Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

28 – 30 Σεπτεβρίου οι φετινοί αγώνες parkour στην Σαντορίνη


Το τριήμερο 28 – 30 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθούν οι φετινοί αγώνες parkour «Red Bull Art of Motion»  στην Σαντορίνη.
Πρόκειται για την δευτερη συνεχόμενη φορά που οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο νησί, μετά και την πολύ πετυχημένη περσυνή πρώτη διοργάνωση. 


Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου 29 Σεπτεβρίου, στο Φηροστεφάνι, εκεί, που θα δείτε πολύ κόσμο..! 

 Όσο για την συνεχόμενη επιλογή της Σαντορίνης, σύμφωνα με τους υπευθυνους της παραγωγής καθώς και τους χορηγούς της όλης διοργάνωσης, το Red Bull και την free press «Lifo», το Φηροστεφάνι αποτέλεσε πέρσυ το ιδανικό μέρος για την πραγματοποίηση των αγώνων, με τις ταράτσες των σπιτιών την μια δίπλα και .. κάτω απο την άλλη σε συνδιασμό με την μοναδική θέα της καλντέρας, να αποδεικνύονται το καλύτερο φυσικό.. set, για μια τέτοια διοργάνωση».
Αξίζει να αναφέρουμε οτι το parkour αποτελεί τα τελευταία χρόνια αναγνωρισμένο άθλημα, με πολλούς αθλητές και κοινό κυρίως σε πόλεις της Ευρώπης, ενω απο το στύλ του έχουν επιρρεαστεί και δημοφιλείς καλλιτέχνες της pop όπως η Madonna οι οποίοι έχουν εντάξει στα shows των tours τους, χορευτικά τα οποία βασίζονται σε φιγούρες του parkour
Απο την διοργάνωση δεν λείπει και ο σχετικός διαγωνισμός, για τους τυχερούς που θα μπορέσουν να να ταξιδέψουν στην Σαντορίνη και να δούν live τους αγώνες....


The world’s best urban artists gather again this year on September 29, 2012 in the unique ambience of the immaculate white city of Santorini perched on the rocky cliffs. Rooftops, domes, terraces and swimming pools will all be part of the extended course with a height differential of more than 50 metres that the athletes will again have to master within the given time limit.

αυλαία για την φετινή Santorini Biennale 2012

Η Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης ολοκληρώνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 τον 1ο της εκθεσιακό κύκλο και σας καλεί στην γιορτή απονομής του 1ου, 2ου και 3ου Βραβείου της, στην Εστία Πύργου Καλλίστης www.santorinipyrgos.com  ώρα 20:00, στον Πύργο.  


ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Όταν άρχισε η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, κανείς από εμάς δεν περίμενε ότι θα δημιουργούσαμε μια από τις μεγαλύτερες Μπιενάλε του κόσμου. Aυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους γιατί το χρωστάμε στην συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών που εμπιστεύτηκαν το όραμά μας! Με την ποιότητα των έργων τους αλλά και την υψηλή ποιότητα των εκθέσεων που δημιούργησε η ομάδα των επιμελητών μας, με την υποστήριξη των φίλων μας και των υποστηρικτών μας που εμπιστεύτηκαν αυτό το όραμα, η Μπιενάλε της Σαντορίνης κατάφερε να μπεί στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη και αυτό είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα και απολύτως προσοδοφόρο σε πολλά επίπεδα.   

Σ' αυτό το πρώτο εγχείρημα είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με ανθρώπους της τέχνης (καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, καθηγητές καλλών τεχνών) οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές θέσεις και απόψεις για την φιλοσοφία της και για τον σημαντικότατο ρόλο της στις σημερινές κοινωνίες. Η συμβολή και η συνδρομή των εξαίρετων φίλων: Χριστόφορο Ασιμή, ζωγράφο και πρόεδρο της Κριτικής επιτροπήςκαι του κ. Γιώργου Λιζάρδου, φωτογράφο και μέλος της Κριτικής επιτροπής σε αυτή την διαδικασία ήταν άκρως σημαντική!  

Κατά την διάρκεια της υλοποίησης, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες κυρίως οικονομικές, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο σε πολλά σημεία της διοργάνωσης. Με την επιμονή όμως όλης της ομάδας -ο καθένας από την δική του θέση και ρόλο- καταφέραμε να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον για αυτή την παγκόσμια καλλιτεχνική συνάντηση ζωντανό.  

Είναι πολλά τα δεδομένα αυτής της Μιενάλε που μας δίνουν την δύναμη να την συνεχίσουμε και δύο είναι ίσως τα πιο σημαντικά, το γεγονός ότι δημιουργήσαμε θεματικές εκθέσεις υψηλής εικαστικής ποιότητας και δεύτερον ότι οι εκθέσεις αγκαλιάστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά της Σαντορίνης και αυτό είναι ουσιαστική ελπίδα για το μέλλον.

Η εμπειρία που αποκομίσαμε είναι πολύτιμη και μας δίνει όλη την απαραίτητη ενέργεια να προχωρήσουμε στην διοργάνωση παράλληλων εκθέσεων για το 2013 αλλά και στην διοργάνωση της 2ης Μπιενάλε για το 2014.

Έτσι, την επόμενη χρονιά από 10 Ιανουαρίου 2013 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2013 η έκθεση αφισών με τίτλο «Σχεδίασε μια ευχή για την Ελλάδα!» που πραγματοποιείται με την βοήθεια πολλών καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου και υποστηρίζεται από αρκετές Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό θα ταξιδέψει την Σαντορίνη και μαζί της την Ελλάδα σε 25 μεγάλες πόλεις στον κόσμο για το διάστημα 10 Ιανουαρίου 2013 - 10 Μαρτίου 2013 (ταυτόχρονες εκθέσεις: Τόκυο, Σεούλ, Βομβάη, Καλκούτα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο, Μπουένος Άϊρες, Σανγκάη, Πεκίνο, Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Τορόντο, Μόντρεαλ, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα, Παρίσι, Μιλάνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Τέλ Αβίβ, Αθήνα και Θεσσαλονίκη)  και από τις 20 Απριλίου 2013 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην Σαντορίνη.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα: http://www.santorinibiennale.gr/design-a-wish-for-greece

Πέρα όμως από το παράλληλο πρόγραμμά της, η Μπιενάλε της Σαντορίνης με την συμπαράσταση πολλών ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών, βάζει τα θεμέλια για την δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσής της στον Πύργο, αφού πολλοί από αυτούς ήδη έχουν δωρίσει τα έργα τους γι' αυτό τον σκοπό! Σκοπός της έκθεσης είναι να λειτουργεί προς όφελος των κατοίκων της Σαντορίνης και κυρίως προς όφελος των νέων της προσφέροντάς τους δυνατότητες ενασχόλησης με τις εικαστικές τέχνες όλο το χρόνο.

Με την ευχή η τέχνη και η εσωτερική διαδικασία που απλόχερα μας προσφέρει να γίνει «άρμα» ικανό για ένα καλλίτερο μέλλον, Σας προσκαλούμε όλους σε μια ανοικτή Γιορτή Λήξης που θα πραγματοποιηθεί παρουσία πολλών καλλιτεχνών το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, με οικοδεσπότη την Εστία Πύργου Καλλίστης, ώρα 20:00

συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου (28.9) – οι αποφάσεις


Η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, συνέλεξε και επεξεργάστηκε στοιχεία και συνέταξε τον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό, καθώς και τον Οικονομικό Προγραμματισμό της Περιφέρειας αξιοποιώντας στοιχεία από τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ λήφθηκαν υπόψιν οι προτάσεις των δήμων και των φορέων όσων αφορά σε έργα και δράσεις.  

