Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

διαγωνισμός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την συντήρηση του οδικού δικτύου Ανάφης

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάδειξη Αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Ν. Ανάφης», συνολικού προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 03/08/2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ., (λήξη επιδόσεως προσφορών),  στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην Ερμούπολη της Σύρου, από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και σχετικά τεύχη (τηλ. 22813-62702, fax 22810-84124, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).
Επίσης, τα τεύχη του διαγωνισμού διατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, www.pnai.gov.gr


Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ο Φίλιππος Τριομμάτης, Περιφερειακός Συμπαραστάτης Νοτίου Αιγαίου, εκλέχτηκε στην πενταμελή συντονιστική επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Περιφερειακών και Δημοτικών Συμπαραστατών

Σε συνάντηση του Πανελλήνιου Δικτύου Περιφερειακών και Δημοτικών Συμπαραστατών  που έγινε στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την πρώτη πενταμελή συντονιστική επιτροπή του Δικτύου. 

Συντονιστής ανέλαβε ο κ. Μιχαήλ Ευάγγελος Δημοτικός Συμπαραστάτης Σαρωνικού και μέλη είναι ο κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος Περιφερειακός Συμπαραστάτης Αττικής, ο κ. Φίλιππος Τριομμάτης Περιφερειακός Συμπαραστάτης Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Γαβριήλ Αραπατζής από τον Δήμο Ηλιούπολης και η κ. Κατερίνα Τσιομπάνου Συμπαραστάτης του Δήμου Κοζάνης.
Το δίκτυο ασχολήθηκε με ζητήματα ενίσχυσης του θεσμού και αποφασίστηκαν οι πρώτες ενέργειες προκειμένου να υπάρξουν συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και με τα προεδρεία της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.    

Στην συνέχεια ο κ. Φίλιππος Τριομμάτης μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών και σε συνάντηση που είχε με την διευθύντρια της Δ/νσης Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εξετάστηκε το ζήτημα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της 22ης και 25ης Νοεμβρίου του 2013 (περιοχές Κρεμαστής, Ιαλυσού, Καλλιθέας, Λάρδου) στο νησί της Ρόδου. Ο φάκελος είναι πλέον στο γραφείο του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναμένεται εντός των ημερών να τον υπογράψει και στη συνέχεια απαιτε’ιται η υπογραφή των συναρμόδιων Υπουργών κ.κ Σταθάκη (Υπουργός Οικονομίας υποδομών και Ναυτιλίας), Σκουρλέτη (Υπουργός Ανάπτυξης) και η δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ. Ο Φίλιππος Τριομμάτης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια τόσο του ιδίου και του Περιφερειάρχη όσο και των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής για την καθυστέρηση της εν λόγω διαδικασίας και συμφωνήθηκε να συντμηθούν χρόνοι και διαδικασίες προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία που εδώ και τρία χρόνια υφίστανται οι πληγέντες. 


Ο κ. Φίλιππος Τριομμάτης αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να επισκεφτεί το επαρχείο Κω (Κω-Νίσηρος) προκειμένου να ενημερωθεί για σχετικές καταγγελίες και αναφορές της περιοχής αλλά κυρίως να ενημερώσει τους πολίτες για τις αρμοδιότητες και τα πλεονεκτήματα του θεσμού σε συνέντευξη που θα γίνει στο επαρχείο.

Τέλος,  ενημερώνουμε τους πολίτες ότι γραφείο Περιφερειακού Συμπαραστάτη και κέντρο  υποδοχής αναφορών και καταγγελιών λειτουργεί ήδη στην έδρα της περιφέρειας στην Σύρο διεύθυνση πλ. Τσιροποινά  και στην Ρόδο πλ. Ελευθερίοας 1. Επίσης αναφορές και επαφές μπορούν να γίνονται στα κατά τόπους Επαρχεία όπως και ηλεκτρονικά στo mail spe@pnai.gov.gr


ανακοίνωση των βουλευτών Α.Συρίγου και Ν.Συρμαλένιου - "Θετικό αποτέλεσμα είχε η συνάντηση στο υπουργείο εργασίας για το θέμα του Νεωρίου Σύρου"

Θετική κατάληξη είχε η τριμερής συνάντηση που οργανώθηκε χθες 29/7 στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, του εργατικού κέντρου Κυκλάδων, του εργοστασιακού σωματείου και της διοίκησης του ναυπηγείου του Νεωρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο γ.γ. Α. Νεφελούδης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και της επιχείρησης, καθώς και οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν τη διακοπή της απεργίας των εργαζομένων και την επανεκκίνηση της λειτουργίας του ναυπηγείου, την αναστολή των υποχρεώσεων του Νεωρίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΕΗ για ένα εξάμηνο, την καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους από τις εισπράξεις ολοκλήρωσης των εργασιών του πλοίου που βρίσκεται εντός του ναυπηγείου, την αποπληρωμή όλων των οφειλομένων στους εργαζόμενους με την πρόοδο των εργασιών του ναυπηγείου. Φυσικά η πρόταση για συμφωνία θα τεθεί υπό την αίρεση των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων, όσο και της εταιρείας.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ικανοποίησή τους, τόσο για την αποφασιστική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εργασίας, όσο και για την κατανόηση και τη συμβολή όλων των πλευρών στην αναζήτηση διεξόδου. Είναι αυτονόητο ότι οι βουλευτές των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με γνώμονα την ανάπτυξη των εργασιών του ναυπηγείου και τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων.


δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη για τα υδατοδρόμια

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, κληθείς να σχολιάσει τα Δελτία Τύπου και τις επιστολές του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου σχετικά με τα υδατοδρόμια, δήλωσε τα εξής: 

«Ως δούρειος ίππος της αντίδρασης και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης  εμφανίζεται ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, με τις δηλώσεις του σχετικά με τα υδατοδρόμια.
«Να τα φορτώσουμε όλα στον κόκορα»! Αυτό φαίνεται να πιστεύει ο κ. Κόκκινος,  από όσα αναφέρει στην επιστολή του. Η λογική της γραφειοκρατίας και του κρατισμού, που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά επί δεκαετίες,  δεν έχει θέση στην σύγχρονη Ελλάδα. Όλοι το γνωρίζουν και όλοι το έχουν πλέον παραδεχτεί, από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται. Ο κ. Κόκκινος φαίνεται όμως να το αγνοεί.

Ας αφήσει λοιπόν την αλληλογραφία και την «συνεννόηση» με τα υπουργεία, διότι όλοι γνωρίζουμε πώς αντιλαμβάνονται την νησιωτικότητα στο αθηνοκεντρικό κράτος.
Καλό θα ήταν να εγκαταλείψει  και  κάθε φιλοδοξία για δημιουργία αντάρτικου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να αφήσει όσους θέλουν και μπορούν, να κοιτάξουν μπροστά. Η ανάπτυξη των νησιών και του τόπου μας περνά μέσα από πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης  και όλων όσων έχουμε εκλεγεί γι αυτόν τον σκοπό: να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά.

Ο κ. Κόκκινος πρέπει να γνωρίζει ότι  για να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια, πέραν του δικού μας σχεδιασμού, χρειάζεται και προσέλκυση επενδυτών. Αυτό είναι διαχρονικά το πρόβλημα της χώρας. Αυτό πρέπει να παλέψουμε.


 Σε μια περίοδο που δεν έχουμε άλλη διέξοδο και άλλη ευκαιρία από το να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, η  Ελλάδα και ο νησιωτικός χώρος - ειδικά τώρα, μετά την κατάργηση αμαχητί  από κοινοβουλευτική υποστήριξη και κομματικούς χώρους του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών -  στρέφουν  τις τελευταίες τους ελπίδες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  ‘Εχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μας, να οδηγήσουμε τον τόπο μας και την χώρα στην ανάπτυξη, απομονώνουμε όσους επιχειρούν να ανακόψουν, για τους δικούς τους λόγους , αυτήν την πορεία και προχωράμε μπροστά…»

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2015

ανακοίνωση για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Δήμαρχος Θήρας, προκηρύσσει πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή σε ευρώ για το σύνολο των Ομάδων Α, Β και Γ εφόσον πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η μελέτη.

Η προϋπολογιζόμενη για την προμήθεια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 59.339,80€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α16% και θα καλυφθεί από τον κωδικό 10.7135.018 του προϋπολογισμού του Δήμου Θήρας οικονομικού έτους 2015.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Θήρας, στα Φηρά Θήρας, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2015 και ώρα λήξης υποβολής των προσφορών 10:30π.μ. ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Θήρας, και στο τηλέφωνο 2286360187/191 (αρμόδιος υπάλληλος Βαμβακούσης Ευάγγελος) και στον διαδικτυακό τόπο http://www.thira.gov.gr στην ενότητα «Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί».

ΜΙΣΘΩΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΘΗΡΑ – ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για την μίσθωση μέρους των παραλιών «Μέσα Πηγάδια» και «Αγ. Παρασκευή»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Σύρου,  την  τρίτη (03)  του μηνός Αυγούστου του έτους δύο χιλιάδες δέκα πέντε (2015) ημέρα Δευτέρα και από ώρα   13:30 (κατάθεση δικαιολογητικών),  θα γίνει ενώπιον της  Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών, δημόσιος πλειοδοτικός προφορικός  διαγωνισμός   για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, μίσθωσης δύο  (2) τμημάτων κοινοχρήστου  χώρου  αιγιαλού για τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, όπως φαίνονται  στους συνημμένους ορθοφωτοχάρτες και απαριθμούνται παρακάτω:

ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΝΤΙΝΩΝ, ΟΜΠΡΕΛΩΝ & ΞΑΠΛΩΣΤΡΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Α/Α     ΘΕΣΗ ΧΡΗΣΗ           ΕΚΤΑΣΗ σε τ.μ.
1.         ΜΕΣΑ ΠΗΓΑΔΙΑ      Θαλάσσια μέσα αναψυχής      78
2.         ΒΟΘΩΝΑΣ-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   Ομπρελοξαπλώστρες  500

Άρθρο 1. Τα  προς παραχώρηση  τμήματα  κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού, όπως περιγράφονται στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα  θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την τοποθέτηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και ομπρελοξαπλωστρών.
Άρθρο 2. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί με δημόσιο πλειοδοτικό προφορικό  διαγωνισμό   στο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Σύρου, ενώπιον της προς τούτο ορισθείσης επιτροπής.
Στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη, για οποιοδήποτε λόγο, θα επαναληφθεί στις 10-8-2015 ημέρα Δευτέρα την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.
Άρθρο 3. Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσεως ορίζεται από την επόμενη της υπογραφής της σύμβασης και λήγει την 30/04/2016. Με τη λήξη της σύμβασης  ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τον παραχωρηθέντα χώρο.
Άρθρο 4. Για να γίνει κάποιος δεκτός στη δημοπρασία θα πρέπει να καταθέσει στην επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας την ημέρα και ώρα διεξαγωγής της Δημοπρασίας τα ακόλουθα απαραίτητα δικαιολογητικά (....) 


Πηγή – Πληροφορίες : http://www.thira.gr/

δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τα υδατοδρόμια

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το Δελτίο Τύπου του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Κόκκινου με το οποίο “επιτίθεται” κατά της περιφερειακής αρχής για την υλοποίηση του κατ’ εξοχήν αναπτυξιακού έργου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τις αποστάσεις μου από τον Χαράλαμπο  Κόκκινο τις έλαβα εγκαίρως  και αποφασιστικά. Στην προσωπική του ατζέντα εις βάρος της Περιφέρειας και στον πολιτικό του κατήφορο, δεν προτίθεμαι να ακολουθήσω, όσο κι αν προκληθώ.
Το δε έργο της Περιφέρειας,  δεν θα επιτρέψω να ανασταλεί ή  να υπονομευθεί σε καμία περίπτωση και από κανένα.

Άδικα ελπίζουν…»

δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη για τα υδατοδρόμια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η επί 30ετία νεκρή συζήτηση για την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στα νησιά μας, αναβίωσε και μπήκε επί τέλους σε πορεία υλοποίησης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία  τα οποία, για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενίσχυσε τεχνικά και οικονομικά.

Ένας πολύ μεγάλος αναπτυξιακός στόχος που αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς και κυρίως από τις ίδιες τις κοινωνίες των νησιών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν βρίσκει μόνο συμμάχους και υποστηριχτές, όπως άλλωστε, δυστυχώς, και όλες οι μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην ιστορία των νησιών μας. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μη μπορώντας να ανατρέψουν την πρόοδο και την ανάπτυξη, προσπαθούν ανεπιτυχώς να την υποβαθμίσουν.


Προς απογοήτευση όλων αυτών που είτε  ονειρεύονται είτε απεργάζονται,  για προσωπικούς και μόνο λόγους, την αποτυχία και την επιστροφή στο παλιό κλασσικό μοντέλο που μας κράτησε καθηλωμένους, θα προχωρήσουμε, θα υπηρετήσουμε τους ευγενείς κοινούς στόχους μόνον και θα πετύχουμε. 

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με τις αυξημένες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες ότι για  όλες τις μέρες του καύσωνα θα μπορεί να φιλοξενεί σε ειδικά  κλιματιζόμενους χώρους του Κλειστού Γυμναστηρίου τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προτείνει τα παρακάτω  προστατευτικά μέτρα για τις διάφορες  κοινωνικές  ομάδες  κατά τη διάρκεια του καύσωνα: 


Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

1.         Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό ρουχισμού να είναι πορώδες ούτως ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
2.         Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
3.         Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.
4.         Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
5.         Αποφυγή βαρειάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα  σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
6.         Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στον λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
7.         Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
8.         Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη  αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνίσταται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
9.         Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.
10.       Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Οδηγίες για τα νεογνά και τα βρέφη:

1.         Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
2.         Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
3.         Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
4.         Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Οδηγίες για την προστασία των ηλικιωμένων:

1.         Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Επειδή η μετατροπή του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προτιμότερη είναι η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
2.         Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή βουνό δεν  είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυόροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση.
3.         Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα. 
4.         Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους, σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
5.         Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.


ενημερωτικά newsletters από τους φίλους του ΕΠΑΜ σε Σύρο και Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας,

Φίλοι μας η Σαντορίνη και η Σύρος φτιάξαμε ένα γράμμα νέων (newsletter) .
προσπαθούμε να δώσουμε μια εναλλακτική ενημέρωση βασισμένη στις απόψεις του Παλλαϊκού μετώπου (ΕΠΑΜ).

Tο κείμενο είναι σε μορφή pdf και κάθε τίτλος είναι ένας υπερσύνδεσμος που ανοίγει τον αντίστοιχο σύνδεσμο (κείμενο , εικόνα , η βίντεο).

εσείς δεν έχετε να κάνετε παρά μόνο ένα κλικ στον τίτλο.

η προσπάθεια μας θα είναι περιοδική ...

Το τελευταίο newsletter μπορείτε να το δείτε εδώ :

600.000 ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την σήμανση – ασφάλεια του οδικού δικτύου νησιών των Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού παρεμβάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την βελτίωση του οδικού δικτύου των νησιών, με στόχο την ασφαλέστερη χρήση του από κατοίκους και επισκέπτες, η  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων  προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου “Σήμανση – Ασφάλεια οδικού δικτύου νήσων Κέας, Κύθνου, Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου”, προϋπολογισμού μελέτης 600.000, 00 ευρώ.

Η δημοπρασία θα γίνει στις 24-8-2015, ημέρα Δευτέρα  και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη επιδόσεως
προσφορών), στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες και σχετικά τεύχη δίνονται στα Γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Ερμούπολη, Τ.Κ. 841 00 ΣΥΡΟΣ, τηλέφωνο: 2281362702, fax: 2281084124, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Επίσης, τα τεύχη του διαγωνισμού διατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, http://www.pnai.gov.gr

ενημέρωση σχετικά με το υποχρεωτικό πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων από τους αγρότες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι θεσπίστηκε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα απαραίτητο πιστοποιητικό με το οποίο οι χρήστες φυτοφαρμάκων θα αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν να χειρίζονται σωστά και με ασφάλεια τα φυτοφάρμακα.

Το σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τα εξής:

α) πρόγραμμα κατάρτισης για την πιστοποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών Γεωργών, στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και
β)  τήρηση μητρώου πιστοποιημένων Επαγγελματιών στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναρτάται στο διαδίκτυο με μοναδικό κωδικό για κάθε κάτοχο πιστοποιητικού ώστε ακόμη και το γεωπονικό κατάστημα πώλησης φυτοφαρμάκων να μπορεί να ελέγχει με τον κωδικό, την ύπαρξη επικαλούμενου πιστοποιητικού..
Πιστοποιητικό και διαδικασίες χορήγησής του
1. Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για να μπορούν να προμηθεύονται μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015 φυτοπροστατευτικά προϊόντα εγκεκριμένα για επαγγελματική χρήση.
2. Τα πιστοποιητικά χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου, μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων στα εγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα, η οποία διενεργείται μέσω βάσης δεδομένων στην οποία είναι καταχωρημένες ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία και τα εξεταστικά κέντρα δίδοντα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/525-ethniko-sxe-drashs/1590-sxedio-drashs-gevrgikon-farmakon  

Επίσης στην ιστοσελίδα http://ppp-usercert.minagric.gr   είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων με τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012(Α΄8).

 Τέλη συμμετοχής στις εξετάσεις (Παράβολο για το Υπουργείο)

Τα τέλη συμμετοχής στις εξετάσεις (Παράβολο σε λογαριασμό του Υπουργείου) ορίστηκαν από το Υπουργείο και είναι: 25€ μέχρι 31/08/2015 και  50€ από 01/09/2015 και μετά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241364926 και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828.

Ε.Π. Η    ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ  ΔΗΜΗΤΡΑ

με επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος ρύθμισης οφειλών της ΔΕΗ στην Ρόδο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Μεγάλη συμμετοχή των φορέων στην επιτυχημένη εκδήλωση ενημέρωσης των επιχειρήσεων και των κατοίκων των νησιών μας από την ΔΕΗ για το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη, που προήδρευε και διοργάνωσε την εκδήλωση, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Μπάρδος, Χαρούλα Γιασιράνη, Χρήστος Ευστρατίου, Μιχάλης Μπαριανάκης, Δημήτρης Τσοπανάκης και ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κ. Φίλιππος Τριομμάτης. Μεταξύ των εκπροσώπων φορέων παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Κακλιός και ο κ. Γ. Πάγκαλης, ο κ. Ηλίας Μπούκλας ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, πολλοί άλλοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και εκπρόσωποι του Πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος στηρίζει κάθε θετικό μέτρο υπέρ των νησιωτών τόνισε ότι: «Η Ελληνική κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση. Συνεχώς εξελίσσεται η τραγική οικονομική κατάσταση σε σημείο που να μην γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο και να αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών και των νησιών μας. Τώρα που κάθε παραγωγική δραστηριότητα του τόπου, κινδυνεύει και πασχίζει να κρατηθεί όρθια, αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση, η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών. Εύχομαι και πιστεύω ότι το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσουν και άλλοι για να μπορέσουμε όλοι από κοινού να ελαφρύνουμε το δυσβάσταχτο βάρος του χρέους». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι φορέων και συζητήθηκαν απόψεις αλλά και προβληματισμοί αυτών, με τα στελέχη του κλιμακίου της ΔΕΗ. Το κλιμάκιο της ΔΕΗ αποτελούνταν από τον κ. Λάζαρο Καραλάζο, Γενικό Διευθυντή Εμπορίας, την κα Ευθυμία Τσόγκα, Διευθύντρια Κλάδου Νησιών και τον κ. Κώστα Μπριάνη, Διευθυντή Καταστήματος Ρόδου και ο κ. Νιωτάκης, Υπεύθυνος Έργων της ΔΕΗ. Ο κ. Καραλάζος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ όπως ακολουθεί: «Με  στόχο  τη  μέγιστη  κατά  το  δυνατό  στήριξη  των  νοικοκυριών  και  των επιχειρήσεων,  το  Δ.Σ.  της  ΔΕΗ,  εξαντλώντας  τα  οικονομικά  περιθώρια  της Επιχείρησης,  αποφάσισε  ομόφωνα τη  θέσπιση νέου  προγράμματος διακανονισμών, με το οποίο καθιερώνονται εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι ρύθμισης για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών. 

Συγκεκριμένα για την εξόφληση των οφειλών προβλέπονται τα εξής :
α. Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση  του  οφειλέτη για  τους  οικιακούς  καταναλωτές  και  τις επιχειρήσεις  (πλην  των  εποχιακών).    Με  το  ισχύον  πρόγραμμα προβλέπονταν 8 δόσεις μεσοσταθμικά για τους οικιακούς και τις μικρές επιχειρήσεις και 4 έως 6 δόσεις για τις μεσαίεςκαι μεγάλες.
β. Υποδιπλασιασμός της προκαταβολής, από 20% σε 10%.
γ. Πολυάριθμες δόσεις (40 έως 60) για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ.
δ. Προκαταβολή  από  10%  και  από  8  μέχρι  18 δόσεις  για  τις  εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.
ε. Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτές, οι  οποίοι  ήδη  έχουν  διακανονίσει  τις  οφειλές  τους  με  όρους  λιγότερο ευνοϊκούς.
στ. Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά,στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων τους με την Επιχείρηση.

Θεωρούμε ότι με τις ανωτέρω ρυθμίσεις – γενναία προσφορά της ΔΕΗ προς τους δοκιμαζόμενους  από  την  κρίση  πελάτες  της,  απόρροια  της  κοινωνικής  της υπευθυνότητας, θα προκύψουν βιώσιμοι διακανονισμοί σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων.
Ταυτόχρονα, καλούνται όλοι οι καταναλωτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης, πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του αναπτυξιακού και κοινωνικού της ρόλου.

Εξυπακούεται  ότι  προϋπόθεση  για  την  τήρηση  των  διακανονισμών  αποτελεί  η συνέπεια ως προς την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Τα καταστήματα της ΔΕΗ και το τηλεφωνικό της Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770, είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων». Τέλος ακολούθησε συνάντηση των Ανώτατων Στελεχών της ΔΕΗ που ήρθαν στη Ρόδο και του κ. Φλεβάρη με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος ζήτησε επενδύσεις από τη ΔΕΗ και τις μεγάλες επιχειρήσεις στα νησιά μας και κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας.

συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου (28.7) – θέματα

Την Τρίτη 28.7 συνεδρίασε περιφερειακό συμβούλιο Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο : 6η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος ΠΕ Κυκλάδων έτους 2015 Εισηγητής: Αν. Προϊστάµενος της ∆/νσης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού κ.Λούβαρης Αντώνης -  4η Τροποποίηση Προϋπολογισµού & Τεχνικού Προγράµµατος - ∆ωδεκανήσου 2015  Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 2ο : Κατάρτιση, Επεξεργασία, Προέλεγχος Απολογισµού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έτους 2014 Εισηγητής : Πρόεδρος Οικονοµικής Επιτροπής ΠΝΑ κ. Φιλήµονας Ζαννετίδης
ΘΕΜΑ 3ο : Έκθεση αποτελεσµάτων εκτέλεσης Π/Υ ∆΄ Τριµήνου 2014 και Έκθεση αποτελεσµάτων εκτέλεσης Π/Υ Α΄ Τριµήνου 2015 Εισηγητής : Πρόεδρος Οικονοµικής Επιτροπής ΠΝΑ κ. Φιλήµονας Ζαννετίδης
ΘΕΜΑ 4ο : Έγκριση Σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ∆ήµου Άνδρου για έργα Αντιπληµµυρικής Προστασίας Άνδρου Εισηγητής : Έπαρχος Άνδρου κ. ∆ηµήτριος Λοτσάρης
ΘΕΜΑ 5ο : Σύναψη Προγραµµατικής µεταξύ της ΠΝΑ και του ∆ήµου Σύρου Ερµούπολης για την Εκπόνηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας Αθλητικού Κέντρου ∆ήµου Σύρου Ερµούπολης ΄΄∆ηµήτριος  Βικέλας΄΄ - Κλειστή Αίθουσα Β. Εισηγητής : Αντιπεριφερειάχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης
ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης, Καταπολέµησης της Φτώχειας και κάθε Μορφής ∆ιακρίσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εισηγητής: Προϊστάµενος ΕΥ∆ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνης Βουτσίνος
ΘΕΜΑ 7ο : Μεταφορά Μαθητών Α/θµιας και Β/θµιας Εκπ/σης µε Eιδικά Μαθητικά ∆ελτία και µε επίδοµα Γονέων Σχολ. Έτους 2015-2016. Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου,  κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 8ο : Τροποποίηση ως προς την χρονική διάρκεια (παράταση) της Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισµού (ΕΛΓΟ) «∆ήµητρα» και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕΠ) µε το διακριτικό τίτλο «Ελίχρυσος» για τη δηµιουργία Βοτανικού Κήπου στη περιοχή Χρούσσα της ν. Σύρου. Εισηγητής: Αντιπεριφερειάχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης
ΘΕΜΑ 9ο : Λήψη απόφασης για εγγραφή δυο (2) νέων έργων στο Τεχνικό Πρόγραµµα ΠΕ Κυκλάδων, στον Πίνακα 6: «Εργα µε Φορέα Υλοποίησης την ΠΝΑ & Χρηµατοδότηση από τρίτου» µε τίτλους: - ΠΣ ΠΝΑ & ∆ήµου Μυκόνου για την κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθµού ν. Μυκόνου - ΠΣ ΠΝΑ & ∆ήµου Μυκόνου για την αποπεράτωση κλειστού Γυµναστηρίου ν. Μυκόνου και εξουσιοδότηση της Οικονοµικής Επιτροπής της ΠΝΑ για την εξειδίκευση και συµφωνία των όρων των σχετικών Προγραµµατικών Συµβάσεων µεταξύ της ΠΝΑ και του ∆ήµου Μυκόνου. Εισηγητής: Αν. Προϊστάµενος της ∆/νσης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού κ. Λούβαρης Αντώνης
ΘΕΜΑ 10ο : Έγκριση σύναψης Π.Σ. µεταξύ ΠΝΑΙ και Υπ. Πολιτισµού για την υλοποίηση του έργου µε τίτλο "Φωτισµός Βράχου Λίνδου" Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 11ο : «Τροποποίηση του Κανονισµού Λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου» . Εισηγητής : Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριµνας Νοτίου Αιγαίου Ηλίας Γ. Ζωγραφίδης
ΘΕΜΑ 12ο : Ορισµός εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, µε τον αναπληρωτή του για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Π.Ν.Α.-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.  Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ, που θα διεξαχθεί στις 12 Αυγούστου 2015. Εισηγητής : Ο Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 13ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου Νότιας ∆ωδεκανήσου για την υλοποίηση του έργου "Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδροµίου στην Νήσο Κάσο" Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 14ο  Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου Νότιας ∆ωδεκανήσου για την υλοποίηση του έργου "Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδροµίου στην Νήσο Τήλο" Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 15ο Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου Σύρου για την υλοποίηση του έργου "Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδροµίου στην Νήσο Κέα" Εισηγητής : Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης.
ΘΕΜΑ 16ο  Έγκριση σύναψης ∆ιαβαθµιδικής Σύµβασης µεταξύ ΠΝΑΙ και ∆ήµου Αγαθονησίου για την υλοποίηση του έργου µε τίτλο "Ανάπλαση Μεγάλου και µικρού οικισµού στο Αγαθονήσι" Εισηγητής : Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών  ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 17ο Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ∆ήµου Ρόδου για την υλοποίηση του έργου "Επισκευή - συντήρηση παλαιού Νοσοκοµείου Ρόδου για κάλυψη αναγκών ∆ιοίκησης - µεταστέγαση Υπηρεσιών Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 18ο Τροποποίηση ως προς την ισχύ και τον Π/Υ της Π.Σ. "Πλακόστρωση Τ.Κ. Μεσαναγρού και διαµόρφωση περιβάλλοντος χώρου και µόνωση δώµατος Μουσείου" Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 19ο Έγκριση σύναψης Π.Σ. µεταξύ ΠΝΑΙ , ΤΕΕ και Επιµελητηρίου ∆ωδεκανήσου για την υλοποίηση του έργου µε τίτλο "Συστηµατική καταγραφή και διάσωση της Βιοµηχανικής κληρονοµιάς της ∆ωδεκανήσου" Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 20ο : Αντιπυρική Προστασία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Πρόταση παράταξης ¨Λαϊκή Συσπείρωση¨ µε εισηγητή τον Περιφερειακό Σύµβουλο κ. Λουκά Κωτσαδάµ. 
ΘΕΜΑ 21ο : Επικύρωση πρακτικών 6ης/23-5-2015 και 7ης/14-7-2015 συνεδρίασης Περιφερειακού Συµβουλίου

ΘΕΜΑ 22ο : Λήψη απόφασης για ορισµό τόπου συνεδρίασης του επόµενου Περιφερειακού Συµβουλίου

Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015

το πρώτο SANTORINI CIRCUS FESTIVAL (21-23.8)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΠΠΟΣ,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός  Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ), η σχολή εναλλακτικού αθλητισμού και παραστατικών τεχνών Circus Dayz και το Athens Circus Festival παρουσιάζουν το πρώτο  SANTORINI CIRCUS FESTIVAL στις 21-23 Αυγούστου 2015.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μαθήματα σεμινάρια και επιδείξεις στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου αλλά και μουσικό - θεατρικές  παρελάσεις και παραστάσεις δρόμου σε πολλά χωριά και επιλεγμένα σημεία της Σαντορίνης.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να μεταφέρει την δυναμική του ATHENS CIRCUS FESTIVAL που γίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολις του δήμου αθηναίων  και αποτελεί πολιτιστικό αθλητικό αλλά και τουριστικό πόλο έλξης με συμμετοχή ομάδων της πόλης αλλά και του εξωτερικού, καθώς και την ανάπτυξη και διάδοση των εναλλακτικών αθλητικών τεχνών με σεμινάρια για ενήλικες και νέους  εναερίων ακροβατικών-τεχνικών ισορροπίας-ακροβατικού χορού καθώς και μαθήματα σε παιδιά τεχνικών τσίρκο.

Ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ σε συνεργασία με τη Circus Dayz έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθήματα για παιδιά από δευτέρα έως παρασκευή 16.00-18.00 που τρέχει από τις 6 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου με συμμετοχή παιδιών από την Σαντορίνη αλλά και  επισκεπτών.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ από το πρωί στις 11.00 θα γίνονται σεμινάρια ενώ το απόγευμα της Κυριακής θα γίνουν οι επιδείξεις στο κλειστό γυμναστήριο.

Οι ώρες και οι τόποι που θα γίνουν οι  μουσικό - θεατρικές παρελάσεις και τα θεάματα θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα του οργανισμού  http://dapposarena.blogspot.gr/ και στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1473378606288884/?ref=22&feed_story_type=22&action_history=null  


Για πληροφορίες και δηλώσεις για συμμετοχές μπορείτε να επικοινωνείτε είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση circusdayz@gmail.com , είτε με τον κ. Βαζαίο Κωνσταντίνο στο τηλέφωνο 6977745170.

σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και του ΤΕΕ -Τμήμα Δωδεκανήσου για το έργο «Συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς Δωδεκανήσου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Στο τριήμερο συνέδριο με τίτλο «H Βιομηχανική Κληρονομιά της Δωδεκανήσου» που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου, το Επιμελητήριο Δωδ/σου και η ΤΕΔΚ Δωδ/σου, το Σεπτ. 2008 στη Ρόδο παρουσιάσθηκε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε η βιομηχανία στη Ρόδο και στα Δωδ/σα καθώς και το κτηριακό δυναμικό που απαρτίζει τη βιομηχανική κληρονομιά των χρόνων της Ιταλοκρατίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην βιομηχανική ζώνη «Κόβα» της πόλεως Ρόδου και στο πολιτιστικό περιεχόμενο της περιοχής αυτής, παρουσιάζοντας μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα από όλες τις χρονικές περιόδους.

Έμφαση δόθηκε στα βιομηχανικά συγκροτήματα. Ανακλήθηκαν μνήμες από βιομηχανίες που σήμερα τα κτήρια τους δεν υφίστανται πλέον, αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα που συρρικνώνονται και απομακρύνονται από τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως οι τεχνίτες καραβομαραγκοί.

Παρουσιάσθηκαν επίσης βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα υπόλοιπα Δωδ/σα με ιδιαίτερες αναφορές στην Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Σύμη καθώς και οι προοπτικές αποκατάστασης και ανάδειξής τους.

Η εποχή της αποβιομηχάνισης άρχισε κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και ολοκληρώθηκε στις δεκαετίες του ’80 και ’90, οπότε και ανοίχθηκε ο δημόσιος διάλογος για την επανάχρηση του αντίστοιχου κτιριακού πλούτου και η ένταξή τους στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες.

Για το νομό μας, το συνέδριο αυτό απετέλεσε την απαρχή του διαλόγου αυτού. Συνοψίζοντας, το συνέδριο αυτό προκάλεσε γόνιμες αντιδράσεις και διεκδίκησε άμεσες δράσεις. Μέσα από αυτό αναδύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο το κτηριακό δυναμικό, όσο και οι εμπλεκόμενοι με αυτό φορείς. Όλα τα παραπάνω, καθώς και αντίστοιχες εμπειρίες από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβάνονται σε ένα τόμο 335 σελίδων που εκδόθηκε από το ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου, το Επιμελητήριο Δωδ/σου και την ΤΕΔΚ Δωδ/σου το Νοέμβριο του 2009.

Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία των τριών φορέων για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Δωδεκανήσου.

Η σύναψη του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και του ΤΕΕ - Τμήμα Δωδεκανήσου για την ολοκλήρωση υλοποίησης του έργου με τίτλο «Συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς Δωδεκανήσου» έχει προυπολογισμό 100.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει το έργο μέχρι του ποσού των 95.000,00 € το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Ν.Δωδεκανήσου έτους 2015 (ΚΑΕ 9899).


Σαντορίνη: υποθαλάσσιες λίμνες ανθρακούχου νερού κάτω από την Καλντέρα

Εντυπωσιακές υποθαλάσσιες λίμνες ανθρακούχου νερού ανακάλυψαν επιστήμονες κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης στο πλαίσιο ερευνών που ξεκίνησαν το 2011 μετά την (ευτυχώς) πρόσκαιρη συσσώρευση μάγματος.

Οι επονομαζόμενες «Λίμνες της Καλλίστης» είναι οι πρώτες υποθαλάσσιες λίμνες του είδους τους, αναφέρει η διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports.

Οι υποθαλάσσιες λίμνες είναι στρώματα πυκνού νερού που βυθίζονται στον πυθμένα της θάλασσας δίχως να αναμειγνύονται με το θαλασσινό νερό. Μέχρι σήμερα, όμως, όλες οι γνωστές υποθαλάσσιες λίμνες αποτελούνταν από νερό που εμπλουτίζεται με μεγάλες ποσότητες αλατιού, οπότε γίνεται πιο πυκνό από το νερό στο γύρω περιβάλλον.

Αντιθέτως, οι Λίμνες της Καλλίστης στη Σαντορίνη σχηματίζονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα, εξηγεί ο Ριτς Καμίλι, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χολ της Μασσαχουσσέτης.


Οι λίμνες ανακαλύφθηκαν σε βάθος 250 μέτρων από ρομποτικό υποβρύχιο που μελετούσε ένα μεγάλο ρήγμα στον πυθμένα μέσα στην καλδέρα του ηφαιστείου (ο κρατήρας κατέρρευσε στην γιγάντια έκρηξη που εξαφάνισε τον μινωικό πολιτισμό γύρω στο 1600 π.Χ. Το νησί της Σαντορίνης είναι ό,τι απέμεινε πάνω από την επιφάνεια του Αιγαίου).

Συγκεκριμένα, οι έρευνες και οι επιτόπιες μετρήσεις εκτελέστηκαν από το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ, το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ και ένα αυτόνομο υποβρύχιο ρομπότ. Οι επιτόπιες μετρήσεις έδειξαν ότι οι ημιδιαφανείς σχηματισμοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυμένου διοξειδίου του άνθρακα και έχουν θερμοκρασία περίπου 5 βαθμούς υψηλότερη από το γύρω νερό.

Οι λίμνες έχουν διάμετρο από ένα έως πέντε μέτρα και θεωρείται ότι η ζωή τους είναι εφήμερη.

Επιπλέον, οι λίμνες είναι αρκετά όξινες και εχθρικές για τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Δεν αποκλείεται όμως να φιλοξενούν μικρόβια που παράγουν άμορφο πυρίτιο: σωματίδια οπαλίου, ενός πολύτιμου ιριδίζοντος πετρώματος. Αυτό θα εξηγούσε την παράξενη, γαλακτερή και ιριδίζουσα εμφάνιση των υποβρύχιων στρωμάτων.

H Παρασκευή Νομικού, λέκτορας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μετείχε στην έρευνα μαζί με άλλους επιστήμονες, λέει στα ΝΕΑ πως οι λίμνες βρέθηκαν σε βάθος 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται τέτοιες λίμνες σε ηφαιστειακό πεδίο και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και αλλού. Είναι σημαντικό να μελετηθούν ακόμη περισσότεροι οι λίμνες ώστε να καταλάβουμε πώς συγκεντρώθηκαν εκεί οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα, πώς αυτό κυκλοφορεί και πώς συνδέεται με την τεκτονική της περιοχής».

Η πηγή του διοξειδίου του άνθρακα

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που συγκεντρώνονται στις υποβρύχιες λίμνες προέρχεται από τον πυθμένα. Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης είναι η το πιο ενεργό τμήμα του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, κατά μήκος του οποίου η τεκτονική πλάκα της Αφρικής ασκεί πιέσεις κάτω από την πλάκα της Ευρασίας.

Το διοξείδιο του άνθρακα ίσως προέρχεται από μάγμα που αποσυμπιέζεται. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι προέρχεται από ασβεστολιθικά πετρώματα που βυθίζονται και υποβάλλονται σε ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες.

Μέχρι την ανακάλυψη των λιμνών της Καλλίστης, επισημαίνει ο Δρ Καμίλι, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που αναβλύζει από τον πυθμένα απλώς διαλύεται στο θαλασσινό νερό. Η ανακάλυψη δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το αέριο παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα βαρύ στρώμα νερού που επικάθεται στον πυθμένα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε αυτή την περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου συμβαίνουν μοναδικές γεωδυναμικές διεργασίες. Η καταβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή στο ύψος της Κρήτης δημιούργησε στην περιοχή της Σαντορίνης δύο μαγματικούς θαλάμους – έναν κάτω από την Καλντέρα και έναν κάτω από το Κολούμπο, το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Μέσα από το μάγμα εκλύεται το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια όπως η αμμωνία, αλλά και μέταλλα, όπως ο χρυσός και το αντιμόνιο που δημιούργησαν τις “καμινάδες”.

Το ερευνητικό πρόγραμμα

Το ερευνητικό πρόγραμμα έλαβε εξάλλου χρηματοδότηση και από το Πρόγραμμα Αστροβιολογίας της NASA, το οποίο μελετά ασυνήθιστα περιβάλλοντα στη γη τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια εικόνα για τη ζωή σε άλλους πλανήτες.

Στην έρευνα συμμετείχαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΛΚΕΘΕ, το Woods Hole Oceanographic Institution, το πανεπιστήμιο Girona, το Institut de Physique du Globe de Paris.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν η Παρασκευή Νομικού, η Αριάδνη Αργυράκη και ο Στέφανος Κίλλιας της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ο Άγγελος Μαλλιός και ο Δημήτρης Σακελλαρίου του ΕΛΚΕΘΕ.


τα 2.000 ευρώ το όριο για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Ο περιορισμός των 2.000 ευρώ, αφορά μόνο στους κατοίκους Ελλάδας, καθώς για τους κατοίκους εξωτερικού δεν μπαίνει περιορισμός. Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες.

Δυνατότητα για όσους Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ δίνει η υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύτηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 24 Ιουλίου στο ΦΕΚ.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ενσωματώθηκε στην απόφαση μέχρι να εκδοθεί Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία και θα ξεκαθαρίσει επακριβώς τους όρους μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο έλεγχος στη μεταφορά κεφαλαίων.

Ο περιορισμός των 2.000 ευρώ, αφορά μόνο στους κατοίκους Ελλάδας, καθώς για τους κατοίκους εξωτερικού δεν μπαίνει περιορισμός.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται:

Οι εγκρίσεις εισροών-εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών δίδονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων
Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον συγκεκριμένο περιορισμό εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.
Οι ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως 50.000 ευρώ την ημέρα.
Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.
Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών. Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.

Αμετάβλητο παραμένει το ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα.


Μ. Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου: πάνω από 2 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ. σχετικά με το θέμα του χαρακτηρισμού των τουριστικών καταλυμάτων και της νομοθεσίας που τα διέπει, αναφέρονται τα εξής :
Η κυβέρνηση οφείλει να επανορθώσει ένα λάθος που διέπραξε και να επαναφέρει το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα πιστοποίησης της νομιμότητας λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Η κατάργησή του ενθαρρύνει και διευκολύνει τη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, λέει ο βουλευτής Δωδεκανήσου και επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ., κ. Μάνος Κόνσολας.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την επιβολή κυρώσεων στα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν χωρίς άδεια, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ., κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει τερατώδες το ύψος της φοροδιαφυγής από τη λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, αφού ο τζίρος τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε βίλες, κατοικίες και καταλύματα που λειτουργούν χωρίς άδεια και οι κρατήσεις γίνονται μέσω ιστοσελίδων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στηλιτεύει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία καταργήθηκε το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα πιστοποίησης νομιμότητας για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, χωρίς να αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο πιστοποίησης της νομιμότητας.

Ο κ. Κόνσολας ζητά τη διενέργεια εντατικών ελέγχων και την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου, που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα.

Σε δήλωσή του, επισημαίνει: “Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, που πληρώνουν φόρους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, απαιτούν από την Πολιτεία να παρέμβει δυναμικά και ουσιαστικά στο πρόβλημα.
Η λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Ιδιαίτερα όταν ο ετήσιος τζίρος υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει απώλεια φορολογικών εσόδων.

Η κυβέρνηση οφείλει, επίσης, να επανορθώσει ένα λάθος που διέπραξε και να επαναφέρει το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα πιστοποίησης της νομιμότητας λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Η κατάργησή του ενθαρρύνει και διευκολύνει τη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων”.


2η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Greek Tourism Expo 2015 στις ( 4-6.12)

Με νέο λογότυπο, νέο website, περισσότερες κατηγορίες εκθεμάτων και σύγχρονη οργάνωση εξελίσσεται η προετοιμασία της 2ης Διεθνούς έκθεσης Greek Tourism Expo ‘15 που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo.

Η έκθεση προσφέρει, σύμφωνα με τη διοργανώτρια εταιρεία, LeaderExpo, στους εκθέτες της βέβαιη επιτυχία μέσα από μία άριστη οργάνωση που μεταξύ άλλων θα παρέχει:

Β2Β συναντήσεις με 100 διεθνείς καταξιωμένους και επιλεγμένους Hosted Buyers από 30 χώρες με στόχο επιτυχημένες επαγγελματικές συμφωνίες.
Μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας με την παγκόσμια αγορά.
Περισσότερες νέες ιδέες οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων.
Πολλές και μεγάλου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος Ημερίδες.
Συμμετοχή σε μια επένδυση με απόδοση υψηλού κόστους.


Πηγή :  traveldailynews.gr/news/article/60292#sthash.1olx981k.dpuf  

στις πρώτες θέσεις της δεκάδας παγκοσμίως οι υπηρεσίες των ξενοδοχείων στην Ελλάδα

Σταθερά στις 10 πρώτες θέσεις διεθνούς λίστας που αφορά την ποιότητα των καταλυμάτων, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με τις υπηρεσίες της να χαρακτηρίζονται διαρκώς βελτιούμενες.

Μια από τις τελευταίες έρευνες που έγινε βάση σχολίων 100.000  επισκεπτών ξενοδοχείων, αναδεικνύει την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες δέκα χώρες στο κόσμο για προσφορά εξαιρετικών ξενοδοχειακών υπηρεσιών.


Ενδεικτικό είναι το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση σε ότι αφορά την Ευρώπη, με τις καλύτερες ξενοδοχειακές υπηρεσίες να θεωρείται ότι βρίσκονται στην Βραζιλία. 

Γ. Χατζημάρκος: «κανένας αιρετός με άλλοθι. Η φορολογική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προαπαιτούμενο για την ωρίμανση του πολιτικού προσωπικού και του εκλογικού σώματος»

Την ανάγκη της φορολογικής αποκέντρωσης ως απαραίτητης διαδικασίας για την ωρίμανση του πολιτικού συστήματος όσο και του εκλογικού σώματος, η οποία συνιστά “προαπαιτούμενο” για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην ομιλία του, στην ημερίδα που διοργάνωσε  το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, στο ξενοδοχείο «Rodos Palace», με θέμα «Φορολογική Διοίκηση – Προκλήσεις Φορολογικών Μεταρρυθμίσεων», με βασική ομιλήτρια την γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου.


Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε κατ' αρχήν σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της χώρας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λάβει μυθικές διαστάσεις και ότι έχει εξελιχθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών.

Τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό, η λύση του οποίου περνά μέσα από την αλλαγή μοντέλου διοίκησης και παραγωγικού μοντέλου, με την παράλληλη αλλαγή νοοτροπίας τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και εκλογικού σώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πρότασή του, που από το 2012 καταθέτει σε κάθε ευκαιρία, περί φορολογικής αποκέντρωσης σε συνάρτηση με την οικονομική και πολιτική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όχι την επιβολή νέων φόρων, αλλά την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας (και όχι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει τους δικούς της μηχανισμούς είσπραξης  και διαχείρισης των φορολογικών εσόδων.

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να πει ότι με τα σημερινά δεδομένα, το κεντρικό κράτος , διαχρονικά απρόθυμο να αποκεντρώσει πόρους για να συντηρεί το σύστημα των πελατειακών σχέσεων με τους αιρετούς, θα επικαλεστεί την αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εισπράξει και να διαχειριστεί φορολογικά έσοδα, ωστόσο υπογράμμισε ότι “κάποτε πρέπει να γίνει η αρχή”, αν θέλουμε να λειτουργήσει η Ελλάδα ως ένα προηγμένο ευρωπαϊκό κράτος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Περιφερειάρχης στην πολιτική διάσταση – πέραν της οικονομικής – της φορολογικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μιας διαδικασίας κατεξοχήν ωρίμανσης των αιρετών, του πολιτικού συστήματος συνολικά, αλλά και του εκλογικού σώματος.

 “Δεν θα υπάρχει πια το άλλοθι της κεντρικής διοίκησης για να καλύψει την αποτυχία μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σχεδιάσει, να φορολογήσει, να υλοποιήσει και να κριθεί από τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματός της. Οι πολίτες από την πλευρά τους, θα πρέπει σκεφτούν πολύ καλά ποιος θα τους φορολογήσει και θα αξιοποιήσει τους φόρους που θα εισπράξει”, ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και κατέληξε: “Κανένας αιρετός με άλλοθι. Όταν αυτό θα γίνει πραγματικότητα, τότε, μαζί με τους αιρετούς θα ωριμάσει και το εκλογικό σώμα. Αν δεν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από το τέλμα”.