Τετάρτη, Απριλίου 02, 2014

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης του «ραντάρ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με  αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κου Παναγιωτόπουλου στη Σαντορίνη και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από όψιμους υπερασπιστές της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού, έχουμε να καταθέσουμε τα παρακάτω πραγματικά γεγονότα:

1. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αναβαθμίσει το ραντάρ Θήρας, ο Δήμος Θήρας με τους Αντιδημάρχους του, μαζί με τους μοναχούς και πλήθος κόσμου εμπόδισαν τα συνεργεία να εγκαταστήσουν τον ραδιοθόλοστο ραντάρ, πλησίον της Μονής.

2. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η Δημοτική Αρχή έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την 29/04/2013 το θέμα: ΄΄Απομάκρυνση σταθμού ραντάρ στην περιοχή της ιεράς μονής Προφήτη Ηλία Θήρας΄΄. Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την εισήγηση του Αντιδημάρχου και σύμφωνα με την 160/2013 απόφασή του ομόφωνα αποφάσισε:α. Ο Δήμος Θήρας μαζί με την Ιερά Μητρόπολή Θήρας να ασκήσουν από κοινού ασφαλιστικά μέτρα και κάθε άλλο ένδικο μέσο και βοήθημα κατά των υπευθύνων προκειμένου να μην εγκατασταθεί ο θόλος στο ραντάρ. β. Ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο άμεσα  την εκπόνησης μελέτης μετεγκατάστασης του ραντάρ και την οριστική  απομάκρυνσή του από το βουνό του Προφήτη Ηλιού.  
γ. Να αιτηθεί προς το  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού με τον Δήμαρχο Θήρας και τον Ηγούμενο της Μονής.

3. Στην ένορκη Διοικητική εξέταση που ακολούθησε της άσκησης των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Θήρας, ο Αντιδήμαρχος Καφούρος Μάρκος μετέβη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου κατέθεσε ενόρκως για τις παράνομες εργασίες αναβάθμισης και για τους κίνδυνους που εγκυμονούνται από τη λειτουργία του ραντάρ.

4. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να επιτρέψει την εγκατάσταση του ραδιοθόλου πλησίον της Μονής, η Δημοτική Αρχή την 14/03/2014 με την μορφή του κατεπείγοντος έφερε πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: ΄΄Μη τοποθέτηση  ραδιοθόλου στο βουνό του Προφήτη Ηλία΄΄.     Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την εισήγηση  του Αντιδημάρχου και σύμφωνα με την 132/2014 απόφασή του ομόφωνα αποφάσισε: 
α. Να εξουσιοδοτήσει τους δικηγόρους Αθηνών κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, κ. Σοφία Παπαδήμα και κ. Μυρτώ Μαλέσιου, να προσβάλουν  στο Συμβούλιο Επικρατείας την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που εγκρίνει την τοποθέτηση του ραδιοθόλου στο ραντάρ.
β. Να προβούν σε κάθε νόμιμη πράξη για την μη τοποθέτηση του ραδιοθόλου και την οριστική απομάκρυνση του ραντάρ.
γ. Να ακυρωθεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σχετική Υπουργική απόφαση. 
δ. Να συμμετέχει ο Δήμος σε επιτροπή για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

5. Όσο αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κου Παναγιωτόπουλου στη Σαντορίνη, ο Δήμαρχος Θήρας παρουσία τρίτων προσώπων έθεσε μεταξύ άλλων θεμάτων στον Υπουργό  και το θέμα του ραντάρ, ζητώντας μάλιστα την αρωγή του προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Κατόπιν όλων αυτών των πραγματικών και αδιαμφισβήτητων γεγονότων και διαβάζοντας τα όσα ανερυθρίαστα και ψευδή υπογράφουν σε σχετικές τους ανακοινώσεις, όψιμοι υποστηρικτές των συμφερόντων τάχα της Μονής, αντιλαμβάνεται ο Θηραίος πολίτης  ότι δυστυχώς η Πρωταπριλιά φέτος θα έχει μακρά διάρκεια και θα κρατήσει μέχρι  και την ημέρα των εκλογών.