Σάββατο, Αυγούστου 16, 2014

παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφιών του Herbert List και συναυλία «Απο την Μικρασία στο Αιγαίο» με τον Στάθη Κουκουλάρη, την Μάρθα Μαυροειδή και την μουσική ομάδα DelaParo, από την «Εστία» του Πύργου (19.8 20.30)

Την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφιών του Herbert List με τίτλο «ΕΛΛΑΣ» που θα διαρκέσει μέχρι τις 15.9 και ακολούθως την συναυλία με τίτλο «Απο την Μικρασία στο Αιγαίο» με τον Στάθη Κουκουλάρη, την Μάρθα Μαυροειδή και την μουσική ομάδα DelaParo, διοργανώνει και θα παρουσιάσει την Τρίτη 19 Αυγούστου στις 20.30 στην κεντρική πλατεία του Πύργου ο Πολιτιστικός Σύλλογος  «Εστία» του Πύργου Καλλίστης Θήρας.

 Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Την Τρίτη 19 Αυγούστου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας για τα 175 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης φωτογραφικής εικόνας, το Athens House of Photography και το Ventouris Photography έχουν την τιμή να  παρουσιάσουν το έργο του διεθνούς φήμης φιλέλληνα Γερμανού φωτογράφου Herbert List, «Ελλάς» στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Εστία στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου.

Η παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 20.30.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/9 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00
Ο Herbert List (1903-1975) φωτογράφισε για πολλά περιοδικά όπως τα Vogue, Harper’s Bazaar και Life και είχε μόνιμη συνεργασία με το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum Photos.

Οι φωτογραφίες του από την Ελλάδα χρονολογούνται από το 1937 μέχρι το 1939 - τοπία, θραύσματα γλυπτών, κατεστραμμένοι ναοί, φιγούρες ανθρώπων στη θάλασσα – και σχηματίζουν ένα όραμα μιας κλασικής Ελλάδας πλημμυρισμένης από φως και ομορφιά.

Η δουλειά του List επηρέασε πολλούς μετέπειτα έλληνες φωτογράφους, και κατέχει περίοπτη θέση στη ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες του από την Σαντορίνη κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο σύνολο των έργων του.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος εμπόδισε την έκδοση του βιβλίου “Hellas” το οποίο κυκλοφόρησε στην τελική του μορφή το 1993 από τους κληρονόμους του Herbert List και τον εκδοτικό οίκο Schirmer/Mosel. Η ελληνική έκδοση του βιβλίου βγήκε το 2003 από την Apeiron Photos.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το τον Δήμο Θήρας  και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εντάσσεται στο πλαίσιο του «Έτους Πολιτισμού 2014».

Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Εστία Πύργου Καλλίστης και του εστιατορίου Σελήνη.

Συναυλία “Απο την Μικρασία στο Αιγαίο” - Νησιώτικο γλέντι με τον Στάθη Κουκουλάρη.
Η Μάρθα Μαυροειδή και η μουσική ομάδα DelaParo, πλαισιώνουν τον μεγάλο δεξιοτέχνη του βιολιού Στάθη Κουκουλάρη, το δοξάρι του “Δούναβη”, όπως  τον αποκαλούν οι παλαιότεροι  σε ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής, που ξεκινά από την Σμύρνη και την Πόλη του χθες, περνά από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και καταλήγει στις Κυκλάδες του σήμερα.

Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το τον Δήμο Θήρας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία» Πύργου Καλλίστης και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού 2014.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του εστιατορίου Σελήνη.

Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

λευκά σταφύλια απ όλες τις περιοχές της Σαντορίνης παραλαμβάνει η Santo Wines

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων από την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014 θα παραλαμβάνει λευκά κρασοστάφυλα, στο οινοποιείο στον Αγ. Ανδρέα, από ΟΛΕΣ τις περιοχές της Σαντορίνης.

Ώρες παραλαβής: 7.00-18.30 καθημερινά

Πέμπτη 14/8/2014: 07.00 – 15.00

Παρασκευή 15/8/2014: Κλειστά 

δεκάδες τουριστικά γραφεία ανανεώνουν και επικαιροποιούν τις προτάσεις τους για ταξίδια και εκδρομές στην Σαντορίνη

Η μία μετά την άλλη ανανεώνονται οι προσφορές και οι προτάσεις των τουριστικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για ταξίδια και εκδρομές σε Σαντορίνη και Μύκονο, με δεδομένη την επαρκή -και ολοένα και μεγαλύτερη σε ότι αφορά τα charter- αεροπορική σύνδεση του νησιού με πτήσεις δρομολογίων, απευθείας πτήσεις charters, αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τα γύρω του, αλλά και τον Πειραιά.

Πολλές δε από τις προσφορές και προτάσεις των τουριστικών γραφείων σε Ελλάδα και εξωτερικό που ανανεώνονται και επικαιροποιούνται -και τιμολογιακά- αυτή την εποχή, αναφέρονται σε ταξίδια και εκδρομές στην Σαντορίνη για το διάστημα Σεπτεβρίου – Νοεμβρίου 2014, γεγονός που ενισχύει και «συνεχίζει» την αυξημένη τουριστική κίνηση στο νησί.

Αρκετές μάλιστα από τις εν λόγο προτάσεις πραγματοποιούνται από τουριστικά γραφεία των Η.Π.Α. αλλά και της Κίνας.

Σύμφωνα με αρκετές από τις καταχωρήσεις των τουριστικών γραφείων «Μετά την τεράστια ζήτηση που έχουν η Μύκονος και η Σαντορίνη για όλο το καλοκαίρι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις εκδρομές και για την περίοδο του Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2014 σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες που προσεγγίζουν τα δύο δημοφιλή νησιά..»  

τα εγκαίνια του δρόμου του «Κάμπου» στην Ίο (12.8)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Πουσσαίου,

Ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας στα οχήματα και προσβασιμότητα σε περιοχές μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος αναμένεται να προσφέρει το έργο «Βελτίωση δρόμου Κάμπος – Πάνω Κάμπος» που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 12 Αυγούστου στην Ίο από το Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Πουσσαίο με την συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 24-4-2012, συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με τελικό συνολικό προϋπολογισμό 2.949.704,07€ και είχε ως φορέα υλοποίησης την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Η προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης του έργου κατόπιν έγκρισης σχετικής παράτασης  είναι η 31 Αυγούστου 2014.

Όπως τόνισε ο κ. Πουσσαίος, το έργο αυτό σε συνδυασμό με την ασφαλτόστρωση των δρόμων προς Αλμυρό και Λορέντζενα που θα ακολουθήσει αποτελούν κομβικές παρεμβάσεις στην οδοποιία του νησιού και ενισχύουν τις υποδομές του προς εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών.


Τετάρτη, Αυγούστου 13, 2014

πρόταση για μετάθεση των «Ηφαιστείων» από τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης

Την πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας πραγματοποίησης της εκδήλωσης «Ηφαίστεια 2014» (24.8) που προβλέπει την εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, προτείνει στον Δήμο Θήρας ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης λόγο της προγραμματισμένης –πριν από την ανακοίνωση πραγματοποίησης των Ηφαιστείων- θεατρικής παράστασης «το μαγικό κλειδί» της Κάρμεν Ρουγγέρη, την ίδια μέρα και ώρα, την Κυριακή 24 Αυγούστου στις 21.00.


Στην επιστολή του ο Σύλλογος ζητά την επανεξέταση της ημερομηνίας των Ηφαιστείων, ώστε να μην πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στο νησί οι δύο εκδηλώσεις. 

Νίκος Συρμαλένιος: Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθεί να εξωραϊσει τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Σύριζα,

Τα καθυστερημένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ επιφύλασσαν ένα ακόμη επώδυνο πλήγμα για τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, που στενάζει από τις αλλεπάλληλες και αδιάκοπες επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών όλων των συγκυβερνήσεων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία, η συγκυβέρνηση προσπάθησε με επικοινωνιακά τρικ να χρυσώσει το χάπι, επιρρίπτοντας τις ευθύνες όχι στις πολιτικές της, αλλά στη γραφειοκρατία και την κακή δημόσια διοίκηση.

Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να καθησυχάσει τους φορολογούμενους και να μειώσει τις αντιδράσεις ανακοινώνοντας την μετάθεση πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από 31/8 για τις 30/9, ενώ ήδη από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε μιλήσει για λάθη που κάποια είχαν διορθωθεί και που κάποια απαιτούν σκληρή δουλειά, την οποία και αναλαμβάνει, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το σύστημα του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Mία μέρα αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας προσέφερε τη λύση, ως “μάννα εξ ουρανού”, λέγοντας ότι για τις περιοχές εντός οικισμών, όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών (υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων οικισμών στα νησιά μας) θα χρησιμοποιηθούν οι αξίες που είχαν χρησιμοποιηθεί το 2013.

Αλήθεια, γιατί έπρεπε να μεθοδευτεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού, για να πραγματοποιηθεί μια απλή διοικητική πράξη, μέσω μιας απλής υπουργικής απόφασης, όπως είναι αυτή που απαιτείται από το νόμο για τον προσδιορισμό των αξιών στους εκτός αντικειμενικού συστήματος οικισμούς;

Το γαϊτανάκι των κροκοδείλιων δακρύων και αντιδράσεων των κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών δεν έχει τέλος. 

Και εν μέσω πραγματικής αλλοφροσύνης, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς επιχειρούν να εμφανιστούν για άλλη μια φορά ως σωτήρες, υποσχόμενοι λύσεις και ρυθμίσεις, προσφέροντας για άλλη μια φορά εκδούλευση στον ελληνικό λαό, προκειμένου να τον "γλιτώσουν" από τις κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων τους... Και αποκρύπτουν σκοπίμως ότι ακόμη και οι ελάχιστοι τυχεροί που με βάσει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει στο νόμο, δικαιούνται μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει επιπρόσθετα να μην οφείλουν φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία!

Οι Έλληνες πολίτες όμως δεν γελιούνται ξανά! Προειδοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή για τα προβλήματα του ΕΝΦΙΑ, για την άδικη φορολόγηση που επιφέρει, για τη μονιμοποίηση μιας έκτακτης εισφοράς επί της ακίνητης περιουσίας (το περίφημο χαράτσι του κ. Βενιζέλου) και για την ουσιαστική δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών. 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Όπως ανέφερε και από τη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το 2009 εισπράχθηκαν 500 εκατομμύρια από φόρους ακινήτων και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει αυτό το ποσό στα 4 δισεκατομμύρια δηλαδή, να οκταπλασιάσει το ύψος των δημοσίων εσόδων από το φόρο στην ακίνητη περιουσία! 

Αλήθεια, πόσο αυξήθηκε η αξία των σπιτιών μας στα νησιά την ώρα που πληθώρα δημοσιευμάτων επιβεβαιώνει τη συνεχή πτώση των τιμών των ακινήτων κατά την τελευταία 4-ετία, ακόμη και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη;

Με ποια λογική σκέψη, οδηγήθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο συμπέρασμα, ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στα ακίνητα, σημαίνει αύξηση της αξίας τους, ώστε να μπορεί να εισπράξει 8 φορές περισσότερους φόρους από τα ακίνητα;

Οι ευθύνες είναι στα χέρια κάθε Έλληνα Βουλευτή και κάθε Υπουργού, Υφυπουργού, Γενικού Γραμματέα και Συμβούλου, που “μελέτησε”, συνέταξε, στήριξε και ψήφισε κάθε βάρβαρο και ανάλγητο φορολογικό νομοσχέδιο, κάθε φορολογική (ν)τροπολογία, που μας σπρώχνει βαθύτερα στο χρέος και την ανέχεια, που μας κάνει να στενάζουμε επειδή ονειρευτήκαμε ένα δικό μας σπίτι ή επειδή είχαμε την ευλογία (έτσι πιστεύαμε μέχρι τώρα) να μας αφήσουν οι γονείς μας τα πατρογονικά μας στο νησί.

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεσμευτεί να αλλάξουμε ριζικά το καθεστώς στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ώστε να αφορά μόνο τον μεγάλο και συσσωρευμένο πλούτο και όχι την ακίνητη περιουσία των μικρών νοικοκυριών.

Και είναι στο χέρι καθενός από εμάς να ανατρέψουμε τις πολιτικές τους, που απομυζούν τις ζωές μας, που μας στερούν τη χαρά και την ελπίδα και που γεμίζουν με χρέη εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Κανείς πλέον δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και να περιμένει τη σωτηρία από τα γενοκτόνα μνημόνια. Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

12/8/2014

συνάντηση Χατζημάρκου – Τσαρμπόπουλου (12.8)

Με τον κ. Γιώργο Τσαρμπόπουλο, Επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, συναντήθηκε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στα γραφεία της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο».

Ο κ. Τσαρμπόπουλος, συνοδευόταν από τα μέλη του Γραφείου του UNHR και συνεργάτιδες του κκ. Αριάνα Βασιλάκη, Αριάδνη Σπανάκη και Έλενα Γιαννίκη και ενημέρωσε τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο για το ρόλο του Γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα των αυξημένων πλέον αφίξεων δια θαλάσσης στα Δωδεκάνησα, προσφύγων, καθώς και οι προκλήσεις της πρώτης υποδοχής τους στην περιοχή μας.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης: «Το ζήτημα της μεγάλης εισροής προσφύγων στα νησιά μας πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά και με σοβαρότητα, χωρίς πυροτεχνήματα πολιτικού λαϊκισμού, όπως εδώ και καιρό τονίζουμε. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και συγκεκριμένες, πρέπει να δουλέψουμε μεθοδικά, με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών περίθαλψης και υγιεινής στους πρόσφυγες που φτάνουν εδώ. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πόρους, να θυμίσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις υποχρεώσεις τους και τέλος να απαιτήσουμε τη συμμετοχή αλλά και την ανάληψη ευθύνης από πλευράς τους.


Τα επόμενα πέντε χρόνια, από πλευράς μας θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεργαστούμε για όλα τα σχετικά θέματα με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη χώρα μας». 

Τρίτη, Αυγούστου 12, 2014

Travel + Leisure- πρώτη η Σαντορίνη για το 2014, ως το πιο ωραίο νησί στον κόσμο

Στην κορυφή του Travel + Leisure ελληνικά νησιά. Η Σαντορίνη το πιο ωραίο νησί στον κόσμο.

Στους καλύτερους προορισμούς του κόσμου για μια ακόμη χρονιά συγκαταλέγονται νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του περιοδικού Travel + Leisure, «World's Best Awards» 2014.

Οι αναγνώστες του περιοδικού ξεχώρισαν τη Σαντορίνη ως το πιο ωραίο νησί στον κόσμο, ενώ η Κρήτη και η Μύκονος βρίσκονται στην τρίτη και την πέμπτη θέση, αντίστοιχα, στην κατηγορία των ευρωπαϊκών προορισμών.

Η Σαντορίνη πέρυσι ήταν στην τετάρτη θέση, ενώ η Κρήτη διατήρησε τα κεκτημένα σε σχέση με το 2013.

Lonely Planet – πρώτη η Σαντορίνη για το 2014 …

Την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το καλοκαίρι του 2014 κατέκτησε η χώρα μας, σύμφωνα με την βαθμολόγηση των συντακτών του κορυφαίου ταξιδιωτικού εκδοτικού Οργανισμού Lonely Planet.

Οι ειδικοί καλούν τους αναγνώστες τους να συμπεριλάβουν τους δέκα προορισμούς που επέλεξαν στα καλοκαιρινά τους σχέδια, και εξηγούν τους λόγους.

Το κείμενο που περιγράφει τη χώρα μας καλεί τους αναγνώστες να μην την αφήσουν έξω από τα ταξίδια τους το καλοκαίρι του 2014. Ανάμεσα στους λόγους που οι συντάκτες του περιοδικού ανέδειξαν πρώτη τη χώρα μας είναι τα ηλιόλουστα νησιά και η αρχαία κουλτούρα, τονίζοντας ότι το ταξίδι στην Ελλάδα, είναι πολύ οικονομικότερο από ότι πιστεύουν πολλοί.

Όπως εξηγούν η οικονομική κρίση της χώρας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επισκεπτών, που οδήγησε στην πτώση των τιμών προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα.


Όμως έγιναν και πολλά σημαντικά πράγματα, όπως το ότι η Σαντορίνη προστέθηκε στον Ευρωπαϊκό Δείκτη των Backpacker για το 2014, ενώ το περιοδικό Wine Enthusiast ψήφισε το Αιγαίο ως ένα από τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το κρασί το 2014.

στην κορυφή του κόσμου η Σαντορίνη - οι 10 καλύτεροι προορισμοί

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που αναφέρεται και αναδημοσιεύει τις διακρίσεις της Σαντορίνης από τον διεθνή τύπο και δημοφιλείς σελίδες ταξιδιωτικού περιεχομένου, http://www.kathimerini.gr/776298/gallery/multimedia/fwtografia/sthn-koryfh-toy-kosmoy--h-santorinh---oi-10-kalyteroi-proorismoi

Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως η Σαντορίνη.

Στην δεύτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη έρχεται το Μάουι της Χαβάης.  Το Κάουι της Χαβάης έρχεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η Χαβάη παραμένει στη λίστα, καθώς την τέταρτη θέση παίρνει το Μεγάλο Νησί. Στην πέμπτη θέση το διάσημο Μπαλί της Ινδονησίας.Το Οάχου στην Χαβάη αγγίζει την έκτη θέση. Το Οάχου στην Χαβάη αγγίζει την έκτη θέση. Στην έβδομη θέση της κατάταξης τα Νησιά Γκαλαπάγκος, Ισημερινός. Στην όγδοη θέση η Παρθένος Γκόρντα, Παρθένοι Nήσοι. Προτελευταία στην δεκάδα των καλύτερων προορισμών έρχεται η Νήσος Βανκούβερ στον Καναδά. Την δεκάδα κλείνουν οι Νήσοι Σαν Χουάν, Ουάσιγκτον.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Οι πέντε καλύτεροι προορισμοί είναι: 1. Σαντορίνη, Ελλάδα.
2. Κάπρι, Ιταλία , 3. Κρήτη,  Ελλάδα 4. Σικελία, Ιταλία  5. Μύκονος, Ελλάδα.


δεκάδες καθημερινά οι δημοσιεύσεις και οι αναφορές για τις διακρίσεις της Σαντορίνης στον διεθνή Τύπο ..

Δεκάδες είναι καθημερινά οι δημοσιεύσεις και οι αναφορές για τις διακρίσεις της Σαντορίνης στον διεθνή Τύπο, όπως επίσης τα σχόλια και οι αναφορές σε ειδησεογραφικά πόρταλ και σελίδες αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την φυσική ομορφιά, αλλά και τις επιλογές και δυνατότητες που προσφέρει το νησί στους επισκέπτες του.

Μερικές από τελευταίες δημοσιεύσεις σε διεθνείς σελίδες μπορείτε να δείτε στα λίνκ που ακολουθούν, ενώ παράλλα και για το ίδιο θέμα μπορείτε να ενημερώνεστε από τον mini aggregator της google (στην αριστερή στήλη της σελίδας), σχετικά με τις τελευταίες αναρτήσεις που γίνονται διεθνώς για το νησί.


Hospitality America Earns A Coveted Award For New Iconic Santorini, A Boutique Cave Hotel: "Greece's Leading Boutique Hotel"
World Travel Awards has just unveiled the winners of its 2014 survey of the finest luxury hotels and spas on 6 continents and names the Iconic Santorini as Greece's Leading Boutique Hotel.



The 5 Most Luxurious Villas in Santorini and Mykonos: Greek Islands Dream Vacation
LifeTravelby Ioanna Zikakou - Aug 4, 2014
After scouring Greece’s top luxury hotels, we were amazed by these five gorgeous villas and suites that offer everything you ‘ll want for your dream Greek vacation on the Greek Islands of Santorini and Mykonos.

οινικό οδοιπορικό για το κρασί και τα οινοποιία της Σαντορίνης από την usatoday.com

Ένα από τα πλέον καλογραμμένα οινικά οδοιπορικά για την Σαντορίνη με περιγραφές κάποιων από τα 11 οινοποιεία του νησιού, φιλοξένησε στην ηλεκτρονική της έκδοση η δημοφιλέστατη και με αναγνωστικό κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων στις Η.Π.Α. αλλά και διεθνώς, εφημερίδα www.usatoday.com

Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 6 Αυγούστου μεταξύ άλλων γίνονται αναφορές στις ιδιαιτερότητες του τοπικού αμπελώνα, την μοναδικότητα των κρασιών της Σαντορίνης, καθώς και σε οινοποιεία του νησιού και στις μεθόδους οινοποίησης που χρησιμοποιούν οι οποίες καταφέρνουν να συνδυάσουν τις παραδόσεις στην διαδικασία με τις σύγχρονες μεθόδους. Ενώ, δεν λείπουν και οι αναφορές σε εστιατόρια του νησιού που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις μοναδικές οινικές του ποικιλίες και γεύσεις.

Το δημοσίευμα υπογράφει η Marla Cimini ενώ πολλές από τις πληροφορίες βασίζονται σε στοιχεία της Σοφίας Πέρπερα, οινολόγου και διευθύντριας του «Γραφείου Προώθησης και Προβολής των ελληνικών κρασιών» στην βόρεια Αμερική.


Greek drink-ology: Santorini's wine trail

Marla Cimini, Special for USA TODAY 3:15 p.m. EDT August 6, 2014

Santorini has some of the oldest vineyards in the world under continuous cultivation, and the island uses a traditional wine-making method that begins in the ground: The vines are trained to grow in a basket shape (known as kouloura), sitting directly on top of the volcanic soil. These pruned "baskets" protect the grapes from sun and wind damage, and some have been known to last for decades.
Opened in 1989, Boutari Santorini winery is considered a local winemaking pioneer, bringing modern methods to the island. The cutting-edge winery uses stainless steel tanks, pneumatic presses, and temperature controlled vats. Boutari is focused on Santorini's indigenous white grape varieties, including Assyrtiko and Aidani. 

On the island, it is often said that Assyrtiko is the white that drinks like a red, which you understand when you taste it. This winery features a spacious and stylish tasting room, a retail boutique and offers tours every day except Sunday. For a luxury wine getaway, Starwood's Vedema Resort offers a full viticultural experience. Situated among the vineyards in the medieval village of Megalohori, this property has a variety of wine-focused offerings. Their extensive wine bar, Canava, is located underground in refurbished catacombs, where guests can enjoy tastings and sample local varietals together with the sommelier. This hotel also offers spacious suites, villas and several restaurants, including the Vinsanto restaurant and lounge.

With an ancient wine culture dating back over 4,000 years, the Greek island of Santorini's history is rooted deep in its vineyards. Although this volcanic island has experienced a major tourism boom in recent years, and visitors travel across the globe just to soak in the spectacular views of world-famous Caldera, it's really the native grapes that are the true heart and soul of this stunning destination.

 Apart from a few of the local wineries that have embraced modern wine technology, the traditional grape growing and winemaking methods have remained the same through the centuries.

In addition, the soil on Santorini consists of mostly of lava, pumice stone and does not contain organic matter. There is also very little rainfall during the year, and without a source of water on the island, the vines only receive hydration from the early morning sea mist covering the area.

So what makes Santorini wines so distinctive?
According to Sofia Perpera, enologist and director of the Greek Wine Bureau in North America, "For me, the definition of minerality are the wines of Santorini, which come from unique soil and these ageless vines. The Assyrtiko grape, which is native to the island and represents more than 70% of the production, is the main reason why the wines of Santorini are so special. In fact, I believe that Assyrtiko will become known as one of the noblest white varieties of the world one day. Usually, when a grape ripens it loses acidity and gains sugar, but Assyrtiko has the ability to retain high levels of acidity and sugars at the same time. This way, you get full-bodied white wines with excellent structure that can age for decades."

She continues, "People often associate Greek whites with freshness and crispness, but Assytikos from Santorini can age beautifully -- evolving into a bouquet with layers of complexity. On the island, it is often said that Assyrtiko is the white that drinks like a red, which you understand when you taste it. It also allows a wide range of food pairings from grilled seafood to fresh oysters -- and even meat dishes."

Currently, Santorini has 11 wineries, and Perpera anticipates that more vineyards will open in the near future. She says, "I expect to see more wineries being built. Although this will increase competition and pricing for the limited amount of grapes available, in the end this will push the growers to plant more vines, which is a good thing."

In addition to the sprawling vineyards, Santorini's world-famous beaches are big tourist attractions, along with the ruins of Akrotiri (often called the "Pompeii of Greece"). Of course, the traditional cuisine of Santorini is an ideal way to further explore the local wines, and many of the wineries serve small plates of homemade Greek specialties.

All of the wineries on the island are open regularly during the season (between May and October) for tastings and tours. After that timeframe, appointments are necessary.

A few stops along the Santorini wine trail:

Boutari's Santorini winery
Opened in 1989, this cutting-edge winery is considered a Santorini winemaking pioneer, bringing modern methods to the island, including stainless steel tanks, pneumatic presses, and temperature controlled vats. This winery features a spacious and stylish tasting room, a retail boutique and offers tours every day except Sunday. Boutari is focused on Santorini's indigenous white grape varieties, including: Assyrtiko, Aidani and the red Aegean variety of Mandilaria. boutari-santorini.gr

Santo Wines
Located at Pyrgos village, this eco-friendly winery is built on five separate levels, ensuring that the winemaking process is propelled by gravity, with the minimal use of energy and pumps. This winery also features a modern "Oenotourism" center for visits, tours and tastings, with an upper level terrace overlooking the vineyards. Offering a robust selection of wines (including a sparkling), Santo offers local produce specialties too, such as tomatoes, fava beans and capers. Every year, this winery welcomes thousands of visitors from all over the world, and hosts special events and weddings as well. santowines.gr

Gavalas Winery
Situated in a small vineyard within the tiny village of Megalohori, this family-owned 18-acre winery has been making wine since the end of the 19th century. The winery features native grapes, such as Assyrtiko and Athiri -- and several rare local varietals including Katsano, Gaidouria and others. Gavalas always welcomes guests with a personal touch, as the owner often hosts private wine tastings in the traditional "cavana" and offers vineyard tours. gavalaswines.gr

Vedema Resort
For a luxury wine getaway, this Starwood resort offers a full viticultural experience. Situated among the vineyards in the medieval village of Megalohori, this property has a variety of wine-focused offerings. Their extensive wine bar, Canava, is located underground in refurbished catacombs, where guests can enjoy tastings and sample local varietals together with the sommelier. This hotel also offers spacious suites, villas and several restaurants, including the Vinsanto restaurant and lounge. vedema.gr

Getting around:
Tourists can rent a car and drive to the wineries around the island, or contact a wine tasting company for a private tour. Several options include Santorini Wine Trails, Wine in Santorini and Wine Tours Santorini. 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ..

Με αυτό τον τίτλο αναφέρεται και είναι καταχωρημένη η Σαντορίνη στην όμορφη σελίδα www.discovergreece.gr

Σύμφωνα με την σελίδα, για την Σαντορίνη αναφέρεται πως «Η εκρηκτική δύναμη του ηφαιστείου σε ένα νησί που θα απογειώσει τις αισθήσεις σας..»

Τον πληρέστατο οδηγό, με τα όμορφα κείμενα και τις πολλές φωτογραφίες για το νησί μπορείτε να τις δείτε στην διεύθυνση : http://www.discovergreece.com/el/where-to-go/alphabetical/a-z/s/santorini  

η Γαστρονομία στον Ελληνικό Τουρισμό, οι αναφορές για την Σαντορίνη ..

Στην κουζίνα της Σαντορίνης αναφέρεται σε πολλές πρόσφατες αναρτήσεις της, με πολλές φωτογραφίες καθώς και προτάσεις για να την γευτούν οι επισκέπτες, η σελίδα «η Γαστρονομία στον Ελληνικό Τουρισμό» στην διεύθυνσή της στο facebook η οποία έχει εκατοντάδες φίλους και ακολούθους απ όλο τον κόσμο.

Την σελίδα με τις πολλές αναφορές στην κουζίνα της Σαντορίνης μπορείτε να την δείτε εδώ : https://www.facebook.com/HGastronomiaStonEllhnikoTourismo?fref=nf   

ντοκυμαντέρ του CCTV στην Σαντορίνη και στο Santo Wines

Σύμφωνα με την ανάρτηση,

Γυρίσματα στη Σαντορίνη, με φόντο ένα ακόμη υπέροχο ηλιοβασίλεμα, για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ για το CCTV, ένα από τα πλέον δημοφιλή τηλεοπτικά δίκτυα της Κίνας. Ο Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Santo Wines και της ΕΔΟΑΟ δεν θα μπορούσε παρά να είναι είναι ο πιο αρμόδιος για να κάνει την ‘’ξενάγηση’’ στο Θηραικό αμπελώνα και σε όλα αυτό που ο Συνεταιρισμός μας αντιπροσωπεύει.

Shooting a documentary for CCTV, with the most amazing background, the famous Santorini sunset! The President of Santo Wines and of EDOAO, Markos Kafouros is the ideal guide to share the vision of the Santorini Cooperatives in respecting the local traditional vinification techniques, protecting the precious Santorini vineyard and carry on its sustainable development.


NO 1 ROMANTIC SPOT: SANTO WINES SANTORINI, GREECE

Σύμφωνα με ανάρτηση της δημοφιλούς travel blogger Cecilie Rosenvinge που πραγματοποιήθηκε πειν από μια εβδομάδα στο ιστολόγιό της, η Santo Wines αποτελεί την Νο1 ρομαντική τοποθεσία στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με την ανάρτηση,

Sometimes it’s worth traveling somewhere, even far away, to experience something truly breathtaking. In the paradisiacal island of Santorini in Greece, one can experience serenity almost everywhere, but especially one place caught my eye during my trip last month. Not only newly weds and lovers should pay attention, but anyone looking for a place to reflect upon life while enjoying a nice glass of wine. Sounds good? Come with me to Santo Wines. 

In June I journeyed to Santorini to experience what everyone else is talking about; the beautiful sunset of Oia and the breathtaking shores and beaches on the island. There’s no doubt that Santorini is a must-see destination for many people, however, the island has become increasingly popular over the past 20 years meaning that you can be put to the test if you’re here to experience a peaceful honeymoon or the like. Nevertheless, if you rent a car and do your own research  on what Santorini has to offer, it’s still possible to come across some ‘hidden gems’.

Santo Wines is not in particular a hidden gem, as lovers already flock here to get married with the view of their dreams as a background, but it kind of feels like it. I came here with no expectations and I left with a happy smile and a beautiful memory in my luggage. So what’s it all about?

Santo Wines is a local wine producer founded in 1947. The company is committed to produce authentic Santorini wine of superior quality and so Santo Wines is the biggest wine producer on the island. But not only do they produce wine, they host popular wine tastings and weddings as well. Last-mentioned is big business, since the island is already known for its ability of linking people together – and with this view, who can blame them really?

The production count both red wines, dry white wines, sparkling wines and dessert wines (Vinsanto), which you can buy from the shop located next to the bar. Otherwise you can just have a single glass and enjoy the surroundings, which include stunning views to the Volcanic islands and The Aegean Sea.


