Σάββατο, Δεκεμβρίου 13, 2014

Ηλιούπολη Γ.Σ. – Α.Ο. Θήρας (14.12 19.00)

Με την ομάδα της Ηλιούπολης θα αγωνιστεί στην 10η αγωνιστική της Α1 ο Α.Ο. Θήρας, την Κυριακή 14.12 στις 19.00 στο γήπεδο της Ηλιούπολης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ο Α.Ο. Θήρας βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας με 13 βαθμούς και η ομάδα της Ηλιούπολης στην 6η με 9. 

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ – νέα διανομή πορτοκαλιών (13 και 15.12 11.00 – 16.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης σας ανακοινώνουν ότι θα μοιράσουν πορτοκάλια ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ σε όλους τους Πολύτεκνους που ανήκουν στην ένωση μας και στους άπορους που έχουν εγκριθεί τα ονόματά τους.

Η διανομή θα γίνει ως εξής:

Σαββάτο 13/12/14 έως και Δευτέρα 15/12/14 από τις 11:00πμ.-16:00μμ. Στο Βόθωνα στο γήπεδο του μπάσκετ.

Επειδή δεν υπάρχουν ψυγεία θα δοθούν μόνο αυτές τις μέρες.

Οι πολύτεκνοι καλείστε να έχετε μαζί σας την κάρτα των πολυτέκνων και οι άποροι ένα εκκαθαριστικό  της εφορίας .

Για την Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης

Ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Δαρζέντας  

πολύ Σαντορίνη, ή, εντελώς Σαντορίνη στο video clip του Σέρβου Zdravko Colic!

Με φόντο αλλά και μοναδικό.. πεδίο δράσης την πανέμορφη Σαντορίνη βιντεοσκοπήθηκε ένα από τα τελευταία video clip του δημοφιλούς Σέρβου τραγουδιστή Zdravko Colic.

Το βίντεο αναρτήθηκε στην σελίδα του τραγουδιστή στις 26.10.2014 και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έχει ειδωθεί από μισό σχεδόν εκατομμύριο επισκέπτες -452.799 για την ακρίβεια- οι οποίοι μαζί με τον αγαπημένο τους τραγουδιστή, έχουν απολαυσει και την πανέμορφη Σαντορίνη!

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=443PQnPiIpk&feature=youtu.be  ενώ, δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε καλή επιτυχία, στην παρουσία του στο διαδίκτυο!

Ο τίτλος του τραγουδιού είναι «Zar se nismo shvatili» κάτι που σύμφωνα με την μετάφραση της ..google, σημαίνει «συνειδητοποιούμε..».

Αυτό πάντως που προφανώς συνειδητοποιούν οι θεατές του βίντεο, είναι η ομορφιά της Σαντορίνης !  

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2014

συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Θήρας (17.12 10.00) - θέματα

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 239, 240 και 244 του Δ.Κ.Κ  (Ν.3463/2006) σας καλούμε την 17η του μήνα Δεκεμβρίου ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη   και  ώρα 10:00 σε τακτική  συνεδρίαση , στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (πρώην Κοινότητα Θήρας) για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διατάξεως:

1.Ορισμός υπευθύνου για την Ταμειακή διαχείριση των Τραπεζικών Λογαριασμών του ΔΛΤ Θήρας.
ΛΗΞΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΕΘΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ).
2.Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2014.
3.Παράταση Συμβάσεων Κυκλάδες ΣΑ & ΝΤ Ο.Ε.
4.Ακύρωση Κλήσεων Κ.Ο.Κ.
5.Απόσπαση υπαλλήλου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Θήρας.
6.Παράταση εργασιών του έργου ¨ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ & ΥΦΑΛΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΙΟΥ-ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΣ 18ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΜΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ έως τις 30 Ιανουαρίου 2015
7.Αποστολή Πορίσματος Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
8.Ορισμός Επιτροπής Εκτίμησης Απογραφής Παγίων.
9.Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής Απογραφής Παγίων.
10.Ανάκληση Σύμβασης ΥΑΛΕ.
11.Εγκατάσταση ΑΤΜ σε χώρους ΔΛΤ Θήρας.
12.Αποστολή Απολογιστικών Στοιχείων στον Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου.
13.Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Θήρας για την Ταμειακή Υπηρεσία του ΔΛΤ Θήρας.
14.Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Θήρας για την Τεχνική Υποστήριξη του ΔΛΤ Θήρας.
15.Ανάκληση Σύμβασης κατασκευής κιγκλιδωμάτων στο Αθηνιό.
16.Αδειοδότηση Υδατοδρομίου Θήρας.
17.Αίτηση Χρηματοδότησης επισκευής ναυδέτων Φηρών.
18.Κατακύρωση Διαγωνισμού Εργασιών ύφαλης Κατασκευής Λιμένα Αμμουδιού.
19.Έγκριση Δαπανών.
20. Ανάθεση Χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγράμματος Οικονομικής Υπηρεσίας.
21.Ανάθεση Διαχείρισης Κ.Ο.Κ., Λιμενικών Δικαιωμάτων και Κρουαζιεροπλοίων, Κοινοχρήστων χώρων.
22.Ανάθεση Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ακτοπλοιάς, Φορτηγών Πλοίων, Ημερήσιων εκδρομών. 
23.Ανάθεση διαχείρισης - διακίνησης εγγράφων Λιμενικού Ταμείου.
24.Ανάθεση διαχείρισης Λιμένος Φηρών.
25. Ανάθεση Τεχνικής Υποστήριξης, Υπηρεσίες Μηχανικού.
26.Ανάθεση Τοπογραφικών Εργασιών.
27.Ανάθεση υπηρεσιών ΥΑΛΕ.
28.Ανάθεση Φύλαξης Λιμένος Βλυχάδας.
29.Ανάθεση Διαχείρισης Λιμένος Βλυχάδας.
30.Ανάθεση Γενικού Καθαρισμού και φερτών υλικών Λιμένος Βλυχάδας.
31.Ανάθεση Γενικού Καθαρισμού και φερτών υλικών Λιμένων Αμμούδι και Αρμένη.
32.Ανάθεση καθαρισμού Λιμένος Αθηνιού.
33.Ανάθεση Τεχνικής Υποστήριξης, Υπηρεσίες Συμβούλου.
34.Ανακοινώσεις, ενημερώσεις.


Ο Πρόεδρος,  Πελέκης  Ηλίας

«λαϊκή συσπείρωση Ν. Αιγαίου» – ανακοίνωση για την απόφαση τροποποίησης του Π.Δ. σχετικά με τις χρήσεις γης στην Μακρόνησο

Σύμφωνα με το κείμενο,

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από την Τοπική Διοίκηση η αλλαγή χρήσεων γης στην Μακρόνησο.

Η Μακρόνησος είναι και πρέπει να παραμείνει ιστορικός τόπος.

Είναι χαραγμένη στην ιστορική μνήμη του λαού μας με το αίμα των αγωνιστών που έγιναν μάρτυρες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Είναι απόδειξη ότι όσα κολαστήρια και αναμορφωτήρια συνείδησης κι αν δημιουργήσει το καπιταλιστικό σύστημα, σ’ όλες τις μορφές άσκησης της εξουσίας του, είτε δημοκρατικές είτε φασιστικές,  η ανθρώπινη θέληση  έχει τη δύναμη να τα νικά, να τα κάνει ιστορικά μνημεία.

Και τότε και τώρα είναι η ίδια η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, που θέλουν πάνω στην μαρτυρική γη της Μακρονήσου να προστατέψουν  τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους.  

Παλιότερα την αξιοποίησαν για να ξεμπερδεύουν με όσους αμφισβητούσαν την εξουσία τους ή τουλάχιστον βασικές τους επιλογές. Τώρα θέλουν να την αξιοποιήσουν για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων ΑΠΕ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το δικό τους ταξικό συμφέρον - πολιτικό και οικονομικό - έμπαινε και μπαίνει πάνω απ' όλα: πάνω από τα συμφέροντα του τόπου, πάνω από τις ζωές των ανθρώπων, πάνω από την ιστορία ως παρελθόν και ως προοπτική.

Μέσα στα 25 χρόνια που έχουν περάσει από τότε που το επίσημο κράτος,  μετά από πρόταση των εξορισθέντων στην Μακρόνησο , αναγνώρισε ως ιστορικό τόπο ολόκληρο το νησί  και «ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια των στρατοπέδων της Μακρονήσου», κράτος και τοπική διοίκηση έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους ν’απαξιωθεί ο τόπος, να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, να καταστραφεί η μνήμη του.

Θέλουν να θάψουν την Ιστορία και να την ξαναγράψουν. Θέλουν να σβήσουν τα στοιχεία της αντίστασης στο σύστημα, της πάλης για την ανατροπή του , τα στοιχεία των εγκλημάτων  τους και της ιδεολογικής τους ήττας. 

Το επιχείρημα ότι έτσι θα βρεθούν χρήματα για τη συντήρηση του χώρου,  είναι πέρα για πέρα παραπλανητικό. Είναι υποκρισία, είναι ντροπή.

Ούτε ένα μέτρο αποχαρακτηρισμού του ιστορικού μνημείου δεν δεχόμαστε. Η απόφαση του Π.Σ. που πάρθηκε τελικά για αλλαγή των χρήσεων γης στο νησί για βοσκότοπους, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της ημερίδας που οργανώθηκε τον Απρίλη του 1993, με θέμα την «Προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου» με συνδιοργανωτές  το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την  Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, ο ΣΑΔΑΣ (Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS: «Η Μακρόνησος αποτελεί εθνικό μνημείο εξαιρετικής σημασίας για την αυτογνωσία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Μνημείο με σημαντική απήχηση για τη δύναμη των κοινωνικών ιδανικών και την αντίσταση κατά της βίας».


Ρόδος 8/12/2014

ανακοίνωση της Π.Ν.Α. σχετικά με την ημερίδα Rhodes Conference 2014

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Ρόδος, το μεγαλύτερο νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται στο σταυροδρόμι των υδάτινων δρόμων της μεσογείου και των πολιτισμών.

Αναγνωρίστηκε το 1988 από την Unesco ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι διάφορες ιστορικές διαδρομές αποτυπώθηκαν στην αρχιτεκτονική, στην φιλοσοφία και την κουλτούρα του νησιού και των κατοίκων του.

Στη βάση όλων αυτών των χαρακτηριστικών διεξάγεται με ιδιαίτερη επιτυχία στις 12-12-2014 η ημερίδα Rhodes Conference 2014 που έχει ως άξονες την εξωστρέφεια, την στρατηγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των νησιών μας, την ανάδειξη της ποιότητάς τους και την στρατηγική αξιοποίηση όλων των στοιχείων που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου συνολικά, όλους τους διοργανωτές και τους εισηγητές των θεματικών ενοτήτων που κράτησαν καθηλωμένους και με αμείωτο ενδιαφέρον όλους όσους γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Mediterranean. 


Tην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης αρμόδιος για τους φυσικούς πόρους, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μ. Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θ. Σωτρίλλης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Κουνάκης, Α. Ανανίας, Χ. Μπάρδος και Χ. Γιασιράνη καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορέων, Υπηρεσιών και των Τοπικών Αρχών.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2014

οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νοτίου Αιγαίου εξοπλίζονται με ψηφιακά μέσα για την υποστήριξη της δημιουργικής διδασκαλίας

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υλοποιείται η Πράξη  «Πρόγραμμα Εισαγωγής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Συναφούς Εξοπλισμού για μια Ψηφιακά Υποστηριζόμενη Διδασκαλία» στο πλαίσιο της Σύμβασης του Υποέργου 2 «Προμήθεια και Εγκατάσταση Η/Υ και Συναφούς Εξοπλισμού».

1043 Δημοτικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι οι αποδέκτες αυτής της πρωτοβουλίας που αναδεικνύει τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας σε πρωταρχικό στόχο της γενικότερης στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής περιοχής ευθύνης της η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει στους μαθητές - ακόμα και των πιο απομακρυσμένων νησιών- ίσες δυνατότητες μάθησης και αξιοποίησης του διαδικτύου για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την παράδοση και εγκατάσταση του εξοπλισμού σε  52 συνολικά Δημοτικά Σχολεία του Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα θα εξοπλιστούν 6 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από τη σχολική χρονιά 2011-2012 καθώς και 46 Ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία (15 μονοθέσια, 20 διθέσια και  11 τριθέσια).

Οι σχολικές μονάδες θα προμηθευτούν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικά τροχήλατα ερμάρια για την αποθήκευση των Η/Υ, λογισμικά προγράμματα καθώς και για πρώτη φορά τοπικό δίκτυο στις αίθουσες διδασκαλίας μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση του Η/Υ στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Η παροχή εξοπλισμού αποτελεί σημαντικό μέσο αναβάθμισης της διδακτικής πράξης καθώς και κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου, για να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά μέσα όχι μόνο στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής αλλά και κατά τη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νοτίου Αιγαίου θα προβεί σε ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια, όπου απαιτείται, στην υποστήριξή τους με επιμορφωτικές δράσεις για την πλήρη αξιοποίηση του εξοπλισμού.


Κάθε σχολική χρονιά επιμορφώνονται περίπου 1300 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων τηλεκπαίδευσης και με την αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών εκπαίδευσης και των στελεχών των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών. (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ)

ΔΕΗ: 80 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ και κείμενο της Ελένης Στεργίου για την εφημερίοδα «Πρώτο Θέμα»,

Υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης η νέα χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ΔΕΗ.

Αποτελεί την πρώτη σύμβαση από τη συνολική γραμμή χρηματοδότησης 190 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών για έργα παραγωγής ενέργειας στα μη – διασυνδεμένα νησιά κατά την περίοδο 2014 έως 2019.

Αφορά έργα ανάπτυξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για 18 αυτόνομους σταθμούς παραγωγής σε νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντων Νησιών (Σαντορίνη, Λέσβος, Κάλυμνος, Σάμος, Σέριφος, Κύθνος, Αστυπάλαια, Σκύρο, Ερεικούσα, Δονούσα, Ανάφη, Λήμνο, Κω, Ικαρία, Κάρπαθο κα).

Το σημαντικότερο έργο είναι η κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού στο νησί της Ρόδου, καθαρής ισχύος115 MW.  Θα αποτελείται από επτά όμοιες τετράχρονες μηχανές εσωτερικής καύσης, με τις αντίστοιχες ισάριθμές γεννήτριες. Το κύριο καύσιμο των κινητήρων ντίζελ θα είναι το μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ οι μονάδες έχει προβλεφθεί να έχουν τη δυνατότητα, με κατάλληλες τεχνικές μετατροπές, χρήσης φυσικού αερίου. Στόχος της ΔΕΗ είναι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν σε σχέση με το περιβάλλον και στην αύξηση της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer δήλωσε ότι «εξακολουθούμε να παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, χορηγώντας δάνεια, συνδυάζοντας πόρους από διάφορες πηγές και προσφέροντας συμβουλές. Το έργο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ασφάλεια του εφοδιασμού των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ύστερα από τη σύμβαση 65 εκατ. Ευρώ που υπογράψαμε το Σεπτέμβριο για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το  διασυνδεμένο σύστημα της Ηπειρωτικής Ελλαδας.

Η τελετή των υπογραφών έγινε παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρθούρο Ζερβό. Ο κ. Ζερβός ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των 60 ετών λειτουργίας της, η ΔΕΗ έκανε πραγματικότητα την ηλεκτροδότηση της Ελλάδας παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και σε περισσότερα από 50 νησιά-με 36 σταθμούς να λειτουργούν σε αυτά. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα μη- Διασυνδεμένα νησιά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το νέο σταθμό Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Ρόδο. Είναι καθαρής ισχύος 115 MW και είναι επιβεβλημένη με δεδομένο το ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής λόγω του αυξημένου τουρισμού, διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται υψηλές επιδόσεις».


Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το όραμα της Ευρώπης για να μπορούν και οι πιο απομακρυσμένοι πολίτες να έχουν ενεργειακή επάρκεια, ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται πραγματικότητα και το όνειρο της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της εξάρτησης της. Έδωσε έμφαση στην επένδυση της Ρόδου, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Εξοικονόμησης Ενέργειας ζητώντας τη συμβολή και της Ετεπ.

η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης σε ένα βίντεο

Την ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης παρουσιάζει σε βίντεο που δημιούργησε γι αυτό το σκοπό και αναρτήθηκε στην πλατφόρμα vimeo πριν από λίγες μέρες, ο Νίκος Κορακάκης.

Σύμφωνα με το κείμενο του Χρήστου Δεμέτη στο http://news247.gr/eidiseis/epistimi/h-istoria-toy-hfaisteioy-ths-santorinhs-se-ena-vinteo.3188828.html για το βίντεο,

Βασιζόμενος σε συλλογή επιστημονικών πληροφοριών και σε έρευνες οργανισμών και ακαδημαικών, ο ο σκηνοθέτης Νίκος Κορακάκης δημιούργησε ένα animated βίντεο για να αφηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά την ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.

Η μουσική είναι του Ross Bugden ενώ τα πλάνα έχουν περάσει από ψηφιακή επεξεργασία μέσω Photoshop και Illustrator.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για το βίντεο από τους δημιουργούς του στο vimeo
Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί έλαβε χώρα το έτος 1950. Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο(ενεργό) (1650 μ.Χ.), τα Χριστιανά νησιά. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο.

Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού.

Στο θαλάσσιο χάσμα που σχηματίστηκε μεταξύ Θήρας και Θηρασίας, που έχει βάθος 1.500 μέτρων, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια ηφαιστειακοί κώνοι που σχημάτισαν τα εξής νησιά: την Παλαιά, τη Μικρή και τη Νέα Καμένη, την Καμένη Γεωργίου του Α΄, την Καμένη του Φουκέ, την Αφρόσσα και τη Δάφνη. Όλα αυτά τα νησιά μεγάλωναν σιγά-σιγά και ενώθηκαν, εκτός από την Παλαιά Καμένη.

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ :
Santorini Volcano History from Nikos Korakakis on Vimeo.

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από τις απογευματινές ώρες σήμερα και την Παρασκευή το πρωί θα πλήξουν την περιοχή μας έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συστήνουμε να υπάρξει αυξημένη προσοχή στην κίνηση σε δρόμους που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο νερού καθώς και στην προστασία περιουσιακών στοιχείων που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο  ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε επίσης τους κατόχους αυτοκινήτων να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους σε δρόμους – ρέματα, προκειμένου να μην παρασυρθούν.

Οι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν για κάθε πρόβλημα που πιθανώς προκύψει να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Δήμου με αριθμό 2286022609 και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας.   

ευχαριστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. στην ΚΑΠΑ GROUP kkl natura Α.Ε

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης ευχαριστεί θερμά την εταιρεία ΚΑΠΑ GROUP kkl natura Α.Ε και ειδικότερα τον κο Κουκούλη Ευάγγελο για την άμεση ανταπόκριση στο να παρέχει αφειδώς υπηρεσίες για τις ανάγκες καθαριότητας του οδοστρώματος του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που ανήκει στη σφαίρα ευθύνης του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. Με την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση σας και την ευγενική προσφορά σας, γίνεστε  συνοδοιπόροι με αυτούς που αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο, το δικό τους αλλά και του τόπου που ζουν εκπληρώνοντας το στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος, Τζούρος Ελευθέριος


ανακοίνωση του ΕΜΕΙΣ για την υπόθεση του Ν. Ρωμανού

Σύμφωνα με το κείμενο,

 ΤΟ   ΗΘΙΚΟ   ΑΝΑΣΤΗΜΑ   ΚΑΙ   Η   ΝΙΚΗ   ΕΝΟΣ   ΕΤΟΜΟΘΑΝΑΤΟΥ

Λες και έρχεται από άλλες εποχές ο Νίκος Ρωμανός. Από εκείνες του Ρήγα Φεραίου όταν έγραφε στον Θούρειο “καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή”, ή από τότε που το “ελευθερία ή θάνατος” δεν ήταν λόγος αλλά στάση ζωής.

Τα βλέπει αυτά η κοινωνία, μουδιασμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει την ελευθερία με τις επιλογές ανάμεσα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και την επανάσταση ως καινούργιο προϊόν στο χώρο της τεχνολογίας.

Ο Νίκος έκανε συνειδητά έναν πολιτικό εκβιασμό, με θύμα το ίδιο του το σώμα, για να πετύχει αυτό που θα ήταν αυτονόητο σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Τη συνέχιση της μόρφωσης του μέσα στη φυλακή. Και λέμε πολιτισμένη γιατί μόνο αυτή δεν στέκεται τιμωριτικά απέναντι στα μέλη της που έχουν διαλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Επίσης πολιτισμένη είναι η κοινωνία που στον τίτλο “σωφρονιστικά ιδρύματα” κυριολεκτεί και δεν τον χρησιμοποιεί κατ’ επίφαση.

Όφειλε  η εξουσία που στη περίπτωση του Νίκου Ρωμανού έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, να αναιρέσει την απόφαση της, αλλιώς η ρετσινιά της απάνθρωπης στάσης της θα καταγραφόταν στις σελίδες της ιστορίας ως μαύρη κηλίδα, απέναντι στο ηθικό ανάστημα ενός παιδιού που αργοπέθαινε.
Σήμερα καταγράφεται μια νίκη. Αυτή που κέρδισε ο Νίκος για όλους μας. Η νίκη της αξιοπρέπειας της ζωής.


Ας γίνει παράδειγμα ο αγώνας του για το υπέρτατο αυτό δικαίωμα σε όλους.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2014

πρώτη φετινή επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

"Ποδαρικό" στο... ανανεωμένο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ στο Βουρβούλο έκανε σήμερα το δημοτικό σχολείο Επισκοπής Γωνιάς.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του νηπιαγωγείου του χωριού, όπου 33 παιδιά της τετάρτης τάξης του δημοτικού παρακολούθησαν το θεωρητικό μάθημα για την Οδική Κυκλοφορία από τον κ. Μάρκο Αλεφραγκή. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεφραγκής τους δίδαξε τη σωστή συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν ως πεζοί, αλλά και ως επιβάτες σε Ι.Χ ή λεωφορείο ενώ δεν παρέλειψε να τους φέρει σε επαφή με τα σήματα της τροχαίας και στον τρόπο ανάγνωσης των διαγραμμίσεων του δρόμου.

Μετά το πέρας της θεωρίας ήρθε η ώρα για την πράξη, με τους... μελλοντικούς οδηγούς να κατηφορίζουν προς το χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και να επιβαίνουν στα αυτοκινητάκια και στα ποδήλατα, διασκεδάζοντας με τη ψυχή τους κι εφαρμόζοντας τις νέες τους γνώσεις στο... τιμόνι.

Μάλιστα, στο τέλος μοιράστηκαν στα παιδιά και αναμνηστικά μπλουζάκια του Οργανισμού.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζουμε στους υπεύθυνους δασκάλους δημοτικών και νηπιαγωγείων να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλ. 22860 - 24828 για να καταρτίσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα επισκέψεων.

Κείμενο : Κωσταντίνος Παπαδημητρόπουλος


ανοιχτή συνάντηση του ΕΜΕΙΣ (16.12 19.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σήμερα 19:00 στο γραφείο του ΕΜΕΙΣ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής, στην οποία μπορούν να παρεβρεθούν και να παρέμβουν όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΕΜΕΙΣ.

τα νέα Δ.Σ. στο δημοτικό λιμενικό ταμείο Θήρας και στον οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας

Τα μέλη των νέων τους Δ.Σ. εξέλεξαν στις τελευταίες συνεδριάσεις τους το Δημοτικό λιμενικό Ταμείο Θήρας και ο Οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας.

Τα νέα Δ.Σ. αποτελούν οι :

Δημοτικό λιμενικό Ταμείο Θήρας
Πρόεδρος : Ηλίας Πελέκης
Αντιπρόεδρος : Πιτσικάλη Μαρκέλα
Μέλη : Παρασκευάς Σαλίβερος,, Βάλβη – Ζώρζου Ειρήνη, Πέτρος Πελεκάνος, Γιώργος Κυριαζής, Αντώνης Σιγάλας, Σιγάλα – Μπουλιέρη Λαμπρινή, ο λιμενάρχης Θήρας

Οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας
Πρόεδρος : Γραβάνη Όλγα
Αντιπρόεδρος : Νομικού Μαρία

Μέλη : Χριστόφορος Λιγνός, Παρασκευάς Ξαγοράρης, Χαρά Σιακαβάρα, Μαρία Πιτσικάλη, Γιώτα Μίχου, Παναγιώτηςε Καραμολέγκος, Πατρούλα Υφαντή, Μάρκος Δρόσος, Νικόλαος Βάλβης

πρόγραμμα της 5ης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014-2015"

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/12/2014

Α'ΟΜΙΛΟΣ
Σερβιτόροι Σκόνης - Πανιώνιος Παιδικό (11:00)
Αφρός - Αετός 1 (18:00)

Β' ΟΜΙΛΟΣ
Βουρβούλος - Λύκοι (12:45)
2 Brothers - Επαλαίμαχοι (14:30)

Αετός 2 - Heat (16:15)

αποτελέσματα 4ης εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014 - 2015"

Σύμφωνα με το κείμενο του Κώστα Παπαδημητρόπουλου,

Παιχνίδι αυστηρά απαγορευμένο για.. καρδιακούς διεξήχθη χθες το μεσημέρι στην πρεμιέρα της τέταρτης εβδομάδας του τοπικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014-2015" ανάμεσα στο 2 Brothers και το εφηβικό του Πανιωνίου.

Πραγματοποιώντας μία εξαιρετική εμφάνιση το 2 Brothers κατάφερε να ανοίξει διόδους κάτω απ' το καλάθι και να πανηγυρίσει την παρθενική του νίκη στο πρωτάθλημα με 63-61. Βέβαια, μόνο εύκολα δεν πήρε το ροζ φύλλο αγώνα, αφού οι "πάνθηρες" κατάφεραν να μειώσουν διαφορά δέκα πόντων στη τέταρτη περίοδο και να πλησιάσουν τους αντιπάλους τους σε απόσταση βολής δύο λέπτά πριν το φινάλε .  Όμως, η αστοχία στα τελευταία σουτ που επιχείρησαν αλλά και η ψυχραιμία των παικτών του 2 Brothers στις βολές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Όσον αφορά στη "μάχη" της πρώτης θέσης σημαντική νίκη πέτυχαν οι Houston Rockets, που παρά τις ελλείψεις επικράτησαν του αξιόμαχου Βουρβούλου με 40-52, συνεχίζοντας έτσι να απολαμβάνουν τη μοναξιά στην "κορυφή" του βαθμολογικού πίνακα.

Ωστόσο, δεν σταματούν να νοιώθουν πίσω τους την "καυτή ανάσα" των Επαλαίμαχων, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίδειξη δύναμης κόντρα στον Αετό 2 κερδίζοντας με 26 πόντους διαφορά (36-62), σ' ένα ματς που έμεινε ντέρμπι μονάχα στα χαρτιά.

Άνετη επίσης νίκη σημείωσαν και οι Heat κόντρα στους Λύκους, που αν και έφτασαν στο σημείο να... ροκανίσουν μία διαφορά είκοσι πόντων και να μειώσουν στους επτά, υποτάχθηκαν τελικά στη θέα της... φωτιάς των αντιπάλων τους γνωρίζοντας την ήττα με 63-49.

Αναλυτικά τ' αποτελέσματα και οι βαθμολογίες έχουν ως εξής:

Β' ΟΜΙΛΟΣ
2 Brothers - Εφηβικό Πανιωνίου(63-61)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Βελώνιας)
Βουρβούλος - Houston Rockets (40-52)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Σολδάτος)
Heat - Λύκοι (63-49)
(Διαιτητές: Κασάπη - Πεταλωτής)
Αετός 2 - Επαλαίμαχοι (36-62)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Κασάπη)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α' ΟΜΙΛΟΥ
 Βαθμοί/ Νίκες-Ήττες/ Πόντοι/Διαφορά Πόντων
1. Πανιώνιος Αντρικό   6/  3-0/  (224-83)/  +141
2. Πήγασος                    6/  3-0/  (191-145)/ +46
3. Σερβιτόροι Σκόνης    5/  2-1/  (176-163)/  +13
4. Αφρός                        4/  1-2/  (141-182)/  -41
5. Λιμεναρχείο               4/ 1-2/  (154-198)/  -44
6. Αετός 1                   3/  1-1/  (116-101)/  +15
7. Sacramento Kings Landing 3/0-3/(106-191) -85
8. Πανιώνιος Παιδικό    2/  0-2/  (88-133)/  -45

*Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων μετράει το μεταξύ τους αποτέλεσμα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β' ΟΜΙΛΟΥ
 Βαθμοί/ Νίκες-Ήττες/ Πόντοι/Διαφορά Πόντων
1. Houston Rockets  6/  3-0/  (166-147)/  +19
2. Επαλαίμαχοι         5/  2-1/  (167-129)/  +38
3. Heat                      4/  2-0/  (148-100)/ +48
4. Βουρβούλος          4/  1-2/  (135-159)/  -24
5. Αετός 2                  3/  1-1/  (80-93)/ -13
6. 2 Brothers              3/  1-1/  (114-146)/ -32
7. Λύκοι                     3/  0-3/  (131-161)/  -30
8. Πανιώνιος Εφηβ.   2/  0-2/  (119-125)/  -4


*Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων μετράει το μεταξύ τους αποτέλεσμα.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Την τιμή των 1,70 ευρώ ανά κιλό σταφυλιών Ασύρτικο Εσοδείας 2014, την υψηλότερη στην ιστορία της, καθόρισε με απόφασή του το Δ.Σ. της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Ε.Σ.Θ.Π.).

Τα τελευταία χρόνια, υλοποιώντας ένα στρατηγικό σχέδιο πολλαπλών και επιτυχημένων δράσεων, απο την καλλιέργεια της γης μέχρι και  την διείσδυση στην παγκόσμια αγορά, η Ε.Σ.Θ.Π. έχει καθιερωθεί ως μια υγιής, αξιόπιστη και κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Πρότυπο Συνεταιριστικής Οργάνωσης στην Ευρώπη.

Η Ε.Σ.Θ.Π. παραλαμβάνοντας, για μια ακόμη χρονιά, τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής σταφυλιών του νησιού και έχοντας ως πρώτιστο μέλημά της την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του άνθρωπου-παραγωγού, επιστρέφει στα μέλη της την υπεραξία που έχουν αποκτήσει τα προϊόντα της στην εχγώρια και διεθνή αγορά, εξ αιτίας της υψηλής ποιότητάς τους και των εξαιρετικά επιτυχημένων στρατηγικών επιλογών της στους τομείς του Μάρκετινγκ και της εμπορίας.

Για την Ε.Σ.Θ.Π.

Ο διευθυντής, Μ. Δημόπουλος 

εισαγγελική πρόταση για να αναιρεθεί εν μέρει η απόφαση για το Sea Diamond

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και την ανάρτηση (9.12) της εφημερίδας «Τα νέα»,

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτoυ Δικαστηρίου να αναιρεθεί εν μέρει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά με την οποία καταδικάστηκαν για πλημμελήματα τρία άτομα για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises, που βυθίστηκε το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, στη Σαντορίνη.

Υπενθυμίζεται ότι από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδικάστηκαν ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Επίσης καταδικάστηκε ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Ακόμη, καταδικάστηκε ο ανθυποπλοίαρχος του Sea Diamond σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών.
Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.

Σήμερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δασούλας πρότεινε την εν μέρει αναίρεση της Εφετειακής απόφασης, επισημαίνοντας ότι στην εφετειακή απόφαση δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ως αναφορά στην απόρριψη του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης που απέδιδε ως αίτιο την μη αποτύπωση στον χάρτη του σημείου που προσέκρουσε το πλοίο.

Παράλληλα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι υπάρχει στην εφετειακή απόφαση ασαφής και αντιφατική αιτιολογία ως προς τις ευθύνες του διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της επίμαχης εταιρείας, ενώ πρότεινε να αναιρεθεί εν μέρει η εφετειακή απόφαση για ορισμένες κατηγορίες - πράξεις που αφορούν τον πλοίαρχο και τον υποπλοίαρχο (διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας, κ.λπ.).

Αντίθετα, ο κ. Δασούλας, πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση κατά το σκέλος που αφορά την ρύπανση και την παράλειψη διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, καθώς είναι νόμιμα αιτιολογημένες.
Το Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Να σημειωθεί ότι κατά την ακροαματική διαδικασία στον Άρειο Πάγο επισημάνθηκε ότι το 2015 παραγράφονται τα αδικήματα.

«λαϊκή συσπείρωση Ν. Αιγαίου» - ανακοίνωση για το θέμα της κατασκευήε των υδατοδρομίων που συζητήθηκε στην τελευταία (8.12) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σε διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται η Περιφερειακή Αρχή   Νότιου Αιγαίου. Εργολαβικά και με εντατικούς ρυθμούς έχει αναλάβει την  δημιουργία υδατοδρομίων, προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου και της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται για την πλήρη εκμετάλλευση αυτών των υποδομών.

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τους εκπροσώπους της ιδιωτικής εταιρείας υδροπλάνων,  παρά την προσπάθειά τους να πείσουν για την  δήθεν εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών στις μετακινήσεις, δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικά ωφελούμενο από τις υποδομές με  τα λεφτά  του Ελληνικού λαού.

 Η περιφερειακή Διοίκηση αφού πέρασε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βολιδοσκοπικά, δύο προγραμματικές συμβάσεις για υδατοδρόμια σε Ρόδο και Σύρο με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, προώθησε  σ’αυτό το Π. Σ.  προγραμματικές συμβάσεις για άλλα 11 υδατοδρόμια σε Άνδρο, Νάξο, Πάρο, Μήλο, Αμοργό, Σύμη, Κάλυμνο, Λέρο, Αστυπάλαια, Λειψούς και Καστελόριζο, με προϋπολογισμό για το καθένα 150.000 ευρώ. Δηλ. συνολικά θα διατεθούν από  την Περιφέρεια  σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα δεν έρχονται να καλύψουν ανάγκες μετακίνησης των νησιωτών. Έρχονται να καλύψουν κενά και ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου και της  εταιρείας η  οποία εκμεταλλεύεται τα υδροπλάνα. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου και του  περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στις 23 Ιουλίου 2014: «Στόχος μας είναι τα υδροπλάνα να αποτελέσουν μια μορφή εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος και όχι ένα νέο συγκοινωνιακό μέσο τακτικού χαρακτήρα», προσθέτοντας επίσης ότι «παράλληλα θα δημιουργηθούν συμπράξεις που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος».

Δεν κρύβουν τα λόγια τους, ο σκοπός είναι συγκεκριμένος. Αλλά ακόμα και στην μεμονωμένη περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για συγκοινωνιακούς λόγους το κόστος για τον εργαζόμενο θα είναι απαγορευτικό.

Οι συμπράξεις με τα λιμενικά ταμεία γίνονται σε μια περίοδο που δρομολογείται η μετατροπή τους σε Α.Ε. με σκοπό το εύκολο πέρασμα των λιμανιών και των υποδομών τους (όπως και τα  υδατοδρόμια),  στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με την μορφή των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Ταυτόχρονα οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, για τις οποίες είχαμε καταθέσει ψήφισμα στο προηγούμενο Περιφερικό Συμβούλιο, θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολή και  ακριβή την μετακίνηση του λαού των νησιών.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι εφικτό να γίνουν, μόνο μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα συγκοινωνιών. Τέτοιες συγκοινωνίες αποτελούν δικαίωμα των νησιωτών, που δεν μπορεί να χωρέσει στα ασφυκτικά πλαίσια της ιδιοκτησίας των μέσων μεταφοράς από τους εφοπλιστές και της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Τα υδατοδρόμια είναι άλλη μια υποδομή πληρωμένη από τον Ελληνικό λαό για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, γι΄αυτό και είμαστε αντίθετοι στις προτεινόμενες προγραμματικές συμβάσεις.


Ρόδος 9/12/2014

αμηχανία στον ξενοδοχειακό κόσμο από τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με κείμενο της Βίκυς Κουρλιμπίνη για το www.capital.gr

Προβληματισμό και αμηχανία προκαλεί στους επιχειρηματίες του τουρισμού η χθεσινή παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό και κυρίως οι προτάσεις που αφορούν τον περιορισμό των νέων επενδύσεων για σύγχρονα τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, (δηλαδή για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, μαρίνων, μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων), αλλά και στην αλλαγή του τουριστικού μοντέλου, με απομάκρυνση από το σύστημα του all- inclusive, το οποίο αν και έχει αρκετούς “πολέμιους”, εντούτοις αποτελεί κοινή παραδοχή πως φέρνει στη χώρα το μεγαλύτερο όγκο των ξένων τουριστών.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.capital.gr/news.asp?id=2177083  

δωρεάν μαθήματα πληροφορικής σε ανέργους από τη Microsoft και τον ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με την ανάρτηση : http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231369702

Tο πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής», που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη Microsoft, παρουσίασε ο ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία για τη δωρεάν εκπαίδευση ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, την οποία υλοποίησαν από κοινού ο ΟΑΕΔ και η Microsoft και χάρη στην οποία περισσότεροι από 968.100 εγγεγραμμένοι του Οργανισμού θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ακόμη προσόν στην προσπάθειά τους για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως εξειδίκευσης, ηλικίας ή οποιασδήποτε άλλης παραμέτρου, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στη διεθνή πλατφόρμα της Microsoft, IT Academy, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως με σκοπό την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, κάθε εγγεγραμμένος θα έχει αποκτήσει εφόδια που θα ενισχύουν σημαντικά το εργασιακό του προφίλ. Το πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής» έχει αναπτυχθεί με ορίζοντα τριετίας και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης μιας μεγάλης γκάμας μαθημάτων για όλα τα επίπεδα, με προοπτική να εμπλουτιστεί, ώστε να παρέχει ακόμη περισσότερα οφέλη.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τις εξής υπηρεσίες:
1.    Παροχή ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περισσότερα από 1.000 θέματα τεχνολογιών πληροφορικής, όπως λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές γραφείου, δίκτυα υπολογιστών, προγραμματισμός, συστήματα ERP και CRM, βάσεις δεδομένων κ.ο.κ.. Ο εκπαιδευόμενος, μέσω ενός μοναδικού κωδικού, θα έχει πρόσβαση στα μαθήματα από οποιονδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα download των μαθημάτων.
2.    Παροχή δωρεάν διαδικτυακής υποδομής μέσω του Office 365 για την υποστήριξη της εκπαίδευσης:
 Real-time εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Lync: Δυνατότητα e-learning με τη βοήθεια ενός «εξελιγμένου Skype», το οποίο θα επιτρέπει στους καθηγητές να διοργανώνουν online εκπαιδεύσεις μέσω video, εφαρμογών, ενώ παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να τους κάνουν σχόλια και ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Δυνατότητα εύκολης δημιουργίας portal μαθημάτων: μέσω της  πλατφόρμας Sharepoint Online, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν με απλό τρόπο online σελίδες εκπαιδευτικού υλικού τις οποίες στη συνέχεια θα μοιράζονται με τους εκπαιδευόμενους στο πλαίσιο των μαθημάτων.
Δυνατότητα web office: Παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν χρήσης των web εκδόσεων Microsoft Word, Excel, Powerpoint, Onenote καθώς και Project Server.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «στόχος είναι τα οφέλη αυτά να πολλαπλασιαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σταδιακά, η Ακαδημία Πληροφορικής, θα εμπλουτιστεί με επιπλέον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα θα παρέχει και ενημέρωση για προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ώστε να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη νέων, καινοτόμων ιδεών που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας σήμερα».

Τι είναι η Ακαδημία Τεχνολογίας (IT Academy)
Η Ακαδημία Τεχνολογίας (IT Academy) παρέχει την δυνατότητα Εξατομικευμένης διαδικασίας μάθησης με την χρήση computer based training (μαθημάτων τα οποία είναι διαθέσιμα οnline και offline) σε 1.000 μαθησιακά αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν δημοφιλείς εφαρμογές όπως Windows, Word, Excel, PowerPoint, Access, καθώς και θέματα διαχείρισης δικτύων (Windows Server, Sharepoint Server, Exchange Server), ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά, web μέσω του Visual Studio, εκπαίδευση σε CRM/ERPs και πλήθος άλλων τεχνολογιών πληροφορικής.

H εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιείται στον χώρο και τον χρόνο που εξυπηρετεί τον εκπαιδευόμενο. Μέρος της παρεχόμενης εκπαίδευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης από τον εκπαιδευόμενο για την προετοιμασία του σε θέματα πιστοποίησης σε τεχνολογίες πληροφορικής.


Για την έναρξη εφαρμογής και τα επόμενα βήματα θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις, ούτως ώστε να ενημερωθούν οι δικαιούχοι του Οργανισμού.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ "ΕΡΓΑΝΗ" 2014-Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ- Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ "ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ". ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ 159.729 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ 17.714 ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα τελευταία δεδομένα του συστήματος «Εργάνη» που καταγράφει τους δείκτες εργαασίας στην Ελλάδα, αναφέρονται τα εξής :
Σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε την ετήσια ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε απο την υποβολή των συνολικών καταστάσεων προσωπικού όλων των επιχειρήσεων της χώρας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο φέτος, όμως, είναι ότι - για πρώτη φορά - έχουμε στη διάθεσή μας συγκριτικά συγκεντρωτικά στοιχεία για τα συνολικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Ύστερα από την πρώτη περσινή καταγραφή μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε την εξέλιξη από χρόνο σε χρόνο, του ακριβούς αριθμού των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ωρών εργασίας και άλλων κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης. Με δυο λόγια, έχουμε πλέον μια πλήρη χαρτογράφηση, μια αντικειμενική διαστασιολόγηση, ουσιαστικά μια «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας.

Τα συμπεράσματα, λοιπόν, που προκύπτουν από την ετήσια καταγραφή μισθωτών και επιχειρήσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» είναι δυνατά και αποκαλυπτικά: 

Πιστοποιούν ότι η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα «ξαναζωντανεύει», επιδεικνύοντας ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό. Συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τη θετική εξέλιξη των μηνιαίων ροών του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» όσο και από τις άλλες πηγές δεδομένων της αγοράς εργασίας, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ.

Αποδεικνύει ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο και ότι η οριστική έξοδος από την κρίση έχει ήδη ξεκινήσει. Για αυτό το λόγο, πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή, σοβαρότητα και εθνική αυτοπεποίθηση.

1.         Σύμφωνα με την περσινή καταγραφή του 2013, ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απασχολούσαν έστω και ένα μισθωτό εργαζόμενο ήταν 196.695. Φέτος, το 2014, αυξήθηκαν στις 214.409 (αύξηση 9%). Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο 17.714 νέες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.
Το 89,6% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους. Το 45,5%, δηλαδή περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας, δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες εστίασης. 
2.         Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα στην καταγραφή του 2013 ήταν 1.371.450 άτομα. Φέτος, το 2014, ο αριθμός των μισθωτών έφτασε τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η ετήσια αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 11,65%, οι 159.729 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης, συνιστούν το πιο αισιόδοξο και ενθαρρυντικό στοιχείο της φετινής καταγραφής, απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας. 
3.         Περίπου το 70% αυτών των εργαζομένων απασχολείται περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή σε θέσεις πλήρους μισθωτής εργασίας, ενώ το 30% εργάζεται λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, το γεγονός ότι η κατανομή των εργαζομένων ανάλογα με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρυσι.
4.         Το 8,95% των εργαζομένων αμείβεται στα όρια του κατώτατου μισθού, ενώ περίπου το 40% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους των 1.000 ευρώ.
5.         Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση ότι η συνολική μηνιαία δαπάνη για μισθούς και ημερομίσθια ανέρχεται φέτος σε 1.595.727.438,73 δις ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 80 εκατ ευρώ (5,35%) μηνιαίως σε σχέση με πέρυσι που ήταν 1.514.645.824,22 ευρώ.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που το έχουμε διαθέσιμο για πρώτη φορά και αντανακλά, όπως προανέφερα, τη σταδιακή επέκταση και ενδυνάμωση της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι έχοντας ολοκληρώσει την τεχνική αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», από το επόμενο διάστημα θα παρουσιάζουμε τη μεταβολή αυτών των συνολικών και συγκεντρωτικών στοιχείων σε συνδυασμό με τις ροές (προσλήψεις – απολύσεις) κατά τη διάρκεια του μήνα.


Και για όλη αυτή την προσπάθεια και δουλειά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υπουργείου που ασχολούνται νυχθημερόν με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», μεριμνώντας για την αξιόπιστη λειτουργία αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης».