Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Με λίγες μέρες καθυστέρηση, λόγο απουσίας, έστω κι ετσι πάντως, αξίζει να αναφερθούμε σε κάποια γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα της Σαντορίνης τις προηγούμενες ημέρες καθώς και σε Δελτία Τύπου που έχουμε λάβει.


Η πολυ...συζητημένη και πολυ...αναμενόμενη επίσκεψη στην Σαντορίνη των "Αμερικανών" στρατιωτών ολοκληρώθηκε και , άλλοι, -κυρίως προυστάμενοι δημόσιων φορέων και υπηρεσιών υποστηρίζουν οτι "ολοκληρώθηκε με επιτυχία", άλλοι πάλι λένε οτι δεν κατόρθωσε να αγγίξει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για το γεγονός.
Εκείνοι πάντως που βλέπουν κι έχουν να λένε εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, είναι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ Θήρας, οι μόνοι οι οποίοι ιδεολογικοποίησαν το γεγονός. Κάτι άλλωστε που ήταν προφανές και απο τις ανακοινώσεις που εχει εκδόσει η τοπική οργάνωση κάνοντας λόγο για "απρόσκλητους εισβολείς". Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι τόνοι οξύνθηκαν με την σύλληψη απο άνδρες του ΑΤ Θήρας της κ. Ρουσσάκη με την κατηγορία οτι σκόρπιζε φέϊγ-βολάν στην πλατεία των Φηρών με κείμενο αντίθετο προς τον ερχομό των Αμερικανών στρατιωτών.

(η αλήθεια πάντως είναι οτι αυτά τα πράγματα ,συνήθως, τα κάνουνε κρυφά και δεν καρφώνονται, πόσο μάλλον με τον κίνδυνο να συλληφθούν,.. όσοι τα
κάνουν...)



Για το γεγονός εκδόθηκαν ανακοινώσεις απο ομάδα πολιτών καθώς και απο την Κομματική Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαντορίνη, τια οποίες και ... παρουσιάζουμε παρακάτω....


Εμείς οι πολίτες, φίλοι της Ειρήνης, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και επικύνδυνη μεθόδευση των επαγγελματιών συμπατριωτών μας, οι οποίοι κατέθεσαν έγγραφες, ψευδείς καταγγελίες με αποτέλεσμα να συλληφθεί άτομο και να παραπέμπεται σε δίκη στη Νάξο, με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Συγκεκριμένα, κατέθεσαν ότι είδαν το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας και μάλιστα στις 15:00 το μεσημέρι την κα Μαργαρίτα Ρουσσάκη να σκορπίζει φέϊγ-βολάν στην πλατεία των Φηρών με κείμενο αντίθετο προς τον ερχομό των Αμερικανών στρατιωτών, στο νησί μας.

Η ψευδής δε κατηγορία, έγκειται στο γεγονός ότι το πρόσωπο αυτό, την ώρα εκείνη, βρισκόταν με παρέα σε εστιατόριο της Οίας.

Επίσης, καταγγέλουμε και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους και είδαμε και ακούσαμε να υβρίζουν και να απειλούν, στο χώρο του Αστυνομικού τμήματος Θήρας.

Το εν λόγω απαράδεκτο περιστατικό, στόχο έχει τη φίμωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και την τρομοκρατία όλων εκείνων που έχουν το θάρρος και βεβαίως το δικαίωμα να αντιδράσουν ως πολίτες, στην άφιξη του Αμερικανικού στόλου, στη Σαντορίνη.

Καταδικάζεται από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του νησιού μας και δηλώνουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες μόνο οίκτο και αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν αφού και σε ψευδή στοιχεία στηρίζεται αλλά στήθηκε και από νέους ανθρώπους, δυστυχώς θύματα.

Δηλώνουμε ότι αυτού του είδους ενέργειες ούτε τη στάση μας καθορίζουν, ούτε πτοούν το υπερήφανο αίσθημα, ούτε τρομοκρατούν όσους με θάρρος και παρρησία, διαφωνούν στην προκειμένη περίπτωση με την άφιξη του Αμερικάνικου αεροπλανοφόρου.

Αντίθετα, αντλούμε δύναμη να αντιπαλαίψουμε τέτοια φαινόμενα και να τα ανατρέψουμε.

Το ψέμα λέει ο σοφός λαός μας, έχει κοντά πόδια.

Κάθε πολίτης αυτής της χώρας, μπορεί να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με κάποιες απόψεις άλλων πολιτών.

Είναι σίγουρο όμως, ότι διαφωνεί με τη συγκεκριμένη μεθόδευση και κράτηση της συμπατριώτισσάς μας.

Καλούμε το δημοκρατικό λαό της Σαντορίνης, να αντιδράσει δυναμικά μπροστά στα νέα λυπηρά –πρωτάκουστα για το νησί μας- φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους τόσο μεθοδικά στο νησί μας.

Πολίτες, φίλοι της Ειρήνης

* Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μια διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (A/RES/217, 10 Δεκεμβρίου 1948. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου.




Η Κομματική Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαντορίνη, καταγγέλλει- ως τρομοκρατικό και απαράδεκτο το περιστατικό της κράτησης και παραπομπής σε δίκη στην Νάξο, με την κατηγορία της ρύπανσης, του μέλους των πολιτών και φίλων της Ειρήνης, που ύψωσαν ανάστημα και εκδήλωσαν την αντίθεση τους με τον ερχομό του Αμερικανικού πλοίου στο νησί μας.
Η κράτηση και παραπομπή σε δίκη με την διαδικασία του αυτόφωρου, ύστερα από ψευδή καταγγελία ότι δήθεν, η κ.Μαργαρίτα Ρουσάκη, σκορπούσε φέιγ-βολάν στην πλατεία των Φηρών την ώρα μάλιστα που βρισκόταν η ίδια σε εστιατόριο της Οίας, αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει όλους όσους έχουν αντίθετη άποψη όσον αφορά το εν λόγω θέμα.
Απερίφραστα δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας ως Κομματική Οργάνωση, στο πρόσωπο της κ.Ρουσάκη αλλά και σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες αυτού του νησιού που εκδήλωσαν αντίθετη άποψη.
Στη Σαντορίνη πρέπει να σημάνει συναγερμός.
Αυτή η μεθόδευση δεν είναι τυχαία. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας επίθεσης στο δημοκρατικό λαϊκό κίνημα του νησιού μας και στρέφεται ενάντια σε όσους διακατέχονται από διαφορετικές απόψεις.
Είναι όμως αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την διαφωνία τους και αυτό να γίνεται σεβαστό από αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη.

Καλούμε τους φορείς του νησιού να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό και καλούμε το Σαντορινιό λαό, εργαζόμενους και κύρια νεολαίους να δώσουν περήφανη αγωνιστική απάντηση για το απαράδεκτο όχι τυχαίο γεγονός.

Σαντορίνη 3 ΜΆΡΤΗ 2009
Κομματική Οργάνωση του Κ.Κ.Ε
Στη Σαντορίνη

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2009

και....ήρθαν οι Αμερικάνοι


Σκληρά απάντησαν επαγγελματίες και φορείς του νησιού στην ανακοίνωση και τις προθέσεις που εκφράστηκαν από την Κομματική Οργάνωση του Κ.Κ.Ε. στη Σαντορίνη σχετικά με την επίσκεψη των Αμερικανών στρατιωτών -επιβατών του πλοίου του στόλου των Η.Π.Α.- στην Σαντορίνη.
Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες και λίγες ώρες πριν απο την άφιξη του πλοίου, η Κομματική Οργάνωση του Κ.Κ.Ε. Θήρας σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε την επίσκεψη χαρακτηρίζοντας τους επισκέπτες απρόσκλητους και ανεπιθύμητους, σημειώνοντας πως "η υποδοχή και η φιλοξενία που τους επιφυλάσσουν οι τοπικοί φορείς αν μη τι άλλο μόνο υποτέλεια και δουλιτικότητα μπορεί να θεωρηθεί που καμία σχέση δεν έχει με την τουριστική προβολή του νησιού μας", αναφέροντας -επίσης- χαρακτηριστικά οτι "η αξιοπρέπεια , η υπερηφάνεια και τα φιλειρηνικά αισθήματα των κατοίκων της Σαντορίνης, τοποθετούνται πάνω από το κέρδος".
Η εν λόγο ανακοίνωση -την οποία θα αναρτήσουμε παρακάτω ολόκληρη- προκάλεσε την αντίδραση των επίσημων αρχών και των επαγγελματιών του νησιού που την υπεραμύνθηκαν χαρακτηρίζοντας την "τυπική" αλλά και "ουσιαστική" για τον τουρισμό και την προβολή του νησιού, πόσο μάλλον σε αυτην την περίοδο, που η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα χτυπούν την πόρτα και της Σαντορίνης.

η επίσκεψη και οι κοινωνικές αναλύσεις ....
ή φέις κοντρόλ ( "πόρτα") στη Σαντορίνη...
Πάντως, όσο κι αν κάποιοι το χαρακτηρίσουν "υπεραπλουστευτικό" (καθένας άλλωστε την δουλειά του κάνει -κανονικά δηλαδή, εκτός κι αν κάνει δουλειά άλλου- και τα συμφέροντά του υπερασπίζεται) οι αντιδράσεις και η έκταση που δόθηκαν στο θέμα ήταν υπερβολικές απο κάθε πλευρά και δυστυχώς εξέθεσαν πρόσωπα και πράγματα. Κι όταν λέμε "πράγματα" εννοούμε την αλληλεξάρτηση που έχουμε όλοι, μα όλοι, με τον παράγοντα, κέρδος. Κι αν κατάλαβα καλά, παρακολουθόντας την συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, όλοι, μα όλοι λειτουργούμε με κριτήριο το κέρδος, παρέχοντας σαφώς τις ανάλογες υπηρεσίες (γιατί ως γνωστό κέρδος χωρίς υπηρεσίες δεν υπάρχει εκτός κι αν είναι κανείς κλεπταποδόχος!)
μόνο που στην προκειμένη περίπτωση "αξιολογήθηκε" το εν λόγο κέρδος διότι υπήρξαν ενστάσεις ως προς την "σκοπιμότητα και νομιμότητα" της δραστηριότητας των .... επισκεπτών μας. Και , σίγουρα δεν είναι το ίδιο, αλλά, κρίνουμε σε κάθε άλλη περίπτωση το ποιόν και το φρόνημα των εκατομμυρίων άλλων επισκεπτών μας; Μάλλον οχι.
Ειλικρινώς πάντως, παρακολουθόντας την συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, απόρρισα για το εαν έχουν δημιουργηθεί παρόμοια περιστατικά και έχουν γίνει ανάλογες δημόσιες συζητήσεις σχετικά με εν λόγο επίσκεψη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω είδα οτι σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι ντόπιοι "υποδέχτηκαν" τους επισκέπτες με συνθήματα, πανό και διαμαρτυρίες εναντίων τους , αλλά περαιτέρο .... έκταση και βαρύτητα στο θέμα δεν δόθηκε. Σε αντίθεση με εμας που το συζητήσαμε αναλυτικά.....
Σε κάποιες περιπτώσεις στην χώρα μας ,είναι η αλήθεια, οτι έχουμε ακούσει για συμπλοκές -σε απλά ελληνικά για "τσαμπουκάδες" και να
"νταηλίκια"- μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών με ντόπιους ή και μεταξύ τους κατα την διάρκεια βραδινών εξόδων τους. Σε πόσες περιπτώσεις όμως μάθαμε την αλήθεια που κρύβεται πίσω απο τις ειδήσεις, για το ποιός προκάλεσε ποιόν και για το εαν οι ντόποιοι προκειμένου να πουλήσου φτηνές "μπόμπες" παρότρυναν του επισκέπτες να πίνουν μέχρι τελικής πτώσεως; Αυτά, συνέβαιναν και θα συμβαίνουν. Το θέμα είναι εμείς, και ο κάθε τόπος, πόσο σέβεται τον εαυτό του και πως επιθυμεί να τον αντιμετωπίζουν. Αν φερθείς σε κάποιους μς σοβαρότητα τότε το πιθανότερο είναι οτι θα σε αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα. Αν τους συστηθείς ως "μπαρότοπος" τότε ως τέτοιον και χειρότερο θα σε αντιμετωπίσουν.

πριν την άφιξη Νο2
Στο ίδιο θέμα, δυνατό «καμ μπάκ» με παρέμβασή του σχετικά με την επίσκεψη στο νησί του Αμερικανικού πλοίου, έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος Λευτέρης Γύζης σχολιάζοντας πως η υποδοχή που ετοιμάζεται από τους τοπικούς φορείς θυμίζει ιθαγενείς (είναι αυτοί οι τύποι που συνήθως οι ενθουσιώδεις επισκέπτες τους χαρίζουν κολιέ από γυαλάκια κι εκείνοι τα δέχονται με τρελή χαρά)
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση ενός ακόμη πρώην αντιδημάρχου, του Αντώνη Σιγάλα που συμφώνησε με τον κ. Γύζη κρίνοντας ότι
η υποδοχή απο πλευράς φορέων κρίνεται υπερβολική.


η επιστολή
όπως αναφέραμε, παρακάτω δημοσιοποιούμε ολόκληρη την επιστολή.
Η κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Σαντορίνη καταγγέλλει την Κυβέρνηση και τους Τοπικούς Φορείς που σχεδιάζουν με τον καλύτερο τρόπο να υποδεχθούν τους απρόσκλητους και ανεπιθύμητους επισκέπτες, αυτά τα γεράκια του πολέμου που έχουν καταπνίξει στο αίμα, τους λαούς της Μέσης Ανατολής , δήθεν να ξαποστάσουν για να συνεχίσουν το αιματοκύλισμα των λαών.
Η υποδοχή κα η φιλοξενία που τους επιφυλάσσουν οι τοπικοί φορείς αν μη τι άλλο μόνο υποτέλεια και δουλιτικότητα μπορεί να θεωρηθεί και καμία σχέση δεν έχει με την τουριστική προβολή του νησιού μας.
Η αξιοπρέπεια , η υπερηφάνεια και τα φιλειρηνικά αισθήματα των κατοίκων της Σαντορίνης, τοποθετούνται πάνω από το κέρδος.
Η κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν από τους Αμερικάνους και τους συμμάχους τους , η άμεση εμπλοκή και στήριξη του Ισραήλ για τη δολοφονική επίθεση του Παλαιστινιακού Λαού στη Γάζα, είναι γεγονότα νωπά ακόμη στην μνήμη μας και δεν πρέπει να ξεχαστούν από τον Λαό της Σαντορίνης.
Το λιμάνι της Σαντορίνης , απαιτούμε να παραμείνει λιμάνι ΕΙΡΗΝΗΣ και να μην αμαυρωθεί ως λιμάνι – είσοδος πολέμου.
Στην πλατεία των Φηρών ακόμα αντηχούν τα αντιπολεμικά και αντιαμερικανικά συνθήματα που ακουστήκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του νησιού μας , από εργαζόμενους , από ηλικιωμένους συμπατριώτες μας , αγωνιστές της Ειρήνης για τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.
Καλούμε τον Σαντορινιό λαό και κύρια την νεολαία του νησιού μας να αντιδράσουν δυναμικά , όπως επιβάλει η περίσταση , ώστε να αποτραπεί το ταξίδι των ανεπιθύμητων επισκεπτών , δολοφόνων των λαών.
28.2.2009
Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης Του Κ.Κ.Ε

οι φορείς
Οι δε φορείς απο την πλευρά τους κατα την διάρκεια του δημορικού συμβουλίου που συζητήθηκε το θέμα, είχαν απευθύνει σκληρή προειδοποίηση προς όλους όσους αντιδρούν στην επίσκεψη σημειώνοντας ότι θα περιφρουρήσουν οι ίδιοι μαζί με κατοίκους του νησιού την πόλη των Φηρών και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με τον τουρισμό και το μέλλον της Σαντορίνης.
Συγκεκριμένα, την εν λόγο απόφαση πήραν
22 Σωματεία που τάχθηκαν υπέρ της υποδοχής των Αμερικανών επισκεπτών καταθέτοντας ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο ζ'ητησαν απο το Δημοτικό Συμβούλιο να προστατεύσει με τις αποφάσεις του όλους τους επαγγελματίες μιας και όπως ανέφεραν "τυχόν ακραίες διαμαρτυρίες θα πλήγωναν ανεπανόρθωτα τον τουρισμό του νησιού".


Τώρα, ενδιαφέρον θα χουν οι αριθμοί και οι ανάγκες που εξέφρασαν οι επισκέπτες
Κοντός ψαλμός αλληλούια πάντως η πρώτη αυτη-διερευνητική όπως χαρακτηρίστηκε- επίσκεψη του πλοίου στη Σαντορίνη, κι’ αυτό που παραμένει ερωτηματικό είναι ποια ήταν η καταναλωτική συμπεριφορά των επιβατών του.
Πως βρήκαν λοιπόν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών του νησιού; και πως συμπεριφέρθηκαν; Γνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη την -σχεδόν- διπλάσια αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ερωτηματικό αποτελεί ακόμη η αντιμετώπιση που είχε η αγορά της Σαντορίνης από τους δολαριοκρατούντες(!) Αμερικανούς.
Ενδιαφέρουσες για το γεγονός θα είναι και οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Για το εαν κατανάλωσαν, τι καταναλωσαν, τι βρήκαν και τους άρεσε και τι ήταν αυτό που δεν βρήκαν....