Σάββατο, Μαρτίου 10, 2012

σύλλογος Κρητών Σαντορίνης- γιορτή

Την ετήσια γιορτή του θα πραγματοποιήσει (απόψε) το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 21.00 ο σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" στην Ταβέρνα Πύργος, στον Πύργο.

Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2012

γράφω, γράφω τον καημό μου...(!)

Σύμφωνα με ανακοίνωση (7.3) της δημοτικής αρχής της Σαντορίνης,

Ο Δήμος Θήρας από τον Δεκέμβριο του 2011 προβαίνει, συστηματικά και συντονισμένα, σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου το συντομότερο δυνατό.
Παρότι το έργο της ανακατασκευής του στεγάστρου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, ο χώρος δεν έχει αποδοθεί στο κοινό.
Ο Δήμος Θήρας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να φέρει τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους. Το Δελτίο Τύπου του Δήμου μας και η φωτογραφία που το συνόδευε είχαν σαν αποτέλεσμα τα υπάρξει μεγάλη δημοσιότητα για το πρόβλημα και  έφεραν το θέμα στο προσκήνιο.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Θήρας έστειλε 24 έγγραφα απευθυνόμενος προσωπικά στα αρμόδια όργανα, σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και στους Βουλευτές των Κυκλάδων, με τις οποίες ζητά επιτακτικά τη συνδρομή τους στην επίλυση του ζητήματος.
Σε συνέχεια της παραπάνω επιστολής και της μεγάλης δημοσιότητας που έχει λάβει το όλο ζήτημα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος επιλήφθηκε του θέματος και ήδη απηύθυνε έγγραφο προς τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με το οποίο ζητά μια σειρά στοιχεία και διευκρινήσεις και καταλήγει αναφέροντας ότι “αναγκαιεί η κατά το δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και δη προ των εορτών του Πάσχα 2012 και προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου.”
Ο Δήμος Θήρας καλεί σε εγρήγορση, τους φορείς  και τους κατοίκους της Σαντορίνης, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου και θα τους κρατά ενήμερους για τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου.

(οι 24 επιστολές ήταν ...copy - paste, ή διαφορετικές στην σύνταξη μεταξύ τους;....)


γράφω, γράφω τον καημό μου...Νο2 (!)

Ερώτηση στον υπουργό οικονομικών σχετικά με την «απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες» κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής εκλεγμένος με το πασόκ στις Κυκλάδες, Γιώργος Παπαμανώλης, μαζί με 6 ακόμη ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ίδιο κόμμα.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης,

Η επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έγινε από την διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ίδιων των διοικήσεων των ταμείων.
Η επένδυση των ιδιωτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έγινε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μετά από παρότρυνση και καθοδήγηση των τραπεζικών στελεχών προς τους μικροεπενδυτές.
Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του psi το μέγεθος της απομείωσης της αξίας των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δυνατότητα επιβίωσής τους και ορατό τον κίνδυνο της αδυναμίας καταβολής συντάξεων στο μέλλον. Επίσης οι χιλιάδες πολίτες -11.000 περίπου- που εμπιστεύτηκαν και επένδυσαν τις οικονομίες τους  σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κινδυνεύουν να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσής τους.
Η πολιτεία οφείλει να απαντήσει πειστικά στις εύλογες αγωνίες και των ασφαλισμένων και των ελλήνων μικροεπενδυτών για το πώς, πότε και ποιός θα καλύψει το ποσό της απομείωσης που θα υποστούν τα ομόλογά τους, χωρίς δική τους ευθύνη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν θα υπάρξει συγκεκριμένος κωδικός στον κρατικό προϋπολογισμό όπου θα αποτυπώνεται η ετήσια εισροή υπέρ των ταμείων από κρατικές ενέργειες και ποιες θα είναι αυτές
2. Αν στην ενίσχυση του κωδικού αυτού θα υπάρξει και η συμβολή των ελληνικών τραπεζών, γιατί την ώρα  που η ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση οι έλληνες πολίτες, εγγυώνται με πολλαπλές θυσίες την ανακεφαλαιοποίηση τους είναι μια είναι μία επιβεβλημένη κίνηση ανταπόδοσης των τραπεζών για την ενίσχυση του κοινωνικού αποθέματος της χώρας.


απορρίφθηκε προσφυγή για την μη επιβολή προστίμου για το sea diamond

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» της Πέμπτης 8 Μαρτίου,

Απερρίφθη ως ουσία αβάσιμη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά η προσφυγή του πλοιάρχου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» και της πλοιοκτήτριας εταιρείας κατά της υπ' αριθμ. 1/2007 αποφάσεως του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας περί επιβολής προστίμου σε βάρος των προσφευγόντων ποσού 1,173 εκατ. ευρώ για παράβαση των διατάξεων του νόμου «περί προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος κ.λπ.» λόγω της ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του πλοίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, «το δικαστήριο έκρινε ότι υπαίτιος για την προσάραξη και την εν συνεχεία βύθιση του κρουαζιερόπλοιου καθώς και για τη συνεπεία τούτων προκληθείσα ρύπανση της περιοχής του ναυαγίου ήταν ο πλοίαρχος».
Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία, όπως επισημάνθηκε στη «Ν», σκοπεύει να καταθέσει έφεση, αφού στο ενδιάμεσο, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, η υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού απεδέχθη το λάθος στο χάρτη στο σημείο του ναυαγίου και έχει εκδώσει νέο διορθωμένο.

δημοτική οργάνωση ΝΔ για τα «οικοδομικά» του νησιού..

Σύμφωνα με ανακοίνωση (9.3) της δημοτικής οργάνωσης Σαντορίνης της ΝΔ σχετικά με το θέμα των πρόσφατων διώξεων ιδιωτών που εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες,                                                                                                                
Με  μεγάλη  μας  κατάπληξη  παρακολουθούμε  το  θέατρο  του  παραλόγου  που  παίζεται  εις  βάρος  του  νησιού  μας,  με  αφορμή  καταγγελία  καταπράσινου  υπαλλήλου  και  την  συνδρομή  μεγάλου  Αθηναϊκού  καναλιού.
Μέσα  σε  μία  μέρα  οι  θύτες  γίνανε  θύματα  και  τα  θύματα   θύτες.
Θλιβερά  πράσινα  υπαλληλοτσιράκια  του  Υ.ΠΕ.ΚΑ.,  για  να  καλύψουν  την  ανικανότητά  τους,  εμφανίστηκαν  ξαφνικά  ρίχνοντας  το  ανάθεμα  στους  κατοίκους  αυτού  του  νησιού.
Θύτες  οι  κάτοικοι  του  νησιού  μας  που  με  την  συνδρομή  των  μηχανικών  τους  δεν  μερίμνησαν  να  είναι  το  Προεδρικό  Διάταγμα  του  1990,  αυστηρό  τόσο  όσο  πρέπει  ώστε  να  διαφυλαχθεί  το  φυσικό  περιβάλλον  του  νησιού  μας.
Αυτοί  είναι  και  οι  υπαίτιοι,  που  δεν  δημοσιεύθηκε  ποτέ  η  Ειδική  Χωροταξική  Μελέτη  το  1994. 
Όχι  η  τότε  Υφυπουργός  κ.  Παπαζώη  που  είχε  δεσμευτεί  δημόσια.
Οι  κάτοικοι  και  οι  μηχανικοί  τους  είναι  υπαίτιοι,  που  με  μια  σειρά  διαδοχικών  Νόμων  οι  πράσινες  κυβερνήσεις  νομιμοποίησαν  τα  πάντα.
Προσέφεραν  μεγάλες  υπηρεσίες  σε  αυτό  εδώ  το  νησί. 
Είτε  δημοσιεύοντας  Πολεοδομικά  Διατάγματα  είτε  νομιμοποιώντας  τα  αποτελέσματα  των  Διαταγμάτων  τους  αυτών.
Και  η  κωμικοτραγική  κατάσταση  συνεχίζεται  με  τον  μέγα  αρχιτέκτονα  του  εντελώς  επιτυχημένου  θεσμού  των  Σ.Χ.Ο.Π.,  εδώ  γελάμε,  Αναπληρωτή  Υπουργό  κ.  Σηφουνάκη.
Ο  οποίος  κατόρθωσε  το  πρακτικά  ακατόρθωτο. 
Να  βάλει  γκολ  στον  εαυτό  του. 
Και  το  πέτυχε  με  τον  Ν.4030/2011  που  αφορά  τον  νέο  τρόπο  έκδοσης  οικοδομικών  αδειών.
Ιδού  πως  τα  κατάφερε.
Σύμφωνα  με  τον  Νόμο  αυτό,  από  1ης  Μαρτίου  καταργήθηκαν  οι  Πολεοδομίες  και  δημιουργήθηκαν  οι  Υπηρεσίες  Δόμησης  στους  Δήμους. 
Η  μοναδική  πλέον  αρμοδιότητα  των  Υπηρεσιών  Δόμησης  είναι  να  εκδίδουν  άδειες  Δόμησης.
Την  αρμοδιότητα  ελέγχου  όλων  των  κατασκευών,  νόμιμων  και  αυθαίρετων,  υποτίθεται  ότι  τις  έχει  ένα  νέο  σώμα.  Οι  Ελεγκτές  Δόμησης. 
Αυτό  προβλέπεται  στα  άρθρα  11  και  15  του  Ν.4030/2012. 
Οι  οποίοι  όμως  δεν  έχουν  επιλεγεί  ακόμη,  καθώς  οι  σχετικές  αιτήσεις  των  ενδιαφερομένων  να  γίνουν  Ελεγκτές  Δόμησης,  μπορούν  να  κατατεθούν  έως  την  12η  Μαρτίου.
Όλα  αυτά  βέβαια  τα  διαφήμισε  δεόντως  ο  κ.  Σηφουνάκης,  δημοσιεύοντας  σειρά  δελτίων  τύπου,  όπου  σαφέστατα  αναφέρει  ότι  «οι  Υπηρεσίες  Δόμησης  παύουν  να  έχουν  την  αρμοδιότητα  για  την  διεξαγωγή  του  ελεγκτικού  έργου,  το  οποίο  πλέον  ανατίθεται  στους  Ελεγκτές  Δόμησης».
Αυτά  έγιναν  λίγες  μέρες  πριν  την  έναρξη  ισχύος  του  Νόμου.
Ανήμερα  της  έναρξης  ισχύος  του  και  αφού  κατάλαβε  την  μεγαλειώδη  γκάφα  του. 
Ότι  δηλαδή  είχε  αναθέσει  τον  έλεγχο  των  αυθαιρέτων  σε  σώμα  που  δεν  είχε  ακόμη  συγκροτηθεί. 
Έσπευσε  λοιπόν  να  στείλει  οδηγία,  με  έγγραφο  της  Γενικής  Γραμματέως,  στις  Υπηρεσίες  Δόμησης,  με  την  οποία  τις  παρακαλούσε,  παρακαλώ,  να  προβαίνουν  σε  εξέταση καταγγελιών  που  έχουν  υποβληθεί  πριν  την  29-02-2012  και  έλεγχο  αυθαιρέτων  με  βάση  τις  διαδικασίες  που  ίσχυαν  μέχρι  την  1η  Μαρτίου.
Στο  ίδιο  έγγραφο  παραδέχεται  ότι  το  Σώμα  Ελεγκτών  Δόμησης  δεν  έχει  ακόμη  συγκροτηθεί.
Μετά  από  όλα  αυτά  το  μπάχαλο  που  έχει  δημιουργηθεί  σε  όλους  τους  Δήμους  είναι  απερίγραπτο.
Νομίζουμε  ότι  οποιοδήποτε  περαιτέρω  σχόλιο  είναι  περιττό.
Τον  παραδίδουμε,  αυτόν  και  όσους  τον  συνδράμουν  με  κάθε  τρόπο,  στην  κρίση  του  Θηραϊκού  λαού.

Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2012

επίτιμος δημότης Σαντορίνης ο κ. Αλαφούζος

Ο Δήμος Σαντορίνης μας προσκαλεί σε εκδήλωση ανακήρυξης
του κ. Αριστείδη Αλαφούζου, ως Επίτιμου Δημότη Θήρας,
το Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Η ανακήρυξη γίνεται σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς του
στην Οία, την Θηρασία, αλλά και ολόκληρη την Σαντορίνη, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

αγώνας βόλεϊ του πρωταθλήματος Κυκλάδων στο «κλειστό»

Το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ των ομάδων "Ήφαιστος Θήρας - ΑΜΣ Φιλωτίου", στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας (ΔΑΠΠΟΣ) Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

ΠΝΑ - ανακοινώσεις

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΝΑ ανακοινώνεται ότι  έχει εκδοθεί Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που αφορά τη Δράση 1.2  "Βιολογική Κτηνοτροφία" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι βιολογικής κτηνοτροφίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως 30.03.2012.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241055926 και 55921, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828,και 2281098833   καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ολόκληρη η πρόσκληση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr

Από την ίδια διεύθυνση ανακοινώνεται ότι
σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Υπουργών Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
οι  κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να εξαιρέσουν από την κατεδάφιση αυθαίρετα κτηνοτροφικά κτίσματα της εκμετάλλευσής τους, μπορούν να καταθέσουν μέχρι  30.6.2012 αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης ότι τα κτίσματα αυτά αναγέρθηκαν  πριν την 20.3.2003.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241055922 και 55921, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281079441 καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων  του Νοτίου Αιγαίου.

προσπάθειες ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα, συνέχεια…

(σ.σ. να τα βλέπουμε, να .. μαθαίνουμε ώστε όταν έρθει η δική μας η σειρά, να είμαστε έτοιμοι, τουλάχιστο, να τα ακούσουμε με προσοχή..)

Συνάντηση εργασίας του αντιπεριφερεριάρχη Σωτήρη Παμπάκα με τον Πρόεδρο Κτηνοτρόφων Κω Μαρκάκη Γιάννη και με την κ. Τριανταφυλλοπούλου Μαίρη, επιχειρηματία και Πρέσβειρα Γυναικείας επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FIMMES, πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργατικότητας, καθετοποίησης παραγωγής, δημιουργίας τυροκομείου και τυποποιητηρίου γαλακτοκομικών προϊόντων με σκοπό την πιστοποίηση των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων του νησιού. Επίσης, αναλύθηκαν λεπτομέρειες για την δημιουργία ομάδων παραγωγών στην Κω.
Τέλος, στα τέλη του Απρίλη θα πραγματοποιηθεί στην Κω ημερίδα με θέμα την αγροτική επιχειρηματικότητα, που θα συνδυαστεί με ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού.

Χ. Κόκκινος για συνεδρίαση 5.3 Π.Σ.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την συνεδρίαση στις 5.3 του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χαράλαμπος Κόκκινος, αναφέρει ότι,

Η υποβάθμιση και η ύφεση στα νησιά μας , δεν έχει τέλος.
Οι μνημονιακές πολιτικές των περικοπών συνεχίζονται εμποδίζοντας την ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2012 μειώνεται και πάλι. Οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται  κατά 15% και η νέα αναμόρφωσή του μειώνει ακόμα περισσότερο τις ελάχιστες αναπτυξιακές δράσεις και τα προγραμματιζόμενα έργα. Η περιφερειακή αρχή με τα ταμιακά υπόλοιπα παρελθόντων ετών, που προέρχονται κυρίως από ανεκτέλεστα έργα, επιχειρεί να «μπαλώσε» την κατάσταση προσωρινά διότι… αναμένονται και νέες περικοπές..
Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο(5-3-2012) η περιφερειακή αρχή υποχρεώθηκε να φέρει αναμορφωμένο και μειωμένο τον προϋπολογισμό της ύφεσης και της οπισθοδρόμησης και να τον ψηφίσει όπως έπραξε και στο παρελθόν μόνη της (αγνοώντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης) το Δεκέμβρη του 2011 όταν τον είχε φέρει για πρώτη φορά προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι καμία διαμαρτυρία δεν ακούγεται  από την ηγεσία της περιφέρειας την ίδια ώρα που τα προβλήματα της καθημερινότητας μεγαλώνουν, πολύτιμοι πόροι του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να χαθούν και οι νησιωτικές πολιτικές απουσιάζουν.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο «Καλλικράτης» ήταν μεταρρύθμιση – «φούσκα» και δυστυχώς για τα νησιά μας και την αυτοδιοίκηση, ο κατήφορος δεν σταματά.
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει επανεκκίνηση της ανάπτυξης όμως  οι συνταγές των περικοπών και των  μειώσεων δεν συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

«πολίτες κόντρα στον καιρό» για συνεδρίαση 5.3 Π.Σ.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την συνεδρίαση στις 5.3 του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου η παράταξη «πολίτες κόντρα στον καιρό» αναφέρει ότι,

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Σύρο στις 5/3/2012, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:
α) στο θέμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων επεσήμαναν:
“....Στην ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, ο Περιφερειάρχης συμπυκνώνει τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χάν και τους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς ομως να έχει προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, για τη χάραξη στρατηγικής και αντίστοιχης διεκδίκησης στόχων.......
Η ενημέρωση για την πολιτική της Ε.Ε. για την επόμενη προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020, περιλαμβάνει για μια ακόμα φορά για τη νησιωτική Ελλάδα τους πάγιους στόχους της εδαφικής συνοχής (εμείς θα προσθέταμε της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής), της μείωσης των ανισοτήτων, της άρσης της απομόνωσης κ.α. Κατά τη γνώμη μας, οι στόχοι αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί, παρά τα διαδοχικά χρηματοδοτικά πακέτα, αλλά σήμερα έχουν οξυνθεί μετά τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών....Βεβαίως ούτε πριν είχαν επιτευχθεί, εξαιτίας της στρεβλής ανάπτυξης, που έγινε χωρίς την ισόρροπη στήριξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, αλλά και χωρίς τη λογική της βιωσιμότητας, που θα έπαιρνε υπόψη και την οικολογική ισορροπία...
Ετσι οδηγηθήκαμε στο Στόχο II, δηλαδή στη μειωμένη χρηματοδότηση, και έτσι σήμερα θα εξαιρεθούμε από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής, επειδή θεωρούμαστε από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ε.Ε (ΑΕΠ πάνω από 90% του μέσου όρου). Και όπως προχθές πληροφορηθήκαμε, για τον ίδιο λόγο εξαιρούμαστε Ν. Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα, από τα προγράμματα “Δια Βίου Μάθηση”.....Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, δεν μπορούμε να μείνουμε στη φραστική διεκδίκηση, αλλά να διεκδικήσουμε αγωνιστικά και να επεξεργαστούμε ένα Πλαίσιο Στρατηγικών Διεκδικήσεων με νησιωτικές πολιτικές σε όλους τους τομείς.......
Γι' αυτό φωνάζουμε για το ΦΠΑ (δεν αρκούν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς), για το Ακτοπλοϊκό (δεν πρόκειται απλά για παρέμβαση μας για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος, αλλά για τη χάραξη συνολικής πολιτικής με πρόταση για σύσταση Δημόσιου-Κοινωνικού Φορέα, με διεκδίκηση ναυπήγησης πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία και ειδικότερα στο Νεώριο), για την Υγεία (προσχηματική η αντίδραση του Πειφερειάρχη στην επιστροφή των αρμοδιοτήτων των ΔΥΠΕ από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο), για την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Ενέργεια κλπ......
Από αυτή τη σκοπιά, πρέπει να διεκδικήσουμε την υιοθέτηση και άλλων δεικτών, που δεν θα είναι μόνο το ΑΕΠ (απρόσωποι αριθμοί που συνθλίβουν τις κοινωνίες), αλλά οι δείκτες της ανεργίας, της κατανομής του πλούτου, των παραγωγικών δυνατοτήτων, συνολικά γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κοινωκά κριτήρια......
Με αυτές τις προϋποθέσεις και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των κοινωνικών φορέων, οφείλουμε να διαμορφώσουμε μεγάλες συναινέσεις, για την επεξεργασία και την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.....”
β) στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και της μείωσης των εσόδων από τους ΚΑΠ, ψήφισαν κατά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η συρρίκωνση του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των θέσεων του προσωπικού, οδηγεί την Περιφέρεια σε διάλυση.
γ) στο θέμα της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων των τουριστικών περιοχών, ψήφισαν παρών, συνυπολογίζοντας τόσο το κριτήριο επιβίωσης των χιλιάδων επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση και τις πολιτικές ισοπεδωτικής λιτότητας, όσο και το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν μπορεί είναι θύματα αυθαιρεσίας και ασυδοσίας (λειτουργία σούπερ-μάρκετ τις Κυριακές και αργίες).
δ) Παρών επίσης ψήφισαν και στο θέμα της συμμετοχής της Περιφέρειας στο Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, με το σκεπτικό ότι ένας προϋπολογισμός της τάξης του 1 εκατ ευρώ, ελάχιστα θα κατευθυνθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες αναφέρεται το Πρόγραμμα και πολύ περισσότερο στις ενδιάμεσες συμπράξεις που θα οργανώσουν τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης. Όταν μάλιστα στη διακαιοδοσία των εργοδοτών, επαφίεται η απάσχοληση των ατόμων των ευάλωτων ομάδων το πολύ για ένα τρίμηνο.
ε) Στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας, ψήφισαν θετικά.
στ) Για τον τόπο της επόμενης συνεδρίασης, που αποφασίστηκε να είναι η Ρόδος, αντιπρότειναν την Κω, την Κάλυμνο ή τη Σαντορίνη, ενώ πρότειναν επίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού για συμβολικούς λόγους να διοργανωθεί συνεδρίαση στο ακριτικό Καστελλόριζο.

και Αιγαίο και Ευρώπη…

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου Νίκος Χρυσόγελος μας προσκαλεί σε ημερίδα διαβούλευσης με θέμα «Εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας στη ναυπηγοεπισκευή με αξιοποίηση κατασκευών, σε πράσινους τομείς και καινοτόμες κατασκευές», που συνδιοργανώνουν το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το Σάββατο 10 Μαρτίου και ώρα 10.00 πμ, στο κτίριο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα υποβληθούν από το Νίκο Χρυσόγελο, στα πλαίσια πρωτοβουλίας - παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη στήριξη του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Προγραμματίζει, επίσης ημερίδα, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου 2012, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ελληνικών φορέων, στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φορέων του ναυπηγοεπισκευαστικού - ναυπηγικού τομέα από άλλες χώρες.

Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2012

πρόγραμμα διανομής τροφίμων - πληροφορίες, προθεσμίες

Από  την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ν.Α.υπενθυμίζεται ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων των τελικών δικαιούχων  για την δωρεάν διανομή τροφίμων από τα  αποθέματα παρέμβασης της Χώρας  για  το έτος  2012  σε  άπορα άτομα  ή οικογένειες λήγει την 15-03-2012.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε φορείς οι οποίοι προκειμένου να  συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποβάλλουν  αίτηση στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας που εδρεύουν αίτηση  το αργότερο έως  31-03-2012
Ως φορείς υλοποίησης ορίζονται:
I.    Φιλανθρωπικά Ιδρύματα ή Φιλανθρωπικοί σύλλογοι που είτε σιτίζουν είτε φιλοξενούν είτε περιθάλπουν άπορα άτομα
II.   Ιερές Μητροπόλεις για την άσκηση του φιλανθρωπικού τους έργου
III.  Σύλλογοι παλιννοστούντων
IV.  Σύλλογοι πολυτέκνων αναγνωρισμένων από την Α.Σ.Π.Ε.
V.   Σύλλογοι τριτέκνων
VI.  Σύλλογοι μονογονεϊκών οικογενειών
VII. Σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρονίως πασχόντων, ψυχικά πασχόντων κλπ
VIII. Σύλλογοι αθίγγανων
IX.   Δήμοι, Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τους:
 X. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) που υλοποιούν προγράμματα σίτισης απόρων ατόμων, εντός της Επικράτειας και μόνο.

Για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, το όριο του εισοδήματος από το οποίο προκύπτει εάν το άτομο ή η οικογένεια είναι άπορη ή όχι  αλλά και για περισσότερες πληροφορίες οι  ενδιαφερόμενοι  μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεύθυνση www.pnai.gov.gr  στις ανακοινώσεις, ή   να απευθύνονται τις εργάσιμες ώρες στα κατά τόπους Τμήματα  Αγροτικής Οικονομίας  που υπάγονται Ρόδου , Κω, Καρπάθου και Καλύμνου, Σύρου Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Νάξου, Μήλου Πάρου και Τήνου  στα τηλέφωνα : 2241055928, 2242057946, 2243059633, 22450 22216 εσωτ. 220, 22810 98828, 22810 79441, 2282022133, 2286022291, 2288022067, 2287021520, 2285022224, 2284021249, 2283361230.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγο διεύθυνση δέχθηκε φέτος περισσότερες αιτήσεις και ερωτήσεις απο κάθε προηγούμενη χρονιά, σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης οικογενειών, φορέων και συλλόγων στο πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων.

νησιώτικος ΦΠΑ, τουλάχιστο μάθαμε οτι δεν αποτελεί "απόφαση τρόικας"...

"Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ο ΦΠΑ στα νησιά" απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση των οικολόγων πρασίνων συμπληρώνοντας οτι
είναι προτιμότερη και .. αναγκαία η στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των νησιωτικών περιοχών.

Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι τυχόν κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο επίτροπός της ΕΕ κ. Šemeta σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μ. Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Στην απάντηση της Επιτροπής, που παραδόθηκε στο νέο ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο, τονίζεται ότι όσον αφορά στην απόφαση του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά «εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της» καθώς η ίδια δεν παίρνει θέση σε αυτό το θέμα.
Κατά τoν κ. Šemeta, «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποδείχθηκαν λίαν περιορισμένης εμβέλειας μέσο αναδιανομής», κι επισημαίνει ότι απευθείας και καλά στοχευμένες μεταφορές πόρων μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση των περιφερειακών εισοδηματικών ανισοτήτων.


περιφερειακό συμβούλιο 5.3 - αποφάσεις

Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε την Δευτέρα 5.3 στη Σύρο.

Θεμελιώδης διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης είναι να καταταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα κατηγορία Περιφέρειες σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της ΕΕ) έτσι ώστε να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που προκαλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από επενδύσεις σε έργα υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος εξ αιτίας της έως τώρα κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες.
Όπως αναλύεται στη στρατηγική της Περιφέρειας μόνο μέσα από την κατάταξη του Νοτίου Αιγαίου στις “Περιφέρειες Μετάβασης” θα επιτευχθεί ικανοποιητική συγχρηματοδότηση απ' όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας, όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τη μείωση των εσόδων από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:
Η υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου και του Δήμου Σικίνου για το έργο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων» , της ΠΕΔΝΑ και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για την "Παροχή ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου" και του του Δήμου Μεγίστης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου για την υποστήριξη της δράσης "Πρόγραμμα Μελισσοκομίας"

Ακόμα το Περιφερειακό Συβούλιο ενέκρινε:
-Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Π.Ν.Α., Νομαρχιακό Φυτώριο (Δωδεκανήσου) Α.Ε. και του ΟΑΕΔ για την απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-64 ετών,
-την τροποποιήσεων Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Α. του Δήμου Ρόδου και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για το έργο "Δαπάνες Λειτουργίας Πλωτού Πολυιατρείου (2011) Ν. Δωδεκανήσου",
Β. της ΔΕΥΑΡ για το έργο "Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του τέως Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου".
- Μεταβίβαση μετοχών Αναπτυξιακής Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Άνδρου άνευ ανταλλάγματος
-Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί καταλληλότητας του χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ Δήμου Σίφνου.

οικονομική επιτροπή ΠΝΑ 5.3

Σήμερα Δευτέρα 5.3.2012 στις 11.00 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Π.Ν.Α. με τηλεδιάσκεψη στα γραφεία της σε Σύρο και Ρόδο με θέματα,
Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Εσόδων που προέρχονται από τους ΚΑΠ Οικονομικού Έτους 2012, και Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.

η δική τους μπουάτ

«Στην δική μας μπουάτ» είναι ο τίτλος του προγράμματος που θα παρουσιάσουν το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 23.00 η Φλώρα Χρυσού και ο Στάθης Αρτινός, στην μουσική σκηνή OPERA cafe bar στην Αθήνα.

«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ημερίδα 5.3

Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσαν Ενημερωτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 5 Μαρτίου στην Ερμούπολη.
Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τα οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν,
Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)
Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ) και Κοινωφελής εργασία

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων για τη σύσταση Αναπτυξιακών Συμπράξεων και τη συμμετοχή τους στα έργα των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών Δράσεων για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ), καθώς και η ενημέρωση των δικαιούχων-συμπραττόντων φορέων για τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων κοινωφελούς εργασίας.


Γ. Βρούτσης για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου

Την έντονη ανησυχία του για το αδικαιολόγητο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, εξέφρασε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 2.3 ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Στο κείμενο της ερώτησης του, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι : «Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που δυστυχώς μετά το τραγικό ατύχημα της κατάρρευσης του στεγάστρου το Σεπτέμβριο του 2005 παραμένει κλειστός για το κοινό.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του δημάρχου, του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων του νησιού, αλλά και το γεγονός ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί από το φθινόπωρο του 2011 (!!!), ο χώρος εξακολουθεί να παραμένει αδικαιολόγητα εκτός λειτουργίας.
Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση, στερεί από τα εκατομμύρια των επισκεπτών του νησιού τη δυνατότητα να επισκεφθούν ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, ενώ παράλληλα έχει εξαντλήσει την υπομονή των κατοίκων του νησιού, που εδώ και χρόνια περιμένουν υπομονετικά την αποκατάσταση του έργου.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση παρότι γνωρίζει το θέμα εδώ και καιρό δεν κάνει τίποτα για να το επιλύσει, με αποτέλεσμα ένας αρχαιολογικός χώρους, με μεγάλη εθνική σημασία για τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας μας να παραμένει αδικαιολόγητα κλειστός.
Για το λόγο αυτό, κάνω έκκληση στον αρμόδιο υπουργό κ. Γερουλάνο να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση στο θέμα, εξηγώντας αφενός τους λόγους που κρατούν μέχρι σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου κλειστό και αφετέρου ξεκαθαρίζοντας το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας του. Επαναλειτουργία, που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τη φετινή τουριστική περίοδο».

ο «Θησέας» για την οικογένεια των Κυκλάδων

Το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» διοργανώνει στη Σύρο, το Σάββατο 10 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα:
Η οικογένεια μπροστά σε ραγδαίες μεταβολές - Ο ρόλος του Κέντρου Πρόληψης στη σημερινή πραγματικότητα

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας που διενήργησε το Κέντρο Πρόληψης το 2010 στις τοπικές κοινωνίες των νησιών Σύρου, Τήνου, Πάρου, Αντιπάρου και Μυκόνου με στόχο να αξιολογήσει το έργο του Κέντρου Πρόληψης και να διερευνήσει τις ανάγκες της οικογένειας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται από την ραγδαία εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιάσει η κυρία Αναστασία Προκοπίου, Eπιστημονικά Yπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης και θα σχολιάσουν ο κ. Πέτρος Πολυχρόνης, Παιδοψυχίατρος, Θεραπευτής Οικογένειας και Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) και η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φιλοδοξούμε  η ημερίδα να δώσει την ευκαιρία για συζήτηση και προβληματισμό σε σχέση με τις αλλαγές που βιώνει η ελληνική οικογένεια, όσο και με το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Κέντρο Πρόληψης, ως ζωντανό κομμάτι της κοινότητας των Κυκλάδων στις συνθήκες που διαμορφώνονται.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης στις 6:30 μμ.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε σημαντική και την παρουσία σας και την προβολή της εκδήλωσης για την ενημέρωση του κοινού.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

κοινωνικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τον οικολογικό άνεμο..

Διήμερη επίσκεψη εργασίας με επίκεντρο την Κοινωνική Οικονομία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διοργανώνεται από τον νέο ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο στις 7-9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στόχος του ευρωβουλευτή είναι να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαïκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες.

Οι συμμετέχοντες κατά την επίσκεψή τους θα παρακολουθήσουν, εκτός από την ανάλυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και χρηματοδοτικών εργαλείων, την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων συνεταιριστικών - κοινωνικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές οι οποίες λειτουργούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων, το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης με περίπου 11 εκατομμύρια εργαζομένους. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα.

 Για περισσότερες πληροφορίες: 6937324780