Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2015

σύλλογος Κρητών Σαντορίνης – γενική συνέλευση (1.3 12.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί τα μέλη του και όσους επιθυμούν να εγγραφούν, σε τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου στο Επαρχείο Θήρας την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 12.00 με θέματα :

Γενικός οικονομικός απολογισμός
Πορεία Συλλόγου
Τιμώμενα πρόσωπα εκδήλωσης 2015
Ελεύθερη συζήτηση

Η παρουσία των μελών κρίνεται απαραίτητη.


Για το Δ.Σ. ο πρόεδρος Μανώλης Ορφανός

έφηβοι Πανιωνίου - έφηβοι Πάρου στο μπάσκετ 1.3 11.00 ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,   

Την Κυριακή 01/03/2015 στις 11:00 το πρωί η ομάδα των Εφήβων του Πανιώνιου Σαντορίνης στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα από την Πάρο τον Α.Ο. Πάρου  στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ.

πρόγραμμα της 12ης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014-2015" - την Κυριακή 1.3 οι επόμενοι αγώνες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Τους δύο αγώνες μπαράζ με τους οποίους θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις που οδηγούν στην φάση των "οκτώ" περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δωδέκατης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014 - 2015".

Το πρώτο τζάμπολ θα γίνει μεταξύ του Αετού 2 και των Sacramento King's Landing, οι οποίοι έχασαν την ευκαιρία να πάρουν το απευθείας εισιτήριο για την οκτάδα στο τελευταίο τους παιχνίδι και τώρα καλούνται να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους απέναντι σε μια ομάδα που βρίσκεται σ' εξαιρετική κατάσταση προερχόμενη μάλιστα από δύο εμφατικές νίκες.

Στο άλλο παιχνίδι, το λιμεναρχείο που ουσιαστικά... διάλεξε για αντιπάλους του τους Λύκους, κερδίζοντας τους Sacramento την προηγούμενη αγωνιστική, ευελπιστεί να περάσει ένα εύκολο απόγευμα, αλλά το έργο των παικτών του μόνο εύκολο δεν θα είναι. Μπορεί οι Λύκοι να μην έχουν το ρόστερ και την αγωνιστική ετοιμότητα του Αετού 2, όμως έχουν αποδείξει έως τώρα πως αν βρεθούν στη μέρα τους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη... ζημιά κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δωδέκατης εβδομάδας έχεις ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/3/2015 - ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ

Αετός 2 - Sacramento King's Landing (15:30)

Λιμεναρχείο - Λύκοι (17:15)

επαναληπτική Ανακοίνωση Λειτουργίας Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Θήρας

Ο Δήμος Θήρας , μετά από πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Ημεροβιγλίου και στα πλαίσια πρωτοβουλιών του για τη στήριξη των οικογενειών που πλήττονται απο την οικονομική κρίση, ξεκινά πιλοτικά για τη σχολική χρονιά 2015-2016 τη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου με έδρα το Ημεροβίγλι.

Εθελοντές εκπαιδευτικοί θα παραδίδουν καθημερινά και Σάββατο και Κυριακή ,δωρεάν μαθήματα σε μικρά γκρουπ μαθητών τις απογευματινές ώρες για τις τάξεις Α΄,Β',Γ' Γυμνασίου,Α΄Λυκείου καθώς και στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Οι  δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται και  οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απαυθύνονται στο Γραφείο Παιδείας (άνωθεν ΕΛΤΑ Θήρας) στους κ.κ. Δημήτρη Πελεκάνο και Αρτεμία Κατσίπη και στο τηλέφωνο 22860 27053,Δευτέρα έως Παρασκευή από 07.30 έως 15.00

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μάρκος Καφούρος, απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους  Δημότες της Θήρας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης παροτρύνοντας τους μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα οποία χρειάζονται ενίσχυση με σύμμαχο το Δήμο Θήρας.

από Νάξο και Θήρα οι δυο μαθητές που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας


Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τελετής κοπής της πίτας του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής & Κυκλάδων η βράβευση των διακριθέντων μαθητών του 28ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων το 2014.

Ανάμεσα στους 17 διακριθέντες μαθητές της Γ’ Λυκείου με πολύ υψηλή βαθμολογία ήταν ο Λυγνός Δημήτριος του ΓΕΛ Θήρας από τη Μεσαριά (αριστερά στη φώτο) και ο Κουλαμπάς Αντώνης του ΓΕΛ Νάξου από το Γλινάδο (δεξιά στη φώτο).


Η βράβευσή τους έγινε παρουσία του Δρ Μιχάλη Χάλαρη, π. προέδρου της Ε.Ε.Χ. και πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, ο οποίος δήλωσε:  « Η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση της ΕΕΧ έρχεται να τιμήσει στα πρόσωπα των διακριθέντων, την προσπάθεια, τη γνώση, την άμιλλα, την επιτυχία. Στις δύσκολες στιγμές που περνά και το δημόσιο σχολείο χρειάζονται και σύμβολα που να εκπέμπουν την ελπίδα. Βλέπουμε ότι η νέα γενιά βάζει στόχους και τους εκπληρώνει. Στο πρόσωπο των βραβευμένων συντοπιτών μου αποτυπώνεται η προσπάθεια των ίδιων των παιδιών να πετύχουν, των οικογενειών τους και των δασκάλων τους που συμβάλλουν σ΄αυτή την επιτυχία καθοριστικά. Στους δύο κυκλαδίτες επιτυχόντες αλλά και με την ευκαιρία σε όλους τους βραβευμένους θέλω να ευχηθώ υγεία και δύναμη για τις επόμενες επιτυχίες τους, που όλοι εμείς θα χαιρόμαστε».

πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου στον Αντιπρόεδρο της Emirates για απευθείας σύνδεση Ρόδου με χώρες της Μέσης Ανατολής

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο  2ο Greek Deluxe Travel Roadshow που διοργανώθηκε στο Ντουμπάι, στις 25 Φεβρουαρίου, όπου και τέθηκαν οι βάσεις για την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στόχος της διοργάνωσης , που πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Μarketing Greece, με τη συνεργασία της αεροπορικής εταιρείας Emirates και με  την χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», ήταν  η προώθηση του ελληνικού τουρισμού πολυτελείας και  η ενίσχυση της ροής επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής ικανότητας προς την χώρα μας .

Η παρουσίαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αραβική τουριστική αγορά,  ενώπιον 70 τοπικών ταξιδιωτικών επιχειρήσεων  και 23  αραβικών ΜΜΕ, έγινε  από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και η παρουσίαση της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Παρών  στην διοργάνωση ήταν και  ο Πρέσβης  της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ. Διονύσιος Ζώης.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της αεροπορικής εταιρίας Emirates κ. Badr Abbas, με τον οποίον συζήτησε την επιδίωξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με χώρες της Μέσης Ανατολής, που αποτελούν μια ιδιαίτερα δυναμική και πολλά υποσχόμενη  αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο Αντιπρόεδρος της Emirates αντιμετώπισε πολύ θερμά την πρόταση του Περιφερειάρχη και δεσμεύτηκε να την εξετάσει χρηματοοικονομικά μέσα στο προσεχές τρίμηνο.

Η πρόταση του κ. Χατζημάρκου για την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με χώρες της Μέσης Ανατολής, απορρέει τόσο από τα χαρακτηριστικά της τουριστικής αγοράς των χωρών αυτών, όσο και από τα στοιχεία που δείχνουν μια διαρκώς αυξανόμενη δυναμική για τα επόμενα χρόνια.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι πιο συγκεκριμένα είναι αγορές ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα στο πλαίσιο της τοποθέτησής της ως προορισμός τουρισμού πολυτελείας και της προσέλκυσης επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα δε με τις αναλύσεις του SETE intelligence, το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014, οι αφίξεις στην Αθήνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσίασαν αύξηση κατά 33%. Επίσης βάσει διεθνών ερευνών, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον εξερχόμενο τουρισμό των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής αναμένεται να φτάσουν τα 94 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και τα 216 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2ο Greek Deluxe Travel Roadshow είχε στόχο να «συστήσει» επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς τουρισμού πολυτελείας στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις εξερχομένου τουρισμού και στα μέσα ενημέρωσης.

Με αυτό ως δεδομένο, η διακεκριμένη παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσα από την προνομιακή προβολή της ως μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης, αποτέλεσε  μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη στοχευμένη και αποτελεσματική ανάδειξη του τουρισμού πολυτελείας στην περιοχή μας,  μέσα στις απαιτητικές συνθήκες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την διοργάνωση του 2ου Greek Deluxe Travel Roadshow στηρίχθηκε αφενός στη δυναμική της αγοράς αυτής, αφετέρου στη διάθεση σημαντικού αριθμού ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων να προσεγγίσουν ευρύτερα την αγορά της Μέσης Ανατολής.


Η επόμενη, δεύτερη  «στάση» του 2ου Greek Deluxe Travel Roadshow θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Απριλίου 2015.

Α.Σ.Ε. Νεωρείου – Α.Ο. Θήρας ο πρώτος αγώνας στο πλαίσιο του Final 4 κορασίδων Κυκλάδων (7.3)

Τον Α.Σ.Ε. Νεωρείου θα αντιμετωπίσει ο Α.Ο. Θήρας στο πρώτο του παιχνίδι στο Final 4 κορασίδων Κυκλάδων το Σάββατο 7.3 στις 14.00 στην Σύρο.

Οι αγώνες πραγματοποιούνται μεταξύ της πρώτης ομάδας του κάθε ομίλου με τη δεύτερη ομάδα του άλλου ομίλου. Οι νικήτριες ομάδες θα αγωνιστούν στον τελικό για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας, ενώ οι ηττημένες ομάδες θα αγωνιστούν στο μικρό τελικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα :

7/3/2015 14:00 Α.Σ.Ε. Νεωρίου -  Α.Ο. Θήρας        
7/3/2015 17:30  Πανναξιακός Α.Ο.Ν. - Α.Ο. Φοίνικας                                                          
8/3/2015 14:00 ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
8/3/2015 17:00 ΤΕΛΙΚΟΣ                


συνεχίζεται η νέα δίκη για το Sea Diamond που ξεκίνησε στις 24.2

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραγραφής (επέρχεται στις 5/4/15) οδηγήθηκε σε νέα δίκη στο Εφετείο Πειραιά η υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond».

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση (λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας) όσον αφορά τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της πλοιοκτήτριας εταιρείας (φυλάκιση 3 ετών) και τον ανθυποπλοίαρχο (φυλάκιση 26 μηνών).

Για τον πλοίαρχο (5ετής φυλάκιση) κρίθηκε ότι καταδικάστηκε σωστά μόνο για την παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή»,

Άρχισε εκ νέου (24.2) στο τριμελές εφετείο Πειραιά, η δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, καθώς το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προσέφυγαν ο πλοίαρχος, ο ανθυποπλοίαρχος και ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων του στόλου της εταιρείας «core marine limited», που είχε τη διαχείριση του πλοίου, αναίρεσε εν μέρει την εφετειακή απόφαση για τους τρεις αυτούς κατηγορουμένους (οι μόνοι που είχαν κριθεί ένοχοι).

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα τρία αυτά άτομα που καταδικάστηκαν για πλημμελήματα, παραπέμπονται να δικαστούν εκ νέου από το εφετείο Πειραιά, ως εξής:

Για το θέμα της ρύπανσης, ο 'Αρειος Πάγος αναφέρει, ότι ενώ το εφετείο έκρινε, πως είχε προκληθεί σοβαρή ρύπανση, δεν αιτιολόγησε την κρίση αυτή, σε σχέση με τις εκθέσεις του ΕΛΚΕΘΕ, που ανέφεραν, ότι δεν υπήρχαν επιπτώσεις από το ναυάγιο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης. Επίσης δεν υπήρξε επαρκής αιτιολογία ως προς την κρίση για την πρόκληση ρύπανσης, συνεπεία εντολής που δόθηκε στην εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την αντιρρυπαντική προστασία να αποχωρήσει, τη στιγμή που η εταιρεία αυτή ουδέποτε τελικά αποχώρησε.

Να σημειωθεί, ότι το ΕΛΚΕΘΕ, βάση νομοθεσίας και σχετικής εντολής από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, συνεχίζει τις μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου με σχετικές εκθέσεις κάθε χρόνο. Το κόστος των μετρήσεων, επιβαρύνει την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Ο Άρειος Πάγος είχε επισημάνει εξάλλου, ότι στην εφετειακή απόφαση δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απόρριψη του πορίσματος των πραγματογνωμόνων που απέδιδε την πρόκληση του ναυαγίου αποκλειστικά στη μη αποτύπωση στον χάρτη του υφάλου στον οποίο προσέκρουσε το Sea Diamond. Έχει κρίνει επίσης ανεπαρκή και την αιτιολογία, ότι το συμβάν δεν προκλήθηκε λόγω της εσφαλμένης χαρτογράφησης, επειδή μέχρι τότε δεν είχαν προσκρούσει στο συγκεκριμένο σημείο άλλα πλοία.


Σήμερα στο δικαστήριο κατέθεσαν οι τρεις πραγματογνώμονες που έχουν διοριστεί από το δημόσιο για το θέμα του ναυαγίου και οι οποίοι επιβεβαίωσαν εκ νέου, ότι η πρόσκρουση του πλοίου στον ύφαλο, οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο σε λάθος της χαρτογράφησης. Επίσης, κατέθεσε ένας λιμενικός κυβερνήτης πλωτού σκάφους που είχε φθάσει από τη Νάξο όταν έγινε η πρόσκρουση του πλοίου, ένας συνοδός γκρουπ Γάλλων τουριστών και ο πράκτορας του Sea Diamond. Η δίκη συνεχίστηκε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

υδατοδρόμια σε Σίκινο, Σαντορίνη και Κω

Mε αποφάσεις του το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας για την αδειοδότηση τριών υδατοδρομίων σε Σίκινο, Σαντορίνη και Κω.

Αναλυτικά, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ίου για την αδειοδότηση και κατασκευή Υδατοδρομίου στο νησί της Σικίνου. Ο συνολικός προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται σε ενδεικτικό και ανώτατο προϋπολογισμό 150.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό των 30.000 ευρώ θα δοθεί για την άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας και το ποσό των 120.000 ευρώ για την κατασκευή του Υδατοδρομίου.

Επίσης, ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας για την αδειοδότηση και κατασκευή Υδατοδρομίου στη Σαντορίνη. Ο συνολικός προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται σε ενδεικτικό και ανώτατο προϋπολογισμό 150.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό των 30.000 ευρώ θα δοθεί για την άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας και το ποσό των 120.000 ευρώ για την κατασκευή του Υδατοδρομίου.


Τέλος ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Κω». Ο συνολικός προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται σε ενδεικτικό και ανώτατο προϋπολογισμό 150.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό των 30.000 ευρώ θα δοθεί για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και το ποσό των 120.000 ευρώ για την κατασκευή του υδατοδρομίου.

η επίλυση του προβλήματος των άνυδρων νησιών, αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Το πρόβλημα της υδροδότησης των μικρών και άνυδρων νησιών του Αιγαίου απετέλεσε αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκου Ζωίδη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Την συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, με σκοπό να συζητηθεί η μετάβαση από το μοντέλο της μεταφοράς νερού στα νησιά, στην μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω της παραγωγής του νερού που απαιτείται, σε κάθε νησί.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, στόχος του υπουργείου είναι η κάλυψη με μονάδες αφαλάτωσης όλων των μικρών και άνυδρων νησιών που δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή.

Επίσης, η αναζήτηση του μοντέλου διαχείρισης των αφαλατώσεων, αφού πολλοί νησιωτικοί δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης και ηλεκτροδότησης των μονάδων αφαλάτωσης.

Από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κατατέθηκε πρόταση για την ανάθεση της συντήρησης των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Παράλληλα, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνδράμει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, όλες τις διαδικασίες εκπόνησης τεχνικών μελετών για την κάλυψη των αναγκών των άνυδρων νησιών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υδροδότησης των νησιών, με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί και αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Δήλωσε την αρωγή της Περιφέρειας σε πολιτικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο και ζήτησε την παρέμβαση και του Υπουργού Ναυτιλίας στην στήριξη του δίκαιου αιτήματος προς την ΔΕΗ, να πάψει να χρεώνει την λειτουργία των αφαλατώσεων με οικιακό τιμολόγιο. 

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2015

ήττα του Α.Ο. Θήρας από το Ολυμπιακό στον αγώνα (25.2) του Κυπέλλου Ελλάδας

Νικητής με 3-0 σετ του αγώνα Ολυμπιακός – Α.Ο. Θήρας αναδείχθηκε το φαβορί της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Ρέντη.

Τα σετ διαμορφώθηκαν ως εξής : 25-15, 25-19 και 25- 12.

Ο Α.Ο. Θήρας προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου Ελλάδας με νίκη επι της Ανατόλια με 3-0, ενώ στον πρώτο του αγώνα με τον ισχυρό Ολυμπιακό γνώρισε τον αποκλεισμό με 0-3.  


Με την νίκη του ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στο στο Final 4 του Αγρινίου.  

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2015

ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. για την αποκριάτικη γιορτή

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του,

Τ' αποκριάτικά του... φόρεσε το κλειστό γυμναστήριο στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης την τελευταία Κυριακή της αποκριάς για τα παιδιά του νησιού.

