Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

  • Τετάρτη 24.1.2007
  • Μηχανικοί του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. επισκέφθηκαν χθες τη Σαντορίνη με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν στο έργο επέκτασης του Αθηνιού σχετικά με την χρήση των αδρανών υλικών. Από την επίσκεψης προέκυψε η απόφαση επισκευής των επικίνδυνων σημείων του δρόμου του Αθηνιού, άμεσα και με χρήματα του Υπουργείου. Το θέμα των εργασιών αναμένεται να τεθεί και στο αυριανό Νομαρχιακό συμβούλιο.
  • Στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης από διεθνείς οίκους για το στέγαστρο του Ακρωτηρίου και στην ενίσχυση ολόκληρου φέροντος οργανισμού, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Σημειώνοντας ότι έχει δοθεί εντολή για τη συνέχιση των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο της ανασκαφής.

Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

  • Τρίτη 23.1.2007
  • Νέα προβλήματα και καθυστερήσεις προκύπτουν στην πορεία των εργασιών επέκτασης του Αθηνιού μετά και την πρόσφατη απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας της Νομαρχίας σχετικά με την χρήση αδρανών υλικών μόνο από λατομεία για την προέκταση των προβλητών, γεγονός που θα καθυστερήσει πολύ το έργο.
    Ειδικοί του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. σήμερα στη Σαντορίνη για την επί τόπου εξέταση των εργασιών και εξεύρεση λύσης. Το θέμα της νέας καθυστέρησης αναμένεται να τεθεί και στο Νομαρχιακό συμβούλιο της Πέμπτης 25.1.2007
  • Στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης από διεθνείς οίκους για το στέγαστρο του Ακρωτηρίου καθώς και στο ότι πρέπει να γίνει ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, δηλαδή του υπάρχοντος στεγάστρου, χωρίς ν’ αλλάξει ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή για τη συνέχιση και επίσπευση των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο της ανασκαφής, στο φυλάκιο, το εκδοτήριο και τα υποστηρικτικά κτίρια.
    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημα λόγος για ενισχυτικές παρεμβάσεις σε ολόκληρο το στέγαστρο.
  • Πολλά και σημαντικά τα κενά και οι παραλείψεις στον Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας Οίας-Θηρασιάς Γιώργου Χάλαρη που συμμετείχε σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση της ΚΕΔΚΕ αναφορικά με την εφαρμογή του Νέου Κώδικα.
    Σε ότι αφορά την Κοινότητα ορίστηκαν οι αρμοδιότητες των μελών του νέου Κοινοτικού Συμβουλίου με αντιπρόεδρο τον Βάλσαμο Πιτσικάλη, πρόεδρο της Κ.Ε.Υ.Α τον Νίκο Παγώνη, της Αναπτυξιακής τον πρόεδρο Γιώργο Χάλαρη, και υπεύθυνους για θέματα παιδείας την κ. Συρίγου και τον κ. Καρρά.
  • Χρονιά-σταυροδρόμι για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού χαρακτήρισε το 2007 η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μιλώντας στη διοίκηση και στους εργαζομένους του ΕΟΤ σημειώνοντας ότι το 2006 είχαμε αύξηση στις αφίξεις 10%να φθάνει στα 12 δισ. ευρώ.
  • Με κατάρρευση απειλούνται οι Προνοιακές Δομές Κοινωνικής Φροντίδας που λειτουργούν στους δήμους ,σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, καθώς τέλος Ιουνίου λήγει η χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ για σημαντικές δομές όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, και ΚΗΦΗ . Όπως αναφέρει η ΚΕΔΚΕ, δεν έχει εξασφαλιστεί το κόστος μισθοδοσίας των μόνιμων πλέον εργαζομένων.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

  • Δευτέρα 22.1.2007
  • Την ιδρυτική του συνέλευση πραγματοποίησε χθες ο σύλλογος Φηριανών. 320 τα μέλη που εγράφησαν, ενώ ορίστηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Η επόμενη συνάντηση των μελών του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο στο ξενοδοχείο «Δαίδαλος» την Τετάρτη στις έξι το απόγευμα. Σκοποί του συλλόγου η διοργάνωση εκδηλώσεων και η αναβάθμιση των Φηρών.
  • Από μέρα σε μέρα ξεκινούν οι εργασίες για την μετεγκατάσταση της κεραίας της ΕΡΤ. Με την μετεγκατάσταση, η ΕΡΤ θα μεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΤ3, 3 κρατικά ραδιόφωνα καθώς και σε λίγο καιρό την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Κατά τ’ άλλα η συγκέντρωση υπογραφών για την απαλλαγή από την πληρωμή των τελών της ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ συνεχίζεται, με δεδομένο ότι εδώ και είκοσι μέρες η κρατική τηλεόραση δεν μεταδίδει το πρόγραμμα της στην Σαντορίνη.
  • Μεγάλες κινητοποιήσεις, που δεν αποκλείεται να περιλάβουν ακινητοποίηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων σε όλα τα λιμάνια, προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για το 2ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για απάντηση στα μέτρα του ΥΕΝ με τα οποία συρρικνώνεται η συμμετοχή Ελλήνων στα πληρώματα.
  • Με ενιαίο τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τα κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και όχι τον τζίρο τους, όπως ισχύει σήμερα, θα αντικατασταθεί το τέλος υπέρ των ΟΤΑ το γνωστό (2%) με το οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα πάσης μορφής ξενοδοχειακά καταλύματα. Τη δέσμευση για ευνοϊκό υπέρ των ξενοδόχων επαναπροσδιορισμό των επιβαρύνσεων επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών σε νομοσχέδιο με βάση την ανταποδοτικότητα και την οικονομική ή μη ευρωστία της κάθε μονάδας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων χαρακτηρίζει «δίκαιη λύση» την αντικατάσταση των τελών υπέρ ΟΤΑ με το ενιαίο τέλος επιτηδεύματος.
  • Επικίνδυνα είναι τα ενεργά ρήγματα του Αιγαίου, σύμφωνα με έρευνες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι σεισμολόγοι «βλέπουν» σεισμό μέχρι και 7,6 ρίχτερ. Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα οποία δεν αποκλείεται "υπό προϋποθέσεις" να προκληθεί "τσουνάμι", ύστερα από ένα σεισμό, με πολύ ισχυρή δόνηση.