Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2012

εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την Προώθηση Ιστοσελίδων από το επιμελητήριο Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο του Β’ Κύκλου Εκπαίδευσης 2012, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την Προώθηση Ιστοσελίδων, σκοπός του οποίου είναι να περιγράψει τις δυνατότητες προώθησης εταιρικής παρουσίας μέσα από τεχνικές SEO/SEM (Search Engine Optimization and Search Engine Marketing).

Η συνεχής ενδυνάμωση του ρόλου του Internet στη σημερινή -εγχώρια και διεθνή- αγορά επιτάσσει τη χρήση νέων τεχνικών και μεθόδων για την αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων ή/και των υπηρεσιών μιας επιχείρησης μέσα από μια ευέλικτη και δυναμική διαδικτυακή παρουσία (ιστοσελίδα).

Η γνώση των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των τεχνικών SEO/SEM επιτρέπει στις επιχειρήσεις την είσοδο σε ένα νέο κόσμο υψηλής ανταγωνιστικότητας και παγκόσμιας προβολής, εφοδιάζοντάς τις με τα κατάλληλα εργαλεία για να αναδείξουν την παρουσία τους και να διεκδικήσουν δυναμικά μερίδιο στη μεγάλη αυτή αγορά. 

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες & μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν την εταιρική τους ταυτότητα, σε στελέχη που ασχολούνται με το Marketing, αλλά και σε τεχνικά στελέχη που έχουν την ευθύνη συντήρησης των εταιρικών ιστοσελίδων, ενώ για την  παρακολούθησή του δεν απαιτούνται συγκεκριμένες γνώσεις εκτός από εξοικείωση με τις τεχνολογίες του Internet.

Το σεμινάριο αυτό έχει διάρκεια 15 ωρών και θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου (Παρασκευή 16.00-21.00, Σάββατο 14.00-19.00 & Κυριακή 09.00-14.00) στους χώρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη με «ζωντανή» και διαδραστική παρακολούθηση από τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.

Για περισσότερες πληροφορίες και Αιτήσεις Συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη Δικτυακή Πύλη του Επιμελητήριου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr  ή να απευθύνονται στο Τμήμα Επικοινωνίας & Κατάρτισης (τηλ. 22810 82346, επιλογή 3), καθώς και στα γραφεία των νησιών σε Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο. 

Συριζα Θήρας – πρόσκληση

Με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου μαζικού πολιτικού φορέα που θα ανατρέψει τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο ξεκινάει τη διαδικασία ανάδειξης αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Σαντορίνη καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ιδιαιτέρως τους νέους, να πάρουν μέρος στη γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων (SANTO Wines) στον Πύργο.

Τα θέματα της συνέλευσης είναι:
1. Εκλογή αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
2. Εκλογή μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θήρας

Μέλη μπορούν να εγγραφούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνέλευσης με δικαίωμα του εκλέγειν, όχι όμως και του εκλέγεσθαι (ως αντιπρόσωποι).

Η προσωρινή Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θήρας, που συνεδρίασε για το σκοπό αυτό στις 18-11-2011

απαντήσεις στις αναφορές του βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα

Στην διεύθυνση : http://www.prigas.gr/?p=main μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις απαντήσεις που έλαβε στις πρόσφατες αναφορές του στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας,  σχετικά με την στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, την κάλυψη λειτουργικών εξόδων αφαλατώσεων σε νησιωτικούς Δήμους, τα Εξεταστικά Κέντρα Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ), καθώς και την την χρηματοδότηση από τους Δήμους αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών. 

μειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές από το Πτωχοκομείο Θήρας,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

ΤΟ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΑΛΑΙΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΤΙΣΜΑ ΔΩΜΑΤΙΩΝ, ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ:
1)ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ
2)ΚΤΙΣΙΜΑΤΑ
3)ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
4)ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
5)ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
6)ΜΟΝΩΣΕΙΣ
7)ΔΙΑΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ ΜΕ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ
8)ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
9)ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ  - ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΧΩΡΙΣΤΑ – ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ  ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ ΩΣ 15/12/2012.
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Ή ΤΩΝ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
22860 – 31098 & 31967 ΚΙΝΗΤΟ: 6 97 42 46 516

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ.

συνάντηση Μαχαιρίδη με τον πρέσβη της Ουκρανίας

Με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, κ. Volodymyr Shkurov, συναντήθηκαν χθες το πρωί (Τετάρτη) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και η αντιπεριφεριάρχης τουρισμού, απασχόλησης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Ελευθερία Φτακλάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη συνεργασίας στον τουριστικό τομέα, όπως και η εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας με τα Δωδεκάνησα. 

συνέχιση κοινωνικού διαλόγου από το Υπ. Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης με επιστολή που απέστειλε (22.11) κάλεσε τους προέδρους των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ), να συνεχιστεί ο τριμερής κοινωνικός διάλογος που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 10.30 στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η θεματολογία περιλαμβάνει:
α) την οριστικοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Συμφώνου Δράσης για την απασχόληση των νέων.
β) τις ρυθμίσεις για την οργανωτική ενσωμάτωση μέρους των σημαντικών κοινωνικών δραστηριοτήτων των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔ.
γ) την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας.
δ) την έναρξη του έργου της Απλοποίησης της Εργατικής Νομοθεσίας. 

ανοιχτή και δημόσια επιστολή προς τους εργαζόμενους στη ΔΟΥ Θήρας από το ΕΠΑΜ Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,
  
Συμπολίτη εργαζόμενε στις εφορίες, εφοριακέ,
Ήσουν ο πρώτος, που πριν δυόμισι χρόνια ενοχοποιήθηκες από τους τότε κυβερνώντες  για το χρέος που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία 35 χρόνια. Μαζί σου και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε είπαν τεμπέλη, υψηλά αμειβόμενο, διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο. Και σου έκοψαν επιδόματα , μισθούς, αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης σου, υποβίβασαν τις παροχές υγείας που χρόνια πλήρωνες, σε αναγκάζουν να περιμένεις εβδομάδες ή και μήνες  για να πας σε έναν γιατρό και σε «θεραπεύουν» με γενόσημα φάρμακα.
Μετά από εσένα στοχοποίησαν τον στρατιωτικό, τον ελεύθερο επαγγελματία τον μεροκαματιάρη μικρομεσαίο. Φόρτωσαν όλους τους εργαζόμενους με  φόρους, χαράτσια, έκτακτες εισφορές. ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΒΡΟΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, να τους τα μαζέψεις δηλαδή (όπως έχεις καθήκον, λένε). Έβαλαν το ένα θύμα των πολιτικών επιλογών τους  απέναντι στο άλλο τους θύμα, τον κόσμο.

Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε στην σελίδα του κόμματος στην διεύθυνση : ΕΠΑΜ Θήρας: http://epamthiras.blogspot.gr/

ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΕΠΑΜ : www.epamhellas.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.  info@epam-hellas.gr 

Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2012

εκπαιδευτική επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Σαντορίνη


Στα πλαίσια του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 -18 Νοεμβρίου στην Σαντορίνη “άσκηση υπαίθρου” υπό την εποπτεία ομάδας καθηγητών του τμήματος.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους οι φοιτητές επισκέφθηκαν πολλά σημεία των πρανών της καλντέρας καθώς και τα νησιά του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης, ενώ τα απογεύματα παρακολούθησαν ομιλίες και διαλέξεις των καθηγητών τους που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της Πνευματικής Εστίας Πύργου.

Η διοργάνωση της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Παρασκευής Νομικού.

ασθενής σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.8R, που έγινε ελαφρώς αισθητή από τους κατοίκους του νησιού, πραγματοποιήθηκε στις 11:35 το πρωί της Πέμπτης 22.11. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 17 χλμ Βορειοανατολικά της Σαντορίνης σε εστιακό βάθος 5 Km από την επιφάνεια της θάλασσας.

ικανοποίηση Περιφερειάρχη για τους πρόσθετους πόρους από το Υπουργείο Εργασίας

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης για τους πρόσθετους πόρους που εξασφαλίστηκαν για το Νότιο Αιγαίο και αφορούν στη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με τη στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού των νησιών μας.
Δράσεις και προγράμματα που είχε καταστεί αδύνατη η περαιτέρω χρηματοδότησή τους, λόγω της ένταξης της Περιφέρειάς μας (όπως και της Στερεάς Ελλάδας) στο Στόχο 2 των ευρωπαϊκών περιφερειών με «υψηλό ΑΕΠ» και με κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου.

«Αυτός ο στατιστικός παραλογισμός στοίχισε και στοιχίζει στην Περιφέρειά μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος εκτιμά ότι με τους πόρους που εξασφαλίστηκαν, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, «θα είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε προγράμματα που απευθύνονται στους ανέργους και σε τόσους άλλους που πλήττονται από την οικονομική κρίση στα νησιά μας».

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να επωφεληθεί από τα παρακάτω προγράμματα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση:

- Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, μέσα από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους.
- Κατάρτιση ανέργων στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας.
- Εθνικό Δίκτυο άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, μέσω Κοινωνικών Δομών όπως: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων κ.α.
- Διαθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης, μέσα από δράσεις κατάρτισης - επανακατάρτισης του προσωπικού, συμβουλευτικής κ.α., από τις οποίες προβλέπεται να ωφεληθούν εκατοντάδες επιχειρήσεις.
- Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων ανέργων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, καλύπτοντας συμπληρωματικά διαφορετικές ανάγκες τους.
- Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, από τα οποία προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 3.000 άνεργοι, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και θα τοποθετούνται σε θέσεις εργασίας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού όλης της χώρας. 

σε Στουτγάρδη και Βερολίνο οι Περιφερειάρχες, στην αποστολή και ο κ. Μαχαιρίδης

Τριήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη σε Στουτγάρδη και Βερολίνο πραγματοποιούν από χθες (Τετάρτη) Περιφερειάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Γιάννη Σγουρό.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες των δύο πόλεων, όπως τον Δρα Wolfgang Schuster, Δήμαρχο Στουτγάρδης και Πρόεδρο του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και Εκπροσώπων της Κυβέρνησης του Ομόσπονδου Κρατιδίου Βάδης – Βυρτεμβέργης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες των δύο πόλεων, όπως τον Δρα Wolfgang Schuster, Δήμαρχο Στουτγάρδης και Πρόεδρο του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και Εκπροσώπων της Κυβέρνησης του Ομόσπονδου Κρατιδίου Βάδης – Βυρτεμβέργης.


Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και στις δράσεις των Περιφερειών, όπως η ενεργειακή οικονομία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διαχείριση λυμάτων, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η κατάρτιση και η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες από την αυτοδιοίκηση, διαχείριση νοσοκομειακών δομών κλπ. ενώ θα επισκεφθούν την Άνω και Κάτω Βουλή και την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο.
Ξενάγηση στο κτίριο του Κοινοβουλίου παρουσία του Hans – Joachim Fuchtel, Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. 

οι Κυκλάδες πιο κοντά στον καθορισμό και την οριοθέτηση δημοσίων εκτάσεων, με την συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της περιφέρειας με την Κτηματολόγιο Α.Ε.

Με στόχο  την αξιοποίηση των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η “Κτηματολόγιο Α.Ε.”, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γεώργιος Πουσσαίος  συναντήθηκαν (21.11) με τον πρόεδρο της εταιρείας,  Απόστολο Αρβανίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Α.Δ. Α.  και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου  έχουν  υπογράψει μεταξύ τους Προγραμματική Σύμβαση με στόχο την αξιοποίηση του υλικού του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης της Ελλάδος) και του Εθνικού Κτηματολογίου με τη σύμπραξη των αρμόδιων Υπουργείων.

Συμφωνήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε θα παρέχει δωρεάν  ψηφιακό υλικό (ψηφιακοί ορθοφωτοχάρτες), ώστε αυτό να αξιοποιηθεί για να επισπευσθεί ο καθορισμός και η οριοθέτηση δασικών εκτάσεων, ρεμάτων, αιγιαλού, παραλίας, όχθης κλπ.

Το σημαντικό αυτό έργο, που θα γίνει και με τη σύμπραξη των υπουργείων Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ και Πολιτισμού, έχει στόχο την μείωση του χρόνου αδειοδοτήσεων κάτι το οποίο θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στο νησιωτικό χώρο βοηθώντας παράλληλα στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, θα διευκολυνθεί η υλοποίηση των ενταγμένων έργων στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων που έως σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, «μπλέκουν» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς απαιτούνται χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, όπως στην περίπτωση των αφαλατώσεων ή των παραδοσιακών οικισμών.

Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων συνεχίζεται σε πολύ καλό κλίμα, γεγονός που φαίνεται και μέσα από την κοινή δήλωση της Γενικής Γραμματέως και του   Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων: “με δεδομένη τη συνεργασία, έχει πλέον εμπεδωθεί ότι κάθε δυσκολία μπορεί να καμφθεί και να ξεπεραστεί με συντονισμένες ενέργειες”.

Αύριο το μεσημέρι η κα Καλογήρου και ο κ. Πουσσαίος θα πραγματοποιήσουν, για το ίδιο θέμα, διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Αβραάμ Γούναρη και τον Γενικό Γραμματέα Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ,  κ. Κωνσταντίνο Τριάντη.

εκδήλωση-τηλεοπτική εκπομπή στην έδρα της Ε.Ε. με θέμα: "Το Μέλλον της Ευρώπης"

Η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει εκδήλωση-τηλεοπτική εκπομπή με θέμα: "Το Μέλλον της Ευρώπης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 26 Νοεμβρίου 2012 (19.30 - 20.30).

Θα συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές: Δημήτρης Δρούτσας, Γιώργος Παπανικολάου και Νίκος Χρυσόγελος. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή ενημερωτική επίσκεψη μαθητών του Ελληνικού Α΄ Λυκείου της Φρανκφούρτης καλεσμένων του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Δρούτσα. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά  από το διαδίκτυο στην διεύθυνση http://www.filothea.com/sd/mathites26112012

Οι πολίτες που επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα θα μπορούν μέσω e-mail ή τηλεφωνικά στους αριθμούς που θα εμφανίζονται στις οθόνες των υπολογιστών τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

να επιστρέψει στον ΕΟΠΥΥ η υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού με γιατρούς ζητούν βουλευτές του Συριζα

Στη συνεδρίαση της «Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση της Κοινωνικής Ασφάλισης» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσαν το θέμα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για τηλεφωνικό κλείσιμο των ραντεβού τους με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέφεραν ότι μετά την ανάθεση αυτής της υπηρεσίας σε ιδιωτικές εταιρείες έχει αυξηθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και κυρίως το κόστος της τηλεφωνικής κλήσης τους που μπορεί να φτάσει μέχρι 6 ευρώ για τον καθένα ή και σε διπλάσιο ποσό όταν πρόκειται για δυο μέλη της ίδιας οικογένειας. Επίσης, υπογράμμισαν ότι αποτελεί πρόκληση αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες να διαφημίζουν αυτή την υπηρεσία, ακόμα και τηλεοπτικά, ουσιαστικά με δαπάνες των ίδιων των ασφαλισμένων.

αναφορά του Συριζα για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται από το 2013 στους δήμους

Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής καθώς και στον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα την «Άσκηση αρμοδιοτήτων του Ν.3852/2010, που μεταφέρονται το 2013 στους Δήμους του Νομού Κυκλάδων» κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.
Στην αναφορά του καταθέτει και την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου-Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων, με θέμα τις 131 αρμοδιότητες, οι οποίες μεταφέρονται το 2013 στους Δήμους του Νομού Κυκλάδων.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και η δραματική μείωση των πόρων που διατίθενται για την άσκηση των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων, καθιστούν αδύνατη την ανάληψή των αρμοδιοτήτων αυτών από τους δήμους. 

Ενώ, ως προς την απάντηση,

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Αναφορά (αρ.πρωτ. 1056/25-10-2012) που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής  Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με θέμα την άσκηση αρμοδιοτήτων του Ν. 3852/2010, που μεταφέρονται το 2013 στους Δήμους των Κυκλάδων.
Το υπουργείο  απαντά ότι «επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα …προκειμένου η μεταφορά των αρμοδιοτήτων να συνάδει με τη συνταγματική επιταγή τήρησης των προϋποθέσεων της ταυτόχρονης μεταφοράς οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού...» και παρακάτω ότι «…συναφώς με τα ανωτέρω, ….για την αποτελεσματική άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν από 1/1/2013 οι Δήμοι της χώρας, ιδιαίτερη χρησιμότητα αποκτά η σύναψη συμβάσεων ευέλικτων εθελοντικών μορφών διαδημοτικής συνεργασίας….» και συνεχίζει «….το υπουργείο θα είναι αρωγός στην υλοποίηση του θεσμού της διαδημοτικής συνεργασίας…»

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το όλο θέμα το παραπέμπει στη διαδημοτική συνεργασία, παρακάμπτοντας βεβαίως το γεγονός ότι, αφενός μεν η κατάσταση των Δήμων των μικρών νησιών είναι δραματική, αφού στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε έναν και μοναδικό υπάλληλο και αφετέρου ότι και οι μεγαλύτεροι Δήμοι, ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης, ότι καλύπτουν ήδη ανάγκες όμορων νησιών και ότι οι μελλοντικές αρμοδιότητες δεν πρόκειται, με δεδομένο το ελάχιστο προσωπικό, να ασκηθούν.

Επιπλέον, μετά τα εξοντωτικά μέτρα με τις διαθεσιμότητες, βάσει των οποίων ωθούνται χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι στην εργασιακή έξοδο, οι εξαιρέσεις για τις προσλήψεις στους νησιωτικούς Δήμους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 3, που υπόκεινται ούτως ή άλλως στον κανόνα 1 προς 5, εκ των πραγμάτων αποτελούν τουλάχιστον κοροϊδία, μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που καλούνται να καλύψουν.

Σε ό,τι δε αφορά τη χρηματοδότηση, είναι ήδη γνωστές οι περικοπές που υπέστησαν οι ΟΤΑ κατά 60 % σε σχέση με τους θεσμοθετημένους πόρους, ενώ με τα τελευταία μέτρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στερηθεί επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό ότι τα πρόσφατα μέτρα δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στους νησιωτικούς Δήμους. Ο στόχος προφανής: Σημαντικές αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, ενέργεια, δομές προς ευπαθείς ομάδες κ.ά., να περάσουν σταδιακά σε ιδιωτικά συμφέροντα, συμπληρώνοντας το πάζλ του ξεπουλήματος με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στους περίφημους «επενδυτές». 

ερώτηση Συριζα για την διατήρηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπαλλήλους των Κυκλάδων

Με ερώτησή του στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο βουλευτής των Κυκλάδων του Συριζα ρωτά και αιτήται την διατήρηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπαλλήλους των Κυκλάδων.

Με την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ48/51/οικ.13129/07-6-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία και εστάλη στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, επιχειρήθηκε ο επαναπροσδιορισμός των περιοχών που συγκαταλέγονται στις “απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές” και στις οποίες οι υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν το ποσό των 100 ευρώ μεικτά μηνιαίως, “προκειμένου να μην δημιουργούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης υπαλλήλων που υπηρετούν σε περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά”, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο.

Η γνωστοποίηση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, με τη μορφή μάλιστα του επείγοντος και επί  υπηρεσιακής κυβέρνησης, ξεσήκωσε -και δικαίως- θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και των συλλόγων υπαλλήλων που υπηρετούν στις Κυκλάδες.

Σε μια εποχή που οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των περικοπών, και αποτελούν μαζί με τις συντάξεις τις βασικές “πηγές” άντλησης πόρων για τη λεγόμενη δημοσιονομική αναδιάρθρωση και εξυγίανση, την ίδια στιγμή που μεγάλη μερίδα επώνυμων και μη συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, να κερδοσκοπούν και να συμμετέχουν ατιμωρητί σε πάρτι διαπλοκής και διαφθοράς, είναι προφανές πως επιχειρήματα που αφορούν την άρση ανισοτήτων, κλπ, αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με καχυποψία.

Ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων, που η απουσία εδαφικής συνοχής, η ελλιπέστατη -κάποιες φορές ανύπαρκτη- πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η αραιή και ακριβή ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ τους αλλά και με την Αθήνα, το σημαντικά υψηλότερο κόστος διαβίωσης, το ζήτημα της ανισότητας των κατοίκων αλλά και των υπηρετούντων σε αυτά, συγκρινόμενων με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι δεδομένο, γεγονός που γίνεται εντονότερο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Επειδή, τα νησιά των Κυκλάδων, στο σύνολό τους, πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο, όπως: “να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αστικά κέντρα, σε συνδυασμό και με συνθήκες δύσκολης πρόσβασης σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) ή υφίστανται άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες (π.χ. Υψόμετρο). Ειδικότερα για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται σε νησιά, ... κριτήριο θα αποτελέσει τόσο η δυσχέρεια πρόσβασης λόγω μη ύπαρξης συχνών δρομολογίων πλοίων όσο και άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες.
Επειδή, κατά γενική διαπίστωση, υπάρχει δραματική υποστελέχωση καίριων υπηρεσιών που αφορούν τόσο την ίδια τη λειτουργία της διοικητικής μηχανής όσο και τους βασικούς θεσμούς -υγεία, παιδεία, πρόνοια- ενώ υπάρχει συνεχής διαρροή υπαλληλικού προσωπικού προς τις γενέτειρες τους, λόγω της αδυναμίας -με ολοένα μειούμενες αποδοχές- να ανταπεξέλθουν στο -ολοένα αυξανόμενο- κόστος διαβίωσης στο νησί.

Επειδή, η πιθανή διακοπή χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου ή προβληματικής περιοχής, θα καθιστούσε πραγματικά ακόμα πιο προβληματική τη διαβίωση των υπαλλήλων στα νησιά,  ενώ θα συνιστούσε ακόμη ένα αντι-κίνητρο για όσους θα ήθελαν να επιλέξουν -μέσω διορισμού, μετάθεσης, απόσπασης ή μετάταξης- να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην περιφέρεια, συνεισφέροντας στην συνεχώς επαγγελλόμενη περιφερειακή ανάπτυξη.

Επειδή, παρά το γεγονός ότι η νησιωτικότητα είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά, υπάρχει ουσιαστικά απουσία πολιτικών για τη στήριξη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη διεύρυνση, την ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των απαιτούμενων υποδομών και υπηρεσιών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μην αποκλειστεί κανένα νησί των Κυκλάδων από τις προβλεπόμενες περιοχές χορήγησης του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθόριων;
Εάν προτίθενται, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω παραμέτρων, και με στόχο την στήριξη της απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων στα νησιά, και δεδομένου ότι ο όρος “παραμεθόριος ή απομακρυσμένη περιοχή” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποια νησιά των Κυκλάδων, να εξετάσουν την δυνατότητα μετονομασίας του σχετικού επιδόματος σε “επίδομα νησιωτικότητας” και ενσωμάτωσης του στις βασικές αποδοχές των υπηρετούντων στα νησιά δημοσίων υπαλλήλων; 

Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2012

την ακύρωση της απόφασης της κατάργησης - συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ. ζητά ο Δήμος Θήρας μαζί με άλλους 14 νησιωτικούς δήμους

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας προσπαθώντας να ακυρώσει αποφάσεις, που καταργούν κρατικές δομές εξυπηρέτησης των πολιτών, ως είχε προαναγγείλει προσφεύγει στο ΣτΕ.
Για πληρέστερη ενημέρωση σας παραθέτουμε άρθρο της 19ης Νοεμβρίου 2012, το οποίο αφορά τις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου μας με 14 άλλους νησιωτικούς Δήμους της χώρας μας, για τη ακύρωση της απόφασης της κατάργησης - συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ.  :

Κατά της συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ. προσφεύγουν 15 νησιωτικοί δήμοι στο ΣτΕ 
Δέκα πέντε νησιωτικοί  Δήμοι, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και στο Σύνταγμα, αλλά και ως παράνομη η από 19.10.2012 υπουργική απόφαση με την οποία ανακαλείται η λειτουργία ή επέρχεται η συγχώνευση ορισμένων Δ.Ο.Υ. ανά την Ελλάδα. 
Ειδικότερα, οι Δήμοι υπογραμμίζουν ότι η υπουργική απόφαση με την οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται Δ.Ο.Υ. είναι αντίθετοι σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως τα άρθρα 4, 25, 101 και 106.
Αρχικά υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος για παρόμοια θέματα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. 
Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) και της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), αλλά και το άρθρο 106 του συνταγματικού χάρτη για την προστασία του γενικού συμφέροντος. 
Παράλληλα, τονίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος το οποίο προστατεύει τη «νησιωτικότητα». 
Και αυτό, γιατί υπάρχουν δυσκολίες στις μετακινήσεις των κατοίκων των νησιών, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν έντονα προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων και οι πολίτες μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, ενώ θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανυκτερεύουν σε άλλα νησιά, εάν δεν ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους με τη Δ.Ο.Υ., ή εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν (απαγορευτικό απόπλου). 
Σε άλλο σημείο των προσφυγών τονίζουν ότι με τη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ., επέρχεται επιδείνωση της καθημερινότητας των φορολογουμένων πολιτών και θα πληγεί ακόμη περισσότερο η οικονομική ζωή των νησιών, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» πολλών από αυτές.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι η απομάκρυνση των Δ.Ο.Υ. επιτείνει αντί να θεραπεύει «τις πασίγνωστες αδυναμίες αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής». 
Σ' αυτό προστίθεται και ο πολλαπλασιασμός των εξωχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται τελευταία στον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων σε νησιωτικές περιοχές. 
Η συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες των πολιτών των νησιών, υπογραμμίζεται στις προσφυγές. 
Όμως, η συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. παραβιάζει και το άρθρο 170 της ενοποιημένης συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Το επίμαχο Ευρωπαϊκό άρθρο αναφέρει ότι «στα πλαίσια συστήματος ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών η δράση της Ένωσης αποσκοπεί στην προώθηση της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των εθνικών δικτύων, καθώς και της πρόσβασης στα δίκτυα αυτά και λαμβάνει ειδικότερα υπόψη την ανάγκη να συνδεθούν οι νησιωτικές, οι μεσόγειες και οι περιφερειακές περιοχές με τις κεντρικές περιοχές της Ένωσης». 
Οι 15 Δήμοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είναι της Καλύμνου, Θήρας, 'Ανδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Λέρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Ληψών, Πάτμου, Λέσβου και Λήμνου. 

επιπλέον χρηματοδότηση εξασφάλισε το Υπουργείο Εργασίας για τις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας

Επιπλέον χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Δικτύων για την υλοποίηση δράσεων, από τις οποίες θα ωφεληθούν άνεργοι και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. 

Συγκεκριμένα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση, με τους περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Κλέαρχο Περγαντά και Ιωάννη Μαχαιρίδη, τις γενικές γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γερακούδη Καλλιόπη (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος), Καλογήρου Χριστιάνα (Αιγαίου), τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Σπιλάνη Ιωάννη και τη γενική γραμματέα Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κυρία Αννας Δαλλαπόρτα,  ο υπουργός παρουσίασε προτάσεις επίλυσής του προβλήματος χρηματοδότησης που είχε ανακύψει για τις δύο Περιφέρειες λόγω της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης «Με επίμονες προσπάθειες καταφέραμε να ξεπεράσουμε το «σκόπελο» του «Στόχου 2» που δημιουργεί αρρυθμίες αλλά κυρίως σημαντικές ανισότητες στις δύο αυτές περιφέρειες της χώρας καθώς πολύ σημαντικά κοινωνικά προγράμματα και δράσεις είχαν αδυναμία υλοποίησης και χρηματοδότησης. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μπορέσαμε μετά από πολλά χρόνια να επιλύσουμε τα όποια εμπόδια με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των δύο περιφερειών να γίνει κανονικά. Η παρέμβαση αυτή θα ωφελήσει χιλιάδες ανέργους και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ισότιμα με την υπόλοιπη Ελλάδα»

Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη χρηματοδότηση των αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα ήταν επιτακτική καθώς οι πόροι που διατίθενται σε αυτές τις περιφέρειες, για την περίοδο 2007-2013, ήταν καθορισμένοι και εξαρχής περιορισμένοι από σχετικό Κανονισμό (EK) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι δύο αυτές περιφέρειες κατατάσσονται στην κατηγορία των περιφερειών με κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου.

Επίσης, με μία σειρά ενεργειών εξορθολογισμού της διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων  έργων, μέσα από τροποποίηση των εκχωρημένων και ανενεργών έργων καθώς και με τεχνικές διευθετήσεις δράσεων του ΟΑΕΔ, εξοικονομήθηκαν πόροι ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Με τη λύση που βρέθηκε, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των  παρακάτω δράσεων:
-           Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, από τα οποία προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 3.000 άνεργοι, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και θα τοποθετούνται σε θέσεις εργασίας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού όλης της χώρας.
-           Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για περίπου 1.224 ανέργους, μέσα από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους.
-           Κατάρτιση 1.900 ανέργων στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας. 
-           Κατάρτιση & υποχρεωτική απασχόληση 100 ανέργων σε ορυχεία και λατομεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και εξελίξεις των κλάδων τους άνεργοι τεχνίτες και διπλωματούχοι μηχανικοί του μεταλλευτικού κλάδου και αυτού της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
-           Εθνικό Δίκτυο άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, μέσω 15 Κοινωνικών Δομών όπως: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων κ.α.
-           Διαθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης, μέσα από δράσεις κατάρτισης/επανακατάρτισης του προσωπικού, συμβουλευτικής κ.α., από τις οποίες προβλέπεται να ωφεληθούν 650 επιχειρήσεις.
-           Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας 565 ανέργων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, καλύπτοντας συμπληρωματικά διαφορετικές ανάγκες τους.  

“νέα εποχή για τα νησιά” για την συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου (19.11)

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου  

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2912 πραγματοποιήθηκε η  Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο και στη Ρόδο, μέσω τηλεδιάσκεψης.
- Τα μέλη του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης καταψήφισαν την «Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου Βελτίωση – Συντήρηση Οδικού Δικτύου Νάξου» επειδή εισήχθη το θέμα προς συζήτηση και έγκριση 14 μήνες μετά τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του έργου αν και η σχετική αίτηση του αναδόχου είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια από τις 26-8-2012!!!
«Θεωρούμε ότι η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και εγείρει ερωτηματικά γιατί το έργο παραμένει ΄΄ανοιχτό΄΄ μεγάλο χρονικό διάστημα σε άγνοια της Οικονομικής Επιτροπής».
-Επίσης ψήφισαν «λευκό» στην « Έγκριση οικονομικών προσφορών και απευθείας ανάθεση έργου-παροχή υπηρεσίας για την οργάνωση και ταξινόμηση εκθεμάτων και επίβλεψη στησίματος Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου και εξωτερικού χώρου, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ» γιατί ανατίθεται μουσειολογική μελέτη με απευθείας ανάθεση σε ελεύθερο επαγγελματία αρχιτέκτονα-μηχανικό, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για την επιστημονική του επάρκεια στο ειδικότερο γνωστικό αντικείμενο.
Και τέλος ψήφισαν επίσης λευκό για την έγκριση διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης για την υλοποίηση δράσεων και παραδοτέων του έργου HYBRID PARKS  καθώς και τα πρακτικά κλήρωσης μελών επιτροπής αξιολόγησης προσφορών και παρακολούθησης – παραλαβής έργου του παραπάνω διαγωνισμού» γιατί παρόλο που υπάρχει συμφωνία για τη μελέτη ωστόσο έπρεπε να ανατεθεί στην εταιρία της ΠΝΑ στη Ρόδο του ¨Ενεργειακού Γραφείου Α.Ε.» και έτσι θα υπήρχε εξοικονόμηση 55.000 ευρώ. 

Ν. Συρμαλένιος για την ανάγκη ενίσχυσης του αστυνομικού προσωπικού των Α.Τ. των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με θέμα την «Ενίσχυση-επάνδρωση με Αστυνομικό Προσωπικό» στην οποία παρατίθενται τα ποσοστά  σε ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα αστυνομικά τμήματα των Κυκλάδων ενώ τονίζεται ότι «η οργανική δύναμη των [εν λόγω] υπηρεσιών υπολογίστηκε […] με γνώμονα κυρίως τον πληθυσμό και τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του 1980».

Σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων προς τον αρμόδιο Υπουργό,

Η Ε.Α.Υ. Κυκλάδων σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής έχει την υποχρέωση να επανέλθει και να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των Κυκλάδων με Αστυνομικό προσωπικό, διότι με την προγενέστερη εισήγηση - παράκλησή μας για πραγματική ενίσχυση προφανώς δεν εισακουστήκαμε μιας και με τις έκτακτες μεταθέσεις «ενισχυθήκαμε» μόνο με έξι (6) Αστυνομικούς.

Επαληθεύεται έτσι για ακόμη μία φορά η άποψη «περί Κράτους των Αθηνών» και ουσιαστικά καταργούνται στην πράξη οι εξαγγελίες της παρούσας Κυβέρνησης και του ιδίου του Πρωθυπουργού προσωπικά, για στήριξη του τουρισμού που είναι η  βαριά βιομηχανία της Χώρας, καθότι ως γνωστό, οι Κυκλάδες είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της Χώρας και η ανεπαρκής αστυνόμευση σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή καθιστά το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό, συγκριτικά με άλλες Χώρες.

Υπενθυμίζουμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων έχει στη εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει εικοσιτέσσερα (24) κατοικημένα νησιά [εκ των οποίων σε τρία από αυτά δεν υπάρχει μόνιμη Αστυνομική παρουσία] στα οποία λειτουργούν έντεκα (11) Αστυνομικά Τμήματα, ένα (1) Τμήμα Ασφαλείας  και δεκατέσσερις (14) Αστυνομικοί Σταθμοί.

Από την μέχρι τώρα σταθερή πολιτική εγκατάλειψης, που με λύπη μας διαπιστώνουμε για μια ακόμη χρονιά, οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων παρουσιάζουν ελλείψεις στο αστυνομικό προσωπικό σε ποσοστό της τάξεως του 30% συνολικά και συγκεκριμένα για τα παρακάτω Αστυνομικά Τμήματα καταγράφονται τα παρακάτω ποσοστά σε ελλείψεις προσωπικού :
α)         Α.Τ. ΜΥΚΟΝΟΥ       24%    
β)         Α.Τ. ΠΑΡΟΥ   25%
γ)         Α.Τ. ΤΗΝΟΥ  48%
δ)         Α.Τ. ΙΟΥ         42%
ε)         Α.Τ. ΚΕΑΣ      50%
στ)       Α.Τ. ΜΗΛΟΥ 43%
ζ)         Α.Τ. ΑΝΔΡΟΥ            42%
η)         Α.Τ. ΘΗΡΑΣ   13%
θ)         Α.Τ. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 42%
ι)          Τ.Α. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 14%

Επισημαίνεται ότι η οργανική δύναμη των Υπηρεσιών, υπολογίστηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες με γνώμονα κυρίως τον πληθυσμό και τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας της περιοχής της δεκαετίας του 1980, η οποία όμως ουδεμία σχέση έχει με την σημερινή κατάσταση που παρατηρείται στην περιοχή μας, καθότι λόγω της αλματώδους οικονομικής ευμάρειας που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία, στην Χώρα, μεγάλος αριθμός ημεδαπών απέκτησαν σε νησιά των Κυκλάδων παραθεριστικές κατοικίες, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν ραγδαία και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της  διαμονής, της εστίασης και της ψυχαγωγίας – αναψυχής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπερβολικά  και ο όγκος της εργασίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών, λόγω και της αύξησης της  παραβατικότητας στους χώρους αυτούς.

Ν. Συρμαλένιος για την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων

Αναφορά στο προεδρείο της Βουλής καθώς και στον Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα Νίκος Συρμαλένιος με αίτημα την επανεξέταση της  υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

σύλλογος υπαλλήλων ΠΝΑ - απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης - απεργία μέχρι τις 26.11

Με την κύρωση από τη Bουλή των νέων μέτρων του  επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 9 Ν. 4093/12)  και του Προϋπολογισμού για το 2013, η τρικομματική κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με την Ε.Ε. και το  Δ.Ν.Τ.   νομοθέτησε τον σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Στον μεν ιδιωτικό καταργούν το 8ωρο και  τις Συλλογικές Συμβάσεις, αφήνοντας εντελώς απροστάτευτους του εργαζόμενους στην εργοδοτική αυθαιρεσία,  ενώ στον δημόσιο προχωρούν σε άμεσες διαθεσιμότητες, δηλαδή απολύσεις, συναδέλφων κατηγοριών Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  αορίστου χρόνου, και υποχρεωτικές μετατάξεις, ακόμη και σε κατώτερη βαθμίδα. Ταυτόχρονα τρομοκρατούν με πειθαρχικούς ελέγχους, όχι τους «επίορκους», όπως διακηρύττουν, αλλά τους υπαλλήλους που αντιστέκονται π.χ. με την απειλή της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» εντός ή εκτός «υπηρεσίας».

Η σχετική εγκύκλιος ( αρ. πρωτ. 26188/12/11/12) που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και οι σχετικές ερμηνευτικές «οδηγίες» που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αποκαλύπτουν και την πρωτοφανή μεθόδευση «νομιμοποίησης» της  κυβερνητικής αυθαιρεσίας καθώς  από την μια ουσιαστικά τροποποιούν τον νόμο  και από την άλλη αποκαλύπτουν πως οι αυθαίρετες μετατάξεις και οι πειθαρχικοί έλεγχοι  χρησιμοποιούνται ως εργαλεία υποταγής με απειλή την απόλυση.  Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ανυπόστατες εντολές κυβερνητικών παραγόντων  σε στελέχη της διοίκησης για άμεση αποστολή στοιχείων σε ώρες και ημέρες εκτός ωραρίου.
Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους είναι ενιαία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς περικόπτουν άγρια τις συντάξεις ( για 5η συνεχόμενη φορά), καταργούν τα εναπομείναντα επιδόματα γιορτών και άδειας , πετσοκόβουν ακόμη και  τα οικογενειακά επιδόματα, εκτοξεύουν την συντάξιμη ηλικία στα 67 όταν η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 25% και τα χρόνια για την πλήρη σύνταξη στα 40 ! Η συγκεκριμένος νόμος  αποτελεί  ποταμό αντιλαϊκών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει από νέα χαράτσια στην «δημόσια» υγεία μέχρι την πλήρη ουσιαστική εξίσωση των ιδιωτικών «κολλεγίων» με τα  ΑΕΙ  και την σκανδαλώδη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα μέτρα δεν «τα επιβάλουν οι δανειστές και το μνημόνιο» αλλά η ανάγκη των  μεγαλοεργοδοτών  για φτηνό και υποταγμένο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Από την άλλη αποδεικνύουν τι είδους «ανάπτυξη» ετοιμάζουν, διαλύοντας  τομείς του δημοσίου, προκειμένου να διαθέσουν το αντικείμενο σε ιδιώτες  σε βάρος του εργαζόμενου λαού ( τρανταχτά παραδείγματα ο ΕΟΠΥΥ με τα τηλεφωνικά ραντεβού και οι συμβολαιογραφικές πράξεις). 

Έχοντας και την πείρα των μεγάλων περσινών αγώνων που οδήγησαν στην κυβερνητική εναλλαγή, είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών των  μέτρων,  αλλά  ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε  ανυποχώρητο αγώνα  για την ανατροπή  συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και  Ε.Ε. και  τη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με στόχο και γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού.
Καλούμε τις δευτεροβάθμιες  και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε προκήρυξη πολιτικής απεργίας διαρκείας για την συνολική ανατροπή της βάρβαρης αυτής πολιτικής.
  
Στα πλαίσια αυτά:

- Συνεχίζουμε την απεργία την από Τρίτη 20 έως και  την Δευτέρα 26  Νοέμβρη. Ορίζουμε νέα Γ.Σ. την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωΐ.
- Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την υλοποίηση του νόμου.
- Καλούμε την Διοίκηση δεσμευτεί και να ενημερώσει αρμοδίως ότι κανένας υπάλληλος της Α.Δ. Αιγαίου δεν εμπίπτει στις διατάξεις για διαθεσιμότητα - απόλυση. Κανένας συνάδελφος  «διαθέσιμος» – απολυμένος - άνεργος.
- Καλούμε την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΟΣΕΑΔΕ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες συντονισμένης δράσης των σωματείων στις Αποκ. Διοικήσεις.
- Συντονιζόμαστε  με άλλους φορείς και συσπειρώσεις εργαζομένων, με στόχο την πραγματοποίηση κοινών  δράσεων.
- Καλούμε σωματεία κι φορείς εργαζομένων να πάρουν αποφάσεις  για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα !
- Προχωράμε στην ίδρυση απεργιακού ταμείου για την κάλυψη αναγκών του αγώνα μας και βασικών βιοτικών αναγκών απεργούντων συναδέλφων.  

Π.Ν.Α. για τον εορτασμό Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης (25.11)

Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 25-11-2012 θα εορταστεί σε ολόκληρη τη Χώρα, η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών, και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν, με τις όποιες δυνάμεις τους, στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας αυτής, θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων στα νησιά της Περιφέρειας. 

Β. Παναγιωτίδης - Κ. Πελεκάνος Live στον Κόμη

Ο Β.Παναγιωτίδης και ο Κ.Πελεκάνος σε μια «παρτίδα» ήχων και εικόνων με τους αγαπημένους τους δημιουργούς.
Οικοδεσπότης κι αυτή τη φορά ο "Κόμης" στα Άνω Πατήσια και Αγγελιοφόρος η Αναστασία Μαλανδρενιώτη. 
Ξεκινάμε στις 22.00 Για πληροφορίες  210 2112135

Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2012

κλειστός 20 και 21 Νοεμβρίου ο Δήμος Θήρας και ο δημοτικός παιδικός σταθμός

Σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Σαντορίνης (19.11) και ύστερα απο την παρουσίαση των θέσεων του Συλλόγου των Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α της επαρχίας Θήρας, κλειστές θα παραμείνουν το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου οι υπηρεσίες του Δήμου της Σαντορίνης καθώς και ο δημοτικός παιδικός σταθμός.
Το δημοτικό Συμβούλιο παράλληλα ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα του Συλλόγου των Εργαζομένων, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών.


Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,


Την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας προς το κοινό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την από 19.11.2012 Ομόφωνη Απόφασή του κατά την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012.
Κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Κυκλάδων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έμπρακτη συμπαράστασή του προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δύναται να συνεχίσει να λειτουργεί αποφασιστικά για το συμφέρον των δημοτών.
Τα επαχθή μέτρα για την Αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 3, καταργούν ουσιαστικά την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και τους οδηγούν στην εξαθλίωση με αποτέλεσμα την αδυναμία υλοποίησης των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους δημότες.
Ο Δήμος Θήρας καλεί τους Δημότες να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συμβάλλουν ώστε να μην ισχύσει:
1.         Η σύσταση και λειτουργία Παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.
2.         Η αποδιάρθρωση της λειτουργίας του Δήμου και ιδιαίτερα των κοινωνικοπρονοιακών  δομών και των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα
3.         Η μεταφορά σωρείας αρμοδιοτήτων, χωρίς ανάλογη μεταφορά πόρων και προσωπικού
4.         Η μείωση πόρων που διαθέτει η Πολιτεία για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος
5.         Η κατάργηση κρατικών δομών που εξυπηρετούν τους δημότες, όπως Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., Σ.ΕΠ.Ε.
Ο Δήμος ενημερώνει τους Δημότες ότι αρνείται να δεχθεί την επιβολή μέτρων που καταργούν την αυτοτέλεια του και αγωνίζεται για αυτό. 

περιφερειακό Συμβούλιο (26.11) θέματα

Την Δευτέρα 26.11 στις 11.30 στην Σύρο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 10ης/30-10-2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
ΘΕΜΑ 2ο Ακτοπλοΐα στο Νότιο Αιγαίο Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 3ο ’Έγκριση του προγράμματος "Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου " σύμφωνα με τους νόμους 4015/11 & 4056/12 για  την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας.’’
Εισηγητές :κ. Σ.  Παμπάκας & κ. Α. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 4ο  Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Κυκλάδων έτους 2012
Εισηγητής : κ. Γ.  Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 5ο Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Σύρου Ερμούπολης και Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων” για την στήριξη του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. 
Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 6ο Έγκριση τροποποίησης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΔΕΥΑ Ρόδου για το έργο "Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου" ως προς τα εξής: α) προσθήκη του Δήμου Ρόδου ως τρίτο συμβαλλόμενο μέρος και β) Άρθρο 2 : Ισχύς και διάρκεια - Παράταση ισχύος μέχρι τις 30/06/2013. Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 7ο Έγκριση τροποποίησης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Κ.Ε.Κ. Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΕ για την υλοποίηση του έργου "Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στο Νομό Κυκλάδων για ανέργους, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους" με την προσθήκη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ως τρίτο συμβαλλόμενο μέρος
Εισηγητής : κ. Λ. Παπατσή
ΘΕΜΑ 8ο Έγκριση σύναψης σχεδίου και των όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Κοινωνικής Φροντίδας & Ανάπτυξης για το έργο "Παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική προστασία και μέριμνα των παιδιών με αναπηρίες". Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 9ο Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για το έργο "Ολοκλήρωση του ανοικτού κολυμβητήριου της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού", προϋπολογισμού 550.000,00 €. Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 10ο Καθορισμός αντιτίμου για τις αναλύσεις του Μελισσοκομικού Εργαστηρίου της ΠΝΑ Εισηγητής : κ. Α. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 11ο Αντικατάσταση μέλους του ΔΣ της Εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ»
Εισηγητής : κ. Μ. Δρακιού

η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην 28η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia»

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μας προσκαλεί σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη με θέμα:
 «Ταξιδιωτικές περιπλανήσεις στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων» 
την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012, και ώρα 12:30 το μεσημέρι
στην αίθουσα C του συνεδριακού κέντρου «Ν. Γερμανός».

Μετά τη συνέντευξη θα παρουσιαστούν στο κοινό παραδοσιακές γεύσεις της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ενώ θα πραγματοποιηθεί κλήρωση τριήμερης παραμονής σε ένα από τα νησιά της περιφέρειας. 

συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής ΠΝΑ 19.11

Περισσότερα από είκοσι θέματα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μεταξύ άλλων από την Επιτροπή εγκρίθηκαν:

-ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού γραφείων και χώρων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο Νομό Κυκλάδων έτους 2013.
-τα πρακτικά του  διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια υπολογιστών (επιτραπέζιων και φορητών) – μηχανών γραφείου, συσκευών ήχου – εικόνας και διαδραστικών πινάκων των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου».
-τα πρακτικά διαγωνισμού του έργου: « Συντήρηση του οδικού δικτύου του Δήμου Αμοργού» προϋπολογισμού 300.000,00€ με το Φ.Π.Α. χρηματοδότηση Τ.Ε.Ο. Α.Ε.
-τα πρακτικά δημοπρασίας του έργου: «Κτίριο ΕΚΑΒ Ρόδου», Προϋπολογισμού: 553.000,00€ καθώς και του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου ανατολικού άξονα Νήσου Ρόδου (2012)», Προϋπολογισμού: 1.435.000,00€.
-οι όροι δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου δυτικού άξονα νήσου Ρόδου (2012)».
-η μελέτη, τα τεύχη δημοπράτησης και ορισμός επιτροπής δημοπρασίας του έργου: «Ολοκλήρωση εργασιών βελτίωσης-διαπλάτυνσης εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου από Φαληράκι έως Κολύμπια».
-οι όροι δημοπράτησης του έργου: «Προμήθεια μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού προϋπολογισμού 440.220€.
- η διακήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης για την υλοποίηση δράσεων και παραδοτέων του έργου: “HYBRID PARKS” στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG IVC, προϋπολογισμού 55.730,89€,
Επιπλέον, από την Επιτροπή έγιναν δεκτές και εγκρίθηκαν δράσεις Κοινωνικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

συναντήσεις του αντιπεριφερειάρχη Αντ. Χατζηιωάννου με φορείς της Σύρου, Πάρου και Νάξου

Σε Νάξο, Πάρο και Σύρο περιόδευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αντώνης Χατζηιωάννου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιάννη Πουλή.

Στην Νάξο ο Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε  στην διημερίδα με θέμα «Σύγχρονη Γεωργία – Κτηνοτροφία ως μοχλοί ανάπτυξης του τόπου μας», όπου και ήταν ένας από τους ομιλητές. Η διημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Νάξου,  την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και την Ομοσπονδία Ναξιώτικων Συλλόγων.
Στη διημερίδα παρουσιάστηκαν αξιόλογες εισηγήσεις και στοιχεία, που συνθέτουν την πλήρη εικόνα της παρούσας κατάστασης στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη Νάξο.
Ακολούθησαν συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη με τον Δήμαρχο Νάξου Μανώλη Μαργαρίτη και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρη Καπούνη, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Γκούφα και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Θεόφιλου Λάζαρου.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νάξο, ο Αντιπεριφερειάρχης, επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις τις ΕΑΣ Νάξου και τις υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νησιού όπου και είχε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στην Πάρο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Πάρου Νίκο Τσιγώνια, παρουσία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Παντελή Τζανακόπουλου και του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Μπίζα.
Κατά την διάρκεια της παραμονής στην Σύρο, ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φοίνικα Φραγκίσκο Ρούσσο παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

ασφαλής οδήγηση στα έντονα καιρικά φαινόμενα

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνού της ρόλου, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πρόκειται να εκδηλωθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή τους μετακίνηση:

Να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν τη μετακίνηση
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας, ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχουν πλημμύρες, υπερχειλίσεις χειμάρρων κλπ, διακοπές κυκλοφορίας ή στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα προβλήματα
Να τηρείτε τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε τον εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 100 ή τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό αριθμό 112

τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για την Αυτοδιοίκησης στην περίοδο των μνημονιακών πολιτικών…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, υπάρχει  “ανάγκη απάντησης στην επιδιωκόμενη απαξίωση της Αυτοδιοίκησης μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές”,

Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν  την Αυτοδιοίκηση στην απαξίωση, την κοινωνία στην καταστροφή, τη δημοκρατία στο περιθώριο. Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά θέλει να ολοκληρώσει το «θεάρεστο έργο».

Με τον προϋπολογισμό μειώνει δραματικά τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση,  ακυρώνοντας ακόμα και το απαράδεκτο, υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης των ΟΤΑ. Χωρίς καν συζήτηση, μέσα από την απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και με τη μορφή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, θεσμοθετεί την αντισυνταγματική επιτροπεία στο Δημόσιο, καταλύοντας ακόμα και το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, οδηγώντας παράλληλα σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και επιβάλλοντας διαρκώς νέους φόρους και τέλη στους πολίτες.

Με διαδικασίες εξπρές και τη συνενοχή της Περιφέρειας Αττικής προχωρά, μέσω ΣΔΙΤ, στην κατασκευή των φαραωνικών εργοστασίων καύσης σύμμεικτων, δεσμεύοντας, χωρίς να ρωτηθούν η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες, τη διαχείριση των απορριμμάτων για 25 χρόνια. Επιλέγει μια ιδιαίτερα δαπανηρή (4 φορές μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης), αντιπεριβαλλοντική διαδικασία επεξεργασίας (κόντρα ακόμα και στις ευρωπαϊκές οδηγίες μείωσης όγκου, ανακύκλωσης – ανάκτησης στη πηγή) χάρη της εξυπηρέτησης μεγάλων εγχώριων και διεθνών (κυρίως Γερμανικών) οικονομικών συμφερόντων. Ανέχεται τις απαράδεκτες παρεμβάσεις – παραινέσεις Φούχτελ, που ως ύπατος αρμοστής, ευτελίζει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και αυτοτέλειας σε αυτοδιοικητικούς και εργαζόμενους.

Φτάνει πια. Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και οι εκφραστές τους πρέπει να ανατραπούν. Οι καιροί δεν δικαιολογούν αναστολές, αναβολές και ενδοιασμούς. Οφείλουμε όλοι, αυτοδιοικητικοί, εργαζόμενοι, τοπικές κοινωνίες να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής και να το επιβάλλουμε.