Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

«Οι νοοτροπία, οι συνήθειες αλλά ο τρόπος έκφρασης των πολιτικών προτιμήσεων του κόσμου έχουν πλέον αλλάξει» εντυπωσιακό ως διαπίστωση, κι όμως αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα των υποψηφίων από πλευράς ΝΔ κυρίων Χωματά, Μαύρου καθώς και του προέδρου της τοπικής Ηλία Πελέκη, σε ότι αφορά το κλίμα αλλά και το χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου που κλείνει σήμερα.



Στην άλλη πλευρά, τέσσερις άξονες και τα 16 υπουργεία περιλαμβάνει η υποψήφια κυβέρνηση, που παρουσίασε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει την κομματικοποίηση του κράτους και την κρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναβαθμίζεται το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενώ εξαφανίστηκε το Αιγαίου, το οποίο σύμφωνα με διευκρινήσεις εντάσσεται στο Πολιτισμού και Τουρισμού.



Σε καλή μεριά,
Σήμερα δόθηκε η εντολή πληρωμής των 65.000 ευρώ από το Υπουργείο Τουρισμού στην Ένωση Ξενοδόχων Θήρας. Πρόκειται για την γνωστή και ως «αποζημίωση» για το πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός της Σαντορίνης από το ναυάγιο του Sea Diamond. Τα χρήματα αναμένεται να εισπραχθούν και να κατατεθούν την ερχόμενη βδομάδα στον λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας.


Επίσης από την Ένωση Ξενοδόχων ανακοινώνεται ότι σήμερα εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου που νομιμοποιεί το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ορίζει ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκλογές.




Απόψε πραγματοποιείται 3η συναυλία του 29ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Σαντορίνης. Πρόκειται να παρουσιαστεί το «Συγκρότημα Μαρτινού» της Πράγας που θα αποδώσει την 6η συμφωνία του Μπετόβεν, στην ιστορική μεταγραφή του Χούμμελ, καθώς και έργα των Χόνεγκερ, Ντβόρζακ και Φρηντ.
Η επόμενη 4η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου όπου ο Κλαούντιο Μαρτίνεθ - Μένερ από τη Μαδρίτη θα παρουσιάσει ρεσιτάλ πιάνου με έργα των Σολέρ, Μπετόβεν και άλλων συνθετών.



Οι επόμενες δύο και τελευταίες συναυλίες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 23. Στην 5η συναυλία ο Σπύρος Μουρίκης και η Αθηνά Καποδίστρια θα παρουσιάσουν έργα γνωστών συνθετών για κλαρινέτο και πιάνο, ενώ στην 6η συναυλία θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας για την 30ή επέτειο από το θάνατό της, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει άριες, ντουέτα και τρίο από όπερες των Πουτσίνι, Βέρντι και Μπελίνι που θα παρουσιάσουν οι Τζούλια Σουγλάκου (υψίφωνος), Έλενα Μαραγκού (μεσόφωνος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος) και Δημήτρης Βεζύρογλου (πιάνο).

Το Φεστιβάλ διεξάγεται υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Αθηνάς Καποδίστρια και την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Θήρας ενώ πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού. Ώρα έναρξης συναυλιών: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ




Ρακί με την βούλα
Αυριο και με την έγγραφη έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον γιορτή ρακής που διοργανώνει ο σύλλογος Κρητών Θήρας το «Αρκάδι». Η «γιορτή ρακής» που για μια ακόμη χρονιά κλείνει τις θερινές δραστηριότητες του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης θα γίνει αύριο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο εστιατόριο «Μαριώ» στον Μονόλιθο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Χάρης και Γιώργος Παντερμάκης. Τιμή εισόδου 25 ευρώ.
Σε ότι αφορά την έγγραφη έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών που αναφέραμε, ήταν απαραίτητη λόγο –ανενεργούς πια- Νόμου σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν η κατανάλωση, η πώληση αλκοόλ την προηγουμένη των εκλογών…



Κλειστοί θα παραμείνουν «την Κυριακή των εκλογών» οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μουσεία και τα Μνημεία της χώρας, λόγο.. εκλογών.



Την ταινία «Εχθροί για Πάντα» προβάλει απόψε για τελευταία μέρα το Cine Kamari
και από αυριο την ταινία «Simpsons» έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθούν 18-20.9 η κομεντί «The Good Night», με τους Πενέλοπε Κρούζ, Ντάνι Ντε Βίτο, Γκουίνεθ Πάλτροου και Μάρτιν Φρίμαν και η κωμωδία «Με την Πρώτη» 22-25.9. Για τις ώρες προβολής στο τηλ. 2286031974.
Το Villagio Cinema, σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, θα προβάλλεται η κωμωδία «Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ 3», στις 20:30 και στις 22:30.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Νέα μεγάλη-μια ακόμη..- ανατροπή στην υπόθεση του στεγάστρου
Μια μόλις μέρα μετά τις δημόσιες ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη που δήλωσε ότι
«ύστερα από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαβουλευσεις μεταξύ Υπουργείου, κατασκευάστριας εταιρίας και εργολάβων, αποφάσισε τελικά να αναλάβει το Υπουργείο την αποκατάσταση του έργου -σύμφωνα με αυτή την προοπτική το έργο θα ήταν έτοιμο σε εάν χρόνο-
με σημερινό τους δημοσίευμα τα Νέα αναφέρουν ότι «ύστερα από δύο χρόνων επεξεργασία και μελέτη, αποδείχθηκε ότι είναι λάθος η στατική μελέτη και ότι για να υπάρξει στατική επάρκεια θα πρέπει όλο το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης να ξηλωθεί και να γίνει από την αρχή». Η παραπάνω θέση προκύπτει από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλο.


Κι όλ’αυτά ενώ όλοι, περίμεναν να ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθεί το πόρισμα αγγλικής εταιρείας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης και τις μελέτες για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου- που καθυστερεί και καθυστερεί - έπεσε η καμπάνα: το στέγαστρο ή τουλάχιστον η εσωστέγη του με εμβαδόν 14 στρέμματα, πρέπει να γίνει από την αρχή.


Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο:

Δυο χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου- την προϊστορική Πομπηία της Σαντορίνης- στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, που κόστισε τη ζωή σ΄ έναν τουρίστα, ο αρχαιολογικός χώρος εξακολουθεί να παραμένει κλειστός για το κοινό για τέσσερα συνεχή χρόνια (είχε κλείσει ο αρχαιολογικός χώρος το 2003 για την τοποθέτηση του στεγάστρου).
Κι ενώ όλοι, περιμένοντας να ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθεί το πόρισμα αγγλικής εταιρείας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης και τις μελέτες για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου- που καθυστερεί και καθυστερεί - πέφτει η καμπάνα: το στέγαστρο ή τουλάχιστον η εσωστέγη του με εμβαδόν 14 στρέμματα, πρέπει να γίνει από την αρχή. «Ύστερα από δύο χρόνων επεξεργασία και μελέτη, αποδείχθηκε ότι είναι λάθος η στατική μελέτη και ότι για να υπάρξει στατική επάρκεια θα πρέπει όλο το στέγαστρο να ξηλωθεί και να γίνει από την αρχή», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Η πρόταση και μελέτη της βρετανικής εταιρείας Οvearup θα περάσει από τον έλεγχο και δεύτερου ανώτατου εμπειρογνώμονα, της βρετανικής εταιρείας ΑΤΚΙΝS και πιθανόν και από τον έλεγχο του καθηγητή στο Πιρς Κόλετζ κ. Ανδράζη. «Η αρχιτεκτονική του στεγάστρου δεν θα μεταβληθεί πολύ. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα σε άλλα σημεία του στεγάστρου στο μέλλον και δεν θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, για να λάβουμε το “πιστοποιητικό στατικής επάρκειας” θα πρέπει το στέγαστρο να γίνει από την αρχή». Τριάντα τρία εκατομμύρια ευρώ στοίχισε η μελέτη κατασκευής του πρωτότυπου βιοκλιματικού στεγάστρου, που ανέλαβε κατ΄ αποκοπή η κατασκευαστική εταιρεία J & Ρ. Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι εργασίες, που προέβλεπαν την κάλυψη της στέγης με σαντορινιό χώμα για λόγους αισθητικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος αλλά και για λόγους φυσικής μόνωσης, ο αρχαιολογικός χώρος άνοιξε πρόωρα στο κοινό, με εντολή του τότε υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη. Αυτό παρά την αντίθεση και τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων και κυρίως του υπεύθυνου της Ανασκαφής κ. Χρίστου Ντούμα.
Η προσφυγή που έκανε στον εισαγγελέα μπήκε στο αρχείο, ο χώρος άνοιξε και όταν καταβράχηκε το χώμα της στέγης, με την υπερφόρτωση της επιχωμάτωσης και της ψευδοροφής έφθασε να είναι δυόμισι με τρεις φορές βαρύτερο και τμήμα του τόξου της κυψέλης αρ. 7 κατέρρευσε, αφού προηγουμένως είχε σπάσει μία από τις 55.000 χαλύβδινες ράβδους του στεγάστρου. Από τότε, ο κλειστός αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου και το εργοτάξιο της μελέτηςκατασκευής βρίσκεται στα χέρια της κατασκευάστριας εταιρείας J & Ρ- που ανέθεσε στους Βρετανούς εμπειρογνώμονες τον έλεγχο των στατικών μελετών- ενώ η Αρχαιολογική Εταιρεία περιμένει να της δοθεί το «πιστοποιητικό στατικής επάρκειας» και να προχωρήσει η αποκατάσταση της βλάβης.



δημοσίευμα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

Επιτυχημένη κρίθηκε από τους διοργανωτές της, τις δύο δημοτικές οργανώσεις Δήμου Θήρας και Κοινότητας Οίας, η προχθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Πασοκ στην Σαντορίνη που πραγματοποιήθηκε στα Φηρά με την παρουσία των τριών υποψηφίων του κόμματος στις Κυκλάδες κυρίων Ρήγα, Κορφιάτη, και Καπίρη, οι ομιλίες των οποίων εστιάστηκαν σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη, στον τομέα της υγείας και το ακτοπλοικό.

Απάντηση στο θέμα του στεγάστρου του Ακρωτηρίου έδωσε χθες απο τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Κατά την διάρκεια της εκπομπής SKAI – youtube ο Υπουργός Πολιτισμού που παραδέχτηκε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη, δήλωσε ότι «ύστερα από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαβουλευσεις μεταξύ Υπουργείου, κατασκευάστριας εταιρίας και εργολάβων, συμφωνήθηκε τελικά να αναλάβει το Υπουργείο την αποκατάσταση του έργου. Σύμφωνα με αυτή την προοπτική ο υπουργός δήλωσε πως ευελπιστεί το έργο να είναι έτοιμο σε εάν χρόνο.
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=59257


Υπάρχουν και θέματα στα οποία συμφωνούν
Ενισχυμένα έκριναν οι θα βγουν από την προσεχή εκλογική διαδικασία τα αποκαλούμενα και ως μικρά κόμματα, οι επικεφαλής των Νομαρχιακών ψηφοδελτίων και υποψήφιοι βουλευτές στις Κυκλάδες με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ κύριοι Βαγγέλης Σιγάλας και Νίκος Συρμαλένιος με συνεντεύξεις που παραχώρησαν σήμερα στον «Σαντορίνη 106.4»
Δικαιωμένος δήλωσε ότι αισθάνεται ο Νίκος Συρμαλένιος από την πολύ πρόσφατη και από ανάγκη υιοθέτηση των θέσεων του ΣΥΝ για το περιβάλλον και οικολογικά θέματα, από τα κόμματα εξουσίας. Δήλωσε δε ικανοποιημένος μιας και από τις πρόσφατες επισκέψεις του στα νησιά των Κυκλάδων, αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση.
«Τα όσα είχαμε προβλέψει για τις συνθήκες εργασίας στην παγκόσμια οικονομία δυστυχώς επαληθεύονται» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ Βαγγέλης Σιγάλας.


Απόψε ο δημοφιλής στους κατοίκους της Σαντορίνης εσπερινός της γιορτής του Αγίου Αριστείδη. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 19.00 το απόγευμα ενώ η γιορτή κρατά μέχρι αργά το βράδυ. Η Εκκλησία βρίσκεται στα κάτω Φηρά, στον δρόμο προς τον έξω γιαλό.