Σάββατο, Μαρτίου 16, 2013

δεν γλίτωσε τελικά τις μικροζημιές απο την πρόσφατη κακοκαιρία η Σαντορίνη....


Μέχρι τα μαγαζιά της παραλίας του Καμαρίου έφτασε η θάλασσα κατα την διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας την Πέμπτη και την Παρασκευή 14 και 15 Μαρτίου, ενω σε οτι αφορά την ίδια περιοχή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι για πρώτη φορά η θάλασσα «ανέβηκε» και «αποκάλυψε» τοίχο ο οποίος βρίσκεται κάτω απο την άμμο και έχει κατασκευαστεί πολλά χρόνια πρίν με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση του μήκους της παραλίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας http://giannisargyros.blogspot.gr/2013/03/14.html

«Η έντονη θαλασσοταραχή που επικρατούσε στη περιοχή της Σαντορίνης στις 14.3.2013, αλλοίωσε σε μεγάλο βαθμό την θαλάσσια περιοχή της παραλίας του Καμαριού, ιδιαίτερα δε στη περιοχή Καμάρα, με αποτέλεσμα τα δένδρα της να είναι εκτεθειμένα και να φαίνεται η ριζική τους βλάστιση, αλλά και την εμφάνιση του προστατευτικού τοίχου της παραλίας, περιοχής Αγίου Νικολάου, που τόσα χρόνια είχαμε να το δούμε....»

Καλύτερη όμως δεν ήταν η εικόνα και στην Περίσα, πλήν όμως εκεί δεν παρατηρήθηκαν παρα μικροζημιές σε παραλιακά καταστήματα.

συνάντηση Αντώνη Σιγάλα με τον γγ λιμένων και λιμενικής πολιτικής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδιασμού  «Σαντορίνη Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή»,

Εποικοδομητική υπήρξε η συνάντηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα, με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 13/03/2013, στη Σαντορίνη.

Στη συζήτηση αναλύθηκε διεξοδικά το ιστορικό των μελετών για τα λιμάνια του Αθηνιού και του Αμμουδιού, του μελετητικού γραφείου «Παν. Χ. Μεταξάτος και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί». Οι μελέτες αυτές, αφού κρίθηκε κατ’ αρχήν από το Υπουργείο ότι χρειάζονται συμπλήρωση, συμπληρώθηκαν από το μελετητικό γραφείο και το ΕΜΠ και πρόσφατα  εγκρίθηκε η εκτέλεση εργασιών επισκευής ύφαλης κατασκευής του λιμένα Αθηνιού, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αποκοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Σιγάλας έθεσε το θέμα διάβρωσης  στη  περιοχή της Βλυχάδας, όπου έχουν καταστραφεί ήδη περιουσίες συμπολιτών μας, το θέμα των βελτιώσεων στα λιμανάκια των περιοχών Μπαξέδες, Πορί, Βουρβούλος, Έξω Γιαλός καθώς και όλων των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, έξω από λιμενικές ζώνες, έτσι ώστε να επισκευαστούν και να αποκτήσουν λειτουργικότητα.

Τέλος ο κ. Σιγάλας ζήτησε τη συμβολή του κ. Μουτζούρη στη προοπτική επέκτασης της λιμενικής ζώνης στο λιμάνι του Όρμου των Φηρών, νότια στη θέση «Στρίμπουλας», για να κατασκευαστεί το νέο σύγχρονο τελεφερίκ.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας συνοδευόταν από τα στελέχη του συνδυασμού κ. Νικόλαο Παγώνη, κα Σοφία Κίτσου και κ. Λειβαδάρο Εμμανουήλ, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στη συζήτηση. 

Η εκπρόσωπος τύπου  Κίτσου Σοφία

αντιδράσεις τοπικών φορέων για την απόφαση του Υπ. Υγείας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης

Τις ενστάσεις της στην πρόσφατη (14.3) απόφαση του Υπ. Υγείας σχετικά με την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την μορφή ΣΔΙΤ, για την λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, εξέφρασε με επιστολή της στον Υπ. Υγείας η Επιτροπή Στήριξης του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την επιστολή,  

Η απόφασή σας στις 14.3.2013, να δώσετε το Νοσοκομείο Θήρας σε ιδιώτη με τη μορφή ΣΔΙΤ δεν είναι μόνον άδικη, αλλά και παράλογη. Θα είχατε λόγους να το κάνετε, αν ανήκε στο ΕΣΥ και δεν μπορούσε να συνάπτει συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες είναι ασφαλισμένοι οι χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν το νησί μας.
Το οικόπεδο που δωρήσαμε και το Νοσοκομείο που χτίστηκε σε αυτό ανήκει στην ΑΕΜΥ ΑΕ, η οποία μπορεί να κάνει συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο το δωρήσαμε στην ΑΕΜΥ ΑΕ. Επομένως ό,τι μπορεί να κάνει ο ιδιώτης μπορεί να το κάνει και η ΑΕΜΥ ΑΕ.
Ο ιδιώτης προφανώς και θα έχει κέρδη όπως άλλωστε συνομολογούν και οι σύμβουλοί σας, ότι δηλαδή είναι κερδοφόρο το Νοσοκομείο. Διαφορετικά δεν θα το ήθελαν και οι ιδιώτες. Γιατί λοιπόν αυτά τα κέρδη να μη διατίθενται υπερ της υγείας των Σαντορινιών πολιτών;; Γιατί τα χαρίζετε στον ιδιώτη;;
Στο συμβόλαιο με το οποίο σας δωρίσαμε το οικόπεδο ρητά έχει συμφωνηθεί ότι το Νοσοκομείο που θα κατασκευασθεί (και κατασκευάσθηκε) θα είναι δημόσιου χαρακτήρα. Δεν θα το σεβαστείτε;;;
Η μορφή ΣΔΙΤ δεν «κολλάει» στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, αν τότε που σας δωρήσαμε το οικόπεδο το δίνατε με ΣΔΙΤ σε ιδιώτη προκειμένου να ανοικοδομήσει το Νοσοκομείο και να το λειτουργήσει ορισμένα χρόνια για να πάρει πίσω τα λεφτά του. Αυτό όμως ρητά σας το απαγορεύει το δωρητήριο συμβόλαιο και κατά μείζονα λόγο δεν μπορείτε να το κάνετε τώρα, που μάλιστα το Νοσοκομείο χτίστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του Ελληνικού Λαού. Αυτά δεν θα τα σεβαστείτε;;;

Λέτε ότι δεν έχετε χρήματα για να το λειτουργήσετε. Μα ο ιδιώτης αν ανοίξει το Νοσοκομείο τον Αυγουστο όπως λέτε, από την πρώτη κιόλας μέρα θα έχει κέρδη, όπως λένε οι σύμβουλοί σας και δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του. Γιατί λοιπόν να το δώσετε σε ιδιώτη και να μη το λειτουργήσει η ΑΕΜΥ ΑΕ προς όφελος του Λαού και όχι προς όφελος του ιδιώτη;;;
Ο Δήμος Θήρας μέσω του τελεφερίκ μπορεί να στηρίξει την ΑΕΜΥ Α.Ε. τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια.
Κύριε Υπουργέ οφείλετε να επανεξετάσετε το θέμα και να ενεργήσετε προς όφελος του Ελληνικού Λαού.

Η Επιτροπή Στήριξης του Νοσοκομείου Θήρας. 

επιμελητήριο Κυκλάδων – ανακοίνωση εκδήλωσης (20.3)

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 16:30 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, με θέμα τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για τον Αγροτικό Τομέα και τίτλο “Επιστροφή στη Γη – Ανάγκη ή Ευκαιρία”
Στόχος της εκδήλωσης είναι το άνοιγμα επαγγελματικών δρόμων και διεξόδων, ιδίως για νέους ανθρώπους, μέσω της ενασχόλησής τους με τη γη.
Η εκδήλωση θα γίνει με ζωντανή σύνδεση μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, όπου οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.

θετική με ευρεία συναίνεση η απόφαση του ΠΣ Ν.Αιγαίου για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου

Σύμφωνα με σημερινή (16.3.2013) ανακοίνωση απο το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσαίου,

Θετική κατά πλειοψηφία ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, με τηλεδιάσκεψη στα Καταστήματα της Περιφέρειας σε Σύρο και Ρόδο, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου, για το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. 

Λίγο μετά την έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου, με παρέμβαση της ομάδας εργαζομένων προσκείμενη στο ΠΑΜΕ διέκοψε τη συνεδρίαση και εκπρόσωπός της εξέφρασε τις απόψεις των τελευταίων γενικότερα για την απασχόληση, για θέματα καταβολής δεδουλευμένων, απολύσεων κ.λ.π., τις οποίες και κατάθεσε εγγράφως στο Προεδρείο του Σώματος.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ροδίων κ. Διακοσταματίου, οι οποίοι και ανέπτυξαν τις θέσεις των φορέων τους καθώς επίσης και ο πρώην Βουλευτής της Περιοχής κ. Νίκος Ζωίδης.

Το θέμα εισηγήθηκε αναλυτικά στο Σώμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής & Αειφόρου Ανάπτυξης της Υπαίθρου Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Χατζηιωάννου και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Βενέρης που περιέγραψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Στρατηγικής Μελέτης και επιχειρηματολόγησε υπέρ των προτάσεων της υπηρεσίας, οι οποίες όπως επισημάνθηκε, υιοθετήθηκαν με τη συμπλήρωση ελάχιστων προσθηκών από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του.

Υπέρ ψήφισαν:
 η παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου,
 η παράταξη «Νέα Εποχή για τα νησιά μας»,
 η παράταξη «Πολίτες κόντρα στον Καιρό» που συμφώνησε  με το σύνολο της εισήγησης όπως τροποποιήθηκε, διαφωνώντας στη χρήση παραθεριστικής κατοικίας και ζήτησε τη χρήση μόνο «Τουρισμός-Αναψυχή».
Κατά ψήφισε η παράταξη της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενώ η παράταξη «Οικολογικός Άνεμος» ζήτησε την απόσυρση του θέματος. 

δημοτικό σχολείο Μεσαριάς – Βόθωνα – αποκριάτικη γιορτή (17.3)


Αποκριάτικο πάρτυ για παιδιά αλλά και μεγάλους διοργανώνει ο Σύλλογος γονέων του Δημοτικού σχολείου Μεσαριάς – Βόθωνα την Κυριακή 17 Μαρτίου 12.00 – 17.00 στις αθλητικές εγκαταστάσεις της playland (5Χ5) στην Μεσαριά.
Η είσοδος με τοστάκι και χυμό για τα παιδιά είναι στα 5 ευρώ.

δημοτικό σχολείο Ακρωτηρίου – ετήσια γιορτή (16.3)

Την ετήσια γιορτή του θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 16 Μαρτίου στην ταβέρνα «Μαιρούλα» στην Βλυχάδα ο σύλλογος των γονέων του Δημοτικού Σχολείου του Ακρωτηρίου.
Κατά την διάρκεια της γιορτής θα τραγουδήσει νησιώτικα τραγούδια η Μαρία Σιγάλα, ενώ τσαμπούνα θα παίξει ο Γιάννης Πανταζής δημιουργός του εκθεσιακού χώρου – εργαστηρίου εκμάθησης της παραδοσιακής τσαμπούνας Γιάννης Πανταζής, ενώ μέλη του συλλόγου των γονιών και όχι μόνο θα παρουσιάσουν το φετινό, καθιερωμένο πλέον, μίνι θεατρικό, εμπνευσμένο από την ζωή στο νησί τα προηγούμενα χρόνια. 

πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαριάς – η ετήσια γιορτή (16.3)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαριάς “Ο Άγιος Δημήτριος” διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του, το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 και ώρα 20:30, στην κοσμική ταβέρνα “Μαριώ” στο Μονόλιθο.
το πλαίσιο του 2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους πουγκιά τα οποία θα περιέχουν 1 βαζάκι φάβα, 1 βαζάκι με παραδοσιακό γλυκό “κουφέτο” και ένα μπουκαλάκι ούζο, στα οποία θα έχει επικολληθέι το έμβλημα του Έτους Γαστρονομίας. Επίσης στο μενού θα υπάρχουν και κάποια παραδοσιακά εδέσματα, όπως τοματοκεφτέδες.
Το μουσικό συγκρότημα του Μανώλη Φύτρου θα αναλάβει το νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα της βραδιάς. Τιμή πρόσκλησης: 20 ευρώ/άτομο


η “ταβέρνα Δημήτρης” - σας καλεί να γιορτάσετε μαζί της την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα

TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ, Ο  ΣΥΛΛΟΓΟΣ του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ  ΒΡΑΔΙΑ ,  ΣΤΗΝ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ  ΣΤΗΝ  ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.!  ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ  ΤΗ ΛΙΤΣΑ ΒΑΛΒΗ.
ΕΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΟ  ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΕΚΛΕΚΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ!
ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ  Η ΛΙΤΣΑ ΒΑΛΒΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ… ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΝΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ , ΕΝΩ ΣΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ!
ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ! ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΒΙΣ ΚΑΜΑΡΙΟΥ! ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΕΦΙ , ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ… ΛΙΤΣΑ ΒΑΛΒΗ!!
ΑΡΙΣΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ, ΕΚΛΕΚΤΟ ΜΕΝΟΥ  ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΡΑΣΙ!
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ! ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ! ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 32748.   

ο «Καπετάν Λοιζος» - σας καλεί να γιορτάσετε μαζί του την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα

Το εστιατόριο – ψησταριά «Καπετάν Λοιζος» σας καλεί να γιορτάσετε μαζί του την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου και την Καθαρή Δευτέρα.
Και τις δύο ημέρες θα υπάρχει λαϊκό πρόγραμμα με μουσικούς του νησιού, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα σερβίρονται Σαρακοστιανοί μεζέδες. Για πληροφορίες και κρατήσεις 31063 

Ν. Συρμαλένιος – ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣΑΣ για 3μηνη δρομολόγηση των ταχύπλοων πλοίων και τον νέο επενδυτικό Νόμο

Ν. Συρμαλένιος – ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣΑΣ και τον νέο επενδυτικό Νόμο

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) το οποίο για πρώτη φορά από την ψήφιση του νόμου 2932 το 2001 δέχθηκε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δρομολογήσουν ταχύπλοα πλοία στη θερινή περίοδο μόνο για τέσσερις μήνες, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος
δήλωσε:
«Η απόφαση του Σ.Α.Σ. δεν είναι μόνο κοινωνικά απαράδεκτη, αλλά οδηγεί και σε περικοπές θέσεων εργασίας στα πλοία. Επίσης, δεν συνάδει με τις εξαγγελίες του υπουργείου Τουρισμού για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία δε είναι δυνατό να επιτευχθεί όταν οι εφοπλιστές συρρικνώνουν στην ουσία την τουριστική περίοδο σε ένα τρίμηνο». 

Επίσης, σχετικά με τον νέο επενδυτικό Νόμο ο κ. Συρμαλένιος ανέφερε τα εξής :

 «Ο επενδυτικός νόμος διακρίνεται από αναποτελεσματικότητα και έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής, έχει αποσπασματικό χαρακτήρα και κατά βάση είναι εναρμονισμένος στο θέμα λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας και της χρηματοδότησης επιδότησης φίλων επενδυτών χωρίς κανένα σχέδιο και συγκεκριμένο αντίκρισμα». 

23-24 Μαρτίου το πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας νήσων Αιγαίου και Κρήτης


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κυκλάδων) σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διοργανώνουν το πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας νήσων Αιγαίου και Κρήτης για σκάφη τύπου OPTIMIST και LASER 4,7 . Την διεξαγωγή του πρωταθλήματος υποστηρίζουν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Blue Star Ferries.

Οι Ιστιοδρομίες θα πραγματοποιηθούν στο όρμο Φοίνικα Ν. Σύρου το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013.

Ώρα έναρξης των ιστιοδρομιών 10:00 κάθε πρωί.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013, ώρα 13:00 θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των επάθλων στους νικητές-τριες, των αγώνων στον Νεώσοικο του ΝΟ Σύρου (πλησίον Λιμεναρχείου Σύρου).

Στους αγώνες έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκαέξι ναυταθλητικοί σύλλογοι από τις Κυκλάδες (8 σύλλογοι), από τα Δωδεκάνησα (2 σύλλογοι), την Κρήτη (5 σύλλογοι) και την Χίο (1 σύλλογος), το σύνολο των αθλητών ξεπερνά τα 170 άτομα.

Γ. Βρούτσης - τοποθέτηση κατα την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την ανάπτυξη

«Tην εντατικοποίηση της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας, ώστε να ανταποκριθούμε στο αίτημα για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στις υψηλές προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών» ζήτησε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας «Η ενίσχυση όμως της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η κοινωνική συνοχή και η προώθηση της απασχόλησης δε συνιστούν μόνο αποτέλεσμα της ανάπτυξης, αλλά και βασική προϋπόθεση για αυτήν».
«Στην Ελλάδα διευρύναμε τις παρεμβάσεις μας με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων. Αλλά και με ένα νέο στοχευμένο πρόγραμμα, που τώρα παρουσιάζουμε, που έχει ως στόχο την ανακούφιση σε περίπου 400.000 οικογένειες που δεν διαθέτουν ούτε ένα εργαζόμενο».  «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επιδιώξουμε τη γενναία χρηματοδότηση των απαιτούμενων νέων παρεμβάσεων, η οποία μάλιστα θα πηγάζει από το σύνολο των Διαρθρωτικών Ταμείων και όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Πέμπτη, Μαρτίου 14, 2013

το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου συζήτησε με τον δήμαρχο Θήρας η γραμματεία του Συριζα Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θήρας, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού, συναντήθηκαν την Τρίτη 13 Μαρτίου με το Δήμαρχο Θήρας. Ο λόγος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τρόποι, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό το νέο νοσοκομείο Θήρας, με διασφαλισμένο το δημόσιο χαρακτήρα του και τη δωρεάν περίθαλψη προς όλους. 
Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η διάθεση από την πλευρά του Δημάρχου να δρομολογήσει διαδικασίες για εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του τελεφερίκ και για τη δημιουργία επιτροπής που θα διερευνήσει τις δυνατότητες και τους τρόπους λειτουργίας του. 
Συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση στις επόμενες μέρες, ώστε να προταθούν άτομα για την επιτροπή με συμμετοχή του Δήμου και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

την ανάγκη λειτουργίας 2ης γραμμής τελεφερίκ ζητά ο γγ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής

Πρέπει να δρομολογηθεί σύντομα η κατασκευή μίας δεύτερης γραμμής τελεφερίκ στη Σαντορίνη, για να εξυπηρετηθούν τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στο νησί, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο γγ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Σημείωσε ότι η μία γραμμή τελεφερίκ δεν είναι αρκετή για τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται το νησί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναμονή.
Πάντως, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί και «έχει ακόμα δρόμο».
Ο κ. Μουτζούρης σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται να δοθεί ώθηση για τα απαραίτητα λιμενικά έργα και να δουν τις ελλείψεις του νησιού.
Είπε ακόμα ότι μελετάται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στο νησί λιμενική υποδομή για την περίπτωση απότομης εκκένωσης.
  

εγκρίθηκε το έργο επισκευής των ναύδετων στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανάρτηση του www.newsbeast.gr

Λύση στο πρόβλημα με τα ναύδετα (σημαδούρες μέσα στη θάλασσα για να δένουν τα πλοία) της Θήρας, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δέσουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να αποβιβάζονται στις λάντζες στα ανοιχτά, με δυσκολία όταν είχε κύμα, δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, ενέκρινε σχετική μελέτη για την επισκευή και συντήρηση των ναύδετων και σύντομα το Λιμενικό Ταμείο Θήρας αναμένεται να προχωρήσει σε δημοπράτηση και κατασκευή του έργου.

Στις 29/03/2012 το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς του νησιού και τους ναυτικούς πράκτορες, το οποίο απαγόρευε την αγκυροβολία σκαφών, οποιουδήποτε μεγέθους και είδους, στα ναύδετα 1-2 και 3-4 της περιοχής των Φηρών, μέχρι την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους.

Ο δήμαρχος της Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, εκτίμησε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η αποκατάσταση της συντήρησης των ναύδετων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, ενώ, ανέφερε ότι το λιμενικό ταμείο έχει, ήδη, δημοπρατήσει τα έργα αντιστήριξης πρανών για τυχόν κατολισθητικά φαινόμενα, στον Αθηνιό, το παλιό λιμάνι των Θηρών, και αναμένεται δημοπράτηση και για το λιμάνι της Αρμένης.

Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας, επεσήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η χρήση των ναύδετων στο νησί της Σαντορίνης είναι απαραίτητη για τα κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να γίνεται με περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη ταλαιπωρία η αποβίβαση των τουριστών, αλλά και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των πλοίων μέσα στο χώρο των Φηρών.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, καθηγητής Κώστας Μουτζούρης και ο Διεθυντής Λιμενών Υποδομών, πλοίαρχος Νικόλαος Σπανός, αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον δήμαρχο και τους φορείς του νησιού για το θέμα των ναύδετων αλλά και των έργων αντιστήριξης πρανών.




Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2013

η παρουσία της Σαντορίνης στην ΙΤΒ – ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ITB 2013 που έλαβε χώρα στο Βερολίνο Γερμανίας από τις 6 – 10 Μαρτίου 2013.
Ο Δήμος Θήρας μετείχε στην έκθεση στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εκπροσωπήθηκε από τον κο Λουκά Μπελλώνια.  Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου της Σαντορίνης στην έκθεση, οι οποίοι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ραντεβού και επαφές με παράγοντες του τουρισμού από όλο τον κόσμο αλλά και να τους εφοδιάσουν με επικοινωνιακό υλικό για την προώθηση του νησιού. Την ευθύνη για τον συντονισμό και την παρουσία της Σαντορίνης στην έκθεση αλλά και για την δημιουργία του προωθητικού υλικού είχε ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα τουρισμού Ιωάννης Αργυρός.

Στα πλαίσια της συμμετοχής της Σαντορίνης στην έκθεση έγινε στοχευόμενη προβολή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του νησιού καθώς και εκτενής ενημέρωση στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου για το έτος γαστρονομίας 2013 αλλά και για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.
Το περίπτερο της Σαντορίνης επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη,  ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας κος Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, η Αντιπεριφεριάρχης για θέματα Τουρισμού κα Ελευθερία Φτακλάκη.
Τέλος ως επιστέγαση της Ελληνικής συμμετοχής, το περίπτερο της Ελλάδας, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τις ημέρες της έκθεσης από το Ινστιτούτο  CBS της Κολονίας  κατέλαβε την δεύτερη καλύτερη θέση ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η επόμενη τουριστική έκθεση που θα συμμετάσχει η Σαντορίνη θα είναι η Moscow International Exhibition Travel & Tourism στην Μόσχα Ρωσσίας η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις  23 Μαρτίου 2013.

τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την διετία 2011 – 2012 σε Οία και Ακρωτήρι

Σύμφωνα με ανακοινώσεις από το γραφείο του αρμόδιου αντιδήμαρχου του Δήμου Θήρας Νίκου Καμπουράκη σχετικά με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την διετία 2011 – 2012 στην Οία και το Ακρωτήρι, διαβάζουμε ότι,

Κατά την διετία 2011-2012, πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Οίας (πρόεδρος κ. ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ Ελευθέριος ), τα εξής έργα : 

1.Συντήρηση νεκροταφείου, προϋπολογισμός 11.607,75 ευρώ.
2.Προμήθεια οστεοθηκών και κουφωμάτων νεκροταφείου, προϋπολογισμός  19.709,55 ευρώ.
3.Κατασκευή ράμπας στη δεξαμενή Φοινικιάς, προϋπολογισμός  6.000,00 ευρώ.
4.Κατασκευή τουαλετών(σε εξέλιξη), προϋπολογισμός  29.101,82 ευρώ.
5.Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης(σε εξέλιξη), προϋπολογισμός  8.759,86 ευρώ.
6.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Αγ. Βασίλειος, προϋπολογισμός  5.000,00 ευρώ (ΘΗΣΕΑΣ)
7.Διαμόρφωση πλατείας λεωφορείων, προϋπολογισμός  46.693,70 ευρώ.
8.Ανάπλαση πλατείας ρολογιού Οίας, προϋπολογισμός  60.000,00 ευρώ.
9.Ύδρευση και αποχέτευση Φοινικιάς, προϋπολογισμός  849.120,00 ευρώ (έχει ενταχθεί, δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης).
10.Προμήθεια μονάδος αφαλάτωσης 500 κυβικών ημερησίως, προϋπολογισμός  312.040,00 ευρώ.
11.Διάνοιξη τριών γεωτρήσεων θαλάσσης, προϋπολογισμός  65.000,00 ευρώ.
                                                          
                                                      
Κατά την διετία 2011-2012, πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Ακρωτηρίου
(πρόεδρος + Μπάϊκας Παρασκευάς και κ. Μαυρομάτης Αργύρης ),τα εξής έργα :

1.Κατασκευή Νηπιαγωγείου(Α’ φάση), προϋπολογισμός 61.815,00 ευρώ.
2.Διάστρωση και αποβραχισμός περιφερειακού δρόμου, προϋπολογισμός  10.000,00 ευρώ.
3.Κατασκευή πεζοδρομίου από ανασκαφές έως παραλία, προϋπολογισμός 10.000,00 ευρώ.
4.Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης ( Δ.Ε.Υ.Α.Θ), έχει ενταχθεί και αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης, προϋπολογισμός  394.400,00 ευρώ.                                                         

σύλλογος λογιστών Θήρας – πρόσκληση σε σεμινάριο

Ο Σύλλογος Λογιστών Θήρας ανακοινώνει τη διοργάνωση μονοήμερου σεμιναρίου Κ.Φ.Α.Σ., στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι πρόσφατες αλλαγές και θα απαντηθούν εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του νησιού μας.

ΘΕΜΑ: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (Κ.Φ.Α.Σ.)
                                      
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΛΙΑΖΟΣ
ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  22η Μαρτίου 2013                                                            15:30 – 21:00
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΑΙΘΟΥΣΑ «ΥΦΕΝ» ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑ
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜ/ΧΗΣ :  90,00 ΕΥΡΩ/ΑΤΟΜΟ

Θα διανεμηθούν σημειώσεις καλύπτουσες τα θέματα του Σεμιναρίου

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείται με τους κυρίους, Μουτσάτσο Ιωάννη
τηλ. 2286072026 και Θεοδωρόπουλο Κωνσταντίνο τηλ. 2286083105

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Αντώνης Κεφαλληνός και ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Νανούρης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ
Τηλ. 2286033939 Fax: 2286034286
E-mail Συλλόγου: slthiras@yahoogroups.com

ευχαριστίες Δήμου Θήρας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί επιχειρήσεις και ιδιώτες που βοήθησαν και υποστήριξαν επισκέπτες του νησιού που πρόσφατα έπεσαν θύματα κλοπής, εξέδωσε ο Δήμος Θήρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ευχαριστεί τους, Γιώργο Αργυρό οδοντίατρο, Βαγγέλη Αλαφούζο ιδιοκτήτη καταστήματος ρούχων, το ξενοδοχείο Τατάκης στα Φηρά, Νίκο Νομικό ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου στα Φηρά, Σιέμπο Αποστόλη ιδιοκτήτη εστιατορίου στον Καρτεράδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά σας και τη συνδρομή σας προς τους άτυχους Ιάπωνες που έπεσαν θύματα βίαιης κλοπής στο νησί μας από αλλοδαπούς κακοποιούς.
Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιώνεται κάθε φορά που οι περιστάσεις το απαιτούν, ότι η φιλοξενία όχι μόνο γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά κατοικεί πάντα στον γενέθλιο της τόπο. 

ανακοίνωση για τα ερωτηματολόγια των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος από τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με αφορμή το με αρ. πρωτ. 5291/6.3.2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στο πλαίσιο έρευνας για το Νέο Σχολείο μέσα σε 2 μέρες, μέχρι  την Τετάρτη 13 Μαρτίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας  καλεί τους συναδέλφους διευθυντές και εκπαιδευτικούς να μη συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια (εξάλλου δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρεωτική συμπλήρωσή του) καθώς είναι ενταγμένο στο αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο της αξιολόγησης που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας.

Στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου μας έχουμε αποφασίσει να μην υπάρξει καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών μελών του συλλόγου σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης (ερωτηματολόγια - σεμινάρια κλπ).
Η λογική που κρύβεται πίσω από τα ερωτηματολόγια υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, εκπαιδευτικών και γονιών.
- Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε υπεύθυνους προγραμμάτων και ιδιωτικές εταιρείες να «κρίνουν» και να «αξιολογούν» το εκπαιδευτικό μας έργο.

Πληροφορίες: Λάβαρης Φραγκίσκος                               
Τηλέφωνο - Fax: 22860 81233                                         
Ε-mail : spethiras@gmail.com    
Site      : spethiras.blogspot.com

μείωση του λειτουργικού κόστους του ΟΑΕΕ από το Υπ. Εργασίας

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) υλοποιώντας την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, προχώρησε στη μείωση του λειτουργικού του κόστους μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του αλλά και τον οργανωτικό εξορθολογισμό των υπηρεσιών του.
Ήδη, επιτεύχθηκε ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 2.300.000 ευρώ καθώς η διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γεωργία Κωτίδου προώθησε συστεγάσεις των καταστημάτων του και των υπηρεσιών του σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε πρόγραμμα συστέγασης μέσω μετα¬φοράς 36 καταστημάτων σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα του ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακος σε ανθρώπινο  δυναμικό και λειτουργικές δαπάνες.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση,

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  κ. Γιάννης Βρούτσης, θα παραστεί μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Μαρτίου.

ερωτήσεις Ν. Συρμαλένιου για το «σχέδιο Αθηνά» - αντιμισθίες αντιδημάρχων

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Διαδικασία εκπόνησης σχεδίου Αθηνά για την Ανώτατη Εκπαίδευση» κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα Νίκος Συρμαλένιος.
Η ερώτηση συζητήθηκε και απαντήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο στην ολομέλεια της Βουλής.


Επίσης, ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς: Εσωτερικών και Οικονομικών με θέμα: Σχετικά με την αντιμισθία Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων.

Σύμφωνα με την ερώτηση, 
Έως 31.12.2012 όλοι οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας λάμβαναν το 40% της αντιμισθίας του Δημάρχου, οι δε Αντιδήμαρχοι το 50% της Αντιμισθίας του Δημάρχου.
Με την από 31-12-2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(Α’256/31-12-2012), οι μεν
Αντιδήμαρχοι εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% της Αντιμισθίας τους.. 

Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2013

ένα κείμενο για την Σαντορίνη και την Ευρώπη (2 σε 1 δηλαδή!)

Ένα κείμενο για την Σαντορίνη και για την Ευρώπη μπορείτε να διαβάσετε εδώ : http://www.exoumekaileme.com/p/2013_30.html 

η Ελλάδα επιστρέφει στην κορυφή….

Θετικός είναι ο φετινός απολογισμός της ΙΤΒ, της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού που ολοκληρώθηκε χθές Κυριακή, με την Ελλάδα να γιορτάζει την επιστροφή της στην κορυφή της προτίμησης των επισκεπτών.

Οι διοργανωτές καταμετρούν θεαματική αύξηση των Buyers από τις ΗΠΑ, την Μέση Ανατολή και την Αφρική και μείωση του επαγγελματικού κοινού από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην κρίση που μαστίζει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης καταγράφηκε εκτίναξη του αριθμού των συμμετεχόντων στα θεματικά Event και ιδιαίτερα στην ενότητα των «Mobile και Social Media». O αριθμός των συμμετεχόντων στα Workshop και τις σχετικές ημερίδες αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2012.
H εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με τα πορίσματα της έρευνας του ινστιτούτου GfK που θέλει το ποσοστό των τουριστικών κρατήσεων μέσω διαδικτύου να σκαρφαλώνει στο 38%, καταδεικνύει ότι το λεγόμενο e-Travel εμπεδώνει την κυριαρχία του σε βάρος των συμβατικών μορφών κρατήσεων (ταξιδιωτικά γραφεία κλπ).

Greece - All time classic
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η φετινή ΙΤΒ σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στις κορυφαίες θέσεις των γερμανικών προτιμήσεων. Σχεδόν όλοι οι tour operator καταγράφουν αύξηση των κρατήσεων σε πακέτα θερινών διακοπών προς ελληνικούς προορισμούς. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί όμιλοι καταγράφουν διψήφια ποσοστά κρατήσεων, με τη Ρόδο, την Κρήτη και την Κω να έχουν τα σκήπτρα.

Στα highlights της ελληνικής συμμετοχής καταγράφτηκε η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στο περίπτερο του ΕΟΤ, κάτι που η ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ερμήνευσε ως «ψήφο εμπιστοσύνης» της Γερμανίας προς την τουριστική Ελλάδα.

Η Ελλάδα παρουσιάστηκε στην ΙΤΒ με βασικό σύνθημα Greece - All time classic, πράγμα που καταδεικνύει την έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας: Ήλιος και θάλασσα, αλλά και πολιτισμός και ιστορία. Στοιχεία που δίνουν έμφαση στην μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Στο επίκεντρο των ελληνικών προσπαθειών για μια ακόμη φορά η επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν με μεγάλους tour operator, π.χ. TUI να εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμπράξουν με συγκεκριμένες δράσεις στην κατεύθυνση αυτή. Αξιοπρεπής και φέτος η ελληνική παρουσία στην ΙΤΒ, με το ελληνικό περίπτερο να είναι κατά τα δύο τρίτα μικρότερο σε έκταση, αλλά να φιλοξενεί 58 συνεκθέτες, 10 περισσότερους σε σχέση με το 2012.

Η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή στο περιθώριο της ΙΤΒ η κα. Κεφαλογιάννη με το γερμανό υφ. Εργασίας Χ.Γ. Φούχτελ.

Κατά τη συνάντηση, η ελληνίδα υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε στον συντονιστή της ελληνογερμανικής συνέλευσης τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης στο πεδίο των υποδομών, της προσέλκυσης επενδύσεων και τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στο πεδίο της εισαγωγής του «δυϊκού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης» της Γερμανίας στην Ελλάδα και ειδικότερα στον κλάδο της τουριστικής εκπαίδευσης. Η συμφωνία θα υπογραφεί στο τέλος Μαρτίου στην Αθήνα. «Με πολλή χαρά θα υποδεχθούμε στο τέλος του μήνα τον κ. Φούχτελ για την υπογραφή της συμφωνίας εισαγωγής στην Ελλάδα του δυϊκού συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό», δήλωσε μετά τη συνάντηση η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σημαντική εξέλιξη προς το συμφέρον των νέων στην Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, περιγράφοντας τις δράσεις του προγράμματος. «Με την εισαγωγή του συστήματος δίνεται μια πρόσθετη δυνατότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και προσανατολισμό στην πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υφυπουργός. 


Φωτογραφικό υλικό καθώς και ρεπορτάζ σχετικά με την έκθεση μπορείτε να δείτε εδω : http://news.gtp.gr/2013/03/05/gnto-stand-at-itb-berlin-2013-photo-report/

αθλητικές εκδηλώσεις από την Ι. Μ. Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο νεότητας της Ι.Μ. Θήρας,

 «Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας διοργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ των κατηχητικών συντροφιών από όλη τη Σαντορίνη με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των νέων στα πλαίσια του υγιούς συναγωνισμού .
Οι αθλητικές αυτές δραστηριότητες που ήδη έχουν ξεκινήσει , γίνονται στον παιδότοπο 5 επί 5 playland με την ευγενική χορηγία του κ. Άκη Ξαγοράρη και την επίβλεψη του γιατρού κ. Νικολάου Τσιτλακίδη.
Εφέτος με το σύνθημα « όλοι μαζί, μαζί Του» όλες τις κατηχητικές συντροφιές από όλες της Ενορίες του νησιού μας συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αυτές.

Καλούμε τα παιδιά και τους εφήβους να αφήσουν τον ψεύτικο κόσμο του Υπολογιστή και τη μόνωση και να πλαισιώσουν τις ομάδες στα χωριά τους, ώστε μέσα από το παιχνίδι να αναπτύξουν πνεύμα αγάπης, φιλίας, συνεργασίας και συναγωνισμού.

Με τον τρόπο αυτό θα αποδείξουμε στον καθένα που στέκεται με επιφύλαξη και σκεπτικισμό απέναντι στην Εκκλησία ότι σήμερα οι κατηχητικές συντροφιές, έχοντας επικεφαλής έμπειρα στελέχη και πιστά μέλη της εκκλησίας που αγαπούν τη νεότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τα Κατηχητικά που γνωρίζαμε, αλλά διέπονται από σύγχρονο και προοδευτικό πνεύμα με κέντρο το Xριστό και τη διδασκαλία Tου.

Αποκορύφωση των αθλητικών εκδηλώσεων θα είναι η τελική εορτή αθλητικών εκδηλώσεων στην λήξη της κατηχητικής περιόδου». 
Για πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν οι μαθητές να ενταχθούν στις παραπάνω δραστηριότητες, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια, με το γραφείο νεότητας της Ι.Μ. στο 22860 25920 καθώς και με την playland στην Μεσαριά. 

τα έργα που πραγματοποιούνται στα δημοτικά διαμερίσματα ανακοινώνει ο Δήμος Θήρας


Σύμφωνα με τον πίνακα των έργων που εκτελέστηκαν από τον Δήμο Θήρας, στην Δημοτική Κοινότητα ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.

Κατά την διετία 2011-2012, πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Κοινότητα Εμπορείου
(πρόεδρος Λειβαδάρος Ανδρέας )τα εξής έργα :

Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης γηπέδου ποδοσφαίρου, προϋπολογισμός  20.851,00 ευρώ.
Αντικατάσταση επιχρισμάτων σε δύο διαβατικά στο Καστέλι Εμπορείου, προϋπολογισμός 11.903 ευρώ.
Επισκευή παιδικής χαράς, προϋπολογισμός 3.000,00 ευρώ.
Κατασκευή πεζοδρομίου από Δημοτικό Σχολείο έως Νηπιαγωγείο, προϋπολογισμός 10.000,00 ευρώ.
Επισκευή περίφραξης γηπέδου ποδοσφαίρου, προϋπολογισμός  4.305,34 ευρώ.
Προμήθεια θερμαντικών σωμάτων για το νηπιαγωγείο της Περίσσας, προϋπολογισμός 2.040,44 ευρώ.
Ελαιοχρωματισμοί σχολικών κτηρίων Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου, προϋπολογισμός  67.710,00 ευρώ.
Διάστρωση Parking Περίσσας, προϋπολογισμός  20.000,00 ευρώ.
Μίσθωση μηχανημάτων για ομαλοποίηση παραλιών, διάστρωση Parking, καθαρισμό λεκανών ρευμάτων και αγροτικού δικτύου, προϋπολογισμός 22.000,00 ευρώ.
Απολύμανση και απεντόμωση κοινόχρηστων Δημοτικών τουαλετών και σχολικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμός  7.870,60 ευρώ.
Ανανέωση Τάπητα Κυκλοφορίας (Δημ.Σχολείο – κάθετος Αγ.Γεωργίου), προϋπολογισμός  42.000,00 ευρώ.
Προμήθεια θραυστού υλικού για τη διάστρωση Parking Περίβολου,  προϋπολογισμός  14.616,00 ευρώ.
Επισκευή παλιού νηπιαγωγείου, προϋπολογισμός  29.032,96 ευρώ.
Κατασκευή τοιχείων αντιστήριξης στην γέφυρα Εμπορείου, προϋπολογισμός 50.000,00 ευρώ.
Ολοκλήρωση έργου αποχέτευσης Περίσσας (Δ.Ε.Υ.Α.Θ), προϋπολογισμός 3.538.000,00 ευρώ. Η σύμβαση για το έργο υπεγράφη 2-11-2010  και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο 2010. Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε από την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ΕΣΠΑ πανελλαδικά ως παράδειγμα καλής προόδου υλοποίησης έργου και παραβρέθηκε ο Γ.Δ της ΔΕΥΑΘ και ο Δήμαρχος σε ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για να το παρουσιάσουν.
Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτη του έργου Επέκταση αποχέτευσης οικισμού Περίσσας-Περιοχή Περίβολος, προϋπολογισμού 1.409.400,00 ευρώ. Το έργο είναι ώριμο προς ένταξη και έχει ήδη αποσταλεί σχετική αίτηση και αναμένουμε την αξιολόγησή της.
Εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Θ η οριστική μελέτη του έργου «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Εμπορείου».
Ολοκλήρωση αποχέτευσης οικισμού Εμπορείου (Δ.Ε.Υ.Α.Θ) (έχει δημοπρατηθεί, αναμένεται η υπογραφή σύμβασης και έναρξη εργασιών), προϋπολογισμός  627.560,00 ευρώ.
Μίσθωση έξι (6) χώρων στάθμευσης οχημάτων, προϋπολογισμός  66.661,00 ευρώ ετησίως.
Κατασκευή τοιχείων: α) στο δρόμο προς Μύλους, β) στον Εξωμύτη πλησίον ιδιοκτησία Δαρζέντα Νικολάου γ) στο δρόμο Εμπορείου-Αγίου Γεωργίου πλησίον ιδιοκτησίας Δαρζέντα Μάριου και δ) στο Νηπιαγωγείο Εμπορείου στο Μύλο ΔΕΝΑΞΑ προϋπολογισμός 20.000,00 ευρώ.
Αγορά και τοποθέτηση 130 φωτιστικών στην παραλία Περίσσα- Περίβολος, προϋπολογισμός 77.522,00 ευρώ ( ΓΕΩΘΗΡΑ).
Κλάδεμα και ευπρεπισμός δένδρων στην παραλία Περίσσας, προϋπολογισμός 7.500,00 ευρώ (ΓΕΩΘΗΡΑ).
Συντήρηση παραλιακού ηλεκτρικού  δικτύου Περίσσας, προϋπολογισμός 6.500,00 ευρώ (ΓΕΩΘΗΡΑ).
Μελέτη προσάμμωση παραλία Περίσσας προϋπολογισμός 10.000,00 ευρώ (ΓΕΩΘΗΡΑ).
Αγορά και τοποθέτηση καλαθιών καθαριότητος στην παραλία Περίσσα-Περίβολος, προϋπολογισμός 6.000,00 ευρώ (ΓΕΩΘΗΡΑ).
Αγορά και τοποθέτηση δύο κιβωτίων και πύργων Ναυαγοσωστών στην παραλία Περίσσας-Περιβόλου, προϋπολογισμός 5.000,00 ευρώ. (ΓΕΩΘΗΡΑ).
Αγορά και τοποθέτηση (12) αποδυτηρίων ακτής στην παραλία Περίσσας-Περιβόλου, προϋπολογισμός 15.000,00 ευρώ. (ΓΕΩΘΗΡΑ).-
                                                        
Σύμφωνα με τον πίνακα των έργων που εκτελέστηκαν από τον Δήμο Θήρας, στην Δημοτική Κοινότητα της Μεσσαριάς

Κατά την διετία 2011-2012, πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαριάς (πρόεδρος κυρία ΒΕΝΙΕΡΗ-ΣΥΡΙΓΟΥ Μαρκέλλα ), τα εξής έργα :

1. Μικρές επεμβάσεις στην πλατεία Μεσαριάς – Διαμόρφωση χώρου και μεταφορά προτομής ΝΟΜΙΚΟΥ, προϋπολογισμός 12.559,00 ευρώ,
2. Συντήρηση - επισκευή παιδικής χαράς, προϋπολογισμός 8.222,66 ευρώ,
3. Αντικατάσταση παλαιών κατεστραμμένων κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο, προϋπολογισμός 17.000,00 ευρώ,
4. Διάστρωση χώρου στάθμευσής, προϋπολογισμός 8.000,00 ευρώ,
5. Συντήρηση τουαλετών Δημοτικού Σχολείου και επισκευή αιθουσών, προϋπολογισμός 20.319,35 ευρώ,
6. Διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου, προϋπολογισμός 12.000,00 ευρώ (Δημοπρατημένο),
7. Επισκευή δρόμου και κατασκευή τοίχου για την προστασία του στην περιοχή ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, προϋπολογισμός 11.720,17 ευρώ,
8. Κατασκευή κιγκλιδωμάτων στις λιμενολεκάνες, προϋπολογισμός 9.179,37 ευρώ,
9. Μελέτη απορροής όμβριων υδάτων (περιοχή ΚΑΒΑ ΦΟΥΣΤΕΡΗ), προϋπολογισμός 12.300,00 ευρώ (Δημοπρατημένο),
10. Απορροή όμβριων υδάτων (περιοχή ΚΑΒΑ ΦΟΥΣΤΕΡΗ), προϋπολογισμός 37.247,66 ευρώ (Αναμένεται η παραλαβή της μελέτης),

11. Διευθέτηση όμβριων υδάτων στην περιοχή ΓΕΦΥΡΑ (Δ.Ε.Υ.Α.Θ), προϋπολογισμός 7.200,00 ευρώ,
12. Διάνοιξη γεώτρησης στον δρόμο προς Αεροδρόμιο (Δ.Ε.Υ.Α.Θ), προϋπολογισμός 7.000,00 ευρώ,
13. Ενοικίαση χώρου στάθμευσης οχημάτων από κ. Καραμολέγκο Γεώργιο, προϋπολογισμός 2.000,00 ευρώ,
14. Καθαρισμός λιμενολεκανών και αγροτικών δρόμων, προϋπολογισμός 2.320,00 ευρώ,
15. Μεταστέγαση Νηπιαγωγείου Μεσαριάς σε νέο κτήριο, προϋπολογισμός 9.600,00 ευρώ ετησίως.

το βραβείο Μαραγκοπούλου απονεμήθηκε στην Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Το βραβείο «Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου» απονεμήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στην Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, με καταγωγή από την Σαντορίνη.

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Περιβάλλον και ανθρώπινη υγεία» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, στην Αίθουσα της Νομικής Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στην μνήμη της Ελιας Κολοκυθα, από τις κυρίες Λιλή Κουράκου, Πρόεδρο ΣΔΓ και Ειρήνη Φερέτη, Αντιπρόεδρος ΣΔΓ, ομιλία της κ. Κουράκου με θέμα H σημασία της Ημέρας της Γυναίκας και τα σημερινά προβλήματα της Ισότητας των Φύλων, ενώ έγινε επίσης ομιλία της κ. Σωτηροπούλου,
γιατρού, συγγραφέα και Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής - Ραδιενεργειών συνέπειες. Με το τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε το «Βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς
ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ» στην Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση καθώς και συγχαρητήρια μηνύματα προς την κ. Σωτηροπούλου μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση : http://ippnwgr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_10.html καθώς και στην προσωπική σελίδα της κ. Σωτηροπούλου : http://mariasot.blogspot.gr/ 


στο ΔΣ της ΔΕΔΔΗΕ ο Γ. Χάλαρης πρώην κοινοτάρχης της Οίας

Στην πρόταση για την συμμετοχή του στο 7μελές ΔΣ της ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ που αφορά στο κομμάτι της Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ανταποκρίθηκε θετικά προ ημερών ο πρώην πρόεδρος και για 5 τετραετίες της κοινότητας της Οίας, Γιώργος Χάλαρης.
Ο κ. Χάλαρης προτάθηκε για την θέση αυτή από την Δημοκρατική Αριστερά με την οποία ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων στις τελευταίες εκλογές. Παράλληλα, ο κ. Χάλαρης συμμετέχει στην Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ.

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης από την ΠΝΑ

Από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται ότι  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων στα πλαίσια του έργου με τίτλο : «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ», χρηματοδοτεί την υλοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης για ανέργους, εργαζόμενους  και  αυτοαπασχολούμενους των Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Το έργο υλοποιείται από το πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε. με έδρα τη Ρόδο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και την Υπηρεσία Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της  Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κυκλάδων.

Τα προγράμματα δεν είναι επιδοτούμενα, η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ σε κάθε καταρτιζόμενο θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Εκπαιδευτές ενηλίκων που ενδιαφέρονται να διδάξουν στα προγράμματα κατάρτισης καλούνται να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους και να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο εκπαιδευτών.
Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Εκπαίδευση χειριστών τροφίμων
Aegean Cuisine- Εκπαίδευση ενταγμένων στο σχετικό πρόγραμμα για «αυθεντική παραδοσιακή τοπική κουζίνα σε χώρους εστίασης»
Υποδοχή και φιλοξενία σε μικρά τουριστικά καταλύματα
Αγροτουρισμός- Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
E-marketing  τουριστικών επιχειρήσεων
Ανάδειξη και προώθηση παραδοσιακών προϊόντων

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Οικολογικές και βιολογικές καλλιέργειες
Μελισσοκομία
Τυποποίηση και marketing τοπικών παραδοσιακών προϊόντων/καλλιεργητικές εφαρμογές

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
πρόγραμμα κεραμικής
πρόγραμμα αργυροχρυσοχοΐας
πρόγραμμα ξυλογλυπτικής
πρόγραμμα βοτσαλωτού
τεχνική πέτρας

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Εκμάθηση ξένων γλωσσών - ρώσικα
Εκπαίδευση στους υπολογιστές - εφαρμογές γραφείου  & διαδικτύου
Ναυαγοσωστική

ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΟΤΑ Α΄& Β΄ΒΑΘΜΟΥ
Εκπαίδευση στους υπολογιστές - εφαρμογές γραφείου  & διαδικτύου
Χρονοπρογραμματισμός και διοίκηση έργου/εκπαίδευση στο  project management
Εκπαίδευση ΟΤΑ Α΄ βαθμού σε θέματα υποβολής εντύπων διαγωνισμού-έργων/ Νομοθεσία
Εκπαίδευση υπαλλήλων σε θέματα διαχείρισης και λειτουργίας ΧΥΤΑ, ΒΙΟΚΑ και αφαλατώσεων
Εκπαίδευση σε θέματα λειτουργίας ανακύκλωσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποσυναρμολόγηση ηλεκτρονικών-ηλεκτρικών συσκευών προς ανακύκλωση
Δημιουργία πράσινης επιχείρησης
Εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας με έμφαση στην οικιακή χρήση
Εκπαίδευση στις τεχνικές μονώσεων
Οικοσυνοδοί - Συνοδοί περιήγησης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των νησιών

Για αιτήσεις και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Δια Βίου Μάθησης Κυκλάδων – Μαρία Ζωίδου - 2281083659, Παναγιώτη Βούρο-2281361521 ή στην ιστοσελίδα του έργου www.katartisi-pnai.gr .

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν από 12.3.2013 έως 01.04.2013. με τους κάτωθι τρόπους :
Ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του έργου (www.katartisi-pnai.gr )
Ηλεκτρονικά στο ΚΕΠ Δ.Θήρας
Ηλεκτρονικά ή σε έντυπη μορφή στον Δήμο Θήρας (αρμόδια υπάλληλος κα Γιαννούση Θεοδώρα, 2286360162)

Τα προγράμματα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή αφορούν τον Τουρισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι προγράμματα :

1.Υποδοχή και φιλοξενία σε μικρά τουριστικά καταλύματα
2.E-marketing τουριστικών επιχειρήσεων
3.Εκμάθηση ρωσικών για τον τουρισμό
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στην αίτησή τους να βάλουν όσα προγράμματα επιθυμούν να παρακολουθήσουν. 

έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Κατόπιν αιτήματος του κ. Περιφερειάρχη συγκαλείτε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αιγαίου στις 16 Μαρτίου 2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 π..μ. με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας στη Σύρο (Πλατεία Τσιροπινά) και στη Ρόδο (Πλατεία Ελευθερίας 1), με θέμα:
«Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου για το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου».

οικονομικά στοιχεία καθώς και σχετικά με τις αεροδιακομιδές έδωσε στην δημοσιότητα το ίδρυμα Λ.και Ε. Νομικού

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ιδρύματος «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού» το υγειονομικό αεροσκάφος που διατίθεται σύμφωνα με τους σκοπούς του Ιδρύματος, για δωρεάν αερομεταφορές ασθενών επειγόντων περιστατικών, μετά από σχετικά παραπεμπτικά από το Κέντρο Υγείας Θήρας, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του έτους 2012 συνολικά 227 αεροδιακομιδές, με τις οποίες μεταφέρθηκαν 325 ασθενείς.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ιδρύματος, σχετικά με τον κύκλο των οικονομικών δραστηριοτήτων του για το 2012,

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 4.797.242,08 ευρώ από τα οποία τα 4.344.739,00 ευρώ προέρχονται από πωλήσεις εισιτηρίων Τελεφερίκ
Τα συνολικά έξοδα ανήλθαν στο ποσό των 2.166.661.75 ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται ΦΠΑ 358.739,89 ευρώ τα έξοδα συντήρησης του αεροσκάφους αποκομιδής ασθενών ποσού 398.883,68.
Το ποσό των συνολικών κερδών ανήλθε στα 2.630.580,33 ευρώ, το οποίο διανεμήθηκε ως εξής:
Επιχορήγηση Δήμου Θήρας: 1.473.002,22
Ενίσχυση Σωματείου Ημιονηγών: 407.021,04
Επιχορήγηση για το Κέντρο Υγείας Θήρας 65.000,00 €
Επιχορήγηση Συλλόγου Στήριξης Κ.Υ. Θήρας (για νεφροπαθείς) 50.000,00 €
Επιχορήγηση Συλλόγου Στήριξης Κ.Υ. Θήρας (για μεταμοσχεύσεις παιδιών) 5.000,00 €
Χορηγία στα παιδιά που αποφοιτούν από το Δημοτικό Σχολείο Βόθωνα – Μεσαριάς, εις μνήμην του Ιδρυτού Ευαγγέλου Νομικού 10.000,00 €
 Βραβεία στους μαθητές που εισάγονται στις Πανεπιστημιακές Σχολές 20.000,00 €
Επιχορήγηση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Περιφ. Τμήμα Θήρας 17.000,00 €
Επιχορήγηση Πτωχοκομείου Θήρας 15.000,00 €
Επιχορήγηση Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Θήρας “Κλίμακα Μ.Κ.Ο.” 5.000,00 €
Επιχορήγηση Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών “Θησέας” Ν. Κυκλάδων 8.000,00 €
Επιχορήγηση Ιδρύματος Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια για την εκτέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων 10.000,00 €
Επιχορήγηση Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Θήρας 10.000,00 €
Αποθεματικό: 535.557,07

λίστα με τους «επίορκους» των Κυκλάδων

Τη λίστα με τους επίορκους που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες δημοσίευσε το «Έθνος της Κυριακής».

Στην κατάσταση περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2012.
Ανάμεσα στους 1.301 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, στη λίστα της ντροπής περιλαμβάνονται 62 γιατροί, 56 δάσκαλοι και καθηγητές, 128 εφοριακοί, 619 δημοτικοί υπάλληλοι και 72 νοσηλευτές.

Η εφημερίδα δε δημοσίευσε τα ονόματα των επιόρκων, αλλά τον φορέα στον οποίον ανήκουν και το αδίκημα με το οποίο διώκονται ποινικά.
Στις Κυκλάδες καταγράφονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

1 στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για παράβαση καθήκοντος.
4 στο Δήμο Μυκόνου. Οι 3 κατηγορούνται για υπεξαίρεση – πλαστογραφία και ο 1 για υπεξαγωγή εγγράφων. Πρόκειται για τους εμπλεκόμενους στο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου.
1 στο Δήμο Νάξου για ψευδορκία μάρτυρα και ψευδής βεβαίωση.
2 στο Δήμο Σερίφου. Ο ένας για ψευδής βεβαίωση και ο άλλος για παράβαση καθήκοντος.
2 στο Δήμο Σύρου για ψευδής βεβαίωση.
1 στην Περιφερειακή Ενότητα (π. επαρχείο) Μήλου για παραβίαση απορρήτου.
1 στην Περιφερειακή Ενότητα (π. επαρχείο) Τήνου για παραβίαση απορρήτου.
2 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ο ένας για παράβαση καθήκοντος και ο άλλος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

18.228 αταυτοποίητες συντάξεις εντόπισε το υπ. Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με εντολή του υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση, προς την ΗΔΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωρεί ήδη από αυτό τον μήνα στην προσωρινή αναστολή καταβολής 18.228 αταυτοποίητων συντάξεων μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων, καθώς ακόμα και μετά τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ), ότι από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων, ένα ποσοστό 0.4% δηλαδή 18.228 συντάξεις, δεν διαθέτει ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

 Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκινήσει μία τιτάνια προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα με έμφαση στον έλεγχο των μητρώων των συνταξιούχων. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε.
Ήδη, από τις 21 Δεκεμβρίου 2012, δημιουργήσαμε στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μια ενιαία βάση ηλεκτρονικών αρχείων όλων των συντάξεων και των συνταξιούχων της χώρας, που αποτελεί τομή για τη χώρα μας.
Επίσης με εντολή μου, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν σε καθολική αυτοπρόσωπη απογραφή των συνταξιούχων τους.
Τα ευρήματα, δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια.
Για την υπόθεση των αταυτοποίητων συντάξεων που θα ανασταλούν οι πληρωμές, έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ειδικός λογαριασμός όπου θα παρακολουθούνται μία προς μία και οι 18.228 περιπτώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Όπου εντοπιστούν ευθύνες, απ’ όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα.
Άλλωστε με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε στη Βουλή όλοι θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν».

παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Γ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ) για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες επιχειρηματίες

Την ομόφωνη αποδοχή και την στήριξη των προτάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τέσσερα κορυφαία θέματα που αφορούν τη νησιωτικότητα, αποφάσισε η 32η Γ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ), που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, το Σάββατο 9 Μαρτίου.

Στη συνολική εκτός ημερησίας διάταξης παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ο Πρόεδρος κ.Γιάννης Ρούσσος ζήτησε από το σώμα την άμεση στήριξη και παρέμβαση για μια σειρά σοβαρότατων και επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους - επιχειρηματίες των νησιών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σπιλάνη, από τον οποίο ζητήθηκε να πάρει θέση για
τα θέματα αρμοδιότητας του.

Συγκεκριμένα λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για:
1. Το θέμα των οφειλών των επιχειρήσεων και την άμεση ανάγκη θεσμοθέτησης ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, με σημαντική αύξηση του αριθμού των δόσεων και ρύθμιση ανάλογη με το ύψος των οφειλών και των αριθμό των εργαζομένων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων όπως το Νεώριου Σύρου.
2. Το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στην ακτοπλοΐα και την προώθηση της μακρόχρονης πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία υποστηρίζεται από όλους τους φορείς και Βουλευτές του Νομού και συντονίζεται στην παρούσα φάση από τον Βουλευτή Ν. Κυκλάδων κ.Π. Ρήγα. Σκοπός της παρέμβασης είναι στις επικείμενες αλλαγές στην νομοθεσία να προβλεφθεί η επαρκής κάλυψη των νησιών με πλοία ασφαλείας ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα των άγονων
γραμμών όπου συγκεκριμένα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.
3. Το θέμα της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά και την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές, οι οποίες μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης της 10ης Αυγούστου 2012 από το ΥΠΕΚΑ και τη σημαντική μείωση των τιμών διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν παγώσει εντελώς. Ιδιαίτερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι μηδενικές, ενώ τα νησιά αυτά έχουν πολύ χαμηλή διείσδυση και συμμετοχή στην παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια και συνεπώς εξακολουθούν να έχουν υψηλό κόστος παραγωγής αφού δεν αξιοποιείται το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό
τους. Στο συγκεκριμένο θέμα απαιτείται ριζική επανεξέταση του τρόπου ανάπτυξης των ΑΠΕ ανά νησί.
4. Την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών στα νησιά οι οποίες μετά και την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων έχουν αποψιλωθεί, προκαλώντας σοβαρότατες δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Τη συνεχόμενη διάλυση των υπηρεσιών όπως π.χ. των ΔΟΥ, ακολουθεί η προτεινόμενη - επιχειρούμενη παύση λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.). Ειδικότερα για το θέμα αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδη και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίο, καθώς επίσης και με τους Περιφερειάρχες των
υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών, προκειμένου η λειτουργία των Π.Υ.Τ. να ενταχθεί στην οργανωτική δομή των Περιφερειών.

επιστολή στην Υπ. Τουρισμού από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Επιστολή στην Υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με θέμα την «Κατάργηση Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού» έστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αναφερόμενοι στο πρόγραμμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων στη λειτουργία του Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ και συγκεκριμένα στο προτεινόμενο οργανόγραμμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου μας.
Είναι αυτονόητο, ότι σαν φορέας που εκπροσωπεί τις 17.000 επιχειρήσεις του νομού μας,
είμαστε υπέρμαχοι κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση – βελτίωση των υπηρεσιών από τις οποίες εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις μας και στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα γενικότερα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Νομού Κυκλάδων, έχοντας την βεβαιότητα ότι αυτή η επιλογή δεν οδηγεί σε καμία λειτουργική βελτίωση ή εξοικονόμηση κόστους ενώ επί της ουσίας αγνοεί την ίδια την ύπαρξη και τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού νησιωτών επιχειρηματιών οι όποιοι απασχολούνται στον τουριστικό τομέα.
Αν σκοπός της κατάργησης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού είναι ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους, υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιτευχθεί αυτό, ενώ όσον αφορά το κόστος μισθοδοσίας, εξακολουθεί να υφίσταται, άρα δεν τίθεται θέμα περί αυτού.
Η πρότασή μας, εξαιρετικά απλή και κατά την άποψή μας βιώσιμη, είναι η υπαγωγή των ΠΥΤ στην οργανωτική δομή των Περιφερειών, όπως ισχύει και με τις λοιπές διευθύνσεις (Βιομηχανίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Υγείας κλπ), με αντίστοιχη μεταβίβαση του συνόλου των αρμοδιοτήτων.
Προτείνουμε, οι Διευθύνσεις Τουρισμού που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στο οργανωτικό σχήμα των Περιφερειών, να αναλάβουν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν μέχρι σήμερα οι ΠΥΤ, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων – ποιοτικών ελέγχων, με μεταφορά του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών πιστώσεων που αφορούν τη μισθοδοσία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους ενώ το κεντρικό κράτος θα αναλάβει τον καθαρά εποπτικό του ρόλο όπως άλλωστε αυτός ισχύει.