταντίνος «Θηραϊκή Πολιτεία»
Μεσαριά Μαρτίδης Νικόλαος «Θηραϊκή Πολιτεία»
Οία Ελευθέριος Δαρζέντας "Θηραϊκή Πολιτεία"
Πύργος Δαρζέντας Γεώργιος «Θηραϊκή Πολιτεία»
Φηρά Κανακάρης Γεράσιμος «Θηραϊκή Πολιτεία»

εγγραφές στον παιδικό σταθμό της γλυκογαλούσας (25.6 – 14.8)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο παιδικός σταθμός «Η Γλυκογαλούσα» στον Καρτεράδο σας ενημερώνει ότι οι αιτήσεις εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά 2014-2015 ξεκινούν στις 25/6/2014 και λήγουν στις 14/8/2014. Στον σταθμό θα φοιτήσουν 28 παιδιά ηλικίας 2,5-4,5 ετών.

Τα έντυπα των αιτήσεων μπορούν όσοι γονείς ενδιαφέρονται να τα προμηθευτούν από τη διεύθυνση του παιδικού σταθμού τις καθημερινές από τις 15:00 έως τις 16:00»

κυκλοφοριακοί κόμβοι σε Πύργο, Εμπορείο και Καμάρι

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι εργασίες δημιουργίας κυκλοφοριακού κόμβου και νησίδας πεζών στην διασταύρωση του δρόμου του Πύργου με το επαρχιακό οδικό δίκτυο, στην περιοχή Άγιος Ανδρέας.

Η επιλογή για την δημιουργία του κρίθηκε απαραίτητη με δεδομένο τον όγκο των αυτοκινήτων που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο καθώς και από το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκεται σχολείο, η ΤΕΕ της Σαντορίνης, κάτι που κάνει το σημείο ακόμη πιο πολυσύχναστο.


Σε επόμενη φάση ανάλογοι κόμβοι αναμένεται να δημιουργηθούν στην διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στην κεντρική πλατεία του Εμπορείου και στην περιοχή «Αι Γιώργης» του Περίβολου καθώς και στην είσοδο της περιοχής του Καμαρίου. 

συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του πλακόστρωτου στον οικισμό του Μεγαλοχωρίου

Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του πλακόστρωτου στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του Μεγαλοχωρίου. Το έργο κόστους 114.000 ευρώ που πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος «τελεφερίκ» αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου, αναβαθμίζοντας κατά πολύ την εικόνα του οικισμού, μετά και την υπογειοποίηση των καλωδίων της Δ.Ε.Η.

Οι εργασίες για την υπογειοποίηση των καλωδίων της Δ.Ε.Η. συνεχίζονται όμως και στον κεντρικό οικισμό του Εμπορείου από τον οποίο έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί 18 κολώνες με τις εργασίες για την αποκατάσταση των περιοχών να συνεχίζονται.

σύσκεψη στον Δήμο Θήρας για το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Συνάντηση της επιτροπής που συστάθηκε τον χειμώνα του 2014 με στόχο την λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Δήμο Θήρας.

Κατά την διάρκειά της επαναδιατυπώθηκε απ όλες τις πλευρές η ανάγκη λειτουργίας του νοσοκομείου το συντομότερο δυνατό, καθώς και η ανάγκη νέας συνάντησης μεταξύ της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας.

Στην συνάντηση εγκρίθηκε επίσης πρόταση από πλευράς της επιτροπής για την δημιουργία και παρουσίαση στο Υπ. Υγείας μελέτης για την βιώσιμη λειτουργία του. 

ρυθμίσεις οφειλών στον Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Σας γνωρίζουμε ότι οι οφειλέτες του Δήμου μας, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τις οποίες θα καταβάλλουν σε δόσεις σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 51 του Ν.4257/2014 (ΦΕΚ 93 τεύχος Α’ 14/4/2014).

Τελευταία ημέρα κατάθεσης αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση, ορίζεται η 14η Αυγούστου 2014.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες να προσέλθουν στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θήρας (τηλ. 22863-60134, 22863-60138, 60139 & 22863-60147). 

αρχαιρεσίες και θερινές ακαδημίες του Πανιωνίου γυμναστικού Συλλόγου Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας κατά την οποία διενεργήθηκαν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου για την τριετία 2014-2017. Το ΔΣ που προέκυψε είναι το ακόλουθο:

Πρόεδρος: Βλαβιανός Βαλάντης
Γ. Γραμματέας: Διαμαντόπουλος Γιάννης
Ταμίας: Παναγής Βασίλης
Γ. Αρχηγός Γαβαλάς Μανόλης
Εφ. Τμημάτων: Μαράσογλου Γιώργος
Αν. Μέλος: Καφούρος Γιάννης
Αν. Μέλος: Δαμίγος Ηλίας
Αν. Μέλος: Πρέκας Γιώργος
Εφ. Τμ. ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ: Μάινα Μαργαρίτα

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τα μέλη του συλλόγου για την εμπιστοσύνη τους και την στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλουμε.

Όπως έχει καθιερωθεί από τον σύλλογό μας έτσι και για αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν θερινές ακαδημίες για τους μικρούς αθλητές του νησιού μας ως εξής: 

Για αθλητές γεννημένους τα έτη 2002 - 2005 θα υλοποιηθούν 2 περίοδοι προπονήσεων
23/6 – 12/7 και 14/7 – 2/8 κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή 10:00-11:15
Για τους αθλητές με έτη γέννησης 1999-2001 θα υλοποιηθούν προπονήσεις μετάβασης τεχνικής και φυσικής κατάστασης σε 2 περιόδους:
23/6 – 12/7 και 14/7 – 2/8 κάθε Τρίτη Πέμπτη και Σάββατο 10:00-11:15


Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται στο χώρο του κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας κατά την διάρκεια των 3 πρώτων προπονήσεων κάθε περιόδου. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα μας μέσω Facebook.

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας : ανάληψη υπηρεσίας προσωρινών αναπληρωτών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου,   
                                                                   
Μετά από ενημέρωση που είχαμε από μέλη του Συλλόγου, προσωρινούς αναπληρωτές οι οποίοι προσλήφθηκαν στις 7/9/2013 στο Νομό Κυκλάδων, πληροφορηθήκαμε ότι ήταν υποχρεωτική η φυσική παρουσία τους στα γραφεία της ΔΠΕ Κυκλάδων, στο νησί της  Σύρου, ώστε να αναλάβουν υπηρεσία. Αυτό είχε ως συνέπεια να παραμείνουν στη Σύρο όχι μόνο μέχρι να τους κοινοποιηθεί η απόφαση τοποθέτησής τους αλλά μέχρι να υπάρξει ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για να μεταβούν στο νησί και στο σχολείο που τοποθετήθηκαν.

 Είναι γνωστή σε όλους η οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί και πολύ περισσότερο οι συνάδερφοι αναπληρωτές οι οποίοι αφ’ ενός ήταν άνεργοι το προηγούμενο διάστημα και αφ’ ετέρου θα  πληρωθούν με την παρέλευση τουλάχιστον ενός μηνός.  Για τη μετάβαση και για τη διαμονή τους στο νησί της Σύρου οι άνω συνάδερφοι υποβλήθηκαν σε υπέρογκα έξοδα ( ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κατάλυμα, σίτιση) για τα οποία δεν υπάρχει καμία μέριμνα αποζημίωσης εκ μέρους της Υπηρεσίας.

Οι προσωρινοί αναπληρωτές είναι οι μόνοι που υποχρεούνται να προσέρχονται στα γραφεία της Διεύθυνσης για ανάληψη υπηρεσίας, καθώς οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μετατίθενται ή αποσπώνται στο νομό μας δεν είναι υπoχρεωμένοι να προσέρχονται στην Σύρο αλλά διεκπεραιώνουν τη σχετική διαδικασία εξ αποστάσεως ( μέσω τηλεομοιοτύπου).

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας έχουμε υποχρέωση να μεριμνούμε για την εξασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης, από τη Διοίκηση, όλων των μελών μας ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε οι προσωρινοί αναπληρωτές  οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από τούδε και στο εξής, να αναλαμβάνουν υπηρεσία στέλνοντας αρχικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσω τηλεομοιοτύπου και εν συνεχεία μέσω ταχυδρομείου, όπως γινόταν και παλαιότερα.

Εν όψει της πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών για το ερχόμενο σχολικό έτος 2014-15, παρακαλούμε για την έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των προσωρινών αναπληρωτών στα γραφεία της ΔΠΕ Κυκλάδων, στο νησί της  Σύρου, για ανάληψη υπηρεσίας και την γνωστοποίηση της απόφασής σας στο Σύλλογό μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΗΡΑΣ                                 
Τηλ. 22860 81112    spethiras@gmail.com    www.spethiras.blogspot.com                          

         

εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου Καρτεράδου (8.6)

Την καλοκαιρινή εκδήλωσή του πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Καρτεράδου στις 8 Ιουνίου.

Φωτογραφίες από την όμορφη εκδήλωση παραδοσιακού χαρακτήρα μπορείτε να δείτε εδώ : https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.601902293241467&type=1   

συνεδρίαση του Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου Σαντορίνης (23.6)

Την Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Θήρας με μοναδικό θέμα την ανάθεση της εργασίας παροχή υπηρεσιών στην λιμενική ζώνη του αλιευτικού καταφυγίου της Βλυχάδας , με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό.

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας – αποτελέσματα Γ.Σ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου,

Στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε με απαρτία στις 17 Ιουνίου 2014 στα νησιά Θήρα, Μήλο και Σίφνο, συμμετείχαν συνολικά 112 μέλη και ψηφίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω θέσεις-προτάσεις:

Θέσεις του Συλλόγου για την 83η Γενική Συνέλευση του κλάδου

1. Αξιολόγηση: Όπως εισήγηση ΔΟΕ,
•           Άμεση κατάργηση των νόμων 3848/10 και 4024/11.
•           Απόσυρση του σχεδίου Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας.
•           Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
2. Πειθαρχικό: Όπως εισήγηση ΔΟΕ.
3. Οικονομικά: Όπως εισήγηση ΔΟΕ.
4. Συνταξιοδοτικά: Όπως εισήγηση ΔΟΕ.
5. Ειδική Αγωγή : Όπως εισήγηση ΔΟΕ και
•           Άμεσο διορισμό των εκπαιδευτικών ΠΕ 61,71.
•           Να ισχύσει στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που ισχύει για όλους τους αναπληρωτές της Δημόσιας Εκπαίδευσης δηλαδή πίνακας με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, πίνακας «καθαρός» για τους ΠΕ61-ΠΕ71. Nα αλλάξει ΤΩΡΑ η καταστροφική διάταξη του ν.3699/2008 όπου οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και της προϋπηρεσίας.
6. Αναπληρωτές: Μαζικοί διορισμοί Εκπαιδευτικών στη Γενική και Ειδική Αγωγή. Άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών.
7. Συγχωνεύσεις/ Καταργήσεις Οργανικών θέσεων: Απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων.
8. Ωράριο Εκπαιδευτικών: Καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου που οδηγεί σε κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων και απολύσεις εκπαιδευτικών.
9. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις μετατάξεις ειδικοτήτων  από την Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση
10. Συνδρομή μελών: Μείωση των δαπανών της ΔΟΕ με ταυτόχρονη μείωση της συνολικής συνδρομής των μελών στα είκοσι (20) ευρώ ( 10 για τη ΔΟΕ και 10 για τον τοπικό Σύλλογο), 15 ευρώ για τους αναπληρωτές και 10 ευρώ για τους αναπληρωτές ΜΩ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αγωνιστικά πεπραγμένα του κλάδου κατά το συνδ. έτος 2013-2014, τις άτολμες, συμβιβαστικές και ηττοπαθείς επιλογές της ΔΟΕ, τις προθέσεις του Υπουργείου για κατάργηση οργανικών θέσεων σε συνδυασμό με συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, αύξηση  ωραρίου, εφαρμογή αξιολόγησης, καθώς και τη γενικότερη κοινωνική εξαθλίωση, προτείνουμε:
•           Διαμόρφωση κοινής, σκληρής, αγωνιστικής δράσης με οργάνωση διαδηλώσεων, κήρυξη απεργίας διαρκείας και δυναμική περιφρούρησή της, με όσα εργατικά σωματεία είναι αποφασισμένα να εκδηλώσουν έμπρακτα την ανυπακοή τους προς την κυβέρνηση, την διοίκηση και την εργοδοσία και να έρθουν έμπρακτα σε ρήξη με τον καθεστωτικό, γραφειοκρατικό συνδικαλισμό  που υπονομεύει τον αγώνα μας.

Πληροφ.: Χριστόφ. Παπαϊωάννου                                                                                                                                                                                                                 
Τηλ: 22860 81112 spethiras@gmail.com  www.spethiras.blogspot.com             


περιφερειακό συμβούλιο Ν. Αιγαίου 25.6 – θέματα

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου στην Σύρο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο  Επικύρωση πρακτικών της 5ης/28-4-2014 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συµβουλίου
ΘΕΜΑ 2ο Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος έτους 2014 ΠΕ Κυκλάδων Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος - Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος και Προϋπολογισµού ∆ωδεκανήσου Οικονοµικού Έτους 2014  Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος  
ΘΕΜΑ 3ο  Έγκριση οικονοµικού Απολογισµού έτους 2013 και Οικονοµικού Προϋπολογισµού έτους 2014 της εταιρείας Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. Εισηγήτρια : κα. Τ. Φάκκα  
ΘΕΜΑ 4ο Έγκριση νέας προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΕ, Περιφερειακής Ένωσης ∆ήµων, και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) µε το διακριτικό τίτλο "Ελίχρυσος" για την υλοποίηση του έργου "Σχεδιασµός και Υλοποίηση Προγραµµάτων Επαγγελµατικής Κατάρτισης ανέργων, εργαζοµένων και αυτοαπασχολούµενων στο ν. Κυκλάδων προϋπολογισµού 196.000,00 ευρώ. Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος  
ΘΕΜΑ 5ο Σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισµού (ΕΛΓΟ) «∆ήµητρα» και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕΠ) µε το διακριτικό τίτλο «Ελίχρυσος» για τη δηµιουργία Βοτανικού Κήπου στη περιοχή Χρούσσα της ν. Σύρου, προϋπολογισµού 36.900 πλέον ΦΠΑ (45.400,00 € συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ και νόµιµων κρατήσεων) Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
 ΘΕΜΑ 6ο Έγκριση νέας προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του ∆ήµου Κύθνου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράµµατος "Αποτύπωση, ιστορική τεκµηρίωση και σενάρια Ανάδειξης του σπηλαίου ΚΑΤΑΦΥΚΙ στη ∆ρυοπίδα Κύθνου» (Π/Υ 50.000 ευρώ συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α.). Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος  
ΘΕΜΑ 7ο Έγκριση Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύµνου και Αστυπάλαιας, για το έργο «Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πόθιας Καλύµνου» προϋπολογισµού σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000,00 ευρώ). Εισηγητής : κ. Γ. Κατσοτούρχης – κ. Α. Καλαθιανάκης  
ΘΕΜΑ 8ο Τροποποίηση της υπ’ αριθµ. 210/2013 Απόφασης Περιφερειακού Συµβουλίου Νοτίου Αιγαίου Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος  
ΘΕΜΑ 9ο Αποδοχή δωρεάς από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 5.000€ για  εκδήλωση «Φύση-κα και παίζουµε». Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος  
ΘΕΜΑ 10ο Λήψη απόφασης για ορισµό τόπου συνεδρίασης του επόµενου Περιφερειακού Συµβουλίου. 

αναφορά Ν. Συρμαλένιου με θέμα την έλλειψη γιατρού στην Κίμωλο

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά το έγγραφο του Δήμου Κιμώλου της 13.06.2014 με αρ. πρωτ. 1220 σχετικά με την έλλειψη γιατρού στην Κίμωλο.             
                                 
Σύμφωνα με την επιστολή στον Υπ. Υγείας του Δήμου Κιμώλου,
Αφού σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας, σας πληροφορούμε ότι από σήμερα  και δυστυχώς για πολλοστή φορά,το νησί μας είναι χωρίς ιατρό.

Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να ζητήσουμε την εξ ύψους βοήθεια, αφού η Πολιτεία αδυνατεί και καθυστερεί να μας εξασφαλίσει τα αυτονόητα.
Είναι δυνατόν το έτος 2014 και μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο, ένα νησί του Αρχιπελάγους να μένει χωρίς Ιατρό;
Αντιλαμβανόμαστε τις όποιες δυσκολίες, αλλά ποιός και πώς θα διαβεβαιώσει τους συμπατριώτες μας και φίλους του νησιού μας ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι;


Γεράσιμος – Θεόδωρος ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ   ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΚΙΜΩΛΟΥ

αναφορά Π. Ρήγα με θέμα την έλλειψη γιατρού στην Κίμωλο

Αναφορά  προς τον  Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, ζητώντας την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Κιμώλου με ιατρικό προσωπικό , ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού από την  έλλειψη ιατρών στο Κέντρο Υγείας.

Σας αναφέρω την επισυναπτόμενη επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Κιμώλου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την  παντελή έλλειψη ιατρών στο Κέντρο Υγείας Κιμώλου. Οι  κάτοικοι του Νησιού στερούνται της στοιχειώδους ιατρικής μέριμνας και περίθαλψης, τα περιστατικά αδυνατούν να αντιμετωπιστούν και το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών  επιδεινώνεται. Είναι λοιπόν αναγκαίο  να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για στην επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων και την στελέχωση του Κέντρου Υγείας. 

Ν. Συρμαλένιος – ερώτηση στον Υπ. Πολιτισμού σχετικά με την μη συγκρότηση και μη λειτουργία νέου Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με το κείμενο,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της λειτουργίας του Τοπικού Συμβούλιου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, το οποίο για άλλα μια φορά δυσχεραίνει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων στα νησιά μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Αν και έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την πρώτη μας ερώτηση προς τον Υπουργό (αρ. πρωτ. 7230/14.02.2013) την ολιγωρία και την έλλειψη μέριμνας από πλευράς πολιτικής ηγεσίας που λόγω μιας συνταξιοδότησης διακόπηκε η λειτουργία του, φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Η αδυναμία της εύρυθμης και τακτικής λειτουργίας του γίνεται συχνά η αιτία να καθυστερεί η διεκπεραίωση σημαντικών υποθέσεων των κατοίκων των νησιών μας, όπως η έκδοση πολεοδομικών αδειών εν μέσω μάλιστα της οικονομικής μνημονιακής κρίσης που συνθλίβει και τον κλάδο της οικοδομής, η αδειοδότηση επιχειρήσεων προκειμένου να λειτουργήσουν κοντά σε χαρακτηρισμένους ιστορικούς ή αρχαιολογικούς χώρους και μάλιστα στην καρδιά της κρίσιμης τουριστικής περιόδου, κ.α.

Αυτή τη φορά αιτία της απαράδεκτης καθυστέρησης είναι η λήξη της τριετούς θητείας του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου  (αριθμ.απόφασης ορισμού μελών του ΥΠΠΟΤ/ΔΙΟΙΚ/Α4/Φ83/33052, ΦΕΚ 106/ΥΟΔΔ/19.04.2011). Και ενώ το Συμβούλιο συνεδρίασε για τελευταία φορά στις 04/04/14, φαίνεται πως ο Υπουργός δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο ορισμό των νέων μελών του.
Είναι απαράδεκτο μέσα σε δύο χρόνια να επαναλαμβάνεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς η κυβέρνηση διά του Υπουργού παραλείπει την τέλεση μιας τυπικής διοικητικής πράξης, όταν την ίδια στιγμή δεν παραλείπει να τελέσει στο έπακρο τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, υπογράφοντας Κ.Υ.Α. και Υ.Α. με ταχύτατες διαδικασίες!

Με βάση όλα τα ανωτέρω αλλά και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος,
Ερωτάται ο Υπουργός:

1.Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης υπογραφής από την πολιτική ηγεσία της Υπουργικής Απόφασης για τον ορισμού νέου Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου;
2.Σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης; 

Χ. Κόκκινος – συνάντηση εργασίας για το ΕΣΠΑ

Σε συνάντηση εργασίας για το ΕΣΠΑ Ι και ΙΙ με το νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον νυν Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη, τον Προϊστάμενο της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής  Ν. Αιγαίου κ. Αντώνη Βουτσίνο, τους νυν και νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Δωδεκανήσου συμμετείχε σήμερα στη Ρόδο ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Στην τοποθέτησή του επισήμανε:
« Η συνεννόηση για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας αποτελεί κοινωνική απαίτηση και εθνική αναγκαιότητα.  Ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ Ι (2007-2015) και ξεκινά ένα καινούργιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το ΕΣΠΑ ΙΙ (2014 -2020).
Η λογική και η εμπειρία δείχνει ότι οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα που τελειώνει χρονικά και να αξιοποιήσουμε με αποτελεσματικότητα τους διαθέσιμους πόρους. Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης που ολοκληρώνουν τη θητεία τους οφείλουν να παραδώσουν «καθαρά» τα προγράμματα, να δρομολογηθούν άμεσα τα «έργα – γέφυρες» και να απενταχθούν τα έργα που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν, έχουν προβλήματα και δεσμεύουν πολύτιμους πόρους.
Το νέο ΕΣΠΑ ή ΕΣΠΑ ΙΙ (2014-2020) πρέπει να οργανωθεί σωστά και σε νέες βάσεις με δεδομένη τη σύγχρονη αναπτυξιακή αναγκαιότητα που επιζητούν τα νησιά μας.

Προχωράμε με συνεννόηση και ενότητα γιατί τα ελάχιστα – που ενδεχομένως – μας χωρίζουν πρέπει να παραμεριστούν και βάζοντας ψηλά τον πήχη να αθροίσουμε δυνάμεις και να αναζητήσουμε το καλύτερο μέλλον που δικαιούνται οι νησιώτες μας».

Τρίτη, Ιουνίου 17, 2014

παράπλευρη απώλεια η μη λειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου Θήρας

Σύμφωνα με κείμενο της Γιούλης Επτακοίλη για την εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «παράπλευρη απώλεια» που δημοσιεύτηκε στις 27.5.2014, μια από τις δυσάρεστες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το κλείσιμο των εργαστηρίων συντήρησης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, με το μέλλον τους παρά τις δεκάδες προτάσεις που έχουν υπάρξει με σκοπό την επαναλειτουργία τους, να είναι αβέβαιο ..

Σύμφωνα με το κείμενο,

Είναι αυτές οι παράπλευρες απώλειες της κρίσης και των μέτρων λιτότητας, που περνάνε στα ψιλά των ειδήσεων, καθώς κάποια θέματα δεν αξιολογούνται ως ζωτικής σημασίας. Κι όμως, το ότι το περίφημο εργαστήριο συντήρησης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη έκλεισε πριν από λίγο καιρό, θα έπρεπε να μας πληγώνει βαθιά και να μας προβληματίζει για τα κριτήρια με τα οποία κάποιοι αποφασίζουν πού θα μπει λουκέτο. Και για όσους μπορεί να σκεφτούν, ε, και, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή.

Το εργαστήριο ξεκίνησε το 1967 από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο, που τότε ήταν διευθυντής της ανασκαφής στο Ακρωτήρι. Την ίδια χρονιά κατέβηκε στο νησί ο Τάσος Μαργαριτώφ, συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και ανέλαβε την επιστημονική συντήρηση των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης: το δωμάτιο της Aνοιξης, ο πρίγκιπας και οι δορκάδες, οι κροκοσυλλέκτριες, ο ψαράς, αμέτρητα αριστουργήματα που έχουν πλουτίσει τη διεθνή βιβλιογραφία. Εκεί, σ’ αυτό το μικρό εργαστήριο, όπου δούλεψαν σπουδαίοι συντηρητές, όπως ο Τάσος Μαργαριτώφ αλλά και ο Σταύρος Μπαλτογιάννης, εκπαιδεύτηκαν τρεις γενιές Ελλήνων συντηρητών, διέσωσαν και ανέδειξαν θησαυρούς, σπαράγματα που με τεράστια υπομονή και επιμέλεια συναρμολογούσαν επί χρόνια ώστε σήμερα να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι τις σπουδαίες τοιχογραφικές συνθέσεις της Σαντορίνης. Σε μια χώρα που ποντάρει στα 20 εκατομμύρια τουρίστες, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη τόσο η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και η επένδυση σε ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό.

ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανοικοδομήσεως του Ιερού Ενοριακού Ναού του Οσίου Νικηφόρου στο Εμπορείο – το τριήμερο 20 – 22.6 οι εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας «Αρμενιστής»

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανοικοδομήσεως του Ιερού Ενοριακού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο Εμπορείο.

Ο Ιερός αυτός Ναός είναι ο πρώτος ανά τον Ορθόδοξο κόσμο που αφιερώνεται στο νεοφανή και θαυματουργό αυτό άγιο της καρτερίας και της υπομονής. Ανεγέρθηκε με μέριμνα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων και Εφημερίου Εμπορείου Θήρας, αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Ι. Σιγάλα και με αποκλειστική δαπάνη του ευεργέτου της Ιεράς Μητρόπολης κ. Νικολάου Σπ.Βάλβη.

Τα εγκαίνια του νεόδμητου ναού θα τελεστούν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιο, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:00
Υποδοχή ιερών λειψάνων, Ακολουθία εναποθέσεως αυτών και Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 και ώρα 07:00
Όρθρος, Τελετή Εγκαινίων, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Θα τίθεται για προσκύνηση ιερό λείψανο του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Τέλος, την Κυριακή 22 Ιουνίου και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Θήρας, θα ομιλήσει για το θαυματουργό Όσιο Νικηφόρο ο Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Σίμων Αγιορείτης.

Μητρόπολη Θήρας τηλ. 22860-22260. E-mail: imthiras@mail.gr



εορτασμός Αγίων Πάντων στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού Σαντορίνης (15.6)

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας «Αρμενιστής»,

Την Κυριακή 15 Ιουνίου  η Εκκλησία μας τίμησε τους  Άγιους Πάντες, η οποία είναι και η τελευταία Κυριακή του «Πεντηκοσταρίου».
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τιμήθηκαν οι Άγιοι Πάντες στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Προφήτου Ηλιού Θήρας.

Ο Χώρος της Μονής είχε κατακλυστεί από προσκυνητές οι οποίοι προσήλθαν από διάφορα σημεία του νησιού για να προσκυνήσουν και να πάρουν τη χάρη από τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας αλλά και να ζήσουν μοναδικές στιγμές κατάνυξης!

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής του Προφήτου Ηλιού π. Δαμασκηνός Γαβαλάς ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή των Αγίων Πάντων και μεταξύ άλλων  τόνισε πως οι Άγιοι αποτελούν τον ώριμο καρπό και αξίζει σε όλους μας να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε την βασιλεία των ουρανών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση πάνω από 200 ιερά λείψανα των Αγίων της Εκκλησία μας, από την Μονή, προς τον Άγιο Νεκτάριο και την επαναφορά των από τον περιφερειακό κεντρικό δρόμο στον αύλειο χώρο της Μονής, προκειμένου να τεθούν σε λαϊκό προσκήνυμα από τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια επανατοποθετήθηκαν στην αρχική των θέση.

Στην διεύθυνση : http://armenisths.blogspot.gr/2014/06/1562014_16.html μπορείτε να δείτε πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από την γιορτή.  

Ν. Συρμαλένιος : ερώτηση προς τον Υπ. Πολιτισμού με θέμα την κατάσταση του Αρχαίου Νεκροταφείου Παροικιάς Πάρου

Ένα από τα σημαντικότερα αρχαία νεκροταφεία της Ελλάδας με ευρήματα από τον 8οπ.Χ. έως και τον 3ο μ.Χ. αιώνα βρίσκεται στην Πάρο. Το συγκεκριμένο νεκροταφείο βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού της Παροικιάς και είναι ορατό από όποιον προσεγγίσει την περιοχή. Εντούτοις, λόγω της θέσης του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου στην παραλιακή ζώνη, παρουσιάζεται συνεχής εισροή θαλάσσιων υδάτων, κάτι που απαιτεί τη συνεχή λειτουργία μηχανολογικού εξοπλισμού για την άντληση των εισερχόμενων υδάτων. Δυστυχώς, σήμερα το αρχαίο νεκροταφείο βρίσκεται για άλλη μια φορά ημιβυθισμένο σε στάσιμα νερά, καθώς εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων δεν λειτουργεί η μία εκ των τεσσάρων αντλιών.

Στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, το Υπουργείο Πολιτισμού α) συρρίκνωσε σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες των Περιφερειακών Υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, β) έβγαλε σε διαθεσιμότητα 3 από τους 4 σχεδιαστές στην ΚΑ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αποτέλεσμα την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών σχεδίασης, γ) μείωσε δραματικά τις πιστώσεις για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα αλλά και στις Κυκλάδες (αναλώσιμα, λειτουργικές δαπάνες, κτλ).

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει οδηγήσει μνημεία όπως το Αρχαίο Νεκροταφείο της Πάρου σε απαξίωση και στρέφει τους κατοίκους σε διαμαρτυρίες για την δυσοσμία, τα κουνούπια και την εικόνα της συνολικής εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο χώρος, οποίος πλέον προσομοιάζει με έλος. Η συμβολή του Δήμου Πάρου στον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων, αν και σημαντική και απαραίτητη με δεδομένη την κατάσταση, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας σε καθαριότητα, συντήρηση και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού.
Είναι προφανές σε κάθε κάτοικο αλλά και επισκέπτη ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Πάρου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση συντήρησης τη στιγμή που το νησί της Πάρου παρουσιάζει αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Επειδή:
-η ρήτρα νησιωτικότητας, με τις αυξημένες ανάγκες των Περιφερειακών Υπηρεσιών, αφορά και την πολιτιστική μας κληρονομιά
-η πολυδιαφημιζόμενη νέας εμπνεύσεως και κοπής «τουριστική εμπειρία» δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει πρωτίστως την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων των νησιών μας
-η προηγούμενη μελέτη για την οριστική επίλυση του προβλήματος δεν προχώρησε και συζητείται η ένταξη μιας νέας μελέτης στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.  Ποιο είναι το ύψος των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί για την συντήρηση, αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πάρου για το τρέχον έτος;

2. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στο συγκεκριμένο αρχαίο νεκροταφείο;

γενική συνέλευση των μετόχων του Ο.Λ.Π. , έγκριση οικονομικής κατάστασης 2013 και ανανέωση της θητείας του Δ.Σ.

