Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2013

εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας - 7ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων (26-27.10)

Σύμφωνα με πρόσκλησή του,
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θήρας σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ε.Ε.  και με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Κυκλάδων, μας προσκαλούν σε ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 11.00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο με τα εξής θέματα :


“Κρουαζιέρα , προοπτικές , θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξής της, οφέλη για την τοπική κοινωνία , ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη” , με ομιλητές του κυρίους Αντώνη Καλούδη εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών κρουαζιεροπλοίων και φορέων Ναυτιλίας και Μιχάλη Νομικό ναυτιλιακό εκπρόσωπο εταιριών κρουαζιέρας.

“Εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις – προσκλήσεις – προοπτικές” με ομιλητή τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. (Ε.Σ.Ε.Ε.)

“Αναπτυξιακές λύσεις” με ομιλητή τον κ. Σπύρο Φλώρο Διευθυντή πιστοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Εθνικής τράπεζας.

Των ομιλιών θα ακολουθήσει παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορείου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με θέμα “ειδικά χαρακτηριστικά εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων”

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου εχει ως εξής :

26-27 Οκτωβρίου 2013 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013
Μπελλώνειο Ίδρυμα (Συνεδριακό κέντρο) Φηρά Σαντορίνη

11:00 - 11:30  Προσέλευση - Εγγραφές
11:30 - 11:40 Καλωσόρισμα Πρόεδρου Εμπορικού Συλλόγου Θήρας , κ. Νίκος Νομικός
11:40 - 12:20  Χαιρετισμός επίσημων προσκεκλημένων
12:20- 12:50  Χαιρετισμός-Ομιλία Πρόεδρου Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Βασίλης Κορκίδης, με θέμα: «Εμπορικές -Τουριστικές επιχειρήσεις - Προκλήσεις και προοπτικές»
12:50 - 13:05 Χαιρετισμός - Ομιλία Πρόεδρου Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γ. Ρούσσος
13:05 - 13:15 Χαιρετισμός  - κ. Φλώρος Σπύρος, Διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων επιχ/σεων -  Εθνική Τράπεζα
13:15 -13:45 «Κρουαζιέρα - προοπτικές - θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξη της - οφέλη για την τοπική κοινωνία - ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη»,ομιλητές οι κ.κ. Αντώνης Καλούδης, εκπρόσωπος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας και Μιχάλης Νομικός, ναυτιλιακός εκπρόσωπος Εταιρειών Κρουαζιέρας
13:45 - 14:15 Παρουσίαση έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και  Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) με θέμα: «Ειδικά χαρακτηριστικά εμπορικών - τουριστικών επιχειρήσεων», κα. Β. Αρανίτου, επικ. καθηγήτρια και κ. l. Σαγιάς, επικ. καθηγητής
14:30 Γεύμα
Απογευματινή συνεδρίαση (ώρα έναρξης 17:00)
Αίθουσα Επιμελητηρίου Θήρας
17:00 - 17:20  «Παράδοξη προτίμηση για χαμηλής ποιότητας συναλλαγές», εισηγητής κ. Ιωάννης Παλαιολόγος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου
17:20 - 19:00 Τοποθετήσεις Πρόεδρων Εμπορικών Συλλόγων Ν. Κυκλάδων (γενικές τοποθετήσεις και προβλήματα των νησιών)
19:00 Διάλειμμα
19:15 - 20:00 Ερωτήσεις - συζητήσεις -τοποθετήσεις
20:00 Λήξη 1ης ημέρας Συνεδρίου

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
Αίθουσα Επιμελητηρίου Θήρας
10:00 Προσέλευση
10:00 - 13:30 Διευρυμένο προεδρείο Ε.Σ.Ε.Ε. Αποτελέσματα - ψηφίσματα 7ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Ν. Κυκλάδων
13:30 Λήξη Συνεδρίου - Ανάθεση επόμενης διοργάνωσης - Ανταλλαγή αναμνηστικών


Για πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να επικοινωνείτε στο  22860 25301 λαο στο email: nnomikos@otenet.gr

ο πρώτος εντός έδρας αγώνας για τον Α.Ο. Θήρας (26.10, 19.00)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητικού του Συμβουλίου,

Ο Α.Ο.ΘΗΡΑΣ ξεκινά το πρωτάθλημα στην Α2 γυναικών βόλεϊ δίνοντας  τον πρώτο εντός έδρας αγώνα του με τον Πανιώνιο Ν. Σμύρνης.

Είναι μια ιστορική στιγμή για τον Α.Ο.ΘΗΡΑΣ αλλά και για τον αθλητισμό της Σαντορίνης. Ο αγώνας είναι ντέρμπυ και η ομάδα της Σαντορίνης στο ντεμπούτο της χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και ώρα 7 στο κλειστό γυμναστήριο.


Όλοι το Σάββατο στο κλειστό γυμναστήριο. Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.

ο Δήμος Θήρας τιμά τους επιτυχόντες μαθητές στις πανελλήνιες εξετάσεις έτους 2013 (27.10)

Εκδήλωση προς τιμήν των επιτυχόντων μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις έτους 2013 θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Θήρας την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Νομικού.

Συνολικά 65 μαθητές από το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο Θήρας εισήχθησαν στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθιστώντας μας υπερήφανους.
Κατά την εκδήλωση θα απονεμηθούν στους τιμώμενους μαθητές αναμνηστικά δώρα ενώ οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν μουσικά κομμάτια που θα εκτελέσουν επιτυχόντες που διακρίνονται στο πιάνο και τη κιθάρα. 

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.    

ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα «Εικαστικές Γεύσεις» (24-31.10)

O Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης στα πλαίσια του έτους Γαστρονομίας σας προσκαλεί στην αίθουσα του Πανηγυρόσπιτου Αγίου Γεωργίου Οίας από τις 24/10/2013 έως 31/10/2013 για την Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα «Εικαστικές Γεύσεις» με την συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών.

Η Έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες:

Άντζυ Ανδρεαδάκη, Χριστόφορος Ασιμής, Νέλλη Γαβρόγλου, Ειρήνη Δρόσου, Μιχάλης Καραμολέγκος, Zalina Κhestanova, Ελένη Κολαΐτου, Δημήτρης Κολιούσης, Βασίλης Κύρκος, Παντελής Λεούσης, Κυβέλη Μουσούρη, Μαρία Οικονόμου, Αγγελική Παπαπαύλου, Βιολέτα Σαλπέα, Μαρία Τσαφαντάκη.

Διάρκεια της Έκθεσης: 24/10/2013 έως 31/10/2013
Ώρες λειτουργίας: 19:00 – 22:00

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:30.


ξεκινούν οι εργασίες για την στήριξη των πρανών στον δρόμο του Αθηνιού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Έναρξη εργασιών αντιστήριξης πρανών καλντέρας Θήρας – Περιοχή Λιµένα Αθηνιού – Διακοπή κυκλοφορίας σε μία λωρίδα δρόμου Αθηνιού

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του έργου «Αντιστήριξη πρανών Καλντέρας Θήρας – Περιοχή Λιµένα Αθηνιού» που εκτελείται από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε, στις 29 Οκτώβρη 2013 ξεκινούν  οι εργασίες που περιλαμβάνουν την κατασκευή μέτρων αναχαίτισης καταπτώσεων βράχων και αντιστήριξης πρανών στην περιοχή του λιµένα Αθηνιού.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου θα διακόπτεται εκ περιτροπής η κυκλοφορία σε μια εκ των δύο λωρίδων κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό που άρχεται από τη διασταύρωση προς Πύργο-Μεγαλοχώρι και καταλήγει στο λιμάνι του Αθηνιού. 

Εφιστούμε την προσοχή στους οδηγούς των διερχομένων οχημάτων για την  ασφαλέστερη διέλευσή τους να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εργοταξιακών σημάνσεων και των υπευθύνων του έργου, δείχνοντας την απαραίτητη κατανόηση και υπομονή έως την ολοκλήρωσή του.

Επισημαίνεται ότι η ιδιαιτερότητα και η σπουδαιότητα ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, δημοτών και επισκεπτών του νησιού. 

συνεχίζεται η επιδότηση του δρομολογίου Οίας - Θηρασίας μετα την συνάντηση του Δήμαρχου Θήρας με τον Υπ. Ναυτιλίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη συνάντησε, σήμερα 25.10.2013, ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος - Νικόλαος Ζώρζος, εκθέτοντάς του τη σημασία και την αναγκαιότητα συνέχισης της κρατικής επιδότησης της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Οίας – Θηρασίας.                  
 
Μετά την έκθεση των επιχειρημάτων που παρουσίασε ο Δήμαρχος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δεσμεύτηκε να προκηρύξει άμεσα εκ νέου τη γραμμή, χορηγώντας τετράμηνη παράταση στο σημερινό ανάδοχο της γραμμής.

Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον Υπουργό ο Δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond ζητώντας νέα συνάντηση, που θα οριστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, και στην οποία θα παρευρεθούν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Ανέλκυση του Ναυαγίου.

Επίσης παρουσίασε στον Υπουργό την προετοιμασία του Δήμου σε μελέτες για λιμενικές υποδομές (Εναλλακτικοί Προβλήτες, Λιμένας Ρίβας, Μαρίνα Μονολίθου).             

επιστολή Δημάρχου Θήρας προς τον Υπουργό Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά, απέστειλε ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, ενόψει της ψήφισης των νέων φορολογικών μέτρων για την ακίνητη περιουσία ζητώντας αναπροσαρμογή των υψηλότατων αντικειμενικών αξιών και επανεξέταση των υπό ψήφιση μέτρων.


Άμεσα ο Δήμαρχος Θήρας θα συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την υποβολή πρότασης εκ νέου λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στην Μεσαριά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου της Μεσαριάς,

Την Παρασκευή 25.10 στις 18.30 τελέστηκε Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ.
Μετά το πέρας του εσπερινού προσφέρθηκε  πανήγυρις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαριάς “Ο Άγιος Δημήτριος”

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/10/2013
07:00 Όρθρος, Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ.
10:15 Περιφορά ιεράς εικόνος στο χωριό.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα προσφερθεί πανήγυρις από την οικογένεια ΛΥΓΝΟΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός ανακαινίσθηκε το τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν οι αγιογραφίες και το τέμπλο, εξοπλίστηκε με νέες καρέκλες και ψαλτήρια κλπ.     


με την συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ και δημάρχων από τις Κυκλάδες η 4η Ελληνο-γερμανική συνέλευση 22 -23.10 στην Νιρεμβέργη

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , με επικεφαλής τον πρόεδρό της κο Κώστα Ασκούνη, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία δημάρχων από τις Κυκλάδες με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, κο Γιάννη Δεκαβάλλα Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από πρόσκληση του δημάρχου της Νιρεμβέργης και προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων Δρ. Ούλριχ Μάλυ, έλαβε μέρος στις εργασίες της 4ης Ελληνο-γερμανικής συνέλευσης  που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου και είχε ως θέμα «το Δήμο του μέλλοντος».

Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που απασχόλησαν τη συνέλευση, ήταν  η ενότητα με τίτλο: «ισχυροί δήμοι με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν θετικά παραδείγματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ομιλητές στην προαναφερόμενη ενότητα ήταν από ελληνικής πλευράς, οι κ.κ.: Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και Μάκης Ιωσηφίδης Δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και ο Γενικός Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων κος Ηλίας Ευθυμιόπουλος,  ενώ από την πλευρά των γερμανών συμμετείχαν οι κ.κ. Ούβε Ράαμπ δήμαρχος Πέγκνιτς, Φρανκ Εντελμαν δήμαρχος Στάιναχ και ο εκπρόσωπος του δικτύου περιβαλλοντικής τεχνολογίας Κωνσταντία κος Ολιβερ Κλάινερ.

Ο κος Δεκαβάλλας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης στον τομέα της ενέργειας. Ειδικότερα μεταξύ των άλλων ο κος Δεκαβάλλας ανέφερε τα εξής:

«Η κρίση στην Ελλάδα καθώς και η παρατεταμένη παγκόσμια οικολογική κρίση, δεν μπορεί παρά να επηρεάζουν τις αποφάσεις και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Σύρου έχει υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors) και το σύμφωνο των Νησιών (Pact of Islands). Στο παραπάνω πλαίσιο και με βάση την στρατηγική επιλογή για την αειφορία, ο Δήμος έχει αναλάβει μια σειρά από δράσεις και έργα για τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Μεταξύ αυτών:

1)         Τηλεθέρμανση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.
Στη Σύρο, Ερμούπολη, λειτουργεί δημοτικό κολυμβητήριο. Η πισίνα του κολυμβητηρίου είναι ‘’ολυμπιακών διαστάσεων’’ (50μχ21μ). Το κολυμβητήριο είναι ανοικτό. Το νερό της πισίνας θερμαίνεται, όταν απαιτείται (χειμερινή περίοδο), από λέβητα πετρελαίου.
Το νέο έργο, προβλέπει να εκμεταλλεύεται την απορριπτόμενη θερμότητα από τον παρακείμενο Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ (τηλεθέρμανση). Μετά την κατασκευή της εγκατάστασης, στην ουσία θα υπάρχει μια ‘’δωρεάν’’ πηγή θέρμανσης (εξαιρουμένης μιας μικρής κατανάλωσης ρεύματος, για την ανακυκλοφορία του νερού) υψηλής θερμοκρασίας, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο στο νερό της κολυμβητικής δεξαμενής για όσο χρόνο απαιτείται, αλλά και για τη θέρμανση των χώρων και για τηλεθέρμανση του ζεστού νερού χρήσης, αντικαθιστώντας σχεδόν πλήρως τους λέβητες πετρελαίου.
Το έργο θα εξοικονομεί 100.000lt πετρελαίου το χρόνο, θα κοστίσει 300.000€ και θα αποσβεσθεί σε σχεδόν δύο έτη. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο (75%) και από την Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου (25%).

2)         Αιολικό πάρκο στη νήσο Γυάρο.
Το έργο πρόκειται να αναπτυχθεί στη νήσο Γυάρο που ανήκει στη διοικητική επικράτεια του Δήμου Σύρου. Ήδη έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για 147MW καθαρής αιολικής ισχύος με πόντιση υποβρυχίου καλωδίου και διασύνδεση με το Εθνικό Δίκτυο. Προβλέπεται η εγκατάσταση 49 ανεμογεννητριών 3MW τελευταίας γενιάς, κατασκευή οδικού δικτύου πρόσβασης σε ολόκληρο το νησί, κατασκευή κεντρικού υποσταθμού και κατασκευή λιμένος. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό ύψους 282.315.000€ και θα εξοικονομεί τεράστιες ποσότητες εγχώριου λιγνίτη ή εισαγόμενων καυσίμων (άνω των 150.000 τόνων ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως) που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή του αντίστοιχου ηλεκτρισμού.
Επιπλέον το έργο θα συμβάλει:
•           Στη συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών διαδρομών και κτιρίων.
•           Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γυάρου με τη Σύρο.
•           Στη δημιουργία εσόδων 1.000.000€ ετησίως για το Δήμο Σύρου.
•           Στην δημιουργία 200 θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του έργου, καθώς και 20 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία.
•           Στην συμμετοχή της τοπικής οικονομίας στην κατασκευή του έργου (π.χ.  συμμετοχή των Ναυπηγίων στην κατασκευή των πυλώνων).
Ο Δήμος είναι θετικός στο έργο με την προϋπόθεση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, του σεβασμού του ιστορικού χαρακτήρα του νησιού και της εξασφάλισης αντισταθμιστικών οφειλών για το δήμο και την κοινωνία της Σύρου.

Επίσης ο δήμος πραγματοποιεί δράσεις και προγράμματα όπως:
•           Παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας.
•           Εκπαίδευση των δημοτών στη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας στις κατοικίες.
•           Αγορά κοινόχρηστων ποδηλάτων και διάθεση τους στους πολίτες.

Τέλος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Πρόσφατα βραβεύθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ως δήμος την υψηλότερη κατά κεφαλήν επίδοση στην Ελλάδα στον τομέα της Ανακύκλωσης».

Μετά τον κο Δεκαβάλλα ο κος Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η άποψή μας είναι ότι η ισοστάθμιση των εθνικών και των τοπικών προτεραιοτήτων επιβάλλεται να είναι και το σημείο αφετηρίας μιας νέας προσέγγισης, όπου η κοινή γνώμη θα πρέπει να γίνει σύμμαχος του νέου ενεργειακού σχεδιασμού στα νησιά. Η αποδοχή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών προϋποθέτει:

•           Συστηματική ενημέρωση και διάλογο, τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν ώριμες συνθήκες.
•           Προτροπή για ουσιαστική συμμετοχή των ΟΤΑ στη διαδικασία σχεδιασμού με εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού στις πραγματικές συνθήκες του νησιού.
•           Δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των ΟΤΑ στα επιχειρησιακά σχήματα, κατά το πρότυπο πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.
•           Παροχή ανταποδοτικών ωφελειών για την περιοχή χωροθέτησης, ώστε να υπάρξουν θετικές οικονομίες για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα του ΟΤΑ όπου θα γίνει η τελική χωροθέτηση.

1.         Συμμετοχή σε αιολικό πάρκο στην Άνδρο.
Το δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου επεξεργάζεται σχέδια για συμμετοχικά σχήματα σε ενεργειακά έργα με συμμετοχή των ΟΤΑ και συνεταιρισμών. Στην Άνδρο προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου και των δημοτών σε αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης. Αυτό συνιστά καινοτομία για τον Ελληνικό χώρο που απαιτεί επίλυση προβλημάτων στο θεσμικό επίπεδο (π.χ. πλήρης και ελεύθερη συμμετοχή των ΟΤΑ σε επενδυτικά σχήματα), επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της χρηματοδότησης της ίδιας συμμετοχής των δήμων (σε συνθήκες ένδειας τραπεζικών κεφαλαίων) καθώς και ζητημάτων που σχετίζονται με το εταιρικό δίκαιο, την δίκαιη κατανομή των κερδών (δεδομένης της δυσπιστίας μεταξύ των εταίρων σε νεοφανή σχήματα και της δυσκολίας στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων, κλπ).

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η διεθνής συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία κ.α. με εμπειρία σε κοινοπρακτικά και συνεταιριστικά σχήματα στον τομέα των ΑΠΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

2.         Χωροταξικός σχεδιασμός και ΑΠΕ, Περιφερειακό Πάρκο Άνδρου.
Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.  Το έργο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση συγκρούσεων για τις χρήσεις γης και το τοπίο και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Επιπλέον, η γνώση του καθεστώτος χωροθέτησης των ΑΠΕ και των δυνατοτήτων που προσφέρει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα – στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο – για την γνωμοδότηση / έκδοση απόφασης από κεντρικές ή περιφερειακές κρατικές δομές του κράτους που εμπλέκονται στην αδειοδοτική διαδικασία, όπως οι Περιφέρειες, το ΥΠΕΚΑ, η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, κ.α.

Στο παραπάνω πλαίσιο προχωρήσαμε και στη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο. Το Π.Π. είναι ένα σχήμα χωρικής οργάνωσης που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας κατ΄  εφαρμογήν του Ν. 3937. Το Π.Π. φιλοδοξεί να είναι το συνολικό σχέδιο για τη φύση, το τοπίο, τη γεωργική γη, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους και την αειφορική οικονομία στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαχείρισης. 
Πέραν αυτών διαμορφώνει το πλαίσιο για την σωστή, ορθολογική και περιβαλλοντικά συμβατή χωροθέτηση των ΑΠΕ (ιδιαίτερα των αιολικών) δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, καθώς το τεράστιο δυναμικό (πάνω από 3000MW) προσκρούει σε άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε υπερβολικές ενστάσεις για την προστασία του νησιώτικου τοπίου.»

Τα αποτελέσματα των εργασιών της ελληνογερμανικής συνέλευσης για την αυτοδιοίκηση ήταν ιδιαίτερα θετικά, διότι δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γίνουν κοινωνοί  πρακτικών και δράσεων της γερμανικής αυτοδιοίκησης σε θέματα που άπτονται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Ειδικότερα στους Κυκλαδίτες δημάρχους οι οποίοι συμμετείχαν στη θεματική ενότητα για το περιβάλλον τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σύγχρονες  περιβαλλοντικές μονάδες, όπως είναι βιολογικοί καθαρισμοί, μονάδες βιοαερίου, κλπ.

Η επόμενη ελληνογερμανική συνάντηση αιρετών της αυτοδιοίκησης αποφασίσθηκε να γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

διεξαγωγή των εξετάσεων ελληνομάθειας σε εθνικό επίπεδο (23.11)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης,   

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την διεξαγωγή των Εξετάσεων Ελληνομάθειας για υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.   
      
Οι εξετάσεις διεξάγονται το Σάββατο 23 Νοεμβρίου σε πανελλαδικό επίπεδο.         
Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε όλη τη χώρα από την Τρίτη 15/10/2013 έως και Δευτέρα 04/11/2013.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνείστε με την Οργανωτική Επιτροπή εξετάσεων Ελληνομάθειας στα τηλέφωνα: 213 – 131 1667, 213 – 131 1652, 213 – 131 1678 και 213 – 131 1628.


ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 – ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας και απόφαση του Υπ. Εσωτερικών

Ο εορτασμός της Ιστορικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και φέτος με τη μεγαλύτερη δυνατή επισημότητα σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να τονισθεί η εξέχουσα σημασία της Εθνικής Επετείου και να προσλάβουν την ιδιαίτερη αξία και επισημότητα που αρμόζουν στις θυσίες και στην αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Είναι, όμως, σημαντικό να επισημανθεί ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα μας την περίοδο της κατοχής. 
Η αξιοποίηση της πρόσφατης ιστορικής γνώσης και της - ιδιαίτερα ηρωικής αλλά και επίπονης για την πατρίδα μας - ιστορικής εμπειρίας, μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια γιορτή για τη δημοκρατία, μια ευκαιρία υπενθύμισης και προβολής αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:

Ομιλίες σε συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς κ.λ.π. την 25η Οκτωβρίου 2013.
Γενικό σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων, από τις 08:00 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2013.
Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων που αναφέρουμε πιο πάνω τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2013.
Προσκύνημα μαθητών στα μνημεία Ηρώων και στέψη ανδριάντων, προσερχόμενων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους την 25η Οκτωβρίου 2013.
Στα Φηρά της Θήρας το προσκύνημα των μαθητών θα γίνει στο μνημείο του Ιερού Λόχου.
Την ίδια ημέρα και ώρα 10:30 θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θήρας – Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανείου.
Επίσημη δοξολογία θα γίνει στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
Παρακαλούνται οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πυροσβεστικές Αρχές, καθώς και οι προϊστάμενοι των Δημοσίων κ.λ.π Υπηρεσιών, κατά την έναρξη της δοξολογίας να καταλάβουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Ναού.
Στα Φηρά Θήρας, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός στο Επαγγελματικό Λύκειο Θήρας κα Άννα Ταταρούνη.
Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των Ηρώων βάσει προγράμματος που θα καταρτισθεί από κάθε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα.
Στα Φηρά Θήρας μετά τη δοξολογία θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Δημοτική Πλατεία «Σαρπάκη» ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών, θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ψαλλεί ο Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές των σχολείων.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών και τμήματος του Αεροπορικού Αποσπάσματος Θήρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο δρόμο που περνάει έξω από το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Θήρας, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι.
Στα Φηρά Θήρας μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν χορευτικά σχήματα με Ελληνικούς χορούς, από την δασκάλα κα Σταματίνα Ξιάρχου.
Τέλος ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας θα δεξιωθούν τις Αρχές και τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Ίδρυμα Θήρας.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί φορείς θα συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου να έχει Πανεθνικό και Παλλαϊκό χαρακτήρα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση να αποτελέσει ορόσημο για τη συναδέλφωση του λαού.

Στις εκδηλώσεις και τη Δοξολογία είναι προσκεκλημένοι να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων, όλες οι Αρχές του Τόπου, τα αναγνωρισμένα Σωματεία και Οργανώσεις που λειτουργούν νόμιμα, τα Σχολεία και όλοι οι δημότες.

στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ο Δήμαρχος Θήρας για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση Οίας – Θηρασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου θα επισκεφθεί ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος - Νικόλαος Ζώρζος, την Παρασκευή 25.10.2013 το μεσημέρι, προκειμένου να θέσει και δια ζώσης το μείζον θέμα της συνέχισης της κρατικής επιδότησης της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Οίας – Θηρασίας.                

Η σύνδεση Οίας – Θηρασίας εκτελείται από το 2003 με τρία, επιδοτούμενα από το Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, δρομολόγια ημερησίως, 365 ημέρες το χρόνο, εξαιρουμένων των ημερών συντήρησης του σκάφους.

Η νέα προκήρυξη Διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31-10-2014 δεν περιλαμβάνει τη γραμμή Οίας – Θηρασίας ενώ το επιδοτούμενο δρομολόγιο πρόκειται να λήξει 31.10.2013.           

βράβευση Δημάρχου Θήρας στη Σαλαμίνα

Το Δήμαρχο Θήρας Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο θα βραβεύσει ο  Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης “Το Καφενείο των Ιδεών” και ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Η βράβευση γίνεται για την προσφορά του Δημάρχου Θήρας στην προώθηση του πολιτισμού της Σαντορίνης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες, στο πλαίσιο της 29ης απονομής βραβείων σε δημάρχους της χώρας.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 20:00 στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας.

«Η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι η οποία επιτεύχθηκε μετά από  συντονισμένες ενέργειες του Δήμου καθώς και οι δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, τόσο με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη του Δήμου όσο και άλλους φορείς, έχουν καταστήσει το νησί και έναν ενδιαφέροντα πολιτιστικό προορισμό» δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας. 

αγρυπνία για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου από την Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

τήν Παρασκευή 25 Ὀκτωβρίου 2013 καί ὥρα 21.00μμ θά τελεστεῖ στήν Ἱερά μᾶς Μονή Ἀγρυπνία ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ῾Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ Μυροβλύτου.
ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς

χειμωνιάτικες συνήθειες και μουσικές ..

Το γκρούπ Thiraioi band με τους Άγγελο Δρόσο στην  λύρα, Μιχάλης Βαλβη στο μπουζούκι το λαούτο και το τραγούδι, τον Λάμπρο Γαλαίο στα κρουστά και τον Κώστα Κουλούρη στην κιθάρα και το μπάσο, θα παίζουν ελληνική ελαφρολαική μουσική από την Κυριακή  3 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή μετά τις 19.00 στο εστιατόριο Tabasco στο Εμπορικό Κέντρο του Καρτεράδου. 

Ο Μανώλης Φύτρος και η μουσική παρέα του θα παίζουν λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο από τις 21.00 στο εστιατόριο «κυρα Νίκη» στο Εμπορικό Κέντρο του Καρτεράδου.


σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων στο πλαίσιο των δράσεων της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Σεμινάριο Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα "Οργανοληπτικά Ελαττώματα Οίνων" που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων στο πλαίσιο των δράσεων της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη". Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη το Σάββατο 23 Νοεμβρίου ή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, ανάλογα με τις συμμετοχές που θα συγκεντρωθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο μπορείτε να δείτε τα συνημμένα αρχεία ή να επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.panepo.gr/Seminaria.htm

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΩΝ, (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.)
http://www.panepo.gr  ,  e-mail: panepomail@yahoo.gr                


ημερίδα της ΓΓ δια βίου μάθησης στις Κυκλάδες

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Κατάρτιση και Εκπαίδευση Ενηλίκων», η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει διημερίδα με τίτλο «Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων στις Κυκλάδες: Αμβλύνοντας εκπαιδευτικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ανισότητες», στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2013, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Επισυνάπτονται το Πρόγραμμα & η Πρόσκληση της Διημερίδας. Επιπλέον βρίσκονται και αναρτημένα στο σύνδεσμο: http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1786&articleid=28269

Περισσότερες Πληροφορίες /Δηλώσεις συμμετοχής: 2131311652/6974816465, κυρία Λέττα Σωτηροπούλου.


αναφορά του Ν. Συρμαλένιου στο προεδρείο της Βουλής, και τους υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος με θέμα το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Αιγαίου Επαρχίας Θήρας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή της κας Οικονόμου Νίκης, πολιτικού μηχανικού σχετικά με το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Επαρχίας Θήρας ( Π.Δ 110/2001)

Σύμφωνα με το κείμενο,

Απορίας άξιο, πώς ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε , επί 10 έτη (2003-2013), από το ενοίκιο του Γραφείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπ. Αιγαίου και της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου, Επαρχίας Θήρας ( ΠΔ 110/2001).Το Γραφείο αυτό , το οποίο φέρει στην είσοδό του την ταμπέλλα «Γενική Γραμματεία Αιγαίου, Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ουδέποτε στελεχώθηκε και ουδέποτε λειτούργησε αυτοδύναμα, ως δημόσια υπηρεσία, παρά μόνο για να στεγάσει το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) Θήρας.

Το ΣΧΟΠ Επαρχίας Θήρας, σύμφωνα πάντα με το ΠΔ.110/01, άρθρα 6,7 και ΠΔ 125/ 03 ,ως συμβούλιο, συνεδρίαζε ανά χρονικά διαστήματα ενός έως τριών μηνών, από 2001-2013, και αυτή του η περιοδική λειτουργία, αντικαθιστούσε την ουδέποτε πραγματοποιηθείσα στελέχωση του Γραφείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Διότι, σύμφωνα με το ΠΔ 110/01 , τα τριμελή ΣΧΟΠ Επαρχιών Αιγαίου , ιδρύθηκαν και λειτούργησαν διαζευκτικά ως προς τη στελέχωση και καθημερινή λειτουργία των Γραφείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

Απορίας άξιο επίσης είναι πώς ο χώρος του παραπάνω Γραφείου, εξακολουθεί και σήμερα, χωρίς να στεγάζει κάποια δημόσια υπηρεσία ,να διατηρείται και να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό , αφού ακόμα και οι αρμοδιότητες αρχιτεκτονικού ελέγχου του ΣΧΟΠ Θήρας, εκχωρήθηκαν με το Ν. 4030/11 , Ν. 4067/12 και την Εγκύκλιο 1 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α), Περιφερειακής Ενότητας Θήρας. Πράγματι, το ΣΧΟΠ Θήρας, είναι ανενεργό από τις αρχές του έτους 2013 ,ενώ οι συνεδριάσεις του Σ.Α. , πραγματοποιούνται στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, πρώην Επαρχείο Θήρας.


συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α. (χθές 24.10) - θέματα

Στις 24.10.2013 συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα :

1. Έγκριση 1ου πρακτικού της δράσης : «Προμήθεια Ειδών Κομποστοποίησης και Ανακύκλωσης Δήμου Σικίνου».(Εισηγητής κος Βατσάκης).
2.Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου : « Συντήρηση – Βελτίωση Επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Κέας (2013)». (Εισηγήτρια κα Συμεοπούλου)
3. Έγκριση πρακτικών διαγωνισμού του έργου « Απομάκρυνση, καθαρισμός και αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου στο ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου». (Εισηγήτρια κα Συμεοπούλου). 
4. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου : «Συντήρηση οδικού δικτύου Ν. Θήρας (χρήση 2012)». (Εισηγήτρια κα Συμεοπούλου).
5. Ορισμός μελών επιτροπής παραλαβής της δράσης : «Προμήθεια παραγωγής πόσιμου νερού» (Εισηγητής κος Σατσάνης).
6. Έγκριση 2ου πρακτικού “Αποσφράγιση και έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης” για την «Προμήθεια Επίπλων - Εξοπλισμού Ειδών Φυσιοθεραπείας  – Εξοπλισμού Εργαστηρίων Αυτόνομης Διαβίωσης -  Οργάνων Παιδικής Χαράς – Παραϊατρικού Εξοπλισμού και Διαφόρων Ετερόκλητων Ειδών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» για την (ΟΜΑΔΑ 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ).
7. Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο: « Επισκευή υφιστάμενου τμήματος λιμένα Μέριχα νήσου Κύθνου».(κα Συμεοπούλου).
8. Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού μηχανημάτων και μηχανογράφησης του δημόσιου ΚΤΕΟ Ρόδου ».( (Εισηγήτρια κα Διακαντώνη).
9. Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης της Δημοπρασίας Εκμίσθωσης του κυλικείου της Δ/νσης Μεταφορών. (κα Διακαντώνη).
10. Έγκριση διακήρυξης και πρακτικού κλήρωσης μελών της Επιτροπής του διαγωνισμού καθαριότητας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νομού Δωδεκανήσου. (Εισηγήτρια κα Διακαντώνη).
11. Έγκριση πρακτικού ενστάσεων κατά της διακήρυξης του πρόχειρου διαγωνισμού προμήθειας τριών δεξαμενών νερού . (Εισηγήτρια κα Διακαντώνη).
12. Έγκριση διακήρυξης Ταχυδρομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Νομού Δωδ/σου) και πρακτικού κλήρωσης μελών επιτροπών διαγωνισμού. (Εισηγήτρια κα Διακαντώνη).
13.Έγκριση τροποποίησης της μελέτης: « Κατασκευή ολοήμερου Δημοτικού σχολείου Κεφάλου ν. Κω» (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
14. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: " Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Καρπάθου''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
15. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: ''Κατασκευή γέφυρας στο χείμαρρο  Κηπηρίωνα''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
16. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: '' Επισκευή γέφυρας Μάκκαρη''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
17. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: '' Αποπεράτωση Μουσείου Νεώτερης
 Ιστορίας Δωδεκανήσου''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
18. Έγκριση όρων Δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: '' Συντήρηση  επαρχιακού οδικού δικτύου Κω - Λίμνη Πυλίου''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
19. Έγκριση όρων Δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: '' Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου Καρδάμαινα - Κέφαλος Νήσου Κω''.  (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
20. Έγκριση όρων Δημοπράτησης και ορισμού  επιτροπής διαγωνισμού του έργου: '' Υποδομές ανάπτυξης Ευρωπαϊκού προσκοπισμού στη Ρόδο''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
21. Έγκριση όρων Δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: '' Επισκευή κτιρίου πλησίον Νοσοκομείου - Κ.Υ. Λέρου''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
22.  Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: '' Άρση καταπτώσεων Ν. Καρπάθου''.  (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
23.  Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: '' Συντήρηση οδικού δικτύου Ν. Πάτμου (2013)''. (Εισηγητής κος Διακομιχάλης).
24.  Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου « Αποπεράτωση Περιβάλλοντα Χώρου και Βελτίωση Ανελκυστήρα Δημοτικού Σχολείου Απερίου». (Εισηγητής κος Διακομιχάλης). 
25. Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού «Βιντεολήψεις για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την τουριστική προβολή των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου». (Εισηγητής κος Καραγιάννης)
26. Έγκριση πρακτικού ενστάσεων διαγωνισμού «Παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων με το Brand της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου». (Εισηγητής κος Καραγιάννης)
27. Αποδοχή Χρηματοδότησης [Εισηγητής:κ. Αντώνιος Λούβαρης].
28. Αποδοχή Δωρεάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. (Εισηγήτρια κα Διακαντώνη).
29. Δικαστικές Υποθέσεις. (Εισηγήτρια κα Ταρασλιά) .
30.Έγκριση Δράσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [Εισηγητής: κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης]
31.Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [Εισηγήτρια: κα   Δέσποινα Μουτάφη, κα Ζωή Ουζουνίδου].
32.Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων. [Εισηγητής: κ. Πρόδρομος Σατσάνης, κα  Καλλιόπη Διακαντώνη].
33.Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. [Εισηγητές:     κ. Δημήτριος Γρυπάρης, κα Ειρήνη Σβύνου, κ. Μιχαήλ Δρακιού ].
34. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.

                                           

«λαϊκή συσπείρωση» Ν. Αιγαίου - τοποθέτηση για τις επιλογές της Π.Ν.Α. σε θέματα αιολικής ενέργειας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Περιφερειακή Αρχή Ν.Αιγαίου δεν δίστασε να θέσει στη διάθεση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων όλα τα νησιά της Περιφέρειας, παραδίδοντας σε αυτές κάθε εκμεταλλεύσιμη σπιθαμή γής για να επενδύσουν στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας.

Αυτήν την απόφαση πήρε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναθέτοντας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έρευνα για την εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για αιολικές εγκαταστάσεις στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας, από τον οποίον δεν εξαιρούνται οι περιοχές ΝΑΤURA, αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, δάση και παραλίες.

Ο σκοπός είναι φανερός για τα συμφέροντα ποιών γίνεται η έρευνα. Η αξιοποίηση και η ανάπτυξη των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας μας, σε καμιά περίπτωση δεν σχεδιάζεται για το όφελος του λαούκαι φυσικά των ίδιων των νησιωτών, αλλά εντάσσεται στον ενεργειακό χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκης Ένωσης για το 2050 , στη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η στρατηγική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας ως βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετεί και η Περιφερειακή Αρχή σημαίνει: α)Χρήματα για επενδύσεις από τις τσέπες του λαού και από την ανελέητη φοροληστεία, β)ακριβό ρεύμα για το λαό και τεράστια κέρδη για τους ομίλους ώστε να είναι ανταγωνιστικοί, γ) ελάχιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας δ)πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλοίωση του τοπίου, παραχώρηση των πάντων με παράκαμψη όσων νομικών εμποδίων υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Την κοινωνική συναίνεση και την υποταγή των κατοίκων στις ορέξεις τους- που δεν την έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα- την εντάσσουν, ως όρο στην προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο για επίτευξη της «μέγιστης συναίνεσης» με φορείς και κατοίκους. Δηλαδή να δεχτούν οι νησιώτες αυτή τη πολιτική που στρέφεται εναντίον τους, που καταστρέφει κυριολεκτικά το περιβάλλον που ζουν.

Για να πιαστούν μάλιστα στη φάκα οι νησιώτες και να σταματήσουν να αντιστέκονται στη καταστροφή της περιοχής τους, η κυβέρνηση δεν δίστασε να νομοθετήσει «δόλωμα»-εξαγορά της συνείδησής τους, θεσπίζοντας το 1% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας να δίνεται στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί αυτοί οι σταθμοί.

Είναι κοροϊδία και εμπαιγμός να μιλάνε για ανάπτυξη υπέρ των κατοίκων τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της χώρας μας είναι ενταγμένη στον ενεργειακό χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2050 και ο σχεδιασμός του ενεργειακού τομέα δεν αξιοποιεί τα διάφορα ενεργειακά πλεονεκτήματα έτσι όπως συμφέρει τη χώρα και το λαό, αλλά τη μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες συμμετέχουν στα Περιφερειακά Συμβούλια για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους όπως έγινε με τον Κοπελούζο, τους αντιπροσώπους της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, και διαφόρων άλλων.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση λέμε απλά σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νησιώτη που παλεύει για να ζήσει ότι, όσο το κράτος είναι της τάξης των Κοπελούζων, η ζωή του θα χάνεται στις ψεύτικες υποσχέσεις των πολιτικάντηδων, του πολιτικού προσωπικού της εξουσίας των μονοπωλίων. Όσο και ο τομέας της ενέργειεας, όπως γενικότερα η οικονομία θα ορίζεται από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τα κέρδη των ομίλων, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, για τον λαό θα γίνονται όλο και πιο βαριές και ανεπίστρεπτες.

Για εμάς ο σχεδιασμός και η διαχείριση και αυτού του ενεργειακού τομέα θα πρέπει να γίνεται από έναν αποκλειστικά ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία και μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού, με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας μέσα από τα σωματεία του, τους μαζικούς φορείς, το ταξικό κίνημα να αντισταθεί σ’ αυτήν την πολιτική της καταστροφής του.

ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ρόδος 2013

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2013

για μια ακόμη φορά γιορτάστηκε ο Άγιος Αβέρκιος, ο .. Άγιος των κρασιών στην Σαντορίνη..!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και .. χθές, 22 Οκτωβρίου η μνήμη του Αγίου Αβερκίου, Αγίου που σε τοπικό επίπεδο θεωρείται, χαρακτηρίζεται και τιμάται ως προστάτης των κρασιών του νησιού, τιμήθηκε από επαγγελματίες και ερασιτέχνες οινοποιούς, οι οποίοι κατά κανόνα και παράδοση κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ανοίγουν τα βαρέλια τους και δοκιμάζουν το κρασί της χρονιάς, το κρασί δηλαδή που δημιούργησαν το καλοκαίρι που πέρασε.

Ο Άγιος Αβέρκιος, σύμφωνα με την παράδοση, είναι προστάτης της οινοπαραγωγής και του αμπελώνα και η γιορτή του κάθε χρόνο συμπίπτει με το άνοιγμα των βαρελιών με το νέο κρασί της κάθε χρονιάς.

Έτσι και φέτος, με το βασικό προϊόν της Σαντορίνης να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται σε κάθε επίπεδο, ποιοτικά, ποσοτικά αλλά και εμπορικά, ανοίγοντας ολοένα και νέους δρόμους, πολλά οινοποιεία, κάναβες, αλλά και ερασιτέχνες οινοποιοί, άνοιξαν τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί και κάλεσαν τους φίλους τους να το δοκιμάσουν, να πούν την γνώμη τους και να γιορτάσουν παρέα την όμορφη αυτή μέρα.  Άλλωστε, αν και τέλη Οκτώβρη ο καιρός φέτος βοηθάει για μαζέματα στα σπίτια αλλά ακόμη καλύτερα και στις αυλές των σπιτιών..

Στη Σαντορίνη υπάρχουν δυό εκκλησίες φτιαγμένες στο όνομα και την μνήμη του Αγίου Αβερκίου, η μια βρίσκεται στον Πύργο και η άλλη στο Εμπορείο, ενώ και σον ναό της “Mεταμορφώσεως του Σωτήρος” στο Εμπορείο υπάρχει κλίτος στο όνομα του Αγίου.

Μια πολύ ωραία ανάρτηση για την ημέρα και την γιορτή, καθώς και πληροφορίες για τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης που στην περίπτωση της Σαντορίνης διατηρείται ακόμη σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα : “Αρμενιστής”, στην διεύθυνση : http://armenisths.blogspot.gr/2013/10/blog-post_21.html

Επίσης, μια ωραία σελίδα με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Εμπορείο μπορείτε να δείτε στην σελίδα του χωριού στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στην σελίδα :


«λειτουργία Α/θμιας Υ.Ε. ΙΚΑ –ΤΕΑΜ Θήρας» - ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με επιστολή του Δήμου Θήρας προς την Γενική Δ/νση Υπηρεσιών Υγείας του  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κοινοποίηση στον  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύρου, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας, το ΙΚΑ Θήρας και τα ΜΜΕ             
   
Ενημερωθήκαμε ότι από 23-9-2013 δεν λειτουργεί η Α/θμια  Υγειονομική Επιτροπή ΙΚΑ ΤΕΑΜ Θήρας, επειδή έληξαν οι συμβάσεις έργου ιατρών, οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής.
Παρακαλούμε όπως ενεργήσετε τάχιστα και ορίσετε μέλη της επιτροπής, ιατρούς από την Περιφέρεια μας, με τους αναπληρωτές τους, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της και εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους των Ταμείων.

Η μη λειτουργία της Α/ θμιας Επιτροπής στην νήσο Θήρα και η αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων στην Σύρο, καταστρατηγεί τον όρο περί νησιωτικότητας, δημιουργεί οικονομικά προβλήματα στους μετακινούμενους ασφαλισμένους ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική δυσπραγία κλονίζει την κοινωνία μας.


Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος       
Νικόλαος Καμπουράκης

τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) παρουσίασαν οι διοικήσεις της AEGEAN και της Olympic Air στο πλαίσιο συνάντησης με 32 εκπροσώπους από τα 15 νησιά άγονων γραμμών - Aegean: Δέσμη πρωτοβουλιών για 15 άγονα νησιά

Τις αυξημένες δυνατότητες που θα δημιουργηθούν μετά την εξαγορά της Olympic Air για τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) παρουσίασαν οι διοικήσεις της AEGEAN και της Olympic Air στο πλαίσιο συνάντησης με 32 εκπροσώπους από τα 15 νησιά άγονων γραμμών που καλύπτονται από την Olympic Air.

Παράλληλα, έγινε ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιμελητηρίου και των φορέων των νησιών για τις αεροπορικές συνδέσεις, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες στη λειτουργία των επιμέρους αεροδρομίων, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της AEGEAN.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε δέσμη πρωτοβουλιών για τα 15 νησιά της χώρας, τα οποία εντάσσονται στο δίκτυο των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας, που καλύπτει η Olympic Air.

Στόχος είναι τόσο η αύξηση της κίνησης με χρήση και νέων χαμηλότερων ναύλων, αλλά και η αύξηση της συνδεσιμότητας με το εξωτερικό ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στα μικρότερα νησιά να συμμετάσχουν και να επωφεληθούν από την τουριστική ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα, σχεδιάζονται οι ακόλουθες  ενέργειες, που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται στις αμέσως επόμενες ημέρες.

-Δημιουργία και δεύτερου χαμηλότερου ναύλου ύψους €39 για τα 12 νησιά άγονης γραμμής με απευθείας σύνδεση με την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα διατίθεται ένας ναύλος ανά προορισμό στις γραμμές Δημόσιας Υπηρεσίας, ο οποίος έχει προσδιορισθεί (ως ανώτατος) από την ΥΠΑ και κυμαίνεται από €56  - €92 ανά μονή διαδρομή ανάλογα με τον προορισμό. O νέος δεύτερος ναύλος θα ισχύει με σημαντικό διάστημα προαγοράς και για αριθμό θέσεων ανά πτήση που θα αυξομειώνεται εποχικά. O ναύλος δεν περιλαμβάνει φόρους αεροδρομίων.
-Προσφορά για τις συνδέσεις νησιών άγονης γραμμής με το εξωτερικό με πτήσεις της AEGEAN ή της Olympic Air χωρίς χρέωση (€0 ναύλος, πλέον φόρων) για το εσωτερικό σκέλος τους μήνες Νοέμβριο- Μάρτιο και με χρέωση μόλις €20 ανά σκέλος (πλέον φόρων αεροδρομίων) για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύει για επιβάτες που ταξιδεύουν την ίδια ημέρα από εξωτερικό προς άγονες γραμμές (ή αντίστροφα) και εκτελούν και τα δύο σκέλη με πτήσεις της AEGEAN ή της Olympic air. To όφελος από αυτή τη νέα πολιτική για έναν επιβάτη που πηγαίνει π.χ. Παρίσι- Αθήνα – Κάρπαθο μετ’ επιστροφής και κάνει όλο το ταξίδι με τις δύο εταιρείες θα είναι της τάξεως των €100-140.
-Αύξηση χωρητικότητας θέσεων για τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο σε 7 από τους προορισμούς άγονων γραμμών, όπου είναι εφικτό επιχειρησιακά/ εμπορικά (Νάξος, Αστυπάλαια, Ικαρία, Ζάκυνθος, Σκιάθος, Κάρπαθος, Κύθηρα). Η αύξηση αυτή,  που αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας και δεν επιφέρει κανένα επιπλέον κόστος (επιδότησης) για το κράτος, θα πραγματοποιηθεί πέραν των ελαχίστων προσδιοριζόμενων από την σύμβαση με την ΥΠΑ, για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο κατά 15-35% ανάλογα με το νησί μέσω χρήσης μεγαλύτερων αεροσκαφών, όπου αυτό είναι δυνατό.

Η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής εκτιμάται ότι θα ισχύσει  από την 1.12.2013.

Με τα μέτρα αυτά οι προοπτικές των νησιών από την αεροπορική τους κάλυψη βελτιώνονται σημαντικά. Ο Αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε: «Επιλέξαμε πριν ακόμη ολοκληρωθεί η εξαγορά της Olympic Air, να ενημερώσουμε τα μικρά νησιά, τις άγονες γραμμές που εξυπηρετεί η Olympic Air, αλλά και να ακούσουμε τους δικούς τους προβληματισμούς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ομάδα νησιών, με αυξημένες ανάγκες και επιχειρησιακές δυσκολίες, αλλά και πολύ μεγάλες προοπτικές.

Πιστεύω, ότι με την νέα τιμολογιακή πολιτική τόσο για το εσωτερικό όσο και ακόμη πιο σημαντικά για την διασύνδεση με το δίκτυο εξωτερικού της AEGEAN, η αύξηση της κίνησης θα είναι σημαντική.  Στόχος είναι και τα νησιά των άγονων γραμμών να συμμετάσχουν στην τουριστική ανάπτυξη, που έχει ανάγκη όλη η χώρα και ακόμη περισσότερο οι μικρότεροι προορισμοί. Ευχαριστώ τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή  μας αλλά και για τη γόνιμη συζήτηση που είχαμε μαζί τους ”.

Στην ενημερωτική συνάντηση  που διοργανώθηκε από κοινού από την AEGEAN και την Olympic Air παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, καθώς και οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και φορείς όλων των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας που εξυπηρετεί η Olympic Air.

στο κυνήγι επενδύσεων ο τουρισμός

Προς άγραν επενδύσεων στον τομέα των υποδομών, προκειμένου να καρποφορήσει το οκταετές σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021: ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης» που εκπόνησε η McKinsey & Company για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μέχρι το 2021 ο στόχος των 24 εκατ. διεθνών αφίξεων και των 31-33 δισ. συνολικών άμεσων εσόδων, με κατά κεφαλήν δαπάνη 750-800 ευρώ, θα πρέπει να προηγηθούν επενδύσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ ετησίως για κάθε ένα από τα επόμενα οκτώ χρόνια, είτε μέσω ιδιωτικών κινήσεων, είτε από το δημόσιο με πόρους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021.

Η ανακοίνωση της μελέτης της McKinsey γίνεται με αφορμή τη διοργάνωση του 12ου συνεδρίου του Συνδέσμου «Τουρισμός & Ανάπτυξη», την έναρξη του οποίου κήρυξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αν και ο πήχης των επενδύσεων έχει τεθεί ιδιαίτερα ψηλά, υψηλόβαθμα στελέχη του Συνδέσμου ανέφεραν πως το πλάνο, όσο αισιόδοξο κι αν ακούγεται, μπορεί να ευοδωθεί, δεδομένου πως έχει πλέον περάσει το μήνυμα πως χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, οι τελευταίες δράσεις του υπουργείου Τουρισμού κινούνται στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η φετινή δυναμική των τουριστικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, για να φτάσει ο τουρισμός να συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ της χώρας, απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις περίπου 22 δισ. αλλά και κρατική συμμετοχή, αρχικά στον κλάδο των υποδομών: πρωτίστως για τη βελτίωση των μεταφορών και στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού, και δευτερευόντως σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης προϊόντων και των ειδικών μορφών τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η μελέτη καταγράφει έξι βασικές κατηγορίες προϊόντων οι οποίες αναφέρονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, ενώ έχει ήδη καταγραφεί το 70% του συνόλου των επενδύσεων που χρειάζονται.

Η έρευνα, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, θα πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για την προετοιμασία του επόμενου ΕΣΠΑ, ώστε η χώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.

Η παρουσίαση της μελέτης εξάλλου συμπίπτει με την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος για το πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ που εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, στο οποίο συνεισέφερε σημαντικά η αύξηση κατά 13,7% των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, επιβεβαιώνει τη δυναμική του τουρισμού.
Η «συνταγή» πάντως για την ανάπτυξη του τουρισμού δεν είναι μυστική. Σε παρόμοια μελέτη της πριν από δύο χρόνια η McKinsey είχε προτείνει ξανά την προσέλκυση τουρισμού υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε μεγάλες «Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΠΟΤΑ), σε υψηλού επιπέδου παραθεριστικές κατοικίες, σε μαρίνες και σε σημεία ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων.

Πηγή: www.capital.gr 

ομιλία υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση στην εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παρουσίαση της υπηρεσίας ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.Π.

Σύμφωνα με μέρος της ομιλίας του Υπουργού,

Η διαδικτυακή πύλη prosvasi-amea.gov.gr, ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακής πρόσβασης για άτομα με αναπηρία, συνιστά μια δομή προσβασιμότητας με εξαιρετική χρησιμότητα και, ταυτόχρονα, μια πρωτοβουλία υψηλού κοινωνικού συμβολισμού.

Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη  συνεχή προσπάθειά μας, να διασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας με αναπηρία μια αξιοπρεπή διαβίωση, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για μια ισότιμη συμμετοχή στον δημόσιο βίο.

Και για αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Πρόεδρο, την κα Ιακωβίδου προσωπικά, η οποία με το υψηλό αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και, κυρίως, με το πάθος και μεράκι που την διακρίνει, έδωσε μια νέα ώθηση και πνοή στην κοινωνική παρέμβαση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Εδώ ισχύει αυτό που λέγεται: «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Όπως γνωρίζετε, η αλματώδης πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα της πληροφορικής έχει αλλάξει ριζικά και οριστικά τον τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης, εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Η διείσδυση της πληροφορικής στην καθημερινότητα όλων, έχει επηρεάσει και βελτιώσει σημαντικά την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό υποστηρίζοντας συνεχώς την κοινωνικοποίηση του πληθυσμού αλλά και των ατόμων με κάθε είδους αναπηρία.

Συνεπώς σήμερα, με τα εγκαίνια της Διαδικτυακής Πύλης, παρουσιάζεται ένα  ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό παράδειγμα για τις δυνατότητες που δίνονται στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας μέσα από την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Και μάλιστα με εντελώς εξατομικευμένο τρόπο, καθώς το σύστημα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την επεξεργασία κειμένου, φωνής και εικόνας, απευθύνεται και εξυπηρετεί λειτουργικά όλες τις μορφές αναπηρίας.

Παρ’ όλες τις δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε αυτά τα προβλήματα και τα κενά φροντίδας με μια σειρά από πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω κάποιες από αυτές:

•           Κατ’ αρχάς φροντίσαμε, και το πετύχαμε, να μην περιοριστούν τα αναπηρικά επιδόματα.  Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό και τον έλεγχο αυτών των επιδομάτων αναπηρίας μέσω του Εθνικού Μητρώου Αναπηρίας.
•           Περιορίσαμε σημαντικά το χρόνο το χρόνο αναμονής για τις εξετάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Αλλά και πάλι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θέτουμε νέους στόχους για περαιτέρω μείωση του χρόνου αναμονής μέσα από τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΚΕΠΑ και την ενίσχυσής τους με γιατρούς. Με την πρόσληψη 453 ακόμη γιατρών μέχρι τέλος του χρόνου, η συνολική ιατρική δύναμη των ΚΕΠΑ φτάνει τα 1.998 άτομα και τα θετικά αποτελέσματα αυτής  της εξέλιξης θα φανούν πολύ σύντομα.
•           Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και την εξασφάλιση μονιμότερης λύσης μέσω της θεσμοθέτησης του ειδικού νοσηλίου.
•           Έχουμε συστήσει στο υπουργείο Εργασίας Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση και απλοποίηση εφαρμογής του ν.2643/1998
•           Το περασμένο καλοκαίρι κατορθώσαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των υποβληθέντων αιτήσεων για κατασκηνώσεις και λουτροθεραπεία παιδιών με αναπηρία, ενώ συνεχίζουμε την υλοποίηση του προγράμματος «Παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων από πιστοποιημένα εξειδικευμένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης» και των αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
•           Βελτιώσαμε τον έλεγχο και την πιστοποίηση για τις επιχορηγήσεις μέσω περιφερειών προς τα ΝΠΙΔ. Από σήμερα αυθαιρεσίες και καταχρηστικές συμπεριφορές του δημόσιου χρήματος που δεν πήγαινε σε αυτούς που δεν είχαν πραγματική ανάγκη, αποτελούν παρελθόν. 

Για αυτό το λόγο με μεθοδικότητα και σχέδιο ήδη τους προηγούμενους μήνες:
Θεσπίσαμε οικογενειακά επιδόματα που δίνονται πλέον από το πρώτο και το δεύτερο παιδί χωρίς γραφειοκρατία, στοχευμένα και με απόλυτα διαφανή τρόπο
Διασφαλίσαμε τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και θεσπίσαμε τα καινοτόμα προγράμματα «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» και «Κατ΄ οίκον νοσηλεία»
Καλύψαμε συνολικά τις οικογένειες, που δικαιούνταν το πρόγραμμα βρε-φονηπιακών σταθμών
Επεκτείναμε το βοήθημα ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους
Επαναφέραμε το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και
Καθιερώσαμε, για πρώτη φορά ετήσια  κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών
Ρυθμίσαμε τα στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας 
Και το αμέσως επόμενο διάστημα, φέρνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μια σημαντική κοινωνική καινοτομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο θεσμό που θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο.


ερώτηση για τα αεροδρόμια και αναφορά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαντορίνης - Κρήτης του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου

Σύμφωνα με ερώτηση στο Υπ. Μεταφορών

Ανησυχία στους πολίτες δεκάδων νομών της χώρας και ιδιαιτέρως των νησιωτικών περιοχών προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με παλαιότερη εισήγηση των συμβούλων «Lufthansa Consulting» προς το ΤΑΙΠΕΔ για κλείσιμο 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Πρόκειται για τα αεροδρόμια που καλύπτουν απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και κρίσιμους, από πλευράς εσόδων, τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Μέσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται και όλα τα αεροδρόμια των Κυκλάδων (τέσσερα στον αριθμό), πλην των διεθνών αεροδρομίων Μυκόνου και Σαντορίνης για τα οποία υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Συγκεκριμένα τα 22 αεροδρόμια είναι: Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας, Νέας Αγχιάλου, Λήμνου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Σκύρου, Σύρου, Ικαρίας, Λέρου, Καρπάθου, Νάξου, Πάρου, Μήλου, Κυθήρων, Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου, Σητείας και Κάσου. Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να διαψεύσει όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία στους πολίτες για την τύχη των αεροδρομίων αυτών, που εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμου.
Με δεδομένα τα εξής:

1.Τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν στην ουσία εγκαταλειφθεί από πλευράς υποδομών, συντήρησης και προσωπικού,
2.Η έγκριση από την Ε.Ε. της συγχώνευσης της Olympic Airlines με την Αegean ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση δρομολογίων, επιφυλάσσοντας ακόμα και διακοπή δρομολογίων από και προς προορισμούς που κρίνονται ως «μη συμφέροντες» οικονομικά,
3.Για τους πολίτες της Περιφέρειας η αεροπορική σύνδεσή τους με τις μεγάλες πόλεις και την πρωτεύουσα είναι απαραίτητη, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές κρίνεται ζωτικής σημασίας,
4.Η βλάβη που θα υποστεί ο τουρισμός της χώρας από το κλείσιμο των αεροδρομίων αυτών είναι ανεπανόρθωτη, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται σε νησιά που αποτελούν διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Τυχόν κλείσιμο των αεροδρομίων αυτών θα σημάνει το τέλος του διεθνούς ομαδικού τουρισμού για τις περιοχές αυτές,
5.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί σειρά προγραμμάτων για τη στήριξη των απομακρυσμένων περιοχών των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και για την υλοποίηση των όρων που πηγάζουν από την νησιωτικότητα,
6.Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι περιουσία του Δημοσίου και λειτουργούν όχι μόνο ή κυρίως με κριτήρια οικονομίας κλίμακας, αλλά εξυπηρετούν λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, τουριστικούς, δημογραφικούς και αμυντικούς,
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
1)         Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 66 του Ν.4146/2013, και στη βάση του Ν. 3913/2011«Ρυθμίσεις για την «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων-ΑΕΔιΠΑ», όσα αεροδρόμια δεν παραχωρηθούν σε ιδιώτη επενδυτή κατά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, μεταβιβάζονται στην ΑΕΔιΠΑ, που αποτελεί τον νέο δημόσιο φορέα διαχείρισής. Ποιο το χρονοδιάγραμμα της μεταβίβασης των 22 αυτών περιφερειακών αεροδρομίων από το TΑΙΠΕΔ στην ΑΕΔιΠΑ;
2)         Ποια μέτρα θα λάβουν για τη στήριξη των περιφερειακών αυτών αεροδρομίων, καθώς δεν υπάρχουν ούτε καν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους το 2014 (55 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις άγονων γραμμών και 55 εκατ. ευρώ για μικροσυντηρήσεις);
3)         Ποιο σχέδιο έχουν εκπονήσει για να μην προχωρήσει η περικοπή/διακοπή αεροπορικών  δρομολογίων και το ενδεχόμενο κλείσιμο περιφερειακών αεροδρομίων, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Olympic Airlines και της Aegean, ώστε να μην αποκλειστούν περιοχές της χώρας και νησιά;
4)         Ποια η πορεία των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων που αφορούν επέκταση αεροδιαδρόμων, κατασκευή στεγάστρων και λοιπών υποδομών σε αυτά τα περιφερειακά αεροδρόμια, σήμερα; 


Παράλληλα,

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά το έγγραφο του Δήμου Θήρας της 18.10.2013 με αρ. πρωτ. 15923 καθώς και την επιστολή των Γονέων και του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας της 12.10.2013 σχετικά με την ακτοπλοϊκή διασύνδεση Σαντορίνης –Κρήτης .

Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Συρμαλένου,   

Σας διαβιβάζουμε το σχετικό έγγραφο με το οποίο γονείς 300 περίπου φοιτητών - σπουδαστών και ο Εμπορικός Σύλλογος Θήρας ζητούν την τακτική Σύνδεση της Σαντορίνης με την Κρήτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και παρακαλούμε για την ικανοποίηση του αιτήματος.
Σας ενημερώνουμε ότι εκτός από τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Κρήτη, στη Σαντορίνη δραστηριοποιείται Σύλλογος Κρητών ο οποίος αριθμεί 312 μέλη και χιλιάδες επισκέπτες μετακινούνται από Σαντορίνη προς Κρήτη και το αντίστροφο.
Η διασύνδεση των νησιών εκτός από υποχρέωση της Πολιτείας που πηγάζει από το άρθρο 101 του Συντάγματος περί Νησιωτικότητας αποτελεί και αναπτυξιακή ενέργεια μεγάλη σε μέγεθος που θα τονώσει σημαντικά την οικονομία, στοιχείο απαραίτητο ιδίως τη σημερινή εποχή που οι συνθήκες το απαιτούν.

Παρακαλούμε για τις αποτελεσματικές σας ενέργειες.