Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2008

Στις διαδικασίες που ακολούθησε το Υ.Ε.Ν. στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της απομάκρυνσης του ναυαγίου από την Καλντέρα καθώς και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αναφέρθηκε χθές ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης και μέλη της Επιτροπής για την ανέλκυση του πλοίου.

Από τα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου διαβάζουμε :


Καμία δέσμευση για την ανέλκυση
Χωρίς καμία δέσμευση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond» από το βυθό της Καλντέρας έφυγαν χθες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι εκατοντάδες μαθητές, πολίτες και φορείς της Σαντορίνης που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Εχοντας μοναδικό αίτημα την απομάκρυνση του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου από το νησί, περισσότεροι από 500 Σαντορινιοί πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο λιμάνι με προορισμό το κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας παραδέχτηκε ότι τους τελευταίους 18 μήνες υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου και ζήτησε την κατανόηση και την υπομονή των κατοίκων, αφού είναι κοινός ο αγώνας για καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον στο νησί.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τέσσερις δράσεις - παρεμβάσεις του υπουργείου, που αφορούν τη χαρτογράφηση της περιοχής του ναυαγίου από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και την επίσπευση της υπογραφής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την οποία το τμήμα Ναυπηγών αναλαμβάνει τεχνικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας.


Επίσης, όπως σημείωσε, έγιναν επαφές με την πλοιοκτήτρια εταιρία και τους ασφαλιστές της, ώστε να πεισθούν για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταθέσουν μελέτη, την οποία ελέγχουν ήδη οι ασφαλιστές του αλληλοασφαλιστικού οργανισμού του πλοίου (P&I Club).
«Δεν πήραμε καμία δέσμευση για ανέλκυση του “Sea Diamond”», δήλωσε η πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής κυρία Μαργαρίτα Ρουσάκη.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=56424



«Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό»
Διαβεβαιώσεις Παπαληγούρα προς τους κατοίκους της Σαντορίνης για το Sea Diamond
Συνάντηση με κατοίκους της Σαντορίνης και εκπροσώπους τοπικών φορέων πραγματοποίησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας για το ζήτημα της ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, το οποίο ναυάγησε πριν από ενάμιση χρόνο στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Ο κ. Παπαληγούρας για πάνω από δύο ώρες άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και των φορέων και ανακοίνωσε ότι, με πολιτική του απόφαση, το υπουργείο ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο και ασκεί την επιρροή του προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε και οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να γίνει το καλύτερο δυνατόν στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

«Η Πολιτεία ασκεί όλη την αυστηρότητά της στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και για τη ρύπανση που προκάλεσε και για την μη συμμόρφωσή της να υποβάλει μελέτη για την απάντληση των υπόλοιπων ποσοτήτων πετρελαίου και την ανέλκυση του πλοίου. Έτσι έχει επιβληθεί το ανώτατο πρόστιμο για ρύπανση ύψους 1.173.881 ευρώ» είπε ο κ. Παπαληγούρας.

Επίσης η Λιμενική Αρχή Θήρας έχει εκδώσει 446 αποφάσεις επιβολής προστίμου και έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ 264 αποφάσεις ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ ενώ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επιβάλλει καθημερινά πρόστιμο 8.804 ευρώ για μη υποβολή μελέτης απάντλησης του υπόλοιπου πετρελαίου που παραμένει στο πλοίο. Ακόμη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας ολοκληρώνει τη διαδικασία διαγωνισμού για τη μελέτη απάντλησης του πετρελαίου και ανέλκυσης του πλοίου.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=948518&lngDtrID=244


Διαμαρτυρία φορέων των Κυκλάδων για το ναυάγιο του Sea Diamond
Με εκπροσώπους κατοίκων της Σαντορίνης, που συγκεντρώθηκαν σήμερα στον Πειραιά προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της ανέλκυσης του Sea Diamond, καθώς και με βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών φορέων των Κυκλάδων, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας.

Ο κ. Παπαληγούρας άκουσε επί τρεις ώρες τις απόψεις τους, απάντησε στις ερωτήσεις τους και ανακοίνωσε παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που ανέλαβε ο ίδιος το ΥΕΝΑΝΠ ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της ανέλκυσης του ναυαγίου.

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι, στο εξής οι πρωτοβουλίες του υπουργείου θα είναι πολύ πιο δραστικές και θα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να αναγκαστεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία της θάλασσας της Καλντέρας και της Σαντορίνης και η δεύτερη κατεύθυνση είναι η διενέργεια διαγωνισμού από το λιμενικό Ταμείο Θήρας. «Εδώ, τόνισε, η παρέμβαση του υπουργείου συνίσταται στην αμεσότερη και δραστικότερη συνδρομή στις ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και το μέγιστο της δυνατής επιρροής μας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών το γρηγορότερο δυνατόν και με τον καλύτερο τρόπο».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/10/2008_252529





  • Το Υ.Ε.Ν. με την ολοκλήρωση της συνάντησης εξέδωσε δελτίο Τύπου που αναφέρει τα εξής :


  • Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, παρουσία του ΥΦΕΝΑΝΠ κ. Πάνου Καμμένου, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστου Κουρούση, σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, συναντήθηκε σήμερα με τους βουλευτές Α’ Πειραιά κ. Δ. Μανωλάκου και Θ. Δρίτσα, Κυκλάδων κ. Α. Μανούσου – Μπινοπούλου, Ι. Βρούτση και Π. Ρήγα, τους Νομάρχες Πειραιά κ. Γ. Μίχα και Κυκλάδων κ. Δ. Μπαίλα, τον Αντινομάρχη Κυκλάδων κ. Β. Βαλσαμάκη, τον Έπαρχο Θήρας κ. Χρ. Ρούσσο, τον Μητροπολίτη Θήρας – Αμοργού Σεβασμιότατο κκ Επιφάνιο, τον Δήμαρχο Θήρας κ. Αγ. Ρούσσο, τον Δήμαρχο Νάξου κ. Ν, Μαράκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γ. Ρούσσο, την πρόεδρο της Συντονιστικής επιτροπής Πρωτοβουλία πολιτών Σαντορίνης κ. Μαργ. Ρουσάκη, άλλους τοπικούς φορείς και κατοίκους της Σαντορίνης και συζήτησε μαζί τους το θέμα του ναυαγίου του «Sea Diamond».



  • Ο κ. Παπαληγούρας επί δύο ώρες περίπου άκουσε τις απόψεις τους, απάντησε σε ερωτήσεις και ανακοίνωσε ότι, με πολιτική του απόφαση, το Υπουργείο ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο και ασκεί την επιρροή του προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε και οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να γίνει το καλύτερο δυνατόν στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

  • Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε επίσης τέσσερις δράσεις – παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο ίδιος ανέλαβε το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα:

  • Α) Διασφάλισε τη διαβίβαση στον Εισαγγελέα, από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού του επικαιροποιημένου χάρτη της περιοχής ένα κρίσιμο στοιχείο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αξιολόγηση της ποινικής ευθύνης.

  • Β) Επισπεύσθηκε η υπογραφή σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την οποία το τμήμα Ναυπηγών αναλαμβάνει τεχνικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας.

  • Γ) Έγιναν επαφές με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους ασφαλιστές της, ώστε να πεισθούν και να πιεσθούν για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταθέσουν μελέτη για να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται.

  • Δ) Έγινε προσπάθεια και ήδη ασφαλιστές του αλληλασφαλιστικού οργανισμού του πλοίου (P&I Club) ελέγχουν τη μελέτη και αναμένονται ενέργειές τους.



Προσφωνώντας τους παρευρισκόμενους ο ΥΕΝΑΝΠ κ. Αναστάσης Παπαληγούρας είπε τα εξής:

  • «Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο. Θέλω να διαβεβαιώσω για την ευαισθησία του στα περιβαλλοντικά θέματα. Αλλά και για την προσωπική μου ιδιαίτερη ευαισθησία. Έχω ενημερωθεί λεπτομερώς από τις υπηρεσίες για το μέγα θέμα του Sea Diamond και τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Ήταν από τα πρώτα θέματα που με απασχόλησαν.Σήμερα είναι χρήσιμο κατ΄ αρχήν να ακούσω εσάς. Τις απόψεις των θεσμικών φορέων – του Νομάρχη, του Επάρχου, των Δημάρχων και των άλλων φορέων, αλλά και άλλων εκπροσώπων των κατοίκων.Προφανώς, θα υπάρξουν επί των θεμάτων που θα τεθούν απαντήσεις από εμένα και τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου.»


Στην ομιλία του, προς τους παρευρισκόμενους, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είπε τα εξής:

  • « Για το παρελθόν δεν σκοπεύω να σας πω πολλά πράγματα, καθώς εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αφού τα έχετε ζήσει και παρακολουθήσει από κοντά. Έχω ζητήσει από τους Διευθυντές της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Λιμενικής Αστυνομίας να σας κάνουν μια λεπτομερή ενημέρωση και από πλευράς Υπουργείου.Εγώ θα ήθελα να τονίσω μερικά μόνο στοιχεία που θεωρώ σημαντικά.


  • Η απορρύπανση των ακτών ολοκληρώθηκε σε σχετικά σύντομο διάστημα (μέχρι τις 20 Ιουλίου 2007) με επιτυχία. Η απορρύπανση στην επιφάνεια της θάλασσας συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται, όπως απαιτεί η ελληνική νομοθεσία. Εκπτώσεις δεν υπάρχουν. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εκθέσεις για την κατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος του ΕΛ. ΚΕ. ΘΕ., και όλων των περιβαλλοντικών φορέων. Παράλληλα η Πολιτεία ασκεί όλη την αυστηρότητά της στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και για τη ρύπανση που προκάλεσε και για την μη συμμόρφωσή της να υποβάλει μελέτη για την απάντληση των υπόλοιπων ποσοτήτων πετρελαίου και την ανέλκυση του πλοίου.

  • Έτσι έχει επιβληθεί το ανώτατο πρόστιμο για ρύπανση ύψους €1.173.881,14.
  • Η Λιμενική Αρχή Θήρας έχει εκδώσει 446 αποφάσεις επιβολής προστίμου και έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ 264 αποφάσεις ύψους €2.324.256, ενώ το ΥΕΝΑΝΠ επιβάλλει καθημερινά πρόστιμο €8.804 για μη υποβολή μελέτης απάντλησης του υπόλοιπου πετρελαίου που παραμένει στο πλοίο.
  • Ακόμη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας ολοκληρώνει τη διαδικασία διαγωνισμού για τη μελέτη απάντλησης του πετρελαίου και ανέλκυσης του πλοίου.


Τώρα τι μπορεί και πρέπει σήμερα κατά προτεραιότητα να γίνει:


  • Κατ’ αρχήν όπως γνωρίζετε, για την αντιμετώπιση ναυαγίων αρμοδιότητα έχουν σύμφωνα με το ν. 2881/2001 οι κατά τόπους Οργανισμοί Λιμένος ή τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Το Υπουργείο δεν έχει τυπική αρμοδιότητα και γι’ αυτό δεν μπορούσε να αναλάβει άμεση δράση στον τομέα αυτό. Όμως, είναι πολιτική απόφαση του Υπουργείου να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και (χωρίς να παρακάμπτει τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου Θήρας ή να υπερβαίνει τις δικές του αρμοδιότητες) να ασκήσει -και ήδη ασκεί- όλη την επιρροή του προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε και όλες οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να γίνει το καλύτερο δυνατόν.


Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου που -όπως ήδη είπα- θα είναι εφεξής πολύ πιο δραστικές, κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:

  • 1. Η πρώτη είναι να αναγκασθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία της θάλασσας της Καλντέρας και της Σαντορίνης και του Αιγαίου γενικότερα για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, και την διατήρηση του ιδιαίτερου κάλους και του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής.Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και δυσχερές, καθώς αφ΄ενός η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του ναυαγίου ακόμη εκκρεμεί, και αφ΄ετέρου οι χειρισμοί για την χρηματοδότηση της όποιας επιχείρησης αφορούν ξένους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

  • 2. Η δεύτερη κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε είναι η διενέργεια διαγωνισμού από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Εδώ η παρέμβαση του Υπουργείου συνίσταται στην αμεσότερη και δραστικότερη συνδρομή στις ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και το μέγιστο της δυνατής επιρροής μας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών το γρηγορότερο δυνατόν και με τον καλλίτερο τρόπο.


  • Όπως αντιλαμβάνεσθε η ταχύτερη διαδικασία είναι να αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία και οι ασφαλιστές της τις υποχρεώσεις τους, καθώς αμέσως μπορούν να αναθέσουν τις απαραίτητες ενέργειες σε εργολάβους και να προχωρήσει το έργο, εφ’ όσον η μελέτη είναι περιβαλλοντικά αποδεκτή. Αντίθετα, η διαδικασία μέσω του Λ.Τ.Θ. είναι αναπόφευκτα πιο χρονοβόρα και κατ’ ανάγκη προχωρεί κατά στάδια. Για το λόγο αυτό (και χωρίς να καθυστερούν οι ενέργειες του Λ.Τ.Θ.) η δραστική παρέμβαση του Υπουργείου κατευθύνεται προς τους πλοιοκτήτες και τους ασφαλιστές τους.


  • Μάλιστα, για τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των ενεργειών προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις, στον σύμβουλό μου και γνωστό ναυτιλιακό δικηγόρο και πρώην πρόεδρο του ΝΑΤ κ. Γρηγόριο Τιμαγένη, έχω αναθέσει την παρακολούθηση των ενεργειών για το όλο θέμα του Sea Diamond. Η γνώση και η εμπειρία του πιστεύω ότι θα συμβάλει στην αποτελεσματική ώθηση του συνολικού χειρισμού του θέματος.


Σήμερα θέλω να σας γνωρίσω 4 νέα στοιχεία – εξελίξεις που υπάρχουν:

  • 1. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφές με τους πλοιοκτήτες και τους ασφαλιστές τους ώστε να πεισθούν και πιεσθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να καταθέσουν μελέτη και με σύντομο χρονοδιάγραμμα να αναληφθούν όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται.


  • 2. Το αίτημα των πραγματογνωμόνων που διαβίβασε ο Εισαγγελέας για κατάθεση επικαιροποιημένου χάρτη της περιοχής του ναυαγίου, ήδη ικανοποιήθηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Έτσι διευκολύνεται η κατάθεση του πορίσματος των πραγματογνωμόνων – που αποτελεί προϋπόθεση της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ). Έτσι δεν ευσταθεί πια ο όποιος ισχυρισμός ότι «στραβός είναι ο γυαλός». Μάλλον ενισχύεται ότι «στραβά αρμενίζαμε».


  • 3. Παράλληλα μετά από προσωπική μου παρέμβαση προ εβδομάδος στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Μουτζούρη προς επιτάχυνση της υπογραφής σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας και του Εργαστηρίου Ναυπηγικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, επιβεβαιώθηκε χθες από το Λιμενικό Ταμείο ότι το αρμόδιο τμήμα του Πολυτεχνείου υπέγραψε τη σύμβαση τεχνικού συμβούλου και υπολείπεται πλέον η τυπική επικύρωση και από το Συμβούλιο.


  • 4. Τέλος, πληροφορούμαι, ότι υπάρχει ήδη σχετική μελέτη κατατεθημένη στον αλληλασφαλιστικό οργανισμό του πλοίου (P&I Club), ελέγχεται από τους τεχνικούς του και αναμένονται σύντομα οι ενέργειές του.




Ήδη έχω ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον σύμβουλό μου να σας ενημερώσουν -σήμερα μάλιστα- για το τι έχει γίνει επιχειρησιακά μέχρι σήμερα. Εγώ υπόσχομαι ότι θα υπάρχει στενή επαφή των αρχών με το Υπουργείο, συνεργασία μαζί σας, και ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις. Έτσι διασφαλίζεται απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην επιδίωξη του κοινού μας στόχου.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 16, 2008

Η μεγαλύτερη και μαχητικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, εδώ και 17 μήνες που το Sea Diamond παραμένει στον βυθό της Καλντέρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Πειραιά με αίτημα την απομάκρυνση του πλοίου από τον βυθό και την απάντληση των καυσίμων του.
Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτών καθώς και όλοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης του νησιού. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι όλων των βαθμών της Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, φορέων και συλλόγων του νησιού, εκπρόσωποι και μέλη επαγγελματικών σωματείων και συλλόγων της Αθήνας καθώς και μέλη των συλλόγων των Σαντορινιών με έδρα την Αθήνα.

Μηνύματα και εκπροσώπους τους στην συγκέντρωση έστειλαν η Ένωση Λεμβούχων Θήρας με πρόεδρο τον Μάκη Κανακάρη η οποία και χορήγησε τα εισιτήρια στους Σαντορινιούς που ταξίδεψαν στον Πειραιά, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σαντορίνης, η Ένωση Πολυτέκνων Θήρας, ο Σύλλογος Κρητών Θήρας, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης ( IWOS), ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Θήρας (ΥΔΡΩ), η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, o Σύλλογος Εστιατόρων Θήρας, ο Σύλλογος Εμποριτών Θήρας, Ακρωτηριανών Θήρας, ο Σύλλογος Εξωγωνιατών Θήρας «Παναγία Επισκοπή»ο Σύλλογος Πυργίων Θήρας «η Εστία» κ.α.
Στην συγκέντρωση συμμετείχε και αποστολή μαθητών του Λυκείου Θήρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην συγκέντρωση εκπροσωπήθηκαν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου που έστειλαν αντιπροσώπους του. Το Πασοκ εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Ρήγας βουλευτής Κυκλάδων, την ΝΔ το μέλος της Κ.Ε. και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων στις προηγούμενες εθνικές εκλογές Σταμάτης Μαύρος, το ΚΚΕ η βουλευτής κ. Μανωλάκου και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας.


Στις ομιλίες τους ο Νομάρχης Πειραιά κ. Μίχας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο Νομάρχης Δημήτρης Μπάιλας είπε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις ότι τα σχέδια ανέλκυσης και απάντλησης θα καθυστερούσαν» ενώ ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος και ο πρόεδρος της κοινότητας της Οίας συμφώνησαν ότι «το νησί μας πρέπει να καθαρίσει».

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συνάντηση εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης με τον Υπουργό.








Στο ίδιο θέμα,
Στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου συζητήθηκε το θέμα του Sea Diamond
Στην Επιτροπή της αλλά και στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου μίλησε η μαθήτρια της 3 Λυκείου Ελένη Καφούρου (του Λουκά) από το Ημεροβίγλι, για το θέμα του Sea Diamond. Η επίσκεψή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «Βουλή των Εφήβων» ενώ στην ομιλία της η κ. Καφούρου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την απομάκρυνση του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου από την Καλντέρα της Σαντορίνης παρουσιάζοντας σειρά επιχειρημάτων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου.
Τις τοποθετήσεις των μαθητών παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή αλά και ευαισθησία ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ο οποίος στην ομιλία του στην συνέχεια τους μεταλαμπάδευσε την αίσθηση ότι μέσα από το διάλογο και τον κοινοβουλευτισμό τα αιτήματά τους μπορούν να γίνουν πράξη. «Η διαδικασία αυτή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, «σκοπό έχει να σας προετοιμάσει σ αυτό το «εργαστήρι δημοκρατίας» σ αυτό το «πανεθνικό σχολείο δημοκρατίας»».
Το 2008 φαίνεται ότι μας πάει.
Και να‘ταν μόνο που εγκαινιάσαμε το Κλειστό Γυμναστήριο -ύστερα από χρόνια υπομονής και αναμονής-, οι ευχάριστες ειδήσεις για τα δημόσια -και μάλιστα μεγάλα- έργα στη Σαντορίνη συνεχίζονται.
Στο ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το portal www.neasantorinis.gr ότι η κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου του νησιού θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από την κατασκευαστική Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ που αναδείχθηκε μειοδότης στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑΝΟΜ για την κατασκευή του έργου με προϋπολογισμού 13,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ, εν συνεχεία έχουμε την συμπληρωματική ενημέρωση από τον κ. Μιχάλη Ρούσσο ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας και ΥΠΕΧΩΔΕ που θα εγκρίνει την χρηματοδότηση του έργου, ενώ παράλληλα τις επόμενες 20 μέρες σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειάς του. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο οι διαδικασίες ακολουθούν απαρέγκλιτα το αρχικό χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο ο εργολάβος θα πιάσει δουλειά γύρω στο τέλος του επόμενου μήνα.

Τα ευχάριστα όμως δεν τελειώνουν εδώ.
Ο κ. Ρούσσος μας ενημέρωσε παράλληλα για την έγκριση χρηματοδότησης της Μαρίνας τουριστικών σκαφών που θα κατασκευαστεί στον Μονόλιθο με 5,5 εκ. ευρώ, των Μονοπατιών της καλντέρας με 1,462 εκ. ευρώ και της αναστήλωσης και ανάδειξης των Μύλων του Εμπορείου με 1 εκ. ευρώ.
Όλα τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού, ήδη έχουν εξασφαλίσει τις υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων και αναμένεται αυτή του Γ.Γ. του Υπουργείου.

Ο Μιχάλης Ρούσσος εκπροσωπεί τον Δήμαρχο Θήρας είναι ειδικός σύμβουλός του σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου του.

Τρίτη, Οκτωβρίου 14, 2008

Όλα είναι έτοιμα για την κινητοποίηση της Πέμπτης έξω από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με αίτημα την απομάκρυνση του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου απο την Καλντέρα και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση – διαμαρτυρία που εχει γίνει για το θέμα. Η Επιτροπή πολιτών πάντως εχει ενημερώσει τους συλλόγους των Σαντορινιών της Αθήνας προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.




Δεμένο στον Αθηνιό παραμένει το πλοίο «Αρσινόη» που μέχρι πρόσφατα εκτελούσε τα δρομολόγια της ενδοεπικοινωνίας των νησιών της Επαρχίας Θήρας. Το σκάφος επρόκειτο να πάει για επισκευή των ζημιών που είχε υποστεί όταν πριν από λίγο καιρό προσέκρουσε στο λιμάνι της Φολεγάνδρου ενώ στη συνέχεια θα έκανε την ετήσια συντήρησή του για να επιστρέψει την νέα χρονιά. Αντί αυτών όμως παραμένει αγκυροβολημένο στον Αθηνιό ενώ το πλήρωμά του προχώρησε και σε επίσχεση εργασίας εξ αιτίας μη καταβολής των δεδουλευμένων τους (πρόκειται για τον μισθό του Σεπτέμβρη και τον μισό Οκτώβρη). Την κατάσταση κάνει ακόμη χειρότερη το γεγονός ότι τα καύσιμά του πλοίου τελειώνουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητο στους καιρούς… Ο Έπαρχος Θήρας επισκέφθηκε το πλοίο για να ενημερωθεί για την κατάσταση και σε επικοινωνία που είχε με την εταιρία πήρε την απάντηση πως θα υπάρξουν νεότερα αυτήν τη βδομάδα.




Αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου του Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων ο Γιάννης Ευαγγέλου, ο επι εννέα χρόνια πρόεδρός του. Στην παραίτηση τον ακολούθησαν οι κύριοι Στάθης Σκρέτας αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και ο Νίκος Παπαλέξης γενικός γραμματέας. Για ασυμφωνία στο Δ.Σ. κάνει λόγο ο τουριστικός Τύπος ( www.traveldailynews.gr ) κλείνω έναν κύκλο δήλωσε ο κ. Ευαγγέλου.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2008

  • Απαντητική επιστολή στην Επιτροπή Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond έστειλε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου αναφέροντας ότι συμπαρίσταται στην Επιτροπή που ενώνει τη φωνή της με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης για την όσο το δυνατό συντομότερη ανέλκυση του Sea Diamond διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.



  • Δελτίο Τύπου σχετικά με το αίτημα για την κατασκευή νέου Γυμνασίου στην Μεσαριά λάβαμε από τον βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση.
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση :

    ΕTOIMO ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ ΘΗΡΑΣ.ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Σ.Κ. ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 4.950.000 ΕΥΡΩ.

    Την Τετάρτη 1-10-2008 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων η αύξηση του προϋπολογισμού του Έργου κατασκευής του σχολείου Μεσσαριάς Θήρας κατά 1.950.000 ευρώ. Γεγονός που θα επισπεύσει τη διαδικασία υπογραφής της απαραίτητης προγραμματικής σύμβασης με την Νομαρχία Κυκλάδων για την άμεση κατασκευή του έργου.

    Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που διατηρεί ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη, έθεσε στον Υπουργό την μεγάλη ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του έργου. Το συγκεκριμένο αίτημα και η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου έγιναν αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ. Συγκεκριμένα, ο αρχικός προϋπολογισμός, που είχε εγκριθεί για την κατασκευή του έργου ύψους 3.000.000 ευρώ, επαναπροσδιορίστηκε στο ύψος των 4.950.000 ευρώ, ήτοι επιπλέον 1.950.000 ευρώ.

    Μετά τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο κ. Βρούτσης τόνισε:

    «Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης Καραμανλή, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, αποδεικνύεται έμπρακτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως και στο νομό Κυκλάδων. Το Γυμνάσιο Μεσσαριάς θα λύσει το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζει η Θήρα. Οι μαθητές του νησιού δικαιούνται ένα σύγχρονο σχολείο και ίσες ευκαιρίες για να χτίσουν τις απαραίτητες βάσεις για την ατομική τους πρόοδο.»








  • Σύσκεψη με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του νησιού διοργανώνει αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου η ΔΕΠΟΤΑΘ στις 18:00 στο ξενοδοχείο Δαίδαλος.
    Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στον απολογισμό της δράσης της ΔΕΠΟΤΑΘ για τη θερινή περίοδο που πέρασε και στον προγραμματισμό για την επόμενη.



  • Μετά από αίτημα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σαντορίνης, το Επαρχείο Θήρας διοργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Μπελλώνειο, με θέμα:
    Κατασκευή νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στη Σαντορίνη.
    Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων με απόφασή του έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε, πόσο μάλλον στην σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ζητώντας από το Επαρχιακό Συμβούλιο να λάβει ανάλογη απόφαση για να στηρίξει την τοπική οικονομία.




  • Για τη νέα του συνεργασία με το Γραφείο Συμβούλων Τουριστικών Επιχειρήσεων «on Lava Group of Agencies» μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Εστιατόρων Σαντορίνης.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τη συνεργασία αυτή ο Σύλλογος ανέθεσε στην on Lava την οργάνωση του γραφείου του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης, την οργάνωση της επικοινωνίας των θεμάτων στα μέλη του Συλλόγου καθώς και την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών marketing, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, ώστε να λειτουργήσει ο Σύλλογος ως ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό όργανο των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης στη Σαντορίνη.
    Την ανακοίνωση υπογράφει για το Δ.Σ. του Συλλόγου ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας
    Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
    Η onLava εδρεύει στην Μεσσαριά 847 00 ΘΗΡΑ
    Τηλ. 22860 21275 Φαξ. 22860 21295
    info@onlava.com www.onlava.com



  • Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) έφερε η παραίτηση των μελών του πρώην προεδρείου του, του προέδρου του, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, του γενικού γραμματέα, κ. Νίκου Παπαλέξη, και του αντιπροέδρου κ. Στάθη Σκρέτα, την προηγούμενη εβδομάδα.
    Η εκλογή νέου Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Οκτωβρίου και η νέα σύνθεση έχει ως εξής:
    Πρόεδρος: Αργυρώ Φίλη (Erkyna Travel, Πάρος)
    Αντιπρόεδροι: Μάκης Ιωακειμίδης (Venus Travel, Αθήνα)
    Σταύρος Μπουζάνης (Dream Travel, Αθήνα)
    Γιάννης Παπαδάκης (Sunnydays on Crete, Κρήτη)
    Γενικός Γραμματέας: Μάριος Καμμένος (Four Ways Travel, Βόλος)
    Ταμίας: Γεώργιος Λουμίτης (New Concept Travel, Πάτρα)
    Γενικός Έφορος: Βασίλης Κοντός (Corfu Holidays Travel, Κέρκυρα)
    Μέλη: Κλωντ Αρκούρ (Travel Star, Αθήνα),
    Μιχάλης Ζορπίδης (Zorpidis Travel Services, Θεσσαλονίκη)
    Γιάννης Ευαγγέλου (Epsilon Travel, Αθήνα)
    Νίκος Παπαλέξης (ATU Ltd, Πάτρα)
    Στάθης Σκρέτας (Es Tours, Αθήνα)
    Σίμος Παπαηλίας (Grefis Holidays, Ιωάννινα)
    Βασιλική Σκάγια (Day Rise Holidays, Θεσσαλονίκη)
    Λύσανδρος Τσιλίδης (ELPA ALTIS, Αθήνα)

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά και τη νέα εκλογή ακολούθησε η παραίτηση των Κλωντ Αρκούρ, Γιάννη Ευαγγέλου, Νίκου Παπαλέξη, Στάθη Σκρέτα και Μιχάλη Ζορπίδη και από μέλη του Δ.Σ., οπότε τα αναπληρωματικά μέλη θα κληθούν να καλύψουν τις θέσεις τους.
    Τέλος, να σημειωθεί ότι η κα Αργυρώ Φίλη, ως πρόεδρος πλέον του HATTA, καταλαμβάνει αυτόματα και τη θέση αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
    Πηγή : newsletter info@santorini.net



  • Δυνατά και δυναμικά ξεκίνησαν και φέτος τον χειμώνα οι σύλλογοι της Σαντορίνης να υλοποιούν τα προγράμματα των δραστηριοτήτων που προσφέρουν στους μαθητές αλλά και ενήλικες μέλη και φίλους τους.



  • Ο Σύλλογος Ποντίων & Φίλων Ποντίων Σαντορίνης "Οι Ακρίτες" ολοκλήρωσε τις εγγραφές των χορευτικών του τμημάτων και στις 4 Οκτωβρίου ξεκίνησαν τα μαθήματα της νέας χρονιάς. Τα παιδικά τμήματα θα λειτουργούν κάθε Σάββατο στις 18:30 και τα τμήματα για αρχάριους κάθε Κυριακή 19:00 - 20:00.
    Επίσης, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν και τμήματα μουσικής παιδείας (φλογέρα, κρουστά, λύρα).




  • Ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και για τα τμήματα του Συλλόγου Κρητών "Το Αρκάδι"
    Τέσσερα δημιουργικά τμήματα που απευθύνονται σε παιδιά και σε ενήλικες θα λειτουργούν και φέτος, πρόκειται για το τμήμα εκμάθησης κρητικών και νησιώτικων χορών, το θεατρικό παιδικό εργαστήρι, τη θεατρική ομάδα ενηλίκων και το παιδικό εργαστήρι κατασκευών. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου.




  • Ταχύτητα, αδρεναλίνη, περιπέτεια και… πολύ πολύ θέαμα !
    Χάρισε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου η ΛΕ.Μ.Α.Ν.Σ (Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Σαντορίνης) στους φίλους της που συγκεντρώθηκαν στην πίστα της στον δρόμο Πύργου – Εμπορείου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Moto Cross "2nd SANTO MX 2008" αγώνα για το Πανελλήνιο Κύπελο Ελλάδας.

    Τον πανελλήνιο αγώνα διοργανώνει η Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Νήσου Σαντορίνης (ΛΕ.Μ.Α.Ν.Σ.), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας. Ο αγώνας διεξήχθει στην πίστα moto cross της ΛΕ.Μ.Α.Ν.Σ., στον δρόμο Πύργου - Εμπορείου.
    Στον αγώνα συμμετείχαν 30 περίπου αθλητές από την Κρήτη, τη Σύρο, τη Μύκονο, τον Πύργο, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.


    Χορηγοί του αγώνα ήταν :
    Ο Δήμος Θήρας και η ΔΕΠΟΤΑΘ
    το κατάστημα Φύτρος Moto
    το Lifting Car
    το Extreme wheels
    η Γετήλ _ ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
    η Υδρώ – Σύνδεσμος Εργολάβων Υδραυλικών
    το Oxygen Café
    η πιτσαρία Aquarius
    και το κατάστημα μοτοσυκλετικού εξοπλισμού Speed Service

    προσεχώς, αναμένονται φωτογραφίες, βίντεο και βέβαια τα αποτελέσματα!



    Τώρα, να δούμε και κάποιες εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες,


    Τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας και το διεθνές χορευτικό σχήμα Σαντορίνης της Σταματίνας Ξιάρχου «Κατερίνα Δαρζέντα» σε συνεργασία με το χορευτικό σχήμα από την Κύπρο «Μούσα» και τον μουσικό Μιχάλη Τερλίγκα, παρουσίασαν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στο Δημοτικό Σχολείο Φηρών μουσικοχορευτική εκδήλωση με την παρουσία πολλών φίλων των χορευτικών.

    Ενώ,
    19 αριστούχους μαθητές από σχολεία του Νομού Κυκλάδων βράβευσε και φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά η Τράπεζα Eurobank EFG συνεχίζοντας το θεσμό του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που εγκαινιάσθηκε πριν από έξι χρόνια και έτυχε ευρείας αποδοχής από την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα από την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
    Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008 για τους αριστούχους μαθητές του Νομού Κυκλάδων στο Ξενοδοχείο «Ερμής», Πλατεία Κανάρη, στην Ερμούπολη.

    Κύριος σκοπός του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των νέων ανθρώπων για την κατάκτηση της γνώσης και η αναγνώριση των ικανών και των άξιων που αποτελούν προοπτική και εγγύηση για το μέλλον. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες χορηγικές πρωτοβουλίες του Ομίλου της Eurobank EFG, που έχει επιλέξει να υποστηρίζει ενεργά τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και του Περιβάλλοντος.


    Το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» ξεκίνησε το 2003 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλύπτει όλη την Ελλάδα και αφορά περισσότερους από 230.000 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου.


    Στο πλαίσιο του προγράμματος η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους μαθητές με τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.300 Λύκεια που λειτουργούν στην Ελλάδα, δημόσια ή ιδιωτικά, πρωϊνά ή νυκτερινά. Η επιβράβευση των αριστούχων συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.


    Μέχρι το τέλος του 2008, θα πραγματοποιηθούν 31 συνολικά τελετές απονομής των βραβείων σε ισάριθμους Νομούς της χώρας, ενώ οι «πρώτοι των πρώτων» θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα, στις αρχές του νέου έτους.






Καλή εβδομάδα.
Έχουμε να … ανανεωθούμε κάποιες μέρες, οι ειδήσεις όμως τρέχουν.
Οπότε, σήμερα ανεβάζουμε ειδήσεις που απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα και την εβδομάδα που πέρασε.


Δεν πραγματοποιεί τα μαθήματά της εδώ και δύο μήνες η Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην σύναψη της σύμβασης μεταξύ της Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ. και του δασκάλου μουσικής Βενέδικτου Λανάρα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στον Σαντορίνη 106.4 και την εκπομπή «έχουμε και λέμε». Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Λανάρας η σύμβασή του έληξε στις 6 Αυγούστου με αποτέλεσμα η λειτουργία της Φιλαρμονικής έκτοτε να διακοπεί σημειώνοντας ότι δυστυχώς για πρώτη φορά φέτος ύστερα από χρόνια η Φιλαρμονική δεν θα παρουσιαστεί στην Εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.



Τα δωρεάν εισιτήριά τους για την μετάβαση και επιστροφή από τον Πειραιά για την κινητοποίηση – διαμαρτυρία για την ανέλκυση του Sea Diamond την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου μπορούν να παραλαμβάνουν από το πρακτορείο Νομικός όσοι έχουν εγγραφεί στις σχετικές λίστες. Όσοι δε, δεν έχουν γραφτεί και επιθυμούν να πάνε στον Πειραιά για να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία, μπορούν να πάρουν δωρεάν εισιτήριο δηλώνοντας τον λόγο στο πρακτορείο Νομικός.



«Έγραψα αυθόρμητα, με οδηγό το ένστικτο και το συναίσθημα» δήλωσε η Ελένη Καφούρου μαθήτρια της 3ης τάξης του Λυκείου Θήρας σχετικά με την επιλογή του κειμένου της που αποτέλεσε το διαβατήριο για την παρουσία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων. Το θέμα της κ. Καφούρου ήταν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου του SEA DIAMOND και όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της στον Σαντορίνη 106.4, δεν είχε προετοιμάσει το θέμα της μιας και αποφάσισε να γράψει για το συγκεκριμένο θέμα την ώρα που μπήκε στην τάξη. Η επίσκεψη της κ. Καφούρου στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Τρίτη 14 Οκτωβρίου.
Η κ. Καφούρου μίλησε χθες Κυριακή στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο του θεσμού, και η ομιλία της είχε θέμα το Sea Diamond.




759 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν στην 34η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία που ολοκληρώθηκε χθες.
829 ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήγαν να αιμοδοτήσουν αλλά δεν τους επετράπη για λόγους ασφάλειας. Ο αριθμός των φιαλών που συγκεντρώθηκαν αποτελεί διπλό ρεκόρ φέτος, μιας και ως απόλυτος αριθμός αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, ενώ σε ποσοστό, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων του νησιού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.



Η κατασκευαστική Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ αναδείχθηκε μειοδότης με έκπτωση 5%, στον διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου Νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης προϋπολογισμού 13,9 εκατομμυρίων ευρώ. Στον διαγωνισμό που έγινε από την ΔΕΠΑΝΟΜ πήραν μέρος ακόμα 5 εταιρείες. Το έργο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως ειδικής φύσεως και για αυτό προχώρησαν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες. Ο εργολάβος αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου τον επόμενο μήνα.
Πηγή : http://www.neasantorinis.gr/



Στο θέμα του SEA DIAMOND τώρα και σε πολιτικό επίπεδο,
Ανακοίνωση με θέμα το SEA DIAMOND εξέδωσε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Έχει περάσει ήδη ενάμιση χρόνος από την ημέρα που συνέβη το τραγικό ναυτικό ατύχημα του SEA DIAMOND και το κουφάρι του πλοίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό και να απειλεί το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον με τις επικίνδυνες ρυπογόνες ουσίες που περιέχει.
Ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο της Σαντορίνης έχουν διαχειριστεί μέχρι σήμερα με απόλυτη υπευθυνότητα το ζήτημα, η σοβαρότητα όμως και το μέγεθος του προβλήματος υπερβαίνει τις δυνατότητές τους με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του κράτους με τα αρμόδια θεσμικά του όργανα.
Ο Λαός και οι φορείς της Σαντορίνης εκφράζουν δικαιολογημένα την έντονη ανησυχία τους γιατί παρά τις υποσχέσεις, διακηρύξεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της απάντλησης και της ανέλκυσης του πλοίου.
Οι Σαντορινιοί έχουν κουραστεί να ακούν για διαδικαστικά προβλήματα, για νομικές εμπλοκές και για γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Έχουν απηυδήσει να βλέπουν το επίσημο κράτος να περιγράφει το πρόβλημα αλλά να μην το λύνει. Απαιτούν άμεση δράση. Απαιτούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Απαιτούν την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση την ασφαλή ανέλκυση του SEA DIAMOND. Οι πολίτες της Σαντορίνης ούτε αθωώνουν ούτε απαλλάσσουν την πλοιοκτήτρια εταιρία από τις ευθύνες της, απαιτούν όμως από την πολιτεία να αναλάβει τις δικές της και να μην φορτώνει στις πλάτες του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου το βαρύ φορτίο της επίλυσης του προβλήματος.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ως βουλευτής του νομού, εκφράζοντας και τη θέση του ΠΑ. ΣΟ. Κ . δηλώνω την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μου στον αγώνα του Λαού της Σαντορίνης για να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν η απειλή της ρύπανσης από το βυθισμένο SEA DIAMOND.
Θα συμμετέχω ενεργά σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του Λαού της Σαντορίνης και με την κοινοβουλευτική μου δράση θα συμβάλλω στην επίσπευση των πρωτοβουλιών που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του SEA DIAMOND από τον βυθό της Σαντορίνης.
Η Σαντορίνη είναι το διαμάντι μας και δεν θα αφήσουμε το κουφάρι του SEA DIAMOND να θαμπώνει τη λάμψη του.



Για θέματα σχετικά με την ναυτιλία συζήτησε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου- Μπινοπούλου σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Αναστάσιο Παπαληγούρα.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που μας απέστειλε,
κατά την διάρκεια της συνάντησής τους η κ. Μανούσου ζήτησε τη στήριξη του Υπουργού για τη δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή ενώ επανέφερε την πάγια πρότασή της για σύσταση ειδικής μόνιμης επιτροπής νησιωτικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ένα ευρύτερο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την ειδική μέριμνα της Νησιωτικής Ελλάδας. Με την πρόταση του κ. Βαλυνάκη για κωδικοποίηση όλων των διατάξεων νόμου που αφορούν τα νησιά μας, συμφώνησε η κ. Άρια Μανούσου- Μπινοπούλου επισημαίνοντας το μειωμένο αριθμό μέχρι σήμερα αυτών των διατάξεων που αναφέρονται στα νησιά μας. Γι αυτό το λόγο η Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η πρότασή για τη σύσταση ειδικής επιτροπής νησιωτικής πολιτικής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αφού αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για τα νησιά μας. Η συγκεκριμένη ειδική επιτροπή στη Βουλή θα απαρτίζεται από νησιώτες βουλευτές. Τα μέλη της επιτροπής θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την επεξεργασία νομοθετικών προτάσεων που θα είναι εφαρμόσιμες στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας. Έτσι οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα είναι πιο άμεσες, πιο αποτελεσματικές και το κυριότερο θα δίνουν έγκαιρα λύσεις.
Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη συζήτησή της με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε η κ. Άρια Μανούσου- Μπινοπούλου στο μείζον θέμα της ενδοεπικοινωνίας των Κυκλάδων ζητώντας να τηρηθεί με απόλυτη ακρίβεια το πρόγραμμα των καθορισμένων χρόνων πλεύσης - δηλαδή 10 μήνες για τα συμβατικά καράβια και 7 ½ μ. για τα ταχύπλοα. Επίσης δεν παρέλειψε να συζητήσει με τον κ. Παπαληγούρα για όλα όσα αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, τις λιμενικές υποδομές, την υιοθέτηση ρυθμίσεων που αφορούν όσους συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει λεπτομερώς τα ζητήματα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών. Η κ. Μανούσου- Μπινοπούλου έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό, για τον οποίον- όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- «μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι παρά το λίγο του χρόνου που βρίσκεται στο Υπουργείο είναι απόλυτα ενημερωμένος και άριστος γνώστης των αναγκών των νησιών μας. Είμαι βέβαιη ότι θα επιληφθεί προσωπικά και θα δώσει λύσεις».



Ολοήμερη εκδήλωση-ενημέρωση στην κεντρική πλατεία των Φηρών διοργάνωσε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με την Ένωση Ζωόφιλων Θήρας και τον Διεθνή Σύλλογο Γυναικών Σαντορίνης επί ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ζωοφιλίας και με σκοπό την προαγωγή της ζωοφιλίας.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του αρχείου του Δήμου Θήρας του προγράμματος στειρώσεων και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.



Είχε και η Σαντορίνη την συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης! Επρόκειτο για τον Γιώργο Καλογερόπουλο που με το τραγούδι του «Ιστός» προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και προβλήθηκε από την συχνότητα της ΝΕΤ. Πρόκειται για ένα δυνατό αλλά παράλληλα και τρυφερό τραγούδι που αναφέρεται στους προβληματισμούς ενός νέου ανθρώπου για τη ζωή. Εμείς
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό καθώς και για να ακούσετε το τραγούδι να δείτε το video μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση : http://www.festivaltragoudiou.gr/symmetoxes-2008/0112-15-istos.htm





Πραγματοποιήθηκε χθες στην Σέριφο με επιτυχία ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, από ομάδα ιατρών της UNICLINIC στα πλαίσια του Προγράμματος Αιγαίου, παρουσία τοπικών φορέων και εκπαιδευτικών.

Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί μέρος από σειρά πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της UNICLINIC, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε μια ευαίσθητη ομάδα όπως τα παιδιά για δωρεάν ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ο οποίος είναι απαραίτητος αλλά και πρακτικά ανέφικτος λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος της ιατρικής ομάδας που αποτελείται από οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό και υποστηρίζεται από νοσηλευτικό προσωπικό, είναι να επισκεφθεί σταδιακά όλες τις Κυκλάδες στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος.