Σάββατο, Οκτωβρίου 31, 2009

Συμπληρωματικό για το Κλειστό Γυμναστήριο.
και σε συνέχεια του κειμένου "να πληρώνουμε ή να μην πληρώνουμε" με ημερομηνία 21.10



Για το μοντέλο λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου μίλησε στην εκπομπή του Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 "έχουμε και λέμε" ο κ. Μανόλης Ορφανός, πρόεδρος του ΔΣ του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης, στον οποίο υπάγεται το Γυμναστήριο όπως και το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού.

Σύμφωναμε τον κ. Ορφανό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια η απόφαση του ΔΣ σχετικά με τον νέο οργανισμό, ώστε και τυπικά να ξεκινήσει να λειτουργεί και να εφαρμόζει το αθλητικό πρόγραμμά του.
Ο κ. Ορφανός μας ενημέρωσε ότι στον νέο οργανισμό (σς στον Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Σαντορίνης) θα ενταχθούν όλα τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου του νησιού -εκτός από το γήπεδο του Πανθηραικού που είναι ιδιόκτητο- κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και με αφορμή την λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου. Ο πρώτος πρόεδρος μάλιστα του νέου αυτού φορέα, ο κ. Ορφανός, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για την επίτευξη του στόχου, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια «απαραίτητη» για την πρόοδο του αθλητισμού στο νησί. Σε ότι αφορά την διοικητική δομή του Οργανισμού, το ΔΣ εποπτεύει εξ ορισμού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Καντζέλης.

τρόπος λειτουργίας
Σε ερώτησή μας για το πώς λειτουργεί το Κλειστό Γυμναστήριο ο κ. Ορφανός μας είπε ότι σήμερα στον χώρο αθλούνται 4 ομάδες,
α) οι «Λέοντες» που διδάσκουν tae kwon do
β) ο «Άτλαντας» με μπάσκετ και βόλεϊ
γ) ο «Πανιώνιος» με μπάσκετ και βόλεϊ
δ) και ο «Ήφαιστός» με μπάσκετ και βόλεϊ που έχει μάλιστα εκτός από το ανδρικό, γυναικείο και παιδικό τμήμα.

Όλες οι ομάδες, μας είπε ο κ. Ορφανός, ξεκινούν τις προπονήσεις τους από τις 14.00 και μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με πρόγραμμα που διαμορφώνεται από κοινού για την εξυπηρέτηση όλων.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης, μας ενημέρωσε ότι ο φορέας οφείλει να βοηθήσει όλες τις ομάδες που χρησιμοποιούν το Κλειστό, οι οποίες από την πλευρά τους, και προκειμένου να απολαμβάνουν αυτήν τη στήριξη οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η τήρηση του καταστατικού τους και η συνεργασία τους με επαγγελματίες γυμναστές ώστε να διασφαλίζεται η σωστή εκπαίδευση, διδασκαλία και η ασφάλεια των παιδιών αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του χώρου.

Ο κ. Ορφανός μας είπε οτι ένας ακόμη στόχος του νεοσύστατου φορέα είναι η οργάνωση και προώθηση του Μαζικού αθλητισμού, με την έναρξη στο Κλειστό αθλημάτων που δεν προσφέρουν οι ομάδες, και πρόκειται για προγράμματα -χρηματοδοτούμενα σε κάποιες περιπτώσεις- που μπορούν να «τρέξουν» σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σχετικά με τον γυναικείο αθλητισμό και τον αθλητισμό και το παιδί.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης μας είπε επίσης ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να κυκλοφορήσει ενημερωτικό έντυπο στο οποίο θα αναφέρεται ο τρόπος λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου και το πως μπορεί ο πολίτης να συμμετάσχει στις ομάδες ή να αθλείται στον χώρο.
Παράλληλα, μας ενημέρωσε για την πρόθεση που υπάρχει ώστε στο Κλειστό Γυμναστήριο να δημιουργηθεί και αίθουσα ίντερνετ που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά και γενικώς οι αθλούμενοι, σε μια προσπάθεια, κυρίως οι νέοι να αγαπήσουν και να μείνουν όσο το δυνατό περισσότερο σε αυτόν το χώρο που προωθεί τον αθλητισμό.

Ο κ. Ορφανός μας είπε ότι το Γυμναστήριο θα εκδώσει και κάρτες μελών για την καλύτερη οργάνωση του χώρου, ενώ, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Καφούρο, ώστε με έξοδα του Οργανισμού, να επισκεφθούν και να ενημερωθούν για τα αθλήματα και τις δυνατότητες που δίνει το Γυμναστήριο όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του νησιού.

τα οικονομικά
Ο κ. Ορφανός μας ενημέρωσε ότι με την σύστασή του ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Σαντορίνης, πήρε «προίκα» από τον Δήμο Θήρας 200.000 ευρώ τα οποία οφείλει να διαχειριστεί σωστά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όλων των αθλητικών χώρων του νησιού για το επόμενο διάστημα και μέχρι να βρεθούν τρόποι και πόροι ώστε ο νέος Οργανισμός να λειτουργήσει αυτόνομα. Στο πλαίσιο μάλιστα της καταγραφής των αναγκών των γηπέδων όλων των χωριών, έχουν ήδη γίνει ενημερωτικές συναντήσεις με τους προέδρους των ΔΔ.
Με βάση τον οικονομικό στόχο, αυτόν δηλαδή της αυτοτέλειας του Γυμναστηρίου, ο κ. Ορφανός μας είπε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να προκύψουν έσοδα και από την διαφήμιση αλλά και από εκδηλώσεις.
Ενώ τέλος, σε ότι αφορά το κόστος για την χρήση του χώρου, με απόφαση του ΔΣ του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης καθορίστηκε στα 6 ευρώ την ώρα για τις ομάδες -που το χρησιμοποιούν από τις 14.00 και μετά- ποσό το οποίο θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και σε συμφωνία με τις ομάδες, ενώ η είσοδος και η χρήση των εγκαταστάσεων από τους πολίτες μέχρι τις 14.00 είναι ελεύθερη.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2009

Συμπληρωματικό για την ημερίδα του ΙΜΠΗΣ,

Στις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΜΠΗΣ, όπου και παρουσιάστηκαν στοιχεία απο τις μετρήσεις που πραγματοποιούν σε 24 βάση τα μηχανήματα του Ινστιτούτου για την παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Με .. σχετική καθυστέρηση, αναφερόμαστε -εκ νέου- εκτενώς αυτην τη φορά στο περιεχόμενο τησ παρουσίασης.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ και ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ του ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΙΜΠΗΣ)
με θέμα : «Παρακολούθηση του Ηφαιστείου Σαντορίνης»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς και συζητήθηκαν στην συνέχεια με τους παρευρισκόμενους τα εξής θέματα:

1. «Η κατάσταση του ηφαιστείου σήμερα - Δεδομένα δικτύων»
θέμα το οποίο παρουσίασαν οι κύριοι Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΙΜΠΗΣ
καθώς και ο κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, διδάκτωρ ερευνητής Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών & Μελετών, μέλος Δ.Σ. ΙΜΠΗΣ
2. «Σεισμική κρίση Ιουνίου 2009» θέμα το οποίο παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας ΙΜΠΗΣ
3. «Ηφαίστειο Κολούμπου - πρόσφατες υποθαλάσσιες έρευνες» θέμα που παρουσίασε ο κ. Θόδωρος Λαόπουλος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος Δ.Σ. ΙΜΠΗΣ

Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τις μετρήσεις που πραγματοποιούν σε 24ωρη βάση και αδιαλείπτως τα τελευταία 12 χρόνια τα μηχανήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα στους σταθμούς του Ινστιτούτου σε πολλά σημεία του νησιού, της θαλάσσιας περιοχής αλλά και του ίδιου του Ηφαιστείου, σχετικά με την δραστηριότητα των κρατήρων της Σαντορίνης.
Στοιχεία τα οποία μέσω του δικτύου μεταφέρονται αυτομάτως στην έδρα του Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρώτο το ΙΜΠΗΣ πριν από 12 χρόνια, αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας και εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ενός συστήματος – δικτύου για την παρακολούθηση και καταγραφή της Ηφαιστειακής δραστηριότητας με στόχο την περαιτέρω έρευνα αλλά και την δημιουργία κλίματος ασφάλειας για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, μιας πρωτοβουλίας που είχε και συνεχίζει να στηρίζει ο Δήμος της Σαντορίνης.
Στην πρόσφατη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων ενώ έγιναν και αναφορές για την αναγκαιότητα εγκατάστασης νέων σύγχρονων μηχανημάτων για την παρακολούθηση της Ηφαιστειακής δραστηριότητας, ενώ ζητήθηκε η για μια ακόμη φορά βοήθεια και στήριξη του Δήμου της Σαντορίνης.
Στο τέλος της παρουσίασης η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων ακροατών πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.


...........................
Μια ακροάτρια σήμερα μου είπε «συγχαρητήρια, συγχαρητήρια, σας ακούμε» (και πολύ το χάρηκα και «ανέβηκα» ως επαγγελματίας γιατί μου αρέσει να μου λένε μπράβο, υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που μουρμουρίζουν, αλλά εγώ προτιμώ να ακούω τους πρώτους)
Εκ του παραλλήλου η κυρία ακροάτρια μου έθεσε και δυό ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με την τοπική μας επικαιρότητα, συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα, με συγκεκριμένες και σαφής απαντήσεις.
Με ρώτησε «τι γίνεται με την ανακύκλωση;» (σσ αυτήν που είχε υποσχεθεί ο δήμος) και της απάντησα «τίποτα»
..


ενώ με ρώτησε και «τι γίνεται με τα κανάλια;» (σσ εννοώντας τα δύο -το Άλτερ και το Στάρ- που δεν παίζουν) και επίσης απάντησα «τίποτα» δεδομένου ότι εάν είχε γίνει κάτι θα φαινότανε. Και στις δύο περιπτώσεις.
Αν κανείς ξέρει κάτι παραπάνω, καλό θα ήταν να μας το έλεγε.




............


(πάντως εδώ που τα λέμε η πολύ τηλεόραση δεν κάνει καλό…
ενώ σε ότι αφορά την ανακύκλωση, καλό θα ήταν μέχρι να εγκατασταθούν οι κάδοι στο νησί μας, να συγκεντρώνουμε σε ασφαλές σημείο ανακυκλώσιμα υλικά)






......................

Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2009

Η κοινότητα της Οίας καλεί τους πολίτες της Θηρασιάς και μας ενημερώνει οτι,

παρακαλούμε όπως προσέλθετε την 29η του μηνός Οκτωβρίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Θηρασίας, στην Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα:

΄΄Λειτουργία Κινητής Τηλεφωνίας και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία΄΄

Στην Ανοικτή Συζήτηση θα παρευρεθούν:

ο εκπρόσωπος της COSMOTE A.E., κ. Κώστας Τριαντάφυλλος
ο Ιατρός – Ακτινοφυσικός, κ. Παναγιώτης Ρίσβας

H παρουσία όλων των πολιτών της Θηρασίας είναι επιβεβλημένη.


Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας
Γεώργιος Αντ. Χάλαρης
Για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Παραρτήματος Θήρας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
μας ενημερώνουν με ανακοίνωσή τους οι υπευθυνοι του παραρτήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση - πρόσκληση,

Οι καθηγητές κ. Δημήτρης Παπανικολάου και κ. Ευθύμης Λέκκας του Τμήματος ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΘΗΡΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ





Σας προσκαλούν στην Εκδήλωση-Έναρξη του Παραρτήματος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009, στις 18:00

Στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Hμεροβιγλίου Θήρας

Οι ομιλίες των Καθηγητών γίνονται στο πλαίσιο του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών»


Υπεύθ. Οργάνωσης: Δρ. Νομικού Παρασκευή
Τηλ.: 210 7274865, email: evi@ath.hcmr.gr
Χριστόφορος Ασιμής, email: info@goldenfinder.gr








