Σάββατο, Απριλίου 04, 2009

με αφορμή τα 2 χρόνια


Φυλλάδιο στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι ρυπογόνες, βλαβερές και επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στο κουφάρι του βουλιαγμένου στην Καλντέρα κρουαζιερόπλοιου εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για την ανέλκυση του πλοίου.

Στο φυλλάδιο παρουσιάζεται το «πράσινο διαβατήριο» του πλοίου.
Πράσινο διαβατήριο για ένα πλοίο είναι η καταγραφή των ρυπογόνων υλικών κατασκευής και εξοπλισμού του.
Το πράσινο διαβατήριο συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία που παρείχε η πλοιοκτήτρια εταιρία και όπως προκύπτει απουσιάζουν από την λίστα εκείνες οι ουσίες που με βάση τον ΙΜΟ ( Διεθνής Οργανισμός θαλάσσιας Προστασίας) θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες για το περιβάλλον.

Στο φυλλάδιο αναφέρονται αναλυτικά οι ρυπογόνες ουσίες του πλοίου, καθώς και δηλώσεις επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι «το κουφάρι είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Αν μείνει εκεί, στο μέλλον θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ’ ότι ο καθαρισμός και η ανέλκυσή του».

Με την συμπλήρωση 2 χρόνων από το ναυάγιο, τα μέλη της Επιτροπής, όχι μόνον δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα τους, αλλά αντιθέτως, εντείνουν τις προσπάθειές τους στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και φορέων της Σαντορίνης αλλά και εκτός αυτής, για την ανάγκη απομάκρυνσης του πλοίου από τα νερά της Καλντέρας.


Σε ότι αφορά πάντως την στάση που εμφανίζει τελευταία η πλειοψηφία των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού, μέλη της Επιτροπής σχολιάζουν πως αποδεικνύει ότι είτε πολλοί λειτουργούν με την λογική του «δώσε ημίν σήμερον»,
είτε δεν έχουν κατανοήσει -δεν θέλουν ή δεν μπορούν, όπως είπαν- τους κινδύνους από την παραμονή του πλοίου στα νερά του νησιού.

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2009

Αμπέλι και ελιά.
«Αναιρεί» το ένα το άλλο;
Μπορούμε να πούμε ναι με όρους και προϋποθέσεις;

Ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αυτό της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να φυτέψει στο νησί ενήλικα δέντρα καθώς και δενδρύλλια ελιάς.


Τις ενστάσεις του ως προς την εγκατάσταση στην γη του νησιού «μη πιστοποιημένων και ελενγμένων» φυτών καθώς και τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αλλαγή που θα προκύψει στην εικόνα του νησιού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκος Καφούρος. Ο κ. Καφούρος στην παρέμβασή του έθεσε σειρά σοβαρών ζητημάτων με προεξέχον το ότι το αρμόδιο γραφείο του Δήμου δεν συζήτησε το θέμα πριν πάρει την σχετική απόφαση, ούτε ενημέρωσε συναρμόδιους φορείς. Παράλληλα ο κ. Καφούρος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την λόγο πρωτοβουλία, ρωτώντας για το πόσα δέντρα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός, που αναμένεται να τοποθετηθούν -θέτοντας επίσης ερωτήματα σχετικά με τα σημεία όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί δέντρα- γιατί επελέγησαν τα συγκεκριμένα, ποιος και εάν πιστοποιεί την υγεία των δέντρων αυτών, κατά πόσο θα μεταβληθεί η εικόνα καθώς και η φυσική χλωρίδα του νησιού, εάν ο σχεδιασμός έχει την έγκριση επίσημων φορέων κλπ.


Απαντήσεις στα ερωτήματα κλήθηκε να δώσει ο Δημήτρης Σιγάλας, υπεύθυνος του γραφείου Περιβάλλοντος του Δήμου ο οποίος βάσισε την επιχειρηματολογία του στο ότι η Σαντορίνη στο παρελθόν φιλοξενούσε στα εδάφη της ελιές, κάτι που μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα και απολιθώματα ελιάς στην περιοχή της Καλντέρας καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού.
Ο κ. Σιγάλας στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ανάλογη δενδροφύτευση που έγινε στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι τα δέντρα δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στον αμπελώνα και τις καλλιέργειες του νησιού αλλά ενίσχυσαν την εικόνα του.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε αναλυτικά στον σχεδιασμό του προγράμματος, στις προσπάθειες για την δημιουργία πειραματικού ελαιώνα στο Εμπορείο, για το πότισμα των δέντρων που γίνεται με το νερό από τους βιολογικούς καθαρισμούς, ενώ τέλος υπερασπίστηκε την εικόνα που θα αποκτήσει το νησί με την παρουσία ελιάς στη γη του, λέγοντας ότι το αμπέλι και η ελιά είναι δύο φυτά που ταιριάζουν -κάτι που αποδεικνύεται και ιστορικά- μεταξύ τους.

Εμείς τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το θέμα δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις και ευχόμαστε οι φορείς των δύο απόψεων να κινούνται με γνώμονα το συμφέρον του νησιού.















Kι εγώ που το πήρα για πλάκα. …
Πρωταπριλιάτικη. ….

Κι όμως δεν είναι καθόλου αστείο (απ’ ότι έχω καταλάβει…) το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του πόρταλ www.neasantorinis.gr η Νεολαία Πασοκ του Νομού Κυκλάδων προχώρησε στην οικονομική υιοθεσία ενός μικρού παιδιού μέσο της Action Aid.





Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι στην εν λόγω νεολαία συμμετέχουν και νέοι της γενιάς των 700 ευρώ -προφανώς επειδή είναι νέοι Πασόκοι και δεν έχουν προλάβει ακόμη να αυξήσουν το εισόδημά τους(!)- ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία πόσο μάλλον σε αυτήν την περίοδο οικονομικής στενότητας που ζούμε όλοι, δείχνοντας έναν άλλον δρόμο (στον σοσιαλισμό; αυτόν τον τρίτο που κατά καιρούς αναζητούν πολλοί, πρωτού καταλήξουν σε αδιέξοδο…;) έναν δρόμο συνεισφοράς, βοήθειας, αλληλεγγύης ανθρωπιάς, ευαισθησίας και ωριμότητας -παρά το νεαρό της ηλικίας τους, όπως σημειώνουν-.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νεολαία ΠΑΣΟΚ του Νομού Κυκλάδων -όπως διαβάζουμε - προχώρησε στην οικονομική υιοθεσία ενός μικρού παιδιού μέσο της Action Aid στο οποίο εξασφάλισε για ένα χρόνο τα σχολικά του είδη, τα φάρμακα του και την διατροφή του. (αργότερα , μετα τα φάρμακα, θα του εξασφαλίσει και την ιδεολογική του θωράκιση καθώς και μια λαμπρή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται, ότι η οργάνωση μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα ενημέρωσε τα μέλη της, τα οποία ανταποκρίθηκαν άμεσα, και από το υστέρημα τους συγκέντρωσαν το ποσό που αναλογεί στις ανάγκες του παιδιού για ένα χρόνο .
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η φωτογραφία του μικρού παιδιού αυτή τη στιγμή κοσμεί τα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη Σύρο και σε λίγο διάστημα θα πάει σε όλα τα γραφεία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες.
Με το καλό, ευχόμαστε να αναρτηθεί -σε κεντρικό σημείο- και στα κεντρικά αλλά και στα απόκεντρα γραφεία του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την χώρα, δίπλα στην φωτογραφία του προέδρου του κόμματος. Ή ακόμη καλύτερα να αναρτηθεί το παιδάκι μαζί με τον πρόεδρο (επιτέλους πια με την μικρή Αννούλα του πατρός, Ανδρέα, καιρός πια το Πασόκ να βρει τον νέο πιτσιρικά του. κι ας είναι και μαύρος)
Άλλωστε, το μαύρο αυτήν την εποχή έχει τα πάνω του.
















Εμείς πάντως χειροκροτούμε την εν λόγω πρωτοβουλία κι ευχόμαστε το επόμενο διάστημα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, το κόμμα να προχωρήσει σε περαιτέρω υιοθεσίες μικρών μαύρων παιδιών από φτωχές υπανάπτυκτες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μιας κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια λύση στην περίπτωση έλλειψης ψηφοφόρων. Θα τους φέρουμε δηλαδή εδώ τους ενήλικους ,πλέον, μαύρους υιοθετηθέντες να στηρίξουν -με την ψήφο τους- τον θετό πατέρα τους.

σ. σ. -1- Δηλ. το παιδάκι άμα το ρωτάνε «ποιος είναι ο μπαμπάς σου;» ή «ποιος σε συντηρεί;» τι θα απαντάει; το Πασοκ; Πολύ προχωρημένο ομολογουμένως….
Είναι αυτό που λέγανε παλιά, ότι το Πασοκ είναι ο πατέρας του σοσιαλισμού γιατί του … τη μάνα …. (!)

σ. σ. -2- η πρωτοβουλία, λόγω της σημαντικότητάς της εμπνέει και για αντίστοιχες υιοθεσίες μελών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Προχθές ,για παράδειγμα, διάβασα στην εφημερίδα «κοινή γνώμη» και μάλιστα στον πηχυαίο τίτλο της ότι «το ταμείον είναι μείον» κι ότι σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το γηροκομείο της Ερμούπολης που μπαίνει μέσα 12.000 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι που ζουν στο ίδρυμα να στερούνται και τα βασικά. Μια πολύ καλή ιδέα λοιπόν θα ήταν η ώριμη και ευαίσθητη -όπως χαρακτηρίζεται- Νεολαία Πασοκ να προχωρήσει και στις υιοθεσίες ηλικιωμένων, εξασφαλίζοντάς τους τα βασικά.


Άλλωστε, το εν λόγω κόμμα, παραδοσιακά, στηρίζει την 3 ηλικία (όπως και -παραδοσιακά- τον τρίτο δρόμο, γιατί προφανώς έχει κόλλημα με το 3ο) οπότε, δεν απομένει παρα να δείξει την ίδια ευαισθησία και η νεολαία του.


Άλλωστε (ξανά) ένας παππούς στο σπίτι όλο και κάπου μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Η ιδέα πάντως είναι πολύ καλή.




Όχι, όχι χωρίς πρόβλημα παραδεχόμαστε και δηλώνουμε κιόλας ότι ακούμε κι άλλα ραδιόφωνα.
Γιατί να υπάρχει πρόβλημα;..!
Aμα είχαμε και μπανάνες, θα τις έκοβε.
ή New toy για τον Δήμο Θηρας!

Εναν γερανό αγόρασε ο Δήμος Θηρας.
Με την λειτουργία του μηχανήματος ο Δήμος εχει ήδη ξεκινήσει να μας αλλάζει τα φώτα. Τους λαμπτήρες που δεν άναβαν αλλά και εκείνους που άναβαν κακήν κακώς και δε φώτιζαν σωστά. (με αποτέλεσμα να πέφτουμε ο ένας επάνω στον άλλον...νυχτιάτικα)
Ο Δήμαρχος επιβλέπει προσωπικά την αλλαγή των φώτων(!) δήλωσε ικανοποιημένος απο την πορεία των εργασιών, ενω ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος που εχει την ευθύνη για τα μηχανήματα (toys!) του Δήμου εξέφρασε την ανακούφιση του για την αγορά γιατί όπως είπε "επιτέλους, μας χρειαζότανε!"
Ο γερανός όμως μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα εκτός απο το να μας αλλάζει τα φώτα. Μπορεί (βοηθάει δηλαδή, ανυψώνει) να κλαδευει δέντρα, να αφαιρεί πινακίδες κλπ.


ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ 4Χ4 (ΤΟ ΤΖΙΠΑΚΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ) ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ.
ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΚΙΟΛΑΣ. ΟΜΟΡΦΟΣ.

2 χρόνια από το ναυάγιο του Sea Diamond (5.4.2007)

Εκδήλωση μνήμης
και διεκδίκησης για την συμπλήρωση δύο χρόνων από την ημέρα του ναυαγίου του Sea diamond διοργανώνουν ο Δήμος Θήρας, το Επαρχείο Θήρας, η Κοινότητα Οίας –Θηρασιάς, η Μητρόπολη Θήρας και η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών την Κυριακή 5 Απριλίου στις 11:30 στον Αθηνιό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής στην εκδήλωση καλούνται να συμμετάσχουν οι κάτοικοι του νησιού ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι το θέμα δεν έχει ξεχαστεί κι ότι απαιτείται η οριστική λύση του προβλήματος με την ανέλκυση και οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου από την Καλντέρα.
Κυκλοφοριακές συστάσεις. Προσοχή στο που σταθμεύετε.

Η Δημοτική Αστυνομία Θήρας ενημερώνει τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού (το ότι είναι «τουρίστες» δεν τους δικαιολογεί!) ότι απαγορεύεται η στάθμευση σε όλο το μήκος του δρόμου από την κεντρική πλατεία των Φηρών μέχρι το Δημοτικό Σχολείο των Φηρών.
Επίσης, η Δημοτική Αστυνομία ενημερώνει το κοινό ότι απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων γύρω από το Κέντρο Υγείας και το Επαρχείο και όπου αλλού υπάρχει σχετική σήμανση ή διαγράμμιση.
Λογικό, αλλά χρειάζεται η επισήμανση, απαγορεύεται επίσης η στάθμευση μηχανών και μοτοποδηλάτων στους χώρους που αναφέραμε καθώς και πάνω σε πεζοδρόμια.

Η Δημοτική Αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφωθούν με τις παραπάνω οδηγίες και να χρησιμοποιούν τους χώρους δωρεάν στάθμευσης (και να μην είναι αντιδραστικοί κάνοντας «μαγκιές» και του κεφαλιού τους, αυτό το λέμε εμείς και όχι η Δημοτική Αστυνομία που δεν θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο…)

Σε ότι αφορά τα οχήματα τροφοδοσίας επιτρέπεται να σταθμεύουν για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων σε σημεία όμως που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία (και δεν συμπεριφέρνονται στους υπόλοιπους οδηγούς λες και είναι παρακατιανοί ή δεν έχουν εξίσου σοβαρές δουλειές να κάνουν, πάλι αυτό το λέμε εμείς και όχι η Δημοτική Αστυνομία που δεν θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο…)

Σε όσους δεν συμμορφωθούν θα επιβάλλεται πρόστιμο καθώς και αφαίρεση των πινακίδων. Αυτό το λέει η Δημοτική Αστυνομία.
Κι εμείς πάλι λέμε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν και θα προσπαθήσουν φέτος το καλοκαίρι να κάνουν την δουλειά τους κι εμείς, όλοι μας, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε, και να βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας για να λειτουργήσουμε όλοι καλύτερα.

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2009

Ευκαιρία σήμερα με την απεργία να …. δουλέψουμε και να δούμε κάποιες από τις σημαντικότερες ειδήσεις και ανακοινώσεις από την τοπική μας επικαιρότητα.




Επιτυχημένη κρίνεται από τους διοργανωτές της η ετήσια εκδήλωση της τοπικής της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (28.3) στο κέντρο «Αηδόνι».
H εκδήλωση κρίνεται επιτυχημένη, μιας και το κέντρο γέμισε από φίλους και μέλη της ΝΔ καθώς και από στελέχη του κόμματος.
Σε ότι αφορά τους δεύτερους, στην βραδιά έδωσαν το παρόν ο υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, οι βουλευτές του Νομού Γιάννης Βρούτσης και Άρια Μανούσου, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές Σταμάτης Μαύρος και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Χαράλαμπος Κόκκινος.


Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν αυτή του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Κοντογιάννη η οποία είχε τοπική θεματολογία που στην πρώτη περίπτωση ικανοποίησε και ενθουσίασε το ακροατήριό της ενώ στην δεύτερη, απ’ ότι φάνηκε ικανοποίησε… μέρος του ακροατηρίου της ενώ … δυσαρέστησε το υπόλοιπο!
Στην πρώτη περίπτωση, της γενικής -και υπερκομματικής- ικανοποίησης, πολύ σημαντικό θεωρήθηκε το γεγονός ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του στο θέμα του Sea Diamond, χαρακτηρίζοντάς το «μείζον» για το νησί, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση ώστε να αισθάνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ασφαλείς, ενώ παράλληλα όπως είπε, θα πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον του όμορφου νησιού μας. Ο κ. Κοντογιάννης ,στο ίδιο θέμα, σημείωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι και σε ερώτηση συνέντευξής του στην «κοινή γνώμη» σχετικά με την εν λόγω αναφορά στο Sea Diamond, υποστήριξε ότι για τον ίδιο θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.
Στην δεύτερη τώρα περίπτωση, αυτή της μερικής ικανοποίησης, μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστο ξάφνιασε η αναφορά του υφυπουργού, ουσιαστικά στις επόμενες δημοτικές εκλογές, μιας και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το κόμμα εκπροσωπεί άξια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Νίκος Ζώρζος», χρίζοντάς τον έμμεσα υποψήφιο της ΝΔ. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε, ή, ήξερε και ρώτησε, αυτά θα παραμείνουν αναπάντητα ερωτήματα. Γεγονός είναι πάντως ότι η δήλωση προκάλεσε παρεξήγηση και την ολιγόλεπτη αποχώρηση από την αίθουσα του Χαράλαμπου Δαρζέντα και μελών του συνδυασμού του, οι οποίο επέστρεψαν μετά την … λήξη της παρεξήγησης που προήλθε από διορθωτική – διευκρινιστική δήλωση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Χαράλαμπου Κόκκινου.
Ο υφυπουργός πάντως, αν και του προτάθηκε όπως μάθαμε, δεν έκανε .. διορθωτική δευτερολογία.

Ο υφυπουργός άναψε φωτιές. Προεκλογικές, αν και λίγο νωρίς.
Τις οποίες κλήθηκε να «σβήσει» η Τοπική
.
Η παρεξήγηση πάντως προκάλεσε την έκδοση ανακοίνωσης της Τοπικής της ΝΔ σύμφωνα με την οποία…. η Κυβέρνηση έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών και προετοιμάζεται για τις Ευρωεκλογές, κι ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τις Δημοτικές (παρά προφανώς τις προκλήσεις) δεν είναι του παρόντος.




.





Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Σαντορίνη για την ετήσια γιορτή της ΝΔ, η κ. Μανούσου είχε την ευκαιρία το πρωί της Κυριακής 29.3 να βρεθεί στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων που έγινε στο ξενοδοχείο Δαίδαλος.


Στην ομιλία της η κ. Μανούσου αναφέρθηκε στις δράσεις της σε τομείς που αφορούν τον τουρισμό στη χώρα μας ενώ υπενθύμισε την προσφορά προς τους ξενοδόχους της χώρας όταν το 2005, όταν κατάφερε μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, να αλλάξει ο τρόπος θεώρησης των πινακίδων τιμών των ξενοδοχείων ώστε σήμερα να χρειάζεται μόνο μια κάρτα θεωρημένη μόνο μία αρμόδια υπηρεσία.
Η βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε και σε ένα πολύ σημαντικό θέμα σχετικό πάντοτε με την στήριξη του τουρισμού στην χώρα, λέγοντας πως «μετά από επαφές που είχε με τους συναρμόδιους Υπουργούς έχει την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα ισχύσει η μείωση του τέλους προσγείωσης αεροσκαφών στα περιφερειακά αεροδρόμια».
Τέλος, η κ. Μανούσου ενημέρωσε το ακροατήριό της για τα δεκατέσσερα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη του Τουρισμού από τον Δεκέμβριο του 2008,
μεταξύ των οποίων είναι η παροχή κεφαλαίων κίνησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ, η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, η αναστολή για ένα έτος της εισφοράς του ν. 125/75 του συνόλου των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

Κι επειδή το θέμα είναι σοβαρό κι απασχολεί τους περισσότερους κατοίκους του νησιού που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό, αξίζει να δούμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο της κ. Μανούσου σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του Τουρισμού.
Στο Δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι η υλοποίηση των αποφάσεων έχει ξεκινήσει.
Σύμφωνα με αυτές,

  • Ξεκινάει η επιχορήγηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το σύνολο του προσωπικού για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Η επιχορήγηση αφορά τα άτομα που είχαν απασχοληθεί τους αντίστοιχους μήνες του 2008 και τα οποία θα επαναπροσληφθούν τώρα.

  • Αυξάνεται περίπου στο διπλάσιο ο αριθμός των προγραμμάτων για τον Κοινωνικό Τουρισμό. Έτσι φέτος 750.000 άτομα θα μπορούν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με τους 520.000 περυσινούς δικαιούχους.

  • Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να ξεκινήσει το Πρόγραμμα Κατάρτισης του ΕΣΠΑ στον Τομέα του Τουρισμού. Το Πρόγραμμα ύψους 45 εκ. ευρώ θα ωφελήσει 3.500 ανέργους, από τους οποίους το 30% θα τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας.

  • Αυξήθηκε κατά 50% η προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

  • Σημαντική είναι η ουσιαστική και με ρήτρες, συμφωνία με tours operators του κόσμου για τη διατήρηση των ίδιων πτήσεων.

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» στο οποίο θα μετάσχουν 150.000 άτομα.

  • Προωθούνται τρία ακόμη νέα προγράμματα διακοπών για τη νέα γενιά, για άτομα με ειδικές ανάγκες και για τους κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών του 2007.

Κυριακή, Μαρτίου 29, 2009



η βουλευτής, ο υπουργός κι'ενας γενικός. γραμματέας περιφέρειας.


το ενστανέ προέρχεται απο την πρόσφατη επίσκεψη του εικονιζόμενου υπουργού στην Σύρο προκειμένου να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και να εγκαινιάσει το κωδονοστάσιο ναού.


το ύφος των εικονιζομένων είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στην συνάντηση.

η βουλευτής, εμφανώς ικανοποιημένη αλλά συνάμα αυστηρή και αποστασιοποιημένη παρακολουθεί τον υπουργό να παραλαμβάνει την τράτα μινιατούρα απο τον γενικό,
ο υπουργός, εκφραστικότατος πάντοτε, με ύφος ερωτευμένου εφήβου και ταυτόχρονα περίφανου καθηγητή για την πρόοδο του μαθητή του, τον κοιτάζει στα μάτια, και δέχεται το δώρο του
και ο γενικός, επίσης περίφανος και εμφανώς χαρούμενος για την επιλογή του, την τράτα μινιατούρα, την οποία κοιτάζει με θαυμασμό και με ύφος καλού μαθητή που μόλις επιβραβευτηκε απο τον δάσκαλό του,
δημιούργησαν αυτην την όμορφη παρέα.
η λεζάντα που θα μπορούσε να συνοδευει την φωτογραφία δεν είναι άλλη απο την κορυφαία ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου "είμαστε μια ωραία παρέα.."



Την πολυβραβευμένη στην φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ ταινία Slumdog Millionaire προβάλει από την περασμένη Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου το Villagio στο Καμάρι.
Η ταινία έχει τύχει αρκετά καλών σχολίων και κριτικών και προβάλλεται εδώ και τρεις εβδομάδες στην Αθήνα. Το Villagio την προβάλει 2 φορές καθημερινά, στις 20.40 και στις 22.40.

Οι επόμενες προβολές του Villagio είναι οι εξής :

2- 8 Απριλίου την ταινία «απλώς δεν σε γουστάρει»
με την Jennifer Anniston, Scarlet Johansson, Drew Barrymore, Ben Affleck, Jennifer Connelly

9-15 Απριλίου: Watchmen με τους Malign Ackerman, Billy Groundout, Mathew Good

20 – 26 Απριλίου: την παιδική ταινία Η ιστορία του Ντεσπερό, με τις φωνές των Mathew Broderic, Dustin Hoffman, Emma Wachson

20- 21- 22 Απριλίου την ταινία Gran Torino με τους Clint Eastwood, Bei Vang, Anei Heer,

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας σχετικά με τις ταινίες που προβάλλονται μπορείτε να επισκεφθείτε το www.villagiocinema.gr

Καλά που έχουμε και το Villagio να βλέπουμε φιλμ πρώτης προβολής και στη Σαντορίνη….




Την λήψη δέσμης μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις των Κυκλάδων, καθώς και τη λειτουργία γραφείων Ο.Α.Ε.Ε στις Κυκλάδες συζήτησε ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης με τον Υφυπουργό Απασχόλησης κ. Γ. Κοντογιάννη σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Απασχόλησης τη Δευτέρα.

Ο κ. Βρούτσης ζήτησε από τον Υπουργό να εξετασθούν όλες οι παράμετροι που αφορούν την επέκταση του μέτρου της επιδότησης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των απασχολούμενων σε τουριστικά επαγγέλματα, προκειμένου η Κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά την αγορά εργασίας του τουριστικού τομέα στις Κυκλάδες. Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε ως βασικό αίτημα την λήψη μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, χωρίς αλλαγή στους όρους απασχόλησης, ειδικά την περίοδο που υπάρχει μειωμένη τουριστική κίνηση.

Επίσης, ζήτησε την ίδρυση και λειτουργία γραφείων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στα νησιά Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο και Τήνο ενημερώνοντας αναλυτικά τον Υφυπουργό για την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των γραφείων, ώστε οι ασφαλισμένοι των Κυκλάδων να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες μετακινήσεις και να εξυπηρετούνται καλύτερα.





Κι ένα θέμα «εκτός τόπου» αλλά αρκετά ενδιαφέρον μιας και αφορά έναν νέο θεσμό της Ε.Ε. για τους νέους της, την «Άνοιξη της Ευρώπης» που φιλοδοξεί να κάνει την Ευρώπη «ιδιοκτησία» των νέων!

Από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009 η "Άνοιξη της Ευρώπης" φιλοδοξεί να κάνει την Ευρώπη "ιδιοκτησία" των νέων. Στόχος και "στοίχημα" της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων και η ανάδειξη της σημασίας ενός δημιουργικού ευρωπαϊκού διαλόγου που θα καταφέρει να αναδείξει μία ενωμένη Ευρώπη μέσα από την πολυφωνία των πολιτών της.

Η πληροφόρηση των μαθητών, των φοιτητών, των νέων της Ευρώπης δεν μπορεί να αποτελεί έναν στείρο από πάνω προς τα κάτω μονόδρομο, αλλά οφείλει να έχει και αντίθετη πορεία. Να εμπλέκει άμεσα τους νέους, ακούγοντας τα ερωτήματα, τα αιτήματα, τις ανησυχίες τους και εντάσσοντάς τα πλήρως στις αποφάσεις και πολιτικές επιλογές της ΕΕ. Οι σύγχρονες τεχνολογίες του Διαδικτύου και των blogs και η υιοθέτησή τους από τα ίδια τα όργανα της ΕΕ μέσα από την ιστοσελίδα τους, την νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, αλλά και το νέο Διαδικτυακό κανάλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθιστούν ακόμα πιο προσιτή την γνώση για τον νέο κάθε χώρας, κάθε περιφέρειας, κάθε πόλης. Ωστόσο η συμμετοχή των νέων σήμερα γίνεται πραγματικότητα μόνο όταν αποκτά προσωπικό και συλλογικό χαρακτήρα. Όταν η φωνή τους ενεργοποιείται και "διαδηλώνεται" στο άμεσο περιβάλλον τους. "Η γειτονιά μπορεί να είναι πιο δυνατή και από το καλύτερο blog!"

Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία για την Άνοιξη της Ευρώπης σε συνδιασμό με τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους 2008 για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και του φετινού Έτους για την Καινοτομία και την Δημιουργικότητα ενεργοποιούν τα ευρωπαϊκά σχολεία και τα καλούν να συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο και τα δικά τους μέσα στην συνδιαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού χώρου γνώσης για τους νέους.

Για την «Άνοιξη της Ευρώπης» ενημερωθήκαμε από Δελτίο Τύπου της Κατερίνας Μπατζελή, Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του θεσμού.





Κι από την Άνοιξη της Ευρώπης στην… «Ώρα της γής»
μια μέρα μετά, αλλά, …. αξίζει να το αναφέρουμε,
3 ήταν οι ΟΤΑ από τους οποίους λάβαμε ανακοίνωση σχετικά με την συμμετοχή τους στην εν λόγο πρωτοβουλία. Ο Δήμος Θήρας, η Κοινότητα της Οίας, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η κοινότητά της Οίας σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι
είναι μια από τις χίλιες και πλέον πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της WWF στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου να προχωρήσουν αποφασιστικά στη λήψη μέτρων για την προστασία από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον ,λέει η ανακοίνωση, συμμετέχουμε στο “Σύμφωνο των Δημάρχων” μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συγκεντρώνει δημάρχους από τις πιο πρωτοποριακές πόλεις της Ευρώπης σε ένα διαρκές δίκτυο μέσω του οποίου μπορούν να προκύψουν συνεργασίες και ανταλλαγή εμπειριών με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 ακόμη και πέραν του Ευρωπαϊκού στόχου του 20% το 2020. Ήδη, 125 Ευρωπαϊκές πόλεις εκ των οποίων 15 πρωτεύουσες έχουν υπογράψει το Σύμφωνο και άλλες 100 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σ' αυτό.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι
είναι πλέον καθολικά αποδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις που την συνοδεύουν αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ ο άνθρωπος. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, το διακύβευμα πια για το σύγχρονο άνθρωπο είναι η ίδια η μελλοντική επιβίωσή του μέσα στο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει εξαιτίας της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και των εκλυόμενων αερίων του θερμοκηπίου. για το λόγο αυτό η παγκόσμια πρωτοβουλία για την «Ώρα της Γης» και το ωριαίο σβήσιμο του φωτισμού αποτελεί μία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση που θα επιβεβαιώσει την θέληση της κοινωνίας να συμμετάσχει ενεργά στην κοινή προσπάθεια περιορισμού της καταναλισκόμενης ενέργειας άρα και των αερίων του θερμοκηπίου.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και η άρση των αιτιών που την προκαλούν δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν χωρίς την αποδοχή καθενός από εμάς της ατομικής ευθύνης του.

Για τον Δήμο Θήρας δεν γράφουμε «τι σημειώνει στην ανακοίνωσή του…»
επειδή είμαστε θυμωμένοι που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ανακύκλωση και οι τρικολόρ κάδοι παραμένουν εδώ και ένα 6μηνο παρατεταγμένοι έξω από το κλειστό γυμναστήριο, και το θεωρήσαμε ειρωνικό ο -ίδιος- δήμος να «κόπτεται» για την ώρα της γης την ώρα που η ώρα της ανακύκλωσης στη Σαντορίνη δείχνει μαύρα μεσάνυχτα ….(sorry!!) ….



Με αφορμή το θέμα πάντως και πέρα από τη συγκεκριμένη κίνηση, τείνω να γίνω τουλάχιστο επιφυλακτική (και δεν λέω καχύποπτη!) σε διάφορες «διεθνείς πρωτοβουλίες» και «εκστρατείες κατά των ….» ή σε «εκκλήσεις για την συγκέντρωση υπογραφών για…»
Προσκλήσεις τις οποίες λαμβάνω καθημερινά μέσω του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου και ειλικρινώς εχω φτάσει σε ένα σημείο να σκέπτομαι την αποτελεσματικότητα τους αλλά και τα κίνητρα όσων δημιουργούν αυτές τις πρωτοβουλίες.






ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ 4Χ4

«Μανιφέστο» Μπάιλα για το Στέγαστρο

«αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για την υπόθεση και ας μην προσπαθούν κάποιοι να φορτώσουν τις ευθύνες ή τις παραλήψεις άλλων στην Προϊσταμένη του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας» σημειώνει ο νομάρχης Κυκλάδων στην εξασέλιδη επιστολή του με ημερομηνία 20.3.2009 με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση του στεγάστρου.


Στην επιστολή ο κ. Μπάιλας αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του έργου, ενώ δηλώνει σαφώς ότι οδηγήθηκε στην σύνταξη της εν λόγο επιστολής με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια «επώνυμων ή ανώνυμων, ειδικών ή ανίδεων πολυπράγμονων πολιτικών ή κομματικών πολιτικάντηδων που προσπαθούν με ΑΜΕΣΟ, ΕΜΜΕΣΟ, ΠΟΝΗΡΟ Ή ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ τρόπο να μεταθέσουν τις ευθύνες καθυστέρησης του έργου»


Η επιστολή -προφανώς- έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, μιας και μετα απ’ αυτήν περιορίστηκε η… επιστολογραφία και οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εξέφραζαν το τελευταίο διάστημα αρκετοί εκ των εμπλεκομένων με το θέμα, καθώς και οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.


Η επιστολή.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ, και πολλοί επώνυμοι ή ανώνυμοι, ειδικοί ή ανίδεοι, πολυπράγμονες πολιτικοί ή κομματικοί πολιτικάντηδες προσπαθούν με ΑΜΕΣΟ, ΕΜΜΕΣΟ, ΠΟΝΗΡΟ Ή ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ τρόπο να μεταθέσουν τις ευθύνες καθυστέρησης του έργου, η ολοκλήρωση του οποίου είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου (από οικονομικής απόψεως) για το νησί της Θήρας, θεώρησα απαραίτητο, έστω και καθυστερημένα, να αναφερθώ στο ιστορικό του έργου με αυτό το μακροσκελές και ίσως κουραστικό δελτίο τύπου, το οποίο καταγράφει με κάθε ειλικρίνεια και στοιχεία την πορεία του, ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να κρίνει και εάν θέλει, να κατανείμει τις ευθύνες όπου υπάρχουν.

Όπως όλοι και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Θήρας, γνωρίζουν, ολόκληρο το 2003 και σχεδόν όλο το 2004, κατεβλήθη μια τεράστια προσπάθεια να επανιδρυθεί και να λειτουργήσει σωστά το διαλυμένο Πολεοδομικό Γραφείο της Θήρας, για το οποίο είχα το δίλημμα ή κατάργησης και κλείσιμο, ή ενίσχυσης με προσωπικό που δεν είχε η Ν.Α. και επαναλειτουργίας. Ευτυχώς, παρά τους ενδοιασμούς που εξέφρασαν πολλοί, η μετάθεση της κας. Πασαλή από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Ν.Α.Κ. στην Πολεοδομία Θήρας ως Προϊσταμένης, απεδείχθη άκρως επιτυχημένη και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλαν και οι άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι, κυρίως αυτοί που ασχολήθηκαν με το διαλυμένο αρχείο, η κατάσταση συμμαζεύτηκε και η υπηρεσία λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά παρά τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε αυτό βέβαια το διάστημα κανείς δεν ασχολήθηκε με το στέγαστρο του Αρχαιολογικού χώρου, αφού ήταν ένα δημόσιο έργο, άκρως εξειδικευμένο και μέχρι τότε κατασκευαζόταν με αργούς μεν ρυθμούς αλλά χωρίς πρόβλημα.

Μετά τις 23/9/2005 όταν και συνέβη το τραγικό ατύχημα και την υπόθεση ανέλαβε η δικαιοσύνη, οι οδηγίες προς το Πολεοδομικό Γραφείο της Θήρας ήταν να παρέχει άμεσα, οποιοδήποτε στοιχείο της εζητείτο από τη δικαιοσύνη και το Υπουργείο Πολιτισμού, αποφεύγοντας τη δημοσιοποίηση στοιχείων τα οποία θα εξέθεταν τη χώρα, θα δυσφήμιζαν το νησί και θα έδιναν ίσως την ευκαιρία στα ΜΜΕ, όπως πολλές φορές συμβαίνει, να υπερβάλουν, πλήττοντας ίσως τον τουρισμό του νησιού. Ας μη ξεχνάμε ότι από την κατάρρευση υπήρχε ένας νεκρός.
Έτσι και έγινε μέχρι τον Απρίλη του 2008.
Σε αυτό το διάστημα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων αλλά και το Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας, ασχολήθηκαν 2 ή 3 φορές με το θέμα, ζητώντας όπως και οι άλλοι φορείς του νησιού, να επιταχυνθεί η εργολαβία αποκατάστασης, και να αποδοθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο κοινό, προς όφελος της οικονομίας του νησιού.

Στις 15/4/2008, υπεβλήθη αίτηση της Κοινοπραξίας που μελετούσε και εκτελούσε το έργο για αναθεώρηση της υπ΄αριθμ. 32/01 οικοδομικής αδείας με βάσει την οποία είχε εκτελεστεί μέχρι τότε το έργο.
Η αίτηση αναθεώρησης έγινε αιτία να ασχοληθεί η υπηρεσία λεπτομερώς με τον υπάρχοντα στο αρχείο της φάκελο, και απάντησε με το αριθμ. πρωτ. 1366/20-5-2008 έγγραφο (Συν.1) ότι:
1. Η υποβληθείσα μελέτη που κατετέθη για αναθεώρηση της υπάρχουσας άδειας δεν είχε θεωρηθεί και εγκριθεί από καμία δημόσια υπηρεσία.
2. Η ανάγκη αυτή της έγκρισης είναι απαραίτητη αφού ο έλεγχος της μελέτης απαιτεί εξειδικευμένους μηχανικούς.
3. Διαπιστώθηκε ότι ούτε η υπάρχουσα, στο αρχείο της Υπηρεσίας, μελέτη, ήταν εγκεκριμένη και θεωρημένη από Τεχνική Δημόσια Υπηρεσία.
4. Υπήρχαν φήμες ότι είχε αλλοιωθεί αυθαίρετα η εφαρμογή της πρώτης μελέτης με μεταφορά της θέσης των υποστυλωμάτων και ότι
5. με βάσει το ΠΔ 16/2/90 (ΦΕΚ 139 Δ΄) δεν επιτρεπόταν να γίνει στέγαστρο και κυλικείο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Θεωρώντας ότι τα όσα περιέχονταν στην απάντησης της Προϊσταμένης του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας ήταν πολύ σοβαρά, απέστειλα το αριθμ.πρωτ. 2408/23-5-2008 έγγραφο προς τον Υπουργό Πολιτισμού (Συν.2), με κοινοποίηση την αρμόδια Δ/νση του ιδίου Υπουργείου, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Έπαρχο Θήρας.
Στο έγγραφο αυτό δεν έλαβα ούτε απάντηση ούτε διάψευση!!!, παρά το γεγονός ότι και το Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας ευρισκόμενο σε πλήρη απαρτία είχε απευθύνει στα ίδια Υπουργεία και σε δέκα ακόμη αποδέκτες τις ίδιες διαπιστώσεις με την αριθμ.πρωτ. 44/22-5-2008 απόφασή του.
Στις αρχές Ιουλίου του 2008 πραγματοποιήθηκε, με τη μεσολάβηση του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Καμμένου, συνάντηση μου στο γραφείο του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη, με θέμα το πρόβλημα της Σχοινούσας, στην οποία, η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε σταματήσει το έργο κατασκευής του λιμανιού. Μετά τη συζήτηση για τη Σχοινούσα, ο κ. Υπουργός που είχε λάβει την επιστολή μου, για το στέγαστρο, με ενημέρωσε ότι αφού εξέτασε το θέμα, διαπίστωσε ότι τόσο η Πολεοδόμος όσο και εγώ είχαμε δίκιο και ζήτησε την παρέμβαση μου ώστε μόλις υποβληθεί η μελέτη η νέα άδεια, να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.

Πραγματικά στις 22/8/2008 έλαβα την με αριθμ.πρωτ. 459/1-8-2008 επιστολή του κ. Υπουργού (Συν.3) και αφού μίλησα τηλεφωνικά τόσο μαζί του (όπου και με διαβεβαίωσε ότι η μελέτη είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ) όσο και με την Πολεοδόμο, τρεις μέρες μετά, με το αριθμ.πρωτ. 256/25-8-2008 έγγραφό μου (Συν.4) έδωσα εντολή στην Πολεοδόμο Θήρας να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το θέμα.
Η Προϊσταμένη της Πολεοδομίας Θήρας πραγματικά ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με το θέμα, απαντώντας αυθημερόν με το υπ΄ αριθμ. 1/25-8-2008 έγγραφό της (Συν.5) στο οποίο επισήμανε ότι:
1. Εάν η μελέτη είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ τότε θα είχε εκπληρωθεί μια από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Μάιο του 2008.
2. Παρέμεναν οι απαγορεύσεις που έθετε το ΠΔ της 16/2/90 (ΦΕΚ 139 Δ) για την απαγόρευση κατασκευής του στεγάστρου και του κυλικείου στην συγκεκριμένη περιοχή.
3. Δεν είχε σταλεί στην υπηρεσία πόρισμα των αιτιών της κατάρρευσης ώστε να ελέγχει όσο ήταν δυνατόν εάν η νέα μελέτη διορθώνει τις όποιες κακοτεχνίες έγιναν αιτία της κατάρρευσης.
4.Δεν είχε υποβληθεί καθόλου φάκελος ΜΠΕ.
5. Διαβεβαίωσε, ότι όταν κατατεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, η υπηρεσία, σύμφωνα με την εντολή του Νομάρχη, θα ασχολείτο, κατά προτεραιότητα με τη συγκεκριμένη οικοδομική άδεια.


Τις τελευταίες αυτές απόψεις της υπηρεσίας (1/25-8-08, 1556/30-3-08), δυο ημέρες αργότερα τις γνωστοποίησα στον ίδιο τον Υπουργό κ. Μ. Λιάπη με το με αριθμ. πρωτ. 257/27-8-2008 έγγραφό μου (Συν.6) ζητώντας του να ερευνήσει το θέμα με τις υπηρεσίες του, προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. - Ούτε φωνή ούτε ακρόαση!! Ακολούθησε ανασχηματισμός, αλλαγή Υπουργού Πολιτισμού αλλά και πάλι ούτε φωνή ούτε ακρόαση !!


Έτσι τον Φεβρουάριο του 2009 έρχεται η αρμόδια Κοινοπραξία μελέτης του έργου να καταθέσει υπογεγραμμένη άλλη τροποποιημένη μελέτη για την έκδοση νέας αδείας.
Όταν δε, η υπηρεσία, επικαλούμενη τα προβλήματα που υπήρχαν και τα οποία τόσο η Προϊσταμένη όσο και το γραφείο Νομάρχη είχαν επισημάνει και είχαν τονίσει όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εκτελούντες διατεταγμένη υπηρεσία άρχισαν να ρίχνουν τις ευθύνες της καθυστέρησης στο Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας, σπεύδοντας μάλιστα να ενισχύσουν δήθεν το επιχείρημα τους επικαλούμενοι ότι υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση του 2000 που επιτρέπει την κατ΄ εξαίρεση δόμηση στην περιοχή.


Πράγματι υπεδείχθη στην Πολεοδομία η αριθμ.834/6-4-2000 ΚΥΑ η οποία όμως είναι ακριβές αντίγραφο, και δεν φαίνεται να έχει υπογραφές των τότε Υπουργών, αλλά και να τις είχε, δεν είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, κάτι που παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας και του Υπουργείου. Ακόμη όμως και να είχε δημοσιευτεί, πάλι θα ήταν ανίσχυρη αφού αναφερόταν σε άλλη μελέτη με διαφορετικούς όρους δόμησης που αφορούσε το τότε στέγαστρο, τμήμα του οποίου είχε καταρρεύσει.
Έτσι ο αρμόδιος Δ/ντης του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Νικ. Λιβιεράτος αναγκάστηκε να παραδεχθεί και να κάνει εισήγηση στους πολιτικούς Προϊσταμένους του ότι είναι αναγκαία η σύνταξη και υπογραφή νέας ΚΥΑ. Απέφυγε όμως να γνωμοδοτήσει ουσιαστικά ως προς την ανάγκη δημοσίευσης ή όχι της ΚΥΑ σε ΦΕΚ, καθόσον, όπως διαμέσου τρίτων εκφράστηκε δεν θεωρεί αναγκαία την δημοσίευση, αφού η ΚΥΑ αυτή δεν είναι «κανονιστική»
Η άποψη της υπηρεσίας είναι αντίθετη διότι θεωρεί τη συγκεκριμένη ΚΥΑ «κανονιστικού περιεχομένου».


Έχοντας δεδομένα όλα τα παραπάνω και :
Έχοντας ήδη ζητήσει γραπτώς συνάντηση με τον Υπουργό για την υπόθεση της Σχοινούσας, με το με αριθμ. 222/21-1-2009 έγγραφο μου (Συν.7) (γιατί η υπόθεση εξαιτίας του Υπουργείου, είχε πάρει πολύ άσχημο δρόμο), ΑΜΕΣΩΣ μετά την επιστροφή μου από την ΕΝΑΕ ζήτησα και προφορικά και πάλι συνάντηση με τον Υπουργό, καταρχήν μέσω της κας. Γιαννακοπούλου Μαρίας, και στη συνέχεια μέσω της κας. Γκίκα Γεωργίας.
Επειδή όμως παρά τις συνεχείς τηλεφωνικές ενοχλήσεις, το ραντεβού δεν γινόταν, αναγκάστηκα και απέστειλα και το με αριθμ.πρωτ. 1136/16-3-2009 δεύτερο έγγραφο (Συν.8)και περιμένουμε απάντηση για τη συνάντηση.
Στη συνάντηση, έχω ζητήσει να παραβρεθεί και η Προϊσταμένη του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας, η οποία έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα, ώστε να διατυπώσει τις οποίες απόψεις και αντιρρήσεις της και να πάρει απαντήσεις και οδηγίες από τους υπευθύνους του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίως από τους τεχνικούς και τη Νομική Υπηρεσία.
Βεβαίως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα!!
Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για την υπόθεση και ας μην προσπαθούν κάποιοι να φορτώσουν τις ευθύνες ή τις παραλήψεις άλλων στην Προϊσταμένη του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας, στις πλάτες της οποίας έχει πέσει το βάρος τεραστίων ευθυνών, κυρίως λόγω υποστελέχωσης του γραφείου.
Ας μην προσδοκούν κάποιοι, ότι με τις κατά παραγγελία δημοσιεύσεις, με στόχο την χειραγώγηση της κοινής γνώμης θα με αναγκάσουν να καταπιέσω την Προϊσταμένη για να πράξει κάτι παράνομο αφήνοντας την εκτεθειμένη απέναντι στον Εισαγγελέα.
Ας μη ξεχνούν κάποιοι ότι υπάρχει ένας νεκρός και οι πραγματικοί υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η κα. Πασαλή ανέλαβε μια διαλυμένη Πολεοδομία και μαζί με την κα. Καρύκα, παρά την υποστελέχωση, συμμάζεψαν τα συντρίμμια και παλεύουν να εφαρμοστεί ο νόμος σε μια υπηρεσία που συρρικνώνεται έτι περαιτέρω λόγω υποστελέχωσης.
Οφείλω να την προστατεύσω και να τις ζητήσω να συνεχίσει να εφαρμόζει το νόμο.

Η κεντρική διοίκηση, οι πολιτικοί, οι κομματικοί και οι πολιτικάντηδες, πρέπει να γνωρίσουν ότι στην περιφέρεια υπάρχουν, αιρετά περιφερειακά όργανα, θύλακες της νομιμότητας, που αδιαφορούν για το λεγόμενο πολιτικό κόστος και διοικούν σύμφωνα με το νόμο, έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, παλαιοκομματικές νοοτροπίες και ρουσφέτια.

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ σημειώνω ότι: ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ την από 19/3/09 επιστολή της Βουλευτού Κυκλάδων κας Άριας Μανούσου (Συν.9)πιστεύοντας ότι τα όσα αναφέρονται θα πραγματοποιηθούν σύντομα για το καλό του νησιού.

Όμως επισημαίνω ότι:
Αφ΄ενός μεν ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ οι απόψεις της προϊσταμένης της Πολεοδομίας Θήρας αφού το Υπουργείο ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ τις ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ, και σπεύδει όχι μόνο να τις διορθώσει εκδίδοντας νέα ΚΥΑ, και μάλιστα μετά από υποδείξεις της Πολεοδόμου Θήρας, τη γνώμη της οποίας δέχθηκε και συμφώνησε ο κος Μπαλτάκος (Νομ. Σύμβουλος και συνεργάτης του κου Σαμαρά), αλλά, και να προβεί σε Νομοθετική ρύθμιση του θέματος,
και
Αφ΄ετέρου αποδεικνύεται ότι η περιχαράκωση και απομόνωση του Υπουργού και η άρνησή του να δεχτεί τον Νομάρχη, τον Έπαρχο Θήρας και την Πολεοδόμο Θήρας για συνεργασία προς λύση του θέματος, μας οδηγεί σε άλλες εποχές ενός πλήρως Κομματικού Κράτους, που περιφρονεί, προσβάλει και υποβαθμίζει Περιφερειακούς Δημοκρατικά Εκλεγμένους Θεσμούς της αυτοδιοίκησης.


Οι κρίσεις αφήνονται στον κάθε Ελεύθερα σκεπτόμενο Έλληνα!!