Σάββατο, Ιανουαρίου 09, 2010

(Θηραϊκός) Καζαμίας 2010.

κι ο μήνας έχει 9 …..

Ιανουάριος
Ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς κυλά φυσιολογικά, χωρίς πολλές πολλές εκπλήξεις μιας και όλος ο κόσμος λείπει από το νησί. Γιατί, εδώ που τα λέμε, για να κάτσεις στη Σαντορίνη Πρωτοχρονιάτικα, ή πολύ απελπισμένος πρέπει να είσαι, ή πολύ διανοούμενος που στην ερημιά της Καλντέρας αναζητά την ψυχή του ή πολύ άφραγκος (σε κάθε περίπτωση, good luck). Στους περισσότερους που (ξε)μένουν στο νησί συμβαίνει το τρίτο, πλήν όμως ελπίζουν ότι η νέα χρονιά εκτός από « υγεία, χαρά και ευτυχία» θα τους φέρει και λεφτά (αυτά δε γίνονται ούτε στο Λας Βέγκας…)
Με το τέλος του μήνα οι θηραίοι εκδρομείς επιστρέφουν με αποτέλεσμα να παρατηρείται και πάλι κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πλατεία των Φηρών καθώς και σε άλλες πλατείες. Ο Δήμος Θήρας συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ύστερα από μια θυελλώδη (γιατί έξω φύσαγε διαολικά) και πολύωρη συνεδρίαση, αποφασίζεται να τοποθετηθούν διόδια στις εισόδους των σημαντικότερων πλατειών. «Να μπουν διόδια αλλά να πληρώνουν μόνο οι ετεροδημότες και οι τουρίστες» υποστηρίζει η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. «Το μέτρο των διοδίων είναι αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό, περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και πρέπει να αποσυρθεί» υποστηρίζει ο κ. Καραχάλιος ο οποίος διαφωνεί με όλους με όλα και με όλες του τις δυνάμεις.
Ο Σύλλογος των Φηριανών αντιμετωπίζει την απόφαση με σκεπτικισμό ενώ ζητά από τον δήμο την επανεξέταση των σημείων που θα τοποθετηθούν τα διόδια.
Ο Σύλλογος των Εμποριτών αντιμετωπίζει την απόφαση με ενθουσιασμό ενώ ζητά από τον Δήμο να μπουν τα διόδια σε σημεία που να μην εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων.
Ο Σύλλογος των Βουρβουλιανών αντιμετωπίζει την απόφαση με συγκρατημένη αισιοδοξία ενώ ζητά από τον δήμο τα κουβούκλια των διοδίων να είναι πράσινα για να ταιριάζουν με το φυσικό τοπίο του νησιού.
Ο Σύλλογος των Μεγαλοχωριτών αντιμετωπίζει την απόφαση με σοκ και δέος ενώ ζητά από τον δήμο να προσληφθούν ντόπια παιδιά που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη να δουλέψουν διότι η κρίση βρίσκεται προ των Θηρών …
Τελικώς, η απόφαση για την τοποθέτηση των διοδίων λαμβάνεται, πλήν όμως ένας θεός ξέρει πότε και αν υλοποιηθεί…(εδώ, και ο καζαμίας σηκώνει τα χέρια ψηλά..) Άλλωστε, η πρώτη θα είναι;…Σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας «θα πρέπει να προσέξουμε το μέγεθος των κουβουκλίων, να τα παραγγείλουμε στις σωστές διαστάσεις, ώστε να χωράει να μπει μέσα ένας άνθρωπος και να μην μας μείνουν αμανάτι έξω από το κλειστό Γυμναστήριο»

Νωρίς νωρίς ξεμπερδεύει φέτος ο δήμαρχος με τον ορισμό και τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων του, όχι σαν άλλοτε που πρώτα γιορτάζαμε τους Γιάννηδες κι ακόμη περιμέναμε με αγωνία τις ανακοινώσεις. «Θα τους ανακοινώσω να ξεμπερδεύω» ,σκέπτεται ο δήμαρχος, «να φάω καναν κουραμπιέ με την ησυχία μου, αφού δεν κάνω που δεν κάνω αλλαγές στην ομάδα».
Πολύ πιθανή θεωρείται για το δεύτερο μισό της χρονιάς η ανταλλαγή των αντιδημάρχων του δήμου Θήρας με αυτούς του Δήμου Πειραιά. «Την Άνοιξη τα νεότερα» δηλώνει ο Δήμαρχος ο οποίος συμπληρώνει ότι μπορεί να κάνει αλλαγή και με αυτούς του Δήμου Ηρακλείου που είναι και πιο κοντά».

Κατά την διάρκεια του μήνα, στο νησί, κόβονται 3.500 βασιλόπιττες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του συλλόγου των αρτοποιών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φωμοφάς δηλώνει ότι η ζήτηση φέτος ήταν πεσμένη λόγο της κρίσης. «Υπήρξαν πελάτες που αντί να κόψουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα έκοψαν… και το ψωμί!» δηλώνει ο κ. Ψύχας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου κάνοντας λόγο για πτώση της τάξης του 20%. «Αναγκαστικά, θα περιμένουμε να πουλήσουμε τυρόπιττες το καλοκαίρι για να ρεφάρουμε» συμπληρώνει ο κ. Ψύχας.

Δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι διοργανώνουν εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας εγκαινιάζουν τον συνδυασμό τους και κόβουν την πίτα τους. Προς έκπληξη όλων το φλουρί πέφτει στον Μπάρμπα Στάθη από το Εμπορείο ο οποίος στην μοιρασιά της βασιλόπιτας αντικατέστησε τον Αγιοβασίλη, αφού αποφασίστηκε η βασιλόπιτα να έχει τοπικό χαρακτήρα. Οι δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι εύχονται στους παρευρισκόμενους υγεία και ευτυχία, ενώ στον εαυτό του καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Τέλος, υπενθυμίζουν στους παρευρισκόμενους ότι τον Οκτώβρη θα πρέπει να τους ψηφίσουν ενώ προκειμένου να εξαλείψουν τις φήμες ότι χωρίζουν, δεσμεύονται ότι θα είναι για πάντα μαζί ανταλλάσοντας όρκους αιώνιας πίστης.

Φεβρουάριος
Οι δημοτικές εκλογές του 2010 πλησιάζουν και ο υπουργός εσωτερικών επεξεργάζεται το σχέδιο Κολοκοτρώνης Νο2 σύμφωνα με το οποίο όσοι δήμαρχοι δεν αποδείξουν ότι μάχονται για την αναβάθμιση των περιοχών τους θα φυλακίζονται. Οι δε δήμοι θα καταργούνται. Το σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει τον Καποδίστρια -wash n go- Νο2 ο οποίος συναντά προβλήματα στην διαβούλευσή του μιας οι δήμαρχοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι ψηφοφόροι των δήμων οι οποίοι όδευαν προς «συμπύκνωση» απειλούν ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, γιατί όπως απέδειξε και η πρόσφατη εκλογική διαδικασία, σήμερα είσαι, αυριο δεν είσαι. Πρωθυπουργός. Έτσι λοιπόν, μπροστά στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την καρέκλα του, ο υπουργός εσωτερικών προτιμά να εγκαταλείψει τους αν-αρχικούς σχεδιασμούς του και προωθεί τον Κολοκοτρώνη Νο2 ο οποίος αντιμετωπίζεται από τους εκπροσώπους της Τ.Α. με ενθουσιασμό. «Μέχρι να πάει στη βουλή, έχουμε καιρό να συζητάμε» δηλώνουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και της ΕΣΥΕ.
Επίσης, ο υπουργός εσωτερικών αποφασίζει να ξαναεκχωρήσει στους δήμους την αρμοδιότητα να μαζεύουν τα σκουπίδια, αλλά όχι και αυτήν να τα διαχειρίζονται.
Ως αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών συγκεντρώνονται στις εισόδους των χωματερών μέχρι νεοτέρας. «Σε δουλειά να βρισκόμαστε» δηλώνουν εκπρόσωποι των Δήμων όλης της χώρας.

Μάρτιος
Μπορεί το νέο έτος να χει μπει για τα καλά όμως στην Σαντορίνη κόβονται ακόμη πίττες. Για την ακρίβεια ο Μάρτιος είναι ο μήνας της πίττας. Τις πίττες τους κόβουν και οι τοπικές των κομμάτων οι οποίες συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα έχει περισσότερο κόσμο. Στην πίττα του Πασόκ παρίσταται ο Νίκος Χριστοδουλάκης πρώην υπουργός οικονομικών τον οποίο όμως όλοι περνάνε για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μιάς και μοιάζουν μεταξύ τους. Ο κ. Χριστοδουλάκης που δεν τον κάλεσε κανένας απλά ήταν στο νησί και είδε φως και μπήκε, κατεβάζοντας την τελευταία γουλιά ενός τυχαίου ασύρτικου δηλώνει δηλώνει πως «τώρα το Μάρτη που ψηφίζεται ο νέος φορολογικός νόμος το Πασοκ θα σας πηδ.... .θα έρθουν πολύ άσχημες μέρες» πλήν όμως κανένας από το ακροατήριο δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πεί ο πρώην υπουργός κι ετσι όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Η εκδήλωση δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο και άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί σκόρπια διαδήλωση, παρά το γεγονός ότι είχε διαφημιστεί πως όποιος κερδίσει το φλουρί θα του επιστραφούν τα χρήματα που είχε δώσει για τα τέλη κυκλοφορίας.

Την πίττα της όμως κόβει και η Ν.Δ. που παρά την συντριπτική της ήττα στις τελευταίες εκλογές δεν χάνει το κέφι της και διοργανώνει την εκδήλωσή της στα μπουζούκια με καλεσμένο τον Αντώνη Καλογιάννη. «Στα μπουζούκια διασκεδάζει ο κόσμος, που θέλατε δηλαδή να κόψω την πίττα, στο Μέγαρο Μουσικής;» δηλώνει ο πρόεδρος της τοπικής σημειώνοντας ότι ο Αντώνης Καλογιάννης ήταν η καλύτερη επιλογή μιας και η μουσική του θυμίζει τις ένδοξες μέρες της ΝΔ. Επίσης τον λένε και Αντώνη όπως άλλωστε και τον πρόεδρο και ως εκ τούτου η επιλογή είχε και σημειολογικό χαρακτήρα. Στην εκδήλωση παρίσταται ως επίσημος προσκεκλημένος ο Βύρωνας Πολύδωρας ο οποίος όταν άναψε για τα καλά το -γαλάζιο- κέφι απήγγειλε το ποίημά του με τίτλο «άλλο Σαντορίνη, άλλο μανταρίνι» πλήν όμως κανένας από το ακροατήριο δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πεί ο ποιητής κι ετσι όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Το χάπενινγκ δεν «γεμίζει το μαγαζί» και άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί «αραία αραία να φαινόμαστε καμμιά σαρανταραία», παρά το γεγονός ότι είχε διαφημιστεί πως όποιος μαντέψει τι θέλει να πεί ο ποιητής θα του επιστραφούν τα χρήματα που είχε δώσει για το εισιτήριο της εκδήλωσης.