Κέφι, χορός, μουσική, χαμογελαστά πρόσωπα κι εκατοντάδες παιδιά με απίθανες ενδυμασίες που δεν σταμάτησαν λεπτό να διασκεδάζουν υπό το βλέμμα των γονιών τους συνέθεσαν το αποκριάτικο σκηνικό, μετατρέποντας τη γιορτή σ' ένα ξεφάντωμα που δεν είχε προηγούμενο. Τη μερίδα του λέοντος είχαν τα τεράστια φουσκωτά που βρίσκονταν στην αίθουσα, καθώς απ' την έναρξη της εκδήλωσης και για έξι περίπου ώρες ήταν συνεχώς γεμάτα, ενώ τις εντυπώσεις "έκλεψαν" και οι ζογκλέρ με τα κόλπα τους, οι οποίοι κράτησαν καθ' όλη τη διάρκεια αμείωτο το ενδιαφέρον. Επίσης, οι μικροί καρναβαλιστές είχαν την ευκαιρία να μασκαρευτούν ακόμα περισσότερο χάρη  στο face painting, ενώ είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν μέσα σε τεράστιες σαπουνόφουσκες, αλλά και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο χούλα-χουπ και σε διαγωνισμό χορού και τραγουδιού. 

Εν κατακλείδι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Blue Star Ferries και το τουριστικό γραφείο Dakoutros Travel για την παραχώρηση δωρεάν εισιτηρίων στην εταιρεία Circus Dayz, την Ένωση Λεμβούχων Θήρας και τον πρόεδρό της κ. Κανακάρη Μάκη για την δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Θηρασίας από και προς το νησί τους, την μεταφορική Volcano Express για τη δωρεάν μεταφορά των φουσκωτών παιχνιδιών, το Supermarket Αφοί Δεναξά, το Big Discount Supermarket και την εταιρεία Fresh Snack του κ. Σαρρή Θεοχάρη για την προσφορά τους σε γλυκίσματα (σοκοφρέτες, καραμέλες, κρουασάν), το ξενοδοχείο San Giorgio Villas για τη δωρεάν παραχώρηση δωματίων, το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας, το ΕΚΑΒ και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θήρας για την πολύτιμή στήριξή τους, την ΚΑΠΑ GROUP kkl natura Α.Ε για τη βοήθεια που μας έδωσαν στον καθαρισμό του χώρου και φυσικά τους ακούραστους εθελοντές  μας για την ανιδιοτελή και σημαντική προσφορά τους.


Με τιμή, ο Πρόεδρος,  Τζούρος Ελευθέριος 

η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χαράζει στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Τη διαδικασία εκπόνησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης, Καταπολέμησης της Φτώχειας και κάθε Μορφής Διακρίσεων, σε συμφωνία με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη που έχει ήδη υιοθετηθεί από την Ελλάδα, ξεκίνησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που πλήττει ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού. 

Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση και έγκριση της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης αποτελεί προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) για την ενεργοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ σχετικών δράσεων τόσο των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, όσο και του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020. 

Για την εκπόνηση και την τεκμηρίωση της Περιφερειακής Στρατηγικής, για την οποία είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός, η κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση των εν δυνάμει ωφελούμενων σε επίπεδο Δήμου, η Περιφέρεια υποστηρίζεται από εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων.

Σε πρώτη φάση και με βάση ειδικά διαμορφωμένο Ερωτηματολόγιο, θα γίνει ανά Δήμο η αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν συγκεκριμένες ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, τα οποία τηρούνται από τις υπηρεσίες των Δήμων στο πλαίσιο σχετικών αρμοδιοτήτων ή μπορούν να συλλεχθούν από τοπικούς φορείς με τους οποίους συνεργάζονται οι κοινωνικές  υπηρεσίες των Δήμων. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και συνεργασίες για την καταγραφή των αναγκών και την ιεράρχηση των δράσεων που θα αναπτυχθούν επ’ ωφελεία των εξεταζόμενων ομάδων-στόχου.


Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός διαστήματος τριών μηνών με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

τo Επιμελητήριο Κυκλάδων στηρίζει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Aegean Startups

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό δείκτη ανεργίας και τις αντίξοες επιχειρηματικές συνθήκες που διαμορφώνονται για τους νέους και τις νέες των Κυκλάδων μέσα από τη συνεχιζόμενη κρίση, το Επιμελητήριο Κυκλάδων στηρίζει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, AEGEAN Startups, για την ανάδειξη και στήριξη των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας της περιοχής του Αιγαίου.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νεανικής Επιχειρηματικότητας AEGEAN Startups πραγματοποιείται από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (Δ.Α.ΣΤΑ) και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες με ενδιαφέρον στο επιχειρείν να καταθέσουν τις επιχειρηματικές προτάσεις οι οποίες επιδεικνύουν νέους τρόπους επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και που μπορούν να αναδείξουν το ιδιαίτερο προφίλ της περιοχής. Θα βραβευτούν οι προτάσεις που θα αναδειχθούν από τα στάδια του διαγωνισμού τα οποία και θα λάβουν δημοσιότητα και περαιτέρω υποστήριξη για την υλοποίησή τους.

H προθεσμία για το 1ο στάδιο υποβολής προτάσεων στο διαγωνισμό είναι έως τις 2 Μαρτίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να λάβετε από το διαδικτυακό τόπο http://www.aegean-startups.gr/  όπου υπάρχουν και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.


Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2015

αλλαγές στην διοικητική ιεραρχία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου - στόχος η ενίσχυση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Στην αναδιάρθρωση της διοικητικής ιεραρχίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προχώρησε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για την κάλυψη των κενών διευθύνσεων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, με στόχο την βελτιστοποίηση της απόδοσης των υπηρεσιών, της πληρέστερης λειτουργίας και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας.

 Η Περιφερειακή Αρχή, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει πλέον σχηματίσει μια σαφή εικόνα για τις οργανωτικές και λειτουργικές δυσχέρειες και αδυναμίες,  που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η νησιωτική γεωγραφική μορφολογία της Περιφέρειας,  σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα μεγάλη υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, επιδρούν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που γίνονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, επί παραδείγματι, στο τέλος του έτους 2014, από τις οκτώ διευθύνσεις της Περιφέρειας που εδρεύουν στη Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου, μόλις σε τέσσερεις υπήρχε διοικητικός προϊστάμενος.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε ήδη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ήδη έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει προωθηθεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, από τον Νοέμβριο 2014, ο νέος Οργανισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως βασική συστημική επιλογή για την αντιμετώπιση των οργανωτικών δυσκολιών.
Επίσης, πολύ σύντομα θα αναληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους βουλευτές της Περιφέρειας, ώστε να διεκδικηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, με βασική αιτιολογική βάση της εξαίρεσης,  τη νησιωτική φύση της Περιφέρειας και τις δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται.

Παράλληλα όμως είναι επιβεβλημένη η λήψη πρωτοβουλιών για την κάλυψη των κενών της διοικητικής ιεραρχίας και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αυτά τα κενά δημιουργούν, εν όψει μάλιστα των πολύ σημαντικών θεμάτων, τα οποία η Περιφέρεια θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους προσεχείς μήνες.

Για το λόγο αυτό, και με δεδομένη την υποστελέχωση η οποία ταλανίζει την διοικητική δομή της Περιφέρειας, η Περιφερειακή Αρχή καλείται να λάβει αποφάσεις, ενίοτε δύσκολες, για την κάλυψη των κενών αυτών.

Με αυτά ως δεδομένα, και έχοντας υπόψιν τις δυνατότητες του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας, ήδη, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου, καλύφθηκαν οι θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με τον ορισμό του κ. Εμμανουήλ Μαριά ως Διευθυντή και των κ.κ. Αγγελικής Τσιμπούκη και Ιωάννη Κυπραίου ως Τμηματαρχών – όλοι τους στελέχη με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στο δύσκολο πεδίο των Τεχνικών Έργων.

Σήμερα, στα πλαίσια της ανωτέρω προσπάθειας, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου, γίνονται οι εξής τοποθετήσεις και μετακινήσεις:

Στη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων τοποθετείται Προϊστάμενος ο κ. Ιωάννης Γιαννάς. Η εν λόγω Διεύθυνση αποδυναμώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω αποχωρήσεων στελεχών για διάφορους λόγους (συνταξιοδοτήσεις, αναρρωτικές άδειες, κλπ) με αποτέλεσμα το έργο της να εμφανίζει σημαντικές καθυστερήσεις, που συνεπάγονται ταλαιπωρία των πολιτών και πιθανή δημιουργία ευθυνών για την Περιφέρεια σε πολλά επίπεδα. Για το λόγο αυτό επελέγη το ανωτέρω στέλεχος, με μεγάλη διοικητική εμπειρία, που είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της λειτουργίας της Διεύθυνσης αυτής

Στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας τοποθετείται Προϊσταμένη η κ. Καλλιόπη Διακαντώνη.  Η εν λόγω Διεύθυνση καλύπτει ένα νευραλγικό τομέα λόγω των ειδικών συνθηκών μείωσης εισοδήματος που έχουν διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση, αλλά επιπλέον θα κληθεί να διαχειριστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που θα διατεθούν στην Περιφέρεια για την περίοδο 2014-2020 με πλέον χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των χρηματοδοτήσεων για τα θέματα των Ρομά και τα θέματα καταπολέμησης της φτώχειας, που αποτελούν και τα δύο αιρεσιμότητες για την συνολική χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την νέα προγραμματική περίοδο από πόρους της ΕΕ. Είναι επιβεβλημένη, συνεπώς, η ανάθεση της ευθύνης της εν λόγω Διεύθυνσης σε ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και διοίκησης, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και εμπλοκές στα προαναφερθέντα κρίσιμα θέματα.



Στη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου τοποθετείται Προϊσταμένη η κ. Φωτεινή Μεγαλούδη. Τα θέματα εκπαίδευσης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικά πεδία-μοχλούς της αναπτυξιακής προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει η Περιφέρεια ως βασική επιλογή για την αναστροφή των συνθηκών που η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει στα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Συνεπώς η τεχνογνωσία σε οικονομικά θέματα και η διοικητική εμπειρία είναι στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή τη Διεύθυνση.

Τα κενά που δημιουργούνται λόγω των ανωτέρω μετακινήσεων σε επίπεδο Προϊσταμένου Διεύθυνσης καλύπτονται ως εξής:

Στη Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Δωδεκανήσου τοποθετείται Προϊστάμενος ο κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης. Η καθημερινή διοικητική και οικονομική λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα απαιτεί εμπειρία και γνώσεις για τη λειτουργία της διοίκησης, του προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε να μην υπάρξει κάποιο κενό στην τρέχουσα λειτουργία της εν λόγω Διεύθυνση, οπότε η επιλογή του ανωτέρω στελέχους είναι η πλέον ενδεδειγμένη.


Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας τοποθετείται Προϊσταμένη η κ. Μαρία Βαλατσού. Οι αυξημένες ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας καθιστούν επιβεβλημένη την επιλογή των στελεχών αυτών που έχουν εμπειρία σε θέματα υγειονομικών ελέγχων και πολύ καλή γνώση των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες.       

"δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο Αιγαίο" - δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Φυσικά και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ο μειωμένος ΦΠΑ στο Αιγαίο. Φυσικά και διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση οι ανησυχίες του Γιάννη Βρούτση....

Πριν καλά-καλά να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους, ο πρώην υπουργός ανεργίας Γιάννης Βρούτσης ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση "....ανοίγει παράθυρο για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο...".

Φυσικά τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και η ΝΔ το μόνο επιχείρημα που χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες δεν είναι τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η νέα κυβέρνηση προχωρά σε νέο μνημόνιο....

Κάνουν φυσικά ότι δεν καταλαβαίνουν. Μαθημένοι από τη δουλική στάση τους έναντι των εταίρων, προσπαθούν να εμφυσήσουν στον ελληνικό λαό ότι όλοι ίδιοι είναι. Όμως ό,τι και να κάνουν, ο λαός τους έχει καταλάβει. Γι΄ αυτό άλλωστε και στηρίζει με πολλή μεγάλη πλειοψηφία τη νέα κυβέρνηση στη μεγάλη προσπάθεια ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας.


Ας το καταλάβουν μια για πάντα. Η κυβέρνηση μας διαπραγματεύεται, διεκδικεί, συγκρούεται και οικοδομεί με το λαό σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

σε νέες περιπέτειες η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας με την εγκατάσταση νέων πυλώνων τηλεφωνίας πλησίον της – σήμερα (24.2) επείγουσα συζήτηση του θέματος με τις Αρχές του νησιού και υπηρεσίες

Σε νέες περιπέτειες και εκ νέου διαδικασίες διακοπής των εργασιών που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται πριν από λίγες μέρες για την εγκατάσταση μεγάλων κεραιών τηλεφωνίας, βρίσκεται η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας.

Συγκεκριμένα τις προηγούμενες ημέρες και μετά τους επιτυχημένους αγώνες της Μονής που διήρκησαν αρκετά για την απομάκρυνση δεκάδων κεραιών από χώρους δίπλα της, ξεκίνησε η εγκατάσταση μιας πολύ μεγάλης κεραίας ύψους 50 μέτρων σε σημείο ακριβός έξω από αυτήν, οδηγώντας την δυστυχώς για μια ακόμη φορά σε έναν αγώνα για την μετεγκατάστασή της.

Σύμφωνα με σημερινή (24.2 07.00) ανακοίνωση της Μονής,

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΩΪ ΤΡΙΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ VODAFONE. (ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΘΕΤΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ).

ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 08.00 (ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ Ο ΓΕΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ). ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ 52Μ. ΠΥΛΩΝΑ ΤΟΥΣ...

ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΕ, ΕΣΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΘΑΣΤΗ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ,
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΝΑ ΤΣΑΝΤΗΡΙ ΚΕΡΑΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ...

ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΡΩΓΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΚΑΘΟΤΙ ΣΤΙΣ 11 ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΕΙ ΟΤΙ Η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 500 ΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ...

Σύμφωνα με τις αναλυτικότατες ανακοινώσεις της Μονής για το ζήτημα, το Σάββατο και την Κυριακή 21 και 22 Φεβρουαρίου, https://www.facebook.com/saveenvironmentsantorini


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ THΣ VODAFONE KAI ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΟΠΟΥ ΚΑΤΕΦΘΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ (22.2)  ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ TO BLUE STAR O ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΕΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΛΩΝΑ 52 μ. ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΘΗΡΑΣ, ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ κ. EΠΑΡΧΟΥ ΘΕΩΝΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΦΟΥΡΟΥ (ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ) NA AKINHTOΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΓΕΡΑΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ (ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΚΟΣΚΩΤΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΤΡΙΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΊ
 (ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ).

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΡΩΙ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΟ Κ. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Κ. ΚΑΦΟΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΟΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.


ενθουσιώδης κριτική για την πρώτη ετικέτα του ασύρτικου «Σαντορίνη 2014» της Κάναβας Χρυσού με την επιμέλεια του οινοποιού Γιάννη Τσέλεπου

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα σχόλια της σελίδας www.winegeeks.gr που ασχολείται με το ελληνικό κρασί, για το αποτέλεσμα της πρώτης προσπάθειας οινοποίησης ασύρτικου υπο την επιμέλεια του οινοποιού Γιάννη Τσέλεπου σε κτήματα της Κάναβας Χρουσού, στον Πύργο της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της ανάρτησης,

Ένα κρασί που έρχεται σε μια περίοδο που έχει ανοίξει ήδη μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη Σαντορίνη τόσο για τον αμπελώνα και τις δυνατότητες του ασύρτικου, όσο και για την ποιότητα και τις τιμές που θα πρέπει να έχουν στο εξής όλες οι Σαντορίνες.

Πριν αρκετό καιρό είχαμε διαβάσει για τα σχέδια του Γιάννη Τσέλεπου, στην περιοχή της Σαντορίνης. Ο Κύπριος οινοποιός δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με επιτυχία στην Αρκαδία της Πελοποννήσου ωστόσο όπως είχε δηλώσει εδώ και καιρό τρέφει μεγάλο σεβασμό για το τερουάρ της Σαντορίνης το οποίο και θεωρεί μοναδικό στον κόσμο.

Στόχος του λοιπόν ήταν η παραγωγή μιας Σαντορίνης που θα ανήκε τιμολογιακά και ποιοτικά στα λεγόμενα premium κρασιά, καθώς όπως έχει δηλώσει, θεωρεί ότι η Σαντορίνη έχει όλα τα εχέγγυα για ένα τέτοιο εγχείρημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς αυτό το σκοπό συνεργάστηκε με την οικογένεια της Ειρήνης Χρυσού-∆ρόσου από τον Πύργο για τη δημιουργία οινοποιείου στην παλιά, οικογενειακή κάναβα της οικογένειας. Μεθοδικά και βήμα βήμα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας που διαθέτει η οικογένεια στην περιοχή του Πύργου έχει ξεκινήσει να αναδιαρθρώνεται έπειτα από επιστημονική μελέτη και με στόχο να απομακρυνθεί οτιδήποτε άλλο (νεκρά κλήματα, άλλες ποικιλίες κ.α.) εκτός από τα κλήματα με ασύρτικο. Επαναφυτεύσεις θα γίνουν και φυσικά θα είναι μόνο στο στο παραδοσιακό στυλ της κουλούρας.


Συμπερασματικά η πρώτη προσπάθεια του Γιάννη Τσέλεπου στη Σαντορίνη στέφθηκε από 100% επιτυχία. Μιλάμε για μια Σαντορίνη που δείχνει από τώρα ότι έχουμε μπροστά μας ένα κρασί μεγάλης στόφας και με καλή δυνατότητα παλαίωσης καθώς όλα τα στοιχεία του συνηγορούν σε αυτό. Το έντονο φρούτο και η χαρακτηριστική του οξύτητα δύσκολα θα σε κάνουν να μην το θυμάσαι. Στα συν του (το αναφέρουμε γιατί απλά μας άρεσε) η πολύ κομψή ετικέτα. Στην αρχή της δοκιμής είχαμε το φόβο ότι θα αδικούσαμε το κρασί λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας του. Ωστόσο, μπορεί το κρασί να είναι όντως νεαρό αλλά από τώρα δείχνει πολλά στοιχεία της ταυτότητάς του και αφήνει εξαιρετικές υποσχέσεις για το μέλλον. Το ‘πε και το ‘κανε λοιπόν ο Τσέλεπος και πραγματικά αν αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια αναρωτιόμαστε πώς θα είναι οι επόμενες.

στον σύλλογο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας careta careta το χελωνάκι που βρέθηκε σε ακτή της Σαντορίνης

Σύμφωνα με την δημόσια ανακοίνωση της κτηνιάτρου κ. Βάλβη στις 19.2,

Μέσα στον κακό χαμό χθες ξεβράστηκε στο Μονόλιθο το καρετάκι. Μόλις 100 γραμμάρια . Μόλις το ζεστάναμε πήρε τα πάνω του. Ήδη το στείλαμε στον Αρχέλωνα και ελπίζουμε να τα καταφέρει.

Στην σελίδα : https://www.facebook.com/margarita.valvi.10?fref=photo   μπορείτε να δείτε το όμορφο θαλάσσιο χελωνάκι.

Σχετικά με την δράση του Συλλόγου μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ : http://www.archelon.gr/  

οικονομικά κίνητρα από την Π.Ν.Α. για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά, με το θέμα να αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (2.3)

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σελίδες που ασχολούνται με θέματα υγείας,

Ένα επιπλέον κίνητρο στους γιατρούς δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό και να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

Ειδικότερα το μπόνους της Περιφέρειας φθάνει τα 450 ευρώ για κάθε γιατρό τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ακόμη τις λίστες με τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αλλά και κριτήρια για τους επικουρικούς γιατρούς.

Τις τραγικές ελλείψεις στα νησιά σε ιατρικό προσωπικό περιέγραψε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα υγείας κ. Νίκος Καραμαρίτης δεδομένης και της τεράστιας υποστελέχωσης των νησιών.

Όπως είναι γνωστό στα μικρά νησιά, εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα έλλειψης γιατρών, καθώς το κόστος ζωής και οι χαμηλές αποδοχές, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι επί σειρά ετών παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας προς τους γιατρούς να μεταβούν στις νησιωτικές κουκίδες και να καλύψουν τα κενά, ελάχιστοι ανταποκρίνονται. Και όσοι προσλαμβάνονται παραμένουν τελικώς για μικρό χρονικό διάστημα καθώς δεν αντέχουν με τα ελάχιστα χρήματα να τα βγάλουν πέρα σε νέες συνθήκες ζωής.

Έτσι η περιφέρεια αναλαμβάνει δράση αποφασίζοντας να καλύψει με δικούς της πόρους τα έξοδα διαμονής και σίτισης των γιατρών που θα εκφράσουν ενδιαφέρον να υπηρετήσουν σε αυτά.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, η περιφέρεια θα δαπανά για κάθε γιατρό συνολικό το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως (στέγη και τροφή) υπογράφοντας μία σύμβαση διάρκειας τριών ετών.

Η περιφέρεια θα αξιοποιήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και προγραμματίζει να καλύψει τις ανάγκες συνολικά 40 γιατρών γενικής ιατρικής και ειδικευόμενων που θα μετακομίσουν σε υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας. Το κόστος της δαπάνης εκτιμάται σε 250.000 ευρώ, και θα καλυφθεί από πόρους της περιφέρειας.

έγγραφο Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στις υπηρεσίες σχετικά με τις αρμοδιότητες των αιρετών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Σας κοινοποιούμε την υπ’ αρ. 18296/1387/4-2-2015 (ΦΕΚ Β’ 247/17.2.2015) απόφαση μας με την οποία έγινε ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών και των Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προς ενημέρωση σας.


Σε απάντηση ερωτημάτων σας για την άσκηση του ρόλου του συντονισμού των υπηρεσιών στην Π.Ε. Δωδεκανήσου, σας ενημερώνουμε πως ο συντονισμός των υπηρεσιών ασκείται πλήρως, θεσμικά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, και χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε επικουρικής συνδρομής, από τον Περιφερειάρχη, τον Εκτελεστικό Γραμματέα, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους ανά τομέα ευθύνης, και μόνον.

συνεργασία του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος συμμετείχε σε  σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου με Περιφερειάρχες της χώρας.

Το μεγάλο θέμα που τέθηκε ήταν οι πολύ πιεστικές προθεσμίες για την επίλυση του θέματος που ταλανίζει την χώρα επί δεκαετία, της αποτύπωσης των βοσκοτόπων.

Με την πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ασφυκτική και τα πρόστιμα με τα οποία απειλείται η χώρα να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αποφασίστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία, άμεσα, με τις Περιφέρειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία αποτύπωσης και οριοθέτησης των βοσκοτόπων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, όπως και οι υπόλοιποι Περιφερειάρχες, δήλωσαν πρόθυμοι να αναλάβουν αυτό το βαρύ φορτίο – καυτή πατάτα – προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα για την ελληνική κτηνοτροφία.

Σε επόμενο στάδιο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα διευκρινιστεί μέσω τεχνικών επιτροπών η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να μην απειληθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων την φετινή χρονιά.

Ο κ. Χατζημάρκος έθεσε υπόψιν του Υπουργού, ειδικάγια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δύο ζητήματα τα οποία επιτακτικά ζητούν λύσεις:

1)         Την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την απαίτηση της ολοκλήρωσης των σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων ανά νησί και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα που ο σημερινός νόμος ορίζει.
2)         Την αποσαφήνιση από πλευράς Υπουργείου σε σχέση με τις χαρακτηρισμένες περιοχές Natura, αφού αυτές σήμερα καλύπτουν ένα συντριπτικό ποσοστό της έκτασης των νησιών μας.

Τέλος ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την χορήγηση παράτασης της νομιμοποίησης των ποιμνιοστασίων για ενάμιση χρόνο, κάτι που ήταν και αίτημα όλων των Ελλήνων κτηνοτρόφων αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

στην 3η θέση των top destinations in Europe ψηφίστηκε η Ελλάδα!

Την τρίτη θέση στον διαγωνισμό www.europeanbestdestinations.com - Best places to travel in 2015, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, κατέκτησε η Ελλάδα, με δεκάδες χιλιάδες ψήφους υπέρ της σε σύνολο 245.000 συμμετεχόντων.

Τα σχετικά με τον δημοφιλή διαγωνισμό και τα αποτελέσματά του μπορείτε να τα δείτε εδώ : http://www.europeanbestdestinations.com/vote  http://www.europeanbestdestinations.com/top/europe-best-destinations-2015/

Στον διαγωνισμό διάρκειας τριών εβδομάδων συμμετείχαν 20 ευρωπαϊκές πόλεις, γι αυτό και η διάκριση της Αθήνας στην τρίτη θέση είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα της.

Οι δέκα πρώτες σε ψήφους πόλεις είναι οι εξής : 1. BORDEAUX, 2. LISBON, 3. ATHENS, 4. VALLETTA (MALTA), 5. RIGA, 6. ZAGREB, 7. LJUBLJANA, 8. INNSBRUCK, 9. MILAN, 10. BRUSSELS

Σχετικά με την Αθήνα αναφέρονται τα εξής :

Athens is considered the cradle of western civilization. Over the years, a multitude of conquerors occupied Athens, and erected unique, splendid monuments - a rare historical palimpsest, evident everywhere in the city.

The contemporary urban scenery of the sprawling city reflects its exciting history, its multi-cultural modern personality as well as the infrastructure and facilities. In other words, Athens is a must destination that combines modern urban innovation with history, culture and natural beauty throughout the year.

ενίσχυση της κερδοφορίας του τουρισμού το 2015 προβλέπει η έρευνα «Top thoughts for 2015» της Ernst and Young Global hospitality insights

Την πραγματικά ενδιαφέρουσα πολυσέλιδη και αναλυτική έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY_-_Global_hospitality_insights_2014/$FILE/EY-Global-hospitality-insights-2014.pdf

Σύμφωνα με σημεία των συμπερασμάτων της έρευνας, το 2015 αναμένεται να ενισχυθεί η κερδοφορία του τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα λόγο της αυξανόμενης τάσης για την δημιουργία νέων ταξιδιωτικών προορισμών, του μεταξύ τους ανταγωνισμού αλλά και των συνεργασιών, των σημαντικών εξαγορών που αναμένονται σε ταξιδιωτικά γραφεία και καταλύματα, καθώς και της γενικότερης τάσης και κουλτούρας πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού, για μικρά και μεγάλα ταξίδια διαφόρων λόγων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει σήμερα 266 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνεισφέρει με 9,5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Ενώ, καθώς η ανάπτυξη της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας αναμένεται να φθάσει το 3,9% το 2015, ο κλάδος εξελίσσεται σε βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst and Young κ. Παναγιώτης Παπάζογλου ανέφερε πως «Για τον ελληνικό τουρισμό, το 2014 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι επισκέπτες στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 20 εκατ. Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, είναι κρίσιμο η τάση αυτή να συνεχιστεί. Καθώς όλες οι μορφές ταξιδιωτικής κίνησης (τα ταξίδια αναψυχής, τα εταιρικά αλλά και ομαδικά ταξίδια, κ.λ.π) αυξάνονται εντυπωσιακά, οι χώρες σημαντικού τουριστικού προορισμού, όπως είναι η Ελλάδα, θα πρέπει να επενδύσουν στη στρατηγική τους για τον τουρισμό και να διαφοροποιηθούν αποτελεσματικά. Το ζητούμενο, λοιπόν, για την χώρα μας, θα  πρέπει να είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στον τουρισμό, μέσα από ένα νέο και ευέλικτο επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση επιχειρηματιών, από την αλλαγή νοοτροπιών και την επίλυση χρόνιων γραφειοκρατικών ζητημάτων (π.χ. μαρίνες, yachting κ.λ.π) καθώς και από τη στοχευμένη επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την έρευνα οι σημαντικότερες τάσεις σε επίπεδα ποσοστών για το 2015 θα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας νέων προορισμών – αγορών που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν δευτερεύουσες, καθώς και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι τα κεφάλαια και οι συναλλαγές και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται να προέρχονται σε ποσοστό 40% από Ασιατικές περιοχές. 

νέο σχέδιο για η στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας από το Υπ. Τουρισμού – τα βασικά σημεία

Νέο σχέδιο για η στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας θα προωθήσει η αναπλ. Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αντίστοιχα με τους ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα προορισμούς και  επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας, που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με έμφαση στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται αδιαφανείς διαδικασίες και ζημίες.

Τα βασικά σημεία της πολιτικής, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, θα είναι τα εξής:

• στήριξη της Μικρομεσαίας Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση  των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο.
• Συνέργειες σε επίπεδο τοπικών συνεταιρισμών, ενώσεων τοπικών παραγωγών και φορέων της αγοράς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.
• ώθηση στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και σε μορφές τουριστικής ανάπτυξης που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και δίνουν προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια.
• έμφαση και στον πολυθεματικό τουρισμό και σε καινούργιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης.
• οργανική ένταξη του Τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
• καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.
• νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
• οργανωτική συγκρότηση του Τομέα Τουρισμού, με κατεύθυνση την ενδυνάμωση του ΕΟΤ με την επιστροφή των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα  και την ανάκτηση θεσμικών του αρμοδιοτήτων.
• νέα πολιτική αερομεταφορών, με απευθείας συνεννοήσεις και μείωση των φόρων που επεβλήθησαν για τη χρήση των ελληνικών συγκοινωνιακών υποδομών, όπως οι υψηλές επιβαρύνσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
• ευέλικτο και απλοποιημένο σύστημα χορήγησης βίζας σε τουρίστες τρίτων χωρών (εκτός Σένγκεν), σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ.
• καταπολέμηση της εποχικότητας.
• τόνωση της εσωτερικής ζήτησης.


Τέλος, θα προωθηθεί το μοντέλο της υποστήριξης και προβολής μεγάλων ελληνικών πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και άλλες πόλεις, ως City Break τουριστικούς προορισμούς.