Επίσης, το παράρτημα Θήρας με την έναρξη λειτουργίας του στην Σαντορίνη, μας ενημερώνει
οτι στα πλαίσια του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί άσκηση υπαίθρου στη Σαντορίνη στις 5,6,7,8 Νοεμβρίου 2009.
Σε νέο χώρο, νέα ημερομηνία (και καλύτερη!) θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων του Νομού κυκλάδων (με έδρα τον Δήμο Θήρας....)
το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009 στο κέντρο ¨Πύργος", στον Πύργο Θήρας.
Πλήρες μενού και ζωντανή μουσική απο το συγκρότημα "9 μποφώρ" .

Η πρόσκληση αναφέρεται και σε μια "μεγάλη έκπληξη", που δεν μας λέει όμως τι έκπληξη θα είναι -διαφορετικά δεν θα ήταν εκπληξη- σύμφωνα όμως με βάσιμες πληροφορίες πρόκειται για πολυμελές μπαλέτο που θα έρθει αποκλειστικά για την εκδήλωση απο την Αγία Πετρούπολη, ενω κάποιες κοπέλες θα έρθουν απο την Πετρούπολή, την κανονική, της Β Αθηνών.
Ενημέρωση σχετικά με την δυνατότητα ένταξης επιχειρήσεων του νησιού στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα πργματοποιήσουν απόψε στος 17.30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο ειδικοί οικονομολόγοι, προσκακλημένοι του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Σαντορίνης.
Σε ξενοδοχείο στην Περίσσα φιλοξενούνται -και αναμένεται να παραμείνουν για τις επόμενες 10 περίπου ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προώθησή τους- οι 45 λαθρομετανάστες απο το Αφγανιστάν που εντοπίστηκαν προχθές απο το Λιμεναρχείο Θήρας στην βραχονησίδα "Παχιά" ανατολικά της Σαντορίνης, κοντά στην Ανάφη.
Οι λαθρομετανάστες είχαν εγκαταληφθεί στο νησί, και παρέμειναν εκεί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους για 5 ημέρες, απο τους δουλεμπόρους που τους είχαν υποσχεθεί την μεταφορά τους στην Ιταλία.
Αμέσως, με την άφιξή τους στην Σαντορίνη κινήθηκαν οι διαδικασίες και ενημερώθηκαν οι Αρχές για την περίθαλψή τους, μιας και μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν 8 γυναίκες και παιδιά, μεταξύ των οποίων κι ενα βρέφος 2 μηνών.
Αξιοσημείωτη πάντως και μέχρι στιγμής είναι η ανταπόκριση του κόσμου του νησιού που αμέσως συγκέντρωσαν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. "Οι ανάγκες τους σε ρούχα έχουν καλυφθεί, ενω αυτην τη στιγμή χρειαζόμαστε παππούτσια ανδρικά, παιδικά μπουφάν αλλά και παιδικά παιχνίδια", μας είπε η κ. Μαρίνα Βασαλάκη που απο την πρώτη στιγμή έσπευσε να ενημερωθεί και να φροντίσει για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
Απο πλευράς Αρχών, ο Δήμος Θήρας φρόντισε για την φιλοξενεία τους σε ξενοδοχείο στην Περίσσα ενω το Επαρχείο για την διατροφή τους.
Σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει και το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης με την ενημέρωση των μελών του για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, ενω σε περίπτωση που θέλετε να βοηθήσετε μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Βασαλάκη στο τηλέφωνο 6945 15 76 33
Ανακοίνωση - καταγγελία για τα κενά στα σχολεία της περιοχής μας, της Β' Κυκλάδων, μας έστειλε το ΔΣ της ΕΛΜΕ της Επαρχίας Θήρας.

Η κατάσταση που περιγράφεται μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς κακή, ενω χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί των κενών....

(σσ ευχαριστούμε την ΕΛΜΕ Θήρας για την ανακοίνωση και γενικώς που ενδιαφέρεται...)



Έχει ήδη διανυθεί ένας και πλέον μήνας της νέας σχολικής χρονιάς και παρά τις υποσχέσεις ότι όλοι οι καθηγητές θα είναι έγκαιρα στα σχολεία (της προηγούμενης κυβέρνησης) ή ότι τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα (της νέας κυβέρνησης) τίποτα δεν διορθώθηκε.

Αντιθέτως, μετά και τις τελευταίες αποσπάσεις η κατάσταση έχει χειροτερεύσει.
Αποσπάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρά πέντε των εκλογών, σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την κάθε είδους αυθαιρεσία δίνοντας τη δυνατότητα στους διαχειριστές του όλου συστήματος να δομούν πελατειακές σχέσεις και να εφαρμόζουν κυνικότατα την ημετεροκρατία.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις Κυκλάδες είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε πλυντήριο αποσπάσεων και ότι δεκάδες εκπαιδευτικοί τοποθετούνται εικονικά σε μικρονήσια ώστε να λαμβάνουν πολύ περισσότερα μόρια δυσμενών συνθηκών από όσα πραγματικά δίνει η περιοχή που υπηρετούν.
Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την κατάργηση της μοριοδότησης με μόρια οργανικής θέσης των αποσπάσεων «για τις ανάγκες της υπηρεσίας». Γιατί η κατάσταση αυτή διαβρώνει συνολικά το σχολείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολεία της περιοχής μας (Σαντορίνη, Θηρασιά, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη) τα κενά για καθηγητές (όλων σχεδόν των ειδικοτήτων) φτάνουν τα 45, ενώ 121 καθηγητές είναι τοποθετημένοι στα σχολεία αλλά έχουν αποσπαστεί.

Υπάρχουν σχολεία που λόγω και των τελευταίων αποσπάσεων δεν προσφέρουν στους μαθητές μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα.
Η κατάσταση δε στην τεχνική εκπαίδευση είναι τραγική.
Λόγω και της καθυστέρησης της έκδοσης αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ για τις τεχνικές ειδικότητες οι τεράστιες ελλείψεις στα ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ έχουν σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου ορισμένες ειδικότητες.

Τα κενά στα σχολεία μας είναι πάρα πολλά, και την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Παιδείας.
Καταγγέλλουμε τη σημερινή κατάσταση και απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα σχολεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μαρία Πρασανάκη
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γιώργος Μητσού

Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2009


«(εγώ) Είμαι το έργο μου»
Κατά καιρούς, κάποιοι, νομίζουν ότι είναι ο Μέγας Ναπολέων.
Άλλοι πάλι δε, θεωρούνται (από μόνοι τους) μεγάλοι αναμορφωτές.
ή,
η απόσταση από τον Καραμανλή στον Ψωμιάδη
ή,
να, το βλέπεις αυτό εκεί; ε, δικό μου έργο είναι....



Αίσθηση στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης συνεχίζει να προκαλεί η αγωνία του δημάρχου Θήρας σχετικά με το έργο του. Ο Δήμαρχος Θήρας ,ως γνωστό, και σύμφωνα με πληροφορίες συνεργατών και συνομιλητών του, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται δυσαρεστημένος, απογοητευμένος από το γεγονός της μη προβολής και της υποτίμησης «του έργου του».