Στο εγκριθέν τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις και έργα που υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν από το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΝΑ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, καθώς και το ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην παρούσα φάση περιλαμβάνει 540 έργα συνολικού προϋπολογισμού 386.144.755.
Ωστόσο, ο Επιχειρησιακός Προγραμματισμός έχει δυναμικό χαρακτήρα και η διαδικασία που ξεκίνησε με την έγκρισή του συνεχίζεται με την αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις υπηρεσίες της ΠΝΑ, τα νομικά πρόσωπα και τους δήμους των νησιών και ανάλογα με την ωριμότητα που διαθέτουν αλλά και την  εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων θα εντάσσονται προς υλοποίηση στο Πρόγραμμα.
  
Αναφορικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ο κ. Μαχαιρίδης ξεκαθάρισε πως:
«Το κεντρικό κράτος εξακολουθεί να κρατά ομήρους τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς  και δέσμια όλη την Περιφερειακή Ελλάδα στο άρμα των Αθηνών που  συνεχίζει να επιβιώνει έχοντάς την εξαρτημένη και τροφοδότη για την επιβίωσή της. Τα περιθώρια να μπορέσει κανείς να εφαρμόσει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα σε υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας όσον αφορά το εθνικό σκέλος και τους εθνικούς πόρους είναι μηδαμινά.
Οι προσπάθειες μας στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και στην προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πατρίδα μας αλλά και για την περιοχή μας.
Δυστυχώς, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας για αλλαγή των στατιστικών δεικτών που λαμβάνονται υπόψιν για την κατάταξη των περιφερειών, κινδυνεύουμε οι πόροι που θα κατευθυνθούν προς τις Περιφέρειες του Στόχου 2 να είναι ελάχιστοι. Δώσαμε και δίνουμε μια άνιση μάχη παρόλα αυτά συνεχίζουμε ελπίζοντας η Κυπριακή Προεδρεία να πετύχει τον στόχο για αλλαγή των δεικτών.
Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών μας υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων και δράσεων είτε είναι μέσω ΕΣΠΑ είτε είναι μέσω ΠΔΕ είτε είναι μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος.
Η κοινωνική προστασία παρά την ανεπάρκεια πόρων προς αυτή την κατεύθυνση από το κεντρικό κράτος απαιτεί τη δική μας ενεργοποίηση πολύ περισσότερο σήμερα που οι νέες περικοπές θα έχουν ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις μιας και θα διευρύνουν τις πληθυσμιακές ομάδες που θα πληγούν.
Πρέπει μαζί με τη στρατηγική ανάπτυξης να προωθήσουμε και την «κοινωνική στρατηγική». Πρέπει να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, πρέπει η στόχευσή μας να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εξασφάλιση προοπτικών απασχόλησης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ανέργων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τους πόρους που μας αναλογούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκαν οι προτάσεις τις Περιφέρειας αναφορικά με τη διαμόρφωση κατευθύνσεων Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-2020.
Στις προτεραιότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της οικονομικής βάσης, η στήριξη της απασχόλησης, η εξασφάλιση της αειφορίας, η αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, η αρση των ενδοπεριφεριακών ανισοτήτων, καθώς και η ενίσχυση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Από το Περιφερειακό Συμβούλιο εκδόθηκαν ψηφίσματα σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στη Σύρο, καθώς επίσης και για τη κατάργηση ενός από τα τρία δρομολογίου που εκτελεί το πλοίο Άρτεμις στις Κυκλάδες.

παγκόσμια ημέρα τουρισμού η σημερινή (28.9)

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας της οικονομίας του νησιού μας. Έχουμε όμως επιπλέον  το προνόμιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα,  ο τουρισμός μας να μη στηρίζεται και να μην εξαρτάται κατά κύριο λόγο από στο προϊόν «ήλιος και θάλασσα».

Η φύση μας χάρισε μια γεωλογική ιδιαιτερότητα, το ηφαίστειο,  που με τη σειρά του φρόντισε για όλα αυτά που σήμερα κάνουν τη Σαντορίνη να ξεχωρίζει και να πρωτεύει. 
Φρόντισε να έχουμε: Τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς από τη θάλασσα, τον αρχαίο οικισμό του Ακρωτηρίου - σχεδόν ανέπαφο- που είναι και πάλι επισκέψιμος στο κοινό, ένα μοναδικό και ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό σύστημα, που δημιουργεί  μια εξαιρετική οικολογική ισορροπία και διαμορφώνει ένα σπάνιο αγροτικό τοπίο, ιδιαίτερους, πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο και αναρίθμητες άλλες αποκλειστικότητες συγκεντρωμένες μαζί σε ένα τόπο, σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών.

Οι κάτοικοι αυτού του νησιού φρόντισαν για αιώνες το φυσικό περιβάλλον γνήσιοι φροντιστές του περιβάλλοντος. Αξιοποίησαν τη γη για να παράγουν αγροτικά προϊόντα που σήμερα θεωρούνται κορυφαία και που με αιχμή του δόρατος το κρασί της Σαντορίνης συνδιαμορφώνουν τη θετική εικόνα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω σε αυτά χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού με αποτέλεσμα σήμερα περήφανα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς  γαστρονομικούς  προορισμούς.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού. Θεωρεί επίσης ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη από σχεδιασμό μακράς πνοής, μακριά από μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές.
Η συλλογική προσπάθεια είναι μονόδρομος και σε αυτό επενδύουμε ώστε ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων μας, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την απασχόληση του καθένα μας». 

η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο «κερνάμε Ελλάδα»

Ένα νέο Φεστιβάλ με τίτλο «κερνάμε Ελλάδα» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, αποτελώντας σημαντικότατο θεσμό στον τομέα προβολής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων.


Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί και στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Κρήτης που θα διοργανώσει το πρώτο Φεστιβάλ του θεσμού, στο Εκθεσιακό Κέντρο Χανίων στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2012 και θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι υπόλοιπες Περιφέρειες.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνέχεια των επιτυχημένων δράσεων ανάδειξης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, θα λάβει μέρος στο τριήμερο φεστιβάλ «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ», με την αποστολή αρκετών προϊόντων από διάφορες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν με αποστολή προϊόντων οι εξής επιχειρήσεις: ΚΑΙΡ, ΕΜΕΡΥ, κτήμα Οινάμπελος - Τριανταφυλλοπούλου, Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santowines, Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, ποτοποιεία Αιγαίον - Καμπυλαυκά, ελαιόλαδο Αιγαίον-Καμπυλαυκά, παραδοσιακά προϊόντα Σύρου «Κορρές», μελισσοκομικός συνεταιρισμός Τήνου, βιολογικό μέλι Αμοργού, παραδοσιακά προϊόντα Αστυπάλαιας «Ηλιάνα», παραδοσιακά προϊόντα Τήνου «Το ντουλάπι της Γιαγιάς», παραδοσιακά προϊόντα Νότιας Ρόδου «Τα χειρομύλια», Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κα.

2μηνες συμβάσεις από τον δήμο Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας, προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη 4 ατόμων (2 βρεφονηπιοκόμων και 2 βοηθών βρεφονηπιοκόμων) για τις ανάγκες του δημοτικού Παιδικού Σταθμού.
Οι συμβάσεις είναι δίμηνες ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν (να ανανεωθούν..) το προσεχές διάστημα με 7μηνες.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Μπάμπα στο 22860 31075 

υπογραφές συγκεντρώνει η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία για την απομάκρυνση του ραντάρ

Υπογραφές, στον αγώνα που δίνει εδω και 15 χρόνια, για την απομάκρυνση του στρατιωτικού ραντάρ που βρίσκεται πολύ κοντά της, συγκεντρώνει η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Σαντορίνης. 
Οι υπογραφές πουθα συγκεντρωθούν αναμένεται να στηρίξουν το αίτημα της Μονής, ενω, όσες περισσότερες τελικά συλλεγούν, τόσο πιο επιτακτικό θα εμφανιστεί το αίτημα.

Η συλλογή των υπογραφών γίνεται με ευκολο πλέον ψηφιακό τρόπο, ακλουθώντας τις οδηγίες στο παρακάτω λίνκ :

παρέμβαση για τη διατήρηση του δρομολογίου που συνδέει τη Ρόδο με τη Σύρο

Επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Blue Star έστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζητώντας να διατηρηθεί το δρομολόγιο της εταιρείας που συνδέει κάθε δεύτερη ημέρα τη Ρόδο με τη Σύρο.
Ο Περιφερειάρχης αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ότι διακόπτεται από 1η Οκτωβρίου το δρομολόγιο που εκτελεί πλοίο της Blue Star από τη Ρόδο προς Σύρο, ζήτησε να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα εβδομαδιαίο δρομολόγιο το οποίο θα συνδέει τα νησιά των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα. 

σχετικά με τις αφαλατώσεις….

Να μη διακοπεί η επιδότηση λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προτείνει η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με έγγραφο της προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Επίσης, με νέα παρέμβαση προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητά να εξετασθεί η δυνατότητα προμήθειας εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης.
Η κ. Καλογήρου, μεταφέροντας τις σχετικές επισημάνσεις των Δημάρχων Σύρου, Μυκόνου και Θήρας, σημειώνει ότι τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των δαπανών για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, εγκυμονεί κινδύνους για το επίπεδο των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών σε αυτά τα νησιά, καθώς και αυξάνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων.
Υπογραμμίζει επίσης ότι για την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και τη μη διακοπή της επιδότησης αυτών, συνηγορεί και το γεγονός ότι το κόστος του νερού που παράγεται από αφαλατώσεις κυμαίνεται μόλις στα 2 με 3 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ την ίδια η τιμή που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για τη μεταφορά νερού με υδροφόρες ανέρχεται σε 12 με 15 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Χαράλαμπος Κόκκινος για οικονομική επιτροπή ΠΝΑ 24.9

Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 στις  Συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑ , του Ενεργειακού Γραφείου και της Φυτώριο ΑΕ στη Ρόδο .
Η πορεία της ΠΝΑ συνεχίζει την φθίνουσα πορεία και αυτό διαφαίνεται από τα εξής:
-Ο οικονομικός απολογισμός της ΠΝΑ του 2011, διακρίνεται για την απουσία συγκεκριμένων και μετρήσιμων αναπτυξιακών δράσεων. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και ουσιαστικά αποτυπώνει η πολιτική ανεπάρκεια της Περιφερειακής Αρχής.
-Άρον άρον η περιφερειακή αρχή έφερε προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑ, στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, το ετήσιο πρόγραμμα Δράσης για το 2013, το όποιο είχε απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΑ (δηλ. την Περιφερειακή Αρχή) που είχε συνεδριάσει λίγα λεπτά νωρίτερα.
Με το ενημερωτικό υλικό του θέματος να διανέμεται στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑ την ώρα της συζήτησης και τον εισηγητή να δηλώνει ότι η ΠΝΑ δεν γνωρίζει τα έργα που υλοποιούνται στα νησιά μας από τα Υπουργεία (!!!), οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι ήταν ανενημέρωτοι γι αυτό το σοβαρό θέμα, το υπερψήφισαν!!!
-Με πρόταση και  πίεση των μελών της μειοψηφίας , η περιφερειακή πλειοψηφία δέχτηκε να γίνει αναδιαπραγμάτευση με εταιρίες που θα ανέθετε δράσεις για τη λειτουργία της ΠΝΑ.
Για τις δικαστικές υποθέσεις της ΠΝΑ , οι Κυκλάδες παραμένουν χωρίς μόνιμη νομική εκπροσώπηση και συνεχίζεται από την περιφερειακή αρχή η τακτική των αναθέσεων σε εξωτερικούς δικηγόρους.

συμβασιούχοι ΠΝΑ «ήσασταν χρήσιμοι και απαραίτητοι»

Τους συμβασιούχους οι οποίοι είχαν προσληφθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με οκτάμηνες συμβάσεις που λήγουν αύριο ευχαρίστησε σήμερα (28.9) ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, τονίζοντας κατ’ αρχάς πως παρά διερεύνηση που έγινε από την περιφερειακή αρχή ήταν αδύνατο να παραταθεί η διάρκειάς τους, κάτι που αποτελούσε αίτημα και επιθυμία και των υπηρεσιακών παραγόντων.

«Αυτό σας τιμά διότι αποδειχθήκατε επαρκείς, χρήσιμοι και απαραίτητοι για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα της κρίσης, κάτι τέτοιο καθίσταται δυστυχώς ανέφικτο και όπως όλα δείχνουν ούτε την επόμενη χρονιά θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα πολλά κενά που έχουμε σε προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι με την αποχώρησή σας θα χρειαστεί από την ερχόμενη Δευτέρα να βρούμε λύσεις εκ των ενόντων» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τους τριάντα πέντε συμβασιούχους που απασχολήθηκαν στο νομό μας, από τους εξήντα συνολικά που προσελήφθησαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ο Συριζα για τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ακτοπλοΐα

Η μελέτη με τον τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας», που εκπονήθηκε από την Εθνική τράπεζα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία σύνοψη γνωστών αιτημάτων των ακτοπλοϊκών εταιριών, με στόχο την απομάκρυνση Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και τη μετακύλιση του κόστους των καυσίμων, στον επιβάτη.

απαραίτητη η σύνθεση και η συνεννόηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απαντώντας σε τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων της μειοψηφίας, σχετικά με τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, επεσήμανε πως “οι συμπατριώτες μας το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν είναι να γίνουν θεατές ενός πολέμου εντυπώσεων. Προσωπικά και σαν παράταξη δεν πρόκειται να παρασυρθούμε και δεν θα ξεστρατίσουμε από τη γραμμή που έχουμε χαράξει, να βάζουμε πάνω απ' όλα το συμφέρον των νησιών μας. 
Τοποθετήσεις προκλητικές που αμφισβητούν τη δημοκρατική λειτουργία του οργάνου δεν βοηθούν. Αυτή την ώρα απαιτείται σοβαρότητα. Αυτή την περίοδο είμαστε καταδικασμένοι να λειτουργούμε σαν Περιφέρειες και συνολικά σαν Αυτοδιοίκηση σε ένα πλαίσιο σύνθετου, ρευστού και απρόβλεπτου πολιτικού σκηνικού.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 27, 2012

ο σύλλογος υπαλλήλων της ΠΝΑ για την χθεσινή (26.9) απεργία

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του με αφορμή την χθεσινή συμμετοχή μελών του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και περιφερειακών ενοτήτων της Δωδεκανήσου, στην χθεσινή (26.9) 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ :

Αντιστεκόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις, σκορπώντας φτώχεια, ανεργία, δυστυχία. Ο αγώνας απέναντι σε αυτή την νέου τύπου σκλαβιά, είναι υποχρέωση όλων μας για την παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Η συμμετοχή μας στην σημερινή απεργία αποτελεί πράξη ευθύνης και ελπίδας. 
Να σωθεί η χώρα, αλλά, πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί της! 

Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του συλλόγου στην χθεσινή (26.9) απεργία, μπορείτε να δείτε εδώ :

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2012

ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης για την άμεση λειτουργία και τον δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου της Σαντορίνης

Προσπάθεια να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν ομόφωνη απόφαση για την άμεση λειτουργία και την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ολοκληρωθέντος και εν αναμονή έναρξης λειτουργίας, νέου Νοσοκομείου της Σαντορίνης, κατέβαλε χθές (25.9.2012) η Επιτροπή που έχει συσταθεί με στόχο την συντομότερη δυνατή λειτουργία του, στο πλαίσιο της παροχής δημόσιων (κι όσων τελικά δωρεάν μας επιτρέπουν τα σημερινά δεδομένα…)  υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η παρουσίαση του θέματος και τα επιχειρήματα της κ. Σοφίας Κίτσου, μέλους της επιτροπής, καθώς και προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την λειτουργία του με τρόπο τέτοιον ώστε να προκύπτουν έσοδα, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση κάθε κινδύνου  παραχώρησης του εξοπλισμένου κτηρίου σε ιδιώτες ή συμπράξεις, με αποτέλεσμα να στερηθούν οι ασφαλισμένοι τις δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, οδήγησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην εν λόγο απόφαση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει έρχονται ως αποτέλεσμα του ότι κατασκευάστηκε από την δημόσια ΔΕΠΑΝΟΜ και αναμένεται να παραδοθεί για διαχείριση στην ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης της Επιτροπής, με την απόφαση να αναμένεται να αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες καθώς και στον Υπουργό Υγείας.

Οι προτάσεις της ΑΕΜΥ για την λειτουργία του «Γενικού Νοσοκομείου Θήρας» (όπως αυτό αναφέρεται στην σελίδα της εταιρίας) είναι : Η  Αυτόνομη λειτουργία του απο την ΑΕΜΥ Α.Ε.. η σύμπραξη της ΑΕΜΥ Α.Ε. με τον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, και η σύμπραξη μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με Κοινοπραξία – Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με τη συμμετοχή του Δήμου της Θήρας και τοπικών κοινωνικών εταίρων – επιχειρηματιών.

(υγ. H μονάδα, σε κάθε περίπτωση δεν βρίσκεται στο δημοφιλές Ημεροβίγλι, αλλά στον «ταπεινότερο» και με υψομετρική διαφορά, Καρτεράδο. Εκεί άλλωστε βρίσκεται το οικόπεδο το οποίο αποτέλεσε την συγκεκριμένων σκοπών, δωρεά..)

το ΕΠΑΜ για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης

Ανακοίνωση για το ζήτημα της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Σαντορίνης εξέδωσε και το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Θήρας (ΕΠΑΜ), σύμφωνα με την οποία,

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Θήρας αγωνίζεται να βρει τρόπους ΔΗΜΟΣΙΑΣ χρήσης του νέου υπερσύγχρονου Νοσοκομείου και συνεργάζεται με οποιονδήποτε προσανατολίζεται στο ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα της υγείας για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Σαντορινιούς για θέματα που αφορούν το νέο Νοσοκομείο γιατί έχουν λόγο στο τρόπο λειτουργίας του, αφού τα 14.000.000€ που στοίχισε η ανέγερσή του, προέρχονται από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Τα θέματα αυτά, που προέκυψαν τόσο με την επικοινωνία μας με την Θηραϊκή επιτροπή που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και με τη τοπική κοινωνία, είναι:
Α)         Η διαχείριση του Νοσοκομείου έχει ανατεθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ). Πρόκειται για μια δημόσιου χαρακτήρα ανώνυμη εταιρεία που «λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημόσιου συμφέροντος», που συστήθηκε το 2004 και τελεί, στη παρούσα φάση, υπό την εποπτεία του κράτους.
Β)         Η κατασκευή του Νοσοκομείου έγινε από τη Δημόσια Επιχείρηση Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), πάλι από μια δημόσιου χαρακτήρα εταιρεία. Οι οφειλές της πολιτείας απέναντι στην ΔΕΠΑΝΟΜ για τη ανέγερση του Νοσοκομείου Θήρας είναι σήμερα γύρω στα 2.500.000€, τα οποία αν δε δοθούν, το Νοσοκομείο, αν και έτοιμο και εξοπλισμένο, δε μπορεί να παραδοθεί στην ΑΕΜΥ.
Γ)         Η επιλογή της ΑΕΜΥ, ως διαχειρίστριας του Νοσοκομείου, έγινε από μια παλαιότερη επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η ΑΕΜΥ φαίνεται να παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στο ότι μπορεί να συνάπτει συνεργασίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, κάτι το οποίο θα μπορούσε προσφέρει επιπλέον έσοδα στο νοσοκομείο ενός κατεξοχήν τουριστικού προορισμού, όπως είναι το νησί μας.
Δ)         Έχουν προταθεί τρεις(3) τρόποι διαχείρισης του Νοσοκομείου από την ΑΕΜΥ. Ο ένας μόνο από αυτούς στοχεύει στο ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα του. Αναφέρεται στη λειτουργία του Νοσοκομείου τόσο με τη μεταφορά των υπαρχόντων 33 ατόμων προσωπικού του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Θήρας όσο και με τη πρόσληψη επιπλέον 45 ατόμων σε προσωπικό από την ΑΕΜΥ με στόχο να έχει την ελάχιστη λειτουργικότητα, τουλάχιστον αρχικά. Σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με την ΑΕΜΥ, θα χρειαστούν 300 άτομα προσωπικό.
Ε)         Τα έξοδα του Νοσοκομείου ανά έτος, σύμφωνα πάλι με την ΑΕΜΥ, θα είναι του ύψους των 3.500.000€. Τα προβλεπόμενα έσοδα του Κέντρου Υγείας Θήρας που περιλαμβάνουν τόσο τη κρατική χρηματοδότηση όσο και τη είσπραξη των 5€/επίσκεψη/φορολογούμενο είναι του ύψους των 1.877.000€. Υπολείπονται, οπότε, γύρω στα 1.700.000€ ετησίως.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Α)         Δεν έχουμε πειστεί στο κατά πόσο η ΑΕΜΥ θα μπορέσει να διατηρήσει το ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα της. Πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες με μια απλή υπουργική απόφαση.
Β)         Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το να μπορεί το Νοσοκομείο Θήρας να έχει επιπλέον έσοδα από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δε θα πρέπει, όμως να στηρίζεται ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας του στα έσοδα αυτά, τα οποία μάλιστα είναι και απρόβλεπτα, αλλά αυτά να χρησιμοποιούνται για επιπλέον δωρεάν παροχές υγείας στους Έλληνες πολίτες.
Γ)         Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το πόσο καλά και επιτυχημένα μπορούν να συνεργαστούν τα  33 άτομα του ΚΥ Θήρας με τα 45 άτομα που πρόκειται να προσληφθούν από την ΑΕΜΥ. Και αυτό γιατί θα πρέπει να συνεργάζονται εργαζόμενοι με διαφορετικό καθεστώς συμβάσεων, διαφορετικούς μισθούς, διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα όσο είναι αυτός της υγείας. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Θήρας έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, ενώ οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ αλλά με κριτήρια που θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΜΥ. Τονίζουμε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι του ΚΥ Θήρας είναι κυρίως με συμβάσεις Δημοσίου Δικαίου, ενώ οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι θα πληρώνονται από το Νοσοκομείο, δηλαδή από τα έσοδά του. Οι ιατροί του ΚΥ δε μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, ενώ οι νέοι ιατροί θα μπορούν.
Βάση των παραπάνω επισημάνσεων, θεωρούμε ότι ο Δημόσιος χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χαθεί, στην βιασύνη της σημερινής κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα πάντα σε ιδιώτες. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται κι από την στάση του νέου υπ. Υγείας, ο οποίος δεν έδωσε καμία ξεκάθαρη απάντηση στην Θηραϊκή επιτροπή, κατά την τελευταία επίσκεψη της στο Υπουργείο.
Ωστόσο προτείνουμε να ενημερωθεί εκ νέου για τις τελευταίες εξελίξεις ο Θηραϊκός λαός διότι το Νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει σύντομα με ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα για κάθε πολίτη.

και η Σαντορίνη στο πρόγραμμα «αειφόρος ανάπτυξη»…


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με αποφάσεις του Περιφερειάρχη  Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη νέα έργα, που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης νερού στα νησιά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Τα έργα αυτά, που θα υλοποιηθούν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι τα εξής:

Προμήθεια μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού με προϋπολογισμό 380 χιλ. €
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια 23 μονάδων με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία και βελτίωση του νερού των δημοτικών δικτύων ύδρευσης ώστε να διατίθεται ως πόσιμο στους κατοίκους, περιορίζοντας παράλληλα τις πλαστικές συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού και συμβάλλοντας στην αύξηση του χρόνου λειτουργίας των χώρων διάθεσης απορριμμάτων. Οι μονάδες αυτές θα εγκατασταθούν στη Σύρο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, την Άνδρο, τη Μύκονο, τη Μήλο, τη Λέρο και την Κάρπαθο.

συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΝΑ για Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Συνεδρίασε χθες (24.9) με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, με σκοπό την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθώς και την κατάρτιση προσχέδιου του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης για το 2013.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, και αφορούν στους προτεινόμενους από τις Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα της ΠΝΑ Στόχους και Δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα και έξοδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα των Διευθύνσεων Οικονομικού της Περιφέρειας. 

Ο Περιφερειάρχης διαπιστώνοντας την αντικειμενική δυσκολία σύνταξης νέου προγράμματος δράσεων και έργων για το επόμενο έτος ξεκαθάρισε πως στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα που έχουν επαρκή χρηματοδότηση, δηλαδή έργα ΕΣΠΑ, τα έργα που χρηματοδοτούνται από τις ΣΑΕΠ και ΣΑΜΠ, καθώς και τα έργα τομεακών προγραμμάτων.
Επίσης, στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της ΠΝΑ έχουν συμπεριληφθεί τα έργα που έχουν εξασφαλισμένη πίστωση και έχουν ήδη προγραμματιστεί από τα Νομαρχιακά Προγράμματα Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

ενστάσεις ΠΝΑ για την παραχώρηση ακινήτων προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ

Την έκπληξη και δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόλις πληροφορήθηκε ότι τα σπίτια που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.
Μια εξέλιξη που έγινε σήμερα γνωστή, όταν ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού διερευνούσε τη δυνατότητα να παραχωρηθούν στην Περιφέρεια οι κατοικίες που είναι εγκαταλελειμμένες, προκειμένου να διατεθούν σε άστεγους συμπολίτες μας, με αυστηρά κριτήρια που θα θέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας.

«Η έννοια “αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου” ίσως αποκτήσει ένα άλλο και πολύ πιο ουσιαστικό νόημα, αν σε αυτήν τη συγκυρία επαναπροσδιοριστεί ο όρος “αξιοποίηση”, που μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε κάποιο ταμειακό όφελος, αλλά να μεταφράζεται ως επένδυση στην εύθραυστη κοινωνική συνοχή», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος επιμένει στην πρότασή του για παραχώρηση στην Περιφέρεια μέρους των κατοικιών «με σκοπό να ανακουφιστούν προσωρινά και μέχρι να σταθούν στα πόδια τους πολλοί συνάνθρωποί μας που δεν έχουν πού την κεφαλή κλίναι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πρότασης.



Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2012

ένας από τους πιο εντυπωσιακούς γάμους της χρονιάς !

 Το οτι η Σαντορίνη φιλοξενεί δεκάδες, και μερικούς από τους πιο καλά οργανωμένους, γάμους στην Ελλάδα είναι γεγονός και είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Το πως και το γιατί αυτής της «ιστορίας» και σύγχρονης δραστηριότητας και υπηρεσίας, είναι στα σίγουρα το αποτέλεσμα της οργανωμένης, μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς δεκάδων ανθρώπων στο νησί, που τα τελευταία χρόνια αφιερώνοντας χρόνο, κόπο, διάθεση και φαντασία, κατάφεραν να αναδείξουν την Σαντορίνη ως έναν διεθνώς καθιερωμένο γαμήλιο προορισμό.
Το αποτέλεσμα, και σε οικονομικό επίπεδο; Η Σαντορίνη να έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μια από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την συγκεκριμένη υπηρεσία και να συντηρεί δεκάδες ανθρώπους που εργάζονται με στόχο την πραγματοποίηση των σχεδίων τους για την «ομορφότερη μέρα της ζωής» των μελλόνυμφων από ολόκληρο τον κόσμο…

Γάμοι λοιπόν στην Σαντορίνη, πολλοί, πλήν όμως, υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν!
Ένας από αυτούς πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στις 15 Σεπτεβρίου, στην όμορφη εκκλησία της «Παναγίας της Πλατσανής» στην καλντέρα της Οίας, όπου και αντάλλαξαν τους όρκους της «παντοτινής αγάπης» και δέχθηκαν τις ευχές των φίλων τους, η Jana και ο Robert από την Γερμανία.

Οι γαμήλιες όμως διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν με την τελετή στην εκκλησία, μιας και περιελάμβαναν αρκετά .. παράλληλα και εντυπωσιακά events!
Ένα από αυτά ήταν το γαμήλιο πάρτυ στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι δεκάδες φίλοι του ζευγαριού που αφίχθησαν ειδικά για το γεγονός από την Γερμανία, και το οποίο έγινε στο «Theros Wave Bar» στην παραλία Θέρος, στην περιοχή της Βλυχάδας.

Από τα εντυπωσιακότερα στιγμιότυπα, με μεγάλο μάλιστα φωτογραφικό ενδιαφέρον, της όλης διοργάνωσης, ήταν η επιλογή του ζευγαριού πολλοί από τους προσκεκλημένους να φθάσουν στην παραλία με τα συλλεκτικά πλέον αυτοκίνητα τύπου «Tuk Tuk» που μεταφέρθηκαν  για τον σκοπό αυτό από την Ταιλάνδη! Ενώ, σε ότι αφορά τα συλλεκτικά αυτοκίνητα – αντίκες, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι στο event της γαμήλιας δεξίωσης, “παρέλασαν” ένα Ford του 1929 και μια Mercedes του 1936, που αποβιβάστηκαν στην Σαντορίνη από την Πάτρα! Το σίγουρο πάντως, για όσους είχαν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά, ήταν ότι τα πολύχρωμα «Tuk Tuk» έκλεψαν τις εντυπώσεις!

Όσο για την διασκέδαση των νεόνυμφων και των καλεσμένων τους, γι αυτήν φρόντισε ο δημοφιλής Αμερικανός τραγουδιστής Michael Sembello που «ρόκαρε» στην σκηνή τραγουδώντας το δικό του super hit της δεκαετία του 80, το "shes a maniac"!





Ο όμορφος και εντυπωσιακός αυτός γάμος οργανώθηκε από τις κυρίες Στέλλα και Μόσχα της εταιρίας www.StellaAndMoscha.com  - Exclusive Greek Island Weddings.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια του event  πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του κ.  Κώστα Καλημέρη, δημιουργού του “Black Rock Studio” με έδρα το Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

ομιλία της Βασιλικής Παναγιωτοπούλου στην «Εστία» του Πύργου (25.9)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας μας προσκαλεί σήμερα Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20:00, στο εντευκτήριο της Εστίας, στην ομιλία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων του Νομού Κυκλάδων, καθηγήτριας κ. Βασιλικής Παναγιωτοπούλου, διδάκτορος λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «η Λυγερή και ο Λεβέντης στα Δημοτικά μας τραγούδια», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών λαογραφικών εκδηλώσεων που για πρώτη φορά εγκαινιάζονται στην Σαντορίνη, με θεματικό τίτλο : «Χρώματα ελληνικής παράδοσης, λαογραφικοί ιριδισμοί της Σαντορίνης», σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας.
Την ομιλία θα προλογίσει ο καθηγητής φιλολογίας κ. Γιάννης Γαλαίος.

«Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ε.Β.Α.» (European Boatmen Association) – οι τοποθετήσεις

Με επιτυχία, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε το «Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ε.Β.Α.» (European Boatmen Association) με θέμα «Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα λιμάνια και οι Αρχές της Επικουρικότητας», την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στην Σαντορίνη.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και οργανισμών σχετικών με θέματα Ναυτιλίας, εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, καθώς και στελέχη εταιρειών παρόχων θαλάσσιων υπηρεσιών στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Γιώργος Ανωμερίτης εστίασε σε θέματα «ασφάλειας, ποιότητας και περιβάλλοντος» των λιμενικών εγκαταστάσεων όπως αυτές διαμορφώνονται στο σύγχρονο σημερινό περιβάλλον, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μοντέλα καλής -και αναγκαστικής- λειτουργίας των «λιμανιών – πόλεων», κάτι που στην περίπτωση της Σαντορίνης μπορεί να θεωρηθεί ως σαφής «προτροπή» στην ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των επιβατών στο λιμάνι των Φηρών και ακόμη καλύτερης «σύνδεσης» της πόλης με το λιμάνι, με την δημιουργία ενός ακόμη τελεφερίκ, εάν κι εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο και απαραίτητο.
Παράλληλα, ο κ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο λειτουργίας των Ελληνικών λιμανιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν ούτε κρατικά, ούτε ιδιωτικά μονοπώλια, αλλά μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων να προκύψει ένα μοντέλο όπου ο ρυθμιστικός έλεγχος θα γίνεται από την πλευρά του Δημοσίου».

Στην ομιλία του ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε στην σε κάθε περίπτωση ανάγκη του δημοσίου ελέγχου των λιμανιών ενώ, με βάση και την πρόσφατη (21.9) -οριακή- υπερψήφιση στην Βουλή του Νομοσχεδίου του Υπ. Ναυτιλίας για τα master plan και τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «φαίνεται πως η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις».

Ως προς τον τοπικό χαρακτήρα του ρεπορτάζ, στην ομιλία του ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος καλωσόρισε τους συνέδρους στην Σαντορίνη, χαρακτηρίζοντας τα νησιά ως «ευαίσθητους τόπους, στους οποίους κάθε παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην κλίμακα του καθενός, με μέριμνα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του» ενώ γενικότερα αναφερόμενος στο περιεχόμενο του συνεδρίου μίλησε για την «ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του ελληνικού θεσμικού πλαισίου».
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Λιμενάρχης της Σαντορίνης κ. Βασαλάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο, την δράση, και την προσφορά της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης, χαρακτηρίζοντάς την ένα «πολύτιμο συνεργάτη».


Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης κ. Κανακάρης ανέφερε ότι,
Παρακολουθούμε τον τελευταίο χρόνο την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την λιμενική πολιτική, να επαναδιατυπώνεται, με σταθερές όμως δύο παραμέτρους τουλάχιστον από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρώτον, την πιστή εφαρμογή υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις συνθήκες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ιδιαίτερα, ανταγωνισμού και εσωτερικής αγοράς.
Δεύτερον, την παράλληλη ενίσχυση της ισόρροπης ανάπτυξης  του Ευρωπαϊκού Λιμενικού Συστήματος.

Εμφανίστηκαν, βέβαια, δομικές αλλαγές  στη ζήτηση και την προσφορά των λιμενικών υπηρεσιών.
Με τους όρους οργάνωσης, ανταγωνισμού και χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών λιμένων που βρίσκονται υπό ανασυγκρότηση, την συνύπαρξη δημόσιου, ιδιωτικού τομέα στην λιμενική βιομηχανία, η Ε.Ε. αναζητά τρόπους επίλυσης των προβλημάτων στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η ευρωπαϊκή αγορά παροχής λιμενικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση σε λίγες , παγκόσμιας εμβέλειας, εταιρίες χειρισμού φορτίων και προσλαμβάνει έντονα ολιγοπωλιακά  χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίζονται εκτεταμένες συνεργασίες σημαντικών παροχών λιμενικών υπηρεσιών.
Με τις σημερινές συνθήκες να λειτουργούν ενισχυτικά  της παρουσίας των μεγαλύτερων σε μέγεθος εταιρειών, η ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική καλείται να συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, επιπτώσεις που επιφέρει η παρούσα κατάσταση, όπως  -για παράδειγμα- η δημιουργία συνθηκών δεσπόζουσας θέσης.
Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την διαμόρφωση κοινοτικής πολιτικής κρατικών ενισχύσεων από την Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού το 2010, δημιουργεί ερωτηματικά αν σηματοδοτεί το τέλος του ιδιαίτερου χαρακτήρα των θαλάσσιων μεταφορών που υιοθέτησε η Ε.Ε από την πρώτη στιγμή της κοινοτικής πολιτικής ή μία νέα προσέγγιση απόλυτα ταυτισμένη με τους κανόνες ανταγωνισμού.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, λειτουργώντας χωρίς ρυθμίσεις, δημιούργησε πολλά προβλήματα, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ζητήματα όπως το περιβάλλον, η ασφάλεια των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και των πολιτών που εμπλέκονται στη μεταφορική διαδικασία, η ανισότητα στη διανομή του πλούτου και η αύξηση της φτώχειας και άλλα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς δια μέσω αυτορρύθμισης.

Άποψή μας είναι η ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική , πρέπει να προσδιορίσει τους κανόνες , να χαράξει κατευθυντήριες γραμμές, με στόχο να εφαρμοστούν σ’ όλους τους ευρωπαϊκούς λιμένες. Κανόνες που θα συμβάλουν στην δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού προκειμένου να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
Κανόνες που θα εξασφαλίζουν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση και την αρτιότερη εκπαίδευση των εργαζομένων στις ευρωπαϊκές λιμενικές εγκαταστάσεις.
Κανόνες που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τέλος κανόνες που θα θωρακίσουν την ασφάλεια στη θάλασσα, άλλωστε μια από τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου είναι αυτή της επικουρικότητας.

Βεβαίως αναμένουμε με ενδιαφέρον, μετά την διάσκεψη που θα συγκληθεί  το διήμερο 25/26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρξουν συμπεράσματα βάσει των οποίων θα ανακοινώσει τις πιθανές εκδοχές αντιμετώπισης των προκλήσεων αλλά και τα πιθανά πλαίσια δράσης που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τμήματα από τις παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Πουσσαίου θα προστεθούν σήμερα Τρίτη 25.9

συνέδριο «Thalatta 2012» – πετυχημένος ο συνδυασμός επιστημονικών και πολιτικών απόψεων

 Το δύσκολο σε αρκετές περιπτώσεις στοίχημα του συνδυασμού και της σύνθεσης των επιστημονικών απόψεων με τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις, έθεσε υπόψη των ομιλητών του το πρώτο Συνέδριο «Thalatta 2012» που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22 και 23 Σεπτεβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στην Σαντορίνη με το πάντοτε επίκαιρο θέμα της : «Βιώσιμης Θαλάσσιας Οικονομίας».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και οργανισμών σχετικών με θέματα Ναυτιλίας, εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων με αντικείμενο την Ναυτιλία, την κρουαζιέρα, τον θαλάσσιο και καταδυτικό τουρισμό.

Στην ομιλία της η Ευρωβουλευτής και αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ναυτιλίας και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στην Ε.Ε. κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα «καινοτομίας, βιωσιμότητας, και ποιότητας» στις θαλάσσιες μεταφορές και στον θαλάσσιο τουρισμό, παρουσιάζοντας τις νέες δράσεις της Ε.Ε. στον τομέα της «Γαλάζιας Οικονομίας και Ανάπτυξης».
Η κ. Δαμανάκη δεν δίστασε παράλληλα να κρίνει την Ελλάδα για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου σε σειρά ζητημάτων σχετικών με τις θαλάσσιες μεταφορές και την λειτουργία των λιμανιών, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά της στο θέμα της «βιωσιμότητας» το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικότατο για το μέλλον των Ελληνικών θαλασσών και της Αλιείας.
Στο θέμα του «θαλάσσιου χωροταξικού τουρισμού» η Κ. Δαμανάκη μίλησε για το υπό ανάπτυξη «μοντέλο λειτουργίας θαλάσσιων πάρκων» σημειώνοντας ότι για το θέμα θα υπάρξουν και οικονομικά κίνητρα για τους ενδιαφερόμενους καθώς και για τους αλιείς.

Έμφαση στα θέματα του καταδυτικού και θαλάσσιου τουρισμού έδωσε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου κατά το χαιρετισμό που απηύθηνε στο συνέδριο Thalatta 2012 με θέμα «Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία».
«Η θαλάσσια οικονομία περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων, που ξεκινάει από τις μεταφορές και τον τουρισμό και καταλήγει στην αλιεία,  την εξόρυξη του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου και την αξιοποίηση των ευκαιριών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καλογήρου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, η κ. Καλογήρου συναντήθηκε με το δήμαρχο Θήρας κ. Νίκο Ζώρζο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στη χωροθέτηση και κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α), η οποία θα περιλαμβάνει και Χ.Υ.Τ. Υπολειμμάτων, ένα έργο πρωτοποριακό για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και θέματα που αφορούν στην κατασκευή των μονάδων αφαλάτωσης στο νησί.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες, τουλάχιστο για το τοπικό ακροατήριο, ήταν η ομιλία του λιμενολόγου κ. Δρέττα ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των .. αναβολών κατασκευής λιμανιού στην περιοχή Μονόλιθος στην Σαντορίνη από το 1881 οπότε και έγινε η πρώτη μελέτη, καθώς και στο ναυάγιο των όποιων προσπαθειών κατασκευής νέου λιμανιού στο νησί.

Ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης κ. Δαρζέντα ο οποίος αφού εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες των .. 100 και πλέον ετών η Σαντορίνη δεν κατάφερε να έχει ένα νέο λιμάνι, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ανάγκες -με αμεσότερη αυτήν της εφαρμογής συστήματος ασφαλείας- που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια του νησιού, καθώς και στο ζήτημα της υποστελέχωσης του φορέα που διοικεί…
Μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο κ. Δαρζέντας αναφέρθηκε στην προ ημερών οριστική παραλαβή των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι του Αθηνιού (χωρίς όμως να λειτουργεί το σύστημα πυρόσβεσης) ενω ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο ζήτημα της ασφάλειας των επισκεπτών, σημειώνοντας οτι το ΔΛΤΣ βρίσκεται πλέον στην φάση υλοποίησης μέτρων και διαδικασιών ασφαλείας που προβλέπει η διεθνής και εθνική νομοθεσία, όπως η εφαρμογή του κώδικα ISPS.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΔΛΤΣ είπε οτι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η νέα οριοθέτηση των Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Όρμου Φηρών και Αθηνιού με αγκυροβόλια που δεν υπήρχαν στον παλαιό σχεδιασμό, η μελέτη για την κυκλοφοριακή ρύθμιση και για την στάθμευση στο λιμάνι του Αθηνιού, ενω προανήγγειλε την διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας που με το προσωπικό της θα στελεχώσει τις Υπηρεσίες ασφαλείας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων Αθηνιού και Όρμου Φηρών.

Σοβαρές πρόοδοι που αναμένεται το επόμενο διάστημα να δώσουν σημαντικές ειδήσεις, σημειώθηκαν και στις συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων που προέκυψαν με αφορμή το συνέδριο, στο θέμα της αντιμετώπισης του ναυαγίου του Sea Diamond καθώς και στο αίτημα από πλευράς ενδιαφερομένων για την χωροθέτηση και την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην Σαντορίνη.


Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Πουσσαίου στο συνέδριο Thalatta 2012,

Ως Περιφερειακή Αρχή, καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας, δεδομένου ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα, με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας. Έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως τοπική κοινωνία για ν’ αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, για να  δείξουμε σε όλους ότι τα νησιά μας έχουν τις δυνατότητες για να αναπτύξουν αυτό το κομμάτι της οικονομίας και να συμβάλουν αποφασιστικά στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης.

Η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη περιφερειακή θαλάσσια πολιτική στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής ειδικά για τη δική μας Περιφέρεια είναι επιτακτική. Η βελτίωση της αποδοτικότητας των θαλάσσιων μεταφορών, η περαιτέρω ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού, η Ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας Ζώνης, η βιώσιμη αλιεία, και φυσικά η Θαλάσσια επιτήρηση και έλεγχος θα πρέπει και αποτελούν πολιτικές δράσεις προτεραιότητος, στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας για άμβλυνση των επιπτώσεων της νησιωτικότητας.

Ειδικότερα για τις διανησιωτικές μεταφορές είναι κατανοητό, ότι ο κατακερματισμός και η γενικότερη γεωγραφική ασυνέχεια προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις, στη μεταφορά και στο τρόπο μεταφοράς  ατόμων και αγαθών, στην ποιότητα και στον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες των νησιών ειδικά των μικρών, στην ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυνατότητα συνολικά της Περιφέρειας μας και καταληκτικά στον τρόπο με τον οποίο ο πλούτος διαχέεται εσωτερικά μεταξύ των νησιών.

Η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών, σε λιμένες, αεροδρόμια και οδικά δίκτυα στις νησιωτικές περιοχές, όπως αυτή συντελέστηκε με σημαντικές επενδύσεις κυρίως την τελευταία 20ετία, η διασύνδεση των νησιών, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα αστικά κέντρα της χερσαίας Ελλάδας, παραμένει ανεπαρκής.

Ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας, όπως ορίζεται από τον Καλλικράτη, έχει ως αρμοδιότητα  του στο πλαίσιο των μεταφορών, την διαπραγμάτευση για τις μεταβιβάσεις των μεταφορικών υποδομών σε Ιδιώτες Επενδυτές με στόχο την επίτευξη Προγραμματικών Συμφωνιών Επενδυτών – Μεταφορικών Εταιριών - Περιφέρειας ώστε να διασφαλίζεται με οικονομικούς όρους η επάρκεια και αειφορία του νησιωτικού μεταφορικού συστήματος.

Οι συμφωνίες Ιδιωτών – Περιφέρειας μπορούν να έχουν προγραμματικό χαρακτήρα (διασφάλιση- οικονομική βιωσιμότητα), και να συνδέουν την ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών από Ιδιώτες Επενδυτές με εμπλοκή των μεταφορικών εταιριών (ακτοπλοϊκών, αεροπορικών, εμπορικών, Υδροπλάνων).
Η ανάπτυξη ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας λιμενικές εγκαταστάσεις ή ενεργοποιώντας μετά από συντήρηση και επέκταση υφισταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο των ήδη υπαρχόντων μεγάλων, θεωρείται στοιχειωδώς απαραίτητη, παράλληλα με την εισδοχή προς αυτή τη κατεύθυνση μικτών επενδυτικών σχημάτων με αναφορά και στις μεταφορές και στον τουρισμό.

Ο Θαλάσσιος Τουρισμός αποτελεί το προνομιακό πεδίο στο οποίο πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα και η Περιφέρεια μας. Οφείλουμε, πλέον πιο επιθετικά, πιο οργανωμένα, με υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών,  να απευθυνόμαστε στους τουρίστες υψηλού εισοδήματος.

Η καλή οργάνωση του Θαλάσσιου Τουρισμού αποτελεί ένα “στοίχημα” για την εθνική οικονομία. Το κεφάλαιο, μας έχει δοθεί, επαφίεται σε εμάς να το αξιοποιήσουμε. Η Κεντρική Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με επιχειρηματίες του κλάδου, οφείλουν να δουλέψουν μαζί για την αξιοποίηση του κεφαλαίου αυτού. Η καλή οργάνωση και η ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού μπορεί να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες απασχόλησης στη θάλασσα και στην ξηρά, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά, το μεγαλύτερο ίσως κοινωνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα: την ανεργία.

Το βασικό πρόβλημα της ανάπτυξης του Θαλάσσιου Τουρισμού είναι ένα δίκτυο υποδομών σε Μαρίνες, Καταφύγια Τουριστικών Σκαφών, αλιευτικά καταφύγια, στις οποίες υστερούμε έναντι γειτονικών ανταγωνιστικών χωρών.

Ο Θαλάσσιος Τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί στα εξής επίπεδα:
Με την προσέλευση των θαλάσσιων σκαφών αναψυχής, τα οποία έλκουν τουρίστες υψηλού εισοδήματος απ’ όλο τον κόσμο.
Με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε συσχετισμό με αρχαιολογικούς χώρους.
Με την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού.
Με την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Αθλητικού Τουρισμού και την διοργάνωση αθλητικών αγώνων σπορ όπως οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες.
Με την ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων που καλύπτουν ανάγκες τροφοδοσίας, εξυπηρέτησης, ψυχαγωγίας όσων έχουν σχέση με τις παραπάνω μορφές θαλάσσιου τουρισμού.
Με το συνδυασμό του Θαλάσσιου Τουρισμού με τις άλλες μορφές Εναλλακτικού Τουρισμού (Τουρισμός Αναζωογόνησης, Οικοτουρισμός, Αρχαιολογικός).
Η ανάπτυξη των παραπάνω δράσεων μπορεί να αποφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, όχι μόνο σε όσους δραστηριοποιούνται άμεσα γύρω από το Θαλάσσιο Τουρισμό αλλά και σε ένα ευρύτερο τουριστικό δίκτυο γύρω από αυτόν.

Σε ότι αφορά την αλιεία τώρα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών τα περιθώρια για τη μη κατάρρευση των αλιευτικών αποθεμάτων της Μεσογείου και του Αιγαίου συνεχώς στενεύουν. Ως Περιφέρεια θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλασσίων καταφυγίων ανά νησί σε συνεργασία με έλληνες και ξένους ειδικούς και επαγγελματίες όπως ο κ. Κουστώ αλλά και ο φίλος αλιέας Δημήτρης Ζάννες. Είμαστε όμως και υπέρ της ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας με έμφαση στην ανάπτυξη νέων ειδών, βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, και σύνδεσης της με τον τουρισμό υπό την προϋπόθεση φυσικά της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όλα τα ανωτέρω φυσικά προϋποθέτουν σωστό θαλάσσιο έλεγχο και επιτήρηση γεγονός που απαιτεί σύχρονα εργαλεία, κατάλληλο εξοπλισμό, σωστή κατάρτιση του προσωπικού και για να μην ξεχνιόμαστε χρήματα που αν λάβουμε υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση δεν υπάρχουν. Σ’ αυτό θα θέλαμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνοντας ταυτόχρονα εκ μέρους μας προς αξιοποίηση για το σκοπό αυτό (αλλά και για άλλες αντίστοιχες εφαρμογές) της καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας του νησιωτικού πανεπιστημίου του Αιγαίου «Marine traffic». Θαλάσσια επιτήρηση και έλεγχος που για μας ως παραμεθόριο περιφέρεια αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη λόγω της λαθρομετανάστευσης.

Τέλος με αφορμή το ναυάγιο του “Sea Diamond” σε συνδυασμό με το θαλάσσια επιτήρηση θεωρώ ότι θα πρέπει πλεόν να καθορισθεί συγκεκριμένη θαλάσσια δίοδος διέλευσης των πλοίων ειδικά αυτών που μεταφέρουν πετρελαιοειδή, προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό για την οικονομία των νησιών ατύχημα. Θα πρέπει τέλος κάθε ναυάγιο ν’ αντιμετωπίζεται με βάση την διεθνή και εθνική νομοθεσία η οποία και θα πρέπει να εφαρμόζεται.


Ο κατάλογος των ομιλητών του συνεδρίου «Thalatta 2012» διαμορφώθηκε ως εξής:

Μαρία Δαμανάκη, Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας
Κρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής
Δημήτρης Γιωτάκος, Σύμβουλος Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας
Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γιάννης Σπιλάνης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής
Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
Γιώργος Πουσσαίος, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
Γιώργος Βερνίκος, Γεν. Γραμματέας ΣΕΤΕ, Επίτιμος Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ
Παναγιώτης Βουρνάς, Ένωση Τεχνικών Καταδυτών
Αντώνης Καλούδης, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας
Μάκης Κανακάρης, Πρόεδρος ‘Ενωσης Λεμβούχων Θήρας
Γιώργος Καστελλάνος. Διευθυντής Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
Πάρις Λουτριώτης, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών άνευ Πληρώματος
Αντώνης Στελιάτος, Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού
Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Πολυτεχνείου Κρήτης
Μαρία Λεκάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών
Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτριος Λυρίδης, Αν. Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βασίλειος - Στυλιανός Τσελέντης, Καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Γιάννης Φίλης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης
Δημήτρης Καραβέλας, Γενικός Διευθυντής WWF
Λεωνίδας Κόλλας, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Βαγγέλης Κουκιάσας, Πρόεδρος Δικτύου Μεσόγειος SOS
Λουκάς Λυγνός, Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond
Αναστασία Μήλιου, Υδροβιολόγος, Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας Αρχιπελάγους Ι.Θ.Π.
Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Greenpeace
Γρηγόρης Δρέττας, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Λιμενολόγος
Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Αντιπρόεδρος του Eπιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Bιωσιμότητος
Παναγιώτα Κουρή, Δρ Στρατηγικού Σχεδιασμού και Marketing για Συγκοινωνιακές Υποδομές & Τουρισμό, Μέλος ΔΣ Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας
Πιερ Υβ Κουστώ, Cousteau Divers
Άγγελος Μαγκλής, Σύμβουλος επιχειρήσεων
Βασίλης Μαμαλούκας-Φραγκούλης, Environmental Protection Engineering SA
Μαργαρίτα Μανούσου, Δημοσιογράφος τουρισμού
Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος σε θέματα clustering
Πέτρος Νικολαϊδης, Ωκεανογράφος - Βιολόγος
Αλέξανδρος Σωτηρίου, Σύμβουλος καταδύσεων
Γιώργος Τζανάκης, Υπεύθυνος καταδυτικού οδηγού