Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

Χωρικός (με την αυτοδιοικητική την έννοια..)

Χωρικός (με την αυτοδιοικητική την έννοια..) αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ο Γιώργος Πουσαίος (μετα από ένα σύντομο «εκπαιδευτικό» πέρασμα από την θέση του ΓΓ του υπ. Τουρισμού)
ή όπου Γιώργος μάλαμα..
Δεν «φτούρησε» στην θέση του ΓΓ του Υπ. Τουρισμού (εδώ που τα λέμε άμα δεν τα έχεις καλά με τον υφυπουργό και με τον υπουργό δεν αγοράζεις ούτε πινέζα..) ο κ. Γιώργος Πουσαίος ο οποίος ένα 24 ωρο μετά την παραίτηση του κ. Μπάιλα αποδέχθηκε την πρόταση του Πασοκ να τεθεί υποψήφιος «χωρικός» (για τις Κυκλάδες δηλαδή) αντιπεριφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο του κ. Μαχαιρίδη.
Ο Κ. Πουσαίος υπέβαλε χθές την παράιτησή του στον Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο η οποία κι έγινε αποδεκτή (δεν έφερε δηλ. ο υπουργός ενστάσεις προκειμένου να τον κρατήσει στο -ντρίμ- τίμ του…)

Τι το θέλατε το βιογραφικό;
Το βιογραφικό του κ. Πουσαίου δημοσιεύθηκε χθές στο σύνολο του τοπικού Τύπου για να αμφισβητηθεί σήμερα (κάτι που εγείρει ερωτηματικά διότι δεν έχουμε δει σε αντίστοιχες περιπτώσεις να «βγάζει» κανείς ή να του «βγάζουν» τα «χαρτιά» του στην φόρα..) με το ερώτημα εάν όντως έχει «βγάλει» ή απλώς φοίτησε (πως λέμε εγώ περαστικός είμαι..) το Πανεπιστήμιο της Λίλ..
Τώρα, το εάν χρειάζεται κανείς διπλώματα -και μάλιστα της αλλοδαπής- Πανεπιστημίων για να κυβερνήσει (προφανώς με επιτυχία, διαφορετικά δεν θα έβγαινε 5 συνεχόμενες τετραετίες) ένα μικρό αλλά χαρισματικό νησί, είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει πάρει απάντηση. (κι ούτε πρόκειται διότι έχουν εξελιχθεί σε «μαρίδα» οι πτυχιούχοι άνεργοι -της αυτοδιοικήσεως βεβαίως βεβαίως- οπότε σου λένε που πας εσύ χωρίς χαρτί; -βρέ-….

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της σελίδας μας στην επιλογή του κ. Πουσαίου έπαιξε σημαντικό ρόλο του όνομά του μιας και σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στους «Γιώργηδες»…
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες (από την Κυβέρνηση του «δώστε και σώστε» και «δίνουμε -ακόμη και σε Κινέζους- για να σωθούμε» ο κ. Πουσαίος φέρεται να δηλώνει «ευτυχώς, να γυρίσω στις Κυκλάδες να μιλώ ελληνικά γιατί εκεί που είχανε έβλεπα όλην την ώρα Κινέζους, και το χειρότερο, δεν τους καταλάβαινα κιόλας..»

Super Cup Volleyball 2010 15.10 Santorini

έτοιμη η Σαντορίνη να υποδεχθεί το Super Cup Volleyball 2010.

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης του "Super Cup Volleyball 2010" μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στις 15/10/2010 στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας, διοργανώθηκε συζήτηση και συνέντευξη Τύπου για το γεγονός με την συμμετοχή του Προέδρου της Ένωσης Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών κ. Νίκου Σοφιανού, του Προέδρου του ΔΑΟΣ κ. Μανόλη Ορφανού, του Αστυνομικού Διευθυντή Κυκλάδων κ. Γρήγορη Μαντούση, του υποδιοικητή ΑΤ Θήρας κ. Νίκου Μαρτίδη, του εκπροσώπου της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Σπύρου Κελμάερ και δημοσιογράφων.
Στην συνέντευξη αναλύθηκε όλο το πρόγραμμα για το τριήμερο του Τελικού και οι λεπτομέρειες για την Αποστολή, όπως επίσης το σχέδιο για την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα ενώ τα σχέδια για την υλοποίηση παρόμοιων ή και μεγαλύτερων διοργανώσεων ανέλυσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΔΑΟΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση του Super Cup 2010 είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που έγινε ποτέ στις Κυκλάδες με τόσο μεγάλες ομάδες της Α1 κατηγορίας, κατά κοινή ομολογία των ομιλητών, πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός που λαμβάνει χώρα πριν την έναρξη του Εθνικού Πρωταθλήματος όπου σηματοδοτεί τα τελευταία χρόνια την δυναμική και την τεχνική των ομάδων καθ' όλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των υπευθύνων φορέων στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΑΟΣ για την οργάνωση του προγράμματος και τον σχεδιασμό και οριοθέτηση των μέτρων Τάξης που θα εφαρμοστούν.
Για την αγορά εισητηρίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας - μαθήματα ζωγραφικής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας μας ενημερώνει οτι με πρωτοβουλία του στους χώρους του πραγματοποιούνται μαθήματα ζωγραφικής - αγιογραφίας και κατασκευών απο την καθηγήτρια κ. Κολάρου, σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Η συνδρομή είναι 15 ευρώ τον μήνα και τα υλικά παρέχονται απο τον Σύλλογο. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 81490 και 698 163 1605.

Sea Diamond - αποτελέσματα μελέτης επιπτώσεων

 Mέχρι στιγμής είχαμε αναφερθεί στην πρόσκληση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δευτερης φάσης της μελέτης για τις επιπτώσεις του ναυαγίου του Sea Diamond, που εκπονήθηκε απο ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης με επικεφαλής καθηγητή τον κ. Γιδαράκο, δεν είχαμε όμως αναφερθεί στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
Σήμερα παρουσιάζουμε κάποιες απο τις φωτογραφίες των διαφανειών που προβλήθηκαν στην πρόσφατη παρουσίαση στο Μπελλώνειο (με κλίκ επάνω στις φωτογραφίες σας "ανοίγουν" και μπορείτε να διαβάσετε τα στοιχεία) που εμφανίζουν αυξημένες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα στα ψάρια που εξετάστηκαν και συνελέγησαν απο την θαλάσσια περιοχή επάνω απο το ναυάγιο του πλοίου Sea Diamond.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που όπως αναφέρθηκε θορυβεί την επιστημονική ομάδα, είναι το γεγονός οτι το 50 με 60% των ψαριών και στειδιών που τους έγινε ιστολογική εξέταση σε εργαστηρια της Γερμανίας, βρήθηκαν να ξεπερνούν κατά πολύ το όριο μέγιστης επιτρεπτής περιεκτικότητας σε επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο, μόλυβδο και κάδμιο.
Στα συμεράσματα της μελέτης θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενη ανάρτησή μας.




Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

"έδωσε" όνομα το πασόκ Θήρας

Γύριζε – γύριζε, έκατσε η «μπίλια»!
(η «Κοινή Γνώμη» γράφει οτι πέρασε απο τα 40 κύματα….και οχι .. κόμματα!
κάποιος με περισσότερο χιούμορ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευχή του κ. Ρεν, ευχόμενος “kalo kouragio”! )

Ανακοινώθηκε η απόφαση για την στήριξη του κ. Αντώνη Σιγάλα απο το πασόκ Θήρας ως επικεφαλής του «πράσινου» ψηφοδελτίου υπό τον τίτλο «Σαντορίνη – Θηρασιά – Ενότητα – Αλλαγή»

Η ανακοίνωση έγινε χθές, έναν μόλις μήνα πριν απο την εκλογική διαδικασία, διάστημα στο οποίο θα κληθεί να καταρτήσει τον συνδυασμό του ώστε να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του στην διαδικασία των εκλογών.

Χθες ο κ. Σιγάλας εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει την κάθοδό του για την διεκδίκηση του Δήμου.
Στο κείμενο αναφέρεται οτι,
Η Σαντορίνη και η Θηρασιά μας, νησιά με απεριόριστες δυνατότητες και μοναδικά πλεονεκτήματα, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε,
Αλλάζουν σελίδα
Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης του συνδυασμού μας, στοχεύει στην αξιοποίηση όλων διαθέσιμων πόρων των νησιών μας, Φυσικών – Οικονομικών – Ανθρώπινων.
* Αξιοποιούμε το δημιουργικό παρελθόν καλύπτοντας τα κενά και τις παραλείψεις.
* Δίνουμε αναπτυξιακή ώθηση προτάσσοντας έργα που λείπουν, ενεργοποιώντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας.
* Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με ιεραρχημένους στόχους και προτεραιότητες.
Ενω προτείνονται,
* Άμεσες ενέργειες για την αναθεώρηση του Χωροταξικού σχεδιασμού της Σαντορίνης προκειμένου να χωροθετήσουμε ΧΥΤΥ και αφαλατώσεις.
* Προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής
* Αναβάθμιση του αεροδρομίου μας
* Προστασία του φυσικού τοπίου της Καλντέρας.
* Οδικά δίκτυα ασφαλή και ολοκληρωμένα
* Ενέργειες προσάμμωσης και βελτίωσης των παραλιών.
* Ολοκλήρωση των κτιριολογικών υποδομών για τα σχολεία μας.
* Στόχος μας η άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης.
* Πέρα από τις βασικές υποδομές θα αναλάβουμε δράσεις που αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν, κάνοντάς το ποιοτικότερο και ιδιαίτερα ελκυστικό.
* Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τρίτη ηλικία με τις δομές που απαιτούνται (Βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π)
* Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα.
* Προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.
* Συνέχιση του αγώνα με ρεαλιστικά και προσεκτικά βήματα για την ανέλκυση του Sea Diamond.

Σύμφωνα με το κείμενο,
«Καλούμε τους νέους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας. Δημότες και Δημότισσες από την Θήρα και την Θηρασία
Ο Συνδυασμός μας «Σαντορίνη –Θηρασιά- Ενότητα – Αλλαγή» είναι έτοιμος να δώσει την εκλογική μάχη στις 7 Νοέμβρη και αισιοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης του, για το μέλλον της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.»

H lady poker face στην Σαντορίνη ..

Καμμιά σχέση με τις εκλογές...αλλά αφού στα σίγουρα βρέθηκε στην Κρήτη, γιατί οχι κι εδω..
στην Σαντορίνη κάνει διακοπές σύμφωνα με πληροφορίες η Lady Gaga (κι αμα την δούμε θα σας πούμε τι μας είπε..!)


Σύμφωνα με ειδησεογραφικά sites,
Μετά την Κρήτη, σειρά έχει η μαγευτική Σαντορίνη…Ο λόγος για τη διάσημη τραγουδίστρια Lady Gaga, η οποία αυτές τις ημέρες χαλαρώνει στα ελληνικά νησιά, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.Έχοντας δίπλα της τον σύντροφό της, τον σκηνοθέτη της, αλλά και ορισμένους φίλους, η 25χρονη Gaga άφησε για λίγο την Ελούντα και επισκέφτηκε τη Σαντορίνη, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα αποχωρήσει από τη χώρα μας.

προεκλογικό Νο 3 - τα σπάσανε Άνεμος - Πολίτες

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου… (κρίμα, και είχαν γραφτεί τόσο ωραία κείμενα…)


Μπορεί να έχουν περάσει μέρες απο το γεγονός και η είδηση να μην προκαλεί το αρχικό ξάφνιασμα, πλήν όμως αξίζει να αναφερθούμε στο σύντομο ιστορικό της συνεργασίας και της πολύ γρήγορης απόφασης για αυτόνομη συμμετοχή των συνδυασμών "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” με επικεφαλής τον Νίκο Συρμαλένιο και "Οικολογικός Άνεμος" με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο στις εκλογές για την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Η συμφωνία για συνεργασία κράτησε μόλις λίγες ημέρες δημιουργώντας απορίες για το εάν επρόκειτο για βεβιασμένη κίνηση που δεν πρόλαβε να ωριμάσει στον χρόνο καθώς και για το κατά πόσο είχαν συζητηθεί θέματα πολιτικής "ιεραρχίας" και επιλογών σε πρόσωπα πέραν της συμφωνίας σε βασικές πολιτικές "γραμμές". Η -ατυχήσασα!- συμφωνία προέβλεπε επικεφαλής υποψήφιο τον κ. Νίκο Χρυσόγελο και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων τον κ. Νίκο Συρμαλένιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η διαφωνία προέκυψε για την (καρέκλα..!) θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη στα Δωδεκάνησα, με τον κ. Συρμαλένιο να υποστηρίζει οτι θα έπρεπε να προέρχεται απο τον χώρο του Σύριζα (με δεδομένο οτι ο ίδιος δέχτηκε να παραχωρήσει την θέση του "αρχηγού") και τον κ. Χρυσόγελο να υποδεικνύει υποψήφιο απο τις τάξεις των Οικολόγων Πρασίνων.

Χαρακτηριστικό πάντως του καλού κλίματος που υπήρχε (πριν τη διαφωνία σχετικά με την .. ανθρωπογεωγραφία του συνδυασμού...) είναι οτι είχαν αναλυθεί (διεξοδικά, με τον ... αριστερό και οικολογικό τρόπο δηλαδή) και παρουσιαστεί τα κοινά σημεία και οι θέσεις των 2 συνδυασμών για σειρά θεμάτων σχετικά με το περιβάλλον και την διαχείριση του.

Σύμφωνα με το ιστορικό της σύντομης συνεργασίας, στις αρχές Σεπτεβρίου ανακοινώθηκε οτι,
Η κοινή εκλογική κάθοδος και η συνεργασία των δύο περιφερειακών αυτοδιοικητικών κινήσεων, φιλοδοξεί να "συσπειρώσει πολύ ευρύτερες δυνάμεις κινήσεων και πολιτών στο Ν. Αιγαίο, με στόχο να εκφράσει ένα ρεύμα ανατροπής τόσο του στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου και των προβλημάτων που διαμόρφωσαν οι διαχρονικά χρεοκοπημένες πολιτικές, αντιτάσσοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, όσο και των αντικοινωνικών και άδικων κυβερνητικών μέτρων, που οξύνουν τα συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής".

Στις 10.9 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία είχε ανακοινωθεί το μήνυμα "σιδηρόδρομος" ή "Μεξακάνικου τύπου" του συνδυασμού που ήταν “Οικολογικός Άνεμος αλλαγών και δημιουργικότητας στο Ν. Αιγαίο κόντρα στην κρίση και την απαισιοδοξία των καιρών”, οπότε και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε οτι κάτι δεν πάει καλά κι οτι πολύ σύντομα θα αρχίσουν τα νταηλίκια. Εν τω μεταξύ δεν ήταν και λίγοι οι αριστεροί που έβλεπαν με εντελώς στραβό μάτι αυτήν την συνεργασία και μας ψίλιαζαν για τα χειρότερα... Στην εν λόγο συνέντευξη ακούστηκαν πολύ ωραία πράματα για το "πράσινο Αιγαίο", αυτά δηλ. που λένε και οραματίζονται οι "οικολόγοι" αλλά δεν γίνονται ποτέ... Μεταξύ άλλων είχαμε ακούσει για τον στόχο του Συνδυασμού που ήταν να “(ξανα)γίνει το Ν. Αιγαίο κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθησης μιας νέας, “πράσινης-βιώσιμης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, περιοχή με αποτελεσματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές καθώς και ποιότητα ζωής για όλους και όλες, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών”.

Εν συνεχεία στις 10/9/2010 δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή διακήρυξη της συνεργασίας προϊόν συστηματικής συζήτησης των δυο κινήσεων, στις 17 Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η περιοδεία του σχήματος στα Δωδεκάνησα ενώ στις 23 έσκασε το ... βαρελότο του ναυαγίου της συνεργασίας.
Με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις να κάνουν λόγο,
από πλευράς του κ. Χρυσόγελου για “αθέτηση του όρου για ανεξάρτητους υποψήφιους που αποτελούν τη βάση του εγχειρήματος για την εναλλακτική αυτοδιοίκηση και τη ρήξη των κομματικών στεγανών” καθώς και για “εκβιαστική τακτική να οριστεί υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων από το χώρο του ΣΥΝ”
και από πλευράς του κ. Συρμαλένιου “κινήσεις τακτικής και επιδίωξη αποκλεισμού της παράταξής του”.





Με δελτία Τύπου που έχουμε λάβει από πλευράς της ΣυνΚυκλαδικής Πρωτοβουλίας (του συνδυασμού με την στήριξη του Σύριζα που εκπροσωπείται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο) καθώς και του Συνδυασμού "Πολίτες κόντρα στον καιρό" που θέτει υποψηφιότητα στις Περιφερειακές εκλογές, ενημερωνόμαστε ότι

η ΣυνΚυκλαδική συμπαραστέκεται στον αγώνα των Μικρών Κυκλάδων που διεκδικούν ισότιμη θέση στα πλαίσια του νέου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είναι απαράδεκτη η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικής εκπροσώπησης τους στη διοίκηση του Δήμου με ένα χωρικό Αντιδήμαρχο, όταν μάλιστα η μέγιστη δυνατότητα τους εξαντλείται στην εκλογή ενός μόνο δημοτικού συμβούλου. Είναι φανερό ότι ο μη υποχρεωτικός καθορισμός Αντιδημάρχων για τα μικρά νησιά σε συνδυασμό με την προφανή έλλειψη υπηρεσιών και υπαλλήλων για την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων τους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση τους.

Εκφράζει την αγωνία της για το νέο SOS για την ελλιπέστατη λειτουργία τους που εκφράζουν τα κέντρα Υγείας και οι Υγειονομικές μονάδες των νησιών Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος. Στο Κ.Υ. Μήλου υπηρετεί τώρα πλέον ένας μόνο γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής που αναγκάζεται να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, το ΙΚΑ από τον Οκτώβριο θα μείνει με ένα γιατρό, στην Κίμωλο έμειναν χωρίς κανένα γιατρό, ούτε καν αγροτικό, ενώ αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις των ελάχιστων γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία της Σίφνου και της Σερίφου για κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Καθώς και για την αντίθεση της ΣυνΚυκλαδικής στην ανάθεση μεγάλου μέρους των δημοσίων έργων της Περιφέρειας στην “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ” Α.Ε. Με την απόφαση αυτή παρακάμπτεται το ισχύον νομικό πλαίσιο υλοποίησης των Δημοσίων έργων, δημιουργώντας μεγάλα ερωτηματικά για τη διαφανή διαδικασία υλοποίησης τους, και απαξιώνονται όλες οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων, αφού στην ΕΓΝΑΤΙΑ ανατίθεται όλη η διαδικασία από την εκπόνηση των μελετών, την ωρίμανση και την ένταξη τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι και τη δημοπράτηση, ανάθεση και κατασκευή των έργων.

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Β. Μπρακουμάτσου και του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπαμανώλη στη Γυάρο και τις εξαγγελίες τους για σεβασμό στον ιστορικό τόπο καθώς και για διάθεση του ποσού των 450.000 € για κατασκευή μικρού λιμενικού έργου, θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν υποσχέσεις περί αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου.

Η ΣυνΚυκλαδική μας ενημερώνει επίσης ότι στο νομαρχιακό συμβούλιο που έγινε στην Ανάφη, ο εκπρόσωπός της Νίκος Συρμαλένιος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός σχετικά με το ακτοπλοϊκό, διότι από την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ, προέκυψε καθαρά ότι θα υπάρξουν περικοπές των επιδοτήσεων και κατά συνέπεια πολύ σύντομα οι εταιρείες θα περικόψουν δρομολόγια, κυρίως ενδοκυκλαδικά και ζήτησε την άμεση αντίδραση του ν.σ. στην προοπτική αυτή.

Συνηγόρησε στην δημιουργία λαογραφικού μουσείου εξορίστων στην Ανάφη, στην κατασκευή νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου στο νησί και στην κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού, ενώ έθεσε επίσης το ζήτημα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και του ναού του Απόλλωνα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία από τη Δ/νση Δασών των Κυκλάδων ότι η Μονή δεν διαθέτει έκταση 4000 στρεμμάτων, αλλά μόνο 40, με αποτέλεσμα η πράξη εκμίσθωσης σε Κύπριο επιχειρηματία να είναι παράνομη.

Τέλος, Περιφερειακή Παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» ενημερώνει τους Πολίτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι λειτουργεί η ιστοσελίδα της παράταξης στη διεύθυνση http://politesna.blogspot.com


Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε συνοπτικά τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από τους υποψήφιους για την Περιφέρεια συνδυασμούς.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

προεκλογικό Νο2 οχι Μπάιλα στις εκλογές

Δεν θα συμμετάσχει στις Περιφερειακές εκλογές ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας σύμφωνα με απόφασή του που προέκυψε απο δημοσίευμα του Τύπου. Η ανακοίνωση της συμμετοχής του κ. Μπάιλα στο ψηφοδέλτιο του κ. Μαχαιρίδη είχε γίνει λίγες ώρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που λάβαμε απο τον συνδιασμό, «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» με αφορμή την προσωπική απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων Δ. Μπάιλα να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές, ο επικεφαλής της παράταξης «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε οτι,

«Ενημερώθηκα σήμερα με ιδιαίτερη λύπη από τον συνάδελφό μου, τον Δημήτρη Μπάιλα, για την απόφασή του να απέχει από τις περιφερειακές εκλογές, κρίνοντας ο ίδιος ότι αυτό επιβάλλει η ευθιξία και η ευαισθησία του. Μια απόφαση που είναι σεβαστή και ενδεικτική του ήθους του ανδρός και της γενναιότητας που τον χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο και πολιτικό. Χαρακτηριστικά που σπανίζουν και είναι αυτά που τον καταξίωσαν στη συνείδηση των Κυκλαδιτών. Των συμπατριωτών του που τον τίμησαν με τη διαχρονική τους εμπιστοσύνη.

Την ίδια μέρα (χθές) ο Νομάρχης Κυκλάδων δήλωσε οτι,
«Μετά το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” που για δεύτερη φορά επανέρχεται στο πρόσωπο μου, χωρίς λόγο και αιτία, και προκειμένου να διαφυλάξω την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά και να μη φέρω σε δύσκολη θέση τον υποψήφιο Περιφερειάρχη και αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Γιάννη Μαχαιρίδη, με τον οποίο έχουμε δώσει συνεχείς και πολύχρονους αγώνες για την Αυτοδιοίκηση, αποφάσισα αν και δικαιωμένος από την επιλογή του στο πρόσωπό μου να με προτείνει ως Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, να απέχω από τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, διότι όπως διαφαίνεται κάποια σκοτεινά κέντρα (παράκεντρα εξουσίας) θα συνεχίσουν τις αήθεις, ανοίκειες και κακόβουλες επιθέσεις στο πρόσωπό μου, προκειμένου να πλήξουν το συνδυασμό, ενώ γνωρίζουν ότι η κατηγορία που με βαραίνει είναι τελείως υποβολιμαία και αβάσιμη.
Αισθάνομαι δικαιωμένος από την αγάπη του κόσμου και από τις θέσεις των φορέων των Κυκλάδων που με αγκάλιασαν και με στήριξαν σε αυτόν τον κατά πάντων άνισο αγώνα.

Το χθεσινό (5.10.2010) δημοσίευμα που προκάλεσε την απόφαση του κ. Μπάιλα να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις ερχόμενες Περιφερειακές εκλογές το βρίσκετε εδώ
ενώ η εφημερίδα δίνει συνέχεια σήμερα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια είχε προηγηθεί της δικής του «οικειοθελούς» αποχώρησης. Το δημοσίευμα το διαβάζετε εδώ
Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα που προκάλεσε τις εξελίξεις,
«Γκρίζοι» υποψήφιοι στο Αιγαίο. Εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη των κ. Κόκκινου της Ν.Δ. και Μπάιλα του ΠΑΣΟΚ.
Βαριά σκιά στην εκλογική αναμέτρηση για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ρίχνει η εμπλοκή προβεβλημένων στελεχών και από τα δύο μεγάλα κόμματα με τη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και σύμφωνα με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση φυλάκισης 10 μηνών για τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Ν. Δ. Χαρ. Κόκκινο. Ομως ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και στον πρώην νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα, ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, με τον συνδυασμό του Ν. Μαχαιρίδη, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Στις 4 Οκτωβρίου, στη Σύρο, ο κ. Μαχαιρίδης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του κ. Μπάιλα στον συνδυασμό, εκκρεμεί όμως η έγκριση από την Ιπποκράτους.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην περιφέρεια και προβληματίζει έντονα τους πολίτες τόσο για την αξιοπιστία των κομμάτων που υπόσχονται διαφάνεια όσο και για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν. Δ. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο κ. Χαρ. Κόκκινος όσο και ο κ. Δ. Μπάιλας είχαν μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο πρώτος ήταν γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ν. Αιγαίου επί Ν. Δ., ενώ ο δεύτερος διετέλεσε από το 2002 ώς σήμερα νομάρχης Κυκλάδων.

Με σημερινό της κείμενο η «Καθημερινή» γράφει για «Απόσυρση Μπάιλα από ΠΑΣΟΚ, παραμένει ο Κόκκινος»
Στην άμεση απόσυρση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», που επί της ουσίας υπενθύμισε ότι μόλις προ μηνός στον νυν «πράσινο» νομάρχη έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη γνωστή υπόθεση του κυκλώματος που δρούσε στην πολεοδομία Σύρου, απλώνοντας τα πλοκάμια της και στη Μύκονο. Η Ρηγίλλης, μέσω κύκλων της, απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα με την υποψηφιότητα Κόκκινου καθώς «υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην περίπτωσή του με αυτήν του κ. Μπάιλα που σκοπίμως αποκρύπτει ο κ. Καρχιμάκης». Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Κόκκινος στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο ίδιος διώκεται για πλημμέλημα που δεν έχει τελεσιδικήσει, ενώ το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για απλή συνέργεια σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «το δικαστήριο έκρινε αμετάκλητα ότι δεν πρέπει να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων» επιχείρημα που επεκαλούντο και στη Ρηγίλλης.

Το ιστορικό της «υπόθεσης πολεοδομίας» όπως το δημοσίευσε η «Καθημερινή» το βρίσκετε εδώ
Σαντορίνη και Κέρκυρα "κέρδισαν" τους Ρουμάνους τουρίστες σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.
ή οι βαλκάνιοι είναι... σούπερ παιδιά (μην κοιτάτε που είχαμε πάρει εργολαβία τους Αμερικάνους..)
Μπορεί ο αριθμός των Ρουμάνων, που επέλεξαν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο εξωτερικό να μειώθηκε φέτος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, κατά 25%-40%, αλλά η Ελλάδα ήταν και φέτος μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών για τους πολίτες της βαλκανικής αυτής χώρας.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Jurnalul National", προορισμοί όπως η Σαντορίνη και η Κέρκυρα σημείωσαν αύξηση στον αριθμό των Ρουμάνων τουριστών, που επέλεξαν τα δύο αυτά νησιά για διακοπές.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ρουμάνων τουριστών κατέλαβε η Τουρκία.

προεκλογικό Νο1 - Θηραικές διεργασίες ...

Τελικά δεν είναι να προβλέπεις τίποτε σε αυτές τις εκλογές.(πόσο μάλλον να ποντάρεις χρήματα...
-εκτός κι αν έχεις φίλο δημοσιογράφο και σου σφυρίζει ποιοί "παίζει" να βγούνε οφ σάιντ-) Κι ακόμη χειρότερα -δεν είναι- να γράφει ο δημοσιογράφος ενθουσιώδη, πανηγυρικά, ενθαρυντικά, αποθαρυντικά κλπ σχόλια σχετικά με όσους βγαίνουν στην εκλογική σέντρα για να.... "τραβηχτούν" στον πάγκο στην συνέχεια...
Στην προεκλογική επικαιρότητα της Σαντορίνης έχουμε, την κ. Σοφία Κίτσου που -καθώς φαίνεται- δεν θα τεθεί υποψήφια του πράσινου ψηφοδελτίου μιας και πέρα απο τις ενστάσεις που εκφράστηκαν, η ίδια εξέφρασε την απροθυμία της να τεθεί επικεφαλής διαψεύδοντας τα σενάρια που την ήθελαν να κατακτά σεβαστό ποσοστό.
Επικρατέστερος (υποψήφιος υποψήφιος) του πράσινου ψηφοδελτίου θεωρείται αυτην τη στιγμή ο κ. Αντώνης Σιγάλας, ενω, εδω που τα λέμε δε γίνεται και σφαγή για την εν λόγο καρέκλα... (καμμιά σχέση δηλαδή με τις "φοβερές" διαδικασίες που ακολουθούνταν στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την ελλάδα..)
Κατά συνέπεια, πέσαμε -εντελώς- έξω προχθές που γράψαμε οτι στο τοπικό πασόκ "χαμπέμους πάπαμ" διότι απόφαση τελικώς δεν ελήφθει και υποψήφιος- υποψήφιος δεν ανακοινώθηκε. Η απόφαση αναμένεται.
Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, μερικοί εκ των "πασόκων" πάνε με χίλια ..ζόρια (εμ, τι νομίζατε, με χίλια σκέτο;!) στις επι του θέματος συναντήσεις μιας και δεν -φαίνεται να- έχουν όρεξη να ακούνε ο ένας τον άλλον, πόσο μάλλον που στα δύσκολα τραβάει ο καθένας τον δικό του δρόμο καβαλόντας το άλογό του...
Στην άλλη πλευρά, μη νομίζετε οτι τα πράγματα είναι καλύτερα, μονο που στην τοπική ΝΔ δεν πέφτει καζούρα για το οτι δεν κατεβάζουνε υποψήφιο με την "βούλα" του κόμματος, γιατί κανένας δεν έχει ανοίξει τέτοιες κουβέντες σε αντίθεση με τους πασόκους που το έχουνε χούι να κατεβάζουνε σώνει και καλά δικό τους υποψήφιο. Στην τοπική ΝΔ έπεσε η ιδέα να γίνουνε προτάσεις σε διάφορους ενδιαφερόμενους υποψήφιους να πάρουν το χρίσμα (γιατί έχουνε μπόλικα διαθέσιμα χρίσματα στην αποθήκη που είχαν περισσέψει απο πέρισυ) αλλά κανένας δεν ήθελε κι όλοι είπαν ευχαριστώ κι οτι έχουνε φάει σπίτι τους. Έκτοτε η τοπική ΝΔ δεν ξανάκανε κουβέντα, σκεπτόμενη οτι τέτοια πράματα δεν είναι να τα πολυσκαλίζεις, μη σου έρθει καμιά ουρανοκατέβατη οδηγία να βρείς υποψήφιο να τονε "χρίσεις" κι άντε μετά τρέχα -γύρευε ψίλους στα άχυρα. Οπώτε η τοπική ΝΔ έχει πέσει μετά μανίας στην στήριξη της υποψηφιότητα του κ. Κόκκινου (που μάλλον φαίνεται σίγουρη μιας και μεγάλα ευρωπαικά γραφεία στοιχημάτων την παίζουν 1:1...)
Η κ. Μαρία Αργυρού θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές διεκδικόντας τον Δήμο της Σαντορίνης, αλλά ακόμη περισσότερο ενα "σοβαρό" ποσοστό για το ΚΚΕ το οποίο την υποστηρίζει. Η αλήθεια είναι οτι περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα πεί το ΚΚΕ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Καλλικράτη και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα για το τι μας .. ξημερώνει με το μνημόνιο που μπλέξαμε. Κι επειδή όσο να ναι για την "πατερίτσα" του ΔΝΤ ξέρουμε, περιμένουμε να δούμε τι θα πούνε οι "πατερούληδες" του ΚΚΕ (με την καλή την έννοια παιδιά, δεν είναι ώρα για παρεξηγήσεις, είναι σοβαρότερα τα πράματα..)
Το ενδιαφέρον του να φτιάξει συνδιασμό μαθαίνουμε οτι εκφράζει ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καραχάλιος ο οποίος το 2010 έκανε ένα σωρό άλλα πράματα και δοκιμάστηκε σε μπόλικα πόστα, πλήν όμως δεν έφτιαξε συνδιασμό κάτι που όπως υποστηρίζει το περιβάλλον του θέλει να το κάνει για να μην του μείνει.... απωθημένο! Οι προβλέψεις πάντως είναι καλές για την εν λόγο κίνηση που φαίνεται να έχει καλά "ανοίγματα" στους νέους.
Βέβαιη θεωρείται τέλος η κάθοδος στις εκλογές του κ. Νίκου Ζώρζου (είπαμε όλα παίζονται αλλά μερικά πράγματα θεωρούνται στάνταρντ) που διεκδικεί τον Δήμο Θήρας για 3η συνεχόμενη φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνδιασμός έχει κατορθώσει να διατηρήσει την εκλογική του δύναμη και να διευρύνει την απήχησή του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2010

Sea Diamond - νέα διαμαρτυρία

Με νεότερη ανακοίνωσή τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του K/Z Sea Diamond μας καλούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος για την παραμονή του Κ/Ζ Sea Diamond στον βυθό της καλντέρας.

Σύμφωνα με σημερινή τους ανακοίνωση,
Μετά τη συνεχή κοροϊδία και την απραξία των υπευθύνων σχετικά με την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, οι Θηραίοι Πολίτες και φίλοι της Σαντορίνης από όλη την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ και να συγκεντρωθούμε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για να δείξουμε έμπρακτα την αγανάκτησή μας στην αδιαφορία της πολιτείας να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία και να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης από τις τοξικές επιπτώσεις του ναυαγίου του Sea Diamond.
Πέρασαν τριάμισι χρόνια εμπαιγμού και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Ήρθε επιτέλους η ώρα για πράξεις.
ΑΝΕΛΚΥΣΤΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ!!
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ - ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα,
Θα αναχωρήσουμε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου με το πλοίο Blue Star 1 και θα επιστρέψουμε το απόγευμα της Τρίτης 12 Οκτωβρίου με το ίδιο πλοίο.
Τα εισιτήρια θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για τους νέους έως 20 ετών, για τους άπορους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ θα υπάρχει έκπτωση 50% για τα εισιτήρια όλων των υπόλοιπων ενηλίκων που θα συμμετέχουν.
Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το πρακτορείο της Blue Star της κυρίας Άννας Δακουτρού στα Φηρά, στα τηλέφωνα: 22860-22958, 24286, 24287 και 24288. Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Συντονιστική Επιτροπή στα τηλέφωνα: 22860-22568 ή 6978585942 (Καβαλάρης Σπύρος).
Η συμμετοχή όλων μας, αλλά και των συγγενικών μας προσώπων που κατοικούν στην Αθήνα είναι επιβεβλημένη

animals day - October 4th

Παγκόσμια ημέρα των ζώων η σημερινή 4η Οκτωβρίου (παράλληλα είναι και παγκόσμια της αρχιτεκτονικής και της κατοικίας, αλλά κανένας αρχιτέκτονας δεν μας ενημέρωσε γι αυτό..)  και η Ένωση Ζωοφίλων της Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία των Φηρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση - κάλεσμα της,
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου από τις 10πμ στην Πλατεία Φηρών (δίπλα στο κέντρο Πληροφοριών) για να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η εκπαιδεύτριά μας Ελένη Μαρινάκη θα είναι στη διαθεσή σας για οποιεσδήποτε απορίες ή προβλήματα σχετικά με τα κατοικίδιά σας. Σας περιμένουμε λοιπόν μαζί με τους τετράποδους φίλους σας!!!!

Την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος της Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης κ. Καλούδη.

Θηραίοι - Αλβανοί 0-0 (κανένας δεν κερδίζει μ αυτές τις ιστορίες..)

Είναι απο τις περιπτώσεις που εμφανίζουν μια κάποια δυσκολία στο να τις "περιγράψει" κανείς, με δεδομένο οτι τα όσα διαδραματίζονται συμβαίνουν πολύ κοντά στα σπίτια των περισσοτέρων καθώς και το οτι είναι απο τις ελάχιστες φορές που καταγράφονται στο νησί λογομαχίες και περιστατικά βίας μεταξύ κατοίκων διαφορετικής ιθαγένειας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουμε μάθει και απο επίσημες αρχές, σοβαρά επεισόδεια δημιουργήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου σε δημόσιο αθλητικό χώρο στο Εμπορείο κατα την διάρκεια αθλητικού αγώνα μεταξύ ελλήνων και αλλοδαπών κατοίκων της περιοχής. Δυστυχώς, οι διαπληκτισμοί πήραν έκταση, στις συμπλοκές που ακολούθησαν συμετείχαν καθώς φαίνεται και γονείς αλλοδαπών μαθητών, με αποτέλεσμα 3 άτομα να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας με τραύματα.
Αυτό που προβληματίζει πάντως τις αρχές αλλά και κατοίκους, είναι το γεγονός οτι τις τελευταίες ημέρες δεν είναι και λίγες οι φορές που παρατηρούται οργανωμένες κινήσεις τόσο απο νεαρούς έλληνες κατοίκους της περιοχής όσο και απο αλλοδαπούς με απότερο στόχο την .. επίδηξη ισχύος(;).
Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε να επικρατήσει ψυχραιμία, μέχρι να καταλαγιάσουν οι εντάσεις, ενω επικαλούμενη μια σοφή κουβέντα που λένε οι μεγαλύτεροι, "όταν βλέπεις 2 ανθρώπους να τσακώνονται, να ξέρεις οτι φταίει ο πιο έξυπνος. Αυτός που έχει το μυαλό να καταλάβει οτι δεν πρέπει να δίνει συνέχεια.. "

στο τοπικό Πασοκ γυρευουν Άγιο (τρέχα γύρευε δηλαδή..)

Habemus Papam! Χαμπέμους Παπαμ.
("We Have a Pope!") (ναι αλλά δεν το λέμε..)

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά θρίλερ της τελευταίας εικοσαετίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στην Σαντορίνη με έδρα καφέ-μεζεδοπωλείο της ορεινής περιοχής του Βουρβούλου καθώς και ψητοπωλείο της περιοχής του Εμπορείου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από το σοσιαλιστικό μπλόκ (αν και σοσιαλιστές..)  η επίσημη ανακοίνωση του υποψηφίου δήμαρχου με την στήριξη του κινήματος θα γίνει στο ψητοπωλείο  «ο γύρος -του θανάτου-» τα μεσάνυχτα της 5ης (προς 6η δηλαδή) του μηνός Οκτωβρίου, με την λήψη της απόφασης να σηματοδοτούν τα νέφη καπνού, από τα σουβλάκια, που θα ψήνονται για να διανεμηθούν στους συγκεντρωμένους πιστούς, φίλους του κινήματος, με την ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου δημάρχου.

Σύμφωνα με το ιστορικό του εν λόγο θρίλερ τα στελέχη του σοσιαλιστικού κινήματος συνεδρίαζαν ακατάπαυστα (έκαναν διάλειμα μονον για καφέ και σουβλάκι) απο την 13.00 το μεσημέρι της 29ης Σεπτεβρίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Οκτωβρίου μέχρις ότου καταλήξουν στην απόφασή τους. Με την ανακοίνωση του ονόματος που προέκυψε ύστερα απο την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, το συγκεντρωμένο πλήθος αναφώνησε "ζήτω! ζήτω! ο νέος υποψήφιος" όντας υποψιασμένο οτι έτσι και δε έβγαινε ενα κάποιο φιρμάνι απο τα όργανα του κόμματος όλοι θα τους έπερναν στο ψιλό, οτι ούτε εναν υποψήφιο δήμαρχο δεν είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν τόσα χρόνια...
Στις εξελίξεις (δεν) αναφέρθηκε με έκτακτο δελτίο του το CNN ενω αναφορές (δεν) έγιναν απο το BBC και το NBC...


Σύμφωνα με άλλες (πιο αξιόπιστες) πληροφορίες, οι διαδικασίες του τοπικού πασοκ φαίνεται οτι αναδεικνύουν την κ. Σοφία Κίτσου, για την θέση της επικεφαλής συνδιασμού, ενω ο κ. Αντώνης Σιγάλας φαίρεται να έχει αποχωρήσει απο τις διαδικασίες μετά και την απόφαση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου η κ. Κίτσου,  λές και δεν ήταν κάτι που "παιζόταν" φιφτι - φίφτι εξ αρχής.  Εν συνεχεία ο κ. Σιγάλας φέρεται να αναχώρησε εσπευσμένα με προορισμό τον οικισμό του Εμπορείου που αποτελεί κατα παράδοση προπύργιό του, προκειμένου να σκεφθεί τις επόμενες κινήσεις του καθώς και το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του στις εκλογές, ή πάλι μπορεί να πάει να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κ. Μαχαιρίδη που θέλει να γίνει αιρετός Περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια (γιατί ποτέ μα ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, οπώτε φαντάζεσαι..) ο κ. Χάλαρης δεν ήθελε να τον βάλει μπροστά το τοπικό πασόκ και να τον πάει για δήμαρχο, ενω εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την Θηραική Πολιτεία (κι ενω τόσο θα ταίριαζε η σύμπραξη μεταξύ της Θηραικής Πολιτείας και του Πανθηραικού Οράματος...) χωρίς όμως να ξέρουμε γιατί και που στραβώνουν τα πράγματα...

Γενικώς πάντως γι αυτές τις εκλογές θα σχολιάζαμε οτι, καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια... (άσχετο, αλλά κάπως έπρεπε να κάνουμε επίλογο..)



Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο της Λίνας Γιανναρου σχετικά με το κλίμα των αυτοδιοικητικών εκλογών φιλοξένησε η Κυριακάτικη Καθημερινή υπο τον τίτλο "μεγαλύτερη πίεση για ρουσφέτια τώρα"

Η γειτόνισσα την πέτυχε έξω από το ασανσέρ. «Σας είπα ότι ο άντρας της κόρης μου κατεβαίνει υποψήφιος στις δημοτικές;», είπε δήθεν αυθόρμητα. «Να τον ψηφίσετε! Οχι για τίποτ’ άλλο, αλλά έτσι για να ’χουμε τα μέσα», πρόσθεσε κλείνοντας το μάτι με νόημα. Τι σόι «μέσα» χρειάζονται οι δημότες σε έναν «εύκρατο» δήμο των βορείων προαστίων, με λυμένα εν πολλοίς τα ζητήματα της καθημερινότητας, είναι ένα ερώτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση, η στιχομυθία είναι ενδεικτική διαφόρων «παθογενειών» της ελληνικής κοινωνίας.
Οχι, το πολιτικό σύστημα δεν έχει πάψει να στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις. Ομως, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ακόμα κι αυτή η «παράδοση» κλονίζεται. Οπως μαρτυρούν στην «Κ» «βετεράνοι» των δημοτικών εκλογών, οι πολίτες από τη μία τους στρέφουν την πλάτη και από την άλλη προσέρχονται στα γραφεία τους με το ίδιο, επίμονο, αίτημα: «Δουλειά». «Ασχολούμαι με τα δημοτικά τα τελευταία 16 χρόνια. Τέτοιο κλίμα πρώτη φορά αντιμετωπίζω», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων η οποία θα είναι εκ νέου υποψήφια. «Είμαστε ένα μήνα πριν από τις εκλογές και δεν νιώθουμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο! Ο κόσμος μάς κοιτάζει αδιάφορα, μοιάζουν φοβισμένοι, αηδιασμένοι από τους πολιτικούς. Ταυτόχρονα, είναι απορροφημένοι από τη δύσκολη καθημερινότητά τους». Τόσο έντονο είναι το κλίμα απαξίωσης για το πολιτικό σύστημα, που οι υποψήφιοι δυσκολεύονται φέτος να βρουν εθελοντές για τις εκστρατείες τους, αλλά ακόμα και οικοδεσπότες για τις παραδοσιακές προεκλογικές «συνάξεις». «Ερχεστε για την ψήφο μας», μας λένε, «δεν σας έχουμε ανάγκη πια».

πολιτείες της Θάλασσας - μια καλή αρχή

Μια πολύ καλή αρχή..

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους όσους συμμετείχαν ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ γεύσεων «Πολιτείες της Θάλασσας» που διοργάνωσε η Santorini Events το τριήμερο 24-25-26 Σεπτεμβρίου στους χώρους της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η εδραίωση της χρήσης των τοπικών προϊόντων της Σαντορίνης στις κουζίνες του νησιού, καθώς και η προβολή τους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μέσω των δημοσιογράφων που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ.

Όπως μας είπαν οι διοργανωτές «η ιδέα για την οργάνωση ενός «φεστιβάλ γεύσεων» συζητιόταν αρκετά χρόνια, πλήν όμως, ήταν το φετινό καλοκαίρι που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του και έφερε κοντά πολλούς ανθρώπους που συνεργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης». «Αυτός άλλωστε» όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος απο πλευράς της Santorini Events, «ήταν ένας από τους στόχους». «Να συσταθεί μια δημιουργική παρέα επαγγελματιών στο νησί με διάθεση για δουλειά επάνω σε κοινούς στόχους.»

Στο πλαίσιο του 3ήμερου φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Σαντορίνη, συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, καθώς και γυναίκες που εκπροσώπησαν όλα τα χωριά του νησιού και προσφέρθηκαν να μαγειρέψουν ντόπιες συνταγές παρουσιάζοντάς τες στους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βρέθηκαν στο νησί για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Την πρώτη βραδιά πραγματοποιήθηκε η έναρξη του φεστιβάλ με σύντομες ομιλίες από πλευράς των διοργανωτών, του κ. Κίκου Παπαδόπουλου και της κ. Ευαγγελίας Μενδρινού, του προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκου Καφούρου και της διαιτολόγου κ. Μαργαρίτας Γαβαλά που αναφέρθηκε στην διατροφική αξία των προιόντων του νησιού, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση των πιάτων που είχαν ετοιμάσει τα εστιατόρια του νησιού χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά. Την μουσική επένδυση της βραδιάς είχε αναλάβει η κ. Μαρίνα Δημητρίου που μαζί με τους συνεργάτες της παρουσίασαν ,μεταξύ άλλων, σε πρώτη εκτέλεση ενα τραγούδι γραμμένο για το νησί.

Την δεύτερη βραδιά πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες από πλευράς των Ιταλών μελών της Ένωσης πολιτών Βενετίας «Venessia» Roberto Panciera, Stefano Soffiato, Matteo Secchi και Davide Udizzo που ευχαρίστησαν για την φιλοξενία και ευχήθηκαν καλή συνέχεια στις πρωτοβουλίες των διοργανωτών, ενώ ακολούθησε μουσική βραδιά με νησιώτικη μουσική απο νέους που συμμετείχαν στην Παγκυκλαδική Συνάντηση Νέων που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο με σκοπό την ανάδειξη της λαικής παραδοσιακής μουσικής και όσων την συνεχίζουν.
Στην συνέχεα της δεύτερης βραδιάς, ακολούθησε το πιο δυναμικό, δημοφιλές και … νόστιμο μέρος του φεστιβάλ με την παρουσίαση των φαγητών που είχαν ετοιμάσει νοικοκυρές του νησιού.

Η τρίτη και τελευταία βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των προιόντων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής απο τους Σπύρο Βασσάλο και  Αντώνη Αρβανίτη που έκλεισαν τη γιορτή με γλέντι.

Την παρουσίαση του φεστιβάλ ανταποκρίθηκαν θερμότατα και ανέλαβαν ο λάτρης του νησιού, δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας καθώς και η ειδική σε θέματα γαστρονομίας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής κ. Μαρία Λόη.

Το φεστιβάλ παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι του ελληνικού και διεθνούς Τύπου οι οποίοι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις ενω στην πραγματοποίησή του συνέβαλαν και πολλές τοπικές επιχειρήσεις.

Στην σημερινή πρώτη αναφορά της σελίδας μας στο φεστιβάλ γεύσεων "Πολιτείες της Θάλασσας" θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναφερθούμε στις γυναίκες νοικοκυρές που έβαλαν την φαντασία τους και μαγείρεψαν τοπικές συνταγές, πιάτα καθημερινά στο τραπέζι της Σαντορινιάς οικογένειας κι άλλα σχεδόν ξεχασμένα, προκειμένου να προβληθεί η Σαντορινιά κουζίνα.
Έτσι λοιπόν, στην εκδήλωση της δεύτερης βραδιάς συμμετείχαν οι :

Ειρήνη Μακρή
Ομελέτα, στα Σαντορινιά λέγεται και σφουγγάτο, με φρέσκα ντόπια αυγά

Μηνδρινού Μόσχα, Φηρά
Χοιρινό με γούλες, χοιρινό, τσιγαρίδες, παντεσπάνι της γιαγιάς, τηγανόψωμα της γιαγιάς, γιαπράκια, κεφτέδες, κόκορας κρασάτος, ομελέτα της κυρίας Καρουάνου, πουτίγκα κυρίας Πελεκάνου

Στέλλα Φύτρου, Πύργος
Σκλαβομαεστρία συκωταριά, χοιρινή με κρεμμύδι πελτέ

Κατερίνα Φύτρου, Πύργος
κρεμμυδερά, κρεμμύδια γεμιστά, από τον Πύργο

Καραμολέγκου Πόπη, Καμάρι
Γλυκό σιροπιαστό – ραβανί , λουκάνικο Σαντορίνης
Πουρσανίδου – Λεωτσάκου Αλεξάνδρα, Καμάρι
Μελιτζάνες γεμιστές με λιαστή ντομάτα, κρεμμυδάκι και κάπαρη

Μελιχούρτη Μαρία, Φηρά
Καπαρόκουμπα, γιαχνί, φάβα, σαλάτα Σαντορίνης
Φύτρου Μάρθα, Μεγαλοχώρι
Μελιτίνια, παραδοσιακό πασχαλινό Γλυκό

Πελέκη Ειρήνη, Καμάρι
Σαντορινιά ντοματίνια γεμιστά με τυροκαυτερή
Μελιτζάνες τηγανητές με κατσούνι Σαντορινιό τουρσί
Απόχτι με πατατοσαλάτα, κροκέτες μπακαλιάρου, πηχτή

Πρέκας Ηλίας
Σαλάτα Σαντορίνης με χλωρό και κάπαρη φύλλα,

Κορωνιού Γεωργία, Φηρά
Χόνδρος από κριθάρι αλεσμένο σε χειρόμυλο, τυρόπιτα με φύλλο σπιτικό και γέμιση με τυρί χλωρό και φέτα, “δάκτυλοι” απο σουσάμι και πετιμέζι

Γαλάτεια Μπάικα, Ακρωτήρι
Μελιτζάνα άσπρη Σαντορινιά σκορδομακάρονα λαζάνια

Ζυνούλα Φουστέρη, Μεσσαριά
Μπακαλιάρος τηγανητός, σάλτσα μπακαλιάρου κατσαρόλας

Ειρήνη Ζώρζου, Πύργος
Μελιτίνια, καμπούνες με αυγά

Σούτσου – Πελέκη Γαρυφαλλιά
Μελιτζάνα άσπρη τηγανιτή με σάλτσα σκόρδο

Αλεφραγκή Αντωνία, Φηρά
Μπακαλιάρος “σαβόρι” με σκόρδο και αλισμαρί.
Το “σαβόρι” είναι μια τεχνική μαγειρέματος από τα πολύ παλιά χρόνια που χρησίμευε στην διατήρηση του άφθονου τότε ψαριού για πολλές μέρες δεδομένου της έλλειψης ηλεκτρικού ψυγείου.
Σαντορινιά άσπρη μελιτζάνα ψητή με σκόρδο και λιαστό ντοματάκι Σαντορίνης.

Ξαγοράρης Λευτέρης και Άννα, Μεσαριά
Ορτύκια (ντόπιο κυνήγι) με πιλάφι

Βλάχου Αρτεμία
Κουνέλι ξυδάτο

Ζήνα Ματέκα
Μελιτζάνες φούρνου, γλυκό σταφύλι

Καραμολέγκου Λίνα
Σκορδομακάρονα, ομελέτα, μελιτζάνα άσπρη τηγανιτή

Ρίτα Σπανού Φούστέρη
Καπαρόκουμπα φάβα, κάπαρη, καπαρόκουμπα σαλάτα

Ζαμπέλη Ειρήνη
Μελιτζάνα ψητή, φασολάκια πηχτή, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθάκια Σαντορίνης τηγανιτά, τσιλαδιά (πηχτή), χλωρό τυρί, κουφέτο

Δαμίγου Μαρία
Κρέας παστό με κολοκυθάκια ψητά
Λευκή μελιτζάνα τηγανιτή,
Καραβόλοι (σαλιγκάρια στιφάδο)
Μπακαλιάρος με σάλτσα από ντοματάκι
Κριθαρομπουκιές
Κουφέτο, Γλυκό κουταλιού σταφύλι