Σάββατο, Απριλίου 27, 2013

επίσκεψη στην Σαντορίνη και τον Δήμο Θήρας του Πρέσβη και της Προξένου της Βρετανίας

Το Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. John Kittmer, συνοδευόμενο από την Πρόξενο κα Beverly Lewis υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θήρας στη Σαντορίνη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά την Πέμπτη και Παρασκευή 25 και 26 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου στην έκθεση «Διονύσια» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι δύο αξιωματούχοι της Βρετανικής Πρεσβείας είχαν μακρά συνεργασία με το Δήμαρχο Θήρας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος κυρίως στο τομέα του Τουρισμού. Εκφράστηκε η επιθυμία και των δύο πλευρών για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι διευκόλυνσης των Βρετανών επισκεπτών όταν αυτό απαιτείται. Η Βρετανική πλευρά θα ορίσει αρμόδιο πρόσωπο επικοινωνίας με το Δήμο Θήρας, αντιστοίχως δε και ο Δήμος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν για το επίπεδο ετοιμότητας του Δήμου στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας και τη φροντίδα των απροστάτευτων ζώων.
Συνάντηση στο Γραφείο του Δημάρχου είχε ο Πρέσβης και η Πρόξενος με το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας κ. Παντελή, τον εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου κ. Δανίκα και τον Αερολιμενάρχη κ. Τανισκίδη όπου συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητάς τους.
Ο Δήμαρχος Θήρας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων, τους  προσέφερε αντίγραφα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή Ανασκαφών του Ακρωτηρίου κ. Χρίστος Ντούμας τους ξενάγησε στο χώρο των ανασκαφών.
Ο Βρετανός Πρέσβης και η Πρόξενος, γοητευμένοι από το νησί, εξέφρασαν τη βούλησή τους να το επισκεφτούν και πάλι. Ο Πρέσβης κ. John Kittmer προσκάλεσε τον Δήμαρχο να επισκεφτεί τη Βρετανική Πρεσβεία.

το θέμα του Sea Diamond και πάλι στη Βουλή

Για μια ακόμα φορά το θέμα του Sea Diamond ήλθε στη Βουλή στην συζήτηση της υποεπιτροπής υδάτινου δυναμικού της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη 25/4 παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δράσεις του υπουργείου για την προστασία των θαλασσών, ο Νίκος Συρμαλένιος επανέφερε το θέμα του Sea Diamond, ζητώντας από τον υπουργό να πάρει σαφή θέση.

Συγκεκριμένα αφού τόνισε ότι το αίτημα της ανέλκυσης αποτελεί επιτακτικό αίτημα όλων των φορέων της Σαντορίνης και της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων πολιτών, μίλησε για την βραδυφλεγή βόμβα που 6 χρόνια τώρα βρίσκεται στα βάθη της Καλντέρας, επικαλέστηκε τη μελέτη του Πολυτεχνείου της Κρήτης που αναδεικνύει την επικινδυνότητα έκλυσης τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, προϊούσας της διάβρωσης του σκάφους  και απαίτησε από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον παριστάμενο υπουργό να πάρει θέση σχετικά με τη δρομολόγηση της ανάθεσης της μελέτης ανέλκυσης, όπως μας είχε διαβεβαιώσει σε απάντηση Ερώτησης μας στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο υπουργός από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις γνωστές ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τον έλεγχο και την περισυλλογή των διαρρεόντων καυσίμων, για τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, για τη συναρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ, για την αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας. Σε ότι αφορά το θέμα της ανέλκυσης, μίλησε για την ανάληψη πρωτοβουλίας κοινής σύσκεψης όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων για την εξέταση του θέματος και την προώθηση περαιτέρω ενεργειών.

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

την Σαντορίνη επισκέπτονται οι προσκεκλημένοι των ΟΠΕ και ΕΔΟΑΟ, Masters of Wine

Σύμφωνα με αναρτήσεις και φωτογραφίες στην σελίδα new wines of Greece στο facebook μελών της αποστολής του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) που ξεναγούν τους Masters of Wine τους επισκονται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, οι εντυπώσεις των φιλοξενουμένων είναι θετικότατες από την επίσκεψη και φιλοξενία τους από το οινοποιείο της Santo Wines, στο οποίο και βρέθηκαν, την 6η μέρα της παραμονής τους στην χώρα μας, το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου.

Τις προηγούμενες ημέρες οι 22 Masters of Wine επισκέφθηκαν, ξεναγήθηκαν και πραγματοποίησαν δοκιμές κρασιών σε Νεμέα, Νάουσα, Επανωμή, Αμύνταιο και Αττική.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Αττική, δοκίμασαν κρασιά των περιοχών της Αττικής, της Ευβοιας και της Κεντρικής Ελλάδας συνοδευμένα από φαγητά που επιμελήθηκε ο Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο οινοποιείο της Santo Wines το μενού επιμελήθηκε ο σεφ του εστιατορίου “Νυχτέρι” Βασίλης Ζαχαράκης.
Η επίσκεψη των Masters of Wine στην Σαντορίνη αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 27 Απριλίου.


Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) υλοποιούν το «Πρόγραμμα Προώθησης Οίνων σε Αγορές Τρίτων Χωρών - ΚΟΑ Κρασιού», στο οποίο συμμετέχουν 95 περίπου οινοποιεία της χώρας και μέρος του οποίου είναι η επίσκεψη 22 ΜWs από την Βόρειο Αμερική και τον Καναδά, στην Ελλάδα, το χρονικό διάστημα από 20 έως 27 Απριλίου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ελλάδα, προβλέπει ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές σε οινοπαραγωγικές περιοχές και οινοποιεία στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Βόρεια Ελλάδα και την Σαντορίνη.
Συγκεκριμένα,  θα γίνουν επισκέψεις σε Νεμέα, Νάουσα, Επανωμή, Αμύνταιο, Αττική και Σαντορίνη, ενώ θα γίνουν εκτενείς παρουσιάσεις των κρασιών κάθε περιοχής της Ελλάδας που δεν θα επισκεφτούν.
Η επιλογή των παραγωγών έγινε με βασικό κριτήριο την υψηλή ποιότητα των κρασιών.

Ο ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) έχει υλοποιήσει μία σειρά τέτοιων, συγχρηματοδοτούμενων από την Ελλάδα και την Ευρωπαική Κοινότητα προγραμμάτων, που συνθέτουν και προβάλλουν όλες τις εξαιρετικές ποιότητες των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, τις άπειρες δυνατότητες χρήσης τους, τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τις πηγές προμήθειας τους.

Master of Wine θεωρείται ο κορυφαίος τίτλος στον χώρο του κρασιού και ο πιο δύσκολος να κατακτηθεί, αφού οι εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα γνώσης του οινικού χώρου, από την αμπελουργία μέχρι την καταναλωτική έρευνα, ενώ οι εξεταζόμενοι δοκιμάζουν 36 κρασιά και πρέπει να αναγνωρίσουν «τυφλά» την προέλευση, την ηλικία, την ποικιλία και την μέθοδο παραγωγής.

Το Ινστιτούτο των Masters of Wine (IMW) απαρτίζεται από τους εξεταζόμενους που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις αλλά και έχουν υπογράψει τον κώδικα ηθικής και συμπεριφοράς του Ινστιτούτου. Το IMW ιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπάρχουν μόνο 301 MWs σε όλο τον κόσμο, που θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.

Το IMW επέλεξε την 60η επέτειο από την ίδρυσή του για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Παρόλο που θεωρείται επίσημη, σε αυτές τις επισκέψεις δεν επιτρέπεται η συμμετοχή παραπάνω από 22 ατόμων. Στο παρελθόν, επίσημες επισκέψεις του IMW σε οινοπαραγωγικές χώρες / περιοχές έχουν χαιρετιστεί ως γεγονότα εξέχουσας σημασίας για τις μελλοντικές, θετικές εξελίξεις, όπως η επίσκεψη το 1985 στην Αυστραλία ή στην Χιλή το 1993.

Στους MWs που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, υπάρχουν ιδιοκτήτες εταιριών εμπορίας, αγοραστές μεγάλων αλυσίδων super market του εξωτερικού, εκπαιδευτές, σύμβουλοι οινοποίησης, οινογράφοι, graphic designers, τηλεοπτικοί παραγωγοί, κ.α.

απόψε (26.4) η εκδήλωση "Θηραϊκές Λιχουδιές του 17ου αιώνα π.Χ." στο πλαίσιο του έτους Σαντορίνη - έτος γαστρονομίας 2013

Σύμφωνα με την πρόσκληση,
Ο Δήμος Θήρας μας καλεί στην εκδήλωση με θέμα: "Θηραϊκές Λιχουδιές του 17ου αιώνα π.Χ."  με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστο Ντούμα, Διευθυντή Ανασκαφών Ακρωτηρίου, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 19:00. 
Αντικείμενο της ομιλίας αποτελούν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, που αποκαλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες και αποδίδουν με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο στοιχεία του πολιτισμού της κοινωνίας που αναπτύχθηκε στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου.

δημοσιογραφική αποστολή συντακτών του ελληνικού Τύπου σε Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο με την υποστήριξη της Π.Ν.Α.

Η Διεύθυνση Τουρισμού της ΠΝΑΙ στα πλαίσια της Τουριστικής προβολής των Κυκλάδων και σε συνεχεία των αποτελεσματικών προσπαθειών και δράσεων που ξεκίνησε πέρυσι, πρόκειται να διοργανώσει δημοσιογραφική αποστολή με έλληνες ταξιδιωτικούς συντάκτες στα νησιά της Ίου, της Σικίνου και της Φολεγάνδρου.
Η εν λόγω δράση θα λάβει χώρα κατά την περίοδο του Πάσχα και έχει ως στόχο την δημοσίευση άρθρων, τόσο για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, όσο και για την περίοδο του Πάσχα του 2014.
Τα έντυπα που πρόκειται να εκπροσωπηθούν είναι η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία, το Αθηνόραμα, ο Ελεύθερος Τύπος, η Real News, το Βήμα της Κυριακής και ο Αγγελιοφόρος.
Η συνεργασία μεταξύ της ΠΝΑΙ και των δήμων των προαναφερθέντων νησιών, πρόκειται να εξασφαλίσει την επιτυχία του ταξιδιού. Τους συντάκτες θα συνοδεύει υπάλληλος του Τμήματος Τουρισμού Κυκλάδων.

από τη Ρωσία... με αγάπη – μεγάλη άνοδος των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες και κείμενο της Βίκυς Κουρλιμπίνη για το www.capital.gr

Ζήτησε, ωστόσο, να υλοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις από την Ελλάδα στο κομμάτι της προβολής των τουριστικών της προορισμών, ώστε η ροή Ρώσων επισκεπτών όχι μόνο να έχει συνέχεια, αλλά και να κινείται διαρκώς με αυξητικούς ρυθμούς.

Μόνο ο συγκεκριμένος tour operator αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα περισσότερους από 200 χιλ. Ρώσους τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση στις κρατήσεις κατά 25% σε σχέση με την περσινή σεζόν.

Πιο δημοφιλείς προορισμοί, σύμφωνα με την εμπορική διευθύντρια του Labirint, αναδεικνύονται και φέτος η Κρήτη και η Ρόδος με 3.000 Ρώσους τουρίστες την εβδομάδα, ακολουθεί η Κως με 2.500 χιλ. επισκέπτες, ενώ δυναμικά μπαίνουν στο «παιχνίδι» η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr η εκπρόσωπος του ρωσικού tour operator, από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν ειδικά ταξιδιωτικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν και τριήμερη παραμονή στην Αθήνα -προορισμός πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων μέχρι σήμερα, με μόλις 150 αφίξεις την εβδομάδα- προκειμένου και η πρωτεύουσα να εξελιχτεί σε εξίσου σε προορισμό, με επακόλουθα θετικά οφέλη για τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων του κέντρου. Προς την κατεύθυνση αυτή εξάλλου, το 8ο Greek Forum 2014 θα διοργανωθεί στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε η κ. Τατιάνα Ζότοβα, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές της πρωτεύουσας ως προορισμός.

Στην προσπάθεια για αύξηση των τουριστών, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο λεγόμενος προσκυνηματικός τουρισμός, με επισκέψεις σε ιδιαίτερα μέρη της Ορθοδοξίας. Όπως εξηγεί η εμπορική διευθύντρια του Labirint, η θεματική αυτή μορφή τουρισμού έχει ήδη σημαντική ανταπόκριση, οπότε στα άμεσα σχέδια του tour operator είναι η κατάρτιση «προσκυνηματικού ημερολογίου», ώστε να καταρτιστούν οι αντίστοιχες εκδρομές.

Ο Labirint ήταν τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος «τροφοδότης» του ελληνικού τουρισμού με 155 χιλ. τουρίστες το 2012 και 106 χιλ. το 2011.
Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από το «Le Grand Group of Companies». Το πρώτο GREEK FORUM έγινε το 2008 στην Κρήτη με 250 συμμετέχοντες και ακολούθησαν το 2009 η Χαλκιδική, η Κως το 2010, η Πελοπόννησος το 2011 και πέρσι η Ρόδος πέρυσι. Ενδεικτικό της μεγάλης δυναμικής που δείχνει να έχει η ρωσική αγορά είναι ότι φέτος στο Forum συμμετείχαν περισσότεροι από 500 Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες, 100 δημοσιογράφοι από ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και 150 Έλληνες ξενοδόχοι.

Παράλληλα, και σχετικά με τον Τουρισμό,
Οι Ολλανδοί προκρίνουν τις επισκέψεις στην Ελλάδα και επιλέγουν τη χώρα ως τον καλύτερο αεροπορικό προορισμό διακοπών στην Ευρώπη, επισημαίνει το υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του. 
Αυτό αποδείχτηκε στις 22 Απριλίου, κατά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων του ιστότοπου Zoover για τουριστικούς οργανισμούς. 
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος πάνω από 150.000 ταξιδιώτες. Επίσης, το ενδιαφέρον των Ολλανδών να επισκεφθούν την Ελλάδα είναι αυξημένο του πρώτους μήνες του 2013 όπως αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του Zoover.nl. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις την Ελλάδα θα επισκεφτούν φέτος περισσότεροι από 700 χιλιάδες Ολλανδοί. 
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα του Ολλανδικού Τύπου, όπως στην Ιστοσελίδα της εφημερίδας Telegraaf, στον ισστότοπο OpReisGids.nl, και αλλού. 

Πηγή: www.capital.gr            

ριζικές αλλαγές στο στράτευμα – καταργούνται το το Α' και Β' Σώμα Στρατού – κλείνει το Αεροπορικό Απόσπασμα της Σαντορίνης

Ριζικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις έφερε η νέα δομή που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25.4.2013 προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ για άμεση εφαρμογή.

Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α' και Β' Σώμα Στρατού, τη μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ εξοικονομείται ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων μειώνεται κατά 40%-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20%-25%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείσουν οριστικά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ποσοτική μείωση της δομής διοίκησης και της δομής δυνάμεων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μείωση προσωπικού..

Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για το Στρατό Ξηράς.

μονοδρόμηση του δρόμου Ημεροβιγλίου – Οίας (29.4-1.5, 09.00-14.00)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σας ενημερώνουμε ότι ο δρόμος Ημεροβιγλίου – Οίας θα μονοδρομείται καθημερινά, από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου (από της 09:00 πμ έως και 4:00 μμ) με την κυκλοφορία των οχημάτων να πραγματοποιείται με κατεύθυνση προς το Ημεροβίγλι,  προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες από τον Δήμο Θήρας.

ευχαριστίες Γυμναστηρίου Θήρας στους χορηγούς – υποστηρικτές της διοργάνωσης του final 4 στο βόλευ γυναικών

Με το πέρας της διοργάνωσης του final 4 Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών που έγινε στις 12-13 Απριλίου στο νησί μας, δείξαμε ότι η Σαντορίνη είναι ικανή να  φιλοξενήσει σημαντικούς  αγώνες τέτοιου βεληνεκούς  σε φίλαθλα πλαίσια, προβάλλοντας  και διαφημίζοντας ταυτόχρονα το νησί μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού διαπιστώσαμε από κοντά το ταλέντο και την αθλητική ποιότητα των ομάδων που συμμετείχαν. Το γεμάτο και τις δύο ημέρες της διοργάνωσης με φίλαθλο  κόσμο γήπεδο φιλοξένησε ανθρώπους που απόλαυσαν ένα πλούσιο σε συγκινήσεις θέαμα.
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν προσπάθεια, τους εργαζόμενους στον Οργανισμό και όλους όσους εθελοντικά προσέφεραν με ζήλο τις υπηρεσίες τους, τους αφανείς ήρωες αυτής της διοργάνωσης.

 Με ιδιαίτερη μνεία θα θέλαμε να αναφερθούμε σε αυτούς που με την άμεση ανταπόκριση τους να παρέχουν δωρεάν φιλοξενία έκαναν εφικτή την διεξαγωγή του final 4.

Ευχαριστούμε θερμά τους:
• κο Δημητροκάλη Κωνσταντίνο (Ξενοδοχεία El Greco- Belvedere) για την φιλοξενία της Οργανωτικής επιτροπής και των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, των μελών της Αγωνόδικου επιτροπής, τους Δημοσιογράφους και το συνεργείο τηλεόρασης της NOVA, τον πρόεδρο και των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης καθώς και την ομάδα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.
• κο Νομικό Νικόλαο (Lilium Villas Santorini) για την φιλοξενία των διαιτητών και εποπτών.
• κο Αναπλιώτη Ελευθέριο (Ξενοδοχείο Loizos Santorini) για την φιλοξενία της ομάδας του Φιλαθλητικού Λάρισας.
• κο Τσιάρα Αλέξανδρο (Ξενοδοχείο Santorini Princess Hotel) για την φιλοξενία της ομάδας της Α.Ε.Κ.
• κο Σιγάλα Μακάριο (Ξενοδοχείο Astro Palace Santorini) για την φιλοξενία της ομάδας του Ηρακλή Κηφισιάς.   

Ο Πρόεδρος, Καντζέλης Αντώνιος

η Πρέσβειρα και ο γραμματέας της Πρεσβείας της Ταιβάν επισκέφθηκαν τον Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Την Πρέσβειρα της Ταιβάν στην Αθήνα, κυρία Agnes Chen η οποία συνοδευόταν από το Γραμματέα της Πρεσβείας κ. Mateo Chang, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θήρας το Σάββατο 20 Απριλίου 2013.
Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν θέματα διαμονής των επισκεπτών από τη χώρα της Ταιβάν στη Σαντορίνη και μελλοντικές συνεργασίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών στην χώρα μας.

Η Πρέσβειρα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης, τα οποία της παρουσίασε ο Δήμαρχος, προσκαλώντας τόσο τον ίδιο όσο και όλους τους οινοπαραγωγούς, στην ετήσια έκθεση γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊπέι τον ερχόμενο Ιούλιο.
Επίσης συζητήθηκαν θέματα εθελοντισμού και πολιτισμού καθώς και οργάνωσης. Θετική εντύπωση προκάλεσε η προσήλωση της Πρέσβειρας και όλου του προσωπικού της Πρεσβείας στους Ταϊβανέζους επισκέπτες στο νησί μας, παρέχοντας ακόμα και γραμμή επικοινωνίας σε εικοσιτετράωρη βάση.
Με πρωτοβουλία του Δήμου, η κυρία Chen και ο κύριος Chang ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου από τον Αρχαιολόγο κ. Ελευθέριο Ζώρζο, ο οποίος αφιλοκερδώς προσέφερε τη ξενάγηση της αντιπροσωπείας.

συνελήφθη στον Κρατικό Αερολιμένα Θήρας ένας αλλοδαπός που επιχείρησε να ταξιδέψει παράνομα για Ολλανδία

Συνελήφθη χθες (25-04-2013) στη Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, ένας 31χρονος υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για κατοχή-χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου και παράνομη διαμονή στη χώρα.

παρουσίαση του προγράμματος Εργάνη από τον Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση στον πρωθυπουργό

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25.4 υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» τα οποία είναι ενθαρρυντικά, καθώς διαφαίνονται ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά της μισθωτής εργασίας.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρουσιάσαμε σήμερα στον πρωθυπουργό, το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας σε κάθε κλάδο και σε ολόκληρη επικράτεια.  Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας στον τομέα της απασχόλησης και τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.       Η πρώτη απεικόνιση των ροών απασχόλησης από το νέο σύστημα «Εργάνη» συνδυάζεται με θετικές εξελίξεις κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

Παράλληλα,
Την ένταξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.  
Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των δομών του ΟΠΑΔ στον οργανισμό του ΙΚΑ, με στόχο αφενός, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου καθώς αυξάνονται σημαντικά τα σημεία εξυπηρέτησης και αφετέρου, τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:

«Στην προσπάθεια νοικοκυρέματος η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας προχωράει σε μία ακόμη διαρθρωτική αλλαγή.
Οι δομές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, του ΟΠΑΔ, ενσωματώνονται στο ΙΚΑ.
Η ατέλειωτη ταλαιπωρία και οι βασανιστικές ουρές τελειώνουν οριστικά.
Η μέχρι σήμερα εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που γινόταν από ένα κατάστημα στην Αθήνα, τώρα θα γίνεται από ένα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων του ΙΚΑ στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Με την αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται αναβάθμιση των υπηρεσιών στους περίπου 1.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Δημοσίου και παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς ενοίκια και λοιπές λειτουργικές δαπάνες θα σταματήσουν να υπάρχουν.
Τέλος, θεωρώ ιδιαίτερα θετικό ότι την απόφαση μας αυτή ενισχύουν και οι εργαζόμενοι αλλά κυρίως η ίδια η ΑΔΕΔΥ.

συνέντευξη Τύπου από το Αρχιπέλαγος με αφορμή την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Με αφορμή την αντίστροφη μέτρηση που έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ε.Ε., το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία Ocean2012, διοργανώνουν Συνέντευξη Τύπου με θέμα:
«Ώρα μηδέν για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική:
Προτάσεις για να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης για τη σωτηρία των θαλασσών και των αλιέων – Ο ρόλος της Ελλάδας»

Η Συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2013 στις 11.30 π.μ.
στο ξενοδοχείο  «Μουσείο»
(Μπουμπουλίνας 16, δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Πληροφορίες: Λαμπρινή Παπαδοπούλου 6977288884

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Θαλάσσια Ερευνητική Βάση, Πυθαγόρειο, Σάμος
Χερσαία Ερευνητική Βάση, Ράχες - Ικαρία

Γραφείο Διεκπεραίωσης
τηλ.: 210 8253024

Τετάρτη, Απριλίου 24, 2013

τα δρομολόγια των Highspeed 4 και 5 της Hellenic Seaways για την περίοδο του Πάσχα

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιβατών που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, η Hellenic Seaways ανακοίνωσε και φέτος το πρόγραμμα δρομολογίων των Highspeed 4 και Highspeed 5 από το Σάββατο 27 Απριλίου ως και την Τρίτη 7 Μαΐου, προσφέροντας ευέλικτες επιλογές για την μετακίνηση όσων ταξιδεύουν από και προς νησιωτικούς προορισμούς για την περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα από 27-04-2013 έως 7-05-2013, το Highspeed 4, θα αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 07:30 με άφιξη στην Πάρο στις 10:05, στη Νάξο στις 10:50 στην Ίο στις 11:45 και στην Σαντορίνη στις 12:15.  

Το Highspeed 5, από 27-04-2013 έως 7-05-2013, θα αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 07:25 με άφιξη στην Σύρο στις 09:50, στην Τήνο στις 10:30 και στη Μύκονο στις 11:10.  

Τη Μεγάλη Τετάρτη 1/5/13 τα δρομολόγια του Highspeed 4 και του Highspeed 5 δεν θα εκτελεστούν λόγω Πρωτομαγιάς.

Η Hellenic Seaways σας προσκαλεί και αυτό το Πάσχα, να απολαύσετε την άνεση και την ταχύτητα των Highspeed 4 και Highspeed 5 στο ταξίδι προς τον αγαπημένο σας προορισμό.

Αναλυτικά τα δρομολόγια του Highspeed 4 και του Highspeed 5 μπορείτε να τα δείτε εδω:

ανακοίνωση της διοίκησης του Κ.Υ. Θήρας σχετικά με τις παροχές του

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Κ.Υ. Θήρας κ. Λαμπράκη,

Επιθυμώ να ενημερώσω τους Κατοίκους της Σαντορίνης, της Θηρασιάς αλλά και των νησιών ευθύνης του ΚΥ Θήρας (Σίκινο, Φολέγανδρο και Ανάφη) ότι έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της ΔΕ του ΚΥ Θήρας επετεύχθει η οριστικοποίηση της διαδικασίας προμήθειας με ιατρικό οξυγόνο στο ΚΥ Θήρας μέσω του Νοσοκομείου Σύρου, όπως εξάλλου προβλέπεται.
Παράλληλα εξετάζουμε την δυνατότητα εγκατάστασης στο ΚΥ Θήρας μόνιμης συσκευής παροχής οξυγόνου στους ασθενείς προκειμένου να απαλλαγούν οι πολίτες από το μεγάλο κόστος μεταφοράς των φιαλών οξυγόνου από την Αθήνα στη Σαντορίνη.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα παραλάβουμε από το Νοσοκομείο Σύρου Ασθενοφόρο, το οποίο θα αντικαταστήσει το παρόν ασθενοφόρο του ΕΣΥ, προκειμένου το δεύτερο να επισκευαστεί και να εκσυγχρονιστεί, για να είναι σε θέση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Σαντορίνης κατά  την καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Διαβεβαιώνουμε τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του Νησιού μας, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να δοθούν λύσεις και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΥ Θήρας και τους καλούμε να είναι στο πλευρό του ΚΥ Θήρας με όποιο τρόπο εκείνοι το επιθυμούν.

απεργία της ΠΝΟ - δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πρωτομαγιά

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε να προχωρήσει την Τρίτη 1η Μαίου η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα.
Η απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή. 
Η 24ωρη απεργία αφορά τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων και θα ξεκινήσει από την 00:01 μέχρι τις 24:00.

σχολικοί αγώνες βόλευ στο κλειστό γυμναστήριο

Περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων της 5ης και 6ης από τα δημοτικά σχολεία των Φηρών του Εμπορείου και του Καρτεράδου συμμετείχαν στους ενδοσχολικούς αγώνες βόλευ που πραγματοποιήθηκαν χθές Τρίτη 23 Απριλίου, στο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης.
Εκτός από τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν, οι γυμναστές των σχολείων λίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες για την θεωρία και τους κανόνες του αθλήματος.

ανακοίνωση – πρόσκληση του Santorini of the past Cultural Village

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Santorini of the past Cultural Village στον Πύργο,

Αγαπητοί γονείς,
Και αυτό το καλοκαίρι για τρίτη συνεχή χρονιά, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους (μαθητές Νηπιαγωγείου -Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετέχουν δωρεάν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση του Πολιτιστικού Χωριού προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, κατασκευές και παιχνίδι να ασχοληθούν με διάφορες θεματικές ενότητες ώστε να κατακτήσουν νέες πολύτιμες γνώσεις για την μόρφωσή τους.
Τα παιδιά ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών θα χωριστούν σε τμήματα κατά ηλικία σύμφωνα και με το πρόγραμμα που θέλουν να ακολουθήσουν.
Εφέτος για πρώτη φορά θα υπάρξουν προγράμματα και στα αγγλικά, ώστε μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά να αποκτήσουν νέες γνώσεις και σε αυτή την γλώσσα!
Έμπειροι καθηγητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες μαζί με το προσωπικό του Πολιτιστικού Χωριού « Η Σαντορίνη που έφυγε» θα βρίσκονται στη Σαντορίνη για να προσφέρουν ένα μοναδικό, εξαιρετικής ποιότητας και αξίας εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα παιδιά σας καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
Για την καλύτερη διοργάνωση του προγράμματος,σας παρακαλούμε να δηλώσετε ενδιαφέρον μέχρι τις 31 Μαϊου.




Γ. Χάλαρης : μακάρι να είχε καταφέρει να λειτουργήσει στην Σαντορίνη ένα δημόσιο συνεδριακό κέντρο

Κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο κατεδάφισης ακινήτου που κατασκευάστηκε στην Οία με χρήματα δωρεάς ιδρύματος (μάλιστα για τον σκοπό αυτό εκποιήθηκε ακίνητο στον Πειραιά) και με επιθυμία της Καδιώς Σιγάλα, γιαγιάς της συγγραφέα κ. Καδιώς Σιγάλα Κολύμβα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας της Οίας Γιώργος Χάλαρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τοπικό ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη και με αφορμή την πρόσφατη εκδίκαση στο μεταβατικό πρωτοδικείο της Σαντορίνης της υπόθεσης του ακινήτου το οποίο εχει καταγγελθεί ως παράνομο και αιτήται η κατεδάφισή του, το κτήριο έχει κατασκευαστεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, με έκδοση οικοδομικής άδειας από το πολεοδομικό γραφείο Θήρας, έγκριση των πρώην Υπ. Αιγαίου και Ναυτιλίας κυρίων Παυλίδη και Σηφουνάκη  με ανάλογα ΦΕΚ, και με με χρήματα δωρεάς, με σκοπό την δημιουργία Δημόσιου Πολιτιστικού Κέντρου.
Ο κ. Χάλαρης παράλληλα ανέφερε ότι το Κέντρο είχε υποβληθεί προς ένταξη στο 4ο ΚΠΣ  που θα το υποστήριζε με 860.000 ώστε να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο δημόσιο συνεδριακό κέντρο.
Παράλληλα ο κ. Χάλαρης εξέφρασε την πικρία του για το ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση αφέθηκε πολιτικά αστήρικτος, όπως ανέφερε, από πολιτικά πρόσωπα σε επίπεδο που είχαν την ευθύνη λειτουργίας του πολεοδομικού γραφείου Θήρας,
ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο κατεδάφισης του κτηρίου.
Ως προς αυτό, συμπλήρωσε ότι το κτήριο δεν είναι αυθαίρετο καθώς και ότι η νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός ορίων παραδοσιακών οικισμών, δεν είναι αποδεκτή μέχρι σήμερα απο το Συμβούλιο της Επικτρατείας και πόσο μάλλον όταν αυτό εχει ήδη οικοδομική άδεια από αρμόδια υπηρεσία. 

επιπλέον δρομολόγια ακτοπλοικά και αεροπορικά για τις γιορτές του Πάσχα

Επιπλέον δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων ενέταξαν οι αεροπορικές και ακτοπλοικές εταιρίες στο πρόγραμμά τους για την Μεγάλη εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα, απο και προς την Σαντορίνη, ενω για τι μέρες των γιορτών δρομολογούνται και τα hight speed για την καλύτερη εξυοηρέτηση των επιβατών.

Τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών έχουν ως εξής :

Aegean Από Αθήνα για Σαντορίνη στις 10.00, 19.10
Ενώ η Olympic air πετάει από Αθήνα για Σαντορίνη στις 11.45, 14.10 και 17.55
και από Σαντορίνη για Αθήνα στην 13.00 και 19.10

Από το Σάββατο 20.4.2013 ξεκίνησαν και τα δρομολόγια του του Blue Star Delos που επέστρεψε στην “γραμμή” του Πειραιάς – Σαντορίνη στις εξής ώρες: αναχώρηση από Πειραιά στις 07.25 και άφιξη στην Σαντορίνη στις 15.30 και αναχώρηση από την Σαντορίνη στις 16.00 με άφιξη στον Πειραιά στις 00.00

Το πλοίο θα πραγματοποιεί τα δρομολόγιά του μέχρι και τα μέσα Σεπτεβρίου οπώτε και θα αντικατασταθεί από άλλο πλοίο της ίδιας εταιρίας.

ημερίδα, με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

Ειδική ημερίδα, με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου στην Αθήνα.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κος Κ. Ασκούνης, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, ήταν η δημιουργία δίαυλου  επικοινωνίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους θεσμούς των ανωτάτων δικαστικών αρχών και των ελεγκτικών αρχών του Κράτους, σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο. Η συνεργασία, η συνεννόηση και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των θεσμών είναι επιβεβλημένη και μάλιστα χωρίς ενδιάμεσους.
Ο κος Ασκούνης ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της στρεβλής και αναποτελεσματικής λειτουργίας της  δημόσιας διοίκησης έχουν επηρεάσει και την Τ.Α. , η οποία όμως με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.
Από τις αρχές του 2011 οι δήμοι μειώθηκαν από 1.034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις από 5.880 σε 1.138. Την τελευταία τετραετία οι πόροι της Τ.Α. έχουν μειωθεί κοντά στο 60%. Οι δήμοι διαχειρίζονται το 4% των συνολικών πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ συμμετέχουν στο δημοσιονομικό χρέος μόλις με το 0,9%.
Οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι είπε ο κος Ασκούνης να γίνονται στην Τ.Α., όπως και σε όλους τους θεσμούς, τόνισε όμως την πολυπλοκότητα στις αποφάσεις των ελεγκτικών οργάνων, αλλά και για αντιφατικότητα στους ελέγχους.

Επίσης, η πολλαπλότητα των ελέγχων και οι ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες,  έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή εκ μέρους των αιρετών σημαντικών αποφάσεων ή ακόμη και την άρνηση έκδοσης αυτών, λόγω του φόβου που έχει δημιουργηθεί σε αυτούς, μήπως εκδώσουν μια μη απόλυτα νομότυπη απόφαση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία έχει επεξεργασθεί το Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα μη έκδοσης αποφάσεων, είναι τρεις φορές χειρότερα από το να είχε εκδοθεί μία κακή ή παράτυπη απόφαση.
Παρεμβάσεις στην ημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. έκαναν ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο κος Αντώνης Ρουπακιώτης Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις τοποθετήσεις τους οι κ. Υπουργοί τόνισαν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ από τη Πολιτεία στην Τ.Α.  και να υποστηριχθούν οι δήμοι , έτσι ώστε να διαδραματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο που έχουν αναλάβει.
Γενική παραδοχή υπήρξε και από τους δύο Υπουργούς, ότι τα φαινόμενα διαφθοράς στην Τ.Α. δεν είναι τόσο διογκωμένα, όσο παρουσιάζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά που υπάρχουν σε όλους τους χώρους του δημοσίου. Επισημάνθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών η προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η Τ.Α. η οποία παρά την μείωση των πόρων της, και τον συνεπακόλουθο περιορισμό των δαπανών της, συνεχίζει να ασκεί με επιτυχία τις βασικές αρμοδιότητές της, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας που τόσο αναγκαία είναι σήμερα για τους πολίτες.
Τέλος όλοι επισήμαναν την ανάγκη ακόμη καλύτερης συνεργασίας και αλληλοπληροφόρησης, ώστε να υποστηριχθεί αποτελεσματικά και σε πλήρη νομότυπη βάση η λειτουργία των Ο.Τ.Α.
Μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ και των κ.κ. Υπουργών, διεξήχθη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο κύκλους με τη συμμετοχή και τη συζήτηση των παρακάτω:
Α΄ Κύκλος:
•           Χαράλαμπος Αθανασίου, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τ. Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων
•           Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας
•           Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
•           Σωτηρία Ντούνη, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
•           Συντονιστής: Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ
Β΄ Κύκλος:
•           Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη
•           Νικόλαος Μαυρίκας, Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
•           Λέανδρος – Σωκράτης Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
•           Παρασκευάς Νομικός, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
•           Συντονιστής: Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων υπήρξαν τοποθετήσεις των συμμετεχόντων αιρετών και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τους εκπροσώπους των πολιτειακών και δικαστικών φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα.
Τις εργασίες της παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κος Ιωάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και ο κος Ιωάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου.              



κοινή ανακοίνωση των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, Πάρου, Σαντορίνης, Νάξου, Άνδρου, Σύρου, Τήνου, Μυκόνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση με θέμα: αναγνώριση προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η μνημονιακή διαχείριση της συγκυβέρνησης είναι ιδιαίτερα “επινοητική” στην ανακάλυψη οδηγιών και εγκυκλίων που περικόπτουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πολλές φορές μάλιστα η “επινοητικότητα” αυτή δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να καταπατεί και την υπάρχουσα νομοθεσία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Τελευταίο παράδειγμα, η προσπάθεια να ακυρωθεί η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση, που θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές να πρέπει να επιστρέψουν σημαντικά ποσά στην υπηρεσία που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τα 1.000ευρώ.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Παιδείας, μετά από 1,5 χρόνο, κατόπιν  σχετικών εγγράφων του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κοινοποίησε στις διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. την υπ’αριθμ.Φ.361.4/39982/Δ1 εγκύκλιο με βάση την οποία πρέπει να ανακαλέσουν μετά την 1/11/2011 μέσα από τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. την προϋπηρεσία μονίμων και αναπληρωτών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στη συνέχεια, οι εκκαθαριστές πρέπει να παρακρατήσουν ένα σημαντικό ποσό από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών.

Θυμίζουμε ότι με τη διάταξη της παρ.4 του άρθρου 2 του Ν.1600/86 προβλέπεται ότι η προϋπηρεσία στην Ιδιωτική Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται, καθώς και η υπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία για κάθε περίπτωση, θεωρούμε , κατά συνέπεια, νομικά μετέωρη τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, η οποία καθιερώθηκε από το 1988 με το νόμο 1810 άρθρο 6 παρ.2ζ, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6του Ν.1824/1988. Επιπροσθέτως να τονίσουμε ότι όσες φορές νομοθετήθηκε η αναμόρφωση του μισθολογίου του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης (ν. 1470/97 και 3205/2003), η προϋπηρεσία αυτή αναγνωρίζονταν για τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και γι αυτό η ανωτέρω εγκύκλιος  δημιουργεί διαφοροποίηση και άνιση μεταχείριση των εκπαιδευτικών που αναγνώρισαν αυτή την προϋπηρεσία μέχρι 31-10-2011 και αυτών που θα την αναγνωρίσουν μετά την 1-11-2011.

Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρακράτηση, με πράξη του ΠΥΣΠΕ, είναι νομικά έωλη και ελέγχεται για τη διοικητική της νομιμότητα και σε αυτή την κατεύθυνση οι σύλλογοι μας θα εξαντλήσουν, σε πιθανή περικοπή μισθών, κάθε ένδικο μέσο για την προάσπιση  των συναδέλφων μας.  Καλούμε τους συναδέλφους αιρετούς στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο  να τοποθετούν με βάση την παραπάνω λογική αλλά και τη σχετική απόφαση της ΔΟΕ. 

“η ζωή και το έργο του αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη “εκ νήσου Μικόνου” το νέο ιστορικό λευκωμα από τον Γιώργο Ανωμερίτη

Μετά την πρώτη ανακάλυψη 17 φορητών εικόνων του αγιογράφου Χριστόδουλου Καλλέργη στην Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης και την αποτύπωση της ζωγραφικής του πορείας σε προηγούμενο λεύκωμά του, ο Γιώργος Ανωμερίτης επανέρχεται στο θέμα αυτό με την έκδοση ενός ακόμη βιβλίου, αυτή τη φορά με εντυπωσιακά και άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Κυκλαδίτη (Μυκονιάτη) αγιογράφου.

Στο βιβλίο μάλιστα αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά μία ακόμα εικόνα του Καλέργη, που βρέθηκε στη Μύκονο στο σπίτι του φιλολόγου και λογοτέχνη Παναγιώτη Κουσαθανά. Το βιβλίο μέσα από στοιχεία που αντλήθηκαν από τους φακέλους των Γενικών Αρχείων του Κράτους παρουσιάζει τους Καλέργηδες της Μυκόνου, απογόνους των Βυζαντινών και Κρητών γενεών, οι οποίοι πρωτοεμφανίζονται ιστορικά στη Μύκονο από το 1500. Με πλήρη στοιχεία καταγράφεται η συμμετοχή των Καλέργηδων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Μυκόνου μέσα από την επισήμανση 223 εγγράφων που αφορούν την οικογένεια των Καλέργηδων.
Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο του βιβλίου αποτελεί η παράθεση 47 εγγράφων επί των οποίων υπογράφει είτε ως συντάκτης, είτε ως μάρτυρας ο ίδιος, ο Χριστόδουλος Καλέργης 14 δε εξ΄ αυτών είναι εξ΄ ολοκλήρου ιδιόχειρα γραμμένα από τον ίδιο. Τα έγγραφα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Ο Χριστόδουλος Καλέργης υπήρξε ένας “περιπλανώμενος ζωγράφος” όπως τον αποκαλεί ο Μανώλης Χατζηδάκης  με τοιχογραφίες και κινητές εικόνες μεγάλων ποιοτικών διακυμάνσεων, αλλά και υψηλής τέχνης και αισθητικής. Σε όλα του τα έργα, ιδιαίτερα στις τοιχογραφίες, υπέγραφε καταγράφοντας τον τόπο που είχε γεννηθεί: “καμού του ελαχίστου ζωγράφου Χριστόδουλου Καλέργη εκ νήσου Μικόνου”. Με το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη, η σύγχρονη Μύκονος αποκτά το δικό της μεγάλο ζωγράφο, του οποίου το έργο διαλαλεί μέσω των κτητορικών επιγραφών το νησί της Μυκόνου.
Ζωγράφος της Κρητικής Σχολής, απ’ όπου και η βαθειά ρίζα των Καλλέργηδων πρέπει να ήταν ανήσυχος χαρακτήρας αν και δογματικά υπήρξε υπάκουος στους κανόνες της ορθόδοξης Εκκλησίας.  Αν κρίνει κανείς από την κρυπτογραφημένη φράση, την οποία αποτύπωνε σε έργα του “Πολλαί αι πίκραι του επιστήμονος”, θα πρέπει στην ζωγραφική του πορεία να είχε πλείστες εσωτερικές αγωνίες και αμφιβολίες.
Το διαχρονικό έργο του Χριστόδουλου Καλέργη καλύπτει ζωγραφικά την περίοδο 1698 έως 1740 και εκτείνεται κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ενετοκρατίας (1686–1715) στην Πελοπόννησο, ενώ μετά το 1710 στη Μύκονο, Σίφνο, Σέριφο, Σαντορίνη και Αμοργό. Οι καταγραμμένες μέχρι σήμερα παραστάσεις και εικόνες του ξεπερνούν τις 360!

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, όπως και στα προηγούμενα “κυκλαδικά” του βιβλία («Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας - ένας νησιωτικός Μυστράς στην Κεντρική Νάξο», «Το Κάστρο της Νάξου και οι Εκκλησίες του», «Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης», «Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Άνωθεν», «Μοναστήρια των Κυκλάδων με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια», «Άνδρος Άνωθεν» και «Πατριαρχικά Σιγίλλια στα Αγιονήσια των Κυκλάδων 1553-1821», «Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου», έτσι και σ’ αυτό, που είναι και βιογραφικό και επομένως εποχικό, συνδυάζει τα γραπτά αποτελέσματα της έρευνάς του με νέες εικόνες των έργων του Καλέργη, παράλληλα με έγγραφα και μαρτυρίες σε μία ισορροπία.
Ο ίδιος ο συγγραφέας ανοίγει τον πρόλογό του, λέγοντας ότι με το βιβλίο αυτό εκπληρώνει την υπόσχεσή του, έτσι όπως την κατέγραφε στο προηγούμενο βιβλίο, γράφοντας στον πρόλογο ότι “περπατώντας στα στενά της Μυκόνου και στους ναούς της, ένιωσα πως το έργο του Καλέργη δεν τελειώνει στην αποτύπωση αυτής της έκδοσης κι ας έχω στο αρχείο μου πάνω από 360 φωτογραφίες των έργων του. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η αναζήτηση τώρα μόλις αρχίζει….. Ο απλός και σεμνός ζωγράφος που πάντα γυρνούσε στο Μαράθι, κάπου θα μας περιμένει.”
Με το δεύτερο βιβλίο για τον Χριστόδουλο Καλέργη, ο Γιώργος Ανωμερίτης δωρίζει στους Μυκονιάτες και τη Μύκονο ένα ακόμα κομμάτι της ιστορίας τους.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση (25.4)

Στο  Πολιτιστικό Κέντρο  του Δήμου Μυκόνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 στις 20.30 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Ανωμερίτη με τίτλο «Η ζωή και το έργο του αγιογράφου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΛΕΡΓΗ “εκ νήσου Μικόνου”».

Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού (ΚΔΕΠΠΑ) Μυκόνου και τη Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος, ο λογοτέχνης και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Κουσαθανάς και ο συγγραφέας κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί μια εξαιρετική, άγνωστη έως σήμερα, εικόνα του Χριστόδουλου Καλέργη με τίτλο “Κυρία η Κατωπυλιανή”.

Ν. Χρυσόγελος για τις εξελίξεις στους Οικολόγους Πράσινους

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή των οικολόγων – πρασίνων,

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν διαλύονται, αντιθέτως  μαζικοποιούνται κι αλλάζουν , με άνοιγμά τους στην κοινωνία.
Πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν να συμμετάσχουν ενεργά σε μια νέα αρχή.  
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανοίγουν στην κοινωνία για να κάνουν μαζί με ενεργούς πολίτες μια νέα αρχή, διαλύουν τους μικρο-μηχανισμούς που τους οδήγησαν στο περιθώριο και ξεκινάνε μια νέα πορεία στην κοινωνία με αφετηρία το συνέδριο επανεκκίνησής τους στις 6 και 7 Ιουλίου.

Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων τον Δεκέμβριο 2012 αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία 65% «να προσκαλέσει ενεργούς πολίτες και φορείς να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα, που θα προσφέρει λύσεις, θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα, την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κι αξιακή κρίση με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές- πολιτικές παρεμβάσεις. Μέσα από ένα συστηματικό διάλογο με ενεργούς πολίτες και φορείς, μέσα από κοινές δράσεις και ανταλλαγή απόψεων, θέλουμε να φτάσουμε σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης, νέας αρχής για τους Οικολόγους Πράσινους στα τέλη Ιουνίου, σε ένα συνέδριο που μέσα από τη συμμετοχή θα αλλάξουμε και εμείς».

Αυτή η πρόσκληση βρίσκει σημαντική απήχηση σε ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους. Μια μικρή μειοψηφία στους Οικολόγους Πράσινους αντιδρά με λάσπη και συκοφαντίες. Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω.

βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Χρυσόγελου μπορείτε να δείτε εδω :  http://youtu.be/QPjl4Uk74TY

υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για όσους εκμεταλλεύονται από 10 δωμάτια και πάνω

Ψηφίστηκε νέος νόμος ο 4144 στις 18/4/2013 ο οποίος στο άρθρο 58 ορίζει για την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των εκμεταλλευτών τουριστικών καταλυμάτων.

Όσοι εκμεταλλεύονται έως 5 δωμάτια ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, όσοι εκμεταλλεύονται από 6 έως 10 δωμάτια, και είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ.  Αν δεν είναι εγγεγραμμένοι, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
όσοι εκμεταλλεύονται πάνω απο 11 δωμάτια, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

αίτημα για μείωση των τιμών ενοικίασης του αιγιαλού από τον σύλλογο των επαγγελματιών της Νότιας πλευρας

Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου,

Όπως  σας  είχαμε  αναφέρει  και  σε  προηγούμενη  επιστολή  μας, η  περσινή  τουριστική  περίοδος  ήταν  πολύ  χαμηλή  και  δεν  υπήρχε  αρκετή  επισκεψιμότητα, ειδικά  τους  πρώτους  μήνες  του  καλοκαιριού  και  για  τον  λόγο  αυτό  ζητήσαμε  μείωση  της  τιμής  για  τη  χρήση  του  αιγιαλού. Όπως  όλοι  γνωρίζουμε, είμαστε  σε  περίοδο  οικονομικής  ύφεσης, γεγονός  που  είναι  μεγάλο  μειονέκτημα  για  όλους, όπως  επίσης  και  την  μικρής  διάρκειας  τουριστική  περίοδο, που  εμείς, ειδικά  στη  Νότια  Σαντορίνη, καλούμαστε  να  εργαστούμε  κάθε  χρόνο, και, γι’ αυτόν  τον  λόγο, αναγκαζόμαστε  να  χρεώνουμε  στην  παραλία  τη  χρήση  των  ομπρελών  μόνο  κατά  τους  μήνες  Ιούλιο  και  Αύγουστο.

Βάσει  λοιπόν  των  άνωθεν, καθώς  και  της  προαναφερθείσας οικονομικής  ύφεσης  που  διανύουμε, θα  πρέπει  να  επανεξετάσετε  σοβαρά  την   μείωση  των  τιμών  της  ενοικίασης  του  αιγιαλού  και  την  παράταση  του  χρόνου  αποπληρωμής  των  περσινών  οφειλών  των  επιχειρήσεων.

Θα  πρέπει  να  λάβετε  υπ’  όψιν  ότι  είναι  για  όλους  μας  επώδυνο, τόσο  οικονομικά  όσο  και  πρακτικά, το  γεγονός  ότι  καλούμαστε  να  προπληρώσουμε, χωρίς  να  έχουμε  εισπράξεις  μέχρι  τον  Ιούνιο, για  την  υποχρεωτική  χρήση  του  αιγιαλού, καθώς  δαπανούμε  πολλά  χρήματα  για  την  επανεκκίνηση  των  επιχειρήσεών  μας.

Ένα  ακόμα  θέμα, για  το  οποίο  παρακαλούμε  να  μας  ενημερώσετε,  είναι  η  φροντίδα  και  περιποίηση  των  δέντρων  που  βρίσκονται  δια  μήκους  της  παραλίας.
Επίσης, επειδή  λόγω  των  βροχοπτώσεων  του  χειμώνα, η  παραλία  έχει  υποστεί  ζημιές, παρακαλούμε  να  μας  ενημερώσετε  πότε  είναι  δυνατό  να  έρθει  κάποιο  ειδικό  μηχάνημα, για  να  γίνει  η  όψη  της  παραλίας  ξανά  ομοιόμορφη.

πρόσκληση του Συλλόγου επιχειρηματιών της Νότιας Σαντορίνης για την υποστήριξη των εθίμων του Πάσχα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου,

Το  έτος  2013, έχει  ανακυρηχθεί  από  τον  Δήμο  Θήρας, για  την  προώθηση  των  τοπικών  προϊόντων  και  της  ιδιαίτερης  κουζίνας  του  νησιού, ως  Έτος  Γαστρονομίας.
Στο  πλαίσιο  αυτής  της  προσπάθειας, σκεφτήκαμε  ότι  θα  ήταν  καλό  για  την  προβολή  της  περιοχής  της  Νότιας  Σαντορίνης, να  συμμετέχουμε  με  δράσεις  και  εκδηλώσεις, που  θα  πραγματοποιούνται  όλο  το  καλοκαίρι.
Ο  Δήμος  Θήρας  έχει  δημιουργήσει  ένα  site, το  www.santorini2013.gr , μέσα  στο  οποίο  υπάρχει  ηλεκτρονικό  ημερολόγιο, όπου  αναρτώνται  όλες  οι  εκδηλώσεις  που  θα  γίνουν  στο  νησί.
Εμείς, προσκαλούμε  όσες  οικογένειες  έχουν  ξωκλήσια  στην  περιοχή, στα  οποία  πραγματοποιούνται  πανηγύρια  στη  διάρκεια  του  καλοκαιριού, αν  το  επιθυμούν, να  συμπεριληφθούν  στο  site  του  Δήμου  Θήρας, για  την  ενημέρωση  των  επισκεπτών.
Αν  είστε  κάτοικοι  των  χωριών  της  Νότιας  Σαντορίνης ( Περίσσας- Εμπορείου – Ακρωτηρίου – Μεγαλοχωρίου), παρακαλούμε  στείλτε  μας  στο  info@southsantorini.com  τα  ιδιαίτερα  έθιμα  της  περιοχής  σας  για  την  περίοδο  του  Πάσχα, τις  τοπικές  συνταγές  και  οτιδήποτε  έχει  σχέση  με  την  περιοχή  σας  που  αφορά  στη  γαστρονομία  γενικότερα.

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα δημοσιευτούν στο site του Δήμου και θα  συμπεριληφθούν  στο  ημερολόγιο  εκδηλώσεων  του  Έτους  Γαστρονομίας

επιστολή προς το Δήμο Θήρας για το κυκλοφοριακό της περιοχής της Περίσσας από τον Σύλλογο Επιχειρηματιών της Νότιας πλευράς της Σαντορίνης

Σύμφωνα με την επιστολή,

Με  την  έναρξη  της  θερινής  τουριστικής  περιόδου  προ  των  πυλών,   παρακαλούμε  να μας ενημερώσετε, για  τις  προθέσεις  της  Δημοτικής  Αρχής, στο  θέμα  των  κυκλοφοριακών  ρυθμίσεων  στην  περιοχή  της  Νότιας  Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα, θα  θέλαμε  να  μας  πληροφορήσετε  από πότε θα λειτουργήσει ο πεζόδρομος της Περίσσας και αν  θα  γίνει  πεζοδρόμηση  στον  Περίβολο και τον Αγ.Γεώργιο.  Επίσης θα θέλαμε να ενημερωθούμε για το εάν  αν  θα    ληφθεί  μέριμνα  για  τις  σηματοδοτήσεις  και  τα  οδόσημα  στην περιοχή της Νότιας Σαντορίνης, ιδιαίτερα  στην  περιοχή  του  Ακρωτηρίου, από την  οποία  υπάρχουν  πολλά  παράπονα. Δεν υπάρχουν επαρκείς σημάνσεις για τις παραλίες του Περιβόλου, Περίσσας, Αγ. Γεωργίου, Βλυχάδας.   Στην αρχή του μονόδρομου πίσω από το εστιατόριο Ζορμπάς στον Πύργο, έχει κοπεί η ταμπέλα που οδηγεί προς Περίσσα και χρειάζεται αντικατάσταση.  Τέλος ο προσωρινός κυκλοφοριακός κόμβος στο Εμπορείο, πρέπει να αποπερατωθεί γρήγορα γιατί η τωρινή εικόνα είναι πολύ άσχημη αισθητικά.

Για  όλα  αυτά  τα  θέματα, ζητούμε  την  άμεση  συνάντηση  μαζί  σας,  παρόντος, φυσικά, και  του  αρμοδίου  για  τα  κυκλοφοριακά  θέματα.

Κύριε  Δήμαρχε, η  Νότια  Σαντορίνη  δέχεται  το  σύνολο  των  λουομένων  και  των  επισκεπτών στις παραλίες αλλά και μεγάλο όγκο επισκεπτών  στον  Αρχαιολογικό  Χώρο  του  Ακρωτηρίου. Όμως  οι  υποδομές   στην  περιοχή  είναι  μηδαμινές. Γνωρίζουμε  τα  δεδομένα  και  τις  δυνατότητες. Απαιτούμε  όμως  τα  αυτονόητα, τα  οποία  είμαστε  σίγουροι  πως, με  την  καίρια  και ουσιαστική  παρέμβασή  σας, μπορούν  να  πραγματοποιηθούν. Από  τη  δική  μας  πλευρά, αυτό  για  το  οποίο  σας  βεβαιώνουμε, είναι  πως  το  Δ.Σ.  του  Σωματείου  θα  είναι  παρόν  και  συνοδοιπόρος  με  προτάσεις  και  παρεμβάσεις   για   το  καλύτερο  αποτέλεσμα  για  την  αναβάθμιση  της  περιοχής  της  Νότιας  Σαντορίνης.


τροχονομικοί έλεγχοι από τα Α.Τ. Ν. Αιγαίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Συγκεκριμένα, ελέχθηκαν (825) οχήματα και βεβαιώθηκαν (111) παραβάσεις.

Στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού, οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 21-04-2013, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι.

Σκοπός των ελέγχων είναι η αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφαλείας, η ενίσχυση των προγραμμάτων τροχονομικής αστυνόμευσης, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η ασφαλής μετακίνηση οχημάτων και πολιτών, με την αυξημένη παρουσία και δράση των Υπηρεσιών τροχαίας στο οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου συγκροτήθηκαν 54 συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 825 οχήματα και βεβαιώθηκαν 111 παραβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτυού και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Π.Ε.Δ. Κυκλάδων – επιστολή σχετικά με τις εκπτώσεις εισητηρίων

Επιστολή προς την Εταιρεία BLUE STAR FERRIES, σχετικά με την «έκπτωση επί των εισιτηρίων των τριτέκνων οικογενειών», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

«Αξιότιμοι Κύριοι,
Ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, επιθυμώ να θέσω υπόψη σας εκ νέου,  το δίκαιο αίτημα του συλλόγου τριτέκνων Κυκλάδων, για την μείωση επί των εισιτηρίων των πλοίων της εταιρείας σας, σε ποσοστό 50%.
Η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήττει ιδιαίτερα τις πολυμελείς οικογένειες των Κυκλάδων. Η μετακίνησή τους καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα δύσκολη λόγω και της υψηλής τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Απευθύνομαι προς εσάς και σας παρακαλώ όπως ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημα του νεοσύστατου συλλόγου τριτέκνων Κυκλάδων, ο οποίος απαριθμεί ήδη 3.000 μόνιμα μέλη. Το αίτημα αυτό ήδη έχει ικανοποιηθεί και από άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ήδη έχει ικανοποιηθεί το αίτημα έκπτωσης στις τρίτεκνες οικογένειες του Νομού Αττικής για τα νησιά του Σαρωνικού, καθώς επίσης και οι εταιρείες ΝΕΛ και ΑΝΕΚ ικανοποίησαν το αίτημα του συλλόγου και έκαναν την αντίστοιχη μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων επιβατών και Ι.Χ. κατά 50%.
Σε επικοινωνία που είχαμε προ τριών μηνών περίπου για το συγκεκριμένο θέμα, με είχατε διαβεβαιώσει ότι θ΄ αντιμετωπίζατε το θέμα μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Προσδοκάμε στην ανταπόκρισή σας, στο αίτημα του συλλόγου τριτέκνων Κυκλάδων, υποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας για τους πολύτεκνους, αλλά και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των νησιών μας».                               


Γ. Βρούτσης «η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περνάει σε μια νέα εποχή»

Η Ελλάδα πλέον διαθέτει το Ηλεκτρονικό Σύστημα «Ήλιος», ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα ελέγχου και ενημέρωσης συντάξεων ισότιμο με αυτό των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών  χωρών. Αφετηρία αποτέλεσε η δημιουργία του εθνικού μητρώου συντάξεων και συνταξιούχων στις 21-12-2012, το οποίο συγκέντρωσε για πρώτη φορά σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους της χώρας.
Απώτερος στόχος του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ηλιος» ήταν, εκτός από την καταγραφή των συντάξεων - από 93 διαφορετικούς τομείς - σε μία ενιαία βάση παρακολούθησης, να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα, «φωτίζοντας» σκοτεινές και γκρίζες περιοχές του, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.
Κεντρικός βραχίονας του συνολικού εγχειρήματος υπήρξε η ΗΔΙΚΑ η οποία, σε συνεργασία με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέλαβε το χρονοβόρο και διαδικαστικά δυσχερές έργο της συμπλήρωσης και ενημέρωσης των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις χορηγούμενες συντάξεις.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το υπουργείο Εργασίας, πλέον, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει οτι η απόσταση που μας χωρίζει απο το στόχο του μηδενισμού των αποκλίσεων σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που παρουσιάζονται σήμερα στο ενιαίο μητρώο συντάξεων, είναι ελάχιστη.

Τρίτη, Απριλίου 23, 2013

Σαντορίνη: 1η θέση στα Σήματα Αειφορίας 2012 του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το Σήμα Αειφορίας για το έτος 2012 έλαβε ο Δήμος Θήρας συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Το Σήμα αποδόθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) σε 12 νησιωτικούς Δήμους.
Η δημιουργία και κατάθεση φακέλου για μετατροπή της Θηρασίας σε πρότυπη πράσινη νησιωτική κοινότητα, η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης, η υλοποίηση προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης γυαλιού από τις επιχειρήσεις ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές δράσεις του Δήμου Θήρας, μεταξύ άλλων, που τον οδήγησαν στην κατάκτηση της πρώτης θέσης.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ετήσιας αξιολόγησης των μελών του ΔΑΦΝΗ πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του στα γραφεία της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος Θήρας δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των δράσεων και το 2013 καθώς και για τη θέσπιση νέων που προγραμματίζονται ή έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.
Οι 12 νησιωτικοί Δήμοι που έλαβαν το Σήμα Αειφορίας είναι οι: Θήρας, Λήμνου, Ρόδου, Άνδρου, Κύθνου, Σίφνου, Σύρου, Τήνου, Αμοργού, Ιητών, Λέσβου και Κέας.

ο Σ. Δανέλλης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου – ΔΑΦΝΗ

Προσκεκλημένος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου – ΔΑΦΝΗ, ο ευρωβουλευτής Σ. Δανέλλης παρουσίασε στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εχθές τα βασικά σημεία της έκθεσης «Γαλάζια Ανάπτυξη: προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας, της ναυτιλίας και του τουρισμού στην ΕΕ», η σύνταξη της οποίας του έχει ανατεθεί από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ που αφορούν στην νησιωτική πολιτική.

Εστιάζοντας στους 5 οικονομικούς τομείς που αποτελούν τον κορμό της Γαλάζιας Ανάπτυξης (ναυτιλία και ναυπηγική βιομηχανία, θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός,  γαλάζια ενέργεια, υδατοκαλλιέργεια, θαλάσσια εξόρυξη ορυκτών και γαλάζια βιοτεχνολογία), ο εισηγητής του ΕΚ τόνισε ότι κλειδί προκειμένου να επωφεληθεί η Ελλάδα από τις αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται μέσω αυτών των τομέων, αποτελούν οι  πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, η επένδυση, δηλαδή, σε ένα εργατικό δυναμικό που θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να καλυφθούν οι θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι βασικός στόχος των προτάσεων που κατέθεσε ως εισηγητής του ΕΚ είναι διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές που θα αναπτυχθούν σε επίπεδο ΕΕ θα βασίζονται σε μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση που δεν θα είναι επωφελής αποκλειστικά για τη θαλάσσια και παράκτια οικονομία, αλλά για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχουν τομείς που μπορούν και πρέπει να επωφεληθούν από τη Γαλάζια Ανάπτυξη, όπως η έρευνα και τεχνολογία, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα ή η πρωτογενής παραγωγή, με τη γαστρονομία και τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα των νησιών και των παράκτιων περιοχών να παίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία των τομέων της κρουαζιέρας και του τουρισμού με σκάφη αναψυχής, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας των λιμενικών υποδομών προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών, καθώς και της δημιουργίας ενός απλοποιημένου και εναρμονισμένου πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, σημείωσε ότι τόσο μέσω της έκθεσης όσο και της συμμετοχής του στην Ειδική Ομάδα Τουρισμού της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ΕΚ, ασκεί συνεχείς πιέσεις στην Κομισιόν ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση βίζας.

Ο Σ. Δανέλλης, ενημέρωσε, τέλος, τα μέλη του Δικτύου ότι πρόσφατα αναδιατυπώθηκε το καθεστώς ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου που θεσμοθετήθηκε το 1993 και παρότρυνε τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές οικονομικές δυνατότητες (€23,93 εκατ σε ετήσια βάση) που παρέχονται για τα ειδικά μέτρα εφοδιασμού όσο και για τη στήριξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής.

Ν. Συρμαλένιος - χαιρετισμός στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (Δάφνη)

Στην τοποθέτηση του στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), που έγινε την Δευτέρα 22.4 στην Αθήνα στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε οτι,

«…Χαιρετίζω τη σημερινή συνέλευση του ΔΑΦΝΗ, που για μας αποτελεί ένα θεσμό έρευνας και υποστήριξης των νησιών μας με στόχο τη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη…

Υπάρχει όμως απέναντι ένας υπέρτερος εχθρός, που είναι οι κεντρικές πολιτικές, δηλαδή οι διαχρονικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, που λειτουργούν ανασταλτικά. Ιδίως την τελευταία περίοδο οι πολιτικές για τις ΑΠΕ, που περιγράφηκαν και από τον πρόεδρο του Δικτύου με τα πιο μελανά χρώματα, όπως και η με κάθε τρόπο προώθηση των παραθεριστικών χωριών σε όλες τις ακτογραμμές, ακόμα και σε περιοχές Naturra, καθώς και η δυνατότητα κατά παρέκκλιση πολεοδόμησης στους λεγόμενους στρατηγικούς επενδυτές, δημιουργούν καταστροφικές επιδράσεις απέναντι στη βιωσιμότητα….

Ζητούμενο είναι ο ενιαίος χωροταξικός σχεδιασμός ανά νησί, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους επιμέρους χωροταξικούς σχεδιασμούς, τον περιφερειακό, για τις ΑΠΕ, για τον Τουρισμό κλπ, έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες και οριοθετημένες χρήσεις γης, που θα καθορίζουν την ισορροπία και την αειφορία της ανάπτυξης.

Από αυτή την άποψη, η δημιουργία του Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο, μπορεί να λειτουργήσει ως πρόγραμμα – πιλότος για τα περισσότερα νησιά..

Με αυτές τις σκέψεις, εμείς θα στηρίζουμε αυτές τις επιλογές, έτσι ώστε και με την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιλογές για τα νησιά μας…». 

σε πολύ καλή κατάταξη οι.. Stella And Moscha - Exclusive Greek Island Weddings στην ηλεκτρονική ψηφοφορία του www.weddingindustryexperts.com για την ανάδειξη του καλύτερου wedding planner

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη του διεθνώς καλύτερου wedding planner Best Destination Wedding Planner” πραγματοποιεί η δημοφιλέστατη σελίδα www.weddingindustryexperts.com που ειδικεύεται στην παρουσίαση επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες διοργάνωσης γάμων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο διαγωνισμό, κι έχοντας μάλιστα καταφέρει να κατακτήσουν μια σημαντική θέση στην κατάταξη, συμμετέχουν οι “Stella And Moscha - Exclusive Greek Island Weddings(www.stellaandmoscha.com)  που δραστηριοποιούνται τα πολλά τελευταία χρόνια σε αυτό το αντικείμενο στην Σαντορίνη, εχοντας αναλάβει την διοργάνωση μερικών από τους πιο εντυπωσιακούς γάμους στο νησί, που είτε προσέλκυσαν την δημοσιότητα είτε συστηματικά (!) την απέφυγαν σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο (σε μια αρκετά ελευθερη απόδοση.. ) που συνοδεύει την υποψηφιότητα,

Φανταστείτε τον γάμο των ονείρων σας σε ένα ελληνικό νησί..
Θα μπορέσει να εκφράσει την μοναδικότητα σας και το στυλ σας, με την οργάνωσή του σε επίπεδο στυλ και υπηρεσιών φιλοξενίας;
Εάν αυτή η ιδέα σας ενθουσιάζει, αφήστε την διοργάνωση σε εμάς!

Είμαστε η Στέλλα και η Μόσχα, και η ομάδα μας www.stellaandmoscha.com
μπορεί να διοργανώσει τον γάμο των ονείρων σας, παρέχοντάς σας ποιοτικές υπηρεσίες σύμφωνα με το στυλ και τια απαιτήσεις σας, σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί επιθυμείτε.
Η διοργάνωση της καλύτερης μέρας της ζωής σας, είναι αυτό που είμαστε και μας αρέσει να κάνουμε, με πάθος, αφοσίωση και προσοχή στην λεπτομέρεια, στην υπηρεσία των πελατών μας.

Imagine the Greek Island wedding of your dreams. Will it express your unique character, style and destination through the eloquent language of décor and gracious hospitality? If that vision leaves you breathless join us on our journey!

We’re Stella & Moscha, a boutique wedding planning and design firm specializing in tailor-made celebrations in the Greek Islands.

Crafting one-of-a-kind weddings isn’t just the family business, it’s who we are. You’ll find warmth, passion and pride in all we do, down to the smallest of details. We treasure every surprise entrance, blue-domed church “I do,” Caldera side reception, father of the bride speech and getaway under the stars.

We’d be honored to bring your Greek Island wedding reveries to life, and invite you to connect with us to talk more.

Σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας, οι “Stella And Moscha - Exclusive Greek Island Weddings” έχουν καταφέρει και μέχρι στιγμής, να συγκεντρώσουν 500 ψήφους, κι αν θέλετε να υποστηρίξετε κι εσείς την υποψηφιότητά τους, μπορείτε να το κάνετε με ένα μόλις κλίκ εδώ :

εκδρομές σε ηφαιστειογεννείς περιοχές της γής, μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη!

Μια εξαιρετική ιδέα υλοποιεί η ομάδα που υποστηρίζει την πρόταση http://www.volcanodiscovery.com/  παρέχοντας την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να πραγματοποιούν εκδρομές σε περιοχές της γής που έχουν ή που
-στην περίπτωση της Σαντορίνης- δημιουργήθηκαν από ένα ηφαίστειο!

Στην συγκεκριμένη σελίδα που προτείνει εκδρομές σε ηφαιστειογενείς περιοχές, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται ως “το μαργαριτάρι του Αιγαίου”! ενώ η ταξιδιωτική πρόταση περιλαμβάνει επίσκεψη – ξενάγηση 8 ημερών στο νησί, που προβλέπει περιπάτους – ξεναγήσεις καθώς και μελέτη πολλών περιοχών του νησιού.

Στους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες προτείνονται πολλές διαφορετικές και ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως περιπατιτικές εκδρομές στην φύση, στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, στο ηφαίστειο και στις θαλασσιες περιοχές γύρω από αυτό, κι όλα αυτά με την υποστήριξη ξεναγών με γνώσεις στα παραπάνω αντικείμενα.
Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τον φυσιολάτρη, φωτογράφο και φιλέλληνα! Tobias Schorr που έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των εξειδικευμένων ξεναγήσεων σε περιοχές αρχαιολογικής και γεωλογικής ιδιαιτερότητας στην Ελλάδα.

Οι επόμενες εκδρομές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα διαστήματα:
28 Απριλίου - 5 May, 7-14 Σεπτεβρίου και 19-26 Οκτωβρίου του 2013

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα που αφορά τις οργανωμένες εκδρομές στην Σαντορίνη, στην διεύθυνση: http://www.volcanodiscovery.com/greece/santorini/santorini_walking_tour.html

αίτημα οινοποιών της Σαντορίνης με θέμα την διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής του συνόλου του αμπελώνα του νησιού σε βιολογική καλλιέργεια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση (αίτημα προς τον Δήμο Θήρας) που υπογράφει ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος για το σύνολο των Οινοποιείων της Σαντορίνης,

Το σύνολο των οινοποιείων της Σαντορίνης (συμπεριλαμβανόμενης και της Santo) συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν μία μελέτη που θα πραγματοποιηθεί - μετά από σχετικό αίτημά τους - από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Σαντορίνη, μίας μελέτης που έχει ως σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα μετατροπής του ΣΥΝΟΛΟΥ του αμπελώνα του νησιού σε βιολογική καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του έργου (15.000 euro) θα γίνει από τα οινοποιεία που θα καταβάλουν από 1.000 euro έκαστο καθώς και από τις επαγγελματικές οργανώσεις ΚΕΟΣΟΕ & ΣΕΟ οι οποίες θα καταβάλουν από 2.500 euro έκαστη.

Το μόνο που ζητάμε από τον Δήμο Θήρας είναι να καλύψει τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής της ερευνητικής ομάδας του ΓΠΑ, όταν και όσες φορές απαιτηθεί να έρθουν στο νησί για τις ανάγκες της έρευνας.

Φυσικά θα ζητήσουμε από τον αρμόδιο καθηγητή κ. Μπιλάλη να μας προσδιορίσει με ακρίβεια το πόσοι ερευνητές θα χρειαστεί να έρθουν στο νησί και πόσες φορές μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες.

Αγαπητέ Δήμαρχε,
είναι νομίζω περιττό να επιχειρηματολογήσω για το τεράστιο ειδικό βάρος που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για τον Αμπελώνα της Σαντορίνης.
Μία θετική έκβαση του εγχειρήματος - πέραν του ότι θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα επιτυγχάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο - θα βοηθήσει σημαντικότατα στην θωράκιση του αμπελώνα και στην κατά πολύ καλύτερη τοποθέτηση του τελικού προϊόντος - του Σαντορινιού κρασιού - στη παγκόσμια αγορά με τις αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στο εισόδημα του αμπελουργού.

πιστός στο έθιμο του Λαζάρου ο πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το μετόχι» πιστός στην αναβίωση του εθίμου του “Λάζαρου” τα πολλά τελευταία χρόνια στην πλατεία του χωριού, μας καλεί και στην φετινή αναβίωση του εθίμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου, ανήμερα της γιορτής της “Ανάστασης του Λαζάρου”, στις 09:00 το πρωί στην πλατεία του χωριού όπου και θα ξεκινήσει το στόλισμα του Λάζαρου, που είναι ένα ξύλινο ομοίωμα σε σχήμα ρόμβου, ύψους 13 μέτρων , στολισμένο με λουλούδια, δεντρολίβανο και αλισμαριά.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας αμέσως μετά τον εσπερινό , στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί το σήκωμα του Λαζάρου, με τον παραδοσιακό τρόπο. 

επαναλειτουργεί μετά από 3 χρόνια εργασιών ο Ναός της Αναλήψεως του Σωτήρος στον Καρτεράδο

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 και 19:00 το απόγευμα θα τελεστεί ο αγιασμός προς επαναλειτουργία του κεντρικού ενοριακού Ιερού Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο.
Ο  Ιερός Ναός επαναλειτουργεί ύστερα από τρία χρόνια εργασιών εσωτερικής,
εκ βάθρων ανακαίνισης.
Θα ακολουθήσει μέγας αρχιερατικός εσπερινός προς τιμή του Αγίου Λαζάρου.
Την επόμενη ημέρα του Αγίου Λαζάρου στις 7:00 π.μ. θα τελεστεί ο όρθρος  και αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

η δημοφιλής DJ “Miss Leyki” στο καφέ Graffity το Σάββατο 27.4

Η δημοφιλής DJ Miss Leyki”με σημαντικές εμφανίσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι προσκεκλημένη το Σάββατο 27.4 στο καφέ Graffity στον Καρτεράδο, για να ταξιδέψει τον κόσμο με τις house μουσικές της.

εντυπωσιακή και πλούσια η εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κομμωτηρίου plaisir στα Φηρά


Με ένα εντυπωσιακό και πολύ όμορφα οργανωμένο event γιόρτασε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στα Φηρά, το κομμωτήριο plaisir, το απόγευμα της Κυριακής 21 Απριλίου. 
Κατά την διάρκεια της όμορφης εκδήλωσης το κομμωτήριο Plaisir Hairslylist και η Λίτσα Αλεφραγκή, παρουσίασαν casual βραδινά και νυφικά χτενίσματα και collection ρούχων ενώ η βραδιά και έκλεισε με πολλά δώρα και happenings, στα οποία συμμετείχαν και μικρά κορίτσια ντυμένα με όμορφες και χαρούμενες στολές! 

Τα χτενίσματα και το styling των μαλλιών επιμελήθηκε η Λίτσα Αλεφραγκή και οι συνεργάτες της, το μακιγιάζ η Ελευθερία Αλεφραγκή, και τις φωτογραφίες ο Τρύφωνας Τρυφωνόπουλος.
Τα ρούχα ήταν από τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές συλλογές του καταστήματος More and More στον Καρτεράδο, τα νυφικά από τις συλλογές της Λουίζας Καροπούλου στο Μεγαλοχώρι, και τα κοσμήματα της συλλογής της LI-LA-LO από το κοσμηματοπωλείο Camari Gold της Μαρίνας Πετίνη Βασσαλάκη.

Η νέα σελίδα του κομμωτηρίου στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις νέες τάσεις και τα προιόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, βρίσκεται στην διεύθυνση : www.plaisirhairstylist.gr

“κι αν είσαι αλλού” από τον Μανώλη Φύτρο

“Κι αν είσαι αλλού” είναι ο τίτλος του ολοκαίνουργιου τραγουδιού του Μανώλη Φύτρου που δημιούργησε και ηχογράφησε σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπλάθρα.
Στην ερμηνεία του τραγουδιού ο έμπειρος ερμηνευτικά αλλά και καλός μουσικός Μανώλης Φύτρος που έγραψε την κουσική του τραγουδιού, η παραγωγή, η ενορχήστρωση και ο προγραμματισμός είναι του Γιάννη Μπλάθρα και οι στίχοι της Γεωργίας Νότη.

διαγωνισμοί φωτογραφίας από το εστιατόριο “argo” στα Φηρά της Σαντορίνης

Τον 4 (!) διαγωνισμό φωτογραφίας ολοκλήρωσε πρίν από λίγες μέρες το εστιατόριο “argo” στα Φηρά της Σαντορίνης με θέμα τα «Black & White» που απςυθυνόταν σε ερασιτέχνες φωτογράφους από όλο τον κόσμο, φίλους ή μέλη του group και των fun pages του εστιατορίου μέσα από το facebook.

Για πληροφορίες σχετικά με τις συμμετοχές και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του εστιατορίου στο facebook ή να επικοινωνήσετε στο μέιλ info@argorestaurant.com

Το “argo” μας υπόσχετε κι άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς για φέτος το καλοκαίρι ενώ διόλου αμελητέα είναι και τα “δώρα” των νικητών!

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

νικητής του σήματος αειφορίας για το 2012 ο Δήμος Θήρας!

 12 νησιωτικοί Δήμοι του Αιγαίου διεκδίκησαν το “Σήμα Αειφορίας για το έτος 2012” σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου το “Δίκτυο Δάφνη” και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον Δήμο Θήρας να καταφέρνει τελικά να κερδίζει την πρώτη θέση!

Σχετικά με το “Σήμα Αειφορίας” ..
Οι νησιωτικοί ΟΤΑ που αναλαμβάνουν και υλοποιούν συγκεκριμένες δράσεις, πιστοποιούνται με το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ.
Η αξιολόγηση γίνεται σε ετήσια βάση. Oι νησιωτικοί OTA που συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία αποκτούν το Σήμα της Αειφορίας.

Βασικοί άξονες της αξιολόγησης είναι δύο:
Η υφιστάμενη Κατάσταση του Νησιού, με συντελεστή βαρύτητας 30%
Οι Δράσεις αειφορίας που υλοποιεί το Νησί στα πλαίσια του προγράμματος, με συντελεστή βαρύτητας 70%.

Η υφιστάμενη Κατάσταση λαμβάνεται υπόψη, ώστε να επιβραβεύονται τα νησιά που έχουν ήδη επιτύχει ένα βαθμό ποιότητας, ωστόσο, βασικός στόχος του προγράμματος παραμένει η ενθάρρυνση των νέων προσπαθειών βελτίωσης προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Αυτό συνεπάγεται ότι το Νησί προκειμένου να διατηρήσει ή να αυξήσει την βαθμολογία που ήδη κατέχει θα πρέπει να προωθήσει νέες Δράσεις και παράλληλα να συνεχίσει επαρκώς τις παλιές.

Οι Δράσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Νέες ή συνεχιζόμενες και Συντηρούμενες
Η Κατάσταση και οι Δράσεις εντάσσονται στους δέκα παρακάτω θεματικούς τομείς της Αειφόρου Ανάπτυξης οι οποίοι έχουν επιλεγεί και θα επιδιωχθεί να περικλείουν κατά το δυνατόν όλες τις περιπτώσεις:
Υδατικοί Πόροι, Ενέργεια, Απορρίμματα, Τουρισμός, Φυσικό Περιβάλλον,
Χωροταξία/Χρήσεις γης, Μεταφορές, Πρωτογενής παραγωγή, Πολιτισμός/Εκπαίδευση, Κοινωνική Πολιτική

Όλα τα παραπάνω ενοποιούνται με τις αντίστοιχες βαρύτητες σε ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος υπολογίζει τον τελικό βαθμό που θα κερδίσει κάθε Νησί για το συγκεκριμένο έτος. Από τον βαθμό αυτό κρίνεται κατά πόσον το νησί λαμβάνει ή διατηρεί το Σήμα της Αειφορίας.
Το νησί που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βαθμολογία κάθε χρόνο, παίρνει και το χρηματικό έπαθλο των 30.000€ που έχει θεσπίσει ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Προκοπίου.


Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Μέλη του Δικτύου είναι 33 νησιωτικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Μέχρι σήμερα στο “Δίκτυο ΔΑΦΝΗ” συμμετέχουν 33 Νησιωτικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
Στο δίκτυο συμμετέχουν οι Δήμοι :
ΑΙΓΙΝΑΣ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΟΥ, ΚΕΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΚΩ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΣΒΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΚΥΡΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΥΔΡΑΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ, ΦΟΥΡΝΩΝ-ΚΟΡΣΕΩΝ, ΧΙΟΥ.

Σκοπός της ΔΑΦΝΗΣ είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με το καταστατικό η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται άμεσα: (α) με την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών (β) με την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας γ) με τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης (δ) με τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων (ε) με τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (στ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική (ζ) με την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (η) με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών (θ) με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης (ι) με την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα.

Στην σημερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ανακοινώσεις για θέματα που άπτονται των ζητημάτων της αειφορίας και της ανάπτυξης στον περιβαλλοντικά και οικιστικά ευαίσθητο και ιδιαίτερο χώρο του Αιγαίου.

εισήγηση, για την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα την μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων ετοιμάζει ο Δήμος Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας, με κοινωνική ευαισθησία, εκτιμώντας τις δυσκολίες των εμποροεπαγγελματιών της Σαντορίνης και της Θηρασίας στις οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η Χώρα μας και την συνεισφορά των επαγγελματιών αυτών στην τουριστική κλπ. ανάπτυξη των νησιών μας, προετοιμάζει εισήγηση για την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση μείωσης του επιβληθέντος τέλους χρήσης για κάθε έκαστο των εμποροεπαγγελματιών που χρησιμοποιούν πεζοδρόμια, οδούς, πλατείες και εν γένει κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας.
Η απόφαση θα ισχύσει την προσεχή τουριστική περίοδο. Το ακριβές ποσοστό μείωσης του τέλους και η χρονική περίοδος, θα αποτελέσουν αποτελέσματα άμεσης συνεργασίας του Α΄ Αντιδημάρχου κυρίου Νίκου Καμπουράκη με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και διαβούλευσης με τον Πρόεδρο του εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας κ. Νίκο Νομικό.

αίτημα του Δήμου Θήρας για την άμεση συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

Το αίτημα του για την άμεση συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής εξέφρασε ο Δήμος Θήρας με επιστολή του στον Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Ευστράτιο Δουλδούρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Πουσσαίο με κοινοποίηση στους : Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, Βουλευτές Κυκλάδων και την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστίνα Καλογήρου.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Ο Δήμος Θήρας έλαβε την αναφορά-καταγγελία των δεκαοκτώ (18) αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών, σχετικά με την καθυστέρηση-άρνηση συγκρότησης, από 15 Ιανουαρίου 2013, του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων έγκρισης και έκδοσης αδειών δόμησης, εργασιών μικρής κλίμακας και χωροθετήσεις επιχειρήσεων, αφού αυτές οι υποθέσεις έχουν ως προαπαιτούμενο την κατά τον νόμο έγκριση υπό των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής του  ν. 4030/2011.

Η λειτουργία του Συμβουλίου αυτού έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των υπαρχουσών αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον χώρο των κατασκευών ο οποίος ως γνωστόν έχει πληγεί από την δημοσιονομική κρίση, τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησιωτικό Δήμο μας, την προσέλκυση επενδυτών, αλλά και την πραγματοποίηση επισκευών ή κατασκευή νέων οικιών και τουριστικών υποδομών.
Με τη λειτουργία του Συμβουλίου αυτού, σχετίζεται επίσης η λειτουργία των μεταφορών και του εμπορίου των οικοδομικών υλικών, που έχουν επίσης άμεση σχέση με την τοπική μας οικονομία.
Επειδή πλέον των άλλων,  υφίσταται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ο Δήμος μας επιθυμεί την άμεση συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, όπως συμβαίνει στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων.  
Ο Αντιδήμαρχος Θήρας,  Νικόλαος Καμπουράκης                                                                                                                              



υποψηφιότητες εν όψει δημοτικών εκλογών

Την υποψήφιότητά του για επόμενες δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε σε συνέντευξή του πρίν απο λίγες ημέρες ο πρώην Δήμαρχος Θήρας την οκταετία (2002 – 2010) κ. Άγγελος Ρούσσος.
Κατα την διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε σε αρκετά απο τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατα την διάρκεια της θητείας του, ενω εξέφρασε την πεποίθηση και την βεβαιότητα οτι κατα την διάρκεια της οκταετίας 2002 – 2010 το νησί εντάχθηκε σε όσο το δυνατό περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν εφικτό.
Σημασία επίσης έδωσε ο κ. Ρούσσος στις προσπάθειες που έγιναν απο πλευράς του καθώς και του κ. Μιχάλη Ρούσσου για την υπέρβαση των δυσκολιών και την ευρεση τελικά των χρημάτων για το ξεκίνημα των διαδικασιών για την ανέγερση του Νοσοκομείου του νησιού, το οποίο εως και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία του.
Στην συνέντευξή του ο κ. Ρούσσος εξέφρασε παράλληλα και την δυσαρέσκειά του για το οτι όπως ανέφερε ουδέποτε έχει ζητηθεί η συνδρομή ή γνώμη του για θέματα τα οποία ως δήμαρχος είχε χειριστεί, απο την σημερινή δημοτική αρχή.

Επίσης, την ανακοίνωση οτι θα είναι υποψήφια στις επόμενες δημοτικές εκλογές, έκανε και η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής του συνδιασμού της «λαικής συσπείρωσης» στην Σαντορίνη κ. Μαρία Αργυρού.
Σε συνέντευξή της προ ημερών η κ. Αργυρού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης των δυνάμεων της “λαικής συσπείρωσης” σε ολόκληρη την Ελλάδα ενω έκανε αναφορές και στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, αναφέροντας λόγους για τους οποίους η λαική συσπέιρωση θα πρέπει να βγεί ενισχυμένη απο την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η κ. Αργυρού αναφέρθηκε σε προβλήματα που απασχολούν την ελληνική και τοπική κοινωνία, και που τείνουν όπως είπε να ενταθούν λόγο της οικονομικής κρίσης, όπως είναι η ανεργία, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, ο περιορισμός του κράτους πρόνοιας κ.α. ζητήματα, στα οποία, όπως ανέφερε, η Τ.Α. μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με στόχο της βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

Σχετικά πάντως με την εν λόγο εκλογική διαδικασία, δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει ακουστεί πως ενδεχομένως οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μην πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2014, όπως είχε προγραμματίσει ο Καλλικράτης, αλλά να παίρνουν παράταση, ακόμη και για τον Νοέμβριο του 2014.
Mε την εφαρμογή του Καλλικράτη οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα τελούνται πλέον κάθε πέντε χρόνια, προκειμένου να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές και να γίνεται έτσι “οικονομία” με τρεις κάλπες σε μια διαδικασία.

Η πρώτη, όμως, περίοδος του νέου μέτρου έπρεπε να έχει ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς οι τελευταίες εκλογές έγιναν το Νοέμβριο του 2010, ενώ οι επόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014.
Άρα για να συμπέσουν οι δύο διαδικασίες, η πρώτη δημαρχιακή θητεία επί Καλλικράτη έπρεπε να περιοριστεί στα 3,5 χρόνια, οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο του 2014, κατόπιν δε κάθε πέντε χρόνια. Πλήν όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εισηγηθεί (και μάλλον θα περάσει) οι επόμενες ευρωεκλογές να γίνουν Μάιο και όχι Ιούνιο. Άρα εκλείπει ο λόγος για τις δημοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014, κάτι που έσπειρε τις σκέψεις σε κάποιους για παράταση της θητείας και μεταφοράς αργότερα της ημερομηνίας της κάλπης, ενω πολύ πιθανό ιεωρείται οι εκλογικές αναμετρήσεις να γίνουν και τον Μάιο του 2014.