Σάββατο, Σεπτεμβρίου 27, 2014

27 Σεπτεμβρίου : παγκόσμια ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Η φετινή 35η επέτειος του εορτασμού είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών
Στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών είναι αφιερωμένη η φετινή 35η επέτειος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που εορτάζεται την 27η Σεπτεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο, οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας έχουν την τιμητική τους. Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρπαθος, Χαλκιδική κλπ έχουν δρομολογήσει σειρά εκδηλώσεων για τη δραστηριότητα που, όπως επισημαίνουν οι φορείς του κλάδου, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά, σημειώνει στο μήνυμα της η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, από τη Χαλκιδική όπου βρίσκεται, τονίζοντας ότι η αύξηση των επισκεπτών είναι σημαντική και η εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί στις διεθνείς αγορές. «Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίζεται το 2014 και δουλεύουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2015, ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.

Για την επόμενη χρονιά, η υπουργός, εκφράζει την ευχή να είναι ακόμα καλύτερη και κάλεσε τους συντελεστές της ελληνικής τουριστικής αγοράς να εντείνουν και αυτοί τις προσπάθειες τους. «Η αύξηση των επισκεπτών μας τιμά. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνει τις ευθύνες μας και δημιουργεί διαρκώς νέες απαιτήσεις. Οφείλουμε να κινηθούμε ανοδικά. Να κερδίσουμε και το επόμενο στοίχημα μας. Η αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται» υπογραμμίζει η υπουργός.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει με την επιστροφή της Ελλάδας στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, νωρίτερα από τους σχεδιασμούς όλων και πέραν πάσης προσδοκίας, τονίζει σε μήνυμά της η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού.
Αναφέρει, επίσης, ότι το επίτευγμα αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής εργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού και συνεχούς, επαγγελματικής επικοινωνίας τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στα διεθνή τουριστικά φόρουμ και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι.

Στο μήνυμά του, ο Σύνδεσμος Ενοικιαζομένων Δωματίων σημειώνει ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας, η εισροή εσόδων, η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών, συγκαταλέγονται στις κύριες θετικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας, με αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.



World Tourism Day (WTD), celebrated every year on 27 September, is a global observance to highlight tourism’s social, cultural, political and economic value.

WTD 2014 is being held under the theme Tourism and Community Development - focusing on the ability of tourism to empower people and provide them with skills to achieve change in their local communities.


Μ. Κριτσωτάκης, υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του Συριζα : η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ευκαιρία για αναθεώρηση των «νεοφιλελεύθερων δογμάτων» στον τουρισμό

Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφει ο κ. Κριτσωτάκης,

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού προσφέρεται για αναστοχασμό των προβλημάτων και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα έχει αναμφίβολα ανοδική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείται έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες στρεβλώσεις. Σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε η «άνοδος του τουρισμού» μπορεί να ταυτίζεται με τη «ανάπτυξη» στη χώρα ούτε επ' ουδενί, ο τουρισμός να θεωρείται «βαριά βιομηχανία».

Παρά τις θριαμβολογίες για «success story του τουρισμού» ως διέξοδος από την κρίση, η αύξηση των αφίξεων οριακά καλύπτει την πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και ανά διανυκτέρευση, ενώ η εμπορική κίνηση και η κατανάλωση ελληνικών αγαθών στις τουριστικές περιοχές φαίνεται να μειώνεται.

Την ίδια ώρα, η μείωση των πραγματικών θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων και η φορο-επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας τις είτε στο κλείσιμο είτε στη φοροδιαφυγή, έχει καταστήσει τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού υπόθεση «πολύ λίγων». Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό,   η κατάρρευση του οξύνει τις επιπτώσεις του all inclusive, της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.

Η εντελώς μονομερής ανάγνωση των τουριστικών μεγεθών από την κυβέρνηση αναπαράγει αυτή τη λογική, προκειμένου να δικαιολογήσει μια σειρά από ακραίες νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις με τρομακτικές συνέπειες στην εργασία, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στη μικρομεσαία διαστρωμάτωση. Στόχος είναι η υπερσυγκέντρωση τουριστικών κεφαλαίων και η εγκαθίδρυση ενός νέου τύπου τουριστικού προτύπου στην Ελλάδα: των μεγάλων και περιχαρακωμένων «τουριστικών χωριών», αποκλεισμένων από τις τοπικές κοινωνίες, που θα θυμίζουν προορισμούς του Ειρηνικού, του Ινδικού και της Καραϊβικής.

Βιώνουμε μια περίοδο, όπου ολόκληρη η ευρωζώνη σαρώνεται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές μνημονίων και λιτότητας. Παράλληλα, ο τουρισμός είναι ανά πάσα στιγμή ευάλωτος σε διεθνείς κρίσεις (ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ενταφιασμός χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, εμφύλιος στην Ουκρανία, χρεοκοπίες tour operator στη Ρωσία). Ως αποτέλεσμα, οι οικονομίες των χωρών με έντονη τουριστική δραστηριότητα αντί να ανασαίνουν, γίνονται όλο και πιο επισφαλείς.

Η 27η Σεπτέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ας αποτελέσει και μια ευκαιρία να αναθεωρηθούν τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ας γίνει η Ελλάδα παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης που βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές, αξιοποιεί τους τουριστικούς πόρους, προσφέρει σταθερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και των αναδιανεμητικών πολιτικών που θέτει η Αριστερά.


δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Σύμφωνα με το κείμενο,


" Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι μια ημέρα γιορτής για τα νησιά μας. Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οΤουρισμός είναι ο πνεύμονας οξυγόνου που δίνει ζωή σε αυτή και στους ανθρώπους της. Είναι η κινητήρια δύναμη της. Η ζωτικότερη συνισταμένη της οικονομίας της. Το προαπαιτούμενο της ευημερϊας της. Ολοι εμείς, οι δημόσιοι φορείς αυτού του τόπου, οφείλουμε μέσα από στρατηγική, σχέδιο και στοχευμένες δράσεις να ενισχύσουμε την εικόνα των νησιών μας, την ξεχωριστή ταυτότητα του κάθενος και να τα τοποθετήσουμε ακόμη υψηλότερα στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Και σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά  και τους πολίτες-πρεσβευτές του τόπου - της ιστορίας και του πολιτισμού μας, να απογειώσουμε το προϊόν μας, και τις υπηρεσίες μας και να προσφέρουμε στον επισκέπτη την εμπειρία ζωής που επιζητά να βιώσει. Για εμάς ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και με αυτή τη βαρύτητα την χειριζόμαστε, τοποθετώντας την πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας, υπεύθυνα και διεκδικητικά. 

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2014

ο πρώτος φιλικός αγώνας του Α.Ο. Θήρας (27.9 20.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας,

Ο Α.Ο ΘΗΡΑΣ ενημερώνει τους φιλάθλους του πως τον Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00 η ομάδα μας θα δώσει το πρώτο της φιλικό, με τον Πανιώνιο Γ.Σ. Σαντορίνης στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το νέο πρωτάθλημα.

Ο αγώνας θα είναι ανοιχτός για τους φίλους του Α.Ο Θήρας που θέλουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Η είσοδος στο παιχνίδι θα είναι ελεύθερη.


Παράλληλα οι φίλοι της ομάδας θα μπορούν να προμηθευτούν και τα εισιτήριο διάρκειας για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015.

μουσική εκδήλωση από το παράρτημα Θήρας του Εθνικού Ωδείου στο Μέγαρο Γκύζη (27.9 20.30)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

H καθηγήτρια του Εθνικού Ωδείου Θήρας σοπράνο Σοφία Παπαδημητροπούλου και ο πιανίστας Τάσος Χαλκίδης συνεχίζουν το ταξίδι τους στην εξερεύνηση της λυρικής τέχνης παρουσιάζοντας στο φιλόξενο και ατμοσφαιρικό χώρο του Μεγάρου Γκύζη, στα Φηρά Σαντορίνης, ένα ρεσιτάλ με ρεπερτόριο γεμάτο εμπνευσμένες μελωδίες από τον κλασικισμό μέχρι και το αισθαντικό belcanto.

Όσοι είστε στη Σαντορίνη, μη το χάσετε!

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη!

Οργάνωση: Εθνικό Ωδείο, Παράρτημα Θήρας.

Την σελίδα της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ : https://www.facebook.com/events/1488601968056211/?notif_t=plan_user_invited

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΚΕ - δύο πλέον τα Θηραϊκά μέλη της

Μετά τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρόπουλο πλέον και η Βασιλική Κασάπη αποτελεί μέλος της ΟΔΚΕ μετά την επιτυχημένη αξιολόγηση της στα prostage της Ερέτριας Έυβοιας μετά το πέρας των εργασιών του 32ου Ετήσιου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Διαιτησίας Καλαθοσφαίρισης της ΟΔΚΕ 2014 , για τους αξιολογημένους διαιτητές Α2 - Β΄ -  Γ΄  Εθνικής κατηγορίας και τους επιτυχόντες διαιτητές από το προστάζ 2014 .

Φαίνεται λοιπόν πως απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες και η σκληρή δουλειά για την πολλά υποσχόμενη referee, η οποία μετά από μια επίπονη προετοιμασία με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Παπαδημητρόπουλου ανήκει στους πίνακες Εθνικών κατηγοριών της ΟΔΚΕ.

Οι Σύνδεμος Κυκλάδων δυναμικά στις τάξεις της ΟΔΚΕ

Ο Σύνδεσμος Κυκλάδων πρόσθεσε ακόμα ένα νέο μέλος στην ΟΔΚΕ και στην Γ' Εθνική κατηγορία, τον κ. Μάριο Κιουλάφα που κι αυτός πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις για  την τοποθέτησή του στις εθνικές κατηγορίες της ΟΔΚΕ και πλέον μετράει 5 ενεργούς διαιτητές στις Εθνικές κατηγορίες (Κ.Παπαδημητρόπουλος (Θήρα) 2010 , Μ.Μαρουδιάς (Σύρος) 2011, Π.Ισιγώνης (Πάρος) 2012 , Β.Κασάπη (Θήρα) 2014 , Μ.Κιουλάφας (Πάρος) 2014)


Κείμενο : Κωσταντίνος Παπαδημητρόπουλος

έντονο ενδιαφέρον για τις εκθέσεις της Νορβηγίας και της Φινλανδίας τον Ιανουάριο του 2015

Ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί - από τους δημοφιλέστερους στις επιλογές των Νορβηγών και των Φιnλανδών όπως η Κρήτη και η Ρόδος, καθώς και μεμονωμένες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις δηλώνουν το παρόν στις δύο αγορές με τη συμμετοχή τους στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού της REISELIVSMESSEN (Όσλο) και της ΜΑΤΚΑ (Ελσίνκι).

Η παρουσίαση της Ελλάδας στις δύο εκθέσεις, θα είναι ιδιαίτερα δυναμική και στοχευμένη, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος, από την αυξημένη ζήτηση στις εν λόγω αγορές για τη χώρα μας, των τουριστικών επαγγελματιών που προσβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους και στην περαιτέρω αύξηση της κίνησης κατά την περίοδο του 2015.

Η διεθνής έκθεση τουρισμού της Νορβηγίας θα πραγματοποιηθεί στις 09-11.1.2015  και αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον 45.000 επισκέπτες.

Αμέσως μετά η έκθεση της Φινλανδίας στις 15–18.1 με εκπροσώπηση από τουλάχιστον 81 χώρες ακολουθεί για να παρουσιάσει στους 67.000 και πλέον επισκέπτες της νέες προτάσεις διακοπών και περισσότερες επιλογές. 



Περισσότερες πληροφορίες για τις εκθέσεις μπορείτε να δείτε στην σελίδα : http://www.panoramagreece.com/

«νησιωτική ανατροπή» : μερικά σχόλια για τη 3η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου» (16.9.2014)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού,

Στον απόηχο της 3ης συνεδρίασης του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16-09-2014 στο νησί της Ρόδου, καταθέτουμε κάποια σχόλια και προβληματισμούς μας για το περιεχόμενο αλλά και την όλη διαδικασία μαζί με την στάση που κρατήσαμε σε όλη τη συνεδρίαση.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι δυστυχώς, η νέα περίοδος της αιρετής αυτοδιοίκησης σημαδεύτηκε από  σοβαρή υπονόμευση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου Η επιτηδευμένα «επίσημη» ορκωμοσία στη Σύρο ξεθώριασε με την απνευστί ψήφιση 16 θεμάτων -14 εντός και 2 εκτός ημερησίας διάταξης- στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πιο αναλυτικά η θέση μας στα διάφορα θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Στην εκλογή των 4 εκπροσώπων Νοτίου Αιγαίου στην Ένωση Περιφερειών, η παράταξη μας κατέβηκε με δικό της ψηφοδέλτιο με στόχο την δημιουργία στην ΕΝΠΕ ενός πλατιού μετώπου αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εμποδίζει την εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων σε συλλογικά όργανα. Τις θέσεις κατέλαβαν 3 από την πλειοψηφία και 1 από τη μείζονα αντιπολίτευση.

ΘΕΜΑΤΑ 2ο , 5ο ,6ο ,7ο
Το θέμα 2 της προγραμματικής σύμβασης για την αδειοδότηση και τη λειτουργία υδατοδρομίου στη Μύκονο αποσύρθηκε διότι δεν υπήρχε καμία εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο!
Με διαδικασίες κατεπείγοντος, με απαράδεκτες δικαιολογίες περί πίεσης χρόνου και καθυστέρησης λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών(!), αλλά και με αναφορές ότι πρόκειται για εξειδικευμένα θέματα που δεν χρειάζονται μελέτη εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων (!), ψηφίστηκαν 3 Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  μέχρι και για το έτος 2025 (για το νέο ΠΕΠ Νοτ. Αιγαίου, το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων στις Μεταφορές αλλά και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). Οι εισηγήσεις των δύο τελευταίων παρελήφθησαν μόλις 24 ώρες πριν την ψήφιση τους και αριθμούν μερικές εκατοντάδες σελίδες!

Με τη λογική του «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» (άρθρο 10, παρ.2 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου περί απαρτίας) οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν σε μια άδεια σχεδόν αίθουσα τις τελευταίες ώρες της μαραθώνιας συνεδρίασης, όπου οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης σε αγαστή συνεργασία υπερψήφισαν και τα τρία θέματα, παρά τις προηγούμενες μεταξύ τους αντεγκλήσεις και τη δημιουργία εντυπώσεων. Για λόγους αρχών, διαδικασίας, αλλά και πολιτικής κατεύθυνσης των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η Νησιωτική Ανατροπή καταψήφισε την Στρατηγική Μελέτη για το νέο ΠΕΠ Νοτ. Αιγαίου (Θέμα 5). Ψήφισε δε λευκό για τις άλλες δύο (Θέματα 6 και 7), για τα οποία η εισήγηση παρελήφθη 24 ώρες πριν τη Συνεδρίαση

ΘΕΜΑΤΑ 3ο -13ο  και 15ο
Η τοποθέτηση εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου σε διάφορες εταιρίες, ΝΠΙΔ, γνωμοδοτικές επιτροπές και όργανα μοιράστηκαν κατά κύριο λόγο ανάμεσα στην πλειοψηφία και στην μείζονα αντιπολίτευση με βάση τις διατάξεις του Καλλικράτη. Ως παράταξη, θα εκπροσωπηθούμε όπου μας επιτράπηκε από τις κείμενες διατάξεις. Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με συμμετοχή μας.

ΘΕΜΑ 14ο
Υπερψηφίσαμε ως παράταξη την παράταση της προγραμματικής σύμβασης για το Λιμάνι της Σχοινούσας με το ΥΠΠΟ και το Υπουργείο Τουρισμού.

Είναι προφανές ότι ο τρόπος άσκησης πολιτικής των πρώην και των νυν περιφερειακών αρχών παραβιάζουν τις βασικές αρχές του σχεδιασμού από τα κάτω, της διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς, η τρίτη συνεδρίαση υπήρξε απαξιωτική ως προς τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο υποτίθεται «εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και ασκεί δημόσιο λειτούργημα» σύμφωνα με το άρθρο 11 του ίδιου Κανονισμού Λειτουργίας. Παραβιάσεις διαφόρων παραγράφων των άρθρων 5, 8 και 13 περί της διάρκειας συνεδρίασης, των συνοδευτικών υπηρεσιακών εγγράφων στις εισηγήσεις, της άσκησης αρμοδιοτήτων του Προέδρου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σοβαρά ζητήματα, όπως η διαχείριση του νερού στα νησιά και τα σενάρια ιδιωτικοποίησης του με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργών, η ανταπόκριση στο ερωτηματολόγιο της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» και του εντεταλμένου της Γερμανικής Καγκελαρίας προς τις αιρετές αυτοδιοικητικές αρχές, οι εκποιήσεις φυσικών περιοχών και αιγιαλών μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το μεταναστευτικό, η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας μας και άλλα, πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από έγκαιρη ενημέρωση όλων των συμβούλων. Η νέα Περιφερειακή αρχή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ούτε να αυτοσχεδιάζει ούτε να αδρανεί σε τόσο σοβαρά θέματα Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει εκλεγεί για να επικυρώνει αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί αλλού. Αλλά για να διαβουλεύεται και να παίρνει δικές του πρωτοβουλίες όπως ορίζεται με βάση τον θεσμικό του ρόλο.

Εμείς, ως Νησιωτική Ανατροπή δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να παίξουμε διακοσμητικό ρόλο.  Ζητάμε διαφάνεια, διαβούλευση και ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τους νησιώτες και τις νησιώτισσες για τα όλα τα ζητήματα, διεκδικώντας πολιτικές ολοκληρωμένης παρέμβασης και ανάπτυξης του νησιωτικού μας συμπλέγματος. Από πλευράς μας προτιθέμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες για την τεκμηρίωση θεμάτων όπως το μεταναστευτικό αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς σε ισότιμη και αληθινά αλληλέγγυα βάση, τόσο για την οργάνωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο και για οικονομικά και κοινωνικά θέματα  (φτώχεια, κοινωνική οικονομία, ενέργεια).

Τέλος, καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο το ρατσιστικό ντελίριο της Ελληνικής Αυγής και δηλώνουμε ότι θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των συνεδριάσεων για διάδοση της μισαλλοδοξίας και της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας. Ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κανείς δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται άγνοια ή αδιαφορία.

Ιστοσελίδα: http://www.nisiotikianatropi.gr/


ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την «διακοπή χρηματοδότησης στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας»

Σύμφωνα με την ερώτηση των Δημήτρη Αναγνωστάκη, Γιώργου Κυρίτση και Νίκου Τσούκαλη προς τον Υπ. Πολιτισμού,

Θέμα: «Σχετικά με τη διακοπή χρηματοδότησης στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας».
Ως έργο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρας ξεκίνησαν το 1967 από τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Σπυρίδωνα Mαρινάτο ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στις δεκαετίες που πέρασαν η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως όχι μόνο εξαιρετικής διατήρησης πολυώροφα αρχιτεκτονικά μνημεία, αλλά και έναν τεράστιο πλούτο από σκεύη και εργαλεία καθημερινής χρήσης.

Μεγάλα αποθηκευτικά πιθάρια, συχνά με κατάλοιπα των αγαθών που φυλάσσονταν σ’ αυτά (κριθάρι, φάβα, φακές, αλεύρι, αμύγδαλα, ξεραμένα σύκα, παστωμένα ψάρια, σαλιγκάρια κλπ.) παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις αγροτικές καλλιέργειες, για τον τρόπο διαχείρισης των προϊόντων, για το διαιτολόγιο των προϊστορικών κατοίκων του Αιγαίου γενικότερα. Τις πληροφορίες αυτές συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν τα πάσης φύσεως αποθηκευτικά ή επιτραπέζια πήλινα σκεύη με ζωγραφική διακόσμηση που απεικονίζει θέματα από την πανίδα και την χλωρίδα της εποχής.
Ο ενταφιασμός της προϊστορικής πόλης κάτω από παχιές ηφαιστειογενείς αποθέσεις συνέβαλε στην καλή διατήρηση των πάσης φύσεως ευρημάτων, από την μελέτη των οποίων καθίσταται δυνατή η ανάπλαση μιας όσο γίνεται πιο πιστής εικόνας της κοινωνίας που έζησε εκεί.

Σχεδόν όλα τα κτήρια, που έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί, κοσμούνταν με τοιχογραφίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα κινητά ευρήματα αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο και την αστική νοοτροπία της κοινωνίας του 18ου/17ου αιώνα π. Χ. στη Θήρα.

Οι τοιχογραφικές αυτές συνθέσεις, όπως γίνονται προσιτές τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό, είναι το αποτέλεσμα υπομονετικής, πολύχρονης και πολυδάπανης εργασίας Ελλήνων επιστημόνων και συντηρητών, οι οποίοι έχουν αποθησαυρίσει τη γνώση τουλάχιστον τριών γενεών ομοτέχνων τους. Είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία που έχει αναδείξει τους συντηρητές του Ακρωτηρίου σε μοναδικούς δασκάλους, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί η επιδίωξη πανεπιστημίων της αλλοδαπής να εξασφαλίσουν θέσεις εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης δικών τους φοιτητών.

Ωστόσο, για τέταρτη χρονιά εφέτος, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διακόψει την χρηματοδότηση με σοβαρότατες επιπτώσεις στο επιτελούμενο έργο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.
Χάρη στην οικονομική στήριξη φίλων της ανασκαφής, μέσω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείου «Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας», τα εργαστήρια αυτά λειτούργησαν υποτυπωδώς με ελάχιστο προσωπικό κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να μη χαθεί η γνώση και η εμπειρία των συντηρητών.

Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό για το 2014 με συνέπεια τα εργαστήρια συντήρησης να παραμένουν κλειστά, παρά το γεγονός ότι στις αποθήκες φυλάσσονται ακόμη σπαράγματα τοιχογραφικών συνθέσεων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Επιπρόσθετα, οι συντηρητές αναζητώντας αλλού εργασία για την επιβίωσή τους αποκόπτονται από το κατ’ εξοχήν έργο τους δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό στην παράδοση που έχει αναδείξει το Ακρωτήρι σε φυτώριο για νέους συντηρητές παγκοσμίως.

