Πέμπτη, Απριλίου 18, 2013

η Σαντορίνη της Μαρίας – Ζωής για το doodle της google


Την όμορφη πρότασή της για την ανάδειξη του Ελληνικού doodle της google κατέθεσε η Μαρία Ζωή Δελενικα μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Παλλήνης, επιλέγοντας να διακοσμήσει τα γράμματα που αποτελούν την λέξη google και που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης (και πλατφόρμας και εργαλείων του internet..) την… Σαντορίνη!
Το εντυπωσιακό δε είναι πως από όλες τις προτάσεις - ζωγραφιές που έχουν σταλεί στην google μέχρι στιγμής, και σε ότι αφορά την κατηγορία μαθητές δημοτικών σχολείων, η ζωγραφιά της Μαρίας Ζωής (με την Σαντορίνη!) βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων κατά την διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας!
Αυτό που μπορούμε, κι εύκολα να κάνει ο καθένας ώστε να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια της Μαρίας Ζωής που επέλεξε την Σαντορίνη, είναι να ψηφίσουμε υπέρ της υποψηφιότητας ζωγραφιάς, μέσα από την σελίδα :

Εμείς, ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια και στην υποψηφιότητα της Μαρίας Ζωής που επέλεξε να στολίσει το doodle της google με την Σαντορίνη, καλή συνέχεια και επιτυχία!

εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Ο Δήμος Θήρας προσκαλεί τους επαγγελματίες των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και άλλων ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα: 
"Το Κρασί και τα Τοπικά Προϊόντα της Σαντορίνης στη Σύγχρονη Εστίαση" 
που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις παραγωγής και τους ειδικούς του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη. Στόχος είναι η επίτευξη του βέλτιστου χειρισμού και παρουσίασης του κρασιού και των λοιπών τοπικών προϊόντων, η οποία επιδιώκεται μέσω της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Σεμινάριο την Τρίτη 2 Απριλίου 2013 και ώρα 11:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, στον Πύργο.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θηραϊκής αγροτικής παραγωγής, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και προτάσεις για τη βέλτιστη ανάδειξη και αξιοποίηση των προϊόντων.

To επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 και ώρα 11:00 στο Αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι.

Για το σεμινάριο της Τρίτης 14 Μαΐου 2013 θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση του Δήμου.
 
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι περίπου 3 ώρες, με ένα διάλειμμα και  δίνεται χρόνος για διατύπωση ερωτημάτων και παροχή διευκρινίσεων.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Με τη λήξη των σεμιναρίων δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Για την καλύτερη οργάνωση των σεμιναρίων είναι χρήσιμη η προεγγραφή, ώστε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
           
Για προεγγραφές και πληροφορίες:
Αγγελική Γεωργαντοπούλου, Tηλ. 22863 60183, 60600

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου σεμιναρίων, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για εργαζόμενους σε κουζίνα εστιατορίου από καθηγητές του ομίλου  LE MONDE. Η ημερομηνία του σεμιναρίου είναι 17 Μαΐου και θα ενημερωθείτε για τις περαιτέρω λεπτομέρειες. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, για το συγκεκριμένο σεμινάριο, θα δοθεί προτεραιότητα στους επαγγελματίες που θα έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα σεμινάρια που διεξάγονται από το Δήμο Θήρας.

η Μουσική Σχολή Θήρας παρουσιάζει την “Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Γκύζη την Κυριακή 21.4

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκρίμ, η “Ωραία Κοιμωμένη” θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια των παιδιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Μουσικής Σχολής Θήρας, την Κυριακή 21 Απριλίου στις 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά.

Η αφήγηση θα γίνει από παιδαγωγό, ενώ το τμήμα πιάνου και μουσικοκινητικής της σχολής θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο των παραμυθιών με την μουσική του Τσαϊκόφσκι.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής Γωνιάς Θήρας υπό την διεύθυνση των : Α. Κονιτοπούλου και Μ. Μήττα.

Μουσική Σχολή Θήρας, Έξω Γωνιά.
Υπεύθυνη : Μαργαρίτα Πελέκη
Τηλ. 22860 32797

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας για την κατάργηση οργανικών θέσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου,

Το Υ. ΠΑΙ. Θ. Π. Α. με το έγγραφο (44506/Δ4/02-04-2013) το οποίο στάλθηκε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σκοπεύει να καταργήσει χιλιάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, να καταργήσει ουσιαστικά το Ολοήμερο σχολείο και να οδηγήσει σε διάλυση το Δημόσιο Σχολείο.  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «…μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό...».

Το Υπουργείο ορίζει την οργανικότητα με βάση τους 25 μαθητές ανά εκπαιδευτικό και μέσα από στατιστικές  αλχημείες επιχειρεί να διαλύσει το δημόσιο σχολείο και να καταργήσει κάθε εργασιακό δικαίωμα των εκπαιδευτικών.  Δημιουργεί αφενός ολιγοθέσιες σχολικές μονάδες και αφετέρου προχωρά στη σύμπτυξη τμημάτων στα μεγαλύτερα σχολεία. 

Καθορίζει ακόμα και τις ακόλουθες ενέργειές του  με τη φράση: «Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν για τους εκπαιδευτικούς, πολλοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές και το σύνολο των συναδέλφων μας αναπληρωτών θα απολυθεί.

ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ : ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Καμιά κατάργηση οργανικής θέσης – κανένας υποβιβασμός σχολείου – καμιά συγχώνευση σχολείων – καμιά σύμπτυξη τμημάτων – καμιά αύξηση ωραρίου – καμιά υποχρεωτική μετακίνηση.

Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας
Πληροφορίες:  Λάβαρης Φραγκίσκος                                                 
Τηλέφωνο και Fax: 22860 81233                                          
Ε-mail : spethiras@gmail.com   
Site      : spethiras.blogspot.com 

διάκριση στον Δ. Δρυμπέτα από το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στην τελευταία συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/4 στη Σύρο, αποφάσισε ομόφωνα, να τιμήσει τον κ. Δημήτρη Δρυμπέτα  Πολιτικό Μηχανικό, Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την πολύχρονη προσφορά του, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της νησιωτικής μας Περιφέρειας.

Ο κος Δρυμπέτας είτε από τη θέση του ως προϊσταμένου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Νομού Κυκλάδων, είτε από τη σημερινή του θέση, είναι υπόδειγμα ανθρώπου και υπαλλήλου, αποτελώντας παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η συμβολή του στην υλοποίηση σημαντικών έργων στα νησιά μας, είναι καθοριστική και σπουδαίας σημασίας γι΄ αυτά.
Η βράβευση του κου Δρυμπέτα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου στη Λέρο.                               

αυστηρές προειδοποιήσεις από τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν για τις χωματερές

Επιστολή για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τη διαχείριση των απορριμμάτων έστειλε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 78 είναι ακόμη ενεργές και οι 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί για αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο έως και 28 εκατ.ευρώ, καθώς και επιπλέον 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομες χωματερές. Επίσης, απειλή προστίμου υπάρχει και για την ταφή απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ χωρίς να προηγηθεί επεξεργασία τους.

«Είναι αδιανόητο να διατρέχετε κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων, που έχουν διατεθεί στη χώρα» σημειώνει ο κ.Χαν και αναφέρει πως έχουν δεσμευτεί 500 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Τετάρτη, Απριλίου 17, 2013

προϊόντα ΠΟΠ "ταξιδεύουν" τη Σαντορίνη στις κουζίνες όλου του κόσμου

Ένα .. ολόφρεσκο κείμενο σχετικά με τα προιόντα της αγροτικής γής της Σαντορίνης δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Ημερησία” που, υπό τον τίτλο “προϊόντα ΠΟΠ "ταξιδεύουν" τη Σαντορίνη στις κουζίνες όλου του κόσμου” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι,

Μπορεί η φύση αρχικά να ήταν "σκληρή" με τη Σαντορίνη δημιουργώντας ένα αφιλόξενο οικοσύστημα, μετά τις εκρήξεις του ηφαιστείου τους τελευταίους δύο αιώνες, όμως γρήγορα, όπως δείχνουν σήμερα τα πράγματα, άλλαξε ... γνώμη κι αποφάσισε να χαρίσει ένα υποτυπώδες καλλιεργήσιμο υπέδαφος, όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να αναπτύξουν ορισμένα αγροτικά προϊόντα.

Τα χρόνια πέρασαν, η φύση αποδείχθηκε γενναιόδωρη, το υπέδαφος ενισχύθηκε και οι αγρότες της Σαντορίνης πείσμωσαν, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν συστηματικά και με περίσσιο ζήλο τη λιγοστή γη. Τα κατάφεραν, μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που έβγαλαν από τη γη τους προϊόντα που τους κάνουν γνωστούς σε όλο τον πλανήτη.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113027260


οι νικητές των σχολικών σκακιστικών αγώνων


Σύμφωνα με την ανάρτηση του http://santochess.blogspot.gr/2013/04/2013.html
σχετικά με τα αποτελέσματα του Σχολικού Πρωταθλήματος Σαντορίνης που διοργανώθηκαν από τον Σκακιστικό Όμιλο Σαντορίνης και πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Απριλίου στο Δημοτικό Σχολείο των Φηρών,

Ο εννιάχρονος Στέφανος Καφούρος (Γ' τάξη Δ.Σ. Φηρών) είναι ο νικητής του φετινού Σχολικού Πρωταθλήματος Κυκλάδων, που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Φηρών, το Σάββατο 13/4, και διοργανώθηκε από τον ΑΣΟ Σαντορίνης σε συνεργασία με τον ΔΑΠΠΟΣ (Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης). Δεύτερος ο Κωνσταντίνος Φέγκης (ΣΤ' Δ.Σ. Εμπορείου), και τρίτη η Ηλέκτρα Φρεντζά- Κόντου (Α' Γυμν. Φηρών).

Οι νικητές ανά κατηγορία (25 συμμετοχές, ελβετικό 6 γύρων):
Α' Δημοτικού: 1. Βασίλης Πελέκης 4,5 βαθ, 2.Βαρβάρα Κουλουριώτη 2 3.Ιάσονας Ρούσσης 1,5.
Β' Δημοτικού: 1. Μανώλης Καφούρος 3 βαθ.
Γ' Δημοτικού: 1. Στέφανος Καφούρος 5,5 βαθ, 2.Βαγγέλης Αμπαζόγλου 3,5, 3. Θάνος Ρούσης,  Δημήτρης Τζιμαγιώργης 2,5.
Δ' Δημοτικού: 1. Γιάννης Γιαννούλας 4 βαθ.
Ε' Δημοτικού: 1.Νικολίνα Καφούρου 4 βαθ, 2. Δημήτρης Τζοβάρας 3,5 3. Αρίων Παπαβασιλείου 2,5
ΣΤ' Δημοτικού: 1. Κωνσταντίνος Φέγκης 5 βαθ, 2.Πασχάλης Φουστέρης 4, 3.Σπύρος Καραμολέγκος, Βαγγέλης Σιγάλας, Τζανίνο Χασανάϊ, Ρούσης Βασίλης 3
Γυμνάσια: 1. Ηλέκτρα Φρεντζά- Κόντου 5 βαθ, 2.Μανώλης Λειβαδάρος 3 

ανακοίνωση Δήμου Θήρας σχετικά με τα αιτήματα επιχορήγησης αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο νησί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση,                                        
                             
Παρακαλούνται τα αθλητικά Σωματεία, να υποβάλλουν αίτημα επιχορήγησης στον Δήμο Θήρας, υπ’ όψιν Αντιδημάρχου Καμπουράκη Νικολάου.
Στο αίτημα να αναφέρονται:
1) Η πραγματοποίηση αθλητικών εκδηλώσεων με ημερομηνία διεξαγωγής.
2) Προϋπολογισμός εξόδων εκδήλωσης.
3) Ποσό επιχορήγησης.
Η υποβολή των αιτημάτων να γίνει μέχρι τις 25.4.2013.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Δημήτρη Γεωργίου, τηλ. 22863 60109 E-mail: dimarxos@1353.syzefxis.gov.gr         

την βράβευση από τον Δήμο Θήρας του Ακαδημαϊκού κ. Χ. Ρούσσου ζητά η παράταξη “Σαντορίνη Θηρασιά Ενότητα”

Σύμφωνα με την πρόταση της παράταξης,

Κύριε Δήμαρχε,
Η ανακήρυξη του συμπολίτη μας καθηγητή κ. Χαράλαμπου Ρούσσου, ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών τιμά τον ίδιο και το Νησί μας. Θεωρούμε επιβεβλημένο να ανταποδώσει ο Δήμος Θήρας την τιμή στο συμπολίτη μας, βραβεύοντας τον για την ανωτέρω διάκριση.
Παρακαλούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση και λήψη απόφασης για τη βράβευση του Ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Ρούσσου.

Ο επικεφαλής της παράταξης Αντώνης Σιγάλας

ενημερωτικό σεμινάριο από τον Σύλλογο λογιστών Θήρας (19.4.)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Σύλλογος Λογιστών Θήρας ανακοινώνει τη διοργάνωση μονοήμερου φορολογικού σεμιναρίου στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι πρόσφατες αλλαγές και θα απαντηθούν εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του νησιού μας.

ΘΕΜΑ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ με το Νόμο 4110/2013
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ, Συγγραφέας, Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων.                
ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19η Απριλίου 2013,                                                            15:30 – 21:00
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : ΑΙΘΟΥΣΑ «ΥΦΕΝ» ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑ
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜ/ΧΗΣ :  90,00 ΕΥΡΩ/ΑΤΟΜΟ

Θα διανεμηθούν σημειώσεις καλύπτουσες τα θέματα του Σεμιναρίου

Πληροφορίες:
Τηλ. 2286072026 κος Μουτσάτσος Ιωάννης
Τηλ. 2286083105 κος Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ
Τηλ: 2286033939 Fax: 2286034286
E-mail Συλλόγου: slthiras@yahoogroups.com
E-mail Δ.Σ.: staff_slthiras@yahoogroups.com

σε δημοπρασία δημοτικό ακίνητο (ο ελαιώνας) στο Εμπορείο

Εκτίθενται σε επαναληπτική πλειοδοτική, φανερή και προφορική  δημοπρασία η εκμίσθωση του παρακάτω δημοτικού  ακινήτου:
Δημοτικό αγροτεμάχιο  εκτάσεως 6.000 τ.μ με διακόσια (201) ελαιόδεντρα  στη περιοχή  του βιολογικού της Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου, με τιμή εκκίνησης  200,00 € ετησίως .
Ο χώρος θα  χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά  ως αγροτεμάχιο καλλιέργειας ελαιόδεντρων. Διαφοροποίηση της χρήσης του αγροτεμαχίου  απαγορεύεται.

Η δημοπρασία θα γίνει στις   19  Απριλίου  2013  ημέρα  Παρασκευή  και από ώρα 10.30 – 11.00 ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, στο γραφείο της  Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Θήρας.

12 νησιωτικοί Δήμοι του Αιγαίου διεκδικούν το “Σήμα Αειφορίας για το έτος 2012” σε εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Δάφνη

Δώδεκα νησιωτικοί Δήμοι του Αιγαίου διεκδικούν το Σήμα Αειφορίας για το έτος 2012 σε εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Δάφνη και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 9.00 πμ στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας και Γενναδίου 8) στην Αθήνα.

Στην ίδια εκδήλωση περιλαμβάνονται ενημερωτικές ανακοινώσεις για θέματα που άπτονται των ζητημάτων της αειφορίας και της ανάπτυξης στον περιβαλλοντικά και οικιστικά ευαίσθητο και ιδιαίτερο χώρο του Αιγαίου.

Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Μέλη του Δικτύου είναι 33 νησιωτικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Μέχρι σήμερα στο “Δίκτυο ΔΑΦΝΗ” συμμετέχουν 33 Νησιωτικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. 
Στο δίκτυο συμμετέχουν οι Δήμοι :
ΑΙΓΙΝΑΣ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΟΥ, ΚΕΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΚΩ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΣΒΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΚΥΡΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΥΔΡΑΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ, ΦΟΥΡΝΩΝ-ΚΟΡΣΕΩΝ, ΧΙΟΥ.

Σκοπός της ΔΑΦΝΗΣ είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το καταστατικό η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται άμεσα: (α) με την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών (β) με την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας γ) με τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης (δ) με τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων (ε) με τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (στ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική (ζ) με την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (η) με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών (θ) με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης (ι) με την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα.


Σχετικά με το “Σήμα Αειφορίας” 
Οι νησιωτικοί ΟΤΑ που αναλαμβάνουν και υλοποιούν συγκεκριμένες δράσεις, πιστοποιούνται με το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ.
Η αξιολόγηση γίνεται σε ετήσια βάση. Oι νησιωτικοί OTA που συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία αποκτούν το Σήμα της Αειφορίας. Βασικοί άξονες της αξιολόγησης είναι δύο:
Η υφιστάμενη Κατάσταση του Νησιού, με συντελεστή βαρύτητας 30%
Οι Δράσεις αειφορίας που υλοποιεί το Νησί στα πλαίσια του προγράμματος, με συντελεστή βαρύτητας 70%.

Η υφιστάμενη Κατάσταση λαμβάνεται υπόψη, ώστε να επιβραβεύονται τα νησιά που έχουν ήδη επιτύχει ένα βαθμό ποιότητας, ωστόσο, βασικός στόχος του προγράμματος παραμένει η ενθάρρυνση των νέων προσπαθειών βελτίωσης προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Αυτό συνεπάγεται ότι το Νησί προκειμένου να διατηρήσει ή να αυξήσει την βαθμολογία που ήδη κατέχει θα πρέπει να προωθήσει νέες Δράσεις και παράλληλα να συνεχίσει επαρκώς τις παλιές.

Οι Δράσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Νέες ή συνεχιζόμενες και Συντηρούμενες 
Η Κατάσταση και οι Δράσεις εντάσσονται στους δέκα παρακάτω θεματικούς τομείς της Αειφόρου Ανάπτυξης οι οποίοι έχουν επιλεγεί και θα επιδιωχθεί να περικλείουν κατά το δυνατόν όλες τις περιπτώσεις: 
Υδατικοί Πόροι, Ενέργεια, Απορρίμματα, Τουρισμός, Φυσικό Περιβάλλον,
Χωροταξία/Χρήσεις γης, Μεταφορές, Πρωτογενής παραγωγή, Πολιτισμός/Εκπαίδευση, Κοινωνική Πολιτική

Όλα τα παραπάνω ενοποιούνται με τις αντίστοιχες βαρύτητες σε ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος υπολογίζει τον τελικό βαθμό που θα κερδίσει κάθε Νησί για το συγκεκριμένο έτος. Από τον βαθμό αυτό κρίνεται κατά πόσον το νησί λαμβάνει ή διατηρεί το Σήμα της Αειφορίας.
Το νησί που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βαθμολογία κάθε χρόνο, παίρνει και το χρηματικό έπαθλο των 30.000€ που έχει θεσπίσει ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Προκοπίου.

ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου της Π.Ν.Α. (16.4)

Με μεγάλη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16.4 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος Μάννα στη Σύρο, το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης επεσήμανε τη σπουδαιότητα που διαδραματίζουν αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας οι ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι ουσιαστικά είναι και οι μοναδικοί που επενδύονται στην ανάπτυξη.

Εκφράζοντας ισχυρή την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν εφησυχασμό» και διατυπώνοντας τη θέση ότι «η προσπάθεια να κάνουμε μια νέα αρχή για τη χώρα μας πρέπει να είναι συλλογική» καθώς δε «σχεδιάζουμε μόνοι μας» και συνεπώς «η συμβολή όλων είναι όχι απλά χρήσιμη αλλά και απαραίτητη»,  ο κ. Μαχαιρίδης υπεραμύνθηκε της αλλαγής φιλοσοφίας στην έννοια της ανάπτυξης και της υιοθέτησης  ενός σχεδιασμού με βασικούς άξονες :
•           την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη,
•           την καινοτομία,
•           την επιχειρηματικότητα
•           και το ανθρώπινο δυναμικό.
Για τον Περιφερειάρχη, πρωταρχικός στόχος της νέας περιόδου προγραμματισμού είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής, κατεύθυνση για την  οποία η Περιφερειακή Αρχή εργάστηκε το προηγούμενο διάστημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, πείθοντας τόσο την Ελληνική Κεντρική Διοίκηση, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκτήσουν νησιώτικη αντίληψη.

Όπως πρόσθεσε, «οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές της νέας Προγραμματικής Περιόδου και ειδικότερα οι αυξημένοι πόροι - σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής- που αποφασίστηκε να διατεθούν στις δύο αναπτυγμένες Ελληνικές Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο), επιβεβαιώνουν απόλυτα την επιτυχία».
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες ανάπτυξης για τη νέα προγραμματική περίοδο ο Περιφερειάρχης εστίασε:

•Στην ενίσχυση της οικονομικής βάσης, με την ανάδειξη και ανάπτυξη νέων κλάδων, στην ανάκαμψη της μεταποίησης με στόχο την αντιμετώπιση της τουριστικής μονοειδίκευσης.

•Στη στήριξη της απασχόλησης και τη συγκράτηση του πληθυσμού και των παραγωγικών ηλικιών, με την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στη στοχευμένη κατάρτιση σε θέματα επιχειρηματικότητας και Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και στην ενίσχυση των νησιωτικών Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

•Στην εξασφάλιση της αειφορίας με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στη συνετή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων.

•Στην αντιμετώπιση της νησιωτικότητας και των προβλημάτων στις μεταφορές και στην πρόσβαση στις αγορές, με έμφαση στις υποδομές και στις υπηρεσίες μεταφορών και στην προσέλευση επενδύσεων από τον ηπειρωτικό χώρο.

•Στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, με την ενίσχυση των μικρών νησιών και των περιοχών χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης

•Στην ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με τη βελτίωση δικτύων και υπηρεσιών

Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του ΕΣΠΑ, ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε τη θέση ότι είναι πλέον «αδιαπραγμάτευτος ο σχεδιασμός ενός Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για κάθε Περιφέρεια», πολυταμειακού με συγκέντρωση δηλαδή σε αυτό πόρων από όλα τα χρηματοδοτικά μέσα (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, Ταμείο Συνοχής, Γεωργικό Ταμείο, Ταμείο Αλιείας) και διαχείρισή του από την Περιφέρεια.

Χαρακτήρισε δε ως «απαραίτητη» την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων και ωρίμανσης των έργων, αφού το υφιστάμενο πλαίσιο εκτός του ότι είναι πολύπλοκο και επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ επανέλαβε την αναγκαιότητα άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων που παρατηρούνται ακόμη και σε επίπεδο νησιού, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα μικρά κυρίως νησιά, να ολοκληρώσουν τις υποδομές τους και να μειώσουν, στο μέτρο του δυνατού, το «χάσμα» που υπάρχει σε σχέση με τα μεγάλα νησιά.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης πρότεινε να γίνει ειδική μνεία στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και την εφαρμογή της νησιώτικης πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών και της προσπελασιμότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «οι τομείς αυτοί είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ειδική αναφορά της ανάγκης ενίσχυσης των υποδομών μεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η εξέταση της δυνατότητας να χαρακτηριστούν ως «υποδομές πανευρωπαϊκής εμβέλειας» με στόχο την ενίσχυσή τους από το νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Διασυνδέοντας την Ευρώπη».

Τις κατευθύνσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη νέα περίοδο ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σεραφείμ Τσόκας. Όπως επεσήμανε «Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης».

Την παρουσίαση της 2ης εγκυκλίου σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού ανέλυσε διεξοδικά ο Προϊστάμενος ΕΥΣΑΑΠ του ίδιου Υπουργείου, ενώ  τις στρατηγικές προτεραιότητες του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης. Όπως σημείωσε ο κ. Κορασίδης,
συνολικά το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει την περίοδο 2014-2020 να διαχειρισθεί πόρους πάνω από το 50% των πόρων που συνολικά θα εισρεύσουν στην χώρα από την ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα ταμεία που αφορούν το ΕΣΠΑ και για τα οποία είναι επιφορτισμένα τα υπόλοιπα υπουργεία της Κυβέρνησης.  Προανήγγελλε τον καθορισμό τριών εμφανώς ομαδοποιημένων “ Περιφερειών” της χώρας και συγκεκριμένα:
● Την Ορεινή Ελλάδα
● Τη Νησιωτική Ελλάδα και
● Την Πεδινή Ελλάδα τονίζοντας ότι η ομαδοποίηση σε τρείς περιφέρειες, ορεινή, νησιωτική και πεδινή, εισάγει στην πράξη την απλοποίηση που έχει ανάγκη το εθνικό πρόγραμμα και η οποία βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία (περιβαλλοντικά, χωροταξικά, αναπτυξιακά, πληθυσμιακά κλπ) με γνώμονα τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν οι παραπάνω κατηγορίες αλλά και το διαφορετικό σχεδιασμό που απαιτείται για κάθε μία από αυτές. Για τον ίδιο, οι εκμεταλλεύσεις, οι συνθήκες απασχόλησης, η συμπληρωματικότητα και η συνέργεια με άλλους τομείς και η αειφορία μπορούν να σχεδιαστούν και να εξυπηρετηθούν με βάση τις ανάγκες αυτών των τριών «Περιφερειών».

Τις βασικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξαν τα στελέχη DG Regio- Regional and Urban Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κκ. Παναγιώτης Πανταζάτος και Ελένη Μπανάβα ενώ ο εμπειρογνώμονας της Ε.Ε Jorge Sanchez – Παπασπηλίου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της συνάντησης RIS3.

Η εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής ήταν το θέμα της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Σπιλάνη.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων καθώς και υποβολή ερωτημάτων προς το Προεδρείο με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στ’ αυτήν του Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δημάρχου Ροδίων κ. Στάθη Κουσουρνά, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ Ιωάννη Δεκαβάλλα  και του Δημάρχου Λειψών κ. Μπενέτου Σπύρου που αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι από τη γραφειοκρατία και την απαξίωση που υφίστανται.

Όπως τόνισε ο κ. Κουσουρνάς αυτή τη στιγμή οι Δήμοι έχοντας να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη σύνταξη του νέου επιχειρησιακού προγράμματος.

Χαρακτηριστική ήταν  και η τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος τόνισε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στην προσπάθεια ανάπτυξης της Περιφέρειας δηλώνοντας σύμμαχος και αρωγός της τόσο στην προσπάθεια σχεδιασμού όσο και κατά την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας για την περιοχή μας.

οι θέσεις της “λαϊκής συσπείρωσης” για την αναπτυξιακή στρατηγική 2014-2020 στα πλαίσια του συνεδρίου της Π.Ν.Α.

Οι εκλεγμένοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην Π.Ν.Α. έχουν πολλές φορές αναδείξει την Τοπική Διοίκηση και ειδικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ως βασικό μοχλό υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής Ελληνικών Κυβερνήσεων και Ε.Ε.  Σήμερα μέσω και  του συγκεκριμένου Συνεδρίου η Περιφερειακή Αρχή του Ν. Αιγαίου παρουσιάζει τον σχεδιασμό υλοποίησης σε τοπικό επίπεδο, της  αντιδραστικής στρατηγικής  «ΕΥΡΩΠΗ 2020»   της «Ενισχυμένης Οικονομικής  Διακυβέρνησης» και φυσικά αναδεικνύει την κατεύθυνση  διαχείρισης  των ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι  τους είναι.
1) Η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας (συγκέντρωση και παραχώρηση ορυκτού και φυσικού πλούτου, αλλαγή χρήσης γης ,  σύμφυση της δράσης της Περιφέρειας με αυτή των επιχειρηματικών ομίλων μέσω ΣΔΙΤ, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ)
2) Η προώθηση των ανατροπών στην αγορά εργασίας . Η πλήρης δηλαδή εφαρμογή της οδηγίας Μπόλκενστάιν  για την πτώση στο κατώτατο δυνατό σημείο της τιμής της εργατικής δύναμης και  η άρση κάθε φραγμού στην εκμετάλλευση μετακινούμενων εργαζομένων.
3) Η αποδοχή μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων, που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών χωρίς ούτε καν την απόδοση νέων πόρων που θα οδηγήσει τη λαϊκή οικογένεια σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης της και ταυτόχρονα η Περιφέρεια θα συμμετέχει στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας  που η ίδια θα έχει βοηθήσει να διαμορφωθεί.
4) Η αναθεώρηση της Πολιτικής Συνοχής  που έχει σαν στόχο η χρηματοδότηση της Ε.Ε. (από χρήματα που προέρχονται από την σκληρή φορολόγηση των λαών της)  να υπηρετεί πιο στοχευμένη  και  συγκεντρωτική χρηματοδότηση έργων που υπόσχονται υψηλή κερδοφορία στα μονοπώλια. (Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και Ενέργειας). 
5) Ενίσχυση της έρευνας  σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. 
6) Μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα δώσει το τελικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες των νησιών μας , χτυπώντας ταυτόχρονα και τους  μικρούς παραγωγούς  όπως και τους εργαζόμενους καταναλωτές , μέσω οξυμένου κινδύνου  μεγάλων διακυμάνσεων τιμών παραγωγού.
Απορρίπτουμε την ανάπτυξη αυτή που στο κέντρο της έχει την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και που τη στηρίζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρόταση η δικιά μας για την ανάπτυξη της περιοχής έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών μας με:
-Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Μονομερή διαγραφή του χρέους.
-κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με τον λαό στη εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, παίρνοντας υπ όψιν τη νησιωτικότητα της περιοχής.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους , , τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους άνεργους, τη νεολαία, και τις γυναίκες των νησιών μας, να συσπειρωθούν στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, στο ΠΑΜΕ, με εμπιστοσύνη  στις ταξικές δυνάμεις,  με συνείδηση της αναγκαιότητας  να σταθούμε εμπόδιο στην υλοποίηση της πολιτικής Κυβέρνησης και Περιφέρειας που από τη μια μεγαλώνει τα κέρδη των επιχειρηματικών Ομίλων και από την άλλη συσσωρεύει τεράστια βάρη ( χαράτσια, φορολογία, κόψιμο μισθών κλπ) στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας και γενικότερα του Ελληνικού λαού.
Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ.

η τοποθέτηση του Ν. Συρμαλένιου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Π.Ν.Α για την προγραμματική περίοδο 2014-2020

Στο πλαίσιο της κοινοποίησης της τοποθέτησης του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Π.Ν.Α για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο βουλευτής των Κυκλάδων του Συριζα Νίκος Συρμαλένιος, μας ενημερώνει ότι εστάλει στο προεδρείο του Συνεδρίου
Λόγο των υποχρεώσεών του ως εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.


Μπροστά στη Νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται σε πολλαπλές προκλήσεις, το πλαίσιο των οποίων συνδιαμορφώνεται τόσο από τις ευρωπαϊκές πολιτικές όσο και από τις κυβερνητικές ιεραρχήσεις και χειρισμούς. Κατά συνέπεια, οι όποιες αναπτυξιακές επιλογές υποχρεωτικά εντάσσονται στην κυρίαρχη λογική των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Στο θέμα της χρηματοδότησης, τα δεδομένα καθορίζονται, πρώτον, από τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της μείωσης του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Ως προς την Περιφέρειά μας, αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά πληρώνουμε τους διαχρονικά λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς με την ένταξη της Περιφέρειας στο Στόχο 2.
Δεύτερον, καθορίζονται από τη δραματική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών, αποτέλεσμα του πολυετούς μνημονιακού πλαισίου. Η ασφυκτική αυτή κατάσταση αντανακλάται στην Περιφέρεια μας σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής: Οι επιπτώσεις στην υγεία και στην παιδεία είναι εμφανείς, η τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορεί να λειτουργήσει με τη ραγδαία μείωση των πόρων και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, η κοινωνική πρόνοια καταρρέει και η ακτοπλοΐα καρκινοβατεί. Όλα αυτά πλήττουν με τον πιο άμεσο τρόπο την κοινωνική και οικονομική συνοχή του Νότιου Αιγαίου, απομονώνουν τους κατοίκους του περισσότερο από το όραμα της ευρωπαϊκής σύγκλισης και θίγουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των κατοίκων μιας σύγχρονης, δίκαιης και δημοκρατικής χώρας, ως όφειλε να είναι η Ελλάδα.

Για μας, ήταν και είναι δεδομένο ότι μόνο η ανατροπή της παρούσας κατάστασης μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές προς το καλύτερο. Άσχετα με την οποία μικρή αύξηση των πόρων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα αρχικά για την Περιφέρεια μας, με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται σαφές ότι δε μπορεί να υπάρξει στρατηγικό αναπτυξιακό βάθος και προώθηση πολιτικών βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που θα μπορέσει να συμβάλλει στην:
άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων
προώθηση της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής
άρση της νησιωτικής απομόνωσης.

Έτσι λοιπόν, στο χάρτη των πολιτικών για το Νότιο Αιγαίο, όπως έχει διαμορφωθεί με την καθίζηση του εσωτερικού τουρισμού και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για την υλοποίηση δράσεων και έργων, οφείλουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας αυστηρά και με γνώμονα τους νησιώτες και το δημόσιο συμφέρον της περιοχής μας.

Πρέπει, πιστεύουμε να εστιάσουμε στην:

αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας και με την δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, ολοκλήρωση περιβαλλοντικών υποδομών που εκκρεμούν για πολλά χρόνια, οι οποίες αποτελούν επιτακτική ανάγκη όπως η διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων και των υδάτων, διαμόρφωση των προϋποθέσεων παραγωγικής ανασυγκρότησης, οι οποίες και θα αντιστρέψουν το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που δημιούργησε την τουριστική μονοκαλλιέργεια, εξάντλησε τους φυσικούς πόρους και κατέστρεψε το περιβάλλον.

Όσον αφορά αυτές τις προτεραιότητες-θεματικούς άξονες, οφείλουμε να εξειδικεύσουμε δράσεις που θα στηρίζουν το σύνολο του πρωτογενή τομέα, (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αλιεία) αλλά και να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν άμεσα στοχευμένες παρεμβάσεις στο τομέα του τουρισμού που θα βασίζονται σε εναλλακτικές μορφές  δραστηριοτήτων με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Παράλληλα, μείζονος σημασία είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσαρμοσμένες στη φέρουσα ικανότητα και την κλίμακα των νησιών μας.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να υπακούουν σε ένα Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά και που αυτός με τη σειρά του θα εντάσσεται σε ένα συνολικό Περιφερειακό Σχεδιασμό, σε μια διαδικασία αλληλοσυμπλήρωσης και υποστήριξης των δύο επιπέδων Αυτοδιοίκησης.

Εξίσου σημαντική για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι η απόλυτη και κατά προτεραιότητα στήριξη των μικρών νησιών μας, με στοχευμένες δράσεις και μέσω μιας πιθανής δέσμευσης κονδυλίων αποκλειστικά για αυτές τις περιοχές. Οι υποδομές, μας, επίσης, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια αποτελούν σημαντικό τμήμα του πλούτου της Περιφέρειας μας. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι «μήλο της έριδος» μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι δρομολογούμενες πολιτικές εκποίησης της δημόσιας αυτής περιουσίας πρέπει να αποκρουστούν.

Και φυσικά, επειδή τίποτα δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τους ίδιους τους νησιώτες, βασικός άξονας της νέας προγραμματικής περιόδου, οφείλει να είναι η στήριξη των υπηρεσιών δημοσίου χαρακτήρα για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια, απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση των νησιωτών αλλά και την συγκράτηση του πληθυσμού στην Περιφέρειά μας.

ημερίδα της ΓΓ Δια Βίου Μάθησης στην Σύρο με θέμα την υλοποίηση του έργου «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμων Νοτίου Αιγαίου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15/4, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου Ερμής, ενημερωτική ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Γ. Σπιλάνης, η Γενική Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης κα Ε. Καραντζόλα και ο Διευθύνων Σύμβουλος  του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κος Π. Μανούρης.
Θέμα της ημερίδας, ήταν η υλοποίηση του έργου «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμων Νοτίου Αιγαίου».

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει την λειτουργία στους δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), στα οποία θα επιμορφώνονται ενήλικες από ηλικίας 24-65 ετών, σε μία σειρά από γνωστικά αντικείμενα, στις ακόλουθες θεματικές ενότητες :
•           Οικονομία – Επιχειρηματικότητα.
•           Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον.
•           Νέες τεχνολογίες.
•           Γλώσσα και επικοινωνία.
•           Κοινωνικές δεξιότητες και δράσεις.
•           Πολιτισμός και τέχνη.
•           Προγράμματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων προβλέπεται η λειτουργία των ως άνω κέντρων, μέσω συστήματος e-learning (μάθηση εξ΄ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Ο κάθε δήμος θα επιλέγει τις θεματικές ενότητες μετά από ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών και του παραγωγικού μοντέλου της κάθε περιοχής.
Η Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του έργου με την επιχορήγηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς και την διαμόρφωση των προδιαγραφών του εκπαιδευτικού έργου, οι δήμοι αναλαμβάνουν την διάθεση των χώρων διοίκησης και εκπαίδευσης, την ενημέρωση των ενηλίκων πολιτών τους, επί των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την επιλογή των εκπαιδευομένων.

Τέλος, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναλαμβάνει την υλοποίηση και διαχείριση του έργου, με την επιλογή και αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού και την επιστημονική υποστήριξη του όλου προγράμματος.

Μετά την υπογραφή των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των δήμων, της Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου κος Ι. Μαχαιρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Λ. Φτακλάκη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου, κ.κ.: Ε. Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου και Ι. Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, καθώς και Δήμαρχοι της Περιφέρειας.
                                    

2η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ε.Δ. (περιφερειακή ένωση Δήμων) Ν. Αιγαίου - τα θέματα που συζητήθηκαν (15.4)

Η δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/4, στη Σύρο, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρόδου κου Ε. Κουσουρνά.

Πολλά και σημαντικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζήτησαν οι εκπρόσωποι των αιρετών της Περιφέρειάς μας, με σημαντικότερα από αυτά τα εξής:
•           Η μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών και η συνεπαγόμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση των σχολείων των νησιών μας, προκαλεί την έντονη αντίθεση και αντίδραση των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών. Οι αιρετοί καλούν τους εκπαιδευτικούς και τις ενώσεις γονέων, να συνεργαστούν και να συντονιστούν με τους δήμους μας, έτσι ώστε να εκφραστεί η συλλογική αντίθεσή μας, στις επαπειλούμενες δυσμενείς εξελίξεις.
•           Εξίσου δυσάρεστη είναι και η κατάσταση στο χώρο της υγείας με συνεχείς μειώσεις οργανικών θέσεων, τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, που αποδυναμώνουν την επάρκεια του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, ενός ζητήματος ιδιαίτερα κρίσιμου για την ζωή και την παραμονή των νησιωτών σ΄ αυτά.
•           Η υφιστάμενη επιδείνωση των συγκοινωνιακών συνθηκών των νησιών, με την αύξηση του κόστους μεταφοράς, τη μείωση των δρομολογίων, την επέκταση του χρόνου ταξιδιού και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες στην προσπελασιμότητα των νησιών. Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στις συγκοινωνίες, από αυτά τα οποία θα έπρεπε να επιλύσει, ενώ παράλληλα ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία των κερδοφόρων λιμανιών, οδηγεί στην κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με πρώτο συνεπακόλουθο την εγκατάλειψη των λιμανιών των μικρότερων νησιών.
Από τα υπόλοιπα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το σημαντικότερο εξ΄ αυτών ήταν η διοργάνωση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, στη Λέρο, με κύρια θέματα: την υγεία, το ακτοπλοϊκό, το περιβάλλον, και τη θέση της Αυτοδιοίκησης σήμερα.                                  

η παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωπαϊκά νησιά και πολιτική συνοχή» του Γ. Σπιλάνη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/4, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η παρουσίαση του βιβλίου του Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κου  Γιάννη Σπιλάνη, με τίτλο: «Ευρωπαϊκά νησιά και πολιτική συνοχή».

Τον συγγραφέα παρουσίασε και προλόγισε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κος Ιωάννης Δεκαβάλλας, ενώ σχόλια και κριτικές παρατηρήσεις επί του βιβλίου έκανε ο κος Γιάννης Τομαής Σύμβουλος Ανάπτυξης της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

Στο βιβλίο του, ο κος Σπιλάνης παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των νησιών. Πλούσιο σε στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν την εικόνα των ευρωπαϊκών νησιών και τις ακολουθούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικές για την ανάπτυξή τους.

Ο κος Σπιλάνης καταθέτει με την μελέτη του αυτή, σημαντικές προτάσεις για το επιθυμητό αναπτυξιακό μοντέλο του νησιωτικού μας χώρου.
Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο να διαβαστεί από όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον των νησιών μας και για το ρόλο και τη σημασία τους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε ομιλία του κου Σπιλάνη, με θέμα «νησιωτική πολιτική από την θεωρία στην πράξη», την εκδήλωση παρακολούθησαν η Γενική Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης κα Καραντζόλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Μακρυωνίτης Γ. , Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, και λοιποί, οι οποίοι συμμετείχαν στον πολύ χρήσιμο διάλογο που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κου Σπιλάνη.                      



υπερψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας

Επί της αρχής υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και την  Τετάρτη 17.4 αναμένεται και η υπερψήφισή του επί των άρθρων.

Σε σημεία αιχμής αναδεικνύονται η τροπολογία του γραμματέα της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» κατά τη διάρκεια των απεργιών της ΠΝΟ, (που έχει προκαλέσει και την απεργία της ΠΝΟ), το άρθρο 19 για την υπό προϋποθέσεις υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής, η μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων στην ακτοπλοΐα και την Αδριατική τους χειμερινούς μήνες, η μείωση της δρομολόγησης των ταχύπλοων από επτά μήνες σε τέσσερις, καθώς και η δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να δρομολογούν δεύτερο πλοίο στην ίδια γραμμή, μονάχα για δύο μήνες το χρόνο αντί του υποχρεωτικού δεκάμηνου που ίσχυε ως σήμερα.

Τα παραπάνω μέτρα, μαζί με εκείνα της δημιουργίας των λιμενικών δικτύων και της προώθησης της παραχώρησής τους σε ιδιώτες ή ανώνυμες εταιρείες, συνιστούν για την κυβέρνηση, κινήσεις εκσυγχρονισμού, τόνωσης της αγοράς εργασίας και εγκατάλειψης ενός παρωχημένου μοντέλου που ισχύει από το 1974.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης απηχούν απλώς τις θέσεις του εφοπλιστικού κλάδου. Τη θέση αυτή προέβαλλε ανοιχτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος την στάση του επικεφαλής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Τρίτη, Απριλίου 16, 2013

επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς βοριάδες στο Ν. Αιγαίο προβλέπουν οι μετεωρολόγοι


Επιδείνωση παρουσιάζει από το απόγευμα της Δευτέρας 15.4 ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενω για νότιο Αιγαίο προβλέπονται μικρή πτώση της θερμοκρασίας που τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αναμένεται να ξεπερνά τους 17ο C ενώ οι βόρειοι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν τα 8 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές.
Συννεφιές και ισχυρούς ανέμους προβλέπουν και για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι που στο Ν. Αιγαίο και την Σαντορίνη θα φθάνουν τα 7 και 8 μποφόρ από βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις προβλέψεις οι βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στους 6 – 8 βαθμούς, μέχρι και την Παρασκευή 19.4

σε ισχύ από τις 06.00 της Τρίτης 16.4 η 24ωρη απεργία στην ακτοπλοΐα

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια απο τις 06.00 το πρωί της Τρίτης 16.4 εως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης 17.4 μετα απο απόφαση της ΠΝΟ που ζητά συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Σημειώνεται ότι σήμερα εισαγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, ενώ δεν έχουν υπάρξει βασικές αλλαγές που ζητά η ΠΝΟ αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τη ναυτεργασία, δηλαδή το άρθρο 19 που προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου και το άρθρο 30 που επιφέρει αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών της ακτοπλοΐας.

Το τελευταίο δρομολόγιο πριν την έναρξη της απεργίας απο την Σαντορίνη προς τον Πειραιά πραγματοποιήθηκε στις 15.4 στις 01.25 απο το πλοίο της Blue Star «Horizon».

Σύμφωνα με το www.in.gr και το Αθηναικό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων :
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231244373
http://www.mpa.gr/articleview.php?id=32239

πεζοδρόμια σε Φηρά και Καμάρι


Τα ανοιξιάτικά της φορά για μια ακόμη φορά η Σαντορίνη. Και, λέγοντας Ανοιξιάτικα δεν αναφερόμαστε στην ..άνθιση και ομορφιά της φύσης (αν και σαφώς, συγκριτικά, ανώτερη, ποιοτικά και ποσοτικά..) αλλά, στα απαραίτητα μαστορέματα που πραγματοποιούνται αυτη την εποχή, κυρίως απο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, καθώς και απο την αυτοδιοίκηση σε οτι αφορά την δημιουργία ή και αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.


Σε οτι αφορά την δεύτερη περίπτωση, αξίζει να αναφερθεί οτι πεζοδρόμια και μάλιστα σε σχετικά μεγάλο μήκος 500 μέτρων κατασκευάζει αυτήν την εποχή στα Φηρά ο δήμος της Σαντορίνης (απο τον χώρο της «πιάτσας» των ταξί μέχρι την κεντρική πλατεία) ενω αντίστοιχο έργο κατασκευής πεζοδρομείου πραγματοποιείται και στον «εσωπαραλιακό» -όπως αποκαλείται- δρόμο του Καμαρίου, αντίστοιχου μήκους 500 περίπου μέτρων.
Και στις δύο περιπτώσεις τα έργα κρίνονταν απο χρόνια απαραίτητα μιας και πρόκειται για κάποια απο τα πλέον πολυσύχναστα σημεία του νησιού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε οτι αφορά την κατάσταση και εικόνα της παραλίας του Καμαρίου στην περιοχή της «Καμάρας», δεν έχει βελτιωθεί, παρα τις εργασίες που πραγματοποιούνται απο τους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που κάνουν οτι μπορούν για να διορθωθεί η εικόνα της παραλίας και να δουλέψουν τα μαγαζιά τους. 

παρουσίαση των κρασιών της οινοποιίας Μπουτάρη στο οινοποιείο της Σαντορίνης την Τετάρτη 17.4


Σύμφωνα με την πρόσκληση, καλούνται οι συνεργάτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, την Τετάρτη 17 Απριλίου 12.00 – 14.00 στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι σε ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του κρασιού.
Ελάτε να σας παρουσιάσουμε όλη την γκάμα κρασιών της Οινοποιίας Μπουτάρη και να τα δοκιμάσουμε παρέα.

Για τις συμμετοχές σας μπορείτε να επικοινωνείτε μέχρι την Τρίτη 16.4 στις 18.00 στο οινοποιείο στο Μεγαλοχώρι στο τηλέφωνο 22860 81011 

τα κρασιά της Σαντορίνης παρουσιάζονται στη Ν. Υόρκη 16-17/4

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας “Ατλαντίς”

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονται αυτές τις ημέρες οινοποιοί και εκπρόσωποι οινοποιείων της Σαντορίνης για να παρουσιάσουν το ερχόμενο διήμερο 16-17/4 σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες και εμπόρους από το χώρο του κρασιού τα εκλεκτά κρασιά που παράγει η σαντορινιά γη.
Για την παρουσίαση, που διοργανώνεται από το πρόγραμμα Wines from Santorini, στη Νέα Υόρκη βρίσκονται τα οινοποιεία: Κτήμα Αργυρού, Οινοποιία Γαβαλά,  Γαία Οινοποιητική,  Οινοποιείο Α. Καραμολέγκου, Οινοποιείο Μπουτάρη, Κάναβα Ρούσσος, Κτήμα Σιγάλα,  Volcan Wines,  SantoWines και Οινοποιείο Χατζηδάκη.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στις δράσεις του “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” και υπάρχει σαφής αναφόρα στο ΕΤΟΣ τόσο στις έντυπες όσο και στις ηλεκτρονικές ανακοινώσεις.
Κορυφαίο γεγονός της εκδήλωσης θα είναι το γεύμα που θα παρατεθεί, την Τετάρτη 17/4, στο εστιατόριο Molyvos και του οποίου την επιμέλεια έχουν ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο σεφ του Σελήνη Νίκος Μπούκης, που ειδικά για αυτό το σκοπό ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη.
Το βράδι της ίδιας μέρας το Molyvoς δίνει τη δυνατότητα στην πελατεία του να συμμετέχει στο “Δείπνο των Οινοποιών της Σαντορίνης” που γίνεται επίσης με την επιμέλεια των Χατζηγιαννάκη/Μπούκη. Το μενού αυτής της βραδιάς μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.
Αναλυτικές πληροφορίες για την όλη εκδήλωση είναι διαθέσιμες στη διεύθυνηση: www.tastesantorini.com



ανέλαβε την καθαριότητα των δημόσιων χώρων του νησιού η Helesi ΑΕΒΕ

Πριν απο λίγες ημέρς ανέλαβε την καθαριότητα του νησιού η εταιρία Helesi ΑΕΒΕ μετά και την συμφωνία της στα μέσα Δεκεμβρίου 2012 με τον Δήμο Θήρας.

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την εταιρία θα υπάρξουν ανακοινώσεις και οδηγίες προς τους πολίτες με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί τους με στόχο την καθαριότητα του νησιού.

Την εποπτεία του έργου της εταιρίας έχουν από πλευράς Δήμου Θήρας οι κύριοι
Λουκάς Μπελλώνιας σύμβουλος του Δήμαρχου Θήρας, Κωνσταντίνος Δαρζέντας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Γεώργιος Μερτής, Επόπτης Καθαριότητας.

Τα γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στον Καρτεράδο και για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δήμο Θήρας.

ο Ολυμπιακός νικητής του τελικού του Κυπέλλου στο βόλευ γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη την ικανοποίησή τους εξέφρασαν αθλητές και παράγοντες των 4 ομάδων για την διαμονή τους και την χρήση των αθλητικών εγκαταστέσεων του νησιού...


Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ στην Σαντορίνη, σε έναν αγώνα - διαφήμιση τόσο για το νησί που τον φιλοξένησε όσο και για το γυναικείο βόλεϊ ως ιδανικό φινάλε μιας χρονιάς γεμάτης ανατροπές και συγκινήσεις.
Στο κατάμεστο κλειστό της Σαντορίνης, όπου οι οπαδοί των δύο ομάδων απέδειξαν ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και σωστή οργάνωση, Ολυμπιακός και ΑΕΚ αγωνίστηκαν για την τελευταία κούπα της χρονιάς.
Κι αν η ΑΕΚ ήταν αυτή που έκανε καλύτερη εκκίνηση κατακτώντας το πρώτο σετ, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την 4η νίκη του εις βάρος της Ένωσης μέσα σε 13 ημέρες, κάνοντας την ανατροπή όπως ακριβώς και στον ημιτελικό με την Κηφισιά.

Κατα την διάρκεια της σύντομης παραμονής τους στο νησί αθλήτριες και των τεσάρων ομάδων επισκέφθηκαν το Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο  των Φηρών και μίλησαν στους μαθητές για τις αξίες του αθλητισμού και το βόλεϊ.

Την πλήρη ικανοποίησή της για την υποδοχή και φιλοξενία των ομάδων και των αγώνων στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης, εξέφρασε η Διοίκηση της ΕΟΠΕ (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης) στον πρόεδρο του αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης κ. Κατζέλη.

Οι προετοιμασίες άλλωστε που είχαν γίνει από πλευράς της διοίκησης, των εργαζομένων καθώς και των εθελοντών (ενηλίκων και παιδιών) που κλήθηκαν να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια, απέδωσαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πέραν των παραπάνω που εργάστηκαν για την επιτυχή φιλοξενία και πραγματοποίηση των αγώνων, την ηχητική κάλυψή τους είχε αναλάβει ο τεχνικός ήχου – ηχολήπτης Μάνος Πρέκας, την μουσική επιμέλεια ο Αποστόλης Ξυγκάκης ενώ την προετοιμασία των χορευτικών (μαζορετες) η Κέλλυ Πατσιλινάκου (σχολή χορού : Kelly’s escouola de baille)








συνάντηση δημάρχου Θήρας – ΓΓ Αιγαίου στο ενδεδχόμενο εφαρμογής Πιλοτικού Προγράμματος στην Σαντορίνη

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 συναντήθηκαν στη Σύρο ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Καθηγητής κ. Γιάννης Σπιλάνης, και ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, σε συνέχεια της υπόσχεσης του κ. Σπιλάνη στο Δήμαρχο Θήρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Έτους Γαστρονομίας στην Ακρόπολη, προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική να είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης η περιοχή που θα εφαρμοστεί Πιλοτικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού επαναβεβαιώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Σαντορίνης και της Θηρασίας, συμφωνήθηκε να γίνει παρουσίαση των πρώτων σκέψεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των νησιών μας. Η συνάντηση κατ΄ αρχήν προσδιορίστηκε για τις 18-19 Μαϊου 2013.

αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020 – σήμερα 16.4 στην Σύρο

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ανακοινώνει ότι η Περιφέρεια διοργανώνει Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος στο Μάννα Σύρου και θα παραστεί ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στο Συνέδριο -στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι αναπτυξιακοί φορείς της Περιφέρειας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Υπουργείων και των τομεακών πολιτικών- θα παρουσιαστούν οι κατευθύνσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, οι τομεακές πολιτικές και το χρηματοδοτικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, η διαδικασία εκπόνησης και υποβολής των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καθώς και οι βασικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την προηγούμενη μέρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, συνάντηση εργασίας των αναπτυξιακών φορέων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να προκύψουν οι πρώτες προτεραιότητες της λεγόμενης «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και του «Συστήματος Καινοτομίας» της Περιφέρειας.
Ως Έξυπνη Εξειδίκευση περιγράφεται η διαδικασία αναγνώρισης και εντοπισμού των μοναδικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας μας, και η ανάδειξη των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της ώστε με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών πόρων να γίνει πράξη το αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Για πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Βλάχου Κωσταντίνα στο τηλ.  22813 60214.

2 ακίνητα στον Καρτεράδο νοικιάζονται απο τον Δήμο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις,

Εκτίθενται σε πλειοδοτική, φανερή και προφορική  δημοπρασία η εκμίσθωση των παρακάτω δημοτικών ακινήτων:

Δημοτικό κατάστημα στον Καρτεράδο Θήρας (που βρίσκεται δίπλα από το εστιατόριο Κότσαρης Ελένης εμβαδού 30,00 τμ ), με τιμή εκκίνησης  150,00 €, μηνιαίως.
Η δημοπρασία θα γίνει στις 24η Απριλίου 2013, ημέρα Τετάρτη  και από ώρα 10.00 π.μ. έως ώρα 10.30, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. 
Δημοτικό κατάστημα στον Καρτεράδο Θήρας (πρώην κατάστημα Νύχα Αναστασίου εμβαδού 43,00 τμ ), με τιμή εκκίνησης  200,00 €, μηνιαίως 
Η δημοπρασία θα γίνει στις 24η Απριλίου 2013, ημέρα Τετάρτη  και από ώρα 11.00 π.μ. έως ώρα 11.30, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

νέες διακρίσεις και μεταλεια απο τον Πανιώνιο Σύλλογο Tae Kwon Do Σαντορίνης


Η ομάδα ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΓΣ Σαντορίνης συμμετείχε στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων που διεξήχθη στο 1ο Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης με 6 αθλητές και επιστρέφει στην Σαντορίνη όχι μόνο με 6 αλλά με 7 επιτυχή αποτελέσματα.

Ο Δημήτρης Φωκάς τον Οκτώβριο του 2012 είχε ανοίξει το δρόμο με τη συμμετοχή
του στην επίλεκτη ομάδα της ΕΤΑΝΕ για το 3rd OPEN TAEKWONDO TOURNAMENT OF THESSALONIKI και τώρα ακολουθούν τα βήματά του τρεις ακόμη αθλητές οι οποίοι αναδείχτηκαν 1οι στην κατηγορία τους (Χαμπέου Κωνσταντίνα, Καραμολέγκος Γιώργος και Κωνσταντίνος Φωκάς) και θα αποτελέσουν μαζί με άλλους χρυσούς αθλητές την επίλεκτη ομάδα
της ΕΤΑΝΕ η οποία θα συμμετάσχει (Μαζί με την αντίστοιχη της ΕΤΑΒΕ) στο 3 rd HEREYA  OPEN INTERNATIONAL TOURNAMENT - Sofιa, Bulgaria, στις 27 Απριλίου 2013.
Τα έξοδα των αθλητών θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από την ΕΤΑΝΕ.

Στους αγώνες διακρίθηκαν οι :

3 Χρυσά : Χαμπέου Κωνσταντίνα, Καραμολέγκος Γεώργιος, Φωκάς Κωνσταντίνος
1 Αργυρό : Κατσίπης Φρατζέσκος     
2 Χάλκινα :  Καραμολέγκου Άννα, Κώστογλου Μιχάλης

Η 7η και ίσως μεγαλύτερη επιτυχία του Συλλόγου μας, είναι η επιλογή της προπονήτριάς μας κ. Μαρίας Τσουκνίδου για το COACHING της επίλεκτης ομάδας της ΕΤΑΝΕ μαζί με άλλους καταξιωμένους προπονητές.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία οφείλεται, σύμφωνα με την κ. Τσουκνίδου, στην πολύ δουλειά, την πειθαρχεία αλλά και στη δύναμη που αντλείται από την πολύ αγάπη και το δέσιμο που έχει όλη η ομάδα μεταξύ της. “Όλα τα παιδιά τα ζω και τα αγαπώ σαν παιδιά μου και μ΄ αρέσει να τα βλέπω να προοδεύουν σε όλους τους τομείς και να είναι πάνω απ΄ όλα υγιή. Τα ευχαριστώ όλα, γιατί έχουν δώσει επιπλέον νόημα στη ζωή μου.”

Το ΔΣ του συλλόγου συγχαίρει όλα τα παιδιά και την προπονήτριά μας, η οποία αποτελεί τον στυλοβάτη όλης αυτής της προσπάθειας, όχι μόνο για την μεγάλη τους επιτυχία αλλά και για την ταπεινότητα την οποία επιδεικνύουν.

Περισσότερες φωτογραφίες απο τους αγώνες μπορείτε να δείτε στην σελίδα facebook της ομάδας μας, καθώς και στην διευθυνση : www.panionios-santorinis.gr                                                                                                  



σε ποδηλατάδα απο τον Πύργο στο Ακρωτήρι μας καλεί ο ποδηλατικός όμιλος της Σαντορίνης την Κυριακή 21.4

Ο Αθλητικός ποδηλατικός όμιλος Σαντορίνης (Α.Π.Ο.Σ) , καλεί όλα τα μέλη του και τους ποδηλάτες της Σαντορίνης την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 και ώρα 12,00μμ μπροστά από την αυλή του οινοποιείου Santo Wines στον Πύργο, για μια ακόμη ποδηλατάδα από τον Πύργο  στον Φάρο του Ακρωτηρίου. Μην ξεχνάμε το κράνος και το παγούρι με το νερό, και φυσικά την φωτογραφική σας μηχανή!
Θα ξεκινήσουμε από το οινοποιείο  και αφού ποδηλατήσουμε την  κατηφόρα προς το Εμπορείο θα περάσουμε  μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό του Μεγαλοχωρίου, για να απολαύσουμε τις ομορφιές του χωριού και αφού βγούμε ξανά στον κεντρικό δρόμο  θα στρίψουμε για το Ακρωτήρι, πριν τον οικισμό θα πάμε δεξιά προς την περιοχή του Φάρου, θαυμάζοντας την καλντέρα από τα Νότια!

Ο φάρος, είναι ένας από τους καλύτερους του ελληνικού δικτύου. Βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τα Φηρά σε υψόμετρο 58 μέτρων
Ο φάρος κτίσθηκε το 1892, κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί, από την Γαλλική εταιρεία La Société Collas et Michel. Αρχικά δούλευε με πετρέλαιο και η ακτινοβολία του ήταν 23 ναυτικά μίλια. Ανακαινίστηκε το 1925. Η λειτουργία του διακόπηκε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και άρχισε να ξαναλειτουργεί το 1945. Κατά την περίοδο αυτή εξέπεμπε μία λάμψη κάθε 30 δευτερόλεπτα, η οποία ήταν ορατή μέχρι και 25 ναυτικά μίλια, ενώ λειτουργούσε με προσωπικό τεσσάρων αντρών. To 1983 ηλεκτροδοτήθηκε, ενώ το 1988 έγινε πλήρως αυτοματοποιημένος και έκτοτε συνεχίζει να αποδίδει τη μέγιστη φωτοβολία. Σήμερα έχει ακτινοβολία 24 ναυτικά μίλια.
Στα νότια του φάρου βρίσκεται καλό αγκυροβόλιο καταφυγής για βόρειους ανέμους, το οποίο οι ντόπιοι το αποκαλούν Λιμνιονάρι (Ακρωτηριανοί) ή Λιμανάρι (Εμπορειανοί).




συνάντηση με στόχο την λειτουργία του νοσοκομείου

Συνάντηση με θέμα και στόχο την λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 13.4.2013 με πρωτοβουλία του γιατρού και ακαδημαικού Χαράλαμπου Ρούσσου και την οργανωτική υποστήριξη του Δήμου Θήρας.
Σκοπός της ενημέρωσης απο πλευράς του κ. Ρούσσου ήταν η παρουσίαση των θεωρούμενων ως δεδομένων στον χώρο της διοίκησης της υγείας στην χώρα μας και οι κατ΄ επέκταση δυνατότητες λειτουργίας του νοσοκομείου.

Το βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ρούσσος προυποθέτει την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την μορφή των αποκαλούμενων ΣΔΙΤ, ενω απο πλευράς του υποστηρίχθηκε οτι στην βάση αυτού του μοντέλου οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι πολλές και ποιοτικές, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν δεν γίνουν σαφείς προτάσεις και με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, το νοσοκομείο να εγκαταλειφθεί.
Σχετικά με το μοντέλο των ΣΔΙΤ ο κ. Ρούσσος το χαρακτήρισε ως το μόνο εφικτό στην παρούσα φάση, που θα απευθύνεται και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ασφαλισμένων και μη ασθενών, και που θα λειτουργεί όπως ένα δημόσιο νοσοκομείο φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ευαγγελισμό.

Στην ομιλία του ο κ. Ρούσσος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη -πέρα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι λογικό να υπάρχουν- να δημιουργηθούν κάποιες βασικές συμφωνίες στην τοπική κοινωνία ως προς την λειτουργία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια πρόταση και να την υποστηρίξουμε ενωμένοι, εάν θέλουμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο”.
Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από αυτήν στο πλαίσιο της εκπροσώπησης του Δήμου Θήρας στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, με σκοπό την λειτουργία του.

Απο την πλευρά τους οι περισσότεροι απο όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, εξέφρασαν την άποψη οτι η νέα υγειονομική μονάδα θα πρέπει να εχει δημόσιο χαρακτήρα και να λειτουργεί στα πλαίσια των δωρεάν παροχών υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο και με την πολιτική του υφιστάμενου Εθνικου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας..

Απο την συνάντηση δεν έλειψαν τα ..προβλήματα και οι παρεξηγήσεις μιας και την πρόσκληση δεν είχε λάβει ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Σιγάλας ο οποίος και δεν παρέστει μη κρύβοντας την δυσαρέσκειά του για το γεγονός.

δημοτική παράταξη “Σαντορίνη – ενότητα αλλαγή” ανακοίνωση σχετικά με την ενημέρωση για την λειτουργία του νέου νοσοκομείου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης,

Παρακολουθήσαμε άναυδοι στο τοπικό κανάλι της τηλεόρασης, συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Ρούσσου, εκπροσώπου του Δήμου μας σε θέματα υγείας, του Δημάρχου Θήρας, μελών της Δημοτικής του παράταξης και πολιτών, με θέμα τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας.

Στη συνεδρίαση αυτή εκφράστηκε από τους παριστάμενους η λύπη τους για την απουσία θεσμικών παραγόντων και άλλων πολιτών, που κατά την άποψή τους δυναμίτιζε το κλίμα ομοψυχίας που απαιτείτε όταν μια κοινωνία διεκδικεί το δικαίωμά της στη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Διαπιστώσαμε, παρακολουθώντας από τη τηλεόραση τη συνεδρίαση αυτή, ότι κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι επρόκειτο περί συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου.
Με το παρόν δελτίου τύπου, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε δημόσια το Δήμαρχο Θήρας για το γεγονός ότι δε γνωστοποίησε στον επικεφαλής και τα μέλη της Δημοτικής μας Παράταξης την παραπάνω συνεδρίαση και το χειρότερο θέλησε να παραπλανήσει το Θηραϊκό λαό, «παριστάνοντας» ότι μας προσκάλεσε και δήθεν εμείς αδιαφορήσαμε και δεν παραστήκαμε.

Η Δημοτική μας παράταξη, έχει ασχοληθεί επί μακρών και έχει ζητήσει επανειλημμένως στο παρελθόν από το Δήμαρχο Θήρας σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να έρχεται ως πρώτο θέμα, το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Θήρας και η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων.
Ο κ. Δήμαρχος Θήρας σε κανένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια δεν αποδέχτηκε την πρότασή μας λέγοντας ότι θα μας ενημερώσει, άματη αφίξει του εκπροσώπου του Δήμου για θέματα υγείας , του ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Ρούσσου.

Ο κ. Δήμαρχος παραπλάνησε και τον εκπρόσωπό του Δημοτικού Συμβουλίου και το Θηραϊκό λαό, αφού όχι μόνο δεν μας κάλεσε αλλά και άφησε να εννοηθεί ότι εμείς προσκληθήκαμε και προτιμήσαμε να μην παρασταθούμε.

Επειδή όμως ο λαός πολύ σοφά λέει : «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» θα αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες της κακοστημένης παράστασης του κ. Δημάρχου στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που ακολουθεί, καταθέτοντας ταυτόχρονα την σαφή και προ πολλού διαμορφωμένη θέση της Δημοτικής μας Παράταξης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας, που σαν μοναδικό γνώμονα έχει την εξασφάλιση του συμφέροντος των πολιτών της Σαντορίνης, των γύρω νησιών και των πολυάριθμων επισκεπτών μας, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην καλύτερη ανάπτυξη των απολύτως αναγκαίων υποδομών της Σαντορίνης.
Η ομοψυχία του Θηραϊκού λαού για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν επιτυγχάνεται με ψέματα και τεχνάσματα, αλλά με ειλικρινή και δημόσια ανταλλαγή απόψεων, ώστε από κοινού να επιτευχθούν οι καλύτεροι όροι διαπραγμάτευσης με τη κεντρική εξουσία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.

προσκυνηματική εκδρομή στην Πάτμο διοργανώνει η Ι.Μ: Θήρας και ο Ι.Ν. του Καρτεράδου

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Ιερός Ναός Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου Θήρας διοργανώνει ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στον ιερό νησί της Πάτμου στις 8 Μαΐου Τετάρτη του Πάσχα, ημέρα της εορτής του Αγίου ενδόξου αποστόλου ευαγγελιστή  παρθένου ηγαπημενου επιστηθίου φίλου του Χριστού Ιωάννου του Θεολόγου ο οποίος κατά την εξορία του στην Πάτμο συνέγραψε το προφητικό και θεόπνευστο  βιβλίο της Αποκαλύψεως. 

Πρόγραμμα προσκυνηματικής εκδρομής:
5:30 π.μ. Αναχώρηση από τον Αθηνιό με super jet για Πάτμο (το πλοίο είναι ναυλωμένο μόνο για την εκδρομή μας).
8:00 π.μ. Άφιξη στην Πάτμο και άμεση μετάβαση στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου όπου θα συμμετέχουμε στην πανηγυρική αρχιερατική Θεια Λειτουργία.
Προσκύνηση στο ιερό λείψανο του Αγίου Χριστοδούλου του θεμελιωτή και ιδρυτή της Ι. Μονής. Ξενάγηση στο μουσείο της Μονής.
11:30π.μ. Προσκύνηση στο Ιερό σπήλαιο της Αποκαλύψεως.   
12:30 μ.μ.-3:30 μ.μ  Ελεύθερος χρόνος στην χώρα της Πάτμου
3:30 μ.μ Αναχώρηση για προσκύνηση στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού
6:00 μ.μ Υπαίθρια ο μεθέορτος εσπερινός στο πρωτοχριστιανικό βαπτιστήριο (οπου βαπτιζόταν οι πρώτοι χριστιανοί).
7:30 μ.μ Αναχώρηση από την Πάτμο για Σαντορίνη
10:15 μ.μ Άφιξη στην Σαντορίνη.

Η τιμή της συμμετοχής είναι 100 Ε όπου περιλαμβάνει τα εισιτήρια του πλοίου, λεωφορείο μετακινήσεων στην Πάτμο και ξεναγό.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και συμμετοχές στο τηλέφωνο: 6973387465 .
Η εκδρομή έχει προσκυνηματικό και όχι τουριστικό χαρακτήρα.
Σε περίπτωση όπου οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν (πάνω από 6 Μποφώρ) η εκδρομή θα ακυρωθεί και θα επιστραφούν οι συμμετοχές.  

Εκ του Ιερού Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου 

επίσκεψη του ΕΠΑΜ Θήρας στον Δήμο Θήρας (6.4.2013)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Την Παρασκευή  6 Απριλίου 2013, ο πυρήνας Θήρας του ΕΠΑΜ συναντήθηκε με το Δήμαρχο Θήρας μετά από αίτημα μας για επίσημη ενημέρωση και παράδοση προτάσεων-αιτημάτων μας στο Δήμο.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες πέντε μέλη του πυρήνα μας και από την μεριά του Δήμου ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, ο Αντιδήμαρχος Μάρκος Καφούρος, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ζώρζος και ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Καμπουράκης.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1.  Ποιες είναι οι προθέσεις του Δήμου για το Νέο νοσοκομείο Θήρας;

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η ισχύουσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να λειτουργήσει το νοσοκομείο με Δημόσιο χαρακτήρα μέχρι τουλάχιστον ανακλήσεως της.
Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι προτίθεται να βάλει χρήματα για τη λειτουργία του νοσοκομείου (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ/έτος μέσω της αύξησης κατά 1€ του εισιτηρίου του τελεφερίκ) αλλά δύσκολο να συμμετέχει στη διαχείριση του γιατί δε διαθέτει το προσωπικό και τη τεχνογνωσία. Περιμένει τη τελική πρόταση από την ΑΕΜΥ ΑΕ η οποία έχει αναθέσει στον ακαδημαϊκό κ. Γεωργιάδη να δει τα “νομικά θέματα” όπως για παράδειγμα το παραχωρητήριο της Εκκλησίας ή  το αν θεωρείται κάτι Δημόσιο όταν συμμετέχει και ιδιώτης.
Ο Χαράλαμπος Ρούσσος παραμένει εκπρόσωπος του Δήμου για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Θα έρθει σύντομα στη Σαντορίνη, όπου και θα ενημερώσει το Θηραϊκό λαό για τις εξελίξεις. (Σημ.: Η ενημέρωση αυτή έγινε το Σάββατο 13/04/2013 ερήμην του Θηραϊκού λαού και ο Χαράλαμπος Ρούσσος τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου)
Στη πρόταση του ΕΠΑΜ για τη συμμετοχή του Θηραϊκού λαού στη λειτουργία και διοίκηση του νοσοκομείου μέσω μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή μέσω ενός συνεταιρισμού κατοίκων, με τη παράλληλη συμμετοχή του Δήμου, ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι φοβάται μήπως “πέσει” ο Δήμος έξω και άρα δε κοιτά τέτοιες λύσεις πριν τη τελική πρόταση της ΑΕΜΥ ΑΕ.

2. Ιδιωτικοποίηση καθαριότητας και της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Θήρας (εκτός Οίας - Θηρασιάς)

Έχει ξεκινήσει τη καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου (εκτός Οίας-Θηρασιάς) ο ανάδοχος. Ο Δήμος θα προσλάβει προσωπικό (4 άτομα) για την “Υπηρεσία Πρασίνου” (απόφαση 63/2013) τα οποία δε θα χρησιμοποιηθούν από τον ανάδοχο. Ο Δήμαρχος απέκλεισε την πρόσληψη προσωπικού που θα διατεθεί στον ανάδοχο.
Έγινε επισκευή δύο(2) απορριματοδεκτών συμπίεσης από το Δήμο για να τους χρησιμοποιήσει ο ανάδοχος μαζί με τα υπόλοιπα μηχανήματα του Δήμου που του έχουν παραχωρηθεί με βάση τη σύμβαση.
Ο ανάδοχος χρησιμοποιεί προσωρινά, ως γραφεία,  χώρους του Δήμου Θήρας. Για τους χώρους αυτούς ο Δήμαρχος θα κηρύξει δημοπρασία ενώ στην ερώτηση το αν ο ανάδοχος θα πληρώσει ενοίκιο αναδρομικά, ο Δήμαρχος απάντησε ότι αυτό δε μπορεί να γίνει αλλά θα ζητηθούν από τον ανάδοχο επιπλέον υπηρεσίες.
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον ανάδοχο να πάρει κατοίκους από τη Σαντορίνη ως υπαλλήλους.
Ο Δήμαρχος μας είπε ότι τα χρήματα της ιδιωτικοποίησης έχουν ήδη προϋπολογιστεί από το Δήμο και δε θα γίνει καμία αύξηση των δημοτικών τελών, αντίθετα ερευνά για μείωσή τους.

3. Διαχείριση Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)

Ο Δήμαρχος μας είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ στη 1η θέση επιλογής  (ορυχεία Μεταξά). Θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και στην ερώτηση του ΕΠΑΜ για το ποιος θα αναλάβει το κόστος ανέγερσης της ΟΕΔΑ και για το αν θα μπορέσει να μπει στο ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος δε μπόρεσε να μας απαντήσει με σιγουριά.

4. Ιδιωτικοποίηση Αεροδρομίου Θήρας και πιθανές μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις στο νησί (λιμάνι, ΔΕΥΑΘ κ.α.)

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Θήρας. Δε γνωρίζει για άλλες ιδιωτικοποιήσεις στο νησί ενώ για το θέμα της δημοπρασίας (από το ΕΠΑΜ χαρακτηρίστηκε ιδιωτικοποίηση) του δημοτικού πάρκινγκ Οίας, ο Δήμαρχος ζήτησε εναλλακτική πρόταση. (Σημ.: Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από το ΕΠΑΜ τη Δευτέρα 08/04/2013 και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με απόφασή της, τη Τρίτη 09/04/2013, ακύρωσε τη δημοπρασία, αναφέροντας ότι θα καθορίσει εκ νέου τους όρους του διαγωνισμού και την ημερομηνία διεξαγωγής του)
    
5.  Τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος για το πρόβλημα των νεφροπαθών;

Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος έχει “αναλάβει” τους νεφροπαθείς του νησιού μας.
  
6. Ποια είναι η τελευταία θέση του Δήμου σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond;

Ο Δήμαρχος είχε ήδη τοποθετηθεί δημόσια στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια από το Sea Diamond, οπότε αρκεστήκαμε σε αυτή του τη τοποθέτηση.

7.  Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το Έτος Γαστρονομίας;

Ο Δήμος λαμβάνει χρηματοδότηση 70.000€ από τη Περιφέρεια. Θα δεχθεί χορηγίες από φορείς που αντιπροσωπεύουν τη γαστρονομία (όχι π.χ. κόκα-κόλα αλλά ναι π.χ. ούζο Πλωμάρι), ενώ ο Δήμος θα συμμετέχει με το ποσό των 13.000€

8. Κατάθεση στεφάνου από το ΕΠΑΜ στις εθνικές και τοπικές επετείους
Εξηγήσαμε στον δήμαρχο πως η πρόθεση μας για καταθέσεις στεφανιών σε επετείους έχει μόνο ένα σκοπό, την αφύπνιση και ενθάρρυνση των συμπατριωτών σε αντίσταση κατά της ευρωπαϊκής κατοχής. Μας απάντησε πως θα εξετάσει το αίτημα μας.

Μέτα το τέλος της συνάντησης  επιδώσαμε τα παρακάτω αιτήματα - προτάσεις του ΕΠΑΜ Θήρας στο Δήμαρχο Θήρας:

1.       Οργάνωση ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ των κατοίκων μία φορά το μήνα για θέματα που τους αφορούν και ανακοίνωση των αποφάσεων της στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2.       Καθιέρωση τακτικών δημοψηφισμάτων για θέματα του νησιού.
3.       Όχι άλλα έξοδα για αναψυκτικά, παρελκόμενα και γλυκίσματα στις μελλοντικές εκδηλώσεις του Δήμου. Τα 2000€ για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου να είναι τα τελευταία. Όχι άλλα έξοδα για δεξιώσεις με δημοσιογράφους και λοιπούς στο νησί με τα χρήματα του φορολογουμένων. Να παρέχεται, με τα χρήματα αυτά, δωρεάν ποιοτικό φαγητό στους μαθητές των σχολείων μας με παράλληλη ενημέρωση τους για τη σωστή διατροφή.
4.       Μείωση των Δημοτικών τελών κυρίως για τα οικιακά τιμολόγια και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ). (το έχει κάνει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, ο Δήμος Κοζάνης, ο Δήμος Χανίων).
5.       Επιβολή τέλους κοινόχρηστου χώρου για χρήση εδάφους και υπεδάφους  ώστε η ΔΕΗ να πρέπει να πληρώνει στο δήμο για την τοποθέτηση στύλων ηλεκτροφωτισμού και οι τράπεζες για την τοποθέτηση μηχανημάτων ΑΤΜ (το έχει κάνει ο Δήμος Θάσου).
6.       Μείωση των Δημοτικών τελών σε όσους δημότες κάνουν οικιακή κομποστοποίηση. (το κάνει ο Δήμος Καλαμάτας)
7.       Δημόσια δέσμευση του Δημάρχου ότι δε θα προβεί σε καμία συνεργασία ή οικονομική συναλλαγή με τη Γερμανική κυβέρνηση, με γερμανικό κρατίδιο-δήμο και με τη τρόικα.
8.       Συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία και τοποθέτηση αντιγράφων αγαλμάτων και τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Εκτός από τα  επιδιωκόμενα αποτελέσματα της συνάντησης, μας ενδιέφερε να δείξουμε παντού πως δεν πρέπει να διστάζουμε, αλλά να επεμβαίνουμε σε κάθε θέμα, σε ζητήματα χαμηλής αλλά και υψηλής πολιτικής αν χρειάζεται, βασιζόμενοι πάντα στα προτάγματα του ΕΠΑΜ και φυσικά στις δυνάμεις μας. Αυτό είναι το καθήκον του ΠΟΛΙΤΗ – ΟΠΛΙΤΗ.

Θήρα, 14/04/2013
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) Θήρας