Ο Σύριζα προγραμματίζει εκδρομή στην Σαντορίνη για να κόψει την πίττα του στην περιοχή της υπο-κατεστημένης χωματερής παρουσία του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προσωπικά επέλεξε τον χώρο, μιας και η σαγήνη του τοπίου καθώς και οι γλάροι που πετούσαν στον ουρανό, πολύ του είχαν αρέσει στην τελευταία του επίσκεψη στο νησί. Πλήν όμως η εκδρομή δεν συμπληρώνει τα απαιτούμενα άτομα ώστε να βγάλει τα έξοδά της, και ακυρώνεται. Η τοπική οργάνωση του Σύριζα όμως δεν το βάζει κάτω και αποφασίζει να κόψει την πίττα της κάτω από το νερό, σε μια υποθαλάσσια τελετή που διοργανώνεται από κοινού με έναν υποθαλάσσιο γάμο.
Στον Σύριζα άλλωστε αρέσει να πρωτοτυπεί. Το φλουρί κερδίζει ένας διερχόμενος ροφός ο οποίος άνοιξε το στόμα του και το κατάπιε.

Το ΚΚΕ δεν κόβει πίττα γιατί δεν πιστεύει στον ΑγιοΒασίλη και άλλα ανάλογα παραμυθάκια Αμερικανικού τύπου που σκοπό έχουν να αποχαυνώνουν ακόμη περισσότερο τον λαό, να καταπνίγουν την επανάσταση και να ενισχύουν τον ιμπεριαλισμό. «Εμείς θα τους κόψουμε την όρεξη!» δηλώνουν στελέχη του ΚΚΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση του ΑγιοΒασίλη.


Απρίλιος
Στις 7 του μήνα συμπληρώνονται 3 χρόνια από την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Συ Ντάιαμοντ στην καλντέρα της Σαντορίνης.
Η Συντονιστική Επιτροπή για την ανέλκυσή του ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις αποφασίζει να διοργανώσει και φέτος εκδήλωση μνήμης στην μνήμη του πλοίου που δεν το μνημονευει πια κανείς. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μοιράζονται ελληνικός καφές, παξιμαδάκια και κονιάκ, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των διαμαρτυρομένων που μένουν στην ιστορία του Θηραϊκού λαού ως «Απριλιανά», με τους μεν να υποστηρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να αποκτήσουν δυναμικότερο χαρακτήρα (απεργίες πείνας, γκρέμισμα της εφορίας, απαγωγές -τοπικών- πολιτικών κλπ) και τους δε να τάσσονται υπέρ ηπιότερων μορφών διαμαρτυρίας (ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους βουλευτές, ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους ευρωβουλευτές, ενημερωτικές συναντήσεις με όλα τα μέλη της γιουροβίζιον, ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους δημοσιογράφους κλπ ώστε να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο λόμπι υποστήριξης…)
Τελικώς, και ύστερα από πολύμηνες διαμάχες, οι μεν αφήνουν τους δε να ανεξαρτητοποιηθούν και να ιδρύσουν νέα επιτροπή με την ονομασία Επιτροπή Διαμαρτυρόμενων Πολιτών για την Άμεση Ανέλκυση του Συ Νταιαμοντ, οι οποίοι εγκαινιάζουν τις κινητοποιήσεις τους με την τοποθέτηση αυτοσχέδιων καρπαζιακών μηχανισμών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού. Μετά και την τοποθέτηση, όσοι μπαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες τρώνε από μια καρπαζιά.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Διαμαρτυρόμενων Πολιτών η επόμενη πρωτοβουλία θα είναι ο φραουλοπόλεμος και το «γύρνα-γύρνα» όπου τα μέλη της επιτροπής θα στήσουν μια μεγάλη ρόδα λούνα πάρκ στην οποία θα ανελκύουν για 24 ώρες όσους δεν βοηθάνε να ανελκυσθεί το πλοίο. (μήπως βλέπετε πολύ Τιμ -Μ-πάρτον;; ή… Βέγγο;)
Από την άλλη, οι δε αφήνουν τους μεν να ολοκληρώσουν τις ενημερωτικές συναντήσεις τους με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, και να ξεκινήσουν ενημερωτικές συναντήσεις με επιφανείς επιχειρηματίες του εσωτερικού και του εξωτερικού καθώς και με παράγοντες της ομογένειας.
Η Συντονιστική Επιτροπή, επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους της προτείνει στο Χόλυγουντ η υπόθεση να γίνει ταινία ώστε να αφυπνιστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και το πρόβλημα να γίνει οικουμενικό, ενώ καλεί για διακοπές στο νησί αστέρες του Χόλυγουντ. Η Συντονιστική Επιτροπή παράλληλα, ιδρύει γραφεία στο Λος Άντζελες, στο Λας Βέγκας, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σαν Ντιέγκο, και στο Σαν τα Μούτρα μας.

