Σάββατο, Ιουνίου 23, 2007

  • Σάββατο 23.6.2007
  • Στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε χθες ο γάμος του παγκόσμιου πρωταθλητή του γκολφ Donald Luke. Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Καλντέρα του Ημεροβιγλίου ενώ το τραπέζι του γάμου έγινε στην πλατεία του Μεγάλου χωριού, όπου στρώθηκαν μεγάλα τραπέζια σε μια γιορτή με προσκεκλημένους… όλο το χωριό!
  • Η απόφαση για να πραγματοποιηθεί ο γάμος στην Σαντορίνη πάρθηκε λόγο της καταγωγής της νύφης Diane Antonopoulou, από την Ελλάδα. Το ζευγάρι θα παραμείνει για μία εβδομάδα στο ξενοδοχείο Vedema στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.

http://en.wikipedia.org/wiki/Luke_Donald

http://66.102.9.104/search?q=cache:LjQjidUQ9_gJ:www.pgatour.com/players/02/39/83/+Donald+Luke&hl=el&ct=clnk&cd=3&gl=gr
http://www.mirror.co.uk/sport/2007/06/14/luke-s--open--marriage-89520-19294130/
http://66.102.9.104/search?q=cache:4JfVM5CPX-gJ:www.thegolfchannel.com/12300/16506/+Donald+Luke&hl=el&ct=clnk&cd=2&gl=gr


  • Αγώνας ποδοσφαίρου (mini soccer) στην άμμο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 16.30 στην παραλία της Περίσσας. Ο φιλικός αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί στην Εθνική και στο Ελληνικό πρωτάθλημα και της ομάδας «λάβα» του Εμπορείου. Μεταξύ των εν ενεργεία αλλά και πρώην ποδοσφαιριστών και νυν προπονητών που βρίσκονται στην Σαντορίνη είναι οι: Αμανατίδης, Κιάσσος, Μπατίστα, Γκόγκιτς ενώ ως γκέστ στάρ ποδοσφαιριστής θα συμμετάσχει ο ηθοποιός Κώστας Σόμμερ.
    Η αθλητική εκδήλωση διοργανώνεται από τα καταστήματα Question και Forum στην παραλία της Περίσας – Περιβόλου και στηρίζεται από την ΔΕΠΟΤΑΘ.

  • Τριήμερο παιδικό φεστιβάλ μουσικής και χορού που διοργανώνει η ΔΕΠΟΤΑΘ στο Μπελλώνειο, από τη Δευτέρα 25 μέχρι την Τετάρτη 27 Ιουνίου. Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ στις 20:00.

  • Την Πέμπτη 28 Ιουνίου στις 19:00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής-γλυπτικής της Χάρης Τσεκούρα με θέμα "Μυθολογικά" που στεγάζεται στο Akron Art Center στο Μεγαλοχώρι. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 11:00-19:00.

  • Ρεσιτάλ πιάνου με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Δημήτρη Κούκο παρουσιάζει η ΔΕΠΟΤΑΘ. Το Lecture Recital θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007 στις 21:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου "Μέγαρο Γκύζη" .
    Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης και τι Εθνικό Ωδείο, Παράρτημα Θήρας.

  • Ενώ, η πρόταση του (ζεστού!) Σαββατοκύριακού είναι μια επίσκεψη στο εικαστικό κέντρο Art Space.
    Τα έργα 26 καλλιτεχνών φιλοξενεί φέτος στους εντυπωσιακούς υπόσκαφους χώρους του το εικαστικό κέντρο Art Space στην Έξω Γωνιά.
    Από το 1998 οπότε και ο χώρος ξεκίνησε να επαναλειτουργεί τόσο σαν οινοποιείο και ρακιδιό αλλά και σαν χώρος τέχνης, έχουν φιλοξενηθεί έργα περισσοτέρων των 250 καλιτεχνών.
    Το οινοποιείο και οι εκθεσιακοί χώροι είναι καθημερινά επισκέψιμοι απο τις 11.00 το πρωί έως την δύση του Ήλιο. Το πολύ ενδιαφέρον και πλέον σπάνιο στις μέρες μας είναι πως η κάθε ξενάγηση έχει προσωπικό χαρακτήρα μιας και πραγματοποιείται από τον ακούραστο ιδιοκτήτη του χώρου Αντώνη Αργυρό.
    www.artspace-santorini.com/


Βρίσκομαι στην κεντρική πλατεία των Φηρών και θέλω φτιάξιμο γιατί γίνομαι πολύ επικίνδυνη. ιδιαίτερα τα βράδια.
η λακουβίτσα,
της πλατείας των Φηρών

Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2007

  • Παρασκευή 22.6.2007
    Απορρίπτει τις κατηγορίες για τη ρύπανση στη Σαντορίνη η πλοιοκτήτρια του Sea Diamond και χαρακτηρίζει άδικη και αβάσιμη την επιβολή του προστίμου 1,17 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας λόγω ρύπανσης που προκλήθηκε από το ναυάγιο του πλοίου αλλά και για το ότι ακόμα δεν έχει υποβληθεί σχέδιο απάντλησης των καυσίμων από το πλοίο.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «η ρύπανση αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερα αποτελεσματικό και επιτυχή τρόπο, χάρη στον οποίο περιορίστηκε ευθύς εξαρχής σε ιδιαίτερα μικρή έκταση».
    Παρόλα αυτά, η Louis Hellenic Cruises αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση κεφαλαίου ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και καλεί οποιονδήποτε έχει υποστεί ζημιά, λόγω του ναυαγίου, να υποβάλει σχετικό αίτημα για αποζημίωση.
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=811417&lngDtrID=244


  • Ημερίδα για την παρουσίαση του παρεμβατικού προγράμματος "Τα δύο φύλα φίλοι;"
    διοργανώνουν το Γενικό Λύκειο Φηρών και τα Γυμνάσια Μεσαριάς και Θηρασιάς στο πλαίσιο του έργου "Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Παρεμβατικά Προγράμματα για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων". Η ημερίδα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 12:00 στο Μπελλώνειο.
  • Το έθιμο του «Κλήδονα» θα αναπαραστήσει η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 19:30 στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα κάτω από το Καστέλλι του Εμπορείου.
    Την αναπαράσταση του ίδιου εθίμου αλλά και γιορτή στην κεντρική πλατεία του χωριού διοργανώνει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.30
  • Μετά από εργασίες ανακαίνισης που διήρκεσαν δύο σχεδόν μήνες, το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων που ιδρύθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και βρίσκεται στην Περίσσα δίπλα στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό την Κυριακή 24 Ιουνίου. Το μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης 10:30-14:30 και 18:30-20:30. Στα σπουδαία εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγεται το ημιαπολιθωμένο κλαδί ελιάς που βρέθηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης και οδήγησε τον καθηγητή Walter Friedrich στη χρονολόγηση της μινωικής έκρηξης στα 1627-1600 π.Χ. Μέσα από τα ορυκτά, τα απολιθώματα και τους γεωλογικούς και παλαιοντολογικούς πίνακες που υπάρχουν στο μουσείο, οι επισκέπτες μπορούν να ανασυνθέσουν την ιστορία της Σαντορίνης από τη στιγμή της γέννησης της μέχρι σήμερα.
  • Χορευτική παράσταση με χορούς από ολόκληρο τον κόσμο θα παρουσιάσουν οι «Χορό-Ομάδες» της καθηγήτριας χορού Κέλλυς Πατσιλινάκου την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 18:00 στο Μπελλώνειο. Η εκδήλωση πραγματοποιήται με την υποστήριξη της ΔΕΠΟΤΑΘ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Η θεατρική παράσταση «Ο Ροβισώνας και ο Κρούσσος» των Νίνο Ντ΄ Ιντρόνα και Τζάκομο Ραβίκιο, μίας παραγωγής του Θεάτρου «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Ιουνίου 2006 και ώρα 9.30μ.μ.
    στη Θηρασιά, στη πλατεία του Ηρώου στον Μανωλά.
    Πρόκειται για την τελευταία δουλειά του Θεάτρου «Πόρτα» σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία της Λίλο Μπάουρ, μια παράσταση που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2007, με μεγάλη επιτυχία και πραγματεύεται τη φιλία μεταξύ δύο ανθρώπων και κατά προέκταση λαών, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και επιπλέον είναι εχθροί. Έργο εξαιρετικά επίκαιρο και διασκευαστικό, που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών.
    Η παράσταση διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού & Εκπαιδευτικών Θεαμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και θα παρουσιαστεί επίσης σε Κίμωλο 21/6, Σίκινο 23/6 και Ανάφη 26/6.
    Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την :
    Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας
    Οία Θήρας, 84702, τηλ: 22860 72000, φαξ: 22860 72005
    e-mail: ankeo@otenet.gr