Την ίδια όμως ώρα που ο δήμαρχος προβληματίζεται και στεναχωριέται για την μη αναγνώριση του έργου του, οι πολίτες, με αγωνία έχουν βγει στους δρόμους και το αναζητούν. Στη αναζήτηση συμμετέχουν οικογένειες μαζί με τα παιδιά, εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των λιμνλαρηδων που γνωρίζουν καλά τις περιοχές του νησιού καθώς και εκπρόσωποι από την αστυνομία, την ΕΜΑΚ (μπας και εχει κρυφτεί -το έργο- σε δύσβατες περιοχές και δεν το βλέπουμε) καθώς και εκπρόσωποι του κλήρου που θα προσευχηθούν και θα κάνουν δεήσεις -για το έργο- ώστε ακόμη κι αν εχει εξαφανιστεί να βρεθεί γρήγορά, κοντά μας.
Στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του έργου του Δημάρχου έχουν επίσης επιστρατευτεί πέντε σκύλοι της αστυνομίας και έξι αδέσποτοι που ψάχνουν από μόνοι τους, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το λιμεναρχείο σε περίπτωση που (το έργο…) σκεφτεί να διαφύγει.
Την τηλεοπτική κάλυψη του θέματος εχει αναλάβει η πεπειραμένη σε ανάλογες υποθέσεις χαμένων έργων, δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη που καθόλη την διάρκεια της εκπομπής -και την ώρα που υπήρχαν μαρτυρίες τηλεθεατών ότι το είδαν στο Μοσχάτο να τριγυρνάει αδιάφορο τα χαράματα, κι άλλοι ότι το είδαν στο Χαλάνδρι να χαζεύει τις βιτρίνες και τρώει τυρόπιτες- υπενθύμιζε ότι «το έργο είναι εδώ, είναι αδύνατο να έφυγε από το νησί».

Με δελτία Τύπου πάντως που εκδίδονται σε τακτική βάση, κάθε 4 ώρες από τον Δήμο, μας ενημερώνουν ότι το έργο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό, κι οτι όταν βρεθεί θα διαφημιστεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να το γνωρίσουν όλοι (όσο κι αν αυτό είναι ανεξάρτητο, παιχνιδιάρικο και ντροπαλό…)

Το σενάριο πάντως με το έργο του δημάρχου μου θυμίζει ένα άλλο παλαιότερο, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπανδρέου όπου στην πρώτη περίοδο προεδρίας του στο Πασοκ, έψαχνε να βρεί «τον δρόμο για τον σοσιαλισμό» -στην σύγχρονη εποχή- και μαζί του έψαχναν να τον βρούν τα περισσότερα στελέχη του κινήματος που είχαν βγεί στους δρόμους και ρωτούσαν «μήπως είδατε αυτόν το δρόμο;», «ποιόν δρόμο λέτε να πάρουμε για να βρούμε τον σωστό δρόμο;», «είμαστε σε καλό δρόμο για τον δρόμο;» κ.ο.κ.
Έτσι και με το έργο του Δήμαρχου της Σαντορίνης. οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε
που στο καλό είναι αυτό το έργο;..

Εχω δει κολλήματα και κολλήματα αλλά τέτοιο με «το έργο» δεν εχω ξαναδεί….
Κι εντάξει, να συγχύζεται κανείς για προσωπικά θέματα, το βρίσκω λογικό.
Αλλά για την δουλειά;;

ΥΓ. «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει». άσχετο, αλλά μου αρέσει τόσο πολύ αυτή η παροιμία … όπως και η άλλη που λέει αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι…. αφιερωμένα σε όσους «κάνουν έργο» αλλά μένουν με το παράπονο ότι δεν το αναγνωρίζει κανένας….









στις φωτογραφίες, ο δήμαρχος Θήρας παρουσιάζει το έργο του στον Αλέξη Τσίπρα καθώςκαι σε ομάδα συνεργατών του






















.............................................................

....................................


Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009


Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη!
γνώρισα τον Αλέξη! γνώρισα τον Αλέξη! γνώρισα τον Αλέξη!
από κοντά!


Ωριμότερη παρά ποτέ ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Δήμο Θήρας με αφορμή την επίσκεψη στο νησί του προέδρου του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Σύριζα ενημερώθηκε για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το νησί, με κυρίαρχα, την υδροδότηση μέσω των αφαλατώσεων, την λειτουργία οργανωμένου χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και το θέμα του βυθισμένου στην καλντέρα κρουαζιερόπλοιου.
Χαρακτηριστικό της συζήτησης πάντως ήταν η ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν και παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της τοπικής μας αυτοδιοίκησης τα παραπάνω θέματα.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος ανέφερε πως «έχουμε δημοπρατήσει την αφαλάτωση εδώ και 2 χρόνια έχοντας ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες , αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εξ αιτίας των απαγορεύσεων που υπάρχουν σχετικά με τις χρήσεις γής». «Δεν υπάρχει χωροταξική μελέτη για το νησί» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θήρας αναφερόμενος και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι «είμαστε αιχμάλωτοι της γραφειοκρατίας, λόγο των περιορισμών που θέτει το υφιστάμενο χωροταξικό».
Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι «στην παρούσα φάση θα ήταν προτιμότερη -και πιο σύντομη σε ότι αφορά τις διαδικασίες- η έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης που να εξαιρεί από τις υφιστάμενες χρήσεις γης τις πρωτοβουλίες του δήμου για την εγκατάσταση αφαλατώσεων και την διαχείριση των απορριμμάτων, απ’ ότι η έκδοση Νέου Προεδρικού διατάγματος που κρίνεται πιο χρονοβόρα.
Κατα την διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Σύριζα έθεσε θέμα «εκτεταμένης δόμησης στο νησί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάνοντας λόγο για αλλοίωση του οικιστικού ιστού.

