Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2013

τους επιτυχόντες εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βραβεύει η “Εστία” του Πύργου (1.9)

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 μμ., η ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ διοργανώνει εκδήλωση, στο εντευκτήριο του Συλλόγου, προκειμένου να βραβεύσει τους Πυργιανούς μαθητές αποφοίτους του Λυκείου και του ΕΠΑΛ, που είναι μέλη του Συλλόγου και μόνιμοι κάτοικοι Σαντορίνης,  και οι οποίοι πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με έπαινο και χρηματικό ποσό, στη μνήμη της Λίζας Πατηνιώτη-Μαρίνου.

Τα βραβεία θα απονείμουν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος και ο δημοσιογράφος και πρώην Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μαρίνος. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Καθηγητής Φιλολογίας κ. Γιάννης Γαλαίος.

Οι επιτυχόντες μαθητές είναι οι εξής:

Από το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Δημοπούλου Ευαγγελία του Ματθαίου – Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος)
Ευδαίμων Κωνσταντίνος του Ιωάννη – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης
Κάτσαρης Βασίλειος του Άγγελου – Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τ.Ε.Ι. Ανατ. Μακ/νίας Θράκης (Καβάλα)
Μπέσκου-Κόντου Θεανώ του Γεωργίου – Ιατρική Αθηνών
Φύτρος Άγγελος του Μάρκου – Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Φύτρος Σολομών του Νεκτάριου – Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης
Φύτρου Αικατερίνη του Αντωνίου – Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Από το ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
Βαμβακούση Σαβίνα-Ελευθερία του Αντωνίου – Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης
Νομικός Εμμανουήλ του Νεκτάριου – Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Πειραιά
Φουστέρη Νεκταρία του Γεωργίου – Οπτικής και Οπτομετρίας, Τ.Ε.Ι. Αθηνών
Φύτρος Αλέξιος του Δημητρίου – Σχολή Μηχανικών, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης  

«Μπράβο και σε αυτά τα παιδιά μας!» απο την εκπαιδευτικό κ. Ρούλα Φραγκάκου

Τώρα που καταλάγιασε λίγο η χαρά μας, άρχισαν να αναδύονται και άλλες εικόνες και άλλα ονόματα… Ήρθαν και κάποιες σκέψεις «δεύτερης γραμμής».

Πολλά μπράβο και φιλιά δόθηκαν στα παιδιά που πέτυχαν και μάλιστα σε σχολές που ήθελαν. Ήθελε και η οικογένεια. Σχολές υψηλής ζήτησης ή κοινωνικού κύρους.
Πόσο εύκολα ξεχνάμε, αλήθεια!

Ξεχάσαμε τις αδηφάγες μυλόπετρες του εξεταστικού συστήματος που σε μια και μόνη εξέταση και συχνά από μια «επιστημονική» ιδιοτροπία της εξεταστικής επιτροπής, συνθλίβουν την αθωότητα της νιότης των παιδιών μας και τα άλλοθι του συστήματος.

Αφήσαμε στην άκρη τις ανεπάρκειες του σχολείου, τα κακά βιβλία, τα απαράδεκτο αναλυτικό πρόγραμμα.
Παραμερίσαμε τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος, το βάσανο της παπαγαλίας, τα απανωτά μαθήματα, την αίσθηση της ματαιότητας, το άγχος.
Ξεχάσαμε ακόμα και τα απίστευτα έξοδα της οικογένειας – «χαλάλι στα παιδιά μας!» είπαμε - και υποκύψαμε στην αυταπάτη της δωρεάν παιδείας.
Τώρα που συνήλθαμε από τη δικαιολογημένη - και δυσεύρετη στην εποχή μας – ευφορία , μια άλλη διάσταση ορθώνεται μπροστά μας.

Και τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν;
Κάποιοι δεν τόλμησαν καν να μπουν στη διαδικασία γιατί το σχολείο τους είχε πείσει ότι η αποτυχία τους είναι δεδομένη. Οι εξετάσεις και η προσπέλαση ενός ΑΕΙ είναι για πολύ καλούς και «… εσείς δεν αξίζετε και τίποτα!». Προσποιήθηκαν λοιπόν τους αδιάφορους και δεν μπήκαν στον κόπο.
Κάποιοι δεν θέλησαν να εκχωρήσουν την ατομική και οικογενειακή τους ηρεμία στη φθοροποιό διαδικασία της προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Κάποιοι, όμως, έδωσαν τη μάχη τους. Μακροχρόνια και επίπονη μάχη. Το όνειρο είχε εγκατασταθεί στην ψυχούλα τους και είχε αρχίσει να ανθίζει. Το πάλευαν με αξιοπρέπεια και πείσμα. Προσπαθούσαν κάθε μέρα να μεγαλώνουν τις πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Και κάποια ημέρα των εξετάσεων… ήρθε το χαστούκι!. Κι ακολούθησαν κι άλλα! Μαθηματικά, Φυσική, Στατιστική, Αρχαία!... Από πού να φυλαχτείς!
Κόμπος στο λαιμό. Δάκρυα στα μάτια. Κρύος ιδρώτας. Αίσθηση αδικίας.
Κι αμέσως μετά - θρίαμβος της νιότης - πείσμα ότι δεν θα παραδοθούν. Θα πατήσουν άλλα κάστρα! Θα νικήσουν στην επόμενη μάχη!
Μπράβο και σε αυτά τα παιδιά!

Ριανούλα, σ΄ αγαπάμε και να είσαι καλά!
Κι εσύ, Νεφέλη! Κι εσείς, Κική και Άννα Μαρία!
Και Παναγιώτα και Μαρία και Κίμωνα!
Και Εμιριόνα και Λέντι!
Μπράβο και σε σένα, Γιώργο Κ. και να πάνε όλα καλά!

Σαντορίνη, 31 Αυγούστου 2013
Ρούλα Φραγκάκου,

Φιλόλογος

συνεχίζεται η προετοιμασία της νεοφώτιστης στην Α2 κατηγορίας γυναικών του Α.Ο Θήρας.

Με οδηγό την πολύ έμπειρη προπονήτρια του Ελένης Μεμετζή, η γυναικεία ομάδα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την προετοιμασίας  της.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδος οι παίκτριες του Α.Ο. Θήρας συνεχίζουν την προετοιμασία τους με το πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει, στίβο στο Δ.Γ Καμαρίου, ενδυνάμωση με βάρη σε γυμναστήριο και δίωρες καθημερινές προπονήσεις εντός του παρκέ  στο κλειστό Γυμναστηρίου του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. σε εντατικούς ρυθμούς.



Το πρόγραμμα των φιλικών αγώνων που θα δώσει η ομάδα του Α.Ο Θήρας στο πλαίσιο της προετοιμασία της εντός Σαντορίνης και εκτός νησιού θα ανακοινωθεί αρχές Σεπτεμβρίου μόλις οριστικοποιηθούν η ημερομηνίες.

Τα διαρκείας εισιτήρια του Α.Ο. Θήρας για την ενίσχυση της ομάδος στην  Α2 Εθνική κατηγορία είναι προς πώληση στην τιμή των 50 Ευρώ το άτομο.

Πληροφορίες πώλησης εισιτηρίων κ. Σπυριδάκης Γεώργιος στο τηλ. 6944723091

στο Καρπενήσι το τμήμα TaeKwonDo του Πανιωνίου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Καρπενήσι επέλεξε για δεύτερη φορά ο Πανιώνιος Γυμναστικός σύλλογος Σαντορίνης για τις πρώτες προπονήσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η αποστολή της ομάδας μας που αποτελείται από 14 αθλητές, την προπονήτρια μας και έναν συνοδό βρίσκεται από τις 24 Αυγούστου στις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του Καρπενησίου και θα ολοκληρώσουν εκεί την πρώτη φάση της προετοιμασίας τους στις 31 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα των προπονήσεων περιλαμβάνει διπλές καθημερινές προπονήσεις στο απαιτητικό λόγο υψομέτρου κλίμα της περιοχής με τρέξιμο στο βουνό και αγωνιστικό ασκησιολόγιο υπό την προπονήτρια μας κ. Τσουκνίδου και την επίβλεψη του ομοσπονδιακού προπονητή κ. Ζηνέλη Θωδορή. Η παράλληλη παρουσία των αθλητικών σωματείων Αίαντα Αγ. Δημητρίου, Γαία, Νεύτων και Αίαντα Ασυρμάτου με τους προπονητές τους κυρίους Ζηνέλη Θοδωρή, Σκεπατάρη Τζένη, Σκλαβούνη και Ζηνέλη Κώστα δίνει καθαρά αγωνιστικό ρυθμό στους περίπου 70 αθλητές που ανάμεσα τους βρίσκονται Πανευρωπαϊκοί και Πανελλήνιοι πρωταθλητές και μέλη της Εθνικής αποστολής TaeKwonDo.

Πέρα από το απαιτητικό πρόγραμμα των προπονήσεων, για τους αθλητές μας έχουν προγραμματιστεί στιγμές χαλάρωσης συνδυασμένες με την πολιτιστική εξερεύνηση της περιοχής. Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο φαράγγι “Πάντα βρέχει” αλλά και την Ιερά μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας. Σε αυτή την δεύτερη επίσκεψή μας στο Καρπενήσι οι αθλητές μας συναντούν φίλους από πέρυσι αλλά και δημιουργούν νέους που σίγουρα θα τύχει να διασταυρωθούν και αγωνιστικά σε κάποιον από τους πολλούς επίσημους αγώνες που θα συμμετάσχουν οι αθλητές μας την νέα χρονιά.

Το ΔΣ του συλλόγου συγχαίρει τους αθλητές και την προπονήτρια του τμήματός μας κα. Τσουκνίδου για το ήθος και τη συνολικά καλή παρουσία τους εκτός Σαντορίνης. Η συμπεριφορά τους αποτελεί πρεσβευτή για τον σύλλογο και το νησί μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των αθλητών μας για την συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη τους καθώς και την Blue Star Ferries και το Dakoutros Travel για την βοήθειά τους στο ταξίδι μας.
Οι εγγραφές στα τμήματα προετοιμασίας TaeKwonDo συνεχίζονται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πληροφορίες στο email: pgssanto@gmail.com
Βρείτε μας στο facebook ως  Panionios Santorinis


συνεργασία προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού 2013 του ΟΑΕΔ με την BLUE STAR FERRIES

Τη σημαντική πρωτοβουλία που στηρίζει το «Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2013» του ΟΑΕΔ παρουσίασαν στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση και τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρο Αμπατζόγλου, ο διευθύνων σύμβουλος των πλοιοκτητριών εταιριών SUPERFAST FERRIES & BLUE STAR FERRIES κ. Σπύρος Πασχάλης και ο εμπορικός διευθυντής κ. Διονύσης Θεοδωράτος.

Συγκεκριμένα η εταιρία προσφέρει μείωση κατά 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήριά της σε όσους δικαιούχους του «Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού» την επιλέξουν για την μετακίνηση τους (συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων).

Η πρωτοβουλία της εταιρίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», στο δίκτυο της οποίας είναι μέλος η Attica Group, μητρική εταιρία των εν λόγω πλοιοκτητριών εταιριών.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα στελέχη του ομίλου ATTICA GROUP, μητρική της ναυτιλιακής εταιρείας «Blue Star Ferries», οι οποίοι μας ενημέρωσαν για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία τους.

Μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχει αναπτύξει η επιχείρηση, μια πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς για τη στήριξη των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών της νησιωτικής Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, η «Blue Star Ferries» προσφέρει έκπτωση 30% σε όλους τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για μετακινήσεις που θα κάνουν στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο ειδικά για εφέτος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα στελέχη του ομίλου ATTICA GROUP για αυτή την πρωτοβουλία και εύχομαι να αποτελέσει παράδειγμα για πολλές άλλες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Γιατί, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους εργαζόμενους, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη η έμπρακτη επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας από τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου για την ανακούφιση των εργαζομένων και των ανέργων».

Επίσης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Αμπατζόγλου δήλωσε τα εξής:

«Φέτος ξεκίνησε πάλι με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. 110.000 δικαιούχοι και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Η τελευταία ημέρα αιτήσεων είναι η 10η Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της εταιρείας Bluestar γιατί αυτό πραγματικά βοηθάει τους ανθρώπους να φτάσουν στα νησιά σε όλο το Αιγαίο έτσι ώστε να απολαύσουν όλοι αυ¬τές τις διακοπές. Να επαναλάβω ότι 10 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα ολοκληρώνεται».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος των SUPERFAST FERRIES & BLUE STAR FERRIES κ. Πασχάλης δήλωσε:


«Ευχαριστούμε τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Αμπατζόγλου που μας δέχτηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού που έβγαλε το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ. Η εταιρεία θα προσφέρει έκπτωση 30% στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων σε όσους ταξιδέψουν με δελτίο κοινωνικού τουρισμού στα νησιά. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε να βοηθήσουμε την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας για να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση και να ξεπεράσει την κρίση».

παρέμβαση του Δήμου Θήρας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ

Ο Δήμος και οι επαγγελματικοί φορείς της Θήρας, μετά την προφανή ζημιά που υπέστη ο τόπος συνέπεια των πρόσφατων διακοπών ηλεκτροδότησης συνέχισαν να πραγματοποιούν συναντήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασίας με τρόπο αξιόπιστο, που να συνυπολογίζει την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των επόμενων χρόνων και να αντιμετωπίζει με επαρκείς εφεδρικές μονάδες παραγωγής ρεύματος ένα αντίστοιχο ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος  και ο εκπρόσωπος των επαγγελματικών φορέων κ. Νίκος Νομικός  συμμετείχαν χθες 29 Αυγούστου  στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ προκειμένου να ζητήσουν την αποκατάσταση της συνολικής φθοράς που υπέστη η εικόνα της Σαντορίνης. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο εκπρόσωπος των επαγγελματικών φορέων τόνισαν ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και της πολιτείας.  


Από το Δήμο Θήρας

υγιαίνετε! με Αηδάνι Σαντορίνης – μια .. νόστιμη αναφορά για το κρασί της Σαντορίνης

Στην σελίδα  www.bostanistas.gr δημοσιεύτηκε στις 29.8 κείμενο του Νίκου Ορφανού με θέμα το Αηδάνι της Σαντορίνης.


(… ) Σαντορίνη, τέλος Ιουλίου, ένα δροσερό βράδυ μιας ζεστής ημέρας, στο αποκάμωμα μιας ωραίας εκδήλωσης, νά 'μαστε σε παραλιακό ρεστωράν στην Περίσσα να δοκιμάζουμε έναν οίνο εκλεκτό. Το όνομα αυτού: Αηδάνι - και του οινοποιού: Αργυρός.

Την επομένη αναχωρούμε, μα θέλω μια χούφτα Σαντορινιάς γνησιότητας. Μπαίνω στο δίκτυο, βρίσκω το τηλέφωνο, απαντάει μια ευγενική φωνή και μπαίνω στ’ αμάξι. Κάνω τον κύκλο, τραβάω προς Καμάρι, δεξιά στο κτήριο της ζυθοποιίας Donkey και έφτασα στην Επισκοπή γωνιά, στην κάναβα του κτήματος Αργυρού.

Μας υποδέχεται ο μπλέντερ και μέγας γνώστης Στάθης Γεώργας. Καθόμαστε στη δροσιά του υπόσκαφου θολωτού οινοποιείου και ξεκινάμε.

Τι είναι το Αηδάνι;

«Μια ντόπια Σαντορινιά ποικιλία. Η Σαντορίνη βγάζει λευκά κρασιά, κυρίως Ασσύρτικο (φημισμένο και πασίγνωστο) και Αηδάνι (που το αγνοούσα). Πιστεύουμε σε αυτές τις ποικιλίες. Είναι δοκιμασμένες και με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Έχω γυρίσει σχεδόν όλα τα οινοποιεία του κόσμου· από Καλιφόρνια και Χιλή μέχρι Γαλλία και Ιταλία. Όσο και να προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να φτάσουμε στα επίπεδα των δικών τους ποικιλιών.»

Συμφωνώ με τον Στάθη. Έχω δοκιμάσει πολύ καλά σαρντονέ, αλλά παραμένω δύσπιστος στα ελληνικά syrah που διαδίδονται από τη Νάουσα μέχρι την Κρήτη. Οι ντόπιες μας ποικιλίες μπορούν να γίνουν ασυναγώνιστες. Και κανείς δεν μπορεί να τις βγάλει καλύτερα από εμάς. Τι λέτε, κύριε Στέφανε;

«Επαυξάνω. Τα δικά μας κρασιά είναι πολυβραβευμένα όχι άδικα. Το ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τις γηγενείς ποικιλίες είναι ιδιαίτερα αυξημένο.» Αρκεί η δουλειά μας να γίνεται συστηματικά και με γνώση, προσθέτω εγώ, το καλό κρασί δεν βγαίνει τυχαία.

Κοιτάζω τα αμπέλια του κτήματος που αναπαύονται στο μαλακό, γεμάτο ελαφρόπετρες, έδαφος. Η Σαντορίνη έχει το ηφαιστειακό της υπόστρωμα που κάνει τα κρασιά της μοναδικά. Το γηγενές αηδάνι είναι ένα από τα συστατικά του φημισμένου Βινσάντο, το οποίο αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας γουλιάς. Αγόρασα ένα δώδεκα ετών για τη μετάληψη της τελετής του γάμου μου και, αν και πνίγηκα από τις αναθυμιάσεις που απελευθερώθηκαν στο κολονάτο ποτήρι την ώρα που μου το έδωσε ο ιερέας, κατόπιν η ευωχία που με πλημμύρισε έκανε την τελετή ακόμη ωραιότερη.

Ξαναρωτάω τον ευγενέστατο Στέφανο: Το μαυροτράγανο;

«Πιστεύω πως έχει δρόμο ακόμη. Θέλει και άλλη εξέλιξη. Βγάζουμε και εμείς αλλά ακόμη δεν είμαστε στα επίπεδα που έχουν φτάσει το ασσύρτικο και το αηδάνι. Τα μεγάλα μας ατού παραμένουν τα λευκά κρασιά.»

Vinsanto

Αγοράζω δύο μπουκάλια αηδάνι και ένα ασσύρτικο. Παίρνω και το βινσάντο για τον γάμο. Συνιστώ το αηδάνι συνοδεία παρμεζάνας ή γλυκιάς κρητικής γραβιέρας με σταφύλια, αλλά και με ψαρικό ταιριάζει τέλεια, και ως απεριτίφ σκέτο, δροσερό και καλοκαιρινό.

Βγαίνω στο πυρωμένο απομεσήμερο. Μια τελευταία ερώτηση, Στέφανε, πάντα την είχα αυτήν την απορία, γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι νερώνανε το κρασί τους; «Μα γιατί το κρασί στην αρχαία μας χώρα ήταν πάρα πολύ δυνατό, σχεδόν αδύνατον να το πιεις χωρίς να μεθύσεις ακαριαία, οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση ελάμβανε πρόωρο τέλος. Τα σύγχρονα οινοποιήματα είναι πολύ χαμηλότερων βαθμών και επομένως το νέρωμά τους διαλύει την επίγευση και καταστρέφει την απόλαυσή τους». Πόσο μάλλον αν προσθέτεις και ανθρακούχα, όπως κάνουν μερικοί.

Με τα θειώδη τι γίνεται;

«Το θειώδες είναι ένα συστατικό που προσθέτουμε στην εμφιάλωση για να αποτρέψουμε την πιθανότητα να ξινίσει. Λίγο αφήνουμε το κρασί να αναπνεύσει πριν το σερβίρουμε και το θειώδες εξατμίζεται πλήρως. Όχι ότι είναι και βλαβερό βέβαια, απλώς οφείλουμε να το επισημαίνουμε στην ετικέτα.»

Γι’ αυτό σου βάζουνε χωριάτικα κρασιά και σου λένε είναι αγνά, αφού είναι για άμεση κατανάλωση, διαφορετικά πώς θα διατηρούνταν στο μπουκάλι. Όσο απολαμβάνω μαθαίνω, «ιν βίνο βέριτας» που έλεγαν και οι Λατίνοι, «ο οίνος λέει αλήθειες» και αν είναι και αηδάνι κάνεις και ωραία κουβέντα και αισθάνεσαι και λίγο Σωκράτης βρε παιδί μου.

Υγιαίνετε!

Κτήμα Αργυρός. Επισκοπή Γωνιά, Σαντορίνη. Τηλ: 22 860 - 31 489.


«Πως συνάδει η "γαλάζια ανάπτυξη" και η προστασία των θαλασσών με τα βυθισμένα ναυάγια στα πιο ακατάλληλα σημεία της χώρας μας;» - ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ενώ το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να διαβρώνεται μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, στη Ρόδο διοργανώθηκε άλλη μία ημερίδα με θέμα την «Μπλέ Ανάπτυξη στον Ελληνικό Θαλάσσιο χώρο». Κεντρική εισηγήτρια της ημερίδας ήταν η κυρία Δαμανάκη Μαρία – Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι στη Σαντορίνη στο διήμερο συνέδριο «Thalatta 2012», με κεντρική ομιλήτρια πάλι την κυρία Δαμανάκη και αντίστοιχη θεματολογία.
Παρόλο που τότε παρουσιάστηκε αναλυτικά και το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond από τη Συντονιστική Επιτροπή του νησιού, από πέρυσι μέχρι φέτος καμία προσπάθεια δεν έγινε από πλευράς πολιτείας προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. Ομοίως και τώρα στη Ρόδο ουδείς από τους κυβερνώντες τόλμησε να συζητήσει το θέμα και να αναφέρει τι οφείλει να κάνει στο μέλλον το δημόσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.
Στη γειτονική Ιταλία οι αρμόδιες αρχές μέσα σε 20 μήνες κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση, του πέντε φορές μεγαλύτερου ναυαγίου Costa Concordia και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η επιχείρηση ανέλκυσής του.

Εδώ στην Ελλάδα, πέρασαν έξι χρόνια και πέντε μήνες από την εκ προθέσεως βύθιση του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης και ακόμη ουδείς συζητάει για την ανέλκυσή του. Μέσα στην καρδιά ενός από τους βασικότερους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς, η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με την ανοχή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των Λιμενικών Αρχών, βύθισε με πρόθεση ένα κρουαζιερόπλοιο με εκατοντάδες τόνους μαζούτ, με δεκάδες τόνους χημικών και τοξικών ουσιών, με χιλιάδες τόνους μονωτικών και μεταλλικών υλικών και εκατοντάδες λίτρα δηλητηριωδών υγρών. Αυτή η τοξική βόμβα συνεχίζει να σαπίζει και να διαβρώνεται μέσα στη θάλασσά μας, κρεμασμένη σε μία απότομη πλαγιά της μοναδικής Καλντέρας μας, περιμένοντας να καταποντιστεί σε μεγαλύτερα βάθη και να προκαλέσει άλλο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο περιβάλλον μας, στην υγεία μας, στο μέλλον μας!

Φαίνεται πως σύμφωνα με τους κυβερνώντες, η περιβαλλοντική προστασία και η θαλάσσια ανάπτυξη, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αλλάζει χρώματα κάθε τόσο, πότε πράσινη και πότε μπλε αναλόγως με την απόχρωση που ταιριάζει στην κάθε εποχή.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, ύστερα από μία ανακριτική διαδικασία 5 ετών και μία δικαστική διαδικασία που διήρκεσε 4 μήνες στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, απεφάνθη ότι το ναυάγιο και η ρύπανση προκλήθηκαν εκ προθέσεως και όχι από αμέλεια όπως έλεγε το αρχικό βούλευμα της Εισαγγελέως Νάξου, ενώ από τους 13 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι οι 9 με συνολική ποινή φυλάκισης 38 ετών. Συγκεκριμένα στον πλοίαρχο επιβλήθηκαν 12 χρόνια και 2 μήνες καθώς και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, στον αρχιπλοίαρχο 8 χρόνια, στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη ξηρά σύμφωνα με τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης DPA (Designated Personnel Ashore) 8 χρόνια, στον αρχιμηχανικό 28 μήνες, στον αξιωματικό ναυτιλίας 2 χρόνια και 10 μήνες, στον αξιωματικό ασφαλείας 6 μήνες και 600 ευρώ χρηματική ποινή, στον επιθεωρητή του νηογνώμονα 15 μήνες και στους νόμιμους εκπρόσωπους της εταιρείας 2 χρόνια. Βέβαια η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει υποβάλει έφεση ελπίζοντας να αθωωθεί στο ανώτερο δικαστήριο, αλλά μέχρι τότε το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να ρυπαίνει, να απειλεί την υγεία μας και τη θάλασσά μας και να δυσφημίζει το όμορφο νησί μας.

 Εδώ και έξι χρόνια η Ελληνική Πολιτεία αδρανεί απέναντι στο πρόβλημα. Εκείνοι που θα έπρεπε σύμφωνα με τα καθήκοντά τους από τους νόμους και το Ελληνικό Σύνταγμα, να δείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να ανελκύσουν το ναυάγιο, υποχρεώνοντας την πλοιοκτήτρια και τους ασφαλιστές της να πληρώσουν για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση, αδιαφορούν, δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις, κρύβονται πίσω από την «οικονομική κρίση» και μας εμπαίζουν προσπαθώντας να μας αποφύγουν. Από την άλλη μεριά, τολμούν να μιλούν σε συνέδρια και ημερίδες για πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις και να παρουσιάζουν μεγαλόπνοα σχέδια για την περιβαλλοντική άνθηση του τόπου μας και την ανάπτυξη των θαλασσών μας. Αποτελεί υποκρισία να διακηρύττουμε τη γαλάζια ανάπτυξη όταν κλείνουμε τα μάτια, αδιαφορούμε και εθελοτυφλούμε απέναντι στα σημερινά σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Μέσα σε έξι χρόνια αλλάξαμε έξι υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, και περίπου ισάριθμους υπουργούς Περιβάλλοντος. Από όλους πήραμε υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν. Παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του προβλήματος που δημιουργεί το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, κανένας δεν κατάφερε να κάνει σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση της τελικής επίλυσής του. Να σημειώσουμε εδώ ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η επιτροπή μας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη στο Δήμο Θήρας, μετά από την σύντομη ενημέρωσή του, μας απάντησε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Υπουργείου του, δεν του επιτρέπουν να κάνει κάτι περισσότερο για το θέμα εκτός από το να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ανεξάρτητων μετρήσεων για τη διερεύνηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης όμως συνεχίζουν να απαιτούν το αυτονόητο και το δίκαιο. Σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης η βύθιση του Sea Diamond και η ρύπανση που δημιουργήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει, προκλήθηκε εκ προθέσεως, και αυτό δυναμώνει και άλλο τη φωνή μας και την απαίτησή μας για την άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου από τη θάλασσά μας. Όσοι πολιτικοί θέλουν να μιλούν για γαλάζια ανάπτυξη και ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, να μας το αποδείξουν με έργα, λύνοντας τα σοβαρά θέματα που υφίστανται σήμερα και όχι να τρέφουν φρούδες ελπίδες για το μέλλον ανακοινώνοντας μεγαλόπνοα σχέδια για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

Περιπτώσεις όπως αυτές του ναυαγίου του Sea Diamond ντροπιάζουν τη χώρα μας και τη ναυτιλία μας στα μάτια όλου του κόσμου, βλάπτουν πολύ σοβαρά την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και απειλούν απευθείας την υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα. Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τότε, έξι χρόνια εμπαιγμών, κενών υποσχέσεων και πολιτικής αδράνειας. Ωστόσο εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θάλασσά μας και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάστασή του. Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε! Το οφείλουμε στους προγόνους μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας!

Με εκτίμηση
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

παράταξη “Σαντορίνη Θηρασία Ενότητα Αλλαγή” για τις επιτυχίες των μαθητών της Σαντορίνης

Η Δημοτική Παράταξη Σαντορίνη Θηρασία Ενότητα Αλλαγή με επικεφαλής τον Αντώνη Σιγάλα με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των ονομάτων των επιτυχόντων μαθητών και μαθητριών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θέλει να συγχαρεί θερμά όσους και όσες κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στους εκπαιδευτικούς του νησιού, οι οποίοι παρά τα προβλήματα και την επίθεση που δέχεται ο κλάδος τους, στάθηκαν στο ύψος τους και πάσχισαν για να πετύχουν τον στόχο τους μεταλαμπαδεύοντας στους μαθητές τους την γνώση που χρειάζονταν για να διαβούν τις πόρτες των πανεπιστημίων. Όμως και σε όσους δεν τα κατάφεραν οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει και η δεύτερη προσπάθεια. Ας μην απογοητεύονται.

Ως Δημοτική παράταξη οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους πολίτες του νησιού πως η ανάγκη για την αναβάθμιση των σχολικών μας συγκροτημάτων και η όσο το δυνατόν καλύτερη βοήθεια στην νεολαία του νησιού μας ,αποτελεί για μας θέμα τιμής το οποίο έχουμε κατατάξει στην κορυφή των ζητημάτων που μας απασχολούν.
Συγχαρητήρια σε όλους.

παράταξη “Σαντορίνη Θηρασία Ενότητα Αλλαγή” για την οικονομική διαχείρηση στον Δήμο Θήρας

Καγχάζουν υπερήφανοι οι της δημοτικής αρχής για το γεγονός ότι έχουν στα ταμεία τους αδιάθετα 5.500.000 ευρώ, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι χρήματα του Ιδρύματος Λ&Ε Νομικού.

Υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι ενώ άλλοι Δήμοι δεν τα βγάζουν πέρα, εκείνοι ζεσταίνουν τα 5,500.000 3 χρόνια στην τράπεζα χωρίς να υπολογίζουν ούτε το ρίσκο που παίρνουν, αλλά ούτε το γεγονός ότι ο αείμνηστος Νομικός  θέλει, σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος , τα
χρήματα να διαθέτονται προς όφελος των πολιτών και όχι να μένουν αδιάθετα στις τράπεζες για να τα διαχειρίζονται αυτές και να κερδοσκοπούν  σε βάρος των πολιτών σαν νόμιμοι  τοκογλύφοι.

- Γνωρίζει αλήθεια ο Δήμαρχος και η συνοδεία του, πόσοι άνεργοι νέοι μας θα εργάζονταν εδώ και 3 χρόνια, αν τα χρήματα αυτά με νόμιμο και διαφανή τρόπο μετατρέπονταν σε έργα στο νησί;
- Γνωρίζει ο Δήμαρχος και η συνοδεία του, ότι υπάρχουν οικογένειες που στενάζουν κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της ανεργίας, της οικονομικής κρίσης και των συνεχώς μειουμένων ημερομισθίων;;;
- Έχουν αντίληψη εκεί στο Δήμο για το τι συμβαίνει στην μέση  Θηραϊκή οικογένεια;
- Πόσοι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους, τις υποχρεώσεις τους;
- Πόσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους εξ αιτίας των φόρων στα ακίνητα;
- Πόσο δύσκολο είναι τελικά να αντιληφθούν ότι στο νησί δεν ζουν μόνο εύποροι και βολεμένοι;
- Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν ότι ο Δήμος δεν  πρέπει να ζεσταίνει και να μετρά τα χρήματά του σαν σύγχρονος μαυραγορίτης, αλλά να προσπαθεί βρει τρόπο ώστε με την κοινωνική του πολιτική  και πάντα με διάφανο και νόμιμο τρόπο, να στηρίζει τον άνεργο, τον φτωχό, τον ανήμπορο Δημότη;

Εϊναι αδύνατον πλέον να παρακολουθήσουμε την πολιτική σκέψη του κ. Ζώρζου και των συνεργατών του.
Είναι αδύνατον για μας να καταλάβουμε πως γίνεται να φορτώνεις με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ιδιώτες και να αφήνεις στην ανεργία 200 πολίτες.
Είναι αδύνατον για μας να αντιληφθούμε πως γίνεται να βλέπει η δημοτική αρχή εκατοντάδες συμπολίτες μας να αδικούνται από την εφορία, να πληρώνουν δεκαπλάσιους φόρους  για τα ακίνητά τους  και να μην κάνει ούτε μια διαμαρτυρία.
Δεν ξέρουμε πλέον τι να υποθέσουμε αλλά και ούτε που να αποδώσουμε αυτή την πολιτική στάση της Δημοτικής Αρχής.
Την αποδίδουμε στην ανικανότητά της  και όχι σε άλλους λόγους, διότι δεν επιθυμούμε να οξύνουμε το προεκλογικό κλίμα. 

« Ο νοών νοείτω» .

Π. Ρήγας – ενημέρωση σχετικά με τη κοινοβουλευτική δραστηριότητα

Την ομιλία του Παναγιώτη Ρήγα στην Βουλή κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις».28/08/2013 , μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.prigas.gr/


Την ομιλία του Παναγιώτη Ρήγα στην Βουλή κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων».29/08/2013 , μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ : http://www.prigas.gr/?p=main

Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

το φίλμ “Η βάρδια του Πελεκάνου” κυκλοφορεί πλέον και σε DVD

Το βραβευμένο σε διεθνή φεστιβάλ φίλμ “Η βάρδια του Πελεκάνου” της Λίας Μπίζνερ με θέμα την διατήρηση της παράδοσης της αμπελουργίας στην Σαντορίνη, κυκλοφορεί πλέον σε DVD για όσους έλληνες αλλά και αγγλόφωνους κυρίως επισκέπτες και λάτρεις του νησιού και των παραδόσεών του, επιθυμούν να το έχουν στην συλλογή τους.

Η διάθεση του DVD γίνεται μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από την σελίδα του “Οινοποιείου Κουτσογιαννόπουλος” στην διεύθυνση : http://www.santoriniwineshop.com/en/dvd/93-pelicans-watch.html

Το φίλμ αναφέρεται σε μια μικρή κοινότητα στην Σαντορίνη που … (σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας)  έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας.

Το θέμα είναι πώς ορίζεται αυτή η παράδοση, πώς μετριέται η αγάπη, και ποια είναι η σχέση του θεού με όλα αυτά. Όλες οι αντιφατικές ιδέες καλλιεργούνται μαζί με τα αμπέλια και καταλήγουν τσαμπιά στα τοπικά οινοποιεία. Παρ’όλα τα εμπόδια, η κοινότητα καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά μέσω μιας κοινής πραγματικότητας: αυτήν της οινοποιίας και της οινοποσίας.

Σενάριο-Σκηνοθεσία Λεία Μπίνζερ
Ηθοποιοί Νίκος Πελεκάνος, Χρήστος Δαλμηράς, Πάρις Σιγάλας
Στίχοι Λένα Κιτσοπόυλου
Λάουτο, μαντολίνο Μιχάλης Μαρκόπουλος
Μουσική Λάουρα Γκίνη
Φωνή Ειρήνη Τσιρακίδου, Παναγιώτης Καπερνέκα
Πιάνο, τάμπλα, κρουστά, συνθετητές Λάουρα Γκίνη
Εκτέλεση παραγωγής Πάσκουα Βοργιά
Επεξεργασία εικόνας Νίκος Παπαδόπουλος
Επεξεργασία, μίξη ήχου Γιάννης Κασσώτης
Γραφικά, διαδικτυακές εφαρμογές Γιάννης Παπαδόπουλος
ΠαραγωγήstudioCrocus, Νίκος Μάνεσης


«Η βάρδια του Πελεκάνου» βραβεύτηκε πρόσφατα με το πρώτο βραβείο στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Οίνου και Αμπέλου στο Καρκασόν της Γαλλίας.

Η Σαντορίνη των αμπέλων και του οίνου, έναν άγνωστο στους περισσότερους από εμάς τόπο, που επιβιώνει στη σκιά του τουριστικού νησιού, είναι το αντικείμενο του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η βάρδια του Πελεκάνου». Στο ντοκιμαντέρ ο θεατής δεν θα δει την Καλντέρα ούτε άλλη από τις χαρακτηριστικές τοποθεσίες του δημοφιλούς νησιού, θα ακούσει όμως ντοπιολαλιές, θα δει τον ζευγά να οργώνει με το μουλάρι του και τον βαρελά να προετοιμάζεται για τη νέα σοδειά κρασιού. Ο φακός της Ελληνοδανέζας σκηνοθέτιδος Λίας Μπίνζερ ακολούθησε για πάνω από δύο χρόνια δύο Σαντορινιούς αμπελουργούς, τον 52χρονο Νίκο Πελεκάνο και τον 83χρονο Χρήστο Δαλμηρά, και έναν διακεκριμένο οινοποιό, τον 63χρονο Πάρι Σιγάλα, στη διάρκεια του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. 

ολοκληρώνεται η εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες σε 20 παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου

Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες σε 20 παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, πριν από δύο χρόνια είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007- 2013, η Πράξη: «Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου» με συνολικό προϋπολογισμό 371.200,00€.

Το έργο αφορά σε προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης των αναγκών των ατόμων με κινητικά προβλήματα, σε κολυμβητικές ακτές νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 20 παραλίες 15 νησιών και συγκεκριμένα τη Σίφνο (Καμάρες), τη Θήρα (Καμάρι), τη Νάξο (Άγιος Προκόπιος), την Ίο (Μυλοπότας), την Πάρο (Χρυσή Ακτή), τη Μύκονο (Καλαφάτης), την Αντίπαρο (Α’ Ψαραλυκή), τη Σύρο (Κίνι), την Άνδρο (Μπατσί), την Τήνο (Κιόνια), τη Ρόδο (Ιαλυσσός, Τσαμπίκα, Φαληράκι, Έλλη), την Κω (Κρητικά, Καρδάμαινα, Τιγκάκι), Πάτμος (Κάμπος) και την Κάλυμνο (Κασόνια ή Νέα Παραλία-Πόθια).

Το έργο υλοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους των νησιών αυτών.

Ο εξοπλισμός για κάθε παραλία περιλαμβάνει:
1. Δύο αμφίβια αμαξίδια,
2. Διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουομένου
από το χώρο στάθμευσης έως τη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια,
3. Ένα χώρο Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων (Καμπίνα).

Η δράση καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας και υπογραμμίζει την ίση αντιμετώπιση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Παράλληλα υλοποιείται και η προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού για παιδιά με αναπηρίες όλων των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνολικής δαπάνης 848.278,30€.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την αποδοχή των παραπάνω προτάσεών μου, και ιδιαίτερα προς τον κ. Περιφερειάρχη για την ευαισθητοποίησή του σε κοινωνικά ζητήματα, αλλά και για την αμέριστη συμπαράστασή του καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης των δράσεων αυτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το πέρας μιας χρονοβόρας και επίπονης προσπάθειας, ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα από τη διαδικασία υλοποίησης του έργου.

Γρ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γεωργίου Ν. Μακρυωνίτη 

“Ηφαίστεια” 2013 – πιο εντυπωσιακά από κάθε άλλη φορά…

Πλουσιότερα, περισσότερα και πιο θεαματικά από κάθε άλλη φορά έκριναν οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού που τα παρακολούθησαν από διάφορα σημεία της καλντέρας της Σαντορίνης, τα φετινά Ηφαίστεια, την εκδήλωση δηλαδή στην οποία με εκατοντάδες βεγγαλικά που εκτοξεύονται από τον ηφαίστειο, πραγματοποιείται η εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου.

Η εκδήλωση αναμένεται κάθε χρόνο με ενδιαφέρον από πλευράς κατοίκων και επισκεπτών, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού σε σημεία της καλντέρας ώστε να θαυμάσουν το όμορφο και εντυπωσιακό θέαμα, με την φετινή εκδήλωση να κρίνεται και να σχολιάζεται ως η εντυπωσιακότερη των τελευταίων ετών.

Τα φετινά ηφαίστεια λόγο και της έκτασης της δημοσιότητας που έχει πάρει η εκδήλωση παρακολούθησαν, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν πολλοί επισκέπτες του νησιού, αρκετοί εκ των οποίων επαγγελματίες του χώρου των media οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται το υλικό τους, μεγάλο μέρος του οποίου κάνει τον .. γύρο του διαδικτύου.

Μεταξύ των επαγγελματιών, ήταν και συνεργάτες τηλεοπτικών δικτύων και ενημερωτικών και ταξιδιωτικών portals του εξωτερικού οι οποίοι αξιοποιούν το υλικό τους, προβάλλοντας κατ αυτόν τον τρόπο το νησί.


Πέρα όμως από τους επαγγελματίες των mass media, και οι πολίτες, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του νησιού, μοιράστηκαν, σε μεγαλύτερο βαθμό απ ότι άλλες προηγούμενες χρονιές, την όμορφη εμπειρία που έζησαν σε live χρόνο με φίλους τους μέσα από τα social media… 

ΚΕΔΕ : Mείωση των επενδυτικών πόρων των Δήμων

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της ΚΕΔΕ για την οποία μας ενημέρωσε ο Δήμος Θήρας,

Η κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας απευθύνεται προς τους Δήμους της χώρας με την εξής
ανακοίνωση:
            «Όπως γνωρίζετε, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών της 31 ης Ιουλίου 2013, προβλέπεται για το 2014 μείωση των επενδυτικών πόρων των Δήμων (ΣΑΤΑ) κατά 53%, της κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 1,9% καθώς και μείωση των προνοιακών επιδομάτων κατά 8,4%.
            Οι προβλέψεις αυτές, σε συνδιασμό με επιπρόσθετους και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθιστούν ανέφικτη τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Δήμων.
            Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σχετικά με τη διαδικασία σύνταξης και έγκρισης των προϋπολογισμών, αποφάσισε και πρότεινε στους Δήμους να μη στείλουν τα  προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και στην αποστολή τους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
            Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, συναντήθηκε με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να περιγράψει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποφασίστηκε νέα συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.
            Παρακαλούμε για όλα τα παραπάνω να ενημερώσετε τα Δημοτικά σας Συμβούλια, έτσι ώστε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να γνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τους Δήμους την τρέχουσα περίοδο». 
            Είναι ανάγκη  εκτός των Δημοτικών Συμβούλων  να γνωρίζουν όχι μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και η Κοινωνία το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση. 

     

τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα επιδότησης για τους παιδικούς σταθμούς..

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων της χρηματοδότησης (επιδότησης) για τους Παιδικούς Σταθμούς απο το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο Οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας του Δήμου Θήρας, ο οποίος παρότρυνε τους γονείς να αιτηθούν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, υπό την διεύθυνση του οποίου λειτουργούν δύο παιδικοί σταθμοί, στην Επισκοπή Γωνιάς και στην Οία.


Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά ενω τα ονόματα των δικαιούχων (αφορά περίπου 10 περιπτώσεις στην Σαντορίνη)  έχουν ανακοινωθεί στην διεύθυνση : www.eetaa.gr 

σε εξορθολογισμό άγονων γραμμών θα προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας

Πλέον, η επιδότηση θα δίνεται μόνον από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Δεν πρόκειται για μείωση των επιδοτήσεων αλλά για εξορθολογισμό του δικτύου των άγονων γραμμών, υποστηρίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μείωση του προϋπολογισμού κατά 3,6% το 2014, από τα 83 εκατ. ευρώ, στα 79 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σακέλης τόνισε ότι πάντοτε ο προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας κάθε χρόνο ήταν μεγαλύτερος, αλλά στο τέλος δίνονταν λιγότερα χρήματα και το υπουργείο εξοικονομούσε χρήματα, αφού σε κάθε δρομολογιακή περίοδο υπήρχαν ακυρώσεις δρομολογίων λόγω απαγορευτικών απόπλου, μηχανικών βλαβών αλλά και γραμμές για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες ή και για το γεγονός ότι κάποιες ακτοπλοϊκές είχαν υποβάλει αίτημα για ελεύθερη δρομολόγηση σε γραμμές που μέχρι σήμερα επιδοτούνταν.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, η ΝEL υπέβαλε αίτημα που έγινε δεκτό από το υπουργείο Ναυτιλίας για ελεύθερη δρομολόγηση χωρίς επιδότηση στη γραμμή Πειραιάς-Σύρο-Αγ.Κήρυκο-Φούρνοι-Καρλόβασι-Βαθύ. Η συγκεκριμένη γραμμή επιδοτείτο κάθε χρόνο από το υπουργείο με περίπου 13.500 ευρώ το δρομολόγιο. Η εταιρεία πραγματοποιούσε περίπου 156 δρομολόγια το χρόνο, με αποτέλεσμα το υπουργείο τώρα να εξοικονομεί περίπου 2.106.000 εκατ. ευρώ από μία και μόνο γραμμή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες καταργήσεις τοπικών γραμμών σε νησιά, που κρίνονται οικονομικά ασύμφορες και μεταφέρουν μικρό αριθμό επιβατών, όπως η γραμμή Ηράκλειο- Σητεία. Για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, γίνεται ενοποίηση όλων των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, οι οποίες πλέον θα προκηρύσσονται και θα δίνονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ακτή Βασιλειάδη.
Πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, αναφέρουν ότι από τα 79 εκατ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για το 2014, τα 45 εκατ. ευρώ αφορούν τις γραμμές της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου (ΓΓΑ) και τα 34 εκατ. ευρώ τις γραμμές της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού, που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου του 2013 και λήγει την 31 Οκτωβρίου του 2014, αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ για πρώτη φορά θα δίνεται η δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να επιλέξουν είτε τον Πειραιά είτε το Λαύριο.

Σήμερα, οι άγονες γραμμές είναι 70, εκ των οποίων 44 ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και 26 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Σημειώνεται, επίσης, ότι 39 γραμμές εξυπηρετούνται από πολυετείς συμβάσεις και, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, υιοθετήθηκαν με τη λογική να δοθεί κίνητρο στους πλοιοκτήτες για την ανανέωση του στόλου τους σε τρία χρόνια από την υπογραφή τη σύμβασης.

Ωστόσο, καμιά εταιρεία εκτός της Blue Star δεν ανανέωσε το στόλο της, ενώ δίνονταν συνεχώς παρατάσεις. Αποτέλεσμα είναι πολλές από αυτές τις συμβάσεις να λήγουν το 2017 έως και το 2019 και δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από το υπουργείο Ναυτιλίας. Παράγοντες, επίσης, της ακτοπλοΐας αναφέρουν ότι η χρήση του Λαυρίου είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις μεταφορικές εταιρείες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσβαση του σιδηροδρομικού δικτύου.


Πηγή : www.skai.gr

14.8 – 10.9 η υποβολή των αιτήσεων για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013 – 2014». Ο αριθμός των ωφελουμένων από το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στις 110.000 άτομα.

Το Πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 16.09.2013 έως την 31.07.2014 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού στους δικαιούχους που θα επιλεγούν κατόπιν διαδικασίας μοριοδότησης.

Οι δικαιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής για αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12η μεσημβρινή. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους και μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 14:00 οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέλθουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής τους για την εκτύπωση και υπογραφή της αίτησης και για την επίδειξη/ υποβολή των δικαιολογητικών της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι υποψήφιοι πάροχοι (ξενοδόχοι κ.λπ.):
α) επισκέπτονται το Κ.Π.Α. της περιοχής τους προκειμένου να παραλάβουν κλειδάριθμο για την αίτησή τους και την πρόσβαση στο σύστημα,
β) υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 15:00. Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρόχων, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα σαρώνονται και θα αποστέλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες ηλεκτρονικά μέχρι την ως άνω καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεών τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από τη Δημόσια Πρόσκληση www.oaed.gr 


αναφορές του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου

ΑΝΑΦΟΡΑ για τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: "Προβλήματα άσκησης των επαγγελματικών υποχρεώσεων των λογιστών Κυκλάδων"

ΑΝΑΦΟΡΑ του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, σχετικά με τη Διαθεσιμότητα Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Αιγαίου

καθώς και
ΑΝΑΦΟΡΑ για τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με θέμα: "Παρακράτηση εισφοράς υπέρ Λ.Ε.Α.Δ. στον νέο Κώδικα Δικηγόρων"

πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες απο πλευράς του βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα Ν. Συρμαλένιου.

Για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των αναφορών μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση : http://syrmalenios.gr/

συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης με το Κεντρικό Πολυιατρείο Σαντορίνης

Αποδεκτή έγινε η πρόταση συνεργασίας που κατέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης προς το Κεντρικό Πολυιατρείο Σαντορίνης που βρίσκεται στα Φηρά, με σκοπό την παροχή ειδικών τιμών στις υπηρεσίες που παρέχει, στους ξενοδόχους του νησιού.

Στην απάντησή του προς την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, το Κεντρικό Πολυιατρείο Σαντορίνης αναφέρεται στις ειδικές τιμές των υπηρεσιών των οποίων μπορούν να επωφελούνται τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης με το Κεντρικό Πολυιατρείο Σαντορίνης παρέχονται στα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων :

1.       Έκπτωση 20% σε κλινικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις (Ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, triplex, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, μαστογραφίες κτλ)

2.       Επιπλέον, ειδικά και μόνο για τα μέλη του Σωματείου σας, παρέχουμε εντελώς δωρεάν ένα ετήσιο check-up,το οποίο περιλαμβάνει: γενική αίματος, γενική ούρων, γλυκόζη, ουρία, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες, ηπατικά ένζυμα, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, αλκαλική φωσφατάση, γGT- κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 22860-21728.

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ευχαριστεί τον Πρόεδρο και την Διοίκηση του Κεντρικού Πολυιατρείου Σαντορίνης για την ανταπόκριση στα αιτήματά της, με σκοπό την υποστήριξη των μελών της.

σχετικά με το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Την χρονική παράταση της εκ νέου συζήτησης του θέματος (αρχικά, και μετά την πρώτη πρόσφατη συζήτησή του είχε ζητηθεί προθεσμία 15 ημερών) στο Υπ. Υγείας ζήτησε με επιστολή του στο Υπουργείο ο Δήμος Θήρας, με επιλογή του Δημάρχου Θήρας και προκειμένου να προηγηθούν οι τοποθετήσεις καθώς και ευρεία συνάντηση φορέων και εμπλεκομένων στον χώρο της υγείας σε επίπεδο νησιού.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα κληθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές καθώς και άνθρωποι που γνωρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο στο νησί, ώστε να διαμορφωθεί η νέα πρόταση από πλευράς Δήμου και νησιού γενικότερα, προς τον Υπουργό και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Υγείας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θήρας το Υπ. Υγείας ζήτησε να ενημερωθεί με νέα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τον χώρο και ζήτημα της υγείας στο νησί, τα οποία θα συλλεγούν και θα τεθούν σε συζήτηση σε τοπικό επίπεδο πρωτού δοθούν και συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και ότι θα ζητήσει από τον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Ρούσσο (σσ που με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινώσει την απομάκρυνσή του από την επιτροπή του Δήμου στην οποία ηγείτο, λόγο της απόκλισης των πεποιθήσεών του με αυτές που έχουν προκύψει και εμφανιστεί σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου με αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα) να προΐσταται της επιτροπής του Δήμου.

Επίσης, ο Δήμαρχος έκανε έκκληση το θέμα να μην διχάσει την τοπική κοινωνία, μιας και κάτι τέτοιο δεν θα είχε ως αποτέλεσμα το όφελός της, σημειώνοντας δε πως αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αποκλεισμός ή περιορισμός της έκφρασης  απόψεων.

Στο ίδιο θέμα τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν αρκετές δημόσιες συσκέψεις αλλά και τοποθετήσεις φορέων του νησιού, με τις σημαντικότερες να είναι οι εξής :

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Θήρας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του νησιού, ως αποτέλεσμα της οποίας προέκυψε το ότι ο Δήμος Θήρας θα πρέπει να διαμορφώσει μια νέα πρόταση την οποία θα καταθέσει στην επόμενη συνάντησή του με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιστολή στην οποία είχε εκφράσει την αδυναμία του να συνεχίσει να εκπροσωπεί τον Δήμο Θήρας και να προΐσταται της ανάλογης επιτροπής, είχε δημοσιοποιήσει ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος εκ των εμπνευστών της δημιουργίας της συγκεκριμένης μονάδας.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είναι σύμφωνος με την άποψη περί Δημόσιου Νοσοκομείου που υποστηρίζουν φορείς του νησιού, σημειώνοντας πως,
“Εγώ δεν πιστεύω, με τις υπάρχουσες συγκυρίες και ιστορικά δεδομένα, ότι αυτή είναι η ορθή λύση για να πραγματοποιηθεί το όραμα που είχα-είχαμε, όσοι σχεδιάσαμε αρχιτεκτονικά και λειτουργικά το Νοσοκομείο.  Επαναλαμβάνω, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, όχι Κέντρο Υγείας, όχι διαγνωστικό πολύ-ιατρείο. Για ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζεται κάποιος που να ξέρει να εισπράττει για να επενδύει. Θεωρώ ότι κράτος, δήμος,  σύλλογοι, εκκλησιά κλπ. είναι ανεπαρκείς για ένα τέτοιο έργο που απαιτεί άριστες υπηρεσίες υγείας εξ ορισμού πολυέξοδες.” 

Συνάντηση για το θέμα πραγματοποίησε και ο Συριζα, παρουσία των κυρίων Νίκου Συρμαλένιου, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπασκόζου, Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου και μέλου της Κεντρική Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Άρη Κωνσταντάκη και Μίλτου Χατζηγιαννάκη νομικών,  μέλών της Γραμματείας Οργάνωσης Δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την συνάντηση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν πολλοί κάτοικοι του νησιού, με την θέση του κόμματος να επαναδιατυπώνεται στην βάση της τοποθέτησής του μετά και την πρώτη συνάντηση στο Υπ. Υγείας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Από την πλευρά της την δική της πρόταση για την λειτουργία του Νοσοκομείου προετοιμάζει η Επιτροπή Στήριξης του Νοσοκομείου που αφορά στην δημιουργία μιας εταιρίας στην σύνθεση της οποίας θα μετέχουν εκτός από το Δημόσιο και φορείς του νησιού.

Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο πρώην Δήμαρχος Άγγελος Ρούσσος τάχθηκε υπέρ της λύσης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την μορφή μιας ανώνυμης εταιρίας, κρίνοντάς την ως την μόνη εφικτή λύση.
Ο πρώην Δήμαρχος τάχθηκε επίσης υπέρ του να συνεχίσει να ηγείται της επιτροπής του Δήμου ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος κρίνοντας τον ως τον πλέον ικανό να διαχειριστεί το θέμα.
Ο πρώην Δήμαρχος ζήτησε παράλληλα να πραγματοποιηθεί μια ευρεία συνάντηση στο νησί, καθώς και συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ξανασυζητηθούν όλες οι απόψεις με την συμμετοχή και ανθρώπων που εμπλέκονται στον χώρο της υγείας.


Οι απόψεις των φορέων
Οι αποφάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων και του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις :

Απόφαση του ΔΣ της  Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για την λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας

Την λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , αποφάσισε να προτείνει  ομόφωνα το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας ( και κατόπιν επικοινωνίας με αρκετά από τα μελή της ) σε όλους τους εμπλεκομένους στο θέμα , φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης επιθυμεί το Νοσοκομείο που κατασκευάστηκε στο νησί μας , η  λειτουργία του  να είναι βιώσιμη  οικονομικά, παρέχοντας στους κατοίκους του νησιού (ασφαλισμένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας , μη ασφαλισμένους λόγο της οικονομικής κρίσης και απόρους ) πολίτες, δωρεάν  τις υπηρεσίες με την μορφή και τον τρόπο που παρέχονται από κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο , ενώ παράλληλα να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας των διεθνών επισκεπτών του νησιού.

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης κατέληξε στην απόφασή της κρίνοντας τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην χώρα μας στον χώρο της Υγείας, σε συνδιασμό με τις ιδιαιτερότητες του νησιού που αποτελεί διεθνή ταξιδιωτικό προορισμό με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς επισκέπτες κάθε χρόνο με στόχο την ανάπτυξη και του ιατρικού τουρισμού.


Ανακοίνωση Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας, μελέτησε τη δήλωση του Ακαδημαϊκού, Καθηγητή της Παθολογίας, συμπατριώτη μας κυρίου Χαράλαμπου Ρούσσου, περί μη αποδοχής του ως εκπροσώπου του Δήμου μας για τα θέματα του Νοσοκομείου Θήρας και συμφωνεί με τους λόγους της μη αποδοχής.

Εκτιμάται ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη Χώρα μας, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του Νοσοκομείου με αμιγή δημόσιο χαρακτήρα, ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες του και οι δαπάνες στελέχωσής του με ιατρικό-επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα έχει ως αποτέλεσμα τον επιμερισμό των δαπανών που θα προκληθούν και εν τέλει την υλοποίηση του στόχου για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, με τεράστια οφέλη, τόσο για τους κατοίκους της Σαντορίνης και των άλλων Νησιών, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες μας.

Όπως τονίζει και ο Καθηγητής κύριος Ρούσσος, η λειτουργία με Σ.Δ.Ι.Τ.: 
α. Ένας  ιδιώτης με εμπειρία και γνώση, θα οργανώσει και θα λειτουργήσει (ανεξάρτητα από το ήδη υπάρχον Κέντρο Υγείας) βαθμιαία, όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου, όπως προβλέπει ο Οργανισμός λειτουργίας του και
β. Ο ΘΗΡΑΙΟΣ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Τα θετικά αυτά στοιχεία, μας προκαλούν απορία για την άρνηση ή τον δισταγμό λειτουργίας με Σ.Δ.Ι.Τ. 

Ο Σύλλογός μας, ο οποίος αντιπροσωπεύει 3.000 περίπου μέλη και τις οικογένειές τους, προκρίνει τη Σ.Δ.Ι.Τ., ώστε το Νοσοκομείο Θήρας να λειτουργήσει εύρυθμα, το συντομότερο, προς όφελος όλων, όπως ήταν και ο στόχος των δωρητών.

νέο βίντεο για το Νοσοκομείο από το ΕΠΑΜ Θήρας

ΤΟ ΕΠΑΜ Θήρας παρουσιάζει μια συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας, για το νέο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ :

Συζητήθηκαν
1. Ποια είναι η δικλείδα ασφαλείας που υπάρχει στο συμβόλαιο παραχώρησης του οικοπέδου από την εκκλησία.
2. Πόσο κόστισε το νοσοκομείο μαζί με τον εξοπλισμό του και ποιος το πλήρωσε.
3. Τι είναι η ΑΕΜΥ ΑΕ, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο.
4. Ποιος ήταν και είναι ο ρόλος του ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Ρούσσου, εκπρόσωπου μέχρι πρότινος, του Δήμου Θήρας.
5.  Ποιες ήταν οι προτάσεις της ΑΕΜΥ ΑΕ για τη λειτουργία του νοσοκομείου τον Σεπτέμβριο του 2012.
6. Ποιος ήταν και είναι ο ρόλος του Δημάρχου Θήρας, κ. Νικόλαου Ζώρζου.
7. Τι σημαίνει, για το Θηραϊκό λαό, ο ιατρικός τουρισμός που θα ελέγχεται από ιδιωτικά συμφέροντα.
8. Ποιες είναι οι απειλές προς το Θηραϊκό λαό του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
9. Ποιες είναι οι κινήσεις της επιτροπής Θηραίων πολιτών για το νέο Νοσοκομείο.
10. Πώς εννοούν τον «Δημόσιο Χαρακτήρα» του νοσοκομείου και πώς τον εννοεί το ΕΠΑΜ Θήρας.
11. Ποιες είναι οι προτάσεις λειτουργίας που έχουν κατατεθεί.
12. Ποια είναι η πολιτική προσέγγιση του θέματος

Σε νωρίτερη ανακοίνωσή του το ΕΠΑΜ αναφερόταν στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας στην Οία, κάνοντας λόγο για νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Σαντορίνης.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στην σελίδα του κόμματος στο facebook, στην διεύθυνση : https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9C-SANTORINI/279215915435143

Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2013

με άποψη, για το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Σε κείμενο της σελίδας  www.capital.gr με τίτλο “Ο Άδωνις κάνει τα αυτονόητα!” και σχετικά με το νοσοκομείο της Σαντορίνης αναφέρεται ότι,
(…)
Υπάρχει μία διαμάχη στην Σαντορίνη, καθώς κάποιοι φορείς του νησιού υποστηρίζουν ότι ο κ. Γεωργιάδης μπλοκάρει την δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου στο νησί, επειδή επιδιώκει να παραχωρήσει αυτό το «φιλέτο», όπως το λένε, σε ιδιώτες. Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του βγαίνει και λέει ότι δεν μπορεί να γίνει δημόσιο νοσοκομείο, επειδή το κόστος είναι απαγορευτικό κι ότι η μόνη λύση είναι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και με τον όρο να  υπάρχει ειδική πρόβλεψη, έτσι ώστε  οι κάτοικοι της Σαντορίνης να αντιμετωπίζονται με ειδικό καθεστώς. Καλεί, λοιπόν,  τους φορείς να συνεργαστούν για να γίνει ο διαγωνισμός με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του νησιού και των κατοίκων. Πάλι «όχι» λένε. Οπότε ο κ. Γεωργιάδης τους προτείνει το εξής: Να αναλάβουν οι ίδιοι οι φορείς το νοσοκομείο, αφού πιστεύουν ότι πρόκειται για μία τόσο κερδοφόρο δραστηριότητα, για ένα «φιλέτο» που θα «ξεπουληθεί» στον ιδιωτικό τομέα.  Τόσο «φασίστας» είναι ο κ. Γεωργιάδης.  Αντί να μείνει το «νοσοκομείο» στα χαρτιά για μερικές ακόμη δεκαετίες, προχωρά την μόνη εφικτή λύση. Κι όταν κάποιοι προβάλλουν τις δημοκρατικές ενστάσεις τους, τους καλεί να περάσουν από την θεωρία στην πράξη!

Το λέμε με έμφαση για άλλη μία φορά: Η δράση των πολιτικών είναι κάτι σαν τις αποδόσεις των επενδύσεων. Τα παρελθόντα κέρδη δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση και για μελλοντικά κέρδη.  Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει μεμψίμοιρους  και να μην αναγνωρίσουμε ότι ο Άδωνις έχει προσπαθήσει να κάνει την δουλειά του και να παράγει έργο.  Κι ότι μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα.
Για τον χώρο της Υγείας θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα. Όλοι μας. Αλλά ο σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι μία συζήτηση στα θέματα της Υγείας. Είναι να αναδειχτεί η δύναμη του αυτονόητου.  Διότι αυτά που κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας είναι τα αυτονόητα. Αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και δεν έγιναν. Απλά, ο κ. Γεωργιάδης τόλμησε.  Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να παρακινήσουμε και άλλους υπουργούς να κάνουν αυτό ακριβώς, το αυτονόητο.

Θανάσης Μαυρίδης, Πηγή: www.capital.gr
Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1859766


μόνο δύο στους δέκα πέρασαν στις τιμές τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση


Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, ένα μήνα μετά την 1η Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, οι επιχειρηματίες που έχουν προμηθευτεί το θαλασσί σήμα, το οποίο υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τους τουλάχιστον κατά 5% τη μείωση του ΦΠΑ, είναι όσοι ακριβώς και τις πρώτες ημέρες: μόλις 15.000 σε σύνολο 70.000 επιχειρήσεων του κλάδου πανελληνίως (εστιατορίων, καφενείων κ.λπ.), δηλαδή δύο στους δέκα.

Αυτό παραδέχθηκε την Τρίτη, στο περιθώριο παρουσίασης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσποδνίας Γιώργος Καββαθάς.

Καθώς τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου η ανταπόκριση είναι χλιαρή, πολλοί εκτιμούν ότι τώρα που δεν υπάρχει και η σχετική καμπάνια λίγοι επιχειρηματίες θα προστεθούν στο σημερινό νούμερο.

Αν σε επίπεδο τιμών το μέτρο δείχνει να απέτυχε, άγνωστες είναι ακόμη οι συνέπειές του σε επίπεδο δημοσίων εσόδων.

Ασφαλής εικόνα για τα έσοδα θα υπάρχει προς το τέλος του Οκτωβρίου, όταν θα έχουν εκκαθαριστεί οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρηματιών για το γ' τρίμηνο του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα νούμερα που θα δουν, καθώς φοβούνται  ότι τα απολογιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα του 2012, θα δείχνουν υστέρηση.


συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α. (31.8) - θέματα

Το Σάββατο 31.8 στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα :

1. Κατάρτιση Προϋπολογισμού  της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έτους 2014. [Εισηγητής: κ. Ευάγγελος Μαούτσος].
2. Έγκριση δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: Συντήρηση οδικού δικτύου Ν. Πάτμου (2013).
3. Έγκριση Δράσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [Εισηγητής: κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης] .
4. Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. [Εισηγητές: κ. Δημήτριος Γρυπάρης, κα Ειρήνη Σβύνου, κ. Μιχαήλ Δρακιού ].
5. Αποδοχή Χρηματοδότησης [Εισηγητής:κ. Αντώνιος Λούβαρης]

συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α (26.8) – θέματα

Την Δευτέρα 26.8 συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :
1. Έγκριση Απολογισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έτους 2012. [Εισηγητής: κ. Ευάγγελος Μαούτσος].
2. Έγκριση πρακτικού αποσφράγισης – ελέγχου δικαιολογητικών και αξιολόγησης προσφορών του Δημόσιου Ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη ή μειοδοτών, για την παροχή υπηρεσίας «Μεταφορά Μαθητών Αθμιας –Βθμιας Εκπ/σης και Ειδικών Σχολείων Σχολικού Έτους 2013 – 2014 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ν. Δωδ/σου». [Εισηγήτρια: κα Αντωνία Δικαίου].
3. Έγκριση πληρωμής για τη μετατόπιση στύλου της ΔΕΔΔΗΕ στο έργο «Βελτίωση οδού Αγ. Ισίδωρος – Λάερμα». [Εισηγητής: Εμαννουήλ Μαριάς].
4. Έγκριση ορισμού επιτροπής του έργου: "Άρση καταπτώσεων Ν. Καρπάθου".[Εισηγητής: Εμμανουήλ Μαριάς].

5. Έγκριση Δράσεων Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. [Εισηγητής κ. Δημήτριος Γιώτας].

συνεδρίαση Περιφερικού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (29.8) – θέματα

Την Πέμπτη 29.8 στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :
ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 10ης/18-7-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού
Συμβουλίου. Εισηγήτρια : κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία
ΘΕΜΑ 2ο Απολογισμός Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2012
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Μακρυωνίτης
ΘΕΜΑ 3ο Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του
έργου : «Κατασκευή και Λειτουργία του Νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού
στην περιοχή Κατταβιάς Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου, Νήσου Ρόδου,
Νομού Δωδεκανήσου». Εισηγητής : κ. Α. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 4ο Το ενεργειακό ζήτημα στο Νότιο Αιγαίο. Εισηγητής : κ. Χ. Κόκκινος
ΘΕΜΑ 5ο Στρατηγική της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την Απασχόληση
Εισηγήτρια : κα. Φτακλάκη Ελευθερία – Παρασκευή
ΘΕΜΑ 6ο Παραχώρηση Μηχανημάτων Έργου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς
Δήμους του Νομού Κυκλάδων Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος.
ΘΕΜΑ 7ο Τροποποίηση Κανονισμού λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου.
Εισηγητές : κ. Φ. Χατζηδιάκο - κα. Μουτάφη Δέσποινα
ΘΕΜΑ 8ο Εκποίηση πλωτού Πολυϊατρείου «ΔΕΛΦΙΝΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
ΕΛΠΙΔΑΣ» Εισηγητές : κ. Φ. Χατζηδιάκο - κα. Μουτάφη έσποινα
ΘΕΜΑ 9ο Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου για την υλοποίηση του έργου : Μελέτη
«Έργα εξασφάλισης και αναβάθμισης κεντρικών προβλητών λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης Αμοργού»  Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 10ο Προετοιμασία από την Περιφέρεια Ν Αιγαίου της Στρατηγικής της για την
Ψηφιακή Υγεία / τηλε-ιατρική για την περίοδο 2013 -2020. Εισηγητής : κ. Χρυσόγελος Νικόλαος
ΘΕΜΑ 11ο Έγκριση οικονομικού απολογισμού 2012 και προϋπολογισμού 2013 του ΚΕΚ
Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε. Νομού Δωδεκανήσου. Εισηγήτρια: κα. Ευαγ. Παπατσή.
ΘΕΜΑ 12ο Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου, ΚΕΚ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΕ. και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων
του έργου με τίτλο «ΣΧΕΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΓΙΑ
ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ»
ως προς τον προϋπολογισμό και τη χρονική διάρκεια της.
Εισηγητές : Φ. Χατζηδιάκος - κα. Ευαγ. Παπατσή.
ΘΕΜΑ 13ο Κτηματολόγιο Ρόδου, Κω – Λέρου Εισηγήτρια : κα. Καφαντάρη Ευθαλία


συνεδρίαση Περιφερικού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (31.8) – θέματα

Το Σάββατο 31.8 στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί η μεθ’επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :
ΘΕΜΑ 1ο Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος Δωδεκανήσου
Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος
Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Κυκλάδων Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 2ο Τροποποίηση Οργανισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητές: Φ. Χατζηδιάκος - Γ. Πουσσαίος.
ΘΕΜΑ 3ο Γνωμοδότηση επί της επικαιροποιημένης Στρατηγικής Μελέτης
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής
Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου για το ακίνητο Αφάντου Ρόδου.
Εισηγητής : κ. Α. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 4ο Αποδοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου
«Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και
%ιασυνοριακό Επίπεδο με ακρωνύμιο «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» ως Επικεφαλής Εταίρος»
Εισηγήτρια : Φτακλάκη Ελευθερία – Παρασκευή
ΘΕΜΑ 5ο Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΕ. και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, για την
υλοποίηση του έργου «Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων,
εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο νομό Δωδεκανήσου
προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ» Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος – κα. Παπατσή Ευαγγελία
ΘΕΜΑ 6ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου και Δήμου Ροδίων για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Άρση επικινδυνότητας κατολισθήσεων ήμου Ρόδου στην περιοχή Κάτω Πέτρες» με προϋπολογισμό 250.000 €.Εισηγητή : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 7ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου, Υπουργείου Πολιτισμού και Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου
για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Επισκευή – Συντήρηση κτιρίου
Αστυνομίας στη Ρόδο». Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 8ο Παράταση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΠΝΑΙ και Δήμου Ρόδου για την
υλοποίηση του έργου "Αναβάθμιση οδού Ρόδου - Καλλιθέας - Φαληράκι" ως προς τη χρονική διάρκεια Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 9ο Παράταση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΠΝΑΙ, Δήμου Ρόδου και
ΔΕΥΑΡ για την υλοποίηση του έργου "Μετατόπιση του δικτύου ύδρευσης που
βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης
του έργου" ως προς τη χρονική διάρκεια. Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 10ο Έγκριση της συμμετοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αύξηση του
Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας «ΤΗΛΟΣ 21ος ΑΙΩΝΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος.
ΘΕΜΑ 11ο Εκπαίδευση στελεχών της Περιφέρειας και των μελών του Περιφερειακού
Συμβουλίου στα θέματα του περιφερειακού σχεδιασμού και καλύτερης
προετοιμασίας για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 Εισηγητής : κ. Χρυσόγελος Νικόλαος
ΘΕΜΑ 12ο Ευφυής εξειδίκευση για την Περιφερειακή Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογίας
και Καινοτομίας και Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2014-2024 και προετοιμασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο πλαίσιο των θεματικών προτεραιοτήτων της πολιτικής συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Εισηγητής : κ. Χρυσόγελος Νικόλαος
ΘΕΜΑ 13ο Γνωμοδότηση για την άσκηση ενδίκου μέσου Εισηγητής : κ. Φιλιππάκος Γεώργιος


Χ. Κόκκινος, επικεφαλής μειοψηφίας Περιφερ. Συμβουλίου για την συνεδρίαση της οικ. Επιτροπής (26.8)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης,

Κατά τη συνεδρίαση της 26.8.2103 της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε ο Οικονομικός Απολογισμός του 2012 της Περιφέρειας. Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαμανώλης, μειοψήφησαν στην έγκριση του Απολογισμού 2012 της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ο απολογισμός επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής.

Από τη διαχρονική ανάλυση του απολογισμού, διαπιστώνεται η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου χρόνο με το χρόνο, από 36 εκ. Ευρώ το 2010, σε 44 εκ. Ευρώ το 2011 και σε 47 εκ. Ευρώ το 2012:

Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή κατά τη διακυβέρνηση 2011 - 2012, συρρίκνωσε δραματικά τις δαπάνες επενδύσεων στο Ν. Αιγαίο, από τα 42 εκ. Ευρώ το 2010, τελευταίο έτος λειτουργίας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, σε μόλις 17 εκ. Ευρώ το 2012, καθώς αύξανε το ταμειακό της υπόλοιπο.

Μάλιστα, αυτή η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου και η επιβράδυνση των επενδύσεων διαπιστώνονται:

1.Εν μέσω κρίσης και περιορισμού των εισροών από την κεντρική κυβέρνηση,
2. Ενώ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, γεγονός που κατά κανόνα συνοδεύεται από επιτάχυνση της απορρόφησης επενδυτικών δαπανών.
Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια συσσωρεύει στους τραπεζικούς της λογαριασμούς κεφάλαια τα οποία προορίζονταν για επενδύσεις, αδυνατώντας να τα κατευθύνει στο σκοπό τους.

Η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου και η συρρίκνωση των επενδυτικών δαπανών, κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύει την αδράνεια, την αναποτελεσματική διακυβέρνηση και την αντιεπενδυτική πολιτική της περιφερειακής αρχής.

“πολίτες κόντρα στον καιρό” : επικοινωνιακές παράτες για γαλάζια ανάπτυξη με … πράσινους κόκκους

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης :

Πληροφορηθήκαμε ότι η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα αλιείας, κα Δαμανάκη δεν πρόκειται να παραστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας της αλιείας στην Περιφέρειά μας, αλλά αντ’ αυτού θα είναι κεντρική ομιλήτρια σε μια ημερίδα με θέμα τη «Γαλάζια Ανάπτυξη».

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς η Περιφερειακή Αρχή κατά κύριο λόγο, αλλά και η κα Επίτροπος αντιλαμβάνονται ότι μια ημερίδα επικοινωνιακού ουσιαστικά σκοπού και χαρακτήρα είναι δυνατόν να υποκαθιστά τη συζήτηση σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, αρμόδιο για τη χάραξη πολιτικών στο Νότιο Αιγαίο.

Μια ημερίδα για την οποία οι περιφερειακοί σύμβουλοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν φόρμα συμμετοχής και στην οποία, ανάμεσα στους άλλους φορείς, θα τους επιτραπεί να τοποθετηθούν μετά από 17 ομιλητές! Μια ημερίδα-φιέστα όπου, αφού “εμπεδώσαμε” την πράσινη ανάπτυξη, θα μας παρουσιάσουν τη γαλάζια ανάπτυξη, προφανώς με πράσινους κόκκους!!

Οι επαγγελματίες αλιείς σήμερα αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα, τα προβλήματα του κλάδου είναι συσσωρευμένα και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που οδηγεί το χώρο στην απόγνωση. Η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης της θάλασσας αλλά και προστασίας του αλιεύματος οδηγούν καθημερινά τους αλιείς στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται τα νεοφιλελεύθερα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ντόπια εκπροσώπησή τους, δεν έχει σκοπό την ευημερία των πολιτών αλλά την προστασία των μεγάλων συμφερόντων.
Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον και δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις πολιτικές. Ο χιλιοειπωμένος και καταταλαιπωρημένος πλέον όρος «ανάπτυξη», στα κείμενα των νεοφιλελευθέρων κέντρων σημαίνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους και υπερκέρδη για τους μεγιστάνες του χώρου. Η δική τους ανάπτυξη (γαλάζια, πράσινη, γαλάζια με πράσινους κόκκους) είναι μια ανάπτυξη για να ευδοκιμούν οι αριθμοί και οι μεγάλες εταιρείες, είναι μια ανάπτυξη για να εξυπηρετούνται με το αζημίωτο οι σύμβουλοι και οι παρατρεχάμενοι.

Τα νησιά μας και οι συμπατριώτες μας δέχονται καθημερινά πλήγματα με την έλλειψη βασικών υποδομών Υγείας, Εκπαίδευσης και Μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν την σταδιακή αλλά σταθερή και “αποφασιστική” αποχώρηση του κράτους από τα νησιά. Είναι πρόσφατες οι αποφάσεις για κλείσιμο των ΔΟΥ, οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η απουσία υγειονομικού υλικού, η υποβάθμιση και η «αποψίλωση» των σχολείων.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, όχι σαν ρηματική διατύπωση, όχι απλά ως συνταγματική επιταγή, αλλά σαν ουσιαστική πολιτική, απάντηση στην αγωνία των συμπολιτών μας, μοναδικό δρόμο βιωσιμότητας και ανάπτυξης των νησιών μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μόρφωση για τα παιδιά μας,  στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων της Περιφέρειας μας με μόνιμο προσωπικό,  τη δημιουργία ενός δημόσιου ακτινωτού δικτύου ακτοπλοΐας στην Περιφέρεια μας  και όσα απαιτούνται για να μην αισθάνονται οι νησιώτες πολίτες γ΄ κατηγορίας.
Εμείς θα επιμείνουμε να διεκδικούμε την προστασία του χώρου της αλιείας και να επιδιώκουμε λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των επαγγελματιών αλιέων. Θα επιμείνουμε να ζητάμε:
1.     Την προστασία του αλιεύματος από τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη που καταστρέφουν το αλίευμα ανεξέλεγκτα.
2.     Την επαναδιαπραγμάτευση του πλαφόν της αλίευσης του κόκκινου τόνου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
3.     Την αστυνόμευση των παράνομων αλιέων που αν και ερασιτέχνες πωλούν παράνομα τα αλιεύματα τους.
4.     Τη δημιουργία ιχθυαγορών όπου θα είναι δυνατή η πώληση των αλιευμάτων από τις συλλογικότητες των αλιέων.
5.     Τη θεσμοθέτηση του αλιευτικού τουρισμού, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού.
6.     Την απαγόρευση της αλιείας κατά την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας πανίδας και την ταυτόχρονη επιδότηση των επαγγελματιών αλιέων την περίοδο αυτή.
7.      Την υιοθέτηση πολιτικών για την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου.

Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης που οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές “πράσινης και γαλάζιας έμπνευσης”, οφείλουμε να συζητήσουμε πολιτικές για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Οφείλουμε να συζητήσουμε πολιτικές που θα άρουν την νησιωτική απομόνωση. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα της Περιφέρειας και όχι σε επικοινωνιακές παράτες πράσινων και γαλάζιων μεγαλόσχημων στελεχών.