Σάββατο, Σεπτεμβρίου 20, 2014

η αυλαία της πρώτης Art Thira (30.9 21.30)

Σύμφωνα με πρόσκλησή της,

Το τελευταίο βράδυ της έκθεσης, την Τρίτη 30/9, ο Γιάννης Πανταζής  κλείνει μουσικά την πρώτη ομαδική έκθεση της ARTTHIRA.

Ραντεβού την Τρίτη στο Οινοποιείο Βενετσάνου στις 21:30


Είσοδος ελεύθερη.

μουσικό event στο πλαίσιο της ArtThira (25.9 20.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στους χώρους της Art Thira 2014  υποδεχόμαστε δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Θανάση Κλέοπα (κιθάρα- τραγούδι) και τον Κώστα Λώλο ( βιολί) από το συγκρότημα «Namaste».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Την σελίδα της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ : https://www.facebook.com/events/567027263443600/?notif_t=plan_user_invited

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ (15 – 21.9 – εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού 20.9 και ημερίδα στις 21.9 )

Το «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης» (Santorini Arts Factory), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Δήμο Θήρας, διοργανώνει επταήμερο Αφιέρωμα στην Ισότητα των Φύλων και στην Ενδοοικογενειακή Βία, από τη Δευτέρα 15 έως και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 στο Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα Σαντορίνης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος διοργανώνονται: εκθέσεις φωτογραφίας διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, προβολές οπτικοακουστικού υλικού (video), εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, με θέμα την Ισότητα των Φύλων και τις Ενδοοικογενειακές Σχέσεις. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με Ημερίδα, στην οποία σημαντικοί προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν το θέμα της Ενδοοικογενειακής Βίας και θα συνομιλήσουν με το κοινό. 

Βασικοί ομιλητές στην Ημερίδα είναι: η κα. Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, η οποία θα παρουσιάσει ως κεντρική ομιλήτρια το Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η κα. Ρούλα Μπελλώνια, Αντιδήμαρχος Θήρας, η οποία θα μιλήσει για την αντιμετώπιση του ζητήματος στην Σαντορίνη, η κα. Λία Λογαρίδη που θα παρουσιάσει τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας, ο κ. Απόστολος Μπαντής, Αστυνόμος Β’ του ΑΤ Θήρας, ο οποίος θα αναφερθεί στο έργο της Αστυνομίας, η κα. Νίκη Αυγερινού, κοινωνική λειτουργός, και η κα. Ελένη Παλλέ, εικαστική θεραπεύτρια, επιβλέπουσες εκπαιδευτικού εργαστηρίου, οι οποίες θα μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά εκλαμβάνουν το θέμα της ισότητας μεταξύ των φύλων και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, καθώς και η κα. Αλίκη Μαλικούτη η οποία θα μοιραστεί με το κοινό για τη δική της προσωπική εμπειρία ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Πράσσος.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα διανέμεται στους επισκέπτες έντυπο ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – 15 έως 21/9/2014

Το SAF παρουσιάζει σημαντικές φωτογραφικές εκθέσεις και προβολές video, με θέμα την Ενδοοικογενειακή Βία, υπό την επιμέλεια της Μαρίας Βασαριώτου. Στο πλαίσιο των φωτογραφικών εκθέσεων λαμβάνουν μέρος οι παρακάτω διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες:

Julia Peters - “Weiss” (2010)
Rip Hopknis – “Domestic Violence” (2009)
Alexsandro Palombo – “Stop Violence” (2014)
Sara Naomi Lewkowicz – “Shane and Maggie” (2012)
Μαριάνα Κάλμπαρη - «Τώρα Μιλάω» (2013)

Οι εκθέσεις είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά από τις 11:00 έως τις 19:00. Τις εκθέσεις μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά άνω των 16 ετών. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – Σάββατο 20/9/2014

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 από τις 17.00 έως τις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού, στο οποίο με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και εικαστικών συμβούλων θα δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής με θέμα την Ισότητα των Φύλων και τις Ενδοοικογενειακές Σχέσεις. Τα έργα τους θα εκτεθούν στο SAF και θα παρουσιαστούν την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014. Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι η προσέγγιση του θέματος στα παιδιά με έναν έμμεσο και δημιουργικό τρόπο, καθώς και η ανάλυση των έργων που θα δημιουργήσουν, από ειδικούς, αναδεικνύοντας πώς παιδιά μικρής ηλικίας αφουγκράζονται και αποτυπώνουν μέσα από την τέχνη τους διακριτούς ρόλους και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

ΗΜΕΡΙΔΑ – Κυριακή 21/9/2014

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 19:00 οι προσκεκλημένοι του SAF θα ενημερώσουν και θα συνομιλήσουν με το κοινό για το μείζον θέμα της Ισότητας των Φύλων και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Η Ημερίδα αποτελεί το κλείσιμο του αφιερώματος που διοργανώνει το SAF και σκοπό έχει, πέραν του ενημερωτικού της χαρακτήρα, να αποτελέσει αφετηρία για έναν γόνιμο διάλογο ο οποίος με τη σειρά του θα στοχεύσει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την κοινωνική απελευθέρωση για ένα θέμα που ακόμη αποτελεί ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Στην Ημερίδα επίσης θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίσαμε και συνεργαστήκαμε με τα παιδιά στο εκπαιδευτικό εργαστήριο, θα εκτεθούν τα έργα των παιδιών, ενώ το κοινό θα μοιραστεί τις προσωπικές εμπειρίες μιας γυναίκας θύματος ενδοοικογενειακής βίας, ελπίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα του πώς το να μιλάς δημόσια μπορεί να γίνει πρότυπο για την παρότρυνση και την ενθάρρυνση γυναικών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, λεκτικής ή σωματικής.  Την Ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Πράσσος. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι εξής:

-           Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εσωτερικών
-           Ρούλα Μπελλώνια, Αντιδήμαρχος Θήρας
-           Λία Λογαρίδη, Στέλεχος της Γ.Γ.Ι.Φ.
-           Απόστολος Μπαντής, Αστυνόμος Β’ εκ του ΑΤ Θήρας
-           Νίκη Αυγερινού, Κοινωνική Λειτουργός, επιβλέπουσα εκπαιδευτικού εργαστηρίου
-           Αλίκη Μαλικούτη, Θύμα Ενδοοικογενειακής Βίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης - Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Τ: 22860 85141, Ε: info@santoriniartsfactory.gr 

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Δευτέρα έως Κυριακή 11:00 – 19:00
Ώρες εκπαιδευτικού εργαστηρίου: Σάββατο 20/9/2014 17.00 – 20.00
Ώρα έναρξης Ημερίδας: Κυριακή 21/9/2014, 19:00
Είσοδος Ελεύθερη


Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους την εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και το PAPER SHOP.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2014

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ – δεκτό το αίτημα για μειωμένα δημοτικά τέλη

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης κος Χαράλαμπος Δαρζέντας ενημερώνει τους Πολύτεκνους ότι θέτοντας το θέμα της μειωμένης εισφοράς  των τελών (καθαριότητας και φωτισμού) στο Δημοτικό Συμβούλιο εξασφάλισε τη συναίνεση του Δημάρχου για την υλοποίηση της απόφασης 86/2011.

Έτσι οι Πολύτεκνοι θα πληρώνουν λιγότερα Δημοτικά Τέλη στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Καλούμε όλους τους Πολύτεκνους να προσκομίσουν στο Δήμο αντίγραφο του Ε1 στο οποίο να φαίνεται η οικία τους και αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ γι αυτήν.

 Για Την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης
 Ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Δαρζέντας

συνεδρίαση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (24.9 10.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 239, 240 και 244 του Δ.Κ.Κ  (Ν.3463/2006) σας καλούμε την 24η του μήνα Σεπτέμβριου ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη   και  ώρα 10:00 σε τακτική  συνεδρίαση , στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (πρώην Κοινότητα Θήρας) για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διατάξεως:


1.  Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Εσόδων Εξόδων έτους 2014 μετά από παρακράτηση ποσού 292.852,21 υπέρ Δ.Ο.Υ. από πρόστιμα που υποβλήθηκαν για τα οικονομικά έτη 2003-2008

ένα ακόμη δημοσίευμα για τον Πέτρο Νομικό το .. ελληνικό χρέος, αλλά και την μπύρα Volcan

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας http://www.protothema.gr/Stories/article/410431/petros-nomikos-o-efoplistis-svinei-to-hreos-kai-kernaei-bires/ σε κείμενο της κ. Λεμονιά (16.9.2014)

Πέτρος Νομικός: Ο εφοπλιστής σβήνει το χρέος και κερνάει μπίρες

Ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα όταν τον Αύγουστο μέσω του οργανισμού Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος), τον οποίο ο ίδιος ίδρυσε, ξεχρέωσε μέρος του εθνικού μας δανεισμού. Σαραντάρης, κοσμοπολίτης και επιτυχημένος επιχειρηματίας, κινείται μεταξύ Λονδίνου, Αθήνας και Νέας Υόρκης και μεταδίδει την αγάπη του για τη Σαντορίνη μέσωτης ελληνικής μπίρας Volkan.

Σύμφωνα με τον κ. Νομικό,

To Greece Debt Free συνεχίζει το έργο του, εξακολουθούμε να βοηθάμε τους Ελληνες να σώσουν χρήματα, μειώνοντας σιγά-σιγά το χρέος. Πρόσφατα μάλιστα, το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, προϊόν της Coca-Cola 3Ε, έγινε μέγας υποστηρικτής προσφέροντας το ποσό των 150.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το Greece Debt Free -Ελλάδα Χωρίς Χρέος- εξαγόρασε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία ακυρώθηκαν και δωρίστηκαν στην κυβέρνηση στις 6 Αυγούστου 2014. Η δωρεά της Coca-Cola 3Ε αντιστοιχεί σε περίπου 468.000 ευρώ (300.000 ευρώ ονομαστική αξία ομολόγων και περίπου 168.000 ευρώ σε επιτόκια ομολόγων λήξης το 2042).

«Οι ξένοι ρωτάνε πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα κι αν οι άνθρωποι υποφέρουν. Αναφέρονται στις καλές εποχές και στις διακοπές που έκαναν στη χώρα μας, από τις οποίες διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις. Εχουν σταματήσει να μιλάνε για ευθύνες και πολιτική. Σέβονται και στηρίζουν τους Ελληνες»

Οι άνθρωποι εκπλήσσονται που υπάρχει ένας φορέας ο οποίος επιτελεί τον συγκεκριμένο σκοπό. Δεν είμαστε αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα χωρίς κανένα χρέος, απλώς στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι Ελληνες έχουμε αναλάβει δράση. Παρ’ όλα αυτά, κανένας ευφυής και καλοπροαίρετος δεν θα αποκαλούσε την ομάδα του GDF τρελή. Μας έχουν στηρίξει Ελληνες και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες της δημόσιας πολιτικής, όπως και διεθνείς ακαδημαϊκοί.

Σχετικά με την μπύρα Volcan ο κ. Νομικός αναφέρει ότι,


Τoν χειμώνα του 2011, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μου στο νησί, συνέλαβα την ιδέα της δημιουργίας μιας αυθεντικής σαντορινιάς μάρκας, κάτι που τόσο εγώ όσο και οι κάτοικοι του νησιού επιθυμούσαμε εδώ και χρόνια. Στη Σαντορίνη, λόγω του ξεχωριστού κλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους, αναπτύσσονται μοναδικά προϊόντα με σπάνιες και έντονες γεύσεις. Ως απόγονος πέμπτης γενιάς οινοπαραγωγών της Σαντορίνης, γνωρίζω πολλές από τις κρυφές παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και των γύρω περιοχών και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα εξαιρετικό, πρωτότυπο προϊόν που θα μπορούσε να εμπνεύσει τους ανθρώπους, αλλά και να τους συστήσει μοναδικά ντόπια προϊόντα και εγχώριες παραδόσεις. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα επιδιώκει να δώσει το έναυσμα και σε άλλους Ελληνες παραγωγούς να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας προϊόντα για εξαγωγή, υποστηρίζοντας την πλούσια αγροτική κληρονομιά της Ελλάδας.

μπαράζ διακοπής εργασιών για δεκάδες Ρωσικά τουριστικά γραφεία, το φετινό καλοκαίρι – οι τελευταίες δηλώσεις της ελληνίδας Υπ. Τουρισμού

Δεκάδες ήταν τα ρωσικά τουριστικά γραφεία που διέκοψαν την λειτουργία τους αιφνιδιαστικά φέτος το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια μάλιστα των διακοπών χιλιάδων πελατών τους σε χώρες της Ευρώπης, με τους αριθμούς σε αρκετές περιπτώσεις (επισκεπτών αλλά και ποσών αρχικών –τουλάχιστο..- επαγγελματικών συμφωνιών) να προκαλούν δέος, απορίες και βέβαια προβλήματα σε ολόκληρη την βιομηχανία του τουρισμού, καθώς και σε συνεργαζόμενα ελληνικά τουριστικά γραφεία ..

Τα ρωσικά τουριστικά γραφεία εξερχόμενου τουρισμού που ανέστειλαν τους τελευταίους μήνες την λειτουργία τους υπολογίζονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από πλευράς Ρωσίας σε 14.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών την αναστολή της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων τους ανακοίνωσαν τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά γραφεία Solvex, Versa, Sοuthern Cross Travel και άλλα, ανακοινώσεις τις οποίες επιβεβαιώνει αναφέροντάς τες στην σελίδα του και ο Σύνδεσμος των Tour Operators της Ρωσίας.

Σύμφωνα πάντα με αξιόπιστες πηγές, χιλιάδες είναι μέχρι σήμερα οι Ρώσοι επισκέπτες σε χώρες της Ευρώπης οι οποίοι πραγματοποιούν και ολοκληρώνουν τα ταξίδια τους όντας πελάτες τουριστικών γραφείων που διέκοψαν την λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν υπάρχουν σημαντικές οφειλές σε ελληνικά ξενοδοχεία, ούτε σημαντικός αριθμός Ρώσων τουριστών στη χώρα που να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την διαμονή τους.

H ανάγκη να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα διασφαλίζουν τόσο τους Ελληνες επιχειρηματίες όσο και τους Ρώσους επισκέπτες μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τη διακοπή λειτουργίας ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων επισημάνθηκε σε συνάντηση που είχε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μ. Μάσλοβ.

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις προσεκτικές κινήσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις μετά τη πτώχευση των ταξιδιωτικών πρακτορείων και στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες για το συγκεκριμένο θέμα. Η υπουργός κάλεσε μέσω του Ρώσου πρέσβη την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας αρμόδια για θέματα τουρισμού Α. Μαλίνοβα να επισκεφθεί την Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της συνάντησης των αρμόδιων για τον τουρισμό υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στον οποίο η Ελλάδα ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο.

Στο μεταξύ η γραμματέας Τύπου της Ενωσης ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων Ιρίνα Τουρίνα ανέφερε ότι η μείωση της ζήτησης για εκδρομές από τη Ρωσία θα κυμανθεί φέτος σε ποσοστά μεταξύ 30% και 50%.

Η κρίση φέτος στην τουριστική βιομηχανία στη Ρωσία τόνισε ότι είναι χειρότερη από την αντίστοιχη του 2009 οπότε η μείωση στην εξερχόμενη κίνηση κυμάνθηκε μεταξύ 15% και 20%.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ως αποτέλεσμα της πτώχευσης 14 tοur operators επηρεάστηκαν οι διακοπές περίπου 130.000 Ρώσων τουριστών. Το 70% εξ αυτών ήταν πελάτες των Neva, Labirint, Solvex Tour Southern Cross Travel και Versa που κατέρρευσαν το τελευταίο δίμηνο.

Περίπου 56.000 Ρώσοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την πληρωμή των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων επιστροφής τους καθώς τη στιγμή της πτώχευσης των ρωσικών γραφείων που είχαν αγοράσει ταξιδιωτικά πακέτα βρίσκονταν στο εξωτερικό. Παράλληλα, σημείωσε ότι η έλλειψη κεφαλαίου κίνησης και ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά του τουρισμού, όπου η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση, προκάλεσαν ένα φαινόμενο ντόμινο με συνέπεια την κατάρρευση πολλών εταιρειών.

H κ. Τουρίνα επιχείρησε να συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση στην τουριστική αγορά της Ρωσίας με «παρόμοια κάθαρση» που βίωσαν και άλλες χώρες κυρίως στην Ευρώπη.

Ως παραδείγματα για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της παρέθεσε τη Βρετανία όπου το 2010 πτώχευσαν 41 εταιρείες, τη Γαλλία όπου τα τελευταία χρόνια χρεοκόπησαν 12 εταιρείες και την Πολωνία όπου πτώχευσαν 10 εταιρείες.



το «πλοίο της ειρήνης» στην Μύκονο

Το Πλοίο της Ειρήνης (Peace Boat), που πραγματοποιεί τον γύρο της Γης για έναν κόσμο ειρήνης χωρίς πυρηνικά όπλα, επισκέφθηκε στις 17.09.2014 το λιμάνι της Μυκόνου.


Τοπικοί φορείς ετοίμασαν θερμή υποδοχή, στους πάνω από 1.000 επιβαίνοντες του πλοίου, οι οποίοι προέρχονται από την Ιαπωνία αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2014

στην Νάξο η φετινή 4η (13η) ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (26-28.9)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων,

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει φέτος στη Νάξο την «4η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου».

Στην καρδιά της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου, τη Νάξο, ολοκληρώνεται τον φετινό Σεπτέμβρη ένας πλούσιος σε έμπνευση και απήχηση κύκλος πολιτιστικής παρουσίας, που αγκάλιασε την τελευταία 12ετία τα νησιά του Αρχιπελάγους. Στη δυναμική αυτού του κύκλου, οφείλεται η ανάδυση από τη λήθη και την αφάνεια του λαϊκού πνευστού οργάνου, αυθεντικού συνεχιστή μιας προαιώνιας μουσικής δημιουργίας του αιγαιακού κόσμου.

Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση του τόπου, είτε στην παλαιότερη μορφή της σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων με τις Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών, είτε στην τωρινή της, σαν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τις Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου, κατάφερε να συνενώσει και να συναδελφώσει σε ένα ιδιότυπο σχήμα τους αιγαιοπελαγίτες μουσικούς και όχι μόνο, αναδεικνύοντας το όλο εγχείρημα σε κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό για τον τόπο.

Το δρώμενο αυτό βίωσαν ιδιαίτερα οι Κυκλάδες, αφού σε όλα σχεδόν τα νησιά όπου η παράδοση του λαϊκού πνευστού παρέμενε ζωντανή – Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη και Σύρος – υπήρξε διαδοχικά ενθουσιώδης υποδοχή της μεγάλης μουσικής ομήγυρης.

Μόνιμος και συνεπής αρωγός των Μουσικών αυτών Συναντήσεων παραμένει πάντοτε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη κι ο Λάμπρος Λιάβας. Συνoδοιπόροι, ακούραστοι νέοι ερευνητές, διανοητές και δημιουργοί - εθνομουσικολόγοι, λαογράφοι, κινηματογραφιστές κ.ά. - έχουν αναλάβει τη βαριά ευθύνη της ανάδειξης της τσαμπούνας και του σουραυλιού, με νέο πνεύμα και έμπνευση, στο επίκεντρο του μουσικού γίγνεσθαι του Αιγαίου.   



Με την εμπειρία των Μουσικών Συναντήσεων, συγκροτούνται ήδη πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά, με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από καινοτόμες κινηματογραφικές δημιουργίες (ντοκιμαντέρ), όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές, αθέατες μέχρι τώρα όψεις του αιγαιακού μουσικού πλούτου.

Όπως δείχνουν και τα φετινά μηνύματα, το πλήθος των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στη Συνάντηση βαίνει αυξανόμενο και συνεχώς εμπλουτιζόμενο από νεαρούς οργανοπαίκτες. Η ομήγυρη της Νάξου, εκτός από τους Κυκλαδίτες και τους Δωδεκανήσιους μουσικούς, αναμένεται να διευρυνθεί από εκπροσώπους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες, προσδίδοντας στη όλη δράση εμβέλεια πανελλαδική με διεθνείς προεκτάσεις.

Διοργάνωση:
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού
Με τη συμμετοχή των:
-  Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας, Πρόνοιας Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
-  Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη

οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για την φετινή τουριστική κίνηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ οι συνολικές αφίξεις, εξαιρουμένων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας, θα φθάσουν τα 19 εκατομμύρια το 2014, έναντι 17,9 εκατ. το 2013 (20,1 εκατ. με τα μεγέθη της κρουαζιέρας) και 15,5 εκατ. το 2012.

Θετική προοπτική για τον τουρισμό στην Ελλάδα αποτελεί η παρατηρούμενη από το 2013 αύξηση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης., που συνοδεύει την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών στον τουριστικό κλάδο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατά +4,8% το 2013 (2012: -17,2%, 2011: -7,4%, 2012: -8,2%), ενώ στο 1ο 3μηνο 2014 παρουσίασε θεαματική άνοδο κατά +44,9% σε ετήσια βάση.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές η αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο του τουρισμού αντανακλά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο πρώτο τρίμηνο του 2014 καθώς και την σταδιακή άνοδο και του εσωτερικού τουρισμού, από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που είχε περιέλθει έως το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Η σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης το 2014 αποδίδεται, σύμφωνα με την ανάλυση κυρίως στην σαφώς βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδος στις χώρες προέλευσης των τουριστών και στη συνεχή βελτίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας - καθώς έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενες οικίες και δωμάτια.

Επίσης στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, στις ελκυστικότερες τιμές των πακέτων και γενικότερα των τιμών των τουριστικών καταλυμάτων καθώς και στη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών. Θετική επίδραση στην τουριστική κίνηση του 2014 ασκεί και η παρατεταμένη αστάθεια στην Αίγυπτο και τις χώρες της Αν. Μεσογείου, η οποία όμως επιδρά, σε μικρό βαθμό, αρνητικά στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Με περισσότερες από 371.000 περισσότερες αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας έκλεισε ο Ιούλιος, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 1,156 εκατομμύρια, τις πρόσθετες αφίξεις που έχουν καταγραφεί στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο ΣΕΤΕ ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση αφίξεων 16,5%, σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός, που, όπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ, ενισχύει την εκτίμηση ότι ο στόχος των 19 εκατ. επισκεπτών για το 2014 θα επιτευχθεί, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη ρωσική και ουκρανική αγορά.

Συνολικά, στο 7μηνο, καταγράφηκαν 8.142.786 αεροπορικές αφίξεις. Τον Ιούλιο η αύξηση του αριθμού αφίξεων έφθασε στο 14,9%.

Η Αθήνα είχε αύξηση 31% στο 7μηνο και 25,5% τον Ιούλιο και, όπως φαίνεται, θα ξεπεράσει το, αρχικό στόχο των 750.000 επιπλέον αφίξεων για το 2014.

Η Θεσσαλονίκη είχε αύξηση 18,2% τον Ιούλιο και 15,1% στο 7μηνο, ενώ οι αυξήσεις, αντίστοιχα, στα υπόλοιπα αεροδρόμια έχουν ως εξής: Ρόδος 11,5% και 10,7% (Ιούλιος και 7μηνο), Κως 9,7% και 8,2%, Ηράκλειο 2,7% και 5,8%, Χανιά 20,7% και 22,9%, Κέρκυρα 15,2% και 13%, Ζάκυνθος 18,2% και 18,7%, Κεφαλονιά 14,2% και 4,7%, Ακτιο 18,2% και 14,7%, Μύκονος 36,1% και 39,9%, Σαντορίνη 27,7% και 26,7%. Αραξος 16,7% και 9,8%, Σάμος 12,3% και 18,1%, Σκιάθος 19% και 16,9% και Καβάλα 9,6% και 7,6%.

Ενθαρρυντικά για την πορεία του τουρισμού είναι τα μηνύματα που έρχονται από το ταξιδιωτικό ισοζύγιο για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει σημαντική αύξηση τόσο στον αριθμό των αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και στις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Ειδικότερα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση σημείωσε άνοδο 15,6% στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014 και ανήλθε σε 6,26 εκατομμύρια ταξιδιώτες, από 5,42 εκατομμύρια ταξιδιώτες που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013 (περίπου 840 χιλιάδες περισσότεροι ξένοι τουρίστες).
Άνοδο 17% παρουσίασε η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. των «28», η οποία διαμορφώθηκε σε 3,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ βελτιωμένες κατά 12,7% (2,56 εκατομμύρια ταξιδιώτες ήταν και οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες).

Σε επίπεδο εθνικοτήτων, οι Γερμανοί ήρθαν πρώτοι, με 713,8 χιλιάδες να επισκέπονται τη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο και ακολουθούν οι Βρετανοί, (695,6 χιλιάδες), οι Γάλλοι (412,1 χιλιάδες), οι Ρώσοι (382,5 χιλιάδες) και οι Αμερικανοί (202,7 χιλιάδες), ο αριθμός των οποίων ενισχύεται εντυπωσιακά τα δύο τελευταία χρόνια (από 130,8 χιλιάδες το α' εξάμηνο του 2012 έφθασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 τις 202,7 χιλιάδες).

Ανάλογη είναι η πορεία των εισπράξεων, οι οποίες ανήλθαν σε 3,94 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 από 3,47 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, καταγράφοντας άνοδο 13,4%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των «28» κατά 19%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 2.334 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στις εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε. των «28» που διαμορφώθηκαν σε 1.456 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 5,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Ενισχυμένες είναι και οι εισπράξεις από την κρουαζιέρα, οι οποίες ανήλθαν σε 149,4 εκατ. ευρώ από 138,8 εκατ. ευρώ (+7,6%).

Μέρος των παραπάνω στοιχείων συμπεριλαμβάνονται στις οικονομικές αναλύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν στις 21/08/2014 με θέμα «Εξελίξεις στο Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Πληρωμών: Ιούνιος 2014»

http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/News/PressReleases/DispItem.aspx?Item_ID=4683&List_ID=1af869f3-57fb-4de6-b9ae-bdfd83c66c95&Filter_by=DT

δυο αναφορές προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Παναγιώτης Ρήγας

Με την πρώτη ζητεί την αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης στην τοπική κοινότητα του Κινίδαρου  Νάξου, ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα οι κάτοικοι της περιοχής από την υπέρμετρα υψηλή τιμή ζώνης.


Με την δεύτερη ζητεί  την απαλλαγή των οικοδομικών  συνεταιρισμών από τον συμπληρωματικό φόρο που έχει σαν αποτέλεσμα συνεταιρισμοί που δεν έχουν μεταβιβάσει τις οικοπεδικές τους μερίδες στα μέλη τους να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δυσανάλογη των οικονομικών τους δυνατοτήτων φόρο.

μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη για το έργο των Αρχών, συνεχίζει να δημοσιεύει συνολικά στοιχεία συλλήψεων, εξιχνιάσεων, εξαρθρώσεων και κατασχέσεων, ανά μήνα.

Κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου του έτους 2014, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου (Διευθύνσεις Αστυνομίας Κυκλάδων, Α' και Β' Δωδεκανήσου):

Συνελήφθησαν συνολικά (3.138) άτομα (για ανθρωποκτονία: -1- , για ληστεία: -2- ,   για κλοπές: -32- , για ναρκωτικά: -45- για ενδοοικογενειακή βία: -8- για λαθρεμπόριο-παραεμπόριο: -11- , για πλαστογραφία: -46- για αρχαιοκαπηλία: -2- κ.α.) εξιχνιάσθηκαν μεταξύ άλλων (268), εξαρθρώθηκαν (2) σπείρες από τις οποίες διέπρατταν: διακίνηση λαθρομεταναστών: -1- και ναρκωτικών: -1- ενώ κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, όπλων, ναρκωτικών δισκίων, πλαστών εγγράφων και χαρτονομισμάτων, κ.α.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του μηνιαίου απολογισμού στα θέματα Οδικής Ασφάλειας :

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 16.000 τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 1.252 παραβάσεις.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου του 2014, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, το μήνα Αύγουστο 2014 σημειώθηκαν 63 τροχαία δυστυχήματα έναντι 51 τον αντίστοιχο περσινό μήνα (αύξηση σε ποσοστό 19%). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
•       Δέκα (10) θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα  (έναντι 8 το 2013)
•       Είκοσι τρία (23) σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 14 το 2013)
•       Τριάντα (30) ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 29 το 2013)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου το μήνα Αύγουστο 2014 καταγράφηκαν 91 παθόντες έναντι 72 τον αντίστοιχο περσινό μήνα (αύξηση σε ποσοστό 21%).

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης 
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Αύγουστο του 2014 πραγματοποιήθηκαν (16.121) απλοί και σύνθετοι τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (1.252) παραβάσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι σοβαρότερες - επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν:  511 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους,  249 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού , 63 για υπερβολική ταχύτητα , 46 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας, 33 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κ.α.

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι, το μήνα Αύγουστο του 2014 συγκροτήθηκαν (129) κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθησαν (1.795) οδηγοί και βεβαιώθηκαν (130) παραβάσεις.

Επίσης από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, (987) αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν (43) παραβάσεις. 

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 17, 2014

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ - Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, 17:00 – 20:00

Το «Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης» (Santorini Arts Factory), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τον Δήμο Θήρας, διοργανώνει στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου Αφιερώματος στην Ισότητα και την Ενδοοικογενειακή Βία, ένα πρωτότυπο εικαστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού, με θέμα την Ισότητα και τις Ενδοοικογενειακές Σχέσεις.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με έργα σημαντικών ζωγράφων όπως οι Picasso, Cassatt και Matisse, που έχουν ως θεματολογία την οικογένεια, το ρόλο του πατέρα και το ρόλο της μητέρας. Με αφορμή τα ερεθίσματα των παιδιών από την προβολή των έργων, θα τα αναλύσουν και θα συζητήσουν, και εν συνεχεία θα δημιουργήσουν τα δικά τους, τα οποία θα εκτεθούν την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 στο Εργοστάσιο Τεχνών στη Βλυχάδα.

Το Εργαστήριο μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου, καθώς θα δημιουργηθούν τρία διαφορετικά τμήματα υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση εικαστικών και παιδαγωγών. Τα τρία τμήματα χωρίζονται βάσει ηλικίας και θα δημιουργήσουν έργα διαφορετικής θεματολογίας. Συγκεκριμένα:

ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ: Για παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού
Ζωγραφική με θέμα: «Ζωγραφίζω την οικογένειά μου»
ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ: Για παιδιά Γ’ και Δ’ Δημοτικού
Ζωγραφική με θέμα: «Ζωγραφίζω ένα πρόσωπο που αγαπώ πολύ»
ΤΡΙΤΟ ΤΜΗΜΑ: Για παιδιά και  ΣΤ’ Δημοτικού
Ζωγραφική με θέμα: «Ζωγραφίζω έναν Άντρα», «Ζωγραφίζω μία Γυναίκα»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η είσοδος για το Εκπαιδευτικό Εικαστικό Εργαστήριο είναι ελεύθερη.
Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 22860 85141.

Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
Παλιό Εργοστάσιο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Τ: 22860 85141, Ε:  info@santoriniartsfactory

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2014

σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας προς ΔΠΕ και ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων – ποιος Θα αναλάβει την ευθύνη για την αδιαφανή διαδικασία τοποθετήσεων και το κενό σε απομακρυσμένο σχολείο;

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του που κοινοποιείται στο ΥΠΑΙΘ, πρόεδρο και μέλη ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων, ΠΔΕ Νοτίου Αιγαίου, Δ.Ο.Ε. κ.α. ,

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας εδώ και δύο χρόνια έχει θέσει το αίτημα προς την ΔΠΕ Κυκλάδων, προς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται στο νομό Κυκλάδων  κατά την διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας να μην μεταβαίνουν στο νησί της Σύρου, επισημαίνοντας τα προβλήματα  λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις Κυκλάδες (νησιωτικότητα, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, κακή έως και ανύπαρκτη συγκοινωνία με τα υπόλοιπα νησιά πλην του Πειραιά και των γειτονικών νησιών) εις τρόπον ώστε να αποφεύγουν όλη αυτή την άσκοπη ταλαιπωρία και να μην χάνουν ούτε ένα μεροκάματο, ούτε μία μέρα προϋπηρεσίας επειδή δεν μπορούν να παρουσιάζονται από την πρώτη μέρα στην Σύρο, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένους τρόπους διευθέτησης του θέματος εντός του πλαισίου του νόμου.

   Η δικαιολογία την οποία προέβαλαν από την ΔΠΕ Κυκλάδων, ήταν ότι αυτό δεν γίνεται γιατί είναι παράνομο, χρειάζονται γνήσια τα δικαιολογητικά,  χάνονται τα έγγραφα, και αν δεν έρθουν οι αναπληρωτές θα πληρώσουν ως υπηρεσία ένα τεράστιο χρηματικό πρόστιμο, πως είναι προγράμματα ΕΣΠΑ, αυτό δεν γίνεται κ.ά.. Με μεγάλη μας όμως έκπληξη  διαπιστώσαμε πως σε άλλες ΔΠΕ διευκολύνονται οι συνάδελφοι για να μην χάσουν ούτε ένα μεροκάματο όπως π.χ. ΔΠΕ Ευβοίας.

   Φέτος μάλιστα, για πρώτη φορά, υποχρέωσε και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (αποσπασμένους, και στην διάθεση) να μεταβούν στην Σύρο για να αναλάβουν υπηρεσία.

   Κατά την διαδικασία τοποθέτησης των προσωρινών αναπληρωτών η ΔΠΕ Κυκλάδων τους κάλεσε και πάλι να παρουσιασθούν στη Σύρο για να αναλάβουν υπηρεσία και αναιρώντας όλες τις δικαιολογίες που προέβαλε, τοποθέτησε τους αναπληρωτές εσπευσμένα, με προφορικές εντολές, με τηλεφωνικές αιτήσεις τοποθέτησης, με παράλειψη λειτουργικού κενού σε απομακρυσμένο σχολείο, και αυτό φυσικά όχι για να τους διευκολύνει ώστε να μην χάσουν μεροκάματα και προϋπηρεσία αλλά προκειμένου να φανούν τα σχολεία ανοιχτά την ημέρα του αγιασμού.

   Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσαν πως τοποθέτησαν τους συναδέρφους χωρίς να δημοσιοποιήσουν τις τοποθετήσεις όλων των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα οι αναπληρωτές να μην μπορούν να ελέγξουν αν πήγαν στην συγκεκριμένη επιλογή τους με βάση την μοριοδότησή τους, να μην μπορούν να κάνουν ένσταση ούτε καν να ξέρουν αν αδικήθηκαν οι όχι. Τους ενημέρωσαν δηλαδή προφορικά σε ποιο σχολείο θα τοποθετηθούν. Από κάποιους μάλιστα δέχτηκαν τηλεφωνικά τις αιτήσεις ώστε να τους τοποθετήσουν εσπευσμένα ώστε να φανούν πλήρη τα σχολεία την ημέρα του αγιασμού.

  Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΠΕ Κυκλάδων το μεσημέρι της 12ης Σεπ 2014, χωρίς να αναρτηθεί η κατάσταση με την μοριοδότηση τοποθέτησης  και αφού είχαν όλοι οι αναπληρωτές μεταβεί στα νησιά που τοποθετήθηκαν προφορικά ή τηλεφωνικά, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα.

  Η ΔΠΕ Κυκλάδων παρέλειψε να δώσει κενό σε διθέσιο Δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως απομακρυσμένο. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Διεύθυνση μας ενημέρωσαν πως δεν γνώριζαν ότι το σχολείο είχε κενό. Χαρακτηριστικά μας είπαν «δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει κενό, δυστυχώς τώρα δεν γίνεται τίποτε, κάντε υπομονή μέχρι τη δεύτερη φάση αναπληρωτών». Κάποιοι αναπληρωτές θέλανε μάλιστα να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά τους απέτρεψαν να το δηλώσουν καθώς όπως τους είπανε δεν είχε κενό.

  Μια εβδομάδα νωρίτερα όμως, κατά την τοποθέτηση των αποσπασμένων εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ για το σχ. έτος 2014/15, η Διεύθυνση είχε δώσει το συγκεκριμένο λειτουργικό κενό, και φυσικά γνώριζε την ύπαρξή του. Το αποτέλεσμα είναι το απομακρυσμένο διθέσιο σχολείο με 25 μαθητές να έχει μείνει με έναν εκπαιδευτικό και φυσικά να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του.

  Στις ίδιες τοποθετήσεις  αποσπασμένων εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ, εκπαιδευτικός η οποία είχε αιτηθεί  απόσπαση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ Γενικής και παρ’ ότι είχε τα τυπικά προσόντα όχι από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΣΜΕΑΕ, τοποθετήθηκε σε ΣΜΕΑΕ. Δηλαδή το ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων παρακάμπτοντας  την Διεύθυνση Ειδικής αγωγής στην επιλογή των υποψηφίων για απόσπαση σε ΣΜΕΑΕ, την συγκεντρωτική κατάσταση με τα προσόντα των  υποψηφίων που καταρτίζει καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία για την στελέχωση ΣΜΕΑΕ μετέτρεψε απόσπαση ΠΕ70 σε απόσπαση ΠΕ70/ΣΜΕΑΕ.

  Καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων σε διαρκή συνεργασία και ετοιμότητα, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν αφήνουμε τις αδικίες να διαιωνίζονται.

  Ζητούμε από την ΔΠΕ και το ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων να μας διευκρινίσουν/ γνωστοποιήσουν με σαφήνεια τα παρακάτω:

  1) Να μας γνωστοποιήσουν εγγράφως την αιτιολόγηση με την οποία τοποθέτησαν αποσπασμένη εκπαιδευτικό για όλο το διδακτικό έτος και όχι προσωρινά, σε ΣΜΕΑ και χωρίς να έχει λάβει απόσπαση με την υπ’ αρ. 139144/ Γ6 απόφαση του υπουργείου Παιδείας που αφορά στις «Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.»
  2) Να δημοσιοποιήσουν την κατάσταση με τα μόρια των αναπληρωτών βάσει της οποίας έγινε η  τοποθέτησή τους.
  3) Να μας απαντήσουν εγγράφως για ποιο λόγο παρέλειψαν λειτουργικό κενό σε απομακρυσμένο σχολείο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου   
Χριστόφορος Παπαϊωάννου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΘΗΡΑΣ                        
                                                                                                                                                                                  
Τηλ: 22860 81112
spethiras@gmail.com  - www.spethiras.blogspot.com

ενημέρωση από το παράρτημα Κυκλάδων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σχετικά με τις δράσεις του

Την δωρεάν παροχή πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε πλήθος ζητημάτων προς τους εργαζόμενους του Νομού Κυκλάδων παρέχει το παράρτημα Κυκλάδων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με έδρα την Σύρο.

Στόχοι του γραφείου – παραρτήματος των Κυκλάδων όπως άλλωστε και του δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων του ΙΝΕ ΓΓΣΕΕ, είναι η ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική των εργαζομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για κάθε σχετική πληροφόρηση και ενημέρωση στο γραφείο, στις εξής διευθύνσεις :

ΙΝΕ ΓΣΕΕ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΣΥΡΟΣ
Τηλ: 22810 81692 - Fax: 22810 81692

Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ ιδρύθηκε το 1990 και στα χρόνια  λειτουργίας του επιδεικνύει ένα πλούσιο έργο, στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της κατάρτισης, της επιμόρφωσης, της δια βίου μάθησης και της τεκμηρίωσης των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.

H αναγκαιότητα και η σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης, της δια βίου εκπαίδευσης και της συνεχούς επιμόρφωσης δεν τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση από κανέναν. Στην Ελλάδα η κατάρτιση ενηλίκων παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις δυο πρόσφατες δεκαετίες, με εντυπωσιακή ανάπτυξη της ζήτησης και προσφοράς την δεκαετία του 90.

Στις μακέτες που ακολουθούν μπορείτε να ενημερωθείτε για μέρος των δράσεων του γραφείου.











http://www.aothiras.gr/ - η ολοκαίνουργια επίσημη σελίδα του Α.Ο. Θήρας!

Την ολοκαίνουργια επίσημη σελίδα του παρουσίασε την Δευτέρα 15.9 ο Α.Ο. Θήρας σε μια ακόμη προσπάθειά του για την πλήρη, άμεση και έγκυρη ενημέρωση των φίλων της γυναικείας ομάδας βόλεϊ της Σαντορίνης που πλέον αγωνίζεται στην Α1 εθνική κατηγορία.

Η νέα επίσημη σελίδα του Α.Ο. Θήρας θα περιλαμβάνει όλες τις ανακοινώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας, τα νέα και ανακοινώσεις της, την βαθμολογία της και το πρόγραμμα των αγώνων της, τους τρόπους και τόπους αγοράς των εισιτηρίων, φωτογραφίες από τις προπονήσεις, τους αγώνες και τις δραστηριότητες της ομάδας, καθώς και τα νέα των ακαδημιών της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και το κείμενο της πρώτης σελίδας,

Φίλες και φίλοι του Α.Ο. Θήρας,

Σας καλωσορίζουμε στην ολοκαίνουργια επίσημη σελίδα της ομάδας μας μέσα από την οποία θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα, τις επιδόσεις, τα αποτελέσματα των αγώνων και τις δραστηριότητες του Α.Ο. Θήρας.

Παράλληλα οι επισκέπτες της σελίδας θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες και τους αγώνες της ομάδας, καθώς επίσης να παρακολουθούν τα βίντεό τους.

Παράλληλα με την σελίδα, για αμεσότερη ενημέρωση σχετικά με τα νέα και τις δραστηριότητες της ομάδας μας, δημιουργήσαμε τον λογαριασμό @aothiras στο twitter στον οποίο οι φίλοι της ομάδας μπορούν να συνδεθούν και να κάνουν follow για να μαθαίνουν αλλά και να σχολιάζουν τα νέα και τις ανακοινώσεις μας!

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και ευχόμαστε να ζήσουμε μια αθλητική αγωνιστική περίοδο γεμάτη από θέαμα και επιτυχίες.


στο Καστελόριζο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος παρούσης της ελληνικής κοινότητας των Διεθνολόγων για το Συμπόσιο Ρόδου-Καστελορίζου την ημέρα της επετείου απελευθέρωσης του νησιού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α. ,

Με την Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και τον Πρόεδρό της Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγητή κ. Στέλιο Περράκη, επισκέφθηκε το Σάββατο το Καστελόριζο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για τους εορτασμούς της απελευθέρωσης του νησιού.

Η Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων πραγματοποίησε την επίσκεψη στο Καστελόριζο στο πλαίσιο του επιστημονικού Συμποσίου που οργάνωσε στη Ρόδο για την επέτειο των 20 ετών από την ισχύ της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982. Θέλοντας να τιμήσει όχι μόνο για σημειολογικούς αλλά και για ιστορικούς λόγους το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα μέρος του Συμποσίου της, έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της Μεγίστης όπου συζήτησαν θέματα ζωτικής σημασίας για τις Διεθνείς Σχέσεις όπως η θέση της περιοχής μας στον διεθνή χάρτη εξελίξεων με πρωταγωνιστή το ζήτημα της ΑΟΖ, την ενέργεια,  τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και  θέματα ασφάλειας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου παρακολούθησε την Δοξολογία και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων παρόντων των βουλευτών Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Υψηλάντη και κ. Μίκας Ιατρίδη,  της στρατιωτικής ηγεσίας της Δωδεκανήσου με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ και τον Υποναυάρχο Παναγιώτη Παστουσέα ΠΝ, Υπαρχηγό ΓΕΝ, των τοπικών αρχών αλλά και των κατοίκων του Καστελορίζου. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας – και κατ΄ επέκταση της Ευρώπης- τη νήσο Στρογγύλη για να χαιρετίσει από κοντά την φρουρά που με πίστη, τόλμη και αγάπη για την πατρίδα φυλά Θερμοπύλες, στο φυλάκιο του νησιού.

«Η πραγματοποίηση του Συμποσίου από την Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, την ημέρα της επετείου απελευθέρωσης του νησιού έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα. Η θέση του Καστελορίζου όχι αυτή στην καρδιά των ελλήνων και δη των Δωδεκανησίων, αλλά και στον χάρτη είναι ιδιαίτερη, μοναδική και στρατηγική. 

Στο ανατολικότερο άκρο του Αιγαίου και στην καρδιά της Μεσογείου, αποτελεί για την περιοχή μας, την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ευρύτερα, το φυσικό σύνορο και τον ακρογωνιαίο λίθο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης στο οποίο υψώθηκε η γαλανόλευκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δεσμεύομαι πως η παρουσία μας  θα είναι συνεχής, μόνιμη και με κάθε δυνατό τρόπο αισθητή, ώστε οι κάτοικοι της Μεγίστης να μη νιώσουν ποτέ μόνοι και αποκομμένοι. Οι παρεμβάσεις μου άμεσες, με συνοχή και συνέχεια ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη από την Κέα ως το Καστελόριζο, η θάλασσα του Αιγαίου να ενώνει όλους τους κατοίκους του και το Καστελόριζο να εισπράξει πολιτικές αντίστοιχες της τεράστιας αξίας του για τη χώρα μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. 

ανακοίνωση των βουλευτών Σάμου και Κυκλάδων του Συριζα για την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Σύμφωνα με το κείμενό τους,

Η σημερινή (12.9) συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. (Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα ναυτιλίας και η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή, κατέδειξε για άλλη μια φορά την αποτυχία του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης της ακτοπλοΐας.

Η διαφαινόμενη κατάληξη της σημερινής συνεδρίασης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τους φόβους μας για την περαιτέρω υποβάθμιση της συγκοινωνίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Μιλάμε για 2 δρομολόγια την εβδομάδα αντί για 3, για εξαίρεση της σύνδεσης των νησιών με την Θεσσαλονίκη (παραμένει μόνο η Καβάλα) και αποκλεισμό των νησιών των Φούρνων από την απευθείας συγκοινωνία με την Βόρεια Ελλάδα αλλά και τον Πειραιά.

Η βουλευτής Σάμου στην παρέμβασή της τόνισε ότι ο κύριος παράγοντας τον οποίο θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη του το Υπουργείο είναι η διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της συγκοινωνίας, της εδαφικής συνοχής, η επιβίωση και η ανάπτυξη των νησιωτών καθώς επίσης και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Η εμβαλωματική λύση η οποία φαίνεται ότι θα προκριθεί επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κινείται στην λογική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ακτοπλοϊκών εταιριών αλλά και των τραπεζών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιο, κοινωνικό φορέα συγκοινωνίας προβάλλει πλέον σαν επιτακτική αναγκαιότητα για τα νησιά μας.

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