Τέλος, κατά την διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Σύριζα ενημερώθηκε από τον δήμαρχο για το ιστορικό της βύθισης του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην Καλντέρα καθώς και για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που ακολούθησαν σε ότι αφορά την απενεργοποίηση κάθε ενδεχόμενου περιβαλλοντικού κινδύνου, τις προσπάθειες για την ανέλκυση του σκάφους καθώς και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης απάντλησης…


Το μετά….
Το μετά της -όντως- ενδιαφέρουσας κουβέντας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη, μιας και ο δήμαρχος Θήρας είχε την φαεινή ιδέα να ξεναγήσει τον κ. Αλέξη στο έργο του(!) και συγκεκριμένα στην αποκατεστημένη, ανακαινισμένη και ανανεωμένη περιοχή της πρώην χωματερής που δεν είναι πια οργανωμένη χωματερή, αλλά πάει ο καθένας από μόνος του και πετάει τα σκουπίδια του -χωρίς οργάνωση- πλήν όμως έχει αποκατασταθεί…. (είδες, ακόμη και οι σκουπιδότοποι αποκαθίστανται….)
Το έργο (η αποκατάσταση δηλαδή) ικανοποίησε τον κ. Τσίπρα ο οποίος είπε ότι τέτοιο έργο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο και θα πρέπει να διαφημιστεί και μάλιστα να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, ενώ στη θέα της Καλντέρας θυμήθηκε και την πρώτη του ρομαντική επίσκεψη στο νησί, τότε που ήταν δεκαεξάρης και γ… τα λύκεια, μιλώντας μας με ενθουσιασμό για την πρώτη φορά που αντίκρισε την καλντέρα από το πλοίο στο οποίο επέβαινε μαζί με τους συμμαθητές του όταν είχαν έρθει πενταήμερη εκδρομή με το σχολείο
και ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να ψήσει μια συμμαθήτριά του να επαναλάβουν την σκηνή του Τιτανικού και να φτύνουν μαζί στην θάλασσα, η κοπέλα αρνούνταν πεισματικά μιας και πολύ την είχε εκπλήξει η θέα της καλντέρας με τα σκουπίδια που καιγόντουσαν κι έμοιαζαν σαν ηφαιστειακοί κρατήρες επάνω στο νησί…. (τι ρομαντικό... ούτε ο ποιητής Καββαδίας...)
Τι ωραίες αναμνήσεις ανέσυρε η μνήμη του κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Σαντορίνη δεν λέγεται…. Στην συνέχεια μάλιστα είχε όρεξη να μας πεί και για την πρώτη φορά που έκανε γυμνισμό στο νησί, αλλά, άλλος του είπε οτι πρέπει να πάει στο δημοτικό συμβούλιο, άλλος οτι πρέπει να πάει ψάρια στη γυναίκα του, άλλος οτι πρέπει να πάρει την κόρη του απο το σχολείο με αποτέλεσμα ο κ. Αλέξης να μην εχει σε κανέναν να μιλήσει για την εμπειρία του....


Τι έγινε ρε παιδιά; τους άλλους που έρχονται και κουβεντιάζουμε τους πηγαίναμε σε πιο ίν και ενδιαφέροντα μέρη (μπουζούκια κλπ ) αυτόν άραγε γιατί τον τραβολογάγαμε στις χωματερές και στους σκουπιδότοπους; (τιμωρία στα νιάτα;;)
Μόνο ο δήμαρχος μπορεί να μας απαντήσει…
Ο δε πρόεδρος του Σύριζα ήταν στο τσακ από το να πιάσει κουβέντα με τους ταλαίπωρους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους στην χωματερή προκειμένου να προωθήσει τα δίκαια αιτήματά τους στο κόμμα και την βουλή, ώστε ύστερα από αναλυτική και διαλεκτική συζήτηση να επιλυθούν, ενώ μας ρώτησε εάν έχουμε πρόχειρη μια ντουντούκα ώστε να βγάλει στα γρήγορα έναν λόγο για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην περιοχή,
που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν υπερωρίες κάτω από άθλιες συνθήκες, υπαμειβόμενοι και ανασφάλιστοι ανάμεσα σε χαλασμένα ψυγεία, χαλασμένες τηλεοράσεις, χαλασμένα πλυντήρια και χαλασμένα κρέατα και μάλιστα στο χείλος του γκρεμού…
τι κι αν του λέγαμε ότι οι εν λόγο εργαζόμενοι δουλεύουν στο κοσμοπολίτικο νησί μας "με θέα την καλντέρα", ο πρόεδρος επέμενε ότι τα δίκαια αιτήματά τους πρέπει να προωθηθούν...


Και πάλι στα «σοβαρά»…
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντησή του με τον δήμαρχο Σαντορίνης και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού έκανε την παρακάτω δήλωση,

«Στην υπόθεση του Sea Diamond αντικατοπτρίζεται η εγκληματική αδράνεια, η ανικανότητα του κράτους και της πολιτείας να αντιμετωπίζει έκτακτες περιστάσεις αλλά και η διαπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων που μας έχουν οδηγήσει στο να βρίσκεται για 900 και πλέον μέρες στον βυθό της καλντέρας μια οικολογική βόμβα. Είναι ώρα να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Το Sea Diamond αποτελεί διαρκή κίνδυνο όχι μονάχα για την Σαντορίνη αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο.

Απαιτούμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας. Οι πολίτες του νησιού, οι κάτοικοι της Σαντορίνης διεκδικούν να ανελκυστεί το πλοίο για να προστατευτεί το νησί από μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα και κυρίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που το δημιούργησαν.

Στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους με βάση το Σύνταγμα (Άρθρο 24) και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η θαλάσσια περιβαλλοντική απειλή. Με βάση την αρχή ότι ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώσει η πολιτεία πρέπει να δράσει ούτως ώστε αυτοί που δημιούργησαν αυτόν τον τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο να σταματήσουν να υπεκφεύγουν».

Την ίδια μέρα, σήμερα στις 17.00 το απόγευμα ο πρόεδρος του Σύριζα συνάντησε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond.
.............................................
το φωτορεπορτάζ
...................
ο δήμαρχος έκανε δώρο στον κ. Αλέξη ενα βιβλίο με φωτογραφίες της Σαντορίνης απο το 1940, τότε που η Σαντορίνη είχε λίγα σπίτια (που του αρέσει αυτό του κ. Αλέξη) αλλά και μεγάλη πείνα.
ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Αλέξη
"να διαβάζεις παιδί μου να μορφωθείς, να πάρεις ενα χαρτί, να βγείς στην κοινωνία"
ενω συνέχιζε να του δείχνει τις φωτογραφίες του βιβλίου με τα γκρεμισμένα σπίτια και τα πεινασμένα παιδιά, λέγοντας του "να διαβάζει να προκόψει" (μην του ντρεσάρει καμια καρπαζιά...)
στο τέλος βέβαια, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να σφίξει εγκάρδια το χέρι του κ. Αλέξη γιατί είναι καλό παιδί και υποσχέθηκε να διαβάσει όλο το βιβλίο καθώς και άλλα πολλά.... βιβλία.
....................
................................................................
.........................................................................
.....................................................................