Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2012

“όχι” επί 3 από τον Δήμο Θήρας…

Τον διορισμό συνηγόρου, από κοινού μαζί με τους Δήμους 7 νησιών των Κυκλάδων,
για την άσκηση αίτησης ένστασης, ακύρωσης, και παράλληλο αίτημα χορήγησης άρσης της προσωρινής διαταγής του Π.Δ. 18/1989” σύμφωνα με το οποίο περιορίστηκε ο αριθμός των Δ.Ο.Υ, αποφάσισε κατά την χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Θήρας.

Επίσης το δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την μη αποστολή λίστας εργαζομένων υπαλλήλων του Δήμου Θήρας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στις υπηρεσίες που την ζήτησαν, ενώ, σχετικά με την πρόταση του γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων για το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου του Ακρωτηρίου από την επόμενη σχολική χρονιά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την μη έγκριση της απόφασης, σημειώνοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις από πλευράς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής. 

“santoREni έργο σε εξέλιξη” έκθεση φωτογραφίας της Ζωής Χατζηγιαννάκη

Την φωτογραφική της δουλειά με θέμα και αντικείμενο την Σαντορίνη θα παρουσιάσει η επαγγελματίας φωτογράφος Ζωή Χατζηγιαννάκη, στο κοινό της Σαντορίνης.

Τα εγκαίνια και η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “santoREni έργο σε εξέλιξη” θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, στις 18.30.




Για το έργο και την δουλειά της Ζωής Χατζηγιαννάκη με θέμα την φωτογραφική αποτύπωση της Σαντορίνης και την εξέλιξή της, θα μιλήσουν ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής και η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Κλαίρη Παλυβού, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πράσσος.

Περισσότερα για την δουλειά της φωτογράφου μπορείτε να δείτε στην σελίδα της  http://zoehatziyannaki.com/
Ενώ, πληροφορίες σχετικά με την έκθεση καθώς και μερικές από τις φωτογραφίες που πρόκειται να παρουσιαστούν μπορείτε να δείτε εδώ: http://zoehatziyannaki.com/index.php?/projects/2/


Σύμφωνα με το Αγγλικό κείμενο που συνοδεύει την έκθεση,

The photographs attempt to explore space in Santorini today and they are products of my doctoral research (Fleeiting island: the production of space in Santorini).
Santorini's case is important as it seems to have undergone a series of dramatic changes in recent years mainly due to the development of tourism.
The series investigate the new mobile landscape that is being created.
They try to suggest the fugitiveness of space through the portrayal of all the dynamics, and relational movements that are involved in its production.
It is an effort to understand a place, like Santorini, through the flows and the relations that compose it today and not as a static, unchanging reality.
The ‘writing’ of the automobiles’ lights, and, in fact, of every ‘light’ can evoke this idea of fluidity and in a way manage to translate time into space.

παράδοση δεμάτων αγάπης της “Αποστολής” της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Ι.Μ. Θήρας

Την παράδοση δεμάτων αγάπης με τρόφιμα στην Ι.Μ. Θήρας προς ενίσχυση των αναγκών ευπαθών ομάδων, θα πραγματοποιήσει κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην Σαντορίνη το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου, κινητή μονάδα της Μ.Κ.Ο. “Αποστολή” της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με επικεφαλής τον διευθυντή της οργάνωσης κ. Κωσταντίνο Δήμτσα.
Τα δέματα αγάπης θα διανεμηθούν στους δικαιούχους που τα έχουν ανάγκη στα νησιά της Ι.Μ. Θήρας, από την Ι.Μ. Θήρας με τις ευλογίες του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Επιφανίου.  

σύλλογος Μεσαγωνιατών Παναγία Επισκοπή – πρόσκληση σε μουσική εκδήλωση

Στις 16 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Μεσαγωνιατών Θήρας «Παναγία η Επισκοπή», με την στήριξη και συνεργασία των Συλλόγων Εξωγωνιατών, Κοντοχωριανών και Πυργίων διοργανώνει στο χώρο των τριών τελευταίων Συλλόγων, Αγίας Βαρβάρας 47 στην Αργυρούπολη , μουσική εκδήλωση με τραγουδοποιούς τον καταξιωμένο συντοπίτη Ηλία Βαμβακούση και την επίσης καλή Εύα Ατματζίδου. 
Σε ένα έντεχνο κλίμα, με χαλαρή μουσική θα απολαύσουμε το ποτό μας και ένα κρύο πιάτο καθώς και θα τραγουδήσουμε δικές τους επιτυχίες αλλά και πασίγνωστα τραγούδια Ελλήνων δοξασμένων έντεχνων τραγουδιστών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Σύλλογο και την εκδήλωση μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα:  

απεργία πραγματοποίησε σήμερα 9.11 ο σύλλογος εργαζομένων στην Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ζεπάτος (hzepatos@gmail.com)

Ο Σύλλογος ΥπαλλήλωνΠ.Ν.Α. σε  Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε  στην Ερμούπολη την Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012  αποφάσισε   τα εξής :

1. Με την κύρωση από τη Bουλή των νέων μέτρων του  επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του Προϋπολογισμού για το 2013, η τρικομματική κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με την Ε.Ε. και το  Δ.Ν.Τ.   νομοθέτησε τον σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Στον μεν ιδιωτικό καταργούν το 8ωρο και  τις Συλλογικές Συμβάσεις, αφήνοντας εντελώς απροστάτευτους του εργαζόμενους στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενώ στον δημόσιο προχωρούν σε άμεσες διαθεσιμότητες, δηλαδή απολύσεις, συναδέλφων κατηγοριών Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης  αορίστου χρόνου, υποχρεωτικές μετατάξεις, ακόμη και σε κατώτερη βαθμίδα. Ταυτόχρονα τρομοκρατούν με πειθαρχικούς ελέγχους, όχι τους «επίορκους», όπως διακηρύττουν, αλλά τους υπαλλήλους που αντιστέκονται με την απειλή της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» εντός ή εκτός «υπηρεσίας». 
2. Τα μέτρα δεν «τα επιβάλουν οι δανειστές και το μνημόνιο» αλλά η ανάγκη των  μεγαλοεργοδοτών  για φτηνό και υποταγμένο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπολογίζει ότι  θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ  το μνημόνιο αναφέρεται σε 25 χιλιάδες! Από την άλλη αποδεικνύουν τι είδους «ανάπτυξη» ετοιμάζουν, διαλύοντας  τομείς του δημοσίου, προκειμένου να διαθέσουν το αντικείμενο σε ιδιώτες  σε βάρος του εργαζόμενου λαού ( τρανταχτά παραδείγματα ο ΕΟΠΥΥ με τα τηλεφωνικά ραντεβού και οι συμβολαιογραφικές πράξεις). 
3.Έχοντας και την πείρα των μεγάλων περσινών αγώνων που οδήγησαν στην κυβερνητική εναλλαγή, είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών των  μέτρων,  αλλά  ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε  ανυποχώρητο αγώνα  για την ανατροπή της συνολικά τηςαντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και  Ε.Ε. και  τη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με στόχο και γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού.

Στα πλαίσια αυτά:

Προχωράμε σε περιφρουρούμενη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Νοέμβρη. Σε νέα Γεν. Συνέλευση την Δευτέρα 12 Νοέμβρη αποφασίζουμε την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας.
Συντονιζόμαστε  με άλλους φορείς και συσπειρώσεις εργαζομένων, με στόχο την πραγματοποίηση κοινών  δράσεων.
Καλούμε σωματεία κι φορείς εργαζομένων να πάρουν αποφάσεις  για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα !
Καλούμε τις δευτεροβάθμιες  και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε προκήρυξη πολιτικής απεργίας διαρκείας για την συνολική ανατροπή της βάρβαρης αυτής πολιτικής.

“πολίτες κόντρα στον καιρό” ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της Π.Ν.Α.

Η παράταξη “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” απέστειλε  την παρακάτω επιστολή προς  τον Σύλλογο Υπαλλήλων της πρώην Ν.Α. Κυκλάδων, ο οποίος με χθεσινή του (8.11) απόφαση προχώρησε σε κατάληψη υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου στις Κυκλάδες, με αφορμή -πέραν της εξαθλίωσης που τα νέα μέτρα επιφέρουν στους εργαζόμενους- την επικείμενη απόλυση υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου 3.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στις κινητοποιήσεις τους.
Η κινητοποίησή σας έρχεται να προστεθεί στους αγώνες του Λαού να ανατρέψει τις πολιτικές που τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Θεωρούμε δίκαια και θεμιτά τα αιτήματα σας και στηρίζουμε τον αγώνα σας με όποιες μορφές εσείς θα προκρίνετε.
Πάντα φωνάζαμε ότι το μεσοπρόθεσμο θα σημάνει ουσιαστικά τη διάλυση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, πριν καλά-καλά λειτουργήσει, και βεβαίως πριν να τεθεί σε εφαρμογή και ο υπό επεξεργασία νέος Οργανισμός. Οι αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης και η ψήφισή τους στερεί από την Περιφέρεια κάθε αναπτυξιακή της προοπτική.
Θεωρούμε αδιανόητη την εφαρμογή μέτρων που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα και δηλώνουμε ότι δεν θα τα αποδεχτούμε και θα αντισταθούμε μαζί με τους εργαζόμενους για να ανατραπεί αυτή η πολιτική της υποταγής και της αναξιοπρέπειας.
Ζητάμε από τον κ. Περιφερειάρχη να συγκαλέσει εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την δραματική κατάσταση που βιώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι εργζόμενοι της προκειμένου να αναληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου προς υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Θα ήταν πιο έντιμο να καταργήσετε την αιρετή Περιφέρεια»…

Την αγανάκτησή του για την παντελή υποβάθμιση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, μετά τα όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής που ψηφίστηκε προχθες από τη Βουλή, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αναφερόμενος στις νέες περικοπές πόρων και στις απολύσεις υπαλλήλων.

Ο κ. Μαχαιρίδης έκανε λόγο για εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση αποφάσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πως θα ήταν πιο έντιμο να καταργήσουν το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, κάτι που μπορεί να γίνει μια απλή υπουργική απόφαση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό τονίζει και στη νέα επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.κ. Στυλιανίδη και Μανιτάκη, που κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013 – 2016 επιβεβαιώσατε τους χειρότερους φόβους όσων υπηρετούμε τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να τους κρατήσουμε όρθιους και κατά το δυνατόν φερέγγυους στα μάτια των κοινωνιών μας.

Επιταχύνατε τον αργό αλλά προδιαγεγραμμένο θάνατο της αιρετής Περιφέρειας, συμπεριλαμβάνοντας στις αδυσώπητες και εξοντωτικές για το λαό περικοπές και στα «κατεπείγοντα μέτρα», που υπερψηφίστηκαν τα ξημερώματα σήμερα (8/11/2012), το αποτελείωμα ενός νέου θεσμού που ξεκίνησε με την περιπαικτική, όπως αποδεικνύεται, αποστολή να προσφέρει ως μια «μικρή περιφερειακή κυβέρνηση» και κατάντησε πειραματόζωο που χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές στα εργαστήρια μιας ξοφλημένης κεντρικής διοίκησης, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις παθογένειές της και επιλέξατε να τον θανατώσετε.
Ένας θάνατος που μπορεί να είχε προαναγγελθεί και έμοιαζε προ πολλού με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αλλά ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι, αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και προσχηματική έστω διαβούλευση μαζί μας, και με ισοπεδωτικές μεθόδους που περιβλήθηκαν τον κοινοβουλευτικό μανδύα και νομιμότητα, θα διαπράττονταν ένα ακόμα έγκλημα εις βάρος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. 

Μόνο ως ειρωνεία και απροκάλυπτος εμπαιγμός ηχεί η δέσμευση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού προς την ΕΝΠΕ, ότι «ο “Καλλικράτης” ήταν ένα μισό και δειλό βήμα. Πραγματική ανατροπή υπέρ των θεσμών της Αυτοδιοίκησης και υπέρ της ανάπτυξης του τόπου θα γίνει μόνο όταν η Περιφέρεια κερδίσει την κεντρική εξουσία».
Μια πολιτική θέση που χαιρετίσαμε πιστεύοντας ότι στο πρόσωπό του θα είχαμε επιτέλους ένα σύμμαχο. Προφανώς όμως όταν μιλούσε για «πραγματική ανατροπή» μάλλον κυριολεκτούσε και εννοούσε την κατεδάφιση. Το ότι επεφύλασσε στην Περιφέρεια ρόλο «κεντρικής διοίκησης», αποδεικνύεται μια προεκλογική πομφόλυγα που μετά τη σημερινή ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου μοιάζει με κοροϊδία.
Έτσι προστέθηκε και αυτός, μαζί και εσείς, στη μακρά διακομματική λίστα όσων ενέπαιξαν τους αυτοδιοικητικούς και καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες στις κοινωνίες που επένδυσαν σε θεσμούς με κύρος, με δύναμη, στελεχωμένες άρτια, οικονομικά θωρακισμένες και οπλισμένες με αρμοδιότητες για να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στη ζωή των πολιτών που εκπροσωπούν.

Έμειναν οι υποσχέσεις και τα ψέματα. Οι διαχρονικά κενές περιεχομένου διαβεβαιώσεις και τα συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη, που κάποτε αξιολογούσαμε ως ενθαρρυντικά μηνύματα από εκπροσώπους ενός χρεοκοπημένου κράτους, οι οποίοι έκαναν την αυτοκριτική τους και θα έδιναν μια ευκαιρία στην περιφερειακή δημοκρατία. Σήμερα μας μένουν όλα αυτά σαν πειστήρια και μνημεία της πολιτικής υποκρισίας.
Από τα ξημερώματα, η πλήρης απαξίωση και το ξεχαρβάλωμα της αιρετής Περιφέρειας εντάσσεται και επισήμως στα «επείγοντα μέτρα» για τη διάσωση της χώρας. Κι εμείς που νομίζαμε ότι η ισχυρή Αυτοδιοίκηση θα αποτελούσε την ασφαλέστερη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Λες και δεν έφταναν οι περικοπές ζωτικών πόρων που μας έδεσαν τα χέρια, ούτε η συνειδητή επιλογή των Περιφερειαρχών να υποστούν θυσίες και να αντέξουν τα θεσμικά χτυπήματα - με το άλλοθι πάντα της κρίσης, προκειμένου να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από τη στενωπό.
Κρίθηκε ως επιπλέον «κατεπείγον μέτρο» η περαιτέρω περιστολή δαπανών και η προσωπική απαξίωση όσων υπηρετούμε το θεσμό. «Κατεπείγον μέτρο» επίσης ο χωρίς διακρίσεις ή αξιολόγηση διωγμός υπαλλήλων των υποστελεχωμένων Περιφερειών, ως παραπανίσιων.    

Τις επιπτώσεις αυτής της «κατεπείγουσας» αναγκαιότητας θα την πληρώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, των 48 κατοικημένων νησιών, που μετρούσε ήδη εκατόν εξήντα περίπου αποχωρήσεις υπαλλήλων από τους λιγοστούς που απέμειναν σε νευραλγικές υπηρεσίες και έπεται το πογκρόμ των νέων τυφλών απολύσεων. Και όσοι ακόμα διατηρούν τη δουλειά τους στο δύσκολο νησιωτικό χώρο, υποχρεώνονται να τα βγάζουν πέρα με μισθούς που δοκιμάζουν την αξιοπρέπειά τους.
Και τι ειρωνεία. Μόλις προ μηνός περίπου, απαντώντας ο Υπουργός Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση βουλευτών για την στελέχωση των αποδεκατισμένων υπηρεσιών του Δήμου της ακριτικής Κάσου (1082/12.10.2012), προέτρεπε τον δήμαρχο του νησιού να απευθυνθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να αποσπάσει αυτή υπαλλήλους της. Από ποιους; Απ’ αυτούς που στέλνετε στα σπίτια τους;

Κύριοι υπουργοί, αναλαμβάνετε μια μεγάλη πολιτική ευθύνη με το να αποδομήσετε έναν θεσμό που στηρίζεται στους ανθρώπους που τον υπηρετούν,  τον στελεχώνουν και σε αυτούς που απευθύνεται. Ό, τι στερείτε από την Περιφέρεια, το στερείτε από την κοινωνία. Όταν αυτή αγωνιά, αγωνιούμε κι εμείς. Όταν πληγώνετε την Αυτοδιοίκηση, πληγώνετε και τους πολίτες που υπηρετεί.
Θεσμούς και ανθρώπους επιλέξατε να χτυπήσετε κι αφήνετε αλώβητη τη γραφειοκρατία που γέννησε όλα τα δεινά που οδήγησαν το κράτος και τη χώρα στη χρεοκοπία. Συμφιλιωθήκατε με αυτήν και βάλατε απέναντι την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Προτιμήσατε να μείνετε όρθιοι στηριζόμενοι σε πήλινα πόδια. Πόσο να αντέξουν;
Είχατε όμως και έχετε μια ακόμα επιλογή στη διάθεσή σας. Να καταργήσετε την αιρετή Περιφέρεια, που ποτέ άλλωστε δεν πιστέψατε. Θα ήταν από την πλευρά σας, πολιτικά και ηθικά, πιο ειλικρινές και έντιμο. 

Γ. Βρούτσης – η ομιλία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016


Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση κατά την διάρκεια της συζήτησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013 – 2016, 

Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας σηκώνει μεγάλο βάρος στη διαμόρφωση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2016.
Τόσο ως προς τις δημοσιονομικές όσο τις θεσμικές πτυχές αυτού του προγράμματος.
Οι παρεμβάσεις και τα διαρθρωτικά μέτρα του υπουργείου μας, ουσιαστικά, αντανακλούν και υπηρετούν τη διπλή στόχευση του Μεσοπρόθεσμου.
Αφενός την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής,
αφετέρου την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα τροφοδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Πρόκειται για δύσκολα μέτρα. Αναντίρρητα.
Κυρίως, επειδή λαμβάνονται σε συμπυκνωμένο χρόνο και υπό την ασφυκτική πίεση της συγκυρίας για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Αποτελούν όμως, ταυτόχρονα, τις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις που θα θέσουν οριστικά τέρμα στο καθοδικό σπιράλ  το οποίο ενεπλάκη, τα δυόμισι τελευταία χρόνια, η χώρα μας.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε για επώδυνες και αναγκαστικές αλλαγές στην οικονομία, την απασχόληση και αλλού
επειδή κάποτε, παλαιότερα, δεν είχαμε την πολιτική τόλμη και την κοινωνική ωριμότητα να προβούμε εγκαίρως σε προσαρμογές και θεσμικές τομές.
Σταδιακές, συναινετικές, και κατά συνέπεια πολύ λιγότερο επώδυνες.
Όπως αυτές που υιοθέτησαν  πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα κλίμα συναίνεσης και υποδειγματικής επαναρρύθμισης της οικονομίας και της απασχόλησης.
Υπ΄αυτή την έννοια, σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αναβλητικότητας μας.  

Αυτό που ζούμε σήμερα στην αγορά εργασίας, η εκτόξευση της ανεργίας, η δραματική επιδείνωση όλων των μεγεθών της απασχόλησης, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης  στην οποία κινείται η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.  Ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτής.
Αποτελεί, μεταξύ άλλων, την αναπόφευκτη συνέπεια χρόνιων διαρθρωτικών στρεβλώσεων της αγοράς εργασίας,
αλλά και της μη ορθολογικής οργάνωσης του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.
Νομίζω ότι όλοι πλέον κατανοούμε πως η οικονομική κρίση φανέρωσε προϋπάρχουσες αγκυλώσεις και προβλήματα.
Να αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα τέτοιων στρεβλώσεων:
Μεγάλα και εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού ήταν ακάλυπτα από ουσιαστική κοινωνική προστασία, ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν προνομιακές νησίδες με ισχυρή προστασία και πελατειακές παροχές. 
Είχαμε υψηλές κοινωνικές δαπάνες - κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο - αλλά μηδαμινά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φτώχειας.
Με άλλα λόγια, είχαμε ένα κοινωνικό κράτος που δεν ήταν ούτε κοινωνικά δίκαιο ούτε οικονομικά αποτελεσματικό. Συνεπώς, δεν μπορούσε να είναι και βιώσιμο.

Σε ό,τι αφορά καταρχήν στο σκέλος της συμμετοχής του Υπουργείου Εργασίας στη διαμόρφωση του πακέτου εξοικονόμησης των 13,5 δις ευρώ, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Το Φεβρουάριο αυτού του έτους και συγκεκριμένα με το νόμο 4046/2012 νομοθετήθηκε η υποχρέωση της χώρας να διαμορφώσει το παραπάνω πακέτο δημοσιονομικών εξοικονομήσεων.
Από την αρχή του χρόνου ήταν, επίσης, προσδιορισμένο και το ύψος της συμμετοχής του Υπουργείου Εργασίας σε αυτό, μέσω συγκεκριμένων ρητρών ποσοστιαίας μείωσης των κοινωνικών μεταβιβάσεων και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Από την πλευρά μας καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια, μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια σειρά εναλλακτικών, κοστολογημένων και αναλυτικών σεναρίων.
Ο σκοπός ήταν να επιλεγεί τελικά ένα ισορροπημένο μίγμα μέτρων, δηλαδή των πιο αποδοτικών και, παράλληλα, πιο δίκαιων από αυτά. 
Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα βγούμε από τη κρίση,
όσο πιο γρήγορα μπει θετικό πρόσημο στην Ανάπτυξη και την Απασχόληση,
όσο πιο γρήγορα βγούμε από την επιτήρηση,
τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε καλύτερες αμοιβές και περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στη χώρα μας.
Και η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες αντιλήψεις, εμμονές και συστημικές δυσκαμψίες που οδήγησαν σε αυτή.
Σας καλώ να υπερψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 08, 2012

έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την κατάργηση της ΔΟΥ αλλά και το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου στο Ακρωτήρι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 8/11/2012 ΚΑΙ ΩΡΑ 14:00 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΗΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
1) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Δ.Ο.Υ. ΘΗΡΑΣ
2) ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ

Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2012

συντονιστική επιτροπή – ανακοίνωση για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. την ΕΛΜΕ Θήρας, στην ΔΕΥΑΘ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολυτέκνων, λοιποί φορείς και σωματεία, πολίτες της Θήρας και φορείς του νησιού.
Καλούμε, όλοι μαζί με μια φωνή συναίνεσης και αλληλεγγύης, όλο το Θηραϊκό Λαό την Τρίτη 6 Νοέμβρη στις 11.00 το πρωί, μπροστά στη ΔΟΥ Θήρας στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο.
Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη για την ανατροπή των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται να επιβαρύνουν περισσότερο όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.
Απόφαση Συντονιστικής Σωματείων, Ενώσεων Φορέων και πολιτών Θήρας.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 05, 2012

Σύριζα Σαντορίνης – νέα προσωρινή γραμματεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σύριζα Σαντορίνης,

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στην ανοιχτή συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Σαντορίνη, με εισηγητή τον Πάνο Σκουρλέτη, εκλέχθηκε προσωρινή γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θήρας με σκοπό την προετοιμασία της οργάνωσης εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και της εκλογής γραμματείας και αντιπροσώπων.

Η προσωρινή γραμματεία αποτελείται από τους: Δαμίγο Ηλία, Καντζέλη Χρήστο, Παγκαλίδη Κύρο, Παπαϊωάννου Γιώργο, Παπαλέξη Γιώργο,  Πατραμάνη Ανθή και Ρουσσάκη Μαργαρίτα.

Ενω, σχετικά με την διήμερη απεργιακή κινητοποίηση αναφέρεται οτι,
Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Αριστεράς συγκροτήθηκε με ένα μοναδικό σκοπό: Να περάσει τα βάρβαρα μέτρα που πλήττουν καίρια την πλειοψηφία της κοινωνίας, ειδικότερα εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Ωστόσο η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να το πράξει, όχι μόνο γιατί άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά και γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.
Ο νέος σφαγιασμός μισθών και συντάξεων δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα στην ανάκαμψη της οικονομίας, αντίθετα θα την ωθήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, προσβάλλοντας κάθε λογική και αξιοπρέπεια των πολιτών.  Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θήρας καλεί το λαό της Σαντορίνης να δηλώσει δυναμικό παρόν στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων της Σαντορίνης την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί μπροστά στη ΔΟΥ Θήρας. Είναι ο μόνος τρόπος να κλείσουμε το δρόμο στην ανιστόριτη τρικομματική συμμαχία των πλέον βάρβαρων μέτρων εις βάρος του λαού μας.

ο Δήμος Θήρας για την συνάντηση στο Υπ. Οικονομικών με θέμα την αναστολή λειτουργίας των ΔΟΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 31/10 και 01/11 οι προγραμματισμένες συναντήσεις της αντιπροσωπίας Δημάρχων, φορέων και εργαζομένων νησιωτικών δήμων όλης της ελληνικής επικράτειας.

Την Τετάρτη 31/10 στις 18:00 συναντήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών με τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και Εργασίας Ι. Βρούτση. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γ.Γ.Π.Σ. κ. Χ. Θεοχάρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χουρμούσης καθώς και πολλά μέλη της.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία των Δημάρχων, είτε Αντιδημάρχων ή Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων οι παρακάτω Δήμοι: Άνδρου, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κέας, Κυθήρων, Λήμνου, Λέρου, Λέσβου, Μήλου, Μυκόνου, Παξών, Πάρου, Πόρου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Σκόπελου, Σπετσών και Τήνου.
Παρευρέθησαν ακόμη αντιπρόσωποι τοπικών εμπορικών συλλόγων, συλλόγων λογιστών και άλλων φορέων των νησιωτικών περιοχών καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων των υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. 

Στην επιτροπή συμπαραστάθηκαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι), ο πολιτευτής Κυκλάδων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κ. Βασίλειος Παρασκευαΐδης και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κροκίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν απαντήθηκαν τα καίρια ερωτήματα των Δημάρχων και των φορέων, όσον αφορά τα κρίσιμα προβλήματα, που θα δημιουργηθούν με την κατάργηση και διακοπή λειτουργίας δεκάδων νησιωτικών Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 14/01/2013, αφού στην ουσία χιλιάδες νησιώτες, ζώντας τη δική τους Οδύσσεια, θα αναγκάζονται να μετακινούνται στις Δ.Ο.Υ. υποδοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. 
Ο Γ.Γ.Π.Σ. κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 14/01 το νέο σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και δεν θα χρειάζεται κανένας νησιώτης να ταξιδεύει, ενώ πρόσθεσε πως αν δεν ισχύσει κάτι τέτοιο, ο ίδιος θα ζητήσει παράταση εφαρμογής της υπουργικής απόφασης. 
Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη φορολογικά αντικείμενα, που δεν έχουν μηχανογραφηθεί (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές).

Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μεταφορά στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της λειτουργίας των ΚΕΦ ή ΚΕΦΥ, τη στιγμή μάλιστα που είναι παράνομο να αναλάβουν την κάλυψη δαπανών λειτουργίας γραφείων άλλου φορέα (εν προκειμένου το Υπουργείου Οικονομικών) και των οποίων η εύρυθμη λειτουργία για την εξυπηρέτηση των νησιωτών τίθεται εν αμφιβόλω. 
Η ανησυχία των δημάρχων και των φορέων δεν μετριάστηκε, αλλά αντίθετα γιγαντώθηκε μετά τη συνάντηση και παρ΄ όλες τις διαβεβαιώσεις.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΟΕ – ΔΟΥ. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, εξέφρασαν τις θέσεις τους, επιβεβαίωσαν τους φόβους τους για μηδενική εξυπηρέτηση των νησιωτών με το νέο σύστημα και εξασφάλισαν την υποστήριξη της Ομοσπονδίας στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις, που θα ακολουθήσουν. Η ΠΟΕ-ΔΥΟ μάλιστα δεσμεύτηκε για την έγγραφη παροχή όλων των στοιχείων, που απαιτούνται προκειμένου να καταφανεί, ότι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία, ελλειπή πληροφόρηση και κακή εκτίμηση των δεδομένων, ιδιαίτερα σε βάρος των νησιωτικών Δ.Ο.Υ.

Την Πέμπτη 01/11 δόθηκε συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των Δημάρχων με τη συμμετοχή της ΠΟΕ-ΔΥΟ σε αίθουσα, που ευγενικά παραχωρήθηκε από την Ο.Τ.Ο.Ε.
Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε και σειρά επισκέψεων στη Βουλή. 

Η αντιπροσωπεία συνομίλησε με εκπροσώπους της Ν.Δ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ., των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε. Από όλα τα κόμματα εκφράστηκε η συμπαράσταση στον αγώνα των νησιωτών για τη διατήρηση των Δ.Ο.Υ., αφού ως ακρίτες και νησιώτες δικαιούνται ίσης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, ενώ αναγνωρίστηκε το δίκαιο αίτημα για την προστασία της νησιωτικότητας και η εθνική και στρατηγική αναγκαιότητα έκφρασης της εθνικής κυριαρχίας και παρουσίας της κεντρικής κυβέρνησης στα νησιά του Αιγαίου. 

Με το πέρας όλων των δραστηριοτήτων της, η αντιπροσωπεία των νησιωτικών Δήμων και Φορέων αποφάσισε και κοινοποίησε προς πάσα κατεύθυνση:
1. Την  εντατικοποίηση των κοινών δράσεων και κινητοποιήσεων Δημοτικών αρχών, φορέων, κατοίκων και εργαζομένων σε όλες τις νησιωτικές, περιοχές και την επέκταση του δικτύου των συνεργαζόμενων Δήμων,
2. Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την κατάργηση της. 

επιτυχίες για τις ομάδες της Σαντορίνης

Μετά από μια μεγάλη περίοδο προετοιμασίες πολλοί από τους αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες της Σαντορίνης, ήρθε η ώρα απ ότι φαίνεται από τα αποτελέσματα των αγώνων τους, να δείξουν το πολύ καλό αγωνιστικό τους επίπεδο, καταγράφοντας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σημαντικές διακρίσεις.

Με 3-1 σετ κέρδισε η «Α.Ο. Θήρας» την ομάδα «Ζευς» Φιλωτίου Νάξου στον μεταξύ τους αγώνα για το πρωτάθλημα Κυκλάδων, με την ομάδα της Σαντορίνης να αποκτά πολύ καλή θέση στην κατάταξη του τοπικού πρωταθλήματος μετά και την 3-0 νίκη της την περασμένη Κυριακή απέναντι στην ομάδα του Νεωρίου Σύρου.
Με νίκη υπέρ της ομάδας της Σαντορίνης ολοκληρώθηκε και ο αγώνας μπάσκετ κορασίδων μεταξύ της ομάδας του Άτλαντα Σαντορίνης και της ΑΜΕΣ Μαρπησαικός Πάρου με αποτέλεσμα 63-30, ενώ υπέρ της ομάδας της Σαντορίνης ήταν και το αποτέλεσμα του αγώνα καλοθοσφαίρισης παίδων μεταξύ του Άτλαντα και της ΑΜΕΣ Μαρπησαικός Πάρου με τελικό σκόρ 108-19.
Δυνατό παιχνίδι όμως έδωσε και η ομάδα των παίδων του «Πανιωνίου Σαντορίνης» απέναντι στην ομάδα «ΑΜΕΣ Μαρπησαικός Πάρου» με το τελικό σκόρ όμως να κλείνει στο 47-62 υπέρ της ομάδας της Πάρου….
Οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα των αγώνων, προέρχονται από την σελίδα http://thirasport.gr/

προβληματισμός για την καθαριότητα …

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν καταστηματάρχες και κάτοικοι, κυρίως των Φηρών,
για την εικόνα των γεμάτων κάδων απορριμμάτων που υπάρχουν αρκετά σημεία της πόλης, υποστηρίζοντας ότι «για τους επισκέπτες τουλάχιστο δεν είναι και η καλύτερη δυνατή εικόνα που θα κρατήσουν από το νησί..», κάνοντας παράλληλα έκκληση, εάν είναι δυνατό και παρά τις κινητοποιήσεις των ημερών, να απομακρυνθούν τα απορρίμματα από τους δρόμους και τις περιοχές τουλάχιστο απ όπου περνάνε επισκέπτες….

κλειστά τα σχολεία (5.11) λόγο των εκλογών των εκπαιδευτικών

Κλειστά παρέμειναν την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου τα σχολεία λόγο των εκλογών για την συγκρότηση των εκπροσώπων τους στα συμβούλια, οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας και οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

διαμαρτυρίες για τα κενά στα σχολεία…

Την διαμαρτυρία τους για τα κενά στο ΕΠΑΛ Θήρας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος των καθηγητών, ο Σύλλογος των γονέων των μαθητών, η Ε.Λ.Μ.Ε. Θήρας καθώς και το 15μελές Συμβούλιο Μαθητών του σχολείου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, καταγγέλλεται η πρωτοφανής έλλειψη καθηγητών ειδικοτήτων τομέων του ΕΠΑΛ, με τους καθηγητές που λείπουν να είναι τουλάχιστο 9, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το εάν και πότε καλυφθούν οι θέσεις….


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΠΑΛ Θήρας

Ο Σύλλογος Καθηγητών του ΕΠΑ.Λ Θήρας, ο Σύλλογος Καθηγητών της ΕΠΑ.Σ Θήρας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑ.Λ Θήρας, η Ε.Λ.Μ.Ε. Θήρας και το 15μελές Συμβούλιο Μαθητών του ΕΠΑ.Λ Θήρας, καταγγέλλουν την πρωτοφανή έλλειψη καθηγητών στις ειδικότητες των τομέων του ΕΠΑ.Λ Θήρας.

Τα κενά των καθηγητών αυτήν τη στιγμή είναι εννέα (9) στο ΕΠΑ.Λ Θήρας και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή δέσμευση από το υπουργείο για το αν και πότε πρόκειται να καλυφθούν.
Στην ΕΠΑ.Σ Θήρας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη καθώς αυτήν τη στιγμή είναι τοποθετημένοι μόνο δύο (2) καθηγητές από τους οκτώ (8) που χρειάζεται η σχολή για την κανονική λειτουργία της.

Ακόμα και στους πρόσφατους διορισμούς αναπληρωτών στις τεχνικές ειδικότητες, δεν έγινε απολύτως καμία τοποθέτηση στα σχολεία μας. Οι μαθητές μένουν πίσω στην ύλη και υπάρχουν μαθήματα που είτε διδάσκονται λιγότερες ώρες από το προβλεπόμενο είτε δεν διδάσκονται καθόλου.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη καθηγητών. Η μόρφωση δεν είναι πολυτέλεια, είναι το αυτονόητο δικαίωμα κάθε μαθητή και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ενώ, σύμφωνα με την τελευταία, σημερινή (6.11) ενημέρωσή μας από πλευράς του σχολείου, 
"Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την Υπηρεσία μας (χτες 05/11/12)
αναμένουμε την πρόσληψη ειδικοτήτων καθηγητών ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας." 


η εκπαίδευση και οι δυσκολίες της στα μικρά νησιά του Αιγαίου…

Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης και στην γειτονική και όμορφη Ανάφη εξ αιτίας της έλλειψης καθηγητών ειδικοτήτων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από το μοναδικό γυμνάσιο του νησιού.
Από το σχολείο λείπουν τουλάχιστο 4 καθηγητές για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθημάτων των Αγγλικών, της Φυσικής Αγωγής κ.α. των ομολογουμένως λίγων αλλά .. υπαρκτών μαθητών του μικρού νησιού.
Ανάλογη είναι φέτος η κατάσταση και στην Θηρασιά των συνολικά 17 μαθητών, με αρκετούς από τους μαθητές του Γυμνασίου, και εκ των πραγμάτων του Λυκείου, να επιλέγουν την «λύση της Σαντορίνης» (καθημερινή μεταφορά ή μετεγκατάσταση στο νησί..) προκειμένου να συνεχίσουν το σχολείο τους.

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης – ανακοίνωση για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης καλεί όλα τα μέλη της στο συλλαλητήριο , την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί μπροστά από τη Δ.Ο.Υ Θήρας για να δώσουμε τη μάχη κατά της σφαγής των πολυτέκνων . Τα παιδιά των πολυτέκνων δεν είναι περιουσιακά στοιχεία για φορολόγηση. Η ύπαρξη παιδιών δεν είναι τεκμήριο πλούτου .
Όλοι στη συγκέντρωση για την ανατροπή των αντιδημογραφικών και αντιπολυτεκνικών νέων μέτρων. 

ΕΠΑΜ Θήρας – πρόσκληση συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,
Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο καλεί τους φίλους του στη γενική πανελλαδική απεργία τη Τρίτη 6 και τη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012.
Να είμαστε όλοι στη κεντρική πλατεία των Φηρών τη Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί για να διαδηλώσουμε ειρηνικά.

προκήρυξη πρόσληψης 5 ατόμων από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας» του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας» του Δήμου Θήρας, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη συνολικά πέντε (5) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του.
Σύμφωνα με την προκήρυξη ζητούνται βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, με διάστημα εργασίας από την υπογραφή της σύμβασης και μέχρι 31-7-2013.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας, στο κλειστό γυμναστήριο Θήρας, στο τηλέφωνο 22860 31075

η τοπική επιτροπή Συριζα Κυκλάδων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση – πρόσκληση για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του διημέρου 6-7.11, η Τ.Ε. Συριζα Κυκλάδων αναφέρει ότι,

Ο άγρια ταξικός προϋπολογισμός του 2013 και το νέο πακέτο μέτρων δεν θα περάσουν. Δεν πρέπει να περάσουν γιατί
-μετατρέπουν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική «έρημο»,
-«βιάζουν» τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια των πολιτών,
-αφαιρούν την ελπίδα από το λαό.
Μας οδηγούν πολλές δεκαετίες πίσω, χωρίς φάρμακα και δημόσια περίθαλψη, χωρίς σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς μέλλον, με ατελείωτες στρατιές ανέργων, αυτοχείρων και απελπισμένων.

Τα μέτρα των 11 δις του προϋπολογισμού του 2013 και το συνολικό «πακέτο» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013-2016, ύψους 18,9 δισ. ευρώ, «στάζουν αίμα»: «ακρωτηριάζουν» μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα, κατεδαφίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και κορυφώνουν την κοινωνικά βάρβαρη φοροεπιδρομή σε βάρος του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που αφήνουν στο απυρόβλητο τους «έχοντες και κατέχοντες».

Η ανατροπή των μέτρων και των μνημονίων, καθώς και της τρικομματικής κυβέρνησης που τα προωθεί,  είναι όχι μόνο θέμα πρώτης προτεραιότητας αλλά και  όρος επιβίωσης για όλους και όλες μας. Τώρα που η βαρβαρότητα μάς έχει περικυκλώσει, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη ρήξη.
Στο χέρι μας είναι να τους σταματήσουμε. Να ανατρέψουμε τις πολιτικές τους!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, επαγγελματίες, καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη 48ωρη απεργία 6 και 7 Νοεμβρίου και στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία στο νησί.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Σύρου την Τετάρτη 7/11, στις 5μμ, στην Πλατεία Μιαούλη, την ώρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα στη Βουλή, για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό “Φτάνει πια! Οι ζωές μας δεν χωράνε στα μέτρα σας!”

Εμείς, η ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου, σταθεροί στο κάλεσμα ενότητας, δεν θα κουραστούμε να το απευθύνουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με αυτό το σκοπό, θεωρώντας ότι στην ολομέτωπη “ενωτική” επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες του τόπου από την Τρόϊκα και την τρικομματική συγκυβέρνηση, η μοναδική αποφασιστική απάντηση είναι ο ενωτικός αγώνας.


“cocktail art” με .. συστατικά και από την Σαντορίνη..!

Στην όμορφη και πρωτοποριακά σχεδιασμένη παράσταση “cocktail art” του Κωσταντίνου Θαλασσοχώρη, που με επιτυχία έχει ξεκινήσει και παρουσιάζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας, συμμετέχει μεταξύ άλλων ηθοποιών και μουσικών ο φίλος και συμπατριώτης Φανούρης Κορρές, σε ένα από τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα με θιάσους της Αθήνας.

Η παράσταση “cocktail art έχει ήδη ξεχωρίσει και ανταμειφθεί με πολύ καλές κριτικές, από φίλους της αλλά και έμπειρους γνώστες του χώρου, ενώ ένας από τους χαρακτηρισμούς που έχει λάβει είναι πως πρόκειται για κοκτέιλ υψηλής αισθητικής, δημιουργίας καλής διάθεσης και πηγαίου γέλιου, καταφέρνοντας να φέρει στην επιφάνεια σκέψεις που κάνουμε οι περισσότεροι… 
Η μουσικοθεατρική παράσταση σχολιάζει και σατιρίζει με ιδιαίτερα κομψό τρόπο την σύγχρονη σημερινή μας πραγματικότητα, μέσα από έξυπνα και γεμάτα αλήθειες κείμενα, αστείους διαλόγους, και ολόφρεσκες μουσικές γνωστών τραγουδιών σε καινούργιες διασκευές τους.
Την επιτυχία της παράστασης επιβεβαιώνει το γεγονός οτι ο κόσμος καταχειροκροτά τους ηθοποιούς με τους οποίους τραγουδά μαζί, τα τραγούδια της παράστασης…

Στην παράσταση του Κωσταντίνου Θαλασσοχώρη, συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ναταλία Μαργωμένου, Φανούρης Κορρές και Άννη Χατζηφωτίου, ενώ παίζουν οι μουσικοί Μουσικοί: Γιάννης Λυκάκης (μπάσο) - Μάνος Ζαχαριάδης (κρουστά) - Γιάννης Δοναδίκης (πλήκτρα).
Δημιουργός του σήματος της παράστασης και επί σκηνής βοηθός στις αλλαγές σκηνικών: Θάνος Πλατανιάς.Τα κείμενα, η επιμέλεια αλλά και η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του καλού μουσικού που γνωρίζουμε πλέον και ως καλό δημιουργό live show,  Κωνσταντίνου Θαλασσοχώρη.
Τα δε τραγούδια της παράστασης, είναι ολκαίνουργια, γράφτηκαν ειδικά γι αυτήν, και τα υπογράφει σε στίχους και μουσική ο Κωσταντίνος Θαλασσοχώρης. 

Η επόμενη παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 8.11 στο Ρυθμός stage στην Ηλιούπολη.
Ώρα έναρξης: 21.30 Είσοδος:10 € (με μπύρα ή κρασί)

οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α. (8.11) – θέματα

Την Πέμπτη 8.11 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α με τα εξής θέματα :

1.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού γραφείων και χώρων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο Νομό Κυκλάδων έτους 2013.
2.Έγκριση πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια υπολογιστών (επιτραπέζιων και φορητών) – μηχανών γραφείου, συσκευών ήχου – εικόνας και διαδραστικών πινάκων των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου».
3.Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση Οδικού Δικτύου Νάξου (χρήση 2010)».
4.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου: « Συντήρηση του οδικού δικτύου του Δήμου Αμοργού» προϋπολογισμού 300.000,00€ με το Φ.Π.Α. χρηματοδότηση Τ.Ε.Ο. Α.Ε.
5.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου : « Επισκευή – συντήρηση κεντρικού κτιρίου του Αγροκηπίου Παροικίας Ν. Πάρου».
6.Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: « Επαρχιακή οδός Καμπί – Χαβουνά – Κάτω Μεριά νήσου Κέας».
7.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου: «Κατασκευή λιμενικού έργου Πολλωνίων ν. Μήλου».
8.Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου: «Καθαρισμό Ρεμάτων ν. Σύρου».
9.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: «Κατασκευή σφαγείων Νισύρου»
10.Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Κτίριο ΕΚΑΒ Ρόδου» Προϋπολογισμού: 553.000,00€.
11.Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου ανατολικού άξονα Νήσου Ρόδου (2012)», Προϋπολογισμού: 1.435.000,00€.
12.Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. των εργασιών του έργου: «Προσθήκη κατ’ επέκταση στο 1ο Λύκειο Καλύμνου».
13.Έγκριση 3ου Α.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5χ5 στο Διαφάνι Όλυμπου Καρπάθου».
14.Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. των εργασιών του έργου: «Βελτίωση οδού από διασταύρωση Βαγιάς έως περιοχή Λιγγίνου νήσου Πάτμου».
15.Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου δυτικού άξονα νήσου Ρόδου (2012)».
16.Έγκριση τροποποίησης της υπ’αριθμ. 27/2011/31-01-2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα: «Απευθείας ανάθεση της σύνδεσης εφτά τηλεφωνικών γραμμών σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας».
17.Έγκριση απευθείας ανάθεσης λήψης δοκιμιών ελέγχου ποιότητας για το κτίριο του Επαρχείου Θήρας.
18.Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού της προμήθειας σωλήνα για την αντικατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης επί της Επαρχιακής Οδού Αγ.Ισιδώρου – Λαέρμων.
19.Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας.
20.Αποδοχή Χρηματοδότησης.
21.Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
22.Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
23.Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων. 

αναβολή συνάντησης για Αμοργό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, 
Λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων και αλλαγών στα δρομολόγια των πλοίων η συνάντηση με την Αμοργό για τις 6 Νοεμβρίου 2012 αναβάλλεται.
Η νέα ημερομηνία συνάντησης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.


επαφές του Περιφερειάρχη στην Κύπρο, διαβουλεύσεις για τη διασφάλιση πόρων στις νησιωτικές περιοχές

Συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Α. Μαυρογιάννη είχαν το Σάββατο 3.11 στην Κύπρο ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο γενικός γραμματέας  Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης και η αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιας για θέματα Τουρισμού, Απασχόλησης και ευρωπαϊκών θεμάτων, Λίτσα Φτακλάκη.

Έγινε διεξοδική συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις της κυπριακής προεδρίας σε ότι αφορά στα Διαρθρωτικά Ταμεία και την Πολιτική συνοχής για το 2014-2020 και την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν τις μικρότερες κατά το δυνατόν, απώλειες από τους μειωμένους, έτσι κι αλλιώς, πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Ο υπουργός ενημέρωσε πως δυστυχώς οι στατιστικοί δείκτες βάση των οποίων γίνεται η ένταξη των περιφερειών στις κατηγορίες ενίσχυσης δεν αλλάζουν, καθώς η Επιτροπή παραμένει αμετακίνητη στο θέμα αυτό και επομένως η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, από τη στιγμή που η στόχευση των εθνικών αντιπροσωπειών διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ένταξη της περιφέρειας Αττικής, της πολυπληθέστερης περιφέρειας, στις περιφέρειες μετάβασης, γεγονός που βοηθάει τη χώρα μας. Σε ότι αφορά τις νησιωτικές περιφέρειες, θα πρέπει  να κατατεθεί από την εθνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλες, η πρόταση για ειδική μέριμνα για το νησιωτικό χώρο που αυτό μεταφράζεται  στο ειδικό θέμα της ένταξης των θεωρούμενων ως “αναπτυγμένων” (βάσει του ΑΕΠ) νησιωτικών περιφερειών στην ενδιάμεση κατηγορία. Πρόταση που αφορά στο Ν. Αιγαίο, και στις Βαλεαρίδες νήσους και στην αύξηση των πόρων για το πρόσθετο κόστος νησιωτικότητας  και στις κρατικές ενισχύσεις, καθώς επίσης οι θέσεις αυτές να υιοθετηθούν και από τον Επίτροπο Περιφερειακής Επιτροπής.

Η αντιπροσωπεία θα ενημερώσει σχετικά και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη και το ΓΓ του ΕΣΠΑ Γιώργο Γιαννούση, προκειμένου να παρέμβουν στην εθνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία,  πριν τη προγραμματισμένη συνάντησης της Τρίτης.

Γ. Βρούτσης, (μέρος) ομιλίας στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση στην Κ.Ο. του κόμματός του, και σχετικά με τις διαπραγματευσεις με την τρόικα, διαβάζουμε ότι,

Κατανοώ απόλυτα τους έντονους προβληματισμούς και τη συναισθηματική πίεση όλων των βουλευτών και όλων των στελεχών  της παράταξής μας.
Σε όλους εμάς έτυχε ο κλήρος των δύσκολων αποφάσεων.  Δεν είναι η πρώτη φορά, εξάλλου .
Πολλές φορές στο παρελθόν, η παράταξη της ΝΔ ήταν αυτή που κλήθηκε να πάρει τις σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα μας.
Πιστεύω ότι, όπως παλαιότερα έτσι και τώρα, θα αναμετρηθούμε με την ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί και θα φανούμε άξιοι της εθνικής συνείδησης με την οποία πολιτεύτηκε πάντοτε η ΝΔ.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν διάχυτοι προβληματισμοί και απορίες για τα εργασιακά θέματα. Είναι απολύτως κατανοητό και δικαιολογημένο. 
Γιατί η σχετική δημόσια συζήτηση, όλο αυτό το διάστημα, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και, σε μεγάλο βαθμό, προβληματική. 
Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η ψύχραιμη και ρεαλιστική αξιολόγηση των πραγμάτων δεν αποτελεί το «δυνατό» σημείο του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα.
Οι εντυπώσεις, τα θολά και αμφίσημα επιχειρήματα, οι ιδεολογικές ή κομματικές εμμονές ηγεμονεύουν τη συζήτηση και υπονομεύουν το πραγματικό ζητούμενο.
Κάπως έτσι συνέβη και με τα εργασιακά. Υπήρξαν υπερβολές, δαιμονοποίηση, και μπόλικη παραπληροφόρηση.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από τη αρχή.
Ερώτημα πρώτο: έπρεπε και εάν ναι, σε ποιο βαθμό, να υπεισέλθει η κυβέρνηση σε συζήτηση με την τρόικα για τα θέματα αυτά;
Λογικό ερώτημα που διατυπώθηκε με ιδιαίτερη έμφαση. Δυστυχώς, όμως υποβλήθηκε με προσχηματικό τρόπο και από πρόσωπα που ούτε η πρόσφατη πολιτική τους ιστορία ούτε η γνωστική τους υποδομή το επιτρέπει. Προτίμησαν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους.
Τα εργασιακά, λοιπόν, δεν είναι ένα «νέο ζήτημα» που παρουσιάστηκε ξαφνικά στην – κατά τα άλλα «ήρεμη» – ζωή μας τον τελευταίο μήνα.
Τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο Μνημόνιο είχαν τεθεί με εμφατικό τρόπο όλα τα θέματα.
Για κάποια από αυτά τα θέματα υπήρχε ρητή και σαφής διατύπωση, για κάποια άλλα κεκαλυμμένες και γενικόλογες αναφορές που επέτρεπαν, όμως, στην τρόικα να έρχεται και να επανέρχεται με περαιτέρω εξειδίκευση των απαιτήσεων της. 
Στο πλαίσιο αυτό, τα περισσότερα από τα εργασιακά θέματα που συζητήθηκαν από το καλοκαίρι και μετά με την τρόικα αποτελούν «ουρές» - επαναλαμβάνω «ουρές» - προηγούμενων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα.

Η βασική μας αρχή όταν καθίσαμε στο τραπέζι του διαλόγου ήταν ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε να αφομοιώσει η αγορά εργασίας τις πολλές αλλαγές που είχαν προηγηθεί (μειώσεις μισθών, επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλαγές στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις χρόνου προειδοποίησης απολύσεων, κ.λπ.).
Και μετά να δούμε με ψυχραιμία και κοινωνική συνεννόηση, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, εάν και ποιες αλλαγές χρειάζονται επιπλέον.

Το δεύτερο ερώτημα: τι κερδίσαμε, τι χάσαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση; 
Η οποία διαπραγμάτευση, να διευκρινίσω, συνεχίζεται κατά κάποιο τρόπο και αυτή την ύστατη στιγμή, με την τελική επεξεργασία και διατύπωση των διατάξεων.
Τολμώ να πω ότι αλλάξαμε και βελτιώσαμε, πέρα από κάθε προσδοκία, πολλές από τις αρχικές θέσεις της τρόικα. Θέσεις που διατυπώθηκαν στο πρώτο σχέδιο προαπαιτούμενων δράσεων για την εξασφάλιση της δόσης:
1.Εξασφαλίσαμε ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός. Στο νέο μνημόνιο και τις διατάξεις που θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή αναφέρεται καθαρά, ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός σε όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Μα, θα μου πείτε, μπορεί να θεωρηθεί αυτό κατάκτηση;
Ναι, είναι κατάκτηση γιατί υπήρχαν πιέσεις από πολλές πλευρές να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός. Φανερές και αφανείς. Σκεφτείτε με ρεαλισμό και μη στέκεστε μόνο στη δημόσια ρητορική διαφόρων κύκλων.  
2.Διασώσαμε – για την ακρίβεια επαναφέραμε - τις ωριμάνσεις  (τριετίες) για αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Όπως ανέφερα προηγουμένως, αυτό περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα και μάλιστα του προηγούμενου Μνημονίου, δηλαδή του ν.4046/2012 που νομοθετήθηκε το Φεβρουάριο.

Καταληκτικά, και αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα, καταστήσαμε στην τρόικα σαφές – και έγινε αποδεκτό – ότι: Για ό,τι θα μιλάμε στη διαπραγμάτευση και για ό,τι θα συμφωνηθεί θα έχει βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι κάποιες συγκεκριμένες χώρες όπως ήταν η διατύπωση του προηγούμενου μνημονίου.
Έτσι, το νέο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρει αυτολεξεί:  «…Οι μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία θα υλοποιηθούν ακολουθώντας τον κανόνα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και με σεβασμό στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τα βασικά εργατικά δικαιώματα…» 

Ν. Συρμαλένιος, ομιλία στην Πάρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/11 στην Πάρο, ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πάρου – Αντιπάρου, στην οποία βασικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Συρμαλένιος.

Στην εισήγηση του ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«….Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση μετά τις εκλογές. Η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά παραπαίει, μπροστά στα επώδυνα και ανάλγητα μέτρα που καλείται να ψηφίσει μέσα στη βδομάδα, παρά την ανοιχτή στήριξη της κ. Μέρκελ, της τρόϊκας και των δανειστών της. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό διάλυση, ενώ η ΔΗΜΑΡ, μπροστά στον κίνδυνο της καταβαράθρωσης της, αποφάσισε να βάλει τα όρια της με αιχμή τα εργασιακά, ενώ στην ίδια τη ζωή και την πραγματικότητα η κατάλυση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου έχει ήδη συντελεστεί….
….Είναι σίγουρο ότι, ακόμα και οριακά να περάσουν στη Βουλή τα μέτρα, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει. Διότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει, δεν οδηγεί πουθενά, είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Μας λένε για μια ακόμα φορά, ασύστολα ψέματα, διότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι τα τελευταία. Ήδη τα 11,5 δις που έγιναν 13,5 για το 2013, μέχρι το 2016 θα φθάσουν τα 16-17 δις. Από πού θα υπάρξουν λοιπόν τα πρόσθετα κονδύλια; Ποιον κοροϊδεύουν;
….Μας λένε ότι τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος. Φυσικά η διέξοδος από την κρίση έχει ταξικό πρόσημο. Είτε θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική της απόλυτης λιτότητας και της εξουθένωσης των εργαζομένων και των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με στόχο την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που ήταν αποτέλεσμα αγώνων δεκαετιών, είτε θα βγούμε από την κρίση με κατάργηση των μνημονίων, με ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση του χρέους και των δανειακών συμβάσεων, με διαγραφή μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, με στόχο την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας….
….Αυτό είναι το μόνο ρεαλιστικό, πραγματικά εναλλακτικό σχέδιο προς όφελος του λαού, που μπορεί να ανταποκριθεί σε μια άλλη πορεία της χώρας και στην προοπτική μιας άλλης Ευρώπης της κοινωνικής συνοχής και του σοσιαλισμού….