Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2013

οι πλέγμα στο “Πινάκιο” στο Καμάρι (16.9- 21.30)

Το συγκρότημα Πλέγμα σε δικά τους τραγούδια και κομμάτια από Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Παύλο Σιδηρόπουλο, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Χαΐνηδες, αλλά και σε δικά τους κομμάτια θα παρουσιάσει για μια ακόμη φορά το πρόγραμμά του στο μεζεδοπωλείο "Πινάκιο" στην κεντρική πλατεία στο Καμάρι, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 21.30

Οι πλέγμα αποτελούνται από τους : Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι, Χριστόφορος Γαβαλάς – κιθάρα, Γιάννης Βαρβαρήγος – λαούτο.

ο Μανώλης Φύτρος και η μουσική παρέα του στο “Γεύσεις Ελλάδας”

Για να θυμηθούμε, να ταξιδέψουμε και να διασκεδάσουμε, κάθε Παρασκευή βράδυ στο No1 χειμερινό στέκι του νησιού....Γεύσεις Ελλάδας !!  Με κρασί, ρακί, ρακόμελο και καλό φαγητό!  Για κρατήσεις και πληροφορίες 22860 24224

«Σαντορίνη – Έτος Γαστρονομίας» - Δυναμική και γόνιμη παρουσία στη World Travel Market

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Επιτυχημένη παρουσίαση, με μεγάλη απήχηση στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, World Travel Market, της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», με την οποία το 2013 αφιερώθηκε στην ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες της Σαντορίνης και την ανάδειξη των μοναδικών αγροτικών προϊόντων της θηραϊκής γης.

Με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού η Σαντορίνη προβλήθηκε με προνομιακή συμμετοχή και στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εκτός από την καθιερωμένη συμμετοχή του Δήμου Θήρας στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Mε τον τίτλο “Santorini - Year of Gastronomy” και το νέο λογότυπο “Gastronomy in Santorini – A Unique Experience” παρουσιάστηκε ως σημείο αναφοράς για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που επιδιώκεται.

Η προετοιμασία της συμμετοχής έγινε εφικτή με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την άριστη συνεργασία με τα στελέχη των ανωτέρω υπηρεσιών.

Η επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνέντευξης της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ  τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013. Η εμπεριστατωμένη ομιλία του αρχαιολόγου και ξενοδόχου κ. Λευτέρη Ζώρζου, για τη Σαντορίνη και το γαστρονομικό της δυναμικό, εντυπωσίασε τους δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Οι εκπρόσωποι του διεθνούς τύπου παρέλαβαν αναμνηστικό δώρο που περιείχε προϊόντα της Σαντορίνης και στη συνέχεια συμμετείχαν σε γευσιγνωσία κρασιών και εδεσμάτων της Σαντορίνης στο ελληνικό περίπτερο.

Τη δεύτερη μέρα της έκθεσης η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε το χώρο που έχει διατεθεί, από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, στο Έτος Γαστρονομίας και συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, αρμόδια για θέματα τουρισμού, κυρία Παρασκευή Ελευθερία Φτακλάκη, τον Αντιδήμαρχο Θήρας και Πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκο Καφούρο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Μανώλη Καραμολέγκο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης κ. Βασίλη Ζαχαράκη και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας της Σαντορίνης.

Κάθε μεσημέρι στο Ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ παρουσιαζόταν στο κοινό η γαστρονομική Σαντορίνη. Δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου αλλά και εκπρόσωποι αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο, απολάμβαναν εξαιρετικά εδέσματα και συνταγές βασισμένες στα τοπικά προϊόντα του νησιού και μοναδικούς οίνους της Σαντορίνης.

Το ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε επίσης το μάθημα μαγειρικής με την καθοδήγηση του chef Βασίλη Ζαχαράκη και αρκετοί επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στην παρασκευή σαντορινιάς σαλάτας.

Ο Δήμος Θήρας εκπροσωπήθηκε στην έκθεση WTM από τον κ. Λουκά Μπελλώνια και την κα Μαρία Αργυρού, οι οποίοι με επαγγελματισμό και εμπειρία χειρίστηκαν την εκθεσιακή προβολή της Σαντορίνης.

Η συμμετοχή “Santorini – Year of Gastronomy”, υποστηρίχθηκε εθελοντικά από μέλη της οργανωτικής ομάδας της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», που μετέβησαν στο Λονδίνο με δική τους δαπάνη, αντικατοπτρίζοντας το πνεύμα του εθελοντισμού και της συνεργασίας, που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεών της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της Σαντορίνης προσέφεραν τους οίνους που πλαισίωσαν την παρουσίαση του Έτους Γαστρονομίας, οι οποίοι για μια ακόμη φορά εντυπωσίασαν με την εξαιρετική ποιότητά τους, που εκφράζει μοναδικά το ηφαιστειογενές οικοσύστημα της Σαντορίνης.

Η «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε.» υποστήριξε με ευγενική χορηγία της, την υλοποίηση της συμμετοχής στην έκθεση, αναλαμβάνοντας τη δαπάνη που αφορούσε στην προμήθεια και μεταφορά των τοπικών προϊόντων που προσφέρθηκαν ως αναμνηστικά δώρα καθώς και στη μεταφορά των οίνων της Σαντορίνης που προσφέρθηκαν κατά τις γευσιγνωσίες.

Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην επιτυχία της συμμετοχής στην World Travel Market και δεσμεύεται να αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα του Έτους Γαστρονομίας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας, τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του προορισμού «Σαντορίνη».

τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου διοργανώνει ο ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) στα πλαίσια των αθλητικών δραστηριοτήτων διοργανώνει Τοπικό πρωτάθλημα ποδόσφαιρου. Αιτήσεις συμμετοχής των ομάδων στα γραφεία διοίκησης του Οργανισμού μέχρι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013.

Τηλ. επικοινωνίας: 2286 0 24828

πρόσληψη ενός (1) ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τον Θησέα, με έδρα δράσης την Σαντορίνη

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την πρόσληψη ενός (1) ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου, από το χώρο των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, προκειμένου να στελεχώσει το Κέντρο Πρόληψης, στη Σαντορίνη. Η πρόσληψη θα γίνει από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ TΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ».

Το άτομο που θα προσληφθεί θα εργάζεται στη Σαντορίνη καλύπτοντας κατά κύριο λόγο τις ανάγκες του νησιού σε ζητήματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Επιπλέον θα πραγματοποιεί επισκέψεις για παρεμβάσεις σε κοντινά νησιά της Σαντορίνης.

Ο Δήμος Θήρας συμμετέχει στην κάλυψη της μισθοδοσίας του στελέχους ενώ θα παραχωρήσει χώρο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Πρόληψης.

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, θα δώσουν συνέντευξη σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στους ιδίους.  Στη συνέχεια η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνει από επιτροπή που έχει οριστεί από το Δ.Σ. του Κέντρου.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών έχει ήδη ξεκινήσει και θα γίνεται ταχυδρομικώς έως 20 Νοεμβρίου 2013 στη διεύθυνση: ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», Καποδιστρίου 22, Ερμούπολη Σύρου, Τ.Κ. 841 00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 22810 85149.
Η προκήρυξη διατίθεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: http://thiseaskyklades.gr/?p=1251


σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας και ΔΟΕ – ανακοινώσεις για την ΕΡΤ και το Πολυτεχνείο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις,  
          
Για την εισβολή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013 η μνημονιακή συν-κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, απολύοντας χιλιάδες εργαζομένους. Οι απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ανατρέποντας τα σχέδια της συν-κυβέρνησης και υπερβαίνοντας τις εξαρτήσεις και το παρελθόν τους, δημιούργησαν και λειτουργούσαν ένα νέο, αυτοδιαχειριζόμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης, εξαιρετικής  αισθητικής και αντικειμενικότητας.

Στις 7 Νοεμβρίου 2013, στις 4 και 20 τα ξημερώματα, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και σταμάτησαν την εκπομπή σήματος της αυτοδιαχειριζόμενης ραδιοτηλεόρασης, πριμοδοτώντας τα μέσα ενημέρωσης ιδιωτικών συμφερόντων.

Όσο εμείς το επιτρέπουμε η συν-κυβέρνηση θα συνεχίσει να νομοθετεί κατά βούληση, να επιβάλλει τις  πολιτικές της και να καταστέλλει τους κοινωνικούς αγώνες ακολουθώντας πρακτικές αντιδραστικής διακυβέρνησης κατ’ επιταγή των δανειστών, τρομοκρατώντας, εξουθενώνοντας και εξαθλιώνοντας τον λαό.
Όταν δεν μένουμε απλοί παρατηρητές, όταν συμμετέχουμε στους κοινωνικούς αγώνες συμπορευόμενοι με τους υπόλοιπους εργαζομένους, όταν συμμετέχουμε στις απεργίες μπορούμε να τους σταματήσουμε.

 Το Δ.Σ του συλλόγου καταδικάζει και καταγγέλλει στους εργαζόμενους, την πραξικοπηματική απόφαση της συν-κυβέρνησης για το κλείσιμο στους δημόσιας αυτοδιαχειριζόμενης ραδιοτηλεόρασης και καλεί στους απολυμένους, πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ να επιχειρήσουν ξανά την δημιουργία ενός λαϊκού, αυτοδιαχειριζόμενου μέσου μαζικής επικοινωνίας, με την υλική και ηθική συμπαράσταση, αλληλεγγύη και συνεργασία όλων των εργαζομένων.

Πληροφ.: Χριστόφ. Παπαϊωάννου                                                                                                                                                                                                            
Αρ. τηλεφώνου: 22860 81112  spethiras@gmail.com  www.spethiras.blogspot.com


Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου,

Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τα μηνύματα που εκπέμπει παραμένουν επίκαιρα. Αποτελούν τα αιτήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, η οποία δοκιμάζεται από αντιλαϊκές, ανάλγητες και άδικες πολιτικές που την οδηγούν στην εξαθλίωση και στην εξόντωση .
Η οικονομική κατοχή που έχει επιβληθεί στο λαό μας από το 2010 και μετά σε συνδυασμό με τις Κυβερνητικές επιλογές που υλοποιούν τις εντολές των δανειστών μας, αποτελεί ιστορική επιταγή να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις και τον αγώνα για διασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και το δίκαιο του λαού μας.

Το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί μια απλή επέτειο. Αποτελεί τη διαχρονική αφετηρία για κοινωνικούς αγώνες που:
- διασφαλίζουν την ελευθερία και τη δημοκρατία
- απομονώνουν το φασισμό και κάθε μορφής ολοκληρωτισμό
- εμπνέουν για αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τη διαρκή  προσπάθεια για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τιμούμε τους αγώνες και τους ήρωες του Πολυτεχνείου. Συνεχίζουμε τους αγώνες τους για ποιοτική δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία και την αντίσταση σε κάθε μορφή τυραννίας.

Το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ εμπνέει και οδηγεί τις διεκδικήσεις μας και τους αγώνες μας. 

τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τα θέματα υγείας στα νησιά

Στην τοποθέτηση του στην Επιτροπή στις 14/11/2013 σχετικά με τα θέματα υγείας στα νησιά, παρουσία του υφυπουργού υγείας Αντ. Μπέζα και των διοικητών της 1ης και 2ης ΥΠΕ, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων είπε:

«….Εχω την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται για 3η φορά στην Επιτροπή, δεν θα έχει απολύτως κανέναν αποτέλεσμα, αφού η κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά, συνεχώς χειροτερεύει. 

Μερικά νησιά στις Κυκλάδες αυτή η στιγμή δεν έχουν κανένα γιατρό (Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος), άλλα έχουν μόνο ένα, το νοσοκομείο της Σύρου υποβαθμίζεται συνεχώς με προϋπολογισμό που μειώνεται συνεχώς, με γιατρούς που λιγοστεύουν, η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεσολαβεί θάλασσα, το νοσοκομείο της Σαντορίνης περιμένει την απόφαση του υπουργού οικονομικών για τα αν θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων του νησιού, σε πολλά Κέντρα Υγείας με μόνο δύο γιατρούς, αυτοί αναγκάζονται να κάνουν συνεχείς εφημερίες και ιδιαίτερα το καλοκαίρι να βρίσκονται στο πόδι 24ώρες το 24ωρο, το λοιπό προσωπικό είναι ελάχιστο, ενώ οι αεροδιακομιδές κοστίζουν και πληθώρα διακομιδών με έδρα τη Νάξο γίνονται από ιδιωτικό μη εξοπλισμένο πλωτό μέσο (καϊκι) έναντι ποσού περίπου 3000 ευρώ για κάθε διακομιδή.

Εκτός από τα παραπάνω για τα οποία έχουμε κάνει συνεχείς παρεμβάσεις, σημαντικά θέματα είναι: το αίτημα αποζημίωσης των εξόδων των μετακινήσεων των καρκινοπαθών, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, η έλλειψη χρηματοδότησης των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, η υπολειτουργία των ΚΕΠΑ.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους νησιώτες σε τέτοιο βαθμό, που ο Δήμος της Τήνου κατέθεσε μήνυση κατά του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και κατά παντός υπευθύνου, ενώ είναι φανερό ότι το δημόσιο σύστημα παραδίδεται βαθμιαία στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει επανειλημμένα, φυσικά χωρίς ανταπόκριση. Άξονες αυτών είναι:

Α) Η λειτουργία της τηλεϊατρικής, που για τα μικρά νησιά σημαίνει αποφυγή μη αναγκαίων διακομιδών
Β) Η σύσταση περιφερειακού ΕΚΑΒ, με δύο – τρείς έδρες στο Αιγαίο και κατάλληλα πτητικά και πλωτά μέσα
Γ) Η στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με κίνητρα οικονομικά, επαγγελματικής κατάρτισης κλπ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστούν οι οργανισμοί, έτσι ώστε για κάθε νησί να προσδιορίζονται ακριβώς οι ανάγκες των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και του προσωπικού που θα στελεχώνει τις υγειονομικές μονάδες…» 

ομιλία υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο 3ο ετήσιο Συνέδριο «Labor & Insurance» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου»

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου,

«Κυρίες και κύριοι, το 3ο ετήσιο Συνέδριο «Labor and Insurance» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο έχω την τιμή και την χαρά να συμμετέχω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα.

Σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί με επιτυχία, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με το πέρασμα σε ρυθμούς ανάπτυξης και με την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014.

Αυτή ήταν και μία απάντηση στις «μοιρολογίστρες» που δεν ήθελαν και ούτε θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα, που αρέσκονται να κάνουν απλές διαπιστώσεις και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν να προτείνουν κάτι.

Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω - γιατί είναι βαθιά μου πεποίθηση - ότι η δημοσιονομική προσαρμογή από μόνη της δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί τον αυτοσκοπό ή τον τελικό στόχο του προγράμματος σωτηρίας της χώρας.

Ήταν το επώδυνο, δύσκολο, αλλά απαραίτητο ενδιάμεσο στάδιο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, για την έξοδό της από την κρίση.

Για να στηθεί ξανά από την αρχή η οικονομία, το κράτος και οι θεσμοί σε στέρεη, βιώσιμη και υγιή βάση.
Για να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση.
Από εδώ και μπρος, λοιπόν, οφείλουμε να διοχετεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, σε όλο το φάσμα της οικονομίας, στους θεσμούς του κράτους, της παραγωγής και της κοινωνίας. 

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ολοκλήρωση και το «δέσιμο» αυτών των αλλαγών, η αφομοίωσή τους από την αγορά και την οικονομία, ώστε να τις καταστήσουμε λειτουργικές και αποτελεσματικές.
Με ψυχραιμία, κοινωνική συνεννόηση και αποφασιστικότητα.
Τότε οι θυσίες των συμπολιτών μας θα πιάσουν «τόπο».

Εξάλλου, πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους, ότι τα πιο δύσκολα έχουν περάσει.
Δεν βρισκόμαστε πια στην αρχή του δρόμου, αμήχανοι και αδύναμοι, όπως πριν λίγα χρόνια.
Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής πιο πλούσιοι από εμπειρίες, διδάγματα και δύναμη.
Δεν είναι καθόλου μακριά η στιγμή που η ελληνική οικονομία, πιο δυναμική από ποτέ, θα αρχίσει ξανά να «γεννά» νέες θέσεις εργασίας, εισοδήματα και ευημερία. 

Πέμπτη, Νοεμβρίου 14, 2013

κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2014 του Δήμου Θήρας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Θήρας για το 2014 στην συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου τις ψήφους της πλειοψηφίας. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι προβλέπονται περιορισμένης έκτασης έργα, καθώς και άλλα απαραίτητα να πραγματοποιηθούν που δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης για την Οία και την Θηρασιά

Υπεγράφη στις 12-11-2013 από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, η με αριθμό 65720/13037/12-11-2013 Απόφαση, που αφορά κίνηση διαδικασίας σύνταξης «Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), πρώην Κοινότητας Οίας και νυν Τοπικής Κοινότητας Οίας και Δημοτικής Κοινότητας Θηρασιάς Δήμου Θήρας» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983 σε συνδυασμό με το Ν. 2508/97.
Η πιο πάνω ρυθμιστική μελέτη, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 117.627,93 €, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και η διαδικασία σύνταξής της θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση της παραπάνω Απόφασης με τον συνοδευτικό χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

συλλογή κλινοσκεπασμάτων για το Ίδρυμα Αστέγων Δήμου Αθηναίων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας ευαισθητοποιημένος από την ανάγκη του Δήμου Αθηναίων για κλινοσκεπάσματα καλεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Σαντορίνης και έχουν σεντόνια, παπλώματα και λοιπά κλινοσκεπάσματα προς απόσυρση να υποστηρίξουν το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Τα κλινοσκεπάσματα μπορούν να μεταφέρονται από τις επιχειρήσεις στο Γραφείο Καθαριότητας του Δήμου Θήρας προκειμένου ο Δήμος να αναλάβει έπειτα τη μεταφορά τους προς το Ίδρυμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 2286360110, αρμόδια υπάλληλος κα Φραντζέσκα Βλαβιανού ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιδρύματος www.kyada.gr  

Τρίτη, Νοεμβρίου 12, 2013

«γαστρονομία Σαντορίνης - μια μοναδική εμπειρία» – η ομιλία του κ. Λευτέρη Ζώρζου στην W.T.M.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας να αφιερώσει το 2013 στην ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες της Σαντορίνης και να αναδείξει τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα της θηραϊκής γης,  παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού World Travel Market.
Προνομιακή συμμετοχή στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού έχει η Σαντορίνη, με το Έτος Γαστρονομίας, καθώς το Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να προβάλει ιδιαίτερα την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Θήρας.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων προβολής της Σαντορίνης ο κ. Λευτέρης Ζώρζος, αρχαιολόγος και επιχειρηματίας,  πραγματοποίησε ομιλία στα Αγγλικά με θέμα «γαστρονομία Σαντορίνης - μια μοναδική εμπειρία» την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου Τύπου.

Το κείμενο της ομιλίας του κ. Ζώρζου το αναρτούμε σήμερα ολόκληρο μιας κι αποτελεί πολύ ενδιαφέρον υλικό, και «συγκεντρωτικό οδηγό» παράλληλα, σχετικά με την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν του τόπου, τα χαρακτηριστικά, τα προϊόντα, τις ιδιαιτερότητες, και την κουλτούρα του, την γαστρονομική, και όχι μόνο..

Σύμφωνα με το κείμενο,

Εκ μέρους του Δημάρχου και του Δήμου της Σαντορίνης , θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ . Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για τη φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης και για την επιλογή του Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη για το κεντρικό περίπτερο στην έκθεση World Travel Market . Έχουμε επίσης την τύχη να έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε όλη αυτή την πρωτοβουλία .

Το νησί της Σαντορίνης βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο , σε αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως Αρχιπέλαγος των Κυκλάδων

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Τα νησιά του αρχιπελάγους της Σαντορίνης είναι τα απομεινάρια ενός αρχικά σε σχήμα δακτυλίου νησιού. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τεκτονική δραστηριότητα και βρίσκεται σε μία γεωγραφικά πλεονεκτική θέση ως σταυροδρόμι του Αιγαίου .

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ
Το νησί αποτελείται από έναν πυρήνα μεταμορφωμένων ιζημάτων και σύνολο ηφαιστειακών στρωμάτων. Η Σαντορίνη θεωρείται από τους γεωλόγους ως ένα τεράστιο ηφαιστειακό μουσείο το οποίο είναι ιδανικό για την παρατήρηση της εξέλιξης ενός κλασικού ηφαιστείου .

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ
Οι γεωλογικοί σχηματισμοί έχουν δημιουργήσει τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς . Το νησί έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για αιώνες , λόγω της ξεχωριστής μορφολογίας .

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τη χαρακτηριστική λιτή αρχιτεκτονική της . Αυτή έχει υπαγορευθεί αφ’ ενός από τις συνθήκες διαβίωσης αφ’ ετέρου από τα γεωμορφολογικά στοιχεία .

ΧΡΩΜΑΤΑ
Η επίδραση του εμπορίου και της παρουσίας των Ενετών έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μοναδικών αστικών τοπίων .

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ. Οι μεσαιωνικοί οικισμοί της Σαντορίνης , ακόμη και σήμερα αποτελούν τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος και οι οχυρωματικές τους  δομές τους προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες .

ΣΚΑΡΟΣ
Τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της Σαντορίνης είναι αλληλένδετα με τον ηφαιστειακό χαρακτήρα του νησιού . Το νησί έχει υποστεί διάφορες φυσικές και οικονομικές δυσκολίες που έχουν σχηματίσει το νησί με την πάροδο του χρόνου .

ΟΙΑ
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η αύξηση του τουρισμού έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον επαναπροσδιορισμού των δομών στα αστικά κέντρα .

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ
Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για κρουαζιέρες στη Μεσόγειο , με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να εξερευνούν το νησί σε καθημερινή βάση .

ΚΑΣΤΡΟ ΟΙΑΣ
Το νησί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει δει μια τεράστια αύξηση των επισκεπτών και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός  ξενοδοχείων, εστιατόριων και άλλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία .

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
Ο σαν μπαλκόνι, ύψους 300 μέτρων, σχηματισμός της καλντέρας της Σαντορίνης έχει βοηθήσει στην δημιουργία της φήμης ότι από τη Σαντορίνη μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο θεαματικά ηλιοβασιλέματα . Όπως δείχνει αυτή η πρόσφατη εικόνα, photoshop και τα φίλτρα δεν χρειάζονται όταν πρόκειται για το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης . Οι επισκέπτες ελκύονται ιδιαιτέρως από αυτή τη συγκεκριμένη εμπειρία και αυτό το μοναδικό πλεονεκτικό σημείο του Αιγαίου .

ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ
Αλλά Σαντορίνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά μια καταπληκτική θέα  ή ένα όμορφο κτίριο στην άκρη του γκρεμού . Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε ένα ελληνικό νησί μία φορά για τη θάλασσα και τον ήλιο. Οι ταξιδιώτες θα επανέλθουν σε αυτό αν μπορεί να τους προσφέρει μια απίστευτη εμπειρία.

 « Η ΑΛΛΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ »
Αυτή ...η εναλλακτική Σαντορίνη είναι αυτό που δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία . Ο τεράστιος πλούτος στον πολιτισμό και την ιστορία σε συνδυασμό με το μοναδικό γεωλογικό περιβάλλον και την τοπική γαστρονομία .

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης - που περιλαμβάνει Θήρα, Θηρασιά,
Ασπρονήσι, Παλαιά και Νέα Καμένη – σχηματίζουν ένα πέταλο ή καλντέρα που δημιουργήθηκαν από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 3.600 χρόνια . Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης χρονολογείται πάνω από 2 εκατομμύρια χρόνια.

ΝΟΤΙΑ ΑΚΤΗ
Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έφτασαν κατά μήκος της νότιας ακτής στα μέσα της πέμπτης χιλιετίας π.Χ. περίπου 6 μισή χιλιάδες χρόνια πριν . Τους προσέλκυσε το νησί λόγω της θέσης και της εγγύτητάς της με τα άλλα νησιά, καθώς και τα ασφαλή λιμάνια . Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται σε θέση κλειδί γεωγραφικά καθώς συνδέει το Αιγαίο με το νησί της Κρήτης .

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Μια τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου προς το τέλος του 17ου π.Χ. αιώνα έθαψε ολόκληρο ο νησί κάτω από παχύ στρώμα τέφρας που συχνά ξεπερνά τα 60 μέτρα πάχος .
Η ηφαιστειακή τέφρα έχει διατηρήσει in situ στοιχεία για έναν ολόκληρο πολιτισμό και γεωβοτανικό σύστημα .

ΔΥΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ
Μεταξύ των περιοχών της Εποχής του Χαλκού , η πιο σημαντική ήταν το Ακρωτήρι, στη νότια ακτή του νησιού . Η πορεία της ανασκαφής έδειξε ότι , κατά τη στιγμή της ταφής του, ο οικισμός είχε αναπτυχθεί σε ένα αστικό κέντρο , καθώς και ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι για το θαλάσσιο εμπόριο που περιελάμβανε σχεδόν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου .
Χάρη στην ταφή τους κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα, τα κτήρια της πόλης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού σώζονται σε μεγάλο ύψος (δύο ή τρεις ορόφους) , παρά το γεγονός ότι υπέστησαν ζημιές από σεισμό που προηγήθηκε της έκρηξης.
Μεγάλα πολυώροφα σπίτια με εξελιγμένες εγκαταστάσεις υγιεινής , πλούσια επιπλωμένα με οικιακό εξοπλισμό και εκλεκτά κομμάτια επίπλων , που
μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο της θηραϊκής κοινωνίας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

ΠΟΤΑΜΟΣ
Τα κτίρια της τελευταίας φάσης της ζωής της πόλης ήταν διακοσμημένα με υπέροχες τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές της καθημερινής ζωής και αντανακλούν την ιδεολογία της κοινωνίας του Ακρωτηρίου. Πολλές από τις τοιχογραφίες απεικονίζουν τοπία και μια μεγάλη ποικιλία φυτών.
Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν πλούσιους υδροβιότοπους με φοίνικες και καλάμια καθώς και ποτάμια. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το προϊστορικό τοπίο της Σαντορίνης ήταν σημαντικά περισσότερο υπο- τροπικό όπως ακριβώς απεικονίζεται στις τοιχογραφίες , αυτή είναι μια σημαντική διαφορά με το σύγχρονο άγονο τοπίο .

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οι τοιχογραφίες είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι απεικονίζουν ότι οι κάτοικοι θεωρούσαν σημαντικό τόσο το τοπίο και το περιβάλλον τους,  όσο και την αστική τους αλληλεπίδραση.

ΑΛΙΕΙΑ
Οι σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν βαθιά κάτω από τα ερείπια της θαμμένης πόλης προστάτευσαν από την αποσύνθεση όλα τα είδη των οργανικών υλικών συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των τεχνουργημάτων, όπως αλιευτικά εργαλεία, καλάθια, υφάσματα, κλπ.
Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τη σημασία της προϊστορικής γαστρονομίας είναι εμφανής τόσο εικονογραφικά όσο και μέσω των υλικών ευρημάτων. Είναι σίγουρα εντυπωσιακό το να βρουν την πραγματική ψαριά θαμμένη, μαζί με τα δίχτυα και τα αγκίστρια που χρησιμοποιούντο από τους
προϊστορικούς κατοίκους. Τι κάνει αυτό ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι οι σύγχρονοι ψαράδες περιγράφουν πώς χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο στυλ των διχτυών 3.600 χρόνια αργότερα, στην ίδια θέση .

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Μακροβοτανικά ευρήματα  καλλιεργούμενων φυτών όπως κριθάρι, φακές, μπιζέλια και σίτος έχουν εντοπιστεί, ενδεικτικά του τι είδους φυτά  καλλιεργούντο από τον τοπικό πληθυσμό. Ακόμα κι αν δεν έχουμε τις συνταγές που χρησιμοποιούσαν βασιζόμενοι στα αποδεικτικά στοιχεία , μπορούμε να συμπεράνουμε συγκεκριμένες πτυχές των καθημερινών τους γευμάτων.

ΟΙΝΟΣ
Επίσης, στο Ακρωτήρι καταγράφονται ευρήματα  από κουκούτσια ελιάς αποκαΐδια αμπελιών και σύκων . Η οινοποιία αποτελούσε σημαντικό μέρος της προϊστορικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ απεικονίζεται σε πολλά αγγεία καθώς και επιγραφές της Γραμμικής Α σε ένα μεγάλο πίθο.

ΚΕΡΑΜΙΚΑ
Απεικονίσεις σκηνών από τη φύση και η ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τα αστικά και αγροτικά τοπία είναι επίσης εμφανής σε κεραμικά . Η μεσοκυκλαδική κανάτα που απεικονίζει μια πολύ φιλόξενη σκηνή προσφοράς κρασιού αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του έτους Γαστρονομίας στην Σαντορίνη.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 2013
Ο Δήμος Θήρας κήρυξε το 2013 ως Έτος της Γαστρονομίας στη Σαντορίνη .
Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους καλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, τοπικά καταστήματα και παραδοσιακές ταβέρνες έχουν δημιουργήσει ειδικά σχεδιασμένο μενού, γευσιγνωσία κρασιού, γιορτές και  καλλιτεχνικές εκθέσεις για να γιορτάσουν το πώς γαστρονομία της Σαντορίνης έχει αγγίξει όλες τις πτυχές της πολιτισμού, τόσο αρχαία και σύγχρονη.
Τα τελευταία χρόνια ο συναγωνισμός μεταξύ των νησιών έχει ωθήσει το  επίπεδο γαστρονομίας στη Σαντορίνη όλο και πιο ψηλά, ώστε σήμερα να είναι ένα καλό κέντρο εστίασης, καθώς και ένα υπόδειγμα για την χρήση των τοπικών προϊόντων . Αλλά η βάση για αυτή τη γαστρονομική τελειότητα προέρχεται από το μικροκλίμα και την ασυνήθιστη φύση του εδάφους.

HARRIS 1731
Ενώ υπάρχει μια βάση γόνιμου ηφαιστειακού εδάφους, είναι λεπτή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του σήμερα. Μαζί με τις υγρές νύχτες, το μικροκλίμα έχει ως αποτέλεσμα ενδημικά φυτά που παράγουν φρούτα, λαχανικά και κρασί με μοναδικά και συμπυκνωμένα αρώματα. Η Σαντορίνη είναι ένας από τους λίγους ελληνικούς προορισμούς που προσέλκυσε ερευνητικό ενδιαφέρον από πολύ νωρίς. Γεωλόγοι και βοτανολόγοι κατέγραψαν το ξεχωριστό έδαφος της και τα φυτά . Ο Βρετανός βοτανολόγος J. Harris κατέγραψε την ηφαιστειακή δραστηριότητα, μαζί με τα ιδιόμορφα ντόπια φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται μέχρι σήμερα .

ΦΑΒΑ
Τα τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης περιλαμβάνουν την «Φάβα» - ένα κίτρινο μπιζέλι με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη ποικιλία είναι το ίδιο είδος
όπως εκείνο που ορίζεται στο προϊστορικό Ακρωτήρι. Βρίσκεται μόνο στη Σαντορίνη και έχει πολύ πλούσια και γλυκιά γεύση.

ΚΑΠΑΡΗ
Η άγρια κάπαρη είναι ένα θαμνώδες φυτό που φύεται στις απόκρημνες πλαγιές της Σαντορίνης και σε τοίχους σε όλο το νησί . Η κάπαρη συλλέγεται μαζί με τα λουλούδια και τα φύλλα και έχει έντονο άρωμα και πικάντικη γεύση.

ΛΕΥΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Η άσπρη μελιτζάνα διαφέρει στο ότι είναι πιο γλυκιά και πιο ζουμερή, ιδιότητες που πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα του ηφαιστειακού εδάφους και του συγκεκριμένου είδους.

TOMATAKI
Οι μικρές άνυδρες ντομάτες της Σαντορίνης αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας. Έχουν μικρό μέγεθος και χονδρότερη φλούδα και αναπτύσονται στο ξηρό ηφαιστειακό έδαφος.

ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ
Τα τοματάκια δημιουργούν μια υπέροχη, πλούσια πάστα ντομάτας, ενώ οι ντομάτες κονσερβοποιούνται επίσης και ολόκληρες.

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Εκτός από σαλάτες, αυτές οι τομάτες χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα γλυκά του κουταλιού και ντοματοκεφτέδες, ενώ οι σεφ λατρεύουν να δημιουργούν πολλές άλλες συνταγές με αυτές.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Η εμπειρία του να ανακαλύψετε την πραγματική Σαντορίνη τελειώνει με τη διερεύνηση της κρυμμένης ομορφιάς του νησιού, το κρασί . Για αιώνες τώρα, οι ρίζες των γηγενών ποικιλίων αναπτύσονται απευθείας στο ηφαιστειογενές έδαφος.

ΑΜΠΕΛΙΑ
Προκειμένου να προστατευθούν τα φυτά από τους ισχυρούς ανέμους και να περιορίσουν την ανάγκη τους για το νερό , το αμπελουργοί της Σαντορίνης υιοθέτησαν και τελειοποίησαν μια αρχέγονη τεχνική κλαδέματος , την « Κουλούρα » . Τα φυτά κλαδεύονται για να λάβουν τη μορφή ενός χαμηλού καλαθιού λαχανικών στο οποίο τα σταφύλια ωριμάζουν προφυλαγμένα χωρίς η παραγωγή τους να κινδυνεύει από τα στοιχεία της φύσης.

Ασύρτικο , Αθήρι , Αηδάνι , Μανδηλαριά , Μαυροτράγανο, είναι μόνο μερικές από τις σαράντα ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται σε περίπου 4000 στρέμματα αμπελώνων της Σαντορίνης. Η μέση απόδοση είναι πολύ χαμηλή, αλλά η ποιότητα της είναι εξαιρετικά υψηλή .
Σήμερα τα κρασιά της Σαντορίνης είναι ΠΟΠ , χαρακτηρισμένα ως «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνης»  (αντί του ΟΠΑΠ )

ΤΡΥΓΟΣ
Η πιο γνωστή και κυρίαρχη ποικιλία είναι το Ασύρτικο - ένα λευκό οινοποιήσιμο σταφύλι αυτόχθον στη Σαντορίνη - το οποίο έχει παράγει μερικά απο τα καλύτερα και πλούσια κρασιά της Ελλάδας - και ενώ εμφανίζει υψηλή οξύτητα έχει επίσης μια έντονη μεταλλικότητα και  γεύσεις επεριδοειδών. Το κρασί είναι μια τέλεια αντανάκλαση της καθαρής ποικιλίας , του μικροκλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους. Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το Ασύρτικο και είναι μια μοναδική εμπειρία που αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Σαντορίνης .
Η οινοποίηση απαιτεί μεγάλη υπομονή και διαχρονική αφοσίωση στους αμπελώνες της Σαντορίνης.

ΒΙΝΣΑΝΤΟ
Αυτό είναι επίσης εμφανές με το φυσικά γλυκό κρασί που ονομάζεται Vinsanto.  Αυτό γίνεται με το άπλωμα των λευκών σταφυλιών Ασύρτικου στον ήλιο.  Ετσι  πιέζεται και ωριμάζει σε ένα πλούσιο κόκκινο γλυκό κρασί .

ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
Οι πιέσεις που προκύπτουν από την ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία του νησιού είναι σημαντικές. Ωστόσο, η σκληρή δουλειά και οι γνώσεις της οινοποιών έχουν εξασφαλίσει το μέλλον ενός από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Τα οινοποιεία της Σαντορίνης είναι ανοικτά για τους επισκέπτες και τους προσφέρουν την ευκαιρία να δουν την παραγωγή κρασιού σύμφωνα με την παράδοση και σύγχρονες καινοτομίες από κοντά.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Η Σαντορίνη έχει γίνει ένα γαστρονομικός προορισμός, λόγω των μοναδικών γεωργικών προϊόντων, των εξαιρετικών κρασιών, των πρωτοποριακών εξαιρετικών εστιατορίων, των άνετων ταβερνών με παραδοσιακή κουζίνα. Τα οινοποιεία ανοίγουν για το κοινό και τα ξενοδοχεία προσφέρουν ελληνικό
πρωινό, συνδυάζοντας όλα αυτά μαζί.

Το ότι το Έτος Γαστρονομίας υπήρξε μια τεράστια επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ανθρωποκεντρικό . Υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση του εθελοντισμού από όλους που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω ότι θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με τον μεγάλο αριθμό των
ατόμων που έχουν έρθει στο Λονδίνο για αυτή την ευκαιρία. Έφερε ντόπιους και επισκέπτες σε επαφή με το τοπίο και τα τοπικά προϊόντα . Ανέδειξε το πώς η γαστρονομία, είναι ένα βασικό μέρος της εμπειρίας και όχι απλά μια αναγκαιότητα.

Η αίσθηση του να γονατίζει κοντά στο αμπέλι κοιτάζοντας γύρω το τοπίο είναι δύσκολο  να το περιγράψεις, και πρέπει κάποιος να έχει προσωπική εμπειρία.

Εκ μέρους του δημάρχου της Σαντορίνης και του Δήμου Θήρας, θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να σας προσκαλέσω στο νησί της Σαντορίνης, προκειμένου να δείτε οι ίδιοι αυτό το μοναδικό γαστρονομικό προορισμό.
Σας ευχαριστώ πολύ.


η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης της πρότασης μομφής (10-11-2013)

Στο λίνκ που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Συρμαλένιου βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα στην Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης της πρότασης μομφής (10-11-2013) στην οποία μεταξύ άλλων γίνονται αναφορές και στα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

http://www.youtube.com/watch?v=gZvxwbpjZV4  

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος του κειμένου που αφορά θέματα νησιωτικής πολιτικής και ναυτιλίας, 

θα ήθελα να πω τώρα λίγα λόγια και για το success story στο χώρο της νησιωτικής πολιτικής και της ναυτιλίας.

Χθες βράδυ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου μας μίλησε για το κυβερνητικό έργο του υπουργείου του. Ούτε λέξη για τα νησιά, ούτε λέξη για την ακτοπλοΐα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πάντες ξέρουν και ιδιαίτερα οι νησιώτες που το ζουν από πρώτο χέρι, ότι η ακτοπλοΐα καταρρέει. Σε συνθήκες αποκλειστικής διαχείρισης της ακτοπλοΐας από τις ιδιωτικές εταιρείες και ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που περικόπτουν δραστικά τις επιδοτήσεις των γραμμών δημοσίου συμφέροντος, πολλά νησιά, δεκάδες νησιά μένουν με ελάχιστα σύνδεση δύο ή μία φορά την εβδομάδα, καθιστώντας τους νησιώτες πολίτες β’ και γ’ κατηγορίας.

Κύριοι της κυβέρνησης, ποιο είναι το σχέδιο σας για την ακτοπλοΐα;  Προφανώς δεν έχετε καμιά πολιτική, κανένα σχέδιο, είστε έρμαιο των εφοπλιστικών συμφερόντων και παρακολουθείτε ως τροχονόμοι τον ολιγοπωλιακό ανταγωνισμό τους. Αφήνετε τα νησιά στο έλεος του καιρού και του χειμώνα, διαγράφοντας το αυτονόητο στοιχειώδες κοινωνικό δικαίωμα των νησιωτών για μετακίνηση, καθιστώντας τα νησιά χώρους εποχιακής διαβίωσης.

Στα γραφεία μας έρχονται συνεχώς διαμαρτυρίες για την κατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, από Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει πρόγραμμα, έχει σχέδιο. Θα συγκροτήσει άμεσα, στα πλαίσια μιας μικτής ακτοπλοϊκής αγοράς, ένα δημόσιο-κοινωνικό φορέα ακτοπλοΐας κατά τα πρότυπα και άλλων σκανδιναβικών χωρών, αντικείμενο του οποίου θα είναι ο επιτελικός σχεδιασμός, η επαναχάραξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δρομολόγηση πλοίων πρωταρχικά στις λεγόμενες «άγονες γραμμές», για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές δυνατότητες, αφού και η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει κοινοπραξίες με συμμετοχή του δημοσίου, ακόμα και για κατασκευή και ναυπήγηση τους σε ελληνικά ναυπηγεία. 

Ναυπηγεία για τα οποία δεν έχετε καμιά πολιτική και τα αφήνετε να καταρρέουν.  

Μιλάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γκρεμίσει τη ναυτιλία και τη φορολογική ασυλία των εφοπλιστών, όταν αποκρύπτουν από την αξιωματική αντιπολίτευση το περιεχόμενο της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών. Χαρακτηριστική και η απάντηση σε Ερώτηση μας, όταν αρνήθηκαν να μας καταθέσουν την αλληλογραφία μεταξύ των υπουργείων οικονομίας και ναυτιλίας.

Πως διαγράφεται όμως τώρα η πραγματική κατάσταση της ναυτιλίας;

Τα πλοία με ελληνική σημαία διαρκώς μειώνονται, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής τον Αύγουστο κατέγραψαν νέα μείωση κατά 2,6 % και έφθασαν στα 1912, δηλαδή στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Η εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος καταρρέει, αφού υπήρξε μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) κατά 13 %

Η ανεργία των ναυτικών αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας η ανεργία των ναυτεργατών καλπάζει, για πρώτη φορά πλήττονται αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανής. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ανεργία αυξήθηκε κατά 21%. Οι άνεργοι ναυτικοί ανέρχονται σε 4000 (25 % των εν ενεργεία ναυτικών).

Ο υπουργός μας μίλησε για την αξιοσύνη του Λ.Σ., όταν το Σώμα απαξιώνεται εντελώς, τα λιγοστά πλωτά μέσα κινούνται με χορηγίες, με πλημμελή συντήρηση και ελάχιστα καύσιμα. Ταυτόχρονα οι χαμηλές αμοιβές, η αδυναμία κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι διαβλητές διαδικασίες στις τοποθετήσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις κλπ απαξιώνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Λ.Σ.     

Σε ότι αφορά τον Οίκο Ναύτου, πέραν από τη μείωση των εσόδων του λόγω της μείωσης της απασχόλησης, τη μείωση των συντάξεων των απόμαχων της θάλασσας, τη μείωση του προσωπικού του, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση το μέγα σκάνδαλο με τους κομματικούς φίλους της ΝΔ και του υπουργού παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, που προσπάθησαν να καταχραστούν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι με την πολιτική σας φέρατε τη νησιωτική Ελλάδα αρκετές δεκαετίες πίσω. Κλείσατε υπηρεσίες και δομές που είχαν αποκεντρωθεί με αγώνες από την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, ΕΛΤΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Γραφεία του ΕΟΤ κ.α.), εκχωρείτε περιοχές φυσικού κάλλους σε ιδιωτικά συμφέροντα προωθώντας το μοντέλο της αποτυχημένης παραθεριστικής κατοικίας και απαξιώνοντας το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον. Διαλύετε τη δημόσια υγεία και την παιδεία και ο υπουργός υγείας μας εμφανίζει ως μόνιμη λύση τους αγροτικούς γιατρούς, τη στιγμή που τα νησιά μας έχουν ανάγκη από ειδικευμένους για την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας.


Αυτή είναι η πολιτική σας που πρέπει άμεσα να ανατραπεί και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι μπορεί». 

το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής του τοπικού πρωταθλήματος μπάσκετ του ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΠΠΟΣ,

Ενδιαφέρουσα αγωνιστική ειναι η 5η, καθώς έχει 2 derby κορυφής. Οι έφηβοι θα αντιμετωπίσουν τον Αετό που προσπαθεί να συνέλθει από την ήττα σοκ την Κυριακή από τον Αφρό, ενώ στον Α όμιλο υπάρχει το derby κορυφής ανάμεσα στους Άνδρες του Πανιωνίου και την Αεροπορία.
Ο αετός 2 θέλει την νίκη για να παραμείνει στη πρώτη 3άδα ενώ ο Βουρβούλος παίζει το τελευταίο του χαρτί απέναντι στους Houston Rockets.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής :

Σάββατο 16-11-2013
16:00 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΑΝΤΡΙΚΟ – ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
18:00 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΕΤΟΣ 2
20:00 ΑΕΤΟΣ 1 – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΙ
Κυριακή 17-11-2013
16:00 ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ -ΗΟUSTON ROCKETS
18:00 T WO BROTHERS – ΠΑΛ.ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
20:00 ΑΦΡΟΣ – ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ
ΡΕΠΟ: Λύκοι
Δευτέρα 18-11-2013
20:15 Εξ αναβολής  Πανιώνιος Άνδρες-Επαλαίμαχοι

τα αποτελέσματα του τοπικού πρωταθλήματος μπάσκετ

Τα αποτελέσματα του τοπικού πρωταθλήματος μπάσκετ που διοργανώνει το δημοτικό γυμναστήριο της Σαντορίνης έχουν ως εξής, σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Στο Κλειστό Γυμναστήριο το Σαββατοκύριακο 09-10/11/2013 και την πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες καλαθοσφαίρισης του Τοπικού Πρωταθλήματος του ΔΑΠΠΟΣ τις 4ης Αγωνιστικής μετά εξής αποτελέσματα και βαθμολογίες:

4η Αγωνιστική Aποτελέσματα - Τελικα Σκορ
Λύκοι                                   59
Βουρβούλος                         38                      
Παλαίμαχοι Πανιωνίου.       32
Αεροπορία                           62
Πυγολαμπίδες                      63
Πανιώνιος Έφ.                     66                      
Αετός 1                                47
Αφρός                                  48                      
Two Brothers                       45
Επαλαίμαχοι                        57                      
Λιμεναρχείο                         54
Πανιώνιος Ανδ.                   61 

Όμιλος Α’
Βαθμολογία Ομίλου Α‘
ΟΜΑΔΑ                              GP          Ν-Η     ΔΙΑΦ  ΒΑΘ
1ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΘΗΡΑΣ4   4-0          268-142           8
2Πανιώνιος (Ανδρικό)       3-0          216-119           6
3ΑΕΤΟΣ ΘΗΡΑΣ ΙΙ3         2-1          126-157           5
4ΕΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ3           1-2          155-175           4
5ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΣ3 1-2       126-164           4
6ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ3    0-3       99-142 3
7Two Brothers3                   0-3          114-203           3

Όμιλος Β’
Βαθμολογία Ομίλου Β’
ΟΜΑΔΑ                              GP          Ν-Η     ΔΙΑΦ  ΒΑΘ
1ΛΥΚΟΙ4                           3-1          216-173 +43    6
2ΑΕΤΟΣ ΘΗΡΑΣ Ι4           3-1          204-174 +30    6
3ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΕΦΗΒΟΙ)4  3-1       229-218 +11    6
4HOUSTON ROCKETS3  2-1          167-158           5
5ΑΦΡΟΣ3                           1-2          144-163           4
6ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ3        0-3          165-189           3
7ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ3             0-3          134-182           3


Δευτέρα, Νοεμβρίου 11, 2013

οι δύο επόμενες συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου Θήρας (11 και 14.11)

Σύμφωνα με τις προσκλήσεις,

Την Δευτέρα 11 και την Πέμπτη 14.11 θα πραγματοποιηθούν οι δυό επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με τα εξής θέματα:    

1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.


1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ Β1 ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ  ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΣΧΟΟΑΠ)  Π.ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΑΣ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ.