Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2013

η γυναικεία χορωδία του Αμβούργου στην Σαντορίνη (8.3)

H γυναικεία χορωδία του Αμβούργου θα παρουσιάσει τις μουσικές και τα τραγούδια της την Παρασκευή 8 Μαρτίου από τις 18.00 – 19.30 στον καθολικό ναό του Αγίου Ιωάννη στα Φηρά.
Η χορωδία αποτελείται από 40 νέα κορίτσια που μένουν στο Αμβούργο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Hamburg Girls Choir at Santorini
We would like to inform you that a choir of 40 young girls from the city of Hamburg will give a concert at the Catholic church Saint John the Baptist in Fira.

Friday, 8th march 2013, from 18.00 to19.30,  free entrance.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6942504010

αυξάνονται οι κρατήσεις η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο ως δημοφιλής προορισμός

Ανάκαμψη θα παρουσιάσει η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα εφέτος σε μια κατά τα άλλα επίπεδη ευρωπαϊκή αγορά λόγω του αρνητικού κλίματος στην οικονομία, εκτιμούν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η επιθυμία για καλοκαιρινές διακοπές πιο κοντά στην πατρίδα τους για τους ευρωπαίους τουρίστες που έχουν επίγνωση του κόστους, συμβάλλει στην αναθέρμανση της τουριστικής ζήτησης για τη χώρα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters.

O Ντέρτε Νόρντμπεκ του ινστιτούτου έρευνας της αγοράς Gfk, στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου για τον τουρισμό, τόνισε ότι οι κρατήσεις για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αυξήθηκαν κατά 10%.

Τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό, η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για τη χώρα, μειώθηκαν κατά 4,6% στα 9,89 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι αφίξεις από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ελλάδας, μειώθηκαν κατά περίπου 20%, εν μέρει εξαιτίας των φόβων των γερμανών τουριστών για αρνητικό κλίμα εναντίον τους στη χώρα εξαιτίας των απαιτήσεων του Βερολίνου από την Αθήνα για σκληρή λιτότητα, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 4 ταξιδιωτικό γραφείο της Γερμανίας, Αlltours, οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί φέτος κατά 30% μέχρι τις 5 Μαρτίου, πράγμα που αποτελεί καλό οιωνό για τη χώρα.
«Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια και βρίσκει πάλι την καλύτερή της φόρμα», δήλωσε ο Βίλι Φερχούφεν, δευθύνων σύμβουλος της Alltours.
Ο κ. Φερχούφεν δήλωσε ότι το γραφείο βλέπει αύξηση των κρατήσεων κυρίως από σταθερούς πελάτες οι οποίοι είχαν προτιμήσει άλλους προορισμούς αντί της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Ευρώπης, η TUI Travel, προβλέπει επίσης επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα, με τις κρατήσεις στο γραφείο της Γερμανίας να έχουν αυξηθεί κατά 4%. Εκπρόσωπος της TUI δήλωσε ότι και οι κρατήσεις από τη Βρετανία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εγκαινίασε την εμπορική έκθεση ΙΤΒ εφέτος, κάλεσε τους επισκέπτες της έκθεσης να επισκεφτούν χώρες της Ερωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, για να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τουριστική βιομηχανία, η οποία πέρυσι αποτιμήθηκε στο 1,15 τρισ. δολάρια, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση από 3% ως 4% το 2013, ωθούμενη από μια αύξηση κατά 6% και άνω της τουριστικής κίνησης στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

κείμενο : www.in.gr
φωτογραφία http://santorini-images.blogspot.gr/ 

οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης Θήρας

Η Κ.Λ.Θ. για το τρίτο μέρος του προγράμματος της (από 2.3.2013 έως 6.4.2013) έχει προγραμματίσει την προβολή των παρακάτω ταινιών:

09/03/13   « Μεσοτοιχίες » 
16/03/13     ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ
23/03/13     « Το Μερίδιο των Αγγέλων »
30/03/13      «Οι άθικτοι » 
06/04/13      «Είναι ο Θεός Μάγειρας ; »  

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι στις 20.45.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα της Κ.Λ.Θ.:  http://kileth.blogspot.com/

την αντίθεσή της εκφράζει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ε.Ο.Τ

Επιστολή προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Απασχόλησης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, και Τουρισμού σχετικά με την «αντίθεση στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ε.Ο.Τ.», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

Ένα ακόμη «χτύπημα» προβλέπεται να δεχθεί η νησιωτική μας περιφέρεια, σύμφωνα με τα όσα προτείνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και αφορούν τις μεταρρυθμιστικές δράσεις για το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, δημιουργείται Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά. Καταργείται η Π.Υ.Τ. Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο, στο οργανόγραμμα της οποίας προβλέπεται σήμερα και η λειτουργία γραφείου υποστήριξης τουρισμού στη Θήρα και γραφεία πληροφοριών στην Πάρο και στη Μύκονο.

Στην προτεινόμενη Π.Υ.Τ. Αιγαίου, θα λειτουργήσουν δύο γραφεία υποστήριξης τουρισμού, στη Ρόδο και στη Μυτιλήνη. Υποβαθμίζονται δηλαδή και αυτές οι δύο περιφερειακές διευθύνσεις σε γραφεία υποστήριξης τουρισμού.  Υποβαθμίζοντας συνολικά σε όλο τον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο την παρεχόμενη από την πολιτεία υποστήριξη του τουριστικού τομέα της οικονομίας, κύριος πυλώνας του οποίου είναι τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.
Η πρόταση αυτή γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι ανάγκες των νησιωτών που στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τον τουρισμό, ούτε η πρόβλεψη του άρθρου 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας, καθώς επίσης οι υφιστάμενες δυσκολίες συγκοινωνίας με τον Πειραιά και το υψηλό πλέον οικονομικό κόστος αυτών.
Δεκάδες οικογένειες εργαζομένων , σήμερα στα γραφεία του ΕΟΤ, σε περιφερειακό επίπεδο, θα αναγκαστούν είτε να μεταναστεύσουν στον Πειραιά, είτε να απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους. 
Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι πρόχειρη, υποβαθμίζει τον τουριστικό τομέα της οικονομίας των νησιών, κατά συνέπεια επιφέρει πλήγμα στην εθνική οικονομία της χώρας, είναι αντισυνταγματική και χαρακτηρίζει τους νησιώτες ως πολίτες γ΄ κατηγορίας.
Είναι αυτονόητο η πρόταση αυτή, θα πρέπει ν΄ απορριφθεί από κάθε λογικά σκεπτόμενο πολιτικό παράγοντα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δίκαιες αντιδράσεις από τις τοπικές, νησιωτικές μας κοινωνίες, διότι θα επέλθει ένα ακόμη αναίτιο πλήγμα στη νησιωτική μας περιφέρεια.
Προσδοκάμε ότι η πρόταση αυτή θα παραμείνει στα συρτάρια των γραφείου σας και δεν θα γίνει πραγματικότητα, οδυνηρή για τον τουρισμό μας».

απολογισμός ΓΑΔΠ στα θέματα οδικής ασφάλειας στο Ν. Αιγαίο

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, κατά την διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου του 2013, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το μήνα Φεβρουάριο 2013 σημειώθηκαν 12 τροχαία δυστυχήματα έναντι 13 τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Φεβρουάριο του 2013, πραγματοποιήθηκαν (8.077) απλοί και σύνθετοι τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (635) παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2013

πολυετής απουσία νομοθετικής ρύθμισης για τις οικοδομικές άδειες σεισμοπλήκτων

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Πολυετής απουσία νομοθετικής ρύθμισης για τις οικοδομικές άδειες σεισμοπλήκτων Θήρας» κατέθεσε ο βουλευτής του συριζα στις Κυκλάδες Νίκος Συρμαλένιος.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Σε προηγούμενη αναφορά μας που κατατέθηκε στις 16.01.2013 είχαμε επισημάνει το πρόβλημα της απουσίας νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τις άδειες των κατοικιών που κατασκευάστηκαν στο νησί της Θήρας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956 στη νήσο Θήρα από την τότε κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα στέγασης πλειάδας άστεγων σεισμοπαθών.  Επισημαίνουμε ότι η ίδια η κυβέρνηση προχώρησε βάσει του ν. 3535/1956 στην ανέγερση κατοικιών τις οποίες και παραχώρησε στους σεισμοπαθείς, χωρίς όμως να τους εκχωρήσει και τους ανάλογους τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπέδων στα οποία είχαν κτιστεί οι κατοικίες.

Σε απάντηση παλαιότερου αιτήματος βουλευτή μας με αρ. 504/15.3.2006 στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει σε έγγραφό του με αρ. πρωτ. 1038037/2206/Α0010 ότι το τότε υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων είχε εκδώσει στους σεισμοπλήκτους της νήσου Θήρας προσωρινά παραχωρητήρια, τα οποία και μετεγράφηκαν στο οικείο Υποθηκοφυλακείο. Ωστόσο, από έρευνα που διενήργησε ο Συνήγορος του Πολίτη το 2012, μετά από σχετικό αίτημα κατοίκων, προέκυψε ότι καμιά υπηρεσία δεν έχει στο αρχείο της αντίγραφα αδειών για τα εν λόγω κτίσματα, ενώ το αρχείο της Υπηρεσίας Οικισμού Θήρας έχει καταστραφεί, όπως και το αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας που αφορούσε τα σχετικά δάνεια. Παράλληλα, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του Ανάπτυξης, συστάθηκε το 1981 και δεν έχει στην κατοχή της αρχεία για συμβάντα προ του έτους αυτού.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες εκκλήσεις για να ρυθμιστεί το θέμα, τόσο από την πλευρά των κατοίκων τους όσο και από τους αρμόδιους φορείς, ενώ από το 2005 υπάρχει κατατεθειμένη στο υπουργείο σας πρόταση νομοθετικής ρύθμισης του θέματος από τη Διεύθυνση Ο.Π.Κ. (Τμήμα Β’) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου, χωρίς όμως να υπάρξει σχετική απόφαση που να εγκρίνει, να τροποποιεί ή έστω και να απορρίπτει την εν λόγω πρόταση βάσει συγκεκριμένου σκεπτικού.

Η απροθυμία των κυβερνήσεων από το 1956 έως σήμερα να ρυθμίσουν το σοβαρό αυτό θέμα έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κατοικιών να έχουν προχωρήσει σε δεκάδες αμφιβόλου νομιμότητας δικαιοπραξίες (αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, κλπ.) με βάση τους προσωρινούς αυτούς τίτλους που κατείχαν, χωρίς ουδέποτε να έχουν γίνει ενέργειες προς την κατεύθυνση της οριστικής παραχώρησης και νομιμοποίησης τους με νομοθετική πράξη. Το πρόβλημα, οξύνθηκε τον τελευταίο καιρό, καθώς κατά τη δήλωση των εν λόγω κατοικιών στο καταρτιζόμενο Κτηματολόγιο, εξέλιπαν οι απαραίτητοι τίτλοι ιδιοκτησίας, καθιστώντας εκ των πραγμάτων τους ιδιοκτήτες τους νομικά έκθετους.

Σε απάντηση της πρόσφατης αναφοράς μας, αναφέρατε ότι το ΥΠΕΚΑ «επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, όπως διαχρονικά έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόθεση του υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν με τρόπο ρεαλιστικό και ορθολογικό οι περιπτώσεις των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, στις οποίες αντανακλώνται συνδυαστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και αυτή των οικιών που κατασκευάστηκαν εν έτη 1956 από το Ελληνικό Δημόσιο μετά τον σεισμό του προηγούμενου έτους που έπληξε τη νήσο Θήρα, προς αποκατάσταση των στεγαστικών αναγκών του σεισμόπληκτου πληθυσμού».

Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο το υπουργείο παραδέχεται ότι οι οικίες «τύποις θεωρούνται παράνομες, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, δεν μπορούν ούτε να πωληθούν-μεταβιβαστούν, ούτε να συντηρηθούν».

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια συγκεκριμένη νομοθετική  ρύθμιση επεξεργάζεται το υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους ιδιοκτήτες των σεισμοπλήκτων οικιών      της Θήρας, αδίκως και χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα;

Πώς εξηγεί το υπουργείο την απουσία νομοθετικής ρύθμισης του θέματος επί σειρά ετών, δεδομένης και της ύπαρξης προγενέστερων ρυθμίσεων που αφορούσαν ανάλογες εκκρεμότητες σε άλλες περιοχές της χώρας; Επίσης, τη στιγμή που υπάρχει σωρεία ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, με σαφείς εισπρακτικούς στόχους, ποια η λογική της καθυστέρησης ρύθμισης ενός θέματος, στο οποίο η  πρώτη και κύρια ευθύνη αφορά το ίδιο το κράτος, εκτός της εύλογης απουσίας οικονομικού κινήτρου;

ένα «δυνατό» δημοσίευμα για τους καλοοργανωμένους γάμους στην Σαντορίνη…!

Ένα πολύ ωραίο άρθρο σχετικά με τους γάμους επισκεπτών που πραγματοποιούνται στην Σαντορίνη φιλοξένησε στο τεύχος Μαρτίου – Απριλίου το Βρετανικό περιοδικό «Brides» που έχει την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στον χώρο του σε πολλές χώρες του κόσμου!
Το δημοσίευμα με τις πολλές και καλές φωτογραφίες από γάμους που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί, μπορείτε να το δείτε εδώ:


Brides Magazine UK March/April Isssue 2013? Is this for real?

Remember the Lebanese Wedding in Santorini post while back? If not click here to refresh your memory! I did promise to post more photos and news so here it goes:
While ejoying our morning coffee in the office, getting in full swing with our 2013 Brides from sunny Athens we received this wonderful package!!! It seems this is for real afterall!
It contained the Brides Magazine UK March/April Issue 2013 just a few days before hitting newstands in the UK.  One of our 2012 wedding couples is featured on a ‘Weddings Abroad’ special.  There is also a really insightful feature with some great tips by StellaAndMoscha about a Destination Wedding in Greece!

σήμερα (7.3) το παιδικό αποκριάτικο πάρτυ του συλλόγου Κρητών

Παιδικό αποκριάτικο πάρτυ για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει για σήμερα Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης το Αρκάδι, από τις 16.00 στον πολυχώρο Υφεν στα Φηρά.
Χορευτική μουσική, καλή διάθεση και πολλές εκπλήξεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα!

Casablanca Soul ανοιξιάτικο opening

Το ξεκίνημά του για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν ετοιμάζει το γνωστό Casablanca Soul club στα Φηρά. Για τον Μάρτη το Casablanca Soul θα είναι ανοιχτό Παρασκευές και Σάββατα, σε special μουσικές βραδιές.
Έτσι, το ΠΣ (8-9/3) θα ακούσουμε τις νέες επιλογές του Paris ParonE's και φίλων, το επόμενο ΠΣΚ (15-17/3) θα φιλοξενήσει την μπάντα έκπληξη για την Απόκρια, ενώ το μεθεπόμενο ΣΚ (22-23/3) θα φιλοξενήσει τον Kiko Navarro για να υποδεχθεί μουσικά την επόμενη σεζόν. 

καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας για τα γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου 2013 στην Πάρο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το νησί της Πάρου τις τελευταίες μέρες έζησε πρωτόγνωρες στιγμές φασιστικής βίας και τρομοκρατίας όταν τρεις βουλευτές της Χ.Α. με την κουστωδία τους, συνοδεία τριών διμοιριών ΜΑΤ πάτησαν το πόδι τους στο νησί για να "κόψουν πίτα"!
Ο Παριανός δημοκρατικός κόσμος συμμετείχε σε πρωτοφανούς έκτασης και μεγέθους για τα δεδομένα του νησιού, πλατιά, λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη φασιστική δραστηριοποίηση.
Οι δυνάμεις καταστολής που συνόδευαν τη Χ.Α., ενέτειναν την αίσθηση τρομοκρατίας στο νησί, ειδικά όταν κατέστειλαν την αντιφασιστική διαδήλωση κάνοντας χρήση χημικών εναντίων των διαδηλωτών, μέσα στα στενάκια της Παροικιάς.
Το πέρασμα της Χ.Α. από την Πάρο άφησε πίσω του 3 τραυματίες.
Δύο διαδηλωτές, εκ των οποίων ένα μέλος μας, θύματα κτηνώδους δολοφονικής επίθεσης με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, τον αυχένα και τα πλευρά, και έναν κάτοικο Πάρου που γρονθοκοπήθηκε από μέλη της ΧΑ , κατά την αποχώρησή τους από το νησί, επειδή τους φωτογράφιζε καθώς επιβιβάζονταν στο πλοίο.
Ο Σύλλογοί μας θα σταθούν σταθερά στην πάλη ενάντια στο φασισμό και το νεοναζισμό, προασπίζοντας την πάλη για λαϊκές δημοκρατικές ελευθερίες.
Καλούν τα μέλη τους να συσπειρωθούν πιο στενά στα συλλογικά όργανα και μέσα από αυτά να αποδοκιμάσουν και να καταγγείλουν δραστήρια το φασισμό και τη νεοναζιστική δράση που εκδηλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Σύλλογος εκπαιδευτικών   Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Πάρου – Αντιπάρου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΟΣ»
Σύλλογος εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Θήρας- Ίου- Θηρασιάς- Σικίνου-Ανάφης- Φολεγάνδρου
Σύλλογος εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Σύρου- Τήνου- Μυκόνου
Σύλλογος εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Νάξου- Μικρών Κυκλάδων – Αμοργού
Σύλλογος εκπ/κών Α΄βάθμιας εκπ/σης Άνδρου- Κέας- Κύθνου- Σερίφου «Θ. Καΐρης». 

σύλλογος γονέων γυμνασίου Εμπορείου – ετήσια εκδήλωση

Αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει την ετήσια γιορτή του ο σύλλογος των γονέων του Γυμνασίου του Εμπορείου, στο κέντρο «Γουλάς» στο Εμπορείο.
Για πληροφορίες και προσκλήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Κατσίπη στο 6977 268419

esperia club – την Κυριακή 10 Μαρτίου το φετινό αποκριάτικο πάρτυ

Την Κυριακή 10 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει το φετινό αποκριάτικο πάρτυ του το esperia club στα Φηρά, στις 16.00
Στο πάρτυ καλούνται όλα τα παιδιά του νησιού που θα χουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στον ρυθμό του καρναβαλιού σε ένα πάρτυ που υπόσχεται εκπλήξεις και μπόλικα δώρα!

Δήμος Θήρας - απάντηση επι Δ.Τ. δημοτικής παράταξης Αντώνη Σιγάλα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σε απάντηση δελτίου τύπου της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού Συμβουλίου,

Τον τελευταίο καιρό η Δημοτική Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης διακατέχεται από σύνδρομο μειονεξίας. Οι συνεχείς και ανυπόστατες κατηγορίες δηλώνουν το άγχος εκείνου που θέλει να φτάσει και δεν μπορεί, θα ήθελε να μοιάσει μα δεν μπορεί. Θα μπορούσε όμως να παραδεχθεί αλλά χρειάζεται μεγαλοσύνη.
Δεν γνώριζε άραγε ότι για τη συμμετοχή μας στην έκθεση του Βερολίνου απαιτείτο η λήψη απόφασης; Να λοιπόν ποιο ήταν το επείγον θέμα της συνεδρίασης. Δεν συζητήθηκαν άλλωστε άλλα σημαντικά θέματα για τα οποία ο Δήμαρχος δεν θα ήθελε να είναι παρών. Έχει άλλωστε αποδείξει ότι δεν αποφεύγει τα δύσκολα.
 Ας προσέξει η παράταξη του κ. Σιγάλα να ελέγχει τις πληροφορίες που έχει –αν δεν τις δημιουργεί- καθώς οι προηγούμενες κατηγορίες περι μη έγκαιρη αποστολή των μελετών του Δ.Λ.Τ.Θ. για τις επισκευές των λιμανιών του Αθηνιού και του Αμμουδιού έφτασαν αντιστοίχως στις 16 και 17 Αυγούστου 2013. Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης στο Δ.Λ.Τ.Θ. γνώριζε και προηγούμενες επισκέψεις για τον ίδιο λόγο στο αρμόδιο Υπουργείο. Οι εγκρίσεις των μελετών δεν ελήφθησαν μετά την εμφάνιση του Δημάρχου στα ΜΜΕ ως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα.
Ας πάψουν λοιπόν να χρησιμοποιούν τα ψευδή ως πολιτική. Ο Δήμος έχει να ασχοληθεί και ασχολείται με σοβαρότερα πράγματα και όχι με απαντήσεις σε ψευδοπολιτικά επιχειρήματα και κοντόφθαλμες μικροπολιτικές. 

εντολή Βρούτση για τη συστέγαση υπηρεσιών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ

Τη συστέγαση υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ, με στόχο την εξοικονόμηση 390.000 ευρώ ετησίως, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, όπως προκύπτει από επιστολή του Γιάννη Βρούτση προς τους διοικητές των δύο οργανισμών, Ροβέρτο Σπυρόπουλο και Γεωργία Κωτίδου.
Το υπουργείο ζητεί να προχωρήσει εντός ενός μήνα η συστέγαση, σε πρώτη φάση, του ΟΑΕΕ Νάξου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νάξου, του ΟΑΕΕ Ηγουμενίτσας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ηγουμενίτσας, του ΟΑΕΕ Καρπενησίου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καρπενησίου, του ΟΑΕΕ Σάμου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σάμου, του ΟΑΕΕ Ζακύνθου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ζακύνθου και του ΟΑΕΕ Αμφίσσης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αμφίσσης.

Στην επιστολή, ο κ. Βρούτσης αναφέρεται στην προσπάθεια για «νοικοκύρεμα στο ασφαλιστικό μας σύστημα», επισημαίνοντας ότι «μια βασική παράμετρος του νοικοκυρέματος είναι ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος και η εξοικονόμηση και του τελευταίου ευρώ προς όφελος του συνταξιούχου και του φορολογούμενου έλληνα πολίτη».

«Σημαντική πτυχή της συγκεκριμένης πολιτικής είναι και η συστέγαση των ασφαλιστικών ταμείων, ιδίως σε περιοχές που αυτό είναι εφικτό βάσει διαθέσιμων χώρων των μισθωμένων ακινήτων των φορέων» υπογραμμίζει.

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2013

στις 17 Μαρτίου το πρώτο φετινό κρουαζιερόπλοιο στην Σαντορίνη

Στις 17 Μαρτίου ξεκινού οι πρώτες φετινές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Σαντορίνη σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιεύεται στηνσελίδα της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.
Τον Μάρτιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν 9 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων τις ημέρες και ώρες που ανακοινώνονται στο πρόγραμμα της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.
Σύμφωνα με τον φετινό προγραμματισμό και τα όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς των εταιριών που εκπροσωπούν τις πλοιοκτήτριες εταιρίες, οι φετινές προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στην Σαντορίνη αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρσυ.


(συμπληρωματική ανάρτηση 7.3) 
Σε συνέντευξή του πρίν από λίγες ημέρες στο Σαντορίνη TV ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας Μάκης Κανακάρης χαρακτήρισε μεταξύ άλλων την κρουαζιέρα ως πυλώνα της τοπικής τουριστικής οικονομίας του νησιού, αναφέροντας ότι στηρίζει πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και επαγγελματίες, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένους αριθμούς.
Ο κ. Κανακάρης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου τελεφερίκ για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων ενώ σε ότι αφορά τις δραστηριότητες της Ένωσης Λεμβούχων, ανέφερε ότι είναι σταθερά προσανατολισμένη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες του νησιού, επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων αλλά και ιδιώτες που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών που παρέχουν τα σκάφη της Ένωσης, ενώ μίλησε και για το νέο σκάφος της που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στο ναυπηγείο της, στην Βλυχάδα.

οι αγώνες basket του Σαββατοκύριακου 9-10.3 – στην Σαντορίνη οι ημιτελικοί και ο τελικός του final four του κυπέλλου Volley των γυναικών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής που δημοσιεύεται στην σελίδα του κλειστού Γυμναστηρίου Σαντορίνης, οι αγώνες του Σαββατοκύριακου είναι οι εξής :

Σαββάτο 9/3 ώρα 20:30 – Επαλαίμαχοι – Άτλαντας 2
Κυριακή 10/3 ώρα 14:30 – Άτλαντας 1 – Two Brothers
Κυριακή 10/3 ώρα 16:00 – Βουρβούλος – Αετός 1
Κυριακή 10/3 ώρα 17:30 – Λιμεναρχείο – Αετός 2
Κυριακή 10/3 ώρα 19:00 – Houston Rockets – Παλαίμαχοι Πανιώνιου
Κυριακή 10/3 ώρα 20:30 – Πανιώνιος – Αφρός
Ρεπό: Κifines

Στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ το Σαββάτο 09/03/2013 στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Βόλεϊ Παγκορασίδων στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος Πετοσφαίρισης του Τ.Ε. Κυκλάδων μεταξύ των ομάδων του Α.Ο. 'Ηφαιστου Θήρας και του Α.Ο Πανναξιακού.

Επίσης, σε ότι αφορά το πρωτάθλημα της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων, ο αγώνας που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης είναι ο εξής :
Σάββατο 9.3.2013 19.00 – 30.30 ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΣΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ


Ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην σελίδα του κλειστού γυμναστηρίου της Σαντορίνης,

Βγήκαν τα ζευγάρια των ημιτελικών του final four του κυπέλλου Volley των γυναικών που θα φιλοξενήσει το νησί 12-13 Απριλίου, μετά την κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ΕΟΠΕ.
Ηρακλής Κηφισιάς-Ολυμπιακός και ΑΕΚ-Ηρακλής Θεσαλλονίκης θα αγωνιστούν για μια θέση στον τελικό.
Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο και μάλιστα συνεχόμενες, το 2011 στη Σάμο και το 2012 στην Πρέβεζα.
Η ΑΕΚ, ο Ηρακλής Κηφισιάς και ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης δεν έχουν κερδίσει το θεσμό. Η Ένωση και ο Γηραιός έχουν από μια παρουσία σε τελικό.

 Το πρόγραμμα εχει ως εξής:

Final Four κυπέλλου Γυναικών (12-13 Απριλίου Σαντορίνη)
Παρασκευή 12/04/2013  Ηρακλής Κηφισιάς-Ολυμπιακός
Σάββατο 13/04/2013 ΑΕΚ-Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Σάββατο 13/04/2013 17.00  Τελικός

αθλητικές δραστηριότητες από το τμήμα νεότητας της Ι.Μ. Θήρας

Το Γραφείο Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας Αμοργού και Νήσων διοργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ των κατηχητικών συντροφιών από όλη τη Σαντορίνη με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των νέων στα πλαίσια του υγιούς συναγωνισμού. Οι αθλητικές αυτές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει και γίνονται στον παιδότοπο 5×5 Playland στη Μεσαριά με την ευγενική χορηγία του κ. Άκη Ξαγοράρη και την επίβλεψη του γιατρού κ. Νικολάου Τσιτλακίδη. Με το σύνθημα “όλοι μαζί, μαζί Του” όλες τις κατηχητικές συντροφιές των ενοριών του νησιού συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αυτές.

“Καλούμε τα παιδιά και τους εφήβους να αφήσουν τον ψεύτικο κόσμο του υπολογιστή και τη μόνωση και να πλαισιώσουν τις ομάδες στα χωριά τους, ώστε μέσα από το παιχνίδι να αναπτύξουν πνεύμα αγάπης, φιλίας, συνεργασίας και συναγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό θα αποδείξουμε στον καθένα που στέκεται με επιφύλαξη και σκεπτικισμό απέναντι στην Εκκλησία ότι σήμερα οι κατηχητικές συντροφιές, έχοντας επικεφαλής έμπειρα στελέχη και πιστά μέλη της εκκλησίας που αγαπούν τη νεότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τα Κατηχητικά που γνωρίζαμε, αλλά διέπονται από σύγχρονο και προοδευτικό πνεύμα με κέντρο το Xριστό και τη διδασκαλία Tου” αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα της Ιεράς Μητρόπολης.
Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με γιορτή στη λήξη της κατηχητικής περιόδου.

ομόφωνα και με την απουσία της μείζονος μειοψηφίας ψηφίστηκαν τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

Ομόφωνα και με την απουσία των μελών της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης, ψηφίστηκαν τα θέματα της σύντομης χρονικά συνεδρίασης της 4ης Μαρτίου.
Τα θέματα που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόρφνα μπορείτε να τα δείτε εδώ :

δημοτική Παράταξη «Σαντορίνη Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή» - ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4.3.2013)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης,

Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, δηλαδή σε ημερομηνία που ήταν γνωστή εκ των προτέρων η απουσία του κ. Δημάρχου Θήρας, σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένο επιπλέον ότι κανένα από τα θέματα του Δ.Σ. δεν είχε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καταδεικνύει την απαξίωση του κ. Δημάρχου στο υπέρτατο όργανο του Δήμου Θήρας και τη διάθεσή του να «δραπετεύσει» από τις εξηγήσεις, που οφείλει να δώσει μετά τα τελευταία γεγονότα, που αφορούν την μη ετοιμότητα του Δήμου και των υπηρεσιών του, για τη λειτουργία των υποδομών των Νησιών μας, εν’ όψει της νέας τουριστικής περιόδου.
Για το λόγο αυτό η Δημοτική μας Παράταξη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν συμμετείχε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένει τις εξηγήσεις του κ. Δημάρχου Θήρας για τα καίρια προβλήματα των Νησιών μας, εν’ όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου – τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης

Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της πρώτης συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΑΟ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, εκτός των άλλων, ενημερώθηκε για το generic Πρόγραμμα της Προβολής και Προώθησης του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού «New Wines of Greece» στις αγορές της Β. Αμερικής και της Κίνας του οποίου η υλοποίηση ξεκινάει τώρα και θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2013.
Η εφαρμογή του Προγράμματος είναι στην αρμοδιότητα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΑΟ το οποίο θα έρχεται σε απευθείας συνεργασία με τον ΟΠΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της ΚΟΑ οίνου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με προϋπολογισμό 1.800.000 Ευρώ και με δικαιούχους του Προγράμματος τον ΟΠΕ και την ΕΔΟΑΟ. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί έχει κάνει σημαντικά βήματα στη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της εικόνας αξίας, προσπάθεια η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί και σε άλλες αγορές όπως είναι η αγορά της Κίνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου η Προβολή και η Προώθηση είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο θα κληθεί το Δ.Σ. να επιτελέσει. Επίσης η απορρόφηση των κονδυλίων της ΚΟΑ Οίνου για την Προβολή και την Προώθηση είναι μία ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσει το Δ.Σ. και μάλιστα να βρει πόρους για την χρηματοδότηση και σε αγορές μέσα στην Ε.Ε. όπως είναι η πολύ σημαντική αγορά της Γερμανίας.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα Προβολής και Προώθησης μέσω της ΚΟΑ Οίνου συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ε.Ε, κατά 30% από εθνικούς πόρους και κατά 20% από την ιδία συμμετοχή των δικαιούχων ΟΠΕ - ΕΔΟΑΟ.

Οι δράσεις του Προγράμματος αφορούν στη συντήρηση και ανάπτυξη του Portal του ελληνικού κρασιού www.newwinesofgreece.com με παράλληλη μετάφρασή του και λειτουργία και στα Κινέζικα, στην αξιοποίηση των social media στις αγορές στόχους, στη συνέχιση του Γραφείου Οίνου για τη Β. Αμερική και στη δημιουργία Γραφείου Οίνου στην Κίνα.

Μέσω του Προγράμματος θα δημοσιευτούν καταχωρήσεις για τα New Wines of Greece σε παραδοσιακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενώ θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στις χώρες στόχους σε επαγγελματίες και δημοσιογράφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θα επισκεφτούν την Ελλάδα συνολικά 60 επαγγελματίες «Master of Wine»,  εισαγωγείς, οινοδημοσιογράφοι, bloggers και γενικώς διαμορφωτές κοινής γνώμης τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με σκοπό να γνωρίσουν τα ελληνικά κρασιά και τα ελληνικά αμπελοτόπια.

Στο πλαίσιο επίσης του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ενέργειες Προβολής και Προώθησης για τους καταναλωτές στις κάβες και τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης το Μάιο.
Η έναρξη της δράσης αυτής θα συνδυαστεί με μία μεγάλη εκδήλωση για τα New Wines of Greece για τους επαγγελματίες (Road Show).

Η ΕΔΟΑΟ τέλος σε συνεργασία με τον ΟΠΕ και το γραφείο Οίνου θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στα 90 καταστήματα του Μονοπωλίου του SAQ στον Καναδά για τους καταναλωτές. 

Π. Ρήγας - ρύθμιση του καθεστώτος διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ του νησιωτικού χώρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτη Ρήγα,

Με διάταξη νόμου εξαιρούνται από το καθεστώς διαθεσιμότητας πενήντα οκτώ (58) υπάλληλοι με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου οι όποιοι εργάζονται σε υπηρεσίες του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στο νησιωτικό χώρο.
Η ρύθμιση αφορά εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των ΙΔΑΧ που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στις προαναφερόμενες  υπηρεσίες.
Η ρύθμιση αυτή «υπακούει» στην συνταγματική επιταγή για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση του νησιωτικού χώρου από τον κοινό νομοθέτη και από τα όργανα της διοίκησης.
Κυρίως όμως,  συνιστά αποστομωτική απάντηση  και πανηγυρική διάψευση όλων εκείνων που έπαιξαν με την δικαιολογημένη αγωνία των εργαζομένων και προσδοκούσαν κομματικά οφέλη από την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης.

Χ. Κόκκινος για την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση για το 2013 της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο και στη Ρόδο με τηλεδιάσκεψη.
Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χάλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης διατυπώσαμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:
Το προεδρείο της επιτροπής, για μια ακόμα φορά, εισηγήθηκε τη συζήτηση "αμέτρητων" θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης.  Η «κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή» εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, με το πρόσχημα του επείγοντος, όταν δεν υπάρχει λόγος, υποβαθμίζει το ρόλο της επιτροπής και προσβάλει τους περιφερειακούς συμβούλους. Ιδιαίτερα όταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης βρίσκονταν ήδη είκοσι επτά (27) θέματα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι θέματα αναβλήθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση.
Κατά την παρουσίαση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, παρατηρήσαμε την καθυστέρηση υλοποίησης των προγραμματισμένων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από πόρος που διαθέτει  η Περιφέρεια.
Μειοψηφήσαμε σε όσα θέματα αφορούσαν απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών, χωρίς την προσκόμιση εναλλακτικών προσφορών για την επιλογή της πιο συμφέρουσας, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν σε συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Χωρίς να αμφισβητούμε την αναγκαιότητα και την αμεσότητα των δράσεων εκτιμούμε ότι στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής πρέπει να υπάρχει συνέπεια και τεκμηρίωση ενεργειών που ταυτίζονται  με τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

συνελήφθησαν τρεις (3) νεαροί Αλβανοί για ληστεία στην Θήρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Συνελήφθησαν χθες (05-03-2013) το βράδυ στη Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματός Θήρας, τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 21, 19 και 19 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία από κοινού.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ακόμη ένας 18χρονος ομοεθνής τους, τα στοιχειά του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί σχετικά Εντάλματα σύλληψης, θα οδηγηθούν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.
Το προανακριτικό έργο και τις αστυνομικές έρευνες διεξήγαγε το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας.

Δευτέρα, Μαρτίου 04, 2013

σύσκεψη Δήμου Θήρας - Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου και με την παρουσία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη επικεντρωμένη στα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Θήρας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ν. Ζώρζος , οι Αντιπεριφερειάρχες Τζώρτζης Μακρυωνίτης, Ελευθερία Φτακλάκη και Αντώνης Χατζηιωάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δ. Γρυπάρης, Ι. Μάινας, Β. Σιγάλας, Ι. Καραμολέγκου καθώς και οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αναφορικά με τα έργα που εκτελούνται ή έχουν προγραμματιστεί στον Δήμο Θήρας, τονίσθηκε πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτά που ήδη υλοποιούνται αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία ωρίμανσης των υπολοίπων όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε πως ο Δήμος Θήρας είναι ο τρίτος Δήμος της Περιφέρειας σε ενταγμένα έργα.

Συζητήθηκαν εκτενώς τα έργα που πραγματοποιούνται στο νησί της Θήρας, το ΤΕΕ Θήρας οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται άμεσα έχοντας στόχο την λειτουργία του κατά την επόμενη σχολική χρονιά καθώς και τα πρόσφατα δημοπρατηθέντα έργα αντιστήριξης πρανών περιοχής Τελεφερίκ, παλιού λιμένα Φηρών και περιοχής λιμένα Αθηνιού, των οποίων οι εργασίες άμεσα θα ξεκινήσουν.

Επίσης, στη σύσκεψη αναπτύχθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες δράσεις που πρόκειται να γίνουν στο νησί σε επίπεδο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Σεμιναρίων Επιμόρφωσης αλλά και δράσεις από το Κέντρο Πρόληψης ΘΗΣΕΑΣ .


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος παρευρέθηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε στην Ερμούπολη της Σύρου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος για τη συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν τα ενταγμένα σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα έργα, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά τη Σαντορίνη, και ο προγραμματισμός της  ένταξης νέων έργων.
Επιπλέον συζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) και το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης, το θέμα των αντικειμενικών αξιών, η επίλυση του ζητήματος των αντισεισμικών θόλων, η παραχώρηση στους Δήμους ζωτικών χώρων που απαλλοτριώθηκαν μετά τους σεισμούς του 1956, θέματα περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης, τα προβλήματα που αφορούν στην ανέλκυση του ναυαγίου Sea Diamond, το παραεμπόριο, ο προγραμματισμός δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού, ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, πολιτικής προστασίας και θέματα του τουριστικού τομέα.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ηλίας Μάϊνας, κα Ιουλία Καραμολέγκου και κ. Ευάγγελος Σιγάλας, ενώ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι οποίοι υποστήριξαν τη διεξαγωγή της συνάντησης. 

σημαντική επιτυχία για την γυναικεία ομάδα βόλεϊ Α.Ο. Θήρας

Στο γεμάτο από κόσμο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε ο αγώνας μεταξύ των γυναικείων ομάδων βόλεϊ Α.Ο. Θήρας και Φοίνικα Σύρου, στον οποίο επικράτησε με άνεση 3-0 σετ η ομάδα Α.Ο. Θήρας, με τα αποτελέσματα στα σετ να διαμορφώνονται ως εξής : 25-16, 25-20, 25-9.
Με την νίκη του ο Α.Ο. Θήρας μπαίνει στην διαδικασία των αγώνων με στόχο την άνοδό του στην Α2 κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.

σημαντική νίκη και για τον Πανθηραικό

Σημαντική όμως νίκη κατέκτησε και ο Πανθηραικός στο τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Κυκλάδων στον αγώνα του με την ομάδα του Καρτεράδου, το μεσημέρι της Κυριακής 3.3.2013.
Με την νίκη του ο Πανθηραικός κατέκτησε την 1η θέση στον 3ο όμιλο, η οποία του δίνει το εισιτήριο για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν στην πορεία του για την κατάκτηση της πρώτης ή μιας καλής θέσης στο φετινό πρωτάθλημα Κυκλάδων. 

συνάντηση για θέματα που απασχολούν την Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου,

Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, στις 09:30, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου Θήρας και τις υπηρεσίες της ΠΝΑ με σκοπό να συζητηθούν τρέχοντα θέματα που αφορούν το νησί.

σύλλογος Μεγαλοχωριανών “το μετόχι” στις 7.3 η ετήσια γιορτή

Όπως είναι καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια, την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει την ετήσια γιορτή του ο Σύλλογος των Μεγαλοχωριανών “το μετόχι” στην ταβέρνα Αηδόνι στην Βλυχάδα.

Ενώ, την ίδια μέρα η ταβέρνα Γερομανώλης στο Μεγαλοχώρι, σας καλεί να γιορτάσετε μαζί της την Τσικνοπέμπτη, σε μια βραδιά για την μουσική της οποία θα φροντίσουν ο Βαγγέλης Σιγάλας και ο Αντώνης Βασσάλος.

η γιορτή της εστίας του Πύργου στο “Κ” της Καθημερινής

Με ενα πολύ ωραίο κείμενο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε με “κλίκ” στην φωτογραφία, η συντάκτης του περιοδικού “K” της Καθημερινής της Κυριακής, Τασούλα Επτακοίλη, περιγράφει την όμορφη γιορτή που διοργάνωσε ο Σύλλογος “Εστία” του Πύργου το Σάββατο 23.2 στην Ταβέρνα Πύργος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χορευτικό σχήμα του Συλλόγου που σύμφωνα με την συντάκτη κατέπληξε με τις “σούστες” τους “μπάλλους” και τον Αιγαιοπελαγίτικο “συρτό”..

στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο (6-10.3) συμμετέχει και φέτος ο Δήμος Θήρας

Το διάστημα 6 – 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη, η ΙΤΒ και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει για μια ακόμη φορά ο Δήμος Θήρας.
Το υλικό και η αποστολή του Δήμου Θήρας θα φιλοξενηθούν στον χώρο του περιπτέρου του ΕΟΤ.

90/100 η βαθμολογία του “Ασύρτικο 2011” της SantoWines από Wine Advocate

Σύμφωνα με την Santo Wines,

To Ασύρτικο 2011 της SantoWines πήρε βαθμολογία 90/100 σε ένα από τα κορυφαία περιοδικά οίνου στον κόσμο, το Wine Advocate και τον ανεξάρτητο οδηγό κρασιού,  του περίφημου Αμερικανού οινοκριτικού Robert Parker.
Το κρασί κυκλοφορεί στην Αμερική και στον Καναδά ενώ και εκεί σύντομα θα λανσαριστεί η εσοδεία 2012 με ανανεωμένο look!

SantoWines Assyrtiko 2011 scored 90 points at Wine Advocate, the prestigious independent consumers’ guide to fine wines.
SantoWines Assyrtiko 2011 is currently available in USA and in Canada.
The vintage 2012 will be released soon with brand new, smart look !!

εγκαίνια για το newsletter των Οινοποιείων Μπουτάρη

Σύμφωνα με τα θέματα που φιλοξενούνται στην πρώτη ηλεκτρονική ενημέρωση και επικοινωνία που ξεκίνησαν με το κοινό τα Οινοποιεία Μπουτάρη σε ολόκληρη την Ελλάδα,

Το Grande Reserve Νάουσσα Μπουτάρη 2007, που μόλις κυκλοφόρησε, ξεκίνησε να γράφει τη δική του μεγάλη ιστορία, αποσπώντας εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες, σε σημαντικές γευσιγνωσίες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, απέσπασε 93 βαθμούς από το αμερικάνικο περιοδικό "Wine and Spirits" και 90 βαθμούς από το "Wine Spectator". Αντίστοιχα, το Σκαλάνι 2009 ξεχώρισε και αυτό αποσπώντας το σκορ των 86 βαθμών, καθώς και ιδιαίτερα τιμητικά σχόλια, στο περιοδικό "Wine Spectator".
           
Με μια σειρά από εκδηλώσεις και ενέργειες σε επιλεγμένα, τελικά σημεία, το νέο, ροζέ κρασί Pink Kong γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και κερνάει δεύτερη φιάλη σε όσες κυρίες το επιλέξουν!
Επισκεφθείτε τη σελίδα του στο www.facebook.com/PinkKongWine  ή το www.boutari.gr  και ενημερωθείτε αναλυτικά για τα σημεία που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη ενέργεια.

Την ευκαιρία να γευτεί την γκάμα των κρητικών κρασιών της οινοποιίας Μπουτάρη, θα έχει το κοινό της Κρήτης στην έκθεση ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2013, που πραγματοποιήθηκε 2 έως τις 4 Μαρτίου στο χώρο εκδηλώσεων «Κήπος των Αισθήσεων» στο Ηράκλειο Κρήτης.
           
Η εταιρία Μπουτάρη στην προσπάθεια προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, έδωσε το παρόν σε μια από τις σημαντικότερες γευσιγνωσίες ελληνικών κρασιών της Αγγλίας, συμμετέχοντας με το εξαιρετικό Grande Reserve Νάουσσα Μπουτάρη 1993.
Η εκδήλωση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 στο Λονδίνο, διοργανώθηκε από την Circle of Wine Writers της Αγγλίας, σε συνεργασία με τον κ.Κωνσταντίνο Λαζαράκη M.W. και φιλοξένησε δεκαοκτώ έλληνες οινοπαραγωγούς με κρασιά είτε από σπάνιες εμφιαλώσεις, είτε από παλιές εσοδείες.

επιστολή του Δήμου Θήρας στον υπ. Περιβάλλοντος για το θέμα των “θόλων” που κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς του 1956

Την οριστική του ζητήματος που έχει προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα των θόλων, που κατασκευάστηκαν το 1956 στη Σαντορίνη, ζητά με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη ο Δήμος Θήρας.

Στην επιστολή του ο Δήμος Θήρας αναφέρει ότι,

Στο Δήμο Θήρας είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θόλων που χρησιμοποιούν ως κατοικίες, διαστάσεων (4mX4m)X2, που κατασκευάσθηκαν το έτος 1956 και ευρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.
Τα κτίσματα αυτά κατασκευάσθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο μετά τον σεισμό του έτους 1956, για την αποκατάσταση των στεγαστικών αναγκών του σεισμόπληκτου πληθυσμού της νήσου Θήρας.
Εξαιτίας της απώλειας από τους συναρμόδιους φορείς των σχετικών αρχείων και της παρελεύσεως μισού και πλέον αιώνα, είναι αδύνατη η τεκμηρίωση “νομιμότητας” των προαναφερθεισών οικιών, υπό την έννοια ότι στερούνται των σχετικών οικοδομικών αδειών.
Μετά την ημερομηνία ισχύος του ν.4014/11, ήτοι τον Σεπτέμβριο 2011, είναι άκυρη οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη επί ακινήτου, χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 24 του ως άνω νόμου βεβαίωσης. Επιπλέον η οποιαδήποτε συντήρηση που τυχόν απαιτεί έκδοση πολεοδομικής αδείας είναι επίσης αδύνατη.
Ως εκ των ανωτέρω, οι προαναφερθείσες οικίες που τύποις σήμερα θεωρούνται αυθαίρετες, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, δεν μπορούν ούτε να πωληθούν-μεταβιβαστούν, ούτε να συντηρηθούν καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του ν.4014/11 εξαιρούνται των διατάξεων του νόμου τα ακίνητα που υφίστανται προ του έτους 1955.
Με τις διατάξεις του κεφαλαίου Β΄ του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α΄/24-5-2004) “Ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία της Κυβέρνησης, τη διοικητική διαδικασία και τους Ο.Τ.Α.”, όπως ερμηνεύεται και με την υπ΄αριθ. πρωτ. ΔΙ.ΑΔΠ/Α/ 23129 από 2 Νοεμβρίου 2004 εγκύκλιο του τ. Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θεσμοθετήθηκε μία σειρά αντιγραφειοκρατικών μέτρων, με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται πληρέστερα και να εξυπηρετούνται ταχύτερα κατά τις καθημερινές συναλλαγές τους με τη Διοίκηση.
Ειδικότερα με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ανωτέρω νόμου, απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με το οποίο θα καθορίζεται η διαδικασία υποχρεωτικής ανασύστασης φακέλου, ο οποίος έχει απωλεσθεί με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας και στον οποίο περιλαμβάνονται πιστοποιητικά και στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο πολίτη.
Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζεται το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ανασυσταθεί ο φάκελος που χάθηκε, καθώς και οι προϋποθέσεις σύμπραξης του ενδιαφερόμενου πολίτη.
Με την ίδια επίσης διάταξη, ορίζεται και η υποχρέωση της Υπηρεσίας για εξεύρεση τρόπων προσωρινής διεκπεραίωσης του αιτήματος του πολίτη, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση της ανασύστασης του φακέλου, ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και να προστατευθεί με τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον του.
Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές, ότι στόχο της συγκεκριμένης ρύθμισης αποτελεί η άμεση εξυπηρέτηση, έστω και με προσωρινή διεκπεραίωση του αιτήματος του πολίτη, καθώς και η εξασφάλιση των νομίμων απαιτήσεών του, σε περίπτωση απώλειας φακέλου με δικαιολογητικά που αυτός έχει προσκομίσει, από υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Δηλαδή το αίτημα του πολίτη πρέπει να εξετάζεται και να διεκπεραιώνεται, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή πολλοί ιδιοκτήτες προτίθενται να προβούν στην επισκευή ή πώληση των ανωτέρω κτισμάτων, με σκοπό να αντιμετωπίσουν επείγουσες βιοποριστικές ανάγκες ιδίων και των οικογενειών τους, ένεκα των δυσμενέστατων δημοσιονομικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας, αιτούμεθα όπως σύμφωνα με το Π.Δ. 114/05 (ΦΕΚ-165/Α/30-6-05) “Υποχρεωτική ανασύσταση φακέλου, ο οποίος έχει απολεσθεί από υπαιτιότητα της Υπηρεσίας” και την υπ΄ αριθ. πρωτ. ΔΙΑΠΔ/Α/24327/21-2-2006 εγκύκλιο με θέμα: “ανασύσταση απολεσθέντων φακέλων οικοδομικών αδειών”, ενεργήσετε δια της αρμοδίας Υπηρεσίας σας, για την ανασύσταση του φακέλου που αφορά την ανέγερση ή επισκευή ή πώληση των ανωτέρω κτισμάτων ή εξεύρετε τρόπο προσωρινής διεκπεραίωσης του παρόντος αιτήματός μας, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση της ανασύστασης των απολεσθέντων φακέλων.
Ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος

Π.Ν.Α. – σύσκεψη για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο

Σύσκεψη για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας υπό την Προεδρεία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τη συμμετοχή των φορέων και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε τους θεματικούς στόχους της Νέας Περιόδου καθώς και τις 7 Εμβληματικές Πρωτοβουλίες που είναι οι εξής:
Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη
Ένωση Καινοτομίας
Νεολαία σε κίνηση
Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους της
Μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης
Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας
Ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατά της φτώχειας

Θεματικοί Στόχοι
Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας
Ενίσχυση της πρόσβασης, και χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ), και της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών (για το Ταμείο Αλιείας)
Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς
Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου
Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων
Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών   
Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων
Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας
Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση
Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

Έγινε ανάλυση της προσπάθειας που κατέβαλε η Περιφέρεια προκειμένου να κατανοηθεί και να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του νησιώτικου χώρου από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίστηκε η θετική εξέλιξη  της  εξασφάλισης επιπλέον πόρων για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου
Εκφράστηκε από όλους τους φορείς η διαθεσιμότητα να συμπορευτούν στην κοινή προσπάθεια.
 «Προσδοκούμε στη συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων και τη  συμβολή τους στη συνδιαμόρφωση του Νέου Συμφώνου Εταιρικής

Σχέσης (του Νέου ΕΣΠΑ) και  πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και με μετρήσιμα αποτελέσματα τους διατιθέμενους πόρους», τόνισε ο Περιφερειάρχης καλώντας σε συστράτευση όλους τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς αλλά και το σύνολο των πολιτών που  μέσω του Διαδικτύου μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τις προτάσεις τους. 

“λαική συσπείρωση” Ν. Αιγαίου – ανακοίνωση για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού “λαική συσπείρωση” Ν. Αιγαίου σχετικά με τις αποφάσεις του κατά την διάρκεια της τελευταία συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου,

Σε έναν ακόμα εμπαιγμό επιδόθηκε η πλειοψηφία  του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίασή του στις 26/02/2013 σχετικά με το θέμα «το καλάθι αγροτικών προϊόντων» για να πείσει τους αγρότες ότι η ΚΑΠ δεν είναι η οριστική καταστροφή τους, αλλά η ευκαιρία , η λύση μέσα από ένα καλάθι, ή ροδίτικο πρωινό, ή όπως αλλιώς κι αν την ονομάσουν για να την εξωραΐσουν, θα είναι η σωτηρία τους.
Κοροϊδεύουν και προκαλούν συνειδητά τους αγρότες, γιατί δεν έχουν στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, ούτε να εξασφαλίσουν στις λαϊκές οικογένειες φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
  Αυτό που θέλουν είναι η επίσπευση της εφαρμογής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.
Έγινε προσπάθεια αποενοχοποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  απ’ όλες τις άλλες παρατάξεις, ώστε να γίνει αντιληπτό από τους αγρότες ότι φταίνε οι ίδιοι για την κατάστασή τους, αλλά  και οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της ΕΕ.
Γίνεται φανερό, ότι οι διαφωνίες τους περιορίζονται στη γραφειοκρατία της εφαρμογής της καταστροφικής πολιτικής των ΚΑΠ, ενώ η πραγματική τους θέση είναι ταγμένη στην προώθηση των σχεδιασμών της συγκυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν συμφέρον από την εφαρμογή της ΚΑΠ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , αποκάλυψε με την τοποθέτηση της επικεφαλής του συνδυασμού,  Λίλας Καφαντάρη, πού οδηγεί και ποια θα είναι τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μιας δρομολογημένης καταστροφής των φτωχών αγροτών και της απόλυτης διατροφικής εξάρτησης από τα μεγάλα μονοπώλια.
 «Σε μια περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που η μικρομεσαία αγροτιά δέχεται την επίθεση της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.  η πλειοψηφία  του Περιφερειακού Συμβουλίου Νότιου Αιγαίου πρωτοστατεί στην προώθηση της Νέας Κ.Α.Π. στην εξειδίκευση των νόμων φτωχοποίησης , ξεκληρίσματος στην αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών στον αποπροσανατολισμό τους.
Στην αρχική σας εισήγηση  αναφέρατε  «Η σταδιακή αποδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα που στην χώρα μας και στην περιοχή μας ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 και εντάθηκε την επόμενη του 2000 καθότι ως εθνικό πρότυπο ανάπτυξης …. Σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας εισάγεται  και το 85% των διατροφικών αναγκών».     
Αποφεύγετε συστηματικά και συνειδητά να εντοπίσετε τις αιτίες, τους υπεύθυνους  και τα τεράστια κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, που αποφέρει αυτή η πολιτική, επιρρίπτοντας  άοσμα και άγευστα την ευθύνη σ΄έναν αναπτυξιακό μοντέλο (τυχαίο;)  που υιοθετήθηκε. Αποκρύπτετε την συνθήκη του Μάαστριχτ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που σημαίνει ελεγχόμενη παραγωγή ανά χώρα  της Ε.Ε. , τις επιδοτήσεις αποκαθήλωσης της αγροτικής παραγωγής και ξεκληρίσματος  των αγροτών, που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα η συγκυβέρνηση και η τρικομματική. Αποκρύπτετε ότι φορείς και υλοποιητές αυτής της πολιτικής στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου ήσασταν εσείς.
Δημιουργείτε ψευδαισθήσεις και ταυτόχρονα αναγκαστικές επιλογές υιοθέτησης της νέας ΚΑΠ, λέγοντας   «Οι αλλαγές που διαμορφώνονται στην Ε.Ε. , προκαλούν αναδιατάξεις  και αναθεωρήσεις στο παραγωγικό ευρωπαϊκό αγροτοδιατροφικό μοντέλο και υπαγορεύουν την εφαρμογή μιας νέας ΚΑΠ μετά το 2013».
Μιλάτε για «συλλογική διαχείριση» στα πλαίσια του καπιταλισμού, για «προαγωγή της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» , όταν οι βασικές αυτές αρχές της Ε.Ε. οδήγησαν τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα.
Πουλάτε φρούδες ελπίδες ότι στα πλαίσια της Ε.Ε. μπορεί να γίνει «στοχευμένη ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως ιστορική παραγωγική βάση της χώρας μας…» προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

Τι εξυπηρετεί και ποιους άραγε  το «καλάθι του νότιου αιγαίου», όταν :

1.         Όλοι οι δείκτες συνηγορούν στην συρρίκνωση των παραδοσιακών καλλιεργειών. Ελαιοκαλλιέργεια, Αμπελουργία, Κηπευτικά, Εσπεριδοειδή, Όσπρια, Σιτηρά, Κτηνοτροφές.Το ζωικό κεφάλαιο έχει περιοριστεί, η παράκτια αλιεία εξαλείφεται, οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν μονοπωληθεί.
2.         οι τιμές παραγωγής των αγροτικών προϊόντων εκτινάσσονται στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου στα ύψη, πέραν των υπόλοιπων παραγόντων, με τις αυξήσεις που επιβάλλουν οι πολυεθνικές στα λιπάσματα (30% την τελευταία χρονιά), στα φάρμακα,  γενικά στα εφόδια.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου γίνονται αποτρεπτικές, η τιμή  ρεύματος και του αρδευτικού νερού έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα. Όταν τα μεταφορικά ελέγχονται από τους επιδοτούμενους εφοπλιστές.
3.         μειώνεται  η  επιστροφή του  ΦΠΑ, με προοπτική πλήρους κατάργησης, όπως και στο φόρο πετρελαίου.
4.         μπαίνουν νέα  χαράτσια των  αυξήσεων στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ.
5.         περικόπτονται άγρια οι ισχνές  αγροτικές συντάξεις.
6.         καταργείται το  αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, και επιβάλλεται η υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων και η φορολόγηση και των χωραφιών.
7.         οι μεγαλύτερες μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως  η ΚΑΙΡ (10η στην Ελλάδα) είχε ένα σύνολο υποχρεώσεων για το 2011 14.409.413 ευρώ και λόγω της πολιτικής, που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ενάντια στη ρευστότητα με τους παραγωγούς απλήρωτους και τους εργαζόμενους με μηδαμινούς μισθούς. Με την πρόσφατη επιβολή του προστίμου (800.000 ευρω) , οδηγείται σε ξεπούλημα ή κλείσιμο. 
8.         Υποδομές, όπως το φράγμα της Κρητηνίας παραμένει μετέωρο πάνω από τριάντα χρόνια, σε μια καθαρά αγροτική περιοχή,   όταν λιμνοδεξαμενές δεν λειτούργησαν ποτέ,  όταν το φράγμα της Απολακκιάς παραμένει σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητο.
9.         ιδιωτικοποιείται η ακίνητη περιουσία του δημοσίου ,  αντί πινακίου φακής και προσφέρεται σε ομίλους δήθεν για ανάπτυξη.
10.       Πρωτοπόρα συσκευαστήρια συνεταιρισμών , παλιότερα του συνεταιρισμού της Κρητηνίας για οπωροκηπευτικά και σήμερα του συνεταιρισμού Σορωνής για συσκευασία λαδιού καταδικάζονται στην παθητική λειτουργία και εξαναγκάζονται στο κλείσιμο.
11.       Πρότυπα ερευνητικά κέντρα μελέτης και εφαρμογής νέων ποικιλιών (ΒΑΡΗ- ΚΑΛΑΜΩΝΑΣ) κλείνουν.
12.       διαλύονται  οι συνεταιρισμοί και προωθούνται στα πλαίσια της Ε.Ε. οι ομάδες παραγωγών.
13.       Στήνετε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση του κεφαλαίου σε όποια δραστηριότητα κρίνει αυτό πιο προσοδοφόρα.
14.       Ο κ. Μουσουρούλης υπουργός ναυτιλίας, αναδεικνύει  ως «σωτήρες» των νησιωτών τις αγορές, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με βάση τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, το μεγάλο κεφάλαιο θα βάλει στο χέρι ένα χώρο γεωστρατηγικής σημασίας και από πάνω θα τους εξασφαλίσει ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τη "Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης"».
15.       Ο στρατηγικός σχεδιασμός που 2013-2020 που ψηφίσατε πρόσφατα στον πρωτογενή τομέα προβλέπει «Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της οργάνωσης παραγωγών (clustering-συνεργατικότητα).

Είναι προφανές ότι το λεγόμενο «καλάθι του Νότιου Αιγαίου» δεν έχει να κάνει με την αγωνία του μικρομεσαίου αγρότη για την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς του.
Η εφευρετικότητα στην φρασεολογία προσπαθεί να κρύψει το βάθος και την έκταση των νέων οδυνηρών μέτρων για τον μικρομεσαίο αγρότη, το άνοιγμα του δρόμου στην παραπέρα διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου.
Πως διαφορετικά να εξηγηθεί  η κοροϊδία ότι οι ξενοδόχοι θα παίρνουν ντόπια προϊόντα για το «Ροδίτικο πρωινό»; Και αν τα πάρουν τα θέλουν σε εξευτελιστικές τιμές. Η αλήθεια είναι, ότι μεγαλέμποροι εισάγουν και προωθούν στις ξενοδοχειακές μονάδες προϊόντα από τρίτες χώρες (π.χ. ντομάτα  από Τουρκία) αμφιβόλου ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές, τις οποίες τα ντόπια προϊόντα  δεν μπορούν να ανταγωνιστούν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Πώς διαφορετικά να εξηγηθεί το ξεκλήρισμα και των τελευταίων αγροτών που απέμειναν, η επιβολή χαρατσιών και στα αγροτεμάχια, η αλλαγή στη χρήση γης που επιβάλλεται, έξω από την επέλαση των ομίλων στον τουρισμό και στην ενέργεια (φωτοβολταικά, κλπ);  
Η Λαϊκή Συσπείρωση
1.         Καταγγέλλει στους μικρομεσαίους αγρότες την προώθηση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) , την μεθόδευση της διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων και στους τομείς εκείνους του πρωτογενή τομέα των νησιών, που θα τους αποφέρουν νέα κέρδη σε βάρος τους.
2.         Καλεί την μικρομεσαία αγροτιά    στην οργάνωση, ανασυγκρότηση, ζωντάνεμα και μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, τη συγκρότηση όπου δεν υπάρχουν και  το δυνάμωμα των αγωνιστικών ενωτικών Ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται στην  περιοχή του Νότιου Αιγαίου.
3.         Καλεί να συνεχίσουν και να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους, να αντισταθούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για να καταργηθούν τα χαράτσια και μην επιβληθούν οι φόροι, για  να ανατραπεί η νέα κοινή αγροτική πολιτική.
4.         Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι και οι ίδιοι θύματα του καπιταλισμού, της καπιταλιστικής κρίσης γι' αυτό επιβάλλεται η συνάντηση των αιτημάτων και η κοινή δράση με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, της νεολαίας, που όλοι αποτελούμε θύματα της βάρβαρης επίθεσης που δεχόμαστε στα δικαιώματα και τη ζωή μας. Μόνο μια τέτοια λαϊκή συμμαχία μπορεί να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης, της ανατροπής της βαρβαρότητας,  της οικοδόμησης μιας κοινωνίας από το λαό για το λαό. Σε αυτό το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής και της αντεπίθεσης καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.».

θεώρηση και έγκριση προγράμματος «Δασικών Έργων και Εργασιών» έτους 2013, της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, από την Α.Δ.Α.

Η  Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου θεώρησε και ενέκρινε το πρόγραμμα «Δασικών Έργων και Εργασιών» έτους 2013, της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου που περιλαμβάνει έργα-μελέτες προϋπολογισμού ύψους 1.406.568,65 ευρώ συνολικά, τα οποία θα εκτελεστούν εφόσον χρηματοδοτηθούν.

Σύνταξη Μελετών 9.000
Βελτίωση υποβαθμισμένων Δασών 116.592,67
Αντιπυρική Προστασία  Δασών 50.000
Δασική οδοποιία 97.000
Δασικά κτίρια 60.000
Αναδασώσεις 976.000
Δασική Αναψυχή & Λοιπά έργα 97.975,98

ΣΥΝΟΛΟ
1.406.568,65 €

Πέρα από το παραπάνω πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στα πλαίσια συνάντησης που έγινε  με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, του ΥΠΕΚΑ και του Πανεπιστημίου Αθηνών προώθησε θέματα βελτίωσης των ορεινών βοσκοτόπων  με εμπλουτισμό της βλάστησης με κτηνοτροφικά φυτά, προκειμένου να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινότητες και να ρυθμιστούν οι κανόνες διαχείρισης των βοσκοτόπων. Σε περίπτωση που προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό, η παραπάνω απόφαση θα τροποποιηθεί, με σκοπό να το συμπεριλάβει.