Παρασκευή, Ιουλίου 20, 2012

συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης 19.7 - το ρεπορτάζ..

Ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαντορίνης στην συνεδρίασή του στις 19.7 το «κλείσιμο», τον οικονομικό απολογισμό του 2010, που αφορούσε τον Δήμο Θήρας και την πρώην κοινότητα της Οίας.

Στην συνεδρίαση που κινήθηκε σε ήπιους τόνους, πλήν όμως έδωσε το στίγμα της επερχόμενης προεκλογική περιόδου, ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος εμφανίστηκε υποστηρικτής της «γραμμής της λιτότητας και της εγκράτειας» στο πλαίσιο του γενικότερου οικονομικού κλίματος που επικρατεί στην χώρα και στους δήμους της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι περικοπές πόρων από το κράτος προς τους ΟΤΑ έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%, καθώς και -με αφορμή το τρέχον έτος- τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν σε ότι αφορά τις εισπράξεις του Δήμου, παρουσιάζοντας παραδείγματα «κωδικών», με τις αποκλίσεις μεταξύ των προυπολογιζόμενων εσόδων με τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί να προσεγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις την σχέση του 1 προς 5 ή, και 10… Στις τοποθετήσεις του ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην μείωση των δαπανών της σημερινής Δημοτικής Αρχής από το ξεκίνημα της θητείας της και σε σχέση με το παρελθόν, κατά 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες ευρώ, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες να γίνει «οικονομία» στις δαπάνες του Δήμου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιγάλας, έκανε λόγο για «υφεσιακή πολιτική και επιλογές του Δήμου Θήρας», για χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του Οργανισμού αλλά δεν αξιοποιούνται σωστά καθώς και για έργα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν και δεν γίνονται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής μπορούν να χαρακτηριστούν «τσιγκούνικες» -αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα της .. γνωστής φυσιογνωμίας των κινουμένων σχεδίων του Disney, του Σκρούτζ Μακ Ντάκ (!) ο οποίος αρέσκονταν στην συγκέντρωση χρημάτων..-
Ο κ. Σιγάλας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έκανε αρκετές αναφορές στο παρελθόν, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιδήμαρχος αλλά και ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος είχε πάρει αποφάσεις για τον περιορισμό των εξόδων του Δήμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον τομέα της καθαριότητας τον οποίο είχε αναλάβει η τότε δημοτική αρχή από ιδιωτική εταιρία, μειώνοντας κατά πολύ το τελικό κόστος και έχοντας παράλληλα καλό αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κ. Σιγάλα, ο Δήμαρχος εντόπισε την ουσία της διάστασης των απόψεων στις διαφορετικές «αναγνώσεις» και προσεγγίσεις των οικονομικών και του ταμείου του Δήμου, κάνοντας λόγο για «διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές» περί των οικονομικών, υποστηρίζοντας την επιλογή ύπαρξης «αποθεματικού» στο ταμείο του Δήμου.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν αναλυτικές αναφορές στα «οικονομικά των ταμείων» του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και του Ιδρύματος «Τελεφερίκ» σχετικά με την δυνατή καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων τους, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι υποστήριξαν ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα έσοδα.

Santorini Biennale of Arts – Ελληνικές φωτογραφικές φόρμες


Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών της, μια ακόμη παράλληλη εκδήλωση προστίθεται στις ήδη ανακοινωθείσες εκδηλώσεις της «Santorini Biennale of Arts 2012».

Πρόκειται για την έκθεση «Ελληνικές φωτογραφικές φόρμες  - Παρελθόν» που πραγματοποιείται με την συμμετοχή 8 φωτογράφων της ελληνικής φωτογραφικής ελίτ από τον «Φωτογραφικό Κύκλο» οι οποίοι οπτικοποίησαν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό το «Παρελθόν», μια μοναδική φωτογραφική ποιητική φόρμα στα πλαίσια της 1ης Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης.

Στην έκθεση συμμετέχουν ο Βασίλης Γεροντάκος, ο Χρήστος Κοψαχείλης, ο Βασίλης Κωνταντίνου, ο Άγγελος Μίχας, ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος - Silvano, ο Παύλος Παυλίδης, η Χριστίνα Σοροβού και ο Λουκάς Βασιλικός -όλοι μαθητές του Πλάτωνα Ριβέλλη- οι οποίοι αφηγούνται με σαφήνεια και κυρίως με ειλικρίνεια τον δυναμισμό που κρύβει η εσωτερικότητα και η αυθεντικότητα.  
Φιγούρες, πρόσωπα, καταστάσεις, θέσεις και στιγμιαίες ιστορίες ανθρώπινων ψυχών δημιουργούν δομικές σχέσεις μεταξύ τους σε μια σπάνια ρητορική.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται απόψε Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 20.00 στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεβρίου.
Το φωτογραφικό λεύκωμα της έκθεσης μπορείτε να το βρείτε στο Βιβλιοπωλείο Paper Shop, στην Πλατεία των Φηρών. 

Cultural Village “Santorini of the past” – πρόγραμμα εκδηλώσεων καλοκαίρι 2012

Πολλές και καλές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Cultural Village Santorini of the pastτο οποίο διοργανώνεται φέτος, για πρώτη φορά ενω, φιλοδοξεί να αποτελέσει εστία πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την κοινότητα των μονίμων κατοίκων του νησιού καθώς και πόλο έλξης των καλοκαιρινών επισκεπτών, φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.


Η πρώτη επόμενη εκδήλωση και συγκεκριμένα η  Μουσική Βραδιά «Γλέντι στο χωριό μου» από το συγκρότημα «ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ» του πυργιανού ηθοποιού και τραγουδιστή Σαμψών Φύτρου, θα πραγματοποιηθεί για δύο βραδιές την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουλίου. 
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα που ακολουθεί.


Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές βραδιές, εικαστικές εκδηλώσεις αλλά και .. γυμναστική μετά…. μουσικής!
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το εστιατόριο “Σελήνη” το οποίο για τις συγκεκριμένες βραδιές θα δημιουργήσει σπέσιαλ πιάτα σε σπέσιαλ προσιτές τιμές για όλους τους παρευρισκόμενους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών,

Ένα όνειρο χρόνων και σκληρής και μεθοδικής δουλειάς από τον εμπνευστή του Cultural VillageSantorini of the past”, κ. Γιάννη Χρυσό-Δρόσο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της SANTA IRINI A.E, πραγματοποιείται από το φετινό καλοκαίρι.

Το Cultural VillageSantorini of the past” στον Πύργο Θήρας, ανοίγει εφέτος επίσημα τις πόρτες του στο κοινό, με πλήθος πολιτισμικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, ένα γεγονός που ελπίζουμε να συμβάλει στην προσπάθεια ανάδειξης του χωρίου μας, του Πύργου της Σαντορίνης.
Στον  χώρο του Cultural Village εφέτος θα φιλοξενηθεί  και η πρώτη διεθνής Santorini Biennale of Arts 2012 που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, με θέμα «Παρελθόν και νοσταλγία»  με πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η Biennale 2012 θα διαρκέσει από 1η Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και με το διαγωνιστικό μέρος από την 1η Αυγούστου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των εκθέσεων του καλοκαιριού 2012 που θα πραγματοποιηθούν  στους χώρους του Πολιτιστικού Χωριού « Η Σαντορίνη που έφυγε» έχει ως εξής:

Από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου  θα φιλοξενηθεί στους χώρους μας η έκθεση της Biennale 2012 «Χρόνος- Στιγμή- Σοκ» η οποία περιλαμβάνει σχέδιο, ζωγραφική και βίντεο.

20 και 21 Ιουλίου  Μουσική Βραδιά « Γλέντι στο χωριό μου» από το συγκρότημα
« ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ» του πυργιανού ηθοποιού και τραγουδιστή Σαμψών Φύτρου.

Για τις δυό μουσικές βραδιές που επιμελείται, ο Σαμψών Φύτρος λέει ότι,
Η καλή μουσική βγαίνει μέσα από τη καλή παρέα Αν οι γνώσεις και η τεχνική είναι σε επαγγελματικό επίπεδο τότε πραγματικά έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο και αποτέλεσμα. Η παρέα που θα σας διασκεδάσει έχει δοκιμαστεί σε πολλούς και διάφορους επαγγελματικούς χώρους και εκδηλώσεις. Με αφορμή την καταγωγή και τις μνήμες του τραγουδιστή του συγκροτήματος “Απρόβλεπτοι” Σαμψών Φύτρου ερχόμαστε στον Πύργο Σαντορίνης για ένα κεφάτο διήμερο γλέντι με τον τίτλο «Γλέντι στο χωριό μου». Καλή μας διασκέδαση!”

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το εστιατόριο « ΣΕΛΗΝΗ»
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ 20:30
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ 12 ευρώ ( στην τιμή συμπεριλαμβάνεται φαγητό και κρασί)


28 και 29 Ιουλίου  Ψυχαγωγικό Πρόγραμμα «ZumbaR Weekend»

 “Για πρώτη φορά στο νησί μας, τρεις πιστοποιημένοι Zumba instructors από την Αθήνα θα βρίσκονται μαζί σας για να διασκεδάσουμε και να γυμναστούμε παρέα το φετινό καλοκαίρι. Η Άννα Μαρία Χρυσουλάκη, ο Βασίλης Δημάκος και η Πόπη Σκευοφύλακα σας περιμένουν για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο τρέλα και πολύ κέφι. Μην το χάσετε για κανένα λόγο! PEACE, LOVE, ZUMBAR!”

Το ZumbaR FITNESS είναι η "νέα" μόδα στο χώρο της γυμναστικής που έχει κατακλύσει τους χώρους του FITNESS με μεγάλη επιτυχία. Στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για ένα πρόγραμμα χορού και γυμναστικής που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '90 στις ΗΠΑ από τον Κολομβιανό χορογράφο Alberto Perez. Το ZumbaR FITNESS θεωρείται ένα είδος "μεταμφιεσμένης" άσκησης, αφού κάποιος μπορεί να κάψει από 500 έως και 1000 θερμίδες διασκεδάζοντας χωρίς να το καταλαβαίνει! Πρόκειται για αεροβική άσκηση  που ενσωματώνει latin κινήσεις και χορευτικές πινελιές από salsa, merengue, belly dance, cumbia, hip hop, reggaeton, samba, cha cha cha, bollywood κι άλλα. Δίνεται έμφαση στη μουσικότητα του μαθητή αλλά και στην ελευθερία κινήσεων αντίθετα με τα συμβατικά προγράμματα αεροβικής όπου χρησιμοποιείται μέτρημα για την απόδοση βημάτων.

-ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 12:00-13:00 και 18:00- 19:00
-ΕΙΣΟΔ0Σ 8 ευρώ


Από 1 Αυγούστου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί στους χώρους μας, στα πλαίσια του διαγωνιστικού μέρους της Biennale 2012 φωτογραφική έκθεση.

2 Αυγούστου  Μουσική Βραδιά «Τραγουδάμε για το Φεγγάρι» από το συγκρότημα «A CAPELLA».

Οι “A Capella” ξεκίνησαν τα μουσικά τους ταξίδια στις αρχές του 2009 πραγματοποιώντας μια σειρά εμφανίσεων σε γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας. Το μεγάλο εύρος του ρεπερτορίου τους και τα πολλά μουσικά είδη από τα οποία αντλούν τις επιλογές τους, είναι τα στοιχεία που τους έκαναν να ξεχωρίσουν και να πραγματοποιήσουν πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Με το μουσικό αφιέρωμα «Τραγουδάμε για το φεγγάρι», οι A Capellα πραγματοποιούν ένα ταξίδι μέσω των τραγουδιών που μιλούν και υμνούν το Φεγγάρι!

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εστιατόριο « ΣΕΛΗΝΗ»
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ 20:30
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ 10 ευρώ

5 Αυγούστου  Ετήσιο Λαϊκό Πανηγύρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Εστίας Πύργου, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

14 Αυγούστου  Πανήγυρη Παραμονή της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου μετά την βραδινή λειτουργία. Προσφορά της Οικογένειας Γιάννη Χρυσού- Δρόσου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

25 Αυγούστου  Γαστρονομική Βραδιά με τις νοικοκυρές του Πύργου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εστιατόριο « ΣΕΛΗΝΗ»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου   Θεατρική Παράσταση «Dance me to the end of Greece - Ξένοι Περιηγητές στην Ελλάδα.» από την θεατρική ομάδα «ΤΕΣΣΕΡΑ».

Πρόκειται για την πρώτη σκηνική παρουσίαση περιηγητικών κειμένων που υπογράφουν διάσημοι ταξιδιώτες του 19ου και του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας την εμπειρία τους από την εκ νέου ανακάλυψη της Ελλάδας. Οι ηθοποιοί της παράστασης συμμετέχουν σε ένα φόρουμ αφήγησης, αναπαράστασης και τραγουδιού μέσα από μελοποιημένα ποιήματα του Βύρωνα και του Σατωβριάνδου, ενώ εμψυχώνουν τις μαρτυρίες πασίγνωστων ταξιδιωτών όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, αλλά και οι νεώτεροι Ζακ Λακαριέρ και Χένρυ Μίλλερ.

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ 20:30
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 Ε

Για κάθε πληροφορία σχετικά με τις εκδηλώσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο : 22860-31101 Cultural VillageSantorini of the pastPyrgos, Thira
Καθώς και στο μέιλ, culturalvillage@hotmail.gr
Το Cultural Village στο facebook βρίσκεται στην διεύθυνση : Facebook/ Santorini of the past Cultural Village


Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι οι επιχειρήσεις :

Σύλλογος Εστία Πύργου - Estia of Pyrgos Cultural Association
Santorini Biennale
Ξενοδοχείο Anastasia Princess
Ξενοδοχείο Voreina Galery Suites
Όμιλος Επιχειρήσεων Aqua Vista Hotels
Εστιατόριο Selene
Πρατήριο υγρών καυσίμων Eko Φύτρος
Κατάστημα Αγροκήπιο Γεωπονικές εφαρμογές
Τουριστικό Γραφείο Planesi Travel agency – Tourist office
Τουριστικό Γραφείο TUI Hellas
Ναυτιλιακή εταιρία Hellenic Seaways

δημοτικό συμβούλιο 24.7 – θέματα

Την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με τα σημαντικότερα θέματα να είναι τα εξής (εκτός από αυτά που αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις ιδιωτών) :

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΛΟΥΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΕΡΜΑΤΟΤΗΛΕΦΩΝΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ, ΘΗΡΑΣΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑΡΙΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ 2011». 
ΕΓΚΡΙΣΗ  ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΦΗΡΑ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012. 
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΗΡΩΝ ΘΗΡΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #21.376,63# € -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΘΡΑΥΣΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #14.616,00# € -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ- ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #20.880,00# € -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ- ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΑΣ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #27.499,70# € -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #5.576,82# € -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #6.347,17# € -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ  ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ  ΠΟΛΕΩΣ ΦΗΡΩΝ, ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ».
ΕΓΚΡΙΣΗ  ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ».
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΑΥΤΟΥ, ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ , ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ  4039/2012 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΥΛΟΥ ΔΕΗ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΙΑ. 
ΈΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ»

ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ».

ΑΠΟΔΟΧΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΣΟΥ #31.000# € ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ : «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ  ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ  ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Α΄ΚΑΙ Β΄ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»- ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ.
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 12/2012 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΑΠΠΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012».

ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

παραδόθηκε η «στέγη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ρόδο... πλήν όμως, το γεγονός, τυγχάνει ενδιαφέροντος και του εν Η.Π.Α. ελληνισμού....


(εναλλακτικοί τίτλοι...)
Κάλλιο τρείς δεκαετίες αργά, παρά ποτέ....ή και, «Περιφερειάρχης, άνωθεν....»!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Ένα όνειρο και στόχος τριών δεκαετιών έγινε πραγματικότητα, με την παράδοση από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ Ηλία Τομάζο, κτιρίου στη Μεσαιωνική Πόλη, όπου θα στεγάζεται στο εξής το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία».

Η παράδοση έγινε αφού προηγήθηκε τον προηγούμενο Μάιο η παραχώρηση του ακινήτου από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Περιφέρεια, ικανοποιώντας έτσι το διαχρονικό αίτημα της πρώην νομαρχιακής αλλά και περιφερειακής αρχής, κυρίως όμως του Ηλία Τομάζου, ο οποίος κάθε χρόνο συνοδεύει δεκάδες και εκατοντάδες φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής και από φέτος έχουν πλέον τη δική τους στέγη για να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. 



Γ. Μαχαιρίδης : «Αποκεντρώστε αρμοδιότητες. Τώρα ή ποτέ»

Την απουσία γενναίων αποφάσεων για να δοθεί συνέχεια σε ένα σημαντικό εγχείρημα, όπως είναι αυτό της διοικητικής μεταρρύθμισης, με πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στις νέες αυτοδιοικητικές δομές, επισημαίνει σε επιστολή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Εσωτερικών Ευριπίδη, που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών και των συναδέλφων του Περιφερειαρχών.

Από τους δύο υπουργούς ζητεί να εκμεταλλευτούν τη μοναδική, ίσως και τελευταία ευκαιρία για να δοθεί περιεχόμενο στην έννοια της αποκέντρωσης και της ανασυγκρότησης του κράτους, τονίζοντας πως είναι ιστορικά παράδοξο και ανακόλουθο, η εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, της οικονομίας και της χειμαζόμενης κοινωνίας μας, να στηρίζεται ξανά σε δομές που έχουν χρεοκοπήσει και σε ένα κράτος που έχει κατεδαφιστεί και έχει γκρεμιστεί στη συνείδηση του κάθε Έλληνα πολίτη.
«Αυτή η κυβέρνηση – αναφέρει ο Περιφερειάρχης - διαθέτει τη δυναμική και το επαρκές πολιτικό κεφάλαιο για να κάμψει τις αντιστάσεις και την μόνιμη άρνηση ενός “συστήματος” που βολεύεται αυτάρεσκα όταν έχει απέναντί του ως επαίτη έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη ή δήμαρχο». Και συμπληρώνει:
«Δεν ζητήσαμε ούτε ζητάμε να αποκεντρωθούν οι αγκυλώσεις, οι κατεστημένες νοοτροπίες, οι πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, των παρασιτικών δραστηριοτήτων και των μικροσυμφερόντων, που οδήγησαν τη χώρα στην ταπεινωτική χρεοκοπία και μια ιστορική ήττα με επιπτώσεις δυσβάσταχτες για τους πολίτες. Ζητούσαμε και ζητάμε να αποκεντρωθεί στην Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κάθε περιοχής και να συμβάλλει, πρώτη αυτή, στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού των τοπικών μας κοινωνιών».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Μόλις πριν δύο χρόνια, την περίοδο 2009 – 2010, εν όψει της ψήφισης του “Καλλικράτη” και του νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, όλοι όσοι πιστέψαμε και στηρίξαμε το ιστορικό αυτό εγχείρημα μιλούσαμε για μια επερχόμενη κοσμογονία αλλαγών στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Κάναμε λόγο για επανάσταση με ανατροπές και ρήξεις, και για έναν ριζοσπαστικό σχεδιασμό που ικανοποιούσε το διαρκές αίτημα και αναγκαιότητα για ριζική διοικητική μεταρρύθμιση και επαναχάραξη του διοικητικού χάρτη της χώρας.

Ελπίζαμε ότι το κεντρικό κράτος, άκρως συγκεντρωτικό, συντηρητικό, αντιδημοκρατικό, αντιαναπτυξιακό και αντιπαραγωγικό, είχε αποφασίσει επιτέλους να κάνει την αυτοκριτική του, να διατηρήσει τον επιτελικό αποκλειστικά ρόλο του και επέλεγε το δρόμο της ουσιαστικής αποκέντρωσης, τολμώντας ένα γενναίο βήμα προκειμένου να απαλλαγεί από το σύνδρομο του υδροκεφαλισμού και να εμπιστευτεί τις περιφερειακές δυνάμεις.
Είχαμε όλοι ταυτιστεί με το όραμα της εκ θεμελίων ανασυγκρότησης του κράτους και της αυτοδιοίκησης, μαζί και του παραγωγικού ιστού της χώρας, στο πλαίσιο μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ήταν ένας δύσκολος αλλά ωραίος αγώνας δρόμου για τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, με την Αυτοδιοίκηση, την αιρετή Περιφέρεια και τον Δήμο, να διαθέτουν φωνή, άποψη και κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής διαδικασίας των κοινωνιών που εκπροσωπούν. Να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών, που να μπορεί να ανταποκριθεί με τον δικό της αυτοτελή και σημαντικό ρόλο στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, την υγεία, την απασχόληση, το περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, στις μεταφορές, στη νέα γενιά, στις νέες τεχνολογίες.
Στην ιστορική αυτή πρόκληση οφείλαμε να απαντήσουμε με γενναιότητα, ρεαλισμό και διορατικότητα. Δυστυχώς, δεν έγινε έτσι, αν και δεν πρέπει να μηδενίζεται η αρχική προσπάθεια, από την οποία όμως έλειψε η ακόμα πιο γενναία συνέχεια. Επιχειρήθηκαν τομές που όμως έμειναν στη φάση της απόπειρας και προτιμήθηκαν ημίμετρα, μετέωρα βήματα και θεσμικά μερεμέτια. 

Κύριοι υπουργοί,
όσοι μπήκαμε μπροστά για να πετύχει η διοικητική μεταρρύθμιση πιστέψαμε στην ανάγκη μιας Περιφερειακής Δημοκρατίας με ενδυναμωμένους θεσμούς, αποκεντρωμένους, που θα μειώνουν τις αποστάσεις και που θα φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Δεν ζητήσαμε ούτε ζητάμε να αποκεντρωθούν οι αγκυλώσεις, οι κατεστημένες νοοτροπίες, οι πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, των παρασιτικών δραστηριοτήτων και των μικροσυμφερόντων, που οδήγησαν τη χώρα στην ταπεινωτική χρεοκοπία και μια ιστορική ήττα με επιπτώσεις δυσβάσταχτες για τους πολίτες.
Ζητούσαμε και ζητάμε να αποκεντρωθεί στην Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κάθε περιοχής και να συμβάλλει, πρώτη αυτή, στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού των τοπικών μας κοινωνιών, ακολουθώντας τον βηματισμό της Ευρώπης, όπου η αποκέντρωση αποτελεί ένα κεκτημένο δεκαετιών.
Από την περίοδο ακόμα της διαβούλευσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση μέχρι και σήμερα δίνουμε καθημερινά μάχες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κεντρικής διοίκησης και για να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία μας ως νέες αιρετές αυτοδιοικητικές δομές. Περισσότερες, δυστυχώς, είναι οι ήττες της Αυτοδιοίκησης παρά οι κερδισμένες μάχες, και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση. 

Οι παροικούντες τα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ της πλατείας Συντάγματος επιμένουν να αρνούνται και να φοβούνται κάθε έννοια αποκέντρωσης, θεωρώντας ο καθένας το υπουργείο ή τη γενική γραμματεία του σαν ένα προσωπικό βιλαέτι που δεν θέλει να απολέσει. Είναι τουλάχιστον ιστορικά παράδοξο και ανακόλουθο, η εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, της οικονομίας και της χειμαζόμενης κοινωνίας μας, να στηρίζεται ξανά σε δομές που έχουν χρεοκοπήσει και σε ένα κράτος που έχει κατεδαφιστεί και έχει γκρεμιστεί στη συνείδηση του κάθε Έλληνα πολίτη.

Ανήκουμε σε αυτούς τους ελάχιστους που εκφράζουμε την τεκμηριωμένη θέση ότι οι ισχυρές περιφερειακές αυτοδιοκητικές δομές μπορούν να δώσουν απαντήσεις στη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Για το λόγο αυτό,  επιμένουμε στον πραγματικό και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, τούτη τη φορά με την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα κάνει αυτό που δεν τολμήθηκε μέχρι σήμερα, στην έκταση και στο βάθος που όλοι εμείς θελήσαμε και οραματιστήκαμε – και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον πυρήνα του.
Αυτή η κυβέρνηση, διαθέτει τη δυναμική και το επαρκές πολιτικό κεφάλαιο για να μην αφήσει μια ακόμα ιστορική ευκαιρία, ίσως την τελευταία, για να δώσει περιεχόμενο στην έννοια της αποκέντρωσης και να τη θωρακίσει θεσμικά και οικονομικά. Να κάμψει τις αντιστάσεις και την μόνιμη άρνηση ενός «συστήματος» που βολεύεται αυτάρεσκα όταν έχει απέναντί του ως επαίτη έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη ή δήμαρχο. Και είμαστε βέβαιοι, ότι αυτόν τον εθνικής σημασίας στόχο θα τον στηρίξουν και θα τον συνδράμουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Απευθύνομαι σε εσάς, όχι σαν εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, αν και αυτές οι θέσεις αποτελούν κοινούς προβληματισμούς όλων των συναδέλφων μου. Η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από έναν Περιφερειάρχη που εκπροσωπεί μια νησιωτική περιφέρεια, με παραδοσιακούς και εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, που όμως, πχ, δεν έχει την παραμικρή τυπική αρμοδιότητα στον τουρισμό, ώστε στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού, να παρέμβει στο νευραλγικό αυτόν τομέα για την περιοχή μας και τη χώρα συνολικά. 
Κύριοι υπουργοί, πιο καθαρά και με πιο κατεπείγοντα τρόπο δεν μπορώ να θέσω το δίλλημα: τα γενναία περαιτέρω βήματα για την κορυφαία μεταρρύθμιση πρέπει να γίνουν τώρα ή ποτέ.  Όχι επειδή μας το επιβάλλουν οι «ξένες» και «δάνειες» δυνάμεις, αλλά διότι αποτελεί ένα δικό μας εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε μόνοι μας, χωρίς έξωθεν υποδείξεις».

οικονομική Επιτροπή Π.Ν.Α. – αποφάσεις

Ομόφωνα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή την πλειοψηφία των θεμάτων που τέθηκαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη.
Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η Διενέργεια Διαγωνισμού του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού ειδών γυμναστικής αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής ύψους 122.130,02 ευρώ.
Επίσης, εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης του έργου Επισκευής και Συντήρησης Κεντρικού Κτιρίου του Αγροκηπίου Παροικίας Ν. Πάρου, καθώς και η δαπάνη για τη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του έργου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου στην Καρδάμαινα Κω και του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Κεφάλου Ν. Κω.
Ακόμα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ενέκριναν δράσεις Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Χ. Κόκκινος σχετικά με την 12η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κόκκινου, του επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2012, έλεγξε την υλοποίηση του προϋπολογισμού όπως αυτή παρουσιάζεται στην κατάσταση των εσόδων και εξόδων που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" (Ν. 3852/10).
Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χάλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης, διατύπωσαν τις παρακάτω παρατηρήσεις:
Τα έργα «καρκινοβατούν»
Κατά την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων, προκύπτει υστέρηση στην πληρωμή επενδυτικών δαπανών. Σύμφωνα με την ανακεφαλαίωση εξόδων Ν. Κυκλάδων, μέσα στο α' εξάμηνο 2012, έχουν πληρωθεί μόλις 15,5% των προϋπολογισθέντων ποσών για επενδύσεις του έτους 2012. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα Δωδεκάνησα ανέρχεται μόλις στο 6%!!!
Πρόκειται, δυστυχώς, για μία αναμενόμενη διαπίστωση καθώς σε κάθε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής διαπιστώνουμε ότι τα έργα και οι προμήθειες «καρκινοβατούν».
Συγκεκριμένα έργα, ενώ έχουν ενταχθεί με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες στον προϋπολογισμό του 2011 και έχουμε εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης από τον Ιανουάριο 2012, καταλήξαμε να εγκρίνουμε τις τεχνικές προσφορές τον Ιούλιο 2012 ενώ ακόμα δεν έχουν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές. Με αυτό το ρυθμό, η περιφερειακή αρχή θα καταλήξει, στην καλύτερη περίπτωση να συμβασιοποιήσει το έργο το φθινόπωρο του 2012!!!

Εάν η περιφερειακή αρχή δεν αιτιολογήσει επαρκώς την υστέρηση των εσόδων, τότε, σύμφωνα με τις διατάξεις, το περιφερειακό συμβούλιο καλείται να αναμορφώσει υποχρεωτικά τον προϋπολογισμό στο πραγματικό ύψος των εσόδων  και αντιστοίχως στο σκέλος των δαπανών.
Αν δεν υπάρξει εγκαίρως η κατάλληλη διόρθωση, υπάρχει ο κίνδυνος ο προϋπολογισμός να προκύψει πλασματικός και εν τέλει ελλειμματικός.

Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2012

οι Robert De Niro και John Travolta στην Σαντορίνη

Στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης αφίχθησαν το πρωί του Σαββάτου 14.7 λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, με πτήση ιδιωτικού τζετ από τις Η.Π.Α οι δημοφιλείς ηθοποιοί Robert De Niro και John Travolta.
Με την άφιξή τους και αφού χαιρέτισαν με εγκάρδιες χειραψίες πολλούς από τους έλληνες θαυμαστές τους, εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, οι δημοφιλείς Αμερικανοί ηθοποιοί με την συνοδεία τους, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση τα Φηρά, από το λιμάνι των οποίων επιβιβάστηκαν σε σκάφος της θαλαμηγού «Αλέξανδρος» της οικογένειας Λάτση, στην οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών τους.
Το σκάφος έμεινε για δύο ημέρες σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Σαντορίνη ενώ το βραδάκι της δεύτερης ημέρας από την άφιξή του, ο δημοφιλής ηθοποιός «επέστρεψε» στην Σαντορίνη για να περπατήσει στα δρομάκια της πόλης ενώ απόλαυσε το δημοφιλές ηλιοβασίλεμα από το μπαλκόνι του café – bar Franco’s στα Φηρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσκληση της οικογένειας Λάτση για διακοπές στα ελληνικά νησιά, έγινε αρχικά στον ηθοποιό Robert De Niro ο οποίος την αποδέχθηκε ενώ ζήτησε να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του ο επίσης δημοφιλής ηθοποιός και φίλος του John Travolta, κάτι που έγινε αποδεκτό από την οικογένεια που απηύθυνε την πρόσκληση…
Επόμενος σταθμός της θαλαμηγού με τους διάσημους επιβάτες ήταν η Μύκονος στα δρομάκια της οποίας εμφανίστηκε ο John Travolta με την όμορφη συντροφιά του..

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη στην Σαντορίνη του δημοφιλούς ηθοποιού μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση:http://www.touristorama.com/robert_de_niro_santorini 

η Σαντορίνη στην «μηχανή του χρόνου», στην τηλεόραση και το ίντερνετ…

Επανερχόμαστε στην ανάρτηση που είχαμε κάνει προ ημερών, με την σημείωση πως, στο λίνκ της εκπομπής, μπορείτε πλέον να την δείτε ολόκληρη (είναι 58 λεπτά).


Η εκπομπή η «Μηχανή του Χρόνου» ταξίδεψε στην προϊστορική Θήρα, παρουσίασε το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας, εξερεύνησε τα μυστήρια του  ηφαίστειου και αποκάλυψε την δύναμη των ανθρώπων, που μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχτισαν τη φήμη της Σαντορίνης στα πέρατα του κόσμου.

Η εκπομπή προβλήθηκε στην τηλεόραση εχθές, Κυριακή 15 Ιουλίου στις 17.00 από την ΝΕΤ, κάνοντας «ρεκόρ» θεαματικότητας σε τοπικό, εθνικό και όχι μόνο επίπεδο, ενώ, για όσους δεν κατάφεραν να δουν την χθεσινή της προβολή, η εκπομπή υπάρχει ολόκληρη στο διαδίκτυο, στην διεύθυνση : http://www.mixanitouxronou.gr/blog/2012/07/09/479-santorini

Σύμφωνα με τα κείμενα που συνοδεύουν την ανάρτηση στην σελίδα της εκπομπής,

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το νησί των Κυκλάδων με την τεράστια τουριστική κίνηση, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο. Λίγοι όμως γνωρίζουν τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν την μορφολογία της, τον πολιτισμό που ανέπτυξε αλλά και τους μύθους που συνοδεύουν το όνομά της.
Το 1600 π.Χ., 11 αιώνες πριν από την εποχή του Περικλή, οι κάτοικοι της αρχαίας Θήρας κατοικούσαν σε τριώροφα σπίτια, είχαν λιθόστρωτους δρόμους, πλατείες ακόμα και αποχετευτικό δίκτυο.
Ο πολιτισμός αυτός καταστράφηκε από την Μινωική έκρηξη, την μεγαλύτερη έκρηξη που έχει δει η ανθρωπότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια. Δισεκατομμύρια τόνοι ηφαιστειακής τέφρας εκτοξεύτηκαν μέχρι την στρατόσφαιρα, η μέση θερμοκρασία της γης έπεσε 6 βαθμούς Κελσίου για 3 χρόνια και ένα τσουνάμι ύψους 35 μέτρων συνέβαλε στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού και έφτασε μέχρι την Αίγυπτο.

Η Μηχανή του Χρόνου αναδεικνύει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Σαντορίνης. Ταξιδεύει στις σύγχρονες εκρήξεις του ηφαιστείου το 1925 και το 1939, αλλά και στον σεισμό του 1956 που αποδείχθηκε «σωσμός», σύμφωνα με μια προφητική ρήση του Κων/νου Καραμανλή. Ξεδιπλώνει την καθημερινότητα των κατοίκων πριν από την τουριστική… έκρηξη της δεκαετίας του 70, την φτώχεια και τον καθημερινό τους μόχθο για επιβίωση.
Το ηφαίστειο υπήρξε ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σαντορινιών. Σε αυτό χρωστούν τα μοναδικά και περιζήτητα προϊόντα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα ντοματάκια, η φάβα και το περίφημο κρασί  Βινσάντο. Εξαιτίας του ηφαιστείου ο αρχαίος οικισμός στο Ακρωτήρι έμεινε ανέπαφος για 3.700 χρόνια και σήμερα είναι μοναδικός στην Ευρώπη. Στο ηφαίστειο όμως οφείλεται και η ύπαρξη της μαγευτικής καλντέρας για την οποία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ανάμεσα στις εικόνες που ξεχωρίζουν είναι
* Πλάνα απο την έκρηξη του ηφαιστείου στην Καμμένη το 1925.
* Πλάνα απο το σεισμό του 1956 , τις καταστροφές στη Θήρα και την Οία και την κινηματογραφημένη περιοδεία Κ.Καραμανλή στο νησί.
* Πλάνα απο τον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι με το νέο βιοκλιματικό  στέγαστρο, που καλύπτει 14 στρέμματα ανασκαφής.



τα 90, πρώτα!, χρόνια του, γιορτάζει φέτος το «Ακταιον» …

 Τα 90 .. πρώτα χρόνια στην νόστιμη και όμορφη διαδρομή του στην ιστορία της Σαντορίνης, γιορτάζει φέτος το οινομαγειρείο «Ακταιον» στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης.


Το «ταξίδι» του οινομαγειρείου «Ακταιον» στον χρόνο ξεκίνησε το 1922 από την πρώτη γενιά της οικογένειας Ρούσσου, που με κέφι και μεράκι υποδέχονταν τους φίλους και επισκέπτες του νησιού και του χώρου που δημιούργησαν, και συνεχίζει μέχρι σήμερα, 90 χρόνια μετά, χωρίς … διακοπές, από τον .. εκπρόσωπο της 3ης γενιάς της οικογένειας, τον Βαγγέλη Ρούσσο, γνωστό με την «καλλιτεχνική» του υπογραφή «Πέπος», να προσφέρει ειλικρινείς γευστικές εμπειρίες σε κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης.

Για να ενημερώσει τον κόσμο του για την φετινή γιορτή του, το «Ακταιον» δημιούργησε και τύπωσε σουπλά, καθώς και πολλές διαφορετικές κάρτες στις οποίες απεικονίζεται με χαρακτηριστικές λεζάντες η ιστορία του χώρου, καθώς και εν μέρει, του νησιού.

Το φετινό «μήνυμα» του «Ακταιον» μας λέει,

1922 – 2012 .. Η ζωντανή ιστορία της γεύσης στη Σαντορίνη.. μέσα από τρεις γενιές, σαν μια παλιά μυστική συνταγή γεμάτη εικόνες, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, ήχους και πολύ αγάπη.
Ευχαριστούμε για την παρουσία σας που ομόρφυνε την διαδρομή μας όλα αυτά τα χρόνια και θα ήταν τιμή μας να τη συνεχίσουμε για πολλά ακόμη χρόνια.


Πολλές και .. χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την καθημερινότητα του «Ακταιον» καθώς και τις ευχές φίλων για την φετινή του επέτειο του, μπορείτε να δείτε στην σελίδα του γκρούπ του εδώ: https://www.facebook.com/groups/401703386511031/ 

Ενώ, σύμφωνα με το κείμενο στην σελίδα του γκρουπ του «Ακταιον» στο facebook, σχετικά με την φετινή επέτειο, διαβάζουμε ότι,

Στην κεντρική πλατεία, στο Φηροστεφάνι, υπάρχει ένα οχυρό που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και στις συνήθειες της εποχής, το Ακταίον.
Οινομαγειρείο από το 1922, αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του νησιού.
Ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Ρούσσος όχι μόνο κατόρθωσε να διατηρήσει την οικογενειακή παράδοση αλλά και να διαμορφώσει έναν καλαίσθητο χώρο ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Καθημερινά επιμελείται ο ίδιος την τροφοδοσία του μαγαζιού για να ελέγχει την ποιότητα και τη φρεσκάδα των προϊόντων.
Το μενού είναι βασισμένο στα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης και σε μαγειρευτά πιάτα, τα οποία σε τίποτα δεν διαφέρουν από το γνήσιο σπιτικό φαγητό.
Το μοναδικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το πού θα καθίσετε.
Τα ασβεστωμένα τοιχάκια έξω και οι ευκάλυπτοι θυμίζουν έντονα σκηνικό παλιού ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο συμπληρώνει ιδανικά τη θέα της Καλντέρας.

Tο εσωτερικό του Ακταίον κάνει τη φαντασία να δουλεύει!
Είναι όλο διακοσμημένο από ξυλόγλυπτα έργα του Πέπου, του Βαγγέλη δηλαδή, οποίος έχει ήδη στο βιογραφικό του τρεις ατομικές εκθέσεις.

Ουσιαστικά είναι σαν να απολαμβάνεις το φαγητό σου σε μία μικρή γκαλερί. Αν και το Ακταίον αξίζει να το επισκεφτείς για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι ότι διατηρεί όσα έχουμε χάσει με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής: γνήσιο φαγητό, ανθρώπινες τιμές και πολλή ζεστασιά μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά.


οινομαγειρείο «Ακταιον», Φηροστεφάνι Σαντορίνης, 22860 22336 

«floor plans of six temples» στο Μπελλώνειο

«floor plans of six temples» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής που πραγματοποιεί ο Κωσταντίνος Δαλδάκης στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο το διάστημα 15 – 25 Ιουλίου. Πρόκειται για 6 μεγάλα έργα και 6 προσχέδια, ναών.
Η έκθεση είναι επισκέψιμη καθημερινά 10 – 14.00 και 19.00 – 22.00

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της έκθεσης,

Η ιδέα βασίζεται στο Απολλώνιο-Διονυσιακό πνεύμα (το φως και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής) με μια εικονο-πλαστική προσέγγιση του  μέσω «ενεργειακών» εκφραστικών  χειρονομιών στα σχέδια (μικτή τεχνική, διαστάσεις 20x24cm) και στους πίνακες (μικτή τεχνική, διαστάσεις 150x150cm).
Τα σχέδια  και οι πίνακες έχουν εκτελεστεί  με μια γραμμή χωρίς δεύτερη επέμβαση. 
«Απολλώνια-Διονυσιακή» φύση  είναι μια φιλοσοφική διχοτόμηση που έχει άμεση αναφορά στον Φρίντριχ Νίτσε.
"Η περαιτέρω ανάπτυξη της τέχνης συνδέεται με τη δυαδικότητα του Απολλώνιου και το Διονυσιακού στοιχείου, όπως η αναπαραγωγή εξαρτάται από τη δυαδικότητα των φύλων."

οι αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν και ανακοινώθηκαν στις 16.7 οι «κρίσεις – τοποθετήσεις των αξιωματικών για το 2012».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Ευθύμιος Λυγιδάκης προήχθει σε υποστράτηγο και μεταφέρθηκε από την Γενική Αστυνομική της Αθήνας, στην θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με έδρα την Σύρο.

Σύμφωνα με τις ευχαριστίες του απερχόμενου Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή στο Ν. Αιγαίο κ. Παναγιωτάκη,

Μετά την δεκαεξάμηνη παραμονή μου στη Σύρο, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποχωρώ σήμερα με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης ,λόγω  της αποστρατείας μου, κατά τις πρόσφατες κρίσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Φεύγω ικανοποιημένος, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα το καθήκον μου και προσέφερα τις υπηρεσίες μου όσο καλύτερα μπορούσα.     
Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ προς όλους τους Αξιωματικούς, Ανθυπαστυνόμους, Αρχιφύλακες, Αστυφύλακες, Ειδικούς Φρουρούς και Πολιτικούς Υπαλλήλους (άνδρες και γυναίκες) όλων των υπηρεσιών και να τους εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας και τη δημιουργική τους προσπάθεια σε όλους τους τομείς της αστυνομικής δραστηριότητας.
Όλοι τους εκτέλεσαν την αποστολή τους με σύνεση, μεθοδικότητα, κατανόηση, επιείκεια, τιμιότητα, αμεροληψία και δικαιοσύνη, με πνεύμα ισονομίας και με σεβασμό της προσωπικότητας του Έλληνα πολίτη, όπως πράγματι αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία και επιβάλλει η σύγχρονη αστυνομική αντίληψη και πρακτική.
Επίσης, τους ευχαριστώ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που με περιέβαλαν, καθώς και για την προθυμία και συμπαράσταση που επέδειξαν στην προσπάθεια να ανταποκριθώ στο δύσκολο έργο μου.
 Τους παρακαλώ και τους προσκαλώ να επιδείξουν τον ίδιο ζήλο, εργατικότητα και αποφασιστικότητα και με το νέο Γενικό  Αστυνομικό Διευθυντή, ώστε να συνεχιστεί η ευνομία-ευταξία και ασφάλεια στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αστυνομία.
Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους σεπτούς Ιεράρχες και τον ευσεβή κλήρο,  το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τους Βουλευτές, τους  Αντιπεριφερειάρχες , τους Δημάρχους, όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες (Πολιτικές, Δικαστικές και Στρατιωτικές αρχές), τον Έντυπο και Ηλεκτρονικό τύπο, όλους τους συνταξιούχους Αστυνομικούς και όλους τους πολίτες για την άψογη και ειλικρινή συνεργασία που είχα μαζί τους.
Εύχομαι σε όλους υγεία, ευτυχία και πρόοδο ατομική, οικογενειακή και υπηρεσιακή.                                                          


Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2012

στην Σαντορίνη το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του κόσμου, σύμφωνα με το www.newsnow.gr


Σύμφωνα με το www.newsnow.gr

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων, το βιβλιοπωλείο προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία. Γι αυτό και ο ιστότοπος flavorwire που ασχολείται με θέματα τέχνης και πολιτισμού του έδωσε μια θέση στα 20 καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.


Βέβαια, δεν είναι η πρώτη διάκριση της «Ατλαντίδας». Πρόσφατα ο Guardian είχε αφήσει τις... λίστες, λέγοντας ευθέως ότι πρόκειται για το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου. 
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το «Ατλαντίς» ξεκίνησε από δύο μποέμ τύπους, τον Κλεγκ και τον Όλιβερ, που το 2002 αποφάσισαν να κάνουν διακοπές στη Σαντορίνη. Τότε συνειδητοποίησαν ότι το νησί δεν είχε βιβλιοπωλείο, ένα σχέδιο που έγινε πραγματικότητα δύο χρόνια μετά, το 2004. 

συντήρηση και Ανάδειξη Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων – Δράσεις Πολιτισμού) υλοποιεί φέτος το καλοκαίρι πέντε προγράμματα σωστικών επεμβάσεων και αποκατάστασης διέλευσης στα επιλεγμένα δίκτυα Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος (μονοπάτια) των νησιών Άνδρου, Νάξου και Σύρου. 
Τα προγράμματα διεξάγονται από ισάριθμες εθελοντικές ομάδες που επιμελείται η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ, η οποία επί σειρά ετών διακρίνεται μεταξύ άλλων για το έργο της στον τομέα διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Κάθε ομάδα αποτελείται από 15 νέους εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου και 2 ειδικά εκπαιδευμένους ομαδάρχες. 

Στο έργο τους οι ομάδες υποστηρίζονται από ντόπιους έμπειρους μαστόρους. Στην εύρυθμη λειτουργία των ομάδων, καθοριστική είναι η συμβολή των οικείων Δήμων, οι οποίοι προσφέρουν στέγη, εργαλεία και μεταφορικό μέσο για την πρόσβαση των εθελοντών στους τόπους εργασίας τους.

ΑΝΔΡΟΣ, 1-17 Ιουλίου και 23 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου 2012
ΝΑΞΟΣ, 1-17 Ιουλίου και 18 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2012
ΣΥΡΟΣ, 17 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2012

Οι εργασίες εξελίσσονται:
Στην Άνδρο – στις παλιές οδικές αρτηρίες του βορειοδυτικού τμήματος του νησιού και της περιοχής Κορθίου.
Στη Νάξο – στο πυκνό δίκτυο λιθόστρωτων οδών και μονοπατιών του κεντρικού και ορεινού τμήματος του νησιού.
Στη Σύρο – σε συνδετικό τμήμα του νότιου τμήματος του νησιού με την περιοχή της Άνω Μεριάς και στην Άνω Μεριά.

Σημειώνεται ότι τα δίκτυα μονοπατιών που αποκαθιστώνται και αναδεικνύονται παρουσιάζουν εξαιρετική ποικιλομορφία τόσο από την άποψη του φυσικού τοπίου που αυτά διατρέχουν, όσο και από την άποψη των ιστορικών τόπων που συναντούν, δηλαδή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων κάθε ιστορικής περιόδου, μεσαιωνικών μνημείων - βυζαντινής περιόδου και της εποχής της Λατινοκρατίας - μνημειακών και σύγχρονων παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, εγκαταστάσεων προβιομηχανικής τεχνολογίας κ.ά.

Η εθελοντική εργασία και η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων για την επίτευξη του στόχου επανάχρησης των δικτύων μονοπατιών από τους σύγχρονους περιηγητές, είναι στην τωρινή συγκυρία περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Ο προγραμματισμός, η μεθοδολογία και η εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης των επιλεγμένων μονοπατιών ως Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί σήμερα ιδιαίτερης σημασίας πρακτική της στον τομέα της διάσωσης, προστασίας και παρουσίασης της πολιτιστικής φυσιογνωμίας των Κυκλάδων. Η πρακτική αυτή ήδη δίνει τους καρπούς της στον τομέα ανάπτυξης του περιηγητικού τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.


η Αγία Μαρίνα στο Μεγαλοχώρι









Για μια ακόμη φορά γιόρτασε φέτος η όμορφη και σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εκκλησία της «Αγίας Μαρίνας» στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.
Το μικρό και όμορφο ξωκλήσι χρονολογείται ότι κατασκευάστηκε πριν από 300 και πλέον χρόνια, στην μνήμη της Αγίας Μαρίνας, με τις σχετικά πρόσφατες εργασίες για την συντήρησή του να αποκαλύπτουν τον μοναδικό ίσως ναό στο νησί που είναι χτισμένος αποκλειστικά από λαξεμένες πέτρες και μάρμαρο, υλικά δυσεύρετα και δυσκολοδούλευτα για το νησί. Πριν τις εργασίες που έγιναν μες την επίβλεψη του των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπ. Πολιτισμού, ο όμορφος ναός είχε «ασπριστεί» με αποτέλεσμα η ομορφιά του εάν όχι να καταστραφεί, στα σίγουρα να «κρυφτεί» για πολλές δεκαετίες. Με το τέλος των εργασιών συντήρησης, η ομορφιά και η ιστορική σπουδαιότητα του μικρού ναού αποκαλύφθηκαν και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται σε όσους το επισκέπτονται κατά την διάρκεια των ετήσιων εορτασμών του, το απόγευμα της παραμονής καθώς και ανήμερα της γιορτής του στις 17 Ιουλίου.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης και η σημαντικής ιστορικής αξίας εικόνες που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του μικρού ναού. 


κυνηγετικός Σύλλογος - ανακοίνωση

Ο Κυνηγετικός  Σύλλογος  Θήρας ανακοινώνει στα μέλη του ότι την Κυριακή 5 Αυγούστου και ώρα 12:00 π.μ. στην αίθουσα του Οινοποιείου «Santo Wines» στον Πύργο Θήρας θα πραγματοποιηθεί  η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.
Σε περίπτωση μη απαρτίας των μελών , η καταλυτική ημερομηνία για την συνέλευση θα είναι  η Κυριακή 12 Αυγούστου 2012, την ίδια ώρα.

Θέματα Γενικής συνέλευσης:  
1.Ενημέρωση από το Δ.Σ. για το κυνήγι στην Επαρχία Θήρας και την Ελλάδα γενικότερα.
2.Έγκριση Απολογισμού 2011 – Προϋπολογισμού 2012.
3.Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ.

οι τυχεροί αδέσποτοι της Σαντορίνης…

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεκάδες είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται απο επισκέπτες της Σαντορίνης, οι οποίοι κάποια στιγμή και κατά την διάρκεια των διακοπών τους, αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα από τα αδεσποτάκια του νησιού, και να το πάρουν μαζί τους στην χώρα τους.


Αποδέκτες των μηνυμάτων ήταν και συνεχίζει να είναι είναι η κτηνίατρος Μαργαρίτα Βάλβη, μέλη της Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης καθώς και πολίτες που με τον τρόπο τους έχουν βοηθήσει κατά καιρούς τους επισκέπτες του νησιού, που είδαν, τάισαν, χάιδεψαν και αγάπησαν ένα από τα αδεσποτάκια του νησιού, αποφασίζοντας τελικά να το υιοθετήσουν και να το πάρουν μαζί τους στην χώρα τους.

Τα πολλά τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις επισκεπτών που υιοθέτησαν ένα από τα αδεσποτάκια του νησιού είναι εκατοντάδες, ενώ πολλά είναι και τα μέιλ που λαμβάνουν οι άνθρωποι στο νησί που τους βοήθησαν στην απόφασή τους, στο ταξίδι της επιστροφής, να πάρουν μαζί τους τον τετράποδο φίλο που τους έκανε συντροφιά στην Σαντορίνη κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Μια ενδεικτική περίπτωση (κάποια έπρεπε να «χρησιμοποιήσουμε για να .. στηρίξουμε το θέμα μας..!) είναι της Heidi που το 2007 υιοθέτησε το πρώτο της Σαντορινιό αδεσποτάκι, τον Lancelots (Billy) που βλέπετε στην φωτογραφία και το 2009 επέστρεψε για να υιοθετήσει ένα ακόμη, για να το προσφέρει ως δώρο στην μαμά της.
Οι υιοθεσίες αδέσποτών της Σαντορίνης είναι ένα θέμα που έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, τουλάχιστο κατά την διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, με δεδομένη την μεγάλη τουριστική κίνηση του νησιού, αλλά και την πληθώρα αδέσποτών σκυλιών, σε πολλές περιπτώσεις σκυλιών ράτσας ή «ακριβών» στην γλώσσα του εμπορίου, τα οποία για κάποιους λόγους βρέθηκαν εκτός σπιτιού και χωρίς ιδιοκτήτη. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή του Lancelots (Billy) ο οποίος είναι ένα καθαρόαιμο σκυλί το οποίο εγκαταλείφθηκε στον δρόμο, χωρίς να γνωρίζει τρόπους για να επιβιώσει μόνος του σε συνθήκες αγέλης ή .. αδέσποτης διαβίωσης όπου η προσέγγιση των ανθρώπων και διαθεσιμότητα για ένα χάδι,  αποτελούν τρόπο επιβίωσης, στον κύκλο του μηχανισμού «προσέγγιση - χάδι - μπουκιά από φαγητό..». Η αλήθεια πάντως σχετικά με την ψυχολογία των ζώων και συγκεκριμένα τον σκυλιών, μακράν απέχει από αυτές τις συμπεριφορές και την ψυχολογία…

Σύμφωνα πάντως με την Heidi, την ιδιοκτήτρια του Billy, εάν ο Billy αγοραζόταν στην χώρα της, θα επρόκειτο για ένα από τα πιο ακριβά σκυλιά ράτσας. Όσο για την εμπειρία του στον δρόμο; αυτή προφανώς διόρθωσε ακόμη πιο πολύ τον προϋπάρχοντα καλό χαρακτήρα του…
Σχετικά τώρα με το πώς «ακριβά» σκυλιά εγκαταλείπονται στον δρόμο, η εξήγηση είναι μάλλον απλή. Κάποιοι τα εγκαταλείπουν ή γέννιουνται από ιδιόκτητα σκυλιά με τους ιδιοκτήτες των «γονιών» να μην μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες φροντίδας νέων, και πόσο μάλλον μωρών – ζώων τα οποία από την γέννησή τους μαθαίνουν ή προσπαθούν να μάθουν να επιβιώνουν στον δρόμο.

Σχετικά με το παραπάνω φαινόμενο αυτό που στα σίγουρα αξίζει να αναφέρουμε είναι πως τα προηγούμενα χρόνια, και κυρίως πρίν από μια 5ετία ή και 10ετία το φαινόμενο ήταν αρκετά έντονο, με ντόπιους αλλά και επισκέπτες έλληνες και ξένους να εγκαταλείπουν ελαφρά την καρδία ένα τετράποδο που ενδεχομένως να τους δημιουργούσε προβλήματα στις διακοπές. Άλλοι πάλι έχει τύχει να ακούσω ότι σκέπτονταν ως εξής. Έφεραν σκοπίμως το ζώο μαζί τους στις «διακοπές» στο νησί, ώστε «να το απελευθερώσουν σε ένα περιβάλλον ασφαλέστερο από αυτό μιας μεγάλης πόλης..» θεωρώντας προφανώς ότι με αυτήν τους την απόφαση θα ζούσε καλύτερα….   Ήταν κι αυτό μια νοοτροπία….

Σήμερα πάντως και ύστερα από τις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών, συλλόγων και πολιτών η κατάσταση έχει κατά πολύ βελτιωθεί και η διαδικασία υιοθεσίας αποτελεί μια τυπικότερη διαδικασία. Ενώ, μετά και τις προσπάθειες της Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης – SAWA οι υιοθεσίες μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως, μέσα από την σελίδα της οργάνωσης, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να δουν τα σκυλιά που διατίθενται και ζητήσουν την αποστολή του ζώου που θα επιλέξουν, στην χώρα τους. Η διαδικασία αυτή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τείνει να γίνει ρουτίνα, μιας και στο αεροδρόμιο του νησιού η εικόνα μελών της Ένωσης Ζωοφίλων να συνοδεύουν ένα ζώο για αποστολή, είναι σχεδόν καθημερινή.
Σήμερα στην Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 3 κτηνιατρεία τα οποία προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους επιλέξουν να υιοθετήσουν ένα από τα εναπομείναντα αδεσποτάκια της Σαντορίνης διαζώσης, ενώ η σελίδα της Ένωσης Ζωοφίλων του νησιού αποτελεί τόπο συνάντησης και πληροφοριών όσων ενδιαφέρονται να παραλάβουν ένα ζωάκι στο σπίτι τους, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν μένουν.
Συνήθως, οι αποστολές πραγματοποιούνται προς την Γερμανία καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ από την ανάλογη λίστα δεν λείπουν και οι μακρινές Η.Π.Α. 

Συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα για τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη και ψευδή καταγγελία κλοπής, στην Θήρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Συνελήφθησαν σήμερα (18.07.2012) πρώτες πρωινές ώρες στην Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας τέσσερα (4) άτομα από τα οποία ένας 36χρονος ημεδαπός και τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας ηλικίας 28, 25 και 41 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «ψευδής καταμήνυσης», «υπόθαλψης εγκληματία», «εγκατάλειψης τροχαίου ατυχήματος» και «παράληψης λύτρωσης από κίνδυνο ζωής».

Ειδικότερα, χθες (17.07.2012) πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Περίσσα Θήρας, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 28χρονος Βούλγαρος και επέβαιναν οι δυο ομοεθνείς του, συγκρούστηκε νοτιομετωπικά με δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 20χρονος ημεδαπός και στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Αποτέλεσμα του τροχαίου ατυχήματος ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του 20χρονου οδηγού, ο οποίος διεκομίσθη σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης όπου νοσηλεύεται.

Π.Ν.Α. επιτροπή αγροτικής οικονομίας και ποιότητας ζωής – συνεδρίαση 20.7

Την Παρασκευή 20.7 στην Σύρο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής & Αειφόρου Ανάπτυξης της υπαίθρου, της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα.

1. Γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. που αφορά στην « Εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού   Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που πρόκειται να εγκατασταθεί εντός της
προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 στη θέση «Ράχη-Ξηροκόμπι» του Δήμου Άνδρου, Ν.΄Ανδρου,Ν.Κυκλάδων, από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥ –ΡΑΧΗ ΞΗΡΟΚΟΜΠΙ Α.Ε.». ( θέμα για επανεξέταση από προηγούμενη συνεδρίαση).
2. Γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. του έργου « Τροποποίηση της υπ΄αριθ. 106458/7.5.1998 ΚΥΑ για ΑΕΠΟ πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων στη θέση «Πόρος» Αγαθονησίου,Δήμου Αγαθονησίου,Περιφ.Ενότητας Καλύμνου,Νομού Δωδεκανήσου του φορέα « ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΡΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΊΟΥ Α.Ε »
3. Γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε, που αφορά το έργο « Κατασκευή και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης και δικτύου ύδρευσης για τους οικισμούς ΄΄Μέσα Γωνιά και Αγ.Παρασκευή ΄΄Δήμου Θήρας ,Ν.Θήρας ,Ν.Κυκλάδων ».
4. Γνωμοδότηση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων (Σ.Δ.Α) που αφορά υφιστάμενο ορυχείο μπετονίτη,στη θέση ΄΄Κουφή΄΄ Δήμου Μήλου,Ν.Μήλου,της εταιρείας « S & B.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.»
5. Γνωμοδότηση για την έγκριση Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά
το έργο : ΄΄ Δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, φερόμενης ιδιοκτησίας
΄΄105 ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜ.ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΄΄ στη θέση ‘’Κουμπάρα – Διακοφτό’’ ,Δήμου Ιητών, Νήσου ΄Ιου, Ν. Κυκλάδων .

Τρίτη, Ιουλίου 17, 2012

παλιές .. αμαρτίες καθώς και αίτημα για προσλήψεις για την καθαριότητα…

Τον απολογισμό, καθώς και τον ισολογισμό του 2010 θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο της Σαντορίνης την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 4 το απόγευμα. Σημειώνεται ότι, μαζί με την χρήση του 2010 για τον Δήμο της Σαντορίνης θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εισήγηση - συζήτηση για την πρώην κοινότητα της Οίας.

Ενώ, στις 13 Ιουλίου σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού με συμβάσεις 2μηνης διάρκειας, σε ότι αφορά τον τομέα της καθαριότητας. Ο τελικός αριθμός των συμβασιούχων αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

το ταμείο του Δήμου Θήρας ή, «λεφτά υπάρχουν….»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης, και σύμφωνα με την .. τελευταία καταμέτρηση, το χρηματικό υπόλοιπο στα ταμεία του Δήμου Σαντορίνης, όπερ μεθερμηνευόμενο στις τράπεζες, είναι 1.124.189,34 €……

οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α. 19.7 – θέματα

Την Πέμπτη 19.7 θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

1.Τριμηνιαία Έκθεση Προϋπολογισμού .
2.Έγκριση Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του έργου:«Προμήθεια εξοπλισμού ειδών γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής» Προϋπολογισμού 122.130,02 Ευρώ (με Φ.Π.Α.16%).
3.Έγκριση Πρακτικών και ορισμός μελών επιτροπής διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Ν. Κέας».
4.Ορισμός μελών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων  με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου».
5. Έγκριση 2ου Πρακτικού Διενέργειας Διαγωνισμού του υποέργου «Προμήθεια Μηχανημάτων Ανακύκλωσης» της πράξης με τίτλο «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Χάλκης».
6. Έγκριση Πρακτικών και ορισμός μελών επιτροπής του έργου: «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στον παραλιακό δρόμο των Κιονίων νήσου Τήνου».
7. Έγκριση όρων δημοπράτησης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση Κεντρικού Κτιρίου του Αγροκηπίου Παροικίας Ν. Πάρου».
8.Έγκριση δαπάνης για τη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του έργου : « Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο στην Καρδάμαινα Κω».
9. Έγκριση δαπάνης για τη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του έργου : «Κατασκευή ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Κεφάλου Ν. Κω».
10. Έγκριση παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου: «Γυμνάσιο – Λύκειο Νισύρου». 
11. Έγκριση πρακτικών διαγωνισμού του έργου: « Συντήρηση – Βελτίωση Οδικού Δικτύου Λειψών».
12. Έγκριση 6ης Παράτασης προθεσμίας για το έργο «Βελτίωση οδού Αιπάτια – Όρμος Κορθίου Άνδρου».
13.Αποδοχή χρηματοδότησης.
14. Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.
15. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
16. Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
17. Εγκρίσεις μετακίνησης κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.

Σαντορινιός στην θέση του Συρμαλένιου….

Ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη ο Νεκτάριος Σαντορινιός (Πολίτες Κόντρα στον Καιρό) Περιφερειακός Σύμβουλος σε αντικατάσταση του Νίκου Συρμαλένιου.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά τον Νίκο Συρμαλένιο για τη συνεργασία του στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου και συνεχάρη τον Νεκτάριο Σαντορινιό ευχόμενος εποικοδομητική συνεργασία μιας και ο κ. Σαντορινιός έχει τεράστια πείρα στον χώρο της Διοίκησης και του Προγραμματισμού. 

ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – οι θέσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου...

Τις θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, στην ημερίδα με θέμα “Μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Αιγαίο: Χωροταξία – Διασυνδέσεις” που διοργάνωσαν το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ, την περασμένη Παρασκευή(13.7) στην Αθήνα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων “κλειδιά” για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ΔΕΗ. Επίσης, σημαντική ήταν η συμμετοχή πανεπιστημιακών και εκπροσώπων κρατικών φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Στόχος της συνάντησης ήταν η δημιουργία πλατφόρμας θέσεων για τον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων που καθυστερούν, ενώ έγινε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές των ΑΠΕ στο Αιγαίο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Πουσσαίος, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενθαρρύνει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψιν της τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών των νησιών”.

ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – οι θέσεις του βουλευτή του Συριζα στις Κυκλάδες Νίκου Συρμαλένιου

Σε παρέμβαση του στην Ημερίδα με θέμα «Μεγάλα έργα ΑΠΕ στο Αιγαίο»  που διοργάνωσε το Ενεργειακό Κέντρο Ίου - Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) την Παρασκευή 13/7 στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην ΑΘΉΝΑ, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ των άλλων είπε:
«…Είμαστε υπέρ της μέγιστης αξιοποίησης των ΑΠΕ διότι πρέπει να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με απόλυτο σεβασμό όμως στην κλίμακα του νησιωτικού χώρου. Αυτό προϋποθέτει χωροταξικό σχεδιασμό σε κάθε νησί που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον εθνικό ή περιφερειακό σχεδιασμό. Επίσης ο χωροταξικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ενιαίος και όχι να υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις μεταξύ π.χ. του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και του Χωροταξικού για τον Τουρισμό….
Το δεύτερο σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι θα πρέπει να καθοριστεί ανά νησί, ένα ανώτατο επιτρεπόμενο όριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι συγκεκριμένες επενδύσεις να στοχεύουν  πρωτίστως στο κοινωνικό όφελος και όχι μόνο στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κέρδος. Με αυτή την έννοια καμιά επένδυση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει αν δεν έχει την απόλυτη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Σχετικό αρνητικό παράδειγμα αποτέλεσε πριν μερικά χρόνια, η πρόταση για αιολικό πάρκο με 87 ανεμογεννήτριες στη Σέριφο…»  

η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" και για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών ΕΟΤ ΠΥΤ Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων που υπογράφει ο πρόεδρός της Αντώνης Καρατάσος, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" μέχρι τις 23 Ιουλίου. 
Οι ενδιαφερόμενοι Επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν υποβάλλει στην αρμόδια Δ/νση Μελετών και Επενδύσεων του Ε.Ο.Τ. (Τσόχα 7, 11521, Αθήνα), αίτηση / δήλωση συμμετοχής, ιδιόχειρα ή ταχυδρομικά από τις 10-07-2012 μέχρι τις 23-07-2012.

Παράλληλα,

Η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων μας ενημερώνει, ότι από τις 9.7  οι υπηρεσίες του ΕΟΤ ΠΥΤ Κυκλάδων μετεγκαταστάθηκαν στο νέο τους κτήριο στην οδό Φολεγάνδρου 4 στο λιμάνι της Ερμούπολης.
Σύμφωνα με το πρόεδρο της Ομοσπονδίας, οι εγκαταστάσεις είναι αναβαθμισμένες και φιλοξενούνται σε έναν πολύ όμορφο λειτουργικά και αισθητικά χώρο, το αρχείο του φορέα είναι πλήρως αρχειοθετημένο ηλεκτρονικά, πλήν όμως και απ ότι φαίνεται το πρόβλημα της έλλειψης υπαλλήλων θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους ήδη εργαζόμενους καθώς και τους προς εξυπηρέτηση επιχειρηματίες….

γεγονός οι πρώτες κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της χώρας καθώς και στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα….

Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση,

Η συμφωνία των εργαζομένων και των εργοδοτών για την σύναψη των δύο πρώτων κλαδικών συμβάσεων, ήταν μια εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική και την χαιρετίζουμε. 
Με τις κλαδικές συμφωνίες προσδιορίζονται τα κατώτατα όρια των κλαδικών αμοιβών, ικανοποιούνται και τα δύο μέρη και διασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη.
Το Υπουργείο Εργασίας έθεσε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητες στην αγορά εργασίας τον Κοινωνικό Διάλογο, την διασφάλιση της Ισορροπίας και την τήρηση της Νομιμότητας.    

συνάντηση Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης, Laszlo Andor

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Απασχόλησης στη Λευκωσία, ο υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Laszlo Andor.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζητήσαμε με τον Επίτροπο όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που αφορούν στην Ανεργία και στην Κοινωνική Συνοχή. Συμφωνήσαμε, ότι οι υψηλοί δείκτες Ανεργίας –ιδιαίτερα των νέων- όπως και η επιδείνωση των δεικτών κινδύνου Φτώχειας απαιτούν επείγουσες και στοχευμένες δράσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας της Ελλάδας, τόνισε επίσης στον κ. Andor ότι επιθυμεί να υπάρξει στο μέλλον ακόμη στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή Απασχόλησης και τον ίδιο τον Επίτροπο και προσέθεσε ότι:
«Το Υπουργείο Εργασίας, παράλληλα με την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος σταθερότητας, αναλαμβάνει συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις για την Ανεργία των νέων. Ήδη, προχωράει η επεξεργασία σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων ανέργων ύψους 150 εκ. € με 80.000 ωφελούμενους νέους.

συνάντηση εργασίας για το Στρατηγικό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 με τη συμμετοχή της Π.Ν.Α.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13.7 η τεχνική συνάντηση εργασίας από την ΕΥΔ του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, με αντικείμενο τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των θεματικών πεδίων της πρόσκλησης για τα Στρατηγικά έργα του ΕΠ «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013».

Στη συνάντηση συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των τριών περιφερειών (Β. Αιγαίου- Ν. Αιγαίου και Κρήτης), στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών και εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών (ΥΠΕΚΑ).
Οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και την περιφέρεια Ν. Αιγαίου εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλος, Ελευθερία Φτακλάκη, εντεταλμένη ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διεθνών συνεργασιών.

Τα πεδία παρέμβασης που προτάθηκαν ως στρατηγικής σημασίας για τον χώρο του ΕΠ «Ελλάδα-Κύπρος», είναι η ενέργεια, οι μεταφορές – ναυτιλία και η ασφάλεια.

Ο χώρος του ΕΠ «Ελλάδα-Κύπρος», ως αυτόνομος ενεργειακά χώρος (μη διασυνδεδεμένος), μας προσανατολίζει στην επιλογή της εξοικονόμησης ενέργειας στην πόλη και τον κτιριακό τομέα και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως τα καταλληλότερα θεματικά πεδία παρέμβασης.
Επιπρόσθετα, η προώθηση του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα συμβάλλει στους στόχους της πρόσκλησης, δημιουργώντας κουλτούρα αλλά και παραδείγματα προς υιοθέτηση.

Τα προτεινόμενα σχέδια αφορούν στη ανάπτυξη βιοκλιματικών κτιρίων, ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια, Πράσινα δώματα, Πράσινα νησιά, Πράσινη γειτονιά (ecoquartier), Ευφυή κτίρια χαμηλής ή μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, Βιοκλιματικές αναπλάσεις υπαίθριων χώρων, Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση πληθυσμού, Δημιουργία δικτύων έρευνας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, Σχεδιασμός και παραγωγή ενημερωτικού/εκπαιδευτικού υλικού, Σύσταση κανονισμών, οδηγιών και εγχειριδίων ενεργειακής εξοικονόμησης, Εγκατάσταση δικτύων μέτρησης, επεξεργασία και προβολή αποτελεσμάτων, κ.α.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύμη, στις 24-25 Ιουλίου, όπου και θα επικυρωθεί η σχετική πρόταση παρουσία και της κυπριακής αρχής. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης, στην οποία συμμετέχει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης,  θα εγκριθούν και τα προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος της 3ης πρόσκλησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τα Στρατηγικά ανέρχεται στα 10 εκ. € για τις Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου, Κρήτης και για την Κύπρο και το χρονοδιάγραμμα θα είναι για 2 χρόνια.


Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2012

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012


Πλησιάζοντας προς την έναρξη του «Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012» την 1η Αυγούστου σας υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, των 8 εκδηλώσεών του, καθώς και της έκθεσης ζωγραφικής-γλυπτικής.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των διοργανωτών,

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική, αλλά και μία παιδική αφηγηματική παράσταση, απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012, για έκτη συνεχή χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις. Η αυγουστιάτικη αυτή γιορτή πολιτισμού έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων της Σαντορίνης.

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012 σηκώνει αυλαία την 1/8 με μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Αναμνήσεις», στην οποία συμμετέχουν οκτώ καταξιωμένοι  εικαστικοί δημιουργοί. Με ζωγραφικά έργα τους συμμετέχουν οι ζωγράφοι Χρύσα Βέργη, Τάσος Δήμος, Πέτρος Καραβέβας, Ανδρέας Κοντέλλης, Χρήστος Παλλαντζάς και Έλενα Παπαδημητρίου, ενώ με γλυπτά έργα τους συμμετέχουν οι γλύπτες Αγγέλικα Κοροβέση και Άγγελος Παναγιωτίδης.

Μια έκθεση εικαστικών έργων όπου το φως, η θάλασσα, ο ήλιος, η φύση, το τοπίο, οι νεκρές φύσεις, αλλά και τα πορτρέτα, η γυναικεία παρουσία, το γυμνό και η ερωτική διάθεση, είναι όλα θέματα που συγκεντρώνονται για να συνθέσουν τις «Αναμνήσεις» αυτής της αυγουστιάτικης ομαδικής έκθεσης, ένα εικαστικό ταξίδι στο συναίσθημα, τη μνήμη και τους ελεύθερους συνειρμούς. Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης παντρεύονται με τις στέρεες γλυπτικές φόρμες και μορφές, με γλυπτικές συνθέσεις όπου η ελιά, τα φύλλα, τα στεφάνια, τα ψάρια, τα στάχυα, ο χώρος, ο χρόνος, ο ήχος, η κίνηση, η ισορροπία συγκροτούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα υψηλής γλυπτικής τεχνικής.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη.
Εγκαίνια έκθεσης: 1η Αυγούστου 2012, ώρα 21:00.
Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2012.

Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με το ξεχωριστό σύνολο AXA: One Piano, Six Hands. Τρεις πιανίστριες σ’ ένα πιάνο, έξι χέρια που εξερευνούν τα όρια «του αινιγματικού κουτιού με τις μακριές χορδές», όπως κάποτε χαρακτήρισε το πιάνο ο συνθέτης Άλφρεντ Σνίτκε. Η Γερμανίδα Anne Salié, η Ελληνίδα Ξένια Κουρκουμέλη και η Ουκρανή Alina Pronina είχαν διαγράψει η καθεμία αξιόλογη πορεία με σπουδές και σημαντικές διακρίσεις, προτού συστήσουν στη Γερμανία το 2004 το σύνολο “Some handsome hands”, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε AXA: One Piano, Six Hands. Το τρίο έχει δώσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι τρεις πιανίστριες συνδυάζουν την κλασική και τη σύγχρονη μουσική προσφέροντας στο κοινό μια πρωτότυπη εμπειρία για τα μάτια και τα αυτιά.

Στις 7/8 το φεστιβάλ συνεχίζεται με μια απρόβλεπτη μουσική έκπληξη  από την Έλλη Πασπαλά και τον Τάκη Φαραζή, ένα πρόγραμμα πιάνο-φωνή με τίτλο «Rainbows, Moons and Bicycles» από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες που θα μας ταξιδέψουν σ' έναν κόσμο που γνωρίζουν και αγαπούν πολύ, τον  κόσμο του αγγλόφωνου ερωτικού (και όχι μόνο) τραγουδιού, αναβιώνοντας τη γοητεία μιας άλλης εποχής ταγμένης στο όνειρο του σήμερα! Άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε εκρηκτική, η μοναδική Έλλη Πασπαλά, μαζί με τον δεξιοτέχνη πιανίστα Τάκη Φαραζή, μας ξυπνάει αναμνήσεις από έρωτες που ζήσαμε και ζούμε. Το χθες και το σήμερα του αγγλόφωνου τραγουδιού από δύο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

Στις 10/8 ξετυλίγεται μια παιδική αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Αλήθεια είναι ή ονειρεύτηκα;» με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, η οποία έχει επηρεάσει με το στυλ της τις νεότερες γενιές αφηγητών. Η ψυχοπαιδαγωγός Σάσα Βούλγαρη είναι πολύ γνωστή για την ενασχόλησή της εδώ και 20 χρόνια με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης, ιδιαίτερα σε μουσειακούς χώρους όπως τα Μουσεία Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Τέχνης, τα Ιδρύματα Μιχάλη Κακογιάννη, Μείζονος Ελληνισμού κ.α. Η πολύχρονη εμπειρία της την οδηγεί και της επιτρέπει μια διαφορετική προσέγγιση του υλικού της, ακόμα πιο αυτοσχεδιαστική, με πειραματισμούς που παραπέμπουν σε μια πιο σύγχρονη μορφή performance.                                                                                              

Στις 13/8 ο Νότης Μαυρουδής, γιορτάζοντας πέντε δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι «Στου χρόνου τις καταπακτές»! Θα απολαύσουμε τραγούδια του Νότη Μαυρουδή από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα, ψιθύρους και σκιρτήματα. Συνοδοιπόροι του Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα είναι η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος στο τραγούδι, ο Γιώργος Τοσικιάν στην κιθάρα και ο Μάνος Αβαράκης στις φυσαρμόνικες-πνευστά. Αναζητώντας την επικοινωνία μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την ευαισθησία μας ... μέσα στις καταπακτές του χρόνου!

Στις 17/8 παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για βιολί και πιάνο από το DUO EDAN, τις δύο έξοχες δεξιοτέχνες σολίστ από τη Βιέννη, την ουγγρικής καταγωγής σπουδαία βιολονίστρια Édua Zádory και την ουκρανικής καταγωγής πιανίστρια Anastasiia Dombrovska. Η Édua και η Anastasiia δημιούργησαν ένα ντουέτο με πάθος, προσωπικότητα και μια εκπληκτική ομοιογένεια, όπου η έντονη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία της Zadory είναι σε τέλεια καλλιτεχνική αρμονία με το φλογερό και ορμητικό παίξιμο της Dombrovska.

Στις 20/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το Takis Barberis Group σε μια ξεχωριστή και συγχρόνως ιδιόρρυθμη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, όπου η jazz συναντά μαγικά τη funk, το rock αλλά και την ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική. Ο Τάκης Μπαρμπέρης στην κιθάρα, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τζαζίστες, ερμηνεύει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του με τον Μάνο Σαριδάκη στο πιάνο, τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και τον Μιχάλη Καπηλίδη στα τύμπανα.
                                                     
Στις 23/8 το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται με το τρίο του Χρήστου Ραφαηλίδη και το «Point Two», μια συνάντηση δύο Ελλήνων μουσικών «του κόσμου», του κορυφαίου διεθνώς βιμπραφωνίστα και συνθέτη Χρήστου Ραφαηλίδη, ιδρυτή του γνωστού jazz γκρουπ “Manhattan Vibes”, και του σημαντικού νεώτερου κοντραμπασίστα και συνθέτη Πέτρου Κλαμπάνη, με καλεσμένο τους τον κορυφαίο δεξιοτέχνη των κρουστών Bodek Janke. Μέσα από το πρίσμα των εμπειριών τους, θα ερμηνεύσουν δικές τους συνθέσεις καθώς και διασκευές από το “The Great American Songbook”. Μια ισορροπημένη δυναμική ακρόαση μεταξύ λυρισμού, πάθους, γνώσης και δεξιοτεχνίας είναι αυτό που υπόσχονται οι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί της τζαζ από τη Νέα Υόρκη. 

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Ώρα έναρξης: 21:00
Περισσότερες λεπτομέρειες: www.megarogyzi.gr 


Εκτός Φεστιβάλ: 
Την Δευτέρα 27 Αυγούστου θα εγκαινιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ η έκθεση ζωγραφικής του Πέπου (Βαγγέλη Ρούσσου) με τίτλο «Η Σαντορίνη μου με άλλη ματιά». 
Ο Σαντορινιός καλλιτέχνης Πέπος εμπνέεται τα εικαστικά του θέματα από την αρχιτεκτονική και την καθημερινότητα του νησιού του και χρησιμοποιώντας μια δική του εικαστική γραφή απεικονίζει με έντονα συναισθήματα και χρώματα τη Μούσα του, τη Σαντορίνη! Θα εκτεθούν περισσότερες από 25 υδατογραφίες των τελευταίων πέντε ετών. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012, ώρα 21:00.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Αυγούστου - 29 Σεπτεμβρίου 2012.


Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ, 847 00 Φηρά, Σαντορίνη
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου 
Τηλ. 22860 23077, e-mail: info@megarogyzi.gr