Μάιος
Τρία Αμερικανικά πολεμικά πλοία αγκυροβολούν στον όρμο των Φηρών και οι πεντέμιση χιλιάδες στρατιώτες μέλη των πληρωμάτων εισέρχονται στο νησί με δόσεις. Τις μονές μέρες οι μαύροι, τις ζυγές οι άσπροι. Κάθε Τρίτη -Πέμπτη- Σάββατο ,ανεξαρτήτως ημερομηνίας, οι Κινέζοι. Οι Θηραίοι επιχειρηματίες με επιστολή τους στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα καθώς και το Κογκρέσο, «ευχαριστούν τους Αμερικάνους». Ευτυχώς ή δυστυχώς κανένας δεν φωνάζει «ουουουου….» παρά μόνον μερικοί κάτοικοι του νησιού που δεν έχουν να πουλήσουν τίποτε στους Αμερικάνους πραγματοποιούν συγκέντρωση μπροστά απο την Μητρόπολη ζητώντας να μην έρχονται μόνο Αμερικάνικα πλοία αλλά και άλλων εθνικοτήτων. Άλλωστε, ακόμη και η επανάσταση προσπαθεί να επικαιροποιηθεί και να βρεί την νέα της ταυτότητα στον 21 αιώνα, ως εκ τούτου, ανακοινώνει πως «τέρμα τα δίφραγκα», από δω και στο εξής η «επανάσταση» αποφασίζει να «τα πάρει χοντρά» ανοίγοντας από μόνη της αλλά και μέσω φραντσάιζ πολυκαταστήματα στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, προσφέροντας στους Αμερικάνους καλύτερες υπηρεσίες ακόμη και από αυτές που βρίσκουν στην πατρίδα τους. Οι Θηραίοι επιχειρηματίες «τρίβουν τα μάτια τους» ενώ οι «αναρχικοί επαναστάτες» (σσ το «πολιτικό ετερώνυμο») απαντούν πως «ήρθε η ώρα η επανάσταση να δείξει το καπιταλιστικό πρόσωπό της»

Ιούνιος
Η Σαντορίνη μετά την βράβευσή της εδώ και πολλά χρόνια ως ο πιο ρομαντικός προορισμός του κόσμου, βραβεύεται και ως ο πιο ερωτικός προορισμός του κόσμου.
Καιρός ήταν άλλωστε να αναβαθμιστεί το νησί γιατί τόσα χρόνια μέναμε στα προκαταρκτικά. Περιττό να πούμε ότι στο νησί συρρέουν χιλιάδες κόσμου γεμίζοντας -κυριολεκτικά- όλες τις κλίνες του νησιού οι οποίες πλέον είναι δυσεύρετες και οι πληρότητες ξεπερνούν και το 100%.
«Τόσα χρόνια που μέναμε στον ρομαντισμό, είχαμε κενά δωμάτια» ανακοινώνουν με ανακούφιση οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, συμπληρώνοντας πώς «να ναι καλά αυτός που σκέφτηκε να διαφημίσει το νησί ως ερωτικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο λύθηκε το πρόβλημά τους».

Ο Δήμαρχος Θήρας κυκλοφορεί τον πρώτο τόμο του συγγράμματός του με τίτλο «οι δυό πρώτες 4ετίες μου στον δήμο Θήρας» με 546 σελίδες. «Ήθελα τόσο πολύ να το κυκλοφορήσω, που για να το τελειώσω έγραφα μέρα-νύχτα» δηλώνει στην παρουσίαση του βιβλίου ενώ δεσμεύεται ότι και οι επόμενοι 6 τόμοι θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Ιούλιος
Οι ένοπλες ληστείες τραπεζών που ξεκίνησαν πέρσυ το καλοκαίρι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ανησυχώντας την τοπική κοινωνία και προκαλώντας προβληματισμό στους αστυνομικούς οι οποίοι όλην την ώρα κυνηγούν τους ληστές στους δρόμους. Το φαινόμενο αποκτά τουριστικό ενδιαφέρον με τους Κινέζους τουρίστες να στήνονται από νωρίς το πρωί στις κεντρικές οδικές αρτηρίες προκειμένου να απαθανατίσουν το γεγονός.
Στα τελευταία περιστατικά, οι κακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν το λαϊκό προφίλ τους μοιράζουν στους περαστικούς μέρος της λείας τους. «Να ναι καλά τα παιδιά» αρκούνται να δηλώσουν οι -τυχεροί- αυτόπτες αμάρτυρες στις αρχές και τους δημοσιογράφους οι οποίοι καταργιούνται την τύχη τους που δεν ήταν κι εκείνοι μέρος του κοινού…. Η κατάσταση κινεί το ενδιαφέρον του διάσημου σκηνοθέτη Στίβεν Σόντενμπεργκ που δηλώνει ότι το προτίθεται να κάνει το θέμα ταινία υπο τον τίτλο «δώσε και σε μένα Μπάρμπι».

