Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2009

Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά πραγματοποίησε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου με θέμα την αποκατάσταση του Στεγάστρου του Αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης η κ. Μανούσου ενημέρωσε τον υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και του ζήτησε να αναλάβει ο ίδιος την απεμπλοκή της κατασκευής.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου,

Συνάντηση είχε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση ήταν συνέχεια της από 20/2/09 επιστολής της προς τον Υπουργό.

Η κ. Μανούσου ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την απεμπλοκή και την προώθηση του έργου αποκατάστασης του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Μανούσου «η υπομονή των κατοίκων της Σαντορίνης εξαντλήθηκε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταστραφεί οικονομικά και μόνο εσείς μπορείτε πια να δώσε λύση».

Όπως ανέφερε η κ. Μανούσου, ο Υπουργός είναι απόλυτα ενημερωμένος για το όλο θέμα. Έχει δείξει εντονότατο ενδιαφέρον και διαβεβαίωσε τη Βουλευτή, ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά το θέμα του στεγάστρου. Εξέφρασε δε, την βούλησή του να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα αυτό.

Πληροφόρησε δε την κ. Μανούσου, ότι προκειμένου να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, περιμένει να λάβει την επιστολή της Δ/ντριας της Πολεοδομίας Σαντορίνης, την οποία ανακοίνωσε μέσω του τύπου, ότι έχει στείλει στον Υπουργό.

Η κ. Μανούσου δήλωσε ότι « Με την όλη συζήτηση και στάση του Υπουργού είμαι πεπεισμένη πλέον ότι μόλις φτάσει και η επιστολή αυτή με τις απόψεις της Πολεοδομίας Σαντορίνης, θα προβεί άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή σε όλες οι ενέργειες που απαιτούνται. Ο κ. Σαμαράς με διαβεβαίωσε ότι θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία ώστε να έχουν άμεση ενημέρωση μέσω εμού, οι φορείς και οι κάτοικοι της Σαντορίνης ».











ο Υπoυργός, η Βουλευτής και το κάδρο. συγνώμη, το Στέγαστρο..













.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2009




Εκτός τόπου Νο2.

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που έστειλε στον Τύπο (και σε μας βέβαια!) ο βουλευτής Λασιθίου του Πασοκ Μιχάλης Καρχιμάκης σχετικά με τις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών κρατικών και ημικρατικών οργανισμών .
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν σήμερα σε αρκετές εφημερίδες και σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και … πραγματικά εκπλήσσουν μιας και οι εν λόγω αμοιβές μακράν απέχουν από τον μέσο ελληνικό μισθό, ενώ δημιουργούν την εικόνα ότι και στην ελλάδα έχουμε γκόλντεν μάνατζερς. Καλή ώρα σαν αυτούς τους Αμερικάνους όπου ενώ οι επιχειρήσεις που διηύθυναν έπαιρναν την μαύρη κατρακύλα στα χρηματιστήρια και παρήγαγαν εκατοντάδες ανέργους και επενδυτές στα πρόθυρα του εγκεφαλικού, εκείνοι αμέριμνοι απολάμβαναν τα οφέλη της θέσης τους κι έκαναν ακριβές διακοπές.
Αξίζει λοιπόν τον κόπο, άλλη μια ανάρτηση «εκτός τόπου» σε αυτήν τη σελίδα, για να δούμε πόσο πληρώνονται οι εγχώριοι γκόλντεν και …να συγκρίνουμε αν τολμάμε!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο κ. Καρχιμάκης έχει κάνει καλή δουλειά, δουλειά ρεπόρτερ και μαθηματικού(!) ,υπολογίζοντας αναλυτικά το πόσο πληρώνονται οι γκόλντεν μας ακόμη και …. ανά ώρα!
Ένα «πετυχημένο» πάντως σχόλιο στο θέμα θα μπορούσε να είναι το παρακάτω στιγμιότυπο από ελληνική ταινία με τίτλο «δύσκολη η ώρα της πληρωμής» όσο κι αν στην προκειμένη περίπτωση η ώρα της πληρωμής είναι δύσκολη μόνο για τους μονοθεσίτες μισθοσυντήρητους έλληνες.
www.youtube.com/watch?v=2YhCEMteqeI

σημ. παραθέτουμε ελάχιστα στοιχεία μιας και το υλικό είναι πολυσέλιδο.

Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΘΝΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 607.835 ευρώ ετησίως ή 50.562 ευρώ μηνιαίως ή 2.350 τη μέρα ή 293 ευρώ την ώρα, δηλαδή… (τακτικές αποδοχές και bonus – ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες αμοιβές καθώς και η προνομιακή απόκτηση μετοχών της Εθνικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ )

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ (μισθός, bonus και μετοχές της Εθνικής) ΑΝΩ ΤΩΝ 620.000 ευρώ το χρόνο ή 52.000 ευρώ το μήνα ή
2.405 ευρώ μεροκάμματο ή 300 ευρώ ΤΗΝ ΩΡΑ!!!»

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Δ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ300.000 ευρώ ετησίως ή
25.000 ευρώ το μήνα ή 1.157 ευρώ τη μέρα ή 145 ευρώ την ώρα
Σ. ΛΕΥΤΕΡΙΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 210.000 ευρώ ετησίως ή
17.500 ευρώ το μήνα ή 810 ευρώ τη μέρα ή 101 ευρώ την ώρα, δηλαδή …
Τ. ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ2 10.000 ευρώ ετησίως ή
17.500 ευρώ το μήνα ή 810 ευρώ τη μέρα ή 101 ευρώ την ώρα
Α. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 180.000 ευρώ ετησίως ή 15.000 ευρώ το μήνα ή 695 ευρώ τη μέρα ή 87 ευρώ την ώρα
Ι. ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ180.000 ευρώ ετησίως ή
15.000 ευρώ το μήνα ή 695 ευρώ τη μέρα ή 87 ευρώ την ώρα

ΣΥΝΟΛΟ: 1.080.000 ΕΥΡΩ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
Στο τεράστιο αυτό κόστος προστίθενται οι αλόγιστες δαπάνες για αμοιβές ημετέρων πρώην υπαλλήλων της Εταιρείας που συνταξιοδοτήθηκαν ως Διευθυντές με παχυλές αποζημιώσεις και κατόπιν επαναπροσλήφθηκαν ως Σύμβουλοι εισπράττοντας σε πολλές περιπτώσεις αμοιβές ανώτερες και από αυτές των Γενικών Διευθυντών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχος δικηγόρος που αποχώρησε λαμβάνοντας 1.500.000 εκ ευρώ και επαναπροσλήφθηκε ως σύμβουλος λαμβάνοντας πάνω από 200.000 ευρώ ετήσιες αποδοχές!

ΔΕΗ
Τ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 300.000 ευρώ ετησίως ή 25.000 ευρώ το μήνα ή 1.157 ευρώ τη μέρα ή 145 ευρώ την ώρα

ΟΤΕ
ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΤΕ 580.000 Ε
ΑΪΒΑΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 380.000 Ε
ΚΑΠΠΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 250.000 Ε
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 250.000 Ε
ΕΥΘΥΜΕΡΟΥ ΜΑΡΙΑΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 230.000 Ε
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 225.000 Ε
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΚΗΣ (ΟΧΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ) ΔΝΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 200.000 Ε
ΧΟΥΝΤΑΛΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΝ. ΔΝΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ180.000 Ε
ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ170.000 Ε
ΤΖΙΜΕΑ ΝΤΕΠΥΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ160.000 Ε
ΜΠΑΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ140.000 Ε
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣΣΥΓΚΡ. ΕΤΑΙΡ. ΠΕΛΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ140.000 Ε
ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ100.000 Ε
ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡ. ΠΕΛΑΤΩΝ100.000 Ε
ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ100.000 Ε
ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡ. ΠΕΛΑΤΩΝ100.000 Ε
ΚΟΥΣΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ
Συνήθως, σε αυτην την σελίδα ασχολούμαστε με θέματα σχετικά με την επικαιρότητα της Σαντορίνης. κατα καιρούς όμως ανεβάζουμε και θεματάκια που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, που μας έκαναν να χαμογελάσουμε ή να προβληματιστούμε.
ένα απο αυτά είναι το παρακάτω.
οφείλω δε να πω οτι το κειμενάκι κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες μέσω μέιλ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία!
εγω ...απλά ευχαριστώ το φίλο που μου το έστειλε.
α, επίσης, το κειμενάκι είναι ανυπόγραφο.
ο συντάκτης, προφανώς, είναι απλός άθρωπος, μπορεί και λαικός τύπος και δεν τον ενδιαφέρουν η δημοσιότητα, τα αυτόγραφα, η κοινωνική καταξίωση, η επαγγελματική ανέλιξη, η απόκτηση χρήσιμων φίλων, τα ακριβά σπόρ και τα ακριβά ρούχα.

ελπίζω -τουλάχιστο- να χαμογελάσετε!


η οικονομική κρίση σε απλά ελληνικά
(τα άλλα, τα "περίπλοκα" με την επαγγελματική ορολογία, όπου ο καθένας λέει τα δικά του και δεν βγάζεις άκρη -αυτός είναι άλωστε κι ο σκοπός- τα αφήσαμε .... στη δουλειά!)


Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε - Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο φάση. Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο - το αφεντικό του μαγαζιού, κωλόχοντρος αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα - διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός - βάλτους κι αυτούς στην ιστορία. Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός;
Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι - κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα - κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς.

Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός - σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα ένα μπακάλικο - να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.
Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν (μαλάκας είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιμές ανεβαίνουν. Τι γίνεται μετά;

Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουν κανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα - οπότε δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα - τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ´απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι με βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ - το μπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος.

Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ; Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους - που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ - άσε που ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να με ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα».

Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο πούστης ο χοντρός; Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζει με τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο.
«Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με!» παρακαλάει ο χοντρός. «Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια - κάνε κάτι να έρθω στα ίσα μου, γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιά πουτάνα στην οικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα μέλι-γάλα.

Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει - αλλά ο τσιφούτης είναι λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούμε.
Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές από τα καλλιτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται. «Φέρτε μου τα φράγκα κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν, σπάνε,
κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραμένει.

Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με, καλοί μου άνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουν επειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν.
Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και μπόλικα χαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν απομείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ μέσα στο μπλοκάκι - τα λεφτά μου δεν θα τα βγάλω!»

Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» - έχει ξανοιχτεί πολύ, έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και ο κόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δεν τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από το χάλι τους, να μην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά, που λέει ο λόγος. Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης - την πληρώνουν οι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί η επιχείρηση.
Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη στα πρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. «Το νου σας τυριά, θα σας φαν´οι βλάχοι!» που λέει κι ο φιλόσοφος.
Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί,
άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα - με νιώθεις;


Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι μέτρα πρέπει να πάρει; Απαντήστε και εισπράττετε τη βάσην ας πούμε, με ολίγη από μπούτι εισπράττετε και το δίπλωμα οικονομολόγου να το 'χετε, να πορεύεστε στους χαλεπούς καιρούς.


Απαντήσεις που δοθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της μπακαλικής:
1. Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήματα στους φτωχομπινέδες και ξεχρεώνουν το μπακάλη και τον τσιφούτη.

Σχόλιο: Αγαπητό μου παιδί, μάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του Έκτορος Μαλό και της Μυρτώς Κοντοβά - δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης! Και τι είναι ρε το κράτος, που θα μειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίας αναξιοπαθούντων μισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει και δεν του φτάνουν - εσύ προτείνεις μείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτά στους φτωχους, σιγά μην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο μαλακίες και θα βρεθούν ακόμα πιο χρεωμένοι - έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου αγαπητό μου παιδί.

2. Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούμενα από την τσέπη του και τα κρατάει λίγα-λίγα από τα μισθά των φτωχώνε.

Σχόλιο: Από τον προηγούμενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συμπέρασμα για να μη σε πάρουν είδηση; Ρε πανίβλακα, αφού και το κράτος από τον τσιφούτη δανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει; Ξαναπέρνα τον Σεπτέμβρη χωρίς τον κηδεμόνα σου, έτσι κι αλλιώς θα ξανακοπείς λόγω αντιγραφής.

3. Αφήνει το κράτος τον τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανε μαλακίες και ανοίγει ένα δικό του μπακάλικο μαζί με μια κρατική τσιφουτερί για να βολευτεί ο κοσμάκης.

Σχόλιο: Κατ' αρχάς η γλώσσα που χρησιμοποιείς δεν ταιριάζει σε επιστήμονα παύλα άνθρωπο. Κατά δεύτερον, αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηματοδοτεί τους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατά τρίτον, είσαι παλιοκομμούνι και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος και θα ξαναλειτουργήσουμε τη Μακρόνησο, να δούμε τι θα κάνουμε με σένα.

4. Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστερά και το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στον τσιφούτη για να μη γκρινιάζει. Και τους λέει «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ - γράψτε κατά βούληση, εγγυώμαι εγώ τα λεφτά σας».

Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συμμορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα μαθήματος.

Στο ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμπασα η ανθρωπότης προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έμπνευση να «δανείσει» χρήματα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους μηχανισμούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Σήμερα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες μπερδεύονται στο άκουσμα του παραπάνω ονόματος. Η συνήθης αντίδραση είναι του στυλ «Μπράουν; Άι θινκ χι ιζ εν οβερεστιμέιτεντ πλέιερ - ΑΕΚ Αθενς σουντ νοτ ρινιού χις κόντρακτ! Παντελής Μπράουν ιζ φορ δε μπάζα άι τελ γιου». Κοντολογίς, όλο και περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τη μαλακία του Γκόρντονα του Καφέ. Γιατί; Διότι
το πρόβλημα ήταν το πλεόνασμα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγμα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασματικού χρήματος μέσω του υπερδανεισμού. Που με τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασματικό χρήμα δεν μπορεί με τίποτα να γίνει πραγματικό.
Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση - είσαι, το λιγότερο, μαστουρωμένος! Για περισσότερες πληροφορίες ξαναδιάβασε την απάντηση νο.4. Μάλιστα ο δικός μας οικονομικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραμύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια που θα δώσουμε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούμε την χρηματοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος! Μα φυσικά και δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη μου! Εσείς μέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισμούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειμμα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη πρέπει να δανείζονται χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους) - τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!

Ξεκαθαρίζω - η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει με συνταγή αλμπάνη γιατρού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Από πού να πάρω αυτά τα φάρμακα γιατρέ μου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρμακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!».
Ξεκαθαρίζω - μέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, μέχρι δηλαδή να αντιμετωπίσουν τη ζημιά από το πλασματικό χρήμα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσματικές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου ακόμα και μέρα-μεσημέρι. Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήματά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας-ήχου, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα. Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώμα.
Ξεκαθαρίζω - άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, προγράμματα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.
Ξεκαθαρίζω - αυτή τη φάση οι γραμματιζούμενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό που δεν πέφτει με τίποτα), συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση των παραγωγικών διαδικασιών μέχρι τη στιγμή που…

Που; Δεν θα αναλύσω το μαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστημα καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο. Θα σου πω όμως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονομολόγοι στο μάθημα της οικονομικής θεωρίας - όταν μελετάνε τα νεώτερα οικονομικά μοντέλα.


Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Μόνο έτσι θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα με τη (σε μεγαλύτερο βαθμό) μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιμών. Μαγικό, έτσι;

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Ένα δελτίο Τύπου μα πάνω απ' όλα,
ενα υπέροχο και έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο μας έστειλε ο γνωστός και αγαπητός συμπατριώτης μας Μανώλης Λιγνός με θέμα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Κ. Ραγκούση- Κοντογιώργη με τίτλο "Παριανοί λατόμοι. Απο την Πάρο στην Πεντέλη" και θέμα την δύσκολη δουλειά της εξόρυξης και διαμόρφωσης του φημισμένου παριανού Μαρμάρου.
Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αυθεντικές μαρτυρίες των λατόμων, των λαξευτών δηλαδή του φημισμένου Παριανού μαρμάρου οι οποίες συγκίνησαν το ακροατήριό τουσ και θύμισαν στους μεγαλύτερους σε ηλικία παρευρισκόμενους την σκληρή καθημερινότητα του παρελθόντος.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Πεντέλης και ....
δανειζόμενοι τον τίτλο μιας πανέξυπνης θεατρικής παράστασης που ανέβηκε πριν απο λίγα χρόνια στην Αθήνα, θα μπορούσαμε να τιτλοφορήσουμε την είδηση
"με δύναμη απο την Πεντέλη"


Στο Δήμο Πεντέλης έγινε το πρωί της Κυριακής, 22 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του βιβλίου της Κυριακής Ραγκούση-Κοντογιώργου: « Παριανοί Λατόμοι. Από την Πάρο στην Πεντέλη». Την εκδήλωση οργάνωσαν O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ, Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ και Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΙΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. Για το βιβλίο, τη συγγραφέα και το έργο της μίλησαν: Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης, ο επικ. Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης Μανώλης Σέργης, ο Δρ Εθνολόγος – Λαογράφος Αλέκος Φλωράκης και ο Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης ., και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Λευκιανών Πάρου δασκάλα. Ελένη Σκορδίλη. Τον συντονισμό, την παρουσίαση των ομιλητών και τη διεύθυνση της όλης εκδήλωσης είχε ο νομικός, εκδότης της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» και Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου Μανώλης Λιγνός.

Εξαίρετη η φιλοξενία του Δήμου Πεντέλης, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Στεργίου, παιδί λατόμου και ο ίδιος , που μετά την ομιλία του πρόσφερε στην κ. Ραγκούση το έμβλημα Δήμου Πεντέλης .

Η παρουσία της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων, τόσο με την προσφώνηση του Πρόεδρου της κ. Στέφανου Πανώριου, όσο και φροντίδα όλων των μελών του Δ.Σ για την πλούσια από παραδοσιακά παριανά προϊόντα δεξίωση και την περιποίηση των καλεσμένων, άφησε άριστες εντυπώσεις .Η προσέλευση ήταν πέραν από το αναμενόμενο, λόγω του ψύχους .

Το βιβλίο, έκδοση του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου «ΑΝΘΕΜΙΟΝ», είναι μια μελέτη για την εποχή της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον ανθρώπινο παράγοντα και στην περίπτωση του βιβλίου τους Λατόμους της Πάρου. Η έρευνα δεν περιορίζεται στην αναζήτηση στοιχείων από αρχεία, στατιστικές και αναλύσεις. Η συγγραφέας συναντά τους ίδιους τους Λατόμους και καταγράφει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τις αυθεντικές τους μαρτυρίες.

Εύστοχα επισημάνθηκε από τους ειδικούς ομιλητές ότι πρόκειται για ένα σπάνιο έργο, στο οποίο η συγγραφέας, χωρίς να παραβλέπει τους κανόνες ενός σοβαρού επιστημονικού πονήματος, αποκαλύπτει και αναδεικνύει με μια λυρική συναισθηματική διάθεση τον άνθρωπο του μόχθου και το μεγαλείο του. Από τις διηγήσεις των Λατόμων, φαίνεται ότι μεταξύ της συγγραφέα και των λατόμων αναπτύχθηκε ένας ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης και σεβασμού, που εκδηλώθηκε στην παρουσίαση με τρόπο μοναδικό και εξέπληξε το ακροατήριο. Όταν η συγγραφέας τέλειωσε την ομιλία της, οι παριστάμενοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους, ενώ οι αφηγήσεις των Λατόμων επέτειναν τη συγκινητική ατμόσφαιρα. Πρώτα ο Μοσχονάς Ραγκούσης εκ μέρους των Λατόμων, που ζουν στην Πεντέλη, πρόσφερε στη συγγραφέα ένα κομμάτι πεντελικό μάρμαρο, με σκαλισμένο ένα ανθέμιο « μετά τιμής» και μετά ο Λατόμος Γιώργος Λουκής, που ήρθε από την Πάρο με ένα κομμάτι «λιχνίτη», πάνω στο οποίο διακρίνοταν η φιγούρα του νέου με το τσουβαλάκι στον ώμο, όταν έπαιρνε το δρόμο «Από την Πάρο στην Πεντέλη», δεν δίστασε δημόσια μαζί με το δώρο του, να απευθυνθεί στη συγγραφέα : «Τώρα σε νιώθουμε κι εσένα ένα από εμάς. Είσαι ένας λατόμος…» και καταχειροροκροτήθηκε.

Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στην εκδήλωση αυτή, θα την αναθυμούνται ασφαλώς για πολλά χρόνια.
Ευστοχότατο το σχόλιο του portal www.neasantorinis.gr σχετικά με την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων για τις τουριστικές επιχειρήσεις από 2% σε ε 0,5% σύμφωνα με το οποίο καλό να είναι να μην βλέπουμε μόνο τους ΟΤΑ που διαμαρτύρονται για την απώλεια των εσόδων τους αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν για τους επαγγελματίες. Πόσο μάλλον σε αυτήν την δύσκολη ,οικονομικά, εποχή.

Σχετικά με τους «γκρινιάρηδες» OTA πάντως που διαμαρτύρονται για χαμένα έσοδα του ταμείου τους, καλό θα ήταν να είναι περισσότερο προσεκτικοί με τα χρήματα που σπαταλούν ,κατά καιρούς, σε ανούσιες εκδηλώσεις…..




«Εκτός σύνδεσης» και εκτός … γραμμής έμεινε ,για μια ακόμη φορά, η Σαντορίνη με την Σύρο.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την διακοπή των δρομολογίων από την Σαντορίνη προς την Σύρο επισημαίνει σε επιστολή του προς το ΥΕΝ ο Έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος. Στην επιστολή σημειώνει πως η εταιρεία BLUE STAR FERRIES σταμάτησε οριστικά και τα δύο δρομολόγια από Σαντορίνη-Ίο –Νάξο-Πάρο-Σύρο-Πειραιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη αποκλείοντας τα νησιά Ίο και Θήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκοπούν τα νησιά μας από την Σύρο και να μην μπορούμε να πάμε στην πρωτεύουσα του νησιού με σύγχρονα πλοία, γεγονός που αποτελεί -ένα ακόμη- πλήγμα, στην ήδη ελλειπή ακτοπλοϊκή κάλυψη των νησιών των Κυκλάδων.



Σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Sea Diamond μας καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του πλοίου, στα πλαίσια της ενημέρωσης του Θηραϊκού.
Η ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει αύριο Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 στις 18:30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο.





Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου θα κάνει την ετήσια γιορτή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας στο κέντρο «Αηδόνι» στον Εξωμύτη του Εμπορείου και καλεί τα μέλη και τους φίλους του. Στην εκδήλωση θα ακουστούν νησιώτικα και κρητικά τραγούδια από τους Σπύρο και Νίκο Βασσάλο και Άγγελο Δρόσο αντίστοιχα.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν για την προσφορά τους ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής του Συλλόγου καθώς και ο για πολλά χρόνια πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Σιγάλας όπου κατά την διάρκεια της θητείας του ο πολιτιστικός Σύλλογος διεύρυνε τις δραστηριότητές του και μετονομάστηκε από Πολιτιστικός Σύλλογος Εμπορείου σε Θήρας.



Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009

να το κοντύνω λίγο ακόμα;
στην αρχή μας λέγατε για μια εβδομάδα, μετά για 6 μέρες και τώρα, βλέπουμε οτι τελικά θα είναι 4! οι μέρες που θα βρεθούν στην Σαντορίνη οι επιβάτες του Αμερικανικού πολεμικού πλοίου που θα αγκυροβολίσει στην Καλντέρα.

το διάστημα, σύμφωνα με τις τελευταίες -επίσημες- ανακοινώσεις θα είναι 1-4 Μαρτίου.
η εθιμοτυπία πάντως θα κρατηθεί, κι ετσι μαθαίνουμε οτι ο Δήμαρχος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο πλοίο στο οποίο θα μεταβεί και ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ που θα υποδεχτεί τους αξιωματικούς του πληρώματος.



Ψηφίστηκε τελικά (έγινε Νόμος του κράτους δηλ από προχθές) όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της τοπικής της ΝΔ Ηλίας Πελέκης η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, κι ετσι από 2% θα πληρώνουν(μ)ε 0,5%.
Το αποτέλεσμα; Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται για τα χαμένα έσοδά τους την ίδια ώρα που οι επαγγελματίες εκφράζουν την ανακούφιση τους.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση δεν «διαφημίζεται» επαρκώς από τους ανά την χώρα κομματικούς παράγοντες της ΝΔ, λές κι όλος ο κόσμος νοιάζεται για τα έσοδα (την τσέπη) των Δήμων κι όχι για το προσωπικό του όφελος….


Διακοπή ρεύματος θα έχουμε αύριο, όπως μας ενημέρωσε η ΔΕΗ, 8-10 το πρωί σε Μεσαριά και Πύργο.


Την Παρασκευή 27 του μήνα θα κάνει την ετήσια γιορτή του ο Σύλλογος των Βοθωνιατών Θήρας στο κέντρο «Μαριώ» στον Μονόλιθο. Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες (οι δεύτερες είναι δωρεάν, οι πρώτες κοστίζουν 20 ευρώ το άτομο) στον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος στο 6972 829150

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009

Ερώτηση με θέμα την κατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού της ΔΕΗ κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης.

Την αποτελεσματική προστασία του υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα τα νησιά Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια ζητά ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Βρούτσης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ζητά από το Υπουργείο να εφαρμοσθεί στην πράξη η υπ’ αριθμόν 2121/33/2006 απόφαση του Υπουργείου Εμπ. Ναυτιλίας, η οποία απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία μηχανότρατας στους θαλάσσιους δίαυλους μεταξύ των νησιών Νάξου, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων και Κέρου. Δυστυχώς σήμερα η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση δεν εφαρμόζεται στην πράξη και η αλιεία συνεχίζεται αδιάκοπα στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Τη στιγμή μάλιστα που δύτες της ΔΕΗ ερεύνησαν την περιοχή και διαπίστωσαν ότι ο αγωγός, λόγω της συνεχούς φθοράς του από τις ανεμότρατες, βρίσκεται για μια ακόμα φορά κοντά στην πλήρη καταστροφή.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έχει σημάνει συναγερμό στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με στόχο να προστατευθεί αποτελεσματικά ο υποθαλάσσιος αγωγός ηλεκτρικού ρεύματος και να μην επαναληφθούν οι παρελθούσες καταστροφές του. Καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα τα νησιά Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά να παραμείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.




Την έκτακτη σύγκληση Νομαρχιακού Συμβουλίου και μάλιστα στην Σαντορίνη ζητά ο κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, επικεφαλής της μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα την υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου.

Παρακαλούμε όπως συγκαλέσετε το Νομαρχιακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα ημερησίας διάταξης «Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με την υπόθεση κατασκευής του στεγάστρου στον Αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.

Ζητούμε την σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεδομένου ότι η Υπηρεσία της πολεοδομίας της Σαντορίνης είναι Νομαρχιακή Υπηρεσία η οποία θα έπρεπε να δικαιολογήσει τη Θέση της στην Προϊσταμένη Αρχή της και επ’ αυτής να τοποθετηθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Προκειμένου δε να ενημερωθεί καλύτερα ο λαός της Σαντορίνης προτείνουμε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να συνεδριάσει στο νησί της Σαντορίνης και μάλιστα παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων στην υπόθεση.
Ειλικρινά κουρασμένη… αλλά και -φύσει και θέση- αισιόδοξη !

Τελικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι ακούμε και πιστεύουμε, όχι για το «μέλλον του ελληνικού -και θηραϊκού- τουρισμού» αλλά για το εδώ και τώρα της τουριστικής μας βιομηχανίας. Του βιοπορισμού και της καθημερινότητάς μας.
Τα λάθη του παρελθόντος και τις ελλείψεις του παρόντος τις γνωρίζουμε, το να ακούμε όμως διαρκώς δυσοίωνες και απαισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό των νησιών και του νησιού μας δεν οδηγεί πουθενά.
Παρακολουθώ, βλέπω και διαβάζω, ότι δεκάδες νέοι άνθρωποι από την Σαντορίνη
όντας εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα νέα εργαλεία επικοινωνίας στο διαδίκτυο, κάνουν καθημερινά μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουν προς τα έξω, να προβάλουν την καλύτερη εικόνα του νησιού. Τις δυνατότητες που παρέχει η Σαντορίνη στους επισκέπτες της και το «όμορφο κάθε μέρα μας».
Από την άλλη πλευρά, καθημερινά σχεδόν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δημοσιεύματα σχετικά με το δυσοίωνο μέλλον του ελληνικού τουρισμού και το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση. Σίγουρα, δεν εθελοτυφλούμε, γνωρίζουμε και ζούμε τις δυσκολίες που θα εχει το φετινό καλοκαίρι, όμως, ύστερα κι από το τελευταίο μπαράζ ανάλογου περιεχομένου δημοσιευμάτων, καλό θα ήταν να ξεχωρίσουμε μερικά πράγματα. Και πρώτ’απ΄ όλα ότι αυτήν αυτήν κατάσταση δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο Έλληνας επιχειρηματίας ή ο Έλληνας εργαζόμενος στις τουριστικές επιχειρήσεις, όπου ο πρώτος με μεγάλο ρίσκο και ο δεύτερος προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία του στηρίζουν τον τουρισμό, ούτε μπορούμε να μεμψιμοιρούμε και να λέμε ότι για «όλα φταίνε τα λάθη του παρελθόντος».
Στην παρούσα φάση το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί σε ότι ακούμε και πιστεύουμε σχετικά με το … σήμερα του τουρισμού μας και βέβαια να κρατάμε την αισιοδοξία μας.


Δυσοίωνα πάντως είναι τα δημοσιεύματα του -ελληνικού- Τύπου για τον ελληνικό τουρισμό, κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο λιγότερους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι. Όχι και τραγικές απώλειες αν υπολογίσει κανείς ότι πέρσυ επισκέφθηκαν την Ελλάδα 16 εκ. επισκέπτες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πάντως, σημειώνει ότι «δεν φταίει το προϊόν μας, αλλά η διεθνής οικονομική συγκυρία ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων στήριξης του τουριστικού τομέα που ανακοινώθηκαν πριν από δύο μήνες από την κυβέρνηση, ενώ ζητά διαφημιστική υποστήριξη. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τα μέτρα δεν έχουν λειτουργήσει και η διαφήμιση ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει». Αυτό τουλάχιστο αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του Τύπου που αξίζει να το δούμε μιας και παρουσιάσει ενδιαφέροντα στοιχεία.


Βαρυχειμωνιά για τον ελληνικό τουρισμό
Κυριακή, 22.02.09
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=76963
ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Σε μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας για τον ελληνικό τουρισμό κινδυνεύει να εξελιχθεί το 2009. «Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά θυμίζει κινούμενη άμμο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν το έλλειμμα ρευστότητας και πόσοι tour operators θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν κλείσει, αλλά τα έξοδα τρέχουν. Υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Σπ. Γαλιατσάτος.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι αν η πτώση των αφίξεων ξεπεράσει το 10%, θα χαθούν τουλάχιστον 50.000 θέσεις εργασίας. «Το 2008 είχαμε περίπου 15 εκατομμύρια αφίξεις. Φέτος, όλα δείχνουν ότι θα κινηθούμε μεταξύ 13-13,5 εκατομμυρίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Σπ. Γκίνης.

Στην Κρήτη η πτώση στις προκρατήσεις ξεπερνάει το 35% και στη Μύκονο πλησιάζει το 30%. Στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και τη Σαντορίνη οι προκρατήσεις είναι αισθητά μειωμένες, 10%-20%, ενώ στη Ρόδο τα στοιχεία της Eνωσης Ξενοδόχων του νησιού δείχνουν πτώση της κίνησης κατά 5%-9%.

Η κρίση αναμένεται να χτυπήσει ακόμα και περιοχές που προσελκύουν πελάτες με «φουσκωμένα» πορτοφόλια, όπως η Ελούντα. Τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα μειώσει κατακόρυφα τα έσοδα των πολυτελών ξενοδοχείων και εστιατορίων της περιοχής.

Μικρότερες απώλειες αναμένεται να έχουν οι κοντινοί στην Αθήνα προορισμοί, που επενδύουν κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική, που αναμένεται να τροφοδοτηθούν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Το δυσάρεστο είναι ότι οι περισσότεροι τουρίστες που θα έρθουν από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ αναμένεται να ξοδέψουν φέτος πολύ λιγότερα χρήματα για διακοπές», αναφέρει στον ΕΤ.Κ ο πρώην πρόεδρος του HATTA κ. Ι. Ευαγγέλου.

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες διαπιστώνουν σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων στήριξης του τουριστικού τομέα που ανακοινώθηκαν πριν από δύο μήνες από την κυβέρνηση και ζητούν διαφημιστική υποστήριξη. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τα μέτρα δεν έχουν λειτουργήσει και η διαφήμιση ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Σπ. Γκίνης. Ακόμα πιο θολό είναι το «τοπίο» του εσωτερικού τουρισμού. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη για το πώς θα συμπεριφερθεί το καλοκαίρι ο Ελληνας τουρίστας.

Ωστόσο, από τον απολογισμό των περασμένων Χριστουγέννων και την ακινησία που παρατηρείται για το Πάσχα, συμπεραίνουμε ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες φοβούνται ότι η χώρα μας θα πληρώσει και την «αρνητική διαφήμιση» του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων τηλεοπτικών δικτύων και των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και επηρέασαν αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης. «Αγκάθι» για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί και η συρρίκνωση του χρόνου παραμονής Ελλήνων και ξένων τουριστών σε έναν προορισμό. Ειδικά οι ξένοι τουρίστες που -στη συντριπτική πλειονότητά τους- παραμένουν στη χώρα μας για 9-10 ημέρες, αναμένεται να μειώσουν φέτος το χρόνο των διακοπών τους στις 7-8 ημέρες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.


Δύο δωμάτια στην τιμή του ενός για το Πάσχα
Με περσινές τιμές, προσφορές και δελεαστικά πακέτα επιχειρούν οι ξενοδόχοι να προσελκύσουν τους τουρίστες που σχεδιάζουν πασχαλινές «αποδράσεις». Στα «βιβλία» με τις κρατήσεις οι σελίδες παραμένουν λευκές και αρκετοί ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων φαίνεται ότι θα προτιμήσουν να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους την περίοδο των εορτών. «Η αγορά έχει παγώσει. Δεν κινείται τίποτα. Γιατί να ανοίξει κάποιος το ξενοδοχείο του τις ημέρες του Πάσχα και όχι το Μάιο ή τον Ιούνιο; Για να πληρώσει ακόμα μεγαλύτερους λογαριασμούς;», αναφέρει στον ΕΤ.Κ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Σπ. Γαλιατσάτος.

Εγκαιρη αναζήτηση
Τα πασχαλινά πακέτα διακοπών ξεκινούν από τα 60 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας. Αλλά και σε ξενοδοχεία «πρώτης κλάσης», οι τιμές για τους… προνοητικούς εκδρομείς δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ. «Η στασιμότητα ευνοεί εκείνους που θα αναζητήσουν εγκαίρως κατάλυμα για τις ημέρες του Πάσχα. Οσο νωρίτερα κλείσουν δωμάτιο τόσο καλύτερες τιμές θα βρουν», σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Σπ. Γκίνης.

Στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το χρόνο παραμονής των εκδρομέων, οι ξενοδόχοι διαφημίζουν εβδομαδιαία πακέτα των 150-200 ευρώ από τη Μεγάλη Δευτέρα ως τη Δευτέρα του Πάσχα, κάνουν ειδικές τιμές σε παρέες που νοικιάζουν δύο ή περισσότερα δωμάτια, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχειακών μονάδων της Χαλκιδικής όπου δύο δωμάτια ενοικιάζονται στην τιμή του ενός.