  • Οι Έλληνες δεν θα ζήσουν το μύθο τους, στην Ελλάδα….
    Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν οι Έλληνες, καθώς το κόστος των οικογενειακών διακοπών έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τσουχτερό κόστος στη διαμονή και στη διατροφή συνθέτουν το σκηνικό των φετινών καλοκαιρινών διακοπών.
    Έτσι, όσοι προγραμματίζουν αυτή την περίοδο τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, διαπιστώνουν ότι τα ξενοδοχεία κοστίζουν περίπου 5% ακριβότερα από πέρσι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 12%, ενώ θα πρέπει να υπολογίζουν το λιγότερο 40-45 ευρώ για κάθε γεύμα σε μια μέση ταβέρνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνουν πλέον απαγορευτικό τον προγραμματισμό διακοπών στα νησιά για πολλές ελληνικές οικογένειες. Αυτό γιατί, με τα χρήματα που απαιτούνται για τα εισιτήρια, μπορούν να παρατείνουν τις διακοπές στην παραλιακή ηπειρωτική Ελλάδα.
    Εκτός από το κόστος, όμως, οι Έλληνες τουρίστες έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος και την αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό, η οποία- σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)- εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4% έως 7% σε σχέση με πέρυσι. Η πρόβλεψη αυτή, εφ΄ όσον τελικά επιβεβαιωθεί, μπορεί να θεωρείται καλός οιωνός για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, δεν ευνοεί όμως τον εσωτερικό τουρισμό. Κι αυτό, καθώς οι περίπου 800.000 περισσότεροι ξένοι τουρίστες, που αναμένονται το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας, θα περιορίσουν σημαντικά τις επιλογές των Ελλήνων, κυρίως εκείνων που ετοιμάζονται για διακοπές μέσα στη λεγόμενη «υψηλή» περίοδο, που ξεκινά στις 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 20-26 Αυγούστου.
    Στα περισσότερα τουριστικά θέρετρα των Κυκλάδων τα καταλύματα για την περίοδο αυτή είναι σχεδόν κλεισμένα, ενώ και σε νησιά λιγότερο δημοφιλή, όπου υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, η πρόσβαση διά θαλάσσης προδιαγράφεται ιδιαίτερα «τσουχτερή».
    Τα τελευταία δύο χρόνια οι συνολικές αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων ξεπερνούν το 20%-25%. Μόνο φέτος, τα ναυλολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών αυξήθηκαν έως και 12%, ενώ οι εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την απελευθέρωση που τους παραχώρησε η κυβέρνηση, δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις εντός του καλοκαιριού, κυρίως στα ταχύπλοα. Ήδη, η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις, διαμαρτυρόμενη «για τις υπέρογκες αυξήσεις στα λιμενικά τέλη και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα πλοία από Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία».
    Σημειώνεται ότι με τις τιμές που ήδη έχουν διαμορφωθεί από τις τελευταίες αυξήσεις, μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει –μετ’ επιστροφής- για τη Ρόδο χρειάζεται περισσότερα από 500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς αυτοκινήτου), αλλά χωρίς καμπίνα που εκτοξεύει το κόστος στα 911 ευρώ. Για κάθε διανυκτέρευση σε δύο δίκλινα δωμάτια Β΄ κατηγορίας απαιτούνται 180 ευρώ- ή 160 ευρώ αν επιλέξουν δωμάτια σε κατάλυμα Γ΄ κατηγορίας.
    Με τα έως τώρα δεδομένα στα ναυλολόγια, τέσσερα άτομα- με μικρό Ι.Χ.- θα πληρώσουν στην οικονομική θέση για την Πάρο 317 ευρώ (μετ’ επιστροφής), για τη Νάξο 321,50 ευρώ (μετ’ επιστροφής), για την Κάλυμνο 424,50 ευρώ (μετ’ επιστροφής) και από Ραφήνα για Άνδρο 146 ευρώ (μετ΄επιστροφής).
    Την ίδια στιγμή, αυξήσεις υπάρχουν και στα τουριστικά καταλύματα. Στελέχη της τουριστικής αγοράς παραδέχονται ότι υπάρχουν ανατιμήσεις στα καταλύματα, ωστόσο κατεβάζουν το επίπεδο των αυξήσεων στο 4%-5%. Στις περιοχές όπου υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός (π.χ. Ρόδος, Κρήτη), οι ανατιμήσεις είναι μικρότερες.
    http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=4343

Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2007

  • Πέμπτη 21.6.2007
  • Σήμερα το απόγευμα αναρτώνται στο Λύκειο των Φηρών οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ύστερα από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών θα πληρωθούν τελικά οι δυό χρωστούμενοι λογαριασμοί ,95 και 100 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, στον εργολάβο του Κλειστού Γυμναστηρίου ώστε να συνεχίσει τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Η υπογραφή των λογαριασμών και η πληρωμή αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες δέκα μέρες σύμφωνα με υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού στον Έπαρχο Θήρας που τον επισκέφθηκε στην Αθήνα για το θέμα. Ενώ, τις διαδικασίες για την αγορά εξοπλισμού και αθλητικού υλικού κόστους 100 χιλιάδων ευρώ περίπου ξεκινά η Νομαρχία.
  • Ακατέργαστη κάνναβη και ναρκωτικά χάπια εντόπισε το ΑΤ Θήρας ύστερα από νομότυπη έρευνα σε σπίτι Έλληνα στην Σαντορίνη Οι ποσότητες κατασχέθηκαν και ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Νάξου.
  • Την επίσημη παρουσίαση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κυκλάδων πραγματοποίησε χθες το ΛΑΟΣ. Στην διοίκηση της οργάνωσης ορίστηκαν οι :
    Πρόεδρος: Μπαρμπούνης Ευστάθιος , Αντιπρόεδρος: Συρίγος Ηλίας , Γεν. Γραμματέας: Κριτσίνης Ευάγγελος , Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου: Μπελέγρης Δημήτρης
  • Η Κέλλυ Κελεκίδου είναι η φιλοξενούμενη της Κυριακάτικης εκπομπής «πάρτο αλλιώς» του Σάκη Πατηνιώτη. Η εκπομπή μεταδίδεται τα Σαββατοκύριακα 17.00 - 20.00 και τις καθημερινές Τρίτη – Πέμπτη 17.00 – 19.00

Ο Φοίβος και η Αθηνά της Santo Wines !
Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η Santo Wines -η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων- βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στο νησί.
Πρόσφατα όμως είδαμε ότι εκτός από τους ανανεωμένους χώρους του wine bar με θέα την Καλντέρα, τα πολλά και νέα προϊόντα αλλά και το ολοκληρωμένο και ολοκάθαρο οινοτουριστικό κέντρο, η Santo Wines διαθέτει και τα πιο όμορφα σκυλιά! Πρόκειται για δύο κουτάβια, τον Φοίβο και την Αθηνά που αρχικά φιλοξενήθηκαν και στην συνέχεια υιοθετηθήκαν από την Ένωση. Ο Φοίβος και η Αθηνά αποτελούν την ατραξιόν του οινοποιείου και ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα κουτάβια ανά τον κόσμο!





Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης - SantoWines με κύρια δραστηριότητα τα βραβευμένα κρασιά της, συγχρόνως διαχειρίζεται και εμπορεύεται πλήθος τοπικών προϊόντων, όπως η φάβα, η κάπαρη, τα γλυκά του κουταλιού ή τα ντοματάκια Σαντορίνης.
Στις επισκέψιμες εγκαταστάσεις (Οινοτουριστικό Κέντρο Santowines) έξω από τον Πύργο, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την οινική παράδοση του κρασιού, να δοκιμάσουν τις απολαυστικές γεύσεις τους και να προμηθευθούν τοπικά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
Το εντευκτήριο – καφενείο της μονάδας διατίθεται για εκδηλώσεις ενώ μπορείτε να απολαύσετε επίσης το κρασί ή τον καφέ σας με υπέροχη θέα προς την Καλντέρα, τα Φηρά, την Οία και την Καμμένη.

  • Σε ξεχωριστό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο του, εκτός από τα κρασιά της SantoWines ο επισκέπτης μπορεί να βρει συλλεκτικές φιάλες κρασιού, βιβλία και αντικείμενα σχετικά με το κρασί και άλλα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα όπως φάβα, τοματάκι, κάπαρη κ.α.
    Στο ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ SANTOWINES προσφέρεται:
    Ξενάγηση στο οινοποιείο της SantoWines.
    Επίσκεψη στις κάβες παλαίωσης
    Προβολή οπτικοακουστικού θεάματος για τον αμπελώνα, την οινοποιητική παράδοση και το κρασί της Σαντορίνης.
    Γευσιγνωσία και δοκιμή κρασιών.
    Το Οινοτουριστικό κέντρο SantoWines λειτουργεί από τα μέσα Απριλίου ως τα τέλη Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα.



Και…προσοχή στην διεύθυνση (μην πάτε στην παλιά!) Η νέα ιστοσελίδα της Santo Wines ανοίγει στο : http://www.santowines.gr/

Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

  • "Που θέλουμε να ανήκει το Αιγαίο;"


  • Το 13% της συνολικής έκτασης της Ίου μεταβιβάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, το διάστημα από 1/5/2006 έως 31/5/2007 όπως προκύπτει από έγγραφα του Επαρχείου Θήρας που ζητήθηκαν -ως στοιχεία έρευνας- και δημοσιεύθηκαν στον «ιό» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
    Υπό τον τίτλο «Το Αιγαίο ανήκει στους αγοραστές του» η στήλη επιχειρεί μια προσέγγιση στις προτάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, που υπο τον τίτλο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό έχουν δοθεί για διαβούλευση -όπως επιτάσσει η Ε.Ε.- πριν παρουσιαστούν για ψήφιση στην Βουλή ώστε να αποτελέσουν Νόμο του Κράτους (αν τελικά αποτελέσουν). Στην προσπάθειά της να περιγράψει τις αλλαγές του Νόμου και να αποδώσει τις διαστάσεις τους, ο «Ιός» χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Ίο. Την Ίο των εντυπωσιακών αριθμών μιας και μέσα σε ένα χρόνο μεταβιβάστηκαν 14.112.406 τετραγωνικά. χλμ Νιώτικης γης που λαμβάνοντας υπόψη την συνολική έκτασή της, αντιστοιχεί στο 13% του νησιού.
    Ενώ, από τα στοιχεία που έδωσε το Επαρχείο Θήρας προκύπτει ότι οι πλειονότητα των περιοχών που μεταβιβάστηκαν βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές και πρόκειται να προσφερθούν για ατομικές τουριστικές κατοικίες ή για συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών.

  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Το Αιγαίο ανήκει στους αγοραστές του»
Ένα χρόνο προτού καταθέσει το πλαίσιο ο κ. Σουφλιάς για διαβούλευση, είχαν ήδη κινητοποιηθεί μεσίτες και μεγαλοεπενδυτές γης. Θα δούμε πώς έγινε αυτό σε ένα Κυκλαδίτικο νησί.
Επιλέξαμε σκόπιμα το αγαπημένο νησί του πρωθυπουργού, την Ιο, η οποία, μάλιστα, διαθέτει και ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θα δυσκολευτεί να συνεχίσει τα μπάνια του στο Μαγγανάρι ο πρωθυπουργός, αν δεν έχει αγοράσει ο ίδιος ή κάποιος άνθρωπός του στην περιοχή. Όπως πληροφορηθήκαμε, μεγάλο μέρος της παραλίας αυτής έχει ήδη πουληθεί.

Η στήλη μας είχε ασχοληθεί και πάλι με την Ιο, όταν αποκάλυψε τα οικιστικά σχέδια του αγοραστή της μικρής βραχονησίδας Διακοφτό στην είσοδο του όρμου Κουμπάρα της Ίου (30/12/06). Η Ίος, όπως και πολλά άλλα νησιά, εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραμεθορίων περιοχών.



Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει αγοραπωλησία γης πρέπει να δοθεί πρώτα έγκριση από το αρμόδιο Επαρχείο Θήρας. Η επιτροπή του Επαρχείου εξετάζει διάφορα στοιχεία, μεταξύ των οποίων ποιος είναι ο τελικός αγοραστής, για ευνόητους λόγους. Φυσικά όταν οι αγοραστές είναι offshore εταιρείες και ένας μόνο προσωρινός αντιπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση στο Επαρχείο δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των αληθινών ιδιοκτητών. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτός ο έλεγχος είναι πλέον τυπικός.



Απευθυνθήκαμε στο Επαρχείο Θήρας με το ερώτημα πόσες και ποιες εκτάσεις πουλήθηκαν στην Ιο τον τελευταίο μόνο χρόνο, λίγο πριν την κατάθεση του πλαισίου. Τόσο ο κ. έπαρχος όσο και η αρμόδια υπάλληλος είχαν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν, αποκρύπτοντας φυσικά ο,τιδήποτε εμπίπτει σε προσωπικά δεδομένα των αγοραστών. Δημοσιεύουμε την απάντηση του επάρχου Θήρας Χρύσανθου Ρούσσου (αρ. πρ. 4641.11/6/07) και νομίζουμε ότι όλοι θα αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι, αν ισχύσει το πλαίσιο Σουφλιά και υπολοίπων υπουργών: «Σε απάντηση της από 25/5/07 επιστολής, σας γνωρίζουμε τα στοιχεία που μας ζητήσατε. Για άρσεις των απαγορεύσεων του αρ. 26 του Ν.1892/90 στη νήσο Ιο, την χρονική περίοδο από 1/5/2006 έως 31/5/2007: Εκδόθηκαν συνολικά 198 αποφάσεις-εγκρίσεις



1. Αιτήματα για αγορές από φυσικά πρόσωπα 93 (σ.σ. το ίδιο πρόσωπο μπορεί να έχει ζητήσει πολλές εγκρίσεις αλλά -λόγω προσωπικών δεδομένων- αυτό δεν το ξέρουμε).
2. Αιτήματα για αγορές από εταιρείες 105 (σ.σ. ισχύει κι εδώ η παραπάνω παρατήρηση).
3. Εκτάσεις ακινήτων για αγορές μέσα σε ένα χρόνο συνολικά 14.112.406 τετραγωνικά μέτρα.
4. Περιοχές-τοποθεσίες αγοράς των ακινήτων ενδεικτικά: Χώρα, Βαλμά, Πούντα, Μαγγανάρι, Επάνω Κάμπος, Μυλοπότα, Στρουμπούλι, Κολιτσάνι, Κάμπος, Βορινές, Πλάκες, Αγία Κυριακή, Ψάθη, Ριζώματα, Ράχες Παπά, Παπά Ράλη, Ορμος, Καμπάκι, Πρετέσι, Σκάρκου, Μερσηνία, Αγία Θεοδότη, Καλύκα Αλησιδερή, Τρεις Παπά, Πικρί Νερό, Μανούσου, Ρούσσου Ψάθη, Τρυπιτή, Χαμουχάλα, Διακοφτό, Μπούρι, Σκιαδάς, Κόκκινα, Κάλαμος, Μέσα Κάμπος, Ρεματιές, Πυργάρι, Φιλάρι, Βούνι, Κεφάλα, Τρεις Κλησιές, Διαμουδιά, Πελεκανιές, Ακρωτήριο, Φίδια, Σερπενιά, Σπορίδι, Ποθητός».



Αν λάβουμε υπόψη ότι η συνολική έκταση της Ίου είναι 108 τετραγωνικά. χλμ., διαπιστώνουμε ότι μέσα σε 12 μήνες έχει πουληθεί το 13% του νησιού! Εδώ ο τακτικός επισκέπτης ή κάτοικος της Ιου είναι που πρέπει να αρχίσει να τραβάει τα μαλλιά του. Περίπου ΟΛΕΣ οι παραλίες του νησιού θα προσφερθούν για τουριστικές κατοικίες και φυσικά ιδιωτική χρήση.


Πρόκειται για τρομακτική έκταση, με δεδομένο ότι οι εκτάσεις που πουλήθηκαν είναι φυσικά οι πιο τουριστικές. Ανάλογες κινήσεις με μαζικές αγορές τεράστιων εκτάσεων γης έχουν γίνει σε όλα τα νησιά και όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας από γνωστούς και άγνωστους επενδυτές, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο «πρόβλεψαν» εγκαίρως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του τουριστικού πλαισίου.


http://www.iospress.gr/ios2007/ios20070617.htm

  • Με αφορμή το κείμενο του " Ιού"

  • "Που θέλουμε να ανήκει τι Αιγαίο;"

Το θέμα που έχει να κάνει με την εξέλιξη των νησιών των Κυκλάδων είναι πολυεπίπεδο και αναμένεται να απασχολήσει ή και να μονοπωλήσει στο άμεσο μέλλον τις δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, και να προκαλέσει σειρά ερωτημάτων. Από το πώς αντιλαμβανόμεθα και οραματιζόμαστε το τουριστικό μας προϊόν και το πώς ορίζουμε την λέξη περιβάλλον, μέχρι τις οικονομικές συνέπειες ,σε τοπικό και εθνικό επίπεδο των αποφάσεών μας.
Αυτό πάντως αποτελεί προϋπόθεση για την αντικειμενική σκέψη και εξέταση του θέματος «τουρισμός και περιβάλλον στον 21 αιώνα» είναι να το δούμε με καθαρή ματιά κι αποστασιοποιημένοι από ενοχές και σύνδρομα, στρεβλά οικολογικά, του παρελθόντος.
Είναι γεγονός ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και θα είναι κρίμα η Ελλάδα να μείνει κολλημένη σε ένα κομπλεξικό, στείρο και αδιέξοδο (τουριστικό στην περίπτωση) Παρελθόν.



Πιθανότατα, ο «Ιός» να έχει υποπέσει σε ένα σφάλμα. Αυτό που θέλει την οπισθοδρόμηση και την ομοιόσταση στα πράγματα. Στην Ελλάδα. Αυτό που δεν μας θέλει να προχωρήσουμε μπροστά, αντιλαμβανόμενοι το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο. Στον έξω «προχωρημένο» τουριστικά και ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά κόσμο.


Πείτε όπως θέλετε, αλλά δεν νοώ και δεν με αφορούν οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες για το «μη χτίσιμο των παρθένων παραλιών» από αυτόν που τις έχει μπαζώσει για να χτίσει το αυθαίρετό του, και τις έχει καταβρωμίσει με το σκουπιδαριό του και καταπροσβάλει με την κακογουστιά του. Αυτός ο «ευαίσθητος κύριος» καλό θα είναι να περιορίσει την ευαισθησία του στο -αυθαίρετο και κακόγουστο- σπίτι του.



Και το θέμα δεν έχει μόνον περιβαλλοντικές διαστάσεις αλλά και οικονομικές.
Γιατί, πάμε μπροστά, στην επόμενη μέρα τούτης της χώρας σημαίνει πως ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα επενδύοντας σε σύμφωνες με τους Νόμους δραστηριότητες κι όχι κερδοσκοπώντας (όπως μέχρι σήμερα αναγκαστικά και λόγο γραφειοκρατίας και αλληλοσυγκρουόμενων Νόμων κάναμε) απο την πιο απίθανη κομπίνα και λοβιτούρα.
Γιατί σαν να ήρθε η ώρα -και- το ελληνικό κράτος να πλαισιώσει (κυριολεκτικά) τον επιχειρηματία-επενδυτή και όχι να τον στέλνει αλλού ή να τον εξαναγκάζει σε ισόβιο φόβο και λάδωμα χιλίων δύο απίθανων δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών για να κάνει την δουλειά του.
Το θέμα στην περίπτωσή μας είναι να μην είμαστε δογματικοί και να μην ποινικοποιούμε ούτε την επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε την συμβολή των πολιτικών στην πρόοδο της.
Κι αν το μοντέλο μοιάζει πολύ «Αμέρικαν μπαρ» για τα εθνικά μας δεδομένα,
τι φταίμε άραγε που -σε κάποιες περιπτώσεις- ζούσαμε στα χωριά Ποτέμκιν αλλά δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι;



Σκοπός του κειμένου είναι να ενημερώσει για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές αλλά και να θέσει το ερώτημα του τι είναι περιβάλλον, και σε ποιο τελικά περιβάλλον επιλέγουμε να ζούμε. Σε ένα εγκαταλελειμμένο, δύσβατο, βρώμικο, γεμάτο μπάζα και μπουκάλια «παρθένο περιβάλλον», ή σε ένα οικιστικό σύνολο δομημένο στα μεγέθη και στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τόπου στον οποίο βρίσκετε; Γιατί είναι σαφές οτι τα μεγέθη της Σαντορίνης είναι μικρά και δεν θα γίνουμε ούτε Ντουμπάι, ούτε θα κατασκευάσουμε τους Πετρόνας στις παραλίες μας.

  • Τετάρτη 20.6.2007
  • «Που θέλουμε να ανήκει το Αιγαίο»
    Το 13% της συνολικής έκτασης της Ίου μεταβιβάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, το διάστημα από 1/5/2006 έως 31/5/2007 όπως προκύπτει από έγγραφα του Επαρχείου Θήρας που ζητήθηκαν -ως στοιχεία έρευνας- και δημοσιεύθηκαν στον «ιό» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
    Υπό τον τίτλο «Το Αιγαίο ανήκει στους αγοραστές του» η στήλη επιχειρεί μια προσέγγιση στις προτάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, που υπο τον τίτλο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό έχουν δοθεί για διαβούλευση
    -όπως επιτάσσει η Ε.Ε.- πριν παρουσιαστούν για ψήφιση στην Βουλή ώστε να αποτελέσουν Νόμο του Κράτους (αν τελικά αποτελέσουν). Στην προσπάθειά της να περιγράψει τις αλλαγές του Νόμου και να αποδώσει τις διαστάσεις τους, ο «Ιός» χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Ίο. Την Ίο των εντυπωσιακών αριθμών μιας και μέσα σε ένα χρόνο μεταβιβάστηκαν 14.112.406 τμ2 Νιώτικης γης που λαμβάνοντας υπόψη την συνολική έκτασή της, αντιστοιχεί στο 13% του νησιού. Ενώ, από τα στοιχεία που έδωσε το Επαρχείο Θήρας προκύπτει ότι οι πλειονότητα των περιοχών που μεταβιβάστηκαν βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές και πρόκειται να προσφερθούν για ατομικές τουριστικές κατοικίες ή για συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών.
  • Επανήλθε στο ζήτημα του ναυαγίου και του προστίμου που της επιβλήθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Sea Diamond. Σε ανακοίνωσή της με σημερινή ημερομηνία τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή εκμίσθωσε εξοπλισμό απορρύπανσης της περιοχής του ναυαγίου και ότι μέχρι και σήμερα συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για τον καθαρισμό της περιοχής. Τονίζει επίσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένει την έκθεση διεθνούς οίκου συμβουλών για την επιχείρηση της τελικής απάντλησης του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο που ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο ευρώ για την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και για την καθυστέρησή της στην υποβολή σχεδίου απάντλησης.
  • Αμοιβή 200.000 ευρώ προσφέρει η διεύθυνση του κοσμηματοπωλείου «Αλέξανδρος» στα Φηρά, σε όποιον δώσει πληροφορίες ή στοιχεία στις Αρχές σχετικά με την διάρρηξη που έγινε πριν από λίγες ήμερες, και να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανεύρεση των κλοπιμαίων.
    Τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε για να δώσετε πληροφορίες ή ακόμη και κάποια λεπτομέρεια που μπορεί να φανεί χρήσιμη είναι : 22860 - 22659 και 6945 907267.
  • Επισκέψιμο είναι το Μουσείο του Πύργου που βρίσκετε δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας στο καστέλι του χωριού. Το Μουσείο περιλαμβάνει την συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων των εκκλησιών του Πύργου από τον 14ο -17ο αιώνα.
    Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά 09.00 – 16.00 εκτός Δευτέρας και η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Τα εγκαίνια και την ονοματοδοσία του νέου της σκάφους θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 11.45 στον Όρμο των Φηρών η Ένωση Λεμβούχων Θήρας.
    Πρόκειται για το υγειονομικό σκάφος το οποίο είναι εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα παροχής πρώτων βοηθειών (καρδιογράφο, απινιδωτή, συσκευές οξυγόνου, φορείο κλπ) και στο οποίο θα επιβαίνει γιατρός που θα εξυπηρετεί εκτός από έκτακτα περιστατικά επιβατών των κρουαζιεροπλοίων και τις ανάγκες των νησιών της Επαρχίας Θήρας. Το σκάφος έχει ταχύτητα 27 κόμβων, θα βρίσκετε σε λειτουργία όλο το χρόνο, ενώ έχει την δυνατότητα σε 45 λεπτά με μία ώρα να βρίσκεται σε κάθε νησί της επαρχίας Θήρας για την παραλαβή περιστατικού και την μεταφορά του στην Σαντορίνη. Το όνομα του σκάφους θα είναι «καπετάν Κούλης» ως απόδοση τιμής στον αγαπητό φίλο της Ένωσης, πλοίαρχο του ΥΕΝ Κυριάκο Μαστροκόλια που επι σειρά δεκαετιών υπηρέτησε τις Κυκλάδες με συνέπεια αυταπάρνηση.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στην Σαντορίνη το νέο υγειονομικό αεροσκάφος του Ιδρύματος Τελεφερίκ.
  • Ένα ακόμη Latin party διοργανώνει απόψε το βράδυ το Koo Club για τους φίλους της λάτιν μουσικής στο νησί.

Τρίτη, Ιουνίου 19, 2007



  • Τρίτη 19.6.2007

  • Με προορισμό την Κίνα ταξιδεύει σήμερα ο Νίκος Δαρζέντας που εκπροσωπεί την Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και την Σαντορίνη στην διεθνή τουριστική έκθεση στο Πεκίνο το διήμερο 21 με 23 Ιουνίου.
    «Σε κάθε έκθεση έχουμε διαφορετικό target group, στοχεύουμε σε διαφορετικό κόσμο. Για παράδειγμα στην πρόσφατη έκθεση στην Κορέα στόχος μας ήταν τα νιόπαντρα ζευγάρια στα οποία έχουμε 100% αύξηση τα τελευταία 3 χρόνια, αύξηση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί» δήλωσε σήμερα στον Σαντορίνη 106.4 ο κ. Δαρζέντας σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο.
    Πληροφοριακά, και σε ότι αφορά το κόστος, το Υπουργείου Τουρισμού ,ύστερα και από τις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού, πληρώνει μόνο τον χώρο που μας φιλοξενεί. Τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από τους συμμετέχοντες.

  • Πρόστιμο 1 εκατομμυρίου 173 χιλιάδων ευρώ επέβαλε το ΥΕΝ στον πλοίαρχο, την πλοιοκτήτρια εταιρία, και στην διαχειρίστρια του κρουαζιερόπλοιου στο πλαίσιο των ενεργειών του για την απόδοση ευθυνών για την βύθιση του «Sea Diamond».
    Το πρόστιμο επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας γιατί προκλήθηκε ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου, ο υπαίτιος δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα τελικό σχέδιο απάντλησης καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών, δεν ανέθεσε άμεσα την διενέργεια δειγματοληψιών, και τέλος γιατί η ρύπανση προκλήθηκε σε οικολογικά rευαίσθητες περιοχές.
    Πρέπει να επισημανθεί ότι συνεχίζεται σε ημερήσια βάση η επιβολή σχετικών προστίμων ύψους εννέα χιλιάδων ευρώ, ενώ η Λιμενική Αρχή Σαντορίνης έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 560.000 ευρώ.

  • Τη δυνατότητα μεταφοράς της επιστασίας έργου από τη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στο Υπουργείο Πολιτισμού, μελετά ο υπουργός Πολιτισμού και το επιτελείο του ούτως ώστε οι διαδικασίες ολοκλήρωσης και αποκατάστασης να κινηθούν ταχύτερα. Ο κ. Βουλγαράκης κοινοποίησε τις προθέσεις του στους εμπλεκόμενους φορείς κατά την συνάντηση στις 25 Μαίου οπότε και ζήτησε τις συμβάσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας με την εργολήπτρια, αλλά και εκείνη του τεχνικού συμβούλου προκειμένου να εξεταστεί το νομοτεχνικό πλαίσιο για τη μεταβίβαση του έργου.
    Για την τεχνική ολοκλήρωση του έργου απαιτείται ένα έτος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, άρα οι νομικές και διοικητικές διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε τουλάχιστον το επόμενο καλοκαίρι, του 2008, ο χώρος να αποδοθεί σε χρήση. «Το θέμα είναι δύσκολο, περίπλοκο και οι ευθύνες μοιρασμένες. Ομως το υπουργείο θέλει να τελειώνει με το συγκεκριμένο έργο, που είναι από το σοβαρότερα και το δυσκολότερα που έχει αναλάβει», υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου πολιτισμού.
    «Το έργο μας έχει μπλοκάρει πολλά ερευνητικά προγράμματα, για τα οποία έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη. Μην έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο δεν μπορούμε να τα προχωρήσουμε» δηλώνει από την πλευρά του ο Χρίστος Ντούμας.
    «Στο τέλος του μήνα η μελέτη αποκατάστασης», λέει εκ μέρους της εταιρείας J&P, ο Τεύκρος Χαρμαντάς, σημειώνοντας ότι «το έργο θα χρειαστεί ένα έτος για ολοκληρωθεί.»
    Ολ’ αυτά την ώρα που τουριστικά γραφεία του εξωτερικού πουλάνε διακοπές στην Σαντορίνη συμπεριλαμβάνοντας και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου! με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να απογοητεύονται μαθαίνοντας ότι ο χώρος είναι κλειστός.

  • 5.394 πνιγμοί κολυμβητών έχουν σημειωθεί τα τελευταία 19 χρόνια στην χώρα μας Για την ανατροπή της απαράδεκτης αυτής κατάστασης το Λιμενικό άρχισε ήδη τους ελέγχους και την ενημέρωση των λουομένων σε όλες τις παραλίες, οργανωμένες και ελεύθερες, που έχουν περιέλθει στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από τις αρχές Ιουλίου θα διανέμονται έντυπα με οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση υπο τον τίτλο «ο δωδεκάλογος ασφαλούς κολύμβησης»

  • Με πρωταγωνίστρια την Σαντορίνη, και σύντομα σε όλες τις Κυκλάδες, αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο της 24ωρης λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της χώρας καταγράφοντας σημαντική αύξηση στην τουριστική και επιβατική κίνηση. Η εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης της Σαντορίνης κατά 10,7% ,από 612.135 επιβάτες το 2005 σε 678.048 το 2006, οδηγεί προς την διεύρυνση της λειτουργίας των αεροδρομίων.

Πρόστιμο για τη ρύπανση από τη βύθιση του «Sea Diamond»

  • Πρόστιμο 1.173.881 ευρώ στα πλαίσια των ενεργειών για την απόδοση ευθυνών για την βύθιση του «Sea Diamond», έχει επιβάλλει το ΥΕΝ στον πλοίαρχο Γιάννη Μαρίνο, στην πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά και στην διαχειρίστρια του κρουαζιερόπλοιου, που εκπροσωπείται από φυσικά πρόσωπα. Το συνολικό πρόστιμο επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, γιατί προκλήθηκε ρύπανση της ευρύτερη θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου, ο υπαίτιος δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα τελικό σχέδιο απάντλησης καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών από τους χώρους του ναυαγίου, δεν ανέθεσε άμεσα την διενέργεια δειγματοληψιών, την καταγραφή και συνεχή παρακολούθηση των συνεπειών στην θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής του ναυαγίου, και τέλος γιατί η ρύπανση προκλήθηκε σε οικολογικά rευαίσθητες περιοχές.
    Πρέπει να επισημανθεί ότι συνεχίζεται σε ημερήσια βάση η επιβολή σχετικών προστίμων ύψους εννέα χιλιάδων ευρώ σε βάρος των υπαιτίων της ρύπανσης ενώ σημειώνεται ότι η Λιμενική Αρχή Σαντορίνης έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 560.000 ευρώ. Πηγή: www.kathimerini.gr
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_366209_18/06/2007_194323

  • Υψηλότατο πρόστιμο στην εταιρεία του Sea Diamond για τη ρύπανση στην Καλντέρa
  • Πρόστιμο που ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του Sea Diamond λόγω της ρύπανσης στη Σαντορίνη, αλλά και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υποβληθεί σχέδιο απάντλησης των καυσίμων από το πλοίο.
  • Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, το πρόστιμο επιβάλλεται σωρευτικά στον πλοίαρχο, στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου.
    Το πρόστιμο επιβλήθηκε διότι:
  • προκλήθηκε ρύπανση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου και προσβλήθηκαν μεγάλα τμήματα των παρακείμενων ακτών με ρυπογόνες ουσίες
  • ο υπαίτιος δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα τελικό σχέδιο απάντλησης καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών από τους χώρους των ναυαγίων
  • ο υπαίτιος δεν ανέθεσε άμεσα τη διενέργεια δειγματοληψιών, την καταγραφή και συνεχή παρακολούθηση των συνεπειών στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής του ναυαγίου
  • η ρύπανση προκλήθηκε σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

  • "Με τη σημερινή ανακοίνωση του διαψεύδεται πανηγυρικά ο υπουργός κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε κατ’ επανάληψη τη Βουλή ότι δεν έχει προκληθεί ζημία στο θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης, από το ναυάγιο του Sea Diamond, ότι η επιχείρηση απορρύπανσης εξελίσσεται κανονικά και ότι οι διαδικασίες απάντλησης έχουν δρομολογηθεί", δήλωσε ο υπεύθυνος Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.
    «Η κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει, ποιος είναι ο βαθμός υπευθυνότητας και αξιοπιστίας του υπουργού, ο οποίος επισήμως ψεύδεται και, ύστερα από λίγο χρόνο, ανερυθρίαστα, επισήμως, αυτοδιαψεύδεται. Το συμπέρασμα είναι ότι, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας βλάπτει σοβαρά το θαλάσσιο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπουτσής. Πηγή: www.in.gr http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=810633&lngDtrID=244

  • Σε ένα χρόνο θα ανοίξει το Ακρωτήρι
  • Το έργο επισκευής του πρωτοποριακού στεγάστρου της Σαντορίνης θα αναλάβει το ΥΠΠΟ ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες
  • Της Γιωτας Συκκα, απο την εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" με ημερομηνία 17.6.2007

  • Αποφασισμένος να άρει το αδιέξοδο στην υπόθεση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης φέρεται ο υπουργός Πολιτισμού. Ο χώρος μένει κλειστός για δεύτερο καλοκαίρι, μετά το τραγικό ατύχημα από την κατάρρευση τμήματος του πρωτοποριακού στεγάστρου, και ο κ. Βουλγαράκης με το επιτελείο του υπουργείου διερευνούν τη δυνατότητα μεταφοράς του έργου από τη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που είναι ώς τώρα υπεύθυνη για την υλοποίησή του, στο υπουργείο Πολιτισμού. Για την τεχνική ολοκλήρωση του έργου απαιτείται ένα έτος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, άρα όλες οι νομικές και διοικητικές διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε τουλάχιστον το επόμενο καλοκαίρι, του 2008, ο μοναδικός χώρος του Ακρωτηρίου να αποδοθεί σε χρήση. Να μη χαθεί και άλλο καλοκαίρι.
  • «Το θέμα είναι δύσκολο, περίπλοκο και οι ευθύνες μοιρασμένες. Ομως το υπουργείο θέλει να τελειώνει με το συγκεκριμένο έργο, που είναι από το σοβαρότερα και το δυσκολότερα που έχει αναλάβει», υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη. Οι απανωτές συσκέψεις στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού και τα εμπόδια που ξεπηδούν οδηγούν στο συμπέρασμα πως «είναι δύσκολο να δοθεί ένα τέλος σύντομα».
  • Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να χαθεί κι άλλος χρόνος, αλλά και υπό την πίεση της επιστημονικής κοινότητας, των δεσμεύσεων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας, το υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει την περίπτωση να πάρει μεν υπό την ευθύνη του το έργο αλλά με την ίδια εργολήπτρια εταιρεία.
  • Τις προθέσεις του ο κ. Βουλγαράκης τις κοινοποίησε και στους εμπλεκόμενους φορείς κατά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στις 25 Μαΐου με τον γεν. γραμματέα Χρήστο Ζαχόπουλο, τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Βιβή Βασιλοπούλου και τον διευθυντή Αναστηλώσεων Δημοσθένη Ζιρώ. Παρόντες και οι εμπλεκόμενοι φορείς: ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Επαμεινώντας Σπηλιωτόπουλος, ο αρχιτέκτων Νίκος Φιντικάκης εμπνευστής του πρωτοποριακού στη σύλληψη στεγάστρου, ο διεθυντής της ανασκαφής Χρίστος Ντούμας και εκ μέρους της εργολήπτριας εταιρείας (J&P), ο κ. Τεύκρος Χαρμαντάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός ζήτησε από τον κ. Σπηλιωτόπουλο τις συμβάσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας με την εργολήπτρια εταιρεία αλλά και εκείνη του τεχνικού συμβούλου (Φιντικάκης, Πανδής), προκειμένου να εξεταστεί το νομοτεχνικό πλαίσιο για τη μεταβίβαση του έργου.

  • Συνεχείς οι αναβολές ολοκλήρωσης του έργου
  • Το έργο είναι εκτός χρονοδιαγράμματος. Η αρχική διαβεβαίωση ήταν να παραδοθεί το 2007. Τώρα οι χρόνοι μετατίθενται και πάλι. «Τέλος του μήνα» ήταν η υπόσχεση που ακούστηκε στο τραπέζι του υπουργού για την παράδοση της μελέτης αποκατάστασης. Για τη μεταφορά του έργου στο ΥΠΠΟ, εκφράζονται και επιφυλάξεις: «Κάτι τέτοιο θα περιπλέξει την κατάσταση, θα προκαλέσει μεγαλύτερες καθυστερήσεις, ίσως και αδιέξοδα» ισχυρίζεται ο Ν. Φιντικάκης. Η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να περιμένει τη μελέτη που της υποσχέθηκε η εργολήπτρια εταιρεία. Το υπουργείο Πολιτισμού, όμως, μπορεί να πιέσει.

  • Υπόδειγμα

    Το έργο–υπόδειγμα, στο οποίο επένδυσε πολλά, με τη φιλοδοξία μάλιστα να το εφαρμόσει και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, χρηματοδοτήθηκε με 30,2 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 10,9 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει. Γι’ αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια. Οπως να χρησιμοποιηθεί η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία που έχει αναλάβει πάμπολλα δημόσια έργα αλλά και οι ίδιοι τεχνικοί σύμβουλοι.
  • Ο κ. Χρίστος Ντούμας, ανασκαφέας του χώρου εδώ και 32 χρόνια, δίνει μιαν άλλη διάσταση: «Για μας το έργο έχει κοστίσει πάρα πολύ, διότι μας έχει μπλοκάρει πολλά ερευνητικά προγράμματα, για τα οποία έχουμε δεσμεύσεις κι απέναντι στην Ευρώπη. Μην έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο δεν μπορούμε να τα προχωρήσουμε. Η αδυναμία πρόσβασης συνίσταται στο ότι η κοινοπραξία μάς ζητάει να υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση ότι μπαίνουμε με δική μας ευθύνη στην ανασκαφή. Εγώ παίρνω την ευθύνη για τον εαυτό μου, όμως μπορώ να βάλω μέσα τους συνεργάτες μου;».
  • Ολα αυτά στο Ακρωτήρι. Εναν χώρο παγκόσμιας ακτινοβολίας και σημαντικότατου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που ελκύει κόσμο απ’ όλα τα μέρη της Γης, ο οποίος εμφανίζεται απρόσιτος, ενώ ένας τομέας της τουριστικής δραστηριότητας του νησιού –που συμβάλλει στην οικονομία όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά και της χώρας– τελεί υπό αναστολή. Ετσι προκύπτουν νέα προβλήματα: «Αυτή η κατάσταση δίνει τη δυνατότητα σε ασυνείδητους απατεώνες –είτε σε ταξί είτε σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ– να κερδοσκοπούν. Κουβαλάνε κόσμο στην ανασκαφή κι όταν φτάνουν μπροστά στην κλειστή πόρτα ζητάνε συγγνώμη, διότι τάχα δεν γνώριζαν πως είναι κλειστά. Δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις για τη χώρα μας στον κόσμο που έρχεται να χαρεί και αισθάνεται ότι τους καταληστεύουν».
  • Παρά τις αντιρρήσεις του για τους αργούς ρυθμούς και την πιθανότητα μεταφοράς του έργου στο ΥΠΠΟ, ο κ. Φιντικάκης δηλώνει αισιόδοξος: «Είναι ο μόνος υπουργός που είδα στα πέντε χρόνια του έργου να ασχολείται προσωπικά με την υπόθεση. Από την άλλη, η εταιρεία κατασκευής είναι από τις μεγαλύτερες στο κόσμο. Ενας κολοσσός που έχει μεγάλη δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή». Ο ιδιος είναι σαφής και ως προς τις κατευθύνσεις που δόθηκαν: Η δυνατότητα της εξέλιξης της ανασκαφής, η αναστρεψιμότητα της κατασκευής (ο αρχαιολόγος του μέλλοντος να μπορεί να αλλάξει πράγματα), η διαχρονικότητα της προστασίας (γι’ αυτό και το ΚΑΣ επέβαλε το όριο των 300 ετών), η βιοκλιματική λειτουργία.

  • Σοβαρές συνέπειες
  • Ο ανασκαφέας του χώρου, Χρ. Ντούμας, είναι διστακτικός: «Για μένα θα ήταν πολύ ευχάριστο να μου πουν: Φύγε από τη μέση, το αναλαμβάνουμε εμείς. Είμαι 74 χρόνων και μου πάει πολύ να έχω αυτόν τον μπελά στην πλάτη μου. Θα ήθελα να έχω τον ελεύθερο χρόνο να ολοκληρώσω την έρευνά μου, να κλείσω εκκρεμότητες προτού φύγω οριστικά. Ομως οι συνέπειες ποιες θα είναι; Αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα όσον αναφορά τη σύμβαση, διότι αυτομάτως θα πάψει να υπάρχει σύμβαση μεταξύ Αρχαιολογικής Εταιρείας και εργολάβου που διευκολύνεται με αυτόν τον τρόπο. Η συνέπεια θα είναι να μη γνωρίζουμε πλέον ούτε τον χρόνο ολοκλήρωσης ούτε το κόστος».

  • Τέλη Ιουνίου θα δοθεί η μελέτη αποκατάστασης
  • «Στο τέλος του μήνα θα δοθεί η μελέτη αποκατάστασης», λέει εκ μέρους της εταιρείας J&P, ο κ. Τεύκρος Χαρμαντάς. «Το έργο χρειάζεται ένα έτος για ολοκλήρωση της κατασκευής. Θα εξαρτηθεί από τις εγκρίσεις, να εγκριθεί δηλαδή από την Πολεοδομία κ.λπ., και εν συνεχεία χρειάζεται περίπου ένα χρόνο να εκτελεστεί. Λέμε περίπου, διότι αν δεν έχουμε τη μελέτη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς».

  • Το πόρισμα
  • Βέβαια από την εποχή που δόθηκε το πόρισμα του ΥΠΠΟ στη δημοσιότητα και το υπουργείο φιλοδοξούσε να ανοίξει το Ακρωτήρι σε ένα χρόνο, πέρασε καιρός. Ο κ. Χαρμαντάς έχει αντιρρήσεις ως προς αυτό: «Δεν θέλω να κριτικάρω το πόρισμα, αλλά δεν ήταν ακριβώς σωστό. Υπάρχει όμως και το πόρισμα πραματογνωμόνων, των δικαστικών το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα αλλά δεν το έχουμε ακόμη. Επρεπε λοιπόν να το δούμε για να προχωρήσουμε. Αλλά επειδή καθυστερούσε κι αυτό πολύ και ενδιαφέρθηκε ο υπουργός να προχωρήσουμε την υπόθεση, αποφασίσαμε να μη το περιμένουμε και να συνεχίσουμε. Το έργο θα γίνει. Εχουμε αναλάβει να το τελειώσουμε και θα το τελειώσουμε για λόγους γοήτρου».
  • Ποια εικόνα παρουσιάζει σήμερα το Ακρωτήρι; Εχουν προετοιμάσει το έδαφος ώστε μόλις υποβληθεί η μελέτη αποκατάστασης που θα απαιτήσει αποξηλώσεις πραγμάτων, να δημιουργηθεί ξανά το πατάρι προστασίας για να μην έχουμε φθορά των αρχαίων κατά την ώρα των εργασιών. Εργασίες περί το στέγαστρο γίνονται. Εγιναν το φυλάκιο, ο βιολογικός καθαρισμός, κ.ά. Είναι ένα έργο πάνω σε μια περιοχή μεγάλης σεισμικότητας. Προλαβαίνει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2008; «Είναι εφικτό διότι δεν αλλάζουν οι βασικές υποδομές. Ακόμη και κάποια εφέδρανα που θα αλλάξουν γιατί κρίθηκαν καλύτερα κάποια άλλα, δεν απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Μας ενδιαφέρει σε ένα τυχόν μεγάλο σεισμό να μην υποστούν τα αρχαία φθορές από την οποιαδήποτε κίνηση του στεγάστρου που θα σταθεί ως ασπίδα προστασίας» λέει ο κ. Ν. Φιντικάκης.

  • «Ξενάγηση»
  • Για να «ανταμείψει» τον κόσμο που κουράζεται να φτάσει ώς το Ακρωτήρι το ΥΠΠΟ σκέφτεται κάτι ακόμη: Να παρουσιάζει σε κτίριο που έχει φτιαχτεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, την ιστορία της ανασκαφής. Ξεναγήσεις με οπτικό υλικό ανά μια ώρα που θα μπορούσαν να γίνουν ίσως, στο μουσείο αν υπάρχει επιφύλαξη για το Ακρωτήρι. Ολα αυτά θα τα εξετάσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον υπουργό, σε νέα συνάντηση που θα οριστεί μόλις καταθέσει ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας τις συμβάσεις που ζήτησε ο κ. Βουλγαράκης. Η υπόθεση Ακρωτήρι Σαντορίνης παίρνει πια μια άλλη τροπή, για την οποία άλλοι έχουν επιφυλάξεις κι άλλοι ισχυρίζονται πως είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός.

  • Στέγαστρο 14 στρεμμ.
  • Το φιλόδοξο και πρωτοποριακό στη σύλληψή του βιοκλιματικό στέγαστρο που άρχισε να κατασκευάζεται το 2000, καλύπτει τα 14 στρέμματα του ανεσκαμμένου αρχαιολογικού χώρου. Η κατασκευή του εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ και στοίχισε 45 εκατ. ευρώ. Σκοπός του ήταν η προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού προϊστορικού οικισμού ο οποίος καταστράφηκε τον 17ο αι. π.Χ. μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που συγκλόνισε την αρχαία Θήρα. Το θλιβερό γεγονός της 23ης Σεπτεμβρίου του 2005 αφορούσε μόλις το 5% της συνολικής έκτασης του στεγάστρου.

  • Το κείμενο προέρχεται απο την http://www.kathimerini.gr/ και είναι καταχωρημένο :
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100013_17/06/2007_230959

Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2007

  • Δευτέρα 18.6.2007
  • Αυριο πραγματοποιείται η έκθεση οίνου Vinexpo. Την Σαντορίνη θα εκπροσωπήσουν απεσταλμένοι 2 οινοποιείων που θα προβάλουν τους 6 οινοπαραγωγούς που συμμετέχουν. Στόχος των Οινοποιείων να προβάλουν και να ισχυροποιήσουν την εικόνα του Santorini Vinsanto στους οινόφιλους όλου του κόσμου, να τονίσουν τη μοναδικότητα του αμπελώνα της Σαντορίνης και να προωθήσουν τον οινοτουρισμό.
    Την έκδοση φυλλαδίου για την προβολή του κρασιού καθώς όλων των οινοποιείων του νησιού υποστηρίζει η ΔΕΠΟΤΑΘ. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα και βασίζετε και κείμενα και στοιχεία που έχουν δώσει όλα τα οινοποιεία της Σαντορίνης.
  • Αυριο αναμένεται να επισκεφθεί το νησί ο υποψήφιος για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις Κυκλάδες Γιάννης Βρούτσης.
  • Σήμερα και αύριο, 18 και 19 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της ΔΕΠΟΤΑΘ, θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Ωδείο στα Φηρά δωρεάν σεμινάρια κιθάρας από τους Κ. Γρηγορίου και Γ. Καράτσαλο. Ώρες 11:00-14:00 και 16:00-21:00
  • Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ,όπως αποδεικνύεται, τουριστικά γραφεία του εξωτερικού αλλά και στην Αθήνα πουλάνε διακοπές στην Σαντορίνη συμπεριλαμβάνοντας και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου! με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να απογοητεύονται μαθαίνοντας ,στο «παρα ένα» φυσικά, ότι ο χώρος είναι κλειστός. Υπάρχουν δε πληροφορίες που θέλουν η παραπληροφόρηση ,προς ίδιο όφελος φυσικά, να προέρχεται και από τουριστικά γραφεία της Σαντορίνης.
  • Μια καλή πρόταση στο αναγνωστικό κοινό του νησιού αποτελεί τελευταίο βιβλίο της Καδιώς Κολύμβα «ρότα περ όστρια» που περιγράφει την πορεία ενός καθολικού μοναχού στην Σαντορίνη στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Στους 40 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει αύριο Τρίτη ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας, και δεν μπορεί παρά να αισθάνονται τυχεροί όσοι έχουν την δυνατότητα να βρεθούν κοντά σε κάποια παραλία.
Οργανωμένη χαρακτηρίζετε από ντόπιους και επισκέπτες η παραλία του Καμαρίου σε αντίθεση με την δημοφιλή Περίσσα όπου ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην επίστρωση της γλίστρας της ακροθαλασσιάς οι μπουλντόζες του Δήμου. «Περιμένουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν» αρκούνται να δηλώσουν οι μαγαζάτορες της παραλίας ενώ η κατάσταση σε συγκεκριμένα κομμάτια κρίνεται από επικίνδυνη έως απαγορευτική για την είσοδο των κολυμβητών.