Σάββατο, Ιανουαρίου 01, 2011

έχουμε και λέμε - ευχές

Το "έχουμε και λέμε" εύχεται σε όλους τους αναγνώστες του καλή και δημιουργική χρονιά, ευτυχισμένη οικογενειακή και προσωπική ζωή, υγεία, ψυχική και σωματική και επαγγελματικές επιτυχίες.
Κι όλα αυτά, με χιούμορ, μακριά και πέρα απο την νευρικότητα και ανασφάλεια που μας δημιουργούν, σε κάποιες περιπτώσεις, οι συγκυρίες. 

άρθρο Γ. Παπακωνσταντίνου στο περιοδικό «MOMENTO»

'Οπως το είχαμε υποσχεθεί, παρουσιάζουμε σήμερα το άρθρο του κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου που γράφτηκε και δημοσιεύεται στο τρέχον τευχος του 3μηνιαίου περιοδικού για τον πολιτισμό «MOMENTO» (τεύχος Δεκεμβρίου 2010)


Υπο τον τίτλο "Ο Συλλέκτης Έργων Τέχνης" το κείμενο αναφέρει,


Η ανάγκη του “συλλέγειν” σίγουρα έχει σχέση με την αναμόχλευση άλλων ενστίκτων και κινήτρων. Πίσω από έναν πιστό και οργανωμένο συλλέκτη διακρίνεται καθαρά η βαθιά γνώση και η συναισθηματική σχέση με το έργο τέχνης, αλλά και μια ερωτική διάσταση (η ανάγκη να γίνει δικό του το έργο τέχνης). Σήμερα, πολλοί συλλέκτες έχουν σπουδαίο ρόλο: μέσα στη σύγχρονη σχετικότητα και πλουραλισμό των αξιών, συχνά ορίζουν το μέτρο των καλλιτεχνικών πραγμάτων προβάλλοντας το όραμά τους μέσω των συλλογών τους. Τα έργα τέχνης δεν ανταποκρίνονται σε καμία βιοτική ανάγκη, αλλά αντανακλούν την επιθυμία των ανθρώπων που τα αγοράζουν. Γίνονται καθρέφτες του πάθους και των σκέψεών τους, κοινωνοί της καθημερινότητάς τους και συχνά σιωπηλοί συνεργοί μιας ολόκληρης ζωής. Είναι επόμενο λοιπόν στα έργα τέχνης που καθένας επιλέγει, να αναγνωρίζει κάτι από αυτό που είναι και ίσως κάτι από αυτό το οποίο θα ήθελε να είναι. Τα προσωπικά πάθη εδώ και πολλούς αιώνες είναι οι κινητήριες δυνάμεις της τέχνης. Το γούστο του συλλέκτη, η δυνατότητά του να ξεχωρίζει τα αξιόλογα έργα τέχνης, φανερώνει και προϋποθέτει μια στάση απέναντι στην καλλιτεχνική παράδοση, αντίστοιχη με αυτή του δημιουργού.

Ό,τι συλλέγουμε αποτελεί στην πραγματικότητα προέκταση του εαυτού μας. Μία συλλογή είναι το σημείο στο οποίο μπορούν να συναντιούνται η ψυχή, το πνεύμα και η υλιστική υπόστασή μας. Απώτερος σκοπός είναι η επικοινωνία με τον κόσμο, ένας “συλλογισμός” πάνω στα αντικείμενα και τη σημειολογία τους. Άλλωστε η σκέψη, ο χαρακτήρας ή το γούστο μας, εκ των πραγμάτων, ταυτίζονται με όσα επιλέγουμε να βρίσκονται γύρω μας. Και άρα, εάν τα αντικείμενα αποτελούν έναν ακόμη κώδικα επικοινωνίας, όπως είναι και η γλώσσα, αντιλαμβανόμαστε ότι ένας συλλέκτης δημιουργεί λόγο μέσα από τα έργα τέχνης που συγκεντρώνει, έναν λόγο σύνθετο και μεστό νοημάτων.

Tι είναι τελικά ο συλλέκτης έργων τέχνης; Ένας παθιασμένος ατομικιστής; Kάποιος που προπορεύεται του καιρού του και αγοράζει έργα των οποίων η αξία στην πραγματικότητα εκτιμάται αργότερα; Kαι ποιοί άραγε είναι οι βασικοί άξονες αυτού του πάθους που οδηγεί στο συλλέγειν; Aδύνατον, κατά μια βάσιμη άποψη, να ανιχνευθούν, δεδομένου ότι πρόκειται για πάθος που μοιράζονται προσωπικότητες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και άρα δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ένας συγκεκριμένος κοινωνιολογικο-πολιτιστικός τύπος συλλέκτη. Kαι είναι ακριβώς η προσωπικότητα του κάθε συλλέκτη που καθορίζει και την “αξία” της συλλογής. Kοινά στοιχεία μπορούν να εντοπισθούν ίσως μόνο στο πάθος αυτό για τη συσσώρευση έργων τέχνης και το οποίο είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του συλλέκτη-εραστή της τέχνης και του κατ’ όνομα συλλέκτη, αλλά στην πραγματικότητα επενδυτή-κερδοσκόπου. Ο πραγματικός συλλέκτης αποποιείται οποιαδήποτε λειτουργία του έργου τέχνης ως συμβόλου κοινωνικής θέσης.

Ο συλλέκτης έργων τέχνης ακολουθεί μια πορεία που τον οδηγεί σε βαθύτερες αναζητήσεις, σε πάθη και περιπέτειες, σε ταξίδια αισθητικά και υπαρξιακά. Λειτουργεί ένα αίσθημα εκπλήρωσης του εαυτού του μέσα από τη συλλογή. Όλες οι αισθήσεις του συλλέκτη είναι σε επιφυλακή και η εγρήγορση είναι κάθε στιγμή στο έπακρο. Ο συλλέκτης πρέπει να είναι πιο οξυδερκής, πιο ικανός, πιο γρήγορος και αποφασιστικός, πρέπει να είναι περισσότερο γνώστης του αντικειμένου του ή έστω πιο επίμονος και καρτερικός, από τους άλλους κυνηγούς-συλλέκτες, αν είναι να επιτύχει τον σκοπό του. Να έχει μια αυξημένη αίσθηση ζωντάνιας και δημιουργικότητας και μια πορεία που οδηγεί σε αισθήματα ικανοποίησης και επάρκειας, σε επιτυχίες που επιβεβαιώνουν την ικανότητα του κυνηγού και την αυθεντία του ειδήμονα.

Τα έργα της συλλογής είναι κατά κάποιο τρόπο προέκταση του ίδιου του εαυτού του συλλέκτη. Δεν είναι απλά αντικείμενα, είναι σύμβολα αυθεντίας και καταξίωσης του συλλέκτη, είναι παιδιά, ερωμένες, είναι πολύτιμοι φορείς αναμνήσεων και σύνδεσμοι με άλλους τόπους και χρόνους. Ο συλλέκτης θυμάται πάντα την ιστορία πίσω από κάθε έργο τέχνης της συλλογής του. Το κάθε έργο κρύβει για αυτόν ένα χτυποκάρδι, που είναι έτοιμο να αναβιώσει με την κάθε ματιά του. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ένα αίσθημα ψυχικής ασφάλειας και αγαλλίασης, η χαρά και η βαθύτερη δικαίωση που νιώθει κανείς όταν κοιτάζει τα αποκτήματά του και ξέρει ότι τα απέκτησε με το μόχθο του, ότι τα έσωσε ίσως από την αφάνεια ή την καταστροφή, για να τα παραδώσει στις επόμενες γενιές. Η διάσωση λοιπόν, η διαφύλαξη, η δημοσιοποίηση, η κοινωνική προσφορά είναι επίσης κυρίαρχο συναίσθημα και πρωταρχικό κίνητρο για τη συλλεκτική δραστηριότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Συλλέκτης Χαρακτικής.

Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες χαρακτικών έργων τέχνης στην Ελλάδα. Η Συλλογή Χαρακτικής του εμπλουτίζεται εδώ και 17 χρόνια με βασικό στόχο να καλύψει χρονολογικά και ιστορικά τη διαδρομή των τελευταίων δύο αιώνων της νεοελληνικής χαρακτικής. Σήμερα αριθμεί περί τα 900 έργα νεοελληνικής χαρακτικής από 230 Έλληνες καλλιτέχνες και είναι μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές στην χώρα μας. Από το 2006 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, προσφέροντας αφιλοκερδώς στην παραγωγή πολιτισμού στο νησί που αγαπά.
 

(ικανοποιητική η ) απορρόφηση ΕΣΠΑ με το τέλος του 10...

Άντε, για να κλείσει και με κάτι αισιόδοξο (οικονομικά..) το 10...

(συμπληρωματικό. και να ακούς και μονο για τέτοια ποσά, σου φτιάχνει κάπως την διάθεση. όσο κι αν πρόκειται για δημόσια ...οικονομικά...)

Με χθεσινή (31.12.2010) ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, βουλευτής Κυκλάδων κ. Ρήγας μας ενημερώνει οτι,

«Άνω του 18% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2010»
Απορρόφηση –πάνω και από τους αρχικούς στόχους- ύψους 18% του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ) πέτυχε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά το 2010.
Ο σχετικός στόχος του Μνημονίου αναφερόταν σε ποσοστό απορρόφησης 17,5%, εντός του 2010. Η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των πόρων του, συμβάλλει καίρια στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα και με τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Οκτώβριο του 2009, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ άγγιζε μόλις το 2.93%.

Σύμφωνα και με το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στόχος ήταν η εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2,75 δις € στο έτος 2010, που αντιστοιχούν σε συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3,56 δις €. Ο στόχος αυτός επετεύχθη και ξεπεράστηκε, με την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών και τον καλό συντονισμό και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, 420 εκ. € δόθηκαν σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και 2,33 δις € σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής. Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" συνέβαλε με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους περίπου 300 εκ €, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας με 303 εκ € και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας με 930 εκ

Συνολικά κονδύλια ύψους 1,43 δις € απορροφήθηκαν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).

Παναγιώτης Ρήγας: «Μπορούμε πλέον να αισιοδοξούμε. Η αναθέρμανση της οικονομίας μας ξεκίνησε».
Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε: «Το 2010, ήταν ένας δύσκολος χρόνος κατά τον οποίο αντιμετωπίσαμε σύνθετες προκλήσεις και πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Ωστόσο, εισπράττοντας τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης -σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο- μπορούμε πλέον να αισιοδοξούμε. Μόλις 12 μήνες πριν, το ΕΣΠΑ είχε δυνατότητα απορρόφησης της τάξης των 2,93% των δεσμευμένων πόρων και τώρα η απορρόφηση ξεπερνά το 18%. Επιτύχαμε με την υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών Υλοποίησης την προώθηση των πόρων στις Περιφέρειες, με σκοπό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση δράσεων, που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική του. Οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απορροφήθηκαν και συνεχίζουν να απορροφώνται στοχευμένα σε αναπτυξιακές δράσεις, με τις συντονισμένες προσπάθειες τόσο της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών των Υπουργείων, όσο και των φορέων της Περιφέρειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναθέρμανση της Ελληνικής Οικονομίας και την αύξηση των εισροών από Κοινοτικούς Πόρους. Η αναθέρμανση της οικονομίας μας ξεκίνησε. Στόχος για το νέος έτος, είναι ο διπλασιασμός της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό πάνω από 35%, και αισιοδοξούμε ότι και αυτόν το στόχο θα τον επιτύχουμε».

Π. Ρήγας - ευχές

Τις ευχές του για την νέα χρονιά μας έστειλε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας.

περιπατιτική πρωτοχρονιά

Κι όμως κάποιοι αποφάσισαν χθές πρώτη μέρα του χρόνου να περπατήσουν. Και μάλιστα σε οχι και τόσο δημοφιλείς περιοχές της Σαντορίνης. Εδω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες απο το μονοπάτι Εμπορείου - Πύργου.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2010

απολογισμός (σε έργα και εντάξεις) ΓΓ Περιφέρειας...

(τίτλος εναλλακτικός, "οι αριθμοί ευημερούν....")

Λίγες ώρες πριν παραδώσει την Αναπτυξιακή Σκυτάλη τόσο στον Γ. Μαχαιρίδη όσο και στον Φώτη Χατζημιχάλη, ο απερχόμενος (και πολυγραφότατος..!)  ΓΓ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Μπρακουμάτσος με άνακοίνωσή του μας ενημερώνει για το έργο που παραδίδει και προετοίμασε.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Σε λίγες γραμμές θέλω να καταγράψω τι προγραμμάτισαν οι αυτοδιοικητικοί, τι υπέγραψα εγώ, και τι θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ως πολίτες του Αρχιπελάγους σε εύλογο χρονικό διάστημα να το απολαμβάνετε στη χρήση του και ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι.

Φίλες και Φίλοι του Αιγαίου,
Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2007 η αποτελεσματική του υλοποίηση ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές του 2010. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας που διατηρήθηκε με την ίδια ένταση σε όλη τη διάρκεια του έτους, ταυτόχρονα με την προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να περάσει σε πορεία ανάπτυξης και προόδου.
Στοχευμένες αλλαγές και καίριες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών έβαλαν μπροστά τους μηχανισμούς του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με αποτέλεσμα να καλυφθεί μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων. Η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το ΕΣΠΑ, οι Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης, η ρύθμιση για την επικαιροποίηση των μελετών, η απλούστευση της διαδικασίας για τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων ήταν μερικές από τις αλλαγές που έδωσαν διέξοδο στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούσαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Προγραμμάτων.
Επίσης μετά από αίτημα της Περιφέρειάς μας ενεργοποιήθηκε στην περιοχή μας η ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. η οποία ανέλαβε να προετοιμάσει και να υλοποιήσει μια σειρά από έργα υποδομών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις αδύναμων και υποστελεχωμένων φορέων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα η Περιφέρεια πέτυχε να εγγραφούν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 38 μελέτες ωρίμανσης έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκ. €.
Το 2010 ήταν μια χρονιά κατακόρυφης ανόδου σε όλους τους δείκτες του Προγράμματος. Έτσι μιλώντας για το κομμάτι που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του με εντάξεις έργων, το συνολικό ποσό των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί προσεγγίζει το 80% και η απορρόφηση βρίσκεται στο 27%.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί και η χρηματοδότηση των νησιών της Περιφέρειας μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2007-2013 που έχει προϋπολογισμό 250 εκ. € και το οποίο αφορά κυρίως τους τομείς των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος. Ήδη 23 υλοποιούμενα έργα του Προγράμματος έχουν εγγραφεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα ακολουθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα μετά την ωρίμανσή τους.

Περιφέρεια, κι άλλα 3. έργα πολιτισμού...

Τρία νέα έργα που στοχεύουν στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ. €, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
(το πλήρες ΔΤ. αναφέρει το όνομα του -εκάστοτε- ΓΓ, πλήν όμως, εδω που τα λέμε, δεν είναι σωστό, γιατί αυτές οι δουλειές δεν αποτελούν το αποτέλεσμα της εργασίας ενός ανθρώπου, αλλά πολλών, οι οποίοι ουδέποτε αναφέρονται. ελπίζω, κάποιος "Γενικός" να τους μνημονεύσει κάποτε, αναφέροντας κι ευχαριστώντας τους. Προσωπικά, ως συντάκτης, γνωρίζω τους δεύτερους αλλά δεν μπορεί κανείς αυθαίρετα να τους αναφέρει. Αυτό είναι δουλειά των Γενικών....)
Πρόκειται για τα εξής έργα :
Επιγραφική συλλογή στο Ασκληπιείο Κω», προϋπολογισμού 300 χιλ. €
Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και τον εξοπλισμό του κτηρίου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η επανέκθεση της επιγραφικής συλλογής με την οποία θα προβάλλεται η ιστορική και πολιτιστική σημασία και θα αναδεικνύεται η διεθνής ακτινοβολία του Ασκληπιείου. Προβλέπεται να εκτεθούν 24 περίπου επιγραφές, ενώ θα υπάρχουν πινακίδες πληροφόρησης, χάρτες, φωτογραφίες και πολυμεσικές εφαρμογές.
Διαμόρφωση και ανάδειξη αρχαίου οχυρού στη θέση Καστράκι ν. Αγαθονησίου», προϋπολογισμού 332 χιλ. €
Το έργο περιλαμβάνει εκτενείς καθαρισμούς, περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, χάραξη και κατασκευή διαδρομών, πρόσβαση για ΑμΕΑ, κατασκευή λίθινων καθιστικών σε επιλεγμένα σημεία, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, κατασκευή ημιυπαίθρου περιπτέρου πληροφόρησης στην είσοδο του χώρου με διάθεση έντυπου υλικού, καθώς και πλωτούς προβλήτες για την πρόσβαση των επισκεπτών από τη θάλασσα.

Αποκατάσταση και λειτουργική αναβάθμιση Ιεράς Μονής Αποκάλυψης Πάτμου», προϋπολογισμού 800 χιλ. €
Προβλέπεται να γίνουν εργασίες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων καθώς και αναστηλωτικές εργασίες στην Ιερά Μονή. Περιλαμβάνονται επίσης εργασίες διαμόρφωσης - εξωραϊσμού στον περιβάλλοντα χώρο της νέας εισόδου της Μονής καθώς και υποδομές και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Γ. Παπακωνσταντίνου - ευχές

Τις ευχές του για μια "Νέα Χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά, δημιουργία αλλά και ... χαμόγελα, όνειρα και αισιοδοξία!!!"
μας στέλενει ο διευθυντής του Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Συμπληρωματικό..
Σε μια απο τις επόμενες αναρτήσεις θα σας παρουσιάσουμε μια πολύ "δυνατή" περί τέχνης συνέντευξή του με την ιδιότητά του ως ένας απο τους μεγαλύτερους συλέκτες χαρακτικών στην Ελλάδα, που παραχώρησε στο περιοδικό ΜοΜΕΝΤΟ, στο τεύχος που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 30, 2010

μήνυμα Μαχαιρίδη για το 2011

Κι εγω τέτοια ποιητικά και ... άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε, ήθελα να γράφω, αλλά ένεκα του ιδιωτικού τομέα, αναγκάζομαι να τα αναδημοσιεύω και μάλιστα με χιούμορ...
Για την φωτογραφία που συνοδευει το κείμενο, ο κ. Γενικός (ή, συνεργάτες του..) επέλεξαν να μας στείλουν ενα μπουκέτο κουκουνάρια πεύκων και γκί. Είναι γεγονός, το Νότιο Αιγαίο βρίθει πεύκων και γκί.... Το στεφάνι πάντως που συνοδεύει το κείμενο, δεν είναι του κ. Γενικού, το δανειζόμαστε απο άλλη περίπτωση, πλήν όμως μια χαρά ταιριάζει κι εδω..

"Ποιητικό" το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του νέου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Σύμφωνα με αυτό,

«Πηγή δύναμης η ενότητα»

Αφήνοντας πίσω μας το 2010 της κρίσης, του προβληματισμού, της περίσκεψης και της αυτοκριτικής, υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά των προκλήσεων και των μεγάλων αλλαγών.
Με πλήρη συνείδηση της κατάστασης που βρίσκεται ο τόπος, των προβλημάτων και των διαχρονικών στρεβλώσεων που τον οδήγησαν σε μια από τις βαθιές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ιστορικά, αναζητούμε και πάλι τις αρετές και τις αξίες του λαού μας, αυτές που στήριξαν τη χώρα σε δύσκολες περιόδους.
Πέρα και πάνω από αξιώματα, λειτουργούμε πρωτίστως όλοι σαν Πολίτες, ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι, με το βλέμμα στραμμένο στον συνάνθρωπο αλλά και στο μέλλον - στην προοπτική αυτού του τόπου.
Βλέπουμε μπροστά, οπλισμένοι με ό, τι πολυτιμότερο υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις: την ενότητα.
Σε περιόδους αφόρητης οικονομικής και κοινωνικής πίεσης, μπροστά σε αδιέξοδα που θεωρούσαμε ανυπέρβλητα, συσπειρωθήκαμε και βγήκαμε νικητές.
Το κάναμε πολλές φορές στο παρελθόν, μπορούμε και τώρα.
Κανείς δεν παραβλέπει και δεν εξωραΐζει τη σκληρότητα και την αδικία που χαρακτηρίζουν αυτήν την περίοδο.
Ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια στην αγωνία και στην αμφιβολία που κυριαρχεί στον τόπο και ειδικότερα στις μικρές κοινωνίες των νησιών μας.
Τώρα όμως είναι που καλούμαστε να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να αξιοποιήσουμε κάθε απόθεμα δύναμης και ελπίδας, να μην υποχωρήσουμε σε εμπόδια και να μην στερήσουμε από κανέναν συμπατριώτη μας το δικαίωμα στο όνειρο.
Το 2011 είναι μια κομβική χρονιά για όλους. Σε εμάς που ανατέθηκε η αποστολή να αναγεννηθεί το Αρχιπέλαγος, το φορτίο της ευθύνης είναι μεγάλο.
Δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους. Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους και προτεραιότητες. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να κατακτήσουν αυτά που δικαιούνται.
Από την 1η Ιανουαρίου, προσθέτουμε ένα προς ένα τα λιθαράκια για να χτίσουμε το οικοδόμημα της ανάπτυξης και της ευημερίας στα νησιά μας.
Ένα οικοδόμημα με γερά θεμέλια. Αποφασισμένοι να πετύχουμε, δεν έχουμε τα περιθώρια να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο από την απαίτηση του νησιώτη να έχει πρόσβαση σε όλα τα προνόμια και δικαιώματα που θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα για κάθε πολίτη της Ευρώπης.
Είναι θέμα κοινής λογικής, ανθρώπινης και πολιτικής συνέπειας, αξιοπρέπειας και συνταγματικής νομιμότητας.
Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη.
Αυτό δεσμεύει όλους εμάς που θα υπηρετήσουμε το νέο θεσμό της πρώτης αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στην προσπάθειά μας αυτή δεν θα είμαστε μόνοι. Θα έχουμε στο πλευρό μας, συμπαραστάτη και συνομιλητή, κάθε πολίτη που ζει στο Νότιο Αιγαίο.
Θα έχουμε μαζί μας τον Κυκλαδίτη και τον Δωδεκανήσιο της διασποράς. Έτσι μόνο θα επιβεβαιωθεί η ενότητα, σαν πηγή δύναμης και προαπαιτούμενο για την επιτυχία.
Εύχομαι από καρδιάς σε κάθε Νοτιοπελαγίτη καλή Χρονιά, με Υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, πρόοδο και ευημερία.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.(ή, θέλω να γίνω κι εγω Περιφερειάρχης-!- να σκέφτομαι και να γράφω!..)

Δ.Σ. Συλλόγου Μεγαλοχωριανών Αθήνας - ευχές για μερακλήδικη χρονιά..!

Ευλογημένη και Μερακλίδικη Χρονια
μας ευχεται στο μήνυμά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών της Αθήνας, ενω με την ίδια ανακοίνωση καλεί τα μέλη του στην "Γενική Συνέλευση του Συλλόγου",
η οποία θα γίνει στο Ίδρυμα της Αγίας Σκέπης ( Δημοσθένους και Κορίνθου ) στον Κολωνό την Κυριακή 30 Ιανουαρίου.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011. Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Ιδρύματος θα ακολουθήσει προσφορά εδεσμάτων από τις Κυρίες του Συλλόγου και θα ακολουθήσει η κοπή της Βασιλόπιτας.

Θα γίνει ο απολογισμός των πεπραγμένων από την Πρόεδρο του Συλλόγου Λούλα Συρίγου και ο οικονομικός Απολογισμός από την Ταμία Θεώνη Σαλιβέρου, ενώ θα ακολουθήσουν εκλογές για την Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 11.00 και θα τελειώσει στις 14.00.
Όσοι θέλουν να προσφερουν τις υπηρεσίες τους στο Συλλογο σαν μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου να το δηλώσουν στα τηλέφωνα: 210-9818993, 210-2626531, 210 -8543203 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011.

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών εύχονται στους απανταχου Μεγαλοχωρίτες και στους Φίλους του Συλλόγου Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2011.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος Λούλα Συρίγου, ο Γενικός Γραμματέας Ιωσήφ Πέρρος.
Παρακαλώ όσοι το επιθυμουν ας στείλουν ένα κενό ηλεκτρονικό μήνυμα στο
sillogos.megalox.thiras@gmail.com.  ώστε να λαμβάνουν από εκεί τις ενημερώσεις του Συλλόγου.

(απερχόμενος) Γ.Γ. ευχές στον επόμενο ...

Τις ευχές του στον νέο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χατζημιχάλη στέλενει με επιστολή του ο απερχόμενος Γ.Γ. κ. Μπρακουμάτσος.

Σύμφωνα με το κείμενό,
Εύχομαι στο νέο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και αδελφικό μου φίλο Φώτη Χατζημιχάλη σε αυτό τον ευλογημένο τόπο που επιλέχτηκε να υπηρετήσει να είναι Δυνατός και Αποτελεσματικός. Θα είμαι μαζί του όσο χρειαστεί να ενημερωθεί για να πάει το Αιγαίο πιο δυνατά, πιο γρήγορα, πιο μπροστά. Οι επιλογές της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είναι για μένα απόλυτα σεβαστές και τις στηρίζω με κάθε τρόπο γιατί έχω την πεποίθηση απόλυτα ότι ανήκω στο ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ σε μένα.
Θεωρώ επίσης αυτονόητο, πολιτικό, ηθικό μου χρέος να είμαι πάντα δίπλα στον Υπουργό Γ. Ραγκούση ώστε το ιστορικό, εθνικό διακύβευμα που λέγεται «Καλλικράτης» και όχι μόνο, να πετύχει απόλυτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις γιατί έχουμε ευθύνη προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους .
Καλώ όλους τους εκλεγμένους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και την κοινωνία των πολιτών του Αιγαίου να δώσει με τον Φώτη Χατζημιχάλη σε μια κοινή συντεταγμένη προσπάθεια πολλές μάχες ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στο Αρχιπέλαγος.

Περιφέρεια - 3 νέα έργα

Απο το γραφείο του Γ.Γ. της Περιφέρειας και λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Μπρακουμάτσου έχουμε την ενημέρωση για την ένταξη 3 νέων έργων στα προγράμματα  
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013
και
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013

Πρόκειται για τα έργα :
«Συντήρηση και επέκταση του αρχαιολογικού χώρου Σκάρκου Ίου» με προϋπολογισμό 400 χιλ. €.
«Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Σίφνου», προϋπολογισμού 3 εκ. €
και
«Κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού και δεξαμενών στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Ανεμούριο Λειψών», προϋπολογισμού 846 χιλ. €

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε,

O Σκάρκος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου, είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος σε έκταση και καλύτερα διατηρημένος οικισμός της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (2800-2300 π.Χ.) κατά την οποία άκμασε ο Κυκλαδικός πολιτισμός. Το 2008 πήρε το πρώτο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ελάχιστοι άλλοι οικισμοί της περιόδου αυτής, είναι πολύ μεγάλη η σημασία του για να γίνει γνωστή η πραγματική μορφή των κυκλαδικών κοινωνιών που δημιούργησαν τέχνη σε μια τόσο πρώιμη περίοδο.
Ο οικισμός διαθέτει οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο, σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων και εντυπωσιακά διώροφα κτίρια. Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί σφραγίδες, μαρμάρινα ειδώλια, μεταλλικά, οστέινα και λίθινα σκεύη και εργαλεία, εντυπωσιακά πήλινα και άλλα αντικείμενα, αρκετά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου.
Το έργο προβλέπει:
• την ανόρθωση και αρμολόγηση σε τοίχους κτιρίων του οικισμού
• την επέκταση του ορατού αρχαιολογικού χώρου
• την κατασκευή διαδρόμου πορείας επισκεπτών και
• την επισκευή, διαμόρφωση και εξοπλισμό υφιστάμενου λιθόκτιστου κτίσματος για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου
Το έργο θα υλοποιηθεί από την ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σίφνος,
Η κατασκευή του ΧΥΤΑ προβλέπεται να γίνει στη θέση Βορεινή που βρίσκεται κοντά στον υπάρχοντα χώρο διάθεσης απορριμμάτων. Η μέση ετήσια δυναμικότητά του θα είναι 2.655 τόνοι και προβλέπεται να εξυπηρετήσει το νησί για 20 χρόνια. Το έργο περιλαμβάνει προμήθεια ενός ερπυστριοφόρου προωθητή και ενός βυτιοφόρου οχήματος, αγορά της απαιτούμενης γης και αποκατάσταση του χώρου διάθεσης απορριμμάτων.
Λειψοί,
Το έργο προβλέπει την κατασκευή 2 δεξαμενών νερού συνολικής χωρητικότητας 2.500 κ.μ., 4 αντλιοστασίων και αγωγών μήκους 3.000μ. με τους οποίους θα γίνεται η σύνδεση των γεωτρήσεων με τις δεξαμενές. Αναμένεται να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ισομερούς κατανομής του νερού και της συνεχούς τροφοδοσίας στον οικισμό και τους συνοικισμούς του νησιού.
Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Συνοχής και το Ελληνικό δημόσιο, μετά από εκχώρηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ποσού ύψους 75 εκ. €, με το οποίο θα υλοποιηθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έργα ΧΥΤΑ, Xώρων Yγειονομικής Tαφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), επεξεργασίας και ασφαλούς διάθεσης ιλύος από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), καθώς και έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού.

Γιώργο, άλλαξέ τα όλα...ή αντικειμενικές αξιες, πάλι πρώτο θέμα είμαστε...

εκτός απο τις αντικειμενικές αξίες....
ή, την εποχή που όλα φτηναίνουν, οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται...
ή, αλίμονο, αν δε έλεγε κι ο Σκάι για την Σαντορίνη...

Ακριβότερες γίνονται γονικές παροχές, κληρονομιές και μεταβιβάσεις ακινήτων σε 4.500 περιοχές της χώρας, μετά την ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Με την επέκταση αυτή το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων καλύπτει πλέον το σύνολο των περιοχών σε 25 νομούς της χώρας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες από τις ενδεικτικές- συγκριτικές τιμές των ΔΟΥ, αφού οι τελευταίες ήταν «τεχνητά συμπιεσμένες», όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Οι υψηλότερες τιμές από τις νέες περιοχές που εντάχθηκαν καταγράφονται στην Σαντορίνη, όπου στο λιμάνι του Αθηνιού η τιμή ζώνης φτάνει τα 3.200 ευρώ το τ.μ. και στα Φηρά που φτάνει τα 2.700 ευρώ το τ.μ.
Οι νέες τιμές κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καθώς ξεκινούν και για τους 25 νομούς της χώρας, από τα 600 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο.

το μηνυμα του ΣΥΝ για την νέα χρονια..

Η χρονιά που πέρασε έχει ήδη καταγραφεί ως μία από τις σκληρότερες και δυσκολότερες περιόδους για την ελληνική κοινωνία. Για το νέο έτος, είναι διάχυτη η απαισιοδοξία των πολιτών για την ακόμα μεγαλύτερη και σε βάθος κρίση που εισερχόμαστε. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, υλοποιώντας την πιο ακραία ταξική και δεξιά πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, επιτείνει τα αδιέξοδα, επηρεάζοντας αρνητικά όλους τους τομείς της ζωής μας, αλλά και του περιβάλλοντος.
Η ανεργία που αναμένεται σε ύψη ρεκόρ, η ακόμα μεγαλύτερη υπερχρέωση των νοικοκυριών, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που συρρικνώνονται, η απαξίωση της εκπαίδευσης, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, καθώς και τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας, είναι θέματα που απαιτούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την αγωνιστική, ενωτική παρέμβαση των εργαζομένων και της νεολαίας.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έστειλαν όλη αυτή την περίοδο με τους αγώνες τους σαφή μηνύματα. Δεν αντέχουν άλλο την υποβάθμιση και απαξίωση της ζωής τους. Διεκδικούν θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, αρνούνται τον εργασιακό μεσαίωνα, αρνούνται τους αδιέξοδους μονόδρομους και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές οργανώσεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να υπερασπιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και να θέσουν φραγμούς στην εντεινόμενη καταστολή και τον αυταρχισμό, που συνοδεύει την εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής.
Στο διεθνή χώρο, η κρίση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ τροφοδοτεί νέους ανταγωνισμούς, νέες περιβαλλοντικές καταστροφές και νέους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη, που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή μας. Ποτέ δεν ήταν πιο αναγκαίοι οι συντονισμένοι διεθνείς αγώνες κατά του πολέμου και του μιλιταρισμού, υπέρ της διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Στο σημερινό δύσκολο, εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον, η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την βελτίωση των όρων της ζωής τους, στο διαρκή αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης. Για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό και έναν κόσμο ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και οικολογικής προστασίας.
Με την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι το 2011 θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, η ΚΠΕ του ΣΥΝ εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας, Έλληνες και αλλοδαπούς, υγεία και ευτυχία.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

o καλός ο δημοσιογράφος...

ή,
περασμένα μεγαλεία
και θυμόντας τα να γελάς ..

-ξέρεις τι μπορεί να (παρα)σύρει τούτο εδω;
-οχι.
-καλύτερα..

Ο καλός ο δημοσιογράφος.....οφείλει να διατηρεί αρχείο. Ώστε να μπορεί να το συμβουλεύεται και να έρχεται στα ίσια του. Να μην γίνεται δηλ. υπερβολικός με το σήμερα, γιατί τα ίδια και χειρότερα έχουμε ζήσει στο παρελθόν.
Έτσι κι εγω συμβουλευόμενη το γιορτινό αρχείο μου με τις φωτογραφίες που μας έχουν στείλει οι πολιτικοί της επαρχίας μας ώστε να μας ενημερώσουν για το έργο τους, ακόμη και το γιορτινό, έπεσα επάνω σε αυτην την εκπληκτική φωτογραφία την οποία αντί να κρύψουν, τουλάχιστο οι δύο εκατέρωθεν του πρώην υπουργού πολιτικοί παράγονες, διένεμαν με ι-μέιλς στους πολιτικούς συντάκτες της περιοχής μας.
Η φωτογραφία απεικονίζει πολιτικούς που συναντιούνται μεταξύ τους, άπαντες με πρώην ιδιότητες. 'Ετσι, στην εορταστική φωτογραφία έχουμε, έναν πρώην υπουργό, μια πρώην βουλευτή, και εναν πρώην γενικό. Γενικώς, η φωτογραφία προκαλεί μια κάποια θλίψη, κατα πρώτων σε δεξιούς για τα πρόσφατα περασμένα μεγαλεία, κατα δευτερον σε πασόκους που με τέτοιο στραπάτσο που 'χει πάθει η χώρα δεν έχουν τα κέφια να ανταλλάσουν μαούνες, και κατα τρίτον σε όλους γιατί τέτοιο καλαμπουρτζίδικο κλίμα δεν το βρίσκεις ευκολα στις μέρες μας.

Εναλλακτικός τίτλος της φωτογραφίας "κοίτα παιδί κου ενα βαπόρι..". Αριστερά, η κυρία Μανούσου.

Ε.Ο.Α.Ε.Ν. για ενδεχόμενο κατάργησης μειωμένου ΦΠΑ

Την διαφωνία του στο ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου εκφράζει με επιστολή του στις 22.12.2010 ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) με έδρα την Χίο.

Στην επιστολή του ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και με αποδέκτες του κυρίους:
Μιχάλη Χρυσοχοϊδη Υπουργό Περιφ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας,  Ελπίδα Τσουρή Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, 3) Βουλευτές νησιών Αιγαίου, Επιμελητήρια Μέλη ΕΟΑΕΝ,
αναφέρει οτι :

Πληροφορούμεθα ότι στην έκθεση των ελεγκτών του Δ.Ν.Τ. ανάμεσα στα μέτρα/στόχους που προτείνονται για την φορολογική αναμόρφωση περιλαμβάνεται και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων στον ΦΠΑ”, που σημαίνει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν εδώ και 23 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου.

Επισημαίνουμε ότι το παραπάνω ευνοϊκό καθεστώς υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν/μετριαστούν ως ένα βαθμό οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές.
Η ενδεχόμενη κατάργηση του ευνοϊκού αυτού καθεστώτος και η εξομοίωση των συντελεστών του ΦΠΑ με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι μια ενέργεια αδικαιολόγητη που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις χειμαζόμενες από την κρίση οικονομίες των νησιών μας, αφού θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα το κόστος διαβίωσης, αλλά και κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά μας.
Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου και των κατοίκων των νησιών μας, σας ζητά να απορρίψετε κάθε σκέψη που οδηγεί στην κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, πράξη που άλλωστε είναι αντίθετη με την κατοχύρωση της «νησιωτικόητας» στο Σύνταγμα της χώρας μας.

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος του φορέα κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.

Βρούτσης για ενδεχόμενη κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ

Ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατέθεσε και συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης.

Στο κείμενο αναφέρεται οτι,


Στην ερώτηση τους οι νησιώτες βουλευτές επισημαίνουν ότι η πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., που είχαν καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την περίοδο 1990 – 1993, θα αποβεί ολέθρια για τα νησιά του Αιγαίου. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των νησιωτών, οι τοπικές οικονομίες θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και θα χαθεί η ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου ως κατεξοχήν τουριστικών προορισμών, τη στιγμή που η αύξηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να είναι το ζητούμενο. Οι Βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν, ότι η απόφαση για μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά υπαγορεύτηκε από αυτονόητους εθνικούς λόγους και συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει, εάν θα προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Η αντίληψη, που θέλει την οικονομία μας να γίνεται ανταγωνιστικότερη, μέσω μείωσης των μισθών, παραβλέπει το γεγονός ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ύφεση στα νησιά μας και, επιπλέον, θα τα κάνει να χάσουν το όποιο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, συνολικά, να καταστεί μη ανταγωνιστικός και παράλληλα πιο ακριβός τουριστικός προορισμός. Γεγονός, με αρνητικές συνέπειες στα τουριστικά έσοδα, τα οποία έχει τόσο ανάγκη σήμερα η εθνική μας οικονομία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Θα αυξήσει τους συντελεστές του Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, καταργώντας παράλληλα τον ισχύοντα μειωμένο φορολογικό συντελεστή, όπως αυτός ισχύει βάσει του ν. 2093/92.;

Οι ερωτώντες Βουλευτές, Ιωάννης Βρούτσης, Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.

τοποθέτηση ΤΕΔΚ για Περιφέρεια (έδρα και οργανισμό)

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, σχετικά με το θέμα της "σύνταξης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου" στην οποία αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, κατά τη συνεδρίασή του στις 20/12, συζήτησε το θέμα της σύνταξης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή τις δηλώσεις των Περιφερειακών Συμβούλων της Ρόδου, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητούν τόσο την έδρα της Περιφέρειάς μας, όσο και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που έχει συνταχθεί από το Υπουργείο σας.

Οι αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης του Νομού Κυκλάδων, ζητούν την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010, σύμφωνα με τον οποίο "έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Σύρος" και συνεπώς το σύνολο των Γενικών Διευθύνσεων θα πρέπει να εδρεύει στην Ερμούπολη για την εύρυθμη διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών.
Παράλληλα, στόχος θα πρέπει να είναι η σύσταση διευθύνσεων και τμημάτων στις έδρες των Περιφερειακών ενοτήτων, έτσι ώστε οι υπηρεσίες να παρέχονται στο σύνολο των νησιωτών μας.
Εμείς από την πλευρά μας, θα αγωνισθούμε για την ενδυνάμωση του θεσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και για την ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του συνόλου των νησιών μας. Τονίζουμε όμως για μία ακόμη φορά ότι η έδρα είναι στη Σύρο και συνεπώς οι Γενικές Διευθύνσεις θα εδρεύουν σ΄ αυτήν. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα μας βρει αντίθετους

τα 100 πρόσωπα του 2010

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ (πως το λέγαμε παλιά, "αλμανάκ" στα πρόσωπα!) συνέταξε η εφημερίδα "Καθημερινή" παρουσιάζοντας τα 100 πρόσωπα του με τον τρόπο του ο καθένας, ή κάθε μια, αφήνουν στο στίγμα τους στην χρονιά που κλείνει σε λίγες ημέρες.
Εκτός απο τα κείμενα, περιλαμβάνεται και πλούσιο φωτορεπορτάζ..
Μπορείτε να το δείτε εδω

Βρούτσης για ατύχημα

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή εργατικό ατύχημα στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, σε κτήριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Σοκάρουν, όμως, ακόμα περισσότερο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε την ζωή του ο άτυχος εργαζόμενος σε εταιρεία καθαρισμού.
Έπεσε από τον 3ο όροφο των γραφείων του Υπουργείου Εργασίας, ενώ καθάριζε τα τζάμια, ημέρα Κυριακή, εκτός του νόμιμου ωραρίου, που σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να γίνεται τις καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ.
Δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας για τις ανάλογες εργασίες και ήταν ανασφάλιστος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
Οι ευθύνες της εργοδότριας εταιρείας καθαρισμού είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα, αυστηρά και παραδειγματικά.
Οι ευθύνες όμως και του Υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, μεγάλες.
Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του.
Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας.
Πόση ασφάλεια άραγε μπορούν να αισθάνονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας όταν βλέπουν να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα ακόμα και στο ίδιο το κτίριο του Υπ. Εργασίας;
Το στοίχημα της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στην πατρίδα μας δεν κερδίζεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις και θεωρητικές εξαγγελίες.
Κατοχυρώνεται μόνο με συστηματική δουλειά, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και περισσότερους στοχευμένους ελέγχους.
Η Υγεία και η Ζωή είναι αγαθά ανεκτίμητα και η προστασία τους είναι θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας».

τέλη κυκλοφορίας ;

Κι όμως υπάρχουν και τέτοιες απόψεις.. στο διαδίκτυο φυσικά. Εμείς φιλοξενούμε μια απο αυτές, σήμερα, προτελευταία μέρα της πληρωμής τους. Το κείμενο εχει ενδιαφέρον ως προς τα επιχειρήματά του και μας έρχεται απο την Κέρκυρα.

Σύλλογος Κρητών - κοπή πίτας - ημερολόγιο

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" μας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του που θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 στις 19.00 στα γραφεία του Συλλόγου στο Επαρχείο.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε οτι ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" εξέδωσε και διανέμει δωρεάν ενα πολύ όμορφο ημερολόγιο τοίχου για το 2011 με θέμα "ένα τραπέζι απο την Κρήτη" που σε κάθε του σελίδα παρουσιάζει κι απο μια Κρητική συνταγή απο Κρητικούς που ζουν στην Σαντορίνη.
Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε δωρεάν απο τις περισσότερες συνεργαζόμενες και διαφημιζόμενες στην εν λόγο έκδοση επιχειρήσεις.

ψηφιακός Καλλικράτης στο (τηλ.) 1500

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα "Νέα" συνεχή ενημέρωση των αιρετών και των πολιτών για κάθε λεπτοµέρεια του «Καλλικράτη» εξασφάλισε το υπουργείο Εσωτερικών. Σε 24ωρη βάση θα παρέχει από την 1η Ιανουαρίου ενηµέρωση η τηλεφωνική γραµµή «1500» για οποιαδήποτε απορία έχουνοι πολίτες σχετικά µε τους νέους δήµους, ενώ στη νέα ηλεκτρονική σελίδα www.kallikratis.ypes.gr περιλαµβάνονται όλα τα στοιχεία του προγράµµατος, από τον νόµο και τις εγκυκλίους µέχρι χάρτες, προκηρύξεις έργων και οι αλλαγές που επέρχονται µε τον «Καλλικράτη».


Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως υπάρχει πρόβλεψη για ειδοποίηση των αιρετών µέσω µηνυµάτων στο κινητό για οτιδήποτε νεώτερο σχετικά µε τον«Καλλικράτη». Μάλιστα το επόµενο διάστηµα θα εφοδιαστούν οι δήµαρχοι µε έξυπνες συσκευές κινητών για αµεσότερη ενηµέρωση.

το πρώτο δημοτικό συμβούλιο

Την Κυριακή 2.1.2010 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θήρας.
3 τα θέματα, η εκλογή με μυστική ψηφοφορία Προέδρου, Αντιπροέδρου και γραμματέα του Δ.Σ., η εκλογή επιτροπής οικονομικών και η εκλογή επιτροπής ποιότητας ζωής, για την 2ετία 2011–2012.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο πλειοψηφίσας σύμβουλος του επιτυχόντος Συνδιασμού κ. Γιώργος Βαρβαρήγος.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2010

Οικολογικός Άνεμος - τοποθέτηση μετά την ορκωμοσία

Την ομιλία - παρέμβασή του με θέμα  «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟ» μας έστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον συνδιασμό

"Οικολογικός Άνεμος" κ. Νίκος Χρυσόγελος.
Η παρέμβασή του έγινε αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας στις 22/12/2010 στη Σύρο.

Σύμφωνα με την ομιλία του,
«Κατ’ αρχήν να ευχηθώ σε όσους εκλέχτηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου να έχουν έναν δημιουργικό ρόλο για το καλό των νησιών και των νησιωτικών κοινωνιών. Θα έλεγα ότι θα έχουμε έναν σημαντικό ρόλο μια και είμαστε οι πρώτοι που εκλέχτηκαν σε ένα θεσμό που έχει αρκετά θετικά, πολλές αδυναμίες και πολλά λάθη και θα πρέπει εμείς να βάλουμε τις βάσεις για το πως θα λειτουργήσει αυτός ο θεσμός με βιώσιμο τρόπο μακροχρόνια.

Οι πολίτες του Ν. Αιγαίου με την ψήφο τους μας επέλεξαν ως αντιπολίτευση, όμως θα είμαστε μια δημιουργική αντιπολίτευση, θα ασκούμε κριτική αλλά ταυτοχρόνως θα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και θα καταθέτουμε προτάσεις πολιτικών αλλαγών στις οποίες θα επιδιώκουμε να διαμορφώνονται πλειοψηφίες.
Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ θα επιδιώξουμε σ' αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσουμε μια πολιτική που δίνει λύσεις στα προβλήματα, που βοηθάει στο να αλλάξουνε όσα σήμερα είναι στραβά και ανάποδα στην περιοχή μας, αφού είναι μια περιοχή με μεγάλα προβλήματα, σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, με μικρά και μεγάλα νησιά, με τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές αλλά και με πλήρη σχεδόν εξάρτηση από το πετρέλαιο. Θα ήταν μεγάλο λάθος να ξεκινήσει, λοιπόν, το Περιφερειακό Συμβούλιο με τοπικιστικές και γεωγραφικές αντιπαραθέσεις, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε και να προωθήσουμε μια διαφορετική πολιτική για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ένα διαφορετικό μοντέλο για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχουμε διατυπώσει και δημόσια την πρότασή μας, πριν ακόμα την ορκωμοσία των Περιφερειακών Συμβούλων, ώστε να φτάσει η Περιφέρεια κοντά στους πολίτες σε κάθε νησί, ακόμα και στο πιο μικρό, με ουσιαστικό και όχι τυπικό/ μηχανικό τρόπο, ώστε να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται εκεί που είναι, να μην χρειάζεται να μετακινείται για θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια.
Το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για τον Οργανισμό της Περιφέρειας είναι μια πρόχειρη συρραφή της μέχρι τώρα λειτουργίας της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηρίζεται από απουσία οράματος αλλά και άγνοια των δομών και του ρόλου των ευρωπαϊκών περιφερειών. Δεν υπάρχει στοιχειωδώς αντιστοιχία του τρόπου οργάνωσης της Περιφέρειας με αυτόν της κεντρικής ή ευρωπαϊκής διοίκησης. Στην Περιφέρεια συσσωρεύεται μεγάλος όγκος γραφειοκρατικών αρμοδιοτήτων χωρίς να διαφαίνεται η διαδικασία που θα συμβάλλει στην αλληλεπίδραση περιφερειακής, ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής.

Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε διαβούλευση με τους φορείς του Ν. Αιγαίου και τις νησιωτικές κοινωνίες, πρέπει μέσα στο 1ο εννεάμηνο του 2011 να επεξεργαστεί σε βάθος ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα του Ν. Αιγαίου και την ανάπτυξη συνεκτικών επιμέρους πολιτικών και εργαλείων εφαρμογής. Με τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιφέρειά μας, πρέπει να δούμε άμεσα πως θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει η Επιτροπή Διαβούλευσης που προβλέπεται από τον νόμο.

Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μεγάλες ευθύνες, υποχρεώσεις αλλά και ευκαιρίες για να συμβάλουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα κάνουν την νησιωτικότητα πλεονέκτημα και θα επιτρέπουν να αξίζει να ζουν οι πολίτες και στο πιο μικρό νησί 12 μήνες το χρόνο, ιδιαίτερα σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης και εφαρμογής κοινωνικά άδικων πολιτικών.

Το πλήρες κείμενο εδω : http://ecoanemos.wordpress.com,

ένταξη στο ΠΕΠ έργων των Κυκλάδων

Ενημέρωση για την ένταξη Πολιτιστικών Έργων των Κυκλάδων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης - Αιγαίου λάβαμε σήμερα απο το γραφείο του Υφυπουργού κ. Ρήγα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά έργων πολιτιστικής υποδομής, που αφορούν τις Κυκλάδες, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, μετά από ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Ένα από αυτά είναι το έργο «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μήλου», προϋπολογισμού 1,5 εκ. €, το οποίο προβλέπει την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό το σπουδαίο μνημείο, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα θέατρα των Κυκλάδων, ορόσημο της αρχαίας πόλης της Μήλου και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα από την ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αρχαίας Καρθαίας Κέας», προϋπολογισμού 900.000€. Η Καρθαία είναι μια από τις αρχαίες πόλεις των Κυκλάδων που σώζονται σε καλή κατάσταση. Σε μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων, σώζονται τείχη, πρόπυλο, ναοί, θέατρο, οικίες, τάφοι και οδοί από τη γεωμετρική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα, που δίνουν με σπάνια πληρότητα την πολεοδομική οργάνωση και την αρχιτεκτονική ταυτότητα μιας σπουδαίας -και πολύ γνωστής από τις γραπτές πηγές- αρχαίας πόλης. Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι η στερέωση του σωζόμενου τμήματος του αρχαίου μεγαλιθικού ανδήρου του ναού του Απόλλωνα, η αναστήλωση του προπύλου και η αποκάλυψη και στερέωση του θεάτρου. Επιπρόσθετα, το υπάρχον ενημερωτικό τετράπτυχο για τον αρχαιολογικό χώρο, θα εκδοθεί και στο σύστημα Μπράιγ.
Η «Στερέωση αρχαίου πύργου Αγ. Μαρίνας Κέας», προϋπολογισμού 1.200.000€. Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαίο πύργο, ο οποίος χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. και βρίσκεται στην περιοχή της μεταβυζαντινής μονής της Αγίας Μαρίνας.  Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη θα γίνει άμεση στήριξη και σταθεροποίηση της υπάρχουσας ετοιμόρροπης κατάστασης και κατά τη δεύτερη μερική αποκατάσταση του μνημείου με τη στερέωση και τη μερική συμπλήρωσή του.
Η «Συντήρηση και αποκατάσταση του Εκκλησιαστικού Συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου», με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο, όχι μόνο για τη Σύρο αλλά και για ολόκληρη την Καθολική κοινότητα της Ελλάδας.
Σημειώνουμε οτι όπως με το παραπάνω έτσι και με τα περισσότερα Δ.Τ. και τις ανακοινώσεις που λαμβάνουμε, δημοσιεύουμε τα σημαντικότερα σημεία χάριν συντομίας αλλά και ευκολης ανάγνωσης. Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται για το πλήρες κείμενο μπορεί να επικοινωνήσει με την σελίδα.

Π. Ρήγας - ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Απο το Γραφείο του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα μας ενημέρωσαν σχετικά με την συμμετοχή του Υφυπουργού σε ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νησιών.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου,

Ο Υφυπουργός Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκά Νησιά: προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

Στόχος της ημερίδας ήταν να βάλει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο χάρτη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής.
Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε υστέρηση και διστακτικότητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμούμε ότι η προσέγγιση μιας ισότιμης ανάπτυξης των νησιών αφορά τις νησιωτικές περιοχές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα πρέπει να ενσωματώνεται αντίστοιχα και στις πολιτικές της».
Όπως επεσήμανε ο κ. Ρήγας, για την επίτευξη των στόχων «η ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική θα πρέπει να κινηθεί σε δύο αλληλένδετες κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά σε αναγκαίες παρεμβάσεις και προσαρμογές στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και ειδικότερα για τη χωρική συνοχή, δεδομένου ότι χρειάζεται η συνέχιση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων ώστε οι υποδομές, οι επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των νησιών να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η δεύτερη κατεύθυνση θα πρέπει να εξειδικευτεί στο πλαίσιο της πολιτικής της εσωτερικής αγοράς, ώστε να αίρεται η μειονεκτική θέση των νησιών σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές».
Αναφερόμενος ο κ. Ρήγας στις ενέργειες του Υπουργείου πρόσθεσε: «στηρίζουμε και προωθούμε επιλογές ανάδειξης των ζητημάτων αυτών, όπως η ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνει όλα τα καίρια θέματα για τον προσδιορισμό ενός βιώσιμου πλαισίου ανάπτυξης για τα νησιά, με εργαλείο την πολιτική της συνοχής και μετά το 2013. Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση μιας οριζόντιας στρατηγικής για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των νησιών της Ευρώπης και επιδιώκουμε, το ζήτημα της εδαφικής συνοχής να αποτελέσει βασική ευρωπαϊκή πολιτική για το μέλλον της Ευρώπης».
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης,
η Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ελπίδα Τσουρή, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, οι Ευρωβουλευτές, του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης, του ΚΚΕ κ. Γιώργος Τούσσας, των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Νομάρχης Χίου και νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χίου, Δήμαρχος Ομηρούπολης Γιάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων κ. Ηλίας Κλεισσάς, ο Δήμαρχος Καμποχώρων Μανώλης Κράκαρης, ο Δήμαρχος Ιωνίας κ. Παναγιώτης Καμίτσης, ο Δήμαρχος Οινουσσών Ευάγγελος Αγγελάκος, ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαικής Ένωσης κ. Γιώργος Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και νεοεκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο νεοεκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Αντώνης Ζαννίκος, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Κύπρου, της Ισπανίας, του Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης και του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς.
Στο τέλος της ημερίδας, ο Υφυπουργός Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, όπως προέκυψαν από τις θέσεις των ομιλητών, τις παρεμβάσεις αλλά και τη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο.

Α.Σ. Λέοντες tae kwon do - επιτυχίες

Με Δελτίο Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Α.Σ. Σαντορίνης "Λέοντες" κ. Ευάγγελος Φουστέρης προκειμένου να ευχαριστήσει δημόσια όσους συνέβαλαν στις πρόσφατες επιτυχίες των αθλητών του Συλλόγου μας ενημερώνει οτι,

Ο μήνας Δεκέμβριος θα μείνει χαραγμένος για πάντα στην μνήμη του προπονητή μας κ. Ζαρκάδα Ιωάννη αφού το έργο του και η προσπάθεια που κάνει τόσα χρόνια με τα παιδιά μας επιβραβεύθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων 17-18-19.12.2010 στο κλειστό γυμναστήριο "Νίκης" στο Αιγάλεο 2 αθλήτριές μας πήραν χρυσό μετάλλιο και είναι πρωταθλήτριες Ελλάδας.
Πρόκειται για τις : Φουστέρη Χριστίνα Άννα και Αλεφραγκή Νικολέτα.
Τα μετάλλιο δεν είναι μονον αυτά μιας και υπάρχουν και οι εξής αθλητές - αθλήτριες που διακρίθηκαν: Φουστέρη Μελίνα - Αργυρό Μετάλλιο, Θυμιούδης Παράσχος - Χάλκινο Μετάλλιο, Φουστέρης Φώτης - θέση στην οκτάδα.
Αξιόλογη συμμετοχή είχαν οι : Δανέζη Δάφνη, Λιλιε Ελευθερία, Αδάμ Θεόδωρος, Σταικόπουλος Πέτρος, Πιτσικάλης Μιχάλης, Ξαγοράρης Παντελής, Ρούσσος Χρήστος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φουστέρης ευχεται στον προπονητή κ. Ζαρκάδα ακόμη περισσότερες επιτυχίες και στους γονείς των παιδιών υπομονή και επιμονή.

ένας χρόνος καλλιστορώντας

Με χθεσινή της ανάρτηση η πολύ καλή σελίδα www.kallistorwntas.blogspot.com μας ενημέρωσε οτι συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος απο την έναρξη της λειτουργίας της.
Στην ανάρτησή της στην οποία μεταξύ άλλων ευχαριστεί όλους όσους έχουν συμβάλει στην δημιουργία και επιτυχία της, αναφέρει οτι,

Ήταν 27 Δεκεμβρίου 2009, όταν ξεκίνησα να δημιουργώ το Kallistorwntas…… έγραφα μάλιστα

«Καλημέρα, ήθελα από καιρό να ξεκινήσω τη δημιουργία ενός ιστοχώρου προβληματισμού σκέψης, ιστορικής ανακάλυψης, λαογραφικής αποτίμησης κ.ο.κ. για τη " Σαντορίνη". Το "καλλ- ιστορώντας" αφού ελέγχθηκε γλωσσολογικά ξεκινάει με σκοπό την παρουσίαση ιστορικών - κοινωνικών - οικονομικών - λαογραφικών θεμάτων από τη Σαντορίνη ( και όχι μόνο). Ένας βαθύτερος σκοπόςόμως της δημιουργίας αυτού του ιστοχώρου είναι η προσπάθεια που θέλω να γίνει για την εκμάθηση στοιχείων της μακραίωνης ιστορίας της Σαντορίνης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες κ.ο.κ... Η Σαντορινη δεν είναι μόνο το ηλιοβασίλεμα της Οίας, και η νυχτερινή ζωή στα Φηρά...Αυτά προς το παρόν και σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε διαφορετικές " τσάρκες" στο " νησί του διαβόλου που το κατοικούν Αγγέλοι".
Και είναι αλήθεια…. Το καλλιστορώντας ελέγχθηκε γλωσσολογικά από μία εκλεκτή φίλη, και άρχισε τα ταξίδι του σε μια διαφορετική Σαντορίνη…. Σε μια Σαντορίνη τόσο μα τόσο « αλλοτινή». Σε μια Σαντορίνη που ο τουρισμός δεν είναι η βασική προτεραιότητα, αλλά η ιστορία της Σαντορίνης, οι άνθρωποί της, η παράδοσή της, κ.ο.κ. προηγούνται κατά πολύ και έπεται ο τουρισμός….Μαζί με μένα στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν κατά βάση 2 ανθρώποι με τον τρόπο τους ( Μ. και Α. ) οι οποίοι μου δωσαν ιδέες – προτάσεις κ.ο.κ. και ιδιαίτερο υλικό για έρευνα για μια διαφορετική Σαντορίνη….[ σταματάω εδώ για να μην μου πουν τπτ οι συγκεκριμένοι… Ξέρουν εκείνοι…] Επιτρέψατε μου όμως στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω προσωπικά μερικούς φίλους που και εκείνοι με τον τρόπο τους στήριξαν και συνέβαλαν ουσιαστικά μέχρι τώρα στην παρέα μας : Δημήτρη Πράσσο, Μαρία Αρβανίτου – Σωτηροπούλου, Θάλλεια Καραμολέγκου, Κωνσταντίνο Πελεκάνο, Κλέαρχο Καπούτση, Μαρία Ξεφτέρη, Σταύρο Σπηλιάκο, Νίκο Βαρβαρήγο, Δήμητρα Μπουσούλας ,Άγγελο Κουρουκλή, Δέσποινα Αλεφραγκή, Ευαγγελία Μενδρινού, Νίκη Τσέκου, Γιώργο Δαμασκηνό, Βασίλη Ζαχαράκη, Λευτέρη Ζώρζο, τη « θαλασσινή», τους άλλους blogger της Σαντορίνης, καθώς και τόσους άλλους που στήριξαν την τρελλοπαρέα μας μέχρι τώρα….
Σίγουρα το « καλλιστορώντας» δεν είναι μια santo-pedia ( από το wikipedia). Δεν θα μπορούσε να είναι γιατί όλα αυτά που προσπαθούμε να περάσουμε ενέχουν στοιχεία βιώματος και προσωπικής αφήγησης. Αν θα μπορούσαμε σαν ομάδα να πούμε ότι πετύχαμε κάτι, αυτό θα ήταν ένα μικρό ξύσιμο Μνήμης και Ιστορίας της δικής μας Σαντορίνης….. της Σαντορίνης μακρυά από τον τουρισμό και μακρυά μόνο από τους καλοκαιρινούς μήνες……..Της Σαντορίνης του χθες που συναντάει το σήμερα και ελπίζει ότι θα πετύχει το αύριο…..Είμαστε πολύ χαρούμενοι σαν ομάδα όταν βλέπουμε και ακούμε κάποιους να συζητούνε : « το διάβασα στο kallistorwntas» … Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας….. έχουμε πολύ όρεξη για να προσπαθήσουμε να δώσουμε τα κίνητρα για την αναψηλάφηση της τοπικής μας ιστορίας………. Για να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε…. Για να στηρίξουμε όσους νέους βλέπουν διαφορετικά τη Σαντορίνη με όφελος μόνο τη Σαντορίνη ( και τη Θηρασιά).Αναδείξαμε θέματα όπως το λεπροκομείο και το αντιτραχωματικό που για κάποιους μπορεί να είναι άγνωστα εντελώς….Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια απλά προτάσεις για να ασχοληθούμε και εμείς…. Σκέψεις σας για τη δική σας Σαντορίνη…….
Για μας το καλλιστορώντας είναι ένα μεράκι διαφορετικό…. Μια ξεβάρεση αλλοτινή που αναδύεται σαν την ανεδοσά από τις βεγγέρες της Σαντορίνης, από τον μούστο για το βισάντο από τόσες μα τόσες διαφορετικές εικόνες εικόνες που δεν θέλουμε να χαθούν…. Αλλά να μεταλαμπαδευτούν….Σίγουρα βέβαια θα προσπαθήσουμε να δειξουμε τη διαφορετική άποψη σε πολλά θέματα…. Να φωνάξουμε για π.χ. για τα λάστιχα στην καλντέρα η για διάφορες προσεγγίσεις των φορέων σε θέματα του νησιού. Βιώσαμε διαφορετικά ( όπως πολλοί ) τη Σαντορίνη και μ αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να την παρουσιάζουμε διαφορετικά….
Θέλουμε να βελτιωνόμαστε και έχουμε πολλά ακόμα να αναδείξουμε…….
ευχαριστούμε Θερμά.
 
Το "έχουμε και λέμε" εύχεται στο "καλλιστορώντας" καλή συνέχεια και πάντοτε επιτυχίες.
Ευχόμαστε παράλληλα η Σαντορίνη, με την βοήθειά του, να είναι στην σκέψη και το παρόν των κατοίκων και των επισκεπτών της, ενας παράδεισος. Όσο κι αν το παρόν της μας πληγώνει, όσο κι αν  πληγωνόμαστε απομόνοι μας, η Σαντορίνη να είναι ενας τόπος που να μας ανακουφίζει. Που να μας κάνει να βλέπουμε τα όμορφα πράγματα που έχει να μας δώσει, και είναι πολλά...

ρεβεγιόν στην Πλατεία των Φηρών

Σε ρεβεγιόν στην κεντρική Πλατεία των Φηρών για την υποδοχή του νέου χρόνου καλούνται οι κάτοικοι του νησιού σε μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους.
Σύμφωνα με την πρόσκληση,

θα είμαστε όλοι εκεί μια μεγάλη οικογένεια για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την αλλαγή του χρόνου. 3-2-1 καλή χρονιά!
Πλατεία Φηρών, ώρα 22:00. Είσοδος ελευθερη.
Δώρα, μουσική, χορός, κρασί και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Η Σαντορίνη το όμορφο νησί μας, δίνει δυνατό παρών σε όλη την Ελλάδα και σας προσκαλεί στα μέσα του χειμώνα, με μία Εκδήλωση γεμάτη χρώμα, Μουσικά ακούσματα από την Παράδοσή μας, Νέες Μουσικές επιτυχίες, Δώρα, Γευστικές προκλήσεις και πολλές ακόμη Εκπλήξεις, που θα μετατρέψουν την αλλαγή του χρόνου σε ένα ξέφρενο Γλέντι… μέχρι το πρωΐ !!!

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ…ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!!
Η Πρωτοχρονιάτικη Οικογενειακή μας Συνάντηση φέτος θα γίνει στην Πλατεία Φηρών την Παρασκευή στις 31 Δεκεμβρίου 2010 στις 10 το βράδυ.
Το Σαντορινιό Γλέντι, γνωστό για τη Διασκέδαση, το Χορό, τη Μουσική, τα Εδέσματα, το Κρασί και τους …Κρότους του, θα πάρει σάρκα και οστά την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2011 στην Πλατεία των Φηρών, για να δείξει ακόμη μία φορά ότι εμείς εδώ στη Σαντορίνη, υπό όποιες συνθήκες…οικονομικές, πολιτικές, καιρικές, είμαστε μία μεγάλη Οικογένεια, έχουμε τη Ψυχή και τη Διάθεση, βρίσκουμε πάντα τον τρόπο και ξέρουμε ακόμη να Γλεντάμε !!!

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΠΙΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ
ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ 2011
3-2-1…ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Κόκκινος - ομιλία στην τελετή ορκωσίας

Το κείμενο της ομιλίας του κατα την τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου μας έστειλε ο επικεφαλής του Συνδιασμού "Νέα Εποχή για τα Νησιά μας" κ. Κόκκινος.
Αξίζει δε να σημειώσουμε οτι μετά την τελετή της ορκωμοσίας ακολούθησε σεμινάριο ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Ε.Ε.Τ.Α.Α .

Σύμφωνα με το κείμενο της τοποθέτησης του κ. Κόκκινου,

"Σ' αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης, με την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, ξεκινά μια νέα περίοδο στη δοίκηση και στην αναπτυξιακή πορείας του τόπου μας.
Η παράταξή μας, στο σύνολό της, υπακούοντας στην εντολή του 1/3 και πλέον των ψηφοφόρων που την εμπιστεύθηκαν, απευθυνόμενη ταυτόχρονα και στο σύνολο των νησιωτών μας, που επιθυμούμε την πρόοδο και την προκοπή, δηλώνουμε ότι με ενότητα, κοινή στόχευση, συσπείρωση των δυνάμεών μας, με συνέπεια και συνέχεια θα αγωνιστούμε για την ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινή πορεία των νησιών μας.
Στις δύσκολες ώρες που περνά ο λαός, που αγωνιά και αγωνίζεται, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την έννοια της πολιτικής που έχει απαξιωθεί τη συνείδηση μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για θετικές ενέργειες και δράσεις. Θα επικροτήσουμε ό,τι θετικό, θα συγκρουστούμε με τα προβλήματα και θα αντισταθούμε στις αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές επιλογές.
Καλούμε την κυβέρνηση, που έχει σήμερα τον αποφασιστικό ρόλο, να παύσει να διχάζει του Κυκλαδίτες και τους Δωδεκανησίους, να μεριμνήσει για την καλή στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, να την στηρίξει με επαρκείς οικονομικούς πόρους και να οριστικοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο και τους Οργανισμούς Λειτουργίας της Περιφέρειας και της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου.
Είμαστε παρόντες και παρούσες, με αίσθημα ευθύνης δίπλα στους νησιώτες."

Santo Wines - ανακοίνωση

Με ανακοίνωσή της στις 22.12.2010 η Ένωση Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων μας ενημερώνει οτι πληρώθηκε το 3ο έτος της επιδότησης κλαδέματος αξίας 542.000 που αφορά 561 δικαιούχους.
Τα χρήματα έχουν κατατεθεί στον προσωπικό λογαρισμό του κάθε δικαιούχου στη Αγροτική Τράπεζα. Στους ίδιους λογαρισμούς έχει κατατεθεί το σύνολο της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2010.

Ήφαιστος, νίκες επι του Φιλωτίου

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων αγώνων (18 - 19.12) μας έστειλε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας βόλευ "Ήφαιστος" Σπύρος Κελμάερ. Απο τα αποτελέσματα βλέπουμε οτι και στους 3 αγώνες που πραγματοποιήθηκαν οι ομάδες του Ήφαιστου (κορασίδες, πανκορασίδες, γυναίκες)  κατόρθωσαν να επικρατήσουν με μεγάλες διαφορές, στις περισσότερες περιπτώσεις, επι των ομάδων του Φιλωτίου της Νάξου. Οι αγώνες στο σύνολό τους είχαν πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στους προπονητές και των 2 ομάδων, καθώς και στις αθλήτριες. Τα συγχαρητήρια βέβαια, απονέμονται σε αυτην την περίπτωση στην ομάδα του Ήφαιστου που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα απο την σύστασή της έχει καταφέρει να δίνει πολύ καλούς αγώνες και να πετυχαίνει νίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αγώνων,

Σάββατο 18-12-2010
Ήφαιστος Θήρας - Ζεύς Φιλοτίου (Νάξος)
Κατηγορία: Κορασίδες
Αποτέλεσμα: 3-0 (25-9, 25-9, 27-25)

Κυριακή 19-12-2010
Ήφαιστος Θήρας - Ζεύς Φιλοτίου (Νάξος)
Κατηγορία: Παγκορασίδες
Αποτέλεσμα: 3-0 (25-11, 25-12, 27-15)

Κυριακή 19-12-2010
Ήφαιστος Θήρας - Ζεύς Φιλοτίου (Νάξος)
Κατηγορία: Γυναίκες
Αποτέλεσμα: 3-1 (25-18, 25-17, 25-23, 25-14)

Πολίτες Κόντρα στον Καιρό - ευχές

ή, ενα ποίημα, μια ευχή..

Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά...
Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ' όνειρο...
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!

(Απόσπασμα από το "Το τρελοβάπορο", από το έργο “Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας”, Οδ. Ελύτης)
Κόντρα στους καιρούς, τις μνημονιακές αντάρες, με πυξίδα τα οράματα μας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ !
www.politesna.blogspot.com


Την παραπάνω ευχή λάβαμε απο τον συνδιασμό "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" με επικεφαλής τον κ. Συρμαλένιο, εμείς ευχαριστούμε και ευχόμαστε το "τρελοβάπορο" - μια έτσι μια αλλιώς- να κατορθώνει να ανταπεξέρχεται στους καιρούς, έστω και με "κόντρα πλώρη" ..

Χάθηκε η Reina στα Φηρά.

Χάθηκε θηλυκό Boxer στην περιοχή των Φηρών. Ακούει στο όνομα Reina και είναι 2 χρονών.
Σε όποιον την βρεί δίνεται αμοιβή. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2286022492 και 6986840026

πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με σημερινή του πρόσκληση, στην πρώτη συνεδρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου μας καλεί ο πλειοψηφείσας σύμβουλος του επιτυχόντος συνδιασμού κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου στην 13.00 το μεσημέρι με 2 θέματα.
Την εκλογή με μυστική ψηφοφορία του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και την εκλογή με μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των 8 τακτικών και 8 αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Οικονομικών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρόσκληση κοινοποιείται στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων κ. Πουσσαίο και Δωδεκανήσου κ. Χατζηδιάκο, καθώς και στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2010

επιτυχίες για τους αθλητές tae kwon do του Πανιωνίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων στο άθλημα του Tae Kwon Do στο Κλειστό Γυμναστήριο της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεο το τριήμερο 17-18-19 Δεκεμβρίου, για τους συμμετέχοντες αθλητές του τμήματος Tae Kwon Do της ομάδας του "Πανιωνίου" με προπονήτρια την κ. Τσουκνίδου.
Αξίζει να σημειώσουμε οτι η συμμετοχή των αθλητών του Πανιωνίου Αθλητικού Συλλόγου ήταν μεγάλη, μιας και στην αποστολή συμμετείχαν 6 αθλητές η απόδοση των οποίων κρίθηκε πολύ καλή απο τους αθλητικούς παράγοντες (προπονητές, διαιτητές αλλά και κοινό) που τους παρακολούθησαν. Οφείλουμε δε να αναφέρουμε οτι όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν προπονούνται για την συμμετοχή τους σε Πανελλήνιους αγώνες εναν μόλις χρόνο, διάτημα πολύ μικρό σε σύγκριση με τους πολύ καλούς αγώνες που έδωσαν όλοι.


Με μια πολύ σημαντική διάκριση επέστρεψε απο τους αγώνες η αθλήτρια Κυριακή Κατσίπη που διαγωνίστηκε και κατέλαβε την 3η θέση  στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία των 37-41 κιλών και το Χάλκινο Μετάλλιο.







Πολύ καλές αγωνιστηκές επιδόσεις σημείωσαν οι αθλητές, Γιώργος Καραμολέγκος που διαγωνίστηκε στην κατηγορία εως 33 κιλά, Δρόσου Ζωή που διαγωνίστηκε στην κατηγορία των 41-44 κιλά, Φωκάς Κωσταντίνος στην κατηγορία 41-45 κιλά, Φωκάς Δημήτρης στην κατηγορία 45-49 κιλα και ο Γιώργος Ζωχιός στην κατηγορία 45-49 κιλά.


O Bruno και η Panda

 Η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας μας ενημερώνει οτι,
O Bruno και η Panda βρέθηκαν σε έναν κάδο απορριμμάτων λίγες μέρες αφότου γεννήθηκαν.... Μεγάλωσαν με μπιμπερό και τώρα πια τρώνε μόνα τους. 'Εχουν μάθει να κάνουν την τουαλέτα τους σε εφημερίδα και έχουν προσαρμοστεί στην ανθρώπινη παρέα καθώς δεν γνώρισαν τη μαμά τους... Ζητούν από μια οικογένεια που θα τα αγαπήσει και θα τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία!
 Για πληροφορίες 6974321784.



Για τον Bruno και την Panda αξίζει να σημειώσουμε οτι βρέθηκαν μεν στην Σαντορίνη, πλήν όμως ... ταξίδεψαν στην Αθήνα, συντροφεύοντας την κυρία που τα βρήκε και τα φρόντισε προκειμένουν να μην βρεθούν (απο τόσο νωρίς;) στο καταφύγιο των αδέσποτών στον Καρτεράδο, όπου ήδη φιλοξενούνται 50 ενήλικα σκυλιά και 13 κουτάβια, όλα προς υιοθεσία.
Για τον Bruno και την Panda που βρίσκονται στην Αθήνα γίνονται προσπάθειες να υιοθετηθούν εκεί, σε διαφορετική περίπτωση,
θα επιστρέψουν στον τόπο της καταγωγής τους.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για πανέμορφα και ευγενέστατα κουτάβια, όποιος ενδιαφέρεται ή γνωρίζει κάποιον που να ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με το παραπάνω τηλέφωνο.


Επιστολή Δεκαβάλλα στον Υπ. Υγείας με θέμα την λειτουργεία του Νοσοκ. της Σύρου

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, σχετικά με την λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου στην οποία αναφέρει τα εξής:
(η ενημέρωσή μας προέρχεται απο το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Κυκλάδων)

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μου, ως πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, θέλω να σας θέσω ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά τη λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Σύρου.

Σύμφωνα με το άρθρο 45, παρ. 2 του Ν. 3205/2003 "Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις",
«Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, για την πραγματοποίηση εφημεριών, κατατάσσονται σε τρεις (3) ζώνες ανάλογα με την έδρα τους, ως εξής:

Α. Ζώνη Α΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, καθώς και τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Β. Ζώνη Β΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα περιφερειακά και Νομαρχιακά νοσοκομεία των υπόλοιπων νομών ή πόλεων, καθώς και της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας.
Γ. Ζώνη Γ΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία που έχουν την έδρα τους σε χαρακτηρισμένες από ισχύουσες διατάξεις, προβληματικές περιοχές, όλα τα υπόλοιπα κέντρα υγείας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του».

Επίσης, με το άρθρο 1 παρ. 1, περ. α21 του Προεδρικού Διατάγματος υπ΄ αριθ. 131/1987, "Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και ιατρικών ειδικοτήτων διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών" , ορίζονται τα κάτωθι:

«1. Οι εξής κατά νομό πόλεις ή κωμοπόλεις, στις οποίες εδρεύουν νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές και διακρίνονται σε κατηγορίες Α΄ και Β΄, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών.
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας υπάγονταν από το Νομό Κυκλάδων τα νησιά: Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Θήρα, Μήλος, Πάρος, Νάξος.
Τα ανωτέρω ίσχυαν μέχρι και την ψήφιση του Ν. 3896/8-9-2010  σύμφωνα με το οποίο το Γ.Ν. Σύρου και τα Κ.Υ. τα οποία υπάγονται σε αυτό εντάσσονται από την Γ΄ ζώνη που ήταν μέχρι σήμερα, στη Β΄ ζώνη.
Οι συνέπειες της ένταξης αυτής, είναι:
Α. Η απώλεια των κινήτρων που δίδονταν στους ιατρούς έτσι ώστε να έρθουν και να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας των νησιών μας (όριο ηλικίας – προϋπηρεσία, κ.α).
Β. Η υποβάθμιση των συνθηκών παροχής ιατρικής φροντίδας αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ελλιπή στελέχωση τμημάτων του Νοσοκομείου καθώς και των Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα την ανάγκη εφημερίας από έναν ή δύο ιατρούς καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ξεκάθαρο ότι ο συντάκτης του νόμου 3896/2010, δεν έλαβε υπόψη του, πρώτον τη νησιωτικότητα σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος, δεύτερον το ότι το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου καλύπτει υγειονομικά τις Κυκλάδες των 24 κατοικημένων νησιών και τρίτον την ίδια την ιστορική παρουσία του νοσοκομείου μας στον ευαίσθητο νησιωτικό μας χώρο.
Είναι προφανές ότι ο νόμος συντάχθηκε με βάση την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων του κέντρου και όχι αυτών των νησιωτικών περιφερειακών νοσοκομείων.
Καθίσταται λοιπόν σήμερα επιτακτική η ανάγκη, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του νόμου να υπάρξει η τροποποίησή του, σύμφωνα με την οποία να υπαχθεί το νομαρχιακό νοσοκομείο Σύρου και τα κέντρα υγείας τα οποία εποπτεύει στην Γ΄ ζώνη, όπως άλλωστε έχει ενταχθεί και το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου και οι μονάδες που υπάγονται σε αυτό.
Προσδοκώντας στην ικανοποίηση του αιτήματός μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Ιουλία Καραμολέγκου - ευχές

Τις ευχές της μας έστειλε η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Ιουλία Καραμολέγκου.

Η ευχή της,


Ευελπιστώ το αστέρι της γέννησης του Θεανθρώπου να μας φωτίσει όλους δίνοντας μας την δύναμη και την αποφασιστικότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε με σύνεση την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές και ειλικρινείς ευχές μου σε όλους τους κατοίκους των νησιών μας για καλά Χριστούγεννα γεμάτα υγεία, χαρά και οικογενειακή ευτυχία.

Πολίτες για ορκωμοσία ΠΣ

Αναφερόμενος στην επίσημη ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο  Συδιασμός Πολίτες Κόντρα στον Καιρό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση,

Κυβέρνηση και περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης κινδυνεύουν να οδηγήσουν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε αδιέξοδο και σε απαξίωση. Η κυβέρνηση με την εμμονή επιβολής του Οργανισμού χωρίς καμιά συζήτηση με αυτούς που πρόκειται να τον εφαρμόσουν (περιφερειακό συμβούλιο, εργαζόμενοι) και οι 13 περιφερειακοί σύμβουλοι του κ. Μαχαιρίδη με κινήσεις λαϊκισμού και εντυπωσιασμού και με απειλές περί άρνησης συμμετοχής στην ορκωμοσία κλπ.
Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ο θεσμός της Τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει χώρος αντιπαράθεσης μικροκομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Ας μην ξεχνάμε ότι όσοι αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τη σημερινή διαίρεση της χώρας σε αυτές τις Περιφέρειες και με τα συγκεκριμένα γεωγραφικά σύνορα -για λόγους που σχετίζονται με κυβερνητικές επιλογές που εναρμονίζονται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα κατανομής και διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων- επέλεξαν τη συνέχιση της διοικητικής διαίρεσης της χώρας στις 13 Περιφέρειες και με τις συγκεκριμένες έδρες που είχαν προεπιλεγεί από τη σύσταση τους. Κατά συνέπεια, δεν ωφελεί σε τίποτα να επανέρχεται άμεσα ή έμμεσα το θέμα αμφισβήτησης της έδρας, την ώρα που ο λαός περιμένει δράσεις και πρωτοβουλίες για τα πολύ σοβαρά (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά) θέματα που μας απασχολούν.

Από την πλευρά μας, μέσα από τη συμμετοχή μας στο περιφερειακό συμβούλιο, θα αγωνιστούμε για την κατάρτιση και ψήφιση του οργανισμού που θα υπηρετεί ισόρροπα το σύνολο των νησιών της Περιφέρειας και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε σε συζητήσεις και διαδικασίες αποπροσανατολισμού, σεβόμενοι τόσο τη λειτουργία του θεσμού, όσο και τις απόλυτα πιεστικές ανάγκες των πολιτών που στενάζουν μέσα στον ασφυκτικό κορσέ του μνημονίου και των ανάλγητων κυβερνητικών επιλογών.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 26, 2010

Μαχαιρίδης - ομιλία

Το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε κατα την τελετή ορκωμοσίας του ως Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου μας έστειλε η γραμματεία του εκλεγμένου Περιφερειάρχη και επικεφαλής της παράταξης «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» Γιάννη Μαχαιρίδη.
Πραγματοποιήθηκε στις 22.12.2010 στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης στη Σύρο η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη, των χωρικών αντιπεριφερειαρχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Στην ομιλία του, εκλεγμένος Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μας ενώνει ο ίδιος στόχος. Να νοιώσει ο κάθε κάτοικος του Νότιου Αιγαίου ότι αξίζει να μένει στις ρίζες του, να δημιουργεί στον τόπο του και να έχει δικαίωμα στο όνειρο.
Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας,  

Δικό μας χρέος, να συγκρουστούμε με αυτό που θεωρείται - ή κάποιοι θεωρούν - ότι είναι μοιραίο και αναπόφευκτο για τον νησιώτη.
Να είμαστε απέναντι με όσους πιστεύουν ότι η μοίρα του Αιγαιοπελαγίτη είναι να ζει σε συνθήκες άγονης γραμμής.
Δική μας πλέον υπόθεση είναι να δοθεί οριστικό τέλος σε πολιτικές και νοοτροπίες που καθιστούν τα νησιά του Αρχιπελάγους “δυσμενή μετάθεση”
Υπογράμμισε επίσης ότι «έστω και ένας Νοτιοπελαγίτης να αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει τα αγαθά της ίσης μεταχείρισης και τις δίκαιης αντιμετώπισης, τότε στο στέρεο οικοδόμημα που φιλοδοξούμε να χτίσουμε θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της ρωγμής και της κατεδάφισης.

Ο κ. Μαχαιρίδης εξήγησε μάλιστα πως το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες έχει να κάνει με το πώς σχεδιάστηκε και προωθήθηκε ο Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την ώρα που-όπως τόνισε- επιβάλλεται να αποτυπωθεί καθαρά η ιδιαιτερότητα του χώρου με την αντιστοίχηση των υπηρεσιών, βάσει της ισονομίας».
Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ΣΗΜΕΡΑ, την ιστορική αυτή μέρα για την Αυτοδιοίκηση και για το Νότιο Αιγαίο, δίνουμε τον ιερό όρκο που μας δεσμεύει να εργαστούμε για την επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης, προς όφελος των πολιτών.
Ένας όρκος – δέσμευση να τιμήσουμε την εντολή των συμπατριωτών μας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που είναι έτοιμοι να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση, να μην οχυρωθούν μέσα σε γεωγραφικά όρια και να συμπορευτούν. Να αφήσουν πίσω επιφυλάξεις και να ανακαλύψουν τα πολλά που τους ενώνουν.
Ένας όρκος – συμφωνία να μην υποχωρήσουμε και να μη συμβιβαστούμε μπροστά στις δυσκολίες και στα εμπόδια.
Να μην ενδώσουμε στην μεμψιμοιρία, περιοριζόμενοι στην ελάσσονα προσπάθεια, χαραμίζοντας τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει η κοινωνία του κάθε ενός από τα 48 νησιά της Περιφέρειάς μας.
Ένας όρκος – οδηγός για να γίνει το Νότιο Αιγαίο τόπος δημιουργίας, πεδίο μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών, αλλά και πεδίο ρήξεων και συγκρούσεων.
ΣΗΜΕΡΑ δεσμευόμαστε απέναντι σε κάθε Νοτιοπελαγίτη να υπηρετήσουμε την πρώτη αιρετή Περιφέρεια με εντιμότητα, σκληρή δουλειά και όραμα.
Να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας που δεν επιτρέπεται να σπαταλήσουμε.
Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου ψήφισαν σοφά στις πρόσφατες εκλογές.
Την εντολή τους καλούμαστε να την επωμιστούμε όλοι.
Δεν εξαίρεσαν κανέναν.
Είναι ευτύχημα που στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις.
Καμιά φωνή δεν περισσεύει.
Κάθε ιδέα και πρόταση θα προσθέσει στην κοινή προσπάθεια.
Μας ενώνει ο ίδιος στόχος. Να νοιώσει ο κάθε κάτοικος του Νότιου Αιγαίου ότι αξίζει να μένει στις ρίζες του, να δημιουργεί στον τόπο του και να έχει δικαίωμα στο όνειρο.
Δικό μας χρέος, να συγκρουστούμε με αυτό που θεωρείται - ή κάποιοι θεωρούν - ότι είναι μοιραίο και αναπόφευκτο για τον νησιώτη.
Να είμαστε απέναντι με όσους πιστεύουν ότι η μοίρα του Αιγαιοπελαγίτη είναι να ζει σε συνθήκες άγονης γραμμής.
Δική μας πλέον υπόθεση είναι να δοθεί οριστικό τέλος σε πολιτικές και νοοτροπίες που καθιστούν τα νησιά του Αρχιπελάγους «δυσμενή μετάθεση».
Αδιαπραγμάτευτα προαπαιτούμενα για όλα αυτά είναι να διασφαλιστούν, από την πρώτη στιγμή, οι θεμελιώδεις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης που θα διαπερνούν απ’ άκρου σ’ άκρο το σύνολο της Περιφέρειάς μας.
Έστω και ένας Νοτιοπελαγίτης να αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει τα αγαθά της ίσης μεταχείρισης και τις δίκαιης αντιμετώπισης, τότε στο στέρεο οικοδόμημα που φιλοδοξούμε να χτίσουμε θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της ρωγμής και της κατεδάφισης.
Αυτό δεν είναι αιτούμενο Δωδεκανησιακό ή Κυκλαδίτικο.
Δεν είναι απαίτηση του Συριανού ή του Ροδίτη.
Πρόκειται για μια πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά και αγγίζει κάθε κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου, από τη Σύρο μέχρι τη Ρόδο και από το Καστελόριζο μέχρι την Κέα.
Μόνο έτσι θα απαντήσουμε έγκαιρα και καταλυτικά σε κάθε απόπειρα διαιώνισης του όποιου σκεπτικισμού ακόμα εκδηλώνεται για τη βαθιά αυτή αυτοδιοικητική τομή και την συνύπαρξη στο Νότιο Αιγαίο.
Σχεδιασμοί και αποφάσεις, που φανερώνουν παντελή άγνοια του χώρου και των αναγκών του, δεν μπορεί να θεωρηθούν τετελεσμένα.
Αν υποχωρήσουμε τώρα, θα στείλουμε λάθος μηνύματα σε όσους αποφασίζουν ερήμην μας.
Είμαστε εδώ για να σφυρηλατήσουμε την ενότητα, την αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε τόπους που η ιστορική συγκυρία τούς φέρνει ακόμα πιο κοντά.
Πρωταρχική μας υποχρέωση μας είναι να εμπεδωθεί σε κάθε Κυκλαδίτη και Δωδεκανήσιο το αίσθημα του δικαίου και της ισονομίας.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα διασφαλίσουμε, επί της ουσίας, τη συνοχή και την εγγύτητα στο νησιωτικό χώρο.
Οι Νοτιοπελαγίτες, Δωδεκανήσιοι και Κυκλαδίτες, μοιράζονται κοινές αγωνίες, ελπίδες και στόχους.
Μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία να γίνει η Περιφέρειά τους πρότυπο στο νέο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας και στην Ευρώπη.
Ο όρκος που δώσαμε σήμερα είναι μια απόφαση να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες και τα όνειρά τους.
Είναι μια απόφαση να ξεκινήσουμε, με όρεξη και αποφασιστικότητα, την τιτάνια προσπάθεια που οδηγεί στο δρόμο της ανάπτυξης.
Στον μονόδρομο της αναζωογόνησης της κοινωνίας, απελευθερώνοντας τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας και χτίζοντας πάνω στην απαράμιλλη ομορφιά, στο πολύτιμο πολιτιστικό μας κεφάλαιο και στον περιβαλλοντικό πλούτο των νησιών μας.

Τον λόγο επίσης πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, Χαρ. Κόκκινος, Λίλα Καφαντάρη, Ν. Συρμαλένιος και Ν. Χρυσόγελος.

αποψη περί Περιφέρειας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με τους .. εκ Ρόδου ορμώμενους διαφωνούντες Περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας (της ομάδας Μαχαιρίδη) σχετικά με την έδρα της Περιφέρειας, τον (νέο) Οργανισμό Λειουργείας της καθώς και την επιλογή η τελετή της ορκομωσίας να γίνει στην Σύρο, διάβασα στην σελίδα http://syrianospolitis.blogspot.com/
Στην πολύ καλή αυτή σελίδα, και σε κείμενο υπο τον τίτλο "Θα μας κάνουν τη μεγάλη τιμή... " διάβασα πως: (σ.σ. αξίζει να αναφέρουμε οτι τελικώς οι διαφωνούντες παρέστησαν)

Θα μας κάνουν τη μεγάλη τιμή...
Μας έκαναν τελικά τη χάρη οι Ροδίτες του Μαχαιρίδη και του Κόκκινου και μπήκαν στο πλοίο για να έρθουν στην Σύρο, προκειμένου να παραστούν στην αυριανή τελετή ορκωμοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης στις 11 το πρωί.
Τους υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα ικανοποιήσει τα αιτήματα που έχουν θέσει για τον Οργανισμό λειτουργία της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πείσθηκαν να παραβρεθούν στη σημερινή (σ.σ.Τετάρτη 22/12 ) ορκωμοσία. Οπότε, θα μας κάνουν τη μεγάλη τιμή να έρθουν μέχρι την «αγαπημένη» τους Σύρο, την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να κάνουν το αυτονόητο. Αυτό για το οποίο τους επέλεξαν οι πολίτες.
Όσο για τον κ. Μαχαιρίδη, συνεχίζει ακάθεκτος τη διγλωσσία του.
Ο syrianospolitis, από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα στις σχέσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσων μέσα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε απόλυτα. Κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα… Έχει πολύ ψωμί η υπόθεση.

Γ.Γ. Περιφέρειας - μήνυμα - ευχές

Τις ευχές και τις ευχαριστίες του σε όλους και στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στέλνει ο απερχόμενος ΓΓ της Περιφέρειας κ. Μπρακουμάτσος.

Σύμφωνα με το μήνυμά του,

Συμπολίτισσες, Συμπολίτες
Φίλες, Φίλοι του Αρχιπελάγους σας εύχομαι ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !
Να έχετε ΥΓΕΙΑ σωματική, ψυχική, συναισθηματική.
Εύχομαι επίσης να είσθε πάντα Αισιόδοξοι και Αλληλέγγυοι.
Χρόνια Πολλά στους Απόδημους Αιγαιοπελαγίτες, τους ναυτικούς μας και στους στρατευμένους που υπηρετούν για να διαφυλάσσουν την ασφάλεια μας.
Καλή Δύναμη και Αποτελεσματικότητα στους εκλεγέντες θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, για την επιτυχία του «Καλλικράτη» ενός Ιστορικού, αναπτυξιακού διακυβεύματος με τη βοήθεια προφανώς όλων μας.
Λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η υπηρεσία μου σαν Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οφείλω να σας καταθέσω αυτό που αισθάνομαι. Μου προσφέρατε περίσσευμα συνεργασίας, κατανόησης συμπάθειας, ανθρωπιάς.
Δώσατε τη ψυχή σας για να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Μπορώ να γράψω πολλά και να πω περισσότερα. Θα σας πω όμως ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ με ειλικρίνεια και από ψυχής μια λέξη που τα περιλαμβάνει όλα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

η Γέννηση του Χριστού, digital era..

Αφού πρώτα αντανακλαστικά σκέφτηκα να το προωθήσω σε φίλους, τώρα, με μικρή καθυστέρηση το ανεβάζω κι εδω. Πρόκειται για μια digital -εντελώς- άποψη και προσέγγιση για την γέννηση του Χριστού. Πως θα ήταν δηλαδή σήμερα...
Πρόκειται για,

Μια απο τις δημοφιλέστερες ηλεκτρονικές κάρτες φέτος.
Τίτλος; η Γέννηση του Χριστού, οπως θα μπορούσε να είναι σήμερα..
Για να δείτε το βιντεάκι, ακολουθήστε το λίνκ για το βίντεο στο youtube.
Σωστά, όπως σημειώνεται και στο αρχικόκείμενο, κάποιος αφιέρωσε ΠΟΛΥ χρόνο για να τιο φτιάξει...
Best Merry Christmas Card this year
The Digital Story of the Nativity

Here's a link to a video clip that shows how Jesus' birth would be handled in today's digital age. Somebody put a LOT of time into this.

ΝΔ τοπική - ευχές

Καταρχάς, το δεντράκι είναι πολύ ωραίο. Πλούσιο και αριστοκρατικό.
Απο 'κεί και πέρα, οι μπαλίτσες κανονικά θα έπρεπε να είναι μπλέ. Πράσινο με μπλέ, συνδιασμός άλλωστε που δένει χρωματικά, πολύ ωραία. Και λέω κανονικά μιας και το συγκεκριμένο δεντράκι σε μορφή GIF (κουνιέται κιόλας δηλαδή) μας το έστειλε η Δημοτική Οργάνωση της ΝΔ, της Σαντορίνης.

Για να αντιπαρέλθουμε όμως τις μπαλίτσες, και το κείμενο της ευχής, δεν πάει πίσω (για μένα γράφετε..) μιας και γίνεται ευχετήρια αναφορά σε ένα νέο χρόνο "πλούσιο σε χαρές" (γιατί δεν τον βλέπω και σε τίποτε άλλο να είναι πλούσιος, στην Ελλάδα ζούμε...) και "πτωχό σε λύπες" (τι να πώ, απο το στόμα σας και στου θεού τ'αφτί..). Τέλος, σύμφωνα με την ευχετήρια αναφορά του κειμένου, το 2011 "όλα να μας έρχονται -απο- δεξιά". Προφανώς βέβαια εδω γίνεται ευθεία αναφορά στην -δεξιά- παράταξη της ΝΔ, διαφορετικά η ευχή δεν εξηγήται, μιας κι εμένα τουλάχιστο το μονο πράγμα που με βρήκε απο δεξιά, ήταν μια  ψυξη...
Τέλος, το κείμενο είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα σε πρώτο ενικό, πράγμα που σημαίνει οτι μπορώ να το εκλάβω και προσωπικά...

Σύμφωνα μετο κείμενο,
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ 2011 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΧΟΣ ΣΕ ΛΥΠΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΕΞΙΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΗΛΙΑΣ ΠΕΛΕΚΗΣ