Σάββατο, Μαρτίου 22, 2008

Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια

  • Στο 8% τις καθορίζει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα την παραπέρα απελευθέρωση των συγκοινωνιών

  • Νέα τρελά κέρδη στους ακτοπλόους εφοπλιστές εξασφαλίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η πολιτική της - συνέχεια αυτής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - είναι καθαρά ταξική, επιθετική και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους σε στεριά και θάλασσα. Χτες δημοσιοποιήθηκε απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, η οποία προβλέπει αυξήσεις 8% στα εισιτήρια επιβατών και ναύλα οχημάτων από την 1η Μάη, ενώ με δεύτερη υπουργική απόφαση «απελευθερώνει» και άλλες ακτοπλοϊκές γραμμές, ενισχύοντας παραπέρα την εφοπλιστική ασυδοσία σε βάρος της ακτοπλοΐας.

  • Ειδικότερα προβλέπεται ότι: «Καθορίζονται οι νέες ανώτατες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών και οχημάτων σε ποσοστό αύξησης 8% για δύο χρόνια (3,75% για το 2006 και 4,25 τοις εκατό για το 2007)». Δηλαδή δίνει στους εφοπλιστές και... αναδρομικά! Και εξηγεί: «Η τελευταία αύξηση του ναυλολογίου είχε γίνει στις 27 Μαΐου 2005, κατά 6,8%. Η αύξηση του 8% αφορά τα έτη 2006 και 2007, με βάση το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των δύο αυτών χρόνων». Μάλιστα τους εξασφαλίζει ότι κάθε χρόνο θα αυξάνονται τα εισιτήρια αναφέροντας: «Εφεξής οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές θα αναπροσαρμόζονται την 1η Μαΐου κάθε χρόνου, με αρχή το 2009, σε ποσοστό αντίστοιχο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των μηνών Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και θα ανακοινώνονται μέχρι 10 Απριλίου»!

  • Σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές γραμμές, «απελευθερώνει» αυτές των οποίων η σύνδεση εξυπηρετείται από πλοία που ανήκουν σε δύο τουλάχιστον εταιρείες και ο ετήσιος αριθμός διακινούμενων επιβατών είναι άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων ή η σύνδεση εξυπηρετείται από ένα πλοίο και ο ετήσιος αριθμός διακινούμενων επιβατών είναι άνω των τριακοσίων χιλιάδων.

    Το ρεπορτάζ και το κείμενο έγιναν για την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και το φύλλο της Τετάρτης 19 Μαρτίου 2008 - 1η έκδοση Σελίδα 17
    http://www2.rizospastis.gr/page.do?id=9529&publDate=19%2F3%2F2008&direction=&pageNo=17


  • Η κατάσταση όμως είναι ακόμη χειρότερη μιας και πέρα από το θέμα των αυξήσεων «άγονη» κινδυνεύει να μείνει η ακτοπλοϊκή σύνδεση των επιδοτούμενων νησιών του Αιγαίου, αφού οι πλοιοκτήτες τους αντιδρούν στις εξαγγελίες Βουλγαράκη για αυξήσεις στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία κατά 3,75% για το 2006 και 4,25% για το 2007, και αρνούνται να συμμετάσχουν στον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό για την κάλυψη 20 άγονων γραμμών.

    Αναλυτικά η κατάσταση περιγράφεται στο ρεπορτάζ και το κείμενο που δημοσιεύει το http://www.kykladesnews.gr/





    Χωρίς πλοία Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα και Φολέγανδρος;

  • «Μετωπική σύγκρουση» πλοιοκτητών και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βουλγαράκη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς πλοία τα επιδοτούμενα νησιά του Αιγαίου. Οι αυξήσεις στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία κατά 3,75% για το 2006 και 4,25% για το 2007 έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των πλοιοκτητών που αρνούνται να συμμετάσχουν στον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό για την κάλυψη 20 άγονων γραμμών.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας που καλεί τον ΥΕΝΑΝΠ Γιώργο Βουλγαράκη να επανεξετάσει την απόφασή του για την αθροιστική αύξηση του 8%, αν επιθυμεί την βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών εταιριών υπογραμμίζει τα εξής: «Παρά τις υποχρεώσεις που έχουμε ως χώρα απέναντι στην Ε.Ε για την ολική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών της χώρας ο κ. Βουλγαράκης μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψιν του τις ραγδαίες και συνεχιζόμενες αυξήσεις του πετρελαίου ορίζει τους ναύλους των άγονων και επιδοτούμενων γραμμών οι οποίες σημειωτέων, δεν έχουν αυξηθεί από το 2005.

  • Στο διάστημα αυτό υπήρξε μια πρωτοφανής αύξηση όλων των συντελεστών κόστους λειτουργίας των πλοίων, με πρώτες τις τιμές των καυσίμων που το πρώτο δίμηνο τού 2008 είναι αυξημένες κατά 69% σε σχέση με το 2007, ενώ οι λοιποί συντελεστές κόστους έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 7-15%. Η αθροιστική αύξηση τού 8% τού κ. Βουλγαράκη για δύο χρόνια κατά τα οποία επιβαρύνθηκε πολλαπλασίως η λειτουργία του ακτοπλοϊκού πλοίου προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στους πλοιοκτήτες και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες αφού για την σωστή τιμολόγηση τού κρατικού ναυλολογίου πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πέραν του πληθωρισμού και οι αύξηση του πετρελαίου που σήμερα αποτελεί το 60% του κόστους εκμετάλλευσης των πλοίων».

  • Να σημειωθεί ότι τις αντιδράσεις των πλοιοκτητών που εξυπηρετούν χειμώνα-καλοκαίρι, νησιά όπως η Φολέγανδρος, οι Λειψοί, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, Λήμνο, Αϊ Στράτη και άλλα μικρότερα πυροδότησε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι ο υπουργός καθόρισε τις τιμές του ναυλολογίου των επιδοτούμενων πλοίων τους, τονίζοντας μάλιστα ότι οι αυξήσεις του 3,75% και 4,25% που θα ισχύσουν από 1η Μαΐου για όλες τις μη απελευθερωμένες γραμμές είναι στα όρια τού πληθωρισμού.

  • Όπως δήλωσε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της Σαντορίνης, Ηλίας Μάινας στην εκδήλωση της εταιρίας μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι η συγκοινωνία. «Πόσα κλικ - στο διαδίκτυο – να κάνουμε και πόσα εισιτήρια να κλείσουμε όταν ο επισκέπτης κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο στην Σαντορίνη θέλει να βρεθεί στην Αμοργό και δεν υπάρχει η σωστή συγκοινωνία, πως θα πάει σε αυτό που επιθυμεί, που λέγεται Σίκινος, Φολέγανδρος και τα λοιπά».


Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2008

  • Στην ενεργοποίηση των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και την ενημέρωση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσανατολίζεται η Επιτροπή Πολιτών που έχει συσταθεί με σκοπό την απάντληση των καυσίμων και την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond από τον βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Επιτροπής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ανακίνηση του θέματος σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο θα βοηθήσει στην επίλυσή του. Σε ότι αφορά την ενημέρωση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διερευνηθεί το εάν είναι δυνατή η συνδρομή της ΕΕ στην υπόθεση.

  • Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη, φάκελος που περιέχει την αλληλογραφία, έγγραφα καθώς και πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση του ναυαγίου στην Σαντορίνη έχει σταλεί και μελετάται από το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος αναμένεται να ανακινήσει το θέμα.

  • Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στην Σαντορίνη ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, προσκεκλημένος από το Επαρχείο Θήρας προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο βοήθειας της χώρας μας από την ΕΕ.


  • Την στήριξή της στην Επιτροπή Πολιτών για την υπόθεση του Sea Diamond εξέφρασε χθές στην Γενική της Συνέλευση η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας.
    Στην Γενική Συνέλευση συζητήθηκε το θέμα του site που δημιούργησε η Ένωση για την προβολή των δραστηριοτήτων της. Στο : μπορείτε να ενημερωθείτε για τετράποδα -κι όχι μόνο στην συνέχεια- που διατίθενται για υιοθεσία καθώς και για ειδικές προσφορές για τα μέλη της Ένωσης.


  • Νησιώτικο αεράκι φύσηξε την Τρίτη στην αίθουσα «Όμηρος» του ξενοδοχείου Τιτάνια, στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τα προβλήματα στις μετακινήσεις από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όλοι οι φίλοι του portal ήταν εκεί, στην επίσημη παρουσίαση των διαδικτυακών δράσεων του www.kykladesnews.gr , www.click2travel.gr και www.nisiashop.gr
    Μαρία Τζομπανάκη, Ευθύμιος Λέκκας, Σταμάτης Μαλέλης, Αντώνης Δελατόλλας, Ανδρέας Δούκισσας πήραν το λόγο και με τις ομιλίες τους παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις για τις Κυκλάδες, το περιβάλλον τους, τον τουρισμό τους, την επιχειρηματικότητα τους και το μέλλον τους...
    Αναλυτικά για την εκδήλωση, αλλά και για την λειτουργία και τις δυνατότητες του portal μπορείτε να ενημερωθείτε στο: http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=7501





  • 25η Μαρτίου εν όψει και σύμφωνα με τον καθιερωμένο προγραμματισμό,
    στην Οία την Τρίτη 25 Μαρτίου θα τελεστεί πρωινή Θεία Λειτουργία στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Φοινικιά, ενώ μετά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πανήγυρη, ενώ στα Φηρά στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η
    παρέλαση ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση του Δήμου Θήρας στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

  • Την ταινία «Σεράγεβο σ' αγαπώ» θα προβάλει αύριο Σάββατο 22 Μαρτίου η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας. Η ιστορία που περιγράφεται είναι αληθινή και αναφέρεται σε μία μητέρα που μεγαλώνει τη 12χρονη κόρη της στο μεταπολεμικό Σεράγεβο, με τις πληγές από τον πρόσφατο πόλεμο να επηρεάζουν και να καθορίζουν τη ζωή τους. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο προάστιο Γκορμπαβίτσα του σημερινού Σεράγεβο, όπου βιάστηκαν δεκάδες γυναίκες κατά τη διάρκεια του πολέμου, δίνοντας μια σφαιρική εικόνα για τη ζωή εκείνων των χρόνων.


  • Την ελληνική κωμωδία «Μόλις χώρισα προβάλλει το Cine Villagio στο Καμάρι. Πρόκειται για ελληνική κωμωδία με τους Γιάννης Τσιμιτσέλη και Ζέτα Μακρυπούλια. Ώρες προβολών: 20:20 και 22:30.


  • Ανοίγει και πάλι από την 1η Μαΐου το Αρχοντικό Αργυρού στη Μεσαριά και θα παραμείνει ανοικτό έως τις 30 Οκτωβρίου.
    Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα νεώτερα μνημεία του νησιού που συνδυάζει τη θηραϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική με στοιχεία νεοκλασικισμού. Το 1997 το Αρχοντικό Αργυρού τιμήθηκε με το βραβείο της Europa Nostra ως μνημείο διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο μουσείο θα γίνονται καθημερινά επισκέψεις με ξενάγηση. (είδηση από το newsletter nea@santorini.net)

  • Την Κυριακή 23 Μαρτίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της πρωτοεμφανιζόμενης Ευαγγελίας Σιγάλα. Η έκθεση έχει τίτλο «Ζωγραφίζοντας στην άμμο» και θα διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά 9:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00. Είσοδος ελεύθερη.



  • Ερασιτεχνική έκθεση έργων από γυαλί και καθρέφτη στο Μπελλώνειο
    Έργα της Βάσως Μονέ φτιαγμένα από γυαλί και καθρέφτη θα φιλοξενήσει το Μπελλώνειο Μαρτίου με 3 Απριλίου. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά 10:00 - 14:00 και Τρίτη και Πέμπτη 17:00 - 20:00. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 24 Μαρτίου στο πλαίσιο των μαθητικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη.




Τρίτη, Μαρτίου 18, 2008

  • 17oC αραιή συννεφιά και άνεμοι ΝΝΔ στα 2 bf , οι καιρικές συνθήκες αυτήν την ώρα στη Σαντορίνη,
  • πτώση της θερμοκρασίας και 15oC- 22oC αναμένεται για αύριο ασθενείς βροχές και άνεμοι ΝΔ στα 5 bf η πρόβλεψη για αυριο

  • Έσοδα ρεκόρ αναμένεται να εχει φέτος το Λιμενικό ταμείο Θήρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρός του στην πρόσφατη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στα 3.392.391 ευρώ αναμένεται να φθάσουν τα έσοδα με σημαντικότερες πηγές τα λιμενικά τέλη επιβατών που θα είναι 550.000 ευρώ και τα έσοδα -ρεκόρ φέτος- από τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων που θα αγγίξουν τα 320.000 ευρώ.

  • Την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα καλεί τα μέλη της και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται η Ένωση ζωόφιλων Θήρας στην γενική της συνέλευση.
    Είμαστε η μόνη φωνή που διατηρεί στην επικαιρότητα το θέμα του Sea Diamond
    Δηλώνει ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος καταγγέλλοντας παράλληλα προσπάθεια φίμωσης εις βάρος του, σημειώνοντας παράλληλα πως «καμία άλλη οικολογική οργάνωση και κανένας αρμόδιος κυβερνητικός φορέας δεν ασχολείται με την ενδεχόμενη ρύπανση που μπορεί να προκαλέσει το βυθισμένο πλοίο. Αν μας σταματήσουν και εμάς, τότε το θέμα θα θαφτεί».

  • Ξεχωριστή ημέρα για το www.kykladesnews.gr η αυριανή μιας και στην 1.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ οι συντελεστές του φιλόδοξου εγχειρήματος που στόχο έχει την πολύπλευρη ηλεκτρονική παρουσίαση των νησιών μας αναμένεται να παρουσιάσουν τον κόμβο τους. Πολύ σημαντικό εργαλείο κρίνεται το e-shop http://www.nisiashop.gr/ που αφορά την πώληση προϊόντων από τα ελληνικά Κυκλαδονήσια.

Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2008

  • Στους 16oC η θερμοκρασία, ηλιοφάνεια και άνεμοι νότιοι στα 3 μποφόρ οι συνθήκες που επικρατούν αυτην την στιγμή στην Σαντορίνη. 14- 22 οι θερμοκρασίες αυριο, οι άνεμοι ΝΔ εως 5 μποφόρ

  • Δεν γέμισε το Μπελλώνειο η χθεσινή ομιλία με θέμα τις επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond που διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτών. Απαραίτητη η απάντληση των καυσίμων, περιορισμένες οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

  • Ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτηρίστηκε από το κοινό της η ομιλία και η συζήτηση που έγινε στο Μπελλώνειο με θέμα «ο γονιός σήμερα: έργο δύσκολο αλλά όμορφο».
    Το συμπέρασμα; Ότι η Σαντορίνη έχει ανάγκη από ανάλογες εκδηλώσεις ….


  • Στην διχογνωμία σχετικά με τη χρονολόγηση της έκρηξης του θηραϊκού ηφαιστείου αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της προχθεσινής του ομιλίας στην Αθήνα ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας. Το 1500 λέει η ιστορική το 1600 η εργαστηριακή χρονολόγηση …
    Για περισσότερες πληροφορίες στο http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=7477


  • Η Ένωση ζωόφιλων Θήρας καλεί τα μέλη της και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται στην γενική της συνέλευση που θα γίνει στο Μπελλώνειο την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα.