Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2012

το ελληνικό πρωινό στην "σελήνη"

Η πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) για την καθιέρωση του “ελληνικού πρωινού” στα ξενοδοχεία θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Σελήνη, στον Πύργο της Σαντορίνης.
Συγκεκριμένα την 1 Απριλίου 2012, στις 18.00, αμέσως μετά τη λήξη της  έκθεσης κρασιών “Vedema 2011″, o Γιώργος Πίττας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΕ, θα παρουσιάσει της πρόταση για το “ελληνικό πρωϊνό”.

Η ανοικτή εκδήλωση με τίτλο “Φαγητό και κρασί το άλλο μισό του τουρισμού” αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η σύμπραξη του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία έχει αναδειχθεί πλέον σε ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας και η Σαντορίνη θα πρέπει να βρίσκεται και πάλι στην πρωτοπορία.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι, η «σελήνη» άνοιξε και φέτος και υποδέχεται τον κόσμο της στους όμορφους και καλόγουστους χώρους και τα μπαλκόνια της στον Πύργο, σε μέρος των εγκαταστάσεων του «Μουσείου Χρυσού», στον Πύργο.
Το εστιατόριο «σελήνη» θα είναι ανοιχτό καθημερινά καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού απο τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 11.00 το βράδυ. Το μενού είναι ανανεωμένο με έμφαση στους μεζέδες.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από την διεύθυνση του εστιατορίου, «Σας περιμένουμε να ακούσουμε την γνώμη σας!»

Selene restaurant at Pyrgos is open everyday from 12.00 noon till 11.00pm.
Menu has interesting changes with an emphasis on «mezedes» witch is the Greek word for a variety of smaller plates served normally with wine, tasted by even .. big groups of friends.
According to «selene», we are waiting for you and looking forward to hear your opinion!


«Ραψωδία Όμικρον» στο Μπελλώνειο

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Ο.Σ.), υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προσκαλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης στο Θεατρικό Αναλόγιο-Παράσταση: Ομήρου Ιλιάδα, «Ραψωδία Όμικρον»

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το έργο του πρώτου των Ποιητών Όμηρο, ερμηνευμένο από την σπουδαία ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη και τον μεγάλο μουσικό των «κρουστών» Νίκο Τουλιάτο.

Η Ραψωδία Όμικρον παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της παρουσίασης των 24 ραψωδιών της Ιλιάδας με τίτλο «Αρχαία κληρονομιά, νέα προοπτική». Οι αναγνώσεις της Ιλιάδας πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την ολοκλήρωση της νέας μετάφρασης του κορυφαίου φιλόλογου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Δύο σημαντικοί δημιουργοί η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος συμπράττουν παρουσιάζοντας την ραψωδία Όμικρον της Ιλιάδας του Ομήρου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση στη μορφή του θεατρικού αναλογίου με λόγο, ρυθμό, ήχο αλλά και αυτοσχεδιασμό όπου οι δύο καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εκτός από τον λόγο, κρουστά όργανα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ο λόγος γίνεται ρυθμός, και ο ρυθμός τονίζει και συμπληρώνει τον λόγο μεγεθύνοντας και αποκαλύπτοντας τις καταπληκτικές εικόνες που διαμορφώνουν το ποιητικό κείμενο του Ομήρου και η σύγχρονη και άμεση μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.
Ολόκληρη η Ραψωδία Ο αναφέρεται στις μάχες των Τρώων και Αχαιών στα πλοία. Οι Τρώες, μετά την ανάκαμψη του Έκτορα, που πολλοί τον θεωρούσαν νεκρό, αφού δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, ενθαρρύνονται και επιτίθενται στα αραγμένα πλοία των Αχαιών. Αβυσσαλέες μάχες εξελίσσονται με αποτέλεσμα πολλοί γενναίοι πολεμιστές και από τα δύο στρατόπεδα να βρουν τον θάνατο. Η μάχη είναι αμφίρροπη και μια γέρνει από τη πλευρά των αμυνόμενων και μια των επιτιθέμενων. Η περιγραφή του ποιητή στη συγκεκριμένη ραψωδία τελειώνει με τον Δία να ωθεί τους Τρώες στα πλοία των Αχαιών με σκοπό να βάλουν την πρώτη φωτιά, ώστε να την δει και να μπει στη μάχη ο Αχιλλέας. Ξεχωριστό είναι το επεισόδιο της απόπειρας του Τεύκρου, αδερφού του Αίαντα. 

Ερμηνεία: Δήμητρα Χατούπη
Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Η παράσταση – αναλόγιο θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά Σαντορίνης το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 στις 19:00.

Μετά την κάθε παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους ηθοποιούς.

Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2012

Santo Wines και Tsantali σε στρατηγική συνεργασία

Στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας προχώρησαν Santowines και Tsantali, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ελληνική οινοποιία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Tsantali αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή και διάθεση των προϊόντων της Santo Wines στην Ελλάδα (πλην της Σαντορίνης) και στο εξωτερικό.
Πρόκειται για μια συμμαχία κύρους και επιχειρηματικής καινοτομίας που θα προβάλλει δυναμικά την αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της Σαντορίνης μέσα από τη στρατηγική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των υποδομών και της σταθερής εξαγωγικής δραστηριότητας της Tsantali σε 55 χώρες ανά τον κόσμο. Η κίνηση αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω καθιέρωση των δύο ελληνικών εταιριών ανάμεσα στους πλέον δυναμικούς παίκτες του παγκόσμιου οινικού επιχειρείν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Σαντορίνη είναι μια από τις πλέον καταξιωμένες ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης διεθνώς. Το Ασύρτικο αποτελεί μία από τις 4 τοποποικιλίες - Πρεσβευτές του Ελληνικού Αμπελώνα, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα για το Branding του Ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και στις Διεθνείς Αγορές. Από το Ασύρτικο παράγονται φρέσκοι ή παλαιωμένοι λευκοί οίνοι, καθώς και ο επιδόρπιος λιαστός οίνος Vinsanto, οι οποίοι κατέχουν ξεχωριστή θέση στο διεθνή οινικό χάρτη.

Πηγή : www.news.google.com

FOLK MUSIC PROJECT-FINAL CONCERT

Η τελική φάση του προγράμματος «FOLK MUSIC PROJECT-FINAL CONCERT»
θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 στις 21.00 στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.

Στόχος του προγράμματος ήταν και είναι η διάδοση της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, η εφαρμογή της ιδέας επικεντρώνεται κυρίως στους νέους μουσικούς και ερευνητές της παραδοσιακής μουσικής, με στόχο την προβολή του έργου τους, ενώ παράλληλα αναζητώνται μονοπάτια που συνδέουν το παρελθόν της μουσικής  με το μέλλον.
Από τον Μάϊο του 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η χώρα μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τώρα ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έλαβε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τις χώρες-εταίρους, κάθε φορά με τρείς έως τέσσερεις νέους μουσικούς από τις Κυκλάδες. Μουσικούς που είτε ασχολούνται ερασιτεχνικά με κάποιο - κατά κύριο λόγο πνευστό - παραδοσιακό όργανο είτε βιοπορίζονται από αυτό. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των μουσικών μας εναρμονίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Οι νέοι πήραν μέρος σε μουσικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στις χώρες Ιταλία, Νορβηγία και Εσθονία. Συνεργάστηκαν με τους μουσικούς των χωρών αυτών και   ανακάλυψαν μέσα από την κοινή τους αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, νέους δρόμους προσέγγισής της, ενώνοντας διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικά ακούσματα, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους.
Ηχογραφούσαν το μουσικό υλικό που προέκυπτε μετά τις πρόβες, με την καθοδήγηση και ενθάρρυνση ειδικού μουσικού-μουσικολόγου, ενω με το τέλος των εργαστηρίων, σε κάθε διοργανώτρια χώρα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συναυλίες.

Συνολικά, στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει ενεργά 7 νέοι μουσικοί από την Άνδρο, τη Θήρα (Σαντορίνη), την Κέα, τη Μύκονο, τη Νάξο (2) και την Πάρο.
Η τελική φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη από 31/3 έως 7/4/2012.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων της ΠΝΑ, ενώ σε αυτό συμμετείχαν τρείς ακόμη χώρες οι : Ιταλία, Εσθονία και Νορβηγία.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση :

Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης

Για την ολοκαίνουργια σελίδα του στο facebook μέσω της οποία επικοινωνεί με τους παλιούς και καινούργιους φίλους του και παρουσιάζει την δουλειά του, μας ενημέρωσε το «Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης».

Το «Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης» δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2006 κι έκτοτε έχει παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία τις εξής παραστάσεις :

"ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΔΑ" Αλέκου Αλεξανδρή 2007
"Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ " Antoine de Saint -Exupery 2008
"H ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ" Carl Pero 2008
"ΜΟΥΣΙΚΟΧΩΡΑ" Στέλλα Καραμπεροπούλου 2009
"ΓΑΤΕΣ" T. S. Eliot 2009
"8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ" Robert Toma 2010
"ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ" Οδυσσέα Ελύτη 2010
"Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ"
Από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη Διασκευή Γιάννης Καλατζόπουλος 2010-11
"ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ " Carlo Goldoni 2011

Στο «Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης» πραγματοποιούνται μαθήματα για ενδιαφερόμενους κι ενδιαφερόμενες όλων των ηλικιών, για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας από 5 ετών, για παιδιά δημοτικού από 8 ετών, εφήβων καθώς και ενηλίκων.
Υπεύθυνη για την λειτουργία και τα μαθήματα είναι η Στέλλα Καραμπεροπούλου με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22860 82244 και stellakaramperopoulou@gmail.com
Την σελίδα του "Θεατρικού Εργαστηρίου Σαντορίνης" με τις πολύ όμορφες και χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την δουλειά των παιδιών που συμμετέχουν μπορείτε να την δείτε εδώ: 

η «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» στην Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας μας προσκαλεί στην «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 και από ώρα 20:30 – 21:30 στην πλατεία Φηρών.
Το μήνυμα της εκδήλωσης μας καλεί να κλείσουμε τα φώτα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί πορεία στην πλατεία των Φηρών και την Μητρόπολη ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση με παραδοσιακά όργανα στην οποία τσαμπούνα θα παίξει ο Γιάννης Πανταζής. 

Εστία Πύργου Καλλίστης, έκθεση ζωγραφικής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας» μας καλεί το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 και ώρα 19:00 – 22:00, στο εντευκτήριο της «Εστίας» όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής Μιχάλη Καραμολέγκου που κατάγεται από τον Πύργο.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο χώρο της «Εστίας» καθημερινά 12:00 – 20:00 το διάστημα 7 - 17 Απριλίου. 

δημοτικό σχολείο Καρτεράδου - παζάρι ειδών

Ο Σύλλογος γονέων του δημοτικού Σχολείου του Καρτεράδου σε συνεργασία με τους μαθητές διοργανώνει στο Υφέν στα Φηρά 29 και 30 Μαρτίου το διάστημα 10.00 – 22.00, παζάρι με θέμα «χρώματα και αρώματα της φύσης». 

Παραπέμπονται σε δίκη οι 13 κατηγορούμενοι για το Sea Diamond

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Νάξου πρότεινε την Τετάρτη 28.3.2012 την παραπομπή σε δίκη και των 13 κατηγορουμένων στην υπόθεση της βύθισης του Sea Diamond στη Σαντορίνη και την απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος (καθώς δεν αποδεικνύεται δόλος στην υπόθεση).
Στο βούλευμα που συνέταξε η εισαγγελέας Εύη Σαλμά αποτυπώνεται το ιστορικό της πρόσκρουσης και της βύθισης του πλοίου. Επίσης τίθεται και το ζήτημα των συνεπειών της ρύπανσης και της ανάγκης ανέλκυσης του ναυαγίου μετά και την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2011.

περιφερειακό συμβούλιο 3.4 – θέματα

Την Τρίτη 3 Απριλίου στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στην Ρόδο.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

Επικύρωση πρακτικών της 3ης/5-3-2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013  INTERREG» - Σχεδιασμός και υποβολή προτάσεων από πλευράς ΠΝΑ
Εισηγήτρια : Φτακλάκη Παρασκευή
Αναθεώρηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για την αειφόρο ανάπτυξη του Τουρισμού Εισηγητής : Α. Χατζηϊωάννου
Έγκριση σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων και των όρων αυτών μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και :
Α)  των Υπουργείων Οικονομικών  Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ), του Δήμου Ρόδου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Προστασία, διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου» προϋπολογισμού 4.000.000,00 € και διάρκειας 10 ετών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 100.000,00 € ετησίως. Εισηγητής:  κ. Χατζηδιάκος
Β) της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Επιστημονική και Τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας», προϋπολογισμού 200.000,00 €. Εισηγήτρια : κα. Φτακλάκη Παρασκευή - Ελευθερία
Γ) της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και της ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ για την υλοποίηση του έργου με τίτλο "Έργα και ενέργειες προστασίας και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα", προϋπολογισμού 480.000,00 €. Εισηγητής : κ. Χατζηιωάννου
Δ) του Δήμου Τήλου και της ΔΕΥΑ Τήλου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο "Συντήρηση Λιθόστρωτων Μονοπατιών Νήσου Τήλου", προϋπολογισμούς 100.000,00 €. Εισηγητής: κ. Φ.  Χατζηδιάκος
Έγκριση τροποποίησης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Ν.Α. Δωδ/σου, του ΤΕΕ - Τμήμα Δωδ/σου και του Επιμελητηρίου Δωδ/σου για το έργο "Συστηματική καταγραφή και διάσωση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Δωδεκανήσου", προϋπολογισμού 100.000,00 €
Έγκριση υποβολής πρότασης για ένταξη στο Ε.Π. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013 του Έργου με τίτλο : «Αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. στο Δήμο Σύμης», προϋπολογισμού 1.158.631,70€  Εισηγητής: κ. Φ. Χατζηδιάκος
Έγκριση υποβολής πρότασης για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013» του Έργου με τίτλο : «ΚΤΗΡΙΟ ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ» Εισηγητής: κ. Φ. Χατζηδιάκος
Υποβολή δύο Προτάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Στοχευμένη Πρόσκληση του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Μεσογειακού Χώρου – MED Εισηγήτρια : κ. Φτακλάκη Παρασκευή - Ελευθερία       
Τροποποίηση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου έτους 2012 Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος & κ. Φ. Χατζηδιάκος       

Περιφέρεια - συνεχίζονται οι επαφές στη Γερμανία, αισιοδοξία για τον Μάιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση (29.3) της ΠΝΑ,

Με πολύωρες ουσιαστικές συζητήσεις και ένα κύκλο επαφών με πολιτικούς και τουριστικούς παράγοντες της χώρας συνεχίστηκε χθες και σήμερα (28-29.3)  η επίσκεψη των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των ξενοδόχων του Νοτίου Αιγαίου στο Βερολίνο.
Στις επισκέψεις που έγιναν στα ιδρύματα «Κόνραντ Αντενάουερ» και «Φρίντριχ Έμπερντ», του Χριστιανοδημοκρατικού και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολιτικοί αυτοί οργανισμοί στην εμπέδωση της φιλίας και της συνεργασίας των δύο χωρών, δημιουργώντας παραρτήματα στην Ελλάδα και διοργανώνοντας παράλληλα ανοικτές συζητήσεις για μεγάλα θέματα, όπως είναι και ο τουρισμός.

Τις συναντήσεις οργάνωσε ο υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία κ. Χάνς - Γιοάχιμ Φούχτελ, ενώ ουσιαστική ήταν η συνάντηση και με την αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Elke Ferner.

Στην πρωινή συνάντηση, σε έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με τον υφυπουργό Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ernst Burgbacher, εκφράστηκε η θέληση της Γερμανίας να υποστηριχθεί η Ελλάδα και η τουριστική της βιομηχανία.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για ανάκαμψη και περιορισμό των απωλειών, όπως καταγράφονται αυτήν την περίοδο, εμφανίστηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Hans-Gustav Koch, που εκτίμησε ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στις κρατήσεις από τον Μάιο και μετά, χωρίς πάντως να παραλείπει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε υποδομές, αεροδρόμια κλπ των νησιών μας.

«Όπως εσείς έχετε ανάγκη τη γερμανική αγορά, έτσι κι εμείς έχουμε ανάγκη την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Koch, που φάνηκε να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και τις δυσκολίες αυτής της χρονικής συγκυρίας, επαναβεβαιώνοντας πάντως τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην τουριστική συνεργασία των δύο πλευρών.


«Δημοκρατική Αριστερά» (για τους φίλους ΔΗΜ.ΑΡ.) η πρώτη ανακοίνωση, σε ότι αφορά τις Κυκλάδες…

ή, (εναλλακτικώ!ς τίτλος, «έρχονται οι εκλογές» - μετά την «ώρα της γής» έρχεται η ώρα των -ελληνικών- εκλογών»…..)!

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Παπαμανώλης, υποψήφιος -όπως έχουμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφέρει- με την «Δημοκρατική Αριστερά»,

Η πλήρης και καθολική ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να δώσουν δίκαιες και αποτελεσματικές λύσεις στην κρίση δανεισμού και χρέους που έπληξε την οικονομία της χώρας μας, έχει οδηγήσει στη μετακίνηση πολιτικών δυνάμεων στην Αριστερά και στον απεγκλωβισμό τους από τα εκβιαστικά νεοφιλελεύθερα διλήμματα του δικομματισμού. 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καλεί τις δυνάμεις αυτές να συνταχθούν μαζί της, είτε μέσα από τις γραμμές της είτε δίπλα της, προκειμένου να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός σοσιαλδημοκρατικού μετώπου ισχυρού και δυναμικού. Ενός μετώπου ικανού να παρέμβει στη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και ανθρώπινου κράτους και μιας οικονομίας ανταγωνιστικής, βασισμένης στα εθνικά μας πλεονεκτήματα, με βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη συνείδηση. 
Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του αγώνα είναι η ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία της ΔΗΜ.ΑΡ. Με φίλους/ες και συντρόφους/ισσες θα μετατρέψουμε την οργή και την απόγνωση σε στοχευμένες πολιτικές διεκδικήσεις.

Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς και καμία.
Η ΔΗΜ.ΑΡ.  θα είναι ανοιχτή σε κάθε προγραμματική συμφωνία σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα και ευρωπαϊκού προσανατολισμού. 
Η ρεαλιστική και νηφάλια πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε ήδη ως αποτέλεσμα τις πρώτες προσχωρήσεις από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και τη δημιουργία της νέας διευρυμένης κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, με εκπροσώπους από το χώρο της οικολογίας, την οργάνωση των Ελεύθερων Πολιτών και ανεξάρτητους βουλευτές. 
Είμαστε αισιόδοξοι πως ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δικαιώσουν την πολιτική μας θέση ότι η κυβερνώσα Αριστερά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

τέλος το "χαράτσι" για την ΝΔ...

Την κατάργηση του "χαρατσιού" των ακινήτων υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης  σε σημερινή του (29.3) συνέντευξή του στο Mega. 

"Από την 1/1/2013 θα εφαρμοσθεί η πρόταση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων", είπε την Πέμπτη ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερα, σε σύγκριση με ότι πληρώνουν για το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τους άλλους φόρους που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία. (σ.σ. χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια τι λέει  η τρόικα επ αυτού...!)
Ο  κ. Βρούτσης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όπου ήταν καλεσμένος ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας οτι η ΝΔ θα καταργήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τα οποία θα αντικατασταθούν από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ μίλησε και για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων για όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ερωτηθείς πως θα καλυφθεί η διαφορά από το ποσό που θα «χαθεί» από την κατάργηση του ειδικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ. Βρούτσης είπε ότι αυτό θα γίνει με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή θα πληρώνουν περισσότεροι και λιγότερα, όπως ανέφερε.
Στην παρατήρηση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι με το μέτρο που προτείνει η ΝΔ, θα πληρώσουν κυρίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων χαμηλής αξίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει.
Τέλος, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο και για τη φορολόγησση των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται να φορολογηθεί η αγροτική ακίνητη περιουσία.

εν όψει Πάσχα και .. αρνιών....

Εν αναμονή του Πάσχα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως κάθε χρόνο, ενημερώνει τους καταναλωτές της περιφέρειάς μας ότι λόγω των μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων ζωικής προέλευσης που θα καταναλωθούν τις ημέρες των εορτών, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά και στη διαχείριση των τροφίμων.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια άνευ σημάνσεων καταλληλότητας απαγορευονται και είναι ακατάλληλα μιας και εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία διότι δεν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο. Παρ΄ όλο που τα σφάγια αυτά ενδεχομένως να διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή ουσιαστικά είναι ακριβότερα, διότι δεν έχουν υποστεί ψύξη και ωρίμανση που μειώνουν το βάρος του τελικού προϊόντος.
Τα συσκευασμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πρέπει επί της συσκευασίας να έχουν την ωοειδή σήμανση με τον κωδικό του εργοστασίου παραγωγής τους. Στον κωδικό αναγράφονται τα αρχικά της χώρας παραγωγής (π.χ. FR για Γαλλικά, GR ή EL  για Ελληνικά, κ.α.).

για όσους είναι ή θέλουν να γίνουν αγρότες ....

ή, σχετικά με τον ολοκαίνουργιο Νόμο, διανομής σε ενδιαφερόμενους, αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν στο κράτος (πρωτού μας τα πάρουν οι ... Γερμανοί!)

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με νέο νόμο που αφορά την «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», οι ενδιαφερόμενοι αυθαίρετοι κάτοχοι ακινήτων διαχείρισης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν την κατοχή αυτών πριν τις 5.6.1993 και η επιφάνεια αυτών δεν ξεπερνά τα δέκα (10) στρέμματα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση εξαγοράς αυτών στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών που θα λειτουργήσει στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει έξι (6) μήνες από την δημοσίευση του ανωτέρω νόμου ήτοι 22.09.2012.
Λεπτομέρειες για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα σταλούν στους Δήμους και τις Δημοτικές Κοινότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της υπηρεσίας μας : Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας με έδρα την Ρόδο, στο τηλέφωνο 2241055918 και στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κυκλάδων στην Σύρο στα τηλέφωνα 2281098826 & 2281098832 .

ο Νίκος, η ενέργεια και οι φορείς και οι Βρυξελλες...

Με φορείς νησιωτικών περιοχών συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον "οικολογικό άνεμο" Νίκος Χρυσόγελος, συμπεραίνοντας οτι η διαβούλευση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις προσπάθειες αξιοποίησης των ΑΠΕ στα νησιά, είναι αναγκαία.

Ο κ. Χρυσόγελος συζήτησε με φορείς ευρωπαϊκών νησιωτικών περιοχών για τους τρόπους προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά, σημειώνοντας οτι, διαίτερα σε μια εποχή οξείας και πολύπλευρης κρίσης, οι ΑΠΕ δε συμβάλλουν μόνο στην προστασία του κλίματος αλλά και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, της παραμονής των τοπικών κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/3, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας των Καναρίων Νήσων στις Βρυξέλλες, έγινε με πρωτοβουλία των εκπροσώπων 10 περιφερειακών, δημοτικών και επαγγελματικών φορέων από Κρήτη,  Κανάρια νησιά (Ισπανία) και Samsø (Δανία), που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα INRES (Ανανεώσιμη Ενέργεια στα Νησιά). Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία, (γνωστό και ως FP7), είχε ως στόχο τη συνεργασία μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Στην συνάντηση, μεταξύ άλλων, έγινε ουσιαστική συζήτηση για τα τεράστια ποσά που ξοδεύουν οι νησιωτικές περιοχές που εξαρτώνται ακόμα από τα ορυκτά καύσιμα, με το κόστος καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή από ντήζελ και μαζούτ στα μη συνδεδεμένα με το δίκτυο ελληνικά νησιά υπερβαίνει ετησίως τα 700.000.000 ευρώ καθώς και για τις δυνατότητες εξασφάλισης εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες, ανάπτυξης βιώσιμων τοπικών οικονομικών δραστηριότητων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Την ουσιαστική αντιμετώπιση των ανησυχιών των τοπικών κοινωνιών για τα ενεργειακά θέματα μέσω της οργανωμένης διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, της διαμόρφωσης εκ των προτέρων χωροταξικών σχεδίων και της λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την επιλογή των τεχνολογιών και του μίγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα INRES μπορείτε να διαβάσετε εδω: http://www.inresproject.eu/index.html 

δημοτικό συμβούλιο Δ. Σαντορίνης 30.3 - θέματα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΤΜ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΣΤΑ ΦΗΡΑ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011 ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΠΛΑΙΗΖ.     
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ –ΕΞΟΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012 ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΠΛΑΙΗΖ.   
 ΕΓΚΡΙΣΗ  1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ 2011.
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : « ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ».
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΣΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΘΩΝΑ-ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ».       
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ».  
ΕΓΚΡΙΣΗ  ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΑΜΠΑΣ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #6.003# € ΜΕ ΦΠΑ.      
ΕΓΚΡΙΣΗ  ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΟΙΑΣ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #10.040# € ΜΕ ΦΠΑ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #2.600#  € ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ 2012».
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #1.000# € (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.  ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #1.500# € (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #9.860,00#  €  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΤΒ 2012 ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟΡ/ΡΟΥ ΘΗΡΑΣΙΑΣ.
ΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ.
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. 

Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2012

άκυρη η πρόσκληση

Ο Δήμος Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι λόγω αλλαγής του προγράμματος των ομιλητών κυρίων Στυλιανίδη και Βουγιουκαλάκη, η εκδήλωση με θέμα "Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους" δεν θα πραγματοποιηθεί. Αντί γι΄ αυτήν θα διοργανωθεί Συνέντευξη Τύπου για τα Τοπικά Μ.Μ.Ε. την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στη SantoWines και ώρα 19.00 όπου θα γίνει ενημέρωση και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.    

1ης διεθνής έκθεση εναλλακτικών μορφών τουρισμού

(και που να περάσουμε και στις ... ανταλλακτικές μορφές τουρισμού - γνωστές και ως "οι διακοπές της .. τράμπας"
.... βάζω την βενζίνη, βάζεις την διαμονή, ή, σου δίνω αυγουλάκια μου παραχωρείς δωμάτιο (!)
... άλλης μορφής οικονομία αυτή....

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι στο εκθεσιακό κέντρο MEC στην Παιανία ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Γιώργος Πουσσαίος, και η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού Δέσποινα Διακοσταυρινού, στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού «NEXUS».
Στη συνέντευξη πρόκειται να αναπτυχθούν η πολιτική που αναπτύσσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τομέα του Τουρισμού, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων δίνοντας έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θρησκευτικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός, θαλάσσιος, ορειβατικός, περιπατητικός, Spa & Wellness, γαστρονομικός κτλ.)
Η 1η Διεθνής Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου 2012, στο εκθεσιακό κέντρο MEC στην Παιανία.

Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και ΤΟΠΣΑ.. δηλαδή; ...

Τα "ΤΟΠΣΑ" χρηματοδοτούνται.
Τι πάει τώρα να πεί αυτό και ποιοί μπορούν να ωφεληθούν.

Δικαιούχοι των ΤοπΣΑ είναι οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις τοπικών φορέων, όπως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωφελής εταιρείες των δήμων καθώς αλλά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση στοχεύουν στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.
Οι ωφελούμενοι των ΤοπΣΑ είναι οι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς και οι νέοι επιστήμονες και οι αγρότες.

Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα, είτε πρόκειται για ιδιωτικές ιδέες, είτε για επιχειρηματίες ή ΟΤΑ, μπορείτε να απευθύνεστε στην Διαχειριστική Αρχή της ΠΝΑ. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι από 9/4/2012 έως 25/5/2012. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.

μόνο να μην περάσει και το φετινό καλοκαίρι....

αγάλι αγάλι αναβαθμίζονται οι παραλίες (οχι τίποτε άλλο, μην μας κοροϊδεύουνε και οι Γερμανοί..., με την καλή την έννοια..)

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 η προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 371 χιλ. €,
έργο πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον τουρισμό...     
Το έργο αφορά σε προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης των αναγκών των ατόμων με κινητικά προβλήματα, σε κολυμβητικές ακτές νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 15 νησιά και σε 20 παραλίες μεταξύ των οποίων και το Καμάρι της Σαντορίνης.
Ο εξοπλισμός για κάθε παραλία περιλαμβάνει: 2 αμφίβια αμαξίδια, διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου από το χώρο στάθμευσης έως τη θάλασσα καθώς και καμπίνα αποδυτηρίων και χώρων υγιεινής.  

από την Μόσχα με αγάπη...

Σε καλό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη στην Μόσχα η κορυφαία διεθνής τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2012 το διάστημα 21 - 24 Μαρτίου. Η ΜΙΤΤ Μόσχας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως ενώ κάθε χρόνο την παρακολουθούν πάνω από 80.000 άτομα με συμμετέχοντες από περίπου 500 ρωσικές πόλεις και 95 χώρες. 

Αρκετά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προβληθούν ως συνεκθέτες της στο μισθωμένο από τον ΕΟΤ περίπτερο της Περιφέρειας. Η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Μόσχα ήταν η συνέχεια των δράσεων προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης Ρώσων Τουριστών, μετά και από το Ελληνο-Ρωσικό Επενδυτικό Συνέδριο στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά και την επιτυχή παρουσία της Περιφέρειας στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση INWETEX-CIS στην Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 2011.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μαζί με τους δήμους που συμμετείχαν στο τουριστικό περίπτερο της, τους τουριστικούς επιχειρηματίες των νησιών αλλά και τους διερμηνείς που συνέδραμαν, αποτέλεσαν μια δυνατή ομάδα εκπροσώπησης για την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στη ρωσική αγορά.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 20% έως 30% .
Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα ενισχύεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις απελευθερώνεται το καθεστώς χορηγήσεων βίζας, που αποτελούσε εμπόδιο στις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά.
Το περίπτερο της Περιφέρειας, όπου διανέμονταν υλικό των νησιών, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, Γιώργος Κολέτσος, που εκφράστηκε με αισιοδοξία για την πορεία της Ρωσικής αγοράς και τον ελληνικό τουρισμό και ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ενεργειών δημοσίων σχέσεων της χώρας στη Ρωσία.
Οι εκπρόσωποι των νησιών που συμμετείχαν με την Περιφέρεια πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με ρώσους επιχειρηματίες και μέσα μαζικής ενημέρωσης και επέστρεψαν με αισιόδοξα μηνύματα για τα νησιά από την υποσχόμενη ρωσική αγορά.
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΝΑ - Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς και ο υπάλληλος της Δ/νσης Τουρισμού κ. Δημήτρης Πασχαλίδης. 

ναι μεν αλλά.....

Επιφυλακτικοί οι Γερμανοί, να αλλάξει το κλίμα στόχος της αντιπροσωπείας από το Νότιο Αιγαίο...

Αποδέκτρια της επιφυλακτικότητας των Γερμανών, που δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από τις εικόνες των ταραχών στην Ελλάδα, έγινε η αντιπροσωπεία στελεχών της περιφερειακής αρχής και των ξενοδόχων από το Νότιο Αιγαίο, η οποία πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο.
Μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, κυρίους Φώτη Χατζηδιάκο και Γιώργο Πουσσαίο, και τους προέδρους των Ενώσεων Ξενοδόχων Ρόδου και Νάξου, κυρίους Αντώνη Καμπουράκη και Μανώλη Σεργή, συναντήθηκαν χθες το βράδυ και επί πέντε ώρες με τον υφυπουργό Εργασίας και υπεύθυνο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χάνς - Γιοάχιμ Φούχτελ, ο οποίος παρουσίασε σχέδιο τουριστικής διασύνδεσης μεγάλων Περιφερειών της Γερμανίας με αντίστοιχες της Ελλάδας, με το Νότιο Αιγαίο να διασυνδέεται με μια πολυνησιακή Περιφέρεια από την περιοχή Κίελο.
Από τον Γερμανό αξιωματούχο αναλύθηκαν τα οφέλη από τις διασυνδέσεις αυτές, σε σχέση με την τουριστική συνεργασία και τις «καλές πρακτικές» που μπορεί να ακολουθήσει και η Περιφέρειά μας.

Την Τρίτη 27.3 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας κ. Brahmig, όπου έγινε περισσότερο σαφές ότι για να αντιστραφεί το κλίμα θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ακόμα προσπάθεια και απο τις δύο πλευρές.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως επίσης και με την αναπληρώτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Elke Ferner.

«πολίτες κόντρα στον καιρό» - ερωτήσεις

Επιστολή με ερωτήματα προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου  κ. Γκούφα έστειλε η παράταξη «πολίτες κόντρα στον καιρό» με θέματα τις χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα δρομολόγια των πλοίων που ταξιδεύουν στις Κυκλάδες, το ναυάγιο του  Sea Diamond, καθώς και τους σχεδιασμούς για το «Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό».

Αναλυτικά, τα ερωτήματα έχουν ως εξής,                                                                    
                                                    
Τις μέρες αυτές οι νησιώτες και οι επισκέπτες των νησιών μας βιώνουν για μια ακόμα φορά τις συνέπειες μιας ακτοπλοϊκής πολιτικής, που με πρόσχημα την αύξηση των καυσίμων, αφήνει ουσιαστικά ασύδοτες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να ρίχνουν τις επιπτώσεις στο καταναλωτικό κοινό. Ήδη τον τελευταίο μήνα η ταχύτητα των πλοίων έχει μειωθεί αυξάνοντας το χρόνο διαδρομής των πλοίων τουλάχιστον κατά 20 % χωρίς βεβαίως καμιά μείωση των τιμών, ενώ αντίθετα εξοργιστική είναι η αναγγελία νέων αυξήσεων των εισιτηρίων το λιγότερο κατά 6 % από 1/4/2012. Ήδη σε ορισμένα νησιά (Σύρο, Πάρο, Νάξο) εκδηλώθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις συμβολικής κατάληψης στους καταπέλτες, αναδεικνύοντας την οργή και τη δυσαρέσκεια των νησιωτών απέναντι στην παραπάνω πολιτική. Επί πλέον και πέραν των παραπάνω, βρισκόμαστε μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο περικοπής πολλών δρομολογίων των γραμμών δημοσίου συμφέροντος, λόγω της μη καταβολής μεγάλου μέρους των επιδοτήσεων από το 2010 και μετά, αλλά και των περικοπών που έχουν επιβληθεί ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών.
Επειδή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης, έχουν αρνηθεί συστηματικά μέχρι σήμερα τη συζήτηση είτε του συνολικού ακτοπλοϊκού προβλήματος, είτε μέρους των πλευρών που μας αφορούν άμεσα, ερωτώνται για μια ακόμα φορά, αν προτίθενται να το συζητήσουν στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Σε λίγες μέρες πλησιάζει η θλιβερή 5η επέτειος της βύθισης του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Ένα χρόνο πριν, ο Περιφερειάρχης είχε επισκεφθεί τη Σαντορίνη, είχε συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου και είχε εξαγγείλει μια σειρά ενέργειες με στόχο τη συνδρομή της Περιφέρειας στον παραπάνω στόχο. Δυστυχώς από τις έγγραφες δεσμεύσεις σας (μεταξύ των οποίων, απαίτηση προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία ώστε να συνεχιστούν και να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας, οι δειγματοληψίες, μετρήσεις, αναλύσεις και έλεγχοι της ποιότητας υδάτων στην περιοχή του ναυαγίου -  αίτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους για το τι σκοπεύουν να πράξουν -  κοινή συνάντηση των συναρμοδίων Υπουργών, της Περιφέρειας, του Δήμου Θήρας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  και της Συντονιστικής Επιτροπής), δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα, παρά μόνον η εξαγγελία ενός Συνεδρίου για τη Θαλάσσια Ρύπανση και το ενδεχόμενο θαλάσσιων ατυχημάτων, για το οποίο μάλιστα δεν έχουμε καμιά νεώτερη πληροφόρηση.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή η υπόθεση της ανέλκυσης του ναυαγίου, αποτελεί όχι μόνο για τη Σαντορίνη, αλλά ευρύτερα για τις Κυκλάδες και για όλο το Αιγαίο, ζήτημα πρώτιστης προτεραιότητας, ερωτάται ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή, τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε η Περιφέρεια από τα λόγια να περάσει στις πράξεις.

Παρότι τυπικά έχει λήξει η ημερομηνία διαβούλευσης του νέου Χωροταξικού για τον Τουρισμό που είχε θέσει το ΥΠΕΚΑ και επειδή θεωρούμε ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να καταρτιστεί ή να αναθεωρηθεί χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των ΟΤΑ και πολύ περισσότερο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης των περιοχών άμεσου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Ν. Αιγαίο, ζητάμε η Περιφερειακή Αρχή να φέρει το θέμα στο πρώτο συμβούλιο (αρχές Απριλίου) και να ζητηθεί η απόσυρση του και η επανακατάθεση του αμέσως μετά τις εκλογές. Δεν είναι δυνατόν τόσο σοβαρά θέματα, που θα καθορίσουν τις αναπτυξιακές επιλογές της περιοχής μας για τις επόμενες δεκαετίες, να αποφασίζονται ερήμην μας και με τέτοιες συνοπτικές διαδικασίες. Ήδη και άλλοι φορείς όπως ο ΣΕΤΕ ζήτησαν την απόσυρση του.

Στην Περιφέρεια ο Χάρης Καστανίδης…

γενικώς, αλλά και “ειδικώς” σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου…
Στις συζητήσεις κυριάρχησαν «Καλλικράτης» και νησιωτικότητα…

Τον Χάρη Καστανίδη δέχθηκε την Τετάρτη 28.3 η αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επισκέψεων που πραγματοποιεί στη Ρόδο με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Κοινωνικής Συμφωνίας», συνοδευόμενος από τον ανεξάρτητο βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργο Κασσάρα και το μέλος της προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής του νεοσύστατου κόμματος Θανάση Μπαράκα.
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην νησιωτική μας Περιφέρεια, με τα πρακτικά και θεσμικά προβλήματα που προκύπτουν, κυριάρχησαν στη συζήτηση με τον κ. Καστανίδη που ζήτησε να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που διαπιστώνονται στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ο κ. Διακοσταυριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον «Καλλικράτη 2» θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας, κάτι που έδειξε να γνωρίζει καλά ο κ. Καστανίδης ως μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών.
Έμφαση δόθηκε και στο συγκοινωνιακό πρόβλημα των νησιών και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε η Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην επίλυσή του, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Περιφέρεια και τους τουριστικούς φορείς για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη γερμανική αγορά.

Γ. Βρούτσης το νέο «μανιφέστο» της φορολόγησης των ακινήτων, σύμφωνα με την ΝΔ…

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας και βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και μετά την συνάντηση ανακοίνωσε ότι,

Με την επιβολή αυστηρότατων φορολογικών επιβαρύνσεων, ισωπεδώνεται η αγορά των ακινήτων και εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων ιδιοκτητών.Η κατάσταση αυτή, είναι άνευ προηγουμένου και ουσιαστικά οδηγεί σε μια «οιονή δήμευση» περιουσίας.
Σήμερα, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε η αναγκαιότητα να αλλάξει άμεσα ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων και να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων.
Να απλουστευθεί ο τρόπος φορολόγησης και να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό φορολογικό περιβάλλον, με σταθερούς κανόνες.
Η φορολογική πρόταση της Ν.Δ. κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε την οικοδομική δραστηριότητα  ως έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας.
Η Ν.Δ., όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί και στο πρόγραμμά της, προτίθεται να καταργήσει το επαχθέστατο «χαράτσι» της ΔΕΗ (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και από 1/1/2013 να αλλάξει ριζικά το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία.
Πιο συγκεκριμένα, θα προχωρήσουμε σε:
Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.
Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %.
Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.
Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.
Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.
Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).


Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2012

«τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης» – εκδήλωση

Σύμφωνα με πρόσκληση του Δήμου Σαντορίνης,

Ο Δήμος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, μας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
«Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους»,
που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:00, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Κύριοι ομιλητές θα είναι οι :
Κοσμάς Στυλιανίδης, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.
Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Δρ. Ηφαιστειολόγος, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης» η οποία συστήθηκε πρόσφατα, και στο πλαίσιο Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης η οποία οργανώνεται από ομάδες ηφαιστειολόγων που δραστηριοποιούνται ήδη από αρκετά χρόνια στο πλαίσιο σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών.


Γ. Παπαμανώλης – ανακοίνωση

Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικές του επιλογές εξέδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κυκλάδων, υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές με την «Δημοκρατική Αριστερά» Γιώργος Παπαμανώλης.  Στην ανακοίνωση – χρονικό αναφέρεται στο ιστορικό και τις προθέσεις του από την εκλογή του ως βουλευτής Κυκλάδων με το Πασοκ το 2009 καθώς και στην υπόθεση των «μνημονίων» και στον χρόνο που μεσολάβησε ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο, σε σχέση πάντοτε με τις δικές του επιλογές. Στην ανακοίνωση διευκρινίζονται οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα με την «Δημοκρατική Αριστερά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Συμπατριώτισσα – Συμπατριώτη,
Τον Οκτώβρη του 2009 με τίμησες με την ψήφο σου να σε εκπροσωπήσω στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Θέλω να πιστεύω ότι το έκανα επαρκώς με γνώμονα πρωτίστως το συμφέρον της Χώρας, των πολιτών και των συμπατριωτών μου.
Σίγουρα, πολλοί συμπολίτες μας, μπορεί να πιστεύουν το αντίθετο. Εν μέρει μπορώ να τους δικαιολογήσω, γιατί άλλα είπαμε προεκλογικά και άλλα κάναμε μετά. Τα γνωρίζαμε εκ των προτέρων; Κάποιοι στα ανώτερα κλιμάκια ίσως, εγώ όμως όχι.
Το 2009 πολιτεύτηκα με χαρά θα έλεγα, για να βοηθήσω και εγώ από την πλευρά μου και στο ποσοστό που μου αναλογεί και θα μπορούσα, την πατρίδα μου, τις Κυκλάδες μας, τους συμπατριώτες μου, στα πολλά και χρονίζοντα θέματα που ταλαιπωρούν τα νησιά μας δεκαετίες τώρα όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Μεταφορές, η Ανάπτυξη κ.λ.π.
Ξαφνικά και ενώ τα πανηγύρια της νίκης δεν είχαν κοπάσει, η Ελλάδα βγήκε βίαια από τον εθνικό μικρόκοσμο της μεταπολιτευτικής περιόδου, μετά από μια παρατεταμένη κρίση ελλειμμάτων και χρέους, η οποία μετατράπηκε σε οξύτατη κρίση δανεισμού.
Η κρίση ανέδειξε την πλήρη ανατροπή της μεταπολιτευτικής αναδιανεμητικής δημοκρατίας μας που εξασφάλιζε την ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση ενός ανεκτού βιοτικού επιπέδου για τον λαό από τη μια και τη συντήρηση μιας χαώδους παραοικονομίας και δανεισμού από την άλλη.
Έφτασε ο Μάιος του 2010 και εμφανίστηκε το Μνημόνιο Ι, ως η ιδανική λύση για τη χώρα αφού οι αγορές δεν μας δάνειζαν, ο κρατικός κουμπαράς δεν είχε αποθέματα και το εκβιαστικό δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο  τέθηκε τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους Έλληνες βουλευτές.
Ήταν για μένα η καλύτερη λύση το μνημόνιο Ι και το υπερψήφισα; Σαφέστατα και ειλικρινά όχι.
Αλλά και ως νέος βουλευτής, με την απειρία μου αν θέλετε, αλλά και με δεδομένο ότι δεν εκφράστηκε από καμιά άλλη πολιτική δύναμη κάποια άλλη σοβαρή πολιτική πρόταση που έδειχνε έναν άλλο δρόμο διαφυγής από την κρίση και που θα κόστιζε λιγότερο στον Ελληνικό λαό, δεν είχα άλλη επιλογή από την υπερψήφισή του.
Στο μεσοδιάστημα αυτό μεταξύ μνημονίου Ι και ΙΙ αντιστάθηκα σθεναρά σε πολιτικές άδικες και σκληρές για τους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες.
Καταψήφισα άρθρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόσο για τις κλίσεις στην δόμηση όσο και για την  μη δυνατότητα στο να ρυθμίσουν αυθαίρετες  προσθήκες οι κάτοικοι των νησιών μας σε παραδοσιακούς οικισμούς με αποτέλεσμα κόποι μιας ζωής να μην μπορούν να μεταβιβασθούν στα παιδιά τους.
Αν και κάποια συκοφαντικά κέντρα παραπληροφόρησης προσπαθούν να μειώσουν τη παρουσία μου και το κοινοβουλευτικό μου έργο, έχω με περηφάνια να δηλώσω ότι και γραπτώς με ερωτήσεις και αναφορές – επιστολές αλλά πολύ περισσότερο με προσωπικές παρεμβάσεις προσπάθησα πολύ για να βελτιωθούν καταστάσεις και γεγονότα στον τόπο μας, τόσο στην υγεία, στις αεροδιακομιδές, στην Παιδεία, στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, στις μεταφορές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές, για τους ιδιοκτήτες φορτηγών και Ταξί, για το Εφετείο και τις θέσεις των ειρηνοδικών, για τις τελωνειακές μονάδες των νησιών μας κ.λ/π.
Λύθηκαν όλα;  Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι.
Πετύχαμε περισσότερα;  Η απάντηση είναι όχι. Τι πετύχαμε λοιπόν;
Αυτό που πετύχαμε στον αγώνα αυτό απέναντι σε Υπουργούς και Υπουργεία όπου με μόνιμη δικαιολογία την κρίση και τον άδειο κουμπαρά, ήταν ότι σε πολλά από αυτά καταφέραμε να μην τα απολέσουμε.    
Είναι σημαντικό αυτό; Πιστεύω πως ναι. Αν αναλογιστούμε το τι απωλέσαμε από τα κεκτημένα μας ως λαός, ως χώρα, ως εργαζόμενοι, ως συνταξιούχοι, ως νεολαία, ναι είναι σημαντικό.
Ήρθε λοιπόν και η ώρα του Μνημονίου ΙΙ.
Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά από την εποχή του Μνημονίου Ι.
Έχει περάσει σχεδόν 1 ½ χρόνος, όλοι μας γίναμε μάρτυρες μέτρων και τακτικών που δεν απέδιδαν και που δεν φώτιζαν το σκοτεινό τούνελ της περιβόητης εξόδου από την κρίση και ο λογαριασμός πάντα στους ίδιους αποδέκτες στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Ούτε ένας φοροφυγάς φυλακή, ούτε ένας πολιτικός στο σκαμνί.
Τα επιχειρήματα στέρεψαν, τα διλήμματα και ο εκβιασμός επιστρατεύτηκαν ξανά. Με μία διαφορά όμως, τώρα συμμετείχαν και αυτοί που εκ του ασφαλούς προγενέστερα αντιδρούσαν. Επιστρατεύτηκαν οι υποσχέσεις. Επιστρατεύτηκαν οι διαγραφές.
Ποτέ δεν έβαλα τη συνείδηση μου σε διαπραγμάτευση.
Είπα Ναι στο Μνημόνιο Ι γιατί την δεδομένη στιγμή δεν έβλεπα άλλη λύση.
Είπα Όχι στο Μνημόνιο ΙΙ γιατί είδα ότι ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση.
Δεν μπορώ να ακολουθήσω κάτι που δεν με εκφράζει. Δεν μπορώ να υποστηρίξω κάτι για το οποίο η εμπειρία πλέον έχει δείξει ότι δεν οδηγεί πουθενά.
Παρέμεινα ανεξάρτητος βουλευτής για να συνεχίσω να διεκδικώ μαζί με τους νησιώτες συμπατριώτες μου, με όλους αυτούς που συμπορεύτηκα στη μέχρι τώρα διαδρομή μου, αλλά και με όσους μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον, το καλύτερο δυνατόν για τον τόπο μας και τη χώρα μας.
Αποφάσισα στις επερχόμενες εκλογές να συμμετέχω στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Δημοκρατική Αριστερά και ο Πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης.

Σας καλώ όλους σε μια  προσπάθεια να δώσουμε ξανά δύναμη, ελπίδα, αξιοπρέπεια στις ζωές μας.
Σε μια προσπάθεια
Να μπορεί ο Κυκλαδίτης να μείνει στον τόπο του.
Να μπορεί να ελπίζει ο κάθε νέος και νέα στο νησί τους.
Οι εκλογές που έρχονται θα αποτελέσουν την πρώτη φάση αποδόμησης, πολτοποίησης ενός ανίκανου πολιτικού συστήματος, αυτού που αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο της κρίσης.
Η πρωτοφανής μετατόπιση των κοινωνικών στρωμάτων, η κατάρρευση της μεσαίας τάξης άδειασε τις κομματικές πυραμίδες από την κοινωνική τους αναφορά και εκπροσώπηση και οδηγεί αναπόφευκτα στην ανασύνθεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Μια νέα κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, επιστημόνων, παραγωγών και παραγωγικών επιχειρήσεων θα αναδειχθεί ως συμμαχία όλων των δημιουργικών δυνάμεων για την ανοικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας.
Ένα νέο μοντέλο νεοελληνικού πολιτισμού (αξιών-προτύπων-συμβόλων) θα αναδειχθεί στην θέση του παλιού.
Oι νέες γενεές της πατρίδας μας, σπάζοντας το φράγμα της πολιτικής απομόνωσης θα συμμετέχουν  ενεργά στην διαμόρφωση της Δημοκρατικής αναγέννησης της Ελληνικής κοινωνίας.
Η ανασύνθεση ενός πλουραλιστικού δημοκρατικού εναλλακτικού συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση διακυβέρνησης της Χώρας στα πλαίσια του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού  αποτελεί το ζητούμενο για τον Ελληνικό λαό. 
Για όλα τα παραπάνω που με κάθε ειλικρίνεια σας εξέφρασα, σας καλώ όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη. 

Με εκτίμηση, Γιώργος Ν. Παπαμανώλης, Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων
με την Δημοκρατική Αριστερά 

Παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ για την αναδιοργάνωση των .. αρχαιολόγων…

Επιστολή προς τoν Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο σχετικά με το πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα την «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ» έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

 Στο πρόσφατο Σχέδιο Νόμου που καταθέσατε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα την Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ, παρατηρήσαμε δύο σημαντικές αλλαγές στη δομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα στη λειτουργία των νησιών των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, οι νέο-συσταθείσες Εφορείες Αρχαιοτήτων (οι οποίες συγχωνεύουν τις Εφορείες Κλασσικών και Βυζαντινών Μνημείων) για όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν έδρα την πρωτεύουσα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, αναφέρονται οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως «Περιφερειακές Ενότητες», κάτι που δεν προκύπτει από το Ν.3852/2010 (Καλλικράτης, άρθρο 3 παρ. 3 εδάφια ια και ιβ). Η αναφορά αυτή, οδηγεί και στη συνέχεια στη δημιουργία μόνο δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων, δηλαδή Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, ενώ στην πραγματικότητα η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου έχει δεκατρείς (13) Περιφερειακές Ενότητες.

Μάλιστα, ειδικά στο Νομό Κυκλάδων ο οποίος έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να αποτελείται από 24 νησιά, δημιουργείται μόνο μία Εφορεία Αρχαιοτήτων, με έδρα την Αθήνα(!), δηλαδή με έδρα εκτός της Περιφέρειας. Την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη χώρα, οι έδρες των Εφορειών είναι πάντα στην πρωτεύουσα είτε της Περιφέρειας, είτε της Περιφερειακής Ενότητας. Στο Αιγαίο (Βόρειο και Νότιο) παρατηρούμε την άνιση μεταχείριση των Κυκλάδων, καθώς από τη μία τα Δωδεκάνησα έχουν έδρα τη Ρόδο και από την άλλη το Βόρειο Αιγαίο έχει τρεις Εφορείες Αρχαιοτήτων (Λέσβου, Χίου και Σάμου) μία δηλαδή για κάθε Περιφερειακή Ενότητα (αφήνοντας εκτός την Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας, η οποία δεν φαίνεται τίνος αρμοδιότητα θα είναι).
Καταλαβαίνετε πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η απόφασή σας, αν λάβετε υπόψη ότι μόνο οι κηρυγμένοι Αρχαιολογικοί Χώροι στις Κυκλάδες είναι διακόσιοι είκοσι δύο (222) και όλη η Τουριστική Υποδομή των νησιών μας και της χώρας μας, στηρίζονται στον πολιτισμό που προσφέρουμε στις Κυκλάδες.
Ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα, δημιουργείται στις Εφορείες  Νεωτέρων Μνημείων όπου και πάλι οι Κυκλάδες αναφέρονται ως Περιφερειακή Ενότητα (ενώ δεν είναι) και η αρμοδιότητα της υπηρεσίας επεκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας.
Οι Κυκλάδες, ως προπύργιο του πολιτισμού μας, έχουν διακόσια δέκα επτά (217) κηρυγμένα νεώτερα μνημεία εκ των οποίων τα εκατόν τριάντα (130) βρίσκονται στην Ερμούπολη. Στη νέα υπηρεσία που δημιουργείται, θα υπάγεται και το μοναδικό Νεοκλασικό Σύνολο της Ερμούπολης, που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ένα αρχιτεκτονικό οικιστικό σύνολο που συντηρήθηκε σχεδόν ακέραιο μέχρι σήμερα και που θα έπρεπε να προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού με ειδικό γραφείο εντός του Ιστορικού Κέντρου της Ερμούπολης, όπως τόσες φορές έχουμε τονίσει με αλληλογραφία στους αρμόδιους Υπουργούς.
Σήμερα, όχι μόνο δεν γίνεται προσπάθεια αποκέντρωσης και μείωσης της γραφειοκρατίας, αλλά με το νομοσχέδιο αυτό αυξάνεται ο φόρτος εργασίας των υπηρεσιών, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των πολιτών καθώς και η απόσταση από τα αντικείμενα προστασίας, που δεν είναι άλλα από τα ίδια τα μνημεία μας στις Κυκλάδες.
Προκειμένου να αποφευχθούν υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων από την Αθήνα προς τις Κυκλάδες και δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες προσλήψεις, προτείνουμε την αρχική στελέχωση των δύο Υπηρεσιών στις Κυκλάδες (Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων) από τα ήδη υπάρχοντα μόνιμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στα νησιά μας. Όπως γνωρίζεται η Γεν.Γρ. Αιγαίου, καταργείται με το άρθρο 137 του ίδιου Σχεδίου Νόμου. Επίσης, μπορεί να γίνουν εθελοντικές μετατάξεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους Δήμους των Κυκλάδων αλλά και από άλλους καταργούμενους φορείς που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. ΟΕΚ κ.α.).
Παρακαλούμε να εξετάσετε την πρότασή μας, πιστεύοντας ότι είναι περισσότερο λειτουργική τόσο για τις υπηρεσίες σας (και τους υπαλλήλους) όσο όμως και για τους πολίτες των Κυκλάδων. Βοηθάει στο στόχο της μείωσης της γραφειοκρατίας και δεν δημιουργεί νέες προσλήψεις ή υποχρεωτικές μετακινήσεις (με την ανάλογη κοινωνική αναστάτωση).  Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να σταματήσει η Αθήνα να είναι το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων και να δοθεί ειδικό βάρος στον πολιτισμό και τον τουρισμό των νησιών μας.» 

στα Δωδεκάνησα ο Φώτης Κουβέλης

Τριήμερη περιοδεία στα Δωδεκάνησα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτης Κουβέλης, από την Πέμπτη 29 έως το Σάββατο 31 Μαρτίου. 

αγώνες ιστιοπλοίας στην Μήλο

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα διεξαχθούν στη Μήλο 30 και 31  Μαρτίου και 1η Απριλίου οι Περιφερειακοί Αγώνες Ιστιοπλοΐας σκαφών τύπου Optimist Νήσων Αιγαίου και Κρήτης.
Οι αγώνες αυτοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός για τις Κυκλάδες και το Αιγαίο και προβλέπεται συμμετοχή περίπου 120 αθλητών και αθλητριών.
Τους αγώνες διοργανώνει η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία με συνδιοργανωτές τον Δήμο Μήλου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ναυτικό Όμιλο Μήλου.

Κυριακή, Μαρτίου 25, 2012

η 25η Μαρτίου του 2012 στην Σαντορίνη

ή, και πάλι καλά να λέμε….
Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς απρόοπτα τους πραγματοποιήθηκαν στην Σαντορίνη οι εκδηλώσεις για την Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για τα γεγονότα του 1821,
«τιμούμε την ηρωική εκείνη γενιά που έδωσε τα πάντα και έκανε πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγουμένων, εξασφαλίζοντας σε μας τα δύο υπέρτατα αγαθά, την Ανεξαρτησία μας ως Έθνος και την Ελευθερία μας ως Λαός.
Ο εορτασμός της Ιστορικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και φέτος με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στα Σχολεία τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Οργανισμούς».

Στα Φηρά οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν,
Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Θήρας – Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανείου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Περιστέρα Μπαμπλιούδη, Καθηγήτρια Γυμνασίου Φηρών.
Μετά το τέλος της Δοξολογίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των Ηρώων από κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα.
Στα Φηρά Θήρας μετά τη δοξολογία ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Πλατεία «Σαρπάκη», ενω ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές των σχολείων.
Στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση των μαθητών και τμήματος του Αεροπορικού Αποσπάσματος Θήρας στο δρόμο που οδηγεί στην κεντρική πλατεία των Φηρών, ενω μετά την παρέλαση ακολούθησαν τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας που χόρεψαν Ελληνικούς χορούς.
Τέλος, ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεξιώθηκαν τις Αρχές και τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Ίδρυμα Θήρας.

2ήμερη επίσκεψη του Ν. Συρμαλένιου στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης «πολίτες κόντρα στον καιρό»,

Στη διήμερη περιοδεία του στη Σαντορίνη στις 22 και 23/3, ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ν. Ζώρζο, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond καθώς και μέλος της Επιτροπής για τη λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης Λ. Λιγνό, έδωσε συνεντεύξεις στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα ΖΕΥΣ TV και ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ TV και συναντήθηκε με μέλη και φίλους της παράταξης.
Στη συνάντηση του στο Δήμο, έγινε εκτενής αναφορά και ανταλλαγή απόψεων για τα βασικά θέματα του νησιού, μεταξύ των οποίων, το προτεινόμενο νέο χωροταξικό, την ανάγκη επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι, τις προοπτικές για τη νέα τουριστική περίοδο, την αντιμετώπιση των αυθαίρετων κτισμάτων, την επανεκκίνηση της σύνδεσης με τη Θηρασιά κ.α.
Από την πλευρά του Δημάρχου τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού της φέρουσας ικανότητας του νησιού που θα βελτιώσει αισθητά και τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, η ανάγκη άμεσου ανοίγματος του Ακρωτηρίου, θέμα για το οποίο πήρε και έγγραφες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την επιβολή τιμωρίας σε όσους συνεχίζουν την αυθαίρετη δόμηση, ενημέρωσε για σειρά έργων ύδρευσης και αποχέτευσης που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑA και ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με τη σύνδεση Θήρας-Θηρασιάς. Τέλος ο Δήμαρχος μας αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του στην Αθήνα με το Μίκη Θεοδωράκη, ο τελευταίος-εφόσον η υγεία του το επιτρέψει- έκανε δεκτή πρόσκληση καλλιτεχνικής παρουσίας του στο νησί το επόμενο καλοκαίρι.
Στη συνάντηση του με τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond, έγινε λεπτομερής και αναλυτική ανασκόπηση των εξελίξεων και συμφωνήθηκε ότι, με την ευκαιρία και της 5ης επετείου από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου θα πρέπει να εντατικοποιηθούν όλες οι προσπάθειες για τη δυναμικότερη προώθηση του στόχου της ανέλκυσης. Από την πλευρά μας, επισημάναμε για μια ακόμα φορά τον καθοριστικό ρόλο της Συντονιστικής Επιτροπής, που όλα αυτά τα χρόνια κυρίως με τις προσπάθειες της, το θέμα έμεινε στο προσκήνιο, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και την αδιαφορία των κυβερνήσεων, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να το αποσιωπήσουν. 
Σχετικά με το θέμα του νοσοκομείου, ο Λ. Λιγνός, ενημέρωσε ότι η Επιτροπή έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την έναρξη λειτουργίας του, που ως γνωστόν παρότι έτοιμο από πλευρά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αναμένει την τελική έγκριση και υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών για την έναρξη της στελέχωσης του από ιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. 

Από την πλευρά του ο Ν. Συρμαλένιος επανέλαβε την αυτονόητη στήριξή του για την προώθηση λύσεων σε όλα τα παραπάνω θέματα της Σαντορίνης, τα οποία άλλωστε πολλές φορές έχουν αναδειχθεί και με δική του πρωτοβουλία, τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και στο επίπεδο της Βουλής και της Ευρωβουλής. Ειδικότερα σε αφορά το Sea Diamond υπενθύμισε ότι καμιά από τις δεσμεύσεις που έδωσε ένα χρόνο πρίν ο Περιφερειάρχης δεν έχει εκπληρωθεί και δήλωσε ότι θα κατατεθεί άμεσα από την παράταξη προς την Περιφερειακή Αρχή, σχετική Επερώτηση.

έρχονται οι εκλογές ή, περιμένοντας του .. βαρβάρους (!)

ή, είμαι ο Γιώργος Παπαμανώλης και είμαι Δημοκρατική Αριστερά!
ή, "πασοκ: ένας Γιώργης λιγότερος..."  (!)

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η επιλογή του Γιώργου Παπαμανώλη βουλευτή πλέον της νεοσυγκροτηθείσας Κ.Ο. της "Δημοκρατικής Αριστεράς" (22.3) εκλεγμένου το διάστημα 2009 -2012 με το Πασοκ στις Κυκλάδες, να επιλέξει να προσχωρήσει στην πολιτική ομάδα που συγκρότησε ο Φώτης Κουβέλης.
Σε συνεντεύξεις του σε τοπικά καθώς και Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Παπαμανώλης, ως μέλος της "ομάδας" των 5 διαγραφέντων απο το Πασοκ και ως μέλη της νεοσύστατης Κ.Ο. της "Δημοκρατικής Αριστεράς", έχει δηλώσει πως οι απόψεις του ίδιου και των 5 συναδέλφων του συγκλίνουν με τον Φώτη Κουβέλη ενω εμφανίστηκε σίγουρος για την πολιτική μεταγραφή του στη «Δημοκρατική Αριστερά», αναφέροντας οτι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις Κυκλάδες με το νέο του κόμμα.
Σε συνεντεύξεις του σχετικά με την πολιτική του "στροφή" έχει αναφέρει μεταξύ άλλων οτι, "Για όσους επιχειρήσουν να με ταυτίσουν με τις κυβερνητικές πολιτικές, τα Μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας, κάποια από τα οποία και ο ίδιος είχα ψηφίσει πριν χωρίσουν οι δρόμοι μου από το ΠΑΣΟΚ, αξίζει να πω οτι, όλοι μας έχουμε μια διαδρομή σε αυτόν τον τόπο και κρινόμαστε από τον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει με μένα. Διαφώνησα πολλές φορές με το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας σημαντικά νομοσχέδια".
Παράλληλα, δεν έχει "διστάσει" να .. την "πέσει" και σε συναδέλφους του σχετικά με τον "βαθμό" εντοπιότητας τους ή επαφής τους με την πραγματικότητα και καθημερινότητα των Κυκλάδων, σημειώνοντας πως "..είναι ο μοναδικός εν ενεργεία βουλευτής των Κυκλάδων, ο οποίος είναι αυθεντικός Κυκλαδίτης και έχει ζήσει τα προβλήματα του Νομού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του..". Χαρακτηριστικά διαβάζουμε οτι έχει αναφέρει πως, «Γεννήθηκα, μεγάλωσα, εργάσθηκα και ζω στις Κυκλάδες. Κι αυτή τη στιγμή είμαι ο μόνος βουλευτής που το έχει κάνει αυτό. Ο κ. Βρούτσης ναι μεν κατάγεται από τη Νάξο, αλλά δε νομίζω ότι έχει μεγαλώσει και έχει ζήσει στο νησί του. Ο κ. Ρήγας, ήρθε στις Κυκλάδες ως έπαρχος και αργότερα ως νομάρχης. Εγώ δε μπήκα κατευθείαν στην πολιτική. Πρώτα έζησα και εργάσθηκα, στο Νεώριο, στα πλοία, έγινα μικροεπιχειρηματίας και έχω ένα πλούσιο ιστορικό στις Κυκλάδες. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου, γιατί έχω ζήσει τα προβλήματά του, δίπλα στους εργαζόμενους και στην κοινωνία».

Απο πλευράς ΝΔ εκ νέου υποψήφιος στις Κυκλάδες θα είναι ο εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Βρούτσης ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο ως αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της ΝΔ. Θέση απο την οποία παρακολούθησε και έκρινε τις επιλογές της Κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο, ενω συμμετείχε στην διαμόρφωση των θέσεων της ΝΔ σχετικά με την οικονομία. (κεντρικό θέμα άλλωστε ήταν τα "φορολογικά", σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή...) 
Πληροφορίες απο την ΝΔ λένε οτι το ψηφοδέλτιο να στελεχωθεί και απο νέους ανθρώπους που δεν θα έχουν συμμετάσχει ξανα στα κοινά, σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν στον κόσμο που δεν θα έλεγε κανείς οτι αποτελούν και τον ... σκληρό πυρήνα της ΝΔ. Η εποχή πάντως ευνοεί σε ανοίγματα σε πρόσωπα καθώς και επιλογές που σε άλλες περιπτώσεις θα έμοιαζαν ακραίες.... 
Σε οτι αφορά το Πασοκ, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Ρήγα (εκτός κι αν μας κάνει καμμιά .. έκπληξη όπως ο κ. Πάγκαλος που δήλωσε οτι δεν θα είναι υποψήφιος για λόγους που έχει εξηγήσει...) ενω σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο κόμμα γίνονται προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο ώστε τα ψηφοδέλτια να αποτελούνται απο ανθρώπους που δεν ανήκουν στους "φαν" του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά εκφράζουν διάφορες τάσεις μέσα στο πασόκ, ώστε το κόμμα να διατηρήσει τον πολυσυλλεκτικό του χαρακτήρα (με τον οποίον άλλωστε καλά τα έχει καταφέρει τα τελευταία 20 χρόνια...) αλλά και να αντικρούσει στην πράξη τις απόψεις που το βλέπουν να μετατρέπεται σε "κόμμα Βενιζέλου". Ομοίως, και σε οτι αφορά το Πασοκ, είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε για υποψήφιους στους οποίους ενδεχομένως να μην πήγαινε ποτέ το μυαλό μας... 
Κρίμα πάντως που οι περισσότεροι "πασόκοι" έχουν καταπιεί .. την γλώσσα τους και δεν μπορούν να σκεφτούν και να βρουν τίποτε καλό να πούν για τα δύο χρόνια που κυβέρνησε η παράταξή τους (απο κεί να καταλάβει κανείς τι βέρτιγκο ζουν...) ενω ακόμη χειρότερα, ούτε οι νέοι του εν λόγο κόμματος φαίνεται να έχουν υπόψη τους 5-10 καλά πράματα που ενδεχομένως να συνέβησαν στις ζωές μας.... Το .. κρίμα λοιπόν, στον λαιμό τους, που λέει κι ο -σοφός- λαός... 
Απο πλευράς ΚΚΕ σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Σιγάλα, το δε ΚΚΕ φαίνεται οτι να ανεβάζει τα εκλογικά ποσοστά του, με την απορία να διαμορφώνεται σε επίπεδο Κυκλάδων στο "πόσο" θα τα ανεβάσει σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και στον χώρο του ΚΚΕ "παίζει" η σκέψη να θέσουν υποψηφιότητα πρόσωπα γνωστά στην Αθήνα κι οχι προερχόμενα απο τον τοπικό "στίβο" σε μια προσπάθεια για ενα ακόμη καλύτερο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Απο πλευράς Σύριζα και χωρίς να έχουμε πολλές πολλές πληροφορίες μοιάζει μάλλον πιθανό να στηριχθούν νέοι άνθρωποι, με όσους μένουν και εργάζονται στις Κυκλάδες να εμφανίζουν πλεονεκτήματα έναντι "αθηνοκεντρικών" υποψηφιοτήτων. Απο πλευράς Σύριζα αναμένεται να γίνει προσπάθεια να συσπειρωθούν σε αυτόν τον πολιτικό χώρο οι λεγόμενες και ως "αντιμνημονιακές" ψήφοι, ή η ψήφος όσων δεν προτίθενται να στηρίξουν τα "μεγάλα" (;) κόμματα. 
Σε οτι αφορά την "δημοκρατική Αριστερά" "φαβορί" εκ των πραγμάτων θεωρείται ο κ. Παπαμανώλης που είχε και συνεχίζει να έχει αρκετά ισχυρό "φαν κλάμπ" στις Κυκλάδες, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να ενισχυθεί μιας και φαίνεται οτι συσπειρώνει μεγάλο μέρος απο τις "αντιμνημονιακές" ψήφους. 
Αισθητή, σύμφωνα με ...το κλίμα που επικρατεί, θα καταφέρουν να κάνουν την παρουσία τους τα κόμματα των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" με επικεφαλής τον κ. Καμμένο καθώς και ο Λαός, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής καμμιά ανακοίνωση ή πληροφορία σχετικά με τα ονόματα των υποψηφίων τους.

Μαγιάτικες λοιπόν φέτος οι εκλογές, με τον ενδιαφέρον όμως του κόσμου και του κοσμάκη να εστιάζεται περισσότερο στις .. ανακοινώσεις και τα μέτρα του Ιουνίου (που απο τώρα ξέρουμε οτι θα παρθούν...) παρά στο άθροισμα των ψήφων των υποψήφιων.
Σε κάθε περίπτωση, με την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα "πώς και τα γιατί" του καθενός... 

μια βραδιά στο λεβερκούζεν (λίγο έξω απο τον σταθμό;...)

Πενθήμερο επαφών με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και με παράγοντες τουρισμού της χώρας θα έχει η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη που θα επισκεφθεί τη Γερμανία από την Δευτέρα 26 έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012.
Στόχος της επίσκεψης είναι η επαναβεβαίωση της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο λαών, έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών.
Στην αντιπροσωπεία μετέχουν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και πρώην γενικός γραμματέας Τουρισμού, Γιώργος Πουσσαίος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Xατζηδιάκος και οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης και Νάξου, Μανώλης Σέργης.

-Την ελληνική αντιπροσωπεία θα υποδεχτεί ο διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της Γερμανίας, ενώ ο κύκλος επαφών θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας (26 Μαρτίου) με τον υφυπουργό Εργασίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, Hans- Joachim Fuchtel.
-Την Τρίτη (27 Μαρτίου),  θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον επικεφαλής βουλευτή της Επιτροπής Τουρισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, Klaus Brahmig. Να σημειωθεί ότι ο κ. Brahmig είχε πραγματοποιήσει ένα χρόνο πριν επίσκεψη στη Σύρο, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με γερμανική αντιπροσωπεία για τον τουρισμό.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρα, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Haeusler και άλλα στελέχη του υπουργείου, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθούν το Konrad Adenauer Stiftung (KAS-Foundation).
Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον, Ernst Burgbacher, Επίτροπο Τουρισμού του υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας.
Την επόμενη μέρα (Πέμπτη) η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κίελο όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με παράγοντες του Τουρισμού και τις τοπικές αρχές.
Το πρωί της Παρασκευής,  θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο. Ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων, πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού - ενημέρωση για την ύδρευση στα νησιά του Ν. Αιγαίου

Την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις καλές πρακτικές και τις προοπτικές για την ύδρευση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακρυωνίτης, στην ημερίδα που διοργάνωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού η Περιφέρεια Αττικής και η ΕΥΔΑΠ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου, κλήθηκε να αναπτύξει το τοπίο ύδρευσης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζοντας τα ελλείμματα και τις ανάγκες.

Στην εισήγησή του έκανε σαφές πως το νερό συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου (λόγω ανεπάρκειας, κόστους, ποιότητας), λέγοντας πως "η εξασφάλισή του γίνεται με δεξαμενές ομβρίων, γεωτρήσεις, λιμενοδεξαμενές, φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης και μεταφορά με πλοία”, επεσήμανε και εξήγησε πως “η μεταφορά με πλοία στα μικρά νησιά εκτός από το υψηλό κόστος (~12€/m3) παρουσιάζει και προβλήματα διαθεσιμότητας. Τα φράγματα και οι λιμενοδεξαμενές, όπου δεν αστόχησαν και αξιοποιήθηκαν (Νάξο, Ίο, Μύκονο, Ρόδο, Αστυπάλαια), απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα".
Ως αφανή παράγοντα εξοικονόμησης νερού ο κ. Μακρυωνίτης ανέφερε τις δεξαμενές ομβρίων αφού ετήσια εξοικονομούν μερικά εκατομμύρια m3 νερού καλής ποιότητας και μειώνουν τις απαιτήσεις από τα δίκτυα σε περιόδους αιχμής (Ιούλιο-Αύγουστο).
Τόνισε, ωστόσο, πως για τις αφαλατώσεις, που ιδιαίτερα στα μικρά νησιά αποτελούν μονόδρομο και βέλτιστη λύση (άριστη ποιότητα νερού με κόστος μικρότερο του 1,5€/m3), η Πολιτεία δεν έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις και οι διαδικασίες (απαιτούνται πάνω από 15 αδειοδοτήσεις) καθιστούν ενίοτε απαγορευτική την εγκατάστασή τους.
Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της ΠΝΑ να υλοποιήσει έργο εγκατάστασης μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου επεκτείνοντας την καλή αυτή πρακτική που εφαρμόστηκε στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας και αποτελεί σπουδαία κοινωνική και περιβαλλοντική δράση. Σημειωτέον ότι τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της πρώτης μονάδας στη Σύρο εξοικονομήθηκαν: 246.000 πλαστικά μπουκάλια, 1,107 εκατομμύρια λίτρα νερού, 13,28 τόνοι πετρελαίου, 22,14 τόνοι CO2 καθώς και 365.720 € που μπορούν να διατεθούν στους πολίτες.
Τέλος, επεσήμανε πως προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελούν "η αειφορική διαχείριση, η εξοικονόμηση, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η τιμολογιακή πολιτική, η υποχρεωτική κατασκευή δεξαμενών στις νέες οικοδομές, η αξιοποίηση των φραγμάτων και των λιμενοδεξαμενών, η κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης, η αξιοποίηση των ΑΠΕ για τη λειτουργία των αφαλατώσεων, η αντικατάσταση και σωστή συντήρηση των δικτύων και η επαναχρησιμοποίηση μετά από επεξεργασία των υγρών αστικών αποβλήτων".