Αύγουστος
Ο δήμαρχος Θήρας του μονούς μήνες (1ος – 3ος – 5ος κ.ο.κ) δηλώνει ότι δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, ενώ τους ζυγούς (2ος- 4ος- 6ος) ότι θα κατέβει με αποτέλεσμα να τους έχει μπερδέψει όλους και να μην ξέρουνε με ποιόν να πάνε!
(να κατέβουν στις εκλογές δηλαδή) . Τελικώς, τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες και οι ζέστες έχουν σφίξει για τα καλά, ο δήμαρχος, ύστερα ώριμη σκέψη και κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας, αποφασίζει να κατέβει στις εκλογές (άλλωστε ο μήνας είναι ζυγός) μιας και δεν βρίσκει τίποτε καλύτερο να κάνει για την επόμενη 4ετία. «Τα γουρούνια μπορούν να περιμένουν» δηλώνει ο Δήμαρχος σε μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή, ενώ η δήλωση προκαλεί θύελλα αντιδράσεων (παρά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι κι όλοι τρέχουν για το μεροκάματο) μιας και οι πολίτες παρερμηνεύουν την δήλωση. «Ποιους αποκαλεί ο δήμαρχος γουρούνια;» αναρωτιούνται σε άλλη εκπομπή ανεξάρτητοι και ανεξίθρησκοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμπληρώνουν ότι εάν ο δήμαρχος δεν ανακαλέσει θα του υποβάλουν μήνυση εκ μέρους των γουρουνιών. Τελικά ο Δήμαρχος, ύστερα από τον σάλο που έχει ξεσπάσει αποκαθιστά την αλήθεια εξηγώντας ότι ως γουρούνια αποκάλεσε τα γουρούνια του, στα οποία είχε υποσχεθεί ότι θα τα φροντίζει παραπάνω όταν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στον Δήμο θήρας. «Ζητώ και πάλι δημόσια συγνώμη και κατανόηση από τα γουρούνια μου» επαναλαμβάνει ο Δήμαρχος συμπληρώνοντας πως το νησί τον χρειάζεται κι ότι τα γουρούνια θα αναλάβει να τα φροντίσει στενός του συνεργάτης.

Σεπτέμβριος
Τα σχολεία ξεκινούν στην ώρα τους. τα βιβλία μοιράζονται στην ώρα τους. όλοι οι καθηγητές είναι στις θέσεις τους. το Κ.Υ. δουλεύει ρολόι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η ανακύκλωση ξεκινά και ο κόσμος ανταποκρίνεται σαν έτοιμος από καιρό. Το νησί λάμπει από καθαριότητα. νέοι αθλητικοί χώροι εγκαινιάζονται. Οι υφιστάμενοι λειτουργούν υποδειγματικά. Οι δημόσιοι χώροι αναβαθμίζονται. Δημιουργούνται πεζοδρόμια και πάρκα. Παιδικές χαρές. Τα λιμανάκια γίνονται μαρίνες. Ιδρύονται δημοτικά ιατρεία. Νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατασκευάζονται ράμπες για ΑΜΕΑ, οι παραλίες αποκτούν υποδομές. Κατασκευάζονται πεζόδρομοι. Το νησί αποκτά Μέγαρο Μουσικής. Ιδρύονται Παραρτήματα πανεπιστημίων. Κατασκευάζεται περιβαλλοντικό πάρκο.
………Όλα αυτά στα προεκλογικά προγράμματα των υποψηφίων στις ερχόμενες εκλογές. Η φαντασία στην εξουσία δηλαδή…..

Οκτώβριος
Οι δύο δημοτικές παρατάξεις που πέρασαν στον δεύτερο γύρο ισοφαρίζουν σε ψήφους και το εκλογοδικείο μετά και την επαναμέτρηση αποφαίνεται «ίσα βάρκα ίσα γιαλό» και αποφασίζει την επανάληψη των εκλογών. Η κατάσταση δεν κρίνεται ανησυχητική μιας κι εδώ που τα λέμε ολόκληρη Αμερική πριν από μερικά χρόνια έκανε δυό μήνες μέχρι να αποφασίσει ποιόν θα χει πρόεδρο. «Η Σαντορίνη μπορεί να περιμένει, ούτως ή άλλως δεν είμαστε και σε εμπόλεμη κατάσταση» δηλώνουν από κοινού οι επικεφαλής των δυό συνδυασμών συμφωνώντας ότι μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές θα συγκυβερνούν. Έτσι, στήνουν και οι δυό τα γραφεία τους στον δήμο, το ένα απέναντί από το άλλο. Στην πρώτη τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι με αυτό το μοντέλο θα κυβερνούν καλύτερα, διότι και οι δουλειές θα μοιράζονται ενώ παράλληλα θα ελέγχουν κι ο ένας τον άλλον. Μέχρι το τέλος του χρόνου η συνεργασία πάει τόσο καλά που κανένας δεν ενδιαφέρεται να ξανακάνει εκλογές.

Νοέμβριος
Μια νέα εκκλησία πραγματοποιεί τα θυρανοίξιά της στο νησί. Πρόκειται για την
Παναγία την Οφ Σάιντ η οποία ιδρύεται για να βοηθήσει όσους ασχολούνται με την πρόγνωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. Χιλιάδες θηραίοι συρρέουν στα θυρανοίξια και προσεύχονται για την σωτηρία της τσέπης και των δελτίων τους.
Η εκκλησία θεμελιώνεται στον δρόμο για τον Αι Γιώργη τον Ξεχρεωτή (με τον οποίο θα συνεργάζονται) διότι σύμφωνα με τον μύθο εκεί οραματίστηκε το τυχερό εξάρι ο Μπάρμπα-Γιάννης ο μουλαράς που κέρδισε στο τζάκ πότ 6 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τους πιστούς η εκκλησία κατά καιρούς κάνει θαύματα.
Στην περιφορά της εικόνας οι πιστοί ψάλουν τον ύμνο του παναθηναϊκού κρατώντας με κατάνυξη δελτία του Στοιχήματος.