έχει και η Σαντορίνη τη «Σαμπάνια» της

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αποτελεί το αποτέλεσμα ενός οινογευστικού project που πραγματοποίησε η σελίδα  http://popaganda.gr/echi-ke-santorini-ti-sampania-tis/ σε κείμενο της Μελίνας Σιδηροπούλου και φωτογραφίες της Ζωής Χατζηγιαννάκη, που αναρτήθηκε στις 18.7.2014 ,

Το νησί υποδέχεται φέτος τους επισκέπτες του με το πρώτο αφρώδες κρασί του. Για να το γιορτάσουμε καλέσαμε τρία κορυφαία εστιατόρια της Σαντορίνης να δημιουργήσουν ένα πιάτο που να συνοδεύει ιδανικά τις δυναμικές του φυσαλίδες.

Περισσότερο από 1 εκ. επισκέπτες τον χρόνο έλκει η Σαντορίνη. Εδώ, στο νησί, λέγεται μάλιστα πως χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σ’ εκείνους που θέλουν καλντέρα και σ’ εκείνους που θέλουν να το ανακαλύψουν. Είναι στους δεύτερους που αποκαλύπτεται η αθέατη πλευρά της. 

Χωράφια με ελαφρόπετρα για έδαφος, εκεί όπου τα πόδια των καλλιεργητών βουλιάζουν για να μαζέψουν τους άνυδρους καρπούς τους: το φάβα (όπως λέγεται εδώ), το τοματάκι, το κατσούνι, τη μελιτζάνα. Τις πρώτες ύλες μιας cuccina povera που με τον χρόνο εξελίχθηκε σε γαστρονομική σκηνή χάρη στη προσπάθεια ορισμένων εστιατορίων και ταβερνών που εμμένουν στα τοπικά προϊόντα. Η «αγροτική» Σαντορίνη μετρά ήδη τρία ΠΟΠ προϊόντα (το Ασύρτικο, τη φάβα και το τοματάκι) και διαθέτει μια προστατευόμενη αμπελουργική ζώνη 13.000 στρεμμάτων. Έναν λιλιπούτειο terroir που προσφέρει πλέον μεγάλα κρασιά με μεταλλικό χαρακτήρα και φρουτώδη αρώματα αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις, ετικέτες που αποτελούν σήμερα τον πρεσβευτή των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.

Ραχοκοκαλιά της σαντορινιάς γαστρονομίας ήταν και παραμένει το κρασί της. Φέτος, η SantoWines (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων) πέτυχε ένα σπουδαίο στοίχημα φτιάχνοντας τον πρώτο αφρώδη οίνο που παράγεται από οινοποιείο του νησιού: το Santo Sparkling Wine Brut, Methode Traditionelle από Ασύρτικο. Φυσαλίδες λοιπόν και μαζί νότες λεμονιού, λευκόσαρκων φρούτων και μελιού. «Γιατί να μην έχει η Σαντορίνη το δικό της Prosecco;» μας είπε ο σεφ Νίκος Πουλιάσης όταν τον επισκεφθήκαμε στον «Κουκούμαβλο», στα Φηρά. «Είναι πραγματικά μια πολύ καλή πρώτη προσπάθεια που αναδεικνύει τον χαρακτήρα του Ασύρτικου, τη φρεσκάδα του, το σώμα και την πυκνότητα της ποικιλίας. Κατά τη γνώμη μου, το αφρώδες κρασί θα πρέπει να αποτελέσει θέμα και για τα υπόλοιπα οινοποιεία του νησιού. Η Σαντορίνη μπορεί να το επιτύχει με το terroir που διαθέτει.»

Με την πρώτη ύλη να έρχεται από αμπελοτόπια του Πύργου, περιοχή που ενδείκνυται για καλύτερες οξύτητες και με οινοποίηση που ακολουθεί τις νόρμες της Καμπανίας, οι μόλις 7.000 του Santo Sparkling έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους. «Η σύσταση του εδάφους της ζώνης ΠΟΠ Σαντορίνη και οι κλιματολογικές συνθήκες δείχνουν ότι η περιοχή μπορεί να παράγει ποιοτικό αφρώδες κρασί, προερχόμενο από τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού με κυρίαρχο το Ασύρτικο, το οποίο άριστα εγκλιματισμένο στις δύσκολες συνθήκες του νησιού (εκτός από την ξηρασίας μην ξεχνάτε ότι έχει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τον καυτό ήλιο και τους αδίστακτους ανέμους του Αιγαίου) εκφράζει τη γη της Σαντορίνης με τη μεταλλικότητα, τη μεγάλη οξύτητα και την αυστηρή δομή που έχουν οι οίνοι που παράγει. Το γεγονός ότι διατηρεί υψηλά επίπεδα οξύτητας οφείλεται στις πλούσιες ουσίες που παίρνει από τις ρίζες του, που φτάνουν σε πολύ μεγάλο βάθος χαρίζοντάς του αίσθηση δροσιάς και νεύρου. Στοιχεία ιδανικά για ένα αφρώδες κρασί» εξηγεί στην Popaganda ο οινολόγος της Santo, Νίκος Βαρβαρήγος.

Πρώτη στάση μας το παραδοσιακό χωριό του Πύργου, απ΄ όπου και τα σταφύλια. Εκεί  βρίσκεται και η «Σελήνη» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο μπαλκόνι του εστιατορίου με θέα τους αμπελώνες,  ο αφρώδης οίνος προσφέρεται ήδη ως απεριτίφ με πούδρα από αυγοτάραχο στο στόμιο του ποτηριού. Στο Selene ο κύβος ερρίφθη και μάλιστα αποκαλύπτεται θαλασσινός. “Sea cubes” λέγεται το πιάτο που επινόησε για το πρότζεκτ της Popaganda ο executive chef Θοδωρής Παπανικολάου. Μια εντυπωσιακή «τρίλιζα» αποτελούμενη από μικρά θαλασσινά καρέ: ζελέ αυγοταραχο, χτένια πόσε, τάρταρ τόνου και συμπιεσμένο χταπόδι με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών. Ιδανικό μπρα-ντε-φερ για τις επιθετικές φυσαλίδες και τον μεταλλικό χαρακτήρα του Santo Sparkling.

Κι από το βουνό στη θάλασσα. Στο Καμάρι, στο «Νυχτέρι» του Βασίλη Ζαχαράκη. Από την ανοιχτή του κουζίνα του εστιατορίου έφτασε στο τραπέζι μας, δίπλα στη θάλασσα το δικό του πιάτο. «Ξιφίας κονφί με σαλάτα πιάζ». «Ταιριάζει πολύ το Santo Sparkling με μια λεμονάτη γεύση και γι’ αυτό βάλαμε το ψάρι σε ρόνερ (vacuum) με ελαιόλαδο και λεμόνι για 30 λεπτά περίπου. Δώσαμε λιπαρότητα με μια σκορδάτη μαγιονέζα που απορροφά την ένταση του κρασιού και γαρνίραμε με σαλάτα πιάζ που συνοδεύει πολύ καλά ξηρά κρασιά με λεμονάτες νότες» μας εξήγησε ο σεφ.


Για το τέλος αφήσαμε τον «Κουκούμαβλο» στη καλντέρα των Φηρών.  Ένα σύνθετο πιάτο ήρθε με την υπογραφή του Νίκου Πουλιάση: «ταρτάρ από λαβράκι με βελουτέ φασολάδας, αφρό από σέλινο και σάλτσα από λευκό ταραμά με τζίντζερ». «Το πιάτο είναι εμπνευσμένο από την παράδοση της φασολάδας. Πρόκειται στην ουσία για ένα fusion ελληνοκεντρικό πιάτο που παραπέμπει σε σούσι, αλλά έχει ελληνική ταυτότητα» σημειώνει ο ίδιος. «Επειδή το αφρώδες κρασί έχει διατηρήσει τις οξύτητες του ασύρτικου και τον πλούτο των εσπεριδοειδών γεφυρώνεται με το πιάτο που έχει κι αυτό ξύσματα από λεμόνι και πορτοκάλι, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Η οξύτητα του κρασιού έρχεται και αναχαιτίζεται από τη γήινη αίσθηση που αφήνει η φασολάδα»

ντοματάκι, κάπαρη και Visanto για την Σαντορίνη ..

Σύμφωνα με κείμενο της Νίκης Μηταρέα για την εφημερίδα http://www.lifo.gr/mag/features/4405
Μη φύγεις από το νησί, αν δεν δοκιμάσεις...

Τα ελληνικά νησιά είναι για τους foodies μικροί γαστρονομικοί παράδεισοι από μοναδικές γεύσεις.

Σχετικά με την Σαντορίνη αναφέρεται ότι,

Η ηφαιστειακή, άνυδρη γη χαρίζει νοστιμάδα στη φάβα, στο διάσημο ντοματάκι, στην κάππαρη αλλά και στα αμπέλια που παράγουν το γλυκό κρασί Vinsanto και τα φημισμένα σε όλο τον κόσμο κρασιά από την ποικιλία Ασύρτικο.

Το πλήρες άρθρο που αναφέρεται στα τοπικά προϊόντα πολλών ελληνικών νησιών, μπορείτε να το δείτε εδώ : http://www.lifo.gr/mag/features/4405


Πηγή: www.lifo.gr

Γιώργος Χατζηγιαννάκης : «ο Δον Κιχώτης της Σαντορίνης» σύμφωνα με άρθρο της Ντένης Καλλιβωκά

Σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στις 23.7 στην σελίδα http://www.mustonline.gr/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=8751

Πόσους επιτέλους τρόπους θα επινοήσει ο  Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη στην Σαντορίνη,  για να μαγειρέψει την φάβα δημιουργικά; Αλλά βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Εδώ και 20 χρόνια, πολεμούσε δράκους στην Σαντορίνη, μαγειρεύοντας αποκλειστικά Σαντορινιά σε μια εποχή που τα φιλέ μινιόν και τα σος μαδέρα έδιναν και έπαιρναν. 

Βλέποντας μπροστά και  συνειδητοποιώντας πολύ έγκαιρα την σπουδαιότητα του γαστρονομικού τουρισμού, παρά τις δυσκολίες παρέμειναν πιστοί στο πιστεύω τους. Σαντορινιές  συνταγές με δόσεις φαντασίας, τοπικά προϊόντα, Σαντορινιά τυριά, μαθήματα μαγειρικής με τοπικές σπεσιαλιτέ.  Δεν είναι τυχαίο που ό ξένος τύπος έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με την Σελήνη. Ταυτόχρονα όμως δεν ασχολήθηκαν μόνο με την προώθηση του εστιατορίου τους, αλλά κυρίως με εκείνη την Σαντορινιάς κουζίνας αφού ήταν και οι  πρώτοι που έφεραν το Slow Food στην Ελλάδα και οργάνωσαν ομάδες που πρεσβεύουν την ποιότητα του φαγητού και την διατήρηση την τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Αναρωτιέμαι πως προέκυψαν όλα αυτά, «Εγώ ανωτάτη βιομηχανική έχω τελειώσει αλλά μου άρεσε πολύ το φαγητό και μαγείρευα. Τότε  ερχόμουν στη Σαντορίνη -από το’73- για διακοπές. Κάποια στιγμή που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την εστίαση, αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να παντρέψουμε το καλό εστιατόριο με την τοπική κουζίνα.

Η Σελήνη άνοιξε το 1986 και από την αρχή ένα ήταν το concept: αφού η Σαντορίνη κατά 80% έχει ξένους επισκέπτες –ήταν σημαντικό – κατά την άποψη μου - ο επισκέπτης  να την αντιλαμβάνεται σφαιρικά.  Και καθώς μεγάλο μέρος του νησιού και του τόπου αυτού είναι τα προϊόντα του  πρωτοξεκινήσαμε προβάλλοντας όλα αυτά τα φαγητά και τα τοπικά προϊόντα που έως τότε ήταν στη διατίμηση. «Εμείς είχαμε την ευχέρεια επειδή είχαμε άδεια πολυτελείας να τα «πουλήσουμε» και να τα προβάλουμε. Αλλιώς είχαν αποβληθεί από τις ταβέρνες και δεν ενδιέφεραν κανέναν. Ούτε και οι καλλιεργητές ασχολιόντουσαν με αυτά εφόσον επρόκειτο να την πουλήσουν σε διατίμηση.

Κι αυτό που έγινε ήταν μια παράλληλη ιστορία με αυτή του κρασιού. Το 88-89 εμφανίστηκε η εταιρεία Μπουτάρη. Η οποία και έκανε ένα άλμα, δηλαδή έφυγε από το παραδοσιακό και έκανε παραγωγή το Ασυρτικο με νέους, μοντέρνος τρόπους. Κι άλλοι έκαναν προσπάθειες αλλά ο Μπουταρης ήταν αυτός που έφερε δημοσιογράφους και προέβαλε το γεγονός. Αυτό κάναμε κι εμείς με τα τοπικά προϊόντα. Είδαμε ποια υπάρχουν, ποια μπορεί να φάει ο ξένος...Γιατί δεν μπορούν όλοι να τα φάνε όλα. 

Να σου πω τι εννοώ:
Εκείνη την εποχή πάντα βγάζαμε στην αρχή ένα ντιπάκι.
Λίγο πελτέ, , λίγο ταχίνι, λίγη κοπανιστή, που αντιπροσώπευαν το Σαντορινιό, το Ελληνικό το Αιγαιοπελαγίτικο. Οι Αμερικάνοι έτρωγαν τον πελτέ και το ταχίνι, οι ευρωπαίοι
την κοπανιστή, άντε και λίγο πελτέ. Για τους αμερικανούς το ταχίνι θύμιζε φυστικοβούτυρο και το έτρωγαν. Οι ευρωπαίοι δεν το αναγνώριζαν.» 

Και συνεχίζει.
«Βγάλαμε τη φάβα όπως την έτρωγαν στη Σαντορίνη, δεν την έτρωγε κανένας, ούτε με λάδι, ούτε με κάπαρη. Αυτά είναι μια συνήθεια ελληνική. Την επόμενη χρόνια τη βγάλαμε με ντομάτα και κάπαρη και άρχισαν να την τρώνε. Μετά πήραμε αλλά παραδοσιακά πιάτα, ντοματοκεφτεδες για παράδειγμα και σε αυτά βάζαμε τις δικές μας ιδέες.

Εκείνη την εποχή η Μερεντιθ Πιλον  έκανε δημόσιες σχέσεις για τον ΕΟΤ στην Αμερική κι έφερνε ξένους δημοσιογράφους την Ελλάδα.  Ο ΕΟΤ τους έβαζε στην κρουαζιέρα κι όταν κατέβαιναν στη Σαντορίνη τους υποδεχόμουν εγώ. Έρχονταν για μια ώρα στο Σελήνη στην οποία είχα έτοιμα όλα τα προϊόντα  για να τα δουν και μετά  δοκίμαζαν και κάτι τοπικό. Από αυτό άρχισε να δημιουργείται  μια φήμη ότι η Σαντορίνη, έχει κάποια τοπικά προϊόντα και κάποια τοπική κουζίνα. Όλα αυτά τη δεκαετία του 90.

Τότε είπαμε να ξεκινήσουμε και τα μαθήματα μαγειρικής και η Εβελυν ανέλαβε την ευθύνη.  Σε ένα μάθημα δοκίμαζαν όλα τα προϊόντα, μάθαιναν να φτιάχνουν κάποια πιάτα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα  που έχει μεγαλώσει ο γαστροτουρισμος υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται με την κρουαζιέρα και δεν πάνε πουθενά αλλού. Περνούν τις 3-4 ώρες που έχουν παρακολουθώντας το μάθημα.
Δοκιμάζουν τα προϊόντα, τα τυριά, στο  μουσείο βλέπουν πως γίνονταν οι παλιές παρασκευές, στην κουζίνα μαθαίνουν 4 συνταγές και μετά τρώνε τοπική δημιουργική κουζίνα.»

Σκέπτομαι ότι αν κάποιος δικαιούται να μιλήσει για το  θέμα της νέας ελληνικής κουζίνας, αυτός είναι ο ίδιος.  Μου λέει. «Είναι η σύγχρονη κουζίνα, μια εξέλιξη της παραδοσιακής... Δε μπορούμε να μένουμε συνέχεια στα ίδια! Και κατά την γνώμη μου ο τουρισμός είναι που  έχει παρασύρει τη νέα ελληνική κουζίνα προς τα εκεί. Αυτή τη στιγμή ο σεφ μας, ο Νίκος (Μπουκης) έχει βγάλει ένα φοβερό πιάτο. Τραγανό  καλαμάρι με φύκια. Και  ένα λαβράκι μαριναρισμένο σε χωριάτικη. Το θέμα είναι να μεταφέρεις τη γεύση και την αίσθηση.

Τον ρωτώ αν νομίζει  ότι  η Ελληνική κουζίνα έχει την δυναμική της Ιταλικής ή της Ισπανικής και αν ναι γιατί δεν έχει φτάσει εκεί που έχουν φτάσει εκείνες. «Η μεν ιταλική έχει μια παράδοση  χρόνων και την ζουν οι άνθρωποι οι ίδιοι. Η νέα ιταλική κουζίνα δεν έχει κάνει φοβερά βήματα. Τώρα έκανε εμφάνιση για πρώτη φορά στα top 100 του κόσμου.  Στην Ισπανία όλη η φασαρία γίνεται στην Καταλονία  και στην χώρα των Βάσκων. Νομίζεις ότι η υπόλοιπη Ισπανία τρώει έτσι? Η κουζίνα τους είναι μπρουτ όπως και η δική μας. Απλούστατα  βρεθήκαν πέντε φωτισμένοι άνθρωποι και ξεκίνησε ο ανταγωνισμός. Έτσι και εδώ. Βρέθηκαν 2-3 που μίλησαν και χρησιμοποίησαν ντοματάκι φάβα κλπ, ακολούθησαν και κάποιοι άλλοι και ακούστηκε η Σαντορίνη. Μην τρελαθούμε δηλαδή. Αλλά αυτό έγινε με πολύ δουλειά. Γιατί μπορεί να έχει η Σαντορίνη 5 καταπληκτικά προϊόντα αλλά πόσες κάρτες μπορείς να φτιάξεις με 5 προϊόντα».

«Και το 2013έτος γαστρονομίας  στην Σαντορίνη;»  «Αν ο δήμος πήρε την πρωτοβουλία να κάνει το έτος γαστρονομίας πέρσι δεν ήταν  για να έρθει ο κόσμος. Αλλά για να χτιστεί κάτι. Απλά δεν υπάρχει budget. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται εθελοντικά. Στην Ισπανία ξέρεις πόσα λεφτά έπεσαν για να προωθηθεί, όταν έγινε η ιστορία με την γαστρονομία; Αλλά πιστεύουμε ότι ακόμη και αυτή η κίνηση θα κεφαλαιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.