απολογισμός Π.Ν.Α. 2011


3 Φεβρουαρίου 2012

Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου  Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη – Απολογισμός πεπραγμένων 2011


Συμπληρώνοντας ένα χρόνο θητείας δίνουμε σήμερα λόγο στην τοπική κοινωνία για τα έργα και τις δράσεις μας.
Είμαστε εδώ, για να λογοδοτήσουμε απέναντι στους εντολείς μας, τους Νοτιοπελαγίτες, όχι επειδή μας το επιβάλλει ο νόμος, αλλά διότι αυτή είναι η ελάχιστη ηθική και πολιτική υποχρέωση που έχουμε προς τους συμπολίτες μας, αυτούς που μας εξουσιοδότησαν να υπηρετήσουμε τον τόπο και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους.

Μέσα από τη διαδικασία του απολογισμού έργων και δράσεων, υπηρετούμε θεμελιώδεις έννοιες της δημοκρατίας, όπως η λογοδοσία, ο δημόσιος διάλογος, η έκθεση στην κρίση και ο έλεγχος για τα πεπραγμένα όλων μας.

Πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι όλοι μας, η περιφερειακή αρχή και το σύνολο των παρατάξεων, δεν υπεκφύγαμε από την υποχρέωση της καθημερινής κοινωνικής λογοδοσίας, να δίνουμε δηλαδή αναφορά στους συμπολίτες μας για το έργο μας, τις προτάσεις μας, τη δραστηριότητά μας και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.

Η σημερινή διαδικασία έχει μια ιδιαιτερότητα. Καλούμαστε να κάνουμε τον συνολικό απολογισμό του έργου μας, αλλά ταυτόχρονα και του ιδίου του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, όπως λειτούργησε τους πρώτους δώδεκα μήνες.
Να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα, ποιες ήταν οι προσδοκίες μας, τι κερδίσαμε, τι μένει να κάνουμε, για ποια πράγματα πρέπει να παλέψουμε και ποιο είναι το αύριο που οραματιζόμαστε για τα νησιά μας και για τη λειτουργία του θεσμού.

Μια επιγραμματική και συμπυκνωμένη απάντηση στο ερώτημα “τι έγινε τον πρώτο χρόνο της θητείας μας», θα μπορούσε να ήταν “κτίζαμε και χτίζουμε τον θεσμό”.
Δεν είναι όμως έτσι. Είναι πολύ και πολλά περισσότερα αυτά που σφράγισαν τους πρώτους δώδεκα μήνες της θητείας μας.

Θέλαμε η διοικητική μεταρρύθμιση να είναι μιας πλήρης ανατροπή της υφισταμένης δομής και λειτουργίας του κράτους.
Θέλαμε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την αυτοδιοίκηση με την κεντρική εξουσία και να απαλλαγούμε από την πολιτική πατρωνία και την “στοργική” αγκαλιά των εκάστοτε κυβερνόντων που μας δείχνουν πάντα σαν το μαύρο πρόβατο που θα δέχεται όλα τα πυρά.

Διεκδικήσαμε έναν άλλο τρόπο διοίκησης, αποκεντρωμένο με ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, με ένα κράτος- επιτελικό, ένα κράτος στρατηγείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, με αποκέντρωση του συνόλου των αρμοδιοτήτων που δεν έχουν συνταγματικό κώλυμα.

Θέλαμε τα όργανα της αυτοδιοίκησης να γίνουν ουσιαστικά κέντρα λήψης αποφάσεων, με ενδυναμωμένους θεσμούς Περιφερειακής και Δημοτικής δημοκρατίας στον νησιωτικό χώρο, που θα φέρνουν τους πολίτες κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ξεκαθαρίσαμε πως ο Δήμος, το νησί και η εξυπηρέτηση των κατοίκων του πρέπει να είναι στο επίκεντρο της Διοικητικής μεταρρύθμισης, και προτείναμε να μεταφερθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ώστε ο πολίτης στην κάθε γωνιά της περιφέρειας να απολαμβάνει τουλάχιστον ίδιες και ίσες υπηρεσίες με αυτές της στεριανής Ελλάδας και να επιλύει τα προβλήματά του στον ίδιο του τον τόπο.
Δεν παρεκκλίναμε ποτέ απ’ αυτές τις θέσεις και τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα ως περιφερειακή αρχή.

Είναι αλήθεια πως τα βήματα που έγιναν ήταν φοβικά και στην πράξη αποδείχθηκαν άτολμα, και αυτό γιατί μετά τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν έγινε το πιο τολμηρό βήμα: δεν ακολούθησε ο «Καλλικράτης» στην κεντρική διοίκηση, με επανακαθορισμό του συνόλου των αρμοδιοτήτων και την ορθολογική κατανομή τους μεταξύ κράτους και επιπέδων αυτοδιοίκησης.

Έτσι συνέβη αυτό που ξένισε και θύμωσε πολλούς: Μια πτωχευμένη χώρα να κυβερνάται σήμερα από μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», όπως αποκαλείται, αποτελούμενη από πενήντα και πλέον μέλη.
Ούτε ένα συμβολικό μήνυμα δεν μπόρεσε να περάσει η κεντρική διοίκηση στην καθημαγμένη οικονομικά κοινωνία.
Ακόμα κι αν ήθελε, δεν μπορούσε. Έχει μάθει να λειτουργεί ταμπουρωμένη σε ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα της πρωτεύουσας.

Σήμερα και μέσα στην δύσκολη αυτή συγκυρία μπαίνει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου και τις διαβούλευσης η μεταρρύθμιση στην διοίκηση και το επιτελικό κράτος.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πρωτοπόρος στην κατάθεση προτάσεων για τον πραγματικό και βαθύ εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και της ισχυροποίησης των νέων θεσμών.
Το Νότιο Αιγαίο είναι η αφετηρία και το σημείο εκκίνησης σημαντικών πρωτοβουλιών, ώστε το νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων, των διορθώσεων και των βελτιώσεων του νομικού πλαισίου να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα στο νησιωτικό μας χώρο.
Το πιστεύαμε ακράδαντα από την περίοδο της διαβούλευσης για τον Καλλικράτη, στην ίδια θέση παραμένουμε μέχρι σήμερα αταλάντευτοι: Αν η διοικητική μεταρρύθμιση δεν πετύχει στο Αιγαίο δεν θα πετύχει πουθενά.

Έστω και τώρα, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει την μεγάλη απόφαση, χωρίς ημίμετρα, μετέωρα βήματα και θεσμικά μερεμέτια.
Το σημερινό μοντέλο του κεντρικού κράτους απέτυχε χρεοκόπησε και πρέπει να αντικατασταθεί.
Είχαμε επισημάνει πως το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο η Περιφερειακή ανάπτυξη σχεδιάζεται και προγραμματίζεται από το κέντρο, είναι συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό.
Ζήσαμε, για παράδειγμα, την χωρίς διαβούλευση σύνταξη και προσπάθεια επιβολής του Εθνικού χωροταξικού.
Είναι λοιπόν τώρα η ώρα, η χώρα να πορευτεί μπροστά ακολουθώντας όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου το Επιτελικό κράτος, οι ισχυροί περιφερειακοί και τοπικοί θεσμοί έχουν πλέον παγιωθεί ως αυτονόητες δομές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, οφείλαμε να τηρήσουμε μια θεμελιώδη προγραμματική μας δέσμευση.
Οι δύο τόποι, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, να γίνουν ένας. Να εμπεδωθεί, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η περιφερειακή συνείδηση.
Να πειστούν οι Νοτιοπελαγίτες ότι δεν τους συνδέει μόνο το Αιγαίο, αλλά και η κοινή τους μοίρα, τα κοινά προβλήματα, τα ίδια όνειρα, οι ίδιες δίκαιες διεκδικήσεις.
Σαν περιφερειακή αρχή, υπηρετήσαμε αυτήν την προτεραιότητα καθημερινά, με τις πράξεις μας, τις συμπεριφορές μας, αλλά και με ουσιαστικές κινήσεις.

Η κατανομή, για παράδειγμα, των έξι Γενικών Διευθύνσεων, τρεις στη Σύρο - τη διοικητική έδρα της Περιφέρειας, και τρεις στη Ρόδο - στον μεγαλύτερο οικονομικό και αναπτυξιακό πόλο του Αιγαίου, ήταν μια απόφαση με ισχυρό συμβολικό περιεχόμενο, πέρα από την πρακτική της αξία.
Η Περιφέρεια είναι μια διοικητική οντότητα που λειτουργεί ενιαία, με όρους ισοτιμίας και ότι οι δύο τόποι έχουν ίδιο μερίδιο ευθύνης στην αναπτυξιακή τους πορεία.
Αυτή η κατανομή δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη Περιφέρεια της χώρας, και δεν έγινε από μόνη της, ή τυχαία.
Με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού στο Νότιο Αιγαίο, μπορούμε ακόμα να συζητήσουμε και να τολμήσουμε τη διεκδίκηση της διοικητικής αυτονομίας των δύο πρώην Νομαρχιών, με τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες στο πρότυπο των πρώην επαρχείων, πάντα υπό τη θεσμική «ομπρέλα» της αιρετής Περιφέρειας.

Να είναι όμως κάτι ξεκάθαρο: Το ότι διεκδικούμε διορθώσεις και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο δεν σημαίνει ότι επιδιώκουμε το πισωγύρισμα και την ακύρωση ενός σημαντικού κεκτημένου, όπως είναι η διοικητική μεταρρύθμιση.

Σίγουρα, μέσα σ αυτήν την δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει κανείς να προσαρμοστεί, και κυρίως να συμβάλει στην προσπάθεια εξόδου από αυτή την κρίση, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε σαν θεσμός, μιας και έπρεπε σαν διάδοχο σχήμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της κρατικής Περιφέρειας, να διαμορφώσουμε τις νέες δομές.
Οι ιδιαιτερότητες της Περιφέρειάς μας, με διάσπαρτες υπηρεσίες σε 12 Περιφερειακά διαμερίσματα, επέβαλαν να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωσής τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η έλλειψη προσωπικού στέκεται εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια, είναι όμως αλήθεια, ότι η εμπειρία έστω και του λίγου προσωπικού - και γιατί όχι η φιλοτιμία - βοήθησαν στο στήσιμο των νέων υπηρεσιών και στην καλή λειτουργία τους, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Το προσωπικό μας συρρικνώθηκε από 667 σε 516 υπαλλήλους, και συναντάμε τεράστια προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες, κυρίως στην καλή λειτουργία των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Επαρχείων).
Η αναστολή δε της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας.
Προκειμένου να μπορέσουν οι περιφερειακές υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ενδεχομένως να αποτελεί μονόδρομο η ανασυγκρότηση και κυρίως η σύμπτυξη υπηρεσιακών μονάδων.

Επίσης σε επίπεδο διοίκησης, η σύνταξη και υποβολή για ένταξη στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των προτάσεών μας για «ηλεκτρονική Περιφέρεια», θα είναι η μεγάλη τομή, με στόχο να μηδενίσουμε χρόνους και αποστάσεις, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη, από οποιοδήποτε σημείο, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Με στόχο τον ορθολογισμό των δαπανών, κυρίως αυτών που αφορούσαν όχι τόσο στην λειτουργία όσο στην στέγαση, κατορθώσαμε κυρίως στο περιφερειακό διαμέρισμα Κυκλάδων, να μειώσουμε τις δαπάνες σε ποσοστό 45%.

Παραλάβαμε, για μεν τις Κυκλάδες, δεσμεύσεις προγράμματος σε έργα και δράσεις προϋπολογισμού 11.550.000 - με ταμειακό υπόλοιπο 7.750.000 ευρώ, και στα Δωδεκάνησα, έργα και δράσεις προϋπολογισμού 19.457.000, με ταμειακό υπόλοιπο 23.872.000 ευρώ.

Συντάξαμε το νέο τεχνικό πρόγραμμα με στόχο κυρίως το κλείσιμο του ανοίγματος και την υλοποίηση των υπολειπόμενων έργων, αλλά κυρίως στοχεύοντας στην μεγάλη δεξαμενή των Ευρωπαϊκών πόρων, γνωρίζοντας πως το ύψος των εθνικών  πόρων για υποδομές είναι ελάχιστο.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως στυλοβάτες στην προσπάθεια μας για αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων υπήρξαν οι υπηρεσίες προγραμματισμού και ανάπτυξης, οι τεχνικές μας υπηρεσίες και η Διαχειριστική Αρχή, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική.

Προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, με δεδομένη την ένταξη μας στον ΣΤΟΧΟ 2, που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα εξεύρεσης  και μεταφοράς πόρων.

Κατορθώσαμε όμως να υπάρξει από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος εκχώρηση σημαντικών πόρων, και συνεχίζουμε την ίδια προσπάθεια και για άλλα τομεακά προγράμματα.

Η Αιρετή Περιφέρεια απέδειξε με το ελάχιστο προσωπικό και μέσα στην δεδομένη συγκυρία πως είναι ο θεσμός που δικαίωσε την επιλογή αποκέντρωσης των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων (ΕΣΠΑ  και αναπτυξιακού νόμου).

Με συλλογική δουλειά και προσήλωση στους στόχους μας, πετύχαμε η Περιφέρειά μας να αποτελεί σήμερα έναν δυναμικό και αποτελεσματικό πολιτικό και διοικητικό οργανισμό, κατακτώντας την πρωτιά, πανελλαδικά, σε απορροφήσεις πόρων του ΕΣΠΑ, ξεπερνώντας το 73%.

Ενδεικτική επίσης είναι η εξέλιξη του Τεχνικού μας Προγράμματος:

423 έργα συνολικού προϋπολογισμού 205 εκατ. ευρώ περίπου.
132 έργα έχουν ολοκληρωθεί, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.
158 έργα είναι σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.
Και συνεχίζουμε με 131 νέα έργα, προϋπ. 47 εκατ. ευρώ.

Γνωρίζαμε πως οι προσδοκίες των νησιωτών από τον θεσμό είναι μεγάλες γιατί θεωρούν ότι μπορούν να προσβλέπουν στην αιρετή Περιφέρεια για την επίλυση του συνόλου σχεδόν των προβλημάτων τους.
Από την καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον εθνικό κορμό και την ενδοεπικοινωνία, την καλή λειτουργία των δομών υγείας, παιδείας, κ.τ.λ., έστω και εάν γνωρίζουν ότι δεν έχουμε την ευθύνη και την αρμοδιότητα.
Να γιατί πρέπει συνεχώς να προσαρμόζουμε τις προτεραιότητες μας στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Τώρα, μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιφέρειας μας, θα πρέπει να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια νέα προοπτική για την Περιφέρεια και τα νησιά μας.
Οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς. Όχι μόνο από την Περιφερειακή αρχή αλλά από το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας και τη λογοδοσία, οφείλω να επαναλάβω αυτό που υπογράμμισα αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Νοτιοπελαγίτες με τη ψήφο τους δεν εξαίρεσαν κανέναν, καμιά παράταξη, από την ευθύνη να υπηρετήσουμε το νέο θεσμό και φυσικά τις τοπικές μας κοινωνίες.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Οι πιέσεις είναι πολλές και μεγάλες, γιατί μεγάλα είναι και τα προβλήματα και οι δυσκολίες που βιώνει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο μισθωτός, ο άνεργος, ο κάθε πολίτης.
Σε αυτήν την δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία, καλούμαστε κι εμείς να διαδραματίσουμε ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής προστασίας.

Κάθε άνεργος και κάθε επιχείρηση που κινδυνεύει, συνιστά πληγή στον ευαίσθητο κοινωνικό ιστό της νησιωτικής μας Περιφέρειας.
Να γιατί θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και ενδεχομένως και τον ρόλο μας.
Στη σημερινή συγκυρία δεν είναι τόσο τα έργα υποδομής που θα ανακουφίσουν τον πολίτη και την κοινωνία.
Μπορούν να διευκολύνουν την ζωή του, δεν λύνουν όμως το πρόβλημά του που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για απασχόληση.
Ακόμα και συμβολικής σημασίας δομές ή δράσεις, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μπορεί να ανακουφίζουν συνανθρώπους μας, έχουμε όμως χρέος να κάνουμε τις υπερβάσεις μας.
Βεβαίως, η Περιφέρειά μας είχε και έχει καθήκον να κινητοποιήσει την κοινωνία και να δηλώσει «παρούσα» σε κοινές κοινωνικές πρωτοβουλίες με τους Δήμους, την Εκκλησία και τους φορείς του τόπου.

Όμως είναι ανάγκη μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία να υπάρξει επανιεράρχηση στόχων και κυρίως προτεραιοτήτων προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει κατά πολύ, οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, οι διαθέσιμοι πόροι μειώνονται συνεχώς και οι εποχές των παχιών αγελάδων αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Με την ανεργία να γιγαντώνεται, οι αιρετές περιφέρειες και οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό πολιτικών όσο και στην υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς απαιτούνται συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις.
Με επιστολή μου στον υπουργό Εσωτερικών έχω ζητήσει, στην αναθεώρηση του Καλλικράτη, να προβλεφθεί η απαιτούμενη «θεσμική ευελιξία» για τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να μπορούν να χαράζουν  πολιτικές και να εφαρμόζουν δράσεις, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Γνωρίζοντας πολύ καλά πως ανάπτυξη χωρίς εργασία και επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει, ως Περιφέρεια αναδεικνύουμε την Απασχόληση ως εμβληματική πολιτική μας  για το 2012.
Πολύ σύντομα μάλιστα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την πρότασή μας στο πλαίσιο ενός ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Νοτίου ΑΙΓΑΙΟΥ.

Ξέρουμε καλά, ότι όλα εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση, τα Υπουργεία δηλαδή, μιας και αυτά δεσμεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων και έχουν την αρμοδιότητα για τους αντίστοιχους τομείς.
Έτσι διαιωνίζεται, και σήμερα ακόμα, το παράδοξο, τα Υπουργεία να ασκούν Περιφερειακή Πολιτική και να διαθέτουν πόρους για αυτήν, εν αγνοία των περιφερειακών δομών.

Αυτό δυσκολεύει την υλοποίηση, από πλευράς περιφερειακών θεσμών, την άσκηση μιας ισορροπημένης περιφερειακής πολιτικής που οδηγεί στην συνοχή στο εσωτερικό της Περιφέρειας.
Μια ισορροπημένη περιφερειακή πολιτική στον νησιωτικό χώρο με βασικές προτεραιότητες την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, όπως το κρίσιμο περιβαλλοντικό τρίπτυχο νερά – λύματα – απορρίμματα, το πρόβλημα της προσπελασιμότητας  και της διασύνδεσης των νησιών μας  μεταξύ τους,  αλλά και με κομβικά σημεία της υπόλοιπης χώρας - Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο κλπ.

Η επίλυση των προβλημάτων υγείας, η υιοθέτηση και ενεργοποίηση του νησιωτικού εθνικού συστήματος υγείας και του νησιωτικού ΕΚΑΒ, αποτελούν για εμάς ύψιστη προτεραιότητα και διεκδικήσεις αδιαπραγμάτευτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Περιφέρειά μας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και με ένα παγκοσμιοποιημένο προϊόν, όπως ο τουρισμός, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στην πρόκληση με θετικά αποτελέσματα.
Αυτό οφείλεται, πέραν της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας (48 νησιά - τουριστικοί προορισμοί, το φυσικό περιβάλλον κλπ.), και στην εγρήγορση του τοπικού μας δυναμικού (εργαζόμενοι, στελέχη, φορείς, επιχειρήσεις).

Αυτό βέβαια δεν μας εφησυχάζει. Χρειάζεται, και η Περιφέρεια μας όπως και οι άλλες δομές, να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση, σε αναδιανομή και εκσυγχρονισμό.
Η υπερσυγκέντρωση του μεγαλύτερου ποσοστού απασχόλησης στον τουρισμό, δημιουργεί στρεβλώσεις.
Πρέπει να οδηγηθούμε σταδιακά σε αλλαγές, όχι μόνο δομικές, αλλά και συμπεριφορών και νοοτροπιών, που πολλές φορές είναι καθοριστικές.

Για το λόγο αυτό σαν Περιφέρεια και σε συνεργασία με τους τοπικούς μας φορείς, περνάμε σταδιακά στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του «προϊόντος» μας.
Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, με ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και του κάθε νησιού, προωθώντας τα τοπικά μας προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό μας.



Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής μας επιλογής είναι ήδη ορατά και με την επιμονή μας σε αυτήν την πολιτική, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε θεαματικές επιδόσεις, συνειδητοποιώντας όλοι πως ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός από τον οποίο θα αντλήσουμε την προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.
Και βεβαίως, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο πρωτογενής μας τομέας μπορεί να αποδειχθεί ένας ισχυρός αναπτυξιακός πόλος, που θα δίνει κίνητρα και θα ενθαρρύνει στο νέο να επιστρέψει στην παραγωγή.

Κυρίες και κύριοι,

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αντιλαμβανόμενη το ρόλο που μπορεί να παίξει στο πλαίσιο των νέων της ευθυνών, αναπτύσσει δυναμικές πολιτικές εξωστρέφειας με την οικοδόμηση συνεργασιών με άλλες περιφέρειες και με τη συμμετοχή της σε δίκτυα, forα και οργανισμούς τόσο σε εθνικό, ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αναπτύσσουμε μια ισχυρή φωνή μέσα στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, με σκοπό τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για τα νησιά μας και τη θεσμοθέτηση πολιτικών που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των μειονεκτημάτων που απορρέουν από τη νησιωτικότητα.
Η εκλογή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στη θέση του αντιπροέδρου της CRPM, προσθέτει στη φαρέτρα μας ένα ακόμα πλεονέκτημα, ώστε το Νότιο Αιγαίο να είναι καταλύτης εξελίξεων, σε ένα κομβικό σημείο του διεθνούς διαλόγου και των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει μάλιστα της προγραμματικής περιόδου «Ευρώπη 2020».

Η Περιφέρειά μας, πάλι βάση του ΑΕΠ της, θα παραμείνει στο Στόχο 2.
Γι’ αυτό κυρίαρχο μέλημά μας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για τα νησιά μας με την αξιολόγηση κι άλλων δεικτών, πέραν του ΑΕΠ, ως κριτήριο κατανομής πόρων.
Για εμάς είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο δείκτης της νησιωτικότητας, δηλ. όλων εκείνων των παραμέτρων που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη των νησιών μας.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμο να είμαστε συνομιλητές, χωρίς μεσολαβητές, με αξιωματούχους της Κομισιόν, όπως ο καθ’ ύλη αρμόδιος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Han, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μια εποικοδομητική σχέση και συνεργασία.

Προγραμματίζουμε επίσης ως Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού ευρωπαϊκού συνεδρίου με τη συμμετοχή των νησιωτικών περιφερειών και νησιωτικών κρατών της Ευρώπης, με σκοπό την αποτύπωση προτάσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.


Είναι επίσης πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας με περιφέρειες και φορείς Τρίτων Χωρών, με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, κ.α.  καθώς και με χώρες που παρουσιάζουν μια δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει αναφορά στη διοργάνωση του 1ου Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που αποτέλεσε μια δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας προωθώντας το τουριστικό μας προϊόν και συνολικά την επιχειρηματικότητα των νησιών μας.
Επιπλέον, η διοργάνωση του Συνεδρίου επιβεβαίωσε την αγαστή και γόνιμη συνεργασία της Περιφέρειά μας, σε όλα τα επίπεδα, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών μας τάξεων, ως εταίρων, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής τίθεται στη διάθεσή σας και είναι πλέον αντικείμενο αυστηρής και δίκαιης κρίσης.
Σας έχει ήδη διανεμηθεί και από σήμερα κιόλας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ώστε να γίνει κτήμα των πολιτών και να αξιολογηθεί από την κοινωνία μας.
Υπό συνθήκες πρωτοφανούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πίεσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε ένα σημαντικό έργο, για το οποίο οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημιουργική πίεση και έλεγχο που ασκούν και, βεβαίως, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στην Περιφέρειά μας, που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτούς για να φέρουν σε πέρας το έργο τους.
Δεσμευόμαστε σε κάθε συμπατριώτη μας ότι και τη νέα χρονιά, όσο ανυπέρβλητα κι αν μοιάζουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες, τόσο περισσότερο η περιφερειακή αρχή θα εντείνει τις προσπάθειές της.
Δεν θα επιτρέψουμε, ακόμα και υπό τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και στο διεθνές περιβάλλον, το Νότιο Αιγαίο να στερηθεί το δικαίωμα και η δυνατότητα να πρωταγωνιστεί σε επιδόσεις και στις εξελίξεις.
Να είναι μια Περιφέρεια πρότυπο αναπτυξιακής και κοινωνικής αναγέννησης.

Το 2012 θα είναι ακόμα μια χρονιά σκληρής δουλειάς και καθημερινής διεκδίκησης για τα συμφέροντα των νησιών μας και για τη ζωή των κατοίκων τους, στους οποίους έχουμε χρέος να εμπνέουμε ασφάλεια, σιγουριά και πίστη για ένα αύριο με προοπτική.



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΣΣΑΙΟΣ

Για τη Περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων το 2011 υπήρξε ένα έτος προσαρμογής στα νέα δεδομένα της εφαρμογής του «Καλλικράτη», εν μέσω μάλιστα μίας πολύ δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα με οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Υπό αυτό το πρίσμα η Περιφέρεια και στο χωρικό επίπεδο των Κυκλάδων εστίασε:

Στην επιτάχυνση  και διαφάνεια διοικητικών πράξεων αδειοδοτήσεων
Στη μείωση των δαπανών
Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μείωση της γραφειοκρατίας
Στην εξωστρέφεια, βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας
Στην επανεκκίνηση της παραγωγικότητας και προώθηση της καινοτομίας
Στη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και συμμετοχικά σχήματα για τη προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Μετά τη μετάβαση στη νέα Καλλικρατική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε την συσσωρευμένη γνώση και τα εργαλεία σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων χωρίς όμως να μεταφέρουμε την γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους, την απουσία πολιτικής  αλλά και τις επιχορηγήσεις χωρίς σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα παραπάνω, πάντα με γνώμονα την επιτάχυνση του έργου ανάπτυξης μας.

Παράλληλα, η μνημονιακή υποχρέωση καταγραφής των σημαντικότερων εμποδίων ιδιαίτερα σε θέματα νησιωτικότητας και αδειοδοτικών διαδικασιών έδωσε την ευκαιρία εντοπισμού και σχεδιασμού άρσης τους με συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία. 

Επιμέρους απολογισμός των Στόχων 
a) Απορρόφηση

Ένας από τους πρώτους στόχους που τέθηκε σε εφαρμογή σε συνάρτηση με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ανάγκη για ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της περιφέρειας ήταν η αύξηση της απορρόφηση πόρων της ΕΕ για την  πραγματοποίηση έργων, και την ενίσχυση εκείνων των δράσεων και της επιχειρηματικότητας που θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο. Ένας στόχος που με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται επιτεύχθηκε απόλυτα και βάση των επιδιώξεων μας και την αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

-Συνολική απορρόφηση Περιφέρειας Ν. Αιγαίου  2011:  73,1% 
-Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου η ΕΔΑ διαχειρίζεται συνολικό προϋπολογισμό 191 εκ ευρώ. 
-Για το 2011 υπήρξε ένταξη έργων για τις Κυκλάδες συνολικού προϋπολογισμού 51 εκ ευρώ έναντι 41 εκ ευρώ των δύο προηγούμενων ετών. 
-Η Περιφέρεια ως φορέας υλοποίησε το 2011 ή συνεχίζει να υλοποιεί 10 έργα προϋπολογισμού 32,8 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 3 εντάχθηκαν το 2011 προϋπολογισμού 7,8 εκ ευρώ (Μήλος, Θήρα, Σέριφος). 
-Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω των εκάστοτε Αναπτυξιακών –Επενδυτικών  Νόμων (ν. 2601/98 & Ν. 3299/04), στο Ν. Κυκλάδων και για το έτος 2011 εγκρίθηκαν 15 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 2.143.405 ευρώ με μεγαλύτερο πρόβλημα την  τραπεζική χρηματοδότηση που φρενάρισε τη μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος και εγκρίσεων.

b) Δαπάνες
Η μείωση των δαπανών αποτέλεσε όχι μόνο επιβεβλημένη ανάγκη με βάση το δημοσιονομικό χρέος  της χώρας και των προβλέψεων του «Καλλικράτη» για οικονομική αυτονομία των αιρετών πλέον Περιφερειών αλλά και υποχρέωση εμάς των ιδίων για αποτελεσματική και χρηστή ταυτόχρονα διοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Από τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικά περιθώρια μείωσης δαπανών τα οποία και σε σημαντικό βαθμό επιτεύχθηκαν. Μάλιστα σε συνδυασμό με τη μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στους δήμους η συνολική μείωση για το 2011 άγγιξε τα 17.376.852 ευρώ και συγκεκριμένα από 32.380.265,54 ευρώ οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν σε 15.003.413,15 ευρώ. Αναλυτικότερα:

Ποσό 5.690.415 ευρώ περίπου αφορούσε δαπάνες επιδομάτων πρόνοιας ειδικών ομάδων που μεταφέρθηκαν ως αρμοδιότητα στους Δήμους.
Έγιναν νέες διακηρύξεις για την μίσθωση κτηρίων στέγασης των υπηρεσιών σε Άνδρο, Νάξο, Τήνο και Κέα. Στις Περιφερειακές ενότητες  της Θήρας και της Πάρου έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταστέγαση των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια. Βάση των προτάσεων που κατατέθηκαν, υπάρχει μείωση της δαπάνης κατά 58% από 1/1/2012 (σε πραγματικά ποσά, η ετήσια δαπάνη από 993.159,56€ θα μειωθεί σε 300.000€).
Σημαντική μείωση υπήρξε και σε επίπεδο  κοινών λειτουργικών δαπανών (τηλέφωνα, μεταφορές, ύδρευση, εκτυπώσεις, συνέδρια αμοιβές συντήρησης, καθαριότητα κ.α.) που ανήλθε στο ποσό περίπου των 786.000ευρώ.
Μείωση δαπανών υπήρξε σε επίπεδο προμηθειών κατά 286.308 ευρώ, ενώ παράλληλα μείωση δαπανών επιτεύχθηκε και σε επίπεδο δαπανών που αφορούσαν αμοιβές εποχιακού προσωπικού και συμβουλίων επιτροπών, υπερωριών, εισφορών, επιδότησης αγοράς κατοικίας, εξόδων μετακίνησης κ.ά. που έφτασε στο ποσό των 367.577 ευρώ.
Για το 2012 η προσπάθεια θα συνεχισθεί και μάλιστα εκτιμάται περαιτέρω μείωση των δαπανών αρχικά μέσω της μείωσης των μισθωμάτων, και εν συνεχεία μέσω της μείωσης των λοιπών λειτουργικών δαπανών και των προμηθειών όσο αυτό είναι δυνατόν. Εκτιμάται όμως και μία αύξηση σε επίπεδο εισφορών λόγω αύξησης τους, και αμοιβών από τη πρόσληψη συμβασιούχων.

c) Αξιολόγηση των υπηρεσιών και καταγραφή των εν γένει προβλημάτων, μείωση της γραφειοκρατίας, εξυπηρέτηση του πολίτη

Η εξυπηρέτηση του πολίτη δεν αποτελεί στόχο γιατί πολύ απλά αποτελεί υποχρέωση της περιφέρειας και του συνόλου του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού της. Με βάση την αρχή αυτή αναλήφθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις και σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Κυκλάδων.

Αρχικά αναλήφθηκε πρωτοβουλία ποσοτικής και ποιοτικής αξιολόγησης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων από την Δ/νση Εξυπηρέτησης του Πολίτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο η έναρξη της αντίστοιχης δράσης σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα και με τη βοήθεια εξειδικευμένων ερωτηματολογίων συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για τις υπηρεσίες καθώς επίσης προβλήματα και παράπονα και από τη μεριά των εργαζομένων και από αυτή των πολιτών.

Παράλληλα και θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη ξεκίνησε προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα της γραφειοκρατίας για την υποβολή δικαιολογητικών μειώνοντας τον όγκο των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων, ανανεώσεις αδειών κ.ά.

d) Διαφάνεια και Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Σε μία πολυνησιωτική Περιφέρεια όπως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, που έχει αντίκτυπο στον αναπτυξιακό της ρόλο στη χρηστή διοίκηση καθώς στον ευρύτερο ρόλο της στην εξυπηρέτηση του πολίτη, εξαρτάται επιπλέον των ανωτέρω και από τη σωστή και ευρεία χρήση της τεχνολογίας και των εφαρμογών της.

Άμεσα, από την έναρξη λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αναλήφθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί ήδη η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των δύο περιφερειακών ενοτήτων, η έναρξη εφαρμογών παρακολούθησης έργων και γενικά η προμήθεια τεχνικών εφαρμογών, ως προϊόν υλοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεων μας.
Σε εξέλιξη συνεχίζεται να βρίσκεται η εφαρμογή παρακολούθησης έργων, η προμήθεια της εφαρμογής «Law Plus» σχετικά με τις υποθέσεις τις  Δικάσιμους κ.ά. της  Orbit Α.Ε.. και προμήθεια τεχνικών εφαρμογών για τη Δ/νση Τεχνικών Έργων κατόπιν σχετικού αιτήματός τους.

Τέλος, λόγω των αναγκών που δημιουργήθηκαν στο α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης έργων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκούς πόρους δημιουργήθηκαν ανάγκες υποστήριξης μικρών και μεγάλων νησιωτικών δήμων ή δήμων με ελλείψεις τεχνικού προσωπικού. Στις ανάγκες αυτές είτε μέσω τεχνικής υποστήριξης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας είτε μέσω της διάθεσης προσωπικού όπου αυτό ήταν εφικτό ανταποκρίθηκε άμεσα και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο η Περιφέρεια.

e) Παρεμβάσεις χάραξης πολιτικής και ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών αναπτυξιακού περιεχομένου.

Η επιτυχία του αναπτυξιακού ρόλου της Περιφέρειας που συμπεριλαμβάνει την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική προστασία προϋποθέτει πρωτοβουλίες και δράσεις που συνδυάζουν τη σύγχρονη πολιτική ματιά  και το όραμα για το τι και το πώς θέλουμε τα νησιά μας και το ρόλο που αυτά μπορούν να παίξουν στη παρούσα δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία καθώς και στα χρόνια που έρχονται. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν σαν γραφείο αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.


Διασύνδεση Νήσων

Η παρούσα οικονομική κρίση σε συνδυασμό και με τις περιφερειακές εντάσεις και συγκρούσεις, ειδικά σε περιοχές από τις οποίες εξαρτάται η τροφοδοσία με πετρέλαιο των δυτικών χωρών, δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες στον μεταφορικό κλάδο σε διεθνές επίπεδο και ειδικά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που για την χώρα μας και ειδικά για την περιφέρεια μας αποτελούν το βασικότερο μέσο συμβολής στην ανάπτυξη. Η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών σε συνδυασμό με τις ανάγκες που ικανοποιούνται, ορίζουν και τις συνέπειες που προκύπτουν από την έλλειψη ή τι μη ικανοποιητική ή αποτελεσματική εκτέλεση του συνόλου των μεταφορών που υλοποιούνται σε μία περιοχή.
Η ανωτέρω εξειδίκευση και καταγραφή των χρόνιων προβλημάτων στη διασύνδεση των νησιών μας, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για δημιουργία δυσμενέστερων συνθηκών στο μέλλον και η ανάγκη για την εύρεση μίας λύσης που θα προλάβει και θα συμβάλλει στο συνολικό σχεδιασμό της αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας μας, μας οδήγησε στην υποβολή μίας πρότασης.
Η πρόταση αυτή αφορά συγκεκριμένα στην ανάπτυξη ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας λιμενικές εγκαταστάσεις ή ενεργοποιώντας μετά από συντήρηση και επέκταση υφισταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο των ήδη υπαρχόντων μεγάλων.
Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα αφορούν την εξυπηρέτηση της σύνδεσης νησιών μεταξύ κοντινών τους σημείων με την κατάλληλη κατηγορία σκαφών, που ταυτόχρονα θα διαθέτουν φιλικά προς το περιβάλλον τεχνικά χαρακτηριστικά (Solar-Hybrid efficient marine technology). Η συχνότητα των πλόων θα διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και την κίνηση που παρουσιάζεται.
Η εν λόγω πρόταση, έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργό, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και σε όλους τους ενδιαφερομένους αναμένοντας τα σχόλια τους για περαιτέρω κινήσεις.


Αξιοποίηση Περιουσίας Κληροδοτημάτων Νήσου Σύρου

Η ανάγκη να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των κληροδοτημάτων που στο μεγαλύτερο μέρος της είτε μένει αναξιοποίητη είτε η αξιοποίηση της είναι αναντίστοιχη της αξίας της οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Μάλιστα η όλη πρωτοβουλία έλαβε υπόψη της τα αναμενόμενα οφέλη που αυτή θα δημιουργήσει, καταρχάς στην αποκατάσταση και συντήρηση ακινήτων που αποτελούν πλούτο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για τα νησιά, κατά δεύτερον στην απασχόληση μέσω των εργασιών αποκατάστασης και κυρίως στον οικοδομικό κλάδο που διέρχεται κρίση και τρίτον στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση μέσω των επενδύσεων αξιοποίησης που θα υλοποιηθούν.

Οι ενέργειες που έως τώρα υλοποιήθηκαν αφορούσαν μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των ΔΣ των Κληροδοτημάτων που εδρεύουν στην Σύρο και στην οποία παρουσιάσθηκε και προτάθηκε η δημιουργία ενός φορέα αξιοποίησης της κοινωφελούς περιουσίας  τους με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν, προκειμένου να αποφασίσουν αν καταρχάς την αποδέχονται. Στη συνέχεια τα ΔΣ μετά από συνεδριάσεις των ΔΣ που πραγματοποίησαν έκαναν καταρχάς δεκτή την εν λόγω πρόταση και απέστειλαν γραπτώς τις εν λόγω αποφάσεις .

Στην συνέχεια αναλήφθησαν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και πίεσης προς το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου μέσω της ψήφισης σχετικού νόμου που έχει ήδη εκπονηθεί να διευκολύνει την συγκεκριμένη ιδέα. Ταυτόχρονα εκπονήθηκε εναλλακτικό σχέδιο δράσης το οποίο και έως τη ψήφιση του νομοσχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά ουσιαστικά μία αρχική σύνταξη μίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος φορέων που θα αναλάβουν ανά ίδρυμα και υπό συγκεκριμένες  προϋποθέσεις τη υλοποίηση της ιδέας, υπό την εποπτεία και την υποστήριξη της Περιφέρειας.


Συνεργασία με Γερμανική Βουλή

Οι δυσμενείς παρούσες συγκυρίες για τη χώρα επαναφέρουν και πάλι την ανάγκη για ενίσχυση της εξωστρέφειας σε κάθε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας προκειμένου να αμβλυνθούν οι άσχημες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Ένας από τους σημαντικότερους τομείς με προστιθέμενη αξία στο οικονομικό, αναπτυξιακό επίπεδο είναι ο τουρισμός. Στα πλαίσια λοιπόν της εξωστρεφούς λογικής που διέπει τη σημερινή διοίκηση οργανώθηκε και προγραμματίσθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της τουριστικής επιτροπής της Κάτω Βουλής του Γερμανικού Κοινοβουλίου (η οποία είχε και σημειολογικό χαρακτήρα)
στην Σύρο τον Μάιο του 2011. Στη συνάντηση τέθηκαν και από τις δύο πλευρές προτάσεις συνεργασίας σε επίπεδο τουρισμού και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011 ακολούθησε, επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη, στην Ερμούπολη όπου και συζητήθηκαν περαιτέρω οι αρχικές προτάσεις.
Στη παρούσα φάση το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη βρίσκεται σε επικοινωνία για την υλοποίηση των δράσεων με συγκεκριμένες προτεραιότητες οι οποίες έχουν εστιαστεί αρχικά σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, τουριστικής προβολής και κοινών εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου.


«Παράγω και καταναλώνω»

Πέρα από την εξωστρέφεια και τα αναπτυξιακά οφέλη που αυτή προσφέρει, εξίσου σημαντική παραμένει και η καταναλωτική κουλτούρα των πολιτών σε ότι αφορά τη ζήτηση κατά προτεραιότητα τοπικών προϊόντων καθώς και η ποιότητα και τιμολογιακή πολιτική των προσφερόμενων τοπικών προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και την υψηλή τουριστική επισκεψιμότητα των νησιών μας, την πολιτική της Περιφέρειας για ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, τη ποιοτική αναβάθμιση του δευτερογενή, τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τουρισμό και την εκπόνηση και υπογραφή ενός Τοπικού συμφώνου ποιότητας αναλήφθηκε πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσης με στόχο τη στήριξη της τοπικής αγοράς σε επίπεδο παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών με τίτλο «Παράγω και Καταναλώνω τοπικά».
Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πρόσφατα και βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως στόχο την αφύπνιση της τοπικής και κατ επέκταση της εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, την ποιοτική αλλά και ποσοτική αναβάθμιση της τοπικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, με παράλληλη πάταξη της ανεργίας και κατά συνέπεια την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να κινήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Έχει ήδη συνταχθεί η πρόταση από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη αναφέροντας τους στόχους του κινήματος αυτού και έχει σταλεί στα μέλη που θα απαρτίζουν την επιτροπή που συστήθηκε για το σκοπό αυτό, αποτελούμενη από εκπροσώπους της και του Επιμελητηρίου προς το παρόν με σκοπό τις περαιτέρω προτάσεις τους, σε προσεχή συνάντηση.


Αρχείο Μελετών - Βάση Δεδομένων

Η χάραξη πολιτικής σε κάθε τομέα και δραστηριότητα ευθύνης της Περιφέρειας απαιτεί πλήρη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης. Απαιτείται δηλαδή μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για κάθε τομέα που φυσικά θα περιλαμβάνει και κάθε μελέτη που έχει εκπονηθεί για την περιοχή μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος για εκπόνηση μελλοντικών μελετών με συναφή αντικείμενα. Με βάση αυτή τη λογική και τις παρούσες ανάγκες και συνθήκες ξεκίνησε μία πρωτοβουλία αρχικά σε υπηρεσιακό επίπεδο για τη συλλογή και τη δημιουργία αρχείου μελετών που έχουν εκπονηθεί για τη Περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων, καθώς και η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων για το σύνολο των δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Την παρούσα στιγμή εκπονείται η καταγραφή των υποδομών στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων και σε ψηφιοποιημένη μορφή. Στη συνέχεια υπάρχει η σκέψη και έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση όπως στην ανωτέρω δημιουργία συμβάλλουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και η ομάδας εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας ν. Αιγαίου, του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Προβολή Νήσων μέσω ΓΓ Ενημέρωσης

Η προβολή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, των δράσεων των δραστηριοτήτων αλλά και συνολικά των εκδηλώσεων της ζωής στα νησιά αποτελεί κεντρικό στόχο στα πλαίσια της ανοικτής ενημέρωσης των πολιτών της καθώς και των επισκεπτών της. Βασική προϋπόθεση φυσικά αποτελεί ο φορέας προβολής καθώς και ο τρόπος προβολής. Μία από τις πρώτες δράσεις προβολής λοιπόν που αναλήφθηκαν σε συνεννόηση με τους δήμους των Κυκλάδων και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής ενότητας Κυκλάδων ήταν η κατάθεση στην ΓΓ Ενημέρωσης,  σε συνάρτηση με την πρόταση Δημιουργίας Ημερολογίου με όλες τις εκδηλώσεις της Επικράτειας που παρουσιάζουν τουριστικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον, μια συγκεντρωτική λίστα με τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος που λαμβάνουν χώρα στο Νομό Κυκλάδων με σκοπό την προώθηση αυτών στον ξένο τύπο.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να οδηγήσει και στην άμβλυνση της εποχικότητας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός.


Θέματα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος

Σε μία νησιωτική Περιφέρεια όπως η δική μας γίνεται κατανοητός ο ρόλος του θαλασσίου περιβάλλοντος στη ζωή και στις δραστηριότητες των κατοίκων της, αλλά και η σημαντικότητα του ως πόρου τουριστικής προσέλκυσης και ανάπτυξης γενικότερα. Γίνεται παράλληλα κατανοητό πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζει η υγεία του θαλασσίου περιβάλλοντος στα γενικότερα πλαίσια ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όταν μάλιστα αυτή προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία, περιβάλλοντος και αλιείας. Στα ανωτέρω πλαίσια πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Γαλλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Γαλλικού Εθνικού φορέα Διαχείρισης Θαλασσιών Προστατευόμενων Περιοχών και του κ. Cousteau, ιδρυτή και εκπροσώπου της ΜΚΟ Cousteau Divers, κατόπιν προσκλήσεων τους προκειμένου να παρουσιάσουν προτάσεις τους για την δημιουργίας θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών. Η εν λόγω προτάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υποβολή προτάσεων σε επίπεδο Υπουργείων σε σημαντικά θέματα ενδιαφέροντος της Περιφερειακής ενότητας Κυκλάδων.

Τέλος σε συνέχεια της συνεργασίας με τις τοπικές σε επίπεδο δήμου αρχές, τους αντίστοιχους τοπικούς θεσμικούς και μη φορείς και τις υπηρεσίες, πέραν των ανωτέρω κατεγράφησαν τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και υποβλήθηκα συγκεκριμένες προτάσεις προς Υπουργεία που αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα  όπως:
η προώθηση χωροταξικών θεμάτων μέσω και της επίσπευσης εκπόνησης των ΣΧΟΑΠ ΓΠΣ κ.ά. (ΥΠΕΚΑ)
η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων βελτίωσης των παροχών δημόσιας υγείας στη περιφερειακή ενότητα και αντιμετώπισης και επιμέρους θεμάτων όπως η μεταφορά ασθενών και η ανάληψη δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας (ΥΥΚΑ).
η παραχώρηση του παλαιού στρατοπέδου της Σύρου προς αποκατάσταση και μεταφορά των υπηρεσιών της Περιφέρειας εκεί (ΥΠΕΘΑ).






ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ
  
Απολογιστικά στοιχεία έτους 2011 

Ακολουθούν συμπληρωματικά απολογιστικά στοιχεία του έτους 2011 για θέματα αρμοδιότητάς μου, που αφορούν:
Το περιβάλλον 
Την οικονομική Επιτροπή
Τον αναπτυξιακό Προγραμματισμό
Τα έργα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Την αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων
Το κέντρο επαγγελματικής Κατάρτισης           
                                     
  
 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1.1       Περιβαλλοντικές δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας σε θέματα περιβάλλοντος είναι οι ακόλουθες:
•           Επειδή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Περιφέρειας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως εμφανίζεται στην παρακάτω έκθεση, η Περιφέρεια σχεδίασε και πρόκειται να υλοποιήσει άμεσα πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά Χάλκη και Ανάφη, που θα αποτελέσει κατευθυντήρια γραμμή για όλα τα νησιά στο Νότιο Αιγαίο. Το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ «Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ανάφης και Χάλκης», συνολικού προϋπολογισμού 359.756,00€, βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Η δράση στοχεύει σε πέντε άξονες: α) στην Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των νησιωτών β) στη Διαχείριση Οργανικών Απορριμμάτων με την προμήθεια οικιακών λιπασματοποιητών και λιπασματοποιητών συνεχούς ροής γ) στην Ανακύκλωση Υλικών  με διαλογή στην πηγή δ) στον περιορισμό των παραγόμενων απορριμμάτων και συγκεκριμένα πλαστικών μπουκαλιών με την προμήθεια Μονάδων Παραγωγής και Διάθεσης Πόσιμου Νερού και ε) στην πρόληψη για την ελαχιστοποίηση των Αδρανών-Μη Ανακυκλώσιμων Υλικών.
•           Η Υποστήριξη των μικρών νησιών για την υποβολή πρότασης στο ΕΠΠΕΡΡΑ στο πρόγραμμα για τις «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση και ενθαρρύνοντας ενέργειες περιβαλλοντικής προστασίας, υποστηρίζει τα μικρά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων σε δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας σε σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως την αλλαγή των κουφωμάτων και των λεβητοστασίων, τη βελτίωση των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, τη δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και την προώθηση συστημάτων φυσικού και τεχνητού φωτισμού, καθώς και λοιπών δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης. Τα νησιά των οποίων τα σχολικά κτίρια είχαν την ωριμότητα και υπέβαλλαν πρόταση είναι οι Λειψοί, η Κύθνος, η Κέα και η Σίφνος.
•           Το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», συνολικού προϋπολογισμού 611.320,00€, είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Εκτός από την παραγωγή και διάθεση πόσιμου νερού στο κοινό με εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο (κατά το παράδειγμα του Δήμου Ποσειδωνίας 0,20 λεπτά του € ανά 10lt νερό) η δράση στοχεύει στη δραστική μείωση της κατανάλωσης των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών μπουκαλιών και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι από 1.000-3.000 φορές πιο ενεργοβόρο λόγω της συσκευασίας και της μεταφοράς του. Ως προς αυτό χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τέως Δήμου Ποσειδωνίας της Σύρου, όπου λειτουργούν 4 μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού. Σύμφωνα με υπολογισμούς του προαναφερθέντος Δήμου από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της πρώτης μονάδας εξοικονομήθηκαν περίπου 260.000 πλαστικά μπουκάλια, 16(t) τόνοι CΟ2, 10(t) τόνοι πετρελαίου και περίπου 300.000,00€ από τους πολίτες. Στη δράση συμμετέχουν τα μικρά νησιά κάτω των 4.000 κατοίκων και συγκεκριμένα: Σίκινος, Φολέγανδρος, Κίμωλος, Αντίπαρος Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αμοργός, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αστυπάλαια, Πάτμος, Μεγίστη, Τήλος, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Κάσος και Σύμη. Στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου ENNEREG: Regions paving the way for a Sustainable Energy Europe (Κοινότητες: Ανοίγοντας το δρόμο για μια βιώσιμη Ευρώπη) προβάλλεται κατεξοχήν η περιβαλλοντική διάσταση της συγκεκριμένης δράσης. Τα εντυπωσιακά μεγέθη της εξοικονόμησης, αλλά και της ανταπόκρισης από τους κατοίκους της Σύρου, της έδωσαν μια θέση ανάμεσα σε μια σειρά αξιόλογων ευρωπαϊκών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκτός από τα 29 τεχνικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (με Δικαιούχο την ΠΝΑ) και τα 12 έργα (μονοπάτια Νισύρου, ΧΥΤΑ Νισύρου, 2 έργα οδοποιίας στην Τήλο, ΧΑΔΑ Τήλου, ΧΥΤΑ Τήλου, 2 έργα οδοποιίας στο Αγαθονήσι, αποχέτευση Αστυπάλαιας, ΧΑΔΑ Λειψών και Ύδρευση Λειψών) που υποστηρίζει σύμφωνα με το άρθρο 205 του Ν.3852 («Καλλικράτης») η Περιφέρεια, στο σύνολο σχεδόν των νησιών έχει σχεδιάσει και πρόκειται να υλοποιήσει μέσα στο 2012 από το ΕΣΠΑ, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, όπως φαίνονται στο χάρτη.


1.2 Ενέργεια
-Μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο (Αρ. Απόφασης 22/2011, 09/11/2011) η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου και του Δήμου Σίφνου, με σκοπό την υποβολή αίτησης (με τις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες και τα επιχειρησιακά σχέδια) προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για λήψη άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, με τεχνολογία Υβριδικού Σταθμού στο νησί της Σίφνου, δράση που αφορά την ενεργειακή αυτονομία μη διασυνδεδεμένων νησιών προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλα  νησιά.
-Η Περιφέρεια διερευνά την προώθηση αξιοποίησης των ΑΠΕ μέσω «εταιριών ευρείας συμμετοχικής βάσης» καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης και επενδύσεων που απαιτούνται. Μέσα στους στόχους της Περιφέρειας είναι και η εκπόνηση ενεργειακού σχεδιασμού εγκατάστασης ΑΠΕ στο Νότιο Αιγαίο μέσω της αξιοποίησης του συνόλου των υφιστάμενων τεχνικών και χωρικών δεδομένων για κάθε νησί και τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
-Το έργο της διασύνδεσης, που υλοποιείται από τη ΔΕΗ, χρηματοδοτείται εν μέρει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, Άξονας 3, με το ποσό περίπου των 15.000.000€.


1.3 Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων
                                                                         
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην προσπάθεια επίτευξης του Εθνικού στόχου, που είναι η Παύση Λειτουργίας και η Αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), έχει ξεκινήσει ένα εντατικό πρόγραμμα συντονισμού, ενημέρωσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Δήμων, Υπουργείων, Διαχειριστικής Αρχής κ.α.) για τις διαδικασίες και τα μέτρα που απαιτούνται.

Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των (ΧΑΔΑ). Έχουν ενταχθεί, εντάσσονται και γίνονται προσπάθειες ένταξης συνεχώς των έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ και της ανοιχτής πρόσκλησης που έχει εκδώσει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον Ιούλιο του 2009.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρακολουθεί και προωθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της τα έργα υποδομών σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να παύσει οριστικά η λειτουργία των ΧΑΔΑ ειδικότερα μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Παύσης Ενεργών ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Υφιστάμενη Κατάσταση – Στοιχεία Περιφέρειας

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχαν καταγραφεί συνολικά 88 προϋφιστάμενοι ΧΑΔΑ. Από αυτούς:

•           οι 27 έχουν αποκατασταθεί,
•           οι 44 είναι ανενεργοί και έχουν μπει σε διαδικασία  αποκατάστασης,
•           οι 17 είναι ενεργοί


Πρόοδος Αποκαταστάσεων
Όσο αφορά την πρόοδο των αποκαταστάσεων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συνολικά 64 άδειες περιβαλλοντικής αποκατάστασης για αντίστοιχους ΧΑΔΑ (33 στα Δωδεκάνησα και 31  στις Κυκλάδες).

Ιδιαίτερα όσο αφορά τους ΧΑΔΑ της Περιφέρειας για τους οποίους εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πρέπει να αναφερθεί ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης στους ΧΑΔΑ των Δήμων Ρόδου, Λινδίων, Πεταλούδων και Καρπάθου.

Όσο αφορά τους υπόλοιπους 4 ΧΑΔΑ που έχουν καταγγελθεί,
-           οι αποκαταστάσεις των 3 ΧΑΔΑ του Δήμου Τήλου έχουν ενταχθεί το ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 -2013 και υλοποιείται το έργο.
-           Όσο αφορά τον ΧΑΔΑ του Δήμο Λέρου, αυτός παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς δεν έχει κατασκευαστεί ΧΥΤΑ ακόμη. Ωστόσο ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση στα πλαίσια της πρόσκλησης 9 της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ & Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Λέρου»

Σημειώνεται επίσης ότι:

•           Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη Σύρο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της κατασκευής του ΧΥΤΑ (ΧΑΔΑ στην ίδια θέση) με χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής 2.


Όσο αφορά την εξέλιξη της παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μόνο προβλέψεις μπορούν να γίνουν χωρίς κάτι να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα λόγω της νησιωτικής ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας, του αριθμού χώρων διάθεσης που ελλείπουν ακόμα για να κατασκευαστούν, αλλά και των δυνατοτήτων των ΟΤΑ (υποστελέχωση κλπ). Σημειώνεται ότι:

-           Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβική σύμβασης για την αποκατάσταση των τριών ΧΑΔΑ του Δήμου Τήλου και εντός του 2011 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
-           Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Κω στη θέση «Κοκκινόνερο» έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 30 Μαΐου 2011.
-           Ο ΧΑΔΑ των Λειψών στη θέση «Κατεργόμολος» έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 31 Μαΐου 2011.
-           Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Καρπάθου στη θέση «Σάνταλος» έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης.
-           Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Κω (π. Δ. Δικαίου Κω) στη θέση «Άγιος Κωνσταντίνος» εντάχθηκε από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτησή του.
-           Οι ΧΑΔΑ του Δήμου Ρόδου (π. Δ. Αφάντου) στις θέσεις «Πουλενού», «Κριός» και (π. Δ. Αταβύρου) «Μανδρικό» έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτησή τους.
-           Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Καρπάθου (π. Κοινότητας Ολύμπου) στη θέση «Πέι» έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτησή του.
-           Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Πάρου στη θέση "Καντηνελιές - Σαρακήνικο" στη Νάουσα έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτησή του.
-           Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Σίφνου στη θέση «Βορινή» έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 από την ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια πράξης που αφορά την κατασκευή του παρακείμενου ΧΥΤΑ και το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση του συνόλου του έργου.

-           Στα πλαίσια της με αριθμό 9 ανοιχτής πρόσκλησης που έχει εκδώσει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στον τρέχοντα επόμενο κύκλο αξιολόγησης, έχουν υποβληθεί οι παρακάτω προτάσεις για αξιολόγηση και αφορούν τους ΧΑΔΑ:
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Μυκόνου στη θέση «Φτελιά - Σκυλάμπελα»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Ρόδου στη θέση «Κουφό Βουνί» (π. Δήμου Αρχαγγέλου)
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Σύμης στη θέση «Γλυφωνιές»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Ιητών στη θέση «Αλμυρός»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Πάτμου στη θέση «Βάρδια – Μέρικα»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Κύθνου στη θέση «Λυγαριά»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Μήλου στη θέση «Μπρατώνι»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Λέρου στη θέση «Τσίγκουνας»
Οι τρεις (3) ΧΑΔΑ του Δήμου Τήνου στις θέσεις «Τσικνιάς», «Μαρμαριές Κόκκινα» και «Φαναερωμένη»
o          Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Άνδρου στη θέση «Πούντα – Ακρ. Στρόφιλα»

Επίσης, στα πλαίσια της πρόσκλησης 4.7 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013, έχει υποβληθεί και αξιολογείται πρόταση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που αφορά συνολικά έντεκα (11) ΧΑΔΑ, δηλαδή:
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Τίμιος Σταυρός» (π. Δ. Νάξου)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Αυλιά» (π. Δ. Νάξου)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Διώδι» (π. Δ. Δρυμαλίας)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Παντελούδες» (π. Δ. Δρυμαλίας)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Σελάδι» (π. Δ. Δρυμαλίας)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Ρίκες» (π. Δ. Δρυμαλίας)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Μπαμπακιές» (π. Δ. Δρυμαλίας)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Λαγκάδι» (π. Κ. Δονούσας)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Ρύκια» (π. Κ. Ηρακλειάς)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Καψαλιά» (π. Κ. Κουφονησίου)
Ο ΧΑΔΑ στη θέση «Κάτεργο» (π. Κοινότητα Σχοινούσας)

-           Άλλοι ανενεργοί ΧΑΔΑ με ώριμες μελέτες αλλά με εκκρεμότητες όπως π.χ. απαλλοτριώσεων, με δυνατότητα ένταξης στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 είναι:

Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Κω (π. Δ. Ηρακλειδών Κω) στη θέση «Κούκος»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Φολεγάνδρου στη θέση «Χιλιομοδού»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Πάρου στη θέση «Χωριουδάκι – Λάκκοι»
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Μεγίστης στη θέση «Γιαλούς Ρυάλι»

Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Σερίφου στη θέση «Πάχυ» βάσει του Σχεδίου Παύσης του ΥΠΕΣΑΗΔ θα έπρεπε να έχει παύσει να λειτουργεί 31 Μαρτίου 2011. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ και την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του πραγματοποιήθηκε επίσημα η οριστική παύση του ΧΑΔΑ στις 31 Μαΐου 2011.
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Σύμης στη θέση «Γλιφωνιές» εκτιμάται ότι θα παύσει να λειτουργεί οριστικά το επόμενο διάστημα, καθώς ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής.
Ο ΧΑΔΑ του Δήμου Σίφνου θα αποκατασταθεί στα πλαίσια κατασκευής του παρακείμενου ΧΥΤΑ

Επίσημες ακριβείς χρονικές δεσμεύσεις από τους Δήμους για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν υπάρχουν.



1.4 Πορεία Υλοποίησης ΠΕΣΔΑ
Γενικά
Στον παρακάτω Πίνακα και στο παρακάτω Γράφημα παρουσιάζονται συνοπτικά οι απαραίτητες, βασικές υποδομές για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που υφίστανται, υλοποιούνται και υπολείπονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Χώροι Υγειονομικής Ταφής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Νομός Δωδεκανήσου

Επιγραμματικά, στο Νομό Δωδεκανήσου υπάρχουν 8 κατασκευασμένοι ΧΥΤΑ που εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή περί τους 160.000 μόνιμους κατοίκους περίπου ή το 83% πληθυσμού του Νομού. Στο Νομό, σύμφωνα με το ισχύον ΠΕΣΔΑ, προβλέπεται οι κατασκευή άλλων 8 ΧΥΤΑ οι οποίοι θα εξυπηρετούν περίπου 191.000 μόνιμους κατοίκους (16 εξυπηρετούμενα νησιά συνολικά).

Αναλυτικά στο Νομό Δωδεκανήσου λειτουργούν οι ΧΥΤΑ:
1.         Βόρειας Ρόδου (σε εξέλιξη επέκταση – στάδιο προέγκρισης δημοπράτησης)
2.         Κω (σε διαδικασία ωρίμανσης επέκτασης – τροποποίηση ΑΕΠΟ)
3.         Καρπάθου
4.         Αστυπάλαιας
5.         Λειψών
6.         Τήλου (9/2011 ολοκληρώθηκε επέκταση κυττάρου – ΕΠ ΠΕΡΑΑ)
7.         Μεγίστης
8.         Αγαθονησίου (σε εξέλιξη επέκταση – Εγνατία Οδός Α.Ε.)

Για την ώρα, υλοποιούνται στα Δωδεκάνησα 6 ΧΥΤΑ, αν και στον ένα από αυτούς, στην Κάλυμνο υπάρχει διακοπή εργασιών εδώ και καιρό και η ολοκλήρωση του έργου κρίνεται αβέβαιη. 

Αναλυτικά υλοποιούνται οι ΧΥΤΑ:
1.         Βόρειας Ρόδου (σε εξέλιξη επέκταση – στάδιο προέγκρισης δημοπράτησης)
2.         Αγαθονησίου (αναμένεται υποβολή Τ/Δ – Εγνατία Οδός Α.Ε.)
3.         Σύμης (σε στάδιο ολοκλήρωσης κατασκευής)
4.         Πάτμου (υλοποιείται με προβλήματα)
5.         Νισύρου (δημοπρατήθηκε 9/2011. Στάδιο αξιολόγησης προσφορών)
6.         Καλύμνου (υπάρχει παύση εργασιών – ενέκυψε ιδιοκτησιακό ζήτημα)

Με την ολοκλήρωση όλων των έργων των ΧΥΤΑ που προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ, θα εξυπηρετείται ο συνολικός πληθυσμός του Νομού Δωδεκανήσου.

Τα υπολειπόμενα έργα ΧΥΤΑ που βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης είναι αυτά της:

1.         Νότιας Ρόδου (στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης)
2.         Χάλκης (στάδιο ανάθεσης μελετών – Εγνατία Οδός Α.Ε.)
3.         Κάσου (αναζητείται χρηματοδότηση μελετών – Εγνατία Οδός Α.Ε.)
4.         Λέρου (νέα χωροθέτηση)
Νομός Κυκλάδων

Στο Νομό Κυκλάδων λειτουργούν επί του παρόντος 10 κατασκευασμένοι ΧΥΤΑ που εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή περί τους 53.000 μόνιμους κατοίκους περίπου ή το 45% πληθυσμού του Νομού. Στο Νομό, σύμφωνα με το ισχύον ΠΕΣΔΑ, προβλέπεται οι κατασκευή άλλων 9 ΧΥΤΑ οι οποίοι θα εξυπηρετούν περίπου 118.000 μόνιμους κατοίκους (24 εξυπηρετούμενα νησιά συνολικά).

Αναλυτικά στο Νομό Κυκλάδων λειτουργούν οι παρακάτω ΧΥΤΑ:

1.         Σύρου
2.         Μυκόνου
3.         Πάρου – Αντιπάρου
4.         Αμοργού
5.         Φολεγάνδρου
6.         Κύθνου
7.         Σερίφου
8.         Κύθνου
9.         Κιμώλου
10.       Ανάφης

Για την ώρα, υλοποιούνται στις Κυκλάδες 2 ΧΥΤΑ. Αναλυτικά υλοποιούνται οι ΧΥΤΑ:

1.         Ίου (έχει ολοκληρωθεί η εργολαβία – έχει υποβληθεί πρόταση για συμπληρωματικές εργασίες στην πρόσκληση 9 της ΕΔΑ)
2.         Σίφνου (δημοπρατείται το επόμενο διάστημα – Εγνατία Οδός Α.Ε.)

Στο Νομό προβλέπεται ακόμα η υλοποίηση 11 επιπλέον έργα ΧΥΤΑ, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνιμους και εποχικούς κατοίκους των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων.

Αναλυτικότερα, σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκονται οι ΧΥΤΑ:
1.         Νάξου (πλήρως ώριμο – υποβλήθηκε πρόταση από την Εγνατία Οδός Α.Ε)
2.         Κέας (εκκρεμεί απαλλοτρίωση – Εγνατία Οδός Α.Ε)
3.         Σικίνου (διαδικασία ανάθεσης οριστικής μελέτης – Εγνατία Οδός Α.Ε)
4.         Μήλου (εκκρεμεί απαλλοτρίωση – Εγνατία Οδός Α.Ε)
5.         Άνδρου (στάδιο ανάθεσης μελετών)
6.         Τήνου (στάδιο ανάθεσης μελετών)
7.         Θήρας – Θηρασίας (διαδικασία ωρίμανσης – εξεύρεση θέσης & ΠΠΕ ΟΕΔΑ – ζήτημα ΖΟΕ)
8.         Ηρακλειάς (Μικρός ΧΥΤΑ)
9.         Σχοινούσας (Μικρός ΧΥΤΑ)
10.       Κουφονησίου (Μικρός ΧΥΤΑ)
11.       Δονούσας (Μικρός ΧΥΤΑ)
Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Στο Νομό Δωδεκανήσου προβλέπονται οι παρακάτω ΣΜΑ

1.         Δυτικής Ρόδου (δεν προβλέπεται από ΠΕΣΔΑ, αλλά ο Δήμος το ωριμάζει – έχει υποβληθεί ΠΠΕ)
2.         Αρχαγγέλου (Ρόδος - δεν προβλέπεται από ΠΕΣΔΑ, αλλά ο Δήμος το ωριμάζει –υποβλήθηκε πρόταση στην ΕΔΑ)
3.         Χάλκης (εναλλακτικός μικρού ΧΥΤΑ)
4.         Ψερίμου (εναλλακτικός μικρού ΧΥΤΑ)
5.         Κάσου (εναλλακτικός μικρού ΧΥΤΑ)

Στο Νομό Κυκλάδων προβλέπονται οι παρακάτω ΣΜΑ

Ηρακλειάς (εναλλακτικός μικρού ΧΥΤΑ – υποβλήθηκε πρόταση στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ)
Σχοινούσας(εναλλακτικός μικρού ΧΥΤΑ – υποβλήθηκε πρόταση στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ)
Κουφονησίου (εναλλακτικός μικρού ΧΥΤΑ – υποβλήθηκε πρόταση στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ)
Δονούσας (εναλλακτικός μικρού ΧΥΤΑ – υποβλήθηκε πρόταση στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ)
Αντιπάρου

 Λοιπά Έργα & Δράσεις

Οι ΟΤΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εκμεταλλευόμενοι τόσο την πρόσκληση 4.7 της ΕΥΔ ΕΠ ΠΕΡΑΑ, όσο και την πρόσκληση 9 της ΕΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου, να υλοποιήσουν δράσεις με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων τους, αλλά και να παύσουν και οι υπόλοιποι ενεργοί ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπέβαλλαν προτάσεις για την υλοποίηση πράξεων που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ.

Έως σήμερα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από την ΕΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι παρακάτω πράξεις:
1.         Προμήθεια εξοπλισμού ΧΥΤΑ Πάρου – Αντιπάρου
2.         Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Δήμου Χάλκης
3.         Εξοπλισμός για την κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού και προώθηση της ανακύκλωσης στο Δ. Λειψών
4.         Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) Ρόδου

Επίσης υποβλήθηκαν και αξιολογούνται επί του παρόντος από την ΕΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι παρακάτω προτάσεις:
1.         Αποκατάσταση ΧΑΔΑ & Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Πάτμου
2.         Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Λυγαριά και Προμήθεια Εξοπλισμού Μεταφοράς, Μείωσης Όγκου και Ολοκληρωμενής Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Κύθνου
3.         Αποκατάσταση ΧΑΔΑ & Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δήμου Μήλου
4.         Αποκατάσταση ΧΑΔΑ & Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Λέρου
5.         Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση "Αλμυρός" και Κατασκευή / Αναβάθμιση  των εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Ιητών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
6.         Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων  Δήμου Σικίνου
7.         Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. και Υποδομές Διαχείρισης ΑΣΑ Δήμου Τήνου
8.         Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. και Υποδομές Διαχείρισης ΑΣΑ Δήμου Άνδρου
9.         Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. στη θέση Γλυφωνιές και Προμήθεια Εξοπλισμού Μεταφοράς, Μείωσης όγκου και Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Σύμης

Τέλος, στα πλαίσια της πρόσκλησης 4.7 της ΕΥΠ του ΕΠ ΠΕΡΑΑ έχει υποβληθεί και αξιολογείται πρόταση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με τίτλο «Αποκατάσταση έντεκα (11) ΧΑΔΑ και προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

1.5 Διαμόρφωση Μεταβατικού Σχεδίου ΔΣΑ

Προκειμένου οι ΟΤΑ της Περιφέρειας να ανταποκριθούν στο «Σχέδιο Παύσης Ενεργών ΧΑΔΑ», το οποίο συνέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών στα τέλη του 2010, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπέγραψε σύμβαση με την Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών – ΕΠΕΜ Α.Ε. για την υλοποίηση της ενέργειας «Τεχνικός Σύμβουλος για τη διαμόρφωση μεταβατικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων έως την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ».

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει από μέρος του Αναδόχου την παροχή:
•           Υπηρεσιών υποστήριξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην υλοποίηση του σχεδίου διακοπής λειτουργίας των ΧΑΔΑ, μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και μεταφοράς των υπολοίπων σε ΧΥΤΥ.
•           Ανάπτυξης αναλυτικού πλαισίου προδιαγραφών για τις θαλάσσιες μεταφορές αστικών στερεών αποβλήτων, καθώς και τη διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου.
•           Διαμόρφωσης προδιαγραφών και τεχνικών χαρακτηριστικών τόσο του εξοπλισμού μεταφοράς (ΣΜΑ, container, τράκτορες κλπ) των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), όσο και των θαλάσσιων μέσων που θα εξασφαλίζουν τη ασφαλή των ΑΣΑ με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
•           Ανάπτυξης σχεδίου στο οποίο θα περιγραφούν αναλυτικά οι ορθές πρακτικές και διαδικασίες μεταφοράς και φόρτωσης – εκφόρτωσης των ΑΣΑ με καθορισμό της συχνότητας των τακτικών δρομολογίων σε εποχιακή βάση, συνυπολογίζοντας τουριστικές πιέσεις και τοπικές ιδιαιτερότητες.
•           Σύνταξης χρηματοοικονομικής ανάλυσης με στόχο τον προσδιορισμό οικονομικών δεδομένων για τη θαλάσσια μεταφορά, κατά περίπτωση, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος.
•           Σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης για την ανάθεση του έργου της θαλάσσιας μεταφοράς των ΑΣΑ.

Η συγκεκριμένη σύμβαση ξεκίνησε στις 27/6/2011 και λήγει στις 31/5/2012 καθώς έλαβε εξάμηνη παράταση.


1.6 Έργα Ε.Ε.Λ. και Δίκτυα Αποχέτευσης που υλοποιούνται/ προγραμματίζονται


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου» στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 10 «Χωρική Συνοχή και Συνεργασία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης πράξεων που αφορούν έργα κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (κατασκευή, επέκταση, βελτίωση) και δικτύων αποχέτευσης, ακαθάρτων και όμβριων (κατασκευή, αντικατάσταση, αναβάθμιση).

Απολογιστικά Στοιχεία Έτους 2011

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 24-01-2011 δημοσιοποίησε σχετική πρόσκληση προϋπολογισμού 8.000.000 Ευρώ καλώντας τελικούς δικαιούχους της Περιφέρειας να υποβάλουν προτάσεις για αξιολόγηση και ένταξη σε αυτό. Κατόπιν θετικής αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε η ένταξη των παρακάτω έργων (συνολικού προϋπολογισμού 6,87 εκ. €):

Επέκταση υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό Λιβάδια ν. Αστυπάλαιας (336 χιλ. €), (σε διαδικασία προέγκρισης των τευχών δημοπράτησης).
Αποχέτευση και ΕΕΛ Αντιπάρου (6, 53 εκ. €), (φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ, σε στάδιο προέγκρισης των τευχών δημοπράτησης).

Προγραμματισμός / Ωριμότητα Έργων

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προγραμματίζονται να υποβληθούν προς ένταξη την προγραμματική περίοδο 2007-2013 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου τα παρακάτω έργα:

Αποχέτευση ν. Ανάφης (1 εκ. €), (χαμηλή ωριμότητα, σε διαδικασία χωροθέτησης, φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Δονούσας (2 εκ. €), (έχει προταθεί για ανάθεση και υλοποίηση από την Εγνατία Οδός ΑΕ)
Δίκτυα Ύδρευσης - Αποχέτευσης και ΕΕΛ ν. Θηρασιάς (2,5 εκ. €), (υψηλή ωριμότητα, φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Αποχέτευση και ΕΕΛ Ιουλίδας και Κορρησίας ν. Κέας (5 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ, μελέτες υπό εκπόνηση)
Αποχέτευση και ΕΕΛ ν. Κύθνου (5 εκ. €), (έχουν εκπονηθεί οι αρχικές μελέτες)
Ολοκλήρωση αποχέτευσης οικισμού Χώρας - Κάστρου Σικίνου (200 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ, υπάρχει μελέτη)
Αποχέτευση και ΕΕΛ Κάτω Μερών Εξωμβούργου Τήνου (2,5 εκ. €), (φορέας Υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ, υπάρχουν μελέτες)
Δίκτυο αποχέτευσης - Βιολογικός καθαρισμός Αγαθονησίου (600 χιλ. €), (φορέας Υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός (ξενοδοχειακού τύπου) Τελένδου (700 χιλ. €), (φορέας Υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός (ξενοδοχειακού τύπου) Ψερίμου (700 χιλ. €), (φορέας Υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Δίκτυο Αποχέτευσης Αγκάλης και ΕΕΛ Φολεγάνδρου (2 εκ. €), (φορέας Υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ, μελέτες υπό εκπόνηση)
ΕΕΛ και δίκτυα αποχέτευσης περιοχής Αιγιάλης Αμοργού (5 εκ. €), (χαμηλή ωριμότητα)

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α., στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης πράξεων που αφορούν έργα κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς Β’ και Γ’ Προτεραιότητας κατά την Οδηγία 91/271.

Απολογιστικά Στοιχεία Έτους 2011

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. έχει εκδώσει τρεις σχετικές προσκλήσεις: (i) την πρόσκληση με κωδικό 2.9. (αρ. πρωτ. 161230/Π1/10-2-2009, ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27-05-2011) προϋπολογισμού 1.700.000 Ευρώ, (ii) την πρόσκληση με κωδικό 2.12. (αρ. πρωτ. 167460/Π106/07-04-2011) προϋπολογισμού 30.000.000 €, καθώς και την πρόσκληση (iii) κωδ. πρόσκλησης 2.11. (αρ. πρωτ. 184849/Π88/31-12-2010, ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 30-03-2011) προϋπολογισμού 430.000.000 €, με την οποία δύναται να χρηματοδοτηθούν, πέραν των κατασκευαστικών έργων και οι αναγκαίες μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων ως υποέργα των αντίστοιχων πράξεων, καλώντας τελικούς δικαιούχους από όλη τη χώρα να υποβάλουν προτάσεις για αξιολόγηση και ένταξη σε αυτό.

Στον πίνακα του Παραρτήματος Α καταγράφονται οι οικισμοί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στους οποίους αναφέρονται οι παραπάνω προσκλήσεις και οι Καλλικρατικοί Δήμοι (ή οι ΔΕΥΑ) που είναι δικαιούχοι των έργων κατασκευής ΕΕΛ & Δικτύων Αποχέτευσης.

            Κατόπιν θετικής αξιολόγησης από την ΕΥΔ του Ε.Π. ΠΕΡ.Α.Α. πραγματοποιήθηκε η ένταξη των παρακάτω έργων (συνολικού προϋπολογισμού 52,05 εκ. €):

Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Καρδάμαινας ν. Κω (5,5 εκ. €), (σε στάδιο υπογραφής σύμβασης).
Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμού Περίσσας ν. Θήρας (3,5 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας)
Δίκτυα αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης λυμάτων Δικαίου Κω (21,7 εκ. €), (το έργο του ΕΕΛ είναι σε στάδιο δημοπράτησης με το σύστημα μελέτη - κατασκευή και τα δίκτυα αποχέτευσης σε στάδιο υποβολής τευχών δημοπράτησης)
ΕΕΛ και επέκταση δικτύων αποχέτευσης Χώρας Άνδρου (9,27 εκ. €), (ημερομηνία ένταξης: 24-06-2011, βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού για την δημοπράτηση του έργου)
Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δικτύου Αποχέτευσης Οικισμού Ημεροβιγλίου Θήρας (1,38 εκ. €), (ημερομηνία ένταξης: 29-09-2011)
Δίκτυο αποχέτευσης Βάρης ν. Σύρου Συλλογή και Μεταφορά Λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού Βάρης  προς την ΕΕΛ Ερμούπολης (10,7 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, ημερομηνία ένταξης: 31-08-2011)

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, για τα παρακάτω έργα έχουν υποβληθεί προτάσεις για ένταξη οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης:

Αναβάθμιση ΕΕΛ ν. Κιμώλου (700 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Αποχέτευση - ΕΕΛ Πηγαδιών Καρπάθου (8,9 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Δίκτυα αποχέτευσης Αντιμάχειας ν. Κω (1,5 εκ. €)
ΕΕΛ και δίκτυο αποχέτευσης Κεφάλου ν. Κω (3 εκ. €)
Αναβάθμιση ΕΕΛ και δίκτυο αποχέτευσης Σκάλας Πάτμου (10,65 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Επέκταση - αναβάθμιση ΕΕΛ Ρόδου και αγωγός μεταφοράς λυμάτων αφάντου και Αρχαγγέλου ν. Ρόδου (32 εκ. €)
ΕΕΛ και Δίκτυο αποχέτευσης ν. Σύμης (6,9 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Εγκατάσταση επεξεργασίας και έργα διάθεσης λυμάτων ν. Χάλκης (2,1 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Αποχέτευσης Οικισμού Φοινικιάς Οίας νήσου Θήρας (850 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας)
Ολοκλήρωση Δικτύου Αποχέτευσης Οικισμού Εμπορείου Νήσου Θήρας (628 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας)
ΕΕΛ και Δίκτυα Αποχέτευσης Αδάμαντα Μήλου (11,37 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Αποχέτευση και ΕΕΛ Απολλωνίας και Αρτεμώνα Σίφνου (10,1 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
ΕΕΛ και έργα διάθεσης λυμάτων πόλης Τήνου (10,7 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)

Επίσης, η ΕΔΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν εκχώρησης του Ε.Π. ΠΕΡ.Α.Α. στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προχώρησε σε ένταξη των παρακάτω έργων (τα οποία αφορούν σε μεταφερόμενα έργα και έργα-γέφυρα τα οποία ήταν ενταγμένα στο Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου) στο Ε.Π. «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» (συνολικού προϋπολογισμού 10,31 εκ. €):

Εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Δ.Δ. Καρδάμαινας Δήμου Ηρακλειδών Κω (4,55 εκ. €), (σε στάδιο υλοποίησης, ολοκληρώθηκε το υποέργο των ΕΕΛ)
Β’ Φάση Εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Δήμου Μυκόνου (3,61 εκ. €), (το έργο ολοκληρώθηκε)
Αγωγός Μεταφοράς Λυμάτων από Αρχάγγελο στις ΕΕΛ Δ. Ρόδου - Α' Φάση (Ολοκλήρωση Α' Φάσης) (2,15 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το έργο ολοκληρώθηκε)

Προγραμματισμός / Ωριμότητα Έργων

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προγραμματίζονται να υποβληθούν προς ένταξη την προγραμματική περίοδο 2007-2013 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη τα παρακάτω έργα:
Επέκταση δικτύων αποχέτευσης Λακκίου και Αγίας Μαρίνας ν. Λέρου (1,2 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Λέρου, μελέτες υπό εκπόνηση)
ΕΕΛ και δίκτυα αποχέτευσης Λάρδου ν. Ρόδου (5 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Ρόδου, υπάρχουν μελέτες & αδειοδοτήσεις, αναμένεται υποβολή πρότασης)
Επέκταση Δικτύων Αποχέτευσης Κρεμαστής ν. Ρόδου (1 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Ρόδου, μελέτη υπό ανάθεση)
Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Καρτεράδου ν. Θήρας (95 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας, υπάρχουν μελέτες)
Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Χώρας Ίου (368 χιλ. €), (υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη)
ΕΕΛ και δίκτυα αποχέτευσης Άνω Μεράς Μυκόνου (9 εκ. €), (υπάρχουν μελέτες, πρόβλημα με ιδιοκτησιακό)
Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Σύρου (1,26 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Σύρου, αναμένεται υποβολή πρότασης)


1.7 Έργα Ύδρευσης που υλοποιούνται/προγραμματίζονται

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α., στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης πράξεων που αφορούν έργα προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων και πόσιμου νερού (συγκέντρωση, επεξεργασία, διανομή) σε αστικά κέντρα και επιλεγμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Απολογιστικά Στοιχεία Έτους 2011

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. έχει εκδώσει δύο σχετικές προσκλήσεις: (i) την πρόσκληση με κωδικό 2.10. (αρ. πρωτ. 182583/Π72/8-10-2010 πρόσκληση, ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 30-06-2011) προϋπολογισμού 120.000.000 €, καθώς και (ii) την πρόσκληση με κωδικό 2.11. (αρ. πρωτ. 184849/Π88/31-12-2010, ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 30-03-2011) προϋπολογισμού 70.000.000 €, με την οποία δύναται να χρηματοδοτηθούν, πέραν των κατασκευαστικών έργων και οι αναγκαίες μελέτες για έργα Ύδρευσης ως υποέργα των αντίστοιχων πράξεων, καλώντας τελικούς δικαιούχους από όλη τη χώρα να υποβάλουν προτάσεις για αξιολόγηση και ένταξη σε αυτό.

Επίσης, κατόπιν εκχώρησης του Ε.Π. ΠΕΡ.Α.Α. στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δημοσιοποίησε σχετική πρόσκληση (κωδ. Πρόσκλησης: 27, ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21-11-2011) καλώντας τελικούς δικαιούχους της Περιφέρειας να υποβάλουν προτάσεις για αξιολόγηση και ένταξη σε αυτό. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη που έχει εκχωρηθεί ανέρχεται σε 24.000.000€.

Κατόπιν θετικής αξιολόγησης από την ΕΥΔ του Ε.Π. ΠΕΡ.Α.Α. και την ΕΔΑ Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε η ένταξη των παρακάτω έργων (συνολικού προϋπολογισμού 11,26 εκ. €):
Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου τηλεχειρισμού και διαχείριση διαρροών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ρόδου (2,6 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Ρόδου)
Προμήθεια συστήματος ελέγχου και μείωσης διαρροών στο προβληματικό δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Κω (2,46 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Κω, σε στάδιο δημοπράτησης)
Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου τηλεχειρισμού και διαχείριση διαρροών του δικτύου ύδρευσης Πάρου (2,48 εκ. €)
Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου τηλεχειρισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης Δήμου Ιητών (1,1 εκ. €)
Κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού και δεξαμενών στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Ανεμούριο Λειψών (846 χιλ. €), (σε στάδιο υπογραφής σύμβασης)
Κατασκευή δύο δεξαμενών στα Κατάπολα Αμοργού (804 χιλ. €), (σε στάδιο προέγκρισης τευχών δημοπράτησης)
Προμήθεια 21 αυτόνομων συστημάτων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στην Κάλυμνο (361 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Καλύμνου, σε στάδιο προέγκρισης τευχών δημοπράτησης)
Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (611 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε στάδιο προέγκρισης τευχών δημοπράτησης)
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, για τα παρακάτω έργα έχουν υποβληθεί προτάσεις για ένταξη οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης:

Προμήθεια Εγκατάσταση και θέση σε Λειτουργία Συστήματος Ελέγχου και Μείωσης Διαρροών του Δικτύου Ύδρευσης της ΔΕΥΑ Θήρας (1,87 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας)
Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Φηρών και Ημεροβιγλίου Νήσου Θήρας (4,5 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας)
Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Οικισμού Πύργου Νήσου Θήρας (713 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας)

ΕΕΛ και δίκτυο αποχέτευσης Κεφάλου ν. Κω (3 εκ. €)

Αναβάθμιση ΕΕΛ και δίκτυο αποχέτευσης Σκάλας Πάτμου (10,65 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)


Προγραμματισμός / Ωριμότητα Έργων

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προγραμματίζονται να υποβληθούν προς ένταξη την προγραμματική περίοδο 2007-2013 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη και εγκαταστάσεις μονάδων αφαλάτωσης με τα συνοδά τους έργα. Η Περιφέρεια τους τελευταίους μήνες έχει κάνει σημαντική προσπάθεια για την ωρίμανση αντίστοιχων έργων σε μικρά νησιά, καθώς και για την προσαρμογή και απλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας (ήδη έχουν δημοσιευτεί και σχετικές υπουργικές αποφάσεις)


Λοιπά Έργα Ύδρευσης τα οποία προγραμματίζονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Υδατοδεξαμενή 500 κ.μ. (ν. Αρκιοί) (350 χιλ. €)
Δίκτυο ύδρευσης ν. Τελένδου (370 χιλ. €)
Δίκτυο ύδρευσης Τήλου (500 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Υδατοδεξαμενή ν. Χάλκης (200 χιλ.€)
Δίκτυο ύδρευσης ν. Ψερίμου (370 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Κατασκευή υδατοδεξαμενής (1.000κ.μ.) ν. Ηρακλειάς (320 χιλ. €)
Κατασκευή δεξαμενών και αντλιοστασίου ν. Κύθνου (1,05 εκ €)
Έργα αξιοποίησης Λ/Ξ Λειβάδας ν. Τήνου (2 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Φράγμα Βόλακα ν. Τήνου (3 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Επέκταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Αντιπάρου (800 χιλ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)
Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τα Κατάπολα στη Χώρα Αμοργού (441 χιλ. €),
Έργα αξιοποίησης φράγματος Σερίφου (1 εκ. €), (φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ)



1.8 Απολογιστικά Στοιχεία Δ/νσης Περιβάλλοντος Κυκλάδων

Στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης σχετικά με το έργο της Υπηρεσίας, στο τέλος ακολουθούν συνοπτικά στοιχεία που αφορούν στις εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις, αλλά και στις καταγγελίες - αυτοψίες του έτους 2011.
           
Θεσμικό Πλαίσιο – Λειτουργία Υπηρεσίας
           
Η Υπηρεσία αδειοδοτεί βάσει του Νόμου 1650/86 (ΦΕΚ 160/Α/86), αλλά και των  γενικότερων δεσμεύσεων που απορρέουν από την Κοινοτική Νομοθεσία (2001/331/ΕΚ Σύσταση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), με στόχο την υποστήριξη των υφιστάμενων μηχανισμών ελέγχου, τη διασφάλιση της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Κύρια αρμοδιότητα της Υπηρεσίας είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, καθώς και η γνωμοδότηση επιχειρήσεων & έργων που αδειοδοτούνται από άλλους φορείς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 1650/86 (ΦΕΚ 160/Α/86), όπως ισχύει.

Άλλη αρμοδιότητα της Υπηρεσίας αποτελεί ό έλεγχος και η παρακολούθηση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων που εγκρίνονται για την πραγματοποίηση έργων και δραστηριοτήτων του Δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Για το έτος 2011- 2012 η Υπηρεσία εξέδωσε περίπου 160 περιβαλλοντικές μελέτες – εκθέσεις. Οι γνωμοδοτήσεις και οι αυτοψίες δεν κατέστη δυνατόν να καταγραφούν ενώ οι αποφάσεις επιβολής προστίμων ανέρχονται περίπου σε 25 με συνολικό ποσό κατά προσέγγιση 215.000€.

Τομέας Υδρολογίας και Υδροοϊκονομίας

Κατά το έτος 2011, διαβάστηκαν από την ΔΙΠΕΧΩΣ Ν. Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου 49 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων και κατατέθηκαν στην Υπηρεσία πλέον των 60 Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  προς εξέταση. Από αυτές έχουν αδειοδοτηθεί οι 25. Για άλλες  35 έχει γίνει υπαγωγή ή προωθείται η διαδικασία εξέτασης. Για μια σειρά γεωτρήσεων έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία (γεωλογικά, υδρογεωλογικά) για λόγους προστασίας περιβάλλοντος και περίπου 15 γεωτρήσεις έχουν απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους (κάτω από την στάθμη της θάλασσας σε περιοχές με υποβαθμισμένη ποιότητα νερού κ.ά.).

Η Υπηρεσία πραγματοποιεί ελέγχους είτε στα πλαίσια της αδειοδότησης είτε κατόπιν καταγγελιών πολιτών ή φορέων. Στη δεδομένη χρονική στιγμή διεξάγονται έλεγχοι σε δέκα περιπτώσεις καταγγελιών και σε περίπτωση εξακρίβωσής τους θα καταλογιστούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των αυτοψιών και των ελέγχων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη κάθε είδους υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των υδάτων.

Έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία πάνω από 200 αιτήσεις για άδεια χρήσης υφιστάμενων δικαιωμάτων και έχει σταλεί θετική εισήγηση προς την Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για 20 υποθέσεις. Επίσης έχουν κατατεθεί περί τις 90 άδειες εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων και έχει αποσταλεί εισήγηση προς την Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για 30 υποθέσεις.


1.9       Απολογιστικά Στοιχεία Δ/νσης Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου

Στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης σχετικά με το έργο της Υπηρεσίας, παρατίθενται συνοπτικά στοιχεία των δραστηριοτήτων του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Δωδεκανήσου για το έτος 2011.

 Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και Δραστηριοτήτων

Η Υπηρεσία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της έχει εγκρίνει περιβαλλοντικά 230 έργα και δραστηριότητες. Το φάσμα των δραστηριοτήτων που έχουν αδειοδοτηθεί έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με βιομηχανικές δραστηριότητες, έργα εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έργα κοινοφελούς χαρακτήρα π.χ. έργα οδοποιίας, άρδευσης κ.α. και τέλος με έργα τουριστικών εγκαταστάσεων.

Περιβαλλοντικοί Έλεγχοι

Η Υπηρεσία πραγματοποιεί ελέγχους είτε πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είτε κατόπιν καταγγελιών πολιτών ή φορέων.

Αναλυτικά το έτος 2011:
1.         Πέντε έλεγχοι, σε έργα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.
2.         Πέντε έλεγχοι, στα πλαίσια του ΚΕΠΠΕ για τους οποίους κρίνοντας την σοβαρότητα της κατάστασης έχουμε προχωρήσει σε πράξη βεβαίωσης παράβασης και την εισήγηση προστίμου προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Συνολικά το 2011 έχουν βεβαιωθεί στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ρόδου Πρόστιμα Αξίας 74000 Ευρώ και εκκρεμούν άλλα 10000 Ευρώ για τα οποία η διαδικασία επιβολή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012.
3.         Πραγματοποιήθηκαν πέντε έλεγχοι έπειτα από καταγγελίες πολιτών, στους οποίους γίνανε οι απαραίτητες συστάσεις και υποδείξεις και τα προβλήματα έχουν επιλυθεί.
4.         Σε εκκρεμότητα υπάρχουν τρείς έλεγχοι στα πλαίσια του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος για οποίους η διαδικασία ελέγχου θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η καθυστέρηση επί της διαδικασίας οφείλετε είτε σε φόρτο εργασιών των μελών του κλιμακίου είτε σε αναμονή γνωμοδοτήσεων από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Επισημαίνετε ότι και στις τρείς περιπτώσεις έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες του κλιμακίου έχει σταματήσει κάθε είδους δραστηριότητα που υποβαθμίζει το περιβάλλον.

Συνολικά έχουν γίνει 18 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άξιας 84000 Ευρώ.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αυτοψιών και των ελέγχων στην φάση έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη κάθε είδους υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Επίσης επιβάλλεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος των είδη περιβαλλοντικά αδειδοτημένων έργων και δραστηριοτήτων.

Συμμέτοχή σε Επιτροπές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η Υπηρεσία έχει συμμετάσχει σε 11 συνεδριάσεις της πρωτοβάθμιας επιτροπής σταυλισμού ως τακτικό μέλος. Η πρωτοβάθμια επιτροπή σταυλισμού έχει την αρμοδιότητα αδειοδότησης μονάδων κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.
Ακόμα συμμετείχαμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε ασκήσεις συνεργασίας για την αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (ΤΑΜΕ).

Σύνταξη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σύνταξη για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περιβαλλοντικής έκθεσης για τις επιπτώσεις και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα κατά την οριοθέτηση τμήματος ρέματος για την αποκατάσταση της Γέφυρας του χειμάρρου Μάκαρη στην περιοχή Μαλώνας Δ. Ρόδου.
Την ανάθεση στην Υπηρεσία, της σύνταξης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπάθου, ώστε να αδειοδοτηθεί  και να εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (η σύνταξη της θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012).

Γνωμοδοτήσεις – Εισηγήσεις
Η Υπηρεσία εισηγείται επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην αρμόδια επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το 2011 έγιναν 20 τέτοιου είδους εισηγήσεις οι οποίες γίνανε δεκτές, από την αρμόδια επιτροπή.

Τομέας Υδρολογίας και Υδροοϊκονομίας

Μέσα στο έτος 2011 έχουν εξεταστεί 80 φάκελοι για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού. Έπειτα από εισήγηση της Υπηρεσίας οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στην Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (διαδικασία σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2012).

Σεμινάρια–Επιμόρφωση Υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοϊκονομίας Δωδεκανήσου.

Η Υπηρεσίας μας παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και ενθαρρύνει τους Υπαλλήλους της να συμμετέχουν σε κάθε είδους σεμινάρια, σύνεδρια κ.α. Για το 2011 οι υπάλληλοι μας έχουν επιμορφωθεί συνολικά 300 ώρες σε διάφορες θεματικές ενότητες όπως δημόσια διοίκησης, διαχείριση περιβάλλοντος κ.α.

Οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα ασχολούνται με θέματα ελέγχου και αδειοδοτήσεων, ενώ δεν ασχολούνται με το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων της Περιφέρειας και πολύ περισσότερο με την ωρίμανση έργων περιβάλλοντος (νερά-λύματα-απορρίμματα) και έργων ενέργειας που αποτελούν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της Περιφέρειας. Αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται και στην υποστελέχωση, η οποία εν μέρει μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη (συμβούλων-συνεργατών), οι οποίοι θα ασχολούνται με αυτόν τον τομέα.

2| ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη συνέβαλλε καθοριστικά στη μείωση κόστους των συνεδριάσεων, στην ευελιξία σύγκλισης αυτών και στη δυνατότητα συμμετοχής των υπηρεσιακών παραγόντων.

Συνεδρίασε 19 φορές και πήρε απόφαση σε 358 θέματα. Μεταξύ αυτών η κατάρτιση σχεδίων του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και η εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ψήφιση, η κατάρτιση, η διεξαγωγή και η αξιολόγηση κάθε μορφής δημοπρασιών και διαγωνισμών, οι Εγκρίσεις μελετών, η Γνωμοδότηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (έχουν εγκριθεί 26, ενώ άλλες σε θέματα ιδιαίτερης βαρύτητας, όπως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ)», παραπέμφθηκαν για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο) και άλλα.


3| ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ιδιωτικές Επενδύσεις

Η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (ΔΙ.Α.Π.) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει και την ευθύνη Παρακολούθησης και Υλοποίησης των Ιδιωτικών Επενδύσεων, μέσω των εκάστοτε Αναπτυξιακών-Επενδυτικών Νόμων, στο Νομό Κυκλάδων.
Ο νέος Επενδυτικός Νόμος 3908/2011, «ανοίγει» δύο φορές το χρόνο (Απρίλιο και Οκτώβριο), για την υποδοχή των Επενδυτικών Προτάσεων στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που έχουν συσταθεί και λειτουργούν, ένα στην έδρα κάθε νομού (Σύρος, Ρόδος).
Μέχρι σήμερα, κατά τις δύο περιόδους λειτουργίας εντός του 2011, του νέου Επενδυτικού νόμου (Απρίλιος-Οκτώβριος), υποβλήθηκαν στο Νομό Κυκλάδων τρία (3) Επενδυτικά Σχέδια, και τα τρία (3), στον τομέα του τουρισμού, προτεινόμενου προϋπολογισμού 2.019.032,61€ και αιτούμενης Επιχορήγησης 528.620,19€.
Στο πλαίσιο του νέου Νόμου οι Επενδυτικές Προτάσεις δικαιούνται και Φορολογικής Απαλλαγής η οποία για τις υποβληθείσες θα ανέλθει σε 178.041,22 €.
Κατά την Πιλοτική Εφαρμογή του νέου Νόμου για τις πρώτες δύο (2) Επενδυτικές Προτάσεις που υποβλήθηκαν τον Απρίλιο-Μάιο του τρέχοντος έτους, προβλέπεται-από το ηλεκτρονικό Σύστημα επεξεργασίας των Προτάσεων ependyseis.gr- στο αμέσως επόμενο διάστημα να εκδοθούν οι Αποφάσεις Υπαγωγής τους.


Η επόμενη περίοδος κατά την οποία, σύμφωνα με το Νόμο, αναμένεται η υποδοχή Επενδυτικών Φακέλων είναι ο Απρίλιος του 2012.
Επισημαίνεται η Λειτουργία των δύο Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών (Σύρος, Ρόδος) τα οποία λειτουργούν και πληροφορούν τους υποψήφιους επενδυτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για όλα τα Προγράμματα Επιδοτήσεων που βρίσκονται σε ισχύ.
Ήδη στο πλαίσιο λειτουργίας του, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Σύρου, έχει υποδεχτεί ερωτήματα από 15 υποψήφιους Επενδυτές στα οποία έχει ανταποκριθεί δίδοντας απαντήσεις και πολλές φορές επανέρχεται (με πρόσθετη επικοινωνία με τους Επενδυτές) για πρόσθετη πληροφόρηση ή διευκρίνιση σε θέματα που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

(Συνημμένος πίνακας με ερωτήματα υποψήφιων Επενδυτών Κυκλάδων Παράρτημα 2).

Η ΔΙ.Α.Π. έχει στην αρμοδιότητά της και την Παρακολούθηση των Επενδυτικών Σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερους Επενδυτικούς Νόμους.

Ο Νόμος 3299/2004 χωρίζεται σε δύο περιόδους λειτουργίας :
Α’ Περίοδος έναρξης ισχύος από την Άνοιξη του 2004 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006.
Β’ Περίοδος από Ιούλιο του 2007 μέχρι Δεκέμβριο 31 Δεκεμβρίου 2010.
Κατά την Α’ περίοδο είχαν υποβληθεί είκοσι πέντε (25) Επενδυτικές Προτάσεις, από τις οποίες οι δέκα επτά (17) έχουν ήδη ολοκληρωθεί, δύο (2) βρίσκονται σε Φάση Υλοποίησης, τρεις (3) τοποθετήθηκαν στο Αρχείο της Υπηρεσίας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής και τρεις (3) Ανακλήθηκαν κατόπιν αιτημάτων των ίδιων των Επενδυτών.
Κατά την Β’ περίοδο, υποβλήθηκαν Σαράντα επτά (47) επενδυτικές προτάσεις από τις οποίες οι δέκα επτά (17) έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι δέκα τέσσερις (14) βρίσκονται σε Φάση Υλοποίησης, δώδεκα (12) τοποθετήθηκαν στο Αρχείο της Υπηρεσίας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής και τέσσερις (4) Ανακλήθηκαν είτε επειδή δεν τηρήθηκαν οι όροι της Υπαγωγής είτε επειδή το αιτήθηκαν οι ίδιοι οι επενδυτές.
(Συνημμένος πίνακας της πορείας των επενδύσεων του Νόμου 3299/2004 παράρτημα 3).

Ο Νόμος 2601/1998 ίσχυε από το 1998 έως το 2004 :
Κατά την περίοδο ισχύος του Νόμου είχαν υποβληθεί στο Νομό Κυκλάδων 152 Επενδυτικά Σχέδια, από τα οποία ολοκληρώθηκαν τα 75, τα 26 βρίσκονται σε αδράνεια, τα 8 είναι σε εξέλιξη, ενώ 27 τέθηκαν στο Αρχείο της Υπηρεσίας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής και τα 16 Ανακλήθηκαν.
(Συνημμένος Πίνακας εξέλιξης Επενδύσεων του Ν.2601/98 Παράρτημα 4).

Πληρωμές Επιδοτήσεων Επενδυτικών Νόμων έτους 2011
Κατά το έτος 2011, πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙ.Α.Π., πληρωμές των Δόσεων των Επιχορηγήσεων (ανάλογα με τη Φάση εξέλιξης κάθε Επενδυτικού Σχεδίου) σε δέκα τρεις (13) Επιχειρήσεις, ύψους 2.143.405,35€.
(Συνημμένος Πίνακας Πληρωμών Παράρτημα 5).

Διενεργηθέντες Έλεγχοι σε Ιδιωτικές Επενδύσεις
Κατά το έτος 2001 συγκροτήθηκαν Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου από στελέχη της ΔΙ.Α.Π., τα οποία πραγματοποίησαν εννέα (9) αυτοψίες, προκειμένου να Πιστοποιηθεί η Πορεία Υλοποίησης των Ενταγμένων Επενδυτικών Σχεδίων (Φυσικό-Οικονομικό Αντικείμενο), σε ισάριθμες Επιχειρήσεις.

(Συνημμένος Πίνακας Ελέγχων σε Επενδύσεις των Κυκλάδων, Παράρτημα 6).


ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
(Ν.2601/98 & Ν.3299/04) ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.

Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ        ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ   ΠΟΣΟ  ΠΛΗΡΩΜΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  23        8.288.899,00
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ           6          1.588.677,80
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ          1          261.000,00
ΣΥΝΟΛΙΚΑ   30        10.138.576,80

Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ        ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ   ΠΟΣΟ  ΠΛΗΡΩΜΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  15        2.143.405,35
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ           0          0,00
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ          0          0,00
ΣΥΝΟΛΙΚΑ   15        2.143.405,35

ΣΥΝΟΛΙΚΑ   45        12.281.982,15



Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Η ΔΙ.Α.Π. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει και την ευθύνη Κατάρτισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω των ετήσιων Συλλογικών Αποφάσεων στις οποίες είναι εγγεγραμμένα όλα τα Έργα (Συγχρηματοδοτούμενα & Χρηματοδοτούμενα από αμιγώς Εθνικούς Πόρους), που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Επίσης, έχει την ευθύνη των Τροποποιήσεων των Οικονομικών Στοιχείων των Έργων/Μελετών σύμφωνα με την Πορεία Υλοποίησης/εκπόνησής τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη έχει την ευθύνη της Παρακολούθησης των Χρηματορροών των : 
Έργων ανά Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕΠ/ΣΑΜΠ) είτε αυτά είναι Συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε αποκλειστικά χρηματοδοτούμενα αμιγώς από Εθνικούς Πόρους.
Κατά το τρέχον έτος η ΔΙ.Α.Π. διαχειρίστηκε Χρηματοδοτήσεις ύψους 43.248.251,53€, μέσα από την Παρακολούθηση δέκα τεσσάρων (14) Συλλογικών Αποφάσεων της Π.Ν.Α., σε σύνολο 392 Έργων/Μελετών.
Από τις προαναφερθείσες Χρηματοδοτήσεις πραγματοποιήθηκαν Πληρωμές ύψους 36.381.516,59 €.
(Συνημμένος Πίνακας Παρακολούθησης Έργων, Παράρτημα 7).

Έργων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), Παραβόλων κ.λ.π.
Κατά το 2011 η Δ.Ι.Α.Π. κατάρτισε το Π.Δ.Ε. Κυκλάδων, πραγματοποίησε τρεις (3) Τροποποιήσεις του Προγράμματος καθώς επίσης παρακολούθησε τις Χρηματορροές των Έργων/Μελετών του Προγράμματος.
Ειδικότερα Παρακολουθούνται οι Χρηματορροές 194 Έργων συνολικού Προϋπολογισμού 37.417.463,62€ και έχουν πραγματοποιηθεί (εντός του 2011) Πληρωμές ύψους 6.305.626,13€.
(Συνημμένος Πίνακας παρακολούθησης Έργων Κ.Α.Π. Παράρτημα 8).

Επίσης καταρτίστηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα Κυκλάδων έτους 2012.

Εξέλιξη Προγραμμάτων Δομών «Βοήθεια Στο Σπίτι»
Η ΔΙ.Α.Π. διαχειρίζεται και το Πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», το οποίο αφορά στη Χρηματοδότηση 35 Δομών στο Νότιο Αιγαίο. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με τη Χρηματοδότηση των Δομών το έτος 2010.
Το τρέχον έτος 2011 επίσης Χρηματοδοτήθηκε η Λειτουργία των εν λόγω Δομών. Σε σύνολο Προϋπολογισμού λειτουργίας 1.039.506,71€, πραγματοποιήθηκαν Πληρωμές 779.630,07€ / Ποσό Α΄ Δόσης.
(Συνημμένος Πίνακας παρακολούθησης Δομών Παράρτημα 9).

Το αμέσως επόμενο διάστημα, στις αρχές του έτους 2012 θα ξεκινήσουν και οι αποπληρωμές της Λειτουργίας των Δομών Β.στ.Σπ.

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Η ΔΙ.Α.Π., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει εμπλακεί και στις διαδικασίες παρακολούθησης της εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Π.Ν.Α 2014-2020, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το οποίο καταρτίζεται από το Ινστιντούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (Ι.Π.Α.).
Ειδικότερα :
Έχει συμμετάσχει με στελέχη της, σε δύο (2) Συναντήσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία από την Προγραμματική Σύμβαση έχει την ευθύνη της Παρακολούθησης και της παραλαβής των Σταδίων του Σ.Σ.Α., της Π.Ν.Α.
Παρακολουθεί, παράλληλα με την Επιτροπή Παρακολούθησης, τη διαδικασία Αποστολής & Παραλαβής των απαιτούμενων προς συμπλήρωση Ερωτηματολογίων και Εντύπων Προγραμματισμού από και προς τους Φορείς της Περιφέρειας, που συμμετέχουν στη διαδικασία για την Ολοκλήρωση του Σχεδίου, τα Στάδια του οποίου, εκπονούνται σύμφωνα με τις εκδοθείσες Προδιαγραφές που προτείνονται τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και την υφιστάμενη Νομοθεσία, όπως αποτυπώνεται και στο Ν.3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης).
Επίσης συνέβαλλε, υποστηρικτικά, με την επικοινωνία της με πολλούς Φορείς της Περιφέρειας, προκειμένου να Ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των απαιτούμενων Ερωτηματολογίων εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Αλλαγή Έδρας της ΔΙ.Α.Π.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμη και η αναφορά, στον παρόντα Απολογισμό, της μεταφοράς της ΔΙ.Α.Π., σε νέο κτήριο, από 01/10/2011 στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας και αμεσότερης συνεργασίας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ν.Α.


Η έλλειψη ενιαίας βάσης δεδομένων σε επίπεδο Περιφέρειας δυσχεραίνει το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη λειτουργία των Υπηρεσιών. Προβλέπεται η ενημέρωση της υπάρχουσας βάσης δεδομένων για τα Δωδεκάνησα (Χωρικό Σύστημα Διαχείρισης, Διάχυσης Περιβαλλοντικών Πληροφοριών και Διαχείρισης Οδικού Δικτύου Νομού Δωδεκανήσου μέσω Διαδικτύου) με στοιχεία των Κυκλάδων και η περαιτέρω επικαιροποίησή της.


4|ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 

Δραστηριότητες Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε. Έτους 2011

 «Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013)
Έχει δημοσιευτεί η 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους, η αξιολόγηση των οποίων έχει ολοκληρωθεί. Είναι σε εξέλιξη η υποβολή των ενστάσεων από τους υποψηφίους και θα ακολουθήσει εντός του Ιανουαρίου του 2012 η εξέτασή τους.

 «Τοπικό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013)
Η υπογραφή της σύμβασης με το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος “Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών” ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2011. Τον Δεκέμβριο του 2011 εγκρίθηκε η 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων δημοσίων επενδύσεων η οποία θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο 2012 και αναμένεται εντός των επομένων δύο μηνών η έγκριση και η δημοσίευση της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικών επενδύσεων.

 «Υποστηρικτικός Μηχανισμός Για Την Υλοποίηση Των Καθεστώτων Ενίσχυσης (Ιδιωτικές Επενδύσεις) Του Άξονα 3 Του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) Της Ελλάδας 2007-2013»
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. συμμετείχε στο διαγωνισμό για την ανάδειξη των Υποστηρικτικών Μηχανισμών. Οι υπηρεσίες τις οποίες θα προσφέρουν οι Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί είναι ανάλογες με εκείνες των Δομών Στήριξης των Ο.Π.Α.Α.Χ. της Γ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Η προσφορά υποβλήθηκε σε κοινοπραξία με την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε. και αφορά τον Υποστηρικτικό Μηχανισμό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η σύσταση της κοινοπραξίας θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2012.

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Νομού Κυκλάδων
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2011 αφορούν:
Ολοκλήρωση ενεργειών διαφημιστικής καμπάνιας και παραγωγή διαφημιστικών υλικών 2011.
Ολοκλήρωση ενεργειών προβολής των Κυκλάδων στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, 9-13 Μαρτίου 2011.
Ολοκλήρωση ενεργειών προβολής των Κυκλάδων στην έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα, 16–19 Μαρτίου 2011.
Ολοκλήρωση ενεργειών προβολής των Κυκλάδων μέσω του ΕΟΤ στο εμπορικό κέντρο WESTFIELD του Λονδίνου, 19–27  Μαρτίου 2011.
Ολοκλήρωση ενεργειών προβολής των Κυκλάδων στην έκθεση SUMMER HOLIDAYS στην Ελλάδα, 20–22 Μαΐου 2011.
Ολοκλήρωση ενεργειών προετοιμασίας και κατασκευής εκθεσιακού περιπτέρου για την συμμετοχή στην 4η ειδική προβολή των Κυκλάδων στο ΜΕΤΡΟ στάση Συντάγματος, 1-4 Ιουνίου 2011 (Η προβολή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των διαδηλώσεων και ταραχών στην Πλατεία Συντάγματος).
Ολοκλήρωση  ενεργειών για την ενοικίαση χώρου και εξοπλισμού για την συμμετοχή των Κυκλάδων στην τουριστική έκθεση WORLD TRAVEL MARKET στο Λονδίνο, 7-10 Νοεμβρίου 2011.
Ολοκλήρωση ενεργειών προετοιμασίας και προβολής των Κυκλάδων στο Όσλο μαζί με προώθηση τοπικών προϊόντων στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στο Όσλο από 28 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2011 και στην Στοκχόλμη στις 6 Δεκεμβρίου 2011.
Ολοκλήρωση ενεργειών έκδοσης εντύπων για τις ανάγκες των τουριστικών εκθέσεων.
Ολοκλήρωση ενεργειών προετοιμασίας, ανάθεσης και πραγματοποίησης διαφημιστικών καταχωρήσεων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Ολοκλήρωση  ενεργειών προετοιμασίας, ανάθεσης και πραγματοποίησης διαφημιστικής καμπάνιας στο διαδίκτυο .
Ανάπτυξη δημόσιων σχέσεων με τις Πρεσβείες και τα Γραφεία ΕΟΤ του εξωτερικού στις αγορές που έχουν ενδιαφέρον για τις Κυκλάδες.
Διάθεση προωθητικού υλικού στα Γραφεία ΕΟΤ του εξωτερικού.
Αποστολή κειμένων και φωτογραφιών σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της σύνταξης αφιερωμάτων για τις Κυκλάδες.
Στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ανάληψη των νέων της καθηκόντων για την προβολή των Κυκλάδων.
Διαχείριση αποθήκης διαφημιστικού υλικού και παράδοσή του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Γραμματειακή στήριξη του προγράμματος τουριστικής προβολής Κυκλάδων 2011.

Μελέτες Έργων ενταγμένων στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000 – 2006, στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και στα Τεχνικά Προγράμματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, των Δήμων και των Κοινοτήτων των Κυκλάδων
Μέχρι σήμερα με την υποστήριξη της Εταιρείας έχουν ολοκληρωθεί:
194 μελέτες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και
78 μελέτες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τους Δήμους και τις Κοινότητες των Κυκλάδων.



5| ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1996 με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και μετατράπηκε σε Ανώνυμη εταιρεία το Δεκέμβρη το 2010.
Η σύνθεση του εταιρικού κεφαλαίου (343.700.00) € έχει ως εξής:

Η  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων 146.058,72 ευρώ
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων 32.844,18 ευρώ
 Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων 101.811,07 ευρώ
Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α (Α.Ε.)» 3.000,00 ευρώ
Ο Δήμος Άνδρου 10.751,97 ευρώ
Ο Δήμος Ερμούπολης 9.000,00 ευρώ
Ο Δήμος Ιητών 5.000,00 ευρώ
Ο Δήμος Μυκόνου 5.000,00 ευρώ.
Ο Δήμος Μήλου 3.000,00 ευρώ.
Ο Δήμος Σερίφου 3.000,00 ευρώ.
Ο Δήμος Αντιπάρου 2.000,00 ευρώ.
Ο Δήμος Νάξου 8.000,00 ευρώ
Ο Δήμος Σίφνου 3.000,00 ευρώ.
Ο Δήμος Τήνου  2.000,00   ευρώ.  
Ο Δήμος Πάρου, 6.624,65 ευρώ.
Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος 21ης Γεωγραφικής Ενότητας (Ίου, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Ανάφης) 2.655,34 ευρώ.

Το υπάρχον προσωπικό της εταιρίας είναι:
Ο Διευθυντής – Διευθυντής Κατάρτισης
Ο Προϊστάμενος Παραρτήματος Νάξου – Οικονομικός Υπεύθυνος της Εταιρίας
Ο Προϊστάμενος Παραρτήματος Άνδρου
Δύο Διοικητικοί Υπάλληλοι ένας για κάθε παράρτημα
Δύο  Διοικητικοί Υπάλληλοι που εξυπηρετούν ανάγκες του Δήμου Σίφνου βάσει προγραμματικής σύμβασης.
Όλοι οι παραπάνω είναι πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.
Μία καθαρίστρια τετράωρης απασχόλησης  αορίστου χρόνου
Η Εταιρεία έχει συμβασιοποιημένα δύο προγράμματα κατάρτισης τα οποία υλοποιούνται στο υποκατάστημα της Νάξου και το φυσικό αντικείμενο τους λήγει στις 10/5/2012 τα οποία παρατίθενται με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό τους.

1.«Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού στις 2 περιφέρειες σταδιακής εισόδου» 276.480,00 €

2.«Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης (πράσινα επαγγέλματα)  στις 2 περιφέρειες σταδιακής εισόδου» 311.040,00€
Μέχρι σήμερα έχει εκταμιευτεί η πρώτη δόση 40%, 110.592,00 και 124.416,00 αντίστοιχα.

Η προβλεπόμενη οικονομική θέση της εταιρείας όπως αποτυπώθηκε πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2011 με πρόβλεψη έως τη λήξη της εταιρείας ήταν

ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ           ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΙΚΑ     115.878,64      ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ   140.000,00
ΜΙΣΘΟΙ          81.878,39        ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ       352.512,00
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ       6.045,92          ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΟ  25.000,00
ΦΜΥ 2011      8.900,00          ΕΣΟΔΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ         63.299,00
ΕΝΟΙΚΙΑ        60.000,00        ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ 2010   12.599,15
ΛΟΙΠΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ        20.000,00        ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ 2011   19.024,64
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ   292.702,95      ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ         29.376,00
ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ            163.240,00                 
ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ  140.560,00                 
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ            3.500,00                     
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ   307.300,00                 
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ   600.002,95      ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ   641.810,79

Με βάση την παραπάνω ανάλυση προβλέπεται ότι η εταιρία μετά την εκκαθάρισή της θα έχει θετική καθαρή θέση.

Συνημμένο Αρχείο: Πρακτικό Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων
                                    της Ανώνυμης Εταιρίας

6| ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΣΠΑ

Παράλληλα άλλες δράσεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είναι:
1. «Προμήθεια ειδών εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρίες στο Νότιο Αιγαίο», προϋπολογισμού 848.278,30 €. Ο εξοπλισμός (υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμός φυσιοθεραπείας, εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής, εξοπλισμός εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης, εξοπλισμός εργαστηρίων κηπουρικής, εξοπλισμός εργαστηρίων κεραμικής, εξοπλισμός εργαστηρίων μηχανολογίας-ηλεκτρολογίας, εξοπλισμός εργαστηρίων, υφαντικής και ραπτικής, εξοπλισμός παιδικής χαράς, παραϊατρικός εξοπλισμός, ειδικός εξοπλισμός παιδιών με προβλήματα όρασης και λοιπός εξοπλισμός) καλύπτει τις ανάγκες και των 18 Ειδικών Σχολείων (11 πρωτοβάθμιας και 7 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) της Περιφέρειας.
2. Μετά την υποβολή πρότασης για τον πλήρη εξοπλισμό των Σχολείων Ειδικής Αγωγής του Νοτίου Αιγαίου, υπό ένταξη είναι το έργο για την «Εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου», προϋπολογισμού 30.000€ για κάθε παραλία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ρόδος με 4 παραλίες, η Κως με 3, η Σύρος, η Πάτμος, η Κάλυμνος, η Άνδρος, η Σίφνος, Κέα, η Ίος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Νάξος, η Θήρα, Μύκονος και η Τήνος με 1. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: α). Δύο αμφίβια αμαξίδια, β). Διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου από το χώρο στάθμευσης έως τη θάλασσα και γ). Χώρους Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων (Καμπίνα). Για την επιλογή των παραλιών λήφθηκε υπόψη: ο χαρακτηρισμός τους ως «πολυσύχναστες παραλίες» ή η βράβευσή τους με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η κατάλληλη μορφολογία εδάφους (μικρές κλίσεις, απουσία σκαλοπατιών και υψομετρικών διαφορών), καθώς και η ύπαρξη Ναυαγοσώστη ή Επόπτη Παραλίας.
Συνημμένο: Πίνακες Ενταγμένων πράξεων στο ΕΣΠΑ


Στην υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από εμπλοκές, ανωριμότητα κλπ., που δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η λειτουργία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής επικεντρώνεται στις διαδικασίες ελέγχου κατά κύριο λόγο, ακολουθούν οι διαδικασίες παρακολούθησης, ενώ είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη η διαδικασία τεχνικής υποστήριξης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά τη διαδικασία ωρίμανσης-υλοποίησης. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ομάδας με την πρόσληψη στελεχών που θα καλυφθεί από την τεχνική βοήθεια και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο. Η διαδικασία υποστήριξης πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.





Με αφορμή την παρουσίαση των εισηγήσεων του Περιφεριάρχη και των Αντιπεριφεριαρχών σχετικά με τον απολογισμό των δράσεών τους το 2012, αναρτούμε και την εισήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειρηστικής Αρχής της ΠΝΑ προς το Περιφεριακό Συμβούλιο με θέμα την πορεία του ΕΣΠΑ.

Εισήγηση ΕΔΑ για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013


Πόροι Προγράμματος
Ο προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος ανέρχεται σε 1.194 εκ. €, από τα οποία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιστοιχούν 280 εκ. €. Μετά την αναθεώρηση του Προγράμματος που έγινε το 2011, με σκοπό την αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής, το ποσό αυτό διαμορφώθηκε σε 1.140 εκ. €, χωρίς να μεταβληθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αφού εξασφαλίστηκε να μη μειωθεί η εθνική συμμετοχή. Έτσι οι Άξονες του Προγράμματος που αφορούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξακολουθούν να έχουν ποσοστό συγχρηματοδότησης 50%-50%.

Από τους πόρους αυτούς η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (σύμφωνα με την εκχώρηση που της έχει γίνει) διαχειρίζεται συνολικά 191,3 εκ. €.
Τους υπόλοιπους πόρους του Προγράμματος (88,7 εκ. €) που αφορούν κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις, ενεργειακή επάρκεια, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, υποδομές ανάπτυξης δικτύων και τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, διαχειρίζονται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα, η Ειδική Υπηρεσία του Ε.Π. Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη, η Ειδική Υπηρεσία του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και ενδιάμεσοι φορείς.

Η χρηματοδοτική εικόνα του Προγράμματος εμφανίζεται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:


Συνολικός προϋπολογισμός Προγράμματος 1.194 εκ. €
Συνολικός προϋπολογισμός Προγράμματος μετά την αναθεώρηση 1.140 εκ. €
Πόροι Προγράμματος που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 280 εκ. €
Πόροι Προγράμματος που διαχειρίζεται η ΕΔΑ 191,3 εκ. €
Πόροι Προγράμματος που διαχειρίζονται άλλοι φορείς 88,7 εκ. €






Πορεία Προγράμματος
Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί για τους Άξονες που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι διαθέσιμοι πόροι έχουν ήδη υπερκαλυφθεί από τις εντάξεις και τις συμβασιοποιήσεις έργων και η απορρόφηση βρίσκεται στο 73,1%.


στοιχεία 31.12.2011
Π/Υ ενταγμένων έργων 535,9 εκ. € 191,4%
Π/Υ συμβάσεων 410,1 εκ. € 146,5%
Πραγμ/σες Δ.Δαπάνες 204,7 εκ. € 73,1%

Αναλυτικότερα η εικόνα του Προγράμματος κατά Άξονα Προτεραιότητας είναι η εξής:


Άξονες Προτεραιότητας Π/Υ Π/Υ
ενταγμένων έργων Νομικές Δεσμεύσεις Πραγμ/σες δαπάνες
Υποδομές & Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας (3) 45,1  56,9   33,4  21,7
Ψηφιακή Σύγκλιση & Επιχειρηματικότητα (6) 76,9 323,4 310,1 156,5
Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής (9) 97,2  97,5   42,9  17,6
Χωρική Συνοχή & Συνεργασία (10) 54,7  54,5   21,1    7,5
Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής (12)   6,1    3,5     2,4    1,1
Σύνολα 280,0 535,9 410,1 204,7

Η υπερδέσμευση που έχει γίνει στον Άξονα 6 με την ένταξη μεγάλου αριθμού ιδιωτικών επενδύσεων (επενδυτικού νόμου και ΜΜΕ), ξεπερνώντας κατά πολύ τους διαθέσιμους πόρους, έχει αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο αρχικός σχεδιασμός για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Έτσι εμφανίζεται υπερδέσμευση εντάξεων και νομικών δεσμεύσεων στο σύνολο των πόρων που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια, η οποία αυτή τη στιγμή προσεγγίζει το 100% και το 50% αντίστοιχα. Το θέμα αυτό πρόκειται να αντιμετωπιστεί εν μέρει στην αναθεώρηση του Προγράμματος που πρόκειται να γίνει το 2012.

Όσον αφορά τις θεματικές προτεραιότητες που διαχειρίζεται η ΕΔΑ η πρόοδος φαίνεται  στον πίνακα που ακολουθεί (στοιχεία μέχρι 31.12.2011):


ΠόροιπουαντιστοιχούνστηνΠεριφέρειαΝοτίουΑιγαίου Πόροι που διαχειρίζεται η ΕΔΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (σε εκ. €)
  Ποσό που έχει εκχωρηθεί Π/Υ ενταγμένων πράξεων Νομικές Δεσμεύσεις Απορροφήσεις
280,0 191,3 200,4 101,2 43,5

Οι εντάξεις των έργων στο Πρόγραμμα από την ΕΔΑ στο πλαίσιο των πόρων που της έχουν εκχωρηθεί γίνονται σύμφωνα με τη δυνατότητα υπέρδέσμευσης της τάξης του 20% ανά Άξονα Προτεραιότητας, που έχει δοθεί με εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Ειδικά για τον Άξονα 10 που αφορά τα μικρά νησιά έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα υπέρδέσμευσης 100%.
Αναλυτικός πίνακας με τα έργα που έχει εντάξει η ΕΔΑ στο ΕΠΚΝΑ υπάρχει στο παράρτημα.
Ενεργές Προσκλήσεις


ΑΠ ΚΘΠ Α/Α Τίτλος   Διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη Λήξη προθεσμίας
3 30 19 Αξ. 3 ΚΘΠ 30: Λιμένες 6.697.077 13/12/2012
6 57 35 Αξ. 6 / ΚΘΠ 57 : Συνδρομή στη βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών 5.672.000 31/7/2012
9 76 4 Αξ. 9 / ΘΠ 76: Υποδομές στον τομέα της υγείας 5.342.143 2/7/2012
9 56 39 Αξ.9 ΚΘΠ 56 "Προστασία και ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς" 4.605.600 13/8/2012
9 61 40 Αξ. 9 ΚΘΠ 61"Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση 9.000.000 31/12/2012
9 75 41 Αξ. 9 / ΘΠ 75: Υποδομές στον τομέα της εκπαίδευσης - Ειδικά Σχολεία 1.000.000 13/6/2012
10 75 14 Αξ. 10 "Υποδομές στον τομέα της εκπαίδευσης" 5.315.995 12/11/2012
10 76 15 Αξ. 10 / ΚΘΠ 76 Υποδομές στον τομέα της υγείας 3.502.230 2/7/2012
10 30 17 Αξ. 10 / ΚΘΠ 30 "Λιμένες" 6.008.000 12/11/2012
10 23 42 Αξ. 10 / ΚΘΠ 23 "Περιφερειακές και τοπικές οδοί" 8.000.000 15/12/2012
10 46 43 Αξ. 10 / ΚΘΠ 46 "Επεξεργασία υδάτων -Λύματα" 8.000.000 15/12/2012

Έργα «σημαίες»

Από την προηγούμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την πορεία 180 έργων «σημαιών» του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα, εμβληματικών έργων δηλαδή που η πορεία τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη συνολική πορεία των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και 9 έργα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που διαχειρίζεται η ΕΔΑ, τα οποία παρόλο που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έργα «σημαίες» επιλέχθηκαν λόγω του ότι προβλέπονταν να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης του Προγράμματος το 2011 και το 2012. Επίσης περιλαμβάνεται και 1 έργο ενέργειας που διαχειρίζεται η ΕΥΔ ΕΠ ΑΕ.
Τα έργα αυτά αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.


α/α Τίτλος έργου Δικαιούχος Π/Υ
1 Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ ΔΕΗ 13.000.000
2 Ολοκλήρωση - Βελτίωση Εθνικής Οδού Ρόδου - Λίνδου Υπ. ΥΠΟΜΕΔΙ / Διεύθυνση Οδικών Έργων 13.000.000
3 Κατασκευή οδικού δικτύου Αεροδρόμιο - Φηρά - Βουρβούλο - Οία Θήρας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ 16.500.000
4 Βελτίωση επαρχιακής οδού Αγ. Ισίδωρος - Λάερμα Ρόδου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 4.180.305
5 Κατασκευή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Θήρας Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 4.286.918
6 Αποκατάσταση κτηρίου Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9.458.244
7 Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου Ρόδου Δήμος Ρόδου 4.534.000
8 Κατασκευή αποβάθρας στο Λιμάνι Σύμης Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου 5.500.000
9 Επαρχιακή οδός Καμπί - Χαβουνά - Κάτω Μεριά Κέας Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 3.377.565
10 2ο Γυμνάσιο Κω Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 2.180.000

Προβλήματα

Υπερδέσμευση Προγράμματος
(όπως αναφέρθηκε παραπάνω)
Το θέμα αυτό θα πρέπει αντιμετωπιστεί ενόψει και της αναθεώρησης του Προγράμματος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μειωθούν οι πόροι των θεματικών προτεραιοτήτων για έργα υποδομής.

Έλλειψη ωριμότητας έργων
Λόγω των διαχειριστικών αδυναμιών των φορέων, ιδιαίτερα των μικρών νησιών, πολλά προτεινόμενα έργα δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή ωριμότητα, ώστε να ενταχθούν ή να συμβασιοποιηθούν εντός του αρχικού τους προγραμματισμού.

Καθυστερήσεις λόγω θεσμικών αλλαγών
Λόγω της εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτης» και της δημιουργίας του κεντρικού λογαριασμού ΕΣΠΑ το 2011 παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αποκλίσεις στην επίτευξη των τεθέντων στόχων

Διαχειριστική επάρκεια φορέων
Λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας αρκετοί από τους δικαιούχους παρουσίασαν δυσκολίες κατά τη διαδικασία πιστοποίησης της διαχειριστικής τους επάρκειας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε,  με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με διαχειριστικά επαρκείς φορείς, είτε με την ανάθεση ωρίμανσης και υποβολής των έργων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., είτε στις περιπτώσεις νησιών με πληθυσμό κάτω των 4.000 κατοίκων με έκδοση πιστοποιητικού επάρκειας για συγκεκριμένο έργο με υποστήριξη από την Περιφέρεια.
Επίσης παρατηρείται καθυστέρηση στην έγκριση των νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των «Καλλικρατικών» Δήμων, στοιχείο απαραίτητο για την έκδοση των νέων πιστοποιητικών διαχειριστικής τους επάρκειας.

Προγραμματισμός έργων τομέα υγείας
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (6/2010) ο προϋπολογισμός των προτάσεων για την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (για πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ψυχική υγεία, δημόσια υγεία και πρόνοια) ανέρχεται σε 61,7 εκ. €. Όμως οι διαθέσιμοι πόροι στο Πρόγραμμα είναι μόνο 13,6 εκ. €. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 5 έργα, προϋπολογισμού 7,9 εκ. €, από τα οποία 1 είναι έργο-γέφυρα, 1 μεταφερόμενο και 3 νέα. Επίσης παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή προτάσεων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ένας βασικός λόγος της καθυστέρησης του τομέα είναι το ότι μέχρι πρόσφατα οι προμήθειες εξοπλισμού απαιτούνταν να εντάσσονται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών.

Σύστημα διαχείρισης Περιφερειακών Προγραμμάτων
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων. Τη συνολική αρμοδιότητα για τα Προγράμματα έχει η Κεντρική Διαχειριστική Αρχή, ενώ έχει γίνει εκχώρηση επιμέρους διαχειριστικών αρμοδιοτήτων σε πολλούς ενδιάμεσους φορείς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς να μην έχει πλήρη εικόνα των Προγραμμάτων και ιδιαίτερα η εκάστοτε Περιφέρεια στα διοικητικά όρια της οποίας εκτελείται το Πρόγραμμα και να υπάρχει αδυναμία επιμερισμού των ευθυνών.


Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη

Σχετικά με έργα υποδομής η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να αντλήσει πόρους μόνο από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής

Οι δράσεις για το περιβάλλον (νερό, λύματα, απορρίμματα) στην Περιφέρεια  καλύπτονται κυρίως από το Ε.Π. Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΠΕΡΑΑ) με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Αναλυτικότερα έχουν εκχωρηθεί στην ΕΔΑ πόροι ύψους 75 εκ. € ως εξής :
Θεμ.Προτ/ητα 44 «Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων», 40 εκ. €
Θεμ.Προτ/ητα 45 «Διαχείριση και διανομή νερού (Πόσιμο νερό)», 24 εκ. €
Θεμ.Προτ/ητα 46 «Επεξεργασία νερού -Λύματα», 11 εκ. €

Η πορεία των εκχωρήσεων αυτών εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα.





Θεματική Προτεραιότητα Π/Υ Π/Υ
ενταγμένων έργων Νομικές Δεσμεύσεις Πραγμ/θείσες δαπάνες
44 - Απορρίμματα 40,0  25,5  5,1 3,4
45 - Νερό 24,0    2,6     0    0
46 - Λύματα 11,0  10,4 10,4  9,1

Το διαθέσιμο υπόλοιπο στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ανέρχεται σε 14,5 εκ. €, προβλέπεται να εξαντληθεί καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του κύκλου που έληξε στις 13.12.2011 φθάνει σε 28,5 εκ. €. Για το λόγο αυτό, μετά από αίτημα της ΕΔΑ εγκρίθηκε και αναμένεται η εκχώρηση επιπλέον ποσού της τάξης των 25 εκ. € σε αυτή τη θεματική Προτεραιότητα.

Αντίστοιχο αίτημα εκχώρησης επιπλέον ποσού έγινε για τη θεματική προτεραιότητα 46 «Επεξεργασία νερού (Λύματα)».

Επιπλέον από την ΕΥΔ του ΕΠ ΠΕΡΑΑ, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα άλλα 15 έργα που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 71 εκ. €.
Τα ενταγμένα έργα στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ αναφέρονται αναλυτικά σε πίνακα που ακολουθεί.


Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού

Για την αντιμετώπιση των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και για την αντιμετώπιση φαινομένων ύφεσης, ανεργίας, φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκχώρησε αρμοδιότητες διαχείρισης στις ΕΔΑ των Περιφερειών για την υλοποίηση δράσεων Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση.

Στην ΕΔΑ Νοτίου Αιγαίου εκχωρήθηκαν πόροι ύψους 1,1 εκ. € και το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται ενημερωτική ημερίδα και έκδοση πρόκλησης για τη δράση.

Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ανέργων και των επιχειρήσεων μιας περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Βασικός τους στόχος είναι η προετοιμασία των ανέργων για δημιουργία θέσεων απασχόλησης ή και για ένταξή τους στην αγορά εργασίας καθώς και η ενεργοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Όλες οι δράσεις που θα υλοποιηθούν θα περιλαμβάνονται σε ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο, στο οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι :
(α) οι άνεργοι ωφελούμενοι που θα συστήσουν τη δική τους επιχείρηση θα προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να ιδρύσουν επιχειρήσεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις διαπιστωμένες ανάγκες της περιοχής
 (β) οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να καλύπτουν πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.

Δικαιούχοι των δράσεων θα είναι Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ενώ ωφελούμενοι/ες των ΤοπΣΑ θα είναι:
Ø άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ
Ø Άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κλπ εγγεγραμμένοι σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός Μητρώου ανεργίας

Στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις μπορούν να συμμετάσχουν οι εξής:
α.   νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου
β.   οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους
γ.   δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις
δ.   αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες
ε.   νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα
στ. συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων
Συντονιστές εταίροι της σύμπραξης μπορούν να είναι μόνο οι φορείς της κατηγορίας δ, ε και στ.


Ημιτελή έργα Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου 2000-2006

Όπως είναι γνωστό για τα έργα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που είχαν μείνει ημιτελή, είχε δοθεί προθεσμία 2 ετών από τη λήξη των Προγραμμάτων προκειμένου να ολοκληρωθούν. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ολοκλήρωσής τους, προβλέπεται να κινηθεί από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαδικασία επιστροφής των κοινοτικών πόρων από τους τελικούς δικαιούχους των έργων.

Για την Περιφέρειά μας τα έργα της κατηγορίας αυτής ανέρχονται σε 24 και ο συνολικός προϋπολογισμός τους σε 81,4 εκ. €. Από αυτά τα 4 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ τα υπόλοιπα 20 βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και οι διαδικασίες κλεισίματός τους προβλέπεται να γίνουν εντός της προθεσμίας.