Δεκέμβριος
Το πρώτο καζίνο στη Σαντορίνη είναι γεγονός. «Επιτέλους και λίγο μπλάκ τζάκ γιατί βαρέθηκα την δηλωτή» δηλώνει ο αντιδήμαρχος επι των πολιτιστικών ο οποίος «εξάρι!» την απόφαση του Πασοκ για την ίδρυσή του γιατί μέχρι τώρα ρουλέτες και μπλάκ τζάκ είχαν όλες οι άλλες τουριστικές περιοχές εκτός από το νησί μας με αποτέλεσμα όλος ο καλός και φραγκάτος κόσμος να πηγαίνει αλλού. «Πάνω απ’όλα η παράδοση. τα τραπέζια θα είναι παραδοσιακά» δηλώνει κατά την διάρκεια των εγκαινίων ο ΓΓ του ΕΟΤ ο οποίος ανακοινώνει ότι έχει ήδη δρομολογήσει την ίδρυση κι άλλων μονάδων και στα γύρω νησιά. Στα εγκαίνια συρρέει πλήθος κόσμου, γνωστές φυσιογνωμίες από τον χώρο της ρουλετικής, παπατζήδες, 3 αρχιμανδρίτες,
6 αρχιεπίσκοποι βαλκανικών χωρών, καθώς και ο Επίσκοπος του Ατλάντικ Σίτυ ο οποίος αρκείτε να ευχηθεί σε όλους good luck!

Δευτέρα, Ιανουαρίου 04, 2010

«Δεν πληρώνω –δεν πληρώνω»
Ένα έργο του Νταρντάριο Φο προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα

«Χωριό που φαίνεται…» λένε στην Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα λόγια περι(σσ) ττεύουν σε μια κατάσταση γνώριμη ή προφανή.
Γνωμικό που ταιριάζει -γάντι-και στην περίπτωσή μας όπου χιλιάδες πολίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, παραδίδοντας τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, πολλώ δε μάλλον που μεγάλο μέρος του κινήματος διαμαρτυρίας και παράδοσης των πινακίδων οργανώθηκε μέσω ίντερνετ, ενώ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μήνυση για καταχρηστική επιβολή τελών εν ονόματι της προστασίας του περιβάλλοντος (σσ γιατί κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι άμα θέλει κανείς να προστατέψει το περιβάλλον φτιάχνει πχ πάρκα και δεν επιβάλει τέλη)

Εμένα πάλι μου φταίει ο πρωθυπουργός.
Και μου φταίει ακόμη περισσότερο που βγήκε στην τηλεόραση με λυπητερό ύφος και μου ζήτησε συγνώμη, πλήν όμως δεν πήρε καμιά απόφαση για να με ανακουφίσει.
Κι έτσι όπως τον είδα περίλυπο -στην τηλεόραση- ομολογώ ότι μπερδεύτηκα και δεν ξέρω άμα γυρίσει σπίτι του τι θα πεί. «Βρέ τους μ…. τους κορόιδεψα;» ή τι σοί μ…. είναι αυτοί -που έβαλα- στα υπουργεία και φεσώσανε τον κοσμάκη;»
Ειλικρινά ο Γιώργης με μπερδευει. Αλλά από ένα σημείο και μετα δεν αρκούν οι προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα.

Δηλαδή, τι mea culpa και πράσινα άλογα….κανονικά έπρεπε να μας πεί «I m -deeply- sorry guys. It’s a lot of money to pay in the name of ecology...so I decided to give you a feedback. From tomorrow on showing your payment receipt of your registration fees you will receive a 100 euro discount at your local souper market. I hope everybody will take advantage of that»


Συμπληρωματικό
Ο Ντάριο Φο στο «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» μας μιλά για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν μαζικές απολύσεις ή μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν γίνει καθημερινές και η ζωή έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ.
Ό ένας μετά τον άλλο οι ήρωες του έργου υψώνουν το ανάστημα και τη φωνή τους: «Ακριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε, κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα «απαλλοτριώνουμε»
Μας κάνετε τη ζωή μας δυσβάσταχτη;
Σας κάνουμε την δική σας δύσκολη».
Τη σύσταση μιας νέας γραμματείας, η οποία θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού οργανισμού με ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Πρόκειται για τη Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος που θα έχει στόχο να πάει όσο πιο κοντά γίνεται ο Κόμματος στην Κοινωνία, γιατί η δεύτερη (η κοινωνία δηλαδή, πόσο μάλλον η «κομματική») ασχολείται με τα ξεροκόμματα και δεν της μένει και πολύς χρόνος για τα κόμματα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο «έχουμε υποχρέωση να πάμε κοντά στην κοινωνία, γιατί κι εγω τόσα χρόνια που καθόμουνα μόνος μου, με αγωνία περίμενα έστω και το ντελίβερι μπόι για να «σπάσει» η μοναξιά μου, γι αυτό αποφάσισα να στείλω τα πιο όμορφα αγόρια της ΝΔ, αλλά και εθελοντές, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι προκειμένου να ανακουφίσουν από την μοναξιά αλλά και από ότι άλλο μπορούν τους πολίτες». «Οι κόμματοι του κόμματος θα φθάσουν παντού!» συμπλήρωσε με έκδηλη αγωνία ο κ. Σαμαράς.
Η Γραμματεία θα εδρεύει κοντά στον Πρόεδρο (για να μπορεί να την ελέγχει προσωπικά ο Αντώνης) ενώ αναμένεται να στελεχωθεί άμεσα με τα πιο ευρωστα και πρόθυμα παιδιά της ΝΔ προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του κάθε νοικοκύρη και της κάθε νοικοκυράς.
«Πριν αναλάβω καθήκοντα Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκα ένα κόμμα με ανοικτές τις πόρτες στην κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε :
«Δε θα ανοίξουμε μόνο τις πόρτες μας, για να μας πλησιάσουν οι πολίτες.
Θα ανοίξουμε και τα παράθυρα, θα αερίσουμε όλο το σπίτι και τα κλινοσκεπάσματα, θα καθαρίσουμε και θα απολυμάνουμε τις λεκάνες, θα σφουγγαρίσουμε τα μπάνια και τις κουζίνες, θα βγάλουμε τα καλύμματα από τις πολυθρόνες, θα βάλουμε κρέας στο φούρνο, θα πλυθούμε και θα βγούμε από τα γραφεία μας για να πάμε κοντά στην κοινωνία. Στόχος μας θα είναι ο σφυγμός της κοινωνίας να χτυπά στις φλέβες του κόμματος και της ηγεσίας του. Θέλουμε να νιώσουμε τον παλμό της κοινωνίας.
Οι σχέσεις Κοινωνίας-Κόμματος θα είναι η κρίσιμη δοκιμασία, που θα σφραγίσει τη νέα σχέση εμπιστοσύνης του κόμματός μας, όχι μόνο με τους 800.000 πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά με το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, για να αρχίσει σωστά και να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας».

Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

Ανταπόκριση από την Disneyland -για μεγάλα παιδιά-

Από την Μέκκα του τζόγου. (και του Πακιστανικού τουρισμού….)
ή από κει που δεν ξέρεις τι είναι αληθινό και τι …ψεύτικο….

Και στην Ελλάδα το ίδιο -και πολύ χειρότερο- είναι μόνο που εδώ (εκεί θα γράφω σε λίγο) είναι πολυτελείας. Για την ακρίβεια υπερπολυτελείας. Σε ταΐζουνε, σε ποτίζουνε, σε κοιμίζουνε, σε μεταφέρουνε all over the world(!) αρκεί να παίζεις.
Ένα παιχνίδι με χαρτιά.
Με τον χρυσό κανόνα να λέει πως όσο παίζεις, τόσο χάνεις. Μιας και είναι απίθανο (στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ποτέ) να μπεις στο παιχνίδι, να κερδίσεις ένα πχ σοβαρό χρηματικό ποσό και να το πάρεις και να φύγεις. Να είσαι δηλαδή κερδισμένος. Κι άντε να κερδίσεις μία (η τύχη του πρωτάρη που λένε) δεύτερη, πόσο μάλλον «σερί»,δεν έχει. Μιας και τις «επιτυχίες» τις έχουν ξεπεράσει ακόμη και οι πιο φαντασιόπληκτοι τζογαδόροι. Διαφορετικά θα είμασταν όλοι πλούσιοι. Και δεν είμαστε. Επίσης, ένας άλλος χρυσός κανόνας λέει ότι όσο περισσότερο παίζει κανείς τόσο περισσότερο χάνει. Γι’ αυτό και οι «ναοί του τζόγου» επιβραβεύουν όσους αφιερώνουν χρόοονο στο παιχνίδι. Γιατί από την φύση της κερδίζει η μπάνκα. Συνεπώς όσο πιο πολύ τα βάζει κανείς μαζί της τόσο περισσότερο χαμένος βγαίνει.
(πως λέμε στην Ελλάδα «ο χρόνος είναι χρήμα»; ε, το πήρανε αυτό οι -παμπόνηροι- Αμερικάνοι και το κάνανε… ναό!
Κι αφού είδαμε κάποιους από τους «κανόνες» ας περάσουμε και σε ορισμένα «συμπεράσματα». (σσ στο τέλος θα δώσουμε και διπλώματα παρακολούθησης…)
Ένα συμπέρασμα λέει ότι όσοι παίζουν -συστηματικά- δεν έχουν λεφτά. Και μεταξύ μας δεν έχουν ούτε προσδοκίες, ούτε ελπίδες, ούτε στόχους να βγάλουν από αλλού, μιας και όλη τους η έμπνευση και ο χρόνος εστιάζονται στο μαύρο – κόκκινο ή στο «τυχερό εξάρι». Διαφορετικά δεν θα κυνηγούσαν ούτε μπίλια ούτε το εξάρι αλλά τη δουλειά τους. Επίσης, ως εκ τούτου δηλαδή, προκύπτει κι ένα άλλο συμπέρασμα.
Ότι όσοι έχουν λεφτά δεν πάνε να τα χάσουν ούτε στην μπίλια ούτε στο εξάρι.
Αυτά, σε κάθε περίπτωση, είναι γενικές θεωρίες. Ίσως, να αποτελούν «χρυσούς κανόνες» για τους «αστούς» κι όχι για όσους ζουν στο όλο κλίμα και σύστημα (παιδιά, επιτέλους ξεπεράστε τις μισαλλοδοξίες και τις προκαταλήψεις ο καθένας κάνει την δουλειά του και καλό είναι ο καθένας να κοιτάει και την δουλειά του κι όχι τι κάνει ο άλλος και πως έχει επιλέξει να ζει τη ζωή του).
Αυτές οι «γενικές θεωρίες» είναι σαν τις επιγραφές στα πακέτα των τσιγάρων.
Σου λένε, «το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο». Αυτό είναι μια «γενική θεωρία».
Αλλά δε σημαίνει ότι θα αρρωστήσεις κιόλας. (κι’ακόμη περισσότερο -γιατί στην Αμερική είμαστε- δεν σημαίνει οτι θα μπορέσεις να κατηγορήσεις τις εταιρίες που τα φτιάχνουνε επειδή αρρώστησες…) Γι’ αυτό άλλωστε οι εταιρίες σε ενημερώνουν. Για να χουν φυλαγμένα τα νώτα τους. Να μην βγει δηλαδή κανένας αυριο μεθαύριο και τους πεί ότι «φταίνε που αρρώστησε». Κάπως ετσι είναι οι γενικές θεωρίες…. Προστατεύουν τον κατασκευαστή

Κι άλλη θεωρία…
Ο τζόγος είναι ένας εθισμός (τι πρωτότυπη διαπίστωση….) μια αυταπάτη(;) του μυαλού με τον «αυταπατώμενο» να θεωρεί ότι με αυτόν τον -υποτίθεται εύκολο- τρόπο «θα βγάλει λεφτά». Όταν βέβαια σε κάποια επόμενη(;) φάση καταλάβει ότι ετσι λεφτά δε βγαίνουν (δηλαδή βγαίνουν, από την τσέπη του) τότε…. μακάρι να έχει κάτι καλύτερο να κάνει.

Ταξιδιωτικό….
Οι Κινέζοι πάντως ενθουσιάζονται πολύ από αυτό το πανηγύρι. Προφανώς οι Κινέζοι
είναι κονομημένοι. Το 98% των παικτών στα φανταχτερά «προπατζήδικα» του Λας Βέγκας είναι Κινέζοι. Χειμώνα – καλοκαίρι, day and night, 24 hours a day, Κινέζοι! Και προφανώς -οι Κινέζοι- έχουν (πολλά…) λεφτά για να παίζουν σε τραπέζια των 500 και 1000 δολαρίων το «μπέτ»… Γιατί, Ευρωπαίους ή Αμερικανούς δεν πολυβλέπεις να παίζουνε τέτοια ποσά.
Επίσης, υπάρχουν πολλοί, μα πολλοί Πακιστανοί που γυρίζουνε γύρω – γύρω και χαζεύουνε το όλο σκηνικό σαν σε πανηγύρι. Παράλληλα, σπρώχνουνε ο ένας τον άλλον γιατί ετσι κάνουνε στον τόπο τους, τα ίδια κάνουνε και σε άλλους. Καμιά εξαίρεση….
Στον δικό μας πάλι -τόπο- ισχύουν άλλα πράματα. …

Πέρση τον Μάρτη, ένας Έλληνας που έχει ζήσει χρόνια στην Αμερική, μου είχε πεί «κοίτα να δεις που στο Λας Βέγκας έχουνε δέκα μεγάλα καζίνο, την ώρα που η Ελλάδα έχει 15.000 προπατζίδικα» (και συμπληρώνω άλλες τόσες φανερές μπαρμπουτιέρες, άλλες τόσες «κρυφές», κι άλλα τόσα φανερά και άφαντα «μηχανάκια»). Για να συνεχίσει ότι «στην Ελλάδα ο τζόγος είναι σκληρότερος, πιο ύπουλος και βρίσκεται σε κάθε γωνιά, κάθε γειτονιά πλατείας ή χωριού, και μάλιστα, είναι και κρατικός!» Συμπληρώνοντας, «πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα το ίδιο το κράτος να σε σπρώχνει στο «στοίχημα» παρέχοντάς σου την δυνατότητα να το βρεις δίπλα σου». Τότε, χωρίς να το καλοσκεφτώ, είχα χαρακτηρίσει την τοποθέτηση «υπερβολική» θεωρώντας μάλιστα ότι υπήρχε προσωπική εμπάθεια ή και κόμπλεξ(!) εναντίων της χώρας-!- (κούνια που με κούναγε δηλαδή…)
Ύστερα, -ευτυχώς δεν μου πήρε και πάρα πολύ καιρό- κατάλαβα ότι στην Ελλάδα το κράτος, ο κρατικός τζόγος δηλαδή, συναγωνίζεται και ανταγωνίζεται τον … παρακρατικό!
Στο Λας Βέγκας που πολλοί το αντιμετωπίζουν -τουλάχιστο- με υπεροψία, το κράτος παντού (κυριολεκτικά παντού υπάρχουν επιγραφές και ανακοινώσεις και οδηγίες για ασφαλές παιχνίδι, για γραμμές βοήθειας, και γενικά για παρέμβαση σε περιπτώσεις που τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο ή που κάποιος χρειάζεται βοήθεια) επισημαίνει την παρουσία του και θέτει σαφείς κανόνες και οδηγίες. Αυτά, στο Λας Βέγκας, ή αλλιώς στην Μέκκα….

Εδώ (κι όταν λέω εδώ εννοώ την χώρα που ζω) και το Χρηματιστήριο κρατικός τζόγος έγινε. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το «κράτος», έκανε το παιχνίδι του.
Κι ύστερα, ένας ευτραφής κύριος με ένα ξενόφερτο όνομα, κατήγγειλε τα παιχνίδια «εις βάρος του ελληνικού λαού…» Τελικώς, ο κύριος αφέθηκε στις καταγγελίες του και τα παιχνίδια στην τύχη τους. Γενικώς και συμπερασματικώς πάντως, το ελληνικό κράτος έχει κάτι το παιχνιδιάρικο.

Κι όμως, έτσι είναι. Την ώρα που στο Λας Βέγκας έχουνε 10 «φανταχτερά προπατζήδικα» στα οποία περιμένουνε τους τουρίστες να αφήσουνε κανα φράγκο για να συντηρηθεί η τοπική οικονομία, στην Ελλάδα το κράτος πουλάει -όχι στους τουρίστες βέβαια- αλλά στους πολίτες του λαχεία και στοιχήματα. Right next to your corner…
Μην πας μακριά (!). Τα ίδια συμβαίνουν και στην Λατινική Αμερική. Όλοι (έστω αρκετοί..) κυνηγάνε την λοτταρία.