Σάββατο, Μαΐου 30, 2009

Δελτίο Τύπου σχετικά με την επίσκεψή του στην Σαντορίνη και την παρουσία του στην εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Σαντορίνης που έγινε την Κυριακή 24 Μαΐου για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων, μας έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων την Κυριακή 24 Μαΐου στα Φηρά της Σαντορίνης. Αποκορύφωμα υπήρξε η συγκινητική τελετή για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας σε χώρο που παρεχώρησε ο Δήμος Θήρας, με μια αξιέπαινη απόφασή του. Την πρωτοβουλία των λαμπρών εκδηλώσεων είχε ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Ποντίων Σαντορίνης «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Κελλίδης, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την άριστη διοργάνωση.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αλήθειας για τον τραγικό ξεριζωμό των αδελφών μας, Ελλήνων του Πόντου, αλλά και για τα αθώα θύματα της γενοκτονίας.

Σήμερα, οι Έλληνες του Πόντου είναι ένα από τα δυναμικότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας με τεράστια προσφορά στην Πατρίδα και την ανάπτυξη της Χώρας. Είναι όμως και δύναμη του Οικουμενικού Ελληνισμού. Με τους εκατοντάδες πολιτιστικούς συλλόγους που δημιούργησαν, διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις, την ποντιακή ιστορία και τον πολιτισμό μας. Παρά τις οικονομικές της δυσκολίες, η Πολιτεία στηρίζει τον ποντιακό ελληνισμό, ενισχύει έμπρακτα τον αγώνα του και νιώθει υπερήφανη που υποδέχθηκε πολλούς από τους Πόντιους αδελφούς μας στην πατρίδα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας, συνεχίστηκαν με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και ολοκληρώθηκαν στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο με ομιλίες με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακήρυξης από τη Βουλή της 19ης Μαίου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Έπαρχος του νησιού, ο Δήμαρχος Θήρας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος κ. Χ. Αποστολίδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
"Μαθήματα Ψηφιακής Φωτογραφίας" διοργανώνει το διάστημα 9- 16 Ιουνίου στην Σαντορίνη το Earth's Beauty, αποκαλώντας το νησί ως «Το κόσμημα της Μεσογείου»

Το Earth's Beauty είναι ένας τρόπος για τον καθένα να ανακαλύψει έναν ολόκληρο κόσμο από νέα και συναρπαστικά μέρη, να βιώσει τις ιδιότητες του φωτός από πρώτο χέρι και φυσικά να δημιουργήσει απίστευτες αναμνήσεις, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, κ. Δημήτρη Βασιλείου.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεών τους στην τέχνη της φωτογραφίας, οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, κ. Δημήτρη Βασιλείου,
θα διαπιστώσουν ότι η Σαντορίνη έχει κάτι να προσφέρει σε καθέναν.
Είναι απλά υπέροχο με ανεξάντλητες φωτογραφικές δυνατότητες, απλές και καθαρές.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου η Σαντορίνη είναι γεμάτη από «πολύχρωμα μοτίβα, σχήματα, χρώματα, αφαιρετική φωτογραφία. Η Σαντορίνη είναι ο παράδεισος των φωτογράφων. Πολλοί είναι αυτοί που φωτογραφίζουν και μετά τη δύση του ήλιου, καθώς τα χωριά φωτίζονται όμορφα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και χαρακτηρίζονται από μία ξεχωριστή ομορφιά»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση μπορείται να διαβάσετε στο : www.dvattika.com/workshop_santorini.html





Ένα συνέδριο…

29 με 31 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού πραγματοποιείται το συνέδριο «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας 2009»

Το συνέδριο οργανώθηκε από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το συνέδριο θα ασχοληθεί με επίκαιρα, ιδιαίτερου κλινικού ενδιαφέροντος θέματα, όπως : οστεοπόρωση, θεραπεία ρευματικών νοσημάτων με βιολογικούς παράγοντες, συγγενή – κληρονομικά νοσήματα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αυτοάνοσες και κληρονομικές μυοπάθειες και νεότερες εξελίξεις στη θεραπευτική των ρευματικών νοσημάτων.
Οι ομιλίες θα γίνουν από πεπειραμένους και καταξιωμένους, παλαιότερους και νεότερους, ρευματολόγους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας www.ere.gr/_pdf/EHR_2009 PRELIMINARY PROGRAM_final.pdf
ενώ σχετικά με το πρόγραμμα των εργασιών μπορείτε να καλέσετε το Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στο τηλέφωνο 22860 - 23016





Άλλο ενα …

Η 12η Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση του Ελληνικού Κολλεγίου Χειρουργών θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη 5 - 8 Ιουνίου του 2009.

