Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2012

διευκρινιστικές δηλώσεις περί της «εκκένωσης» των μικρών νησιών ...

ή, είπαμε να κοροιδευόμαστε, αλλά οχι και τόσο πολύ...
(μήπως το κάνετε σκοπίμως;...)
ή «είμαι περιφερειάρχης κι αντί να κόψω το μουστάκι μου, σκέπτομαι και γράφω...)
ή, δουλειά (λες και) δεν έχουμε, το ρίξαμε στην πλάκα....
Η ανακοίνωση πάντως είναι αληθινότατη, άλλωστε δεν είναι Πρωταπριλιά...

Συμπληρωματικό. 
Κάτι τέτοια «ρεπορτάζ», να «δείξουμε» δηλαδή οτι πολλά ελληνικά νησιά είναι ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο (εκπαιδευτικοί, γιατροί, μετακινήσεις κλπ) μας τα είχαν ζητήσει, κανα δυό χρόνια τώρα (4 τελικώς και τώρα που τα μετρώ...). Αλλά, δεν κάναμε κι έτσι... απλά αρνηθήκαμε ευγενέστατα, σκεπτόμενοι οτι, μπορεί χάσαμε μερικά μεροκάματα, αλλά γλιτώσαμε τουλάχιστο το φάσκελο (σ.σ. το οποίο μπορεί μεν να μην «τρώγεται» αλλά όσο να ναι, καλό είναι να το αποφευγει κανείς...)

Με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη φερόμενη αξίωση της τρόικας να εκκενωθούν τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 150 κατοίκων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Δεν μου αρκεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, η διάψευση του Υπουργείου Οικονομικών που χαρακτηρίζει ως εκτός πραγματικότητας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα απαίτησε από τον Υπουργό Αιγαίου να εκκενωθούν τα νησιά με κατοίκους λιγότερους των εκατόν πενήντα, με το σκεπτικό ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επειδή επίσης τέτοιες πληροφορίες δεν πρέπει να απαντώνται με δύο γραμμές από “κύκλους” και “παράγοντες” και επειδή δεν μου αρκεί να περιγράφεται ως ένα απλό κακόγουστο αστείο αυτή η εθνικά προκλητική αξίωση των εκπροσώπων της τρόικας, ζητώ από την Ελληνική κυβέρνηση, στο μέτρο και στο βαθμό που μπορεί ακόμα να σηκώσει ανάστημα απέναντι στους απεσταλμένους των δανειστών, να απαιτήσει απ’ αυτούς τους ίδιους να διαψεύσουν τη διακινούμενη  από τα ΜΜΕ πληροφορία.

Να εξηγήσουν και να διευκρινίσουν αυτοί τις πραγματικές διαστάσεις της συγκεκριμένης πληροφορίας, κατανοώντας ότι, επιτέλους, μπορεί να τους έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να διαπραγματεύονται αριθμούς, είναι όμως πολύ λίγοι και αναρμόδιοι για να παζαρεύουν την εθνική μας υπόσταση και ταυτότητα.

(έξω απο την παράγκα..!)  
Ας βρεθεί επιτέλους κάποιος να επιβάλλει στους απεσταλμένους της τρόικας τον στοιχειώδη έστω σεβασμό απέναντι σε αυτή τη χώρα, στους κατοίκους της και κυρίως στους ακρίτες της. Αν τους είναι δύσκολο και θεωρούν ως “άνευ σημασίας” να απαντούν σε “πληροφορίες” με ανάλογο εθνικά επιζήμιο και επικίνδυνο περιεχόμενο, πρέπει και επισήμως να θεωρηθούν ανεπιθύμητοι, και ως τέτοιοι να αντιμετωπιστούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που υπάρχει έστω και ίχνος αληθείας στη σχετική πληροφορία και επειδή η φερόμενη ως απαίτηση της τρόικας αφορά κυρίως, αν όχι αποκλειστικά το Νότιο Αιγαίο, τους διαμηνύουμε ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί ο πληθυσμός των εκατόν πενήντα ή πέντε κατοίκων στα μικρά μας νησιά, αλλά θα φροντίσουμε να κατοικηθούν και εκείνα που σήμερα θεωρούνται ερημονήσια. Είναι ανάγκη που ξεπερνά τα όρια αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού».

ενστάσεις βρίσκει στον «δρόμο του» ο δρόμος «αεροδρόμιο – Οία»... ή, άλλος ένας δρόμος γράφει την δική του ιστορία....

Σε προσφυγές στην δικαιοσύνη έχουν προχωρήσει αρκετοί (σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι απο δέκα) ιδιοκτήτες ακινήτων οι ιδιοκτησίες των οποίων βρίσκονται σε περιοχές απο όπου προβλέπεται να περάσει ο δρόμος «αεροδρόμιο – Οία», και οι οποίοι κρίνουν οτι θίγονται απο τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Οι ιδιοκτήτες που διαφωνούν ζητούν να ακυρωθεί απόφαση της Περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου με την οποία η απαλλοτρίωση των εκτάσεων έχει και χαρακτηριστεί αναγκαστική.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τα προβλήματα που προκύπτουν ως προς την πορεία του συγκεκριμένου έργου, μάλλον μοιάζουν χρονοβόρα ως προς την επίλυσή τους, οπότε και θεωρείται πλέον αρκετά πιθανό τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί, να μοιάζει δύσκολο να μπορούν να απορροφηθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες...

και ο ΧΥΤΑ της Σαντορίνης γράφει την δική του ιστορία «παλευοντας» τις δικές του προθεσμίες....

Η δυνατότητα καθώς και οι προσπάθειες να διαχειριστεί η Σαντορίνη τα απορρίματά της σε διαφορετικό (και προφανώς καταλληλότερο απο τον εδω και χρόνια υφιστάμενο..) χώρο και με διαφορετικό (και προφανώς καταλληλότερο απο τον εδω και χρόνια υφιστάμενο..) τρόπο, είναι γνωστή.
Γνωστές είναι άλλωστε και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα σύμφωνα με τις οποίες στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού, μελέτη χωροθέτησης απορριμάτων η οποία «μοριοδοτούσε» ουσιαστικά κάποιες θέσεις, κρίνοντας τα υπέρ και τα κατά τους. Απο την μελέτη αυτή είχαν προκύψει ως οι πλέον κατάλληλες, δύο θέσεις, μια στο Μεγαλοχώρι και μια στον Βουρβούλο.
Και για τις δύο περιπτώσεις είχαν υπάρξει άμεσες αντιδράσεις κατοίκων των περιοχών, κι έκτοτε .. ουδέν νεότερο ανακοινώσιμο απο το «μέτωπο των απορριμάτων», πλήν όμως και καθώς φαίνεται το θέμα σαφώς και δεν έχει ξεχαστεί κι αναμένεται να «δώσει ειδήσεις» το επόμενο διάστημα.
Το σίγουρο πάντως είναι οτι και σε αυτήν την περίπτωση οι προθεσμίες των προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων πιέζουν και μάλιστα στενά, με την επόμενη κρίσιμη ημερομηνία να υπολογίζεται με το τέλος του χρόνου, οπότε και κλείνει η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» κάτι που σημαίνει οτι μένοντας «τα σκουπίδια της Σαντορίνης» εκτός αυτού του προγράμματος, τα πράγματα μετά μάλλον θα είναι δύσκολα....
Και μέσα σε όλ αυτά, εκκρεμούν και πρόστιμα (τα γνωστά και ως πράσινα, για το περιβάλλον...) σχετικά με τον σημερινό τόπο και τρόπο διαχείρισης των απορριμάτων....
Τώρα, ως προς την απορία του τι γίνεται εαν η Σαντορίνη μείνει εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος, όλο και κάποιοι «δρόμοι» θα υπάρχουν οι οποίοι σε αρκετές άλλες περιπτώσεις (σε εθνικό επίπεδο) έχουν συζητηθεί, πλήν όμως, το σίγουρο είναι οτι πρόκειται για λύσεις χρονοβόρες και ακριβές, προς κάθε κατευθυνση, και για τις ενδιαφερόμενες εταιρίες που θα μπορούν να συνεργαστούν με τους ΟΤΑ, και για τους Δήμους (ως προς την συμμετοχή τους..) και για τους πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώνουν μεγάλο μέρος της διαχείρισης των απορριμάτων της περιοχής τους....  


τα μαθήματα του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ "ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ" ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ:
ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6:30-8:30 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ :

1.ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ (5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ)
2.ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ)
3.ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
4.ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ)
5.ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ α)κρητικής λύρας β)κρητικού λαούτου και γ)μαντολίνου

2ο Λαϊκό Ανταλλακτικό Παζάρι Ανθρωπιστικής Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας πολιτών «Θηραίων Δράσεις»,

Ύστερα από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα κάποια χρόνια τώρα, στον κόσμο γενικότερα αλλά και στην Σαντορίνη τελευταία αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε το 2ο λαϊκό παζάρι με πολλούς σκοπούς, ένας από τους οποίους είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη .

 Το  1ο  πραγματοποιήθηκε πέρυσι και με την βοήθεια των Θηραίων πολιτών βοηθήθηκαν πολλοί Θηραίοι συμπολίτες μας αλλά και άλλοι άνθρωποι γενικότερα στην Ελλάδα καθώς συνεργαστήκαμε με τους Γιατρούς του κόσμου (Ελληνική Αντιπροσωπεία).

Το 2ο Παζάρι θα είναι λίγο διαφορετικό..με σκοπούς πάλι την ανταλλαγή και την  περισυλλογή ειδών με την διαφορά όμως ότι  οτιδήποτε καλό προκύψει μέσα από αυτό θα προσφερθεί ως βοήθεια σε συμπολίτες  του νησιού μας.

Η επόμενη ανοιχτή συνάντηση με θέμα την οργάνωση του παζαριού  θα πραγματοποιηθεί στο ΔΑΠΠΟΣ (κλειστό γυμναστήριο Θήρας) την Τετάρτη 14/11/12 και ώρα 18:00 . Ευπρόσδεκτη θα είναι κάθε εθελοντική βοήθεια.
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τις λεπτομέρειες του Παζαριού. 

η ετήσια ενημερωτική εκδήλωση του ΙΜΠΗΣ


Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18:00, στο Μπελλώνειο, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημερωτική εκδήλωση του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).
Το ΙΜΠΗΣ θα ενημερώσει το κοινό της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση του ηφαιστείου καθώς και για τις δραστηριότητες και τις ενέργειες του Ινστιτούτου στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, από την τελευταία δημόσια ενημέρωση που είχε γίνει πέρυσι το Νοέμβριο.
Το πρωί της ίδιας μέρας θα έχει γίνουν η ετήσια γενική συνέλευση και οι αρχαιρεσίες όπου αναμένεται σημαντική ανανεώση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΠΗΣ καθώς τρία από τα σημερινά μέλη του (σε σύνολο 7), οι κκ. Θόδωρος Λαόπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Χάλαρης, Πρόεδρος της πρώην Κοινότητας Οίας και Κώστας Κωνσταντινίδης, Ηλιότοπος, δεν έχουν θέσει υποψηφιότητα για να επανεκλεγούν.


αναδημοσίευση απο το newsletter του «Ατλαντίς : όλα στο φως»

ανακοίνωση της διευθυνσης αγροτικής οικονομίας της ΠΝΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου στη Δωδεκάνησο, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους κτηνοτρόφους, τους συλλόγους τους και τις Δημοτικές Αρχές ώστε να  παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου.
Επισημαίνεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει σχέση με την Δημόσια Υγεία.                                                                               
Ο καταρροϊκός πυρετός ή νόσος είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με αρθρόποδα (κουνούπια).
Όλα τα  κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια, καμήλες) είναι ευαίσθητα στη μόλυνση από τον ιό, άλλα μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.

παρέμβαση του Περιφερειάρχη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - «Κάτι πρέπει να μείνει όρθιο»... (ας μείνει το πανεπιστήμιο του Αιγαίου...)

Να κατανοηθεί και να συνειδητοποιηθεί ο ρόλος και η σημασία ύπαρξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων, με αφορμή την αναστολή για μία ημέρα λειτουργίας του ιδρύματος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας της πρυτανικής αρχής για την κατάσταση που έχει περιέλθει.

«Πόσο δύσκολο είναι να κατανοηθεί ότι κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου μας είναι ουσιαστικά μια πνοή και ένας ζωογόνος θύλακας για την κοινωνία ενός νησιού; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα, το Αιγαίο να έχει το Πανεπιστήμιό του; Πόσο εύκολα, αλήθεια, μπορεί να αλλοιωθεί το σκεπτικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου;», είναι τα ερωτήματα που θέτει ο Περιφερειάρχης, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις αδυναμίες και τα προβλήματα στη λειτουργία του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος.
Σημειώνεται, ότι χθες ο κ. Μαχαιρίδης επικοινώνησε από τη Σύρο όπου βρίσκεται με τον πρύτανη Πάρι Τσάρτα στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ταυτίστηκε απόλυτα με τους προβληματισμούς του για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

ναι στην επένδυση αλλά με κοινωνικά κριτήρια λέει η Αυτοδιοίκηση

Με κοινή παρέμβασή τους προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσσαίος και ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και Πρόεδρος του Τ.Π. Κυκλάδων κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έγκριση άδειας για την πραγματοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους πλέον των 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου, ισχύος 700 MW  στη νήσο Γυάρο.
Στην επιστολή που απέστειλαν προς τον αρμόδιο υφυπουργό επισημαίνουν ότι πάγια θέση του Δήμου και της Περιφέρειας, είναι η ενθάρρυνση και προώθηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν στόχους που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με τελικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών.
Οι κ.κ. Δεκαβάλλας και Πουσσαίος κρίνουν ως αναγκαία την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία της Σύρου να ωφεληθεί από την τεράστια σε ύψος επένδυση που πρόκειται να γίνει μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκτός από το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των ΟΤΑ από τις ανεμογεννήτριες που προβλέπεται από σχετικό νόμο.
Ειδικότερα, ζητείται από τον υφυπουργό Ενέργειας να δεσμευτεί ο όμιλος εταιρειών που έχει ήδη λάβει την άδεια παραγωγής στα παρακάτω:
Α) Οι νέες θέσεις εργασίας  που θα δημιουργηθούν, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου να καλυφθούν , σε όσο πιο σημαντικό βαθμό , από ντόπιο υπαλληλικό κι εργατικό προσωπικό , συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση της ανεργίας αλλά και τη δυνατότητα στο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό του νησιού μας, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό  τεχνικό κι επιστημονικό επίπεδο να απασχοληθεί σε έναν ελπιδοφόρο τομέα της νέας οικονομίας.
Β)  Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του έργου , να συμμετέχουν σε αυτές και τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες , που λόγω της εγγύτητας αλλά και της εμπειρίας τους θα συμβάλλουν στην επιτυχή κατασκευή του έργου και στην αύξηση της απασχόλησης.
Γ) Να υπάρξει αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών κτιρίων  , τα οποία έκτισαν   και φυλακίσθηκαν σε αυτά εξόριστοι αγωνιστές της δημοκρατίας , στις σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Επιθυμία μας είναι και η ανέγερση ενός μνημείου στην μνήμη των αγωνιστών.
Δ) Τέλος ζητούμε από την ανάδοχο εταιρεία να εξετάσει τη δυνατότητα εγκατάστασης της έδρας της στο νησί της Σύρου , το οποίο διαθέτει όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης, όσο και ο δήμαρχος καλούν την τοπική κοινωνία να διεκδικήσει από κοινού τα αντισταθμιστικά οφέλη από την μεγάλη αυτή επένδυση. ‘’Θα είναι κρίμα’’, τονίζουν ‘’μια επένδυση που θα ξεπερνάει σε ύψος τα 400 εκατ. Ευρώ να μην την εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία. Θα είναι μεγάλη τονωτική ένεση για την τοπική αγορά αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αντισταθμιστικά οφέλη’’, κατέληξαν.

φωτογραφίζω και συμμετέχω – ιδέα, πρόγραμμα, πρόσκληση της διαχειριστικής αρχής της ΠΝΑ....

Τα τελευταία χρόνια η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει καθιερώσει την έκδοση ετήσιου ημερολογίου, στο πλαίσιο της προβολής των έργων που υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ημερολόγιο περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, καθώς και φωτογραφίες των υλοποιούμενων έργων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αν θέλετε να συμβάλετε και σεις στην έκδοση του ημερολογίου μας, στείλτε μας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου δικές σας φωτογραφίες στις οποίες να απεικονίζεται οποιοδήποτε έργο των Κυκλάδων ή της Δωδεκανήσου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου evagarag@mou.gr  
Τα έργα του ΕΣΠΑ μπορείτε να τα αναγνωρίσετε από τις σχετικές πινακίδες που είναι τοποθετημένες στο χώρο κατασκευής τους, στις οποίες εμφανίζονται οι σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το λογότυπο του ΕΣΠΑ. Σε περίπτωση αμφιβολίας επικοινωνήστε μαζί μας για επιβεβαίωση. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι υψηλής ανάλυσης και σε μορφή portrait, ενώ στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα μας αποστείλετε θα πρέπει να αναφέρετε το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο επικοινωνίας σας και τον τίτλο του εικονιζόμενου έργου.

Οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν από την ΕΔΑ ανάλογα με τις ανάγκες της έκδοσης, θα δημοσιευθούν ολοσέλιδες στο ημερολόγιο 2013, μαζί με τα ονόματα των δημιουργών, στους οποίους θα αποσταλούν τιμής ένεκεν αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους. Η αποστολή των φωτογραφιών εκ μέρους των δικαιούχων συνεπάγεται και αποδοχή της χρήσης τους από την ΕΔΑ αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες (από τις 08:00 έως τις 16:00) στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Σ. Καράγιωργα 22, 84100 Σύρος, τηλ. 2281360823 (υπεύθυνος επικοινωνίας: Β. Αραγιάννης) 

ενημέρωση και συμφωνία για τις προτεραιότητες στον τουρισμό

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συναντήθηκαν η τέως και η νέα αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κυρίες Δέσποινα Διακοσταυριανού- Σώζου και Λίτσα Φτακλάκη, αρμόδια πλέον για θέματα Τουρισμού, Απασχόλησης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Περιφερειακών θεσμών, παρουσία του Διευθυντή Τουρισμού Τριαντάφυλλου Καραγιάννη, της Προϊσταμένης Χριστίνας Λόη, της ειδικής συμβούλου για θέματα τουρισμού Κυριακής Βουβουδάκη, του οικονομικού στελέχους Κώστα Καλιουδάκη και του διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ Μπάμπη Παλογιαννίδη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της κας Φτακλάκη για τα τρέχοντα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Η κα Δέσποινα Διακοσταυριανού - Σώζου τόνισε στη νέα αντιπεριφερειάρχη την ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος τουρισμού, καθώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης  παραμένει οξυμένο, γεγονός που δυσχεραίνει τη γενικότερη λειτουργία της διεύθυνσης.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ως προτεραιότητα η απορρόφηση των πόρων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με δράσεις, προγράμματα και καινοτομίες που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά μας. Συμφωνήθηκε επίσης ότι το θέμα του branding και του portal, αποτελούν δράσεις που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν για την προβολή και την ανάδειξη των νησιών.

Τέλος, όσον αφορά στις εκθέσεις, και οι κ.κ. Φτακλάκη και Διακοσταυριανού συμφώνησαν ότι για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η ενημέρωση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς πολλά είναι ακόμα τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν. 

πρόσκληση ενότητας για την απόκρουση των μέτρων απο τον βουλευτή του Συριζα στις Κυκλάδες

Πρόσκληση ενότητας προς όλους τους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος της Σύρου, για να μην περάσουν τα σκληρά επώδυνα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους νέους και τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα 8/10  -με συμμετοχή και μελών της Γραμματείας της Τ.Ε. του κόμματος- με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και με εκπροσώπους Διοικητικών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιων Σωματείων τα οποία συμμετέχουν στο Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων Κυκλάδων.

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι το μίγμα των επώδυνων μέτρων και οι συνεχείς αποκαλύψεις διαφθοράς του καταρρέοντος παλαιού πολιτικού σκηνικού (λίστες κλπ), δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες, που απαιτούν τόσο από τις δυνάμεις της αριστεράς, όσο και από το συνδικαλιστικό κίνημα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων που οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση και στον σταδιακό εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με λογικές ποδηγέτησης του συνδικαλιστικού κινήματος από οποιοδήποτε κόμμα, ούτε υπεράσπισης στενών συντεχνιακών συμφερόντων, ούτε βεβαίως διαιώνισης της διάσπασης και των χωριστών συγκεντρώσεων. Μπροστά στις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα, κανένας μας δεν δικαιούται να προτάσσει την κομματική ή την ιδεολογική καθαρότητα.


Η Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μήλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Συρμαλένιος, διοργάνωσαν το Σάββατο 6/10/2012, ώρα 7:30 μ.μ.,  εκδήλωση βασισμένη στην προβολή του ντοκιμαντέρ των Κατερίνα Κιτίδη και Άρη Χατζηστεφάνου "Catastroika", στην αίθουσα του Δήμου Μήλου. Την προβολή ακολούθησε εισήγηση του Νίκου Συρμαλένιου και παρέμβαση του Ηλία Ιωακείμογλου, οικονομολόγου και επιστημονικού συμβούλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στη κεντρική πολιτική σκηνή και στην κοινωνία. 
Ο Η. Ιωακείμογλου εξήγησε ορισμένους μηχανισμούς αναδιανομής του εισοδήματος που έχουν ενεργοποιηθεί, στην Ελλάδα και αλλού, μέσω της διαχείρισης του δημόσιου χρέους και των δημόσιων ελλειμμάτων. 
Η προσέλευση του κοινού ήταν εξαιρετική για τα δεδομένα του νησιού, η ποιότητα του διαλόγου υψηλή, και η ζωηρή  συζήτηση κράτησε μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

σύσταση Γραφείων ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ σε Λήμνο, Χίο και Σάμο

Στη σύσταση τριών αποκεντρωμένων Γραφείων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού σε Λήμνο, Χίο και Σάμο, προέβη η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η απόφαση αυτή έρχεται να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Λήμνου,  Χίου και Σάμου και αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα αποκέντρωσης των υπηρεσιών της Α.Δ.Α.
Η σύσταση των τριών νέων Γραφείων δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με καμία δαπάνη, καθώς η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό θα γίνει είτε μέσω μετακινήσεων υπαλλήλων της Α.Δ.Α, είτε μέσω μετατάξεων.

να στηριχθούν οι δομές ψυχικής υγείας σε τοπικό επίπεδο.. Νο1

Την αντίθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην περιστολή δαπανών στις δομές ψυχικής υγείας, αλλά και την ανησυχία του για την αναστολή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης. 
θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας της ΕΠΑΨΥ, που τα τελευταία οκτώ χρόνια προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους 11 νησιών των Κυκλάδων έχοντας εξυπηρετήσει έως τώρα χιλιάδες νησιώτες.

να στηριχθούν οι δομές ψυχικής υγείας σε τοπικό επίπεδο.. Νο2

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά απέστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην επιστολή του αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας τους και καλεί το υπουργείο να πράξει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να τηρηθεί η δέσμευση– υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, τόσο προς τους πολίτες ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2012

εκπαίδευση στην Σαντορίνη, part 2...

Και μιας και αναφερθήκαμε χθές σε μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης στην Σαντορίνη, αξίζει να δούμε ποιές εκπαιδευτικές δυνατότητες και επιλογές παρέχει ο ιδιωτικός τομέας στα παιδιά και τους νέους του νησιού.
Σε οτι αφορά τις επιχειρήσεις, αναφερόμαστε σε αυτές με αλφαβητική σειρά, ενω, εαν έχουμε ξεχάσει ή δεν γνωρίζουμε την δραστηριότητα κάποιας, μπορείτε να μας ενημερώσετε για την ύπαρξη και δραστηριοποίησή της.

Σε οτι αφορά τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών οι δυνατότητες παρακολούθησης οργανωμένων μαθημάτων στην Σαντορίνη παρέχονται στους εξής χώρους : AXON (Μεσαριά), Γεροσιδερή Ελένη (Εμπορείο), Ευρωγνώση (Καρτεράδος – Εμπορείο), Ηλιοπούλου Αλεξάνδρα (Μεσαριά, Οία), Ξαγοράρη Άννυ (Φηρά), Φραγκάκου (Φηρά), Χατζηκουτσού (Πύργος)
Στις παραπάνω σχολές διδάσκονται όλες ή οι περισσότερες απο τις πλέον δημοφιλείς σε επιλογή γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά.

Σε οτι αφορά τα κέντρα ενισχυτικής και συμπληρωματικής διδασκαλίας των μαθημάτων των Γυμνασίων και των Λυκείων, οργανωμένοι χώροι λειτουργούν στα Φηρά, στο Κέντρο Μέσης Εκπαιδευσης «Θεωρία και Πράξη» και στην Μεσαριά στο Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Νομικού – Μπουά».

Στην Σαντορίνη λειτουργούν δύο ωδεία, το «Εθνικό» το οποίο διατηρεί παράρτημά του στα Φηρά, καθώς και η «Μουσική Σχολή» της Μαργαρίτας Πελέκη στον δρόμο προς το Καμάρι. Στα ωδεία διδάσκονται τα βασικά έγχορδα, κρουστά και πνευστά μουσικά όργανα, ενω πραγματοποιούνται και μαθήματα προπαιδείας για παιδάκια απο 5 ετών.

Σε οτι αφορά τα γυμναστήρια, στην Σαντορίνη λειτουργούν 4 ιδιωτικά που παρέχουν την δυνατότητα ομαδικών ή ατομικών προγραμμάτων ενω στα περισσότερα λειτουργούν τμήματα πολεμικών τεχνών, ενόργανης, αερόμπικ και γιόγκα γυμναστικής.
Τα παραπάνω τμήματα λειτουργούν στα γυμναστήρια «Ευεξία» στην διασταύρωση του δρόμου Μεσαριάς – Καμαρίου, στο γυμναστήριο «Μάινα» στα Φηρά, στο γυμναστήριο «Santorini Gym», και στον «αθλητικό χώρο»  στο εμπορικό κέντρο στον δρόμο προς το Εμπορείο.
Ενω, στο δημοτικό «κλειστό Γυμναστήριο» στον Καρτεράδο φιλοξενούνται για προπονήσεις ομάδες μπάσκετ και βόλευ για παιδιά και ενήλικες, ενω πραγματοποιούνται μαθήματα ομαδικά και ατομικά απο γυμναστές σε διάφορα ατομικά ή ομαδικά σπόρ.
Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα όλων των παραπάνω χώρων μπορείται να επικοινωνείτε με τι8ς γραμματείες των γυμναστηρίων.

Όσο για τους χορούς, μαθήματα παραδοσιακών χορών πραγματοποιούνται απο την δασκάλα των χορευτικών του Δήμου της Σαντορίνης κ. Ξιάρχου στους μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών και γυμνασίων του νησιού, για το πρόγραμμα των μαθημάτων μπορείτε να ενημερωθείτε απο τον Δήμο και τα σχολεία του νησιού.
Η σχολή χορού, «scuola de bailla» λειτουργεί στον δρόμο Μεγαλοχωρίου – Πύργου και σε αυτήν παραδίδονται μαθήματα μοντέρνων λατινοαμερικάνικων και ευρωπαικών χορών για ενήλικες ή και για παιδιά, ενω υπάρχουν τμήματα κλασσικού μπαλέτου για κορίτσια και κυρίες, καθώς και τμήματα street dancing που κυρίως λειτουργούν απογευματινές ώρες.
Μαθήματα χορών και μπαλέτου παραδίδονται και στον αθλητικό χώρο 5Χ5 στην Μεσαριά.

Βέβαια, πέρα απο τα οργανωμένα τμήματα και μαθήματα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ιδιαίτερων – ατομικών μαθημάτων, (είτε πρόκειται για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικού οργάνου, συμπληρωματικών - ενισχυτικών μαθημάτων στα μαθήματα του σχολείου, ή μαθήματα ατομικής γυμναστικής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης) βασισμένων στις ιδιαίτερες ή, και εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητών στον χώρο και χρόνο που τους εξυπηρετεί...

μια ακόμη πρωτιά για την Σαντορίνη....

Την πρώτη θέση στους γαμήλιους προορισμούς ανα τον κόσμο, έδωσε πρόσφατα και για μια ακόμη φορά στην Σαντορίνη, το ταξιδιωτικό περιοδικό http://travel.usnews.com/

 Η διάκριση αποτελεί ενα πολύ σημαντικό «δώρο» για την Σαντορίνη εαν αναλογιστεί κανείς οτι το νησί ανταγωνίστηκε εξίσου δημοφιλείς και σημαντικότατους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολυπληθέστατο και φανατικό κοινό.
Όσο δε για το περιοδικό, αποτελεί ενα απο τα δημοφιλέστερα ταξιδιωτικά περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) των Η.Π.Α. με κοινό μέσου και ηψηλού οικονομικού επιπέδου.

Η διάκριση αυτη της Σαντορίνης δεν είναι η πρώτη, έρχεται όμως και γίνεται γνωστή σε μια χρονική συγκυρία, δύσκολη για την Ελλάδα, όπου τέτοιες πρωτιές αποτελούν επιβεβαίωση των προσπαθειών όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, άμεσα ή έμμεσα στο νησί.
Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε γι αυτην την διάκριση, είναι, πάντα τέτοια, και . πάντα εκεί, στην κορυφή της λίστας.

Στο κείμενο γίνονται αναφορές στις όμορφες παραλίες του νησιού με την μαύρη άμμο, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, καθώς και στον όμορφο οικισμό του Μανωλά στην Θηρασιά με θέα την ηφαιστειογενή καλντέρα και το .. απέραντο γαλάζιο...

Καλύτερα ξενοδοχεία απο την σελίδα επιλέγονται οι «Κάναβες» στην Οία και το Carpe Diem Hotel, εμείς πάντως παγίως συμπληρόνουμε οτι, όπου κι αν επιλέξετε να μείνετε, το σίγουρο είναι οτι η Σαντορίνη θα σας προσφέρει τον καλύτερό της εαυτό....

Σημαντικό (ή και ..κλασικό..) είναι δε οτι ως καλύτερη εποχή για ταξίδι στην Σαντορίνη προτείνεται το φθινόπωρο με τον ήπιο καιρό και την περιορισμένη πολυκοσμία. Όσο για την Άνοιξη; Προτείνεται λόγο καλών ευκαιριών στις τιμές καθώς και λόγο της ομορφιάς της φύσης...

Αναφορές γίνονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ και για την Θηρασιά, η οποία χαρακτηρίζεται «μικρός παράδεισος» στο Αιγαίο, τον οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς.. 

Στην λίστα ακολουθούν τα ηφαιστειογενή νησιά Maui στον Ειρηνικό, η επίσης Ελληνική Κρήτη στην τρίτη θέση, τα νησιά Kauai στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, οι Ιταλικές Φλωρεντία και Βενετία φημισμένες για τις τέχνες και τις γευσεις τους καθώς και τον τρόπο που τις προβάλουν στους επισκέπτες τους, τα νησιά Turks and Caicos στην Καραιβική, η Μαρτινίκα, τα νησιά St. Martin St. Maarteen στην Καραιβική, το Παρίσι (της Ευρώπης), οι Μαλδίβες, τα νησιά Bora-Bora, η Jamaica, το Ruerto Rico με τις πανέυκολες και οικονομικές πτήσεις απο τις Η.Π.Α., η Μαδρίτη, το Εδιμβούργο και τέλος στην 17η θέση φιγουράρει η όμορφη και ηλιόλουστη Napa Valley στην Καλιφόρνια, γνωστή για το όμορφο καταπράσινο τοπίο της, την μεγάλη παραγωγή σε καλά και ποιοτικά κρασιά και φρούτα καθώς και για τα όμορφά της boutique ξενοδοχεία.   

ο Δήμος Θήρας για το www.santorini.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Στην προσπάθειά του να προσφέρει την καλύτερη δυνατή προβολή του νησιού της Σαντορίνης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ο Δήμος Θήρας προχώρησε στη δημιουργία νέου ταξιδιωτικού web site, στη διεύθυνση www.santorini.gr
Το νέο site διαθέτει μοντέρνο σχεδιασμό, πλούσιο φωτογραφικό υλικό υψηλής ποιότητας, βίντεο, αναλυτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ένα μίνι οδηγό για όσους ταξιδεύουν στο νησί μόνο για λίγες ημέρες, καθώς και την εφαρμογή          «Οι δικές σας διακοπές», που καλύπτει τα εξειδικευμένα ενδιαφέροντα των επισκεπτών που έρχονται στο νησί με την οικογένειά τους, με φίλους, για το ταξίδι του μέλιτος κ.α.
Το web site διαθέτει πολλά και εύχρηστα μενού, ώστε ο επισκέπτης με ένα μόνο «κλικ» να μπορεί να βρει γρήγορα και εύκολα αυτό που τον ενδιαφέρει.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
Γεωγραφικές πληροφορίες, την ιστορία του νησιού αναλυτικά, στοιχεία για το ηφαίστειο και τη δημιουργία της Καλντέρας, την αρχιτεκτονική και τα περίφημα υπόσκαφα, όλους τους οικισμούς και τις παραλίες, τη Θηρασιά, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, διαδρομές με αυτοκίνητο, τα μονοπάτια, καταδύσεις, τον αρχαίο αμπελώνα και τους δρόμους του κρασιού, τα τοπικά προϊόντα, τις εκκλησίες και τις μονές, διαμονή, εστίαση και πολλά άλλα. Στις ενότητες που αφορούν τους οικισμούς, τις παραλίες και τις διαδρομές υπάρχουν χάρτες με σημειωμένα τα σημεία ενδιαφέροντος.
ρας στο﷽﷽﷽αρκώς και, μαζί με την επΤΙ ΒΑΖΩ ΕΔΩτο, κειμενα) IKATASTASI
Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου ο επισκέπτης θα βρει επίσης Ημερολόγιο με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο νησί, χάρτη Google με σημεία ενδιαφέροντος, αναλυτική πρόβλεψη καιρού, σύνδεση με τα social media του Δήμου Θήρας και πολλούς άλλους χρήσιμους συνδέσμους.
Σε εμφανές σημείο της αρχικής σελίδας εναλλάσσονται με κάθε επίσκεψη τα πιο ενδιαφέροντα θέματα από όλο το ταξιδιωτικό περιεχόμενο του web site (best of) και Νέα που αφορούν το νησί.

Οι ενότητες αυτές ανανεώνονται διαρκώς και, μαζί με την επίσημη σελίδα του Δήμου Θήρας στο Facebook, www.facebook.com/santorini, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον, ώστε οι επισκέπτες να επανέρχονται σε τακτά διαστήματα.
Ο στόχος του ταξιδιωτικού ιστότοπου, παράλληλα με την προβολή της Σαντορίνης ως ενός από τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς διεθνώς, είναι να αποτελεί σημείο αναφοράς και για όλους όσους αναζητούν έγκυρες πληροφορίες για τη μακρόχρονη ιστορία, την ιδιόμορφη γεωλογία, τους αρχαιολογικούς χώρους -όπως το Ακρωτήρι και η αρχαία Θήρα-, τις παραδόσεις και τα έθιμα που διατηρούνται όλο το χρόνο ζωντανά στο νησί. Κείμενα ξένων περιηγητών, παλιοί χάρτες, ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό –μεταξύ των οποίων και οι φωτογραφίες της διάσημης Nelly’s- μαζί με κείμενα επώνυμων ιστορικών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, αρχαιολόγων, λαογράφων περιλαμβάνονται σ’ αυτή την «κιβωτό» γνώσης, η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς στη διάρκεια του χρόνου.

ερώτηση για το Sea Diamond απο τον Νίκο Συρμαλένιο...

Επίκαιρη ερώτηση προς τους  Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα «τι θα γίνει με το ναυάγιο του SEA DIAMOND;» κατέθεσε ο βουλευτής του Συριζα στις Κυκλάδες Νίκος Συρμαλένιος.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Έχουν περάσει σχεδόν πεντέμισι χρόνια από το ναυάγιο του Κ/Ζ  Sea Diamond στον όρμο της Καλντέρας στη Σαντορίνη. Από τότε, φορείς και κάτοικοι του νησιού ξεκίνησαν ένα διαρκή, πολύπλευρο και πολυμέτωπο αγώνα με αίτημα τόσο την απάντληση των καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων ουσιών, όσο και την οριστική ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου. Μέχρι σήμερα όμως υλοποιήθηκε εν μέρει μόνο το  έργο της  απάντλησης και κανένα σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο για την ανέλκυση του δεν εκπονήθηκε ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε βεβαίως κάτι τέτοιο διαφαίνεται άμεσα να είναι στις προθέσεις της σημερινής.

Οι Θηραίοι πολίτες, ο Δήμος και φορείς του νησιού, όσες κινητοποιήσεις, όσα διαβήματα και παραστάσεις και αν κάνουν προς τα συναρμόδια υπουργεία, παίρνουν πάντα τις ίδιες καθησυχαστικές απαντήσεις, ότι οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ δείχνουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης παραμένει σε άριστη κατάσταση και ότι εν πάση περιπτώσει, λόγω και της ύπαρξης του ποντισμένου πλωτού φράγματος, όλα είναι υπό έλεγχο.
Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ναυάγιο του SEA DIAMOND, που ολοκληρώθηκε εδώ και ενάμιση χρόνο για λογαριασμό της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευάγγελο Γιδαράκο και με τίτλο «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του SEA DIAMOND – περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές», κατέληξε σε συμπεράσματα άκρως ανησυχητικά για το οικοσύστημα της περιοχής. Σύμφωνα με αυτή ο κίνδυνος έκλυσης επικίνδυνων ουσιών, βαρέων μετάλλων και γενικά τοξικών ουσιών, είναι μεγάλος, εφόσον η προϊούσα διάβρωση και αποσύνθεση του ναυαγίου είναι αναπόφευκτη.
Εκτός των άλλων, το ΣτΕ σε πρόσφατη απόφαση του σχετικά με το ναυάγιο φορτηγού πλοίου στο Σαρωνικό, επισημαίνει κατηγορηματικά ότι τα ναυάγια θα πρέπει να ανελκύονται με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας εντός τριμήνου και αν αυτό δεν συμβεί, το έργο αυτό το αναλαμβάνει ο αρμόδιος δημόσιος φορέας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1.Προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίου  ανέλκυσης του ναυαγίου του SEA DIAMOND ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής και κατά συνέπεια σοβαρό πλήγμα στις τουριστικές και αλιευτικές δραστηριότητες του νησιού;
2.Αν όχι, έχουν μελετήσει εναλλακτικές λύσεις αποτροπής της απειλούμενης  καταστροφής;  

«Σχεδίασε μια Ευχή για την Ελλάδα!» στο πλαίσιο της Santorini Biennale 2013

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών,

Συνεχίζεται έως και τις 30 Οκτωβρίου 2012 η περίοδος εγγραφών και υποβολής έργων (υπό την μορφή αφίσας) για την προτωβουλία «Σχεδίασε μια Ευχή για την Ελλάδα!» η οποία αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε Σαντορίνης για το 2013.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν έως τώρα ανεξάρτητοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Δανία και άλλες χώρες.

Η Μπιενάλε Σαντορίνης θα επιλέξει να παρουσιάσει συνολικά 80 αφίσες οι οποίες θα εκτεθούν ταυτόχρονα σε non-profit χώρους τεχνών στις παρακάτω πόλεις: Τόκυο, Σεούλ, Βομβάη, Καλκούτα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο, Μπουένος Άϊρες, Σανγκάη, Πεκίνο, Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Τορόντο, Μόντρεαλ, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα, Παρίσι, Μιλάνο, Ρώμη, Μαδρίτη,
Τέλ Αβίβ, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το διάστημα 10 Ιανουαρίου 2013 έως 10 Μαρτίου 2013.

Η έκθεση θα μεταφερθεί στην Σαντορίνη για το διάστημα 20 Απριλίου 2013 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2013 και μαζί της θα εκτεθούν και όλα τα έργα που δεν επιλέγησαν ανάμεσα στις 80 αφίσες!

Οι εκθεσιακοί χώροι και οι ώρες λειτουργίας τους θ' ανακοινωθούν αφού γίνει η τελική επιλογή των έργων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούν περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στην σελίδα:

σχετικές δημοσιευσεις,

http://www.skai.gr/news/culture/article/210452/biennale-sadorinis-shediase-m
ia-euhi-gia-tin-ellada 
<http://www.ggae.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1087&cnode=
22&clang=1> &cresrc=1087&cnode=22&clang=1 
http://www.xeniosworld.com/design-a-wish-for-greece-a-santorini-biennale-new

SANTORINI BIENNALE OF ARTS 
OPERATIONS OFFICE: Central Square of Pyrgos, Santorini, GR. 

ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στο πανηγυρόσπιτο του Αι Γιώργη στην Οία..

Το διάστημα 14 – 21 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη πλέον έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, στο πανηγυρόσπιτο του Αι Γιώργη, στην Οία.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι :
Αληθινή, Ηλίας Αποστολίδης, Όλγα Αρχόντου, Κάτωνας Ασιμής, Χριστόφορος Ασιμής
Γεώργιος Γαλανόπουλος, Ειρήνη Δρόσου, Zalina Κhestanova, Δημήτρης Κολιούσης
Παντελής Λεούσης, Δήμητρα Μπρατίκα, Μαρία Ξαγοράρη, Pelin Ozkuzey, Αγγελική Παπαπαύλου, Νικόλαος Ρηγόπουλος, Λία Σταμοπούλου και Μαρία Χιωτάκου. 
Τα εγκαίνεια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 20.00 

Τρίτη, Οκτωβρίου 09, 2012

επισκευές και συντηρήσεις (και) σε βάση εθελοντική….

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι γονείς του 1ου και 3ου (κλασικό και ολοήμερο) Νηπιαγωγείου του Εμπορείου καθώς και του Νηπιαγωγείου της Περίσας προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιες απο τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το σχολείο τους. «Τι το διαφορετικό, απ' οτι συνέβαινε και συμβαίνει σε κάθε περίπτωση..;» είναι πολύ πιθανό να σκεφτείτε, και πολύ σωστά. Η αλήθεια είναι πως τίποτε το «διαφορετικό». Τα σχολεία είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν ελλείψεις, τις οποίες προσπαθούν να καλύψουν οι γονείς των παιδιών που πηγαίνουν σε αυτά. Μόνο που η όποια οικονομική κρίση και το πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες και εαν το θέλετε την άνεση, οι κινήσεις ή πρωτοβουλίες αυτές να θεωρούνται πλέον απο απαραίτητες («συν Αθηνά....» που λέει και η γνωστή ρήση...) εως και δεδομένες –χωρίς πολλά πολλά «ταρατατζούμ» δηλαδή....
Δουλειές λοιπόν «άνοιξε» ο Σύλλογος των γονέων στο παραπάνω σχολείο με την εθελοντική συμβολή και προσφορά επαγγελματιών και εμπόρων της περιοχής, και την υποστήριξη, και οικονομική βεβαίως βεβαίως, της εδω αρμόδιας σχολικής επιτροπής....

Ανάλογες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του «συν Αθηνά...» πάρθηκαν, σε επίπεδο όμως αρμοδίων, και για το ολοκαίνουργιο Νηπιαγωγείο της Έξω Γωνιάς, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί την φετινή σχολική χρονιά, με σκοπό να εξυπηρετήσει τα παιδάκια της περιοχής και να αποφορτίσει τα Νηπιαγωγεία των γειτονικών οικισμών.  Αξίζει δε να αναφέρουμε οτι προκειμένου στο συγκεκριμένο κτήριο να λειτουργήσει Νηπιαγωγείο, αναγκάστηκε να «μετακομίσει» η δημοτική επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας, της οποίας πλέον η έδρα βρίσκεται σε αίθουσα του κλειστού Γυμναστηρίου. Εκεί η κ. Κωχ, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, και η κ. Μπάμπα, γραμματέας, θα μπορέσουν να σας εξυπηρετήσουν και να λύσουν τις όποιες απορίες σας σχετικά με τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες του εν λόγο γραφείου....
Εμείς, απο πλευράς μας, σε μια επόμενη ανάρτηση, θα αναφερθούμε στο αντικείμενο της συγκεκριμένης επιχείρησης κοινωνικού χαρακτήρα...
Όσο δε για τις εργασίες που αυτην την εποχή πραγματοποιούνται στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό της Έξω Γωνιάς, και αφορούν εξωτερικές κυρίως επισκευές του κτηρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε, και σε συνδυασμό με τις προσλήψεις σε προσωπικό που έχουν δρομολογηθεί, ο Παιδικός Σταθμός αναμένεται να δουλέψει κανονικά υπερδιπλασιάζοντας τα παιδιά που φιλοξενεί σήμερα, περί τα τέλη του Οκτωβρίου.... 

με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία στην Σαντορίνη....

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας αίματος Σαντορίνης, 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθες 9/10 η 42η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης.
Συνολικά προσήλθαν 807 άτομα και συγκεντρώθηκαν 723 μονάδες αίματος.
Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον αποτελεί η προσέλευση 97 νέων αιμοδοτών!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ όλους, για τη πολύτιμη συνεισφορά σας στο έργο μας! 
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης – ανακοίνωση


Η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης σας ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 το γραφείο θα παραμείνει κλειστό γιατί θα γίνονται οι ανανεώσεις των καρτών στην κοινότητα του  Εμπορείου  από της 10:00 έως της 12:00.

 Από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 θα γίνονται οι ανανεώσεις στο γραφείο της Ένωσης Πολυτέκνων  , Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή 10:00-12:00 εώς τέλους του χρόνου . Η ανανέωση θα γίνει για τρία χρόνια και το ποσό είναι 54 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε μαζί σας τις πολυτεκνικές  κάρτες .

οι νέοι αντιπεριφερειάρχες της Π.Ν.Α.

Στο «Διαύγεια» αναρτήθηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, σύμφωνα με την οποία ορίζονται αντιπεριφερειάρχες οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αντώνης Χατζηιωάννου και Λίτσα Φτακλάκη, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ.κ. Σωτήρη Παμπάκα και Δέσποινας Διακοσταυριανού, για το υπόλοιπο της θητείας τους, δηλαδή από 2 – 10 – 2012 έως και 31 – 12 – 2012.

ημερίδα (11.10) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Σαντορίνη με θέμα : «Ο Τουρισμός στις Κυκλάδες το 2013 - Νέες προοπτικές προβολής, οργάνωσης και αναβάθμισης των κρατήσεων των καταλυμάτων.»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που απευθύνεται κυρίως στους ιδιοκτήτες, αλλά και σε εργαζόμενους, τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων,

Μια δύσκολη τουριστική περίοδος βαίνει προς το τέλος της για τις Κυκλάδες και όλα δείχνουν πως, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο πρέπει να αρχίσει άμεσα. 

Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προβολή, να ενισχυθεί η οργάνωση των επιχειρήσεων και να στοχευθούν νέες τουριστικές αγορές, το Επιμελητήριο Κυκλάδων καλεί όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τουριστικής φιλοξενίας (ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία) σε Συνάντηση Ενημέρωσης / Συζήτηση με θέμα:

«Ο Τουρισμός στις Κυκλάδες το 2013 - Νέες προοπτικές προβολής, οργάνωσης και αναβάθμισης των κρατήσεων των καταλυμάτων.»

Στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

1)Σύντομη αποτίμηση της τουριστικής κίνησης το 2012
2)Σύγχρονες διεθνείς τάσεις της αγοράς τουρισμού – Τι ταιριάζει στις Κυκλάδες;
3)Προώθηση, Προβολή και Οργανωτική Διαχείριση των τουριστικών επιχειρήσεων – Πως μπορείτε να αξιοποιήσετε δυναμικά τις Νέες Τεχνολογίες.
4)Αύξηση κρατήσεων και πωλήσεων – Βελτιστοποίηση της διαχείρισης κρατήσεων μέσω νέων εφαρμογών και πρακτικών
5)Ενέργειες Προώθησης και Προβολής για το 2013 – Η συμβολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σας περιμένουμε, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 18.30, στο γραφείο του Επιμελητηρίου στη Σαντορίνη (ευθεία Πύργου-Φηρών, κάτω από το υποκατάστημα ΙΚΑ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στελεχών και συνεργατών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων – εκπαιδευτικά προγράμματα στην διοίκηση επιχειρήσεων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.), διοργανώνει τη 2η Σειρά Κυκλάδων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, τα οποία επιθυμούν να προετοιμαστούν έγκαιρα για θέσεις αυξημένης ευθύνης και γενικότερων καθηκόντων (general management).

Αποτελεί δε το πλέον επιτυχημένο και αποδεκτό από την ελληνική αγορά πρόγραμμα του είδους του, καθώς, στα 23 χρόνια διεξαγωγής του, έχουν αποφοιτήσει περισσότερα από 3.700 στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν επιτυχημένες καριέρες στο χώρο των επιχειρήσεων.

Η ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης στηρίζεται τόσο στην παρακολούθηση των σύγχρονων εξελίξεων στο διεθνή επιχειρησιακό στίβο –μια που η επιχειρηματική δραστηριότητα αποκτά όλο και πιο έντονα παγκόσμιο χαρακτήρα– όσο και στο διδακτικό προσωπικό που αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους Managers, διακεκριμένους εισηγητές και προσωπικότητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Η έναρξη της 2ης Σειράς Κυκλάδων θα γίνει την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012.

Τα μαθήματα διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα, δύο διήμερα ανά μήνα (Παρασκευή 17:00-21:30 και Σάββατο 08:30-15:30), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2014.

Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2012.

Το κόστος μπορεί να καλυφθεί με το 0,45% της επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς που καταβάλλουν οι εταιρίες για την ενίσχυση των προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη διαδικτυακή «πύλη» του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr ή να απευθύνονται στα γραφεία του Επιμελητηρίου στη Σύρο (υπεύθυνος κ. Δημήτρης Χαμεζόπουλος, τηλ. 22810 82346, εσωτ. 105) και στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Μήλο.