Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2013

Nikolas Anadolis Jazz Trio – η επόμενη εκδήλωση του Μεγάρου Γκύζη (10.8)

Το Σάββατο 10.8 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη εκδήλωση του μεγάρου Γκύζη στο πλαίσιο του φετινού του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για την συναυλία του Νικόλα Αναδολή στο πιάνο και των Δημήτρη Γουμπερίτση στο ηλεκτρικό μπάσο και Σωτήρη Αναδολή στα ντραμς.

Ώρα έναρξης στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

Τον Οκτώβριο 2010 ο εξαιρετικά ταλαντούχος συνθέτης και πιανίστας Νικόλας Αναδολής κέρδισε παμψηφεί το πρώτο βραβείο στο σημαντικό 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Πιάνου «Martial Solal», που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στο Παρίσι. Αυτή η μεγάλη διάκριση του άνοιξε το δρόμο για εμφανίσεις σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και σε φημισμένα τζαζ κλαμπ, όπως το Blue Note της Νέας Υόρκης. Η πορεία του είναι γεμάτη μάθηση, σπουδές και συνεχείς διακρίσεις, με αποκορύφωμα την «Προεδρική Υποτροφία» του φημισμένου Πανεπιστημίου Berklee College of Music στη Βοστώνη των ΗΠΑ, που απέσπασε το 2008 και για τα 4 χρόνια των σπουδών του. Το 2012 ολοκλήρωσε εκεί τις σπουδές του στο πιάνο, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας, ενώ πλέον συνεχίζει στη Βοστώνη τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Έχει εμφανισθεί με το τρίο του στο Rabat Jazz Festival στο Μαρόκο, ενώ το 2011 έπαιξε σόλο πιάνο στο φημισμένο Radio France Festival στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Το 2011 επελέγη με το τρίο του και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη της Αθήνας. Τον Οκτώβριο 2012 εμφανίστηκε με το τρίο του στο γνωστό Enjoy Jazz Festival στη Γερμανία, ενώ τον Φεβρουάριο 2013 έλαβε μέρος παίζοντας σόλο πιάνο στο 12 Points Festival στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. 

Στις 10/8 θα εμφανισθεί σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Γκύζη με το jazz τρίο του, που αποτελείται από τον ίδιο στο πιάνο, τον Δημήτρη Γουμπερίτση στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Σωτήρη Αναδολή στα ντραμς.

Μέγαρο Γκύζη, Φηρά (τηλ. 22860 23077)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα : http://www.megarogyzi.gr/


το αντάμωμα των Μποριανών .. (10.8)

Για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος των κατοίκων του Εμπορείου της Σαντορίνης, καλεί τον κόσμο του χωριού, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, να ζήσουν ενα αυθεντικό παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι, το Σάββατο 10 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού τους.

Η γιορτή έχει ώρα προσέλευσης στις 22.00 και περιλαμβάνει νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα, καθώς και δωρεάν φαγητό και κρασάκι. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου του Εμπορείου.

Το Εμπορείο είναι το πολυπληθέστερο χωριό της Σαντορίνης, με περισσότερους από 3.000 μόνιμους κατοίκους, με τους καλοκαιρινούς μήνες να .. δεκαπλασιάζει τον πληθυσμό του λόγο των πολλών του επισκεπτών που μένουν στα εκατοντάδες καταλύματα της περιοχής.

«Μουσική Εκδήλωση στο Καμάρι με Ελληνικό Πρόγραμμα και Τοπικά Προϊόντα» (11.8)

Ο Σύλλογος Μεσαγωνιατών Θήρας  «Παναγία η Επισκοπή» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Καμαρίου, οργανώνει την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013  και ώρα  8:30μ.μ. εκδήλωση στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου,  με σκοπό να  γνωρίσουμε την αξία των γνήσιων προϊόντων του άνυδρου  αλλά τόσο  δροσερού νησιού μας, να απολαύσουμε τη γευστική τους δύναμη και με οδηγό τη μουσική να δώσουμε  στη ζωή μας  υγεία και  χαρά .  

Στη μουσική εξέδρα θα ανέβουν τέσσερα νέα παιδιά του νησιού μας,  τα οποία ετοίμασαν με πολύ προσπάθεια ένα ελληνικό πρόγραμμα. Αλφαβητικά τα παιδιά είναι ο Γιάννης Βαζαίος, η Βούλα και η Μελίνα Λεωτσάκου και ο Δημήτρης Χατζηλαζαρίδης.

Στην «κουζίνα» της εκδήλωσης οι νοικοκυρές του χωριού αλλά και όλοι οι κάτοικοί του.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη».

το «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» και σε γραμματόσημο!


Για την προβολή της πρωτοβουλίας "2013  Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη", ο Δήμος Θήρας αξιοποίησε τη δυνατότητα που παρέχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για εκτύπωση προσωπικού γραμματοσήμου μετά από πρόταση των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Εκτυπώθηκαν πέντε χιλιάδες τεμάχια γραμματοσήμων εξωτερικού με το λογότυπο του Έτους Γαστρονομίας και το λογότυπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Θήρας, προκειμένου να συμβάλει στην προβολή των νησιών μας και του Έτους Γαστρονομίας.

Το γραμματόσημο θα διατεθεί από τα ΕΛΤΑ για να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες των νησιών μας.

Η τιμή πώλησης θα είναι 0.65€, χαμηλότερη δηλαδή από την τρέχουσα τιμή των γραμματοσήμων εξωτερικού που είναι  0.78€.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των γραμματοσήμων η διάθεσή τους θα πραγματοποιηθεί κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από ένα έως και πενήντα τεμάχια.

Για υποβολή δήλωσης ενδιαφέροντος και πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Ζαμπέλα Φύτρου, υπάλληλο του Τμήματος Προμηθειών του Δήμου Θήρας (Τηλ. 22863 60191) έως και την Τρίτη 13 Αυγούστου.
Από την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα αρχίσει από τα ΕΛΤΑ η διάθεση των γραμματοσήμων στους ενδιαφερόμενους.


η συναυλία της Ιωάννας Καραμολέγκου στο Μπελλώνειο πολιτιστικό κέντρο

Σύμφωνα με ανάρτηση και ρεπορτάζ της σελίδας του κ. Γιάννη Αργυρού,

Απίθανη ήταν η μουσική βραδιά στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, από την σοπράνο και συμπατριώτισσα μας Ιωάννα Καραμολέγκου, τον Ιωάννη Κάβουρα,  τενόρο, και υπό την συνοδεία του Νίκου Βασιλείου, πιανίστα - συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας.

Ο κατάμεστος χώρος του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Ιδρύματος διαδοχικά απέδιδε τα συνεχή και αλλεπάλληλα χειροκροτήματα του κοινού, στους προαναφερόμενους καλλιτέχνες.

Βίντεο από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο λίνκ :

συνεχίζεται η έκθεση γελοιογραφίας στο πλαίσιο της δράσης «γαστρονομία 2013»

Ο ΔΗΜΟΣ  ΘΗΡΑΣ  και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ", μας ενημερώνουν ότι η  Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα  "ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013  Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη" και φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου θα διαρκέσει έως και τις 25/08/2013.

Ώρες  λειτουργίας  από 18:00 έως και 21:30

Στην έκθεση συμμετέχουν με περισσότερα από 120 σκίτσα τους, 69 Γελοιογράφοι από 19 συνολικά χώρες.

Με την ολοκλήρωση της έκθεσης θα ανακοινωθεί η απόφαση της κριτικής επιτροπής που θα επιλέξει τα 5 πιο αντιπροσωπευτικά του θέματος έργα, στους δημιουργούς των οποίων θα απονεμηθεί αναμνηστική πλακέτα.

Μέλη της κριτικής επιτροπής:
Χριστόφορος Ασιμής, Ζωγράφος, Πρόεδρος
Χρίστος Ντούμας, Ομότιμος καθηγητής, Αρχαιολόγος
Βασίλης Ζώρζος, Αρχιτέκτων  -  Γιάννης Γαλαίος, Φιλόλογος
Δημήτρης Πράσσος, Δημοσιογράφος - Αντώνης Αργυρός, Γκαλερίστας

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη ψηφοφορία των επισκεπτών η οποία  θα ληφθεί υπόψη για την απονομή βραβείου κοινού.

Email για πληροφορίες: cartoon2013santorini@gmail.com

Η Έκθεση έχει την υποστήριξη της  FECO  GREECE  LEVADIA.
                                                                        

Santo Wines – ανακοίνωση

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων ανακοινώνει ότι από τις 10.8 θα παραλαμβάνει λευκά κρασοστάφυλα στο οινοποιείο της στον Άγιο Ανδρέα στον Πύργο από όλες τις περιοχές της Σαντορίνης.

¨Ωρες παραλαβής 07.30 – 18.30


Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, λόγο της θρησκευτικής γιορτής, το Οινοποιείο δεν θα πραγματοποιήσει παραλαβές. 

κτήμα Σιγάλα – ανακοίνωση

Το ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ, λόγω της αύξησης των πωλήσεων του στο εξωτερικό αλλά και λόγω χαμηλής παραγωγής, φέτος ανακοινώνει, ότι θα πληρώσει το Ασύρτικο  1,70 €/kg, με τα μεταφορικά δικά του καθώς και κάποιους αγρότες μπορεί να τους πληρώσει με την παραλαβή του σταφυλιού.

Επίσης, στην περίπτωση, που ένας αγρότης φέρει 3 τόνους και πάνω, τότε θα πληρώσει την ώριμη Μανδηλαριά με 0,70 €/kg.

Τέλος, θα πρέπει ολοι οι αγρότες να συνειδητοποιήσουν, ότι όλα τα οινοποιεία του νησιού έχουν συνδράμει στην δημιουργία του καλού ονόματος της Σαντορίνης με συνέπεια να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο το εισόδημα τους και ν’ ανεβαίνει η αξία του αμπελιού τους.


Τηλέφωνο επικοινωνίας 22860 71664

Γαία Οινοποιητική - ανακοίνωση

Το οινοποιείο της “Γαία Οινοποιητική” που βρίσκεται στην παραλία ανάμεσα στο Αβίς και την αγία Παρασκευή Μονόλιθου απο το Σάββατο 3 Αυγούστου παραλαμβάνει καθημερινά και ύστερα απο συνεννόηση σταφύλια της ποικιλίας Ασύρτικο, έναντι της τιμής 1,25 κιλό.
Επιπρόσθετα η εταιρία Γαία Οινοποιητική αναλαμβάνει και την μεταφορά των σταφυλιών με δικά της τελάρα απο τον αμπελώνα στο Οινοποιείο της.
Οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Παρασκευόπουλο στα τηλέφωνα : 6945 777814 και 22860 34186

παιδικός σταθμός «η Γλυκογαλούσα» - εγγραφές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Παιδικός Σταθμός «Η Γλυκογαλούσα» σας ενημερώνει ότι από 8/7/2013 έως 15/8/2013 γίνονται οι αιτήσεις εγγραφών για τη σχολική χρονιά 2013-2014. Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα νήπια από 2,5 έως 4,5 ετών.

Για την αίτηση εγγραφής ή για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση τις καθημερινές από τις 3:00 έως τις 4:00 το απόγευμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΕΓΓΡΑΦΕΣ: ΑΡΧΙΜ.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ 2286023440 -6948898472

τοπικό παράρτημα Κυκλάδων – αιτήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δομών της Τ.Α.

Επιστολή προς τους Υπουργούς: Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κο Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών κο Γιάννη Μιχελάκη, σχετικά με την «Αξιολόγηση δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

« Η αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών των δήμων είναι καταρχήν μία θετική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών μας, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ανθρωπίνων και φυσικών μας πόρων.

Η αναδιοργάνωση των δήμων θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή ακόμη καλύτερων υπηρεσιών προς τις δοκιμαζόμενες, από την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, τοπικές μας κοινωνίες.
Σε καμία περίπτωση ο σκοπός της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να είναι η λεγόμενη ‘’επίτευξη οικονομιών κλίμακας’’, η οποία θα προέλθει από την κατάργηση δομών και υπηρεσιών και από την απόλυση εργαζομένων σε αυτές.

Οι νησιωτικοί μας δήμοι επιτελούν σήμερα ένα σημαντικά δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, έχοντας στη διάθεσή τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και στις περισσότερες των περιπτώσεων μικρό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πολλές αρμοδιότητες, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούν τις δυνατότητες των οργανισμών μας.

Η αξιολόγηση λοιπόν και η νέα οργανωτική διάρθρωση των νησιωτικών δήμων, θα πρέπει να στοχεύει αφενός μεν, στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ο.Τ.Α.,  με την παράλληλη όμως στελέχωση των υπηρεσιών τους με το κατάλληλο και αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η προσπάθεια αυτή να στοχεύει στη  μείωση μέσω απολύσεων και κινητικότητας του στελεχιακού δυναμικού, διότι πέραν από τον αντικοινωνικό  χαρακτήρα των απολύσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους μας, στον αναγκαστικό τερματισμό λειτουργίας.

Καλούμε λοιπόν για μία ακόμη φορά, την εξαίρεση των νησιωτικών δήμων από τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα του προσωπικού τους. Λέμε ναι, στην αξιολόγηση η οποία θα στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των πολλαπλών αρμοδιοτήτων των δήμων και όχι στην απαξίωση της λειτουργίας τους.»


Ν. Συρμαλένιος : επίσκεψη στη Σέριφο

Ο Νίκος Συρμαλένιος, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θοδωρή Κόλλια, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 2/7 τη Σέριφο, με βασικό στόχο να καταγράψουν από κοντά τις πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νησί μια βδομάδα πριν.

Επισκέφθηκαν το Δημαρχείο και συνομίλησαν αναλυτικά με το Δήμαρχο Αντώνη Αντωνάκη και κατέγραψαν ως βασικά προβλήματα, την καταστροφή του δικτύου μεταφοράς του νερού πολλών χλμ προς τους κοντινούς οικισμούς της περιοχής της φωτιάς, την καταστροφή του ιστορικού Διοικητηρίου της Μεταλλευτικής Εταιρείας, ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου, για το οποίο υπήρχε και ώριμη μελέτη για την αποκατάσταση του, την καταστροφή εκτάσεων παραγωγής της μελισσοκομίας, καθώς και της κτηνοτροφίας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τονίστηκε στο Δήμαρχο, η στήριξη μας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και παρουσιάστηκε η κατατεθείσα ήδη από τις προηγούμενες μέρες Ερώτηση μας στη Βουλή, η οποία απευθύνεται στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, προς τα οποία έχει ζητηθεί η άμεση αρωγή των πληγέντων και η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών. 


Ν. Συρμαλένιος : η αυθαίρετη δόμηση δεν αντιμετωπίζεται με εισπρακτική λογική

Ο Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Α΄ θερινού Τμήματος στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αυθαίρετη δόμηση, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε:
«……Η λογική του ν/σ κυρίως πετυχαίνει την καταγραφή των αυθαιρέτων και την κατηγοριοποίηση τους, κυριαρχείται όμως, κατά βάση, από εισπρακτική λογική και με την είσπραξη των προστίμων, αλλά και με την αναγραφή τους στο Ε9 που θα επιβαρύνει και φορολογικά τα συγκεκριμένα αυθαίρετα.

Όπως λέει και η Αιτιολογική Έκθεση, τα αυθαίρετα μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν, είτε με τη μορφή ποινών – προστίμων, είτε με τη μορφή κατεδαφίσεων, οι οποίες στο ν/σ επιλέγονται – αν επιλεγούν -  μόνο στον αιγιαλό, στις παραλίες, στα δάση κλπ. Αντίθετα ο κύριος όγκος των αυθαιρέτων νομιμοποιείται, μέσω ποινών-προστίμων, ακόμα και με την καταβολή του 30 %, όπως προβλέπεται από πληθώρα διατάξεων. Συνεπώς επιβεβαιώνεται η εισπρακτική λογική. Αυτό ακριβώς επισημαίνει ως αντισυνταγματικό και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, διότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αντίκειται στη νομολογία του ΣτΕ για το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επίσης στην Αιτιολογική Έκθεση, διαπιστώνεται ότι οι αυθαίρετες κατασκευές δεν οφείλονται στην έλλειψη του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Την ίδια στιγμή στο άρθρο 31 προβλέπεται η ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε επτά χρόνια και για τα νησιά σε πέντε, αλλά πρώτον, με ποια εχέγγυα αυτός θα ολοκληρωθεί και δεύτερον, για ποια ολοκλήρωση του μπορούμε να μιλάμε, όταν μόλις χθες η κυβερνητική πλειοψηφία στο ν/σ για τον Τουρισμό, ψήφισε τη δόμηση ακτών, παραλιών, νησιών, προστατευόμενων περιοχών, με τη μορφή της σύνθετης τουριστικής κατοικίας.
Επίσης όλες οι διατάξεις που έχετε ψηφίσει με το μεσοπρόθεσμο, μετά το 3ο Μνημόνιο, αλλά και με το ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις, θεσμοθετεί την κατά παρέκκλιση δόμηση, εφόσον μια επένδυση χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας.
Κατά συνέπεια το ν/σ δεν θέτει καθόλου το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, το οποίο είναι ένα φαινόμενο, τουλάχιστον στην Ε.Ε., καθαρά ελληνικό, καταστρέφει το περιβάλλον και το τοπίο, δημιουργεί ζητήματα υπερκατανάλωσης ενέργειας και υδάτινων πόρων και εξυπηρετεί τη λογική της εμπορευματοποίησης της γης. Άλλωστε αυτό εξυπηρετεί και η πρόβλεψη σας για δυνατότητα δόμησης σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ακόμα και σε βάθος 200 ή 150 μέτρα από εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς.

Εμείς στο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, είμαστε κατηγορηματικοί, μιλάμε για σταδιακή κατάργηση της, με ταυτόχρονη επέκταση των πόλεων και των οικισμών και με απόδοση αντισταθμιστικών οφελών, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ιδιοκτήτες που χάνουν δικαιώματα και περιουσιακή αξία.


οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α (5.8) – θέματα

στις 5.8 συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή της Π.Ν.Α. με τα παρακάτω θέματα

1. Έγκριση 4ου πρακτικού (Αποσφράγιση -Έλεγχος φακέλου δικαιολογητικών κατακύρωσης) για την: “Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου”.
2. Έγκριση 3ου πρακτικού (Αποσφράγιση – Αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της δράσης: “Προμήθεια Μονάδων Παραγωγής Πόσιμου Νερού”.
3. Έγκριση 3ου πρακτικού (Αποσφράγιση – Αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της δράσης: “Προμήθεια ειδών εργαστηρίου των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Π.Ν.Α.”.
4. Έγκριση πρακτικού με διαδικασία διαπραγμάτευσης της δράσης: “Προμήθεια Επίπλων Εξοπλισμού Ειδών Φυσιοθεραπείας – Εξοπλισμού Εργαστηρίων Αυτόνομης Διαβίωσης – Οργάνων Παιδικής Χαράς – Παραϊατρικού Εξοπλισμού και Διαφόρων Ετερόκλητων Ειδών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου” για την (ΟΜΑΔΑ 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ)
5. Έγκριση τροποποίησης της μελέτης του έργου: “Κατασκευή γέφυρας στο χείμαρρο Κηπηρίωνα”.
6. Έγκριση δημοπράτησης και ορισμός επιτροπής του έργου: “Συντήρηση αγροτικού – δασικού οδικού δικτύου Ανατολικής πλευράς Νήσου Ρόδου”.
7. Έγκριση δημοπράτησης και ορισμός επιτροπής του έργου: “Συντήρηση αγροτικού – δασικού οδικού δικτύου Δυτικής Νήσου Ρόδου”.
8. Έγκριση δημοπράτησης και ορισμός επιτροπής του έργου: “Ολοκλήρωση στεγαστικού προγράμματος κατοικιών νήσου Κω”.
9. Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: “Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο νήσου Καρπάθου”.
10. Έγκριση δαπάνης ηλεκτροδότησης του έργου: “Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης στη Νήσο Χάλκη – Κατασκευή συνοδών έργων”.
11. Έγκριση δαπάνης για την επιστροφή των πυροσβεστικών οχημάτων που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις 27/7/2013 στην ν. Ρόδο.
12. Έγκριση δαπάνης αποζημίωσης των μηχανημάτων που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις 27/7/2013 στην ν. Ρόδο.
13. Έγκριση διαφόρων δαπανών – πιστώσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
14. Έγκριση Δράσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
15. Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
16. Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
17. Έγκριση μετακινήσεων του Περιφερειάρχη.
18. Εγκρίσεις μετακινήσεων κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων


Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013

αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων διαπίστωσε το Υπ. εργασίας

Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων διαπιστώθηκε μέσα από συστηματική ανάλυση του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» σε συγκεκριμένες περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, σε κλάδους εστίασης και καταλυμάτων, το πρώτο 8ήμερο του Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, εν μέσω έντονης τουριστικής δραστηριότητας, αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις παρατηρήθηκαν σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στις περιοχές του Νοτίου Τομέα της Αττικής (εστίαση- καταλύματα), του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα), της Θάσου (καταλύματα), της Ζακύνθου (καταλύματα), της Χαλκιδικής (καταλύματα), της Μεσσηνίας (καταλύματα) και της Ηλείας (καταλύματα). Επίσης, στο νησί της Καλύμνου, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή από τις 1-7-2013 μέχρι 8-8-2013 κάτι που, εξαρχής, δεν θεωρείται συμβατό αφενός με την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και με τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης στα άλλα νησιά του Αιγαίου.