Συνήλθε την Δευτέρα 16.6.2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.,  στην  οποία παρέστη το 85%  των μετόχων και εκπροσώπων μετόχων, (25.000.000 κοινές μετοχές) με κύρια θέματα Ημερησίας Διάταξης την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων 2013 (01.01.2013 – 31.12.2013), καθώς και της Έκθεσης Ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, τα οποία εισηγήθηκε το Δ.Σ. του Οργανισμού, καθώς και την ανανέωση της θητείας των μελών του υφιστάμενου  Συμβουλίου, βάσει του άρθρου 7 παρ. 3 του Καταστατικού του ΟΛΠ, το οποίο συγκροτείται πλέον σε Σώμα ως ακολούθως:

Ανωμερίτης Γεώργιος Εκπρ/πος Μετόχων, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, εκτελεστικό μέλος.
Πετρουλής Παναγιώτης Εκπρ/πος Μετόχων, Αναπληρωτής Διευθύνοντος Συμβούλου, εκτελεστικό μέλος.
Παπαδόπουλος Γεώργιος Εκπρ/πος Μετόχων, ανεξάρτητο μέλος.
Νάκης Νικόλαος Εκπρ/πος Μετόχων, ανεξάρτητο μέλος.
Παπαηλίας Νικόλαος Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Ζησιμόπουλος Άγγελος Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Τσιρίδης Γεώργιος Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Γεωργίου Βασίλειος Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Αργυροπούλου Ελισσάβετ Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Μουστάκη Ειρήνη Εκπρ/πος Μετόχων, μη εκτελεστικό μέλος.
Γεωργακόπουλος Γεώργιος Εκπρ/πος Υπαλλήλων, μη εκτελεστικό μέλος.
Γεωργίου Νικόλαος Εκπρ/πος Λιμενεργατών, μη εκτελεστικό μέλος.
Μιχαλολιάκος Βασίλειος Εκπρ/πος Δήμου, Δήμαρχος Πειραιά, μη εκτελεστικό μέλος. 

χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον»

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου,

Καταρχήν θα ήθελα να καλωσορίσω τους αξιότιμους συμμετέχοντες και προσκεκλημένους σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, οι οποίοι μας έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών φορέων, τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Να τους καλωσορίσω, λοιπόν, στη φιλόξενη χώρα μας και να τους ευχηθώ, παράλληλα με τις υψηλές υποχρεώσεις τους, να έχουν μια άνετη και ευχάριστη διαμονή στην Ελλάδα.
Απο την πλευρά μου θα ήθελα να τονίσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που συμμετέχω ως ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση. 

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία βρίσκονται στην «καρδιά» του προβληματισμού για την ποιοτική, αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία.
Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, βρίσκονται στον πυρήνα των προϋποθέσεων για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Απο την άλλη, το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και για την ίδια τη χώρα μου.
Καταρχήν στο επίπεδο της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ιστορικών προκλήσεων.
Παράλληλα με τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, υπάρχει η ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μια κοινωνικά ισόρροπη ανάπτυξη που θα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των δράσεων για την αύξηση της απασχόλησης και τον περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Ευρώπη εξέρχεται σταδιακά από την κρίση.
Μετά από αρκετά χρόνια περιορισμένων ή ακόμη και αρνητικών ρυθμών μεγέθυνσης, η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει και το 2014 αναμένεται να είναι μια καλύτερη χρονιά.
Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας με την αποφασιστική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του, τόσο του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου όσο και εμένα.
Όπως αναφέρεται στο πρόσφατα ανακοινωθέν στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2014-2020,η εξασφάλιση ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας για τους ευρωπαίους εργαζόμενους, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και τα άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης,  αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γιατί η πρόληψη των κινδύνων και η προώθηση ασφαλέστερων και πιο υγιεινών συνθηκών στον χώρο εργασίας αποτελούν στοιχεία ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας, αλλά και για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Η διατήρηση της υγείας των εργαζομένων έχει άμεσο και μετρήσιμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρόληψη των σοβαρών ατυχημάτων ή των επαγγελματικών ασθενειών και η προαγωγή της υγείας των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, από την πρώτη τους κιόλας δουλειά, είναι στοιχείο κλειδί που θα τους επιτρέψει να εργαστούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Με διαφορετικά λόγια, η επένδυση στην Aσφάλεια και την Υγεία της Εργασίας, συμβάλλει στην ευεξία των εργαζομένων και είναι οικονομικά αποδοτική.
Δηλαδή εάν η πολιτεία και οι εργοδότες αφιερώσουν π.χ. 100 ευρώ σε ενέργειες πρόληψης κινδύνων και βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας, οι «επιστροφές» στην κοινωνία και η εξοικονόμηση κόστους λόγω αποτροπής ατυχημάτων και αύξησης της παραγωγικότητας ανέρχονται στα 220 ευρώ. 
Η πληθώρα των στατιστικών στοιχείων είναι αποκαλυπτική.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω:
•Το 24,2 % των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εργασίας τους, ενώ το 25 % δήλωσε ότι η εργασία είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην υγεία τους
•Πάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών.


Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕE, 16 και 17 Ιουνίου 2014 στο συνεδριακό χώρο του Ζαππείου. 

Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014

εργαστήρι δημιουργικότητας και στήριξης Εμπορείου – εκδήλωση με το τέλος της σχολικής χρονιάς (19.6, 20.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, ώρα 8:00 μμ στην αυλή της παλιάς Κοινότητας στο Εμπορείο σας περιμένουμε για να τελειώσουμε μαζί το φετινό μας ταξίδι στο χώρο του βιβλίου.

Θα σας μιλήσουμε για τα βιβλία που διαβάσαμε και θα σας παρουσιάσουμε μια παλιά ιστορία για τον Πλούτο που ξαναζωντανεύει στις μέρες μας.

Η εκδήλωση της Ομάδας Λογοτεχνίας Φηρών, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 20/6/2014 στη Στέγη Κοντοχωριανών ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ για λόγους ανωτέρας βίας.

Η εκδήλωση της Ομάδας Λογοτεχνίας Εμπορείου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, την Πέμπτη, 19/6/2014, ώρα 8:00 στο Εμπορείο. 

Εργαστήρι Δημιουργικότητας και Στήριξης  - Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου 

πρόσκληση σε πάρτι από το ΕΜΕΙΣ (20.6, 21.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

«Απόψε λέμε να κάνουμε ένα Πάρτι
Στο tranquillo με μουσική κι’ ένα ποτό
Απόψε όλος ο κόσμος θέλουμε ν’ άρθει
Το Πάρτι δεν είναι για δύο, είναι ανοικτό!»  

Π  Ο  Τ  Ε;
Στις 20 Ιούνη, ημέρα Παρασκευή, μετά τις 21.00 μ.μ., αλλά……και αργότερα. Για να μας προλάβουν οι εργαζόμενοι και οι ξενύχτηδες γενικώς. 

η αναβίωση του εθίμου του Κλήδωνα από τον πολιτιστικό σύλλογο της Μεσαριάς (21.6, 21.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαριάς "Ο Άγιος Δημήτριος" σας προσκαλεί στην εκδήλωση αναβίωση του εθίμου του ΚΛΗΔΩΝΑ και τις αφωταρίδες, που θα γίνει το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:00 στην Κεντρική Πλατεία του χωριού.

Ο Πρόεδρος  Καμπουράκης Νίκος  

Η Γραμματέας Καραμολέγκου Λίνα 

η παράσταση Καραγκιόζη «Θησέας και Μινώταυρος» στην Κάναβα Ρούσσου (21.6, 20.30)

Η παράσταση Καραγκιόζη «Θησέας και Μινώταυρος» του «θεάτρου σκιών Αθανασίου» (www.karagiozis.gr ) θα πραγματοποιηθεί στην Κάναβα Ρούσσου το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 20.30.

Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Είσοδος : 5 ευρώ.

Ο ήρωας της μυθολογίας μας, Θησέας, με βοηθό τον Καραγκιόζη, περνώντας εμπόδια και  πραγματοποιώντας κατορθώματα φτάνει στο παλάτι του πατέρα του Αιγέα. Ο ξυπόλητος καμπούρης θα μας διασκεδάσει με τα αστεία του συμμετέχοντας στις περιπέτειες του ήρωα Θησέα, φθάνοντας μέχρι την Κρήτη για να παλέψει με το Μινώταυρο.
Πρόκειται για μια παράσταση με πολλές εναλλαγές σκηνικών, διασκευασμένη στις τεχνικές του θεάτρου σκιών.    

CANAVA ROUSSOS tel: 210 9400017

«Ιερό νησί» ανακηρύχθηκε η Μήλος (14-15.6)

Οι κατακόμβες του νησιού αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης

Η  φημισμένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια Μήλος, ανακηρύχθηκε «ιερό νησί» καθώς φιλοξενεί το μοναδικό πρωτοχριστιανικό μνημείο των κατακομβών.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για τη Μήλο και τις Κυκλάδες, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς οι κατακόμβες της Μήλου, αυτό το ανεκτίμητης αξίας πρωτοχριστιανικό μνημείο, καθιερώνει το νησί σε παγκόσμιο Προσκυνηματικό Κέντρο και ενισχύει την εικόνα της χώρας μας ως εστία διεθνούς πνευματικής ακτινοβολίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρευρίσκεται στις κατανυκτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα στη Μήλο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για την επίσημη ανακήρυξή της ως «Ιεράς Νήσου».

Παλαιοχριστιανικές κατακόμβες

Οι κατακόμβες είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό έδαφος και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο. Ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Είναι τρεις και, μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο, αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μέτρων. Είχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.

Στο εσωτερικό τους, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες),  όπου μέσα σ' αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Aρκοσόλια σήμερα σώζονται 126 (Πετροχείλου, 1972) και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί μερικές χιλιάδες νεκρών. Σε κάθε τάφο υπήρχε λυχνάρι, ενώ σήμερα έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρικοί λαμπτήρες που φωτίζουν το χώρο διακριτικά και δημιουργούν την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων.
Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές. Τέτοια είδαν και μελέτησαν οι Ross (1843) και Σωτηρίου (1927), αλλά με την πάροδο των χρόνων τα περισσότερα καταστράφηκαν.
Μια τέτοια επιγραφή μπορεί να δει ο σημερινός επισκέπτης στη δεύτερη κατακόμβη, στο 6ο αρκοσόλιο δεξιά. Είναι η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου και το όνομά της. Ακόμα, στην ίδια κατακόμβη, στη μέση περίπου, υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφή σαρκοφάγου. Πιστεύεται ότι είχε ταφεί σ' αυτόν ένας από τους πρώτους μάρτυρες της χριστιανοσύνης και ακόμα ότι οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους, όπως αποδεικνύεται από το κομμάτι του πετρώματος, που έχει αφεθεί στη θέση του στο μέσο περίπου της στοάς Β΄. Από τις βάσεις που βρέθηκαν στα τέσσερα άκρα κατά την έρευνα του 1928, υποθέτουμε ότι πάνω από την Τράπεζα, υπήρχε αρχικά «κιβώριο».

Το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης

Το 2009, η Ιερά Σύνοδος ανακήρυξε τη Μήλο ως ιερό νησί, μιας και οι κατακόμβες αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης. Ήταν ο πρώτος τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Οι κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων.​


Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την τέλεση θρησκευτικών εκδηλώσεων για την επίσημη ανακήρυξη της Μήλου ως «Ιεράς Νήσου», παρευρισκόμενος στο νησί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρευρίσκομαι, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στις κατανυκτικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου στη Μήλο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για την επίσημη ανακήρυξη της ως «Ιεράς Νήσου».
Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για τη Μήλο και τις Κυκλάδες, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς οι κατακόμβες της Μήλου, αυτό το ανεκτίμητης αξίας πρωτοχριστιανικό μνημείο, καθιερώνει το νησί σε παγκόσμιο Προσκυνηματικό Κέντρο και ενισχύει την εικόνα της χώρας μας ως εστία διεθνούς πνευματικής ακτινοβολίας. Η αρμονική συνεργασία Πολιτείας, Ιεράς Συνόδου, Μητροπόλεως Σύρου και τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκινώντας το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή, ολοκληρώνει σήμερα επί κυβέρνησης Σαμαρά την αναγνώριση της Μήλου ως «Ιεράς Νήσου»,  με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και την προβολή των μεγάλης ιστορικής, θεολογικής και εθνικής αξίας θησαυρών που βρίσκονται στα σπλάχνα του νησιού.
Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι σήμερα η κυβέρνηση επιτελεί ουσιαστικά μια εθνικά υπεύθυνη αποστολή για τη σωτηρία της χώρας με σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα, με δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτόν τον αγώνα της αντλεί δύναμη και από τη κιβωτό των διαχρονικών αξιών και αρχών του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Από σήμερα, οι κατακόμβες της Μήλου ανήκουν και ενισχύουν αυτό το αξιακό οπλοστάσιο του ελληνισμού.»


Ο Γιώργος Χατζημάρκος στην ανακήρυξη της Μήλου Ιερού Νησιού
Στις επίσημες εκδηλώσεις ανακήρυξης της Μήλου "Ιεράς Νήσου", παρευρέθηκε ο νεοκλεγείς Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.  
Οι θρησκευτικές τελετές πραγματοποιήθηκαν,  στο διήμερο 14 και 15 Ιουνίου, χωροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου.

Ο κ. Χατζημάρκος κατά τη διήμερη παραμονή του στο νησί της Μήλου, είχε την ευκαιρία και την δυνατότητα να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης  στις εορταστικές  εκδηλώσεις Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση με τον οποίο και αντήλλαξε απόψεις σχετικά με τα ανοικτά θέματα  των νησιών των Κυκλάδων. Συνεργασία επίσης, ο κ. Χατζημάρκος είχε με τον Δήμαρχο Μήλου κ. Δαμουλάκη Γεράσιμο γύρω σχετικά με τα θέματα συνεργασίας μεταξύ Δήμου Μήλου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χατζημάρκος συνοδευόμενος και απο τον νεοεκλεγέντα Επαρχο της Ενότητας Μήλου κ. Βενάκη Νικόλαο περιόδευσε σε έργα που εκτελούνται στο νησί της Μήλου.


Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ανακήρυξης της νήσου Μήλου σε Ιερό Νησί παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Το πρωί της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη λειτουργία και κυρίως για την προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί για τη στελέχωση των υπηρεσιών.

χορευτική παράσταση από την σχολή χορού escuela de baile (22.6, 19.00)

Την παράστασή της με την ολοκλήρωση της φετινής (2013 – 2014) εκπαιδευτικής χρονιάς, παρουσιάζει την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 19.00 στο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης,  η σχολή χορού escuela de baile της Κέλλυς Πατσιλινάκου.

Κατά την διάρκεια της παράστασης θα παρουσιαστούν όλα τα είδη χορού που διδάσκονται στην σχολή, από κλασικό μπαλέτο, μοντέρνο μπαλέτο και σύγχρονο, μέχρι street dance.

Σύμφωνα με την πρόσκληση,
Σας περιμένουμε να δούμε τη πρόοδο των παιδιών μας σε μια παράσταση αφιερωμένη σε όλα τα είδη χορού.
Η παρακολούθηση της παράστασης είναι ελεύθερη.

Η σχολή χορού escuela de baile θα παραμείνει ανοιχτή και το καλοκαίρι παραδίδοντας μαθήματα προετοιμασίας για ανώτερες σχολές χορού, καθώς και πραγματοποιώντας εντατικά μαθήματα σε πολλά είδη χορού.


η Ελλάδα ο τρίτος κορυφαίος προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη - δημοφιλέστερες Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονος

Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας στην Ευρώπη με 4,6 εκατ. επιβάτες το 2013, ενώ δημοφιλέστερα λιμάνια προσέγγισης εξακολουθούν να είναι η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Μύκονος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA Ευρώπης) για το 2014.

Ο Πειραιάς κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των λιμανιών εκκίνησης κρουαζιέρας «home port» με 1,3 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 1% για το 2012, ενώ για το 2013 η άμεση οικονομική προσφορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ήταν 574 εκατ. ευρώ (έβδομη θέση στην Ευρώπη), με 11.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την CLIA Ευρώπης, αυτό το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 3,9% το 2013.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Cruises και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Ευρώπης, Κυριάκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας για την Ελλάδα, δήλωσε ότι με την απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά και φυσική ομορφιά της, η Ελλάδα παραμένει μία πολύ σημαντική αγορά για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κρουαζιέρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς, σε συνεργασία με τις τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να εμποδίζουν τις επενδύσεις στη χώρα, από τα λιμενικά τέλη και την ελλιπή ανάπτυξη των υποδομών» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφορικά με την Ευρώπη, στην έκθεση της CLIA τονίζεται ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, καθώς το 2013 αποτέλεσε άλλη μία χρονιά δυναμικής ανάπτυξης.

Τα συνολικά έσοδα από την κρουαζιέρα στην Ευρώπη έφτασαν τα 39,4 δισ. ευρώ το 2013, από 37,9 δισ. ευρώ το 2012.

Οι άμεσες δαπάνες που προέρχονται από τον κλάδο ανέρχονται σε 16,2 δισ. ευρώ, έναντι 15,5 δισ. ευρώ το 2012.
Όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, το 2013 η ευρωπαϊκή κρουαζιέρα αντιπροσώπευσε 339.417 θέσεις εργασίας, ενώ οι απολαβές των εργαζομένων ανήλθαν σε 10,5 δισ. ευρώ αύξηση της τάξης του 4% συγκριτικά με το 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται ότι 6,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης έκαναν διακοπές με κρουαζιέρα το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με το 2012, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου των επιβατών κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας που επιβιβάστηκαν το 2013 από ευρωπαϊκά λιμάνια αγγίζει τα έξι εκατομμύρια, δηλαδή αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 2012. Περίπου πέντε εκατομμύρια από αυτούς ήταν Ευρωπαίοι, ενώ το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο προέρχεται από τρίτες χώρες.
Αυτήν τη στιγμή, 43 εταιρείες κρουαζιέρας που εδρεύουν στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται με 125 κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 145.000 κλινών, ενώ επιπλέον 73 κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 104.000 κλινών έχουν δρομολογηθεί στη γηραιά Ήπειρο από 24 μη ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία που ναυπηγούν αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας κρουαζιερόπλοια ανά τον κόσμο, σημείωσαν αύξηση στα έσοδά τους κατά 4,7%.
Το 2013, οι εταιρείες κρουαζιέρας δαπάνησαν συνολικά 4,03 δισ. ευρώ σε νέες κατασκευές και αναβαθμίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Ευρώπη, τη δεύτερη ετήσια αύξηση μετά από μία περίοδο λιτότητας.

Αυτήν τη στιγμή και για το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, έχουν σε εξέλιξη συμβάσεις για την κατασκευή και παράδοση, έως το 2017, 24 νέων κρουαζιερόπλοιων, συνολικής αξίας 12,1 δισ. ευρώ.

«Ο τομέας της κρουαζιέρας συνεχίζει να παράγει μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Ευρώπη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου ανάκαμψης, προωθώντας την πολυπόθητη απασχόληση για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και έσοδα για τα κράτη που την απαρτίζουν» τονίζει ο πρόεδρος της CLIA Ευρώπης, Πιερφραντσέσκο Βάγκο.