Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2012

η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στην Σαντορίνη

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις αναρτήσεις στην σελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σχετικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην Σαντορίνη, αναφέρεται ότι,

Στη Σαντορίνη έφθασε χθές (13.9.2012) το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο π. Θωμάς Συνοδινός και ο Διάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης.
Τον Μακαριότατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Επιφάνιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σιγάλας, ο Δήμαρχος Νικόλαος Ζώρζος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Πολιτικής Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον πανηγυρίζοντα Iερό Ναό Αγίου Αριστείδη και αμέσως μετά τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Φηρών, όπου τελέσθηκε Δοξολογία.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος μετέβη στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας της Μητρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο Δημότη.
Ο Δήμαρχος, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε: "Σας ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψή σας στο νησί, γιατί σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος, μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα".

Ο Μακαριώτατος, κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Θήρας για την πρόσκληση και τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή να τον ανακηρύξουν επίτιμο Δημότη.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Θήρας και στην πολύτιμη συμβολή του σε εκκλησιαστικά θέματα την χρονιά που πέρασε, κατά την οποία ήταν μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αμέσως μετά, με αφορμή την εκδήλωση προς τιμήν του, ανέφερε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία. "Οι φωνές που ακούγονται τελευταία για χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας, δεν έχουν νόημα" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε "κι αυτό το φανερώνει η ιστορία αυτού του Τόπου. Βρισκόμαστε σε δύσκολες εποχές και η συνεργασία είναι το πρώτο φάρμακο που πρέπει να αναζητήσουμε, αλλιώς οι θεσμοί θα ασθενήσουν.

Πρέπει να βοηθήσουμε το πρόσωπο, τον άνθρωπο, να αναζητήσουμε την αλήθεια και η Εκκλησία δεν κάνει διπλωματία, λέει την αλήθεια. Χάθηκαν οι αξίες, οι αρχές, ο σεβασμός" συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε "όλα αυτά δεν αγοράζονται με χρήματα, πρέπει ο καθένας από μας και όλοι μαζί να παλέψουμε για την αλλαγή και για την αλλαγή αυτή δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ξένων, μπορούμε μόνοι μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να αλλάξουμε, να μετανοήσουμε κι αυτό σημαίνει να αλλάξουμε μυαλά, νοοτροπία".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε "χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι, γιατί μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες". Τέλος, προέτρεψε τους γονείς, με αφορμή την σημερινή εορτή του Αγίου Αριστείδη να μιλούν στα παιδιά τους για τις ζωές των Αγίων, γιατί οι Άγιοι είναι τα σωστά πρότυπα που πρέπει ν' ακολουθούν τα παιδιά.


Μέγας πανηγυρικόςεσπερινός τελέσθηκε στον ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Περίσσης,χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Ο Μητροπολίτης Θήρας στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψή του στο νησί και με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού τόνισε: "Αν δεν σηκώσουμε το Σταυρό κι αν δεν περάσουμε από το Γολγοθά, δεν θα περάσουμε στην Ανάσταση".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θήρας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του λέγοντας πως η φρόνηση, η ταπεινότητα και η σοφία αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς όλους αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: "σήμερα περνάμε δύσκολες μέρες, αλλά η ιστορία δείχνει ότι στις δοκιμασίες, όταν έχουμε πίστη βγαίνουμε κερδισμένοι". Συμπλήρωσε, επίσης ο Μακαριώτατος "ο Τόπος μας έχει ανάγκη σήμερα ο ένας να στέκεται πλάι στον άλλο και να τρεφόμαστε από τον χώρο της Εκκλησίας, για να αναγεννιόμαστε, να φωτίζεται το μυαλό μας και να ζούμε εκκλησιαστικά, άλλωστε αυτή είναι και η αποστολή της Εκκλησίας, να οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κρίση θα ξεπεραστεί όταν θα υπάρχουν κοινές προσπάθειες, χωρίς εγωισμούς. Πρέπει να πάψει ο καθένας να θέλει το προσωπικό του συμφέρον και το βόλεμά του, να αφήσει τον εγωισμό και την απληστία., γιατί αυτό μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση". 

Αποστολή – κείμενα : Μάκης Αδαμόπουλος

Όλες οι λειτουργίες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μεταδόθηκαν από το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος  89.5

Αύριο Σάββατο 15 Σεπτεβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναμένεται να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του παιδικού Σταθμού της Ι.Μ. Θήρας, στον Καρτεράδο στις 11.30 ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί την εκκλησία της Παναγίας της Μεσιανής. Στο Εμπορείο.

οι «Citizens in Action» σε εθελοντικό έργο στην Σαντορίνη

Η εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Citizens in Action»  σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας  πραγματοποιεί από τις 6 έως τις 21 Σεπτεμβρίου πρόγραμμα εθελοντικής δράσης καθαρισμού μονοπατιών στο Ακρωτήρι.   



Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 23 εθελοντές  από τη Γαλλία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, τη Σερβία, την Κροατία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.

Μέσω των προγραμμάτων αυτών νέοι από όλο τον κόσμο έρχονται κοντά και ανταλλάσουν εμπειρίες, ενώ προσφέρουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Τα προγράμματα αυτά δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν σαν κάτοικοι μιας περιοχής, να βιώσουν την καθημερινότητά τους και να γνωρίσουν τον κόσμο πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Οι Πολίτες εν δράσει, από το 2002 πραγματοποιούν προγράμματα που απευθύνονται κυρίως σε νέους και στόχο έχουν την εκπαίδευση στον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή. Δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διοργανώνοντας εθελοντικές δράσεις μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Από το 2002 έως το 2011 ο φορέας έχει διοργανώσει 50 εθελοντικά προγράμματα διεθνούς εθελοντικής εργασίας σε συνεργασία με 10 δήμους της χώρας και έχει φιλοξενήσει πάνω από 1.000 εθελοντές από Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Αντίστοιχα έχει οργανώσει την αποστολή 400 περίπου Ελλήνων εθελοντών στο εξωτερικό.

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στις 5:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό σχολείο Ακρωτηρίου η ομάδα των εθελοντών παρουσίασε για τους μικρούς της φίλους ένα πρόγραμμα βασισμένο στην δημιουργική απασχόληση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη της εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Citizens in Action»  στην Σαντορίνη, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ανθή Πατραμάνη, Υπεύθυνη Συντονισμού για τις δράσεις στην  Σαντορίνη. Τηλ. Επικοινωνίας: 6977 47 54 47

στην Σαντορίνη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος

Στην Σαντορίνη βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, ύστερα από πρόσκληση της Ι.Μ. Θήρας Αμοργού και Νήσων, προκειμένου να παραστεί στον εσπερινό, στην λειτουργία και τους εορτασμούς του Ι.Ν. του Τιμίου Σταυρού στην Περίσα,  το απόγευμα της Πέμπτης 13 Σεπτεβρίου και ανήμερα της γιορτής του ναού, στις 14 Σεπτεβρίου.
Λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος
πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη και προσκύνημα στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Αριστείδη στα Φηρά της Σαντορίνης, στην λειτουργία του οποίου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ύστερα από πρόσκληση της Μητρόπολης Θήρας, θα παραστεί στα εγκαίνια του Παιδικού Σταθμού που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος, στον Καρτεράδο της Σαντορίνης, δίπλα από τον Ι.Ν. της Παναγίας της Γλυκολαλούσας, το Σάββατο 15 Σεπτεβρίου στις 11.30.

το μουσικό μέρος της γιορτής…

 Μια πολύ όμορφη παράσταση παρουσίασε μετά τον εσπερινό της γιορτής του «Αγίου Αριστείδη» στα Φηρά της Σαντορίνης η ομάδα των χορευτικών του «Συλλόγου Δαρδανελλιωτών» της Νίκαιας της Αθήνας.
Η μουσική παράσταση με την καθοδήγηση της δασκάλας των χορευτικών κ. Μιμήνας Πατεράκη, αποτελούσε αναφορά στα ήθη και έθιμα που διατηρούσαν στις πόλεις τους, στα παράλια της σημερινής Τουρκίας, καθώς και στις συνθήκες της ζωής στην Ελλάδα του 1920 – 1930, των Ελλήνων προσφύγων του διωγμού του 1922.
Η παράσταση είχε διάρκεια μιάμισης ώρας και βασιζόταν σε διηγήσεις προσφύγων, σύμφωνα με τα κείμενα που διαβάζονταν από την κ. Μαρία Ρουμελιώτου καθώς και σε τραγούδια της εποχής, που χόρευαν τα μέλη του χορευτικού σχήματος.
Τα κοστούμια της παράστασης αποτελούν χειροποίητα πιστά αντίγραφα (από βεστιάρια της Μ. Ασίας) των καθημερινών ρούχων της αστικής τάξης της περιοχής και εποχής.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τοπικούς και νησιώτικους χορούς παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, με την συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος «Φαρισαίοι».




αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης – έναρξη μαθημάτων

Ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης μας ενημερώνει ότι το πρόγραμμα των μαθημάτων σκάκι θα διαμορφωθεί και ανακοινωθεί μετά την πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων γονέων και ενηλίκων, που θα γίνει το Σάββατο 15 Σεπτεβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο, στις 10.00.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον πρόεδρο του Ομίλου, Παναγιώτη Φρεντζά, στο 22860 27140 και στο 6949174698

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του Αθλητικού Σκακιστικού Ομίλου Σαντορίνης, μπορείτε να επισκέπτεστε την σελίδα του, στην διεύθυνση : http://santochess.blogspot.gr/


«πρωτιά» της Περιφέρειας του Ν. Αιγαίου στο πρόγραμμα «Ηλεκτρονική Περιφέρεια»


Τη μελέτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος «Ηλεκτρονική Περιφέρεια», υιοθετεί η ΕΝΠΕ ως ένα πλαίσιο και οδηγό για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Το πλήρες περιεχόμενο της μελέτης, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής Δωδεκανήσου, αξιολογήθηκε από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ως ένας τεκμηριωμένος επιστημονικός σχεδιασμός που μπορεί να αποτελέσει τη βάση και το «μπούσουλα» όλων των μελών της, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και φυσικά την άρτια λειτουργία των υπηρεσιών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης συνεχάρη τον προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής Δωδεκανήσου Αντώνη Κλαδογένη, τα στελέχη του Τμήματος Αντώνη Γκίκα, Μιχάλη Λυριστή και Μιλτιάδη Χαριστή, όπως επίσης και τον ειδικό σύμβουλό του σε θέματα τεχνολογίας Κωστή Τσαμπανάκη.
«Η δουλειά σας και το αποτέλεσμα που φέρατε αποδεικνύει και αναδεικνύει τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στην Περιφέρειά μας, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες ή εταιρείες κλπ» τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα ότι το Τμήμα Πληροφορικής θα συνδράμει την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πλήρης σχεδιασμός.
Ζήτησε επίσης να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι ώστε «με όπλο και μέσο την τεχνολογία να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες των νησιών μας στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες μας και το διάλογο με την περιφερειακή αρχή».

Σημειώνεται ότι η μελέτη που υιοθετείται από την ΕΝΠΕ αφορά τα παρακάτω συγκεκριμένα έργα: 

1. One-stop Shop για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Θα  αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση βασισμένη στο διαδύκτιο, που θα  καλύπτει  όλη την διαδικασία των αιτημάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων, από την υποβολή τους, την παρακολούθηση της πορείας τους, μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.
2. «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Προγραμματισμού και ηλεκτρονικής υποστήριξης ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Στοχεύει στην παροχή ηλεκτρονικής υποστήριξης των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας σε πραγματικό χρόνο. Το σύνολο των ελέγχων που θα συμπεριληφθούν θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ παράλληλα, θα υπάρχει και πλήρης ηλεκτρονική παρακολούθηση των αιτημάτων των πολιτών καθώς και των πιθανών καταγγελιών που γίνονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. 

Τα παραπάνω δύο έργα σε συνδυασμό με το έργο που υλοποιείται από την Περιφέρεια, με τίτλο «Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Ευφυΐας και παρακολούθησης υποθέσεων για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»,  ολοκληρώνουν την «Ηλεκτρονική Περιφέρεια Ν. Αιγαίου». 
Η ολοκλήρωση και η λειτουργία του πολυσύνθετου αυτού συστήματος θα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες της Περιφέρειας, να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με διαφάνεια, ελαχιστοποιώντας το κόστος και τον χρόνο μετακίνησης τους. 

τμήμα εμπορείου ΠΝΑ για τις νέες μειωμένες τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Εμπορείου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου σχετικά με τις νέες μειωμένες τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, ενημερωνόμαστε ότι,

Ύστερα από την έκδοση της αγορανομικής διάταξης με αριθμό 3/2012 του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ενημερώνουμε με τους παρακάτω πίνακες καταναλωτές και επιχειρηματίες για τις νέες μειωμένες ανώτατες τιμές που προσφέρονται ή παρέχονται από επιχειρήσεις (κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα, που δραστηριοποιούνται σε χώρους όπου δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ανταγωνισμός).
Οι ακόλουθοι πίνακες παρουσιάζουν αναλυτικά τη νέα τιμή των προϊόντων.

Προϊόντα που πωλούνται εντός αεροδρομίων, αθλητικών και αρχαιολογικών χώρων, επιβατικών πλοίων, αμαξοστοιχιών, σταθμών ΟΣΕ και υπεραστικών λεωφορείων, κινηματογράφων και θεάτρων, δικαστηρίων, νοσοκομείων, κλινικών και ευαγών ιδρυμάτων, ΑΕΙ, ΤΕΙ και λοιπών σχολών.

ΕΙΔΟΣ ΝΕΑ ΤΙΜΗ     ΠΑΛΑΙΑ ΤΙΜΗ          ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ML εγχώριο ή μη         0,35     0,50     -30%
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 700 ML εγχώριο ή μη         0,50     0,70     -28,5%
Τοστ με ζαμπόν και τυρί         1,35     1,80     -25%
Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί 1,35     1,70     -20,5%
Τοστ με τυρί    1,15     1,60     -28%
Σάντουιτς με τυρί        1,15     1,50     -23%
Καφές ρόφημα ελληνικός μονός        1,20     1,60     -25%
Καφές ρόφημα γαλλικός φίλτρου μονός        1,20     1,60     -25%
Καφές ρόφημα εσπρέσο μονός 1,35  1,70     -20,5%
Καφές ρόφημα στιγμιαίος μονός        1,20     1,60     -25%
Τσάι ρόφημα   1,20     1,60     -25%

Τιμές προϊόντων που πωλούνται εντός σχολικών μονάδων (δημόσια και ιδιωτικά σχολεία).

ΕΙΔΟΣ ΝΕΑ ΤΙΜΗ     ΠΑΛΑΙΑ ΤΙΜΗ          ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
Σάντουιτς η τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων)            1,00     1,30     -23%
Σάντουιτς η τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων)           1,25     1,70     -26,5%
Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 50 γραμμαρίων τουλάχιστον          0,40     0,50            -20%
Τυρόπιτα-σπανακόπιτα , ανά τεμάχιο 1,00     1,30     -24%
Εμφιαλωμένο νερό 500 ML    0,35     0,50     -30%
Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό 330 ml τουλάχιστον 1,90     1,00     -10%

Για τα ως άνω προϊόντα υφίσταται η υποχρέωση ανάρτησης σε εμφανές σημείο ειδικού καταλόγου. Τα ως άνω προϊόντα είναι υποχρεωτικό να είναι διαθέσιμα προς πώληση ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από τα άλλα πωλούμενα είδη.

Τμήμα εμπορείου ΠΝΑ, τηλ: 2241364710  tm.emporiou@pnai.gov.gr 

προγράμματα εκπαίδευσης από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει τους επιχειρηματίες-μέλη του, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής / μεταποίησης / εμπορίας / διακίνησης τροφίμων, για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικών σεμιναρίων πάνω σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Τα σεμινάρια αυτά μπορούν να τα παρακολουθήσουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται ή σχεδιάζει να απασχοληθεί σε επιχείρηση που διαχειρίζεται τρόφιμα κατ’ οιονδήποτε τρόπο.  
Για την ανακοίνωση των νέων εκπαιδευτικών κύκλων, που θα προγραμματισθούν για όλα τα νησιά (όπου υπάρξει ενδιαφέρον), αναμένεται η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις και θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πάρουν περισσότερες πληροφορίες ή/και να συμπληρώσουν την Αίτηση Ενδιαφέροντος (μη δεσμευτική) στη δικτυακή «πύλη» του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=23207    ή επικοινωνώντας με το Τμήμα Επικοινωνίας & Κατάρτισης (22810 82346 εσωτ. 105 & 125) και με τα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Μήλο.

η ΑΔΑ στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης του δήμου Μεγίστης

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου εκπροσώπησε σήμερα στο Καστελλόριζο την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις του δήμου Μεγίστης για την επέτειο απελευθέρωσης.
«Σήμερα, 69 χρόνια μετά, γιορτάζουμε την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο ηρωικό Καστελλόριζο και την ακόλουθη επανένωση της Δωδεκανήσου με την πατρίδα μας.
Εξηνταεννέα χρόνια μετά, που οι Έλληνες ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές πίεσης, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όλοι μαζί ενωμένοι οφείλουμε να κρατήσουμε τη σημαία ψηλά, όπως έκαναν πάντα οι κάτοικοι του Καστελλόριζου, έχοντας ζήσει τις δικές τους τραγικές στιγμές σε δύο μεγάλους πολέμους, δίνοντας μας το καλύτερο παράδειγμα της ελπίδας για την Ελλάδα μας», είπε η κα Καλογήρου, απευθυνόμενη προς το δήμαρχο Μεγίστης κ.Παύλο Πανηγύρη και τους κατοίκους του νησιού. 
Φωτογραφίες στη διεύθυνση: http://www.apdaigaiou.gov.gr/index.php?module=news&id=412

επίσκεψη Πρέσβη Σλοβακίας στη Σύρο

Τον Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Jan Voderadsky, υποδέχτηκε χθές (13.9) στη Σύρο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.

Παρουσία του αντιδημάρχου Σύρου Ερμούπολης, Δημήτρη Ρούσσου, ο κ. Πουσσαίος, αφού καλωσόρισε τον Πρέσβη, του παρουσίασε σειρά τομέων στους οποίους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας των δυο χωρών και συγκεκριμένα με τα νησιά των Κυκλάδων. Μάλιστα, ο κ.Voderadsky εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού αλλά και της Παιδείας.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας περισσότεροι από 130.000 τουρίστες από τη Σλοβακία, για τους οποίους μάλιστα η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η πρώτη τουριστική επιλογή.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του από την περιήγηση του στην Ερμούπολη και τόνισε πως “είναι σημαντικό για κάθε Πρέσβη  εκτός από τη συνεργασία που αναπτύσσει με το κεντρικό κράτος να επισκέπτεται και την περιφέρεια με στόχο την περαιτέρω καλλιέργεια των φιλικών σχέσεων των χωρών.
Δεσμεύτηκε, επίσης, πως θα προχωρήσει σε ενέργειες με τις οποίες θα ενημερώσει τους συμπατριώτες του σχετικά με τα όσα μπορεί να τους προσφέρουν οι Κυκλάδες ως ένας μοναδικά ελκυστικός προορισμός.

«νέα εποχή για τα νησιά» - ανακοίνωση για την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ (12.9)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου,  «νέα εποχή για τα νησιά μας»,

Οι εκπρόσωποι της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ Κόκκινος Χαράλαμπος και Γεώργιος Παπαμανώλης, ψήφισαν «λευκό» στο θέμα ανάθεση δικαστικών υποθέσεων διότι, ναι μεν είναι απαραίτητο η περιφέρεια να εκπροσωπηθεί στις δικαστικές υποθέσεις, όμως 21 (εικοσιένα) ολόκληρους μήνες  δεν υπάρχει μόνιμος νομικός  εκπρόσωπος της περιφέρειας στις Κυκλάδες. Η περιφερειακή Αρχή προχωρά διαρκώς σε αναθέσεις Νομικού Συμβούλου (στην προκειμένη περίπτωση ανέθεσε τις δικαστικές υποθέσεις στον δικηγόρο κο Γρυπάρη) οι οποίες είναι και πολυδάπανες , περιστασιακές και όχι μόνιμες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΝΑ αποζημίωσε μετά από δικαστική απόφαση που εκδόθηκε εναντίον 11.000 ευρώ και κινδυνεύει να αποζημιώσει με άλλες 100.000 εργολήπτρια εταιρία, επειδή οι υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων δεν έλεγξαν στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα λογαριασμούς έργων, με αποτέλεσμα το οφειλόμενο ποσό να πληρωθεί με τόκο. Καμία ευθύνη πολιτική ή άλλου είδους δεν έχει αναζητηθεί από την περιφερειακή αρχή.
Τέλος επισημαίνουμε ότι θέματα που είχαν αναγράφει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης (αποδοχή χρηματοδοτήσεων, εγκρίσεις μετακινήσεων) δεν συζητήθηκαν.

Ν. Συρμαλένιος – παρεμβάσεις σχετικά με τον αγροτικό τομέα στα νησιά

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία προκλήθηκε μετά από αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και με αφορμή την ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και της βιομηχανίας Δωδώνη, τέθηκαν τα συνολικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας.

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του ανέδειξε τα καίρια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στον νησιωτικό χώρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός δήλωσε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. θα προβλέπει την συστηματικότερη στήριξη των αγροτών. Όμως, ο αγροτικός τομέας στο Νότιο Αιγαίο καταλαμβάνει μέχρι σήμερα μόλις το 3% του παραγόμενου συνολικού προϊόντος. Οι δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων είναι τεράστιες και μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση και στον τουρισμό. Όμως οι ασκούμενες πολιτικές σήμερα κάθε άλλο παρά στηρίζουν τους αγρότες. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, παρά τις εξαγγελίες των τελευταίων χρόνων από τους εκάστοτε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης:
Τι θα γίνει με την τυποποίηση και πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων;
Προωθούνται οι δημόσιοι φορείς πιστοποίησης στην περιφέρεια;
Προωθούνται επιχειρησιακά σχέδια σε συνεργασία του υπουργείου και των περιφερειών;
Ποια είναι τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα του κόστους τού νερού;
Τι θα γίνει με το κόστος μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων;

Χωρίς προτάσεις για την παράκτια αλιεία η Ελλάδα στην Ευρώπη
Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στο θέμα της αλιείας, επισημαίνοντας ότι στην αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 2012, η Ελλάδα δεν έχει διαμορφώσει δέσμη προτάσεων για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε διαβούλευση για το θέμα αυτό με τους φορείς των ψαράδων. Επεσήμανε ότι το υπουργείο αναφέρει ότι η αλιεία αποτελεί έναν σημαντικό εξαγωγικό τομέα, όμως επί της ουσίας η παράκτια αλιεία μένει χωρίς ουσιαστική στήριξη, ενώ ταυτόχρονα τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται συνεχώς. Η απουσία ολοκληρωμένων απαντήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης στα παραπάνω ζητήματα, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των Ελλήνων αλιέων και υπονομεύει έναν κλάδο με αξιόλογη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. 

οι βουλευτές νησιωτικών περιοχών του Συριζα για τις ΕΟΖ – κείμενο

Σύμφωνα με ερώτηση βουλευτών του Συριζα στον υπουργό Ανάπτυξης, με θέμα την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην ελληνική επικράτεια,

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) στην ελληνική επικράτεια. Σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Υπουργού είναι δοθεί «ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις διαμορφώνοτας ένα ειδικό καθεστώς προσέλκυσης τους, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές».

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι ΕΟΖ αποτελούν για τους επενδυτές εργασιακό, φορολογικό, δασμολογικό και διοικητικό «παράδεισο», ενω για τους εργαζόμενους εργασιακή και κοινωνική «κόλαση». Επιπλέον, η διεθνής εμπειρία αμφισβητεί τις θετικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότερες παραγωγικές μονάδες που εγκαθίστανται σε ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες, οι εισαγωγές που απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούν των εξαγωγών. Από την άλλη, είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται στην ουσία αποτελούν μεταφορά θέσεων απασχόλησης εντός της χώρας, όπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν μετεγκαθίστανται εντός ΕΟΖ, με αποτέλεσμα το καθαρό αποτέλεσμα για την απασχόληση μερικές φορές να είναι και αρνητικό!

Αυτό που δεν αμφισβειτείται από κανέναν είναι ότι όπου εγκαταστήθηκαν ΕΟΖ οι μισθοί κατακρημνίστηκαν και οι οποιεσδήποτε εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν. Η επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, η υποβάθμιση της ασφάλειας και της υγιεινής στους εργασιακούς χώρους, η απαγόρευση του συνδικαλισμού και οι απλήρωτες υπερωρίες αποτελούν τα επακόλουθα σε όλες απαρεκλίτως τις ΕΟΖ που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως.
Ο σχεδιασμός Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της ελληνικής επικράτειας στην ουσία δεν πρόκειται να αποτελέσει έναν αναπτυξιακό μοχλό για την ελληνική οικονομία, αλλά ένα ακόμη βήμα για τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στην πλήρως αποτυχημένη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία όχι μόνο δεν έχει επιτύχει να δώσει έναυσμα στην αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά αντιθέτως έχει επιταχύνει δραματικά τους ρυθμούς της ύφεσης και το δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Πρόκειται για ακόμη ένα δώρο στους πιστωτές μας οι οποίοι αφού έχουν εξασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζών τους, θέλουν να εξασφαλίζουν και τα συμφέροντα του βιομηχανικού τους κεφαλαίου, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πάρκο αναψυχής.

ταυτότητα ποιότητας για τα νησιωτικά προϊόντα ζητά ο Σ. Δανέλλης στο Ευρωκοινοβούλιο

Συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νέα μορφή που θα λάβει η πολιτική ποιότητας των γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι νέες προτάσεις, που έχουν βρει μεγάλη υποστήριξη τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο και αναμένεται να υπερψηφισθούν, συνοψίζονται στις εξής βελτιώσεις:
1. απλοποίηση του συστήματος καταχώρισης
2. ενίσχυση της προστασίας των καταχωρισμένων ονομασιών ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενες  Γεωγραφικές Ενδείξεις)

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης επανέφερε στη συζήτηση την ανάγκη ένταξης και των νησιωτικών προϊόντων στο σύστημα προαιρετικών ενδείξεων ποιότητας, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ιδιαιτερότητες που προσδίδει στην παραγωγή ο νησιωτικός χαρακτήρας και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των νησιωτικών γεωργικών προϊόντων.  "Έχω επανειλημμένα προτείνει τροπολογίες σε διαφορετικούς κανονισμούς για την αναγνώριση της νησιωτικής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας με τρόπο ουσιαστικό για τα τοπικά προϊόντα και την ανάπτυξη της τοπικής τους οικονομίας, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα  θέμα πολύ σημαντικό" ανέφερε ο Ευρωβουλευτής. 

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2012

η φετινή γιορτή του Αγ. Αριστείδη (12 – 13.9)

Συνεπής στην υπόσχεση που με συνέπεια ανανεώνει κάθε χρόνο, η οικογένεια Μακρογιαννέλη θα γιορτάσει και φέτος την εκκλησία του Αγίου Αριστείδη που βρίσκεται στην περιοχή «έξω κατοικιές» στα Φηρά, το διήμερο 12 και 13 Σεπτεβρίου.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα της γιορτής, την Τετάρτη 12.9 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εσπερινός και στην συνέχεια πανηγύρι ενω θα χορέψουν τα χορευτικά σχήματα απο την Ένωση Δαρδανελλιωτών «ο Άγιος Θεοδόσιος» της Νίκαιας, Αττικής, τα χορευτικά σχήματα του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης ενώ μουσική θα παίξει το συγκρότημα των «Φαρισαίων». 

Την Πέμπτη 13 Σεπτεβρίου, ανήμερα της γιορτής στις 08.00 θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία υπο τον Μητροπολίτη Θήρας κκ. Επιφάνιο και στις 10.30 θα ακολουθήσουν κεράσματα και γλυκά απο την οικογένεια που γιορτάζει την εκκλησία της...

παιδικός σταθμός της Ι.Μ. στον Καρτεράδο – εγκαίνια παρουσία του Αρχιεπισκόπου (15.9)

Σύμφωνα με πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας και του Δ.Σ. του Παιδικού Σταθμού «H Γλυκολαλούσα» του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος Καρτεράδου, μας καλούν στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Παιδικού Σταθμού με έδρα τον Καρτεράδο της Σαντορίνης, το Σάββατο 15 Σεπτεβρίου στις 11.30 π.μ.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος.

Την Δευτέρα 3 Σεπτεβρίου στις 10.00 στις εγκαταστάσεις του νεόδμητου παιδικού Σταθμού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των εγκαταστάσεών του καθώς και ενημέρωση για τα προγράμματά του. 

τα νεότερα επιστημονικά συμπεράσματα για την πρόσφατη (1-4.2011) δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την πρόσφατη δραστηριότητα που σημειώθηκε το διάστημα Ιανουάριος –Απρίλιος 2011 στον υποθαλάσσιο μαγματικό θάλαμο του ηφαιστείου της Σαντορίνης με την συγκέντρωση μάγματος, ανάρτησε χθές 10.9 η σελίδα www.in.gr

Σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται κυρίως σε πρόσφατες δημοσιεύσεις ξένων πανεπιστημίων που μελέτησαν το ζήτημα και δημοσίευσαν τα συμπεράσματα τους τις τελευταίες ημέρες, 

Ο θάλαμος μάγματος που κρύβεται κάτω από την καλδέρα της Σαντορίνης διογκώθηκε κατά 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε διάστημα 15 μηνών -μια ανησυχητική τάση, η οποία όμως φαίνεται να έχει πλέον σταματήσει- αναφέρουν ερευνητές της Οξφόρδης στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Όπως δείχνουν οι μετρήσεις δορυφορικών ραντάρ και δεκτών GPS στην επιφάνεια του εδάφους, η διόγκωση του ηφαιστείου συνεχιζόταν από τον Ιανουάριο του 2011, όταν καταγράφηκε η πρώτη σεισμική δραστηριότητα εδώ και 25 χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2012, οπότε ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης είχε πλέον ανυψωθεί κατά 8 έως 14 εκατοστά.

«Αν αυτός ο ρυθμός διόγκωσης συνεχιζόταν για λίγα ακόμα χρόνια, ο όγκος -του μάγματος- θα ήταν αντίστοιχος με τον όγκο προηγούμενων εκρήξεων του ηφαιστείου» γράφουν οι ερευνητές. 
Η αύξηση, υπολογίζουν, αντιστοιχεί περίπου στο μισό της ποσότητας λάβας που απελευθέρωσε το ηφαίστειο στη διάρκεια προηγούμενων μικρών εκρήξεων, όπως αυτή που αναστάτωσε το νησί το 1950.

Τα νέα δεδομένα «αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι το νέο επεισόδιο ηφαιστειακής διαστολής είναι το μόνο σημαντικό που έχει καταγραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου το διάστημα 1939-1941» επισημαίνουν οι ερευνητές. 
Προειδοποιούν μάλιστα ότι «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η σημερινή κατάσταση ανησυχίας δεν θα οδηγήσει σε έκρηξη».

Πιο καθησυχαστικό είναι ωστόσο το σχετικό δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: Τα δεδομένα «δεν σημαίνουν ότι επίκειται έκρηξη. Η αλήθεια είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει εξασθενίσει τους τελευταίους μήνες».

Την ίδια επισήμανση έκανε στο πρακτορείο Bloomberg o Γιώργος Βουγιουκλάκης, ηφαιστειολόγος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα: «Όλη η δραστηριότητα που καταγράφεται τώρα αντιστοιχεί στην κανονική, λανθάνουσα κατάσταση του ηφαιστείου» είπε.

Γεγονός είναι πάντως ότι η σεισμική δραστηριότητα, η εκπομπή αερίων και η παραμόρφωση του εδάφους προκάλεσαν πέρυσι το ενδιαφέρον των γεωλόγων και δεν έμειναν απαρατήρητες από τους ντόπιους.

«Στη διάρκεια των επισκέψεων πεδίου στη Σαντορίνη το 2011, έγινε εμφανές ότι πολλοί κάτοικοι είχαν αντιληφθεί μια αλλαγή στη συμπεριφορά του ηφαιστείου τους. Οι ξεναγοί, οι οποίοι επισκέπτονται το ηφαίστειο αρκετές φορές την ημέρα, με ενημέρωναν για αλλαγές στην ποσότητα των αερίων με έντονη οσμή που απελευθερώνονταν στην κορυφή, ή για αλλαγές στο χρώμα του νερού σε ορισμένους κόλπους γύρω από τα νησιά» αναφέρει η Μισέλ Παρκς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Οξφόρδη που ταξίδεψε στη Σαντορίνη. Προσθέτει ότι ορισμένοι από τους μικροσεισμούς που προκαλούσε το ηφαίστειο γίνονταν αντιληπτοί στα εστιατόρια από το κούνημα των πιάτων και των ποτηριών στα τραπέζια.

Μεγάλες εκρήξεις του ηφαιστείου της Θήρας πιστεύεται ότι συμβαίνουν κάθε 10 με 30 χιλιάδες χρόνια, ενώ μικρότερες εκρήξεις σημειώνονταν στο παρελθόν ακόμα και κάθε 14 χρόνια.
Το ηφαίστειο είναι παγκοσμίως γνωστό για την έκρηξη του 17ου αιώνα π.Χ, μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην ιστορία της Γης.
Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου προκάλεσε την κατάρρευση του κρατήρα και το σχηματισμό καλδέρας, της οποίας το όριο αντιστοιχεί στο νησί της Σαντορίνης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη έχει ενοχοποιηθεί και για την εξαφάνιση του μινωικού πολιτισμού στη γειτονική Κρήτη. Το σεισμικό κύμα δεν αποκλείεται να έφτασε μέχρι την έρημο του Σινά, τέσσερα χιλιόμετρα από τις μεσογειακές ακτές.


Μερικά από τα πιο «διαβασμένα» άρθρα του Ελληνικού και Ξένου Τύπου για το θέμα είναι τα εξής :







ο Δήμος Θήρας για το δημοσίευμα του περιοδικού Nature Geoscience σχετικά με την δραστηριότητα του ηφαιστείου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν χθες, 10/9/2012, το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιστημονική εργασία στο περιοδικό Nature Geoscience με θέμα «Η εξέλιξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης με γρήγορη άνοδο μαγματικού υλικού από βαθύτερα σημεία», έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

“Τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες στο περιοδικό Nature Geoscience από την ερευνητική ομάδα του Παν/μίου της Οξφόρδης, του Παν/μίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αφορούν στο ήδη γνωστό φαινόμενο της μαγματικής διείσδυσης που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2012, έκτοτε όμως παρουσιάζει συνεχή καθοδική εξέλιξη.
Το φαινόμενο αυτό παρακολουθήθηκε από την έναρξή του, τον Ιανουάριο του 2011, από τα δίκτυα του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), που, ως γνωστόν, υποστηρίζεται από το Δήμο Θήρας, ο οποίος ενημερώνεται υπεύθυνα και τακτικά για όλα τα θέματα που αφορούν το ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης.

Στη συνέχεια, και άλλες ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές ομάδες προέβησαν σε έρευνες και μετρήσεις στην περιοχή, των οποίων τα σχετικά αποτελέσματα αφενός γνωστοποιήθηκαν στην κοινωνία της Σαντορίνης από το ΙΜΠΗΣ το φθινόπωρο του 2011 και εκτενέστερα τον Ιανουάριο του 2012, αφετέρου παρουσιάστηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, όπως π.χ. το συνέδριο MemoVolc2012, το οποίο διοργανώθηκε το Μάρτιο του 2012 στη Σαντορίνη με την υποστήριξη του Δήμου και του ΙΜΠΗΣ.
Από τα αποτελέσματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης δημοσίευσης στο περιοδικό Nature Geoscience, προκύπτει με σαφήνεια ότι το φαινόμενο της μαγματικής διείσδυσης έλαβε χώρα κυρίως μεταξύ του Ιανουαρίου του 2011 και του Απριλίου του 2012. Έκτοτε, η έντονη μικροσεισμικότητα που συνόδευσε τη μαγματική διείσδυση εμφάνισε πλήρη ύφεση, τους τελευταίους δε μήνες, παρατηρείται σχεδόν παντελής απουσία ακόμα και μικρού μεγέθους σεισμών, ενώ όπως προκύπτει και από τα διαθέσιμα γεωχημικά και θερμομετρικά στοιχεία του ΙΜΠΗΣ παρατηρείται αντίστοιχη ύφεση έως ομαλοποίηση των τιμών των υπό παρακολούθηση παραμέτρων.
Οι υπεύθυνοι ειδικοί επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, αλλά και μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας που ρωτήθηκαν άμεσα από τη Δημοτική Αρχή, περιλαμβανομένου και του Προέδρου και μελών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, ήταν κατηγορηματικοί και εντελώς καθησυχαστικοί για τη σημερινή κατάσταση του ηφαιστείου, επισημαίνοντας συγχρόνως την ανάγκη της αδιάλειπτης και συνεχούς παρακολούθησης της δραστηριότητάς του.

Κατά συνέπεια, είναι εντελώς αδικαιολόγητη η δημιουργία ανησυχίας σχετικά με τη συμπεριφορά του ηφαιστείου της Σαντορίνης, και ιδίως οι υπερβολές που προβλήθηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ σχετικά με ένα ηφαίστειο που σήμερα δήθεν “φουσκώνει” λόγω συνεχούς μαγματικής διείσδυσης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν σημαίνουν ότι η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να διακόψουν τις σχετικές δράσεις πολιτικής προστασίας και τις ερευνητικές δραστηριότητες, μιας και η Σαντορίνη αποτελεί το σημαντικότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο στο χώρο του Αιγαίου.
Τέλος, οι σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα και να παρουσιάζονται στην πραγματική τους διάσταση, κι όχι  να αποτελούν αφορμή για παρερμηνεία και δημιουργία κλίματος ανησυχίας για την περίπτωση της Σαντορίνης, και μάλιστα εντελώς αδικαιολόγητου. 

Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» (7-9.9) στην Σίφνο

«Ενδιαφέρον, ζωντανό και δημιουργικό» χαρακτηρίστηκε από όσους το παρακολούθησαν, το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που οργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά ο Δήμος Σίφνου το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου.
Το Φεστιβάλ μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συμμετεχόντων,
Οι παρευρισκόμενοι θέλησαν να τιμήσουν τη σημαντική αυτή διοργάνωση –θεσμό πλέον για τις Κυκλάδες, που βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αξίες για το μέλλον των νησιών μας και τη διέξοδο από την κρίση: τη συλλογική δράση, τις ανταλλαγές θετικών εμπειριών και προϊόντων ανάμεσα στα νησιά και τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με την πολιτιστική παράδοση και τον τουρισμό.
Αυτή τη χρονιά η συμμετοχή στο φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με παρόντα 19 από τα 24 νησιά των Κυκλάδων.

επισκέψεις ….

Επίσκεψη στη Σύρο και την Πάρο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή (13 και 14/09) ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Jan Voderadsky.
Ο κ. Voderadsky θα συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο και με εκπρόσωπο του δήμου Σύρου Ερμούπολης. Την Παρασκευή (14/09), θα βρίσκεται στην Πάρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο.

Δημοσιογραφική αποστολή στα νησιά της Πάρου και της Νάξου πραγματοποιούν δέκα Ολλανδοί δημοσιογράφοι, έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Με στόχο την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στη διεθνή τουριστική αγορά, το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει οργανώσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου περιοδεία στα δυο νησιά των Κυκλάδων με επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά αξιοθέατα, ιστορικά χωριά, καθώς και σε παραλίες των νησιών.

«βιασύνη» για τα έργα του ΕΣΠΑ

Σύσκεψη για την πρόοδο των έργων του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας,  Αντώνης Βουτσίνος, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των έργων και να εξυγιανθούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς η πρόοδος και η επίτευξη των στόχων του ΕΣΠΑ συνδέεται με τις υποχρεώσεις του μνημονίου. Η εξυγίανση των Προγραμμάτων θα γίνει μέσω της απένταξης των έργων που είναι ανενεργά, εκείνων δηλαδή που δεν έχουν υπογραμμένη σύμβαση μετά την παρέλευση ενός εξαμήνου από την ημερομηνία ένταξής τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης απέστειλε έγγραφο στους δήμους που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των έργων αυτών, με το οποίο τους ζητεί να προβούν άμεσα στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ή στην επαρκή αιτιολόγηση της μη συμβασιοποίησής τους μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση τα έργα θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα για το κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 571 εκ. ευρώ, έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 436,7 εκ. ευρώ και η απορρόφηση φτάνει τα 216 εκ. ευρώ (ποσοστό απορρόφησης 77,1% επί των εγκεκριμένων δεσμεύσεων του προγράμματος).

σε δημόσια διαβούλευση το «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού» της ΠΝΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, 
Από τις 05/09/2012 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας το «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», 1η Ενότητα του «Επιχειρησιακού Προγράμματος» της ΠΝΑ και ξεκίνησε η «Δημόσια Διαβούλευση», η οποία και θα διαρκέσει έως και τις 19/09/2012.
Στις 20 με 21/09/2012 έχει συγκληθεί Συνεδρίαση των Μελών της «Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης» της ΠΝΑ, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις και απόψεις τους.
Τα κείμενα,  του «Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του σχετικού Ερωτηματολογίου Διαβούλευσης, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: http://www.pnai.gov.gr

οικονομική επιτροπή ΠΝΑ (12.9) – θέματα

Σήμερα Τετάρτη 12.9 συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα:

1. Έγκριση τροποποίησης μελέτης ανελκυστήρα του έργου : « Κατασκευή δημοτικού σχολείου Παστίδας».
2. Έγκριση Πρακτικών διαγωνισμού του έργου «Συντήρηση Οδικού Δικτύου ν.  
    Κέας», (χρήση 2012).
3. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού του υποέργου:«Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης στη ν. Κουφονησίου προϋπολογισμού 487.200,0€ της πράξης με τίτλο « Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου και κατασκευή συνοδών έργων».
4. Έγκριση Πρακτικών Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου«Λιμενικά Έργα Ψάθης Κιμώλου».
5. Έγκριση 4ου Πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού / κατακύρωση αναδόχου για το υποέργο «Προμήθεια Δύο Μονάδων Παραγωγής και Διάθεσης Πόσιμου Νερου», της πράξης με τίτλο «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Χάλκης».
6.  Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης πρόχειρου διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση πλήρους φωτοβολταϊκού συστήματος για τη νήσο Στρογγύλη », Προϋπολογισμού 69.600,00€.
7.  Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης πρόχειρου διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης για τη νήσο Στρογγύλη», προϋπολογισμού 46.400,00€.
8.  Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας, αποδοχή ένστασης και εισήγηση για ανάθεση του έργου: «Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου», προϋπολογισμού: 675.000,00€.
9. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των έργασιών του έργου: «Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Μαλώνα  - Πλατάνια (Β’ Φάση) », προϋπολογισμού 3.350.000,00€.
10.  Έγκριση πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών του έργου: « Κατασκευή γηπέδου 5χ5 στο Δ.Δ. Παραδεισίου και επισκευή γηπέδου 5χ5 στο Δ.Δ. Μαριτσών».
11. Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού των υποέργων της πράξης με τίτλο « Προμήθεια ειδών εξοπλισμού  σχολικών μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με  αναπηρίες στο Νότιο Αιγαίο»:
 «Προμήθεια υπολογιστών (Επιτραπέζιων και Φορητών ) – μηχανών γραφείου,  συσκευών ήχου – εικόνας και διαδραστικών πινάκων » Προϋπολογισμού 183.871,89 €  (με Φ.Π.Α. 16%).
 «Προμήθεια επίπλων – εξοπλισμού ειδών φυσιοθεραπείας – εξοπλισμού εργαστηρίων αυτόνημης διαβίωσης – οργάνων παιδικής χαράς  – παραϊατρικού εξοπλισμού και διαφόρων  ετερόκλητων ειδών» Προϋπολογισμού 148.790,47 €  (με Φ.Π.Α. 16 %).
 « Προμήθεια ειδών εργαστηρίου των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής» Προϋπολογισμού 225.441.36€(με Φ.Π.Α.) , «Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για παιδιά με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης», Προϋπολογισμού 168.044,56 Ευρώ (με Φ.Π.Α.16%).
12.  Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού  του έργου: «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και  Διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου». Προϋπολογισμού : 611.320,00 €  (με Φ.Π.Α. 16 %).
13.  Έγκριση τροποποίησης της υπ’αριθμ. 27/2011/31-01-2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα :  «Απευθείας ανάθεση της σύνδεσης εφτά τηλεφωνικών γραμμών σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας». 
14. Έγκριση :(α) παράτασης συνολικής προθεσμίας της μελέτης «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού  Απέρι – Σπόα – Όλυμπος, τμήμα Απέρι – Σπόα Δήμου Καρπάθου» και (β) της οριστικής γεωλογικής μελέτης οδού. 
15. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου: « Κατασκευή Παλαιοντολογικού Μουσείου Αρχαγγέλου».
16.Εκδίκαση ένστασης αναδόχου κατά της απόφασης έκπτωσης για το έργο: « Ίδρυση Μονάδος Σφαγείων Κάσου».
17.Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου : « Συντήρηση Εθνικού Οδικού Δικτύου (Υποέργο Συντήρηση και Βελτίωση Οδικού Ηλεκ/σμού & φωτεινών σηματοδοτών στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο Ν. Ρόδου)», προϋπολογισμού 295.000,00€.
18.Καταβολή αποζημίωσης για την διενέργεια ελέγχων χορήγησης αδειών σύμφωνα με τα οριζόμενα  από το Ν.3325/2005 και την ΚΥΑ 7814/614/2005 περί καθορισμού παράβολων.
19.Έγκριση πίστωσης για την απαλλοτρίωση ακινήτου για την διαπλάτυνση της Επαρχιακής οδού Ερμούπολης – Επάνω Μεριάς, στη θέση «Βαποράκι», ν. Σύρου.
20.Ακύρωση διαδικασίας δημοπράτησης και επανάληψη του διαγωνισμού: «Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νότιου Αιγαίου».
21.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου: «Κατασκευή ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Κεφάλου Ν. Κω».
22.Έγκριση πρακτικών πρόχειρου διαγωνισμού προμήθειας σκυροδέματος για την  αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την  πλημμύρα της  28/01/2011 στην Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου.
23.Έγκριση πρακτικών πρόχειρου διαγωνισμού προμήθειας  οπλισμού και  δομικού πλέγματος   για την  αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την  πλημμύρα της  28/01/2011 στην Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου.
24.Έγκριση όρων δημοπράτησης του έργου: « Αποκατάσταση βλαβών λόγω βροχοπτώσεων του οδικού δικτύου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Δημοτική Ενότητα Δονούσης, Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Σχοινούσης ) Ν. Κυκλάδων». προϋπολογισμού: 800.000,00€, (χρηματοδότηση  Τ.Ε.Ο Α.Ε.).
25.Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας .
26. Αποδοχή χρηματοδότησης.
27. Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.
28. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
29. Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
30. Εγκρίσεις μετακίνησης κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2012

«κλειστός» ο Δήμος Θήρας στις 12 και 13.9

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας υιοθετώντας το ψήφισμα του Έκτακτου Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., κάνει γνωστό ότι στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012 θα αναστείλει τη λειτουργία του, διεκδικώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να μπορεί να εξυπηρετεί τον Δημότη.
Οι μεγάλες οικονομικές περικοπές απειλούν την οριστική αναστολή παροχής των υπηρεσιών μας.
Ο Δήμος Θήρας παρότι καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες του τόπου, παρά τις μεγάλες μειώσεις των πόρων, μειώνοντας στο μέγιστο τις λειτουργικές δαπάνες, θα βρεθεί σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας αν τούτες συνεχιστούν.
Συμμετέχουμε λοιπόν στον Αγώνα που ξεκίνησε η Κ.Ε.Δ.Ε. διεκδικώντας την εξυπηρέτηση του Δημότη. Τίποτα περισσότερο.
Ενημερώνουμε επίσης τους δημότες ότι το ληξιαρχείο θα είναι ανοικτό και τις δύο ημέρες από τις 10 π.μ. έως τις 11 π.μ.   

Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σαντορίνης - έναρξη προπονήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σαντορίνης, ξεκινάει δυναμικά και την καινούρια χρονιά και συγκροτεί ομάδες basket για την περίοδο 2012-2013 με σκοπό να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα Κυκλάδων της ΕΣΚΚ.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης κλείνοντας την 1η χρονιά του στο τιμόνι του Συλλόγου, κατάφερε να δημιουργήσει από την αρχή τα τμήματα του, συστήνοντας ακαδημίες καλαθοσφαίρισης προσέλκυσε και προπονεί  στους κόλπους του Συλλόγου περίπου 60 νεαρούς αθλητές.
Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και για αυτό το λόγο καλούμε τους παλιότερους αλλά και νέους επίδοξους αθλητές, να έρθουν στην ομάδα μας με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δυνατό και ανταγωνιστικό σύνολο στις Κυκλάδες.
Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στο τμήμα καλαθοσφαίρισης κατά την χειμερινή περίοδο 2012-13 θα είναι τα ακόλουθα:
Παμπαίδες – Πανκορασίδες, έτη γέννησης: 2000 και μικρότερης ηλικίας
Παιδικό, έτη γέννησης: 1997, 1998, 1999
Κορασίδες, έτη γέννησης: 1997, 1998, 1999
Εφηβικό, έτη γέννησης: 1994, 1995, 1996
Νεανίδες, έτη γέννησης: 1994, 1995, 1996
Ανδρικό, έτη γέννησης: 1994 και μεγαλύτερης ηλικίας
Γυναικείο, έτη  γέννησης : 1994 και μεγαλύτερης ηλικίας

Το παραπάνω τμήματα είναι αγωνιστικά και οι ομάδες μας θα συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα Κυκλάδων της ΕΣΚΚ.
Οι προπονήσεις  ξεκινούν από της 17 Σεπτεμβρίου 2012 και   θα διαρκέσουν μέχρι και 24 Μαΐου 2013 και το πρόγραμμα προπονήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.
 Το κόστος συμμετοχής των αθλητών στα προγράμματα ανέρχεται στα 100,00 €.
(Με τα χρήματα αυτά διασφαλίζονται τα έξοδα προπόνησης –έξοδα μετακίνησης εκτός Σαντορίνης – φαγητό – διαμονή σε ξενοδοχεία – ιατρική κάλυψη σε αγώνες)
Αθλητής ή αθλήτρια που επιθυμεί να αποκτήσει ρουχισμό της ομάδας το κόστος ανέρχεται στην τιμή των 50,00 €.
 Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα: Διαμαντόπουλος Γιάννης 6945885602 και Πρέκας Μηνάς: 6946564842

Για το ΔΣ, Ο Πρόεδρος, Βλαβιανός Βαλάντης

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου εύχεται «βίο ανθόσπαρτο και ευτυχισμένο» με αφορμή το ευχάριστο γεγονός του γάμου του κ. Γαβαλά, γενικού αρχηγού της ομάδας.

Σύμφωνα με το ευχετήριο, 
Ο γενικός αρχηγός της ομάδας μας κος. Γαβαλάς Μανώλης πέτυχε το τρίποντο της ζωής του το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.
Σε μια σεμνή τελετή στον όμορφο ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος στο Ημεροβίγλι υπό το βλέμμα θεού και φίλων έδωσε τέλος στα μεταγραφικά σενάρια της καρδιάς του και αποφάσισε να υπογράψει το πολυετές συμβόλαιο με την εκλεκτή της καρδιάς του κα. Καρανικόλα Χριστίνα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης εύχεται στον Γενικό αρχηγό της ομάδας μας και φίλο Μανώλη καθώς και στην γυναίκα του πλέον Χριστίνα να ζήσουν βίο ανθόσπαρτο και ευτυχισμένο με πολλές επιτυχίες σε προσωπικό επίπεδο.