Σάββατο, Ιουλίου 28, 2012

το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το 2ήμερο forum μεταξύ Τοσκάνης και Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το Forum μεταξύ Τοσκάνης και Σαντορίνης

Την Τρίτη και την Τετάρτη (24 και 25 Ιουλίου αντίστοιχα) διεξήχθη στη Σαντορίνη προγραμματισμένη επιχειρηματική αποστολή με σημαντικούς θεσμικούς φορείς του τουρισμού και του εμπορίου της Τοσκάνης και Φλωρεντίας Ιταλίας, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στο πλαίσιο διερεύνησης και προώθησης των διμερών συνεργασιών μεταξύ Τοσκάνης και Σαντορίνης στον Τουρισμό και τη γαστρονομία.

Όπως είναι γνωστό, η Φλωρεντία και η ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης, γενικότερα, αποτελούν τη ναυαρχίδα του Τουρισμού της γείτονος χώρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών προώθησης του τουριστικού προϊόντος, με χαρακτηριστικότερο,  παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής την ανάπτυξη και προώθηση του αγροτουρισμού της Τοσκάνης.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η γνωριμία των Ιταλών με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς του νησιού προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να εξετασθεί το ενδεχόμενο αμοιβαίων συνεργασιών, καθώς οι δύο αυτοί κορυφαίοι παγκοσμίως τουριστικοί προορισμοί μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά, ενισχύοντας τις ωφέλειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (φορείς, τοπικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες, επισκέπτες).

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Τρίτη με ομιλίες και επιχειρηματικές συναντήσεις στους χώρους της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα με συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Από την παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στην Τοσκάνη, έγινε σαφές ότι τα προβλήματα έχουν κοινή βάση, άρα και κοινή, ενδεχομένως, αντιμετώπιση και λύση. Ενδεικτικά, συζητήθηκαν θέματα όπως το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναπαλαιώσεις των κτιρίων σε σχέση με τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Τοσκάνης, η προώθηση του αγροτουρισμού με έμφαση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η χρήση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων ως παράγοντα υψηλής ποιότητας, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στον καταδυτικό και αλιευτικό τουρισμό (τομείς που παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στην Ιταλία και που στην Ελλάδα έχει δοθεί ελάχιστη έως ανύπαρκτη νομοθετική μέριμνα). 

Οι εκπρόσωποι της Τοσκάνης αναφέρθηκαν, επίσης, σε ένα νέο μοντέλο που δημιουργούν, το οποίο εστιάζει στον Τουρισμό Εμπειρίας με έμφαση στις ιδιαιτερότητες και συνήθειες αγορών - στόχων. Η φιλόδοξη και πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια βασίζεται τόσο σε μια ευρύτατη και πολύπλοκη ποιοτική έρευνα, η οποία συνεχίζεται ακόμη και αυτή τη στιγμή, όσο και σε έναν εκπαιδευτικό άξονα υψηλής στάθμης και διάρκειας 6 μηνών, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επιχειρηματίες της περιοχής να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να εναρμονιστούν με τις νέες ανάγκες, προσαρμόζοντας αναλόγως τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δυνητικούς πελάτες τους, παλιούς και νέους. 

Οι εκπρόσωποι των φορέων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των Ιταλών συναδέλφων τους και εξέφρασαν απορίες και προβληματισμούς, παίρνοντας εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Αίσθηση, πάντως, έκανε η παρουσίαση από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων της Δράσης AegeanCuisine και των υψηλών στρατηγικών στόχων που έχει θέσει για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Η ιταλική επιχειρηματική αποστολή αποτελούνταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Φλωρεντίας & Υπεύθυνο για θέματα τουρισμού, τον πρόεδρο των Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τοσκάνης, τους προέδρους των Ομοσπονδιών Καταστημάτων Εστίασης & Τουρισμού Φλωρεντίας και Τοσκάνης, τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Τοσκάνης, τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νομού Τοσκάνης, τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Super Tour Operator, τον πρόεδρο του Κέντρου Επιμόρφωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων και επιχειρήσεων Αγροτουρισμού της Τοσκάνης.

Η Σαντορίνη, ως ένας από τους δημοφιλέστερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς αφενός, και η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου αφετέρου εκεί, είχαν επιλεγεί με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Τσαμίχα ως το πλέον κατάλληλο πλαίσιο για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του εν λόγω Επιμελητηρίου και του Αντιπεριφερειάρχη της Φλωρεντίας κ. Giacomo Billi.

Την υπογραφή αυτού του Μνημονίου επισφράγισαν τόσο με την παρουσία τους όσο και με την υποστήριξη και ενεργή συμμετοχή τους ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας κ. Marco Midolo, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου και έγκριτος φοροτεχνικός κ. Παναγιώτης Παντελής και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου και Μηλιός στη καταγωγή κ. Πάνος Βαμβακάρης.

Την Ελληνική πλευρά στην επιτυχή έκβαση του διήμερου Συνεδρίου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Θήρας και Αντιδήμαρχος κος Μάρκος Καφούρος, άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της Σαντορίνης και του Νομού Κυκλάδων.

Μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Συνέδριο συμμετείχαν ενεργά η κα Άννα Δαφνά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη για το έργο Aegean Cuisine και ο κ. Γιώργος Καλώστος Διευθυντής του έργου Aegean Cuisine. 

Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου, σαν επίλογος των εργασιών του συνεδρίου, και οι εισηγήσεις για την ανάπτυξη συνεργιών στον τομέα του γαστρονομικού και άλλων μορφών τουρισμού μεταξύ των εκπροσώπων της Ιταλικής αποστολής και των εκπροσώπων της Ελληνικής πλευράς σφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο την πρωτοβουλία του Προέδρου. 

σεμινάρια σε θέματα τεχνικού ασφαλείας απο το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων προτίθεται να υλοποιήσει, για τα μέλη του στα νησιά των Κυκλάδων, επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας.

Η επιμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας επικινδυνότητας (οι οποίες απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων) προκειμένου οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, καλύπτει την υποχρέωση έναντι του Νόμου 1568/1985 «Υγιεινή & ασφάλεια των εργαζομένων» (ο οποίος τροποποιήθηκε από το Νόμο 3144/03 (Φ.Ε.Κ.111/τ. Α’/8.5.2003) «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις»), ο οποίος ορίζει την υποχρέωση χρήσης υπηρεσιών Τεχνικού Ασφάλειας από κάθε επιχείρηση. 

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:
Σεμινάρια «Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων», διάρκειας 35 ωρών, για επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στη Β’ κατηγορία:
Επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης μεταφορικών μέσων
Πρατήρια υγρών και αέριων καυσίμων
Επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών
Επιχειρήσεις κατασκευής παντός είδους από ξύλο
Επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής παντός είδους από μέταλλο
Επιχειρήσεις παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατεργασίας δερμάτων και γουναρικών και κατασκευής παντός είδους από ύφασμα, δέρμα και γούνα
Οικοδομικά και άλλα παρόμοια τεχνικά επαγγέλματα
Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως εκτυπώσεις, εκδόσεις, τοποθετήσεις υαλοπινάκων, κλιματιστικών κλπ
Σεμινάρια «Επιμόρφωση εργοδοτών», διάρκειας 10 ωρών, για επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στη Γ’ κατηγορία:
Επιχειρήσεις γεωργικές, κτηνοτροφικές, εμπορικές,                               
Εστιατόρια, Επικοινωνίες, Μεταφορές, Αποθηκεύσεις, Τράπεζες και λοιπά οικονομικά ιδρύματα, Ασφάλειες, Διεκπεραιώσεις υποθέσεων , Ενοικιάσεις κινητών και ακινήτων
Διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας. 

Η αξία συμμετοχής ορίζεται σε: 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ     ΑΞΙΑ
Β’        35 ώρες           100 €
Γ’         10 ώρες           80 € 

Για περισσότερες πληροφορίες, τυχόν διευκρινήσεις, αλλά και συμπλήρωση αιτήσεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο (κα Πέγκυ Στεργίου, τηλ. 22810 82346, εσωτ. 135), καθώς και με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Τήνο.  
Τα έντυπα των αιτήσεων βρίσκονται, επίσης, στη Δικτυακή Πύλη www.e-kyklades.gr του Επιμελητήριου Κυκλάδων στη διαδρομή http://www.e-kyklades.gr/articles/education 

Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2012

τριήμερο θρησκευτικών γιορτών στην Σαντορίνη

Τριήμερο τοπικών γιορτών Αγίων αυτό που ολοκληρώνεται σήμερα στην Σαντορίνη, με πολλές εκκλησίες που λειτούργησαν και προσέφεραν στους πιστούς την καθιερωμένη «πανήγυρη». 
Όλες οι γιορτές από όσο έχουμε δεί και ακούσει, συγκέντρωσαν και φέτος πολύ κόσμο, ενώ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που θυμίζει σε πολλά τον τρόπο που πραγματοποιούνταν οι θρησκευτικές γιορτές στο παρελθόν, δημιούργησαν και φέτος τα μέλη της «κοινότητας» των Σαντορινιών της Αθήνας οι οποίοι φέτος όπως και κάθε Αύγουστο περνούν στο νησί τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το καλοκαιρινό γιορτινό τριήμερο, 25 – 26 και 27 Αυγούστου, γιόρτασαν οι εκκλησίες (σίγουρα είναι και κάποιες περισσότερες, πλήν όμως εμείς αναφερόμαστε σε αυτές που γνωρίζουμε) της Αγίας Άννας στο κέντρο του οικισμού του Βόθωνα και στο Μεγαλοχώρι, στην περιοχή προς την παραλία «Αλμυρά» στην ευρύτερη περιοχή της Βλυχάδας, οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στον Βόθωνα, στην ομώνυμη περιοχή καθώς επίσης στο Μεγαλοχώρι και την Οία, καθώς και οι εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα στο Μεγαλοχώρι και τον Βουρβούλο.
Σύμφωνα με τα όσα…επιλέγουμε να ακούμε φέτος από επισκέπτες του νησιού, έλληνες και ξένους, σχετικά με τις θρησκευτικές γιορτές στην Σαντορίνη, «είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να συναντήσει κανείς, κατά την διάρκεια της βόλτας του στο νησί, μιας και αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες και στιγμές της καθημερινότητας των κατοίκους ενός Αιγαιοπελαγίτικου νησιού…».

απόψε η παράσταση «Τα Βαφτίσια» στην Σαντορίνη

Επειδή το γέλιο είναι πηγή ζωής και στις μέρες ακόμα πιο αναγκαίο, επιθυμητό και λυτρωτικό,  το συγγραφικό δίδυμο του Νίκου Μουτσινά και της Τζένης Διαγούπη, μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης τους συγγραφικής συνεργασίας  «Ψέκασα την Ελίζα», στο Θέατρο «Χώρα» τη χειμερινή σεζόν 2011-12, ετοίμασαν το νέο τους έργο, την κωμωδία «Τα Βαφτίσια», το οποίο περιοδευει σε όλη την Ελλάδα .

Η ιστορία της παράστασης,  που σε παραπέμπει στη χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου, αφορά στη βάφτιση  του παιδιού του  Σωτήρη Παπατζάλα (Νίκος Μουτσινάς) και της γυναίκας του Βικτωρίας Τρικούπη- Παπατζάλα (Μαρία Σολωμού).  Το ζευγάρι  μένει με την μητέρα του Σωτήρη, Χρυσούλα Παπατζάλα,(Φωτεινή Ντεμίρη) η οποία πάσχει από ανία και τη Ρωσίδα που την προσέχει, Μπόρτα Πομόλοβα( Αθηνά Οικονομάκου).  Με αφορμή τα βαφτίσια , δέχονται στο σπίτι τους τον αδερφό του Σωτήρη, Λευτέρη Παπατζάλα (Θανάσης Αλευράς), τη γυναίκα του Μπία Παπατζάλα (Τζένη Διαγούπη) αλλά  και την κουμπάρα τους από την Αμερική, Καλλιόπη Τάπας (Ελένη Καρακάση).

Τι συμβαίνει όμως όταν μία οικογένεια  με πολλά μυστικά συναντιέται ξανά; Ποιες αλήθειες λέγονται που οδηγούν σε απανωτές ανατροπές και  κωμικά ξεκατινιάσματα.;   Πόσο χαμηλά θα πέσουν οι συγγενείς; Και τελικά το μεγάλο ερώτημα « Θα γίνουν τα βαφτίσια;»

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου 2012 στις 21.00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας.

συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο

Η συνεργασία της Περιφέρειας με τα Επιμελητήρια, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επιχειρήσεων που έχουν υπό την εποπτεία τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα (Παρασκευή 27.6.2012) ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο.

Ο κ. Ρούσσος ζήτησε τη στήριξη της Περιφέρειας σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο, όπως είναι η προβολή και η ανάδειξη του Aegean Cuisine. Για τον ίδιο σκοπό εξέφρασε την πρόθεσή του για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των επιμελητηρίων Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη μη συμμετοχή των Κυκλάδων στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013 (INTERREG) και συγκεκριμένα στις δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι έπειτα από δική του πρόταση η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη συμμετοχή των Κυκλάδων στο επόμενο πρόγραμμα INTERREG. 
Επίσης, ο κ. Μαχαιρίδης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του επιμελητηρίου ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενταχθεί η προβολή του Aegean Cuisine στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

φοροδιαφυγή έξι προς δέκα στα νησιά, «ανακάλυψαν» οι αρμόδιες υπηρεσίες …

Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα του σημερινού (17.6.2012) Τύπου, σχετικά με το θέμα των «εαρινών έκτακτων και αιφνιδιαστικών ελέγχων των αρμοδίων φορολογικών υπηρεσιών» σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας (σ.σ. στις οποίες .. παγίως αναφέρεται και η Σαντορίνη..),

Ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές της χώρας αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ. Περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σε 1.410 έλεγχους εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 805 επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές βρέθηκαν 22.435 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Κατά μέσο όρο δηλαδή εντοπίστηκαν 28 παραβάσεις σε κάθε επιχείρηση. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,1%, αλλά στους δημοφιλείς προορισμούς όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο το ποσοστό παραβατικότητας φθάνει ακόμη και στο 100%.

μαζικά επιλέγουν διακοπές στην Ελλάδα οι Γερμανοί πολιτικοί …

Σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Τύπου,

Ενώ οι ελληνογερμανικές σχέσεις (και σε ότι αφορά τις διεργασίες των χωρών σε επίπεδο ΕΕ καθώς και .. δημοσιονομικής προσαρμογής..) δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο, φέτος πολλοί Γερμανοί πολιτικοί επιλέγουν για διακοπές την Ελλάδα προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στήριξης προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, για την βουλευτή των Πρασίνων Μπεάτε Μίλερ-Γκέμεκε παλαιότερα ο κύριος λόγος των επισκέψεων στη χώρα μας ήταν ο ήλιος και η θάλασσα. Αυτή τη φορά όμως, οι λόγοι είναι περισσότεροι: «Όταν άκουσα ότι ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 50% ήταν για μένα αυτονόητο ότι θα πάω στην Ελλάδα». 
Ο Ρίχαρντ Πέτερλε, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, ο οποίος θα ταξιδέψει με την οικογένεια του στην Κρήτη, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς σε επίπεδο υπηρεσιών στην Ευρώπη». 
Η δε Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Φρίντλιντε Γκουρ Χιρς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης επισκέφθηκε με την οικογένειά της την Κέρκυρα και από ότι δήλωσε «έχει τις καλύτερες εντυπώσεις». 
Ο φιλελεύθερος πολιτικός Έρικ Σβένκερτ θα επισκεφθεί στο τέλος Ιουλίου την Κω. Με τον τρόπο αυτό θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Γερμανία δε στηρίζει την Ελλάδα μόνο με δημόσιο χρήμα, αλλά οι Γερμανοί πολιτικοί είναι πρόθυμοι και ιδιωτικά να υποστηρίξουν την χώρα. 
Η Βερολινέζα σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μέχτχιλντ Ράβερτ έχει μια συνεργάτιδα ελληνικής καταγωγής και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Φέτος επέλεξε τη Θάσο. 
Το μήνυμα ότι στηρίζει την Ελλάδα θέλει να στείλει και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Ίνγκριντ Φίσμπαχ επισκεπτόμενη τη Ρόδο. «Θέλω να δείξουμε ότι με τη στήριξη του τουρισμού στέλνουμε το μήνυμα πως ερχόμαστε και πάλι ευχαρίστως εδώ και εάν είναι ωραία θα ξαναέρθουμε και του χρόνου». 

«απόβαση» Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με κείμενο της Ιωάννας Φωτιάδη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 27.7.2012,

Η επικοινωνία μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικώννησιών συσφίγγεται από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Έπειτα από συστηματικέςπροσπάθειες της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, εκπληρώθηκε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για διευκόλυνση της έκδοσης βίζας από πολίτες εκτός Ε.Ε. Έτσι, αφού μετά δυσκολίας εξασφαλίσθηκε το «πράσινο» φως από την Ε.Ε., από τις αρχές Ιουνίου εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο) η έκδοση βίζας στα λιμάνια από τις ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το πολυαναμενόμενο μέτρο δεν απέδωσε όσο ήλπιζαν. Επισημαίνεται ότι η κατασκευή της υποδομής χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την περιφέρεια και τοπικούς φορείς. Στη Λέσβο, μάλιστα, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με συνέπεια συχνά οι εξυπηρετούμενοι να ταλαιπωρούνται λόγω στενότητας χώρου και καθυστερήσεων. «Το αρνητικό είναι ότι με 65 ευρώ δίδεται μια βίζα ισχύος 15 ημερών, που εξασφαλίζει μια μόνο είσοδο στο ίδιο νησί» σημειώνει ο κ. Θράσος Καλογρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μυτιλήνης. Με τα ίδια χρήματα, μπορούν να αποκτήσουν μια βίζα ισχύος έως και 6 μηνών από το ελληνικό προξενείο ή την πρεσβεία.
Στη Μυτιλήνη, λοιπόν, έως τώρα εκτιμάται ότι εκδόθηκαν 400 - 500 βίζες. Οι τουρίστες, όμως, από το Τσεσμέ που γειτνιάζει με τη Σμύρνη επιλέγουν να εκδώσουν τη βίζα τους στο εκεί προξενείο με συνέπεια στο τελωνείο της Χίου να έχουν εκδοθεί μόνο 100 βίζες. Ακόμα πιο απογοητευτική φημολογείται ότι είναι η ανταπόκριση στη Σάμο, καθώς τα ναύλα για το βαπόρι είναι «τσιμπημένα», με αποτέλεσμα οι τουρίστες να αναζητούν την οικονομικότερη λύση για τη βίζα. Πάντως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι «μουσαφίρηδες» από τη γείτονα «αυξάνονται και πληθύνονται».

«Η μοναδική μας «ανάσα» προέρχεται από τους Τούρκους» λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λαζαρής, πράκτορας εισιτηρίων στη Μυτιλήνη. «Η κίνηση από τις άλλες εθνικότητες τουριστών έχει μειωθεί πάνω από 50%, ενώ η προσέλευση Τούρκων έχει αυξηθεί 100%. 

Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

η Άννα Βίσση στον Σαντορίνη 106.4

Απόψε, Πέμπτη 26 Ιουλίου η δημοφιλέστατη ελληνίδα τραγουδίστρια, χαρακτηρισμένη και ως «απόλυτη στάρ», Άννα Βίσση, θα είναι καλεσμένη του Σάκη Πατηνιώτη στο studio του Σαντορίνη 106.4 FM και στην εκπομπή του «εσύ τα φταίς» 6 με 9 το βράδυ.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν από κοντά την εκπομπή, μπορούν να έρθουν στα στούντιο του Σαντορίνη 106.4 FM στον Καρτεράδο.

αναφορά Συρμαλένιου στο Προεδρείο της Βουλής και τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα την υπολειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων του Δήμου Θήρας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει ως αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, την επιστολή του Δημάρχου Θήρας, κ. Αναστασίου Ζώρζου με την οποία απευθύνει έκκληση για «την τραγική κατάσταση» στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία της Σαντορίνης λόγω της υποστελέχωσης τους σε ιατρικό προσωπικό. Επισημαίνεται δε ότι, ενώ διανύουμε την «υψηλότερη τουριστική περίοδο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γεωμετρική αύξηση των περιστατικών που πρέπει να εξυπηρετηθούν τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών, τα Περιφερειακά ιατρεία λειτουργούν είτε «μια μόνο ημέρα την εβδομάδα ή καθόλου».

παράταση (μέχρι της 31.8) των τεχνικών ελέγχων οχημάτων και δικύκλων…

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της                                                                                               Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Πρόγραμμα Καλλικράτης», καθώς και τις διατάξεις  του Π.Δ. 130/2010 « Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»,

Παρατείνουμε μέχρι την 31/08/2012 την υποχρέωση για τεχνικό έλεγχο των οχημάτων μέχρι 3,5 τον. και των δικύκλων  που ο αριθμός κυκλοφορίας τους λήγει σε 3,4,5 και έχουν ημερομηνία 1ης αδείας μέχρι την 31-03-2008 .
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν τουλάχιστον 15 μέρες πριν την ημερομηνία ελέγχου τους με το ΙΚΤΕΟ  για να κλείσουν έγκαιρα ραντεβού για τον έλεγχο του οχήματός τους.
Οσοι δεν φροντίσουν έγκαιρα για το ραντεβού τους θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι και θα τους επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο , όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. 

συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα INTERREG

Στην έγκριση δύο πολύ σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1.260.000 ευρώ, που προτάθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών της Επιτροπής Επιλογής Πράξεων και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος (INTERREG) 2007 - 2013, που πραγματοποιήθηκαν στη Σύμη και στις οποίες συμμετείχαν, αναφέρθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη για τα ευρωπαϊκή προγράμματα και τις διεθνείς συνεργασίες Λίτσα Φτακλάκη. 

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις «Ολοκληρωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της τοπικής διατροφικής παράδοσης  της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και την προώθηση της τοπικής κουζίνας της Δωδεκανήσου και της Κύπρου» (560.000 ευρώ) και «Διαμόρφωση και πιλοτική εφαρμογή σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης στη νήσο Ρόδο (Ελλάδα) και στην Κύπρο» (700.000 ευρώ), με την Περιφέρεια να επιλέγεται και για τα δύο ως επικεφαλής εταίρος.

Ο προϋπολογισμός και των πέντε δράσεων (εγκρίθηκαν συνολικά 17 έργα) ανέρχεται σε 1.707.000 ευρώ και πρέπει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η μόνη της οποίας εγκρίθηκαν έργα (συμμετείχαν επίσης οι Περιφέρειες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου).

Ο Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε στη σημασία των έργων που εγκρίθηκαν, ευχαριστώντας και συγχαίροντας την επικεφαλής των προγραμμάτων Λίτσα Φτακλάκη, τα στελέχη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους ειδικούς συμβούλους της Περιφέρειας, και μάλιστα ονομαστικά, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «για την προετοιμασία και την οριστικοποίηση των προτάσεών μας στηριχθήκαμε αποκλειστικά και μόνο στο αξιόλογο και κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, χωρίς να καταφεύγουμε σε άλλους “ειδικούς” ή εταιρείες».

Πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης στη Σύμη, ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε τη συμμετοχή και των Κυκλάδων στο επόμενο πρόγραμμα του INTERREG, πρόταση που υιοθετήθηκε κατ’ αρχήν από την Επιτροπή, με τη δέσμευση να προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία προς έγκριση.
Από την πλευρά της, η κα Φτακλάκη επεσήμανε τη συστηματική δουλειά που προηγήθηκε της συνεδρίασης στη Σύμη και την καθοριστική συμβολή προσωπικά του Περιφερειάρχη στην επιτυχία των εργασιών και των αποτελεσμάτων της Επιτροπής Παρακολούθησης του INTERREG. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Περιφερειάρχης σχολίασε τη στάση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, τονίζοντας πως «εμείς  πρώτοι επιζητούμε τον απόλυτο έλεγχο των πράξεων και των αποφάσεών μας, και μάλιστα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε όμως για μία ακόμα φορά, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να προβαίνουν σε ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας», αναφέροντας σειρά παραδειγμάτων μη έγκρισης δαπανών που αφορούν στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής, των περιφερειακών συμβούλων κλπ.
Θύμισε επίσης, ότι το θέμα με τις ΥΔΕ απασχολεί το σύνολο των Περιφερειαρχών και ο ίδιος έχει επιλεγεί από την ΕΝΠΕ για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να τεθούν υπόψη του Υπουργού Οικονομικών σε μια επόμενη συνάντηση.

Ο Περιφερειάρχης προανήγγειλε δράσεις και πρωτοβουλίες με έμφαση στον κοινωνικό τομέα, με τη δημιουργία δομών υποστήριξης συνανθρώπων μας που υφίστανται περισσότερο τις επιπτώσεις από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα για τα δύσκολα που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) της Περιφέρειας έχουν περικοπεί κατά 68%. Ήδη, ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή να “παγώσουν” προς δημοπράτηση έργα, να ολοκληρωθούν όσα εκτελούνται και να διασφαλιστούν οι λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας.

Γ. Βρούτσης : θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος για την Ελλάδα

«Είχα πολύωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ζητήματα που είναι πολυεπίπεδα και αφορούν την αγορά εργασίας, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και το μεγάλο βάρος που θα σηκώσει το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, περίπου, το 44% της προσαρμογής, δηλαδή μία τάξη μεγέθους 5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση του χθες με τον Πρωθυπουργό και συνέχισε «Εξήγησα στον Πρωθυπουργό όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως υπουργείο. Ήδη γνωρίζετε πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουμε αναπτύξει για τα ζητήματα της αγοράς εργασίας, για τη φοροδιαφυγή, για την εισφοροδιαφυγή, για το ηλεκτρονικό δίχτυ, για το ασφαλιστικό πιστοποιητικό και πολλά άλλα τα οποία θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια του τριμερούς διαλόγου.
Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι το υπουργείο θα δείξει αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Την κρίσιμη αυτή στιγμή η Ελλάδα δεν θα κλονιστεί από τη δυσκολία των αποφάσεων τις οποίες θα πάρουμε. Και θέλω να διαβεβαιώσω, ότι αυτές θα παρθούν με τον όσο πιο δίκαιο τρόπο.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις, θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος για την Ελλάδα, για τους εργαζόμενους, για τους ανέργους, για όλους μας που θα μας κάνει και πάλι να είμαστε αισιόδοξοι».

Παράλληλα,
«Υπεγράφη η Υ. Α. για το πρόγραμμα «Κατ΄οίκον φροντίδα συνταξιούχων»

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2012.
Το εν λόγω πρόγραμμα, αφορά συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, με ένα ολοκληρωμένο εύρος παροχής υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας.


Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

«Ένας Αιώνας και κάτι...» στον νέο Χώρο Τέχνης «Καστέλι1663»






«Ένας Αιώνας και κάτι...» με «το Βλέμμα του Φωτογράφου Αντώνη Λαγκαδά, μέσα από τις Εικόνες του - Τοπία και μορφές απο την Σαντορίνη και την Ελλάδα, 1890- 1916» είναι ο τίτλος και το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στον νέο Χώρο Τέχνης «Καστέλι1663» το διάστημα 22 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου 2012.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ανέκδοτες φωτογραφίες του ερασιτέχνη αλλά πολύ καλού για την εποχή την οποία δημιούργησε, φωτογράφου Αντώνη Λαγκαδά από τον Πύργο της Σαντορίνης, ο οποίος αποτύπωσε τοπία καθώς και πρόσωπα του χωριού του, της Σαντορίνης αλλά και της Ελλάδας κατά την διάρκεια των ταξιδιών του. 
Οι φωτογραφίες, κάποιες τυπωμένες σε χαρτί και άλλες επάνω σε γυαλί, ήταν «φυλαγμένες» για πολλά χρόνια στο σπίτι του στον Πύργο και αξιοποιήθηκαν από τις απογόνους του οι οποίες και αποφάσισαν να τις εκθέσουν στον νέο Χώρο Τέχνης "Καστέλι 1663"που δημιούργησαν και για πρώτη φορά ανοίγουν φέτος, στην περιοχή "Καστέλι" στον Πύργο.
Η έκθεση, με επιμέλεια και σχόλια της εγγονής του, Τόνιας Νούσια, διακρίνεται σε τρεις μορφολογικές ενότητες: Τοπία, Μορφές και Δρώμενα.
Σύμφωνα πάντως με την έμπειρη ματιά επαγγελματιών φωτογράφων που τις έχουν δει, πρόκειται για σπάνιας αξίας και ιδιαίτερα ποιοτικό υλικό που μαρτυρά την ιστορία του οικισμού, του νησιού αλλά και περιοχών της Ελλάδας στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25.7, 19.00 – 21.00 . 

Σύμφωνα με τις λεζάντες των φωτογραφιών
  1. Γιορτή του Προφήτη Ηλία στον Πύργο (είναι και επίκαιρη..!)
  2. 3 κυρίες στον Πύργο
  3. Σισύτιο στην Αθήνα
  4. Ο Αθηνιός στις αρχές του περασμένου αιώνα
  5. Αλυκές, στις αρχές του περασμένου αιώνα

η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «παρελθόν» στο οινοποιείο Μπουτάρη

 Την πλούσια σε έργα και όμορφη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Παρελθόν», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 1ης «Santorini Biennale of Arts 2012», θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι επισκεφθούν το αμφιθέατρο του οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι μέχρι της 30 Σεπτεμβρίου.







Στην έκθεση συμμετέχουν 8 φωτογράφοι της ελληνικής φωτογραφικής ελίτ από τον «Φωτογραφικό Κύκλο» οι οποίοι οπτικοποίησαν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό το «Παρελθόν».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Χριστίνα Σοροβού (csorovou@gmail.com) με τα ασπρόμαυρα ενστανέ της σε πρόσωπα και στιγμές της καθημερινότητας, ο Παυλος Παυλίδης (www.pavlospavlidis.compavlidis.pavlos@gmail.com  ) με τα πολύχρωμα close up του σε λουλούδια, αυτοκίνητα, πουκάμισα, πεταλούδες, κλπ, ο Βασίλης Γεροντάκος (wassily.ge@gmail.com ) με τα σπρόμαυρα τοπία του, ο Άγγελος Μίχας (www.angelosmihas.com  angelosmihas@gmail.com) με τα κοντινά του σε πρόσωπα και καθημερινές στιγμές, ο Χρήστος Κοψαχείλης (kopsahilischr@yahoo.gr ) με τα ασπρόμαυρα πορτρέτα των μουσικών, ο Λουκάς Βασιλικός (www.lukasvasilikos.comlvasilikos@gmail.com ) και τα κόκκινα σημεία του καθώς και οι έγχρωμες εικόνες της καθημερινότητας, ο Βασίλης Κωσταντίνου (vaseilioskonstantinou@gmail.com ) με τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα «κοντινά» του, καθώς και ο Σπύρος Παναγιωτίδης (spyrosilvono@gmail.com) με τις ασπρόμαυρες στιγμές του.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Γεωργία Καραβία. 






παρουσίαση του βιβλίου «το Πείραμα του Χαμένου Χρόνου»

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 20:30 στο εστιατόριο «Σελήνη» στον Πύργο θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «το Πείραμα του Χαμένου Χρόνου» της Κανής Καραβά.
Την συζήτηση θα συντονίζει η Σοφία Χρυσοπούλου.
Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στα πλαίσια της 1ης Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης

Σύμφωνα με το «στόρυ» του βιβλίου,

«Το πείραμα του χαμένου χρόνου θα το κάνουμε μαζί», υπόσχεται ο Ανδρέας στη Δανάη.
Συναντήθηκαν τυχαία τον Απρίλιο του 2010 στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, όταν το ηφαίστειο της Ισλανδίας είχε καθηλώσει τα αεροπλάνα στο έδαφος. Εκείνος για ένα συνέδριο με θέμα το Πείραμα του Χρόνου, εκείνη για ένα επαγγελματικό ραντεβού. Για τη Δανάη η συνάντηση αυτή θα είναι τόσο καθοριστική όσο και μοιραία. Από τη στιγμή που ο Ανδρέας της μιλά για τη μετάβαση στο μέλλον και στο παρελθόν, οι λευκές πεταλούδες που ταράζουν τα όνειρά της μπλέκονται με πυραύλους, διαστημικά ταξίδια, σκουληκότρυπες και χωροχρόνους. Όμως η αλήθεια της Δανάης βρίσκεται σε ένα ημερολόγιο του 1926 που κρύβει έναν ζωντανό, παλλόμενο θησαυρό. Μέσα από μια ανάγλυφη τοιχογραφία της περιόδου 1926-1941 διαγράφεται η τραγική πορεία μιας οικογένειας. Η αέρινη Αγγέλικα με τον επαναστατικό χαρακτήρα, που βλέπει τα όνειρά της να θρυμματίζονται στην αυγή της ζωής της. Ο γλυκός και τρυφερός Τρύφωνας με το παράλογο πείσμα. Η στωική και τραγική συνάμα Ιφιγένεια. Ο Άλκης και οι ερωτικές του ακροβασίες, ο Στέφανος και οι δρόμοι του μεταξιού, η Τσόφα, η Βάσω και, τέλος, ο Φωτάκης, που η λατρεία του για την Αγγέλικα θα τον οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια. Κλείνοντας το ημερολόγιο η Δανάη βλέπει το ταξίδι της στο χρόνο να παίρνει τέλος. Η λευκή πεταλούδα θα τρυπήσει το κουκούλι σπάζοντας τη μεταξένια κλωστή που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα και πριν από την απόπνιξη θα πετάξει ελεύθερη.

«τα χρώματα της Σαντορίνης» του Ευθυμίου Βαρλάμη στην SantoWines

Για μια ακόμη φορά εκτίθενται στην Σαντορίνη έργα του διεθνούς φήμης ζωγράφου και αρχιτέκτονα - καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη, αυτήν την φορά στους όμορφους χώρους της Santo Wines στον Πύργο.
Πρόκειται για 25 έργα με θέμα την Σαντορίνη τα οποία θα έχουν την δυνατότητα στο εξής να βλέπουν οι εκατοντάδες καθημερινά επισκέπτες του όμορφου οινοποιείου.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά απο τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Σχετικά με το έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη αξίζει να αναφέρουμε οτι πέρσυ, η συλλογή "Σαντορίνη, Σπίτια του Θεού" είχε εκτεθεί με επιτυχία στην Χριστιανική Εστία των Φηρών.

Ο Βαρλάμης από τη δεκαετία του ‘70 εγκαταστάθηκε στην Σαντορίνη και δημιούργησε το «θερινό Αρχιτεκτονικό Σεμινάριο» στη Μεσαριά, που μελέτησε και παρουσίασε την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης σε φοιτητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Οι πρωτότυπες εργασίες του δημοσιεύτηκαν στα πιο ειδικά επιστημονικά περιοδικά και έγιναν αντικείμενο διδασκαλίας σε Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Το 1995, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρουσίασε την Σαντορίνη σαν παγκόσμιο πρότυπο οικολογικής επιβίωσης και το 1989 στο Παρίσι, στην επετειακή έκθεση «Ευρώπη των Δημιουργών» την αρχιτεκτονική ουτοπία της «Ατλαντίδας –Σαντορίνης».
Η έκθεση "Σαντορίνη, Σπίτια του Θεού" είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2011 με επιτυχία στην Αθήνα, στη αίθουσα Γκίκα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.



Ο καλλιτέχνης σχετικά με τα έργα του έχει αναφέρει οτι,

Το να ζωγραφίσει ένας Έλληνας τοπία της πατρίδας του, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Πολλοί παράγοντες δυσκολεύουν την αποτύπωση, γιατί στην ουσία οι τόποι μας είναι βαθιά μέσα μας γραμμένοι κι αυτή η συναισθηματική σχέση δυσκολεύει μια προβολή σε μια εικόνα.
Κι ύστερα με ποια μέθοδο; Ιμπρεσσιονιστική, ρεαλιστική, μεταμοντέρνα;

Το να συλλάβει κανείς την Σαντορίνη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βλέπει κανείς μόνο την επιφάνεια, μόνο τα στερεότυπα.
Για να ζωγραφίσω την Σαντορίνη έπρεπε να εμβαθύνω στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Επέμεινα στον ορισμό της φαντασίας, δηλαδή των εικόνων που πέφτουν στα στρώματα της ψυχής. Σ’ εκείνα τα κατάλοιπα που στο τέλος αγγίζουν τις αμετάβλητες ιδέες. Τα έργα μου αναφέρονται στην προσωπική μου σχέση με το νησί μου. Γι’ αυτό είναι έργα της μνήμης κι αυτά δείχνουν μια άλλη εικόνα, πιο πραγματική, πιο βαθύτερη.

Τα έργα μου δείχνουν την τραγική εξέλιξη του αγαπημένου μου νησιού.
Δείχνουν μια αρχέγονη φύση, μια θεϊκή δημιουργία, με μια πλαστικότητα που ευκόλυνε αυτό το μεγαλείο της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής, το οικολογικό πρότυπο της επιβίωσης, σ’ ένα δύσκολο τόπο, εύφορο όμως και παραδεισένιο.
Τα έργα μου θέλουν να φυλάξουν αυτή την απαράμιλλη φύση του νησιού, ενάντια στη μανία του καιρού μας να εξαφανίσουν το φυσικό περιβάλλον και να το αντικαταστήσουν με ξενοδοχεία και ντισκοτέκ. Η φύση όμως του νησιού δεν είναι απέραντη, έχει κι αυτή όρια που ήδη αρχίζουν να υπερβαίνονται απ’ την ταχύτητα της εποχής μας.
Τα έργα μου γίνονται έτσι ένας ύμνος στην Σαντορίνη και στην ελπίδα να σωθεί η πραγματική της φύση που όρισε την αγάπη μας και την ταυτότητά μας...

η γιορτή της Βεντέμας απο την Santo Wines

Την 6η Αυγούστου  θα πραγματοποιηθεί και φέτος η καθιερωμένη γιορτή που διοργανώνει η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων με σκοπό να γιορτάσει την έναρξη του τρύγου καθώς και να τιμήσει τους αγρότες – παραγωγούς της.
Όπως κάθε χρόνο στην φετινή γιορτή αναμένεται να παρουσιαστούν χορευτικά σχήματα του νησιού, με το κρασί της πολύ καλής ποιότητας να προσφέρεται άφθονο σε όλους τους συμμετέχοντες. Η γιορτή ξεκινά στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

επιμελητήριο Κυκλάδων - ΕλληνοΙταλικό Επιμελητήριο, συνεργασία στην βάση της προώθησης των τουριστικών προϊόντων – το ρεπορτάζ

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας στα πλαίσια προώθησης των διμερών εμπορικών συνεργασιών διοργάνωσε διημερίδα στις 24 και 25 Ιουλίου στην Σαντορίνη επιχειρηματική αποστολή αποτελούμενη απο θεσμικούς φορείς του τουρισμού της Τοσκάνης της Ιταλίας.

Η Φλωρεντία και η Τοσκάνη γενικότερα αποτελούν την βαριά βιομηχανία του ιταλικού τουρισμού με σημαντικές πρωτοβουλίες προώθησης του τουριστικού προϊόντος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπτυξη και προώθηση του αγροτουρισμού της Τοσκάνης.
Στόχος της δράσης ήταν η γνωριμία των Ιταλών με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς των νησιών.

Η ιταλική επιχειρηματική αποστολή αποτελούνταν από τους:
Αντιπεριφερειάρχη Φλωρεντίας - Υπεύθυνο σε θέματα τουρισμού
Πρόεδρο Tαξιωτικών Γραφείων - Eμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνης
Πρόεδρο Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης και Τουρισμού - Εμπορικός Σύλλογος Φλωρεντίας
Πρόεδρο Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης και Τουρισμού - Εμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνης
Ένωση Ξενοδόχων - Εμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνη
Πρόεδρο Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Τοσκάνη
Αντιπρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Νομού Τοσκάνης - Υπεύθυνος σε θέματα τουρισμού -, Αντιπρόεδρο Ένωσης Super Tour Operator,
Πρόεδρο Κέντρου Επιμόρφωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων,
Ταξιδιωτικά γραφεία, Επιχειρηματίες Αγροτουρισμού της Τοσκάνης. 
Στις συναντήσεις συμμετείχε ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας κ. Marco Midolo καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων κος Αθ. Ρούλιας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι προοπτικές της ελληνο-ιταλικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των προϊόντων, ενώ βαρύτητα δόθηκε στον τουρισμό και συγκεκριμένα στον αγροτουρισμό, στο ενδεχόμενο καλύτερων σχέσεων σε αυτόν τον τομέα μεταξύ των δύο χωρών.
Οι προσκεκλημένοι του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών πραγματοποίησαν τιςσυναντήσεις τους στις εγκαταστάσεις της Santo Wines.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Τσαμίχας αναφέρθηκε στην παρόμοια νοοτροπία σε σχέση με τον τουρισμό που έχουν οι Μεσογειακοί λαοί και συγκεκριμένα οι Έλληνες και οι Ιταλοί, καθώς και στα κοινά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις 2 χώρες και που, καλό θα είναι να αξιοποιούνται ολοένα και καλύτερα.
Ο κ. Τσαμίχας χαρακτήρισε την Τοσκάνη την βαριά βιομηχανία του τουρισμού στην γειτονική χώρα, ενω υποστήριξε οτι η -κυρίως οικονομική- κρίση που μαστίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο μπορεί να δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης εφ’ όσων δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ανάπτυξης.
Ο κ. Τσαμίχας χαιρέτισε και ανταποκρίθηκε εκ των προτέρων θετικά στην πρόταση του Εμπορικού  Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του προέδρου του κ. Ρούσσου σχετικά με την ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασιών μεταξύ των 2 εμπορικών Συλλόγων των περιοχών της Τοσκάνης και των Κυκλάδων.
Ο κ. Τσαμίχας τέλος ανέφερε οτι σύμφωνα με πρωτοβουλίες του ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας το τελευταίο διάστημα γίνεται μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εξαγωγέων, να «εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας πως το σχετικό πρόγραμμα «τρέχει» σε 52 χώρες και 74 Εμπορικούς Συλλόγους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος ανέφερε οτι η διοργάνωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την συνεργασία επιχειρηματιών και φορέων των δύο περιοχών, θεωρώντας οτι η Τοσκάνη, των πολύ μεγαλύτερων αριθμητικών δεδομένων σε σχέση με την Σαντορίνη, καθώς και της μεγάλης εμπειρίας στον τουρισμό έχει σε πολλά να συμβάλει σε αυτόν τον διάλογο μεταξύ των 2 περιοχών.
Σχετικά με τον τουρισμό, ανέφερε οτι η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και η ομογενοποίηση του τουριστικού προϊόντος σε έναν μεγάλο βαθμό την σημερινή εποχή, μπορούν να αναστραφούν με την ανάδειξη της διαφορετικότητας της κάθε περιοχής, αναφέροντας μάλιστα μερικές απο τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής με στόχο την βελτίωση της εικόνας του νησιού.

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δήμαρχου Σαντορίνης,

Σας καλωσορίζω στα νησιά μας με περισσή χαρά και τη βεβαιότητα ότι η συνάντηση αυτή θα αποφέρει καρπούς. Γνωρίζουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη στην Τοσκάνη αποτελεί μοντέλο εξαιρετικό για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με διακριτά πλεονεκτήματα. Η διοργάνωση αυτή είναι εξαιρετικά θετική αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και των φορέων του τουρισμού. Γιατί επίσης προβάλλονται τα πλεονεκτήματα των περιοχών μας και ανταλλάσσονται οι βιωμένες εμπειρίες από την εφαρμογή των πολιτικών στον τομέα αυτό. Βέβαια μιλούμε για δύο περιοχές με μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά και σημαντικές διαφορές. Η διαφορά έγκειται κυρίως στα μεγέθη. Η Σαντορίνη, ένα νησί 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η περιοχή της Τοσκάνης 23.000 περίπου. Η Σαντορίνη με μόνιμο πληθυσμό δεκαπεντέμισυ χιλιάδες  και η Τοσκάνη με πληθυσμό 3.750.000.
Η Ιταλία είναι μία γειτονική χώρα με εμπειρία μεγαλύτερη στον τουρισμό και στην αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που συγκροτούν το τουριστικό προϊόν όπως των πολιτισμικών, του φυσικού τοπίου, του δομημένου περιβάλλοντος, της ιστορίας του τόπου. Είναι μία χώρα επίσης με την οποία έχουμε κοινές πολιτισμικές καταβολές αφού είναι εκείνη που αναβίωσε την πνευματική και καλλιτεχνική  κληρονομιά της Ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας αλλά και της Ελληνικής αρχαιότητας όταν κατέρρεε η νέα Ρώμη. Είναι μία χώρα από την οποία δεχόμαστε 1,5 εκατομμύριο περίπου τουρίστες αλλά και μία χώρα που επισκέπτονται πάρα πολλοί Έλληνες.
Ο τουρισμός είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας της  οικονομίας του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης.
Έχουμε όμως επί πλέον το προνόμιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα, ο τουρισμός μας να μη στηρίζεται και να μην εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
Η φύση μας χάρισε μία γεωλογική ιδιαιτερότητα, το ηφαίστειο, που με τη σειρά του φρόντισε για όλα αυτά που σήμερα κάνουν τη Σαντορίνη να ξεχωρίζει και να πρωτεύει.

Τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς από τη θάλασσα.
Τον αρχαίο οικισμό του Ακρωτηρίου.
Ένα μοναδικό και ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό σύστημα, που δημιουργεί μια εξαιρετική οικολογική ισορροπία και διαμορφώνει ένα σπάνιο αγροτικό τοπίο.
Ιδιαίτερους, πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο και αναρίθμητες άλλες αποκλειστικότητες συγκεντρωμένες μαζί σε ένα τόπο, σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών.
Οι κάτοικοι αυτού του νησιού φρόντισαν για αιώνες το φυσικό περιβάλλον – γνήσιοι φροντιστές  του περιβάλλοντος.
Αξιοποίησαν τη γη για να παράγουν αγροτικά προϊόντα που σήμερα θεωρούνται κορυφαία και που με αιχμή του δόρατος το κρασί της Σαντορίνης συνδιαμορφώνουν την θετική εικόνα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω σε αυτά χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού με αποτέλεσμα σήμερα περήφανα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.
Θεωρεί επίσης ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη από σχεδιασμό μακράς πνοής, μακρυά από μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές.
Η συλλογική προσπάθεια είναι μονόδρομος και σε αυτό σκοπεύουμε να επενδύσουμε ώστε ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων μας, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την απασχόληση του καθένα μας.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η γνώση και η κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας στο χώρο του τουρισμού σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και η ενημέρωση γύρω από τις πιθανές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι προϋποθέσεις για κάθε σχεδιασμό είτε βραχυπρόθεσμο είτε μακροπρόθεσμο.
Ο δρόμος βέβαια σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης του εμπορίου αλλά και ομογενοποίησης του τουρισμού είναι μακρύς και δύσκολος αλλά δεν πρέπει να μας εκτρέπει από το στόχο που είναι η σταδιακή μεταστροφή του μαζικού τουρισμού σε θεματικό τουρισμό με αύξηση της μέσης διάρκειας διανυκτερεύσεων, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της ημερήσιας τουριστικής δαπάνης. Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη η ανάδειξη της διαφορετικότητας του προορισμού Σαντορίνη.
Σήμερα ως Δημοτική Αρχή έχουμε στόχο την ανάδειξη μνημείων του πολιτισμού μας έχοντας αναθέσει μελέτες συντήρησης και ανάδειξης της, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου για την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού. Έχουμε μελετήσει την αξιοποίηση ενός δικτύου μονοπατιών που το Μάρτη θα είναι έτοιμα και θα περιλαμβάνονται στους Διεθνείς χάρτες και επίσης έχομε ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε σ΄ ένα περίπου χρόνο από τώρα να έχουμε χωροθετήσει το λιμένα σκαφών αναψυχής στη Σαντορίνη.
Για τη Θηρασία εκπονούμε μελέτη την οποία θα καταθέσουμε προς χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με προϋπολογισμό παρέμβασης 2.000.000 € ώστε να κάνουμε τη Θηρασία πράσινο νησί.
Ταυτόχρονα πάλι από Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχομε εντάξει έργα βασικών υποδομών ώστε να στηρίξομε τον τουρισμό. 
Με τις ενέργειες αυτές πιστεύουμε ότι υπηρετούμε το στόχο της σταδιακής μεταστροφής στον θεματικό τουρισμό.
Επίσης παρακολουθούμε με προσοχή το θεσμικό πλαίσιο που πρόκειται να διαμορφωθεί εκ νέου για τον τουρισμό καθώς οι υποδομές Δημόσιες και ιδιωτικές πρέπει να έχουν την αναγκαία προσαρμογή στην κλίμακα του τόπου.
Πιστεύομε ότι θα καταφέρομε να καταστήσουμε μέσα από αυτό το Γενικό πλαίσιο σχεδιασμού τα νησιά σε ποιοτικότερους προορισμούς.
Εύχομαι η συνάντηση αυτή να έχει επιτυχία και να αποτελέσει την αφετηρία μιας σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας που θα ωφελήσει αμοιβαία τις περιοχές μας.

οι φετινές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” στην Νάξο

Ο γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστας Βρεττάκος και η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα Καμπανέλλη, θα είναι τα κεντρικά πρόσωπα μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών των φετινών λογοτεχνικών εκδηλώσεων της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κατά το τριήμερο 28, 29, 30 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου Νάξου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και οι Αντώνης Βγόντζας, Αντώνης Τζιώτης και Γιώργος Ανωμερίτης.
Όπως είναι γνωστό οι φετινές εκδηλώσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου της ”Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” είναι αφιερωμένες (α) στον “ποιητή του ήλιου” Νικηφόρο Βρεττάκο, για τον οποίο το Ε.ΚΕ.ΒΙ έχει ανακηρύξει το 2012 “έτος Βρεττάκου” με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και (β) στους Ναξιώτες Ιάκωβο Καμπανέλλη και Γιώργο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, που έφυγαν πέρυσι από τη ζωή, με έμφαση στο ποιητικό τους έργο.

Οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του ΣΦΝ αποτελούν πλέον μετά από 6 χρόνια κύριο πολιτιστικό γεγονός για τη Νάξο και τις Κυκλάδες.
Οι προηγούμενες ετήσιες εκδηλώσεις της για τον Παπαδιαμάντη, Ρίτσο, Σεφέρη, Καζαντζάκη, Τίτο Πατρίκιο, Αντώνη Φωστιέρη και Γιώργο Μαρκόπουλο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και η προσωπική παρουσία στη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη, Άλκης Ζέη, Πέτρου Μάρκαρη, Μάρως Δούκα,…Γιάννη Σμαραγδή, Παντελή Βούλγαρη, Γιώργου Ανωμερίτη την έχουν καταστήσει μία από τις πιο ενεργές Λέσχες Ανάγνωσης, πολύ περισσότερο, αφού όλες οι εκδηλώσεις της μαζί με την κινηματογραφική λογοτεχνική της Λέσχη για παιδιά και μεγάλους διεξάγονται τον χειμώνα, όταν στα νησιά σπανίζουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα:

Παρασκευή 27 Ιουλίου, ώρα 20:15΄
Εγκαίνια έκθεσης για το Νικηφόρο Βρεττάκο, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης / Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.
Λογοτεχνική βραδιά για το έργο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.
Ομιλητές: Ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή.
Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης εκδότης του περιοδικού “Η ΛΕΞΗ”  εργογράφος του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Ο Γιώργος Ανωμερίτης.
Προβολή ταινίας.

Σάββατο 28 Ιουλίου, ώρα 20:15΄
“Το ποιητικό έργο του Καμπανέλλη και του Μαγκάκη μέσα από τον θεατρικό και πολιτικό τους λόγο”.

Ομιλητές: Ο νομικός και συγγραφέας Αντώνης Βγόντζας και οι Γιώργος Ανωμερίτης, Αντώνης Τζιώτης και άλλοι ειδικά καλεσμένοι για το έργο των δύο μεγάλων ναξιωτών.
Θα προβληθούν ταινίες από τη ζωή και το έργο τους.

Κυριακή 29 Ιουλίου, ώρα 20:30΄
Μουσική σε ποίηση Βρεττάκου και Καμπανέλλη (Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, Παπαστεφάνου).
Προβολή της κλασικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου “Η Στέλλα” σε σκηνοθεσία Μιχ. Κακογιάννη, η οποία είναι βασισμένη στο έργο του Καμπανέλλη “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”.

συνάντηση του Βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Συνάντηση με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χαράλαμπο Αθανασίου, Υπουργό και αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, πραγματοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας με την ιδιότητα του υπεύθυνου του Τομέα Εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής ενημερώθηκε για τις πολιτικές προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας ζήτησε να καθιερωθεί συστηματική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να ενσωματώνονται στα νομοθετήματα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτης Ρήγας στη ανάγκη βελτιώσεων του Καλλικράτη όσον αφορά στον νησιώτικο χώρο.
Τόνισε την ανάγκη μεταφοράς επιπλέον αρμοδιοτήτων και πόρων στους νησιώτικους Δήμους με στόχο την λειτουργία τους ως κυβερνεία. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των δημοτών τους και στην δυσκολία υλοποίησης του τεχνικού τους προγράμματος.
Την Τέταρτη 25 Ιουλίου ο Παναγιώτης Ρήγας θα συμμετέχει στην συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος με το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος)

Γ. Βρούτσης για νέο «σύστημα» στον ΟΑΕΔ καθώς και σχετικά με το εφάπαξ….

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης τίθεται σε εφαρμογή το νέο  Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ, το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική - μέσω διαδικτύου - υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Με την αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Π.Σ. ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ), το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολύχρονες προσπάθειες, δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή και του ΟΑΕΔ.

O υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά στο νόμο 4046/2012, η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός:
«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο. Οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη.
Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει».

επίσκεψη του Προϊστάμενου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Σύρο

Ολοκληρώθηκε τετραήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Προϊστάμενου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Κιούλου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.
Ο πατήρ Νεκτάριος το χρονικό διάστημα από 17 έως 20-07-2012 επισκέφτηκε τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, την Τήνο, την Νάξο και την Πάρο, όπου τέλεσε αγιασμούς και πραγματοποίησε ομιλίες στο προσωπικό.
Επιπλέον στο πλαίσιο της ποιμαντικής διακονίας που ασκεί η Θρησκευτική Υπηρεσία και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο πατήρ Νεκτάριος επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σύρου όπου τέλεσε αγιασμό.

Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2012

πόσους λάκκους έχει η φάβα;

Ένα πολύ ενδιαφέρον και .. αποκαλυπτικό (όσο επιτρέπει η δεοντολογία του .. επαγγέλματος!) άρθρο, δημοσίευσε σήμερα, 23 Ιουλίου στην σελίδα www.protagon.gr ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης με τίτλο «Πόσους λάκκους έχει η φάβα;» (προφανώς πολλούς…) με θέμα τις, δυστυχώς.., δεκάδες (επίσημα καταμετρημένες 9…) περιπτώσεις διάθεσης «φάβας Σαντορίνης» (σ.σ. πρόκειται για πιστοποιημένο προϊόν, αναγνωρισμένης και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) οι οποίες όμως καμία σχέση δεν έχουν με την Σαντορίνη, ενώ το ακόμη χειρότερο είναι ότι καμία σχέση δεν έχουν και με την «φάβα»(!), και το λέμε αυτό, μιας και κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορες, σχετικά αποδεκτές, απομιμήσεις του διάσημου και νόστιμου προϊόντος που καρπίζει η γη της Σαντορίνης…. 

Σύμφωνα με το εύστοχο κείμενο, που στην περίπτωση του προϊόντος της Σαντορίνης, αναζητά τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές να το προστατέψουν, 

Δεσμεύτηκα να μην πω ονόματα αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει  να σας αφηγηθώ την ιστορία σαν παραμύθι. 
Μια φορά και ένα καιρό λοιπόν μια ελεγκτική Αρχή αποφάσισε να ελέγξει πόσο γνήσιες είναι οι φάβες Σαντορίνης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Μα θα μου πείτε «υπάρχουν νοθευμένες φάβες Σαντορίνης»; Και βεβαίως υπάρχουν. Οι αγορές έχουν και κλεφταράδες (που θα έλεγε και ο πρόεδρος Χριστόφιας) και κυκλοφορούν χαλούμια Κύπρου που δεν είναι από την Κύπρο,  Σαμιώτικα κρασιά που δεν είναι από την Σάμο και φάβες Σαντορίνης που δεν είναι από την Σαντορίνη. Το κέρδος των «κλεφταράδων» είναι προφανές. Παίρνουν ένα φτηνό προϊόν – πολλές φορές το εισάγουν κιόλας από μια τριτοκοσμική αγορά – το συσκευάζουν και το πωλούν σαν φημισμένο προϊόν.

Το κάνουν με τα λάδια, το κάνουν με τα ξύδια γιατί να μην το κάνουν και με την ξεχωριστή και ακριβή φάβα Σαντορίνης; Αυτή τη σκέψη έκανε η Αρχή και άρχισε να ψάχνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τελικά εντόπισε εννιά διαφορετικές φάβες Σαντορίνης. Ως εδώ κανένα πρόβλημα. Θεωρητικά ο οποιοσδήποτε έμπορος μπορεί να πάει στην Σαντορίνη να αγοράσει φάβα, να την συσκευάσει, να την εξάγει ή να την διαθέσει στην ελληνική αγορά. Η Αρχή όμως δύσπιστη, πήρε δείγματα από τις 9 ξεχωριστές φάβες και άρχισε τις αναλύσεις γιατί ως γνωστόν και τα όσπρια (εκτός από τους Έλληνες) έχουν το DNA τους. Τα αποτελέσματα έκαναν και τους πιο αισιόδοξους ερευνητές να γονατίσουν.

Τέσσερις από τις πολυδιαφημισμένες «φάβες Σαντορίνης» ήταν κτηνοτροφικά μπιζέλια Αγγλίας! Αυτά που τρώνε δηλαδή τα γουρούνια στην Αγγλία εδώ τα τρώμε ως φάβες Σαντορίνης! Για να δικαιολογήσουν μάλιστα το πρασινωπό χρώμα των αλεσμένων μπιζελιών κάποιες εταιρίες έγραφαν στην συσκευασία «βιολογική φάβα Σαντορίνης». Να δεις δηλαδή την πρασινάδα - αντί τη γλυκιά κιτρινάδα που βγάζει η φάβα της Σαντορίνης - και να πεις «λογικό είναι να πρασινίζει αφού είναι βιολογική». Οι τέσσερις από τις εννιά λοιπόν, ήταν μπιζέλια, οι υπόλοιπες; Κρατηθείτε. Άλλες τέσσερις «φάβες Σαντορίνης» ήταν αλεσμένα όσπρια, κουκιά, φάβες χαμηλής ποιότητας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν περάσει ούτε στα ανοιχτά από το νησί της Σαντορίνης. Για να μην σας τα πολυλογώ μόνο μία από τις εννέα «φάβες Σαντορίνης» που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ήταν - και  είναι- όντως γνήσια φάβα Σαντορίνης. Καρπός του φημισμένου Λάθυρου Κλύμενου που φύεται στο ηφαιστιογενές νησί εδώ και 3.500 χρόνια και έχει όψη κίτρινου ψιλού χαλικιού με αρώματα και γεύση θεσπέσια.

Και μετά και μετά τι έκανε η Αρχή; Τιμώρησε τις εταιρίες που παραπλανούν τον κόσμο; Τους έριξε πρόστιμα; Τις έκλεισε μήπως; Δεν θέλω υστερίες. Οι οκτώ πλαστές φάβες Σαντορίνης συνεχίζουν να κυκλοφορούν ως «φάβες Σαντορίνης» και να εξαπατούν τους έλληνες καταναλωτές. Άλλωστε, όπως μονολόγησε το στέλεχος της Αρχής που μου αφηγήθηκε στην ιστορία, η αξιολόγηση είναι φράση απαγορευμένη στην αντιμνημονιακή, αδούλωτη Ελλάδα. Εδώ δεν την δέχονται οι δάσκαλοι θα την δεχτούν τα… όσπρια;

Υ.Γ: Διαβάζω στα σχόλιά σας προτροπές για την αποκάλυψη των εταιρικών επωνυμιών. Και εγώ με τη σειρά μου προτρέπω τις αρμόδιες υπηρεσίες να το κάνουν. Νομίζετε ότι μπορώ να αποκαλύψω ονόματα αν δεν έχω στα χέρια μου έναν όγκο εγγράφων με αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων; Αλλά, ακόμα και αν είχα, στην Ελλάδα οι έλεγχοι είναι για να αμφισβητούνται στα δικαστήρια, ειδικά όταν δημοσιοποιούνται από τρίτους. Η Πολιτεία είναι ενήμερη. Οφείλει να πράξει τα προβλεπόμενα.

οι φετινές «γαλάζιες σημαίες»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται ότι για την θερινή περίοδο του 2012 στις οργανωμένες ακτές  Καμαρίου και Περίσσας Δήμου Θήρας κυματίζουν πλέον τρεις Γαλάζιες Σημαίες.

Η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων αξιοποίησης των ακτών των Δ.K. Επισκοπής Γωνιάς και Δ.K. Εμπορείου Θήρας υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» και ενήργησε για την οργάνωση των συγκεκριμένων ακτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του Προγράμματος. 
Κατόπιν επιτόπιου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από διεθνείς επιθεωρητές του Προγράμματος, η οργάνωση των ακτών Καμαρίου και Περίσσας αξιολογήθηκε θετικά και ο Δήμος Θήρας έλαβε συγχαρητήρια για τη συστηματική προσπάθεια τήρησης των αυστηρών Κριτηρίων του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ».

Η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., ο Πρόεδρος κ. Σιγάλας Νικόλαος και ο Δήμος Θήρας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν και να συγχαρούν τους Θηραίους πολίτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες για τη συνεργασία και συμβολή τους στις προσπάθειες επίτευξης των αυστηρών προδιαγραφών που καθορίζονται από το πρόγραμμα και τους παροτρύνουν να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση αυτή ώστε οι παραλίες μας να διατηρήσουν τη βράβευσή τους με τις «Γαλάζιες Σημαίες».

σχετικά με την λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων του Δήμου Θήρας


Επιστολή με θέμα την «Λειτουργία Περιφερειακών Ιατρείων Δήμου Θήρας» έστειλε ο Δήμος Θήρας στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρεά Λυκουρέντζο.
       
Σύμφωνα με την επιστολή,

Διανύοντας την υψηλότερη τουριστική περίοδο του έτους τα Περιφερειακά Ιατρεία της Σαντορίνης υπολειτουργούν μία μόνο ημέρα την εβδομάδα ή δεν λειτουργούν καθόλου.
Χαρακτηριστική περίπτωση το νησί της Θηρασίας που βρίσκεται χωρίς ιατρό για έναν και πλέον μήνα, ενώ η Οία, το χωριό με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και απόσταση από το Κέντρο Υγείας Θήρας έχει στο πρόγραμμα μία ημέρα μόνο λειτουργίας, η οποία συχνά δεν είναι ολόκληρη.
Η Σαντορίνη αποτελείται από 14 χωριά τα οποία σήμερα κάνουν έκκληση για την κάλυψη των αναγκών τους.
Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα της τραγικής κατάστασης και μεριμνήσετε άμεσα για την στελέχωση των ιατρείων.

τοποθέτηση επιστημονικών οργάνων στην Καλντέρα της Σαντορίνης για παρακολούθηση του ηφαιστείου

Για πρώτη φορά Έλληνες και ξένοι επιστήμονες πόντισαν επιστημονικά όργανα στο βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης για μακρόχρονη παρακολούθηση της υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Μια σειρά από επιστημονικά όργανα τοποθέτησε στο βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία ελληνο-γαλλο-ισπανική αποστολή, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε σήμερα. 

Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πλέον μία μακρόχρονη μελέτη της πιθανής υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, όπου πέρυσι υπήρξαν σημάδια ενεργοποίησης. Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλουν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από «πρώτο χέρι», για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η αποστολή, αρχηγός της οποίας ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, πόντισε ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το «φούσκωμα» του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό. Όσο ανυψώνεται ο βυθός πιεζόμενος από κάτω, τόσο μειώνεται η πίεση στους αισθητήρες, αφού πια υπάρχει μικρότερος όγκος νερού από πάνω τους.

Επίσης οι επιστήμονες τοποθέτησαν υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράψουν κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας στα νερά της καλντέρας και ιδιαίτερα στις υδροθερμικές πηγές, εξαιτίας μια πιθανής αφανούς ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η τοποθέτηση των οργάνων έγινε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Θηρασιάς-Καμμένης-Οίας, στο βόρειο τμήμα της καλντέρας, η οποία αποτελείται από τρεις διακριτές λεκάνες με διαφορετικά βάθη και είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλντέρα στον κόσμο φθάνοντας σε βάθος 389 μέτρων.

Στην 24μελή αποστολή συμμετείχαν η έμπειρη ερευνήτρια Παρασκευή Νομικού από το Γεωλογικό Τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών και ένας ερευνητής από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Woods Hole. Επικεφαλής των Γάλλων ερευνητών ήταν ο γεωλόγος Ξαβιέ Εσκαρτέν του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Παρισιού (IPGP) και των Ισπανών ο ρομποτικός μηχανικός Πέρε Ριντάο του πανεπιστημίου της Χιρόνα. Η χρηματοδότηση της αποστολής έγινε αρχικά με κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurofleets και, στη συνέχεια, με πόρους του ΕΛΚΕΘΕ και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Οι ερευνητές, εφόσον εξασφαλίσουν μία νέα αναγκαία χρηματοδότηση, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την επόμενη αποστολή τους έπειτα από έξι έως 12 μήνες, προκειμένου να ανασύρουν τα όργανα που πόντισαν, να καταγράψουν τις μετρήσεις τους και μετά να τα τοποθετήσουν και πάλι στο βυθό. Η επιστημονική παρακολούθηση αφορά μόνο το κυρίως ηφαίστειο της Σαντορίνης και όχι το γειτονικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε βάθος 500 μέτρων, και για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα αντίστοιχη υποθαλάσσια επιτήρηση σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Σακελλαρίου δήλωσε πως «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι να συμβουλεύσουμε τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές, αν συντρέχει λόγος για τη λήψη μέτρων». Επεσήμανε πάντως καθησυχαστικά ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται κάποια δραστηριότητα του ηφαιστείου».

Τόνισε όμως ότι η μόνιμη επιστημονική παρακολούθηση θα έπρεπε να γίνεται ήδη εδώ και χρόνια (όπως π.χ. γίνεται στη Χαβάη με τα αντίστοιχα υποθαλάσσια ηφαίστεια) και εξέφρασε την ανησυχία του επειδή, λόγω οικονομικής κρίσης, η έλλειψη κονδυλίων δημιουργεί δυσκολίες γενικότερα στην έρευνα στην Ελλάδα και ειδικότερα στις σχετικές υποθαλάσσιες και ηφαιστειακές έρευνες. Δήλωσε μάλιστα αβέβαιος για το πότε θα γίνει η νέα αποστολή συλλογής των υποθαλάσσιων στοιχείων στη Σαντορίνη (με εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 100.000 ευρώ).

Για την εν λόγω αποστολή υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Nature», όπου, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός γεωφυσικός Άντριου Νιούμαν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας (Georgia Tech), που μελετά με σταθμούς GPS τις διαχρονικές μεταμορφώσεις στην επιφάνεια του εδάφους πάνω από τη θάλασσα, αναφέρει ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις του δείχνουν πως υλικό μέσα στο ηφαίστειο (μάγμα ή αέρια) έχουν ανεβεί προς τα πάνω φθάνοντας σε απόσταση έως 4 χλμ. από το βυθό. Ο Νιούμαν θα επιστρέψει στη Σαντορίνη αυτό το φθινόπωρο για νέες μετρήσεις GPS.

Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που πιθανώς κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό, συνέβη περίπου το 1650 π.Χ., ενώ η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε το 1950. Το 2011 σημειώθηκαν μικροί σεισμοί και οι μετρήσεις μέσω GPS έδειξαν ότι το ανατολικό και το δυτικό άκρο της καλντέρας απομακρύνθηκαν κατά 14 εκατοστά μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Ιανουαρίου 2012. Η δραστηριότητα υποχώρησε το 2012 και υπάρχει πλέον ηρεμία, αλλά η κατάσταση βρίσκεται πάντα υπό επιστημονική παρακολούθηση.

Το 2001 έγινε από το ΕΛΚΕΘΕ η πρώτη συστηματική βυθομετρική αποτύπωση του πυθμένα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης. Με την έρευνα εκείνη αποτυπώθηκε για πρώτη φορά με μεγάλη λεπτομέρεια η καλντέρα της Σαντορίνης, η μορφολογία του υποθαλάσσιου ηφαίστειου Κολούμπο και ανακαλύφτηκαν τουλάχιστον 20 ακόμη υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι βορειοανατολικά της Σαντορίνης, μεταξύ της Άνυδρου και της Ίου.

Οι μετέπειτα έρευνες, μεταξύ άλλων, έχουν δείξει ότι ο όγκος των πυροκλαστικών ροών που προκάλεσε η έκρηξη τον 17ο αιώνα π.Χ. και έχουν αποτεθεί στον πυθμένα γύρω από την Σαντορίνη, είναι περίπου 40 κυβικά χιλιόμετρα και έχουν φτάσει σε απόσταση τουλάχιστον 30 χλμ. από τη Σαντορίνη, ενώ το πάχος των αποθέσεων στον βυθό φτάνει τα 80 έως 100 μέτρα. Με αυτά τα δεδομένα, αποδείχτηκε ότι η «μινωική» έκρηξη υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στους ιστορικούς χρόνους, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815 μ.Χ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, εφημερίδα "Καθημερινή" 

συνάντηση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στην Σαντορίνη με την παρουσία σημαντικών παραγόντων απο τον τομέα του τουρισμού και της βιομηχανίας της γειτονικής χώρας.

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας στα πλαίσια προώθησης των διμερών εμπορικών συνεργασιών διοργανώνει στις 24 – 25 Ιουλίου στην Σαντορίνη επιχειρηματική αποστολή με σημαντικούς θεσμικούς φορείς του τουρισμού της Τοσκάνης της Ιταλίας.

Η Φλωρεντία και η Τοσκάνη γενικότερα αποτελούν την βαριά βιομηχανία του ιταλικού τουρισμού με σημαντικές πρωτοβουλίες προώθησης του τουριστικού προϊόντος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπτυξη και προώθηση του αγροτουρισμού της Τοσκάνης.
Στόχος της δράσης αυτής είναι η γνωριμία των Ιταλών με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς του νησιού.

Η ιταλική επιχειρηματική αποστολή αποτελείται από τους: Αντιπεριφερειάρχη Φλωρεντίας - Υπεύθυνο σε θέματα τουρισμού -, Πρόεδρο Tαξιωτικών Γραφείων - Eμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνης -, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης και Τουρισμού - Εμπορικός Σύλλογος Φλωρεντίας -, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης και Τουρισμού - Εμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνης -, Ένωση Ξενοδόχων - Εμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνης-, Πρόεδρο Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Τοσκάνης-, Αντιπρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Νομού Τοσκάνης - Υπεύθυνος σε θέματα τουρισμού -, Αντιπρόεδρο Ένωσης Super Tour Operator, Πρόεδρο Κέντρου Επιμόρφωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ταξιδιωτικά γραφεία, Επιχειρηματίες Αγροτουρισμού της Τοσκάνης. Στις συναντήσεις αυτές θα παρευρεθεί ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας κος Marco Midolo καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων κος Αθ. Ρούλιας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι προοπτικές της ελληνο-ιταλικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των προιόντων, ενω βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στον τουρισμό και συγκεκριμένα στον αγροτουρισμό, στο ενδεχόμενο καλύτερων σχέσεων σε αυτόν τον τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι προσκεκλημένοι του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αναμένεται να επισκεφθούν αυριο Τρίτη στις 11.00 τις εγκαταστάσεις της Santo Wines.

στην Σαντορίνη η Άννα Βίσση

Στην Σαντορίνη έφτασε το απόγευμα της Κυριακής ανανεωμένη και πιο φρέσκια από ποτέ η Άννα Βίσση με την κόρη της Σοφία για ολιγοήμερες διακοπές στο όμορφο νησί του Αιγαίου.
Η Άννα Βίσση έχει ξεκινήσει σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα και όπως δήλωσε είναι workaholic και οι καλύτερες διακοπές γι' αυτή είναι οι λίγες μέρες που θα περάσει στην Σαντορίνη παρέα με την κόρη της.
Την Πέμπτη 26 Ιουλίου η Άννα Βίσση» θα είναι καλεσμένη του Σάκη Πατηνιώτη στο studio του Σαντορίνη 106.4 και στην εκπομπή του «εσύ τα φταίς» 6 με 9 το βράδυ, σε μια συνέντευξη η οποία είναι βέβαιο οτι θα συζητηθεί....