Για αυτές τις περιοχές, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), την ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την Οικονομική Αστυνομία να διενεργήσουν έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους στις παραπάνω περιπτώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.  

1200 πέρδικες για την Σαντορίνη…

Τον εμπλουτισμό των βιοτόπων,  σε έντεκα περιοχές του Νομού Κυκλάδων, με 10.000 νησιωτικές πέρδικες, ενέκρινε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Συγκεκριμένα η κα Καλογήρου, λαμβάνοντας υπόψη σχετική έκθεση, που έγινε για λογαριασμό της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας,  αποφάσισε να εγκρίνει την απελευθέρωση  600 νησιωτικών περδικών στην Άνδρο, 1200 στη Θήρα, 600 στην Κέα, 1000 στη Μήλο, 1000 στη Μύκονο, 1000 στη Νάξο, 1000 στην Πάρο,  600 στη Σίφνο, 1500 στη Σύρο, 1000 στην Τήνο και 500 στη Σέριφο.

Για να υλοποιηθεί η απόφαση, η Δ΄ ΚΟΣΕ θα προμηθευτεί τις 10.000 νησιωτικές πέρδικες από το Κρατικό Εκτροφείο Ρεθύμνου, ή, αν δεν επαρκούν οι ποσότητες που διαθέτει,  από το Κρατικό Εκτροφείο Ι.Μ. Αγάθωνος της Φωκίδας και στη συνέχεια, θα τις κατανείμει  σε κάθε ένα από τα 11  νησιά. Προμήθεια από νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά εκτροφεία θα γίνει  μόνον  αν  τα κρατικά δεν διαθέτουν  τις 10.000 νησιωτικές πέρδικες και  δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση από τη λειτουργία της αρμόδιας υπηρεσίας. Για την περίπτωση επιλογής ιδιωτικού εκτροφείου απαιτείται η έγκριση της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων.

Ο εμπλουτισμός των βιοτόπων των ένδεκα νησιών του Νομού Κυκλάδων,  θα γίνει με δαπάνες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος , η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ την επίβλεψη θα έχει η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων της Α.Δ.Α.



οι στόχοι της Π.Ν.Α. για τον τουρισμό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση της προβολής μέσω του διαδικτύου και το ταυτόχρονο άνοιγμα νέων αγορών, καθώς και τον περιορισμό του all inclusive ως προσφερόμενο προϊόν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχει θέσει μεταξύ άλλων ως στόχο της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η αναφερόμενη στρατηγική είναι ενταγμένη στο πλάνο ανασχεδιασμού του τουριστικού προορισμού AegeanIslands, το οποίο στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην εισροή περισσότερων εσόδων από τον τουρισμό.

Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης η αίσθηση που επικρατεί για την πορεία της φετινής σεζόν μετά το κλείσιμο του πρώτου 7μηνου κάνει λόγο για διψήφια αύξηση στις αφίξεις και μονοψήφια άνοδο στα έσοδα. Παρ’ όλα ταύτα τόνισε τη δραματική πτώση του εσωτερικού τουρισμού που έχει πλήξει δεκάδες νησιά του Νοτίου Αιγαίου που στηρίζονταν παραδοσιακά στην εν λόγω αγορά.

Ο κ. Μαχαιρίδης τονίζει ότι η περιφέρεια στηρίζει ενέργειες εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος όπως την πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε για το “Ελληνικό Πρωινό” και άλλες γαστρονομικού τύπου πρωτοβουλίες φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με το άνοιγμα νέων αγορών υπογράμμιζε το στόχο προσέγγισης 60 αγορών από τις 45 που προσελκύει σήμερα το Νότιο Αιγαίο προσθέτοντας ότι στόχος της περιφέρειας είναι η προσέλκυση 2 εκατ. Τούρκων τουριστών τα προσεχή έτη.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ελευθερία Φτακλάκη σημείωσε ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας στον Τουρισμό σχεδιάζεται η δημιουργία Destination Marketing Organization (DMO) σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού όλου του Νοτίου Αιγαίου, ούτως ώστε κάθε προορισμός να δημιουργήσει ένα φορέα διαχείρισης του προορισμού του προκειμένου να επιτευχθεί στοχευμένη προσέλκυση των επισκεπτών.

Επίσης η κα Φτακλάκη αναφέρθηκε στην εισαγωγή νέων δομών καταγραφής του τουριστικού προϊόντος, όπως είναι η λειτουργία παρατηρητηρίου βιώσιμου τουρισμού και η ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού (ΟΤΑ, Ενώσεις Τουριστικών Φορέων) που θα συντονίζει τις δράσεις του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο συνάντησης του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με εκπροσώπους του τύπου και ακτινογραφώντας τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού επισήμανε: “Ως Φορείς του Αιγαίου επιδιώκουμε να οδηγηθούμε σε Κοινές Δράσεις στον Τουρισμό στον Πολιτισμό και στο Περιβάλλον. Πρέπει τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας πέραν της απόλαυσης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, να έχουν τη δυνατότητα και να γνωρίσουν τον κάθε τόπο, να γνωρίζουν την πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Περιβαλλοντικό μας Θησαυρό”.


και για όσους βρεθούν στην Πάρο…

Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα συνεχίζουν για μια ακόμη χρονιά το ταξίδι τους στην αυθεντική Πάρο, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε όσους βρεθούν στο νησί στις 23, 24, 25 Αυγούστου 2013.
Το τριήμερο, πολιτιστικό φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν σε βάθος τον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, μέσα από προτεινόμενους σταθμούς, επισκέψιμους χώρους και εκθέσεις, που πλαισιώνονται από διαλέξεις, συναυλίες, παιχνίδια και εργαστήρια.

Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης, αυτή τη χρονιά, αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του χωριού μέσα από τις πέντε αισθήσεις και σχεδιάζει βιωματικές δράσεις γύρω από το τρίπτυχο «παρατηρώ / ανακαλύπτω / αισθάνομαι».

Καθημερινά, από τις 19.00 στον παραδοσιακό οικισμό, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και η γενική αφίσα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.stimarpissa.gr και στα μέσα δικτύωσης (Facebook page: Διαδρομές στη Μάρπησσα, Youtube channel: Διαδρομές στη Μάρπησσα, Twitter: @stimarpissa )

Διαδρομές στη Μάρπησσα 2013 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
• 19.00 – «Το τρίβιαλ των αισθήσεων», παιχνίδι για παιδιά  [Προαύλιος Χώρος Κοινότητας Μάρπησσας]
• 20.00 – Έναρξη του φεστιβάλ [Προφήτης Ηλίας]
• 20.15 – Σόλο άρπα με τη Μαρία Χριστίνα [Προφήτης Ηλίας]
• 21.15 – «Παραμύθια σε στράτες πελαγίσιες... »  αφήγηση για ενήλικες με τους: Νίκη Κάπαρη – Αφήγηση, Γιάννης Ψειμάδας – Μουσικές ατμόσφαιρες, τραγούδι  
• 22.30 – Συναυλία με τον Σταύρο Λάντσια

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
• 08.00 – Τρύγος & πάτημα σταφυλιών.
Ο τρύγος θα γίνει στην περιοχή του Μώλου και οι μετακινήσεις θα γίνουν με αυτοκίνητο. Θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο.
• 18.45 – «Ταξίδι προς τη γη της επαγγελίας», Θεατρικοπαιδαγωγικό εργαστήριο με αφορμή το θεατρικό του Μάικ Κένι «Το Αγόρι με τη Βαλίτσα»
• 18.45 – «Παρατηρώ, Ανακαλύπτω, Αισθάνομαι παρέα με τα γλυπτά στο Μουσείο Περαντινού!»,
• 20.30 –«Αναζητώντας τη χαμένη ταυτότητα»
εργαστήριο για ενήλικες με τους: Παύλο Χατζηγρηγορίου (PhD/ΜSc Αρχιτεκτονικής) / Ευθύμιο Μαυρίκα (PhD Πολιτισμικής Επικοινωνίας & Τεχνολογίας)
«Ξυπνώντας το Τραγούδι των τοίχων» με τη Δανάη Στεφάνου (Μουσικολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.)
• 22.00 – Maraveyas Ilegal: Συναυλία
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
• 09.00 – «Ένα πρωινό στον υγρότοπο του Μώλου. Περιβαλλοντική δράση για παιδιά και ενήλικες στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος του WWF Ελλάς, Δίκτυο για την Παρακολούθηση των Υγρότοπων της Πάρου», με την Μαρία Νοΐδου (Συντονίστρια Εθελοντικών Δράσεων Προγράμματος του WWF Ελλάς "Προστασία νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας")
• 19.00 – «Καταγράφοντας τα φυτά της παριανής γης: αλήθεια και παραμύθια, εξηγήσεις και παρεξηγήσεις, αισθήσεις και παραισθήσεις»
• 20.00 – Εργαστήριο κεραμικής για ενήλικες από το Studio Yria
• 21.30 – Με τσαμπούνες και τουμπάκια
• 22.30 – Παραδοσιακό γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού
Παράλληλα λειτουργούν καθημερινά, 19.00 – 22.00 στον παραδοσιακό οικισμό σταθμοί με θέμα τις αισθήσεις, επισκέψιμοι χώροι, έκθεση φωτογραφίας των νικητών του διαγωνισμού «Διαδρομές στη Μάρπησσα 2012» .
Επίσης, εικαστικές διαδρομές / installation art από τις Άντα Αναστασέα, Ηρώ Βαβανού, Νατάσα Μπιζά και Μπέσσυ Ράλλη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. 

Red beach at .. your own risk… (!)

Κλειστή μέχρι .. νεοτέρας και μέχρι να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες για την αποκατάσταση και δημιουργία ασφαλών συνθηκών παραμονής στην παραλία, είναι η “κόκκινη” παραλία στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, μετά από κατολίσθηση  μεγάλου τμήματος του πρανούς που υπάρχει από πάνω της.

Παρ όλ αυτά και λόγο του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της παραλίας, δεν είναι λίγοι οι .. τολμηροί που επιλέγουν να αψηφήσουν τις οδηγίες και συστάσεις του Δήμου ( που τον κατοχυρώνουν και νομικά..) και της Αστυνομικής αρχής, που ουσιαστικά απαγορεύουν την πρόσβαση στην ακτή, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, (8.8)

Από το Δήμο Θήρας ανακοινώνεται ότι από την κατολίσθηση αποσχισμένου τμήματος πρανούς στην Κόκκινη παραλία της Κοινότητας Ακρωτηρίου, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για νέα αποκόλληση διπλανών τμημάτων, με προφανείς κινδύνους  για την ασφάλεια των  λουόμενων  και των  παρευρισκομένων  στην παραλία.

Για τους λόγους αυτούς η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων με την από 07/08/2013 απόφασή της απαγόρευσε την πρόσβαση προς την Κόκκινη Παραλία.

Ο Δήμος Θήρας κάνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να σεβαστούν τα απαγορευτικά σήματα και κιγκλιδώματα που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Θήρας επί του μονοπατιού και να μην προσεγγίζουν  σε καμιά περίπτωση την Κόκκινη παραλία για την δική τους ασφάλεια, μέχρι την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών παραμονής στην παραλία. 


Τετάρτη, Αυγούστου 07, 2013

Σαντορίνη, η νέα «σταρ» της Κίνας

Σύμφωνα με κείμενο (5.8.2013) της Σεμίνας Σαραντοπούλου για την εφημερίδα Καθημερινή,

Ο «Ερωτας στοΠεκίνο» είναι η πρώτη κινεζική ταινία που έχει για πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και διαφηµίζει ένα από τα οµορφότερα νησιά µας στην πλέον αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά του κόσμου.

«3, 2, 1... action!» Ο Κινέζος σκηνοθέτης Chen Sicheng δίνει το παράγγελµα σχεδόν ψιθυριστά, για να µην ενοχλήσει τα δεκάδες ζευγάρια που απολαµβάνουν το ηλιοβασίλεµα στο Ηµεροβίγλι. Η ροµαντική σκηνή εκτυλίσσεται σε µια πισίνα που «βλέπει» την Καλντέρα από ψηλά - τα περίπου 100 µέλη του συνεργείου είναι στις θέσεις τους και παρακολουθούν, µέχρι που ένας ξαφνικός άνεµος «χαλάει» το ντεκόρ, σπάει κάτι µπουκάλια στο τραπέζι, σηκώνει το φόρεµα της σταρ και προκαλεί µίνι πανικό. «Cut!» λέει ο σκηνοθέτης και τρέχει αλαφιασµένος προς το µόνιτορ.

Ο Tony Leung και η Carina Lau, οι πρωταγωνιστές της ταινίας, τον αγνοούν και συνεχίζουν να χορεύουν βαλς υπό τους ήχους ακορντεόν και µπουζουκιού που παίζουν τρεις ντόπιοι µουσικοί. Με φόντο τον πορφυρό ουρανό, ζητούν από ένα µέλος της παραγωγής να τους απαθανατίσει. 
Η φωτογραφία ανεβαίνει στο Weibo (το κινεζικό Twitter) µε τον τίτλο «µελτέµι», κοινοποιείται στα 9.950.000 followers της ηθοποιού και σε δευτερόλεπτα συγκεντρώνει αµέτρητα σχόλια θαυµασµού, του τύπου «επίγειος παράδεισος». 

Σκέφτοµαι πως αν είναι τέτοια η ανταπόκριση σε ένα απλό «τουιτάρισµα» από επτά ηµέρες γυρισµάτων της ροµαντικής ταινίας «Ερωτας στο Πεκίνο» στη Σαντορίνη, τι έχει να γίνει στο αποκορύφωµα της διαφηµιστικής εκστρατείας, που θα περιλαµβάνει τηλεοπτικά σποτ, «τίζερ», «µπάνερ» στο Ιντερνετ, αφίσες κ.λπ. Οσο περισσότεροι δουν την ταινία, τόσο περισσότεροι θα γοητευτούν από το διασηµότερο ελληνικό νησί.

Την εκτέλεση της παραγωγής έχει αναλάβει η Wanda Media, θυγατρική ενός από τους µεγαλύτερους κινεζικούς επιχειρηµατικούς οµίλους, που δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους -real estate, τουρισµό, ψυχαγωγία- και έχει τζίρο της τάξεως των 23 δισ. δολαρίων το χρόνο. Για το ελληνικό κοµµάτι των γυρισµάτων, συνεργάστηκε µε την Boo Productions, την εταιρεία πίσω από ταινίες όπως ο «Κυνόδοντας». Το «Beijing Love Story» είναι κινηµατογραφική µεταφορά της οµώνυµης δηµοφιλέστατης τηλεοπτικής σειράς που µετράει 30 δισ. «προβολές» επεισοδίων στο Ιντερνετ από το 2012 (!). 

Η πρεµιέρα έχει προγραµµατιστεί για το Φεβρουάριο του 2014, ώστε να συµπέσει µε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (…) και το πλάνο διανοµής της ταινίας περιλαµβάνει 50.000 προβολές σε 300 πόλεις. Οταν ολοκληρώσει τον κύκλο της (σε αίθουσες, DVD, τηλεοπτικές προβολές και ∆ιαδίκτυο), αναµένεται να την έχουν δει 214 εκατ. Κινέζοι, ενώ σκοπός των δηµιουργών είναι να διεκδικήσει και καλλιτεχνικές δάφνες σε διεθνή φεστιβάλ όπως των Καννών, της Βενετίας και του Τόκιο. Η υπόθεση; Ενα παντρεµένο ζευγάρι από το Πεκίνο προσπαθεί να αναθερµάνει τον έρωτά του ταξιδεύοντας µέχρι τη Σαντορίνη.

«Επρεπε να διαλέξουµε ανάµεσα στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ελλάδα», µου εξηγεί (µε τη βοήθεια διερµηνέα) ο σκηνοθέτης όταν τον ρωτάω γιατί επέλεξε για τα γυρίσµατα το διασηµότερο ελληνικό νησί. «Το Αιγαίο, στη χώρα µου, συµβολίζει την ιερή γη της αγάπης. Καµία φωτογραφία σε κανένα πρακτορείο ανά τον κόσµο δεν είναι ικανή να απεικονίσει τη µαγεία αυτού του τόπου. Ηρθα αποφασισµένος να γυρίσω την πρώτη κινεζική ταινία στην Ελλάδα και να δείξω τι σηµαίνει να ξυπνάς και να κοιµάσαι νιώθοντας ευλογηµένος. Ετσι αισθάνοµαι εδώ».

Ολα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2012, όταν ο Φωκίων ∆ρόσος, διευθύνων σύµβουλος και συνιδρυτής του My Odyssey Travel (εταιρεία που εξειδικεύεται σε ταξίδια για Κινέζους υψηλού εισοδήµατος), βρέθηκε στο Πεκίνο, όπου τον προσέγγισε η Wanda Media. «Οντας σκληροί διαπραγµατευτές, ζητούσαν να καλυφθούν το σύνολο του κόστους των γυρισµάτων, τα αεροπορικά εισιτήρια, η διαµονή, τα γεύµατα και, επιπλέον, το ποσό των 250.000 ευρώ ως αντάλλαγµα για την προβολή της χώρας µας στην Κίνα», θυµάται. «Οι διαπραγµατεύσεις διήρκεσαν πέντε µήνες και συνάντησαν κάθε λογής εµπόδια - από την απροθυµία ξενοδόχων να προσφέρουν δωρεάν φιλοξενία στην πολυµελή οµάδα παραγωγής τέλη Ιουλίου έως την υποτυπώδη παρουσία του ΕΟΤ στην Κίνα, µε µία υπάλληλο για µια χώρα 1,5 δισ. ανθρώπων». Τελικά η ταινία «ήρθε» στην Ελλάδα. «Και να σηµειώσουµε ότι οι άνθρωποι ήρθαν σχεδόν εξ ολοκλήρου µε δικά τους έξοδα, αφού το κόστος που τελικά ανέλαβε το κράτος είναι ορισµένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια», συµπληρώνει ο ίδιος.
Το θέµα είναι πώς θα συνεχίσουν να έρχονται, και µάλιστα πολύ περισσότεροι. Το 2011, από τα 16,4 εκατοµµύρια αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα, µόνο 50.000 προέρχονταν από την Κίνα - ποσοστό απειροελάχιστο σε σχέση όχι µόνο µε τον πληθυσµό της, αλλά και αναλογικά µε τα τρία εκατοµµύρια Κινέζους που έχουν περιουσία άνω των 10 εκατ. δολαρίων, τα 70,2 εκατοµµύρια που ταξιδεύουν ετησίως στο εξωτερικό και τα 4 εκατοµµύρια που έφτασαν µέχρι κάποια χώρα της Ευρώπης.

Πώς λοιπόν θα προτιµήσουν περισσότεροι την Ελλάδα; Ζητώ τη γνώµη του πρωταγωνιστή Tony Leung, τέσσερις φορές βραβευµένου µε τα αντίστοιχα «Οσκαρ» του Χονγκ Κονγκ, µεγάλου σταρ στην πατρίδα του, αλλά και γνωστού στο ευρωπαϊκό κοινό κυρίως από το ρόλο του στον «Εραστή», του Ζαν Ζακ Ανό. «Ταξίδι για τους Ευρωπαίους, σηµαίνει χαλάρωση, βουτιές στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία. Για εµάς σηµαίνει βόλτα στα αξιοθέατα, καλό φαγητό, αγορές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η Κίνα είναι µακριά κι έτσι κάθε απόδραση την αντιλαµβανόµαστε ως ευκαιρία για εξερεύνηση, σαν µια εµπειρία ζωής», απαντά. «Η Ελλάδα, από άποψη πολιτισµού, είναι η αρχή των πάντων. Από τη µυθολογία και τα αρχαία µέχρι τους Ολυµπιακούς Αγώνες, έχει τεράστιο ενδιαφέρον ως τόπος. Μόνο που η εικόνα που προβάλλει προς τα έξω εστιάζει πολύ στο κοµµάτι της ψυχαγωγίας και λιγότερο σε αυτό της ιστορίας. Οταν ήµουν µικρός, άκουγα ιστορίες για τους Σπαρτιάτες, τους θεούς του Ολύµπου, τον Οδυσσέα και την πιστή Πηνελόπη. ∆υσκολεύοµαι να πιστέψω ότι βρίσκοµαι εδώ, στη χώρα όπου ξεκίνησαν όλα».

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/08/2013_512727


οι ξένοι γνωρίζουν την Ελλάδα μέσα και από τη γαστρονομία της


Ενα αμαξάκι περιπλανιέται στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Οι αναβάτες του αποβιβάζονται συχνά-πυκνά και δοκιμάζουν στα παραδοσιακά μαγαζιά του νησιού κερκυραϊκή μπίρα, νούμπουλο και τσιτσιμπίρα. Συνεπαρμένη η ομάδα θα καταλήξει σε εστιατόριο, όπου ύστερα από ένα απαιτητικό μάθημα μαγειρικής, οι φερέλπιδες μάγειρες θα γευτούν ό,τι μαγείρεψαν - κορυφαίες κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ...
Σε άλλο σημείο της Ελλάδας, στο Τρίκερι του Παγασητικού οι επισκέπτες μαθαίνουν από τις νοικοκυρές να παρασκευάζουν παραδοσιακή πίτα, που ψήνεται ενόσω κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και βγαίνοντας ανακαλύπτουν ένα πανεράκι με καραβίδες-χορεύτριες, που ακόμα σαλεύουν...

Οι παραπάνω μαγευτικές εικόνες δεν προέρχονται από κάποια κινηματογραφική ταινία γυρισμένη στην πατρίδα μας, αλλά αποτελούν το πρόγραμμα διακοπών πολλών ξένων επισκεπτών, που επιλέγουν να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από τη γαστρονομία της. «Ενθερμοι οπαδοί του γαστρονομικού τουρισμού είναι οι Αμερικανοί και οι Καναδοί, αλλά πολλές κρατήσεις έχουμε και από την Ινδονησία και την Ινδία» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ελευθεριάδης, επικεφαλής της εταιρείας Places and Flavors που οργανώνει γαστρονομικά τουρ σε όλη την Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας www.culinaryexperiences.gr

«Με τη διεθνή στροφή στη γαστρονομία διογκώνεται το ενδιαφέρον για τον γαστρονομικό τουρισμό» συμπληρώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «αναλογιστείτε ότι στη γειτονική Σερβία εκπέμπει τηλεοπτικός σταθμός με πρόγραμμα μαγειρικής όλο το 24ωρο». Φυσικά, υπό τον όρο «γαστρονομικός τουρισμός» δεν θα πρέπει να φανταστούμε τη μετάδοση «στείρας» γνώσης στους αλλοδαπούς τουρίστες. «Υπάρχει αλληλεπίδραση, καθώς ταυτόχρονα πραγματοποιούνται από μαθήματα μαγειρικής έως σεμινάρια food photography».

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της εξοικείωσης των επισκεπτών με την ελληνική κουζίνα, εντάσσεται η γνωριμία με την ελληνική φύση και την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων: ελαιολάδου, κρασιού, τυριού. «Αλλοτε ξυπνάμε την ομάδα από τις 5 π.μ. και τους πηγαίνουμε για άρμεγμα και μετά τους οδηγούμε στο τυροκομείο, άλλοτε στον τρύγο στα οινοποιεία της Νάουσας». Αλλωστε, η ενημέρωση των ξένων επισκεπτών για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχή εξαγωγή τους... «Ουκ ολίγες φορές ψάχνουν τις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και το ιταλικό ελαιόλαδο ή άλλοτε μας ζητούν δακτυλογραφημένες τις συνταγές για να μαγειρέψουν τα ελληνικά πιάτα στην πατρίδα τους...» περιγράφει ο κ. Ελευθεριάδης.

«Πολλοί από τους πελάτες μας προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, εκπλήσσονται με όσα τους δείχνουμε, καθώς έως τότε νόμιζαν ότι Ελλάδα είναι μόνον οι παραλίες της Μυκόνου και της Σαντορίνης» σημειώνει ο κ. Αντώνης Ορρος, υπεύθυνος των εν λόγω προγραμμάτων στο www.culinaryadventuresgreece.com  «άλλωστε, η σεζόν για τον γαστρονομικό τουρισμό είναι ιδιαίτερα διευρυμένη, ξεκινά τον Απρίλιο και ενδέχεται να κρατήσει έως τον Νοέμβριο».

«Σε όσους έχουν πίσω τους ένα υπερατλαντικό ταξίδι, προσφέρουμε μια γαστρονομική περιπλάνηση περισσότερων ημερών, που μπορεί να φθάσει και τις δεκατέσσερις μέρες» προσθέτει ο κ. Ορρος. Και καταλήγει: «Τους επιβιβάζουμε σε τράτες για να παρακολουθήσουν ζωντανά ψάρεμα ή τους οδηγούμε στην κουζίνα μιας περίφημης μαγείρισσας που φτιάχνει χειροποίητες χυλοπίτες» διηγείται. «Από την περιήγηση δεν αφαιρούμε και ξεναγήσεις, γιατί επιθυμία των ανθρώπων αυτών είναι να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό στο σύνολό του». 

συνεργασία Π.Ν.Α.- τηλεοπτικού δικτύου ARTE, σε ντοκιμαντέρ για την Σύρο

Την διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της στο έργο της Γαλλίδας παραγωγού κα Sylvie Steinebach και θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στα μέλη του αποτελούμενου από τέσσερα άτομα τηλεοπτικού συνεργείου της  για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με σημείο αναφοράς τη Σύρο, παρείχε σήμερα, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Όπως τόνισε η κα Steinebach, η οποία δήλωσε γοητευμένη από το νησί και τους κατοίκους της, η ημίωρη παραγωγή  θα γίνει για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARTE και τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του ο κ. Πουσσαίος, αφού ευχαρίστησε την κα Steinebach για την επιλογή, και επεσήμανε την κοινή πολιτιστική κουλτούρα των δύο χωρών, έθεσε εαυτόν αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων στη διάθεση της Γαλλικής εταιρείας παραγωγής προκειμένου να επιτευχθεί το αρτιότερο δυνατό αποτέλεσμα στην προσπάθεια ανάδειξης της έδρας της Περιφέρειας με εφόδια τη μοναδική ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική φυσιογνωμία της.

Α.Κ. ένας χώρος υψηλής αισθητικής για την φιλοξενία των έργων της οικογένειας Ασιμή - Κολαΐτου

Τον χώρο που δημιούργησαν με αγάπη και “μεράκι” σε συνδιασμό και υψηλά αισθητικά κριτήρια, για την φιλοξενία των έργων τους, παρουσίασαν στους πολυάριθμους φίλους τους και στο φιλότεχνο κοινό της Σαντορίνης, ο γνωστός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής και η  σύζυγός του, γλύπτρια, Ελένη Κολαΐτου, το βράδυ της Παρασκευής 2 Αυγούστου.

Το όμορφο και καλόγουστο κτήριο που δημιουργήθηκε με την μεγάλη προσωπική φροντίδα στην παραμικρή λεπτομέρεια, από πλευράς του καλλιτεχνικού ζευγαριού, παρέχει πλέον την δυνατότητα στον κ. Ασιμή και την κ. Κολαίτου, να παρουσιάσουν τα έργα τους, στους μεγάλους και φωτεινούς χώρους του που τα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο..

Αυτό δε που έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε είναι πως η οικογενειακή κουλτούρα συνεχίζεται και στην επόμενη γενιά νέων καλλιτεχνών, με τον Κάτωνα και την Μαριάννα Ασιμή να φιλοξενούν στον χώρο “Α.Κ.” και να παρουσιάζουν και τις δικές τους δουλειές και εικαστικές προτάσεις.

Ο Κάτωνας Ασιμής είναι απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ., ζωγράφος, και επιμελητής ζωγραφικών και εικαστικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με συμμετοχές τόσο ως εικαστικός όσο και ως επιμελητής σε εκθέσεις του εξωτερικού, έργα του οποίου πλέον εκτίθενται στον χώρο “Α.Κ.” στην Σαντορίνη.
Άλλωστε, ένα από τα πλέον δημοφιλή και φωτογραφημένα έργα κατά την διάρκρια των εγκαινίων του χώρου ήταν δικό του..

Η Μαριάννα Ασιμή, ηθοποιός, απόφοιτη θεατρικής σχολής, συμβάλλοντας κι εκείνη στην διοργάνωση και παρουσίαση της όμορφης γιορτής των εγκαινίων, συμμετείχε παρουσιάζοντας την προσωπική της δημιουργία, την video performance ''Cell'' την οποία παρακολούθησε και χειροκρότησε με ειλικρινή ικανοποίηση και ενθουσιασμό το κοινό της εκδήλωσης.

Την όμορφη γιορτή υποστήριξαν και στόλισαν με την παρουσία τους η Ειρήνη Τσιρακίδου και η Λάουρα Γκίνη, σοπράνο και πιανίστα, παρουσιάζοντας άριες από τις όπερες των Ponchielli, Berlioz, Massenet και Tchaikovsky, ενώ κατά την διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία μικρού μήκους "AK" με θέμα το εργο των καλλιτεχνών Χριστόφορου Ασιμή , Ελένης Κολαίτου, Κάτωνα Ασιμή, Μαριάννας Ασιμή και την επίδραση της Σαντορίνης στην εως τώρα καλλιτεχνική τους δράση, σε σενάριο της Ελιζαμπέτας Γεωργιάδου, σκηνοθεσία του Ευθύμη Σανίδη και μουσική της Λάουρας Γκίνη.

Το κτήριο «Α.Κ.» βρίσκεται στον δρόμο Φηρών - Πύργου σε έναν αυτόνομο και ανεξάρτητο χώρο, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος εικαστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Για πληροφορίες σχετικές με τον χώρο μπορείτε να επικοινωνείτε και με την σελίδα του στο facebook : https://www.facebook.com/events/500318780046437/








μια από τις δημοφιλέστερες εκδηλώσεις και φέτος, η «Γιορτή της Βεντέμας»

Μια από τις δημοφιλέστερες γιορτές και φέτος το καλοκαίρι μιας και συγκέντρωσε περισσότερα απο 3.000 άτομα ήταν η «Γιορτή της Βεντέμας» που διοργάνωσε η Santo Wines το Σάββατο 3 Αυγούστου, μια γιορτή αφιερωμένη στους αγρότες της Σαντορίνης που καλλιεργώντας με μεράκι και φροντίδα τη γη τους, παράγουν τα σταφύλια, την πρώτη ύλη για τα ιδιαίτερα και μοναδικά σε χαρακτηριστικά κρασιά της Σαντορίνης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κατά την διάρκεια της γιορτής παρουσιάστηκε η «αναβίωση των εθίμων του τρύγου» όπως αυτός πραγματοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια (τα οποία και σε πολλές περιπτώσεις «ισχύουν» και διατηρούνται και στις μέρες μας..) από κατοίκους του νησιού.

Η γιορτή συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολύ κόσμο, ντόπιους αλλά και επισκέπτες,  που απολαμβάνουν την βραδιά ο οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας του τρύγου..

Στην γιορτή προσφέρετε κάθε χρόνο δωρεάν φαγητό, νόστιμη φάβα και τοπικά προιόντα, καθώς και κρασί, Ασύρτικο, από την Santo Wines

κάθε χρόνο και .. καλύτερα..! - η γιορτή της Εστίας του Πύργου

Περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά συγκέντρωσε φέτος η γιορτή «του χωριού του» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία» του Πύργου, το βράδυ της Δευτέρας 5 Αυγούστου στον χώρο «επάνω» από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Κατά την διάρκεια της, για μια ακόμη φορά, πλούσιας γιορτής προσφέρθηκε σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πλούσιο φαγητό και ντόπιο Σαντορινιό κρασάκι, ενώ κατά την διάρκειά της την πραγματικά πολύ καλή δουλειά της παρουσίασε η χορευτική ομάδα των παιδιών του χωριού, η οποία υπο την καθοδήγηση της δασκάλας παραδοσιακών χωρών Αρτεμίας Δεναξά, παρουσίασε τοπικούς, Σαντορινιούς, παραδοσιακούς χορούς, καθώς και χορούς άλλων περιοχών. 
Για μια ακόμη φορά η ομάδα των νέων χορευτών χειροκροτήθηκε από όλους όσους την παρακολούθησαν, για το αποτέλεσμα της καλής και προσεγμένης δουλειάς της…

Και φέτος, το παρόν του στην γιορτή έδωσε πλήθος κόσμου, κάτοικοι του χωριού του Πύργου καθώς και άλλων περιοχών του νησιού, που απ ότι .. φάνηκε και «αποδείχθηκε» στην πράξη! απόλαυσαν την γιορτή .. χορεύοντας, τραγουδώντας και περνώντας πολύ καλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες..

Το μουσικό πρόγραμμα υποστήριξαν με πραγματικά πολύ ωραίο τρόπο, παίζοντας και ερμηνεύοντας όμορφα, παραδοσιακά νησιώτικα, Σαντορινιά αλλά και λαϊκά τραγούδια, το συγκρότημα του Σπύρου Βασσάλου -με τα Αηδονάκια του!- από το Εμπορείο!

Η γιορτή διοργανώθηκε για μια ακόμη χρονιά με συνέπεια, αγάπη, φροντίδα και μεράκι από τα μέλη του συλλόγου «Εστία» Πύργου Καλλίστης Θήρας, και τον άξιο πρόεδρό του που στηρίζει όσο καλύτερα μπορεί κάθε πρωτοβουλία και ιδέα σχετική με την προβολή του χωριού του, την διατήρηση των εθίμων αλλά και της εικόνας του πανέμορφου οικισμού, καθώς και της υποστήριξης και ομοψυχίας για τον τόπο τους, των κατοίκων του. 

παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Θήρας για το νέο νοσοκομείο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος θα παρουσιάσει την πρόταση του Δήμου για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, σε Συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 13.8.2013 και ώρα 10:00π.μ. στο χώρο συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

νέες διακρίσεις για Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Νάξο και Ζάκυνθο

Τέσσερα ελληνικά νησιά βραβεύτηκαν για μια ακόμη φορά πριν από λίγες ημέρες από το Tripadvisor.com, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά sites παγκοσμίως, καθώς συγκαταλέγονται στους δέκα καλύτερους νησιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2013, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών-μελών του.

Η Σαντορίνη καταλαμβάνει μάλιστα την πρώτη θέση και η Κεφαλονιά τη δεύτερη, ενώ η Νάξος αναδείχθηκε στην τέταρτη και η Ζάκυνθος στη έβδομη θέση. Συγχρόνως, η Σαντορίνη κατατάχθηκε στην 5η θέση των δημοφιλέστερων νησιωτικών προορισμών στον κόσμο, αποσπώντας έτσι διπλή διάκριση.

Το TripAdvisor.com προσελκύει κάθε μήνα πάνω από 50 εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν ελεύθερα να δημοσιεύουν σχόλια και κριτικές για προορισμούς, αξιοθέατα, καταλύματα, χώρους εστίασης και μεταφορικά μέσα, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να αναρτούν φωτογραφίες και video από τα ταξίδια τους.

Για τη Σαντορίνη, η ιστοσελίδα αναφέρει πως «ακόμα κι αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ σε αυτό το κυκλαδίτικο νησί, είναι βέβαιο πως θα το αναγνωρίσετε αμέσως –πολύχρωμα σπίτια λαξευμένα στους βράχους, ζαφειρένια νερά, αστραφτερά λευκά σπίτια με μικρούς τρούλους, ουρανός με μοναδικές αποχρώσεις.
Εδώ θα βρείτε τη γαλήνη, όταν θα περιηγείστε στις παραλίες με τη μαύρη άμμο ή στα σοκάκια των γραφικών χωριών, όπως το Ημεροβίγλι.
Η πανέμορφη Οία είναι παγκοσμίως διάσημη για το ηλιοβασίλεμά της, που μοιάζει “βγαλμένο” από την παλέτα ενός ζωγράφου».

Σχετικά με το νησί της Κεφαλονιάς επιφυλάσσει μία ακόμα διθυραμβική παρουσίαση, σημειώνοντας ότι τα «ζαφειρένια νερά του είναι γεμάτα ιστορία» αφού «το νησί αυτό ήταν η πατρίδα του Ομηρικού Οδυσσέα, αν και ευτυχώς εσείς δεν θα χρειαστείτε δέκα χρόνια για να φτάσετε εκεί».
Ως μοναδική μείξη σπουδαίων αρχαίων μνημείων και υπέροχων παραλιών παρουσιάζει το Trip Advisor τη Νάξο τονίζοντας ότι αποτελεί ένα «λευκό σημείο στα γαλάζια νερά του Αιγαίου πελάγους». 

Η ιστοσελίδα επισημαίνει πως η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο βασιλιάς των Θεών Δίας και προσθέτει: «Μόλις φτάσετε, ανηφορίστε στο λόφο όπου βρίσκεται η Πορτάρα, η επιβλητική πέτρινη πύλη ενός αρχαίου ναού που δεν υπάρχει πλέον και η οποία αποτελεί το σύμβολο του νησιού. Από εκεί, η θέα του νησιού και της θάλασσας την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι εκπληκτική».

Τέλος, για τη Ζάκυνθο υπογραμμίζει πως «τα νησιά του Ιουνίου πελάγους αποτελούν σπάνιους παραδείσους, με καταγάλανα νερά και παραλίες με μεταξένια άμμο. Όλα μοιάζουν σαν να έχουν περάσει από… photoshop, όμως δεν είναι παρά η Μητέρα Φύση στην πιο παρθένα και λαμπρή εκδοχή της.


Πηγή: www.visitgreece.gr 

προβολή αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις ΗΠΑ

Προβολή αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις ΗΠΑ όσο και σε διεθνή κλίμακα εξασφαλίστηκε για τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και γενικότερα για τον ελληνικό τουριστικό προορισμό μέσα από την ψυχαγωγική εκπομπή «Κeeping up with the Kardashians», η οποία μεταδίδεται από το δίκτυο e-entertainment του ομίλου NBC Universal σε 85 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ και σε πάνω από 600 εκατ. δέκτες διεθνώς.

Η πρόσκληση για να γίνουν τα γυρίσματα στην Ελλάδα απεστάλη προς την παραγωγή της εκπομπής από το Ελληνικό Αμερικανικό Τουριστικό Επιμελητήριο.

Τα 2 από τα 3 επεισόδια της εκπομπής που γυρίστηκαν στην Ελλάδα μεταδόθηκαν πρόσφατα. «Χάρη στην επίσκεψη των Kardashians και την παραγωγή στην Ελλάδα, η Μύκονος και η Σαντορίνη θεωρούνται οι πλέον μοντέρνοι προορισμοί του καλοκαιριού για όλο τον κόσμο», τονίζει σε σχετικό άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Hello.


Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του Κ.Κ.Ε. - ανακοίνωση για τις τιμές των σταφυλιών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Ξεκίνησε και φέτος ο τρύγος στο νησί μας ΧΩΡΙΣ όμως να έχει ανακοινωθεί η τιμή του κιλού των σταφυλιών! Χρόνια τώρα, ξεκινά ο τρύγος, Ένωση, οινοπαραγωγοί και έμποροι παίρνουν την παραγωγή του αγρότη, χωρίς να λένε πότε και πόσο θα την πληρώσουν.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί για πάνω από 4-5 χρόνια. Και φυσικά όταν εξοφλείται, η τιμή αγοράς του κιλού των σταφυλιών είναι κατά πολύ ΚΑΤΩ της τιμής κόστους.

Αυτή η αγροτική πολιτική που χρόνο με το χρόνο ξεκληρίζει τον αγρότη, έχει όνομα κι επώνυμο : Είναι η πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα κόμματα έχουν σαν «ευαγγέλιο» την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μονόδρομο την παραμονή μας σε αυτή.

Ευθύνες όμως έχουν και οι πουλημένες ηγεσίες του αγροτο-συνεταιριστικού κινήματος (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΟΣΟ) για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Ευθύνες τοπικά έχει και η σημερινή διοίκηση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ. Ξεπούλησαν ξεδιάντροπα το εμπορικό της τμήμα στον ΤΣΑΝΤΑΛΗ ενώ βάζουν πλάτες για να υλοποιηθεί αυτή η αντι- αγροτική πολιτική και στο νησί μας.

Η εμπειρία που πλέον διαθέτουν οι αγρότες της Σαντορίνης είναι αρκετά μεγάλη. Συμπεράσματα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχουν βγάλει.

Επιβάλλεται να παλέψουν με το ταξικό κίνημα και να φτιάξουν τη λαϊκή τους συμμαχία.
Για να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ. Για να φτιάξουν τη δική τους εξουσία, όπου οι ίδιοι θα διαφεντεύουν τον κόπο του,  χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές τους.

Σαντορίνη, 05 Αυγούστου 2013
Η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του Κ.Κ.Ε.


Τρίτη, Αυγούστου 06, 2013

απόψε η (7.8.2013) συναυλία!

Απόψε αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο του φετινού του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι»  προσκαλώντας μας να παρακολουθήσουμε την συναυλία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μπάμπη Στόκα, Δημήτρη Σταρόβα και Ζηνοβίας Αρβανιτίδου που θα πραγματοποιηθεί στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου στις 22.00!

Τα εισιτήρια προπωλούνται ήδη από μέλη του συλλόγου ενώ θα διατίθενται και στην είσοδο του χώρου της συναυλίας.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 15 ευρώ. 

συνεχίζεται το φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη – απόψε (7.8) τρίο εγχόρδων από τη Βιέννη

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2013 συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 7/8 με ένα ρεσιτάλ κλασικής μουσικής από ένα τρίο εγχόρδων από τη Βιέννη, το οποίο αποτελούν η Ελληνίδα Λουκία Λουλάκη στο βιολοντσέλο, η Πολωνή Magdalena Wieckowska στο βιολί και ο Ισπανός Damian Posse στο κοντραμπάσο.

Οι δύο ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες νέες σολίστ, μέλη του Trio 92 που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Τεχνών της Βιέννης, συμπράττουν σήμερα με τον βιρτουόζο πολυβραβευμένο Ισπανό κοντραμπασίστα Damian Posse σε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ. Τρεις νέοι καλλιτέχνες που έχουν ήδη αρχίσει να ξεχωρίζουν διεθνώς στον εκλεκτικό χώρο της κλασικής μουσικής.

Τοπρόγραμμα περιλαμβάνεισυνθέσειςτων Carl Friedrich Abel (trio sonata no 1, op 9), Antonio Vivaldi (sonata for violin and basso continuo no 5), Gioachino Rossini (duet for cello and double bass in d major), Michael Haydn (divertimento in c major), Astor Piazzola (libertango), Vittorio Monti (czardas).
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη καθώς και για φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα  https://www.facebook.com/MegaroGyzi

Με επιτυχία και με θετικότατα σχόλια από όλους όσους βρέθηκαν στο Μέγαρο Γκύζη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «ARTFORALL» την Πέμπτη 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο στην οποία συμμετέχουν (με τρία ζωγραφικά έργα 50Χ50 εκ. ο καθένας) τριάντα επτά νέοι εικαστικοί δημιουργοί της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με τη σύμπραξη του καθηγητή τους στην ΑΣΚΤ Πάνου Χαραλάμπους. 

Η έκθεση είναι ένα εικαστικό ταξίδι στις βασικές ιστορικές φόρμες του 20ου αιώνα από τον Σεζάν μέχρι σήμερα, διαρκεί τρεις μήνες (από 10 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2013) και φιλοξενείται στην όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Συμμετέχουν:
Αθανασιάδου Ελένη, Αλιγιζάκη Μαριλένα, Αναγνωστοπούλου Αλεξάνδρα, Βούλγαρης Κώστας, Βύρρα Μαρία, Γκαρδιακός Σωτήρης, Γκουλέμα Νικολέττα, Δακτυλίδη Ολίνα, Djepaxhija Beskida, Ευσταθοπούλου Αλεξία, Ζερβού Δήμητρα, Θεοδώρου Μάρκος, Θηβαίου Μαίρη, Καρατζά Λίλα, Κοκκαλιάρης Ανδρέας, Κολυμπίρη Μαριλία, Κουρκουνάκη Στέλλα, Κράλλης Άγγελος, Λίνα Χριστίνα, Λουίζου Μαρία, Λύκου Ίσις, Μάντζου-Σακελλαριάδου Αλεξάνδρα, Μαυραειδής Άγγελος, Μητάκου Βασιλική, Νίκας Γιώργος, Ντουντουνάκη Εβελίνα, Ντουράκος Έκτορας, Παναγοπούλου Χριστίνα, Παύλου Αναστασία, Πρόκου Νίκη, Ρεντλ Μαριλίζα, Σπηλιωτόπουλος Ανδρέας, Σταθόπουλος Νίκος, Ταπεινού Μάγια, Τζιάλλας Βασίλης, Τσιρίγου Δέσποινα, Τσόπτση Ραφαέλλα.
Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου - 10 Σεπτεμβρίου 2013. 

Γεράσιμος Ανδρεάτος και Φωτεινή Βελεσιώτου (9.8) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μεσαριάς..

Την εξαιρετική ιδέα να καλέσει για μια συναυλία φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Φωτεινή Βελεσιώτου, είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Μεσαριάς ο «Άγιος Δημήτριος» ο οποίος καλεί .. επίσης και τον κόσμο του νησιού να την παρακολουθήσει απόψε Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 21.30 στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στην συναυλία με τίτλο "Τα μινόρε της καρδιάς μας" αναμένεται να παρουσιαστούν με τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο των καλλιτεχνών που θα την υποστηρίξουν μουσικά και ερμηνευτικά, πολλά από τα καλύτερα παλιά, αλλά και νέα, ελληνικά ελαφρολαϊκά τραγούδια που χουν γράψει το καθένα την δικιά του ιστορία στις καρδιές μας…

Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη. 

Για την Φωτεινή Βελεσιώτου, επέλεξα τις «Μέλισσες» που είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια (χωρίς .. δευτερη κουβέντα..!)  παρά την διάσταση των απόψεων που υπάρχει μεταξύ των.. συνεργατών της σελίδας που έχουν πραγματοποιήσει ρεκόρ ακροάσεων στο .. «θα με δικάσει»… ! 

Δευτέρα, Αυγούστου 05, 2013

μια όμορφη και οργανωμένη Σαντορίνη .....

Πιο όμορφη, αλλά πολύ περισσότερο κι όπως θα μπορούσαν να κρίνουν οι μόνιμοι κάτοικοί της, πιο οργανωμένη παρά ποτέ είναι και .. αποδεικνύεται αυτήν την εποχή της αυξημένης κινητικότητας, η Σαντορίνη. Η Σαντορίνη των χιλιάδων καθημερινά, και αυτή την εποχή επισκεπτών..

Και κάνοντας λόγο για οργάνωση, αναφερόμαστε σε σειρά θεμάτων που .. εκκρεμούσαν ή δεν είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αποτελούσαν αιτήματα των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού.

Μερικά από αυτά είναι τα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί σε πολλά σημεία της πόλης του νησιού, των Φηρών, και που ήδη και από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού εξυπηρετούν τους επισκέπτες του, δίνοντάς τους την ευκαιρία να περπατήσουν κεντρικά σημεία της πόλης χωρίς να εμποδίζονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τα οποία (τα πεζοδρόμια..) σε συνδιασμό με τα μέτρα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τα αυτοκίνητα που εφαρμόστηκαν φέτος νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, έχουν ως αποτέλεσμα μια πόλη πιο .. οργανωμένη παρά ποτέ, έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της καθ όλη την διάρκεια του .. καλοκαιρινού 24ωρου.

Οι δε χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων που λειτουργούν φέτος είναι κι αυτοί πιο .. πολλοί και οργανωμένοι από κάθε προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο, καθαροί και δωρεάν σε χρήση, να φιλοξενήσουν τα χιλιάδες αυτοκίνητα και τους οδηγούς τους που έχουν προορισμό τα Φηρά.
Πολλοί από τους χώρους στάθμευσης ασφαλτοστρώθηκαν, επεκτάθηκαν και ουσιαστικά οργανώθηκαν φέτος, όπως ο μεγάλος χώρος που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Φηροστεφνιού, ο οποίος για πρώτη φορά έχει διαφορετικές εισόδους και εξόδους για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται και εξέρχονται από τον χώρο στάθμευσης με σκοπό και τελικά αποτέλεσμα η φετινή εικόνα σε τίποτε να μην θυμίζει το μποτιλιάρισμα και τον εκνευρισμό που το συνόδευε, τα προηγούμενα χρόνια..

Τα περισσότερα από 5 μεγάλα, οργανωμένα και δωρεάν σε χρήση πάρκιγκ που υπάρχουν στα Φηρά εξυπηρετούν καλύτερα παρά ποτέ την κυκλοφορία ανθρώπων και αυτοκινήτων, με τον χώρο που δέχεται τα περισσότερα αυτοκίνητα καθημερινά να είναι αυτός απέναντι από το Γενικό Λύκειο των Φηρών, στον οποίο υπάρχει διαγράμμιση για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των περισσοτέρων από 1.000 αυτοκινήτων που μπορεί να δεχθεί.

Αξίζει δε να αναφέρουμε πως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι πεζοδρομήσεις, τηρούνται και προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό, από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της πόλης, με την υποστήριξη αστυνομικών του τμήματος του νησιού, μετά και την αιφνιδιαστική απόφαση να παύσει ως θεσμός η δημοτική αστυνομία.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης για την καλύτερη δυνατή εικόνα αλλά και καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού,  αξίζει να αναφερθεί ότι οι προσπάθειες που έγιναν φέτος την Άνοιξη με την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και των συλλόγων των επαγγελματιών της Περίσσας και του Καμαρίου για την δημιουργία και τήρηση απόστασης 5 μέτρων από το κύμα, μέχρι την πρώτη ομπρέλα στις παραλίες, έχουν δημιουργήσει την καλύτερη εικόνα που είχαν ποτέ οι παραλίες του νησιού, παρέχοντας επιπλέον την δυνατότητα και σε όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις ομπρέλες να κάθονται στην παραλία, μπροστά από αυτές.

Το μέτρο σε συνδιασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες πλέον ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες είναι καθαρές, όμορφες, περιποιημένες και τοποθετημένες σε σειρές, δημιουργούν ακόμη καλύτερη εικόνα και εντυπώσεις για τις παραλίες, σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες.
Δικαιωματικά πλέον και για .. ολοένα και περισσότερους λόγους η Σαντορίνη καταφέρνει να κερδίζει και να ανανεώνει την κατάκτηση και τον τίτλο πως πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο οργανωμένα σε τουριστικές υποδομές, νησιά της Ελλάδας.

Σε περσινή ανάρτηση για τα Φηρά είχαμε αναφέρει πως…

Φηρά, μια όμορφη πόλη, για τους κατοίκους της και για τους επισκέπτες....

Ομορφότερα παρά ποτέ μοιάζουν αλλά και είναι τα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης με το ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού. Μιας και απ ότι φαίνεται οι συζητήσεις, οι αποφάσεις, οι επιλογές καθώς και η δουλειά που προηγήθηκε κατά την διάρκεια του χειμώνα απο πλευράς της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη, κατάφεραν να δημιουργήσουν ενα πολύ καλό και όμορφο αποτέλεσμα, ενω αρκετά απο τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν φαίνεται οτι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν κάνοντας τα Φηρά μια όμορφη πόλη για να την ζούν οι κάτοικοί της και να την επισκέπτονται οι επισκέπτες της.
Πόσο μάλλον εάν έχει καιρό να τα επισκεφθεί κανείς ή να τα περπατήσει για τις δουλειές του, τα Φηρά φαίνεται οτι φέτος κάνουν την διαφορά.

Σε οτι αφορά τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της πόλης, τα Φηρά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, βρίσκονται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, χτισμένα επάνω στην καλντέρα με θέα.. την ίδια απ άκρη σ' άκρη, και βέβαια το πέλαγο απο ύψος 350 περίπου μέτρων.

Τα Φηρά, όπως άλλωστε γνωρίζουν τα εκατομμύρια κόσμου που τα έχουν επισκεφθεί, βρίσκονται σε ενα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ενω έχουν ενδιαφέροντα Μουσεία και αξιοθέατα καθώς και μια μεγάλη αγορά που αποτελείται απο δεκάδες εμπορικά καταστήματα για όλα τα γούστα και τις .. τσέπες.

Στα Φηρά, υπάρχουν επίσης πολλά αξιόλογα να παρατηρήσει ή και να επισκεφθεί κανείς παλιά κτήρια, είτε πρόκειται για αρχοντικά είτε για υπόσκαφα σπίτια, τα οποία, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις όμορφα συντηρηθεί, έχουν "επικαιροποιήσει" ,κατά κάποιον τρόπο, την αρχική φυσιογνωμία τους, "δένοντας" όμορφα με τα σύγχρονα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια για να προσφέρουν ενα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αλλά και να δημιουργήσουν χώρους κατάλληλους για το σύγχρονο εμπόριο.

Τελευταία δε, αυτό που παρατηρούμε είναι όλο και περισσότερα κτήρια τα οποία έχουν εμπορική χρήση και βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχουν ανακαινιστεί με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούν μια ενιαία εικόνα μιας σύγχρονης πόλης κι ενός σύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών νησιώτικου τουριστικού προορισμού όπως η Σαντορίνη.

Τα τελευταία χρόνια ο επισκέπτης και ο μόνιμος κάτοικος της πόλης μπορούν να βρούν καταστήματα με φαγητό για όλα τα γούστα, απο “αυστηρά παραδοσιακά” πιάτα μέχρι τα πιο .. προχωρημένα της σύγχρονης ευρωπαϊκής και διεθνούς κουζίνας.


ξεκίνησε και φέτος ο τρύγος…

Ο τρύγος είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκομίας και αφορά το μάζεμα των σταφυλιών.

Ο καθορισμός του χρόνου του τρυγητού έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα των σταφυλιών.
Στην Σαντορίνη ο τρύγος των διαφόρων ποικιλιών των αμπελιών ξεκινά στις αρχές Αυγούστου, αρχής γενομένης από τις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού με τα λευκά σταφύλια και συνεχίζεται στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο με τα κόκκινα σταφύλια, ενώ καθορίζεται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς και τον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών.

Ο βαθμός ωριμότητας των σταφυλιών κρίνεται είτε εμπειρικά με το μάτι, ή με δοκιμή στη γεύση, είτε με χημικές μεθόδους όπως είναι η πυκνομέτρηση (γραδάρισμα), όταν έχουμε να κάνουμε με σταφύλια που προορίζονται για παραγωγή κρασιού. Τα κομμένα σταφύλια συγκεντρώνονται σε ειδικά κοφίνια (τρυγοκόφινα) ή σε μεγάλα πλαστικά δοχεία.

Στην Σαντορίνη ο τρύγος και η οινοποίηση παρά την πρόοδο της τεχνολογίας και την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων, παραμένει μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες ενώ συνεχίζει να συνοδεύεται από διάφορα έθιμα. Στο παρελθόν, οι αγρότες συνήθιζαν να λένε τα τραγούδια της «βεντέμας» η οποία είναι η λέξη που χρησιμοποιείται σε τοπικό επίπεδο και σημαίνει την περίοδο της συγκομιδής των σταφυλιών. Πολλά από τα τραγούδια της «βεντέμας» είναι ακόμη δημοφιλή και συνεχίζουν να ακούγονται κατά την διάρκεια του τρύγου, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα μπορέσετε να τα ακούσετε στην ετήσια γιορτή που διοργανώνει η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κάθε Αύγουστο για να σηματοδοτήσει την έναρξη του τρύγου.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης στην Σαντορίνη

Η παράδοση 3.500 χρόνων στην καλλιέργεια του αμπελιού και στην τέχνη της παραγωγής των κρασιών συνεχίζεται και σήμερα από περισσότερους απο 1000 αμπελουργούς που με μεράκι και κόπο καλλιεργούν περισσότερα απο 12.000 στρέμματα, το 85% δηλαδή της καλλιεργήσιμης γης του νησιού.

Η παγκόσμια μοναδικότητα του κρασιού της Σαντορίνης οφείλεται στο ιδιόμορφο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου και τη λάβα που διαμόρφωσε ένα πορώδες έδαφος από απορροφητικές ελαφρόπετρες και χώμα. Ένα απο τα "μυστικά" άλλωστε των καλλιεργειών της άνυδρης Σαντορίνης και της μοναδικότητας των χαρακτηριστικών των προϊόντων της, είναι η δυνατότητα της γης της να διατηρεί την υγρασία της, ακόμη και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δε που αξίζει να σαφώς να διευκρινιστεί είναι οτι οι καλλιέργειες στη γη της Σαντορίνης, δεν ποτίζονται, εκτός απο ελάχιστες περιπτώσεις κι αυτό σε οτι αφορά μερικά κηπευτικά. Κατά συνέπεια, τα φυτά του νησιού αντλούν την απαραίτητη γι αυτά υγρασία απο τη γη, η οποία λόγο της σύστασης του εδάφους της, έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία.

Οι δε "πεζούλες" που υπάρχουν σε πάρα πολλές περιοχές στο νησί, τα μεγάλα δηλαδή "σκαλοπάτια" καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνουν τις εκτάσεις των αμπελώνων ενω καταφέρνουν να περιορίζουν τις απώλειες σε νερό ακόμη κι όταν οι κλίσεις τους είναι μεγάλες. Σε αυτό συμβάλει η γη της Σαντορίνης που κατορθώνει να μαζεύει το νερό σαν "σφουγγάρι" και να το διατηρεί για να προσφέρει την απαραίτητη υγρασία στα φυτά της. Παράλληλα, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών του, αξίζει να αναφερθούν και να "μετρηθούν" οι βραδινές αλλά και πρωινές ομίχλες και υγρασίες, που επίσης παρέχουν στα φυτά την δροσιά που χρειάζονται.

Επάνω και μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερη νησιώτικη γη, κάτω απο τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και κόντρα στους ισχυρούς ανέμους του χειμώνα, τα χώματα της Σαντορίνης παράγουν μερικές απο τις καλύτερες ποικιλίες κρασιών του κόσμου καθώς και μερικά απο τα πλέον νόστιμα κηπευτικά.
Στα χώματα της Σαντορίνης ευδοκιμούν τα φυτά που παράγουν τις ανα τον κόσμο διάσημες ποικιλίες Ασύρτικο, Αϊδάνι, Αθήρι, καθώς και την κόκκινη Μαντηλαριά.

Απο τα πιο γνωστά κρασιά της Σαντορίνης θεωρούνται: το λευκό, ξηρό και αρωματικό Νυχτέρι, το Ασύρτικο και το περίφημο Βισάντο. Και τα τρία ανήκουν στην κατηγορία «Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας» και υπάγονται στους οίνους της ευρωπαϊκής ένωσης ως «οίνοι ποιότητας παραγόμενοι σε καθορισμένη περιοχή».

Το Νυχτέρι ονομάστηκε έτσι γιατί οι αμπελοκαλλιεργητές τρυγούν τα σταφύλια το πρωί και τα επεξεργάζονται αυθημερόν ακόμη και την νύχτα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με την ημέρα να ευνοούν την διαδικασία και τις υπόσκαφες κάναβες με την αυξημένη υγρασία να δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ζύμωση του μούστου.

Το Βισάντο το οποίο είναι οίνος Π.Ο.Π. (έχει δηλαδή Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης,  "κατοχυρωμένη" στην Σαντορίνη) είναι γλυκό κρασί χρώματος πορτοκαλί, είναι "πυκνότερο" στην γεύση και υφή σε σχέση με τα υπόλοιπα, και παρασκευάζετε απο λευκά στα σταφύλια, που έχουν λιαστεί για τουλάχιστο 15 μέρες κάτω απο τον καυτό ήλιο του Σεπτέβρη. Το περίφημο αυτό κρασί εκδηλώνει τη μοναδικότητα της Σαντορίνης και συμπλήρωνε τις γευστικές πανδαισίες των αρχόντων του Μεσαίωνα ενώ αποτελούσε για πολλούς αιώνες τη «θεία μετάληψη» σε όλα τα δισκοπότηρα των Ορθόδοξων εκκλησιών της Ρωσίας.

Εκτός απο τα αμπέλια, στην Σαντορίνη καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση τα μικρόκαρπα ντοματάκια και η φάβα, και τα δύο σε ποικιλίες που παράγονται αποκλειστικά στο νησί, με τα παραγόμενα προϊόντα να υπερτερούν σε ποιότητα και γεύση σε σύγκριση με ανάλογες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές.