Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2013

θετική η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. για την θέση «παλιό λατομείο Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι σχετικά με την χωροθέτηση των απορριμμάτων στην Σαντορίνη

Θετική ήταν η γνωμοδότηση (8.1.2013) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως προς την χωροθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Σαντορίνη στην θέση «παλιό λατομείο Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, ύστερα από ανάλογο αίτημα του Δήμου Θήρας για την ίδρυση και λειτουργία ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων)
Η θέση αυτή άλλωστε βρέθηκε πρώτη στην λίστα μελετητών που εξέτασαν και βαθμολόγησαν αρκετές περιοχές στο νησί (7.2012) ως προς την καταλληλότητά τους για την εν λόγο χρήση.
Κατά συνέπεια, μετά και την άρση των εμποδίων από πλευράς Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο Δήμος θήρας αναμένεται να αναθέσει την δημιουργία μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Από πλευράς κατοίκων της περιοχής έχουν ήδη κινηθεί νομικές διαδικασίες για την αποφυγή του ενδεχόμενου να μεταφερθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτήν την περιοχή, επισημαίνοντας σειρά επιχειρημάτων με βάση τα οποία κάτι τέτοιο θα ήταν θεωρητικά και πρακτικά καταστροφικό για τον οικισμό.

Σχετικά με τις ΟΕΔΑ και τις πληροφορίες που υπάρχουν γι αυτές,
Μια ΟΕΔΑ αποτελείται από ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, η λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι περιβαλλοντικά φιλική. 

σύλλογος Κρητών Σαντορίνης – κοπή πίτας (12.1.2013)

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι» μας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα γίνει το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 στις 19.00 στα γραφεία του Συλλόγου στο κτήριο του παλιού Επαρχείου.

ένωση πολύτεκνων Σαντορίνης – κοπή πίτας (13.1.2013)

Στην ετήσια καθιερωμένη γιορτή του για την κοπή της πίτας του και την βράβευση των μαθητών και μαθητριών πολύτεκνων οικογενειών που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012, μας καλεί η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 16.00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό κέντρο στα Φηρά της Σαντορίνης.

Santo wines – κοπή πίτας (20.1.2013)

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων μας καλεί στην κοπή της πίτας της που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 11.30 στις σύγχρονες και όμορφες εγκαταστάσεις της στον Πύργο.

εξιχνιάστηκε πλήρως (11.1.2013) η απόπειρα ένοπλης ληστείας ( 27.12.12) στο υποκατάστημα της Eurobank στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου εξιχνιάστηκε, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, η απόπειρα ένοπλης ληστείας που έγινε πρωινές ώρες της 27-12-2012 στο υποκατάστημα της Eurobank στη Σαντορίνη.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τριών (3) ημεδαπών ηλικίας 30, 37 και 52 ετών, για απόπειρα ληστείας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27-12-2012 το πρωί, στη Θήρα, ένας από τους δράστες, φορώντας κουκούλα (τύπου full face) μπήκε από παράθυρο σε τραπεζικό κατάστημα το οποίο βρισκόταν εκτός λειτουργίας και απειλώντας δυο υπαλλήλους με όπλο αποπειράθηκε να αφαιρέσει μεγάλο χρηματικό πόσο.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, στη θέα των οποίων ο δράστης με τη βοήθεια συνεργού του (τσιλιαδόρου) τράπηκαν σε φυγή, αρχικά πεζή και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, μετά από συνδυαστική έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι στη ληστεία εμπλέκονται οι τρεις (3) κατηγορούμενοι, από τους οποίους ο 30χρονος συνελήφθη την 29-12-2012, ενώ για τους δυο (2) συνεργούς του έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητούνται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της 11ης Ιανουαρίου 2013,
Συνελήφθη χθες (10.01.2013) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας και ο τρίτος δράστης, ημεδαπός, ηλικίας 52 ετών, που αναζητούνταν για την υπόθεση απόπειρας ένοπλης ληστείας που έγινε πρωινές ώρες της 27-12-2012 σε υποκατάστημα Τράπεζας της Θήρας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διενεργούμενης έρευνας και μετά από εξέταση στοιχείων και πληροφοριών, εντοπίσθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Περίσσα Θήρας ο 52χρονος ημεδαπός, να διαμένει σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα και συνελήφθη.
Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος, από κοινού με έναν 30χρονο που συνελήφθη στις 29-12-2012 και έναν 37χρονο που συνελήφθη στις 08-01-2013, εμπλέκονται στην ένοπλη ληστεία, που απετράπη από την άμεση επέμβαση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας.
Ο 52χρονος συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα (11.1.2013) στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.

Από πλευράς της αστυνομίας έχουν ανακοινωθεί τα πλήρη ονόματα και οι φωτογραφίες των δραστών ενώ καλούνται οι πολίτες που τους γνωρίζουν να επικοινωνούν με την Αστυνομία για την παροχή περισσοτέρων πληροφοριών.

Το προανακριτικό έργο διενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, ενώ στις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν αστυνομικοί και από άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, που είχαν μεταβεί για το σκοπό αυτό στο νησί. Ουσιαστική υπήρξε και η συνδρομή της Λιμενικής Αρχής Θήρας.  

Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2013

δεν καταργούνται τελικά οι ΔΟΥ της Σαντορίνης, Μυκόνου και Πάρου

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναστέλλεται μέχρι τις 18 Μαρτίου η διαδικασία αναστολής λειτουργίας 19 ΔΟΥ σε νησιά, όπου λειτουργεί μόνο μία φορολογική μονάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές.

Οι 19 ΔΟΥ που έλαβαν παράταση λειτουργίας είναι οι εξής: Σπετσών, Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κυθήρων, Λήμνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου.

Επιπλέον, με κριτήριο το ύψος των εσόδων ανά ΔΟΥ επί των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού -εξαιρουμένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης-, δεν αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ: Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αμαλιάδας, Κύμης Εύβοιας και Πάρου.

Οι υπόλοιπές 51 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών στις 14 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές όπου αναστέλλεται η λειτουργία ΔΟΥ, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Επιπλέον, ιδρύονται 39 τέτοια Γραφεία στις περιοχές όπου υπήρξε αναστολή λειτουργίας ΔΟΥ κατά την 1η φάση της ενοποίησης το 2011.

δήλωση Ν. Συρμαλένιου για την απόφαση που αφορά τις ΔΟΥ των Κυκλάδων

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορά τις ΔΟΥ των νησιών, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση πανικόβλητη, υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών, της  τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών, κατάλαβε την τελευταία στιγμή ότι το «ευφυές» σχέδιό της να κλείσει από 14 Ιανουαρίου τις ΔΟΥ επτά νησιών στις Κυκλάδες είναι προβληματικό και άρχισε την αναδίπλωση με ερασιτεχνισμούς.
Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε η προχειρότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν καίρια την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας.
Η λύση την οποία δίνει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις προφανείς δυσλειτουργίες που θα προκύψουν με επιπόλαιες λύσεις. Ενώ λοιπόν αποφασίστηκε η διατήρηση των ΔΟΥ σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, για τις υπόλοιπες τέσσερις ΔΟΥ (Μήλος, Κέα, Άνδρος και Τήνος) αποφασίστηκε η αναβολή του κλεισίματος μέχρι της 18 Μαρτίου, τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση ότι το ΤΑΧΙS δεν θα είναι έτοιμο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση και να διατηρηθούν και οι υπόλοιπες 4 ΔΟΥ των Κυκλάδων.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί αποκλεισμό από άλλες ζωτικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η παιδεία και η πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση. Η  κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ζητήσει συγγνώμη από τις κοινωνίες των νησιών για τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει και συνεχίζει ανερυθρίαστα να προκαλεί».

Π. Ρήγας για την μη κατάργηση των ΔΟΥ Σαντορίνης, Μυκόνου και Πάρου

Ως θετική εξέλιξη στο θέμα της κατάργησης των Δ.Ο.Υ. των νησιών των Κυκλάδων χαρακτηρίζει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας.
Η κατανόηση από πλευράς της κυβέρνησης των ιδιαιτεροτήτων του νησιώτικου χώρου οδήγησε στη μη κατάργηση των Δ.Ο.Υ.  Σαντορίνης, Μυκόνου και Πάρου με κριτήριο τα εισπραττόμενα έσοδα από αυτές.
Για τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ. των Κυκλάδων δόθηκε τρίμηνη παράταση της λειτουργίας τους, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διατήρησή τους, με κριτήριο την εξυπηρέτηση των νησιωτών που συναλλάσσονται με αυτές.
Η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι  Δ.Ο.Υ. στους πολίτες καθώς και για την εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία τους θα συνεχιστούν από πλευράς μας με αμείωτο ενδιαφέρον.

ανακοίνωση Δήμου Θήρας για την «κανονική συνέχεια της λειτουργίας της ΔΟΥ Σαντορίνης»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποφασίσθηκε η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.
Ο Δήμος Θήρας από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά στον αγώνα των επαγγελματικών οργανώσεων του νησιού, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων της Δ.Ο.Υ Θήρας και όλων των κατοίκων της Σαντορίνης, προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η απόφαση για κατάργηση της Δ.Ο.Υ Θήρας.
Δώσαμε μια μάχη με αγωνιστικότητα, σοβαρότητα, επιμονή και μεθοδικότητα.
Πήγαμε παντού και παρουσιάσαμε με αποφασιστικότητα τα επιχειρήματα μας.
Πείσαμε τους αρμόδιους για το δίκαιο της διεκδίκησή μας.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ ΜΑΣ!!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ!!

αρχαιρεσίες στον Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με επαναληπτική πρόσκληση του Δήμου Θήρας,

Κατόπιν της ματαίωσης της συνεδρίασης του Δ.Σ. την 6η Ιανουαρίου 2013 (λόγω μη απαρτίας) σας  καλούμε την Κυριακή 13η Ιανουαρίου 2013 στις 12:00 στην αίθουσα   του Δημοτικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης  (ΔΑΠΠΟΣ),  για την εκλογή του Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και μελών  της Οικονομικής  Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη διετία 2013–2014.

έτος γαστρονομίας ανακύρηξε το 2013 ο Δήμος Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το 2013 θα είναι μια χρονιά-σταθμός για τη Σαντορίνη και όχι μόνο, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισάγεται η έννοια του ΕΤΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Σαντορίνη έχει επιτύχει, σε σημαντικό βαθμό, να εντάξει στο τουριστικό της χαρτοφυλάκιο τη γαστρονομία, με αποτέλεσμα σήμερα να διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.
Ο Δήμος Θήρας με την πεποίθηση ότι είναι αναγκαίο να γίνει το επόμενο βήμα, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η προσπάθεια πολλών ετών, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ».

Η επίσημη παρουσίαση για το “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση – συνέντευξη τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 16 Ιανουαρίου 2013 και ώρα  12.00.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και  ανταποκριτές ξένου τύπου στην Ελλάδα.
Η επίσημη έναρξη για το “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” στη Σαντορίνη, θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα  18:30. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία του του Διευθυντή των Ανασκαφών Ακρωτηρίου, καθηγητή κ. Χρίστου Ντούμα με θέμα: «Θηραϊκές λιχουδιές του  17ου αιώνα π.Χ.».
Σχετικά με τις δράσεις που προγραμματίζονται για το “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” θα υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση.

μεγάλη αλλά εφικτή αναμένεται και προσδοκάται η φετινή τουριστική κίνηση απο τα αρμόδια Υπουργεία

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Υπουργείων Εργασίας και Τουρισμού (8.1.2013),

Η δυναμική του τουριστικού τομέα, η συμβολή του στην ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και σημαντικά θεσμικά ζητήματα, είναι τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την Τρίτη 8.1 το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη. 

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν η γενική γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και η Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα, συζητήθηκαν οι θετικές προοπτικές του τουρισμού για  την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και η συνδρομή του στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είχαμε μια ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση με τους ανθρώπους του τουρισμού στη χώρα μας. Το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το προεδρείο του, αλλά και τους επικεφαλής των 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων που περιλαμβάνει το σύνολο των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Πρόκειται για ένα πλήθος πολλών και διαφορετικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, και εκφράζουν ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής ζωής της χώρας. Απασχολούν συνολικά περισσότερα από 700.000 άτομα και συνεισφέρουν περίπου το 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Επίσης, οι προοπτικές του κλάδου και οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική κίνηση, όπως με ενημέρωσε η συνάδελφος μου υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη, αλλά και ο ΣΕΤΕ, προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για τον αγώνα που καταβάλλουμε όλοι για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήθελα να επισημάνω ότι για την κυβέρνηση ο τουριστικός τομέας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποτελεί - από την πλευρά των εργοδοτών - έναν σημαντικό κοινωνικό συνομιλητή, όπως εξάλλου και οι άλλες οργανώσεις, ο ΣΕΒ (μεγάλες επιχειρήσεις), η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και βιοτέχνες), η ΕΣΕΕ (εμπόριο). Με αυτό το πρίσμα, εξετάζουμε θετικά την αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων - σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο -  στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή που θα υλοποιηθεί με καθυστέρηση 18 ετών και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη δήλωσε τα εξής:

Οι πρώτες ενδείξεις για τη νέα χρονιά στον τουριστικό τομέα είναι θετικές.
Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλάνε για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας και αύξηση εσόδων.
Βασική μας θέση είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας, για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση,  αποτελούν η συνεργασία, ο διάλογος και η εμπιστοσύνη.
Για αυτό το λόγο, το αμέσως επόμενο διάστημα – με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο -θα παρουσιάσουμε νέες και  καινοτόμες, εξειδικευμένες  δράσεις μέσω κοινοτικών πόρων και άλλων επιχειρησιακών δράσεων.

Στη δήλωσή του ο  πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε τα εξής:

Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή αναγνωρίζοντας θεσμικά τον Τουρισμό στο πρόσωπο του ΣΕΤΕ που σαν ομπρέλα καλύπτει το σύνολο των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με την ιδιότητα του θεσμικού ισότιμου κοινωνικού εταίρου.
Από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, με τη ΓΣΕΕ και πάνω από όλα με το Υπουργείο Εργασίας.
Στόχος όλων μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων, για να απορροφήσει ο Τουρισμός που έχει τη δυναμική, όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους.
Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολύ σύντομα τα θετικά αποτελέσματα».

δημοσίευμα (9.1) του china.org για την Σαντορίνη με εκατομμύρια «κλίκ»

«Romantic trip to Santorini, Greece» είναι ο τίτλος που συνοδευει την πολύ όμορφη φωτογραφία του κάστρου της Οίας καθώς και του κειμένου της Κινεζικής σελίδας China.org.cn, που δημοσιευθηκε εχθές, January 9, 2013,  με θέμα τις διακοπές στην Σαντορίνη.
Την φωτογραφία και κείμενο έχουν δεί και διαβάσει εκατομμύρια Κινέζοι με δεδομένο οτι η σελίδα είναι μια απο τις πιο δημοφιλείς στην χώρα της.


Σύμφωνα με το σύντομο κειμενάκι,

What would a romantic vacation be without a trip to the Greek Islands? There's so many to choose from, and while all offer reasonably priced vacations, island cruises and great Mediterranean fare, Santorini is our favorite for lovers, with all hotel rooms offering stunning sea views. Here you can choose any local restaurant perched high in the hills and overlook the Aegean Sea almost 1,000 feet below. Sipping wine (or Ouzo if you're brave) and eating tapas as the sun hits the water is a guaranteed romantic Kodak moment. Visit Perissa and Kamari beaches with their black volcanic sand, meander through the quaint ancient villages of Pyrgos and Akrotiri, and sign up for a romantic swim in the Volcanic hot springs, accessible only by boat. [China.org.cn]

κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης – οι επόμενες αγωνιστικές του τοπικού πρωταθλήματος

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του,

Στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. το Σαββάτο στις  12 – 01- 2013, θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Καλαθοσφαίρισης του Πρωταθλήματος Παίδων και Κορασίδων, της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων (ΕΣΚΚ), με το πρόγραμμα των αγώνων να έχει ως εξής:

Κορασίδες
16.30-18.30: ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ ΑΟΝ
Παίδες
19.00-21.00 ΑΣΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ – ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα 12 – 13 – 14/01/13, θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες της 4ης Αγωνιστικής του Τοπικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης, με τους εξής αγώνες :

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Σαββάτο 12/01/13 20:30 ‘Ατλαντας 1 – Αετός 2
Κυριακή 13/01/13 16:00 ‘Ατλαντας 2 -Λιμεναρχείο
Κυριακή 13/01/13 17:30 Επαλαίμαχοι – Kifines
Κυριακή 13/01/13 19:00 Παλαίμαχοι Πανιώνιου – Two Brothers
Kυριακή 13/01/13 20:30 Αφρός – Houston Rockets
Δευτέρα 14/01/13 20:30 Πανιώνιος – Βουρβούλος 

νέο single απο την Φλώρα Χρυσού

Νέο ολοκαίνουργιο τραγούδι με δικούς της στοίχους και μουσική παρουσίασε πριν απο λίγες ημέρες η Φλώρα Χρυσού, μια νέα τραγουδοποιός από τη Σαντορίνη.
Το τραγούδι έχει τίτλο "Οξυγόνο μηδέν στον αέρα" κυκλοφόρησε απο την από τη «Final Touch!» που αποτελεί νέα συνεργασία της Φλώρας, ενω έχει ήδη ξεκινήσει να διαγράφει την πορεία του στο ίντερνετ, στο youtube,  αλλά και στα ραδιόφωνα.
Το τραγούδι βρίσκεται και στην playlist του Σαντορίνη 106.4 απο όπου και μπορείτε να το ακούτε.

Με μουσικές σπουδές σε πιάνο, αυτοδίδακτη στην κιθάρα και στα μαθήματα φωνητικής, η Φλώρα γράφει η ίδια τα τραγούδια της και αρκετά από αυτά τα έχει παρουσιάσει σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς.
Το 2006 συμμετείχε με το τραγούδι της " Ίσως σε θέλησα" στο 2ο CD της ιστοσελίδας www.kithara.gr .
Το 2009 με το τραγούδι «Μάντης» απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κοζάνης.
Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με την διεθνή οικολογική οργάνωση "Friends of the earth" στην Κύπρο με το τραγούδι «Don’t give up».
Το Νοέμβρη του 2010 παρουσιάστηκε  από τη Legend η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θα σου λείψω».
Το Μάρτιο του 2012 κυκλοφόρησε το "Σκληρά σ' αγαπάω"  από τη Legend σε digital single .
Τώρα επανέρχεται στη δισκογραφία με το digital single "Οξυγόνο μηδέν στον αέρα" από τη Final Touch! 

σε πολλές περιοχές, όπως κάθε χρόνο, τα «Θεοφάνεια» στην Σαντορίνη

Σε πολλές περιοχές της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε και φέτος η τελετή καθαγιάσεως των υδάτων, ανήμερα των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου.

Μετά την Θεία Λειτουργία, παρουσία δεκάδων σε όλες τις περιπτώσεις, πολιτών ο «Αγιασμός των υδάτων» πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Ακρωτηρίου, στον Όρμο Αμμουδίου Οίας 10:30, στο Λιμάνι του Αθηνιού 11:00, στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Βλυχάδας, στο Λιμάνι του Όρμου Φηρών, καθώς και στον Λιμενίσκο Έξω Γυαλού Φηρών. 

νέο προεδρείο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου – νέα σύνθεση στην οικονομική επιτροπή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Συνεδρίασε την Κυριακή 6.1.2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης,  με θέματα :
1. Εκλογή με μυστική ψηφοφορία Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και
2. Εκλογή με μυστική ψηφοφορία : α) οκτώ (8) τακτικών και (β) οκτώ (8) αναπληρωματικών μελών για την Οικονομική Επιτροπή.

Νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης, εξελέγη η κα Ανδριάνα Μπαφίτη με 33 ψήφους, έξι λευκά και ένα άκυρο.
Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Κώστας Κούκας της μείζονος μειοψηφίας με 30 ψήφους και δέκα λευκά. Γραμματέας εξελέγη ο κ. Γιώργος Ζωγραφίδης με 22 ψήφους και δέκα οκτώ λευκά (απαιτήθηκε τρίτη ψηφοφορία).

Ο απελθών πρόεδρος του σώματος Γιώργος Γκούφας ευχαρίστησε τους περιφερειακούς συμβούλους που τον στήριξαν στο έργο του τα δύο πρώτα χρόνια θεσμοθέτησης του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ η κα Ανδριάνα Μπαφίτη τόνισε πως προσβλέπει στην καλοπροαίρετη κριτική και στις χρήσιμες προτάσεις με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του οργάνου και την παραγωγή ουσιαστικού, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έργου.

Για την Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι παρακάτω:
1.Γκούφας Γιώργος, 2. Γρυπάρης Δημήτρης, 3. Παπατσή Ευαγγελία, 4. Σβύνου Ειρήνη
5. Χατζηιωάννου Αντώνης, 6. Κόκκινος Χαράλαμπος, 7. Παπαμανώλης Γιώργος,
8. Σαντορινιός Νεκτάριος (δεν εξελέγη ο κ. Γιάννης Περδικάρης) 

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι:
1. Βίλλας Ματθαίος, 2. Έψιμος Στέργος, 3. Κοκιασμένος Αντώνης, 4. Φάκκα – Βασιλαράκη Τζένη, 5.     Φτακλάκη Ελευθερία, 6. Γιαννακάκης Γιάννης, 7. Κουκάς Κώστας, 8. Χρυσαφίδης Παύλος – Γιάννης (αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Σιγάλα με απόφαση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»)

Χ. Κόκκινος (επικεφαλής μειοψηφίας Π.Σ.) Δ.Τ. για τις αρχαιρεσίες Συμβουλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κόκκινου, επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ν. Αιγαίου,

Κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 7.1.2013, στη Σύρο, εκλέχθηκαν τα νέα μέλη του προεδρείου και της Οικονομικής Επιτροπής.
Από το συνδυασμό Νέα Εποχή για τα νησιά μας, εκλέχθηκαν στις θέσεις του αντιπροέδρου και του του γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Κ. Κουκάς και ο κ. Γ. Ζωγραφίδης αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δήλωσή του ο κ. Γ. Ζωγραφίδης, επανεντάχθηκε στη μείζονα μειοψηφία, στον περιφερειακό συνδυασμό Νέα Εποχή για τα νησιά μας.
Νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εκλέχθηκε η κ. Α. Μπαφίτη, η οποία προτάθηκε από την πλειοψηφία. Στα πλαίσια της σύνθεσης απόψεων και της συναίνεσης που αναζητά η κοινωνία μας, αποφεύγοντας τη στείρα αντιπαράθεση, ο συνδυασμός Νέα Εποχή για τα νησιά μας στήριξε την υποψηφιότητα της κ. Α. Μπαφίτη.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χ. Κόκκινος ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου προεδρείου κ. Γ. Γκούφα, κ. Ι. Γιαννακάκη και κ. Ν. Χρυσόγελο για τη συνεργασία τους τα δύο χρόνια που πέρασαν.
Κατά την εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής, επανεκλέχθηκαν από την παράταξη Νέα Εποχή για τα νησιά μας, οι κ. Χ. Κόκκινος και Γ. Παπαμανώλης με αναπληρωματικούς τους κ. Ι. Γιαννακάκη και Κ. Κουκά. 

σχετικά με τις ΔΟΥ, και πρίν την απόφαση να μην κλείσουν οι μεγαλύτερες των Κυκλάδων (9.1.2013)

Αιτιολογική Έκθεση με στόχο την ανατροπή της απόφασης του κλεισίματος δεκάδων ΔΟΥ σε ολόκληρη την χώρα είχαν στείλει στο Υπ. Οικονομικών προ ημερών βουλευτές του Συριζα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Συρμαλένιος.

Με τα σημερινά νεότερα δεδομένα η ΔΟΥ Θήρας, Πάρου, Μυκόνου καθώς και άλλων περιοχών θα παραμείνουν τελικά στελεχωμένες ως έχουν, με το επιχείρημα του «ικανοποιητικού αριθμού των εσόδων τους», πλήν όμως αξίζει να δούμε πως είχαν διατυπωθεί τα αιτήματα απο πλευράς Συριζα και «οικολογικού ανέμου» σχετικά με την ετήσια παράταση και μη διακοπή της λειτουργίας τους, αντίστοιχα, απο πλευράς κομμάτων και παρατάξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση βουλευτών του Συριζα, 
Κύριος στόχος της παρούσας προσθήκης στο Σ/Ν «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις» είναι η αναβολή τουλάχιστον κατά ένα έτος του κλεισίματος των νησιωτικών Δ.Ο.Υ, οι οποίες σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.Δ6Α 1144678 ΕΞ2012 (ΦΕΚ 2828 Β/19-10-2012) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, θα αναστείλουν τη λειτουργία τους από τις 14-1-2013. Η εν λόγω υπουργική απόφαση θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις τόσο για τους κατοίκους των νησιών που αφορά όσο και για τους υπαλλήλους, καθώς ελήφθη χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και χωρίς καμία μέριμνα για τους πολίτες που εξυπηρετούνται και για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές. Ειδικά για τις απομακρυσμένες περιοχές και τις νησιωτικές Δ.Ο.Υ οι συνέπειες θα είναι τραγικές, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του μηχανογραφικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών για τις Δ.Ο.Υ και του ότι παρά την σχεδιαζόμενη λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στα νησιά (όπου καταργούνται οι εφορίες) η αποτελεσματικότητά τους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, διότι πολλές από τις μέχρι τώρα πραγματοποιούμενες εργασίες στις Δ.Ο.Υ δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από τα κέντρα αυτά. Ταυτόχρονα καλούνται οι εργαζόμενοι να μεταναστεύσουν, προς άγνωστους ακόμα προορισμούς και μάλιστα εν μέσω της σχολικής χρονιάς.
Επιπλέον, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών πλήττει την προστασία της νησιωτικότητας και το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών να ζουν ισότιμα και να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, με τους κατοίκους των άλλων περιοχών της χώρας μας. Οι νησιώτες είναι βέβαιο ότι θα στερούνται των φορολογικών υπηρεσιών στον τόπο τους και θα αναγκάζονται για το λόγο αυτό να ταξιδεύουν, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος.
Επιπρόσθετα, πλήγμα θα δεχτούν και τα δημόσια έσοδα, καθώς σε νησιά με σημαντική οικονομική δραστηριότητα θα πάψει να λειτουργεί η τοπική εφορία και συνεπώς οι φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργούνται –αν διενεργούνται- σε πολύ αραιά διαστήματα, γεγονός που θα αυξήσει την φοροδιαφυγή.
 Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να υπάρξει  ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και με τους εργαζόμενους με στόχο την επανεξέταση και τον επανασχεδιασμό της δομής και της κατανομής των φορολογικών υπηρεσιών, προτείνεται η παρακάτω προσθήκη στο Σ/Ν: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις»:
«Η ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των Δ.Ο.Υ που λειτουργούν στα  Νησιά, των οποίων η λειτουργία επρόκειτο να ανασταλεί στις 14-1-2013 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ6Α 1144678 ΕΞ2012  (ΦΕΚ 2828 Β/19-10-2012) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών  αναβάλλεται για τις 14-1-2014».
Ανάλογο αίτημα είχε εκφραστεί και απο πλευράς του συνδιασμού «Οικολογικός Άνεμος στην Περιφέρεια N. Αιγαίου».


Σύμφωνα με τον συνδυασμό «οικολογικός άνεμος», 
Σημαντικότατο πρόβλημα παρουσιάζεται στους κατοίκους πολλών νησιών με την κατάργηση των τοπικών ΔΟΥ με τη διαδικασία της συγχώνευσης και της υπαγωγής τους  στην αντίστοιχη ΔΟΥ που βρίσκεται στην έδρα των Νομών. Από τη ρύθμιση αυτή πλήττονται αρκετά νησιά με πάνω από 10.000 κατοίκους,όπως η Άνδρος, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Λήμνος και άλλα που προσεγγίζουν αυτόν τον πληθυσμό (Μύκονος,Τήνος,Μήλος,Ικαρία,Λέρος). Η κατάργησή τους πλήττει τη συναλλαγή των κατοίκων με τις οικονομικές αρχές, αφού είναι γνωστό ότι πολλές εκ του Νόμου υποχρεώσεις τους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά.
Το μέτρο παράλληλα ανεβάζει το λογιστικό κόστος πολλών επιχειρήσεων, αφού τα τοπικά λογιστικά γραφεία υποχρεώνονται να συνεργαστούν για σειρά διεκπεραιώσεων με άλλα στις έδρες των ΔΟΥ. Μπορεί η ίδια ηκυβέρνηση να μιλάει για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, αλλά πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες εξακολουθούν να διεκπεραιώνονται δια φυσικής παρουσίας, με πρώτο και καλύτερο τα περιβόητα παράβολα υπέρ Δημοσίου ή τρίτων,τα οποία δίνονται μόνο μέσω ΔΟΥ(!), τα πάσης φύσεως ιδιωτικά συμφωνητικά για μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας κλπ.
Από την άλλη πλευρά ο εκσυγχρονισμός του taxis net και η αντιστοιχία του με τις σημερινές ανάγκες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια εξαγγέλλεται αλλά για άλλη μια φορά η υλοποίηση μετατίθεται χρονικά. Και κοντά σ' αυτά η δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία φορολογικών ΚΕΠ στις περιοχές που καταργούνται οι οικονομικές εφορίες λησμονήθηκε σα να μην συμβαίνει το παραμικρό!
Η πλήρης ανοργανωσιά όμως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στους περίπου 1000 εφοριακούς, που υπηρετούσαν στις υπό κατάργηση ΔΟΥ, αφού τους υποχρεώνει με τη μετάθεση ν' ανοίξουν δεύτερο κατ' ουσία σπιτικό σε άλλο νησί. Είναι σε όλους γνωστό ότι η υφιστάμενη συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των περισσοτέρων νησιών δεν επιτρέπει την αυθημερόν μετάβαση από το σπίτι τους στην εργασία και τανάπαλιν.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρ' ότι σαφώς επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών και την παράλληλη καταπολέμηση της διαφθοράς και ενώ δεν αντιτάσσονται στη συγχώνευση αρκετών από τις ΔΟΥ που εξαγγέλθηκαν, θεωρούν πλήρως αντιπαραγωγική και τιμωρητική για τους κατοίκους αρκετών νησιών τη διαδικασία που ακολουθείται και θέτουν αυστηρά δυο προαπαιτούμενα:
Τη δημιουργία φορολογικών ΚΕΠ στις περιοχές που καταργούνται οι ΔΟΥ και την ενσωμάτωση στο taxis net όλων των διαδικασιών συναλλαγής. Μέχρι τότε οι εφορίες που υφίστανται στα νησιά όπου εργαζόμενοι και φορολογούμενοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αυθημερόν, πρέπει να συνεχίσουν τη σημερινή λειτουργία τους. 
Και φυσικά εγκαλούν πολιτικά τους εμπνευστές αυτού του είδους των αποφάσεων, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει καν τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, πόσο μάλλον την ίδια τη συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας. 

αεροδιακομιδές ασθενών για πρώτη φορά και στην Τήνο

Ο Δήμος Τήνου βλέποντας τις μεγάλες ελλείψεις στη δημόσια παροχή υπηρεσιών υγείας των νησιωτών και για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των Τηνιακών υπέγραψε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία για την αερομεταφορά όποιου μόνιμου κατοίκου έχει ανάγκη, στην Αθήνα και στο εκεί εφημερεύον νοσοκομείο ή τη μεταφορά του από τη Μύκονο με αεροπλάνο στην Αθήνα, σε περίπτωση που η σχετική ανάγκη εκδηλωθεί σε νυχτερινές ώρες.
Η παροχή αυτή στους κατοίκους της Τήνου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς «ένα υγειονομικό ελικόπτερο θα τεθεί στη διάθεση του κάθε Τηνιακού που το έχει ανάγκη, χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους του». 
Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αερομεταφορά ασθενή από την Τήνο στην Αθήνα.

συγκροτήθηκε το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων της Π.Ν.Α. και των Περιφερειακών Ενοτήτων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου 2012 και συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 9 Ιανουαρίου 2013 και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γκίκας Αντώνιος, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ταυλάριος Ιερεμίας, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γιαννούρης Βασίλειος, ΤΑΜΙΑΣ Καλιουδάκης Κων/νος,
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ Ταταράκης Νικόλαος, ΜΕΛΟΣ
Κλαδογένης Αντώνιος, ΜΕΛΟΣ Ρένεσης Νικόλαος

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους που μας τίμησαν και μας εμπιστεύθηκαν με τη ψήφο τους.
Επιμένουμε σε όλους τους τόνους, μόνο με ενότητα, συλλογικότητα, αλληλεγγύη μπορούμε να συνδιαμορφώνουμε, συναποφασίζουμε τις δράσεις μας για να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική των μνημονίων.
Η μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών μας (της τάξεως του 83%) στις εκλογές αυτές ήταν το ποιο σημαντικό και αισιόδοξο μήνυμα.
Σας καλούμε όλους, να πλαισιώσετε όσο πιο ενεργά γίνεται το νέο Δ.Σ., γιατί η συμμετοχή όλων σας/μας, είναι η πραγματική δύναμη του Συλλόγου.
Με εκτίμηση, το Διοικητικό Συμβούλιο

Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου (Σ.Υ.Π.Ν.Α.Π.Ε.Δ.)
Τηλ. 2241360550 – 2241360631 – Fax : 2241044421 – Email : sypnaped@gmail.com 

Ν. Συρμαλένιος – ομιλία στην συζήτηση για την δημόσια διοίκηση

Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση, για να μπορέσει να υπηρετήσει τον βασικό της στόχο, που είναι η υπηρεσία των πολιτών, των κοινωνικών αναγκών, της Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αποκέντρωσης.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. 

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε κυρίως τα εξής: «Η Δημόσια Διοίκηση θα έπρεπε να είναι μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Αντ’ αυτού, επί πολλές δεκαετίες οικοδομήθηκε μια Δημόσια Διοίκηση με κομματικά και πελατειακά κριτήρια, που εξυπηρέτησε πρωτίστως τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, αντί για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτή η Δημόσια Διοίκηση έγινε «δυνάστης» των Ελλήνων πολιτών και μετέτρεψε τους δημοσίους υπαλλήλους σε θύτες και παράλληλα θύματα του ίδιου συστήματος, σε κακοπληρωμένους και άβουλους υπαλλήλους. Οι πολιτικές ηγεσίες επί σειρά ετών προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους δημόσιους υπαλλήλους ως μια προνομιούχα τάξη, που απομυζά τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, με στόχο να διχάσουν την κοινωνία και να απομονώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους από τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων».
«Σήμερα, όπου οι μάσκες έπεσαν και όπου η τρικομματική κυβέρνηση απροκάλυπτα απομονώνει και επιτίθεται κατά περίπτωση σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας εντάσεις μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, είναι πλέον ορατό ότι απώτερος στόχος είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και κοινωνικών υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, οικονομικού ελέγχου κ.ά. στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επί χρόνια υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες πλέον οδηγούνται σε διάλυση, με τη βοήθεια των μνημονιακών δεσμεύσεων που πρόθυμα ανέλαβε η κυβέρνηση».
«Οι νησιωτικές περιοχές και ειδικότερα το Νότιο Αιγαίο πλήττονται ιδιαίτερα από την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών και οι νησιώτες υποχρεώνονται σε ταλαιπωρίες και έξοδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Με τις τελευταίες αποφάσεις έχουν ήδη καταργηθεί 18 θέσεις στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ν. Αιγαίου με τα 48 κατοικημένα νησιά υπηρετούν περίπου 450 υπάλληλοι σε σύνολο 700, ενώ υπάρχουν μεγάλα κενά σε μηχανικούς, γεωπόνους, κτηνιάτρους, νομιάτρους, επόπτες υγείας, εργασίας κ.ά., με αποτέλεσμα σημαντικές κοινωνικές ανάγκες και δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών να μένουν «στον αέρα».

«Από το νομοσχέδιο ξεχωρίζω δύο σημεία, ενδεικτικά της «φιλοσοφίας» της κυβέρνησης: Το πρώτο είναι η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, που αποτελεί μια καθαρά συγκεντρωτική δομή, που ενισχύει με απολυταρχικό τρόπο τον πρωθυπουργικο-κεντρικό χαρακτήρα του πολιτικού μας συστήματος. Πρόκειται για τη σύσταση ενός «υπερ-υπουργείου», με όλους του τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και έναν «υπερ-υπουργό», με τη μορφή Γενικού Γραμματέα, πενταετούς θητείας και απολύτως ελεγχόμενο από τον Πρωθυπουργό. Το δεύτερο είναι η συγχώνευση-κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως «βαρίδι», από το οποίο θέλει να απαλλαγεί».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός αναχρονιστικού, συγκεντρωτικού, πελατειακού κράτους και πολύ περισσότερο δεν πείθεται ότι η εξυγίανσή του θα γίνει από αυτούς που κατάντησαν τη δημόσια διοίκηση ένα υποκατάστατο των μεγάλων συμφερόντων και δυνάστη του λαού. Είμαστε σαφώς υπέρ της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, με υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό αναβαθμισμένο εκπαιδευτικά, οικονομικά και αξιοκρατικά. Με Δημόσιο Τομέα του οποίου οι στρατηγικοί τομείς θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα θα υποβάλλεται σε διαρκή κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία απέναντι στο λαό».