Δεδομένης της σπουδαιότητας του Ακρωτηρίου της Θήρας, ενός από τους σημαντικότερους και καλύτερα σωζόμενους προϊστορικούς οικισμούς στον ελλαδικό χώρο,
Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά, 
Δεδομένης της θεαματικής αύξησης εισπράξεων στο Ακρωτήρι Θήρας, καθώς σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που ενημερώνεται για τους επισκέπτες και τα έσοδα των μουσείων, η αύξηση που σημειώθηκε στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 ανέρχεται στο 115,81%,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Πώς πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διακοπής χρηματοδότησης στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Θήρας που έχει επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στο επιτελούμενο έργο στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα: α. να έχει διακοπεί κάθε είδους εργασία σ’ αυτόν, β. να έχει γίνει προβληματική η συντήρηση των κινητών ευρημάτων στα πολύ καλά οργανωμένα επιτόπια εργαστήρια;

εργασίες ασφαλτόστρωσης στο Καμάρι – ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σας ενημερώνουμε ότι την προσεχή Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης έμπροσθεν του παλιού camping στο Καμάρι.

Η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείτε με μερική εκτροπή.

Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών και ευελπιστούμε στην άμεση συνεργασία τους για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.        
                                                                           
Από το Δήμο Θήρας

Πληροφορίες : 22863 60109/101/110  E-mail: dimarxos@1353.syzefxis.gov.gr       


συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου «αεροδρομίου – Οίας»

Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του έργου «αεροδρόμιο – Οία» με τα συνεργεία αυτή την εποχή να εργάζονται στον περιφερειακό δρόμο των Φηρών που οδηγεί προς τον Βουρβούλο, πραγματοποιώντας παράλληλα υποστηρικτικές στο έργο παρεμβάσεις, όπως διαπλατύνσεις και διαμορφώσεις δρόμων, σε σημεία που κρίνονταν από χρόνια επικίνδυνα και ήταν απαραίτητο να γίνουν. Ανάλογη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε σημείο του περιφερειακού δρόμου των Φηρών, με την διαπλάτυνσή του, σε μέρος του δρόμου που ήταν στενό και επικίνδυνο.


Το έργο πραγματοποιείται με την επίβλεψη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.  

ανακοίνωση (25.9) αντιδημάρχου κ. Κυριαζή για το θέμα της απορρύπανσης

Η ανακοίνωση του αντιδημάρχου που ακολουθεί στάλθηκε στις 25.9.2014 και αναφέρεται ονομαστικά σε περιστατικό που συνέβη στον Δήμο Θήρας, πλήν όμως, στην εδώ δημόσια ανάρτησή της, ο δημότης αναφέρεται με τα αρχικά του.

Σύμφωνα με αυτήν,

Είχα προαναγγέλλει ότι σε περίπτωση που υπάρξει ξανά παρέμβαση στο έργο του δήμου και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν τον τομέα μου θα ανακινήσω ονόματα.  Θέλω να κάνω γνωστό ότι σήμερα 25/9/2014 και συγκεκριμένα από ώρα 11.00 έως και 13.30 ο δήμος έγινε ανάστατος από  φωνές, ύβρεις και απειλές από τον κ. Τ.Ι. 
Αιτία ήταν η αποξήλωση μιας αφίσας τεραστίων διαστάσεων που παράνομα είχε τοιχοκολλήσει σε κεντρικό δρόμο των Φηρών διαφημίζοντας κάποια χοροεσπερίδα του συλλόγου που εκπροσωπεί.
Ο εν λόγω κύριος, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλοκή με τα κοινά και θα έπρεπε να αγωνίζεται για την εξάλειψη του φαινομένου της αφισορύπανσης  και για τη βελτίωση της αισθητικής του τόπου, σήμερα προσπαθεί να γεμίσει τα σοκάκια και τους τοίχους με αφίσες.

Όχι, κύριε (..), δε ν θα σας επιτραπεί να καταστρέψετε την όμορφη εικόνα του τόπου που ζούμε ούτε να παραβιάζετε κείμενες διατάξεις για ιδίον συμφέρον. Μόλις προ δύο (2) μηνών το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις 324 & 332/2014 Αποφάσεις του ενέργησε ειδικά για την πάταξη της παράνομης αφισοκόλλησης επιβάλλοντας υψηλότερο πρόστιμο από αυτό που η Δ/νση Περιβάλλοντος επέβαλλε αυτεπάγγελτα σε επιχείρηση που κατ΄ επανάληψη ενεργούσε αντίστοιχα.  Όπως επιβλήθηκαν σε δεκάδες επιχειρήσεις πρόστιμα θα ισχύσει το ίδιο και για εσάς και για όποιον άλλον καλοθελητή θελήσει να πράξει κάτι παρόμοιο !!!

 Όσο για την απειλή σας ότι εφόσον ξηλώσαμε την αφίσα από τα Φηρά θα γεμίσετε το Ξενοδοχείο σας στο Καμάρι μπορείτε να το κάνετε αλλά να ξέρετε τούτο: οι  απειλές σας προς το δήμο και προς εμένα προσωπικά δεν  τρομοκρατούν!! Οι όποιες κατά νόμο κυρώσεις προβλέπονται θα σας επιβληθούν στο ακέραιο για κάθε παράνομη αφίσα. Όσες περισσότερες παράνομα τοιχοκολλήσετε τόσο περισσότερο οικονομικά θα μας βοηθήσετε ώστε  να κάνουμε κάποια έργα που τόσο πολύ ο τόπος τα  έχει ανάγκη.
Ο Αντιδήμαρχος Θήρας, Γεώργιος Κυριαζής 

υποχρηματοδότηση και λαθρομετανάστευση τα θέματα που έθεσε στην 42η Γενική Συνέλευση της CPMR/CRPM ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος

Στα ζητήματα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στην λαθρομετανάστευση εστίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 42η Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Περιφερειακών Νησιωτικών Περιοχών CPMR/CRPM, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σήμερα στην Ούμεα της Σουηδίας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στην μειωμένη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εξομοίωση της με ανεπτυγμένες Περιφέρειες μη λαμβάνοντας υπ΄όψιν την οικονομική κρίση η οποία έχει επηρεάσει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια τις κοινωνικοοικονομικές δομές της περιοχής κατάσταση που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευημερία της.

Για την λαθρομετανάστευση, το μεγάλο ζήτημα με το οποίο έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι της Περιφέρειάς μας, ούτε ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό καθώς το Νότιο Αιγαίο είναι το βορειοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και τα φυσικά της σύνορα. Ενδεικτικά ανέφερε την δραματική αύξηση εισροής παράνομων μεταναστών στην περιοχή μας, οι οποίοι το 2013 ανερχόντουσαν συνολικά σε 1.863 ενώ μόνο ως τις 24 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή εχτές, αφίχθησαν στα νησιά μας 8.624.

« Μέσα από την σημερινή συμμετοχή και ομιλία μου στην 42η Γενική Συνέλευση της CPMR/CRMP ήθελα να κάνω τους ευρωπαίους εταίρους μας κοινωνούς του μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματος, της παράνομης μετανάστευσης. Τα νησιά μας είναι ανοχύρωτα μπροστά στην αθρόα έλευση των παράνομων μεταναστών. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πάρει μεγάλες αποφάσεις και να αναλάβει δράση ουσιαστική έτσι ώστε και να επέλθει μια λύση βιώσιμη και αποτελεσματική, λύση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αποτελούν και τελικό προορισμό αυτών των ανθρώπων.

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, η ελλιπής χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τους ευρωπαϊκούς πόρους μέσω της άνισης κατανομής τους, απορρέει από την απόκλιση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας των νησιών μας με αυτή των δημοσιονομικών δεικτών. Για να τερματιστεί αυτή η «αδικία» στην κατανομή, η Ευρώπη, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, θα πρέπει να εξετάζει κατά περίπτωση τις Περιφέρειες και να γίνει πιο ευέλικτη στη διάθεση των πόρων προς αυτές καθώς και λόγω των ειδικών περιπτώσεων και λόγω της νησιωτικότητας, και δη στην δική μας περίπτωση, χρειάζονται άλλη προσέγγιση. Δυστυχώς στο παρελθόν δεν έγινε ποτέ και σε κανένα επίπεδο, καμία παρέμβαση για αυτό θέμα από τους άμεσα ενδιαφερομένους, δηλαδή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που λειτούργησε εις βάρος των νησιών και των νησιωτών μας» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος. 

τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων στη συνάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και του βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας παράκτιων αλιέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, παρευρέθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από τους Αλιείς οι Δ. Ζάννες (Ανδρος), Δ. Σκιαδάς (Πάρος), Γ. Πλατής (Κουφονήσι), ο Γ Μπιασάκος (Εύβοια) και Χ. Καραβέλας (Πειραιάς), ενώ από την πλευρά του υπουργείου, ο Γ.Γ. Μ. Κορασίδης, καθώς και η γενική διευθύντρια αλιείας Μ. Πέτρου.
Από την πλευρά των αλιέων τέθηκαν με μεγάλη οξύτητα τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τονίστηκε η σημασία της αλιείας στην πρωτογενή παραγωγή. Κεντρικό αίτημα τους αποτέλεσε η εξαίρεση των αλιέων με σκάφη μεταξύ 12 και 15 μέτρων, από την τοποθέτηση του δορυφορικού συστήματος VMS, το οποίο πέραν από το κόστος αγοράς που επιδοτείται εκ των υστέρων, έχει υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και συνδρομής, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στο ύψος των 1.500 €. Τόνισαν μάλιστα ότι, η δυνατότητα εξαίρεσης τους επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά δεν προχωρά λόγω κυβερνητικής ακαμψίας. Το ίδιο τονίστηκε σχετικά και με τη χρήση του ηλεκτρονικού ημερολογίου ERS, το οποίο αδυνατούν να το χρησιμοποιήσουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Επίσης ζητήθηκε να μην επιβάλλονται πρόστιμα από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, έως ότου διευθετηθεί το συνολικό ζήτημα.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, είναι η αντιπροσώπευση των αλιέων,  που από την ψήφιση του ν. 1415, υποχρεώνονται να συγκροτήσουν ομοσπονδίες μαζί με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους κλπ, με αποτέλεσμα να έχουν διαλυθεί τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα.

Άλλα δύο ζητήματα που συζητήθηκαν είναι η μικρή ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, καθώς και οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των αλιευτικών εργαλείων από τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες).

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ειπώθηκε ότι τα θέματα, ειδικά των δορυφορικών συστημάτων, θα μελετηθούν και θα αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση.  Επίσης ότι η ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, θα επιδιωχθεί να μεγαλώσει, ενώ το θέμα των αποζημιώσεων από τις ζημιές των θηλαστικών, θα αντιμετωπιστεί από τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μόνο θέμα που υπήρξε ρητή δέσμευση, είναι η μη επιβολή προστίμων από τα λιμεναρχεία, τουλάχιστον μεχρι το τέλος του 2014.


Από την πλευρά μας, επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση της στήριξη μας στα εύλογα αιτήματα των παράκτιων αλιέων, που σήμερα λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών,  έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.

εισήγηση του Ν. Συρμαλένιου, βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics)

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εισήγησης στο εξής Link: http://youtu.be/yB5-HRzG2oU   
Eπίσης, μπορείτε να δείτε την εισήγηση στο : www.syrmalenios.gr

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ - ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

Ψηφίστηκαν από τη Βουλή (25.9) δυο σημαντικές τροπολογίες που, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, αποτελούν παρεμβάσεις - τομή στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας.

Η πρώτη διάταξη αφορά στην εξομοίωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμένους των υπολοίπων ταμείων, ως προς τη δυνατότητα συνταξιοδότησης τους με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποκαθιστά με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς μέχρι σήμερα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών δεν τους επέτρεπε να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν είχαν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

Το νέο αυτό πλαίσιο αφορά όλους τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες, οι οποία στα 62 έτη τους και άνω, συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. Σε κάθε περίπτωση, για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ισχύει η αναγνώριση πλασματικών ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.

Με τη δεύτερη διάταξη, αναβαθμίζονται οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΑΕΔ και απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στα πρότυπα των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, εφεξής οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα μπορούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους εξ΄αποστάσεως και από τον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Πρόκειται για έναν ριζικό οργανωτικό εξορθολογισμό που προσφέρει όχι μόνο απτά διαδικαστικά οφέλη, καθώς η επίτευξη μείωσης έως και 3.600.000 επισκέψεων ετησίως θα θέσει οριστικό τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των ανέργων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αλλά και ουσιαστικά οφέλη σε όρους αποτελεσματικότητας, καθώς η αποδέσμευση των εξειδικευμένων εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ από καθημερινές διοικητικές διαδικασίες και η επικέντρωσή τους στην κατάρτιση συγκροτημένων Ατομικών Σχεδίων Δράσης για την ένταξη ή επανένταξη των ανέργων στην απασχόληση, θα τονώσει την αποτελεσματική λειτουργία και τη στρατηγική παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας.


Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι η παραπάνω πλήρης και διαδραστική αξιοποίηση του διαδικτύου για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κατέστη τεχνικά εφικτή και λειτουργικά ασφαλής, καθώς η από 1η Μαρτίου 2013 ολοκληρωμένη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» επιτρέπει την αξιόπιστη ηλεκτρονική καταγραφή των ροών της μισθωτής εργασίας και συνεπώς την άμεση ενημέρωση του Οργανισμού για κάθε μεταβολή της εργασιακής κατάστασης των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών ως προς τη μη νόμιμη λήψη επιδόματος ανεργίας από άτομα που ήδη εργάζονται.  Σημειώνεται, πάντως, ότι οι περίπου 140.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα συνεχίσουν να προσέρχονται αυτοπρόσωπα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

πρώτη εφαρμογή στα σχολεία του προγράμματος CYBERKID της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου και Γεώργιου Στύλιου, τέθηκε σήμερα για πρώτη φορά σε εφαρμογή στα σχολεία, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη το πρόγραμμα Cyberkid, που αφορά την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο.

Σε διαδραστική (interactive) τηλεδιάσκεψη με 600 σχολεία, τα περισσότερα στην Αττική, παρουσιάστηκε η εφαρμογή (application) του «Cyberkid», η οποία είναι διαθέσιμη για υπολογιστές, αλλά και smartphones, tablets, android και IOS. Το «CyberKid» είναι ένας διαδικτυακός τόπος, στον οποίο οι μαθητές μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλή πλοήγηση και τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.

Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μίας καινοτόμου (touchscreen call) διαδικασίας «Cyber Alert», αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι Αξιωματικοί θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή, η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (CYBER ALERT), που θα έχει έδρα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Η ενημέρωση θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο με σκοπό έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν ενημερωθεί όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ : "ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης 21.620 ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ξεκινά τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ. 

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Παρουσιάζουμε τις επόμενες ημέρες δύο ακόμη προγράμματα απασχόλησης και επανακατάρτισης που θα δώσουν ευκαιρίες εισόδου στην εργασία σε 21.620 ανέργους.
Πρόκειται για προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εθνικής χρηματοδότησης που ανήκουν σε μια νέα γενιά παρεμβάσεων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ διασφαλίστηκε η συμμετοχή ανέργων από περιφέρειες που αποκλείονταν σε προηγούμενα προγράμματα, όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.

Ύστερα από απόφασή μου την προηγούμενη εβδομάδα, αξιοποιείται και εξελίσσεται περαιτέρω το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» - αυτή η ελληνική καινοτομία, οι μεγάλες δυνατότητες της οποίας αποδεικνύονται καθημερινά σε συνεχώς νέα πεδία και εφαρμογές – ώστε πλέον να παρακολουθείται ηλεκτρονικά η πορεία κάθε ανέργου από τη στιγμή που θα μπει σε ένα πρόγραμμα μέχρι και να βρει σταθερή θέση εργασίας.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση προχωρά με γοργούς ρυθμούς - πάλι μέσω του συστήματος «Εργάνη» - η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να αναταποκρίνονται στη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατηρησιμότητα των νέων θέσεων εργασίας.

 Εξάλλου, αυτή τη φορά στόχος είναι όχι μόνο η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αλλά να «πιάσει τόπο» και το τελευταίο ευρώ του νέου ΕΣΠΑ για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων».

Τα κυριότερα στοιχεία των νέων προγραμμάτων έχουν ως εξής:
Το πρώτο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ,  αφορά 16.600 άνεργους ηλικίας από 29 έως 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, με στόχο την ενίσχυσή τους μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, πρακτικής  άσκησης, πιστοποίησης  και απασχόλησης.
Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ,  αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών και έχει σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις.
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Παράλληλα,

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης πραγματοποιούνται σημαντικές βελτιώσεις στο περιεχόμενο και τη δομή του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» με σκοπό την περαιτέρω οργανωτική αναβάθμιση του υπουργείου Εργασίας και, συνεπώς, την αποτελεσματικότερη στρατηγική και επιχειρησιακή παρέμβασή του στην αγορά εργασίας.

Μεταξύ των πολλών και σημαντικών αλλαγών και συμπληρώσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ξεχωρίζουν:

Ι. Η καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου με το οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες εργαζομένων.

ΙΙ. Η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος υλοποίησης των  συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, κατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».
ΙΙΙ. Ο ορισμός του χρονικού διαστήματος από 1 έως 21 Οκτωβρίου ως περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού των επιχειρήσεων.

Με αφορμή την υπογραφή αυτής της σημαντικής απόφασης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με βασικό άξονα το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»  δημιουργούμε εντός του 2014 μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης δεν θα σχεδιάζονται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά στη βάση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων και των ανέργων. Πρόκειται για ένα μοναδικό και καινοτόμο εργαλείο στην προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και ειδικά αυτής των νέων». 

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 25, 2014

ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κυκλάδων (1.10 18.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς,

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου στις 18.00 στο Μπελλώνειο πολιτιστικό κέντρο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα εξής θέματα :  

Συνεργασία σχολείου – γονέα – σχολικού συμβούλου, κατ’ οίκον εργασίες, διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών – προβλημάτων συμπεριφοράς, διαχείριση ελεύθερου χρόνου, καλλιέργεια φιλαναγνωσίας – παιδί και υπολογιστής κ.α.


Ομιλητής θα είναι ο κ. Κωσταντίνος Κλουβάτος σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού φωτογραφίας και ομιλία με θέμα την οικογένεια από την «Εστία»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας, σας προσκαλεί την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 20:00, στο εντευκτήριο του συλλόγου για την απονομή των βραβείων στους νικητές του ψηφιακού Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα το χωριό του Πύργου.

Μετά την απονομή των βραβείων θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή κ. Γιάννη Γαλαίου με θέμα «Η οικογένεια ως παράγων της αγωγής. Σύγχρονοι προβληματισμοί».

ΕΚ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΙΑΚΩΒΟΣ Β. ΖΩΡΖΟΣ                
   

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του συλλόγου στο facebook στην διεύθυνση : https://www.facebook.com/PyrgosSantoriniEstia                      

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2014

την σύνδεση όλων των ακινήτων που έχουν την ανάλογη δυνατότητα, με το δίκτυό της, ζητά η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας

Σύμφωνα με επιστολή της προς όλους τους και τις προέδρους των δημοτικών διαμερισμάτων, αναφέρεται ότι,

Κυρία/ε Πρόεδρε,
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Ν.1069/80 και την απόφαση Ειβ221 (Φ.Ε.Κ. Β’ 138) των Υπουργών Εσωτερικών και Υγιεινής όταν στα όρια της ιδιοκτησίας ακινήτου διέρχεται και λειτουργεί δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης οι νομείς ή ιδιοκτήτες οποιονδήποτε εγκαταστάσεων – ακινήτων είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να συνδέσουν τα ακίνητα τους με τα δημοτικά δίκτυα αποχέτευσης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους κατοίκους των οικισμών αρμοδιότητος σας για την ανωτέρω υποχρέωση τους διότι η ΔΕΥΑ Θήρας πρόκειται να διενεργήσει αυτοψίες από τον Νοέμβριο του 2014 και θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία σε όσους δεν έχουν συνδεθεί στα υφιστάμενα δημοτικά δίκτυα αποχέτευσης. 

νεότερες (23.9) διευκρινήσεις από τον αντιδήμαρχο κ. Κυριαζή

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του αντιδημάρχου κ. Κυριαζή που ακολουθεί την προ ημερών ανακοίνωσή του σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς του,

Σε απάντηση ερωτημάτων που προέκυψαν με την ανακοίνωσή μου από 22.9.2014, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

1. Η ανακοίνωσή μου αφορά θέματα που προέκυψαν καθαρά και μόνο στον τομέα μου και σε δικές μου αποφάσεις, στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα που υπηρετώ τα κοινά από τη θέση του Αντιδημάρχου.
2. Αφορά επίσης όσους εξωγενώς εμπλέκονται σε μη νόμιμες συμπεριφορές και ενέργειες που στοχεύουν σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και βλάπτουν τον τόπο μας.
3. Ο κ. Δήμαρχος φυσικά και είναι ενήμερος και με την συγκατάθεσή του επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Είναι γνωστό σε όλους η έντιμη και διαρκής προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμαρχος ώστε ο τόπος να ευημερεί με πολίτες χαρούμενους χωρίς προβλήματα.
4. Θέλω να κάνω γνωστό ότι οι όποιες πιέσεις ασκήθηκαν, έπεσαν στο κενό και αν τυχόν υπάρξουν ξανά, θα έχουν την ίδια τύχη, με μία βασική διαφορά: στην ανακοίνωση που πιθανόν να υποχρεωθώ να κάνω, θα αναφέρονται τα ονόματά των οποίων εμπλέκονται και τι ακριβώς θέλουν και επιδιώκουν. 

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2014

απολογισμός δράσεων καλοκαιρινής περιόδου και ανάπτυξη πλάνου μελλοντικών δράσεων από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της στα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες της, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης αναφέρει τα εξής :

Αγαπητά μέλη, φίλοι και συνεργάτες,

Με την ολοκλήρωση του Αυγούστου του 2014, του εντονότερου από πλευράς τουριστικής κίνησης μήνα για το νησί μας, κι έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο δράσεων και επαφών, τον χειμώνα 2013 – 2014, με στόχο την φετινή τουριστική περίοδο, παρουσιάζουμε τον μέχρι σήμερα απολογισμό των δράσεών μας, καθώς και ένα πλάνο σχετικά με τις επόμενες δράσεις μας.

Οι πρωτοβουλίες και δράσεις μας ως Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης είχαν ως στόχους την υποστήριξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, την συνεργασία με τοπικούς φορείς, την συνεργασία και δημιουργία σχέσεων με συλλογικούς εγχώριους και μη συλλογικούς φορείς του χώρου των ξενοδοχείων, την προβολή του νησιού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης με την δημιουργία και ανάπτυξη εθνικών και διεθνών συνεργασιών.

Σχετικά με τα παραπάνω θεωρούμε ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας κάτι που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και στο μέλλον.

Στο πλαίσιο του απολογισμού των δραστηριοτήτων μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη, τους φίλους, τους συλλογικούς φορείς και συνεργάτες μας για την βοήθεια και υποστήριξή τους στο έργο που έχουμε αναλάβει και προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας με σκοπό την καλύτερη δυνατή λειτουργία των ξενοδοχείων της Σαντορίνης, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, και προβολή του νησιού.


Απολογισμός δράσεων για την καλοκαιρινή περίοδο 2014

Στο πλαίσιο των δράσεών μας για την καλοκαιρινή περίοδο 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εξής :
Δημιουργία της σελίδαςhttp://santorinihoteliers.blogspot.gr/ στην οποία βρίσκεται αναρτημένο το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Ε.Ξ.Σ.

Δημιουργία σελίδας στο facebook στην διεύθυνση : https://www.facebook.com/santorini με σκοπό προβολή νησιού, των ξενοδοχείων της Σαντορίνης, καθώς και την ενίσχυση της αναγνωρισημότητας και επισκεψιμότητάς του.

Ενημέρωση μέσω mails των μελών της Ε.Ξ.Σ. για τις δραστηριότητες και ανακοινώσεις της, για την ανακοίνωση προσκλήσεων ενδιαφέροντος, καθώς και την ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες και ανακοινώσεις συλλογικών φορεών του χώρου μας όπως του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ.α.

Συνεργασία με δικηγορικό γραφείο για την παροχή συμβουλών και νομικής υποστήριξης σε θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των ξενοδοχείων του νησιού.

Διάθεση δωματίων για τις ανάγκες του 3ήμερου μουσικού φεστιβάλ του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. 8-9-10/8/2014

Παροχή διαμονής το διάστημα 3-6 Ιουλίου 2014 των κυρίων Σμαραγδή Γιάννη και Burak Hakki σγτο πλαίσιο της πραγματοποίησης στην Σαντορίνη της εκδήλωσης των Διεθνών βραβείων G. Sciacca στη Σαντορίνη στις 4.7.14 με θέμα «Η  διαχρονική γυναίκα της Θήρας - Η Ελληνίδα του κάλλους».

Διάθεση δωματίων και συνεργασία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης – ομιλίας της Michelle Winner, δημοσιογράφου και προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία με θέμα «Why and How to Work with Travel Writers For Maximum Return», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Της εκδήλωσης ακολούθησε ομιλία της Maralyn Hill, διακεκριμένης συγγραφέα και δημοσιογράφου με το ίδιο θέμα. Οι κυρίες Winnner και Hill συνεργάζονται με κορυφαία έγκριτα ΜΜΕ όπως New York Times, Conde Nast Traveler και Luxe Beat Magazine.

Διάθεση δωματίων και συνεργασία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης "The Aegean Sea Rosewedding in Greece" που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2014 σε συνεργασία με την Π.Ν.Α. , τον Ε.Ο.Τ. το Υπ. Τουρισμού, το Shanghai Wedding Center του δήμου της Σαγκάης, το Golden Villa Club, το Rosewedding No.1 wedding house και το Shanghai CYTS Tours Corporation. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης 50 ζευγάρια από την Σαγκάη παντρεύτηκαν σε Κρήτη και Σαντορίνη, σε εκδηλώσεις που κάλυψαν δεκάδες δημοσιογράφοι από την Σαγκάη και έτυχε ευρύτατης προβολή στον εγχώριο και διεθνή Τύπο.

Διάθεση δωματίων, του χώρου πραγματοποίησής καθώς  και συνεργασία για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «εγκατάσταση και λειτουργία των γεννητριών» που πραγματοποιήθηκε την Πέµπτη 29 Μαΐου 2014 στην αίθουσα “ Σουίτες Μαρκεζίνη ” στην Μεσαριά.

Συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΦΕΤ στον τομέα της «ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Ανάλογα σεμινάρια έχουν προγραμματιστεί κατόπιν των ανάλογων αιτήσεων να πραγματοποιηθούν μετά τον Οκτώβρη του 2014.

Τα μέλη της  Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, έχουν το προνόμιο να συμμετέχουν σε επιδοτούμενα σεμινάρια ΟΑΕΔ, με εξειδικευμένη θεματολογία ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό φορέα Νέα Γνώση.

Διάθεση δωματίων και συνεργασία για την πραγματοποίηση των εξετάσεων πιστοποίησης του προγράμματος «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων του ΕΦΕΤ» που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2013, για όσους το παρακολούθησαν, και πραγματοποιήθηκαν στο ΕΠΑΛ στον ΠΥΡΓΟ ΘΗΡΑΣ το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014. 

Διάθεση δωματίων, του χώρου πραγματοποίησής καθώς και συνεργασία με την expedia ( http://www.expedia.com / ) για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα  «Τα δεδομένα της online Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Αγοράς» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαίου στην αίθουσα και στους χώρους του Markezinis Suites στην Μεσαριά.

Διάθεση δωματίων, του χώρου πραγματοποίησής καθώς και συνεργασία με το TripAdvisor για την πραγματοποίηση σεμιναρίου με θέμα «επιτυχημένη προβολή και προώθηση των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του Trip Advisor» και ομιλητή τον Chad Shiver του τομέα προώθησης προορισμών του Trip Advisor, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρουσία του προέδρου και μελών του Δ.Σ. και παραλαβή βραβείων στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Tourism Awards 2014» όπου η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης βραβευθηκε με το Bronze βραβείο στην κατηγορία «Community and Social Development» που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Απριλίου στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace σε κλίµα έντονης αισιοδοξίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης βραβεύθηκε με το bronze βραβείο στην κατηγορία «Community and Social Development» για την πρωτοβουλία της στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς και των δραστηριοτήτων της, να φιλοξενήσει στελέχη της ασφαλιστικής εταιρίας Interamerican  και να προσφέρει 150 διανυκτερεύσεις σε 50 πακέτα των 2 ατόμων, ως ανταπόδοση από πλευράς ασφαλιστική εταιρίας να προσφέρει 100 ασφαλιστήρια συμβόλαια δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης σε ανασφάλιστους κατοίκους του νησιού.

Tα Tourism Awards διοργανώθηκαν από το Hotel & Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισµού και του ΕΟΤ, και την υποστήριξη των σηµαντικότερων φορέων του κλάδου, µε στόχο την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτοµίας στο χώρο του Travel, Hospitality & Leisure.

Συμμετοχή στην εκδήλωση «Vedema 2013» για την παρουσίαση και γευσιγνωσία των κρασιών της σοδειάς του 2013 από τα οινοποιεία της Σαντορίνης στο εστιατόριο «Σελήνη» την Κυριακή 6 Απριλίου.

Συμμετοχή στο σεμινάριο «Γνωρίζω τον Τόπο μου» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θήρας και πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Απριλίου στο οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.

Συνάντηση μελών του Δ.Σ. της Ε.Ξ.Σ. με εκπροσώπους της Aegean Airlines στον Δήμο Θήρας στις 21 Φεβρουαρίου με σκοπό την κάλυψη του νησιού με τα περισσότερα και επαρκέστερα δυνατά αεροπλάνα για την καλοκαιρινή περίοδο του 2014. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και με την ανακοίνωση από πλευράς Aegean Airlines ότι για την καλοκαιρινή περίοδο η Σαντορίνη θα καλύπτεται με 6 τουλάχιστο αεροπορικά δρομολόγια ημερησίως.

Συνεργασία με στελέχη της αεροπορικής εταιρίας Borajet με στόχο και αποτέλεσμα την δρομολόγηση πτήσεων από πόλεις της Τουρκίας απευθείας στην Σαντορίνη, για την καλοκαιρινή περίοδο του 2015. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συναντήσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου τον Μάρτιος του 2014. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η παρουσίαση αφιερώματος για την Σαντορίνη στο καλοκαιρινό in flight τεύχος του περιοδικού της Bora Jet.

Συμμετοχή του προέδρου και μελών του Δ.Σ. της  Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-9.3.2014.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης και με την συμμετοχή του κ. Καραμολέγκου πραγματοποιήθηκαν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις  με  επαγγελματίες του τουρισμού από διάφορες χώρες καθώς και με tour operators και δημοσιογράφους οι οποίοι έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για την Σαντορίνη.
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμμετείχε στην έκθεση μέσω του στάντ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η επισκεψιμότητα του οποίου ήταν πολύ μεγάλη και το κλίμα κατά την διάρκεια της έκθεσης θετικό και ενθαρρυντικό μιας κι όλα τα μηνύματα έδειξαν αύξηση των αφίξεων για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.
Στην εν λόγο έκθεση η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες έδωσε το παρόν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μεταξύ των οποίων ήταν επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφους απ όλο τον κόσμο.

Ανάληψη κοινωνικής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την INTERAMERICAN, τον Δήμο Θήρας και την Μητρόπολη Θήρας για την ασφαλιστική κάλυψη 50 απόρων του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Διάθεση δωματίων για την πραγματοποίηση του “Παγκόσμιου Πρωταθλήματος πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας 2014” στην Σαντορίνη, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6 – 12 Μαΐου 2014.

Συμμετοχή στην διεθνή έκθεση EMITΤ στην Κωνσταντινούπολη και σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τον Τουρισμό (Hellenic American Chamber of Tourism) στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 30.1 – 4.2.2014 και περιελάμβαναν σειρά επαφών με στελέχη από τον χώρο του τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. H Διεθνής Έκθεση Τουρισμού EMITT, συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2013 , την Τουρκία είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Μανώλης Καραμολέγκος ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις επιχειρηματιών και tour operators που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, με τους οποίους συζητήθηκαν οι δυνατότητες και τα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν στον Τουρισμό.

Συμμετοχή στην πρωτοποριακή εκδήλωση, Future Hotel on the web, στο πλαίσιο της HORECA συμμετείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις για τις διαδικτυακές τεχνολογίες καθώς και τα εργαλεία που προσφέρονται στο σύγχρονο ξενοδόχο με σκοπό την αύξηση των  πωλήσεων μέσω διαδικτύου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014.

Παράλληλα, και σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων MTC GROUP υποστηρίχθηκε και παρασχέθηκαν δωμάτια για την ομιλία της πρόεδρου του IFWTWA τον Ιούνιο του 2014 στην Σαντορίνη.

Παροχή διαμονής και οργάνωση φιλοξενίας δημοσιογράφου του inflight περιοδικού της British Airways κ. Laury Smith‎ σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ. της Αγγλίας και την εταιρία M.T.C. group. Η κυρία Smith βρέθηκε στη Σαντορίνη στις 3/6 προκειμένου  να συλλέξει πληροφορίες και tips για το αφιέρωμα στον προορισμό.

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης της καταξιωμένης Ρωσίδας δημοσιογράφου κυρίας Anna Evsyukova με ειδίκευση στα social media. Σκοπός της ολιγοήμερης διαμονής ήταν να λάβει πληροφορίες για τον προορισμό καθώς και αρκετό φωτογραφικό υλικό έτσι ώστε να το δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης του κυρίου Marc d'Entremont, ενός από τους κορυφαίους Αμερικανούς bloggers που εξειδικεύονται στην προβολή των προορισμών με έμφαση στην γαστρονομία, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Food Wine and Travel Writers Association  (www.IFTWA).

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης της διευθύντριας του περιοδικού “Cucina Italiana” και δημοσιογράφου κυρίας Anna Prandoni στη Σαντορίνη για τη δημιουργία πολυσέλιδου αφιερώματος για τη γαστρονομία και τα εστιατόρια του προορισμού. Το περιοδικό αριθμεί δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, θεωρείται το πλέον κατάλληλο για την στόχευση του high end Ιταλού ταξιδιώτη και προσφάτως εξαγοράστηκε από τον εκδοτικό όμιλο Edizioni Conde Nast (Vogue, Vanity Fair κλπ). 

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης του Βρετανού συντάκτη της εφημερίδας “The Sun μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στη Βρετανία εφημερίδες με 6,2 εκατομμύρια αναγνώστες.
Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης της ομάδας της Γαλλικής εκπομπής Echappées Belles (όμορφες δραπετεύσεις) που μεταδίδεται από το κανάλι "France 5" με 4 εκατομμύρια τηλεθέαση. Η συγκεκριμένη εκπομπή μεταδόθηκε το Σάββατο 7 Ιουνίου.

Φιλοξενία της δημοσιογράφου  Anna Dogadkina και του φωτογράφου Matthias Gnilka του ηλεκτρονικού περιοδικού www.spylista.com στο πλαίσιο της ίδιας φιλοξενίας θα υπάρξει σχετικό αφιέρωμα, τουλάχιστον 3 σελίδων, σε περιοδικά του εκδοτικού ομίλου Gong Verlag GmbH www.gong-redaktion.de   Η κ. Dogadkina επισκέφθηκε τη Σαντορίνη από 20 -22.9.2014.

Δράσεις που προγραμματίζονται:

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης σε συνεργασία με συλλογικούς φορείς όπως η Π.Ν.Α., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Ε.Ο.Τ. το Υπουργείο Τουρισμού,  η εταιρία M.T.C. Group, κ.α. και με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Θήρας, έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις και συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφές με φορείς και εταιρίες σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την προβολή του νησιού και την δημιουργία περαιτέρω διεθνών επαφών.

Μεταξύ των συζητήσεων και επαφών που βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και σε φάση ωρίμανσης πριν την υλοποίησή τους το προσεχές διάστημα είναι οι εξής : 

Συνεργασία με έγκριτους φορείς και αεροπορικές εταιρίες για την ανάδειξη της Σαντορίνης στη Βρετανική αγορά με στοχευμένες ενέργειες:  
Συνεργασία – υποστήριξη στην επίσκεψη δημοσιογράφου της εφημερίδας Independent με στόχο την δημοσίευση από την εφημερίδα αφιερώματος στην Σαντορίνη και την διαμόρφωση της ταξιδιωτικής τάσης στην Αγγλία, για το νησί.
Συνεργασία – υποστήριξη στην επίσκεψη δημοσιογράφων του Aspire Magazine που είναι το μεγαλύτερο luxury travel trade περιοδικό στην Αγγλία με στόχο την διαμόρφωση της ταξιδιωτικής τάσης για την Σαντορίνη.
Συμμετοχή στην οργάνωση δημοσιογραφικής αποστολής από τη Μ. Βρετανία με τις πλέον κορυφαίες εφημερίδες και trade  ΜΜΕ.       
Συμμετοχή στην οργάνωση δημοσιογραφικής αποστολής από Δανία με μερικά από τα πλέον έγκριτα ΜΜΕ της χώρας.
Συμμετοχή και υποστήριξη σε επίπεδο φιλοξενίας στην οργάνωση δημοσιογραφικού ταξιδιού και fam trip με πράκτορες από Τουρκία σε συνεργασία με αεροπορική εταιρία που πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις για Κυκλάδες (Bora Jet)
Συμμετοχή στην οργάνωση fam trip με 30 περίπου δημοσιογράφους από την Σουηδία.
Συμμετοχή στην οργάνωση ταξιδιού δημοσιογράφων από Γερμανία και Ελβετία με έμφαση στο Luxury Tourism.
Συμμετοχή στην οργάνωση ταξιδιού δημοσιογράφων από την Μ. Βρετανία και άλλες αγορές με έμφαση στο lifestyle.
Συμμετοχή στην οργάνωση της επίσκεψης Ρώσων δημοσιογράφων στην Ελλάδα και την Σαντορίνη.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης,
Το Δ.Σ.