Σάββατο, Ιουλίου 11, 2009

Απόψε!
για το γεγονός συνέταξε και μας έστειλε ανακοίνωση (και πολύ καλογραμμένη μάλιστα!) η ΔΕΠΟΤΑΘ.

την εξής,


Για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, σήμερα Σάββατο 11 Ιουλίου 2009, η Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι σε συνεργασία με τη Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ. και το Αθλητικό Κέντρο Θήρας, θα διοργανώσει το Κύπελλο Ελλάδος Μουιτάι 2009 στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας, στις 8.00μ.μ..

Οι φίλοι των πολεμικών τεχνών που βρίσκονται στο νησί αλλά και όλοι οι φίλοι του αθλητισμού θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα άθλημα που δικαίως κατέχει τον τίτλο του «βασιλιά του ρινγκ».

Το μουιτάι είναι μια ταϊλανδέζικη πολεμική τέχνη, όπου στον αγώνα χρησιμοποιούνται όλα τα μέλη του σώματος σαν όπλα, δηλαδή οι αθλητές εκτελούν γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα με τους αγκώνες και τα γόνατα, τραβήγματα και ανατροπές.
Η Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ. σε μία προσπάθειά της να στηρίξει την διάδοση του αθλήματος είχε διοργανώσει και το περσινό καλοκαίρι σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι και τον Σαντορινιό πρόεδρό της Δρόσο Μιχάλη, επίδειξη μουιτάι στο γήπεδο Καμαρίου, η οποία είχε στεφθεί με πλήρη επιτυχία.

Αυτό το καλοκαίρι, ο Μιχάλης Δρόσος έχει επιλέξει να παρουσιάσει όλο το μεγαλείο του αθλήματος πάνω στο ρινγκ, καθώς εκεί θα συναντηθούν δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές σε έναν επίλεκτο αγώνα διαφήμιση του αθλήματος.

Όλοι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στους αγώνες είναι υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, με αθλητικό ήθος και ευγενή άμιλλα και το σίγουρο είναι ότι το κοινό θα παρακολουθήσει ένα απόλυτα δυναμικό πρόγραμμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δρόσος Μιχάλης, από το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες 32 χρόνια και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές πολεμικών τεχνών διεθνώς. Δίκαια του ανήκει ο τίτλος «Ο προπονητής των Πρωταθλητών» καθώς οι μαθητές του έχουν σηκώσει ψηλά την Ελληνική σημαία σε αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι, καθώς και ο κ. Δρόσος προσωπικά θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τον κ. Δαρζέντα για την στήριξη του στην προώθηση του αθλήματος του μουιτάι και τον κ. Καντζέλη Αντώνη, υπεύθυνο του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας.

Σας περιμένουμε στους αγώνες. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε :www.drososmuaythai.gr - atlasmuaythai@gmail.com
Τηλ. 22860-23021
Κιν. 69 79 37 57 27
Συνέχεια στη διάσταση που υπάρχει μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας (ΛΤΘ) και της Κοινότητας της Οίας – Θηρασιάς δίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας δημοσιοποιώντας σήμερα νέα στοιχεία σχετικά με τις ενστάσεις της κοινότητας να συνάψει σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείου Θήρας.

Η κοινότητα αναφέρει πως πολλές από τις ανάγκες και τα προβλήματα των λιμενικών ζωνών της περιοχής της δεν έχουν λυθεί με αποτέλεσμα η εικόνα των περιοχών να είναι κακή και οι κάτοικοι να μην εξυπηρετούνται.
Στην ανακοίνωση, πέραν των επιχειρημάτων του σχετικά με την διαφωνία του στον τρόπο διοίκησης του ΛΤΘ ο κ. Χάλαρης ,σε άλλο επίπεδο, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «οι πολίτες και οι επισκέπτες δεν γνωρίζουν κανένα πρόεδρο του ΛΤΘ, γνωρίζουν μόνο την υποχρέωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εκτελούν υπεύθυνα το έργο τους»


Σύμφωνα με το έγγραφο,

Θέμα : Προγραμματική Σύμβαση έτους 2008 (σε απάντηση του εγγράφου 52/20.6.2009 του Λιμενικού Ταμείου Θήρας)

Σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση έτους 2008 αλλά και για τα προηγούμενα έτη, για το καθαρισμό και ηλεκτροφωτισμό των λιμενικών ζωνών που βρίσκονται εντός των ορίων της Κοινότητας Οίας, σας ενημερώνουμε ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια από την Κοινότητα Οίας, από τη σύσταση του Λιμενικού Ταμείου, καθώς είναι προτεραιότητα μας η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής.

Επειδή αναφέρατε την ιστορία, εμείς για την ιστορία σας ενημερώνουμε ότι, μόλις το 2006 και για πρώτη φορά από τη σύσταση και λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Θήρας λήφθηκε απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης ύψους 40.000,00€, η οποία ποτέ δεν εγκρίθηκε και ποτέ δεν μας καταβλήθηκαν χρήματα, παρότι όπως και τώρα εμείς ανταποκρίθηκαν σε όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις.

Το 2007 μετά από καταγγελίες πολιτών και την έκταση του θέματος που δόθηκε από τα Μ.Μ.Ε. για την εγκατάλειψη των λιμανιών (σχετική αλληλογραφία υπάρχει αλλά δυστυχώς αποκρύπτεται), δεν αναλάβαμε το ρίσκο αφού χρησιμοποιείτε ανορθόδοξες μεθόδους, όπως μόνο εσείς γνωρίζετε, αναθέτοντας τις εργασίες σε εργάτες χωρίς σύμβαση και ιδιοκτήτες σκαφών για να καθαρίσουν και να μεταφέρουν τα σκουπίδια χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία (σύναψη σύμβασης έργου –πρόσληψη υπαλλήλων κλπ.).

Σας ενημερώνουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το με αρ.πρ.7924/3578-01.04.2009 απέστειλε στο Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. (Γενική γραμματεία λιμένων και λιμενικής πολιτικής) τόσο την προγραμματική σύμβαση έτους 2008 όσο και την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου μόλις τον Απρίλιο του 2009 καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο της : “Σας στέλνουμε συνημμένα την αριθ. 87/2008 Απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μαζί με σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με την Κοινότητα Οίας, με αντικείμενο την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των λιμενικών ζωνών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Οίας, σύμφωνα με τους αναγραφόμενους όρους και προϋποθέσεις και παρακαλούμε για την σχετική γνωμοδότησή σας. Η ανωτέρω απόφαση μας περιήλθε καθυστερημένα και για τον λόγο αυτό αποστέλλεται σήμερα από την Υπηρεσία μας”.


Αποτέλεσμα φυσικά ήταν να μην υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για την έγκριση της σύναψης σύμβασης (έγγραφο 8313.4/14/09-13.04.2009) με την παρατήρηση : “Άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι το Δ.Λ.Τ. Θήρας, εφόσον επιλέξει τα επόμενα χρόνια να προβεί σε καθαρισμούς της Χερσαίας Ζώνης του μέσω προγραμματικών συμβάσεων, θα πρέπει να αποστείλει τα υπό έγκριση σχέδια έγκαιρα στην αρχή του έτους στο οποίο αναφέρεται η σύμβαση”.

Τελικά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το έγγραφό της 12396/5372-25.05.2009, ζήτησε από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας “να φροντίσει το Λιμενικό Ταμείο για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την καθαριότητα με την Κοινότητα Οίας προκειμένου αυτή να διαβιβαστεί έγκαιρα για έγκριση στο ΥΕΝ και ΓΕΝ και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της καθυστέρησης της σύνταξης”.

Από τα ανωτέρω έγγραφα, σαφώς προκύπτει ποιος είναι αυτός που πρέπει να ασχοληθεί και εφαρμόσει τη διαδικασία αποστολής εγγράφων και όλων των σχετικών.

Η Κοινότητα μας δεν έχει πάθει οικονομική ζημιά από τη μη καταβολή των χρημάτων που είχαν αποφασισθεί, ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις γεγονός που γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, αλλά ζημιά έχει υποστεί από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί απόρροια της αδιαφορίας και αμέλειας εκτέλεσης των υποχρεώσεών σας, σε μια περιοχή που οι πολίτες αναγνώριζαν την δική μας προσπάθεια για μια καθαρή Οία.

Οι πολίτες και οι επισκέπτες δεν γνωρίζουν κανένα κο Γρατσία, γνωρίζουν μόνο την υποχρέωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, να εκτελούν υπεύθυνα το έργο τους, με τον αυτονόητο σεβασμό στο περιβάλλον, κάτι που εσείς αγνοείτε προκλητικά.

Δεν θα παρασυρθώ να κάνω σχόλιο, ούτε να ελέγξω πως λειτουργεί ο Δήμος Θήρας, αυτό το αφήνω σε αυτούς που έχουν υποχρέωση να ελέγξουν και κρίνουν τις σχέσεις μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου Θήρας.

Δεν αποποιήθηκα ποτέ τις ευθύνες μου ούτε θα σταματήσω να εκτελώ τα καθήκοντα μου μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Όσον αφορά την διευκρίνηση του κου Γρατσία ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει την υποχρέωση να παίρνει τα απορρίμματα που παράγουν τα καταστήματα στην Οία διότι αυτά βρίσκονται εκτός των Λιμενικών ζωνών και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τα εισπράττει η Κοινότητα Οίας καθώς και ότι έχει την υποχρέωση να διατηρεί τους χερσαίους χώρους καθαρούς που σε αυτή την περίπτωση τα 600 τμ., σας δηλώνω ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας να πράξει κάτι πέραν των αρμοδιοτήτων του.
Ο μικροαστισμός σε όλο του το μεγαλείο του!

Με την (πολύ!) κακή έννοια σε ότι αφορά την εν λόγο “κατάσταση(; )” με την (πολύ!) καλή έννοια σε ότι αφορά τον τρόπο που η ομάδα του Δημήτρη Μπέλλου απέδωσε το έργο.
Οι ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών του έργου μπορούν να χαρακτηριστούν συγκλονιστικές.

Πρόκειται για το έργο το Γάλα του Βασίλη Κατσικονούρη που ανέβασε η θεατρική ομάδα ΕΘΟΣ ενάλιον για τρείς παραστάσεις (27, 28, 29 – 6) στο Μπελλώνειο πολιτιστικό κέντρο στα Φηρά της Σαντορίνης.

Μια παράσταση που συναγωνίζεται αντάξια τις αντίστοιχες (δύο) που έχουν ανέβει στην Αθήνα. Άλλωστε, η δουλειά που γίνεται πλέον στην περιφέρεια δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει όσων γίνονται στην Αθήνα. Κάτι που ισχύει σε πολλά επίπεδα και ενθαρρύνει τις περιφερειακές δουλειές. Κι αν αυτό αποτελεί γενική τοποθέτηση, συγκεκριμένα, η ομάδα του Δημήτρη Μπέλλου παρουσίασε μια ολοκληρωμένη παράσταση, κάτι που πιστοποίησε και ο συγγραφέας του έργου Βασίλης Κατσικονούρης που μετά το τέλος της πρώτης παράστασης όχι μόνο συνεχάρη την ομάδα για την δουλειά της αλλά είπε πως είναι το καλύτερο «ανέβασμα» που έχει δει μέχρι στιγμής.
Η παράσταση δεν διεκόπη για διάλειμμα, μιας και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, το γεγονός θα χαλάρωνε τόσο τους θεατές όσο και τους ηθοποιούς και θα «έκοβε» την πορεία κορύφωσης του έργου.

Για το έργο

Το συγκλονιστικό στο έργο, στο κείμενο, είναι πως οι ήρωες, οι 4 πρωταγωνιστές του, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά, δεν παρεκκλίνουν καθόλου το διάστημα που τους παρακολουθούμε από την ψυχοσύνθεση στην οποία βρίσκονταν όταν αρχικά τους γνωρίσαμε.
Η μάνα που βιώνει και αναγνωρίζει το σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα του μικρού γιού της, ζητώντας την βοήθεια του μεγάλου γιού αλλά και των ειδικών, ενώ ταυτόχρονια. αρνείται να παραδεχτεί το πρόβλημα "καλύπτοντας" τις αποκλίνουσες συμπεριφορές του. Μια μάνα που ζει μέσα σε ένα άρρωστο παρόν, και γι αυτόν το λόγο έχει αγκιστρωθεί στον κόσμο των αναμνήσεων και του παρελθόντος της, στην πατρίδα της, την Ρωσία, η οποία για εκείνη είναι η χαμένη γη της επαγγελίας.
Ήρεμη δύναμη στην ερμηνεία του ρόλου αποτέλεσε η Ελλάδα Τσαγκάρη που υποδύθηκε την Ρήνα.
Ο μεγάλος γιός, πιθανότατα και "θύμα" της όλης κατάστασης, σε μια δύσκολη ισορροπία, όπου από την μια προσπαθεί να ξεφύγει από αυτήν τη νοσηρή κατάσταση και να ζήσει τη ζωή του κι από την άλλη «δεν του πάει καρδιά» να εγκαταλείψει τον αδερφό και τη μάνα του στο φαύλο κύκλο της νοσητρότητάς τους.
Δυνατός, ισορροπώντας ανάμεσα στην λογική και την ευαισθησία στον ρόλο του ο Γρηγόρης Φράγκος που υποδύθηκε τον Αντώνη.
Τρίτο πρόσωπο του κουαρτέτου, -ο εξωτερικός παράγοντας-, η νύφη, η γυναίκα του μεγάλου αδερφού, η οποία γνωρίζοντας ,αρχικά, την οικογένεια του άντρα της καθώς και τον μικρό αδελφό, δεν καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος, ίσως και το υποτιμά, και αντιμετωπίζει την κατάσταση με «ιεραποστολικό» ή και συμβουλευτικό τρόπο, προσπαθώντας να βοηθήσει.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενδεχομένως παραβλέπει το πρόβλημα, ότι δεν κατανοεί τις διαστάσεις και προεκτάσεις του, ή, ότι η αθωότητά της την οδηγεί στο να αντιμετωπίσει την κατάσταση καλοπροαίρετα και, ίσως, με αφέλεια. Και η ίδια όμως είναι μέρος του δράματος, μιας και γρήγορα μπαίνει στο νοσηρό φαύλο κύκλο της ζωή της οικογένειας, παίζοντας μάλιστα καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή των ισορροπιών,
και μετατρέπεται σε θύμα της κατάστασης, υφιστάμενη τις συνέπειες.
Το υγιέστερο πρόσωπο της ιστορίας, μιας και παρά την οδυνηρή γνωριμία της με την οικογένεια, «δεν κάνει πίσω», δεν παραιτείται των προσπαθειών της και δεν εγκαταλείπει τον άντρα -που τελικά αποδεικνύεται ότι αγαπά- μπροστά στα προβλήματα και την νοσηρότητα που αντιμετωπίζει από το περιβάλλον του.
Υγιέστατη και «βράχος» στο ρόλο της Νατάσσας η Τζένη Φιλίπου.
Απόλυτος Λευτέρης, στον ρόλο του, ο Γιώργος Στρώνης που με αυτήν του την ερμηνεία απέδειξε πόσο δυνατός ηθοποιός είναι. Σίγουρα, ο ρόλος του Λευτέρη είναι ένας από τους δυσκολότερους στο ελληνικό ρεπερτόριο, τόσο σε ότι αφορά την απόδοση του κειμένου όσο και την υποστήριξή του σε σωματικό επίπεδο, στην κινησιολογία του.
Ο Λευτέρης είναι ο βασικός ρόλος του έργου, ένας άρρωστος ψυχικά και σε σύγχυση άνθρωπος, γύρω από το πρόβλημα του οποίου περιστρέφονται όλοι γύρω του. Ένας ρόλος που δημιουργεί σειρά διλλημάτων -τα οποία όμως, σε κάθε περίπτωση κρίνονται κατά … περίπτωση- για το εάν ένας άρρωστος ψυχικά άνθρωπος μπορεί να συμβιώσει στο κοινωνικό σύνολο και υπό ποιές συνθήκες, ή εάν για το καλό και την ασφάλεια την δική του και των γύρω του απαιτείται η απομάκρυνσή του από το κοινωνικό περιβάλλον.
Δοσμένος στο ρόλο του ο Γιώργος Στρώνης ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό και των τριών παραστάσεων.

Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2009

Μέρα μνήμης η σημερινή, σε πολλούς, πενηντάρηδες πια, ξυπνά αναμνήσεις απο τον μεγάλο σεισμό που έγινε στο νησί, σαν σήμερα το 1956.

Και, νομίζω οτι δεν θα είναι και λίγοι σήμερα, οι Σαντορινιοί που θα μιλήσουν για το γεγονός στα παιδιά τους, αναφέροντάς τους πως το έζησαν, πως το άκουσαν σε διηγήσεις απο φίλους και συντοπίτες τους αλλά και την πορεία του νησιού μετα την τραγωδία. Καλό είναι άλλωστε να ξέρουν και οι νεότεροι την ιστορία του τόπου τους.

Για τη θύμιση του σεισμού που ξεσπίτωσε και ανάγκασε σε εσωτερική μετανάστευση πολλές Σαντορινιές οικογένειες, χτύπησαν σήμερα στις 06.30 το πρωί οι καμπάνες όλων των χωριών του νησιού.

Φέτος, διαφοροποιούμενοι απο το πρόσφατο παρελθόν όπου αναζητούσαμε μαρτυρίες κατοίκων του νησιού που έζησαν το γεγονός και τις συνέπειές του στην τοπική κοινωνία, αναδημοσιευουμε ενα κείμενο που γράφτηκε τον Μάρτη του 2008 για την εφημερίδα Ελευθεροτυπία απο τον δημοσιογράφο κ. Κιούση, αναφορικά με ενα διεθνές πείραμα που έγινε σχετικά με το τσουνάμι που προκάλεσε η δόνηση των 7.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.

Κύματα ίσα με μια πενταώροφη πολυκατοικία

Το τσουνάμι του Αιγαίου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Στο ύψος μια πενταώροφης πολυκατοικίας (20 μ.) αναρριχήθηκαν παλιρροϊακά κύματα στην Αρκεσίνη της Αμοργού, μετά το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις 9 Ιουλίου του 1956 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού.

Διεθνής επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Νότιας Καλιφόρνιας, του Νορθγουέστερν (Σικάγου), του Πολυτεχνείου της Αγκυρας (METU) και του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί και ερευνητές Εμίλ Οκάλ, Κώστας Συνολάκης, Αχμέτ Γιαλσινέρ, Νίκος Καλλιγέρης, Μπουράκ Ουσλού, Σπύρος Φωτείνης, Βαγγέλης Βουκουβάλας, και Μαρία Γάσπαρη, εφάρμοσαν αριθμητικό μοντέλο προσομοίωσης για το κεντρικό και νότιο Αιγαίο καταγράφοντας το ύψος των κυμάτων από το τσουνάμι σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Τουρκία.

«Για το σεισμό του 1956 από τις εργασίες του αείμνηστου Αγγ. Γαλανόπουλου και του κ. Νικολάου Αμβράση (νυν ακαδημαϊκού) γνωρίζαμε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους περίπου 7,5 R και είχε προξενήσει τσουνάμι (τότε το ονόμασαν θαλάσσιο σεισμικό κύμα) στο κεντρικό Αιγαίο και ότι η αναρρίχηση του κύματος έφτασε πάνω από 25 μ. στην Αμοργό», μας λέει ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης. «Για να εξηγήσουν το μεγάλο ύψος, οι Γαλανόπουλος και Αντωνόπουλος αλλά και ο κ. Αμβράσης είχαν προτείνει ότι ο σεισμός είχε προξενήσει υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και αυτές προξένησαν τοπικά τσουνάμι. Επίσης προξένηθηκε τσουνάμι και από την τεκτονική μετατόπιση που παραμόρφωσε ένα κομμάτι 75 χλμ. επί 40 χλμ. του Αιγαίου. Δηλαδή τα κύματα που έπληξαν το Αιγαίο δημιουργήθηκαν και με τους δύο τρόπους και μάλλον από περισσότερα από τρία σημεία στις Κυκλάδες.

Μέχρι Τουρκία

Το τσουνάμι έφτασε μέχρι και τα 3,8 μ. στην ανατολική Κρήτη. Εγινε αντιληπτό σε Ναύπλιο, Εύβοια, Τήνο, Σύρο, Αστυπάλαια, Ανάφη, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Σίκινο, Νάξο, Σάμο, Κω, Κάλυμνο, Νίσυρο, Λειψούς, Πάτμο, Τήλο, Χάλκη, Ρόδο και ακόμη στην Τουρκία (Σμύρνη, Αλικαρνασσό). Παρ' όλο που ο κ. Αμβράσης είχε δημοσιεύσει πίνακα με εκτιμήσεις της αναρρίχησης του κύματος σε διάφορα νησιά, δεν γνωρίζαμε την ακριβή τοποθεσία, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εκτιμήσεις σε ποσοτικές μελέτες του σεισμού. Η έρευνα του κ. Αμβράση ήταν πρωτοποριακή και ήταν ο πρώτος επιστήμονας διεθνώς που δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά στοιχεία αναρρίχησης για οποιοδήποτε τσουνάμι ανά τον κόσμο. Αλλά δεν είχε στη διάθεσή του GPS και σύγχρονα αριθμητικά μοντέλα ώστε να αποδείξει τη θεωρία του».

Η επιστημονική ομάδα επισκέφθηκε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, Κρήτη και ανατολική Τουρκία, βρήκε αυτόπτες μάρτυρες, δηλαδή ανθρώπους που θυμούνταν καλά το τσουνάμι του 1956, και τους πήραν συνεντεύξεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο για διασταύρωση πληροφοριών αυτοπτών μαρτύρων σε έρευνες πεδίου. Μετά μέτρησαν την αναρρίχηση του κύματος στα σημεία που τους υπέδειξαν οι μάρτυρες και ανίχνευσαν με GPS το ακριβές σημείο της μέτρησης ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε μοντελοποιήσεις και εκτιμήσεις μελλοντικού σεισμικού κινδύνου. Ετσι μάζεψαν πάνω από 65 μετρήσεις σε διάστημα 4 ετών.

Προσομοίωση

«Κατόπιν φτιάξαμε ένα αριθμητικό μοντέλο προσομοίωσης για το κεντρικό και νότιο Αιγαίο για να απαντήσουμε διάφορα ερωτηματικά. Τι είδους αρχικό κύμα είναι συμβατό με αυτές τις μετρήσεις; Αν έγιναν κατολισθήσεις, πού μπορεί να έγιναν και πόσο μεγάλες ήταν; Με τις ποσοτικές μας μετρήσεις αναρρίχησης βαθμονομήσουμε το μοντέλο μας και έτσι μπορούμε να κάνουμε πιο ακριβείς εκτιμήσεις για τι είδους τσουνάμι μπορούν να προκληθούν στο Αιγαίο από παρόμοιους σεισμούς και κατολισθήσεις. Κάποτε (όταν το αποφασίσει η πολιτεία) αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν στην παραγωγή χαρτών επικινδυνότητας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν γίνει το επόμενο τσουνάμι. Κρίνουμε απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι τη γεωλογική ιστορία της χώρας μας, όπως κρίνουμε απαραίτητη την ενημέρωση και εκπαίδευση στα σχολεία για όλες τις πιθανές φυσικές καταστροφές. Σε μια καλά εκπαιδευμένη και ενημερωμένη κοινωνία δεν παρατηρούνται φαινόμενα πανικού, όπως με την τρομολαγνεία των τελευταίων εβδομάδων, γιατί όλοι είναι προετοιμασμένοι».

Η εργασία τους για το τσουνάμι της Αμοργού έχει ήδη σταλεί για δημοσίευση, ενώ η μεθοδολογία τους έχει ήδη κριθεί με τρεις δημοσιευμένες εργασίες τους σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά για το τσουνάμι του 1946 στον Ειρηνικό· το ίδιο σκότωσε 165 ανθρώπους στη Χαβάη και την Αλάσκα. Στην έρευνά τους για το 1946 πάλι είχαν συνεργαστεί με τον Οκαλ Γκάι, μέτρησαν αναρριχήσεις στο νησί Ουνιμάκ και στο Φολς Πας στην Αλάσκα, στη Ραϊατέα, το Χουαχίνε, την Μπόρα Μπόρα, τη Φάτου Χίβα, τη Νούκου Χίβα, τη Χίβα Οα, την Ούα Που της Γαλλικής Πολυνησίας (Ταϊτή), το νησί του Πάσχα και το νησί Χουάν Φερνάντες, επίσης γνωστό σαν το νησί του Ροβινσώνα Κρούσου. Και αυτό το τσουνάμι προκλήθηκε και από τεκτονική παραμόρφωση και από κατολίσθηση κοντά στο νησί Ουνιμάκ, στο αρχιπέλαγος Αλιούτ στον Βερίγγειο Πορθμό.

 

http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25F0%25EF%25EB%25F5%25F4%25E5%25F7%25ED%25E5%25DF%25EF+%25EA%25F1%25DE%25F4%25E7%25F2&a=&id=91896824

 

 

 


Ολοκληρώθηκε και δόθηκε χθες στην δημοσιότητα η έκθεση του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων σχετικά με το συμβάν της πρόσκρουσης και βύθισης του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond τον Απρίλη του 2007 στην Σαντορίνη.


Η έκθεση αποδίδει ευθύνες ενω καθαρά αναφέρει οτι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί απο την πρόσκρουση μεχρι την ολική απώλεια του πλοίου.


Παρακάτω, κι απο το πόρταλ www.kykladesnews.gr αναδημοσιευουμε τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης, σημειώνοντας, προς το παρόν, πως μπορεί να αποτελέσει ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο στις προσπάθειες για την απομάκρυνση του ναυαγίου απο την περιοχή, με δεδομένη την ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρίας στους χειρισμούς που έγιναν απο την πρόσκρουση μέχρι και την βύθιση του σκάφους.

Η έκθεση αφήνει σαφώς να εννοηθεί οτι η βύθιση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

η έκθεση


Σε αμέλεια αποδίδει την πρόσκρουση και βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond η έκθεση του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Λιμενάρχη Θήρας στον ΑΣΝΑ, «η πορεία που ακολούθησε το “Sea Diamond” πριν την πρόσκρουσή του στον ύφαλο δεν είχε ουδέποτε ακολουθηθεί από κανένα πλοίο».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο χάρτης που χρησιμοποιούσε ο πλοίαρχος ήταν λανθασμένος.
Ωστόσο, παράλληλα, κατά τον κατάπλου, όπως τονίζεται, δεν λειτουργούσε το βυθόμετρο του πλοίου, το οποίο κατά την προσέγγιση στον ύφαλο θα κατέγραφε το μικρότερο βάθος και άρα ο πλοίαρχος και οι αξιωματικοί της γέφυρας θα μπορούσαν να αντιληφθούν τον επερχόμενο κίνδυνο και ενδεχομένως και να αποφύγουν την πρόσκρουση.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, όταν το «Sea Diamond» έφτανε στο λιμάνι της Σαντορίνης έπλεε πολύ κοντά στη βραχώδη ακτή «με σοβαρούς και προφανείς κινδύνους για την ασφάλειά του» ενώ δεν ακολουθήθηκαν το «υφιστάμενο σχέδιο ταξιδίου -το οποίο είχε εγκριθεί από τον πλοίαρχο- και βασικοί κανόνες της ναυτικής τέχνης και πρακτικής».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, «η πρόσκρουση, εισροή υδάτων, η ακυβερνησία, η εγκατάλειψη, η βύθιση, η ολική απώλεια και η ύπαρξη δύο αγνοουμένων επιβατών που συνέβησαν στο Ε/Γ Sea Diamond την 5-6 Απριλίου 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας της νήσου Θήρας Κυκλάδων αποτελούν ναυτικό ατύχημα που οφείλεται σε αμέλεια» του πλοιάρχου κ. Ιωάννη Μαρίνου και του Α’ μηχανικού, κ. Εμμανουήλ Πάτσου, καθώς και των τριών υπευθύνων της διαχειρίστριας εταιρείας «Core Marine LTD», κ. Χριστόδουλου Μελά, κ. Γεωργίου Κουμπενά, κ. Ζαχαρία Σιοκούρου. Mάλιστα σε σημεία της έκθεσης αφήνονται σαφείς αιχμές ακόμα και για δόλο στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς επισημαίνονται πολλά ερωτήματα και κενά στα οποία οι μαρτυρίες των εμπλεκομένων δεν μπόρεσαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Στην έκθεση επίσης επισημαίνεται ότι η κατάκλιση με νερά όλων των στεγανών διαμερισμάτων του πλοίου, που οδήγησε στη συντόμευση του χρόνου ο οποίος μεσολάβησε έως τη βύθισή του, οφείλεται πιθανότατα «στην ανεπαρκή συντήρηση των διπυθμένων του πλοίου από όπου πρέπει να διήλθαν τα νερά». «Τα γεγονότα απέδειξαν ότι το πλοίο δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε στην κατάσταση ανάγκης που βρέθηκε...», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Μία σειρά από λάθη και παραλείψεις, όπως η ρυμούλκηση του πλοίου, «οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τελική βύθιση του πλοίου υπήρξε αποτέλεσμα είτε συνειδητής επιλογής, είτε σοβαρών παραλείψεων». Συγκεκριμένα αναφέρονται ο τρόπος προσάραξης του πλοίου στα αβαθή της περιοχής των παλαιών ορυχείων, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων παραγόντων, η αποφυγή ενημέρωσης της Λιμενικής αρχής και η εμφανής αδιαφορία για την αρωγή και διάσωση του πλοίου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το συγκεκριμένο πόρισμα ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση αγωγών προς εκείνους που αναφέρονται ως υπεύθυνοι.

Η έκθεση σε συγκεκριμένα σημεία αφήνει μάλιστα σαφείς αιχμές. Όπως αναφέρεται «το πλοίο διέθετε σύστημα καταγραφής δεδομένων ταξιδιού (VDR - μαύρο κουτί). Όμως πριν από την εγκατάλειψη του πλοίου δεν αντιγράφηκαν τα δεδομένα από την κεντρική μονάδα του συστήματος -αν και υπήρχε επαρκής χρόνος- που θα βοηθούσαν σημαντικά στη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην πρόσκρουση του πλοίου, αλλά κυρίως στη διαλεύκανση των κρίσιμων γεγονότων που μεσολάβησαν από την πρόσκρουση μέχρι τη βύθιση του πλοίου.

Το γεγονός οφείλεται σε αμέλεια των αξιωματικών της γέφυρας, δηλαδή του πλοιάρχου Ιωάννη Μαρίνου και του υπάρχου Ιωάννη Αντωνίου. Ακόμα περισσότερο, «η κάψουλα του ανωτέρου συστήματος δεν λειτούργησε σύμφωνα με τις προδιαγραφές, με αποτέλεσμα τα δεδομένα που καταγράφηκαν να είναι ελλιπή»: μόλις 86 λεπτά σε σχέση με τα 720 λεπτά καταγραφής που είναι οι δυνατότητες της συγκεκριμένης συσκευής.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το Συμβούλιο συνδυάζοντας το γεγονός της μη καταγραφής και όσων ακολούθησαν μετά την πρόσκρουση «δεν θεωρεί τυχαία τη διακοπή των καταγραφών από την εν λόγω συσκευή».






Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2009

Η Aegean βάζει την ... ιδέα και τα αεροπλάνα!
απο κει και πέρα πρέπει να εγκρίνουν τα υπουργεία
για να πετάξουν οι μαθητές της 3ης με προορισμό το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Μια ωραία ιδέα υλοποιεί η αεροπορική εταιρία Aegean, σύμφωνα με την οποία προσφέρει την δυνατότητα σε μαθητές της Γ' Γυμνασίου απο σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας -στο δίκτυο που καλύπτει η εταιρία και που περιλαμβάνεται και η Σαντορίνη- να ταξιδέψουν δωρεάν στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφθούν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η προσφορά προϋποθέτει την εξασφάληση της σύμφωνης γνώμης και συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας, Μεταφορών και Πολιτισμού, ενω στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος απο τα σχολεία των νησιών απευθείας προς στην εταιρία

η Aegean στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η Aegean, με αίσθημα υπερηφάνειας και κοινωνικής ευθύνης, ενισχύει την Ελληνική περιφέρεια προσφέροντας τη δυνατότητα στους νέους των νησιών μας να επισκεφθούν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Χιλιάδες μαθητές της Γ' Γυμνασίου θα ταξιδέψουν δωρεάν στην Αθήνα από τον τόπο διαμονής τους, για να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του νέου Μουσείου και να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Aegean - Κοντά στους Νέους», περισσότεροι από 10.000 μαθητές από 208 διαφορετικά Γυμνάσια της νησιωτικής Ελλάδας, θα ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα με τους συνοδούς - καθηγητές τους ώστε να επισκεφθούν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η προσφορά αφορά στους μαθητές της Γ' γυμνασίου της σχολικής χρονιάς 2009-2010 από όλες της νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας που καλύπτει το δίκτυο της Aegean (Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Σαντορίνη, Μύκονος, Χίος, Κως, Σάμος, Κεφαλονιά, Λήμνος). Περιλαμβάνονται εισιτήρια από τον τόπο διαμονής των μαθητών προς το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και από εκεί μεταφορά και ξενάγηση στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, με αυθημερόν επιστροφή. Η προσφορά προϋποθέτει την εξασφάληση της σύμφωνης γνώμης και συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας, Μεταφορών και Πολιτισμού.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σίκινο, το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιουνίου, η 1η Αρχαιολογική Συνάντηση “Multum in Parvo” με κεντρικό θέμα το μνημείο της Επισκοπής και ευρύτερη θεματολογία σχετικά με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Σικίνου αλλά και των γύρω νησιών των Κυκλάδων.


Τα θέματα της εκδήλωσης παρουσίασαν εισηγητές που έχουν υλοποιήσει σπουδαίο και αναγνωρισμένο έργο στις Κυκλάδες, μεταξύ των οποίων η Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου, η Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων Δρ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγ. Λίλα Μαραγκού, ο Αρχαιολόγος-Επιγραφικός και μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρίας κ. Άγγελος Ματθαίου κ.ά.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με ψήφισμα που συνυπέγραψαν όλοι οι εισηγητές και συμμετέχοντες στη συνάντηση, με κεντρικό θέμα και αίτημα την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση και συντήρηση του Μνημείου της Επισκοπής.
Οικοδεσπότης της διημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σικίνου, κ. Γιάννης Συρίγος, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους η Βουλευτής του ΚΚΕ κα. Λίλα Καφαντάρη, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων κ. Ευάγγελος Σιγάλας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου κα. Βαρβάρα Φαρούπου Μανέτα κ.ά.

Τη διημερίδα υλοποίησε η δημιουργική ομάδα Media dell’ Arte στο πλαίσιο του σχεδίου «ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ 2007-2012», μια πρωτοβουλία της ομάδας που υλοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε ορισμένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου (Φολέγανδρο, Σίκινο, Δονούσα, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη) με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων και CD, διοργάνωση εκθέσεων και συναυλιών, οργάνωση αρχείων προφορικής ιστορίας κλπ.).
Αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας και περισσότερες πληροφορίες διατίθενται από τη Media dell’ Arte www.mediadellarte.gr και από την Κοινότητα Σικίνου www.sikinos.gr










το Πρόγραμμα της Διημερίδας είχε ως εξής,

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κοινότητας Σικίνου Γιάννη Συρίγου

Πρόεδρος Συνεδρίασης: Καθηγ. Λίλα Μαραγκού, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σίκινος: ιστορική αναδρομή από τους προϊστορικούς χρόνους ως τη Ρωμαϊκή εποχή
Μαϊλίντα Τσαμπίρη, Αρχαιολόγος

Πώς είδαν οι περιηγητές τη Σίκινο Γιώργος Γαβαλάς, Αρχαιολόγος

Η Επισκοπή της Σικίνου: συνοπτική παρουσίαση Γιώργος Γαβαλάς, Αρχαιολόγος Δρ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων


Πρόεδρος Συνεδρίασης: Κωνσταντίνος Τσάκος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

Ρωμαϊκή Μαρμαρογλυπτική στη Σίκινο Λυδία Γαϊτάνου, Αρχαιολόγος

Επιγραφές της Σικίνου Άγγελος Ματθαίου, Αρχαιολόγος-Επιγραφολόγος

Βυζαντινή-Μεταβυζαντινή Ναοδομία στη νήσο Σίκινο των Κυκλάδων Στέλιος Μουζάκης, Πολιτικός Μηχανικός - Ερευνητής

Συζήτηση επί των θεμάτων της 1ης ημέρας ανακοινώσεων
Λήξη εργασιών 1ης ημέρας

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

Πρόεδρος Συνεδρίασης: Δρ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων

Αμοργός: Μύθοι, Παραμύθια και Ιστορία Καθηγ. Λίλα Μαραγκού, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Νεώτεροι & σύγχρονοι περιηγητές στη Χρυσοσπηλιά & στη Φολέγανδρο Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού

Πρόεδρος Συνεδρίασης: Κική Λεμπέση, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

Οικισμοί της Γεωμετρικής Εποχής στις Κυκλάδες Δρ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων

Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών στις Κυκλάδες Λίνα Δεμαθά, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Δρ. Ιστορίας, Διεύθυνση Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης, Υπουργείο Πολιτισμού

Συζήτηση επί των θεμάτων της 2ης ημέρας ανακοινώσεων

Σύγχρονη Σίκινος – Αποχαιρετισμός Γιάννης Συρίγος, Πρόεδρος Κοινότητας Σικίνου

Οργανωτική Ομάδα:
Media dell’ Arte Γρηγορίου Ξενοπούλου 32, 163 46 Αθήνα Τηλ. 210-9969493, Φαξ 210-9967927 http://www.mediadellarte.gr/
Νίκος Σκοπλάκης, αρχαιολόγος
Φωτεινή Πίπη, σύμβουλος οργάνωσης & επικοινωνίας
Γιώργος Πατεράκης – Φοίβη Δαφνομήλη – Λάρα Καλλίρη, οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη «ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ»
Χορηγοί – Υποστηρικτές:
YENANΠ – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων
Αξίζει να αναρτηθεί προκειμένου να ενημερωθούμε, μιας και δυστυχώς κατέχουμε την θλιβερή πρωτιά σε οτι αφορά θανατιφόρα συμβάντα σε πισίνες στην χώρα μας.
Ερωτηση στους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσε η βουλευτής του Συριζα Ευαγγελία Αμανατίδου, απο την οποία, επίσημα μαθαίνουμε για τα τελευταία δυσάρεστα συμβάντα καθώς και για την πολιτική μέριμνα και τους ελέγχους που θα πρέπει να υπάρξουν στο θέμα.
κι η αλήθεια είναι οτι γεμίσαμε πισίνες στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως δεν ξέρουμε να προστατευτούμε..

η ερώτηση

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη, δεύτερη στον κόσμο!
Τα στατιστικά στοιχεία για τους ετήσιους πνιγμούς συνανθρώπων μας σε θάλασσες, πισίνες και δεξαμενές στη χώρα μας, μας κατατάσσουν δυστυχώς στην πρώτη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο (αναλογικά με τον πληθυσμό)!
Στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία πνίγηκαν 5.800 άνθρωποι, ετησίως θρηνούμε κατά μέσο όρο 300 θύματα, από τα οποία το 45% είναι νέοι 15-19 ετών ενώ ο μέσος όρος μικρών παιδιών ανέρχεται στα 20 κάθε χρόνο.

Την εβδομάδα που μας πέρασε και που ήταν η πρώτη των τυπικών θερινών διακοπών 3 εννιάχρονα παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε πισίνες (17/06/09 ένα αγοράκι σε καφετέρια του Αλίμου και 19/06/09 δύο κοριτσάκια σε κατασκήνωση της Λάρισας), ενώ ένα τέταρτο εννιάχρονο παιδί σώθηκε την τελευταία στιγμή από την άμεση παρέμβαση ναυαγοσώστη που ήταν παρών, στην πισίνα ξενοδοχείου των Χανίων, την ώρα του συμβάντος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κρήτης.

Μόλις πριν από μια βδομάδα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στο οποίο είχαμε κάνει έκκληση προς τον αρμόδιο υπουργό για την ενίσχυση της ασφάλειας των λουόμενων, όπως και την εποπτεία των κολυμβητικών δεξαμενών από ναυαγοσώστες.
Οι ναυαγοσώστες από τη μεριά τους επισημαίνουν το μεγάλο κενό της νομοθεσίας που αφορά συγκεκριμένα τις πισίνες, αφού ο επόπτης ασφαλείας σ’ αυτές δεν προβλέπεται να έχει δίπλωμα ναυαγοσώστη.

Επειδή είναι τραγικό για μία μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα να μην έχει πρόβλεψη για την αποφυγή περιστατικών όπως οι πνιγμοί
Επειδή βρισκόμαστε στην πρώτη περίοδο λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων και οι γονείς δικαιολογημένα είναι φοβερά ανήσυχοι και κάποιοι σκέφτονται μέχρι και την ακύρωση συμμετοχής των παιδιών τους στις κατασκηνώσεις
Επειδή στη χώρα μας οι τίτλοι ειδικοτήτων δίδονται με ελάχιστα εχέγγυα και δεν προστατεύεται ο τίτλος του ναυαγοσώστη
Επειδή ακόμη και στα κολυμβητήρια που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν τηρούνται αυστηρά όλοι οι όροι ασφαλείας
Επειδή οι πρωτιές της χώρας αποδεικνύουν την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ δέχεται κάθε χρόνο τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο και τα στατιστικά στοιχεία είναι η μεγαλύτερη δυσφήμιση της

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να καταθέσουν άμεσα διορθωτική ρύθμιση για να μην παρουσιάζονται κενά στο νόμο που αφορά την ασφάλεια των λουόμενων στις κολυμβητικές δεξαμενές των επαγγελματικών χώρων, ρητά με εποπτεύοντα ναυαγοσώστη και όχι απλά υπεύθυνο χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους;
Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να γίνουν έλεγχοι, αλλά και επανέλεγχοι σε όλους τους χώρους που διαθέτουν πισίνες για την ασφάλεια των λουόμενων, τόσο σε σχέση με την ύπαρξη ναυαγοσωστών όσο και με την κατασκευή και την ολισθηρότητα των δαπέδων γύρω από αυτές, για την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων;
Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε οι ναυαγοσώστες στις παιδικές κατασκηνώσεις να είναι ανάλογοι με τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται μέσα στην πισίνα για τη μέγιστη προστασία τους;

Τρίτη, Ιουλίου 07, 2009

πλέον σε οτι αφορά τους γάμους στο νησί, η Σαντορίνη εχει καθιερωθεί και συναγωνίζεται για την πρώτη θέση σε οτι αφορά τους προορισμούς για να παντρευτεί κανείς.

ενα ακόμη δημοσιευμα αναφέρει πως,

www.protothema.gr/content-women.php?id=37534



επίσης, να υπενθυμίσουμε οτι απόψε .. εχει πανσέληνο και πολλά είναι πλέον τα παραλιακά μαγαζιά στο νησί που φιλοξενούν συγκροτήματα που παίζουν live.
Απο τα πολλά εχουμε ενημερωθεί για το live πάρτυ του NAVY'S στην παραλία του Καμαρίου και το full moon party του Θέρος στη Βλυχάδα.
Να και μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση (επίσημη παρακαλώ, οχι στο "παρακαλετό"!) απο την Κοινότητα της Οίας σχετικά με τις επιγραφές των καταστημάτων του νησιού που
οφείλουν να είναι γραμμένες στα ελληνικά.
την ανακοίνωση την εχουμε λάβει καιρό, αλλά εστω και με καθυστέρηση, την ανεβάζουμε με την ευχή να ... πιάσει τόπο.
άλλωστε, στην πατρίδα μας καλό είναι να μιλάμε και να γράφουμε ελληνικά.

α, και κάτι εξίσου σημαντικό που συζητούσα με κυρία ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Περίσα, η οποία και μου επεσήμανε οτι καλό είναι οι υπάλληλοι ή και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στην γλώσσα τους ή στα αγγλικά, αλλά ακόμη καλύτερο είναι οι έλληνες πελάτες να εξυπηρετούνται στην ... δική τους γλώσσα(!) στα ελληνικά δηλαδή ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο, έλληνες επισκέπτες να προσπαθούν να δώσουν την παραγγελία τους η να συνενοηθούν στα αγγλικά, και να αισθάνονται ... ξένοι στον τόπο τους!

η ανακοίνωση της Κοινότητας

Σε συνέχεια του υπʼ αριθμ.πρωτ.15807/6569/02-6-2009 εγγράφου του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αʼ Βαθμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με την αναγραφή επιγραφών στην ελληνική γλώσσα, επισημαίνουμε την υποχρέωση όλων ώστε οι επιγραφές καταστημάτων και επιχειρήσεων να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα, επιτρέποντας παράλληλα, σε προαιρετική βάση, την αναγραφή και με αντίστοιχες ξένες γλώσσες με εμφανώς μικρότερα στοιχεία, σύμφωνα με τον Ν.2946/2001 (ΦΕΚ 244/Α΄/2001).
Δεδομένου ότι η αλόγιστη χρήση των ξενόγλωσσων επιγραφών, δεν προσβάλλουν μόνο την αισθητική του τόπου μας αλλά αλλοιώνουν την πολιτισμική μας ταυτότητα και απαξιώνουν τη χρήση της νεοελληνικής, ως επίσημης γλώσσας του Κράτους, παρακαλούμε να εφαρμόσετε τις διατάξεις του Νόμου.
Υπενθυμίζουμε την υποχρεωτική προσαρμογή όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων στο ισχύον θεσμικό καθεστώς, διαφορετικά θα προβούμε στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Είμαστε τη διάθεση σας για τυχόν πληροφορίες ή διευκρινήσεις.


η ανακοίνωση εχει αναρτηθεί στο νέο, λειτουργικότατο και ενημερωμένο site της κοινότητας στην διευθυνση www.oia.gr


Απο την ίδια σελίδα, διαλέγουμε να αναφερθούμε και σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Κοινότητα της Οιας - Θηρασιάς στην Θηρασιά τις προηγούμενες ημέρες

Η Κοινότητα Οίας, με τη συνεργασία του ευρωπαϊκού κέντρου πληροφόρησης Νάξου, διοργάνωσε στην Θηρασία ενημέρωση – συζήτηση με θέμα : «Αειφόρος Ευρώπη: Ανάπτυξη και απασχόληση σε τουριστικά νησιά».

Πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική εκδήλωση, τόσο από άποψη συμμετοχής πολιτών όσο και των πολύ ουσιαστικών εισηγήσεων, από τις οποίες προκλήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με σημαντικά συμπεράσματα. Η εκδήλωση διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες, με τη ενεργή συμμετοχή πολλών κατοίκων.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν :
Γεώργιος Αντ. Χάλαρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας με θέμα :
«Aνάπτυξη της νήσου Θηρασίας, ενέργειες και δράσεις της Κοινότητας Οίας.
Αριστείδης Ρώτας, Στέλεχος της εταιρείας Αιγαίο Α.Ε. με θέμα :
«Γενικό Πλάνο Ανάπτυξης της νήσου Θηρασίας».
Χριστίνα Ευθυμιάτου, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Νάξου με θέματα :
1. Στρατηγική της Λισσαβόνας
2. Η κοινωνική διάσταση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων
3. Προγράμματα στο ΕΣΠΑ (4η Προγραμματική Περίοδος) για γυναίκες, νέους και κατοίκους της υπαίθρου

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των κατοίκων της Θηρασιάς να ενταχθούν σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα για την ανάπτυξη του νησιού και την οικονομική τους επιβίωση. Παρόλα αυτά τονίστηκε ιδιαίτερα το συγκοινωνιακό πρόβλημα του νησιού, με τη ελλιπή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι του Αθηνιού που θεωρείται η μόνη γρήγορη και ουσιαστική σύνδεση του νησιού με τη Σαντορίνη, καθώς και της ανυπαρξίας σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά. Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη εκτέλεσης έργων και στο λιμάνι του Αμμουδιού προκειμένου να γίνει ασφαλέστερη η προσέγγιση των πλοίων.

Η Κοινότητα Οίας έχοντας ως οδηγό το «Γενικό Πλάνο Ανάπτυξης της νήσου Θηρασίας» το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από μελέτη περισσότερο των τριών ετών, καθώς και των συνεχών διαβουλεύσεων με τους κατοίκους που συνεχώς πραγματοποιούνται και θα συνεχίσουν, προχωρά σε έργα και δράσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τις ανάγκες των πολιτών και τις διαμορφωμένες συνθήκες και όρους του σημερινού γίγνεσθαι.

Στόχος μας είναι η ήπια μορφή ανάπτυξης, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ο σεβασμός στο περιβάλλον με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να καταστεί η νήσος Θηρασία το πράσινο νησί του Αιγαίου.







Το ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε. μας ενημέρωσε για την διημερίδα για το κρασί που πραγματοποιείται σήμερα και αυριο στην Σαντορίνη.
Συμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε απο το οινοποιείο,


Πραγματοποιείται συνέδριο που συνδιοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου www.greekwinefederation.gr και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνων www.CEEEV.be στην Σαντορίνη στις 08/07/09.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου και το πρόγραμμα,
Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν η Ευρωπαία Επίτροπος κα Mariann Fischer Boel, η Πολιτική Ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Άγγελος Ρούβαλης και ο Πρόεδρος της CEEV Lamberto V. Gancia.
Στην συνέντευξη τύπου οι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ριζικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον Τομέα από την εφαρμογή της νέα ΚΟΑ και το μέλλον του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Οίνου.
Κι άλλο;;
Και γιατί όχι… !


Δυναμικότατη είναι μέχρι στιγμής η πορεία της ομάδας του κ. Νίκου Ζώρζου του Ιακώβου, γνωστού και με το προσωνύμιο «Μπαμπέσης» η οποία έχει στόχο να συγκροτηθεί σε συνδυασμό και να συμμετάσχει στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Η δημοτικότητα του κ. Ζώρζου εμφανίζει δραματική άνοδο τις τελευταίες ημέρες μετά και τις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε τοπικά Μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει παρουσιάσει μεγάλο μέρος του προγράμματός του για την ανάπτυξη του νησιού.

Ο κ. Ζώρζος πάντως ,οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος, οραματιστής, φορέας ιδεών οι οποίες απαιτούν καιρό για να ωριμάσουν στην συνείδηση των περισσοτέρων (σε απλά ελληνικά, είναι πολύ μπροστά, κι αυτά που μας λέει δυσκολευόμαστε οι περισσότεροι να τα «πιάσουμε» -πόσο μάλλον να τα αποδεχτούμε- γιατί είναι πολύ προχωρημένα πράματα για μας που είμαστε συντηρητικοί και κολλημένοι σε παλιομοδίτικα μοντέλα ….)
Το αξιοσημείωτο δε, είναι πως, στην υποτονική από πλευράς ενδιαφέροντος για την συμμετοχή του κοινού στα κοινά, εποχή που ζούμε, οι συνεντεύξεις του κ. Ζώρζου κατορθώνουν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δεκάδες αναφορές των πολιτών στα λεγόμενά του.

Μέχρι στιγμής ο κ. Ζώρζος δεν έχει αποκαλύψει πολλά ονόματα από όσους συμμετέχουν στην ομάδα του, πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το ασθενές φύλλο (ο γυναικόκοσμος δηλαδή) αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της ομάδας και καμιά σχέση δεν έχει με τους άλλους συνδυασμούς που περιλαμβάνουν γυναίκες επειδή δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, λόγο ποσόστωσης. Ο κ. Ζώρζος μάλιστα έχει δηλώσει ότι στο ενδεχόμενο εκλογής του στην θέση του δημάρχου, τις θέσεις των δύο αντιδημάρχων (μιας και έχει σκοπό να ορίσει 4, αφού του δίνει ο νόμος τη δυνατότητα) θα τοποθετηθούν γυναίκες.


Σε όλους είπα όχι, σε σένα λέω ναι.
Μιχάλης Ρούσσος : Στηρίζω τον Νίκο

Νωρίτερα, την στήριξή του στην εν λόγο κίνηση πολιτών με επικεφαλής τον κ. Ζώρζο είχε εκφράσει ο κ. Μιχάλης Ρούσσος, πρώην Έπαρχος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα συμμετέχει στις προσπάθειες για την κατασκευή και ίδρυση Νοσοκομείου στο νησί, καθώς και για την πρόοδο σημαντικών έργων που βρίσκονται στάσιμα εδώ και χρόνια .
Ο ίδιος πάντως όντας στο παρελθόν αιρετός, γνωρίζει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τις αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις οι εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης, οπότε και η δήλωσή του ότι «δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος αλλά θα στηρίξει την συμμετοχή του κ. Ζώρζου στα κοινά», έχει βαρύνουσα σημασία.
Τώρα, μιλάτε σωστά.
Του χρόνου, τέτοια εποχή η κινητικότητα σχετικά με τις δημοτικές εκλογές θα χει χτυπήσει κόκκινο. Κατά κανόνα, εκτός κι αν αλλάξει κάτι, οι υποψήφιοι θα βγάζουν λόγους στις πλατείες των χωριών προσπαθώντας να ασκήσουν επιρροή και να εμφυσήσουν το όραμά τους στο ακροατήριο, ενώ το ακροατήριο θα σκέπτεται πότε θα τελειώσει το όραμα να πάει σπίτι του γιατί είχε μια δύσκολη μέρα. Πολλοί δε εκ του ακροατηρίου στοιχηματίζουν για την ώρα που θα ολοκληρωθεί το όραμα, περιμένοντάς το να τελειώσει για να πάνε στο καφενείο να το σχολιάσουν. Σε γενικές γραμμές πάντως κι επειδή τα οράματα σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν πλέον χασμουρητά, το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να προκαλέσουν οι μεταγραφές τις τελευταίας στιγμής, με τους υποψήφιους ακόμη και στο παρά 1 να αλλάζουν στρατόπεδο, εκτιμώντας τα προτερήματα του πρώην αντιπάλου τους.
Αυτή η τακτική εκτιμάται ότι θα λάβει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα ,ήδη, οι επικεφαλής των συνδυασμών να σκέπτονται τρόπους να κρατήσουν τους υποψηφίους τους στον αγώνα, μέχρι τέλους. Ορισμένοι δε, σκέπτονται ακόμη και την έκδοση πιστωτικών καρτών, ή και την σύναψη δανείων προκειμένου να συγκρατήσουν τους υποψηφίους τους.



Εμείς, εδώ στο μπλόγκ, αποτίνοντας φόρο τιμής στις επόμενες εκλογές παρουσιάζουμε σήμερα, κατ αποκλειστικότητα, ένα ποίημα που συντάχθηκε
-υπο του κ. Δημητρίου Γκλαβά φυσικά-, και κυκλοφόρησε με αφορμή την επιστροφή στα κοινά του υποψηφίου για την κάλυψη σειράς θέσεων στην τοπική πολιτική σκηνή κ. Νίκου Ζώρζου. Του Ιακώβου, για να μην μπερδευόμαστε.

Ο κ. Ζώρζος ,είναι η αλήθεια, διαθέτει πλούσιο βιογραφικό ικανό να καλύψει και τις ανάγκες σε υψηλόβαθμο διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων ενώ -πέρα από τα πτυχία και τα διπλώματα- έχει και μεγάλο αριθμό ενσήμων, πράμα που σημαίνει ότι ξέρει πως λειτουργεί η αγορά και δεν έρχεται με ένα δίπλωμα στο χέρι να σας τα κάνει μαντάρα και ύστερα να σας πεί «το πείραμα απέτυχε». Η ενασχόλησή του άλλωστε με την πολιτική για περισσότερα από σαράντα χρόνια του έχει διδάξει ότι οι κανόνες της αγοράς είναι ισχυρότεροι από τις περιγραφές τους στα βιβλία. Τέλος ο κ. Ζώρζος διαθέτει μια σειρά καλών φίλων και γνωστών σε όλη την ιεραρχία της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου αλλά και εκτός τόπου, από άλλες χώρες δηλαδή, ενώ έχει καλές σχέσεις και με το ιερατείο, γιατί ως γνωστό «άμα είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας»

Το παρακάτω ποίημα γράφτηκε με αφορμή την επιστροφή στα τοπικά πολιτικά δρώμενα του κ. Ζώρζου ύστερα από ολιγόχρονη απουσία, για την οποία ο ίδιος κάνει λόγο για αυτοεξορία και πολιτική διαμαρτυρία έναντι της απόφασης της ΝΔ να μην τον δι-ορίσει Περιφερειάρχη Μακεδονίας – Θράκης στις πρόσφατες ανακατατάξει που έκανε στα πρόσωπα που εκτελούν χρέη Περιφερειαρχών….




Φωνή λαού

Μια επανάσταση λαού, φέρνει τ’απάνω κάτω
σαν τότε που άκουγες παντού «έξω από το Νάτο»
και το Μπαμπέση Δήμαρχο – να κάνει αποφασίζει,
που όλος ο γυναικόκοσμος, αυτόν υποστηρίζει.

Σε μένα έλαχε η τιμή τον ήρωα να τιμήσω,
στα νέα του καθήκοντα να τον καλωσορίσω.
Κι αρχίζω αναγνωρίζοντας με μια διστακτικότητα
που νοιώθεις όταν ομιλείς με μια προσωπικότητα

Μπαμπέση! Που μας έφυγες σαν Οδυσσέας στην Τροία
και τώρα ξαναγύρισες μετά από χρόνια τρία,
κανείς στο κόσμο δεν μπορεί να σε αμφισβητήσει
σε όλα τα προβλήματα βρίσκεις εσύ τη λύση

Σε είχαμε πατέρα μας, φίλο μας και Νομάρχη
ήσουν αμετακίνητος όπως στη γη οι βράχοι,
μας πόναγες, μας φρόντιζες, σαν να’μαστε παιδιά σου
και παίρναμε παράδειγμα από τη λεβεντιά σου

Είχες αφήσει εποχή – την «Εποχή Μπαμπέση»
που όλοι κρατήσαμε απ αυτήν, την πιο ωραία γεύση.
Η κλίση στις αλλοδαπές, ήταν το χάρισμά σου,
αυτές θα στήσουν στα Φηρά, κάποτε τ’ άγαλμά σου

Μα κυνηγώντας τον Εφραίμ, μεγαλοκαρχαρίες
προξένησαν στον τόπο μας μεγάλες αβαρίες.
Είχες αφήσει πρόγραμμα ευέλικτο και πλήρες
μα ο θρόνος ο Δημαρχιακός γέμισε με μνηστήρες …

…που τρώνε σάρκα και οστά από τη Σαντορίνη,
μα προσοχή εις το λαό, κανένας τους δεν δίνει
όλοι ν ‘αρπάξουν θέλουνε καρέκλες και γραφεία
με τρόπους που αρμόζουνε, μονάχα στη …Μαφία.

Γίνε ο άξιος Δήμαρχος που θα τα καταφέρει!
Είσαι μπροστά απ το Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη.
Γι αυτό σε υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες
για να γνωρίσουμε στιγμές του τόπου μας μεγάλες.

Η Δέσποινα η Αλεφραγκή δέον να μεριμνήσει
απ’ άκρου εις άκρον στο νησί της Θήρας να γνωρίσει
μέσω του ραδιοσταθμού, πως του Δημάρχου η θέση,
παραχωρείται ισόβεια και μόνο στο Μπαμπέση!