Επίσημος φορέας για την χώρα μας είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με την Union Europeenne de Medecins Specialistes – European Union of Medical Specialists (UEMS).

Περισσότερες Πληροφορίες: www.hcos.gr




Κι ένα ακόμη…

Το CORE Institute είναι μέλος του Σχολικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Ένωσης Θεραπευτών Χειρομάλαξης και αποτελεί εγκεκριμένο από τη Διεθνή Ένωση Δομικής Ολοκλήρωσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το CORE Aegean Retreat 2009 θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνης 7 - 14 Ιουνίου. Ο George και η Patricia Kousaleos, ιδρυτές και διευθυντές του CORE Institute, για ακόμα μία φορά θα φιλοξενήσουν θεραπευτές Χειρομάλαξης σε μία εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική εμπειρία αναζωογώνησης.

Περισσότερες Πληροφορίες στο: www.coreinstitute.com/aegean.html

Ανακοίνωση σχετικά με την εκμίσθωση της παραλίας του Καμαρίου εξέδωσε η ΔΕΠΟΤΑΘ.
Σύμφωνα με αυτή,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ., έχοντας υπόψη :

Την με αρ. 1038460/2439/Β0010/09 (ΦΕΚ 792/Β/29-4-2009) ΚΥΑ «Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού»
Τον Ν. 2971 / 2001
Τον Ν. 2238/1994
Την με αρ. 12/2009 απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης
ΚΑΛΕΙ

Όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες όμορων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και κέντρων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δ.Δ. Καμαρίου του Δήμου Θήρας, οι οποίοι επιθυμούν να μισθώσουν χώρο της παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών κλπ), να υποβάλλουν αιτήσεις στη Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α. Θήρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Μαζί με την αίτηση οι ενδιαφερόμενοι επισυνάπτουν υποχρεωτικώς -και επί ποινή αποκλεισμού-τα εξής δικαιολογητικά:

Βεβαίωση μη οφειλής στο Δήμο Θήρας και στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
Ασφαλιστική και Φορολογική Ενημερότητα
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της Επιχείρησης
Σχεδιάγραμμα κατόψεως καταστήματος, θεωρημένο από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία (μόνο για καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος)
Εφόσον υπάρχει στην Επιχείρηση οιαδήποτε κατασκευή μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα (ξύλινα δάπεδα, στέγαστρα, τέντες κλπ), επικυρωμένο αντίγραφο άδειας κατασκευής από την αρμόδια αρχή
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 και ώρα 14:30μ.μ.



Μακάρι ανάλογες ανακοινώσεις για μισθώσεις, προμήθειες, διαγωνισμούς και ότι σχετίζεται με την διανομή του δημόσιου χρήματος, να βλέπαμε συχνότερα από τους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις τους, οι οποίοι συνηθίζουν να περνάνε τέτοια θέματα κάτω από το τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, η ευρεία ανακοίνωση της παραπάνω πρόσκλησης έχει να κάνει με τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν σχετικά με το ποιος έχει ,εκ του νόμου, το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την παραλία.
Με την φετινή ανακοίνωση πάντως βλέπουμε ότι η παραλία επιστρέφει στους ιδιώτες…..
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙΑΣ – ΘΗΡΑΣΙΑΣ
και η Αριάδνη Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ NΑΞΟΥ
προσκαλούν σήμερα το ενδιαφερόμενο κοινό σε

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΘΗΡΑΣΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Νάξος,
συνδιοργανώνει με την Κοινότητας Οίας
σήμερα Σάββατο
30 Μαΐου 2009, στις 18:30, στο Γυμνάσιο Θηρασιάς
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα :
«Αειφόρος Ευρώπη: Ανάπτυξη και απασχόληση σε τουριστικά νησιά»

Ομιλητές :
Γεώργιος Αντ. Χάλαρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας με θέμα :
«Aνάπτυξη της νήσου Θηρασίας, ενέργειες και δράσεις της Κοινότητας Οίας»
Αριστείδης Ρώτας, Στέλεχος της εταιρείας Αιγαίο Α.Ε. με θέμα:
«Γενικό Πλάνο Ανάπτυξης της νήσου Θηρασίας».

Κεντρική ομιλήτρια :
Χριστίνα Ευθυμιάτου, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Νάξου με θέματα :
1. Στρατηγική της Λισσαβόνας -Η κοινωνική διάσταση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων – Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου
2. Προγράμματα στο ΕΣΠΑ (4η Προγραμματική Περίοδος) για γυναίκες, νέους και κατοίκους της υπαίθρου.





Με αφορμή την πρόσκληση, μένουμε στην Οία, και δημοσιεύουμε μια ακόμη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παραλάβει από τα γραφεία της Κοινότητας την Κυκλοφοριακή Μελέτη της Οίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με την υπ΄ αριθ. 73/9.4.2009 Απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Οίας έγινε η παραλαβή και η έγκριση της Κυκλοφοριακής Μελέτης της Οίας.
Η μελέτη βρίσκεται στην Τεχνική Υπηρεσία της Κοινότητας Οίας και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει γνώση αυτής. Αρμόδιοι υπάλληλοι κ. Ελευθέριος Παπαδόπουλος, τηλ. 22860 71228 με εσωτ. 54 και κα Φλώρα Αναπλιώτη, τηλ. 22860 72000.
Στην ανωτέρω μελέτη γίνεται παρουσίαση της αναπτυξιακής και χωροταξικής φυσιογνωμίας της Οίας, ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και γίνονται προτάσεις κυκλοφοριακής οργάνωσης, με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.





Επίσης, την Δευτέρα 18 Μαΐου στην Κοινότητα της Οίας έγινε συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου. Τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν να είναι : αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων, ψήφιση πιστώσεων 2009, ετήσεις διαγραφής οφειλών τελών παρεπιδημούντων και στάθμευσης, παραλαβή οριστικής Αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ% την Οία, αίτημα καταστηματαρχών στην περιοχή Αγίου Γεωργίου, αίτημα Συνεταιρισμού ταξί Σαντορίνης για οριοθέτηση σημείου αναμονής ταξί, αίτημα Επαγγελματικού Σωματείου Ψαράδων «Μαύρη Πέτρα» κλπ
«Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα»

χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας το εγχείρημα απάντλησης των καυσίμων από το ναυάγιο του Sea Diamond στην χθεσινή επίσκεψή του στο νησί κατά την διάρκεια της οποίας παρακολούθησε μέρος των εργασιών στο πλοίο «Ντρόνικ» ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους φορείς του νησιού.

Ο υπουργός βρέθηκε στην Σαντορίνη την Πέμπτη 28.5 και επισκέφθηκε το πλοίο «Ντρόνικ» που πραγματοποιεί την επιχείρηση, απ' όπου και δήλωσε ότι η μέρα είναι γιορτινή, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το βαθυσκάφος εκείνη την ημέρα διάνοιξε την πρώτη τρύπα από την οποία αντλούνται ήδη τα πετρελαιοειδή.

Στην συνέχεια ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία παρακολούθησαν και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής.
Στην ομιλία του ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι σε λίγες ημέρες η καλντέρα θα έχει πλήρως καθαριστεί από τα πετρελαιοειδή ενώ θα έχει εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος διαρροής πετρελαιοειδών.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο ιστορικό της υπόθεσης τους τελευταίους πεντέμισι μήνες που βρίσκεται στο Υπουργείο, λέγοντας πως στο διάστημα αυτό εκδόθηκε ο επικαιροποιημένος χάρτης της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία, το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης, ότι εξαντλήθηκαν όλες οι πιθανότητες οικονομικής ή τεχνικής συνδρομής στην υπόθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ότι επιταχύνθηκε η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και του Πολυτεχνείου και τέλος ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέστησε ως Πολιτική Αγωγή στην νομική διαδικασία.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου, που ετέθει ως ερώτημα από πλευράς Επιτροπής, ο Υπουργός δήλωσε «σαφής, πως εάν η εν λόγο διαδικασία κριθεί αναγκαία από ανεξάρτητους και αξιόπιστους επιστημονικούς φορείς, τότε θα γίνει και θα την επιβάλλουμε, παρά το όποιο κόστος».

Ο Υπουργός, αναφερόμενος στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους πλοιοκτήτες, είπε ότι μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου του 2008 οπότε και κατατέθηκε η μελέτη της απάντλησης και η χρηματοδότησή της από την πλοιοκτήτρια εταιρία και τους ασφαλιστές της, έφθαναν στα 8εκ. 28χιλιάδες 794 ευρώ.


Κατά την διάρκεια της σύσκεψης μίλησαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Γρατσίας και ο καθηγητής κ. Βεντίκος που εποπτεύει την επιχείρηση από πλευράς του Πολυτεχνείου.
Ο κ. Γρατσίας αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον υπουργό σημειώνοντας ότι κατά την διάρκειά της ο κ. Παπαληγούρας δεν έπαψε να μεριμνά προσωπικά για την υπόθεση.
Ο κ. Βεντίκος ανέφερε ότι η όλη επιχείρηση γίνεται με μεγάλη προσοχή και ασφάλεια, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο να κατρακυλήσει το σκάφος σε μεγαλύτερα βάθη ενώ περιέγραψε και την διαδικασία με την οποία θα ανοίξουν και θα κλείσουν οι τρύπες από τις οποίες θα γίνει η απάντληση.

Αυτά σχετικά με το ρεπορτάζ. Σε επίπεδο σχολιασμού πάντως, κρίνουμε ότι η επίσκεψη καθώς και η ομιλία του κ. Παπαληγούρα θα πρέπει να έπεισαν και τους πλέον δύσπιστους και επιφυλακτικούς σχετικά με την ανάγκη αλλά και την επιτυχία της διαδικασίας, καθώς και για το οτι υπήρξε πολιτική βούληση και πιέσεις, διαφορετικά ... ακόμη θα "κυνηγούσαμε" τους φακέλους....
Σημειώνουμε δε, ότι ο υπουργός περιορίστηκε αυστηρά στην ενημέρωση του κοινού για την πορεία των εργασιών χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο με αναφορές στο έργο της κυβέρνησης ή τις ερχόμενες εκλογές.

Μήπως τελικά είναι αυτά τα στελέχη που λείπουν από τα κόμματα;
Όλα τα κόμματα;
Άνθρωποι ,δηλαδή, που μπορούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος έχει την ωριμότητα να κρίνει το έργο τους, χωρίς να περιττές θεωρίες, πόσο μάλλον την ώρα που υπάρχουν πολιτικοί που αρκούνται μόνο σε αυτές….

Παρασκευή, Μαΐου 29, 2009

Μια ιδέα για τα απογεύματα του Σαββάτου..

Παρουσιάσεις κρασιών, τοπικών αλλά και διεθνών ετικετών, έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να κάνει καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού η κάβα ΙΑΜΑ στην Οία.
Οι παρουσιάσεις και οι γευσιγνωσίες γίνονται κάθε Σάββατο από τις 18.00 το απόγευμα μέχρι … αργά το βράδυ και απευθύνονται σε ντόπιους κατοίκους και καταστηματάρχες αλλά και σε επισκέπτες του νησιού.
Η κάβα ΙΑΜΑ διαθέτει περισσότερες από 300 ετικέτες ελληνικών και διεθνών οίνων ενώ αναλαμβάνει και αποστολές εντός του νησιού αλλά και διεθνώς.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρασιά και ποτά του ΙΑΜΑ μπορείτε να επισκεφθείτε το site της στο διαδίκτυο στην διεύθυνση www.iamatrade.com
και να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22860 – 71786. η Ούρσουλα και ο Βενιαμίν θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν!

Αύριο θα παρουσιαστούν τα εξής κρασιά:
Στα κόκκινα, «Ατλαντίς», «Αργυρού μαυροτράγανο» και «νιάμπελο Σιγάλα»
Και στα λευκά, Κτήμα Αργυρού «Σαντορίνη», «νυχτέρι Χατζηδάκη», «Σιγάλα βαρέλι Σαντορίνη», «Γαβαλά κατσανό» και «Σιγάλας απιλιώτης»

Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Την ημερήσια αποτίμηση των εργασιών για την απάντληση πετρελαιοειδών από το ναυάγιο του Κ/Ζ “Sea Diamond” αναρτά καθημερινά στο site του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.
Η διεύθυνσή του βρίσκεται στο www.litathiras.gr
και σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση με ημερομηνία 25.5.2009


Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 25/05/2009 ημέρα Δευτέρα έγιναν οι ακόλουθες εργασίες:
Η γενική υποθαλάσσια διερεύνηση του ναυαγίου συνεχίστηκε με ενδελεχή έλεγχο της δεξιάς πλευράς (starboard side) του ναυαγίου και με έλεγχο της πρύμνης.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών διερεύνησης προβλήθηκε σε επανάληψη η βιντεοσκόπηση του μεγάλου ρήγματος που εντοπίστηκε στην αριστερή πλευρά του ναυαγίου κατά τη χτεσινή διερεύνηση, το οποίο κατά την DRONIK δεν είχε εντοπιστεί σε καμία από τις προηγούμενες υποθαλάσσιες έρευνες.


Επίσης, σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της γενικής υποθαλάσσιας διερεύνησης οι οποίες διήρκεσαν συνολικά 2 μέρες.
Σε αυτές παρατηρήθηκαν:
1. Πλήθος νέων ευρημάτων (ρωγμές, παραμορφώσεις στην εξωτερική επιφάνεια).
2. Η διερεύνηση κάλυψε περιοχές που δεν είχαν εξεταστεί σε προηγούμενες έρευνες (χαμηλότερα καταστρώματα, πυθμένας).
3. Κρίθηκε αναγκαίο να επανεξεταστούν περιοχές όπου βρίσκονται πιθανά σημεία απάντλησης που είχαν αρχικά προβλεφθεί καθώς και περιοχές που παρατηρήθηκε αύξηση συγκέντρωσης υδρογονανθράκων από τον ανιχνευτή (black light).
4. Ενδελεχής διερεύνηση για την ανεύρεση σημείων με εμφανή διαρροή πετρελαίου.
5. Οι μεγάλες παραμορφώσεις και η παρουσία debris κοντά στην εξωτερική επιφάνεια στη δεξιά πλευρά του πλοίου δυσκόλεψαν το έργο της βιντεοσκόπησης.
6. Κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν πολλές κοντινές λήψεις. Πολλές από αυτές τις λήψεις έγιναν από το χείλος ρωγμών και σπασμένων παραθύρων με λήψη προς το εσωτερικό του ναυαγίου.
Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.




Στο ίδιο θέμα,
νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών
για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND, που επιμένει στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο λιμάνι του Αθηνιού η οποία προγραμματίζεται να γίνει παράλληλα με την αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα στο νησί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Σε συνέχεια του από 25.5.2009 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ για την συγκέντρωση στο λιμάνι του Αθηνιού που ήταν να γίνει την Τρίτη 26 Μαίου 2009, σας ενημερώνουμε ότι:

Λόγω της ακύρωσης της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάση Παπαληγούρα, ακυρώνεται η συγκέντρωση αυτή και

Μετατίθεται για την ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2009 καθώς ο Υπουργός δήλωσε νέα ημερομηνία επίσκεψης

Σε κάθε περίπτωση η Συντονιστική Επιτροπή ανακοινώνει ότι εφ’ όσον ο Υπουργός αναβάλλει εκ νέου το ταξίδι του, θα πραγματοποιήσει δυναμική συγκέντρωση στο Λιμάνι του ΑΘΗΝΙΟΥ την

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ και ώρα 11:30 π.μ.

Για να απαιτήσουμε όλι μαζί οι πολίτες αυτού του νησιού την ανοιχτή επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους, σχετικά με τις εργασίες της απάντλησης, -κάτι που μέχρι σήμερα προκλητικά αποφεύγουν- αλλά και για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ τις εγγυήσεις εκείνες ό,τι οι εργασίες της απάντλησης δεν θα δυσχεράνουν το έργο της ανέλκυσης του πλοίου,

Καλούμε το λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.




Στο ίδιο θέμα,
Δελτίο Τύπου αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας απάντλησης εξέδωσε και ο συνδυασμός της ΣΥΝ Κυκλαδικής που υπογράφει ο Νίκος Συρμαλένιος και που τάσσεται υπέρ της διαδικασίας χαρακτηρίζοντάς την “σημαντική νίκη του κινήματος των πολιτών της Σαντορίνης, με την ουσιαστική συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης και των πολιτικών φορέων” , δικαιώνοντας παράλληλα και το έργο της Επιτροπής Πολιτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπο τον τίτλο
"H απάντληση σημαντικό βήμα, αλλά όχι άλλοθι για τη μη ανέλκυση του Sea Diamond"

Χαιρετίζουμε την έναρξη της διαδικασίας της απάντλησης των καυσίμων από το κουφάρι του Sea Diamond, και θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί σημαντική νίκη του κινήματος των πολιτών της Σαντορίνης, με την ουσιαστική συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης και των πολιτικών φορέων. Οι αγώνες των Σαντορινιών, με τη Συντονιστική Επιτροπή των Θηραίων πολιτών, αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά και δείχνουν ότι η ανυποχώρητη στάση και η συσπείρωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων γύρω από ένα στόχο, φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η απάντληση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι, ούτε πολύ περισσότερο ως επιχείρημα για την απομάκρυνση ή την ματαίωση του τελικού στόχου, που είναι και παραμένει η ανέλκυση και η οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας. Μόνο τότε θα διασφαλιστεί οριστικά η αποτροπή κάθε κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης, αφού στο εσωτερικό του κουφαριού, πέραν των καυσίμων, παραμένουν απόβλητα υψηλού τοξικού κινδύνου. Απαιτείται λοιπόν πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση για τη δρομολόγηση της απάντλησης και των επόμενων βημάτων, απαιτείται εγρήγορση, αγωνιστική επαγρύπνηση και συσπείρωση μέχρι την εκπλήρωση του τελικού στόχου. Η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία θα παραμείνει μέχρι τέλους σταθερός συμπαραστάτης στους αγώνες για την ανέλκυση του Sea Diamond.
Ωριμότερη και ομορφότερη από ποτέ!

Η παραλία της Περίσας.

Μια, είναι η αλήθεια, … ταλαίπωρη περιοχή, μιας και τα προηγούμενα χρόνια ακόμη και από αρμόδιους, υπεύθυνους και συνύπευθους της Αυτοδιοίκησης είχε δημόσια χαρακτηριστεί υποβαθμισμένη περιοχή, σε σχέση, βέβαια, με υπόλοιπες του νησιού.
(το εν λόγο μπλόγκ, άλλωστε αποτελεί ένα καλούτσικο αρχείο σχετικά με πράγματα που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν με δεδομένη την τότε εικόνα της παραλίας )

Φέτος όμως, όπως χτες το βράδυ παρατήρησα, η Περίσα εμφανίζει τον καλό εαυτό της.
Όμορφα και καλόγουστα μαγαζιά που προσφέρουν προσεγμένα πιάτα σε πολύ καλές τιμές αλλά και φιλική και ευγενέστατη εξυπηρέτηση. Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ που έκανα τη βόλτα μου, μίλησα με τέσσερις εστιάτορες ζητώντας πληροφορίες για τους καταλόγους και τα φαγητά τους και όλοι (μα όλοι!) ευγενέστατα, με καλή διάθεση, καρδιά(!) και χαμόγελο πιάσανε την κουβεντούλα μαζί μου για να μιλήσουμε για … την δουλειά τους! Και, αναφέρομαι αυτονόητο, μιας και έχω βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν σνομπίστικες και .. αφ’ υψηλού συμπεριφορές που το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να με διώξουν από πελάτησα και να με βάλουν σε σκέψεις για το τι .. σόι κόσμο περιμένουν αυτοί οι τύποι με τον τρόπο που συμπεριφέρονται αφού βάριουνται; δεν θέλουν; δεν ξέρουν; (ποιος ξέρει;) να μιλήσουν για τη δουλειά τους.

Από την άλλη, και σε ότι έχει να κάνει με τις “αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης” και εδώ τα πράγματα φαίνεται ότι λειτουργούν σωστά, μιας και καθ’ όλο το μήκος της η παραλία Περίσας – Περιβόλου είναι ομοιόμορφα στρωμένη με άμμο ενω οι 5 μολίσκοι που έχουν κατασκευαστεί από το βουνό και σε απόσταση 500 μέτρων απ’ αυτό, φαίνεται ότι έχουν κάνει την δουλειά τους μιας και έχουν συγκρατήσει την άμμο και έχουν δημιουργήσει 5 πανέμορφους μικρούς κόλπους ότι πρέπει για βουτιές.
Στο θέμα της κατασκευής των μολίσκων πάντως αξίζει να πούμε ότι κρίνοντας με γνώμονα την τυπική τήρηση των διαδικασιών (μελέτες, έγγραφα, υπογραφές κλπ) το Λιμεναρχείο Θήρας έχει επιβάλει πρόστιμα στον Δήμο για την κατασκευή τους, γεγονός που μας κάνει να καταλαβαίνουμε πια πως είναι άλλο πράγμα η άμεση παρέμβαση μιας Αρχής για την αναβάθμιση μιας περιοχής και άλλο η γνώμη που έχουν οι υπηρεσίες.
Σχετικά με τις “αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης” πρέπει να αναφέρουμε ότι η καθαριότητα είναι εντυπωσιακή κάτι που αποδεικνύει ότι Δήμος και επαγγελματίες συνεργάζονται μια χαρά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα χτες το βράδυ, σε ολόκληρη την παραλία δεν υπήρχε ούτε ένα σκουπιδάκι στο δρόμο, ενώ όλοι οι κάδοι ήταν όλοι άδειοι και καθαρότατοι.

Τι καλύτερο για το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς;




Δευτέρα, Μαΐου 25, 2009


το ρεπορτάζ της "Kαθημερινής"

κείμενο στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται για την απάντληση των καυσίμων απο το Sea Diamond δημοσιευεσε το περασμενο Σάββατο η εφημερίδα Καθημερινή.
Σύμφωνα με το κείμενο τησ Ιφιγένειας Διαμαντη,


Επιχείρηση «καθαρισμός Sea Diamond»



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/05/2009_315912

Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, και το ένα από τα δύο αιτήματα των κατοίκων της Σαντορίνης φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί. Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων από το ναυάγιο, που βρίσκεται «σκαλωμένο» σε ένα ανισόπεδο πλάτωμα στο βυθό της καλντέρας.

Οσο για την ανέλκυση, την οποία ζητεί η Επιτροπή κατοίκων προκειμένου να μην ρυπανθεί η θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ναυάγιο, ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς και δύσβατος. «Μόλις τελειώσει η απάντληση θα προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης προσφορών για την ανέλκυση», τονίζει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Παπανδρεόπουλος δικηγόρος του Λιμενικού Ταμείου. Την Τρίτη το πρωί, τη Σαντορίνη αναμένεται να επισκεφτεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστ. Παπαληγούρας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών.

Πάντως οι κάτοικοι του νησιού ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, «τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά τη διαδικασία της απάντλησης» καθώς, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας Οίας κ. Γιώργος Χάλαρης, «δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, οπότε οι κάτοικοι αναμένουν τα αποτελέσματα. Ωστόσο η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο κάνει καλή δουλειά».

Μαραθώνιος πιέσεων

Ηταν Απρίλιος, Μεγάλη Πέμπτη του 2007, όταν στις 3.30 μ.μ. το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε χαρτογραφημένο ύφαλο στα ανοικτά της Σαντορίνης. Παρουσίασε ρήγμα στα ύφαλα και σύντομα άρχισε να παίρνει κλίση, οπότε ο πλοίαρχος έδωσε εντολή για εγκατάλειψη του πλοίου. Περισσότερα από 1.500 άτομα διασώθηκαν ενώ δύο Γάλλοι, ένας πατέρας με την κόρη του, έχασαν τη ζωή τους.


Λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο ξεκίνησαν οι πιέσεις των κατοίκων και των τοπικών αρχών για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του Sea Diamond. Εκείνη την εποχή η εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» έφτασε στη Σαντορίνη και ανέλαβε το έργο της επιφανειακής απορρύπανσης, της συλλογής δηλαδή των ποσοτήτων των πετρελαιοειδών, που έβγαιναν στην επιφάνεια από το ναυάγιο. Σήμερα η ίδια εταιρεία βρίσκεται και πάλι στο νησί προκειμένου να υποστηρίξει το έργο της εταιρείας που έχει αναλάβει την απάντληση. Ο κ. Β. Μαμαλούκας, διευθυντής της «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» εξηγεί ότι «η δική μας αρμοδιότητα είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απάντλησης». Το κυρίως έργο έχει αναλάβει η αγγλική εταιρεία Dronik Maritime Consultants Ltd για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας Louis Hellenic Cruises. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολύ καιρό, η πλοιοκτήτρια εταιρεία, στην επικοινωνία της με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και σε επίσημες ανακοινώσεις απέκλειε την απάντληση των ποσοτήτων καυσίμων που βρίσκονταν στις δεξαμενές του βυθισμένου Sea Diamond χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια «επικίνδυνη» αλλά και μη «εφικτή από τεχνική άποψη».


Ομως ο σκόπελος ξεπεράστηκε και σήμερα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προετοιμασίας. Το κυρίως έργο αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και να διαρκέσει περίπου άλλες τρεις εβδομάδες... εκτός απροόπτου.


Με βαθυσκάφος


Μετρήσεις, αποστάσεις, έλεγχοι, νέες μετρήσεις, νέες αποστάσεις, νέοι έλεγχοι. Το σκάφος VOS Satisfaction, βρίσκεται ήδη στην περιοχή και στο κατάστρωμά του μεταφέρει το βαθυσκάφος ROV, τον τεχνικό εξοπλισμό ελέγχου, εκεί βρίσκεται και το αντιρρυπαντικό Αιγίς όπου θα συγκεντρώνονται οι ποσότητες των πετρελαιοειδών που θα αντλούνται. Ενα μικρό ρυμουλκό «περιπολεί» στο σημείο και καταγράφει στοιχεία γύρω από το πλωτό φράγμα που εδώ και δύο χρόνια περιβάλλει το ναυάγιο προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μόλυνση της θάλασσας από πιθανή διαρροή πετρελαίου.


Στον βυθό της καλντέρας όπου βρίσκεται το ναυάγιο δεν θα κατέβουν δύτες, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο. Τη «βρώμικη» δουλειά θα κάνει το βαθυσκάφος ROV (Remotely Operated Vehicle) ένα ρομπότ εξοπλισμένο με εξαιρετικά τεχνολογικά μέσα, τα μάτια και τα χέρια των ατόμων που το χειρίζονται.


Το ROV τις επόμενες ημέρες θα προσκολληθεί με ειδικές βεντούζες στο κύτος του κρουαζιερόπλοιου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην μετακινείται ούτε εκατοστό κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών. Πρώτα ωστόσο πρέπει να καθαριστεί η λάσπη που περιβάλλει το Sea Diamond με ειδικές βούρτσες. «Το ναυάγιο καλύπτεται από ιζήματα, το πάχος των οποίων ξεπερνά τα 5 εκατοστά, λόγω των μεγάλων επικαθίσεων από τις υποβρύχιες κατολισθήσεις, από τις πλαγιές που το περιβάλλουν», τονίζει στην «Κ» ο κ. Μαμαλούκας. Τα εναπομείναντα στις δεξαμενές του πλοίου καύσιμα -που υπολογίζονται περίπου στους 120 τόνους- θα απαντληθούν από 20 τρύπες που θα ανοιχτούν στην αριστερή πλευρά του κύτους του Sea Diamond, πάντα από το βαθυσκάφος ROV, καθώς βρίσκεται στο βυθό με κλίση 25 μοιρών. Υπενθυμίζεται ότι η ποσότητα των πετρελαιοειδών στις δεξαμενές του Sea Diamond την ημέρα που βυθίστηκε ήταν περίπου 430 τόνοι από τους οποίους με τη διαδικασία της επιφανειακής απορρύπανσης είχαν περισυλλεγεί περίπου 300 τόνοι.