Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2012

έναρξη λειτουργίας πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στο Βουρβούλο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Σαντορίνης,

Σας ενημερώνουμε ότι στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Βουρβούλο γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης και συντήρησης του χώρου ώστε να είναι έτοιμο προς χρήση.
Ορίζουμε ως ημερομηνία έναρξης των επισκέψεων την πρώτη του μηνός Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη (01/11/2012). Τα μαθήματα θα ξεκινούν μετά τις εννέα το πρωί και θα διαρκούν τρείς ώρες ενώ το θεωρητικό τους κομμάτι θα γίνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του Βουρβούλου. Κάθε τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα μαθητές και σε πρώτη φάση απευθυνόμαστε κατά προτεραιότητα στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Παρακαλούμε όπως οι υπεύθυνοι των Δημοτικών σχολείων του νησιού να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλ 22860-24828 ώστε να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα επισκέψεων και να  εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή των μαθητών στο χώρο.

συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς Δημοσιογράφους είχε ο Δήμαρχος Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Σαντορίνης,

Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς Δημοσιογράφους είχε ο Δήμαρχος Θήρας στα πλαίσια προώθησης του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας στις αναπτυγμένες αγορές της Β.Α Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση για την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος και το βαθμό που επηρεάζουν το νησί μας σε σύγκριση με τις μεγαλουπόλεις.
Ο Δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στο χειμερινό τουρισμό, τονίζοντας ότι η Σαντορίνη διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές να υποδέχεται τους επισκέπτες και τον χειμώνα, αναφέροντας με ενάργεια τα ενδιαφέροντα του νησιού. Ειδική αναφορά έκανε στα Προϊστορικά και Ιστορικά μνημεία, στα αγροτικά προϊόντα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου για τα οποία ήταν έντονο το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, οι οποίοι ήταν ενημερωμένοι και για την περσινή διάκριση της Σαντορίνης ως κορυφαίος προορισμός, γεγονός που είχε προβληθεί ιδιαίτερα και στη Ρωσία.
Τέλος ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το νέο site του Δήμου www.santorini.gr και τη δυνατότητά του καθώς και την πρόθεση του Δήμου για μετάφραση του στην Ρώσικη Γλώσσα μέσα  στο προσεχές διάστημα. 

έναρξη κατηχητικών συναντήσεων της Ι.Μ. Θήρας Αμοργού και νήσων, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου

Για την έναρξη των κατηχητικών συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, αρχής γενομένης από την 7η Οκτωβρίου, μας ενημερώνει η Ι.Μ. Θήρας Αμοργού και νήσων.  
Το σχετικό ενημερωτικό σπότ, μπορείτε να το δείτε εδώ: 



θεατρικό εργαστήρι Σαντορίνης – έναρξη μαθημάτων – πρόγραμμα

Το θεατρικό εργαστήρι Σαντορίνης και η υπεύθυνη διδασκαλίας κ. Στέλλα Καραμπεροπούλου μας ενημερώνουν ότι :

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων περιλαμβάνει :

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ -ΧΟΡΟΣ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ –ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΑΝΑΠΝΟΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ -YOGA , ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ , ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Το πρόγραμμα του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Θ.Ε.Σ.)
Τμήμα παιδιών 5-7 ετών Σάββατο 11:30 -12:30
Τμήμα παιδιών 8-10 ετών Σάββατο 12:30-14:00
Τμήμα Εφήβων Σάββατο 17:00-18:30

Τμήμα Ενηλίκων Πέμπτη 20:00-22:00 και Σάββατο 18:30- 20:30

Οι ώρες Κουκλοθεάτρου καθώς και για τα μαθήματα κινησιολογίας και τραγουδιού θα αναρτηθούν σύντομα.
Ο χώρος που γίνονται τα μαθήματα είναι στο Κλειστό Γυμναστήριο (κάτω αίθουσα ).
Πληροφορίες- Εγγραφές στα τηλ: 22860-82244 και 6940862444

συνάντηση του συλλόγου λιμνάρηδων Σαντορίνης

Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Λιμνάρηδων Σαντορίνης την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 12.00 στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.  

Γάμοι κινέζων αλά Ελληνικά και με θέα στην Σαντορίνη….

ή, από τις “νύφες” του Βούλγαρη, στις νύφες της… Κίνας

Μαζικό trend (δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά..!) φαίνεται ότι αποτελεί για πολλούς Κινέζους ο “γάμος στην Σαντορίνη”, και για τον λόγο αυτό το φαινόμενο του γάμου δεκάδων νέων Κινέζων στο νησί, είναι επαναλαμβανόμενο φέτος το καλοκαίρι.
Η δε έκταση και μαζικότητα του φαινομένου, εντείνει ακόμη περισσότερο της εντυπώσεις με πολλούς να κάνουν λόγο για την νέα μόδα…

Καλοστημένη καμπάνια για την υποστήριξη του νησιού ή όνειρο ζωής για τους νεόνυμφους, το ζήτημα είναι ότι τα οφέλη είναι αμφίπλευρα, με την εν λόγο δραστηριότητα στο νησί να γνωρίζει εντυπωσιακή άνθιση… !

Οι δε φωτογραφίες των τελετών κάνουν κυριολεκτικά τον γύρω του κόσμου, μιας κι εκτός από τα σχόλια στα εγχώρια Μέσα, μια από τις απολαύσεις του event για τους Κινέζους είναι το να στείλουν και να διανείμουν τις φωτογραφίες του γάμου τους με θέα την “καλντέρα και το εξωτικό ηφαίστειο”, μέσω των social media στους φίλους τους, στην χώρα τους, και γενικώς στο εξωτερικό…

Ο τελευταίος, γνωστός τουλάχιστο, μαζικός γάμος Κινέζων στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε με καλό καιρό, το απόγευμα της Τρίτης 2 Οκτωβρίου, στα Φηρά, με θέα το ηφαίστειο….

Αν μη τι άλλο, μερικές από τις φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές …

ομόφωνα θετικές αποφάσεις για την πλειοψηφία των θεμάτων της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ

Για περισσότερα από δεκαπέντε θέματα αποφάσισε θετικά η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Η πλειοψηφία των θεμάτων εγκρίθηκαν από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ομόφωνα. 
Ανάμεσα σε αυτά και η απόφαση έκπτωσης του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Κυκλάδων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων που αφορά στο έργο “Επέκτασης εξωτερικού έργου λιμένα Τήνου”.
Επίσης, εγκρίθηκαν κοινωνικές δράσεις και δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και τα πρακτικά διενέργειας διαγωνισμού για το έργου που αφορά στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής της ΠΝΑ και συγκεκριμένα για την προμήθεια υπολογιστών – μηχανών γραφείου, συσκευών ήχου – εικόνας και διαδραστικών πινάκων προϋπολογισμού 183.871,89 € καθώς και προμήθεια επίπλων – εξοπλισμού ειδών φυσιοθεραπείας – εξοπλισμού εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης – οργάνων παιδικής χαράς – παραϊατρικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 148.790,47 €.

επιμελητήριο Κυκλάδων – ανακοίνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, θεωρώντας την επαγγελματική εκπαίδευση ως σημαντικό «όπλο» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.), σειρά πέντε (5) εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012.

Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα θα υλοποιηθούν στους χώρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη με δυνατότητα «ζωντανής» και διαδραστικής παρακολούθησης από συμμετέχοντες στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, όπου το Επιμελητήριο διατηρεί γραφεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Βασικό Πρόγραμμα Management
Ο ρόλος του αποτελεσματικού manager στον 21ο αιώνα, 15 ώρες    ΔΩΡΕΑΝ 15-16-17
Οκτωβρίου

Βασικές Αρχές Ηλεκτρονικού Επιχειρείν,  Ιnternet & Social Media Marketing
15 ώρες 90 ευρώ, 09-10-11 Νοεμβρίου

Προώθηση Ιστοσελίδων μέσω Τεχνικών SEO / SEM
(Search Engine Optimization & Marketing)        15
ώρες    60, ευρώ 90 ευρώ 23-24-25 Νοεμβρίου
Marketing Εξαγωγών Διεθνές Εμπόριο – Η μεγάλη πρόκληση         
Πρακτικές Επιτυχημένων Διαπραγματεύσεων 12-13 Δεκεμβρίου

Για τα Μέλη του Επιμελητηρίου και τους εργαζομένους τους ισχύουν ΕΙΔΙΚΕΣ επιπρόσθετες εκπτώσεις στις περιπτώσεις συμμετοχής δύο ή περισσοτέρων ατόμων από την ίδια επιχείρηση ή παρακολούθησης περισσότερων της μιας θεματικής ενότητας από το ίδιο άτομο.       

Για περισσότερες πληροφορίες & Αιτήσεις Συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη Δικτυακή Πύλη του Επιμελητήριου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr  ή να απευθύνονται στο Τμήμα Επικοινωνίας & Κατάρτισης (τηλ. 22810 82346, επιλογή 3, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: contact@cycladescc.gr ), καθώς και στα γραφεία των νησιών σε Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.

το ΕΠΑΜ Θήρας για το νοσοκομείο της Σαντορίνης και την ΑΕΜΥ

Το ΕΠΑΜ Θήρας εξηγεί το πώς η πρόταση της ΑΕΜΥ ΑΕ δεν διασφαλίζει τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Θήρας.

Διαβάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ)» σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Θήρας. Σύμφωνα με αυτό, έχουν προταθεί τρείς(3) λύσεις:
1. η αυτόνομη λειτουργία του νοσοκομείου από την ΑΕΜΥ ΑΕ,
2. η σύμπραξη της ΑΕΜΥ ΑΕ με ιδιώτες,
3. η σύμπραξη του Δήμου Θήρας με ιδιώτες.

Ένα πρώτο γρήγορα συμπέρασμα είναι ότι στη 2η και 3η λύση καταργείται η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από το κράτος. Αναλύουμε τη κάθε πρόταση ξεχωριστά και παρατηρούμε τα εξής:

1η λύση
Ο ετήσιος προϋπολογισμός (3.568.610€) που περιλαμβάνεται, παρουσιάζει σημεία που χρειάζονται επιπλέον εξήγηση. Για παράδειγμα αναφέρουμε τα 45.000€ για «Μελέτες Διάφορες», τα 108.000€ για «Αμοιβή Νομικών Προσώπων για Ειδικές Υπηρεσίες», τα 60.000€ για «Τηλεφωνικά - Τηλεγραφικά Τέλη» με επιπλέον 10.000€ για «ΟΤΕ Α.Ε.», τα 140.000€ για «Επισκευές και Συντηρήσεις Κτιρίων» σε ένα νεόδμητο κτίριο, τα 250.000€ για «Τέλη Φωτισμού» σε ένα νοσοκομείο που δε θα έχει πλήρη λειτουργία, τα 150.000€ για «Δαπάνες Καθαριότητας», τα 200.000 για «Λοιπές Παροχές Τρίτων», τα 60.000 για «Διάφορα Έξοδα», τα 45.000€ για «Λοιπά Έκτακτα και Ανόργανα Έξοδα». Εμάς μας φαίνεται, ότι κάποιοι εδώ προγραμματίζουν «το μεγάλο φαγοπότι».
Ακόμα παρατηρούμε τα εξής: Η προγραμματική σύμβαση που περιλαμβάνεται, αναφέρεται στη μεταφορά των 33 ατόμων προσωπικού του Κέντρου Υγείας(ΚΥ) Θήρας στο νέο Νοσοκομείο. Η μισθοδοσία τους θα συνεχίζει να εξυπηρετείται από  το ελληνικό δημόσιο αλλά η ΑΕΜΥ ΑΕ θα τους συντονίζει, ελέγχει και εποπτεύει. Η ΑΕΜΥ ΑΕ θα εισπράττει επιπλέον κάθε πόρο του ΚΥ Θήρας και θα αναλάβει όλο το κινητό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Τα επιπλέον 45 άτομα προσωπικό που απαιτούνται για την ελάχιστη λειτουργία του Νοσοκομείου, θα προσληφθούν από την ΑΕΜΥ ΑΕ με διαδικασίες που δυστυχώς μας είναι γνωστές και ως «φωτογραφικές προσλήψεις».
Σύμφωνα με την ίδια προγραμματική σύμβαση, η ΑΕΜΥ ΑΕ μπορεί να «εφαρμόζει διακριτό τιμοκατάλογο ιδιωτών (για Ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιώτες μη ασφαλισμένους σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης)». Δηλαδή, οι άνεργοι που δεν αυτοασφαλίζονται θα υποχρεούνται να πληρώνουν. Δεν καταλαβαίνουν τα νεοφιλελεύθερα σαΐνια ότι το Νοσοκομείο χτίστηκε με τους φόρους και το κόπο του ελληνικού λαού και ότι ΌΛΟΙ έχουν δικαίωμα στη ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ.
Συστήνεται, επίσης, πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης από το Διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΜΥ ΑΕ, τον Υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον Γενικό Διευθυντή του Νοσοκομείου, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου και ένα μέλος από το Υπουργείο Υγείας. Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος είναι απόντες.  Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θα μας πιάσουν στον ύπνο όταν θα επιχειρήσουν να πουλήσουν το Νοσοκομείο σε ιδιώτες. Και αυτό μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή αφού η ΑΕΜΥ ΑΕ μπορεί να διακόψει μονομερώς τη σύμβαση προειδοποιώντας ένα(1) χρόνο πριν.
2η λύση
Αναφέρεται στη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου μέσα από μια Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δεν έχει εκπονηθεί πλήρη μελέτη λειτουργίας και επομένως δε μπορεί να εκτιμηθεί στη παρούσα χρονική στιγμή ως λύση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καταργείται η κρατική χρηματοδότηση την οποία λαμβάνει τώρα το Κέντρο Υγείας Θήρας. Πιστεύουμε ότι έχουν βάλει τη λύση αυτή ως πρόφαση για τη προηγούμενη.
3η λύση
Αναφέρεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΑΕΜΥ ΑΕ με το Δήμο Θήρας και με κοινωνικούς εταίρους.
Πάλι καταργείται η κρατική χρηματοδότηση την οποία λαμβάνει τώρα το Κέντρο Υγείας Θήρας.
Τη λειτουργία του Νοσοκομείου θα την αναλάβει μια κοινοπραξία του Δήμου Θήρας με ιδιώτες που κυρίως θα προέρχονται από τοπικούς παράγοντες. Η ΑΕΜΥ ΑΕ θα παραχωρήσει το κτίριο και τον εξοπλισμό στη νέα κοινοπραξία και όλα δείχνουν ότι αποχωρεί. Τα 33 άτομα προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θήρας θα μεταφερθούν στο νέο Νοσοκομείο. Τα  45 επιπλέον άτομα προσωπικό που απαιτούνται θα πρέπει να προσληφθούν από τη κοινοπραξία. Εκείνη, μάλιστα, αναλαμβάνει και τα λειτουργικά έξοδα του Νοσοκομείου αφήνοντας την ΑΕΜΥ ΑΕ να συμμετέχει στη Διοίκηση και τον επιστημονικό συντονισμό του Νοσοκομείου. Άρα στην ουσία η ΑΕΜΥ ΑΕ όχι μόνο δεν αποχωρεί αλλά έχει και λόγο.

Αναλύοντας τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι καμία λύση όπως περιγράφεται στο παρόν επιχειρησιακό σχέδιο, δε ξεκαθαρίζει τον ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου. Υπενθυμίζουμε, επιπλέον, ότι το Νοσοκομείο στοίχισε 13.000.000€(άλλοι μιλούν για 14.000.000€) από χρήματα των φορολογουμένων και θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ για τον τρόπο λειτουργίας του. Και εξηγούμαστε:
Στη 1η λύση θα πρέπει η ΑΕΜΥ να προβεί σε μια πιο λεπτομερή καταγραφή των εξόδων του προϋπολογισμού. Θα πρέπει, επίσης, στη προγραμματική σύμβαση να δηλώνεται ρητά η ΔΩΡΕΑΝ παροχή υγείας για όσο διάστημα λειτουργεί το Νοσοκομείο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε υπάγονται σε ασφαλιστικούς φορείς είτε όχι, αφού η ανεργία μαστίζει πλέον από άκρη σε άκρη τη χώρα. Θα πρέπει, επίσης, στην επιτροπή παρακολούθησης να συμμετέχει τόσο ο Δήμος Θήρας όσο και απλοί πολίτες του νησιού. Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα εκλέγονται από τη τοπική κοινωνία, θα έχουν περιορισμένη θητεία αλλά η συμμετοχή τους στην επιτροπή θα είναι καθοριστική για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Στη 2η λύση, η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αναιρεθεί και να μελετηθεί τότε ως υποψήφια πρόταση.
Στη 3η λύση, πάλι η αντίστοιχη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αναιρεθεί. Επειδή, όμως αναφέρεται ότι έχουν γίνει ήδη συναντήσεις, ΚΑΛΟΥΜΕ ως Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Θήρας, ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κο ΝΙΚΟ ΖΩΡΖΟ να ενημερώσει τους Σαντορινιούς το ποιοι συμμετείχαν και το τι ειπώθηκαν σε αυτές.

Πρώτα από όλα, όμως, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ, να βγει υπεύθυνα στη τοπική κοινωνία και να πάρει θέση για το θέμα του νέου Νοσοκομείου. Εκείνοι, γνωρίζουν τις ανάγκες του νησιού, εκείνοι έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια την υγεία όλων μας, εκείνοι πρέπει να μας ενημερώσουν. Πόσο μάλλον, όταν προτείνεται η μεταφορά τους στο νέο Νοσοκομείο. Αν ΔΕ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΑΜΕΣΑ τότε δύσκολα θα μπορούν να ζητήσουν τη στήριξη των Σαντορινιών όταν θα τη χρειαστούν. Και ίσως αυτή η ώρα να μην αργήσει να έρθει.


σύσκεψη των βουλευτών των νησιών με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Νίκος Συρμαλένιος: καμιά νησιωτική πολιτική δεν μπορεί να έχει τύχη, όταν όλα υποτάσσονται στα μνημόνια

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα,

Στην πρώτη ενημερωτική σύσκεψη που έγινε χθες (3.10) στη Βουλή για θέματα νησιωτικής πολιτικής μεταξύ όλων των βουλευτών των νησιωτικών περιοχών, παρουσία του υπουργού Κώστα Μουσουρούλη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Σπιλάνη, ο Νίκος Συρμαλένιος, τόνισε μεταξύ άλλων, οτι:

«….Είναι φανερό ότι, παρά την κατοχύρωση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας τόσο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, όσο και από το ελληνικό Σύνταγμα, μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί εξειδικευμένες νησιωτικές πολιτικές, πλην των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο, οι οποίοι καθόλου δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν, εφόσον επίκεινται τα επώδυνα μέτρα αλλά και ο νέος φορολογικός νόμος, που όπως έγραφαν και τα κείμενα του 2ου Μνημονίου και του ΔΝΤ, όλα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα θα καταργηθούν.

Το 2ο ζήτημα που μπαίνει είναι ότι, μας λέτε για βιωσιμότητα και αειφορία, στην πράξη όμως οι πολιτικές που εφαρμόζονται, μας οδήγησαν σε άναρχη, ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, που εξάντλησε εν πολλοίς τους φυσικούς πόρους (ενέργεια, νερό), κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο. Ο χωροταξικός σχεδιασμός ουσιαστικά δεν προχώρησε, το κράτος και μεγάλο μέρος και της αυτοδιοίκησης, ανέχθηκε μεγάλα και μικρότερα συμφέροντα.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν και πάλι είναι:
Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του χωροταξικού του Τουρισμού (νόμος Σουφλιά), που προωθεί τη σύνθετη τουριστική κατοικία (παραθεριστική κατοικία) και που προωθεί τη δόμηση στις ακτές, στις βραχονησίδες, σε περιοχές natura;
Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε ειδικό χωροταξικό ανά νησί;
Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης;
Επιπλέον, βιώσιμη ανάπτυξη δεν υπάρχει χωρίς πολιτική για τις μεταφορές. Για μας, επαναλαμβάνουμε ότι η ακτοπλοΐα είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτό επιτάσσει, τουλάχιστον, οι γραμμές δημοσίου συμφέροντος να αναληφθούν από ένα δημόσιο- κοινωνικό φορέα, όπως συμβαίνει και στις σκανδιναβικές χώρες. Μια τέτοια κοινοπραξία με συμμετοχή του δημοσίου, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως από καιρό έχει ομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μιλάτε ακόμα για συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό και πολιτική διαχείρισης του νερού. Με ποια πολιτική, με ποιο αναπτυξιακό μοντέλο; Αν δεν υπάρξει η οπτική της εξοικονόμησης, τότε θα συνεχιστεί το εκτατικό μοντέλο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η αξιοποίηση των ΑΠΕ, είναι κι αυτό ζήτημα χωροταξικό, αλλά εδώ επιβάλλεται να δούμε τη χρήση τους και στις αφαλατώσεις. Όμως το κράτος που είχε αναλάβει σοβαρό μέρος των λειτουργικών εξόδων για τις αφαλατώσεις, τώρα προχωρά σε περικοπές με κίνδυνο η λειτουργία τους να τιναχθεί στον αέρα. Οι Δήμοι δικαίως έχουν βγει στα κεραμίδια.
Τέλος, καμιά νησιωτική πολιτική δεν μπορεί να έχει τύχη, όταν όλα υποτάσσονται στα μνημόνια. Για ποια κοινωνική πολιτική, για ποιο σχέδιο για τους νέους, όταν η ανεργία έχει τιναχθεί στα ύψη, όταν οι πόροι παντού περικόπτονται. Εδώ άρχισαν ήδη οι περικοπές των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας, χωρίς καν να ρωτηθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που και κατά το νόμο έχει την αρμοδιότητα….». 

δημοτικών δομών φύλαξης παιδιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Με αφορμή την απάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας,  Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιωάννη Βρούτση στην αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή (21-08-2012, Ν. Συρμαλένιος) σχετικά με τον αποκλεισμό χρηματοδότησης δημοτικών δομών φύλαξης παιδιών της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, ο βουλευτής Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για άλλη μια φορά η κρίση και το μνημόνιο πλήττει βάναυσα τις κοινωνικές δομές και τα ασθενέστερα στρώματα. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο Νομό Κυκλάδων είχαν ενταχθεί 368 παιδιά ενώ συνολικά τα ωφελούμενα από αυτές τις κοινωνικές δομές παιδιά ανέρχονται σε 1.699 για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ήδη έχει γίνει μείωση στην επιχορήγηση των Παιδικών Σταθμών κατά 12,5% ενώ παράλληλα έχει γίνει και μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Ενώ λοιπόν βρίσκονται όλο το καλοκαίρι οι γονείς σε ομηρία μη γνωρίζοντας αν τελικά θα λειτουργήσουν οι δομές, ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκαν 980.000 ευρώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παραμένουν όμως πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά το χειρισμό της όλης υπόθεσης αλλά και την ουσία του θέματος, που είναι σε ποιο ποσοστό καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ποιο είναι το ποσό που χρειάζεται για να ικανοποιηθούν αυτές.

Αν δεν υπάρξει λοιπόν επικαιροποίηση και προσθήκη νέων ποιοτικών κριτηρίων, το πρόβλημα της χρηματοδότησης για το Νότιο Αιγαίο θα βρίσκεται συνέχεια μπροστά μας και θα επιλέγονται εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις, οι οποίες πρόσκαιρα και πρόχειρα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και μάλιστα χωρίς να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις χρηματοροές, τις διαδικασίες χρηματοδότησεις και τις μεταφορές κονδυλίων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. 

ΑΡΤΕΜΙΣ (στο πλοίο αναφέρεται και όχι στην τοξοβόλο αρχαιοελληνική θεά…) και οι γητευτές της καρέκλας …

Σε άρθρο του σχετικά με το θέμα της αναμενόμενης διακοπής των δρομολογίων του πλοίου Άρτεμις που πραγματοποιεί ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, ο περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδιασμό “νέα εποχή για τα νησιά” , αναφέρει ότι,

Στην Ελλάδα λείπει η έννοια της ατομικής ευθύνης και ισχύει μόνο η έννοια της ευθύνης των άλλων. Μπορεί να μην αποτελεί χαρακτηριστικό μας αλλά σίγουρα καλλιεργήθηκε και η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στου πολιτικούς…

Όπως μάθαμε αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ενημέρωσε, ως όφειλε για τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης των άγονων γραμμών στις αρχές καλοκαιριού. Ετσι τώρα απαλείφθηκαν από την επιδότηση των άγονων γραμμών τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια πού εκτελεί το πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ  και τα οποία αν μη τι άλλο βοηθούσαν στη σύνδεση των νησιών… Τώρα που το ΑΡΤΕΜΙΣ σταματά (από την 1 Νοεμβρίου) οι της Περιφέρειας, γνωστοί για τα Δελτία τύπου που αφορούν συναντήσεις, χειραψίες και κάθε τι άλλο άκρως επικοινωνιακό αλλά σχεδόν ανούσιο νίπτουν τας χείρας τους και ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών το οποίο λέει ενέκρινε τη διακήρυξη των άγονων γραμμών χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και να υπάρξει η δυνατότητα παρέμβασης! Βέβαια αυτό έγινε στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα καμία σοβαρή ενέργεια δεν έχει αναληφθεί από τον «μικρό πρωθυπουργό» του Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη.

Βέβαια ο νόμος (Καλλικράτης) ορίζει ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια για το σχεδιασμό την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της.
Βέβαια επειδή η διακοπή των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων θα εγείρει αντιδράσεις αρχίζει από τώρα η «μάλαξη» της κοινής γνώμης.
Μάλιστα σε μία ανακοίνωση όλο αγωνιστικό παλμό η οποία μόνο ως προσπάθειας αποτίναξης των ευθυνών μπορεί να ερμηνευθεί ο αντιπερειφερειάρχης Γιώργος Πουσαίος εκ των υστέρων και  αφού έχει χαθεί η μάχη κάνει λόγο ότι «Η Περιφερειακή Αρχή υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των νησιωτών θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη συνέχιση της εκτέλεσης των δρομολογίων»
Επειδή ακριβώς έχουμε καεί από την υπεράσπιση της περιφερειακής αρχής εδώ στις Κυκλάδες και επειδή λύση για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του ΑΡΤΕΜΙΣ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, εκτός και αν όλοι αυτοί «οι γητευτές της καρέκλας» νιώσουν ότι οσονούπω τη χάνουν λόγω βεβαρυμμένης ανικανότητας, θα πρέπει άπαντες να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι αυτής της οικτρής αποτυχίας που αφήνει τους κυκλαδίτες χωρίς τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους.

Καθίσταται σαφές βέβαια ότι τις περισσότερες ευθύνες τις έχει ο Περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης ο οποίος περί άλλα τυρβάζει και όσο και αν προσπαθεί ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Πουσαίος να κρύψει κάτω από το χαλάκι τις ευθύνες δεν πρόκειται να τα καταφέρει…

Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2012

αποδεκτές οι παραιτήσεις των αντιπεριφερειαρχών – οι “αλλαγές ρόλων” το στοίχημα της παράταξης της πλειοψηφίας

Αποδεκτές έγιναν από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη οι παραιτήσεις που υπέβαλαν χθες από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη η κα Δέσποινα Διακοσταυριανού και ο κ. Σωτήρης Παμπάκας.

Όπως επισημαίνεται και από τους δύο, οι παραιτήσεις τους υποβάλλονται στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης που συμφωνήθηκε εξ αρχής από τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης για αξιοποίηση και άλλων στελεχών σε θέσεις ευθύνης της περιφερειακής αρχής, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό τους, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες και ευθύνες σε νευραλγικούς τομείς για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης με σημερινή του δήλωση, πριν αναχωρήσει για την Πολωνία όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 40ης Γενικής Συνέλευσης της CRPM, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους δύο στενούς του συνεργάτες, εξαίροντας το ήθος και το έργο τους.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, “Η εναλλαγή ρόλων και ευθυνών, με την αξιοποίηση και άλλων στελεχών της παράταξής μας σε θέσεις ευθύνης, που θα δώσουν συνέχεια και θα προσθέσουν σε αυτά που πέτυχαν η Δέσποινα και ο Σωτήρης, σηματοδοτεί και συμβολίζει τη δέσμευση που όλοι μαζί αναλάβαμε από την 1η Ιανουαρίου του 2011 να εργαστούμε συλλογικά και με γνώμονα τις προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις”.

εντυπωσιακό το .. δεύτερο “σερί” της Σαντορίνης!

Ο Λετονός Pavels Petkuns κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον διεθνή διαγωνισμό parkour- freerunning που διοργάνωσε η Red Bull Art of Motion, το Σάββατο 29 Σεπτεβρίου στην Σαντορίνη.
Η δευτερη συνεχόμενη νίκη του Petkuns θεωρείτε πολύ σημαντική μιας και στον διαγωνισμό συμμετείχαν 21 από τους καλύτερους αθλητές του παρκούρ του κόσμου.

Ο Petkuns μοιράστηκε το βάθρο με τους Marcus Gustafsson από την Σουηδία και τον  Jason Paul από την Γερμανία που κατέκτησαν την δευτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η αρχιτεκτονική των σπιτιών της Σαντορίνης σε συνδιασμό με την υπέροχη θέα αποτελούν μοναδικό σκηνικό για το συγκεκριμένο άθλημα.
Σύμφωνα με τον νικητή του διαγωνισμού Pavels Petkuns, “αυτό το βραχώδες ηφαιστειακό σκηνικό με τις κλίσεις μεταξύ των διαφόρων επιπέδων να φτάνει τα 70 μέτρα, αποτελεί το όνειρο κάθε αθλητή παρκούρ..”
Οι αθλητές διαγωνίστηκαν στην Σαντορίνη σε πίστα 230 μέτρων ενώ είχαν ένα λεπτό στην διάθεσή του ο κάθε ένας να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους.

Όσο για τον κόσμο που παρακολούθησε, απαθανάτισε, απόλαυσε τους αγώνες από κοντά και συμμετείχε σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση πλάνα της οποία γύρισαν ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών έφθασαν τα 2.500 άτομα!

Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές του όμορφου διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεβρίου… 

Η πρώτη οκτάδα των νικητών έχει ως εξής:

1. Pasha Petkuns (LAT) 455 Points, 2. Markus Gustafsson (SWE) 436 Points
3. Jason Paul (GER) 434 Points, 4. Yoann Leroux (FRA) 419 Points
5. Luis Alkmim (POR) 404 Points, 6. Alexander Zyulev (RUS) 401 Points
7. Luci Romberg (USA) 372 Points, 8. Ryan Doyle (UK) 366 Points

Winner Best Trick: Alexander Zyulev (RUS)
Best Woman: Luci Romberg (USA)

Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε το show μπορείτε να το κάνετε στην διεύθυνση:
http://live.redbull.tv/events/118/art-of-motion-2012/

η τράπεζα αίματος Σαντορίνης εν όψει της φετινής φθινοπωρινής αιμοδοσίας

Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας του Οκτωβρίου του 2012 έχει ως εξής :

Σάββατο 29 Σεπτεβρίου στο Κ.Υ. 17.00 – 20.30
Κυριακή 30 Σεπτεβρίου στον Καρτεράδο 10.00 – 13.30 και στον Βουρβούλο 17.00 – 21.00
Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στην Οία 15.00 – 21.00
Τρίτη 2 Οκτωβρίου στην 134 ΣΜ 10.00 – 13.00 και στο Γυμνάσιο της Mεσαριάς 17.00 – 21.00
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στο Κ.Υ. 09.00 – 13.30 και στον Πύργο 17.00 – 21.00
Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Κ.Υ. 10.00 – 16.00
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στο Κ.Υ. 08.30 – 13.00 και στα Γραφεία της Ένωσης Λεμβούχων 17.00 – 20.30
Σάββατο 6 Οκτωβρίου στο Καμάρι 10.00 – 13.00 και 17.00 – 20.30 και στο Εμπορείο 17.00 – 21.00
Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Εμπορείο 10.00 – 16.00

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κυρίες Αργυρού Μαρία 6944514234 , Πετίνη Λίτσα 6937315291 , και Σκοπελίτου Μίνα 6932063789

επανέναρξη λειτουργίας της Φιλαρμονικής του Δήμου Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού, αθλητικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης,

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης του νησιού μας, σας γνωρίζουμε ότι η πρώτη συνάντηση της Φιλαρμονικής ορχήστρας υπό την καθοδήγηση του νέου αρχιμουσικού κου Κωνσταντίνου Αγουρίδη (Μουσικοσυνθέτης) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Σας ανακοινώνουμε πως την 13-14/10/2012 θα βρίσκεται εκ νέου στο Μετόχι (Μεγαλοχώρι Θήρας) για να συναντήσει παλιά αλλά και νέα μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνούν εργάσιμες ώρες και ημέρες με τα γραφεία του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού στο 22860-24828 και στο μέιλ : dappossantorini@gmail.com

προσκυνηματική εκδρομή από τον Ι.Ν. του Καρτεράδου

Σε 5ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στους Άγιους Τόπους συμμετάσχει και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ο Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος του Καρτεράδου, το διάστημα 12-16 Νοεμβρίου 2012.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο : 6973387465

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής ΠΝΑ (3.10)

Την Τέταρτη  03/10/2012 και ώρα 12:00 με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας  στη Σύρο και στη Ρόδο θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή της ΠΝΑ με τα εξής θέματα:

Εκδίκαση της από 07-08-2012 ένστασης της εταιρείας « ΘΟΛΟΣ Α.Ε.» κατά Απόφασης Έκπτωσης του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Κυκλάδων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και κατά της με αρ.πρωτ. 2640/274/28-05-2012 Ειδικής Πρόσκλησης του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων για το έργο : « Επέκταση εξωτερικού έργου λιμένα Τήνου». 
Έγκριση  Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια υπολογιστών (Επιτραπέζιων και Φορητών ) – μηχανών γραφείου, συσκευών ήχου – εικόνας και διαδραστικών πινάκων των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Π.Ν.Α.», Προϋπολογισμού 183.871,89 € (με Φ.Π.Α. 16%).
Έγκριση Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια επίπλων – εξοπλισμού ειδών φυσιοθεραπείας – εξοπλισμού εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης – οργάνων παιδικής χαράς –       παραϊατρικού εξοπλισμού και διαφόρων ετερόκλητων ειδών των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της     Π.Ν.Α.» Προϋπολογισμού 148.790,47 €  (με Φ.Π.Α. 16 %).
Έγκριση Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια ειδών εργαστηρίου των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Π.Ν.Α.»  Προϋπολογισμού  225.441,36 Ευρώ 
Έγκριση Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου «Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για παιδιά με κινητικά  προβλήματα και προβλήματα όρασης των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Νοτίου  Αιγαίου».
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου : «Επισκευή Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Άνδρου (2011)».
Αποδοχή χρηματοδότησης.
Έγκριση  2ου ΑΠΕ του έργου: " Βελτίωση Οδικού  Δικτύου  Δυτικού  Άξονα  Νήσου  Ρόδου (2010)''. 
Διεκδίκηση αποζημίωσης για φθορές στο Ε.Ο.Δ. Ρόδου – Λίνδου.
Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.
Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας
Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

πρώτο “θύμα” των περικοπών δρομολογίων το πλοίο Άρτεμις

Πρώτο “θύμα” των περικοπών δρομολογίων καθώς και των προβλημάτων που εντοπίζονται στην συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας - Ναυτιλίας και της Π.Ν.Α., είναι  το πλοίο Άρτεμις, το οποίο θα εκτελεί τα ενδοκυκλαδικά του δρομολόγια μέχρις το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Πουσσαίου στην οποία εκφράζει την δυσαρέσκειά του το γεγονός,

Η ακατανόητη και αδικαιολόγητη μειωμένη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή της ακτοπλοϊκής γραμμής που μέχρι σήμερα εκτελεί το Ε/Γ – Ο/ Γ “ΑΡΤΕΜΙΣ” .
Τα δρομολόγια του πλοίου θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και από την επόμενη ημέρα, ουδείς γνωρίζει πως θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  για τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης των άγονων γραμμών στις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην έχει συμπεριληφθεί σ' αυτήν  το 1/3 των επιδοτούμενων γραμμών και συγκεκριμένα αυτό που αφορά στα δρομολόγια που μέχρι σήμερα εκτελεί το Ε/Ο “ΑΡΤΕΜΙΣ” .
Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ενέκρινε τη διακήρυξη των άγονων γραμμών χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και να υπάρξει η δυνατότητα παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 205 του “Καλλικράτη”, η Περιφέρεια είναι αρμόδια για το σχεδιασμό την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της.

Η ενέργεια αυτή και οι συνέπειές της αποτελούν καίριο χτύπημα στη δυνατότητα μετακίνησης  των νησιωτών και στον τουρισμό των Κυκλάδων. Υποβαθμίζει το μεταφορικό έργο που προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε, έχοντας την υποχρέωση να συμβάλουμε σ' αυτόν το στόχο. Αυτά τα θέματα δεν μπορεί να δρομολογούνται ερήμην μας και εις βάρος των νησιωτών, τη στιγμή μάλιστα που το οικονομικό όφελος από τις θαλάσσιες μεταφορές για την εθνική μας οικονομία είναι αντισταθμιστικά πολλαπλάσιο. Η Περιφερειακή Αρχή υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των νησιωτών θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη συνέχιση της εκτέλεσης των δρομολογίων”.

ΑΔΑ – δραστηριότητες

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου επισκέφθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου τη Μήλο, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και συζήτησε θέματα που αφορούν στα σημαντικά έργα που υλοποιούνται και που προγραμματίζονται να γίνουν στο νησί.
Η Καλογήρου απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα: «Τοπική Ανάπτυξη- Θερμά Μεταλλικά Νερά», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.

«νέα εποχή για τα νησιά» για την 21η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού «νέα εποχή για τα νησιά», που υπογράφει ο κ. Κόκκινος,

Με έκδηλο το άγχος της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου να επιβάλει τις απόψεις της και να εγκρίνει βιαστικά και πιεστικά το σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου , το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του έτους 2013 και τον Απολογισμό του οικονομικού έτους 2011, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο (28/9/2012).
Η Περιφερειακή Αρχή απομονώθηκε και καταγγέλθηκε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Π.Ν.Α. και περιορίστηκε στο να αντικρούει με γενικόλογα επιχειρήματα την τεκμηριωμένη κριτική που της ασκήθηκε.
Συγκεκριμένα:
-Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε "από σπόντα" στη Σύρο ενώ με απόφαση του στις 1/9/2012  στη Λέρο προσδιόριζε τη Σαντορίνη ως τόπο συνεδρίασης.
-Τα θέματα της ημερήσιας Διάταξης δόθηκαν στα μέλη του Π.Σ. κυριολεκτικά λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε όλο της το μεγαλείο!!!
-Με μόνο της ψήφους της Περιφερειακής Αρχής εγκρίθηκε το Σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος που είναι γενικόλογο και ακοστολόγητο και το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του 2013 στο οποίο "αγνοούνται" τα έργα που υλοποιούν μέσω εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τα Υπουργεία.
-Ο προϋπολογισμός του β΄ τριμήνου του 2012 και ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2011 χαρακτηρίζονται από την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων και την απουσία στήριξης της επιχειρηματικότητας. Οι δράσεις του δεν είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές . Η αύξηση της ανεργίας και οι υφεσιακές τάσεις που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο αποδεικνύουν την οπισθοδρόμηση και την παρακμή  που βιώνουν οι νησιώτες μας.
Η Περιφερειακή Αρχή εμφανίζει τους αριθμούς να ευημερούν όμως οι πολίτες υποφέρουν.
Τέλος ο περιφερειακός μας συνδυασμός  "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ"  πρωτοστάτησε και στήριξε ψηφίσματα που αφορούσαν :
α) τη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στη Σύρο και στα υπόλοιπα νησιά  των Κυκλάδων και
 β) την παραμονή και λειτουργία στη Σύρο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«πολίτες κόντρα στον καιρό» για την 21η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού «πολίτες κόντρα στον καιρό»,

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 η παράταξη μας συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο  Νοτίου Αιγαίου που έγινε στη Σύρο με τους Περιφερειακούς Συμβούλους Παύλο Χρυσαφίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό. 
Πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι έθεσαν στο σώμα την πρόταση της παράταξης  για συζήτηση του ζητήματος της παραχώρησης λιμένων της Π.Ν.Α. στο ΤΑΙΠΕΔ και την Προσφυγή του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της 218/13-8-2012 (ΦΕΚ Β’ 2322/13-08-2012) Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων περί μεταφοράς στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του ν. 3986/2011, πρόταση η οποία και πάλι δεν έγινε αποδεκτή παρά μόνον από τους περιφερειακούς συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και του “Οικολογικού Ανέμου”. 
Δυστυχώς, η πλειοψηφία και η μείζονα μειοψηφία του Π.Σ. καταψήφισαν και αυτή τη φορά την πρόταση, ο μεν κ. Μαχαιρίδης επικαλούμενος ότι το θέμα αφορά τους Δήμους και ότι η περιφέρεια δεν έχει έννομο συμφέρον (!), ο δε κ. Κόκκινος, με την ανήκουστη πρόφαση ότι το ζήτημα αυτό το προωθούν και το αναπαράγουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Στο μείζον θέμα που αφορούσε την “Έγκριση του Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Έκθεσης Διαδικασιών Κατάρτισης του και Έγκριση Προγράμματος Δράσης έτους 2013”, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης τοποθετήθηκαν ως εξής:
Αφού και οι δύο έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στους υπαλλήλους και στα στελέχη της περιφέρειας που εργάστηκαν για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου, επεσήμαναν ότι  το αποτέλεσμα της εργασίας αποδεικνύει την ποιοτική επάρκεια των στελεχών και δικαιώνει την πρόταση της παράταξης για τη δημιουργία υπηρεσίας στην Περιφέρεια που να ασχολείται αποκλειστικά με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, χωρίς την ανάγκη ανάθεσης σε εξωτερικούς μελετητές και εμπειρογνώμονες.
Επί της ουσίας του σχεδίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Χρυσαφίδης, ανέφερε τα εξής:
-Επεσήμανε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν είναι στην ουσία Επιχειρησιακό Σχέδιο, αλλά ένα τεχνικό πρόγραμμα με μια καταγραφή των συνεχιζόμενων έργων από την προηγούμενη περίοδο, στο οποίο μάλιστα δεν καταγράφονται οι πόροι που διατέθηκαν για τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων, παρά μόνον των επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ (προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών). Πρόσθεσε δε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει λόγο στη σύνταξη του όποιου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και σε όλα τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, καθώς η κατεύθυνση των πόρων σε τομείς που η περιφέρεια θα κρίνει σκόπιμο πρέπει να είναι απαίτηση και στρατηγική επιλογή.
-Επέκρινε την περιφερειακή αρχή που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει κάνει -ως όφειλε- κανέναν απολογισμό των έργων που υλοποιήθηκαν (εννοώντας φυσικά την διάθεση πόρων προηγούμενων προγραμματικών περιόδων ΜΟΠ, Β΄, Γ΄ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) και υλοποιούνται ώστε να γνωρίζει ο λαός της περιφέρειας αν αυτά που έγιναν συνέβαλαν στην ανάπτυξη και σε ποιο βαθμό, να υπάρχει δηλαδή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των ποιοτικών στοιχείων των έργων, απαραίτητη προϋπόθεση για το σχεδιασμό για το μέλλον.

Παίρνοντας τον λόγο πάνω στο ίδιο θέμα, ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός επεσήμανε και εκείνος με τη σειρά του πως το επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο συνεχιζόμενα ή έργα για τα οποία είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι, θέτοντας προς το σώμα και την περιφερειακή αρχή το εξής ερώτημα: “Όμως πόσο εξασφαλισμένοι είναι οι πόροι αυτοί, όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει συρρικνωθεί και κινδυνεύει να εξαφανιστεί με τα νέα μνημονιακά μέτρα; Πόσο εξασφαλισμένοι είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, όταν φέτος η Περιφέρεια μας έχει εισπράξει μόλις 3,3 εκατομμύρια € από τα 17 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί;”. Κλείνοντας δε την τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής: “Τα μέτρα του μνημονίου στραγγαλίζουν τους ΟΤΑ  Α’ και Β’ Βαθμού. Η χρεωκοπία της χώρας έχει ήδη συντελεστεί και έχει ξεκινήσει από την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τους ΟΤΑ. Είμαστε υπέρ της εκπόνησης ενός πραγματικού αναπτυξιακού επιχειρησιακού σχεδιασμού. Όμως δεδομένου ότι αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο επιβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνω να τους στείλουμε ένα τεύχος όπου στο εξώφυλλο θα έχει τον τίτλο και μέσα θα περιλαμβάνει λευκές σελίδες, ως αντίδραση!”

Στο εξίσου σημαντικό θέμα που αφορούσε τις “Προτάσεις για τη διαμόρφωση κατευθύνσεων Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής περιόδου 2014-2020”, ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός στην τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής:
-Τα συμπεράσματα από την εισήγηση είναι: 1.Ενώ οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες δεν μπορούν να εξαλειφθούν, τα 5 μεγάλα νησιά οδηγούν την Π.Ν.Α. στον στόχο 3, με αποτέλεσμα ακόμη πιο συρρικνωμένους πόρους απ’ ότι είχαμε στο ΕΣΠΑ.
2.Στα στοιχεία για την κατάταξη αυτή δεν έχει ληφθεί υπ όψη η οικονομική κρίση των τελευταίων τριών ετών και η προφανής συρρίκνωση της οικονομίας των νησιών μας.
3.Όπως και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, έτσι και τώρα δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η νησιωτικότητα. Επομένως κατά την άποψή μας πρέπει να διεκδικήσουμε την τροποποίηση των στοιχείων υπολογισμού του κατά κεφαλήν εισοδήματος με βάση τα πραγματικά στοιχεία μετά από την συνεχόμενη υποβάθμιση του εισοδήματος μας. Επίσης πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξη μας στις εξόχως απομακρυσμένες Περιφέρειες, ανεξαρτήτως του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
-Πρέπει να αποτιμήσουμε τα πραγματικά οφέλη από τα έργα των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων και βάσει αυτών των συμπερασμάτων να σχεδιάσουμε το επόμενο. Για παράδειγμα: Στον τομέα της υγείας φτιάξαμε πολλά, όμως φτιάξαμε τσιμέντα και γι’ αυτό το λόγο τα νοσοκομεία μας, τα ιατρικά κέντρα είναι υποστελεχωμένα. Φτιάξαμε «Ψηφιακό Σχολείο», όμως δεν έχουμε καθηγητές! Στην προώθηση της απασχόλησης και της κινητικότητας των εργαζομένων, καταρτίστηκαν και βελτιώθηκαν οι δεξιότητες 30.000 ατόμων. Τι έγιναν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουμε στοιχεία για το αν πραγματικά βρήκαν δουλειά;  Το ίδιο και για την ενίσχυση των νέων επενδύσεων, 1.100 νέες επενδύσεις. Τι έχει γίνει με αυτές τις επιχειρήσεις; Πολλές από αυτές έκλεισαν μόλις παρήλθε ο υποχρεωτικός χρόνος λειτουργίας.
-Οι στόχοι και οι θεματικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι αυτοί του πλαισίου Ευρώπης 2020, ενός πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της Ευρώπης που οδήγησαν τη χώρα μας και την Ευρώπη σε αυτή την καταστροφή.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν και ότι ως Περιφέρεια πρέπει να διαπραγματευτούμε την αλλαγή τους. Θεωρούμε πως για την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων πρέπει να θέσουμε ως προαπαιτούμενο τις έννοιες αλληλεγγύη και δημοκρατικό προγραμματισμό. Στον τομέα των μεταφορών, είναι κηρυγμένη η θέση μας, όπως την έχουμε καταθέσει και στο πρόγραμμα μας και στη συζήτηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, για τη δημιουργία ενός ακτινωτού, δημόσιου, κοινωνικού συστήματος ακτοπλοΐας. Ακόμα, συμφωνούμε με την πρόταση για το σχεδιασμό ενός πολυταμειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ταυτόχρονα πρέπει να αποκλείσουμε τη δυνατότητα των Υπουργείων να διαχειρίζονται τμήματα του προγράμματος μας, όπως συμβαίνει σήμερα, είτε μέσω της διαχείρισης από άλλα Ε.Π., είτε μέσω της αποκλειστικής χρήσης θεματικών προτεραιοτήτων όπως ο Πολιτισμός.

Κατά την ψηφοφορία των δύο παραπάνω θεμάτων, η παράταξη ψήφισε αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
-Για την “υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και Υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και προαγωγή υγείας στο σχολικό περιβάλλον”, η παράταξή μας ψήφισε λευκό γιατί δεν υπήρχε το κείμενο του μνημονίου
-Για την “υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για αξιοποίηση βάσης δεδομένων του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης της Ελλάδος) και του Εθνικού Κτηματολογίου με τη σύμπραξη των αρμόδιων Υπουργείων”, η παράταξή μας ψήφισε αρνητικά, καθώς και πάλι το κείμενο του μνημονίου απουσίαζε, ενώ η εισήγηση για το τι ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο αυτό, δεν ήταν επαρκής.

αναφορά για τις ελλείψεις σε προσωπικό των Α.Τ. των Κυκλάδων

Αναφορά προς το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα Νίκος Συρμαλένιος με θέμα την «Υποστελέχωση Αστυνομικών Τμημάτων Κυκλάδων»

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με θέμα την «Ενίσχυση-επάνδρωση με Αστυνομικό Προσωπικό» στην οποία παρατίθενται τα ποσοστά  σε ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα αστυνομικά τμήματα των Κυκλάδων ενώ τονίζεται ότι «η οργανική δύναμη των εν λόγω υπηρεσιών υπολογίστηκε με γνώμονα κυρίως τον πληθυσμό και τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του 1980».

Σύμφωνα με το κείμενο της αναφοράς,

Η Ε.Α.Υ. Κυκλάδων σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής έχει την υποχρέωση να επανέλθει και να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των Κυκλάδων με Αστυνομικό προσωπικό, διότι με την προγενέστερη εισήγηση - παράκλησή μας για πραγματική ενίσχυση προφανώς δεν εισακουστήκαμε μιας και με τις έκτακτες μεταθέσεις «ενισχυθήκαμε» μόνο με έξι (6) Αστυνομικούς.
Επαληθεύεται έτσι για ακόμη μία φορά η άποψη «περί Κράτους των Αθηνών» και ουσιαστικά καταργούνται στην πράξη οι εξαγγελίες της παρούσας Κυβέρνησης και του ιδίου του Πρωθυπουργού προσωπικά, για στήριξη του τουρισμού που είναι η  βαριά βιομηχανία της Χώρας, καθότι ως γνωστό, οι Κυκλάδες είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της Χώρας και η ανεπαρκής αστυνόμευση σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή καθιστά το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό, συγκριτικά με άλλες Χώρες.
Υπενθυμίζουμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων έχει στη εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει εικοσιτέσσερα (24) κατοικημένα νησιά [εκ των οποίων σε τρία από αυτά δεν υπάρχει μόνιμη Αστυνομική παρουσία] στα οποία λειτουργούν έντεκα (11) Αστυνομικά Τμήματα, ένα (1) Τμήμα Ασφαλείας  και δεκατέσσερις (14) Αστυνομικοί Σταθμοί.
Από την μέχρι τώρα σταθερή πολιτική εγκατάλειψης, που με λύπη μας διαπιστώνουμε για μια ακόμη χρονιά, οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων παρουσιάζουν ελλείψεις στο αστυνομικό προσωπικό σε ποσοστό της τάξεως του 30% συνολικά και συγκεκριμένα για τα παρακάτω Αστυνομικά Τμήματα καταγράφονται τα παρακάτω ποσοστά σε ελλείψεις προσωπικού :

α)         Α.Τ. ΜΥΚΟΝΟΥ 24%    
β)         Α.Τ. ΠΑΡΟΥ   25%
γ)         Α.Τ. ΤΗΝΟΥ  48%
δ)         Α.Τ. ΙΟΥ         42%
ε)         Α.Τ. ΚΕΑΣ      50%
στ)       Α.Τ. ΜΗΛΟΥ 43%
ζ)         Α.Τ. ΑΝΔΡΟΥ 42%
η)         Α.Τ. ΘΗΡΑΣ   13%
θ)         Α.Τ. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 42%
ι)          Τ.Α. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 14%

Επισημαίνεται ότι η οργανική δύναμη των Υπηρεσιών, υπολογίστηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες με γνώμονα κυρίως τον πληθυσμό και τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας της περιοχής της δεκαετίας του 1980, η οποία όμως ουδεμία σχέση έχει με την σημερινή κατάσταση που παρατηρείται στην περιοχή μας, καθότι λόγω της αλματώδους οικονομικής ευμάρειας που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία, στην Χώρα, μεγάλος αριθμός ημεδαπών απέκτησαν σε νησιά των Κυκλάδων παραθεριστικές κατοικίες, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν ραγδαία και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της  διαμονής, της εστίασης και της ψυχαγωγίας – αναψυχής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπερβολικά  και ο όγκος της εργασίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών, λόγω και της αύξησης της  παραβατικότητας στους χώρους αυτούς.


στην Πολωνία ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Στις εργασίες της 40ης Γ.Σ. της CRPΜ που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Bialystok της Πολωνίας, στις 3-5 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Τα ζητήματα που μεταξύ άλλων θα τεθούν στη Γενική Συνέλευση είναι:
Προύπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020. Παρουσίαση της Πολιτικής Θέσης του CRMP στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 (Ομιλία από τον Janusz Lewandowski, Ευρωπαίος Επίτροπος για τα οικονομικά προγράμματα και τον προϋπολογισμό)
Πολιτική Συνοχή μετά το 2014, (Ομιλία από τον Johannes Hahn, Ευρωπαϊκός Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική -
Ομιλία από Danuta Hubner, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη)
Μακρό- περιφερειακές στρατηγικές
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, κα.

Την Παρασκευή, στις 5 Οκτωβρίου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα προεδρεύσει στη Συνεδρίαση με θέμα τη Θάλασσα και τις Θαλάσσιες πολιτικές της ΕΕ, όπου και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πρόταση της CRPM για τη «Διατήρηση της εστίασης στη Θάλασσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις πολιτικές της ΕΕ μετά το 2014».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, ο περιφερειάρχης θα παρουσιάσει και τις θέσεις της ΠΝΑ για τη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι Πρόεδρος της CRPΜ είναι ο Jean-Yves Le Drian, που είναι Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και Πρόεδρος της Περιφέρειας της Βρεττάνης.
Στη Γ.Σ. της Διάσκεψης για τις Παράκτιες και Νησιωτικές Περιφέρειες της ΕΕ (CRPΜ) πέραν των  μελών του οργάνου, που είναι οι παράκτιες και νησιωτικές περιφέρειες όλης της Ευρώπης και των υπερπόντιων περιφερειών της ΕΕ, θα συμμετέχουν υψηλοί αξιωματούχοι της Κομισιόν, όπως ο Επίτροπος Johanes Han, o Janusz Lewandowski, Ευρωπαίος Επίτροπος για τα οικονομικά προγράμματα και τον προϋπολογισμό, μέλη του ευρωκοινοβουλίου, υπουργοί κρατων-μελών και άλλοι.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη  με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Han και τον κ.  Hervé JOUANJEAN, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού, όπου και θα συζητήσει μαζί τους τη θέση της Επιτροπής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων απέναντι στα ακόλουθα επίμαχα θέματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο συνοχής: 

Τη μείωση του Προϋπολογισμού και τις επιπτώσεις στην πολιτική συνοχής
Επέκταση του ΕΤΠΑ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες
Ενίσχυση της εδαφικής διάστασης στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου της πολιτικής συνοχής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις μεθόδους κατανομής των διαρθρωτικών ταμείων, για παράδειγμα, για την αύξηση της κατανομής σε απομακρυσμένες περιφέρειες, νησιά ή ακόμα και ένα αστικό μπόνους, το οποίο δεν είναι δημοφιλές στο Συμβούλιο.
Τον κίνδυνο, ο προϋπολογισμός για την εδαφική συνεργασία να μειωθεί δραστικά και πάλι από τα κράτη μέλη.
Τη Σχέση μεταξύ του δημοσιονομικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης λόγω της κρίσης που βιώνουν οι χώρες του Νότου.