Παρασκευή, Μαΐου 08, 2009

Αρκετά θέματα, γνώριμα σε όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα της Σαντορίνης απασχολούν σήμερα τον Τύπο, ευτυχώς στην απόλυτη πλειοψηφία τους ευχάριστα. Εμάς, που τα παρακολουθούμε καιρό, η αλήθεια είναι οτι μας είχαν καταπαιδέψει!
Όπως και να εχει πάντως, οι εξελίξεις είναι ευχάριστες κι εμείς (τους) ευχόμαστε να έχουν καλή κατάληξη


Από το www.in.gr διαβάζουμε :
Σχετικά με το στέγαστρο του Ακρωτηρίου
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1011707&lngDtrID=253

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας.
Μέσω του νομοσχεδίου καθορίζονται, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ειδικοί όροι δόμησης, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου παραμένει κλειστός από τις 25 Σεπτεμβρίου 2005, οπότε κατέρρευσε το προηγούμενο στέγαστρο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας τουρίστας.
Η Πολεοδομία Θήρας αρνείται να εκδώσει οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέου στεγάστρου, με το αιτιολογικό ότι η περιοχή είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση.
Το ίδιο πρόβλημα είχε ανακύψει και στο παρελθόν και αντιμετωπίστηκε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που είχαν προωθήσει οι τότε υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ενώ, σχετικά με την ανέλκυση των καυσίμων απο το Sea Diamond
-μάλιστα είναι και η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο θέμα-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1011704&lngDtrID=244
Έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να αρχίσει η απάντληση των καυσίμων από το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond που βυθίστηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 16 Μαΐου.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Σαντορίνης Γιάννης Γρατσίας, η επιχείρηση θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και τα συνεργεία θα εργάζονται σε 24ωρη βάση.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα απομακρυνθεί και θα εξουδετερωθεί από καύσιμα και λιπαντικά ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να γίνει ακίνδυνο το ναυάγιο.
Το κρουαζιερόπλοιο, της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, βυθίστηκε στις 5 Απριλίου του 2007.


Και τέλος, τα σημερινά ρεπορτάζ περιλαμβάνουν και οινολογικό οδηπορικό!
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=28&ct=18&artid=4515735&ml=1

Οι δρόμοι του κρασιού με θέα στο ηφαίστειο
ΚΕΙΜΕΝΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: , ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: , ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ
Aφετηρία της πρώτης διαδρομής είναι η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά. Οδηγώντας προς Ακρωτήρι, στα 3,5 χλμ. έξω από το κέντρο του οικισμού (σχεδόν πάνω στη διακλάδωση που οδηγεί αριστερά προς Πύργο) βρίσκεται το οινοποιείο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων- «Santo Wines»(τηλ. 22860 22596- 28058, www.santowines.gr). Είναι σχεδόν στην άκρη του γκρεμού αντικρύζοντας τα Φηρά, την Οία, την Καλντέρα και το λιμάνι του Αθηνιού. Αξίζει να απολαύσετε τη θέα (ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος) δοκιμάζοντας την ποικιλία με τα 6 ποτήρια κρασιού και τους απαραίτητους συνοδευτικούς μεζέδες.
Συνεχίζοντας προς Ακρωτήρι, περίπου στα 4,7 χλμ. βρίσκεται η στροφή που οδηγεί στον Αθηνιό και 100 μέτρα μετά (στο δεξί σας χέρι) τοοινοποιείο Βενετσάνου (Αντωνίου)
. Ιδρύθηκε το 1930 από τον χημικό Γιώργη Βενετσάνο. Και αυτό είναι κτισμένο στην άκρη του γκρεμού με μία διαφορά: για να ξεναγηθείτε στους χώρους του, θα κατεβαίνετε συνεχώς (έχει πέντε επίπεδα οινοποίησης) στην καρδιά της γης! Στο εσωτερικό του αξίζει να δείτε τα παλαιά χοντρά βαρέλια όπου παλαιώνεται το βινσάντο, τον ξυλόφουρνο που λειτουργούσε ως κουζίνα γι΄ αυτούς που δούλευαν όλη μέρα εδώ, το παλαιό πατητήρι καθώς και πολλά παλαιά εργαλεία οινοποίησης όπως ο άμβυκας για την παραγωγή τσίπουρου ή το μάγκανο. Βγαίνοντας σε ένα φυσικό μπαλκόνι, θα δείτε τους σωλήνες από τους οποίους το κρασί έκανε «ελεύθερη πτώση» προς τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα ακριβώς από κάτω. Οι έμποροι το αποθήκευαν στα βαρέλια των πλοίων για να αρχίσει το ταξίδι προς το εξωτερικό. Η θέα στον Αθηνιό και τον δρόμο που ελίσσεται σαν φίδι στην άκρη του γκρεμού είναι εκπληκτική (τηλ. 22860 23557).
Σχεδόν στα 600 μέτρα μετά το οινοποιείο, αριστερά σας είναι η είσοδος στον παραδοσιακό οικισμόΜεγαλοχώρι, από τα ωραιότερα χωριά της Σαντορίνης. Πανέμορφη είναι η πλατεία Νικόλαου Φ. Γιαννακόπουλου, στρωμένη από πέτρα και βότσαλα. Παλιά σπίτια με πολύχρωμες πόρτες και παράθυρα, αλλά και γλάστρες με λουλούδια συνθέτουν το τοπίο σε αυτόν τον γαλήνιο τόπο.
Στην καρδιά του χωριού είναι τοοινοποιείο Γαβαλά( τηλ. 22860 82552, www.gavalaswines.gr). Αξίζει να ξεναγηθείτε στον χώρο και να δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, το αγαπημένο κρασί του κ. Γιώργου Γαβαλά, το «Κατσανό», το οποίο δημιουργεί με ιδιαίτερες ποικιλίες.
Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και σύντομα (περίπου 500 μ. μετά) θα δείτε στο δεξί σας χέρι πινακίδα που δείχνει τον δρόμο για το οινοποιείο τουΜπουτάρη(τηλ. 22860 81011- 81607,
www. boutari.gr) με τη χαρακτηριστική λευκή του θόλο, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης.
Ξανά στον κεντρικό δρόμο, μηδενίζετε τον μερικό χιλιομετρητή και στρίβετε δεξιά. Στα 2,5 χλμ. από αυτό το σημείο θα στρίψετε πάλι δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες προςΑκρωτήρι. Μία μεγάλη ευθεία μήκους 3 χλμ., με ωραία θέα τόσο στη θάλασσα όσο και στον οικισμό, θα σας φέρει στην είσοδό του. Αξίζει να ανηφορίσετε στα στενά του γαλήνιου οικισμού μέχρι τον ναό τηςΑγίας Θεοδοσίαςμε τη βοτσαλωτή αυλή, μπροστά από τα γραφεία της κοινότητας. Είστε στοκαστέλι του Ακρωτηρίου το οποίο αναφέρεται από το 1313! Αφού ελιχθείτε στις μίνι πέτρινες στοές, θα ανακαλύψετε όμορφα σημεία θέας, κοντά στοεκκλησάκι της Παναγίας Υπαπαντής(ή Φλεβαριώτισσας).
Σχεδόν 1 χλμ. έξω από τον οικισμό, προς την Κόκκινη Παραλία, βρίσκεται οαρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου. Τα πρώτα σημάδια του οικισμού χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (4η χιλιετία π.Χ.)! Γνώρισε την ακμή του τον 17ο αιώνα π.Χ. αλλά καταστράφηκε από μία τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο το 1967. Δυστυχώς, ο χώρος είναι κλειστός εδώ και δύο χρόνια, καθώς το βιοκλιματικό στέγαστρο ακόμη κατασκευάζεται.

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Το πρόγραμμα των φετινών του εκδηλώσεων ανακοίνωσε το Μέγαρο Γκύζη.
Πάντοτε έγκαιρα και με συνέπεια στο ύφος που διέπει τις εκδηλώσεις του εδω και 25 χρόνια το Μέγαρο μας ανακοινώνει:


Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009
Φηρά - Σαντορίνη

1-23 Αυγούστου 2009


Εικαστικές Τέχνες, Μουσική και Θέατρο Σκιών συνδυάζονται και φέτος αρμονικά στις εννέα συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009, στα Φηρά Σαντορίνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.


Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την 1η Αυγούστου με μία ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής, αφιέρωμα στη μνήμη του «καλλιτέχνη της φυγής και της αναζήτησης», του μεγάλου ζωγράφου Πάρι Πρέκα, δέκα χρόνια φέτος από τον θάνατό του.

Τίτλος έκθεσης: “Οι Λιθογραφίες στο Ταξίδι του Πάρι Πρέκα”

Θα εκτεθούν 30 μεγάλες λιθογραφίες του καλλιτέχνη, πολλές από αυτές δοκίμια από το προσωπικό του αρχείο, με θέμα τα άλογα, τα τάνκερς και τοπία της Ελλάδας (μεταξύ αυτών κυρίαρχη θέση κατέχει η Σαντορίνη).

«Μέσα από την τέχνη του ο Πάρις Πρέκας εκφράζει με κάθε έννοια το ταξίδι, την τάση της φυγής, τη λαχτάρα της αναζήτησης. Τα λιμάνια του Αιγαίου και τα τοπία από την ελληνική φύση, τα πανιά και τα πλεούμενα, η αγάπη του για τον κόσμο της αρχαιότητας, το πέταγμα του Ίκαρου, οι κινήσεις των αλόγων, οι όγκοι των τάνκερς, όλα, εκφράζουν άμεσα και υπαινικτικά τη φυγή από τη συμβατικότητα, την αποδέσμευση από την καθημερινότητα, την έννοια της προσωπικής ελευθερίας. Όλα είναι μέσα φυγής και καταλήγουν σε σύμβολα».

Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2009


Τις μουσικές εκδηλώσεις ''ανοίγει'' στις 4/8 το “Trio Arte”, που αποτελείται από τους κορυφαίους και καταξιωμένους σολίστες Δημήτρη Γούζιο (βιολοντσέλο), Απόλλωνα Γραμματικόπουλο (βιολί) και Γιάννη Μιχαηλίδη (πιάνο). Ερμηνεύουν έργα των Bach, Haydn, Dvorak σε ένα μοναδικό κονσέρτο μουσικής δωματίου για πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο.


Στις 7/8 ξετυλίγεται η μουσική παράσταση “Ο γύρος του κόσμου σε ... οκτάβες” με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, δύο ταλαντούχες κοπέλες με ξεχωριστό «μέταλλο» φωνής η καθεμία, που τραγουδούν με τις αιθέριες φωνές τους, είτε σόλο είτε ντουέτο, αλλά και παίζουν πιάνο και κιθάρα. Τραγουδούν σε 20 γλώσσες και διαλέκτους από γκόσπελ, μπλουζ, φάντος έως τσιγγάνικα, παραδοσιακά ελληνόφωνα της Κ. Ιταλίας αλλά και Χατζιδάκι και Τσιτσάνη.


Ο Καραγκιόζης, η φωνή της αμφισβήτησης και της ανατροπής, προσγειώνεται στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη, όταν ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης (Αθηναϊκός Θίασος Σκιών) παίρνει τις φιγούρες του και ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους μέσα από τις κλασικές κωμωδίες του Θεάτρου Σκιών “Ο Καραγκιόζης Γραμματικός” στις 10/8 και “Τα ογδόντα δύο εντάλματα του Καραγκιόζη” στις 11/8.


Ξεχωριστή ασφαλώς εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ αποτελεί στις 13/8 η συναυλία της μοναδικής Φωτεινής Δάρρα, μιας από τις μελωδικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου, που με την σπάνιας χροιάς φωνή της και την ξεχωριστή παρουσία της ερμηνεύει τραγούδια αγαπημένα του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου (την συνοδεύει στο πιάνο ως guest star στη συναυλία) αλλά και τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σε ένα σύνθετο πρόγραμμα που αναμένεται να εντυπωσιάσει με την διασκεδαστική αλλά και την ψυχαγωγική του διάσταση. Μαζί της στο πιάνο ο εξαίρετος μουσικός Νίκος Ορφανός.


Η Ζωή Τηγανούρια και ο Γιώργος Ψυχογιός, για πρώτη φορά μαζί, μας ταξιδεύουν στις 17/8 σε μια latin-tango-jazz παράσταση, αλλά και σε ρυθμούς ελληνικών μελωδιών διασκευασμένων. Ο αισθησιακός δυναμισμός και το ταλέντο της βιρτουόζου ακκορντεονίστας ενώνεται σε ένα μαγικό μείγμα με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του κορυφαίου πιανίστα αλλά και δεξιοτέχνη ακκορντεονίστα.


Το ταξίδι συνεχίζεται στις 20/8 με το κουϊντέτο “Gagabunga” του συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Αρζιμάνογλου, που μας συστήνει τον δικό του "διάσπαρτο κόσμο" μέσω των μελωδιών του που αναμειγνύουν μουσικά στυλ όπως την jazz, latin, bossa nova, salsa, αλλά και ελληνική και μεσογειακή μουσική. Συμμετέχουν τέσσερις επίσης σπουδαίoι μουσικοί, ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο), ο Κουβανός Manuel Orza (μπάσο) και οι Αργεντινοί Roman Gomez (bandoneon & κιθάρα) και Demian Gomez (κρουστά).


Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23/8 με έναν από τους καλύτερους νέους performer, τον Κωστή Μαραβέγια και την μπάντα του Maraveyas Ilegal. Ενέργεια, ρυθμός, πάθος, εξωστρέφεια και εκρηκτικότητα συνθέτουν αυτήν τη μουσική γιορτή. Με φωνή ζεστή και γνώριμη o Κωστής Μαραβέγιας ξεσηκώνει τους θεατές και τους κάνει μέρος της παράστασης. Με άλλους τέσσερις συναρπαστικούς μουσικούς στη σκηνή, μας αφηγείται τις δικές του ιστορίες δείχνοντάς μας πως τελικά ... “la vita e bella” !

Τη μπάντα συνθέτουν οι:

Κωστής Μαραβέγιας (φωνή, ακορντεόν, κιθάρα), Ιλάν Μανουάχ (σαξόφωνο), Άγγελος Παπαδάτος (μπάσο), Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα).

Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 9 μμ.





ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ”, 847 00 ΦΗΡΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τηλ. 22860 23077, Fax: 22860 22428

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου

www.megarogyzi.gr e-mail: info@megarogyzi.gr


η Άρια ή Άρια! (καθάρισε…., ετσι μας λέει και … πιστεύει!)

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που λάβαμε από την βουλευτή Κυκλάδων κ. Μανούσου,
μετά και τις ευχάριστες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου (που υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι θα εκδοθούν όροι δόμησης με την ένταξη του έργου στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες) μας υπενθυμίζει την πρόσφατη παρέμβασή της για το θέμα και την συνάντηση που είχε με τον υπουργό πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και της είχε υποσχεθεί ότι το έργο θα προχωρήσει.
Με την ανακοίνωση πλέον του «ξεμπλοκαρίσματος» και της ένταξης του έργου στο εν λόγο πρόγραμμα η βουλευτής στο δελτίο Τύπου αναφέρει ότι :




Χωρίς καμία καθυστέρηση, μέσα στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντηση στις 26 Φεβρουαρίου της Βουλευτού Κυκλάδων κ. Άριας Μανούσου με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, έγιναν όλες οι ενέργειες ώστε να ισχυροποιηθεί τυπικά με διάταξη Νόμου, η διαδικασία για την αποκατάσταση του Στεγάστρου στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

Την Δευτέρα 4 Μαΐου, το απόγευμα εγκρίθηκε, από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, η σχετική διάταξη η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αμέσως μετά θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 43 του παραπάνω νομοσχεδίου ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού, η οποία επέχει θέση οικοδομικής άδειας, καθορίζονται ειδικοί όροι δόμησης, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης υπάρχουσας διάταξης και ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί και να ολοκληρωθεί το βιοκλιματικό στέγαστρο στο Ακρωτήρι.

Τώρα πλέον οι προσπάθειες όλων μας επικεντρώνονται, στο να μην υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση, πέραν του τυπικού χρόνου που απαιτείται για τη δημοσίευση του νομοσχεδίου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ (γράφει το δελτίο Τύπου, πάντα)

Μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις η κ. Μανούσου δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Υπουργό Πολιτισμού που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μου και ανέλαβε προσωπικά το θέμα της αποκατάστασης του στεγάστρου.

Η κίνησή μου να επισκεφθώ τον κ. Υπουργό και να ζητήσω την προσωπική παρέμβασή του, ήταν απόρροια και της συνεχούς πληροφόρησης που είχα από τους Νομαρχιακούς Συμβούλους κ. Γιώργο Λεονταρίτη και κ. Γιώργο Μητροπία.

Θέλω ακόμη να τονίσω το αμέριστο και εντονότατο ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος, όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α! και Β! βαθμού.
Η καλή συνεργασία όλων μας φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα».










Για τον Τριανταφυλλόπουλο θα μιλάμε τώρα; Νο2.
Αναγκαστικά…




Με σημερινή ανακοίνωσή της επανέρχεται στο θέμα της πρόσφατης εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με θέμα το Sea Diamond η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών προκειμένου να κάνει ορισμένες διευκρινήσεις.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η εκπομπή υποστήριζε ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις για την υπόθεση, το μόνο όμως που αποκάλυψε ήταν η …. «εμπλοκή» της Ένωσης Λεμβούχων στην διαμαρτυρία στον Πειραιά τον περασμένο Οκτώβριο με την αγορά εισιτηρίων για την μετάβαση των συμμετεχόντων, καθώς και το ότι οι Θηραίοι «επιμένουν» να πληρώσει ο «φορολογούμενος πολίτης» το κόστος των διαδικασιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι η εταιρία και οι ασφαλιστικές της ….

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής,

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, με αφορμή την εκπομπή ΖΟΥΓΚΛΑ της 23.04.2009, του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND, δηλώνει τα παρακάτω:

1. Η πανθηραική μεγαλειώδης κινητοποίηση της 16.10.2008 στον Πειραιά δεν ήταν υποκινούμενη από κανέναν. Πέρα από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με τον Θηραικό λαό που πρωτοστάτησε με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Θήρας, τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο, τον Κοινοτάρχη Οίας, συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Κυκλάδων, λοιπών φορέων αλλά και φίλοι του νησιού μας. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν να καταστεί σαφές, για άλλη μια φορά, προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης, εδώ και δυο χρόνια μετά το ναυάγιο, απαιτούν το αυτονόητο.
Δηλαδή, την εφαρμογή της νομοθεσίας ώστε να αποτραπεί το οικολογικό έγκλημα που συντελείται με την παραμονή του ναυαγίου στα νερά της καλδέρας.
Επίσης, να διατρανώσουμε το αίτημα μας για την προστασία που οφείλει η πολιτεία να παράσχει στους πολίτες της, αναλαμβάνοντας η ίδια πρωτοβουλίες για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND.
Διαφωνούμε με την άποψη να επιβαρυνθεί το κόστος της ανέλκυσης ο Έλληνας πολίτης. Ο ρυπαίνων πληρώνει και στην προκειμένη περίπτωση ρυπαίνων είναι η εταιρεία LUIS CRUISES.

2. Για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, κύρια μαθητών, δηλώνουμε με παρρησία ότι ζητήσαμε την συνδρομή κάποιων φορέων και με προθυμία ανταποκρίθηκαν η Ένωση Λεμβούχων και προσωπικά ο Κοινοτάρχης της Οίας.

3. Δηλώνουμε επίσης ότι η Συντονιστική Επιτροπή, που την αποτελεί όλος ο Θηραικός λαός, δεν υποκινείται από κανέναν ούτε και εξυπηρετεί συμφέροντα τρίτων. Άλλωστε αυτό θα γινόταν γνωστό στους υπεύθυνους της εκπομπής, αν κατά την διάρκεια του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, αναζητούσαν και την άποψη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία κατά την γνώμη μας, ασφαλώς θα ενδιέφερε αρκετούς τηλεθεατές.

4. Τέλος, θα μας ικανοποιούσε ιδιαίτερα δε, αν η συγκεκριμένη εκπομπή, βοηθούσε προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης του κουφαριού, κάτι που δυστυχώς δεν διαφάνηκε. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι τη νίκη θα την φέρει ο ενωμένος αγώνας του λαού της Σαντορίνης που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να το παραλάβουν τα παιδιά, όπως το παρέδωσαν σε εμάς, οι δικοί μας γονείς.






Δελτίο Τύπου για την συμμετοχή της λάβαμε από την Περιφέρεια.

Στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση «Arabian Travel Market» του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 05 έως τις 08 Μαΐου 2009 συμμετέχει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, παρέχοντας τη δυνατότητα στους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο να έχουν παρουσία στο τουριστικό αυτό γεγονός.
Η συγκεκριμένη τουριστική έκθεση είναι η σημαντικότερη για τον Αραβικό κόσμο.
Ο ΕΟΤ συμμετέχει με Εθνικό Περίπτερο εντός του οποίου βρίσκεται και το περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο περίπτερο θα διανεμηθεί έντυπο υλικό για τα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από έρευνες ο εξερχόμενος τουρισμός από τις Αραβικές Χώρες αυξάνεται διαρκώς. Οι Άραβες τουρίστες διαθέτουν μεγάλη αγοραστική δύναμη και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και τα νησιά μας, αποτελούν δε σημαντικό κομμάτι του ποιοτικού Τουρισμού που συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιδιώκει (συγχρόνως με τον ποσοτικό Τουρισμό) να προσελκύσει στην περιοχή μας.

Με την ευκαιρία επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να συμμετέχει σε σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (7-10 Μαΐου Τουριστικό Πανόραμα στην Αθήνα, 14-17 Μαΐου στη Μόσχα), φιλοξενώντας στο περίπτερό της φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του τουρισμού που εκδηλώνουν ανάλογο ενδιαφέρον, προβάλλοντας το τουριστικό προϊόν των νησιών μας κι εντείνοντας τις προσπάθειες για προσέλκυση των Τουριστών εκείνων που φέτος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα αποφασίσουν για τον προορισμό των διακοπών τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.







Καλά εσείς το πήρατε στα σοβαρά;;

Το πόρταλ www.kykladesnews.gr το δημοσίευσε ως πρωταπριλιάτικη φάρσα.
Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.
Το περίεργο όμως είναι ότι σχεδόν ένα μήνα μετά, κυκλοφόρησε και δεύτερο δημοσίευμα (με το πρώτο πάντως ήμασταν σίγουροι ότι ο δημοσιογράφος την πάτησε και πήρε την φάρσα στα σοβαρά.) σύμφωνα με το οποίο δύο από τους μακροβιότερους δήμαρχους των Κυκλάδων επελέγησαν (ή αποκαθίστανται;) από το Πασοκ για να τεθούν υποψήφιοι ο μεν ένας στις ευρωεκλογές και ο άλλος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, στα πρότυπα προφανώς της πετυχημένης συνταγής του πρώην δήμαρχου της Πάρου Γιάννη Ραγκούση.
Πρόκειται για τους κυρίους Πουσαίο και Δεκαβάλλα το πολιτικό μέλλων των οποίων τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σήριαλ στον Τύπο.
Οι ίδιοι πάντως με δηλώσεις τους διαψεύδουν τις φήμες με τον Γιώργο Πουσαίο να παραδέχεται όμως ότι η ιδέα έχει πέσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος χωρίς όμως να του έχει προταθεί κάτι επίσημα….

Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και για άλλους δημάρχους των Κυκλάδων ή να (τους) αφήσουμε να ολοκληρώσουν κι άλλες θητείες;…………














Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Ανώμαλη προσγείωση, ή ξέσπασμα;
Αγανάκτηση ή ωριμότητα;
Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση. Διαχειριστές είμαστε.
Μας κατηγορούν από τις καρέκλες τους στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες, ο Δήμαρχoς της Σαντορίνης Άγγελος Ρούσσος και ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας, σε συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη παραδέχονται, ο πρώτος, ότι «δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση, να διαγράψουν και να αντικαταστήσουν αυτή τη λέξη» με αφορμή την (συνειδητοποίηση;) των αδιεξόδων στα οποία οδηγούνται οι Δήμοι, και ο δεύτερος, ότι εκ του μακρόθεν και του ασφαλούς οι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας μας κατηγορούν ενώ οι ευθύνες και οι παραλείψεις είναι δικές τους, με αφορμή τις κωλυσιεργίες στο έργο της επέκτασης του λιμανιού της Τήνου.

Συνέντευξη, με αφορμή και θέμα ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θήρας παραχώρησε χθες στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη ο Δήμαρχος Θήρας.
Μεταξύ άλλων –και μεταξύ σοβαρού και αστείου- ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα,
μετά και την πρόσφατη απόφαση για την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων καθώς και προβλήματα.... υπόστασης(!) αναφορικά με τις εγκρίσεις που χρειάζεται να λαμβάνει από αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Ο κ. Ρούσσος μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει οτι "η λέξη Αυτοδιοίκηση εχει χάσει το νόημά τηw μιας και οι εκπρόσωποί της είναι απλοί διαχειριστές δεδομένων καταστάσεων"
(καλά, εδω που τα λέμε, δεν θέλει και μεγάλη φιλοσοφία, λίγο εως πολύ αυτά τα πράγματα οφείλει να τα γνωρίζει κάθε αιρετός, απο την άλλη όμως αυτές οι διαπιστώσεις -καινοφανείς για τον δήμαρχό μας- δεν μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τον κακό προγραμματισμό έργων και πραγμάτων. άλλωστε, αν μη τι άλλο, οι δήμαρχοι έχουν (έχουν;) την απόλυτη ευθύνη σε οτι αφορά την επιλογή των συνεργατών τους και την δημιουργία καλού κλίματος στην μεταξύ τους συνεργασία. επίσεις, αν μη τι άλλο εχουν και την ευθύνη να εμπνέουν τον κόσμο και να κάνουν τον πολίτη να αισθάνεται ασφαλής και περίφανος που ζει στον κάθε τόπο, γιατί, εδω που τα λέμε, έρμος ο πολίτης δεν εχει καμία όρεξη να ακούει για τα προβλήματα των δημάρχων, εχει τα δικά του και του φτάνουν)


Στην ίδια συνέντευξη ο δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε στην απαγόρευση κάθε είδουε εργολαβίας σε τομείς παροχής υπηρεσιών των Δήμων, φέρονοντας ως παράδειγμα το γεγονός οτι απαγορευεται πλέον στον δήμο Θήρας να αναθέτει σε αγωγιάτες την μεταφορά σκουπιδιών απο περιοχές του νησιού όπου δεν μπορεί να μπεί αυτοκίνητο. Μάλιστα αναφέρει οτι προτάθηκε στον Δήμο -αντί να πληρώνει αγωγιάτες- να .... αγοράσει ο ίδιος μουλάρια για να ... κάνουν τη δουλειά. Χαριτωμένο -και ρεαλιστικό- το παράδειγμα... και με μπόλικο χιούμορ... θα άνοιγαν και δουλειές....

Η Google πάντως, για να έχουμε μια σφαιρική ματιά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, στην προσπάθειά της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αντικατέστησε τις βενζινοκίνητες χλοοκοπτικές μηχανές για την περιποίηση του γκαζόν έξω από τα κεντρικά της γραφεία στη Σίλικον Βάλεϊ με ένα κοπάδι από κατσίκες. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό συστάθηκε και μια νέα επιχείρηση, ονόματι California Grazing. Ένας βοσκός φέρνει περίπου 200 κατσίκες που περνούν περίπου μια εβδομάδα μαζί μας εδώ στη Google, βόσκοντας το γρασίδι και λιπαίνοντας ταυτόχρονα το έδαφος.
«Μας κοστίζει περίπου όσο και το κούρεμα, αλλά είναι πολύ πιο χαριτωμένο να παρακολουθεί κανείς τις κατσίκες από ό,τι τις μηχανές κουρέματος του γκαζόν» δηλώνουν στελέχη της εταιρίας.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1010353&lngDtrID=252
Σκέψη με ευαισθησία στο περιβάλλον να έχουμε κι όλα θα πάνε καλά...

Στο ίδιο περίπου θέμα, συνέντευξη στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 παραχώρησε ο δήμαρχος την περασμένη εβδομάδα, όπου και αναφέρθηκε στην πορεία των μεγάλων έργων του νησιού. "Για τα μικρά δεν είπε τίποτε" ήταν το σχόλιο ακροατών του σταθμού, στους οποίους απαντάμε οτι ο χρόνος ήταν περιορισμένος κι οτι σε επόμενη συνέντευξη θα δούμε και τα μικρά. Άλλωστε, αυτό είναι και το σωστό. Πρώτα τα μεγάλα κι ύστερα τα μικρά.
Στην συνέντευξη ο δήμαρχος δήλωσε οτι όλα τα μεγάλα έργα υποδομής βρίσκονται σε καλό δρόμο ( σε ποιόν;;) κι οτι εάν εξαιρέσουμε τα έργα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ένα μικρό μέρος της αποχέτευσης που και αυτό βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης δεν υπάρχει άλλο μεγάλο έργο υποδομής που δεν έχει ή κατασκευαστεί ή έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του». Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς, στην συνεργασία του με τον Μιχάλη Ρούσσο καθώς και στην πολύ καλή πορεία των έργων που εχει αναλάβει να προωθήσει. ( τα έχουμε πεί, αλλά με την ευκαιρία να θυμίσουμε την "υιοθεσία" απο τον ΕΟΤ τριών μεγάλων έργων, της μαρίνας στο Μονόλιθο, των ανεμόμυλων στον Γαβρίλο του Εμπορείου και τα μονοπάτια της νότιας πλευρας, τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν το φθινόπωρο με κόστος περί τα 9 εκ. ευρώ...)






μια ζωή τα ίδια λέμε....


Αλήθεια, έχετε ποτέ προσπαθήσει ή, σας έχει δημιουργηθεί η ανάγκη –την έχετε εκφράσει άραγε κιόλας;- να κινηθείτε και να λειτουργήσετε στο νησί σας τουρίστες;
Ή μήπως εχει τύχει να ακούσετε προσεκτικά, δίνοντας σημασία, τα σχόλια των επισκεπτών μας για διάφορα θέματα;


Αν ναι, τότε σίγουρα θα έχετε συνειδητοποιήσει -μεταξύ πολλών άλλων- ότι το οδικό δίκτυο του νησιού εχει προιβλήματα ενώ η σήμανση των δρόμων ελλείψεις.
Το θέμα αναδεικνύει το πόρταλ νέα της Σαντορίνης που παρουσιάζει στοιχεία για την κατάσταση του οδικού δικτίου (σε ορισμένες δε, περιπτώσεις το δίκτυο του ησιού είναι εντελώς ωδικό... ακούς τα πάντα...)
Απο το ίδιο πόρταλ μάθαμε οτι εχει καθυστερήσει φέτος ο καθορισμός των χώρων σταθμευσης στον Αθηνιό. Να ξέρουμε δηλαδή που παρκάρει ποιός...

κατα τα άλλα, έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να πούμε.. τα οποία όμως πρέπει να μπούν σε ... μια κάποια σειρά.