Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 05, 2008

Η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ευχάριστη,
σύμφωνα με αυτήν εγκριτική απόφαση για το στέγαστρο στο Ακρωτήρι εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μετά την από 29/7 θετική γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (ΚΑΣ), εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠ.ΠΟ/Δ.Μ.Μ.Π.Κ/1781/82386 και ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου 2008,
απόφαση που αφορά στην έγκριση της νέας μελέτης κατασκευής του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα μελέτη εγκρίνεται με την προϋπόθεση ότι στη μελέτη εφαρμογής θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη από τους μελετητές μία σειρά παρατηρήσεων της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην ίδια απόφαση, εγκρίνονται και όλες οι κατά καιρούς τροποποιήσεις του έργου που έχουν εγκριθεί από την Αρχαιολογική Εταιρεία και έχουν ήδη κατασκευαστεί από την εργολήπτρια εταιρεία.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ελπίζουμε η εργολήπτρια εταιρεία να προχωρήσει γρήγορα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική πολεοδομική άδεια και να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής.







Κρουαζιέρες σε Καραϊβική και Αλάσκα… μια πρόταση ξεκούρασης και ξενοιασιάς

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Κρουαζιέρα – Διακοπές» διοργανώνει αύριο Σάββατο 6.9 στο ξενοδοχείο Image στην Μεσαριά το Διεθνές Τουριστικό Γραφείο
Amphitrion holidays S.A.
που από το 2003 διατηρεί γραφεία και στην Σαντορίνη και είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Carnival Cruise Lines.

Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση των επαγγελματιών αλλά και των ιδιωτών
για τις κρουαζιέρες που προγραμματίζει η Carnival Cruise Lines σε Καραϊβική, Αλάσκα αλλά και Μεσόγειο από φέτος τον Οκτώβρη μέχρι και την Άνοιξη του 2009.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο και slides από τα ταξίδια και τους προορισμούς των κρουαζιερόπλοιων ενώ θα παρουσιαστούν και τα πακέτα προσφορών για τις κρουαζιέρες 2008- 2009.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνο 22860 -
23908, 23186, 23848
http://www.amphitrion.gr/ e-mail.santorini@amphitrion.gr









Σήμερα το πρωί στις 10:30 ολοκληρώνεται ο δεύτερος γύρος των ημιτελικών του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «The Muse», που φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη.
Ο τελικός του διαγωνισμού θα διεξαχθεί την Κυριακή 7/9 στις 18:00, ενώ ειδική εκδήλωση, κατά την οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8/9, στις 18:00. Είσοδος ελεύθερη.
http://www.megarogyzi.gr/index.phpoption=com_content&task=blogcategory&id=26&Itemid=53 www.themuse.gr/Competition/Competition_2008.html
www.youtube.com/watch?v=bReGOyP_DmU








30ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ
Απόψε η δεύτερη συναυλία
Με ρεσιτάλ πιάνου σε έργα Σοπέν, Τσοντάκη, Ραχμάνιφοφ και Φράνκ από τον Αμερικανό Άνταμ Νέιμαν
συνεχίζεται απόψε Παρασκευή 5/9 το 30ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το πολιτιστικό σωματείο "Οι φίλοι της Σαντορίνης" υπό την επιμέλεια της κ. Αθηνάς Καποδίστρια στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού.
Η επόμενη τρίτη –από τις έξι συνολικά- συναυλίες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7/9 όπου ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, η Λίλα Σούση και Μάρκος Αλεξίου θα παρουσιάσουν αυτοσχεδιασμούς τζαζ, αλλά και έργα των Ταρτίνι, Παγκανίνι και Θεοδωράκη. Ώρα συναυλιών: 21:00. Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ.








Αυλαία των φετινών εκδηλώσεων για τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης "Το Αρκάδι".
Με την καθιερωμένη πλέον «Γιορτή Ρακής»
θα ολοκληρωθεί το πλούσιο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυριο Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στο εστιατόριο "Περιβόλι", στην Έξω Γωνιά, με πρωταγωνιστή τον δεξιοτέχνη του λαούτου Μανώλη Κονταρό. Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμή εισόδου: 25 ευρώ.










Πολύ.. Διεθνής !
Μία από τις παλαιότερες και καλύτερες ομάδες χορού της Αιγύπτου, η REDA, έρχεται στη Σαντορίνη για τρεις μοναδικές παραστάσεις παραδοσιακού αιγυπτιακού χορού
, που διοργανώνει ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης (IWOS), σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείου Πολιτισμού, την Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας και τη Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εχει ως εξής :
Το Σάββατο 6/9 στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί χορευτική βραδιά στην πλατεία Πλατσανής στην Οία,
την Κυριακή 7/9 στις 21:00, στην πλατεία των Φηρών
και τη Δευτέρα 8/9 στις 20:00, στο Cine Kamari.

Είσοδος ελεύθερη.















Πάμε Σινεμά ??
Την κωμωδία "Σίγουρα ίσως" στις 20.00 και το "Batman, ο σκοτεινός ιππότης" στις 22.00 προβάλει ο κινηματογράφος Villagio στο Καμάρι, από την Πέμπτη 4/9 και για μία εβδομάδα.
Ενώ ο θερινός κινηματογράφος Cine Kamari προβάλει για τελευταία μέρα απόψε στις 21:30 η κωμωδία "Όταν με παράτησε η Σάρα".
Σε σκηνοθεσία: Nick Stoller με τους Jason Segel, Kristen Bell
Συντετριμμένος ο Peter, μετά τον πρόσφατο χωρισμό του με την tv star Sarah Marshall, αποφασίζει να πάει για διακοπές στη Χαβάη για να συνέλθει. Αυτό που δεν γνωρίζει όμως είναι ότι εντελώς συμπτωματικά η Sarah θα ταξιδεψει στο ίδιο μέρος, έχοντας μαζί της τον νέο της φίλο.
Ενώ, από αυριο Σάββατο εως και την Τρίτη 9.9 την ταινία Αποπλάνηση
Σε σκηνοθεσία: Marcel Langenegger με τους Hugh Jackman, Ewan McGregor
Ο Τζόναθαν είναι ένας λογιστής που ζει μια ήρεμη, σχεδόν ανιαρή, ζωή. Όλα αλλάζουν όμως όταν συνάπτει φιλία με έναν χαρισματικό δικηγόρο, τον Γουάιατ, μέσω του οποίου ανακαλύπτει ένα μυστηριώδες sexclub, γνωστό ως "The List". Ο Τζόναθαν βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε έναν νέο κόσμο, μέχρι που βρίσκεται μπλεγμένος ως ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση μιας γυναίκας και για μια ληστεία πολλών εκατομμυρίων. Τώρα θα πρέπει να ξεσκεπάσει τα μυστικά που κρύβει ο κόσμος στον οποίο έχει παγιδευτεί πριν είναι πολύ αργά...
http://www.cinekamari.gr/frame.htm

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2008





Αναγκαία η εξαίρεση του αμπελώνα Σαντορίνης από το μέτρο πριμοδότησης.
Υπουργική απόφαση υποβαθμίζει τον αμπελώνα της Σαντορίνης



Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το αν προτίθεται να προωθήσει την εξαίρεση του αμπελώνα της Σαντορίνης από το μέτρο πριμοδότησης της εκρίζωσης αμπελώνων που δεν παράγουν κρασιά ποιότητας,
Κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου και Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Σύμφωνα με την ερώτηση,

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ο αρχαιότερος του κόσμου και μάλιστα διασώζει πλουσιότατη αμπελογραφική συλλογή σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, ενώ παράγει κρασιά που αποτελούν την προμετωπίδα του ποιοτικού ελληνικού κρασιού.
Αυτή η αμπελουργική παράδοση του νησιού κινδυνεύει να διακοπεί μετά από την πρόσφατη υπουργική απόφαση που πάρθηκε ερήμην των παραγωγικών φορέων της Θηραϊκής κοινωνίας, σύμφωνα με την οποία, ο αμπελώνας της Σαντορίνης δεν εξαιρείται από το μέτρο πριμοδότησης της εκρίζωσης αμπελώνων που δεν παράγουν κρασιά ποιότητας.
Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΚΕΟΣΟΕ) είχε ζητήσει την εξαίρεση της Σαντορίνης, της Θηρασίας, της Πάρου και της Λήμνου.
Για το θέμα αυτό έχει σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας από τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ-Santo Wines).
Με δεδομένο ότι δυνητικά πρέπει να εκριζωθεί το 50% των αμπελιών που δεν έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 3.15 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ 2000-2006), με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στο ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να προωθήσει την εξαίρεση του αμπελώνα της Σαντορίνης από το μέτρο πριμοδότησης της εκρίζωσης αμπελώνων που δεν παράγουν κρασιά ποιότητας.




Σημειώνουμε ότι επιστολή για το ίδιο θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σταλεί προ ημερών και από τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines κ. Μάρκο Καφούρο.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 02, 2008

Σημαντικές αλλαγές σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει o Δήμαρχος Θήρας στις αρμοδιότητες και τα πρόσωπα των Αντιδημάρχων αλλά και άλλων Δημοτικών Συμβούλων, προκειμένου να τρέξουν ορισμένα από τα θέματα για τα οποία η Δημοτική αρχή δέχεται σκληρή κριτική.
Η αρχή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει μετά τα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου για το οποίο ο Δήμαρχος δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιοι θα αναλάβουν την διαχείρισή του.
Τα εγκαίνια πάντως έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, πιθανότατα και με την συμμετοχή ελλήνων αθλητών που συμμετείχαν στους πρόσφατους Ολυμπιακούς αγώνες.





Στην πολιτιστική δραστηριότητα της Σαντορίνης,
Χθές, Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στο Μπελλώνειο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Αλίς Τουρνικιώτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά 10.00 – 14.00 και 17.00 – 22.00


Για την Αλίς Τουρνικιώτη έχει γράψει η Δρ.Ευγενία Αλεξάκη, ιστορικός της τέχνης, για τον κατάλογο «Ζωγραφική Αλίς Τουρνικιώτη, Νοέμβριος 2003»

".....Άνθρωπος πληθωρικός, αλλά και ταυτόχρονα υπομονετικός, ζωγραφίζει με πάθος αλλά και με απόλυτο σεβασμό προς την τέχνη αυτή. Στη ζωγραφική η Αλις Τουρνικιώτη είναι αυτοδίδακτη και η συστηματική της ενασχόλησή της άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. .........Η Αλίς ζωγραφίζει, μελετά, αφιερώνεται στη ζωγραφική με απόλυτο πάθος και αφοσίωση. Για αυτήν η ζωγραφική είναι μια απόλυτα ζωτικής ανάγκης διαδικασία. ..........Στα έργα της κυριαρχούν απόψεις εσωτερικών χώρων, όπου συχνά μέσα σε αυτούς κεντρική θέση λαμβάνει μια νεκρή φύση, και οι ανθρώπινες μορφές και κυρίως η γυναικεία. Τεχνοτροπικά θα κατατάσαμε την Αλίς στους καλλιτέχνες που επιλέγουν να εκφραστούν με την ελευθερία και την παρορμητικότητα της εξπρεσιονιστικής γραφής. Ωστόσο, ο εξπρεσσιονισμός της δεν είναι σκοτεινός και απαισιόδοξος. Οι απόψεις εσωτερικών χώρων, με την απόλυτη διάχυση των χρωμάτων και του σχεδίου σε όλη την έκταση του πίνακα είναι εκρηκτικές και εκθαμβωτικές. ......Οι γυναικείες μορφές είναι ερωτικές, πληθωρικές και καλλίγραμμες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτές οι κομψά παραμορφωμένες μορφές, αποπνέουν ένα αίσθημα μελαγχολίας και φαίνονται να μην ικανοποιούνται από την ομορφιά τους και να παραδέχονται τη ματαιότητα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Γεγονός είναι ότι η ζωγράφος καταφέρνει, με γνώμονα το ένστικτο, τη φαντασία, τον ενθουσιασμό, τη φρεσκάδα αλλά και μια πολύ καλή αίσθηση του χρώματος και του ρυθμού της γραμμής, να αποδώσει ακριβώς αυτό που έχει και μέσα της : τη χαρά για τη ζωή, αλλά και την επίγνωση της ρηχότητας στην οποία οδηγείται όποιος δεν παλεύει δεν ψάχνει, δεν πειραματίζεται."


Η Αλίς Τουρνικιώτη έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται στις Τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ALPHA BANK, EMPORIKI BANK, EUROBANK, καθώς επίσης στο Μουσείο Βορρέ και στην Εθνική Πίνακοθήκη Ρόδο.











Το απόγευμα της Κυριακής 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 6ης και τελευταίας φετινής ατομικής έκθεσης ζωγραφικής, του Μανώλη Χάρου, στο Art Space. Η έκθεση θα διαρκέσει εως το τέλος του μήνα και είναι επισκέψιμη, όπως άλλωστε και όλοι οι χώροι του οινοποιείου από τις 11.00 εως την δύση του ήλιου.
www.artspace-santorini.com/gr/artGallery_personal_artist2008.html
www.charosm.com/cvell.php
www.eikastikon.gr/xaraktiki/charos_cv.html





Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου φιλοξενεί για 4η συνεχόμενη χρονιά φέτος το Μέγαρο Γκύζη.

Ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου "The Muse" θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη από τις 2 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2008. Οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν μία θαυμάσια ευκαιρία να ακούσουν νέους πιανίστες από πολλές χώρες του κόσμου. Ο κύριος σκοπός του διαγωνισμού είναι να ανακαλύψει και να συστήσει νέα ταλέντα στους εν δυνάμει θαυμαστές τους. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε πιανίστες ηλικίας από 15 έως 30 ετών και θα διεξαχθεί σε τρεις γύρους.

Οι πρώτοι τρεις διεθνείς διαγωνισμοί, το 2005, 2006 και 2007, προσέλκυσαν αμέσως την προσοχή νέων μουσικών από όλο τον κόσμο. Ήρθαν στη Σαντορίνη να αναδείξουν το ταλέντο τους και την καλλιτεχνική τους δεινότητα και να λάβουν αναγνώριση από τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής και του κοινού. Ο κάθε ένας που είχε σχέση με το διαγωνισμό, είτε ως διαγωνιζόμενος, είτε ως μέλος της κριτικής επιτροπής, είτε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, είτε ως μέλος του κοινού, μπορούσε να νιώσει και να απολαύσει μία φιλική αλλά και ανταγωνιστική ατμόσφαιρα. Ήταν ένα Φεστιβάλ Μουσικής και Φιλίας!

Ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου οργανώνεται από τη International Association of Art "The Muse" και θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου "Μέγαρο Γκύζη" στα Φηρά Σαντορίνης. Μετά λοιπόν το τέλος του δικού του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ, το "Μέγαρο Γκύζη" προσέθεσε στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις από το 2005 και τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου!

"Από τις ενθουσιώδεις κριτικές και απόψεις που έχουν ακουστεί είμαστε σίγουροι ότι ο διεθνής αυτός διαγωνισμός θα στεριώσει και θα ευημερήσει στα χρόνια που έρχονται" συμπληρώνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Dr. Alexis Miroshnikov.


www.megarogyzi.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=26&Itemid=53
www.themuse.gr/Competition/Competition_2008.html
www.youtube.com/watch?v=bReGOyP_DmU





Ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης διοργανώνει τρείς παραστάσεις με παραδοσιακούς Αιγυπτιακούς χορούς. Πρόκειται για μια ιδέα του συλλόγου που βασίζεται στην προώθηση και ενθάρρυνση των διεθνών παραδόσεων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού που στ’ελνει στη Σαντορίνη μια από τις παλαιότερες ομάδες χoρού της Αιγύπτου, την REDA.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στην Οία ,
Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 21:00 Κεντρική Πλατεία Φηρών και
Την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Καμάρι (open air cinema).




Η αναπτυξιακή επιχείρηση Οίας διοργανώνει σήμερα Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην πλατεία Αγίου Λαζάρου Συναυλία - ποιητική βραδιά με την ομάδα του πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης , απ έξω και τραγουδιστά»