Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013

δημοτικό συμβούλιο 4.3.2013 – θέματα

Την Δευτέρα 4.3.2013 στις 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με τα εξής θέματα :

1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ROLLERS ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΤEΣ  LEXMARK» ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
2. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ CANON IR -2016 ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΗΡΑΣ.
3. ΕΓΚΡΙΣΗ  ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
4. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ FUSER ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΤΗ ΗΡ CP4005 ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
5. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕΙΡΑΣ ΙΣΟΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ ΜΕΛΩΝ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ  2013-2014.
6. ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΘΩΝΑ».
7. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ.
8. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑ.

η Μαρίζα Κώχ -και το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια- ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, γιορτάζει τα 110 χρόνια της ιστορικής της διαδρομής και του καθοριστικού της ρόλου ως θεματοφύλακα  της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων,  του μοναδικού πλούτου και της πορείας της ελληνικής σκέψης και ιστορίας.

Στο πλαίσιο της ενεργής προβολής της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της διάδοσής της στο παρόν και το μέλλον, η Εθνική Βιβλιοθήκη ξανάνοιξε τις πόρτες της στα παιδιά,  τους νέους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και  υποδέχτηκε για άλλη μια φορά "Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια" , που παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο Κεντρικό Αναγνωστήριό της, σε μια όμορφη εκδήλωση, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, με αφορμή τα 110 λειτουργίας της στο Βαλλιάνειο  Μέγαρο.

Το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου Μαρίζα Κωχ» παρουσίασε την παράσταση  «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια», με την Μαρίζα Κωχ και την Παιδική Χορωδία του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής – Μαρίζα Κωχ. 
Στην παράσταση συμμετείχαν οι μουσικοί: Ηλίας Βαμβακούσης: τραγούδι – ούτι, Κυριάκος Μακρίδης: βιολί, Ηλέκτρα Παπασημάκη: τραγούδι – φλογέρα, Τζένη Ντούρου: τραγούδι – κρουστά, Ζωή Βεργάκη: τραγούδι,  Γιάννης Νόνης: κιθάρα

Η Μαρίζα Κωχ μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων κάλεσαν τα παιδιά να ανακαλύψουν όλοι μαζί τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια σε μια διαδραστική παράσταση.
Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια είναι η κιβωτός των αγαπημένων παιδικών παραδοσιακών τραγουδιών, καθώς οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα έκρυψαν στους ήχους των κουδουνιών του, για να σωθούν οι μελωδίες τους για πάντα.
Το παραμυθένιο πάπλωμα φυλασσόταν για πολλά χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Όμως μια νύχτα του χειμώνα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα, όταν ο δράκος του πηγαδιού του Μουσείου το άρπαξε και προσπάθησε  να το σύρει μαζί του στο πηγάδι. Ο διευθυντής του Μουσείου εμπιστεύτηκε το πάπλωμα με τα χίλια χρυσά κουδούνια στην Μαρίζα Κωχ και στα παιδιά που θα βρεθούν κοντά της, για να φανερώσουν αυτόν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό και έτσι να σωθεί για πάντα.
Η αγαπημένη μουσική παράσταση «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» δημιουργήθηκε για να γνωρίσουν τα παιδιά την ελληνική μουσική παράδοση μέσω της βιωματικής προσέγγισης.
Το ταξίδι του Παπλώματος ξεκίνησε από το  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την άνοιξη του 2011. Το ίδιο καλοκαίρι φιλοξενήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη για δύο παραστάσεις και το φθινόπωρο δόθηκε κύκλος παραστάσεων στο Cine Τριανόν της Αθήνας. Τον Απρίλιο παρουσιάστηκε στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και από τον Νοέμβριο του 2012 παρουσιάζεται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια έχει εκδοθεί σε ομώνυμο βιβλίο από της Εκδόσεις Σταμούλης, το οποίο συνοδεύεται από cd με συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών, τραγουδισμένα από την Μαρίζα Κωχ και την Παιδική Χορωδία  Παραδοσιακού Τραγουδιού του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής.

περιφερειακή Αυτοδιοικητική Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Σύρο

Την Κυριακή 3/3, στις 5μμ, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Σύσκεψη για τις Κυκλάδες, που διοργανώνει το Κεντρικό Τμήμα Αυτοδιοίκησης (Κ.Τ.Α.) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο πλαίσιο αντίστοιχων συσκέψεων που πραγματοποιούνται σε καθεμία από τις 13  περιφέρειες της χώρας.

Σκοπός των συσκέψεων αυτών είναι ο συντονισμός των αυτοδιοικητικών δυνάμεων (α΄ και β΄ βαθμού) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στόχο την μεγιστοποίηση της παρέμβασής τους στις τοπικές κοινωνίες, την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, και την επεξεργασία και παρουσίαση του οράματος και του σχεδίου της ριζοσπαστικής αριστεράς για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Δήμων της, μακριά από τις πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής υποβάθμισης  αλλά και των απατηλών ψευδαισθήσεων.
 Στις συσκέψεις θα συμμετέχουν:
Από τα νησιά των Κυκλάδων οι εκλεγμένοι/εκλεγμένες, μέλη και φίλοι/φίλες, σύμβουλοι στα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των επιπέδων (περιφέρεια, δήμοι, διαμερίσματα), καθώς και οι υποψήφιοι/ υποψήφιες με τις αντίστοιχες παρατάξεις.
Εργαζόμενοι/εργαζόμενες στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κάθε μέλος και φίλος/φίλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θέλει να συμμετέχει στις δράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Οι βουλευτές της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου.
Τα στελέχη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παναγιώτης Σκούτας και Δημήτρης Μπίρμπας.

“πολίτες κόντρα στον καιρό” για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (26.2)

Στο κυρίαρχο θέμα της  4ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου  την Τρίτη 26-2-2013 στη Ρόδο,  με θέμα  «Έγκριση του προγράμματος "Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου" σύμφωνα με τους νόμους 4015/11 & 4056/12 για την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας», αγορητής της παράταξής μας ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μήλου Παύλος Χρυσαφίδης ο οποίος ανέφερε τα ακόλουθα.

Κυρία πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, κατ΄ αρχάς διαβάζοντας τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας,   διαπιστώνει ο καθένας ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά και στην καταγραφή αλλά και σε άλλα ζητήματα.
Όμως ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο, όπως αυτό που προτείνεται για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με συνέργιες του τουριστικού τομέα, θα έπρεπε να περιλαμβάνει, πέραν της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και των προτεινόμενων παρεμβάσεων, τα ακόλουθα: 
Ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στη χαμηλή συμμετοχή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας (δεν αναφέρεται τίποτα επί της ουσίας. Για όλα φταίει η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, ωσάν αυτή να επήλθε από μόνη της, χωρίς να αναλύονται οι ευθύνες τόσο του κεντρικού κράτους όσο και των τοπικών αρχών… φταίει ο κακός μας ο καιρός…)
Αναλυτικές παρεμβάσεις που θα εξειδικεύσουν σε ένα αναλυτικό σχέδιο με έργα και δράσεις, με προσέγγιση κάποιου προϋπολογισμού, έστω και στοιχειωδώς.
Καταγραφή ενός οράματος. Πώς φανταζόμαστε την αγροτική ανάπτυξη.
Καταγραφή στόχων και τρόπων μέτρησης της επίτευξης αυτών, με δείκτες έστω και στοιχειωδώς.

Τι παραβλέψατε στις Εισηγήσεις:
Δεν μας είπατε ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., υπηρετώντας επί δεκαετίες τα καρτέλ, τους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεσάζοντες αεριτζήδες και κάθε είδους συμφέροντα σε βάρος των αγροτών, οδήγησαν στην αποδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και στην ερήμωση της υπαίθρου.
Δεν μας είπατε ότι η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η διάλυση κάθε συλλογικής μορφής οργάνωσης (σύλλογοι, συνεταιρισμοί) και η κατασπατάληση πόρων για την εξαγορά συνειδήσεων και η διαιώνιση των μικροκομματικών - πελατειακών συμφερόντων.
Δεν μας είπατε ότι, με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, αφαίρεσαν τη δυνατότητα να υπάρξει ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.
Δεν μας είπατε ότι, με την μετατροπή των συνεταιρισμών σε Ανώνυμες Εταιρείες, τη θυσία των αγροτικών εκτάσεων για ίδρυση φωτοβολταϊκών επιχειρήσεων, τη διάλυση υπηρεσιών αγροτικής έρευνας, υποβάθμισαν χρόνια τώρα την αγροτική παραγωγή.
Δεν μας είπατε  για  την έλλειψη και εγκληματική καθυστέρηση στη δημιουργία χωροταξικών σχεδίων ανά νησί, που θα συνέβαλε με τον ορισμό χρήσεων γης στην αξιοποίηση των αγροτικών εκτάσεων.
Δεν μας είπατε  για την παράνομη λειτουργία των περισσότερων ελαιοτριβείων, αφού λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (π.χ. Σίφνος, Σύρος. Το ένα από τα τρία της Άνδρου είναι νόμιμο, και μάλλον και της Τήνου δεν έχει άδεια).
Δεν μας είπατε  για την εγκατάλειψη των αγροτικών συνεταιρισμών (π.χ ΒΙΟΣΥΡ που ήδη έκλεισε).

Εντοπίζοντας το παραλήρημα στην  στοιχειοθέτηση των προτάσεων μέσα στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον,  δεν λαμβάνετε υπόψη ότι ζούμε στη χώρα του μνημονίου, που οι ίδιοι μας βάλατε και συνεχίζετε να μας παρουσιάζετε προτάσεις, ενώ γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να τις εφαρμόσετε, τουλάχιστον με όφελος για τις τοπικές κοινωνίες. Αναφερθήκατε στην ατέλεια καυσίμων για την αλιεία, ενώ ξέρετε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του μνημονίου.
Προτείνατε γενικώς μελέτες για κάθε νησί (ορθώς κατ’ αρχάς, αλλά δυστυχώς θα καταλήξουν ως μελέτες αυτοσκοπός, χωρίς αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες, έχουμε ήδη παραδείγματα πρόσφατα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΠΝΑ).
Σχεδιάζεται η ενίσχυση μέσω ΠΔΕ, τη στιγμή που ΠΔΕ δεν υπάρχει, αφού συρρικνώνεται τόσο που είναι πλέον ανύπαρκτο.
Προτείνατε ως πηγή χρηματοδότησης τον αναπτυξιακό  νόμο, ενώ ποτέ η Περιφέρεια δεν διεκδίκησε να έχει λόγο στη διαμόρφωση του νόμου και στη κατανομή των πόρων που θα έπρεπε να διαχειρίζεται η Περιφέρεια και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο ανά νησί.
Προτείνατε ως πηγή χρηματοδότησης τις πιστώσεις της Περιφέρειας, όταν αυτές συρρικνώνονται κάθε μέρα, σε βαθμό που η ίδια η Περιφέρεια να κινδυνεύει να μην είναι βιώσιμη όπως έχει  πει  ο Περιφερειάρχης στο ΠΣ.

Κάνουμε εν κατακλείδι τις εξής επισημάνσεις :
Ο αναπτυξιακός ανασχεδιασμός του πρωτογενούς τομέα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να συζητείται μέσα από αμφίβολης ποιότητας «καλάθια» και ευχολόγια για στήριξη γενικώς και αορίστως των προϊόντων που παράγει η ΠΝΑ, τη στιγμή που τόσα χρόνια οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, των ίδιων φορέων που παράγουν πολιτικές, κατέστρεψαν την παραγωγή.
Για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα απαιτείται Περιφερειακός Σχεδιασμός στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για την διατροφική επάρκεια της χώρας. Απαιτούνται πόροι για αναπτυξιακές επενδύσεις σε υποδομές για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι θα κατευθύνονται βάσει ενός σχεδιασμού με στόχο το δημόσιο συμφέρον και όχι το ευκαιριακό κέρδος.
Πού ήταν τόσα χρόνια οι σημερινοί αιρετοί, που ποτέ δεν νοιάστηκαν για τη δημιουργία σύγχρονων σφαγείων στη Σίφνο, την Άνδρο, τη Νάξο, πού ήταν τόσα χρόνια που δεν συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν προϊόντα ΠΟΠ με πιστοποίηση ποιότητας. Δεν μας πείθουν τα λόγια τα μεγάλα, όταν μάλιστα δεν τεκμηριώνονται ούτε καν με στοιχειώδεις προϋπολογισμούς, όταν δεν μπορούν καν να τεκμηριώσουν τις πηγές χρηματοδότησης.
Απαιτείται αλλαγή προτεραιοτήτων. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να στηρίξει τους τομείς της έρευνας, του πολλαπλασιαστικού/γενετικού υλικού, των υποδομών, τη διασφάλιση των πρώτων υλών, την επιμόρφωση και κυρίως την καθοδήγηση για το ποια προϊόντα έχει ανάγκη ο κάθε τόπος να παράξει προς όφελος της χώρας.
Μόνο η ενίσχυση των μικρομεσαίων καλλιεργητών μπορεί να διασφαλίσει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Γενικά το όλο σχέδιο αποτελεί ένα ευχολόγιο για άλλη μια φορά. Δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα το θέμα. Μολονότι αποτελεί μια θετική προσέγγιση, πάσχει στον τρόπο που μπορούν να υλοποιηθούν κάποιες δράσεις. Είναι σαν να το συνέταξε κάποιος ο οποίος δεν κατοικεί στον τόπο αυτό και σχεδιάζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της χώρας, σαν να είναι αλλού.

Στην ψηφοφορία η παράταξη πολίτες κόντρα στον καιρό ψήφισε λευκό με το σκεπτικό ότι παρότι θεωρεί ότι αποτελεί μια θετική προσέγγιση  το πρόγραμμα, η εφαρμογή και οι προτάσεις προσκρούουν στις μνημονιακές πολιτικές και πρωταρχικός σκοπός θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον να αναδείξουμε αυτές τις πολιτικές και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν.

ο “οικολογικός άνεμος Ν. Αιγαίου” για το “καλάθι του Αιγαίου”

“Το Καλάθι Προϊόντων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι ένα καλό πρώτο βήμα, είναι μια καταγραφή μέρους των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου, αλλά είναι ανεπαρκές. Ας το δούμε ως το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής της περιφέρειας για την γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή μας» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με το θέμα και τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιου, στη Ρόδο.

Στην εισήγησή του ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους του Οικολογικού Ανέμου στο Νότιο Αιγαίο, αναφέρθηκε κατ΄αρχας στις ελλείψεις – αδυναμίες του «Καλαθιού». Χαρακτηριστικά προϊόντα μικρών και μεγάλων νησιών απουσιάζουν, όπως απουσιάζει και η σύνδεση με τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική παραγωγή γενικά και στα μικρά νησιά του Αιγαίου ειδικότερα. Βασικό έλλειμμα είναι επίσης η σύνδεση της πρότασης με συναφείς πολιτικές, όπως για την γενετική ποικιλότητα, την επεξεργασία αποβλήτων, την υγεία, κ.ά. Και βέβαια, αυτό που χρειάζεται παραπέρα είναι η ανάπτυξη – διαμόρφωση στόχων, χρονοδιαγραμμάτων και εργαλείων εφαρμογής και χρηματοδότησης με βάση προτεραιότητες 

Πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν περισσότερες αγροδιατροφικές συμπράξεις από φορείς ομάδων νησιών, με βάση τα παραγωγικότερα αγροτικά νησιά της Περιφέρειας,  και να προβλεφθεί ένα περιφερειακό σχήμα συντονισμού. Η τοπικότητα και η μικρή έκταση δράσης των νησιωτικών και διανησιωτικών συμπράξεων θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία των νησιών, με ισοδύναμη εκπροσώπηση ανεξάρτητα μεγέθους και πληθυσμού στις αποφάσεις, αλλά και στη συνεργασία μικρών και μεγάλων παραγωγών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αναληφθούν δράσεις διαβούλευσης και ανταλλαγών –με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Το τοπικό σύμφωνο ποιότητας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτείνεται να είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα έχει ως στόχο να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να συμβάλει στην διαφύλαξη της παραδοσιακής διατροφής μέσω της δημιουργίας και κατοχύρωσης του σήματος «Νότιο Αιγαίο». Θα πρέπει όμως να γίνει παραπέρα ανάλυση –διαβούλευση –πρόταση για τη συνεργασία του προτεινόμενου Περιφερειακού Συμφώνου Ποιότητας με ήδη διαμορφούμενα Σύμφωνα ανά  νησί, όπως τα υπό διαμόρφωση ΤΠΣ για το Ελληνικό Πρωινό σε Νάξο και Κω, η πρωτοβουλία της Σαντορίνης για μια Σαντορίνη –Γαστρονομικό προορισμό, η Λέσχη γαστρονομίας Μυκόνου, κλπ.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://ecoanemos.wordpress.com

Παράλληλα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του οικολογικού ανέμου Ν. Αιγαίου σχετικά με την επίσκεψη Κυκλαδιτών αγροτών στην Θεσσαλονίκη, διαβάζουμε οτι,

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 10/2 η τριήμερη αποστολή στην  Θεσσαλονίκη ομάδας αγροτών και νέων ενδιαφερόμενων για την αγροτική παραγωγή από τα νησιά της Πάρου και της Σίφνου, με την ευκαιρία της έκθεσης Zootechnia. Η αποστολή υλοποιήθηκε με τον συντονισμό και την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες .

Η αποστολή στην Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων για την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς και φορείς των νησιών σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

Η Ομάδα πρωτοβουλίας για τις δραστηριότητες αυτές ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σίφνο, με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμβούλου και Ευρωβουλευτή των ΟΠ Νίκου Χρυσόγελου, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας.


η Α.Δ.Α για την 1η Μαρτίου, ημέρα πολιτικής προστασίας.

Με αφορμή την  1η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO), η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επισημαίνει τα εξής:
  
O θεσμός αυτός χρίζει ιδιαίτερης σημασίας στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους, φυσικούς και τεχνολογικούς. 
H αποστολή των δομών της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μιας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τους τομείς της πρόληψης, τον σχεδιασμό, της ετοιμότητας, αλλά και της διαχείρισης των συνεπειών της. 
Στον σύγχρονο πολιτισμό μας, η Πολιτική Προστασία αποτελεί το θεσμό « συνένωσης» των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι των φυσικών και των ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την «κοινωνική λειτουργία». 
 Το κράτος, από την κεντρική διοίκηση έως την τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλει να οργανώνει και να αναπτύσσει ένα συμπαγές σύστημα υπηρεσιών με σκοπό την συστηματικότερη προετοιμασία, την αποτελεσματικότερη αντίδραση και την ομαλή και πλήρη αποκατάσταση των συνεπειών των καταστροφών. 
Από την άλλη όλοι εμείς οφείλουμε να προσπαθούμε στο βαθμό που μας αναλογεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καλεί τον καθένα από εμάς στο να συμβάλλουμε πιο ενεργά στην προσπάθεια ενίσχυσης και βελτίωσης του Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για το περιβάλλον εντός του οποίου όλοι ζούμε.

στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO) συμμετείχε και ο έλληνας υπουργός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO).
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που έχει σαν στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκαν:
1.Πρόταση για σύσταση του Συμβουλίου για τη θεσμοθέτηση Εγγύησης για τη Νεολαία (Youth Guarantee).
2.Παρουσίαση από την Επιτροπή του Κοινωνικού Πακέτου Επενδύσεων (Social Investment Package).
3.Προετοιμασία για την τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2013.

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, με θέμα «Η Κοινωνική Διάσταση της ΟΝΕ».

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2013

30.6 – 15.9 η αεροπορική σύνδεση Σαντορίνης - Μυκόνου και Ηρακλείου

“Υπομονή” μέχρι της 30 Ιουνίου θα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες των  αεροπορικών απευθείας δρομολογίων της Οlympic Air στις γραμμές Σαντορίνη - Μύκονος και Σαντορίνη - Ηράκλειο, τα οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκτελούνται 3 φορές της εβδομάδα με αεροσκάφη τύπου Bombardier Q400, 78 θέσεων.

Σύμφωνα με την Οlympic Air οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, Τετάρτη και Παρασκευή, τις εξής ώρες :

1. Σαντορίνη - Μύκονος: η πτήση ΟΑ855 θα αναχωρεί από τον κρατικό αερολιμένα της Σαντορίνης κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 11.35 με άφιξη στη Μύκονο στις 12.10. H ίδια πτήση κάθε Τετάρτη θα αναχωρεί από τη Σαντορίνη στις 12.15 με άφιξη στο νησί των ανέμων στις 12.50. Αντίστοιχα, η πτήση ΟΑ854 θα αναχωρεί από τον κρατικό αερολιμένα της Μυκόνου κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 08.35 με άφιξη στη Σαντορίνη στις 09.10. Κάθε Τετάρτη θα αναχωρεί από τη Μύκονο στις 09.15 με άφιξη στη Σαντορίνη στις 09.50.

2. Σαντορίνη - Ηράκλειο: η πτήση ΟΑ831 που θα εξυπηρετεί το δρομολόγιο Σαντορίνη - Ηράκλειο θα αναχωρεί κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 09.35 με ώρα άφιξης στο Ηράκλειο 10.10. Κάθε Τετάρτη η αναχώρηση θα γίνεται στις 10.15 με προγραμματισμένη ώρα άφιξης στο Ηράκλειο 10.50. Αντίστοιχα, η πτήση ΟΑ830 θα αναχωρεί από τον Διεθνή Αερολιμένα του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 10.35 με άφιξη στη Σαντορίνη στις 11.10. Την Τετάρτη θα αναχωρεί από το Ηράκλειο στις 11:15 με άφιξη στη Σαντορίνη στις 11.50.

η γιορτή της εστίας του Πύργου

 Μια πραγματικά όμορφη γιορτή στο προσεγμένο και για μια ακόμη φορά καλόγουστα ανακαινισμένο περιβάλλον της ταβέρνας Πύργος είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι ανταποκρίθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου στην πρόσκληση του συλλόγου “εστία Πύργου” για να συμμετάσχουν στην ετήσια και πλέον καθιερωμένη γιορτή της.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς το πολύ προσεγμένο πρόγραμμά της παρουσίασε η ομάδα των νέων που μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Αρτεμίας Δεναξά, σχήμα το οποία κατά γενική ομολογία των παρευρισκόμενων έχει την δυνατότητα και επάρκεια να εκπροσωπήσει το νησί σε εκδηλώσεις σχετικές με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της χώρας μας.

Στο πλαίσιο δε της συνεργασίας του Συλλόγου με τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας “Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας” τα πιάτα που ετοίμασε και παρουσίασε η ομάδα του εστιατορίου του Αρτέμη Δεναξά, ξεχώρισαν και άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν, με τις εντυπώσεις της βραδιάς να κερδίζουν εκτός από τα μεζεδάκια, τα .. μανιτάρια με σάλτσα από τα τοπικά ντοματάκια, του κυρίως πιάτου.

Η βραδιά συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με νησιώτικους χορούς που τους ευχαριστήθηκαν όσοι τους χόρεψαν υπό τις μουσικές και τα τραγούδια του Μανώλη Φύτρου.
Το κρασάκι της βραδιάς που έκανε την όλη ατμόσφαιρα ακόμη πιο όμορφη ήταν απο τα οινοποιεία της Santo Wines και του Χαρίδημου Χατζηδάκη, στον Πύργο.

οι εκλεγέντες για το συνέδριο του Πασοκ

4 είναι εκλεγέντες απο πλευράς Σαντορίνης που προέκυψαν από την προσυνεδριακή διαδικασία και ψηφοφορία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα συμμετάσχουν από πλευράς νησιού στο 9ο συνέδριο του Πασοκ που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Την Σαντορίνη στο συνέδριο θα εκπροσωπήσουν οι : Γιάννης Λαμπράκης, Μαρία Σιγάλα, Νίκος Παγώνης, Λίτσα Πετίνη και Λαμπρινή Μπουλιέρη Σιγάλα.
Για το συνέδριο της νεολαίας εξελέγησαν ο Αντώνης Παγώνης και η Ευαγγελία Σιγάλα.
Στην διαδικασία συμμετείχαν 150 μέλη του κόμματος.

Α.Ο. Θήρας – Φοίνικας Συρου (3.3)

Την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 12.00 στο κλειστό γυμναστήριο στον Καρτεράδο θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας μεταξύ των ομάδων του Αθλητικού Ομίλου Θήρας και του Φοίνικα της Σύρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα που θα νικήσει θα διεκδικήσει την άνοδό της στην Α2 κατηγορία.

πάρτυ στο καφέ “καθ οδόν” στον Καρτεράδο

Ένα ακόμη από τα φετινά πάρτυ του καφέ “καθ οδόν” στον Καρτεράδο διοργανώνεται για το βράδυ της Παρασκευής 1ης Μαρτίου μετά τις 21.00
Σύμφωνα με την πρόσκληση, το special request της βραδιάς θα είναι τα ρακόμελλα…που, σε ότι αφορά την Σαντορίνη αποτελούν τα τελευταία χρόνια καθιερωμένη επιλογή…

“λεφτά υπάρχουν” ή τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Θήρας ..

Σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση σχετικά με το χρηματικό του υπόλοιπο ο Δήμος Θήρας μας ενημερώνει ότι στους λογαριασμούς του υπάρχουν τα εξής ποσά :

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΟΓ . 1. 3.021,71 €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Νο 1 (Βασικός)        2.223.495,10 €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Νο 2 (Κρατήσεις Χ.Ε.)  3.891,96 €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ Νο 3 (Ε.Α.Π.) 97.645,06 €
ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ) 163.403,02 €
Α.Τ.Ε. (ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ) 557,01 €
ALPHA BANK (ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ) 2.803,90 €
ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ    2.532.175,49 €

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με απόφαση του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου και από την αρχή σχεδόν της θητείας του, έχει αποφασιστεί και πραγματοποιείται από πλευράς της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΤΑ με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών και κατοίκων του νησιού.

την πρόθεσή της να συζητηθεί στην βουλή το θέμα σχετικά με την λειτουργία των φαρμακείων του νησιού, εκφράζει η τοπική οργάνωση της ΝΔ Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της το αίτημά της για συζήτηση του θέματος στην Βουλή, μετέφερε με επιστολή της στον βουλευτή της ΝΔ κ. Κοντογιάννη η Τ.Ο. της ΝΔ Θήρας.

Σύμφωνα με το κείμενό της,

Στη Σαντορίνη υπάρχουν 11 φαρμακεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Δυστυχώς το τελευταίο δίμηνο οι Θηραίοι πολίτες υποβάλλονται σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, καθώς μόνο 2-3 φαρμακεία δέχονται να εκτελέσουν συνταγόγραφημένα  φάρμακα. Και στην περίπτωση που τα λιγοστά αυτά φαρμακεία δεν τα διαθέτουν, προβαίνουν σε παραγγελία αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τη χρονική καθυστέρηση παράδοσης των φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Τα υπόλοιπα 8-9 φαρμακεία αξιώνουν την άμεση πληρωμή της φαρμακευτικής δαπάνης από τους ασφαλισμένους, επικαλούμενοι οφειλές του ΕΟΠΥ προς αυτά, αδιαφορώντας για την οικονομική ομηρία, στην οποία υποβάλουν τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της μειώσεως των αποδοχών τους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη σχετική δαπάνη. Η  απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά κατά την άποψη μας είναι σαφέστατα αντιδεοντολογική και καταχρηστική, καθώς δεν έχει την έγκριση του Φαρμακευτικού συλλόγου Ν. Κυκλάδων, ενώ εγείρεται και ενδεχόμενο νομικό ζήτημα, αφενός μεν εξαιτίας της καταστρατήγησης των αποφάσεων του Φαρμακευτικό Συλλόγου Κυκλάδων, αφετέρου δε λόγω της ταλαιπωρίας των πολιτών και την έκθεση τους σε κινδύνους της υγείας τους, λόγω της καθυστέρησης λήψεως των απαραιτήτων φαρμάκων.
Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ο Δήμος Θήρας έχει ενημερώσει τον εισαγγελέα Αρείου πάγου και τους αρμόδιους φορείς, αλλά έως τώρα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.
 Η ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Θήρας, προκειμένου να σταματήσουν τα πολλά αρνητικά και επικριτικά σχόλια των πολιτών σχετικά με τη στάση της Πολιτείας απέναντι στο ζήτημα, επιθυμεί  την άσκηση πίεσης εκ μέρους σας για την λύση του θέματος με ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.   

ο Συριζα για τις αθλητικές υποδομές και των Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Στις απαντήσεις που λάβαμε στη με αρ. πρωτ.5771/11-01-2013 ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, με θέμα «Σε απόγνωση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων των σταδίων από τους ΟΤΑ και της επιβολής αντιτίμου για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων», δε διαφαίνεται καμία πρόθεση  να στηριχθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του αθλητισμού.
Τα δυο αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας και Εσωτερικών, επικαλούνται είτε «το πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας» είτε την αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών για να εξηγήσουν την δραματική κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας. Είναι όμως πλέον γνωστό σε όλους ότι (α) οι συρρικνωμένες δαπάνες για τον αθλητισμό με τη δραματική μείωση στον προϋπολογισμό του 2013 (κατά 33 εκατομμύρια ευρώ από του 2012 και κατά 60 περίπου από του 2011), (β) η εξίσου δραστική περικοπή στην χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και (γ) η σχεδόν ολοκληρωτική απαλοιφή του από την τρέχουσα πολιτική ατζέντα έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις τόσο στους ΟΤΑ που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, όσο και στους απλούς πολίτες. 

Ειδικά για τις Κυκλάδες, διαπιστώνουμε την διαρκή απαξίωση του αθλητισμού, την ραγδαία επιδείνωση των υποδομών αλλά και την υποχώρηση της πολιτείας από τον υποστηρικτικό της ρόλο. Δυστυχώς, είναι επίσης γνωστό ότι ο αθλητισμός στις Κυκλάδες αποτελεί ένα παραγνωρισμένη πεδίο της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, με χρονίζοντα προβλήματα, όπως του κολυμβητηρίου της Σύρου, αλλά και την έλλειψη λειτουργικών υποδομών σε πολλά νησιά. Η διασφάλιση της λειτουργίας των κολυμβητηρίων αποτελεί πάγια θέση, η οποία συνοδεύεται από λεπτομερέστατες προτάσεις για την χρηματοδότηση και την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των δομών.
Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχουμε καταθέσει εναλλακτικό πρόγραμμα για ενιαίο κοινωνικό και δημοκρατικό σύστημα Φυσικής Αγωγής, για αθλητισμό-κοινωνικό αγαθό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή του.

η Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου για την μεταφορά της έδρας του τμήματος μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο, σχετικά με το «Πανεπιστήμιο Αιγαίου», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:   

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας γνώση του ψηφίσματος του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, συναινεί απόλυτα με το περιεχόμενό του.
Ειδικότερα στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων σημειώνει την επιστημολογικά και ακαδημαϊκά εσφαλμένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, όπου προτείνεται η ένταξη τμημάτων Μηχανικών και ειδικότερα του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης σε Σχολή Θετικών Επιστημών.

Η πρόταση θεωρείται εσφαλμένη διότι παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα τα τμήματα Μηχανικών, λόγω του χαρακτήρα τους και της αποστολής τους εντάσσονται παραδοσιακά σε σχολές Μηχανικών (Schools/ Faculties of Engineering ή Technical Universities κα).  Εξ άλλου εδώ και καιρό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει προτείνει τεκμηριωμένα την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, τη δε πρόταση αυτή μελέτησε διεξοδικά και ενέκρινε το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ).
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων έχει μια αποδεδειγμένα θετική πορεία και είναι μοναδικό στον χώρο του τμήμα στην Ελλάδα. Παγκόσμια αναγνωρισμένο με θετικότατες εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις, και εξαιρετική πορεία των αποφοίτων του, παρακολουθεί ισάξια τον σχετικό ακαδημαϊκό χώρο και την εξέλιξη των αντιστοίχων τμημάτων παγκοσμίως, εξελισσόμενο και το ίδιο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Επικαιροποίηση των Σχολών Μηχανικών είναι φυσικό να γίνεται λόγω της δυναμικής εξέλιξης των αντικειμένων που γεννιούνται, φιλοξενούνται, και δημιουργούν στον χώρο των μηχανικών. Όμως δεν αναδύθηκε ούτε φάνηκε η ανάγκη εξ ορισμού να συνυπάρξουν αυτοί οι χώροι σε μια Σχολή Θετικών Επιστημών. Στην περίπτωση των Μηχανικών Σχεδίασης οι αποκλίσεις είναι προφανέστατες και δημιουργούν αρνητικές συνθήκες για την εξέλιξη και συνέργεια των συνυπαρχόντων τμημάτων. Είναι επίσης προφανές πως δεν αιτιολογείται μια τέτοια πρόταση ακόμη και για καθαρούς λόγους διαχείρισης διότι η έλλειψη δυνατότητας συνέργειας των τμημάτων δημιουργεί  περισσότερες διοικητικές ανάγκες σε ανταγωνιστικές συνθήκες.
Με δεδομένα τα παραπάνω το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος θεωρεί ότι τυχόν ένταξή του στην Σχολή Θετικών Επιστημών θα ανακόψει βίαια την επιτυχημένη πορεία του.  Αντίθετα, ή ένταξη του σε Πολυτεχνική Σχολή θα του επιτρέψει να συνεχίσει εξελισσόμενο επικοινωνώντας δημιουργικά στον φυσιολογικό του χώρο, και όχι ανταγωνιστικά σε μια παραδοσιακή Σχολή μεν, αλλά διαφορετικής δομής σκοπού και αντικειμένου.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013

"το λάθος" το νέο φιλμάκι από τους δασκάλους και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Οίας

Το λάθος είναι ο τίτλος της νέας μίνι ταινίας που δημιούργησαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Οίας στην Σαντορίνη.
Το φιλμάκι δεν έχει διαλόγους, το ντύνουν όμως όμορφες μουσικές που ταιριάζουν με τις εντυπωσιακές εικόνες ενός από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού.

Το φιλμάκι διάρκειας 11 λεπτών δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε' και ΣΤ' Τάξης με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Αναστασίας Λίλη και Αντώνη Αγάογλου.
Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι οι: Σαφιόνα Γκιάτα, Γιώργος Παπαδάς, Μιχαέλα Βλάχου, Μαρλέλλα Δρόσου, Βαγγέλης Μαρκουλής, Ματθαίος Νικολάγιεφ, Αντώνιος Παγώνης, Φαμπιόν Χαρχούλα, Δημήτρης Αρβανίτης, Μανώλης Αρβανίτης, Βαρβάρα Βλάχου, Υπάτιος Δρόσσος, Γιώργος Κόκκαλης, Μαρουλία Μαρκουλή, Όλσι Μπέγκου, Αρλιντ Μπράτι, Βαγγέλης Πιτσικάλης, Κατερίνα Συμνιανάκη.

Το φιλμάκι μπορείτε να το δείτε εδώ :

οι πλέγμα στο Μακάρι (2.3)

Το Σάββατο 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο live του συγκροτήματος “Πλέγμα” που αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Πελεκάνο - ακουστική κιθάρα, τραγούδι, Χριστόφορο Γαβαλά - ακουστική κιθάρα και Κώστα Στεφόπουλο – κρουστά, φυσαρμόνικα, στην μουσική σκηνή “Μακάρι” στα Εξάρχεια. (Τηλ. 210-6458958)

πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση από τον Σύλλογο λογιστών Θήρας

Ο Σύλλογος Λογιστών Θήρας ανακοινώνει τη διοργάνωση μονοήμερου Εργατικού και Ασφαλιστικού σεμιναρίου, στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι πρόσφατες αλλαγές και θα απαντηθούν εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του νησιού μας.

ΘΕΜΑ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ με το Νόμο 4093/12,11,2012
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΠΕΤΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ, Οικονομολόγος, Συγγραφέας,                                    Εργασιακός Σύμβουλος Επιχειρήσεων.                                   

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΔΕΥΤΕΡΑ 4η Μαρτίου 2013                                                           15:30 – 21:00
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΑΙΘΟΥΣΑ «ΥΦΕΝ» ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑ
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜ/ΧΗΣ : 90,00 ΕΥΡΩ ανά ΑΤΟΜΟ

Για πληροφορίες:
Τηλ. 2286072026 κος Μουτσάτσος Ιωάννης
Τηλ. 2286083105 κος Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος

Για το διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου λογιστών ο Πρόεδρος Ιωάννης Νανούρης,
ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Αντώνης Κεφαλληνός, ο Γραμματέας Κων/νος  Θεοδωρόπουλος, ο ταμίας Ιωάννης Μουτσάτσος και το μέλος Αντώνιος Χάλαρης.

ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις στα νησιά του Ν. Αιγαίου,

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 23-02-2013, πραγματοποιήθηκαν ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις και στοχευμένες εξορμήσεις για την πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας, και συγκεκριμένα έγιναν
(1.135) έλεγχοι ατόμων, οχημάτων και καταστημάτων, ενώ συνελήφθησαν (23) άτομα και βεβαιώθηκαν (234) παραβάσεις.

Οι εξορμήσεις αυτές οργανώθηκαν στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Κυκλάδων, Α’ Δωδεκανήσου και Β’ Δωδεκανήσου και είχαν στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων αστυνομικής φύσης, που συναρτώνται με τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα αντικείμενο των αστυνομικών δράσεων ήταν οι έλεγχοι αλλοδαπών,  ναρκωτικών, οδικής ασφάλειας και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Για τις επιχειρήσεις αυτές συγκροτήθηκαν συνολικά (59) μικτά κλιμάκια ελέγχων στα οποία διατέθηκαν (153) αστυνομικοί από διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών. 

συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου Μεγαλοχωριτών

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών
πραγματοποίησε συνέλευση στο Ίδρυμα της Αγίας Σκέπης την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Ιδρύματος ακολούθησε προσφορά εδεσμάτων από τις κυρίες του Συλλόγου και κοπή της Βασιλόπιτας, έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων από την Πρόεδρο του Συλλόγου Λούλα Συρίγου και ο οικονομικός Απολογισμός από την Ταμία Θεώνη Σαλιβέρου, ενώ ακολούθησαν εκλογές για την Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσοι θέλουν να προσφερουν τις υπηρεσίες τους στο Συλλογο σαν μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου να το δηλώσουν στα τηλέφωνα: 210-9818993, 210-2626531, 210 -8543203
Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών εύχονται στους απανταχου Μεγαλοχωρίτες και στους Φίλους του Συλλόγου Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2013.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος, Λούλα Συρίγου, ο Γενικός Γραμματέας
Ιωσήφ Πέρρος.

επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Πουσσαίου στην Σέριφο

Την Σέριφο επισκέφθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος στα πλαίσια επίσκεψης του στα  νησιά των Κυκλάδων.

Ο κ. Πουσσαίος,  πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Α. Αντωνάκη, μέλη του ΔΣ και εκπροσώπους τοπικών φορέων ενώ συνοδεία του Δημάρχου,  επισκέφτηκε το σφαγείο του οποίου οι εργασίες σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθούν, τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού κα.

Σημαντικά ενταγμένα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τον Θαλάσσιο Τουρισμό όπως το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο λιμάνι Λιβαδιού Σερίφου καθώς και το έργο κατασκευής δικτύου μεταφοράς και διανομή ύδατος Σερίφου βρίσκονται στο στάδιο δημοπράτησης.

αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δέσμευση του αρμόδιου υπουργού, η έγκριση των μελετών του ΔΛΤΘ…

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική σελίδα www.skai.gr

Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να εγκριθούν οι μελέτες για αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι του Αθηνιού και το Αμμούδι στη Σαντορίνη σε συνεργασία με το Δήμο δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέων Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

«Η Σαντορίνη είναι στολίδι της Ελλάδας και τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί αντιμετωπίζονται με ταχύτητα και σοβαρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης, απαντώντας σε ερώτηση του δημάρχου Αναστάσιου Ζώρζου σχετικά με το πότε θα αποκατασταθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν κατά μήκος των ακτών του νησιού, μετά και τις θεομηνίες του Απριλίου του 2012.

Σε ερώτηση για το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλωτές προβλήτες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, σημείωσε ότι οι πλωτές προβλήτες μπορούν να εξυπηρετήσουν εποχικά, όταν δεν υπάρχει κυματισμός, καθώς όπως είπε, ο θαλάσσιος πυθμένας της Σαντορίνης έχει απότομες κλίσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Ζώρζος είπε στον σταθμό ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν τα δημοτικά λιμενικά ταμεία, από τις υπηρεσίες του υπουργείου, με μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω και της μη ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού.


υπόμνημα προς τον Υπ. Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη από τον σύλλογο εργαζομένων στην Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σας καταθέτουμε σειρά αιτημάτων που άπτονται και των αρμοδιοτήτων σας .
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι με τη Διοικητική μεταρρύθμιση και την εφαρμογή των  Μνημονίων  και των πολιτικών κινητικότητας και αξιολόγησης Δομών – Προσωπικού ,  προέκυψαν όσον αφορά την Περιφέρειά μας  , σοβαρά ζητήματα – δυσλειτουργίες σε οργανωτικό και  λειτουργικό επίπεδο.
Θέματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες όσον αφορά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα
Σας αναφέρομε επιγραμματικά τα παρακάτω.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ –ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση – δελτίο τύπου  του Υπουργού κου Μανιτάκη ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξαιρεθεί η Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου από την διαθεσιμότητα  (αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας ), μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα να δημιουργείται περαιτέρω  σύγχυση στους συναδέλφους αν θα πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν στις σχετικές αιτήσεις που προβλέπεται να κατατεθούν και ενώ η προθεσμία των 20 ημερών έχει αρχίσει και τρέχει από χθες 21-2-2013 οπότε δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τις κενές θέσεις .
Ζητούμε την παρέμβασή σας   για να ξεκαθαριστεί άμεσα το θέμα αυτό  και να δοθεί μια οριστική απάντηση . Συμμετέχουν ή όχι οι συνάδελφοι στις αιτήσεις αυτές; Θα γίνει πράξη η νομοθετική ρύθμιση; Η προθεσμία τρέχει , 19 μέρες έμειναν.
Σας υπενθυμίζομε ότι είμαστε η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια και καλούμαστε να υπηρετήσομε 48 κατοικημένα νησιά!!!
Ζητούμε  όσον αφορά την πολιτική της  κινητικότητας ( πέρα του ότι εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας για τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί με τον απαράδεκτο αυτό νόμο  αλλά και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει)   να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργού και της Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνουν  απολύσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ –ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Η μέτρηση της αποδοτικότητας για την καλύτερη λειτουργία των
υπηρεσιών μας και την ανταπόκριση του στελεχιακού δυναμικού στις σύγχρονες ανάγκες και τα νέα πρότυπα διοίκησης, κρίνεται επιτακτική με τελικό σκοπό την επίτευξη μιας διοίκησης αποτελεσμάτων. Στρατηγικός προγραμματισμός, μετρήσιμα αποτελέσματα, δείκτες μέτρησης της απόδοσης πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης.
Πληροφορούμαστε ότι ξεκινούν οι  «αξιολογήσεις» δομών  και Προσωπικού των  Περιφερειών .  Πέρα του ότι τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης , είχαν σαν αποτέλεσμα την   αποψίλωση των υπηρεσιών και την απομόνωση των νησιών  ,  θεωρούμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο μόνος στόχος και κριτήριο  είναι η «εξοικονόμηση πόρων» και θα αποβεί εις βάρος του ανθρώπινου δυναμικού και των παρεχομένων υπηρεσιών  της Περιφέρειας  προς τους πολίτες .
Καταθέτομε τις παρακάτω  προτάσεις με τις οποίες  άλλωστε συμφωνεί και η Διοίκηση   και έχει   εκφραστεί και στην ΕΝ.ΠΕ  επανειλημμένα  αλλά και προς το Υπουργείο σας. 

Ζητάμε να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες από την αποκεντρωμένη διοίκηση και τις αποκεντρωμένες δομές των Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας κτλ) στις περιφέρειες, με αντίστοιχη ενίσχυση του προσωπικού (ή και με μεταφορά από τις αποκεντρωμένες) και να μην επιτρέπεται να υπάρχουν σ’ αυτό το επίπεδο, αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες με αντικείμενα παράλληλα με τον Β’  βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην επαρχεία) Κω, Καλύμνου, Καρπάθου, Άνδρου, Θύρας, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Τήνου, και δεδομένων των προβλημάτων που απορρέουν από τον νησιωτικό τους χαρακτήρα, πάγια θέση του Συλλόγου είναι η διατήρηση σχετικής αυτονομίας στην λειτουργία των υπηρεσιών, στα πλαίσια πάντα της υπηρεσιακής ιεραρχίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ανάλογη υπηρεσιακή διάρθρωση και την αντίστοιχη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.
Η στελέχωση αυτών σε ανθρώπινο δυναμικό να κυμαίνεται από 25 έως 35 υπαλλήλους, ανάλογα με τον πληθυσμό και τον αριθμό των νησιών που τις απαρτίζουν.

Ως εργαζόμενοι στην Περιφέρεια ζητούμε να στηριχθεί η  απρόσκοπτη  λειτουργία,  και να μην προχωρήσετε σε καταργήσεις  όπως φημολογείται που κα μας οδηγήσουν  τους νησιώτες χρόνια πίσω σε παροχή υπηρεσιών και σε περαιτέρω απομόνωση.

ΑΡΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις επιμόρφωσης των υπαλλήλων της Π.Ν.Α εδώ και αρκετό καιρό.
Ζητάμε την παρέμβασή σας και την άμεση λύση σε αυτό το πρόβλημα .Ζητάμε μάλιστα σε επανόρθωση αυτής της αδικίας , την κατά προτεραιότητα αποδοχή των αιτημάτων  συναδέλφων  της  ΠΝΑ , σε σεμινάρια  του ΙΝ.ΕΠ
Δικαιολογίες από το ΙΝ. ΕΠ ότι κοστίζει η διαμονή και διατροφή και για τον λόγο αυτό αποκλείονται  οι υπάλληλοι   είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ   ενώ δημιουργείται προφανής   ανισότητα στην  μοριοδότηση των υπαλλήλων   στην μελλοντική  κρίση τους ως προϊστάμενοι, στην παραγωγικότητα και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών    αλλά και στα σχέδια κινητικότητας ,  που συνυπολογίζουν τις σχετικές επιμορφώσεις.
Σε άλλη περίπτωση απαιτείται είτε η δημιουργία ΠΙΝΕΠ σε Σύρο και Ρόδο είτε η επιμόρφωση εξ ’ αποστάσεως  όλων των σεμιναρίων που πραγματοποιούνται από το ΙΝ.ΕΠ 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
Απαιτείται η αύξηση σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα των ημερών μετακίνησης  εκτός έδρας  αλλά της αποζημίωσης  για την διαμονή και διατροφή για τον πολύ  απλό λόγο του υψηλού κόστους στην  διαμονή και διατροφή, αλλά και του γεγονότος ότι για μια μετακίνηση από ένα νησί σε  άλλο μπορεί να χρειαστούν  όχι απλά 1 αλλά πολλές  φορές και 2 και 3 μέρες  ή  και περισσότερες (καιρού  θέλοντας  και δρομολογίων – εφοπλιστών επιτρέποντος). Σε άλλη περίπτωση δηλώνουμε ουσιαστικά αδυναμία να πραγματοποιήσουμε την εργασία μας  διότι δεν μπορούμε  με τις τρέχουσες αποζημιώσεις να ανταπεξέλθουμε , με δεδομένη την οικονομική αφαίμαξη, που σε κάποιες μάλιστα ειδικότητες έχει ξεπεράσει το 50%. Δεν μπορούμε να επιδοτούμε την διαμονή και διατροφή μας.

Για το θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί και η διοίκηση προς το Υπουργείο σχετικά :
« Ο αριθμός των ημερών εκτός έδρας των υπαλλήλων των νησιωτικών Περιφερειών να αυξηθεί στις 80 ημέρες ανά έτος με δυνατότητα επιπλέον προσαύξησης κατά 20 ημέρες σε ειδικότητες συχνά μετακινούμενων υπαλλήλων(τεχνικούς, γεωτεχνικούς, υγειονομικούς) με απόφαση του Περιφερειάρχη.
Φτάσαμε στο σημείο να πούμε ότι εάν δεν μπορείτε εσείς επιτρέψτε μας από ίδιους πόρους να διαθέσουμε εμείς αυτά τα ποσά, γιατί δεν νοείται πέραν των άλλων ,πέραν της μισθολογικής μείωσης να είναι υποχρεωμένος ο υπάλληλος να επιδοτεί και την διαμονή του ή την μεταφορά του στα νησιά»

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ζητάμε το αυτονόητο . Την επαναφορά  του Τεκμηρίου της Αθωότητας που καταργήθηκε με το Νέο Πειθαρχικό . Είναι απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και κόντρα σε κάθε λογική του οποιουδήποτε κράτους Δικαίου.

Κ. Υπουργέ,
Η αντίληψη κάποιων , περί "προνομιούχου" νησιώτη , συνιστά ύβρη  και φανερώνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας που βιώνει ο νησιωτικός χώρος. Σας καλούμε , να μας επισκεφτείτε –ιδιαίτερα τους μη  καλοκαιρινούς μήνες- με καράβι της γραμμής και φουρτούνα  για  να γνωρίσετε  ιδίοις όμασι,  τα προνόμια , της έλλειψης παροχής υγείας , τις δυσκολίες αλλά και των ακριβών ή ανύπαρκτων δρομολογίων – μετακινήσεων  καθώς  επίσης και το  υψηλό ως απαγορευτικό- ακόμη και πριν την πολιτική «διάσωσης»-     κόστος ζωής  στον νησιώτικο χώρο.

Η ΠΝΑ και οι εργαζόμενοι σε αυτήν δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με λογικές «στεριανοί πουκάμισου» γιατί πολύ  απλά, δεν μας εφαρμόζει- αντιθέτως μας πνίγει .

 Απορούμε ειλικρινά γιατί προβλέφθηκε η  νησιωτικότητα στο σύνταγμα  την στιγμή που αγνοείται συστηματικά.

Εκφράζομε τέλος  την απόλυτη διαφωνία μας με την πολιτική που εφαρμόζεται και οδηγεί σε  καταστροφικά αποτελέσματα  και κοινωνική έκρηξη,  κατά την παραδοχή και του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Σας καλούμε ενεργήσετε ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Ελλήνων πολιτών με γνώμονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών για υψηλότερου επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και να υπερασπιστείτε τον κοινωνικό ρόλο της Περιφέρειας, αναλογιζόμενος όχι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τους περιορισμούς που απορρέουν από αυτές, αλλά το χρέος σας ως εκλεγμένου εκπροσώπου των Ελλήνων πολιτών και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα σας.
Αποφάσεις “τεχνικού” χαρακτήρα με άμεσο δημοσιονομικό όφελος όπως αυτή για τις αρμοδιότητες, μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα δυσμενέστατα αποτελέσματα συνολικά για τη κοινωνία.

Εμείς, σε συνεχή επαφή και αντλώντας δύναμη από τα μέλη μας, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την αναβάθμιση της εργασίας μας και για τη διασφάλιση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρέχει τα δημόσια αγαθά που οφείλει στους πολίτες.

Σας ευχαριστούμε.  Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος, Αντώνιος Γκίκας, ο  Γενικός Γραμματέας Βασίλειος Γιαννούρης

Τηλ. 2241360550, 2241360631
Email    : sypnaped@gmail.com 

περιφερειακή Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Ν.Αιγαίο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στο πλαίσιο των περιφερειακών συσκέψεων που διοργανώνει το Κεντρικό Τμήμα Αυτοδιοίκησης (Κ.Τ.Α.) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε καθεμία από τις 13  περιφέρειες της χώρας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας και των ανυπέρβλητων εμποδίων ενδοεπικοινωνίας, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο περιφερειακές συσκέψεις, η πρώτη στη Ρόδο, τη Δευτέρα 25/2/2013 στο ΑΚΤΑΙΟΝ στις 7:30μμ και η δεύτερη στη Σύρο στις 3/3/2013, στις 5μμ, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σκοπός των συσκέψεων αυτών είναι ο συντονισμός των αυτοδιοικητικών δυνάμεων (α΄ και β΄ βαθμού) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στόχο την μεγιστοποίηση της παρέμβασής τους στις τοπικές κοινωνίες, την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, και την επεξεργασία και παρουσίαση του οράματος και του σχεδίου της ριζοσπαστικής αριστεράς για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Δήμων της, μακριά από τις πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής υποβάθμισης  αλλά και των απατηλών ψευδαισθήσεων.
 Στις συσκέψεις θα συμμετέχουν:
Οι εκλεγμένοι/εκλεγμένες, μέλη και φίλοι/φίλες, σύμβουλοι στα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των επιπέδων (περιφέρεια, δήμοι, διαμερίσματα), καθώς και οι υποψήφιοι/ υποψήφιες με τις αντίστοιχες παρατάξεις.
Εργαζόμενοι/εργαζόμενες στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κάθε μέλος και φίλος/φίλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θέλει να συμμετέχει στις δράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Οι βουλευτές της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου.
Στελέχη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Νίκος Συρμαλένιος: Μύθοι και πραγματικότητες για τη χρηματοδότηση του Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με άρθρο του βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα Ν. Συρμαλένιου,

Η κυβέρνηση μπροστά στην πραγματικότητα που καταδικάζει τα νησιά μας στο περιθώριο της ανάπτυξης και μετατρέπει τους κατοίκους τους σε πολίτες β΄ κατηγορίας, λίγες μέρες μετά την επίκαιρη επερώτηση μας στη Βουλή, επιδιώκει με κοινές δηλώσεις των υπουργών Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλη, να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και τεχνητής αισιοδοξίας, χρηματοδοτώντας δυνητικά με δάνεια συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ σε ότι αφορά τα μικρά νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους, υπόσχεται άτοκα δάνεια από 10 – 30.000 €.

Ως δια μαγείας, βρίσκονται κονδύλια –άγνωστο από ποια Επιχειρησιακά Προγράμματα και με ποια διαδικασία μεταφοράς κονδυλίων- για «μεγάλο εύρος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Βεβαίως για μας, κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, εφόσον εντάσσεται σ΄ένα συνολικό αναπτυξιακό πλαίσιο και χορηγείται με όρους διαφάνειας, είναι ευπρόσδεκτο.

Όμως στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει άραγε αναλογιστεί πόσες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών έκλεισαν με τα καταιγιστικά οριζόντια μέτρα περικοπών των εισοδημάτων και των φορομπηχτικών πολιτικών της; Έχει αναλογιστεί, επίσης, που οδηγεί όσες ακόμα παραμένουν ζωντανές, με την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα και στις επιχειρήσεις για τα μικρά νησιά, με την επιβολή του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση και με ορατό ακόμα τον κίνδυνο για αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο;

Ποια είναι η πραγματικότητα στα νησιά;
Έντονη εποχικότητα που επιδεινώθηκε με τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου
τεράστια εισφοροδιαφυγή, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ
δραματική συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού
Αυξανόμενος αριθμός λουκέτων σε μικρές επιχειρήσεις
Αδυναμία πολλών επιχειρηματιών να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΟΑΕΕ
Η παντελής έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η υπό διαρκή συρρίκνωση αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, συνέπεια των ακολουθούμενων πολιτικών, δε μπορούν να αντιμετωπισθούν με κονδύλια αυτού του μεγέθους.
Για ποια ωφέλεια μπορούμε να μιλάμε, όταν το κονδύλι αυτό διαιρούμενο στο σύνολο των τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας, τελικά καταλήγει σε μηδαμινά ποσά ανά επιχείρηση; Με ποιες επίσης προϋποθέσεις μπορεί μια μικρή επιχείρηση να αξιοποιήσει την ένταξη της στο δανειακό πρόγραμμα, όταν είναι υποχρεωμένη να συμβάλλει με ίδια κεφάλαια, τα οποία είναι δυσεύρετα; Μήπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν άλλο ένα δάνειο, με χαμηλό έστω επιτόκιο, που αργότερα δε θα μπορέσουν να αποπληρώσουν, αν δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση των συνθηκών που δημιουργούν την ύφεση στην αγορά;

Και τελικά, πώς αντισταθμίζονται οι απώλειες εισοδήματος των τριών τελευταίων χρόνων με τα ψίχουλα χρηματοδότησης;

Όσο για τη συνολική χρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, προφανώς και είναι θετική η διαφαινόμενη αύξηση των κονδυλίων του περιφερειακού προγράμματος σε σχέση με τα αρχικά ελάχιστα προϋπολογισθέντα, αλλά είναι φανερό ότι κατανοήθηκε σε κάποια βαθμόέστω και αργά από την Ε.Ε., η μεγάλη απώλεια εθνικού και περιφερειακού εισοδήματος, πάνω από 20 % από το 2008 μέχρι σήμερα, που βύθισε τη χώρα ολόκληρη σε βαθιά ύφεση. Έγινε δηλαδή, κατά προσέγγιση, το αυτονόητο: η κατηγοριοποίηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με βάση το πραγματικό ΑΕΠ και όχι το πλασματικό του 2005. Αυτό όμως, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει, πρώτον ότι το συνολικό ύψος δεν θα είναι μειωμένο σε σχέση με την περίοδο 2007 – 2013 και δεύτερον ότι με αυτή τη χρηματοδότηση, μπορούν να αντιμετωπιστούν συσσωρευμένα προβλήματα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικών υποδομών, άρσης της απομόνωσης των μικρών νησιών


Ενώ, άρθρο του κ. Συρμαλένιου με τίτλο 'Πλασματική εικόνα τα κονδύλια μαμούθ για το ΕΣΠΑ' στο οποίο υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία, και συγκριτικά σε σχέση με άλλες προγραμματικές περιόδους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.