Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2012

σχετικά με την ανακύκλωση

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της Σαντορίνης,

Στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ των Φηρών τοποθετήθηκε το πρώτο δοχείο για την ανακύκλωση οικιακών ελαίων! Από σήμερα και στο εξής όσοι θέλουν μπορούν να αδειάζουν σε αυτό τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια (τηγανόλαδα) από τις οικίες τους. Ανάλογα με την ανταπόκριση θα προγραμματιστεί και τοποθέτηση και σε επιπλέον τοποθεσίες του νησιού!


το κλειστό γυμναστήριο, ο καύσωνας και τα air condition του…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΠΠΟΣ,

Σας ενημερώνουμε ότι εξαιτίας του καύσωνα ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  καθημερινά από τις 8.30 μέχρι τις 22.00.

Υστερόγραφο…
Σύμφωνα με .. επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αρκετοί είναι οι πολίτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που αφήνουν συγγενείς τους, μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, ταχυδρομεία, εφορίες κλπ…) στις οποίες επικρατούν οι ίδιες, ή παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες. Δηλαδή, ελλείψει υπαλλήλων υπάρχουν διαθέσιμες καρέκλες, πλήν όμως και κλιματισμός για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όπερ μεθερμηνευόμενο, της παραγωγικότητας των υπαλλήλων…. (!) 

«δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» στην Κάναβα Ρούσσου

Η κωμωδία του Γιώργου Θεοδοσιάδη, σε σκηνοθεσία: Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, με τους  Σπ. Πούλης, Θ. Βισκαδουράκης, Σπ. Σπαντίδας, Δ. Στογιάννη στο πλαίσιο της περιοδείας της σε ολόκληρη την Ελλάδα θα φιλοξενηθεί την Τρίτη 17 Ιουλίου στο θέατρο της Κάναβας Ρούσσος στην Μέσα Γωνιά.
Η παράσταση που ενθουσίασε το Αθηναϊκό κοινό, ανέβηκε μετά το Πάσχα στην Αθήνα, με το ίδιο κάστ, στη σκηνή του θεάτρου Αθήναιον.

Σύμφωνα με το στόρυ,

Ένας τυφλός, ένας κουφός και ένας μουγγός, επικοινωνούν με ιδιαίτερο τρόπο μεταξύ τους και προσφέρουν άφθονο γέλιο στο κοινό. Ο ένας δεν ακούει, ο άλλος δεν βλέπει και ο τρίτος δεν μιλάει. Αν νομίζετε ωστόσο πως δεν μπορούν να συνεννοηθούν κάνετε... λάθος.

«Το έργο είναι εμπνευσμένο από έναν παλιό Ινδικό μύθο για την υπομονή και την μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, είναι μια πολύ ιδιαίτερη, ξεκαρδιστική κωμωδία. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα έργο για την συντροφικότητα, την αγάπη, την εκτίμηση, την φιλία, τον καθημερινό αγώνα και την αισιόδοξη προσέγγιση της ζωής, σε μια εποχή που οι μαύρες σκέψεις πληθαίνουν. Αυτή η θεατρική διασκευή του τονίζει τις κωμικές πλευρές της ιστορίας και εξελίσσεται σε μια σύγχρονη κωμωδία» αναφέρει ο κ. Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος επιμελήθηκε και το κείμενο μαζί με τον Δημήτρη Καντά.

Η παράσταση μας μεταφέρει στην καθημερινότητα τριών φίλων με ειδικές δυνατότητες. Ένας τυφλός, ένας κουφός και ένας μουγγός. Ο κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Κάποια στιγμή ωστόσο μπαίνει στην ζωή τους μια κοπέλα και όλα ανατρέπονται. Οι παρεξηγήσεις έρχονται, οι έξυπνες ατάκες προσφέρουν άφθονο γέλιο ενώ δεν λείπουν και οι στιγμές συγκίνησης.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Ιουλίου στο θέατρο της Κάναβας Ρούσσος στην Μέσα Γωνιά. 

muaythai summer camp 2012 στην Σαντορίνη!

Συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη συνταγή των summer camp muaythai στην Σαντορίνη, η Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι. 
Στο Μεγαλοχώρι, από τις 12 μέχρι τις 16 Ιουλίου, αθλητές και αθλήτριες από συλλόγους από την Κρήτη, το Αγρίνιο, την Αθήνα που ήδη ανήκουν στην δύναμη της ομοσπονδίας, αλλά και νέους συλλόγους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το άθλημα και να ενταχθούν στην ΕΟΜΤ, καθώς και οι αθλητές των δύο συλλόγων που εδρεύουν στο νησί θα συμμετέχουν στην διοργάνωση. Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα προπονούνται πρωί και απόγευμα, σε εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ το αποκορύφωμα θα γίνει το Σάββατο 14 Ιουλίου, όταν κάποιοι από τους συμμετέχοντες συναντηθούν μέσα στο ρινγκ, στο Fighting Arena 2012. 
Είναι η πρώτη επίσημη διοργάνωση της Fighting Arena και η ομοσπονδία φιλοδοξεί ότι θα ακολουθήσουν πολλές. 

από τις 16 Ιουλίου το γνωστό “μέτρο” της πεζοδρόμησης της πλατείας των Φηρών…

Από την Δευτέρα 16 Ιουλίου αναμένεται να ισχύσουν φέτος τα γνωστά μέτρα της πεζοδρόμησης της πλατείας των Φηρών, της μονοδρόμησης του περιφερειακού του Κοντοχωρίου, και της μονοδρόμησης της κατηφόρας από το Δημοτικό Σχολείο των Φηρών μέχρι την πλατεία, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας των Φηρών.
Το συμβούλιο των Φηρών ελπίζει φέτος μετά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις η πόλη να αλλάξει όψη, καθώς σε αυτό όπως λένε, θα συμβάλουν τα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί και τα νέα παρκινγκ που μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν είναι έτοιμα να  φιλοξενήσουν όλα τα οχήματα που θα έρθουν στην πόλη.


συνεδρίαση Επιτροπής Τουρισμού στη Μύκονο

Στη Μύκονο μετέβη χθες 11.7 η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αρμόδια σε θέματα Τουρισμού, Δέσποινα Διακοσταυριανού, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Μυκόνου.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κουκάς και Μαργάρας.
Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και άπτονται του Τουρισμού, ενώ ανταλλάχθηκαν σειρά προτάσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εντείνονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Χ. Κόκκινος για τον τουρισμό

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της μειοψηφίας του Π.Σ. Ν. Αιγαίου,

Η επανασύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, θέτει τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού μας σε οργανωμένη βάση. Η απόφαση της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη για την εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού "Τουρισμός για όλους" του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ το οποίο θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάιο του 2013,αποτελεί το πρώτο μεγάλο θετικό βήμα  καθώς θα διατεθούν 81.200 δελτία με προϋπολογισμό 5,5 εκ ευρώ. Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα σε οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες να κάνουν διακοπές και θα στηρίξει τον εσωτερικό Τουρισμό και τις τοπικές επιχειρήσεις.
 Αξίζει να σημειωθεί οτι μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες προγραμματίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού η υλοποίηση επτά δράσεων με στόχο την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος του Τουρισμού. Θα υπάρχει προβολή της χώρας μας στις βασικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού (Β.Αμερική , Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Σκανδιναβία κλπ).
Στους άμεσους στόχους του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και εντός των προσεχών μηνών θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του τουριστικού κλάδου.

συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)

Η οριζόντια διασύνδεση των νησιών και η δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κρίσης ανά νησί, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής προγραμματισμένης σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο.

Στη συνεδρίαση που είχε στόχο τον συντονισμό και τη συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση έργων που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός δράσης και αντιμετώπισης σε τοπικό επίπεδο, η διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως των Δήμων Κυκλάδων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 90 ΜΕ, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Νοσοκομείου, των Εθελοντικών Οργανώσεων και των αρμόδιων διευθύνσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα θέματα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν μεταξύ άλλων:

Η ύπαρξη επικοινωνίας μεταξύ των νησιών αλλά και με το κέντρο της Περιφέρειας σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η εκπαίδευση των πολιτών, οι ασκήσεις ετοιμότητας σε χώρους εργασίας, ο προσδιορισμός χώρων καταυλισμών και καταφυγής πολιτών μετά από σεισμό, η κινητοποίηση και οργάνωση των εθελοντικών οργανώσεων, η συνεργασία των φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών.

Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2012

αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου για την μεταφορά μαθητών την νέα σχολική χρονιά…

Την έγκαιρη προετοιμασία της μεταφοράς των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά ζητά ο Γ.Γ. της ΑΔΑ από τους Δημάρχους του Αιγαίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της…

Με επιστολή του προς όλους τους Δημάρχους του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζημιχάλης, ζητά την ενεργοποίησή τους ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον προγραμματισμό της μεταφοράς των μαθητών κατά το νέο σχολικό έτος 2012- 2013.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο συντονισμός των ενεργειών των Δήμων με τη βοήθεια της ΑΔΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία και να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων ή εμπλοκών, που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

ο Γιάννης Βρούτσης και οι κοινωνικοί εταίροι…

Ξεκίνησε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της εργα¬σίας.
Ο υπουργός κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο νέος υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν διαδοχικά με τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ) καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Μετά το τέλος των συναντήσεων ο υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλέσαμε σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους, έχοντας πλήρη συνείδηση του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία.
Η δική μας προσέγγιση έχει τίτλο τρεις λέξεις, τρεις έννοιες: Ισορροπία, Νομιμότητα, Δικαιοσύνη. 

η «Θηραϊκή Πολιτεία» για την ανεξαρτητοποίηση του κ. Αργυρού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού «Θηραϊκή Πολιτεία»,

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θηραϊκή Πολιτεία» και Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του κ. Αγγελέτου Αργυρού, δηλώνει ότι:

«Η αποχώρησή του ήταν αναμενόμενη, καθώς η συνεργασία μας είχε διακοπεί από καιρό, αφότου διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες πρακτικές του κ. Αργυρού δεν ήταν συμβατές με τη φιλοσοφία και τις αρχές της παράταξής μας γενικότερα και του επικεφαλής της ειδικότερα.
Εξάλλου η δράση του κ. Αργυρού ως Δημοτικού Συμβούλου δεν ήταν ούτε αποτελεσματική ούτε εποικοδομητική. Ως εκ τούτου η αποχώρησή του από την δημοτική παράταξη ούτε κενό δημιουργεί ούτε θλίψη.»

φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Μπιενάλε

Mε την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η 1η Μπιενάλε Τεχνών της Σαντορίνης και το Cine Kamari ανοίγουν την αυλαία του παράλληλου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Μπιενάλε το Σάββατο 14 Ιουλίου 2012 λίγο μετά τα μεσάνυχτα! Το Φεστιβάλ θα προβάλλει τις ταινίες του έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα στο CineKamari. Οι τρείς πρώτες ταινίες που θα προβληθούν το Σάββατο 14 Ιουλίου 2012 είναι:   

Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Απόγευμα. Η μητέρα και η κόρη κάθονται στο σαλόνι του πλούσιου σπιτιού τους μαζί με την νύφη σε τυπική επίσκεψη μαζί με το σύζυγο- γιο της πρώτης στο πατρικό του. Οι τρεις γυναίκες ήρεμες κεντούν. Ο γιος στον κήπο διαβάζει οικονομική εφημερίδα. Η ηρεμία κλονίζεται όταν η καμαριέρα σερβίροντας τους το τσάι, κάνει μια φοβερή ζημιά. Οι γυναίκες δε σχολιάζουν το γεγονός αλλά καταφεύγουν στο τι θα μαγειρέψουν για το δείπνο. Καταλήγουν στη συνταγή για το ροσμπίφ. Μέσα από τα συζήτησή τους, αποκρυπτογραφούμε τους χαρακτήρες, τις σχέσεις τους και το κοινό κρυφό αντικείμενο του πόθου που αποκτάει μορφή στο σχέδιο των κεντημάτων. Κατά τη διάρκεια της ταινίας ακούμε το κλάμα της καμαριέρας το οποίο σιγά σιγά μετατρέπεται σε λαρυγγισμούς σοπράνο.
Διάρκεια: 8,5 λεπτά.
Ηθοποιοί: Ρένη Πιττακή, Μαρία Μανγκανάρη, Διώνη Κουρτάκη, Ελένη Καλαρά, Ανδρέας Κελεμπέσσης.
Σκηνοθεσία & Σενάριο: Θάλεια Ιστικοπούλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  (μετά τα μεσάνυκτα)
Σάββατο 14 Ιουλίου 2012, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η ΑΛΛΗ ΑΡΤΕΜΙΣ
Μια αληθινή ιστορία με σουρεαλιστικά στοιχεία αναγκαία για να προσδιορίσουν το μέγεθος του παραλόγου σε προσωπικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Δραματική, αλλά και εν μέρει κωμική, η ταινία σκιαγραφεί τη διαφορετική αντιμετώπιση της "χαμένης ευτυχίας" από τρεις γενιές, όπως επίσης και την αποστασιοποίηση των ξένων. Βασανιστικά ερωτήματα και αμφιβολίες ταλανίζουν το μυαλό της μικρής Άρτεμις. Ήρθε άραγε στον κόσμο από αγάπη ή για να αντικαταστήσει την αδερφή της που χάθηκε κατά την τουρκική εισβολή του 74', καθώς οι γονείς του εγκατέλειπαν την Αμμόχωστο; Ο σχεδόν τυφλός παππούς, της έχει εμφυτεύσει "όλες τις μνήμες της νεκρής πόλης" και η ίδια μέρα με τη μέρα νιώθει όλο και πιο έντονα την ανάγκη να περάσει τα σύνορα, να πάει να συναντήσει την "άλλη Άρτεμη".
Διάρκεια: 28 λεπτά
Ηθοποιοί: Λάρα Τεμπριώτη, Γιάννα Λευκάτη, Glyn Hughes, Φαίδρος Στασινός, Ανδρέας Βασιλείου, Ελλάδα Χαραλάμπους.
Σκηνοθεσία & Σενάριο: Κυριάκος Τοφαρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Αβραμίδης
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Παραγωγή: Cyprus Film Advisory Board, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, A.B. Seahorse Film Productions.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  (μετά τα μεσάνυκτα)
Σάββατο 14 Ιουλίου 2012, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΚΑΣΚΟΛ
Η Μαριάννα, μια βουλιμική πωλήτρια δίσκων ζει ακόμη με την αλκοολική, τηλεμανή μάνα της. Οταν γνωρίζει τον Μάρτιν, ένα μουσικό δρόμου που γυρίζει τον κόσμο με τη μηχανή του, νομίζει πως θα καταφέρει τελικά να κόψει τον ομφάλιο λώρο...
Διάρκεια: 15 λεπτά
Ηθοποιοί: Μαρία Μουρσελά, Μάγδα Τσαγκάνη, Τόνια Αδαμοπουλου, Μιράντα Κουνελάκη, Stefan Schwerdtfeger, Τζώνυ Βαβούρας.
Σκηνοθεσία& Σενάριο: Κατερίνα Ιορδάνογλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Μυλονόπουλος
Παραγωγή: Β. Α. Αθανασίου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  (μετά τα μεσάνυκτα)
Σάββατο 14 Ιουλίου 2012, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 

Σημ.: Οι ταινίες που θα προβάλλει το φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους θ' ανακοινώνονται μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία της πρώτης τους προβολής από την ομάδα επιμελητών της Μπιενάλε και από τον κινηματογράφο CineKamari.

το Ακρωτήρι άνοιξε αλλά τα προβλήματα παραμένουν

"Η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης είναι ταπεινωτική",δήλωσε ο καθηγητής και διευθυντής του εν λόγο χώρου Χρίστος Ντούμας, στηνεφημερίδα "το Βήμα". 
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 9.7.2012 σχετικά με τα προβλήματα του Αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αναφέρεται οτι,

Περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, ανεπαρκής αριθμός φυλακτικού προσωπικού, απουσία υπομνηματισμού των μνημείων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μην ξέρουν τι βλέπουν, ακόμη και έλλειψη ενός στοιχειώδους κυλικείου έστω για νερό.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπως καταγγέλλει ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, επιστημονικός διευθυντής των ανασκαφών του Ακρωτηρίου.
Επτά χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει το νέο στέγαστρο που προστατεύει τον προϊστορικό οικισμό, ο οποίος καταστράφηκε στις αρχές του 17ου π.Χ. αιώνα από την έκρηξη του ηφαιστείου.
Μεσολάβησε, όπως είναι γνωστό, το δυστύχημα από την κατάρρευση τμήματός του και έτσι μεγάλο μέρος του έργου έγινε από την αρχή.
Και ενώ το στέγαστρο είναι πλέον απολύτως ασφαλές, τρεις μήνες μετά τα εγκαίνιά του και αφού παραδόθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία στο υπουργείο Πολιτισμού, η λειτουργία του αντιμετωπίζει προβλήματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

«Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι πολύ ταπεινωτική για το γόητρο μιας χώρας που σεμνύνεται (ή μήπως απλώς καπηλεύεται;) για τον πολιτισμό της: η βρώμικη μπρούντζινη πινακίδα του ωραρίου λειτουργίας (φαίνεται δεν υπάρχει μπράσο στο νησί) δίνει μια πρώτη καλή εντύπωση. Αν προχωρήσει πιο μέσα και τύχει να διψάσει, η πληροφόρηση που δέχεται ρωτώντας ''πού μπορεί να προμηθευτεί ένα μπουκαλάκι νερό'' είναι ''στην παραλία!''».
Αυτά αναφέρει ο κ. Ντούμας επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Ο χώρος θα μπορούσε να λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ υπερδιπλασιάζοντας τα έσοδά του από τα εισιτήρια και δημιουργώντας ταυτόχρονα αρκετές νέες θέσεις εργασίας».
Από την άλλη βέβαια το πρόβλημα του φυλακτικού προσωπικού απασχολεί όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας – δεν αφορά δηλαδή μόνον το Ακρωτήρι – αλλά η κάλυψη των αναγκών έχει να κάνει και με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο κ. Ντούμας πάντως απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας πλέον, προκειμένου να δοθεί λύση.

την αποχώρησή του απο τον συνδυασμό της πλειοψηφίας ανακοίνωσε ο Άγγελος Αργυρός

Την αποχώρησή του απο τον συνδυασμό της πλειοψηφίας της δημοτικής Αρχής της Σαντορίνης ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Αργυρός, για λόγους τους οποίους αναφέρει σε επιστολή του που διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Ιουλίου 2012.

Με εκτίμηση και ευγένεια, στο πρόσωπο του δημάρχου, απο οτι διακρίνουμε, ο λόγος της αποχώρησης του κ. Αργυρού απο τον συνδυασμό που συγκρότησε ο κ. Ζώρζος, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, έγκειται στον «συγκεντρωτισμό» του δημάρχου, καθώς και σε αυτό που σε πολλές περιπτώσεις σε αυτήν την εργασία και τον χώρο, χαρακτηρίζεται και ως -σε υψηλότερα κυρίως επίπεδα- κυβερνητισμός. Πλήν όμως, αναγκαστικώς, σε πολλές περιπτώσεις…

Σε κάθε περίπτωση και με αφορμή, στην πολιτική ισχύει ο κανόνας πως "οτι (μας) λένε οι άλλοι (σσ. οι έχοντες διαφορετική γνώμη...) δεν κρύβει κατ’ ανάγκη "σκοπιμότητες", αλλά, και κάποιες δόσεις αλήθειας. Πέραν τούτου, και πέραν της "πολιτικής" πραγματικότητας, (αυτό δηλαδή μπορεί να ισχύσει γενικώς...) η ιστορία (πολιτική, ποδοσφαιρική, πολιτιστική κ.ο.κ....) είναι απο επικίνδυνο, δυσάρεστο, έως και βέβαιο, να επαναλαμβάνεται, ως φάρσα....

Σύμφωνα με το κείμενο,

Με τη σημερινή τοποθέτησή μου, θέλω να κάνω γνωστό στους Θηραίους πολίτες, στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και εσάς κύριε πρόεδρε:
Ότι δεν ανήκω πλέον στη δύναμη του συνδυασμού, Θηραϊκή Πολιτεία, και ότι από σήμερα ανεξαρτητοποιούμαι και παραμένω δημοτικός σύμβουλος, χωρίς να προσχωρήσω σε κάποια άλλη πολιτική δύναμη από αυτές που σήμερα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργασθώ αυτά τα δύο χρόνια, είτε ήταν μικρά καθημερινά προβλήματα, είτε κάποια μεγάλα, για την επίλυση των οποίων προσπάθησα, να συμβάλω και εγώ με τις γνώσεις μου.
Αλλά και με όσους ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια με το όνειρο να φέρουμε μια νέα πνοή, στον τρόπο άσκησης της εξουσίας στο νησί μας.
Δυστυχώς, στο διάστημα των δυο χρόνων από τη στιγμή που μας εμπιστεύτηκε ο Σαντορινιός λαός και μας έδωσε περίπου το 70%, για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας και να δώσουμε μια νέα πνοή, εμείς διαψεύσαμε τα όνειρα και τις ελπίδες και σήμερα έχουμε απογοητεύσει φίλους, συνεργάτες, ψηφοφόρους με τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.
Οι λόγοι όμως της αποχώρησής μου από τον συνδυασμό δεν έχουν να κάνουν με τα άτομα που απαρτίζουν αυτόν τον συνδυασμό, αλλά πιο πολύ με τη φιλοσοφία που επεβλήθη σε αυτόν, από το σημερινό Δήμαρχο και τον τρόπο διοίκησης του Δήμου.
Η συμμετοχή όλων και η συλλογικότητα των αποφάσεων σε μικρά ή μεγάλα θέματα, που απασχολούν τον Θηραϊκό λαό, έγινε η επιθυμία του ενός και η επιβολή της θέλησης αυτού στο σύνολο του συνδυασμού.
Τρανά παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας είναι ο τρόπος που χειρίστηκε ο δήμαρχος ενα σωρό θέματα όπως ενδεικτικά αναφέρω παρακάτω.
  Α) Η αλλαγή του χωροταξικού, που τόσο απασχόλησε το σύνολο των Θηραίων πολιτών και από τη μια στιγμή στην άλλη απαξίωσε την περιουσία και ανέτρεψε σχεδιασμούς και όνειρα χρόνων ολόκληρων, έγινε με τον πιο πρόχειρο τρόπο χωρίς τη συμμετοχή κανενός από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και με μοναδικό συνομιλητή, με την πολιτεία για τις επερχόμενες αλλαγές, τον Δήμαρχο Θήρας.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι σε όλους γνωστά.
Όσο για την προσφυγή κατά του προεδρικού διατάγματος κανείς από όσους ρώτησα, είτε δημοτικούς συμβούλους είτε αντιδημάρχους δεν είχαν γνώση για αυτό, ούτε επίσης συμμετείχαν σε κάποια σύσκεψη για να προετοιμάσουν την προσφυγή μας για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Φυσικά, ο Δήμος αρνήθηκε τη συμμετοχή μας στην συλλογική προσπάθεια της Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων και ορισμένων Θηραίων πολιτών για την πιο δυνατή φωνή προς την πολιτεία.
Β) Λιμενικό ταμείο Θήρας.
Οι περισσότεροι που συμμετείχατε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του λιμενικού ταμείου, γίνατε μάρτυρες της αντιμετώπισης που είχα από τον πρόεδρο του οργάνου αυτού, που είναι διορισμένος εκεί και όχι εκλεγμένος και την αλαζονεία που τον διέκρινε με τον τρόπο των απαντήσεών του προς τους δημοτικούς συμβούλους. Η ανεπάρκεια αλλά και ανευθυνότητα της ηγεσίας του συγκεκριμένου οργάνου είναι γνωστή σε όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί τους για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι παραμένουν στην ηγεσία του λιμενικού ταμείου με την εμμονή του δημάρχου να μην βλέπει ό,τι όλοι οι άλλοι βλέπουμε και έχουμε επανειλημμένως κάνει γνωστό στον Δήμαρχο για το πρόβλημα καθοδήγησης του λιμενικού ταμείου. Ο Δήμαρχος απαξίωσε εκλεγμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πόσο μάλλον τα μη εκλεγμένα και αρκέστηκε στην συγκρότηση ολίγων και καλών φίλων για τη διοίκηση του Δήμου. Η διαφάνεια και η συμμετοχή ξεχάστηκε σε κάτι συρτάρια και βαφτίστηκε η ενημέρωση των συμβούλων από τον Δήμαρχο, σαν συμμετοχή όλων στα μικρά η μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το τόπο μας.
Στα περισσότερα και σημαντικά θέματα που απασχολούν το νησί μας, όπως καθαριότητα, τελεφερίκ, χωροταξικό, εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και προτεινόμενης θέσης αυτού, ο δήμαρχος επέλεξε να κρατήσει για τον εαυτό του την διαχείριση και να μην εμπιστεύεται κανένα από τα εκλεγμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Συχνές πυκνές αναφορές πολιτών για διάφορα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους, αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή αφήνονται να ξεχαστούν μέσα στα τόσα άλλα καθημερινά θέματα της λειτουργίας του δήμου. Αναφέρω σχετικά :
1) Κυκλοφοριακά θέματα (Φηρά-Καμάρι)
2) Πολεοδομικά θέματα (χωροταξικό – αναγνώριση δρόμων)
3) Καθαριότητα (όργανα και λειτουργία)
4) Οργάνωση υπηρεσιών (τεχνικές υπηρεσίες -πολεοδομία)

Επειδή λοιπόν εμείς για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού η πραγματικότητα μας πάει, είναι προτιμότερο για όλους μας να χωρίσουν οι δρόμοι μας και ο καθένας να προσφέρει ό,τι μπορεί καλύτερο από διαφορετικό μετερίζι. Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με τη συνεργασία τους και θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο δύσκολο έργο που μας έχει ανατεθεί.
Πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από οποιαδήποτε θέση και αν κατέχει για το γενικό καλό του τόπου μας. Φτάνει να υπάρχει διάθεση και επιθυμία για να συμπράξουμε όλοι παρ’ όλες τις διαφορές που μπορεί να έχουμε.
Φιλικά, Αργυρός Άγγελος, Δημοτικός Σύμβουλος”

απαντήσεις από τον κ. Πουσσαίο

Απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε η σελίδα www.neasantorinis.gr έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Πουσαίος.

Στην απάντησή του ο κ. Πουσαίος αναφέρει ότι,
Το έργο της στήριξης των πρανών της καλντέρας βρίσκεται σε εξέλιξη. Εντός Ιουλίου η Εγνατία ΑΕ που έχει αναλάβει το έργο καταθέτει τα τεύχη δημοπράτησης έτσι ώστε έως τον Οκτώβριο να υπάρχει ανάδοχος και το έργο να ξεκινήσει.

Αναφορικά με το Γυμνάσιο Μεσσαριάς η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 5 Ιουνίου προέβη σε Ειδική Πρόσκληση προς τον εργολάβο και εφόσον δεν συμμορφωθεί θα κηρυχθεί έκπτωτος έως τις 20 Ιουλίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί το 2o έργο διαγράμμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου των νησιών των Κυκλάδων, έτσι ώστε έως την 01/01/2013, οπότε και η αρμοδιότητα θα περιέλθει στους Δήμους, να “παραδώσουμε” σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση το οδικό δίκτυο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 114.000 ευρώ  και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διαγράμμιση 20 χιλιομέτρων του επαρχιακού οδικού δικτύου της Σαντορίνης, καθώς και η συμπλήρωση της κάθετης σήμανσης. Επιπλέον, άμεσα εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η χρηματοδότηση ύψους 15.000 για την αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου Ακρωτηρίου και Αρχαίας Θήρας. 

Σχετικά με το έργο του δρόμου Αεροδρομίου – Οίας, όπως προβλέπεται οι προσφυγές εξετάζονται από το αρμόδιο όργανο. Έως τώρα όλες οι προσφυγές που έχουν εξεταστεί έχουν απορριφθεί. Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από πόρους του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και μετά την έγκριση των τευχών δημοπράτησης θα ακολουθήσει ο διεθνής διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω έργο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που τελείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σχετικά με τις δαπάνες για ενοίκια: Από το 2011 που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις δαπάνες ενοικίων κατά 50%. Συγκεκριμένα στη Σαντορίνη το 2010 η πρώην Νομαρχία πλήρωνε σε ενοίκια 74.000 ευρώ. Το 2011 οι αντίστοιχες δαπάνες μειώθηκαν σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό και πλέον ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πληρώνουμε για τη στέγαση των υπηρεσιών μας στο νησί 37.881 ευρώ. Επιπλέον, η μετεστέγαση των υπηρεσιών έχει αποφασιστεί ήδη από το 2000 από τα μέλη του τότε Επαρχιακού Συμβουλίου. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν διατυπώθηκαν τότε τα συγκεκριμένα ερωτήματα. Μάλιστα θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι υποχρεωμένη αυτή τη στιγμή να αναζητά δικαστικούς τρόπους, προκειμένου να διεκδικήσει δαπάνες ρεύματος που καταναλώθηκε από φορείς, στους οποίους έχει παραχωρηθεί χωρίς αντίτιμο, το πρώην επαρχείο με απόφαση του ίδιου επαρχιακού συμβουλίου.

Τέλος, σχετικά με το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ως Περιφέρεια χρηματοδοτούμε δράσεις πολιτισμού μόνο στη Σύρο και τη Ρόδο, σας θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη πολιτιστική διοργάνωση που έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια, προϋπολογισμού 48.500 ευρώ, έχει γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σαντορίνη σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Πρόκειται φυσικά για τη  10η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών πνευστών και «Συνάντηση παραδοσιακής μουσικής Νέων» με τη συμμετοχή 350 μουσικών από 18 νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Επίσης το 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη η λήξη Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών στο Αμφιθέατρο Μπουτάρη, ενώ έχει ολοκληρωθεί και το δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος με δαπάνη της Περιφέρειας. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν μόνο ένα μέρος των συνολικών δράσεων που έγινα και όσων πρόκειται να γίνουν εντός του 2012 στην Π.Ε. Σαντορίνης αλλά και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων. 

Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο - επιχειρηματική αποστολή στην Σαντορίνη

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας στα πλαίσια προώθησης των διμερών εμπορικών συνεργασιών διοργανώνει στις 24 – 25 Ιουλίου στην Σαντορίνη επιχειρηματική αποστολή με σημαντικούς θεσμικούς φορείς του τουρισμού της Τοσκάνης της Ιταλίας. Η Φλωρεντία και η Τοσκάνη γενικότερα αποτελούν την βαριά βιομηχανία του ιταλικού τουρισμού με σημαντικές πρωτοβουλίες προώθησης του τουριστικού προϊόντος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπτυξη και προώθηση του αγροτουρισμού της Τοσκάνης.
Στόχος της δράσης αυτής είναι η γνωριμία των Ιταλών με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς του νησιού. 

ένταξη καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Σέριφο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου το έργο Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Λιμάνι Λιβαδίου Σερίφου, προϋπολογισμού 3,5 εκ. € και φορέα υλοποίησης τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Πρόκειται για καταφύγιο που θα δημιουργηθεί στη νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού του νησιού που θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται και να εξυπηρετεί μέχρι 54 τουριστικά σκάφη. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή κρηπιδωμάτων και προβλήτας συνολικού μήκους 247 μέτρων, προσήνεμου μόλου 128 μέτρων, ράμπας με την οποία θα γίνεται η ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών, τη δημιουργία χερσαίου χώρου επιφάνειας 5.100 τ.μ., καθώς και τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση των σκαφών.

Το έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου τουριστικών λιμανιών και της αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών στα νησιά της Περιφέρειας και αναμένεται να συμβάλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

«πολίτες κόντρα στον καιρό» για την συνεδρίαση (9.7.2012) του Περιφερειακού Συμβουλίου…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού «πολίτες κόντρα στον καιρό», σχετικά με την συνεδρίαση (9.7.2012) του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι,  

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στην Τήνο στις 9/7/2012, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης, αφού ευχαρίστησαν καταρχήν το Δήμαρχο της Τήνου για τη φιλοξενία,  αναφερόμενοι στα τοπικά θέματα του νησιού είπαν ότι το θέμα της ολοκλήρωσης του λιμανιού και ανεξάρτητα από τις υπαρκτές ευθύνες για το σχεδιασμό του, αποτελεί τώρα επιτακτική ανάγκη, τόσο για την ανάπτυξη του τουρισμού, όσο και για την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Σχετικά με τα άλλα δύο βασικά θέματα (Κέντρο Υγείας και Χωροταξικό), επεσήμαναν για μια ακόμη φορά ότι, αυτά αποτελούν γενικότερα προβλήματα της νησιωτικής μας περιοχής, που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Υπενθύμισαν δε, ότι σε συνεδρίαση του π.σ. ακριβώς ένα χρόνο πριν στη Νάξο με θέμα την υγεία στα νησιά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μας είχε μιλήσει για επικείμενη θεσμοθέτηση του νησιωτικού ΕΣΥ…Όσο για το Χωροταξικό, τόνισαν ότι απαιτείται Ειδικό Χωροταξικό για κάθε νησί και ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά μέσα από τον εθνικό ή περιφερειακό σχεδιασμό.

Σχετικά με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε και μετά την ενημέρωση που έγινε από το Ν. Χρυσόγελο., τόνισαν ότι:
α) θα πρέπει να χαραχθεί συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τόσο τους έλληνες ευρωβουλευτές, όσο και την επιτροπή περιφερειών του ελληνικού κοινοβουλίου
β) θα πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά το ζήτημα της κατάταξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες (πάνω από 90 % του ΑΕΠ), στοχεύοντας τόσο στην εναρμόνιση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων με βάση τα σημερινά δεδομένα και όχι με αυτά του 2005 (έχουμε απώλεια ΑΕΠ περίπου 30 %), όσο και με βάση το ΑΕΠ της ευρύτερης Περιφέρειας του Αιγαίου και της Κρήτης, όπως έγινε και με το Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα του 2007-2013.
γ) θα πρέπει να στοχεύσουμε στην απευθείας διαπραγμάτευση των Περιφερειών με την Ε.Ε. και όχι μέσω του κεντρικού κράτους όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο αιρετές Περιφέρειες θα αποκτήσουν επιτέλους ουσιαστικό ρόλο και λόγο στην περιφερειακή ανάπτυξη
δ) θα πρέπει να διαπραγματευτούμε κονδύλια και για τις μεταφορές, κάτι το οποίο είχε δηλωθεί και από πλευράς Ε.Ε., εφόσον δημιουργηθούν Κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου
Με βάση τα παραπάνω συμφώνησαν να συσταθεί μόνιμη επιτροπή της Περιφέρειας για τα ζητήματα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων

Μετά τη συζήτηση των λοιπών θεμάτων, ο Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής Κυκλάδων στις πρόσφατες εκλογές, υπέβαλλε προς τον Περιφερειάρχη την παραίτηση του από μέλος του περιφερειακού συμβουλίου

Η επιστολή παραίτησης αναφέρει τα εξής,

Κύριε Περιφερειάρχη,
Με βάση το άρθρο 156, παρ. 3 του Ν. 3852/2010, σας υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η παραίτηση μου αυτή, παρότι για μένα αποτελεί μια δύσκολη  υπόθεση που συνοδεύεται και από συγκινησιακή φόρτιση, αποτελεί μια αναγκαία πράξη που πηγάζει από την πραγματική αδυναμία εκπλήρωσης διπλών καθηκόντων και φόρτου δουλειάς, λόγω της εκλογής μου ως βουλευτή Κυκλάδων, αλλά επιπλέον υπαγορεύεται από την αντίληψη μας, περισσότεροι άνθρωποι να αναλαμβάνουν ευθύνες εκπροσώπησης της παράταξης μας, μιας και για μας υπερισχύουν οι αρχές της συλλογικότητας.
Θέλω να κάνω εξαρχής γνωστό ότι, η παραίτηση μου δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση και αποχή μου από τις συνεδριάσεις αλλά και τα δρώμενα στην περιοχή μας. Αντίθετα θεωρώ επιβεβλημένη την παρουσία μου και στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, αφού όπως ελπίζω θα συζητούνται όλα τα κρίσιμα θέματα του Ν. Αιγαίου, πόσο μάλλον όταν σοβαρά ζητήματα των νησιών μας θα αποφασιστούν την επόμενη περίοδο.
Θα ήθελα και πάλι να διαβεβαιώσω, ότι από τη νέα μου θέση, θα είμαι παρών σε όλους τους αγώνες των συμπολιτών μας στο Ν. Αιγαίο και βεβαίως συμπαραστάτης τόσο των αιτημάτων των νησιών μας, όσο και της Αυτοδιοίκησης στις διεκδικήσεις της απέναντι στο κεντρικό κράτος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και να ευχηθώ καλή συνέχεια, για να αποκτήσει επιτέλους η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ρόλο και ουσία, σε όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης και των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών.  

Χ. Κόκκινος για συνεδρίαση (9.7.2012) του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος, κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο την Δευτέρα 9 Ιουλίου, έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της ΠΝΑ και ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα στήριξης για το συγκεκριμένο θέμα από το περιφερειακό συμβούλιο , όπως και έγινε, καθώς επίσης και να διαβιβαστεί το συγκεκριμένο αίτημα στην κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, ο κος Κόκκινος στην τοποθέτησή του δήλωσε:
" Έντονη ανησυχία προκαλεί η απουσία χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της ΠΝΑ. Οι κοινωνικές δράσεις που εκπορεύονται από τη ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, η ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, των ΚΗΦΗ , βρίσκονται στον αέρα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να ζουν στην αβεβαιότητα και χιλιάδες αποδέκτες των υπηρεσιών των κοινωνικών δομών να κινδυνεύουν να τις απολέσουν. Με δεδομένο οτι τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) που διοχέτευαν τους  ευρωπαϊκούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ στην περιοχή μας εξαντλήθηκαν, με δεδομένο οτι ο Καλλικράτης στήθηκε με προχειρότητα και με έλλειψη χρηματοδότησης των ΟΤΑ και επειδή είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσουν, αλλά και την αναγκαιότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές , καλούμε την πολιτεία , σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, να συνεχίσει την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών μέσω εθνικών πόρων ώστε να δείξει το κράτος τι κοινωνικό του πρόσωπο   και να στηριχτούν οι νησιώτες μας".

Παναγιώτης Ρήγας, συνάντηση με το Προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Παρόντος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ.
Στην συνάντηση συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας με την ιδιότητα του αναπληρωτή γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ως υπεύθυνος του τομέα για το Υπ. Εσωτερικών .
Τα μέλη του Προεδρείου της ένωσης, βουλευτές Ελληνικής καταγωγής από τα κοινοβούλια της Αυστραλίας, Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπης, εξέφρασαν την βούληση τους να βοηθήσουν με ουσιαστικό τρόπο την Ελλάδα στην προσπάθεια της να ξεπεράσει την κρίση.  Προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στις παρεμβάσεις τους ζήτησαν να υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το Ελληνικό κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κόμματων.
Ως μείζονα προτεραιότητα, οι ομογενείς βουλευτές έθεσαν το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και ζήτησαν από το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει – σε συνεννόηση μαζί τους – σχετική πρωτοβουλία.

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2012

σημαντικότατες διακρίσεις για τα κρασιά της Σαντορίνης...

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το εν λόγο οινοποιείο,

Το οινοποιείο "Κουτσογιαννόπουλος" με έδρα την Σαντορίνη  απέσπασε άλλη μια μοναδική διάκριση.

Μετά την συμμετοχή  στη λίστα με τα 100 καλυτέρα κρασιά του κόσμου από το διεθνούς κύρους ειδικό περιοδικό για το κρασί “wine spectator” , το 2010, με βαθμολογία 91 με άριστα το 100, μια ακόμη μεγαλύτερη διάκριση για το Ελληνικό κρασί είναι γεγονός!




Το ηλεκτρονικό ειδικό περιοδικό  Wine Advcocate βαθμολόγησε με 92 το “Σαντορίνη Ασύρτικο Κουτσογιαννόπουλος”.

Η βαθμολογία αυτή αποτελεί κορυφαία διάκριση για την Σαντορίνη, κρασί της οποίας κρίθηκε ως το καλύτερο κρασί σε όλη την Ελλάδα (59 συμμετοχές )
Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι το Το Wine Advcocate είναι συνδρομητικό και δεν δέχεται διαφημίσεις.  

Η συγκεκριμένη διάκριση  αναμένεται να βοηθήσει τις πωλήσεις σε μια πολύ δύσκολη αγορά σαν αυτή, των Ηνωμένων Πολιτειών.  
Η προσπάθεια ετών,  όλων των Σαντορινιών οινοποιείων για την καθιέρωση του μοναδικού μας κρασιού στις διεθνής αγορές, δείχνει να αποδίδει.

οικολογικός άνεμος - πρόταση για την προστασία και αξιοποίηση του Φυτογενετικού Πλούτου των Κυκλάδων

Στη Σαντορίνη βρέθηκαν το διήμερο 6-7 Ιουλίου και παρακολούθησαν τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Φυτογενετικός πλούτος και αγροτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου»,  η Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Οικολογικού Ανέμου Νοτίου Αιγαίου και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος  Αρμάος, υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων για τις Κυκλάδες.

 Στο Συνέδριο που συνδιοργανώθηκε (για δεύτερη φορά με το ίδιο θέμα) από την Εταιρεία Ηλιότοπος Συνέδρια, και την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η Χριστίνα Ευθυμιάτου παρουσίασε πρόταση «Επιχειρησιακού Σχεδίου Επαναχρησιμοποίησης γαιών στα νησιά του Αιγαίου με τοπικές ποικιλίες γεωργικών προϊόντων». Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προτείνεται να βασιστεί σε πρωτοβουλίες των νησιωτικών Δήμων ή/και Συνεταιριστικών Ενώσεων που εντοπίσουν και θα επιλέξουν εκτάσεις που μπορούν να τεθούν σε καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών και θα τις θέσουν στη διάθεση ενδιαφερόμενων καινούργιων –κατά προτεραιότητα νέων- καλλιεργητών που θα τύχουν ενίσχυσης ανάλογες μ τις ιδιαιτέρες ανάγκες τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα τεχνική υποστήριξη σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια

Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσιάστηκαν επίσης σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες του Αιγαίου, όπως το αμπέλι, η ντομάτα και άλλα λαχανικά, η ελιά, ο κρόκος, τα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, τη σημασία και μελέτη της βιοποικιλότητας, τη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού.  Ανάμεσά τους αξίζει να αναφερθεί η παρουσίαση των ερευνητικών και πιλοτικών εφαρμογών  από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχουν εντοπίσει ιδιαίτερα αυξημένες περιεκτικότητες πολυφαινολών τόσο στα κρασιά της Σαντορίνης, όσο και στα απορριπτόμενα στέμφυλα και βοστρύχους, και προχωρούν σε μια μέθοδο αξιοποίησης των υπολειμμάτων οινοπαραγωγής για την παραγωγή πολύτιμων ουσιών, αντιοξειδωτικών και χημικοθεραπευτικών, με οικονομικό ενδιαφέρον συγκρίσιμο με αυτό που προκύπτει από την ίδια την παραγωγή κρασιού.

Matt Barretts - Travel Guides για τα κρασιά και τα οινοποιεία της Σαντορίνης....

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα κρασιά και τα οινοποιεία της Σαντορίνης δημοσίευσε στην σελίδα του "Matt Barretts - Travel Guides" ο ταξιδευτής Matt Barretts στο οποίο αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για το βασικό προιόν του νησιού...
Στο κείμενό του αναρωτιέται "...is Santorini Wine the Best in Greece.... ?" (είναι το κρασί της Σαντορίνης το καλύτερο στην Ελλάδα;) ενω φαίνεται οτι μετά απο την σχετική ανάλυση, καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα....

Στο κείμενό του αναφέρει οτι,
"Λένε ότι το κρασί από τη Σαντορίνη είναι το καλύτερο κρασί στην Ελλάδα. Εντάξει. Ας χρησιμοποιήσω αυτην την έκφραση για να αποφύγω να το δηλώσω "προσωπικά". Αν και δοκιμάζοντάς το για αρκετές ημέρες στο νησί, είμαι βέβαιος οτι αυτό ισχύει... πιθανότατα, εξ αιτίας του μοναδικού κλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους του νησιού.."

Το άρθρο - ρεπορτάζ μπορείτε να το δείτε εδω  

σύλλογος της Μεσαριάς - εκδηλώσεις

Τρείς είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει στην καρδιά του και του φετινού καλοκαιριού ο πολιτιστικός Σύλλογος της Μεσαριάς "'Αγιος Δημήτριος".
Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο “Ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας μέσα από την μουσική, την ποίηση και τον χορό” θα πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου,
το Σάββατο 18 Αυγούστου διοργανώνεται "Μουσικοχορευτική βραδιά με παραδοσιακό γλέντι και φαγητό" ενω την Κυριακή 19 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η καθιερωμένη (φέτος είναι η δευτερη χρονιά που πραγματοποιείται) θεατρική παράσταση, με την συμμετοχή των νεαρών μελών του Συλλόγου,  “Η νεράιδα και το παλικάρι”.
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 21.00. 

"μπαράζ" συλλήψεων αλλοδαπών που επιχειρούν να ταξιδέψουν παράνομα σε πόλεις της ΕΕ

"Δυναμικά" συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες οι συλλήψεις αλλοδαπών στο αεροδρόμιο της Θήρας, οι οποίοι επιχειρούν να ταξιδέψουν παράνομα για διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Αστυνομικής Διευθυνσης Ν. Αιγαίου,

Συνελήφθησαν την 6η.07.2012 στο αεροδρόμιο της Θήρας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, συνολικά δεκατρείς (13) αλλοδαποί (11 άνδρες και 2 γυναίκες) υπήκοοι Αφγανιστάν, Ερυθραίας και Συρίας, ηλικίας από 20 έως 35 ετών, κατηγορούμενοι για τα χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παράνομη διαμονή στην χώρα.

Santorini biennale 2012, and the show goes on....

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών,

Την Κυριακή 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συναυλία του συγκροτήματος Euphoria, για τον εορτασμό της έναρξης της έκθεσης Once Upon A Sponge, στο beach bar “Ταξίδι”, που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Εμπορείου, μέσα στο παλιό εργοστάσιο τοματοπολτού.
Η έκθεση Once Upon A Sponge, που διοργανώνεται από τη δημιουργική πλατφόρμα papairlines, πρωτοπαρουσιάστηκε στο TAF στην Αθήνα, 10/5/2012-16/6/2012 ενω στην Σαντορίνη αποτελεί μέρος της 1ης Biennale Σαντορίνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30/09/2012.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η έκθεση Once Upon A Sponge φιλοδοξεί να προβάλει τις διαφορετικές εκφάνσεις του σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός (design) δεν είναι μόνο κάτι που βλέπουμε στις βιτρίνες ακριβών καταστημάτων, αλλά και κάτι με το οποίο ζούμε και αλληλεπιδρούμε όλοι καθημερινά: από μία επιγραφή και ένα ευρέως αναγνωρισμένο επώνυμο έπιπλο έως ένα ραβασάκι και μια αυτοσχέδια κατασκευή η οποία προσαρμόζει τυχαία, διαθέσιμα υλικά. Ο σχεδιασμός ασχολείται με τον εντοπισμό, την ανάλυση και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, καθώς επίσης και με το σχολιασμό κοινωνικών φαινομένων και συμπεριφορών.

Πολλά, όμορφα και ενδιαφέροντα σχετικά με την ολη διοργάνωση μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα της στην διεύθυνση : http://www.santorinibiennale.gr/ 

συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τήνο - αποφάσεις

Στην Τήνο συνεδρίασε στις 9.7.2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Στη συνεδρίαση τέθηκαν, εκτός από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, και τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το νησί της Τήνου, όπως η ολοκλήρωση του λιμανιού, καθώς και τα θέματα της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών, της υγείας, της χωροθέτησης ΧΥΤΥ και του βιολογικού καθαρισμού.
Αναφορικά με την ένταξη έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης, o Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι όπου εμπλέκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι δεδομένη η υποστήριξη για τη σύνταξη μελετών και την επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους.
Σχετικά με τις διεργασίες σε Ευρωπαικό Επίπεδο που αφορούν στα διαρθρωτικά ταμεία για την επόμενη περίοδο 2014-2020, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Ευρωβουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Χρυσόγελος.  Ο κ. Χρυσόγελος επεσήμανε πως η Ευρωπαική επιτροπή προτείνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η Πολιτική Συνοχή, εστιάζοντας στις προτεραιότητες της Στρατηγικής Ευρώπης 2020 για έξυπνη διατήρηση και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Ως προς την πρόταση της Επιτροπής για τα νέα Διαρθωτικά Ταμεία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτείνει, όπως ανέλυσε η αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλος, Ελευθερία Φτακλάκη, την υιοθέτηση περισσότερων δεικτών πέραν του ΑΕΠ για την κατηγοριοποίηση των περιφερειών με στόχο να μειωθούν οι ενδο-περιφερειακές  ανισότητες.
Επίσης, προτείνονται Συμβάσεις Εταιρικών Σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής με την εισαγωγή Περιφερειακών Συμφώνων μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών αρχών και της Επιτροπής.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό lobbying, ενώ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά και εκπροσώπους άλλων χωρών. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης πρόκειται να συναντηθεί με τον υφυπουργό τςη Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, προκειμένου να τον ενημερώσουμε σχετικά με τις θέσεις μας, τις ενέργειες μας ζητώντας τη στήριξη της κυπριακής προεδρίας.



Σχετικά με την Χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του στις 9.7.2012 με ομόφωνη απόφασή του (ψήφισμα) εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση που έχει ανακοινωθεί για τη διακοπή της χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωνικών υπηρεσιών στα νησιά μας.
Η διακοπή αυτών των προγραμμάτων θα στερήσει από τις τοπικές κοινωνίες τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές των δήμων όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κλπ. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες και εργαζόμενους στο νησιώτικο χώρο ειδικά σε μια περίοδο όπως η τωρινή, της οικονομικής κρίσης.
Είναι απαραίτητο όσο ποτέ να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών. Καλούμε την κυβένρηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Γιάννης Βρούτσης - για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Στην τοποθέτησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (8.7.2012) και σχετικά με τις προγραματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και υπουργός Εργασίας της Κυβέρνησης, ανέφερε -μεταξύ άλλων, μιας και πρόκειται για πυκνογραμμένο κείμενο 10 σελίδων- οτι,                     

Επιθυμώ να ξεκινήσω ευχαριστώντας τις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδίτες συμπατριώτες μου, που με τίμησαν για μια ακόμη φορά με την ψήφο τους και με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας.
Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά που με εμπιστεύτηκε, αναθέτοντας μου καθήκοντα υπουργού στο πιο ευαίσθητο και νευραλγικό υπουργείο, καθώς επίσης και τους αρχηγούς των κομμάτων κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη που συναίνεσαν στο πρόσωπό μου.
Θέλω εξαρχής να δηλώσω, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή ο υφυπουργός κ. Νικολόπουλος και εγώ ως υπουργός, (σ.σ. το κείμενο διαβάστηκε 2 ημέρες πρίν απο την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου...) θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση στα ζητήματα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης και με τα τέσσερα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εύχομαι και πιστεύω, ότι θα επικρατήσει η λογική και η σωφροσύνη, ώστε να επιτευχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός κοινοβουλευτικός διάλογος που θα συνθέτει και θα ενώνει δυνάμεις για το συμφέρον του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και του ανέργου.

Λένε ότι πριν την αυγή υπάρχει το πιο πυκνό σκοτάδι. Κάπου εκεί βρισκόμαστε, λίγο πριν την αυγή.
Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα εποχή. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουμε την κρίση, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στα λάθη, τις υπερβολές και την επίπλαστη ευμάρεια του παρελθόντος. Θα ισορροπήσουμε και θα ξεκινήσει η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη, η επανεκκίνηση όλης της χώρας.
Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει και γνωρίζουν που βρισκόμαστε. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και αντέχει πολλά. Αυτό που δεν αντέχει, όμως, είναι η αδικία. Για αυτό και οι προτεινόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να κατατείνουν εκεί, στη δικαιοσύνη. Ακόμα και ένα δυσβάσταχτο μέτρο γίνεται πιο ήπιο, αν γίνεται με δικαιοσύνη.
Η σημερινή κρίση έχει άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις στους εργαζόμενους της χώρας μας. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Όμως, τα λόγια κατανόησης και οι εκφράσεις συμπάθειας δεν είναι πλέον αρκετά. Εδώ, στο χώρο της εργασίας, χρειάζονται σήμερα, περισσότερο από ποτέ έργο, δουλειά και αποτελέσματα. 
Για αυτό το λόγο, εξάλλου, σχηματίστηκε η σημερινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας:  για να λέει λίγα λόγια και να επιτελέσει πραγματικό και ουσιαστικό έργο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος και έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των τριών αρχηγών: Αντιμετώπιση της κρίσης, στήριξη των αδυνάτων, άνοιγμα του δρόμου για Ανάπτυξη και Απασχόληση, διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και παραμονής της στο ευρώ.
Σκοπός  είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να βγούμε από την κρίση, για μια βιώσιμη ανάπτυξη έτσι ώστε να ξεπεραστεί οριστικά η ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Αυτοί είναι οι άξονες που η κυβέρνηση έχει θέσει, και εμείς στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καλούμαστε σήμερα να ακολουθήσουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.


Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης μας ενημερώνει οτι, στις 6.7.2012 συμμετείχε σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μετά το πέρας της συνάντησης απο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανακοινώθηκε οτι,

«Συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσουμε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος της Δανειακής Σύμβασης.
Ενημερώσαμε για τις σημαντικές εξελίξεις που είχαμε στην Αγορά Εργασίας το προηγούμενο διάστημα, την πορεία της Ανεργίας και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Τα πρώτα θετικά σημάδια ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, αρχίζουν και εμφανίζονται. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας κινείται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ανακτάται και η απώλεια ανταγωνιστικότητας των προηγούμενων ετών.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. 
Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την ανάσχεση της ανεργίας. Ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης αδήλωτης εργασίας. Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών Πρόνοιας. Ο περιορισμός της σπατάλης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας. Αυτές είναι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε θετικά».


Υστερόγραφο…
Η (πάσα..) αλήθεια είναι ότι ο κ. Βρούτσης, ωραία μας τα λέει και ωραιότατα μας τα γράφει. Πλήν όμως, το εγγύς μέλλον θα δείξει τι “κότσια” έχει με δεδομένο ότι πρωτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των δηλώσεων του υπουργού (του) ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νικολόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του. Προφανώς, είτε ανήκει σε αυτούς που δεν κατάλαβαν το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση (δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, αυτό συνέβαινε τακτικότατα το τελευταίο διάστημα και με τους ... πασόκους της προ-προηγούμενης κυβέρνησης...) είτε δεν άντεξε τις πιέσεις της τρόικας, ή τελικώς στην πορεία και επι της .. εφαρμογής, θεώρησε οτι πρόκειται περί αδιέξοδης και κακής συνταγής....

Νίκος Συρμαλένιος - για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Στην τοποθέτησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (8.7.2012) και σχετικά με τις προγραματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα - ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, ανέφερε οτι,

Θέλω για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα να σφίξω το χέρι στους χιλιάδες Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους και εξέλεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους  βουλευτή της Αριστεράς από τις Κυκλάδες.

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι
η ομιλία του πρωθυπουργού για μας δεν αποτέλεσε τίποτα άλλο παρά επιβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της ΝΔ καθώς και των άλλων δύο κομμάτων που το στηρίζουν, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά πιστή εφαρμογή και υποταγή στην πολιτική των μνημονίων που έφεραν την ελληνική κοινωνία σε εξαθλίωση και τη χώρα σε υποτέλεια. Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι, γενικό ξεπούλημα και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας, τώρα που γυρίζει, σε χρηματιστηριακές αξίες εξόχως χαμηλές, στο όνομα κάποιων αόριστων επενδύσεων που θα μας βγάλουν δήθεν από την ύφεση και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας (το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί σε πολλές βαλκανικές και τριτοκοσμικές χώρες). Σε λίγα χρόνια δηλαδή, εάν εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές, το μόνο που θα είναι δημόσιος χώρος, θα είναι το γεωγραφικό έδαφος που θα έχει απομείνει και όσοι πολίτες έχουν επιβιώσει από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη. Όλα τα άλλα, δημόσιοι οργανισμοί, ενέργεια, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, ακτές, βραχονησίδες κ.α. θα βρίσκονται στην ιδιοκτησία τυχάρπαστων επενδυτών που θα γλεντάνε στην υγεία των κορόϊδων.

Ιδιαίτερα στα νησιά μας, η τύχη που τους επιφυλάσσεται με την πολιτική των fast track εκποιήσεων και με την αναθεώρηση ακόμα και του χωροταξικού του τουρισμού (προεδρικό διάταγμα Σουφλιά), είναι το απόλυτο ξεπούλημα ακτογραμμών και περιοχών φυσικού κάλλους, που στο όνομα της ανάπτυξης της λεγόμενης σύνθετης τουριστικής κατοικίας (παραθεριστικής κατοικίας), θα προωθήσουν την ακραία εκτός σχεδίου δόμηση και οικιστική «ανάπτυξη» κατά τα πρότυπα του αποτυχημένου Ισπανικού μοντέλου, όπου ολόκληρες ακτογραμμές δομήθηκαν και τώρα παραμένουν άδεια κτιριακά κουφάρια.
Έτσι, το εναπομείναν συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον και το φυσικό τοπίο θα παραδοθούν αμαχητί σε μεγάλα εργολαβικά και κατασκευαστικά συμφέροντα, γνωρίζοντας βεβαίως μια χωρίς επιστροφή περιβαλλοντική καταστροφή. Όμως, το επαναλαμβάνουμε και πάλι, το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον των νησιών μας, δεν είναι μόνο φυσικός πόρος, είναι πολύτιμος οικονομικός πόρος, χάριν του οποίου, όλα τα τελευταία χρόνια υπήρξε και η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη.

Προφανώς σήμερα, τα δύο τελευταία χρόνια, η μείωση της τουριστικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα του εσωτερικού τουρισμού, οφείλεται στην τεράστια αφαίμαξη των εισοδημάτων, των μισθών, των συντάξεων, στην κατάργηση της Εργατικής Εστίας και την παρεπόμενη κατάργηση του «κοινωνικού τουρισμού», στην αλματώδη αύξηση των καυσίμων, σε ό,τι αφορά συνολικά στις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου που οδήγησαν σε τεράστια ύφεση, σε χιλιάδες λουκέτα μαγαζιών, σε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους. Εκεί οφείλεται πρωτίστως η μείωση του τουρισμού και όχι στις αλλεπάλληλες εκλογές ή στις απεργίες, όπως θέλουν να μας λένε οι κκ της ΝΔ, αλλά και κάποιοι άλλοι των συγκυβερνώντων κομμάτων. Γι αυτό, μην το ψάχνετε, πρώτη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί αυτή καθεαυτή η κατάργηση του μνημονίου και της απόλυτης φοροεπιδρομής και της λιτότητας, που φέρνει την κάθε ελληνική οικογένεια σε απαγορευτική θέση για να ταξιδέψει στα νησιά. Αλλά μιας και μιλάμε για λιτότητα, στα μεγάλα νησιά (Ρόδο, Κώ κλπ) με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, για ποια ποιότητα τουρισμού μπορούμε να μιλάμε όταν το ανθρώπινο δυναμικό, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, έχουν να πληρωθούν από πέρισι και τη θέση τους καταλαμβάνουν, κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας, μαθητευόμενοι από άλλες χώρες, χαμηλά αμοιβόμενοι και ανασφάλιστοι και χωρίς καν βιβλιάριο υγείας. Με ποια πολιτική θα βοηθήσουμε τον τουρισμό, όταν με την πολιτική των all inclusive, που οδηγεί στην αύξηση των τουριστών αλλά ταυτόχρονα και στην αύξηση των λουκέτων των μαγαζιών, οι τοπικές κοινωνίες στερούνται κάθε δυνατότητας εισοδηματικής στήριξης;

Πέραν αυτού, ο τουρισμός, αλλά και οι μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων, απαιτούν μια ριζικά διαφορετική πολιτική για την ακτοπλοϊα. Σήμερα η ακτοπλοϊα, αποτελεί ολιγοπώλιο λίγων εταιρειών, που λυμαίνονται το χώρο, χωρίς κεντρική πολιτική, χωρίς σχεδιασμό ακτοπλοϊκών γραμμών και ωραρίων, με τιμές ακριβότερες από όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους ναυτικούς. Η ακτοπλοϊκή μεταφορά από κοινωνικό αγαθό, έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, με μόνο στόχο την κερδοφορία. Έτσι πολλά μικρά νησιά, ιδιαίτερα το χειμώνα (από Οκτώβριο έως τον Απρίλιο) παραμένουν σε συνθήκες απομόνωσης, στερούμενα των στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους πολίτες τους, το δικαίωμα της μεταφοράς. Στις Κυκλάδες, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δυτικές Κυκλάδες, που το χειμώνα παραμένουν με δύο ή τρία δρομολόγια τη βδομάδα, ενώ ακόμα και τώρα υπάρχουν νησιά που εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά από το Λαύριο και όχι και από τον Πειραιά, ενώ άλλα όπως η Κίμωλος μένουν έξω από τη διαδρομή των πλοίων, που περνάνε σε απόσταση αναπνοής χωρίς να σταματάνε. Παρόμοια περιστατικά υπάρχουν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και της Δωδεκανήσου (π.χ. Κάλυμνος). Οι λεγόμενες «άγονες», γραμμές δημοσίου συμφέροντος, επιδοτούνται αδρά (έφθασαν τα 100 εκατ. ευρώ), χωρίς πάλι να εξασφαλίζεται ένας σωστός σχεδιασμός μεταξύ των γραμμών ενδοεπικοινωνίας και των κεντρικών γραμμών, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων αλλά και του τουρισμού. Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί κυρίως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα κράτος υπηρέτη των συμφερόντων των εταιρειών και των εφοπλιστών και όχι του κοινωνικού συνόλου, ένα κράτος διαπλεκόμενο που στην καλλίτερη περίπτωση έχει επιλέξει να παίζει το ρόλο του παθητικού ή επιλεκτικού παρατηρητή ή του τροχονόμου των διαφόρων συμφερόντων.

Αντί αυτής της κατάστασης, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι οι ακτοπλοϊκές μεταφορές θα πρέπει να λειτουργούν χειμώνα καλοκαίρι, προς όφελος των νησιών, των κατοίκων και των επισκεπτών. Προτείνουμε ενιαίο κέντρο σχεδιασμού και χάραξης των δρομολογίων (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας), φυσικά μετά από διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου, για ίδιο εισιτήριο για ίσες αποστάσεις σε στεριά και σε θάλασσα, προτείνουμε τη δημιουργία Δημόσιου-Κοινωνικού Φορέα Ακτοπλοϊας, κατά τα πρότυπα των Σκανδιναβικών χωρών και με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημοτικής και περιφερειακής) που θα αναλάβει κυρίως την ενδοεπικοινωνία και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά κονδύλια (όπως άλλωστε είχαν δηλώσει ρητά οι αρμόδιοι επίτροποι της Ε.Ε. σε αντιπροσωπεία ανώτατων αυτοδιοικητικών παραγόντων από τις Κυκλάδες), εφόσον δημιουργηθούν Κοινοπραξίες με τη συμμετοχή και του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Φορέας αυτός θα μπορούσε επίσης να αναλάβει και την  κατασκευή ή επισκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Μια τέτοια πρόταση, θα μπορούσε να ανταποκριθεί και στις ανάγκες του ναυπηγείου της Σύρου, του Νεωρίου, που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, αλλά και από τις ανάλγητες πολιτικές των κυβερνήσεων σας. Επίσης στο θέμα των μεταφορών, μεγάλο θέμα αποτελεί και η ακαταλληλότητα πολλών λιμανιών της χώρας μας, που όπως είναι φτιαγμένα, αδυνατούν ή δυσκολεύουν τα μέγιστα τις προσεγγίσεις, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει οι πλοίαρχοι και οι καπετανέοι. Ένα τέτοιο αρνητικό παράδειγμα, αποτελεί και το λιμάνι της Τήνου για το οποίο γίνονται απεγνωσμένες εκκλήσεις τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από τους τοπικούς φορείς  για να υπάρξει επιτέλους λύση, έτσι ώστε και να υπάρξει ένα ασφαλές λιμάνι και να βοηθήσει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. 

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί και πάλι την τελευταία περίοδο, είναι η εξάντληση των πόρων χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωνικών δομών (στήριξης των Αμεα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.α.) σε ολόκληρη την Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει στις Περιφέρειες που έχουν ενταθεί στο Στόχο ΙΙ, που ως γνωστόν χρηματοδοτούνται με ποσοστό 50%, που σημαίνει αντίστοιχα και πολύ λιγότερους πόρους. Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση αυτή οδηγεί σε απόγνωση τόσο τους άμεσα δικαιούχους που ανήκουν εξ ολοκλήρου στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσο και τους εργαζόμενους στις δομές αυτές που κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη δουλειά τους. Στο θέμα αυτό, το οποίο έχει επισημάνει και η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και για το οποίο υπάρχουν σωρεία υπομνημάτων και διαμαρτυριών τόσο από τους Δημάρχους, όσο και από τον Περιφερειάρχη, είχα στείλει και σχετική επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης με το οποίο προτείναμε η κυβέρνηση να διεκδικήσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο πράγματα. Πρώτον, δεν είναι δυνατόν τα σημερινά κριτήρια ένταξης των Περιφερειών στο Στόχο Ι ή ΙΙ, να είναι οι δείκτες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του 2005, όταν η Ελλάδα είχε ρυθμούς ανάπτυξης 4-5%, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει υποχωρήσει περίπου κατά 30%. Δεύτερον, δεν μπορεί η κατανομή των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ να γίνεται στις διευρυμένες 5 υπερπεριφέρειες (στην περίπτωση μας Κρήτη και Αιγαίο) και να μην διεκδικούμε αυτή τη λογική και στα τομεακά προγράμματα σε ότι αφορά την απεύθυνση τους προς τις Περιφέρειες. Είναι προφανές ότι αν διεκδικήσουμε την κατανομή σε 5 και όχι σε 13 Περιφέρειες, τότε αυτομάτως ο μέσος όρος του ΑΕΠ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου θα πέσει κάτω από το 90 %, κάτι που εξάλλου αδικεί 43 νησιά του νοτίου Αιγαίου, αφού χάριν των 5 πιο ανεπτυγμένων, θεωρούνται και αυτά πάνω από τον επιτρεπόμενο μέσο όρο. Δηλαδή αγνοούνται πλήρως και τα όποια ζητήματα ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, που υποτίθεται ότι εμπίπτουν στα κριτήρια της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Πάντως αν δεν διεκδικήσουμε ριζικές αλλαγές στις κατανομές των Περιφερειών, τότε και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου θα πέσει στην επόμενη  περίοδο από τα 280 στα 40 εκ ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρη την περιοχή μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη ότι αυτή η κυβέρνηση θα κινηθεί έξω από την πεπατημένη, που γνωρίζουμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού άλλωστε αποτελεί παραλλαγή της με ολίγη προσθήκη της ΔΗΜΑΡ. Όμως διεκδικούμε να υπάρξει ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο που μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και γενικότερα το μαζικό κίνημα, θα χαράξει στρατηγική για πολιτικές νησιωτικότητας που εδώ και χρόνια βρίσκονται θεσμοθετημένες τόσο στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όσο και στο ελληνικό Σύνταγμα, αλλά στην πράξη παραμένουν στον αέρα, εξαιτίας και της υποβάθμισης των ουσιαστικών θεμάτων των νησιών μας όλα τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω επιγραμματικά δύο μόνο θέματα που έχουν άμεση σχέση με τα νησιά μας. Το πρώτο, η δραματική υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, που παραμένουν υποστελεχωμένες χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που μεταφέρουν τα έκτακτα περιστατικά σε τριτοκοσμικές συνθήκες, που έχουν βάλει στο ψυγείο όλες τις χρήσεις της τηλεϊατρικής. Το δεύτερο η βιώσιμη (αειφόρος) ανάπτυξη όχι στα λόγια, στις ημερίδες και στα συνέδρια, αλλά στην εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών, που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά περιβαλλοντικά και παραγωγικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, που θα εντάσσουν την πρωτογενή παραγωγή στην προοπτική της ισόρροπης ανάπτυξης και ως οργανικό στοιχείο του τουρισμού, που θα καθορίζουν μέσα από το χωροταξικό σχεδιασμό ανά νησί, χρήσεις γης και θα διασφαλίζουν έτσι την πραγματική αειφορία και όχι μεγάλα ή και μικρότερα ιδιωτικά και μόνο συμφέροντα, σε βάρος της συνολικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Και για να ολοκληρώσω οριστικά. Θα σημειώσω ένα μόνο θέμα για το οποίο δεν ειπώθηκε τίποτα ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις, ούτε και στο περίφημο κυβερνητικό πρόγραμμα των τριών κομμάτων. Αναφέρεστε στο φορολογικό, μιλήσατε στο κοινό πρόγραμμα για μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης χωρίς να δεσμευτείτε για άμεση εφαρμογή του, όμως δεν είπατε τίποτα για αυτό που στο μνημόνιο περιγράφεται ως κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, δηλαδή δεν είπατε τίποτα για το μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο που ούτως ή άλλως έχει τεθεί σε αμφισβήτηση. Τι θα κάνετε; Δεσμεύεστε ότι θα τον διατηρήσετε ή δια της διολισθήσεως προσπαθείτε να αποφύγετε τις δεσμεύσεις. Ο κόσμος στο Αιγαίο περιμένει μια καθαρή απάντηση.


Συριζα Κυκλάδων - ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριζα - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Κυκλάδων,

Οι εκλογές τελείωσαν και μαζί τους ξεχάστηκαν και οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες για “επαναδιαπραγμάτευση” ή “σταδιακή απαγκρίστρωση”.
Η πραγματικότητα, μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας τρικομματικής κυβέρνησης αταλάντευτης συνέχισης του μνημονίου, είναι εδώ και είναι αμείλικτη για την τεράστια πλειονότητα των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από τη νέα του θέση -της αξιωματικής αντιπολίτευσης- τιμώντας την ψήφο των ελλήνων πολίτων αλλά κυρίως τις θέσεις και το πρόγραμμα που προεκλογικά παρουσίασε, θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, μέσα και έξω από τη βουλή, ανάχωμα στις πολιτικές άλωσης του δημόσιου πλούτου, διάλυσης της κοινωνίας, εξαθλίωσης των πολιτών.
Η τοπική οργάνωση Σύρου καλεί όλους του φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ που  στάθηκαν δίπλα μας στις δύο προεκλογικές αναμετρήσεις (και ήταν πολλοί), όσους άντεξαν στις συμπληγάδες του φόβου, των απειλών και της λάσπης, όσους πίστεψαν και πιστεύουν ότι ο αγώνας για την υπερίσχυση της κοινωνίας και των αναγκών της απέναντι στις τράπεζες και τις αγορές είναι ... μονόδρομος, τους καλεί όλους να δυναμώσουν τα κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο νησί μας και να τα μετατρέψουν σε εργαλεία διαμόρφωσης πολιτικής, αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και τις ανάγκες της, εκπόνησης σχεδίων δράσης για την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την προβολή εναλλακτικών λύσεων.
Σας καλούμε την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις 8 το απόγευμα στο “Μπαράκι” στην Πλ.Μιαούλη, στην πρώτη μετεκλογική μας Ανοιχτή Συνέλευση, να συζητήσουμε τις μετεκλογικές εξελίξεις, να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις, να οργανώσουμε μαζί τις αναγκαίες παρεμβάσεις, τους νέους αγώνες.

Ανεξάρτητοι Έλληνες Κυκλάδων - για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης Ανεξάρτητοι Έλληνες και σχετικά με την νησιωτικότητα στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης,
                                               
Από το τριήμερο συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, προέκυψαν ζητήματα που μόνο προβληματισμό μπορούν να μεταφέρουν στο νομό Κυκλάδων και γενικότερα στη νησιωτική Ελλάδα.

Καταρχάς, δεν παρουσιάστηκε κανένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα που να αφορά τη νησιωτική Ελλάδα και τις ειδικές νησιωτικές πολιτικές που θα πρέπει να ασκούνται στην περιοχή μας, οι οποίες είναι νομικά κατοχυρωμένες από την Ευρώπη. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κων/νος Μουσουρούλης περιορίστηκε σε ευχολόγια, χωρίς συγκεκριμένες θέσεις, πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα. Αυτό δείχνει πως ούτε η νέα κυβέρνηση έχει οργανωμένο σχέδιο για τη νησιωτική πολιτική.

Σε ότι αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, δεν υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης για τη διατήρησή τους. Το ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να ισχύει αυτό το ελάχιστο αλλά σημαντικό προνόμιο για τους νησιώτες και τις τοπικές μας οικονομίες, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει.

Προεκλογικά, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, υποσχέθηκαν στους Κυκλαδίτες ότι δε θα υπάρξει κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά. Οφείλουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

 «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
e-mail: anexartitoikykladon@gmail.com
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: 22810 76406

η επιτυχία της χώρας στα προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων αναδεικνύει μιαν άλλη Ελλάδα

"Η επιτυχία της χώρας στα προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων αναδεικνύει μιαν άλλη Ελλάδα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του Πασοκ Σπύρος Δανέλλης αναφέροντας οτι,

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση 20 προγραμμάτων -από τα συνολικά 41 που είχαν υποβληθεί- για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.   Τα προγράμματα αυτά, συνολικής αξίας €70,7 εκατ., από τα οποία η ΕΕ συνεισφέρει τα € 35,9 εκατ. καλύπτουν φρέσκα και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ποιότητας  (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-ΠΟΠ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης-ΠΓΕ, Εγγυημένου Ειδικού Παραδοσιακού Προϊόντος-ΕΠΠΕ), οίνο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σπορέλαια και κρέας.  

Συνεχίζοντας, επεκτάθηκε στο θέμα λέγοντας, "πριν λίγες μέρες η έγκυρη εφημερίδα New York Times (3/7/12) διατύπωσε το παράδοξο που έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή όλοι μας:  πώς γίνεται, η Ελλάδα με τόσο δημοφιλή προϊόντα όπως η φέτα και το λάδι, και με δεδομένη την ποιοτική υπεροχή των προϊόντων αυτών έναντι αντίστοιχων ή παρεμφερών προϊόντων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να υπολείπεται με μεγάλη διαφορά των επιδόσεων στην κατάκτηση της διεθνούς αγοράς έναντι της Ισπανίας ή της Ιταλίας. 

Είναι σπουδαίο λοιπόν να βλέπουμε ότι όχι απλώς υπάρχουν, αλλά και ανταμείβονται οι σοβαρές προσπάθειες οργάνωσης και προβολής των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων.   Σε μία χρονική περίοδο, που η γεωργία καλείται να είναι εξωστρεφής και ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον, οι ευκαιρίες βρίσκονται στην αξιοποίηση όλων των δράσεων και ενεργειών που προωθούν την τυποποίηση, τη διαφοροποίηση του προϊόντος και την ανάδειξη των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.

παράλληλες διαδρομές - Μαρίζα Κώχ - Λένα Πλάτωνος

Η Μαρίζα Κωχ και η Λένα Πλάτωνος θα μοιραστούν για δύο βραδιές τη σκηνή του Μουσικού Προαυλίου του θεάτρου Badminton για να μας θυμίσουν χαρακτηριστικές στιγμές από τις προσωπικές διαδρομές τους.
Στο Α΄ μέρος η Μαρίζα Κωχ με τον Filtig (Θεόφιλο Ιερόπουλο) θα παρουσιάσουν το ολοκαίνουριο κοινό τους project "Platonia" βασισμένο στις ηλεκτρονικές συνθέσεις του Filtig και στους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της Κωχ. Το έργο υποστηρίζεται από video art του καλλιτέχνη "Βest Βefore" (Ανδρέα Καραουλάνη). Από το σετ δεν θα λείψουν φυσικά τα διαχρονικά τραγούδια της Μαρίζας Κωχ.
 Στο B΄ μέρος θα εμφανιστεί η Λένα Πλάτωνος, με τον επί τριάντα χρόνια συνεργάτη της Γιάννη Παλαμίδα, σε αποσπάσματα από τους δίσκους αναφοράς:  «Λιλιπούπολη»,  «Σαμποτάζ»,  «Καρυωτάκης 13 τραγούδια», «Το Σπάσιμο των Πάγων», καθώς  και μελοποιήσεις από την πρόσφατη εργασία της σε ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Για πληροφορίες και κρατήσεις 210-8840600  

Δευτέρα, Ιουλίου 09, 2012

οι μαθητές της Μεσαριάς "μοντάρισαν" για την Σαντορίνη...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" στον «φακό» των μαθητών βρέθηκαν οι δύο όψεις του τόπου τους στο πλαίσιο διαγωνισμού με θέμα «Ο τόπος μου, ένα καράβι που ταξιδεύει στον χρόνο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στο κείμενο της Ιωαννας Φωτιαδη με τίτλο "αποτύπωσαν σε διαγωνισμό ασχήμιες και ομορφιές νησιών του Αιγαίου", αναφέρεται οτι,

Στην τραυματική εμπειρία της βύθισης του Sea Diamond, το καλοκαίρι του 2007, επανέρχονται οι μαθητές του Γυμνασίου Μεσσαριάς στη Σαντορίνη, που συμμετείχαν με βίντεο στον διαγωνισμό «Ο τόπος μου, ένα καράβι που ταξιδεύει στον χρόνο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η διήγηση ξεκινάει την αποφράδα για το νησί μέρα και διακτινίζεται στο μέλλον, 30 χρόνια αργότερα. Eνας νεαρός Σαντορινιός, ξενιτεμένος στη συννεφιασμένη Μ. Βρετανία, τηλεφωνεί γεμάτος νοσταλγία σε συγγενή του στη Θήρα. Εκείνος τον πληροφορεί για τα έργα και τις ημέρες του τόπου και των κατοίκων, που άμεσα ή έμμεσα έχουν επιβαρυνθεί από τη συσσωρευμένη ρύπανση που επέφερε το ναυάγιο: ρύπανση της θάλασσας και σταδιακή ερήμωση του δημοφιλούς νησιού. «Αυτό το ναυάγιο φταίει, αν το είχαν βγάλει από τη θάλασσα, όλα θα ήταν διαφορετικά», μονολογεί ο Σαντορινιός του 2037. «Το εν λόγω πρόγραμμα, που έχουμε ξεκινήσει από το 2008, ενθαρρύνει τα παιδιά να μελετήσουν το παρελθόν της πατρίδας τους, να ερευνήσουν το παρόν και να οραματιστούν δύο πιθανά σενάρια, ένα βέλτιστο και ένα χείριστο, για την περιβαλλοντική και πολιτιστική εξέλιξη του νησιού τους στο μέλλον» εξηγεί στην «Κ» η περιβαλλοντολόγος κ. Γεωργία Κίκου, υπεύθυνη των δράσεων ευαισθητοποίησης μαθητών του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού φωτογραφίας «Τι θα ήθελα να διατηρηθεί στο νησί μου, τι θα ήθελα να αλλάξει», που οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων νησιών του Αιγαίου ως σύγχρονοι φωτορεπόρτερ αναδεικνύουν τις ομορφιές και καταδικάζουν τα κακώς κείμενα του τόπου τους. Το Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου Ανδρου (Κυκλάδες και νησιά του Αργοσαρωνικού), το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Καστελλορίζου (Δωδεκάνησα) και το Δημοτικό Σχολείο Ερεσού Λέσβου (Βόρειο Αιγαίο) διακρίθηκαν και οι εν λόγω φωτογράφοι βραβεύθηκαν με ψηφιακές μηχανές.

«Η κριτική ματιά των παιδιών εστίασε κυρίως στα σκουπίδια, αλλά και στα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια που συναντά ο επισκέπτης στο Καστελλόριζο», επισημαίνει η διευθύντρια και υπεύθυνη για το πρόγραμμα, κ. Μπέττυ Μουζάκ. Οι έντεκα μαθητές του ακριτικού σχολείου, άλλωστε, δείχνουν περιβαλλοντική ευαισθησία σε κάθε περίσταση, καθώς έχουν ήδη με επιτυχία διοργανώσει ανακύκλωση υλικών. «Τα συλλέγουμε έξω από το γραφείο των καθηγητών και μετά τα αποστέλλουμε στη Ρόδο» εξηγεί η καθηγήτρια, «δεν συμμετέχουν μόνο τα παιδιά, όλο το νησί αγκάλιασε την πρωτοβουλία».

Σε αντιδιαστολή φωτογραφίες από τα φλαμίνγκο που βρίσκουν καταφύγιο στις Αλυκές και από τα συσσωρευμένα απορρίμματα κάποια μέτρα πιο μακριά αντιπαραβάλλουν στην εργασία τους οι μαθητές από το Γυμνάσιο Ζιπαρίου Κω. Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ εντόπισαν αρχαία κολώνα παραπεταμένη μαζί με σκουπίδια, παλιά αυτοκίνητα παρατημένα σε ερημικές τοποθεσίες και σκουριασμένα μηχανήματα σε δημόσιους χώρους. «Οι λεζάντες των παιδιών είναι συνήθως ιδιαίτερα καυστικές, γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους αντιλαμβάνονται τους κινδύνους», σχολιάζει η κ. Κίκου. «Κάποτε, κάτω από τη φωτογραφία ενός κατσικιού που έβοσκε σε μια χωματερή, ο μαθητής έγραφε δηκτικά: φέτος το αρνάκι θα “έχει άλλη γεύση”».

Με δυσκολία εντόπισαν... αρνητικά οι μαθητές του 3θέσιου Δημοτικού Μυστεγνών στη βορειοανατολική Λέσβο. «Κάναμε εξορμήσεις με τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού πέριξ του χωριού μας», περιγράφει ο δάσκαλος κ. Γιώργος Γέργας, που ανέλαβε την προετοιμασία των παιδιών. Ο φακός κατέγραψε την αρμονική συνύπαρξη χωριανών, γεωργών και κτηνοτρόφων στην πλειονότητα, τα οικόσιτα ζώα στις αυλές τους και τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους του χωριού. «Οι μαθητές μας γνωρίζουν την πόλη της Μυτιλήνης, έχουν έρθει στην Αθήνα, ωστόσο ψηφίζουν “δαγκωτό” το χωριό τους, όπου δηλώνουν ότι θέλουν να ζήσουν και ως ενήλικες» επισημαίνει ο δάσκαλος. Δύο ήταν τα μελανά σημεία που υπέδειξαν οι μαθητές: τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, τα οποία προτείνουν να αντικατασταθούν με πάρκα αναψυχής,και τα λύματα των ελαιοτριβείων, που καταλήγουν ανεπεξέργαστα στις θάλασσες. Οι μαθητές κλείνουν την εργασία τους με την ευχή «να έρχονται πάντοτε χελιδόνια στο χωριό μας».

Νεανική δημιουργικότητα και τουρισμός
«Σκιάθος... να ’ρθεί κανείς ή να μη ’ρθεί; Τουρίστες υπάρχουν!». Με τον ευφάνταστο αυτόν τίτλο οι μαθητές του Α΄ Λυκείου Σκιάθου έθεσαν το ερώτημα αν το νησί τους μπορεί να γίνει ένας πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός και πώς μπορεί να συμβάλει σε αυτό η νεανική δημιουργικότητα. Σε μια φανταστική συνέντευξη με τουρίστα, οι μαθητές συνοψίζουν τις τέσσερις πληγές του τουριστικού προϊόντος: ακρίβεια, σκουπίδια, κακή ποιότητα φαγητού, όχι ανακύκλωση. Με αυτή την εργασία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οδηγός Αειφορίας».
Στη Σίφνο, οι μαθητές του Α΄ Λυκείου βάζουν στο μικροσκόπιο τη ζώνη Νatura, που εκτείνεται από τον προφήτη Ηλία μέχρι τις δυτικές ακτές και τη θαλάσσια περιοχή, καταγράφοντας τα είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί. Χωρισμένοι σε ομάδες διενεργούν σφυγμομέτρηση σε συμπολίτες και συμμαθητές, για να διερευνήσουν τη στάση τους. Καταλήγουν ότι «οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού έχουν ακούσει για τη ζώνη, λίγοι όμως την έχουν επισκεφθεί». Παράλληλα, το 85% των μαθητών θα ήθελε να την επισκεφθεί και 51% αυτών θεωρεί ότι η ανθρώπινη παρέμβαση συνιστά απειλή για την προστατευόμενη περιοχή. Τέλος, ο μεγαλύτερος αριθμός μικρών και μεγάλων συναινεί ότι ο ορθότερος τρόπος αξιοποίησης της Natura είναι η ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού.