Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2011

βράβευση των επιτυχόντων απο την "εστία" Πύργου

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 στις 20.00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Εστία Πύργου" σε εκδήλωσή του, στο εντευκτήριο του Συλλόγου, θα βραβεύσει τους Πυργιανούς μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις και πέρασαν στις ανώτερες και ανώτατες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, με ένα χρηματικό ποσό, στη μνήμη του διακεκριμένου Πυργιανού Αντωνίου Κονταράτου.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Καθηγητής Φιλολογίας κ. Γιάννης Γαλαίος.
Οι επιτυχόντες μαθητές είναι οι εξής:
Ζώρζος Άγγελος του Νικολάου – Τμήμα Μηχανολογίας Οχημάτων - Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
Μαράκη Ελευθερία του Νικήτα – Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων - Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου
Νομικού Καλαμία του Παντελή – Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων - Τ.Ε.Ι. Πατρών
Πούλης Μιχαήλ του Ηλία – Τμήμα Μηχανολογίας Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης
Φύτρος Σαμψών – Τμήμα Πληροφορικής Τ.Ε.Ι. Πατρών

αντιπροσωπεία της περιφέρειας στην Μόσχα

Με κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ρωσίας θα συναντηθεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί τη Μόσχα, από την Κυριακή 4 έως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, εν όψει της διοργάνωσης του Επενδυτικού Συνεδρίου στην Ρόδο, με θέμα «Νέοι Ορίζοντες για τις Οικονομικές – Τουριστικές- Εμπορικές και Επενδυτικές Σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας», από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κώστας Γεωργιάδης και ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Ματσίγκος.

Η άφιξη της αντιπροσωπείας στη Μόσχα αναμένεται να γίνει αργά το μεσημέρι της Κυριακής, και από τη Δευτέρα (5/9) το πρωί θα ανοίξει ο κύκλος των τριήμερων επαφών, αρχής γενομένης με τον κ. V.A. Zhydkikh, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Νεολαίας και Άθλησης και τον κ. Ivan Savvidi, Βουλευτή της Κρατικής Δούμας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον καλό φίλο των νησιών μας κ. Georgi Muradov, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αποδήμων και Διεθνούς Συνεργασίας.
Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας, κ. L.V. Govorov και τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Τουρισμού, κ. V.G. Pugiyev, ο οποίος θα παραθέσει και δείπνο στα μέλη της αντιπροσωπείας.
Την Τρίτη (6/9) το πρωί, ο Περιφερειάρχης και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας, κ. S.N. Katyrin.
Στη μία το μεσημέρι της ίδιας μέρας, έχει προγραμματιστεί Συνέντευξη Τύπου στο RIA Novosti (Russian International News Agency).
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία, κ. Μ. Σπινέλη.
Την Τετάρτη (7/9) η αντιπροσωπεία των φορέων θα επισκεφθεί αξιοθέατα της Μόσχας και θα παρατεθεί δείπνο από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

10η συνεδρίαση Π.Σ. το ρεπορτάζ..

Την Τρίτη 30.8. πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο η 10η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με τα εξής θέματα,

Κανονισμός λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου, αγορά ακινήτου για την στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, συγκρότηση επιτροπής επαγγελματικής κατάρτησης, έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ με θέμα την δημιουργία μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, συμμετοχή της Περιφέρειας στο δίκτυο των Ευρωπαικών Περιφερειών για ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό (NecsTour), συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, συγκρότηση επιτροπής για την πραγματοποίηση Ελληνορωσικού συνεδρίου στην Ρόδο, περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρησης αποβλήτων, στέγαση υπηρεσιών περιφερειακών ενοτήτων, επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή συμπαραστάτη του πολίτη.

Οι ενστάσεις και οι εντάσεις

Ένταση επικράτησε λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης μετά (αλλά και πρίν..) και την απόφαση της παράταξης της μειοψηφίας του Π.Σ. να αποχωρήσει για λίγα λεπτά απο την αίθουσα καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν στην λειτουργία της Περιφέρειας, του Συμβουλίου καθώς και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα απο "την πολιτική του μνημονίου" και που έχουν αντίκτυπο στην περιοχή του Ν. Αιγαίου και για τα οποία η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου από την συνεδρίαση του οργάνου, σχολίασε την συγκεκριμένη συμπεριφορά, τονίζοντας πως “το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας έχει να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο”. Ζητήματα που, βεβαίως, έχουν και πολιτική διάσταση. Οι επικεφαλής των παρατάξεων είναι πολιτικά στελέχη κομμάτων, τα οποία έχουν θέσεις για τα θέματα αυτά, που συζητούνται και στη Βουλή.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε το σύνολο των θεμάτων και, βεβαίως, με διάλογο να συνθέσουμε τις διάφορες απόψεις, καταλήγοντας από κοινού σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Απευθύνω έκκληση στους περιφερειακούς συμβούλους να συμβάλλουν όλοι στην προσπάθεια να μην απαξιώνεται το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Περιφέρειάς μας.
Μας παρακολουθούν οι πολίτες και δημιουργούν αλγεινή εντύπωση για τη λειτουργία μας».

Οι συνεχείς εκκλήσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου να επικρατήσει ησυχία και τάξη στην αίθουσα, προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Λουκά Κοτσαδάμ, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του κ. Γκούφα και του Περιφερειάρχη, κάνοντας λόγο για «πολιτική αλητεία».
Παρά την παράκληση του κ. Μαχαιρίδη να ανακαλέσει, αυτό δεν έγινε, με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει ότι, «Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Κοτσαδάμ πως στο κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας έχει συναδέλφους που μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις του κόμματός του. Η στρατηγική του “τσαμπουκά” δεν δικαιολογείται από καμιά δημοκρατική διαδικασία. Ο τόπος μας έχει πληρώσει ακριβά τον αυταρχισμό και την “με το έτσι θέλω” επιβολή των απόψεων».

Στο ίδιο θέμα (σ.σ. της αποχώρησης του ιδίου και του συνδυασμού του) σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Συνδυασμού "νέα εποχή για τα νησιά μας" Χαράλαμπος Κόκκινος αναφέρει ότι,
Η αποχώρηση ήταν 15λέπτη με συμβολικό χαρακτήρα επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδειχθεί και να καταγγελθεί η πλειάδα των προβλημάτων που συσσωρεύονται στα νησιά μας από την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και στα οποία η περιφερειακή αρχή κωφεύει. Με την πράξη μας διαμαρτυρηθήκαμε και καταγγείλαμε την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί καθημερινά στρατιές ανέργων, μειώνει μισθούς & συντάξεις, υποβαθμίζει τα νησιά μας και «φρενάρει» την ανάπτυξη, αγνοεί τη νησιωτικότητα, την κυβερνητική βούληση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας καθώς και την περιφερειακή αρχή που επί οκτώ (8) μήνες τώρα υπολειτουργεί, σιωπά στην υποχρηματοδότηση και στην υποστελέχωση και στα προβλήματα της καθημερινότητας που διογκώνονται.
Ενδεικτικά δεν έχει μεριμνήσει για την εκλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης, την συγκρότηση σε σώμα των θεματικών επιτροπών Τουρισμού & Αγροτικής Οικονομίας, την συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης, την συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, την παραχώρηση γραφείων στις παρατάξεις της μειοψηφίας, δεν έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη καμίας από τις δέκα συνεδριάσεις θέμα που έχει προταθεί από την μειοψηφία.
Έπρεπε να περάσουν οκτώ (8) μήνες από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη 10η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο στις 30 Αυγούστου ο Κανονισμός Λειτουργίας του.
Ο περιφερειακός συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας», από το Μάιο 2011, είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην επιτροπή επεξεργασίας του Κανονισμού. Ειδικότερα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Αιγαίου Κωνσταντίνος Κουκάς και Γιώργος Παπαμανώλης, είχαν προτείνει, μεταξύ άλλων:
Την δυνατότητα σύγκλησης δύο συνεδριάσεων σε δύο συνεχόμενες ημέρες, με σκοπό την εξοικονόμηση κόστους μετακινήσεων και ταυτόχρονα έγκαιρη και παραγωγική συζήτηση των θεμάτων και λήψη των αποφάσεων.
Την αυστηρή τήρηση του αυτονόητου κανόνα ότι, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, "ψηφίζουν όσοι είναι φυσικά παρόντες" δίχως πρόβλεψη επιστολικής ψήφου ή να λογίζονται παρόντες καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όσοι αποχωρούν ενδιάμεσα για οποιοδήποτε λόγο.
Την παραχώρηση στις περιφερειακές παρατάξεις κατάλληλα εξοπλισμένου χώρου και γραμματειακής υποστήριξης στην έδρα της Περιφέρειας όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και παραμένει κενό γράμμα νόμου.

Κατά την διάρκεια του Π.Σ εξελέγησαν με μυστική ψηφοφορία, οι τέσσερις εκπρόσωποι του οργάνου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Στη διαδικασία συμμετείχαν 44 περιφερειακοί σύμβουλοι (45 οι παρόντες, απείχε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος).
Από την παράταξη της πλειοψηφίας εξελέγησαν οι Γιώργος Πόκκιας (24 ψήφοι), Κώστας Σταυλάς (18) και Αντώνης Κοκιασμένος (15).
Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας εξελέγη ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος (10 ψήφοι).
Αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι κ. Δημήτρης Γρυπάρης από την πλειοψηφία και ο κ. Θεοδόσης Βαρκάς από τη μείζονα μειοψηφία.

Στις αιτιάσεις του κ. Νίκου Χρυσόγελου περί «αντιδημοκρατικής διαδικασίας», με το σκεπτικό ότι οι δύο μεγάλες παρατάξεις θα εκπροσωπούνται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, «την ώρα που έχουν χάσει τη λαϊκή πλειοψηφία, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων», όπως είπε, ο κ. Μαχαιρίδης κάλεσε τον επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος» να σέβεται τις διαδικασίες, τους νόμους, το Σύνταγμα και τη λαϊκή ετυμηγορία.

Νωρίτερα και με επιστολή του στο προεδρείο του ΠΣ ο επικεφαλής του συνδιασμού "οικολογικός άνεμος" είχε προτείνει η συνεδρίαση να είναι 2ήμερη ώστε να συζητηθούν καλύτερα τα θέματα καθώς και επιπλέον άλλα όπως αυτά της «σύνθετη τουριστική κατοικίας», της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, της δημιουργίας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την συμμετοχή της Περιφέρειας στην διοργάνωση "open days" κ.α.)

Ντοκυμαντέρ για την Ατλαντίδα ή ε, όχι και παραισθησιογόνα ρε παιδιά…

ή, σε “απλά” μαθηματικά, 22.000 αντίτυπα για την Βρετανική αγορά, 14.000 ευρώ συν 23% ΦΠΑ (this must have shocked -or make them laugh!- the Englishmen..) για το Υπ. Πολιτισμού... και στο φόντο, Ατλαντίδα!

Η χαμένη Ατλαντίδα, η έκρηξη του ηφαιστείου, μύθοι και αλήθειες μπορεί εύκολα να προκαλέσουν συγχύσεις..
Το BBC Northern Ireland (της Βόρειας Ιρλανδίας) σκοπεύει να δημιουργήσει ένα DVD με τίτλο "Ατλαντίς - το τέλος ενός κόσμου, η γέννηση ενός θρύλου", το οποίο θα διαθέσει σε 20.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα. Θα ακολουθήσει διάθεση σε πολλές άλλες γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες είναι τα ελληνικά και τα ιαπωνικά. Πού εμπλέκεται η Ελλάδα; Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης του αιτήματος για κινηματογραφικές λήψεις στη Σαντορίνη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων θα λάβει 14 χιλιάδες ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23% που θα εισπράξει το κράτος. Σε κάθε διάθεση σε νέα χώρα θα προστίθενται τέλη, όπως ορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και επεσήμανε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης.

Αλλά... Υπάρχουν και τα "αλλά". Τουτέστιν, το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε, ως όφειλε, να γίνουν διορθώσεις στο σενάριο. Διότι, μπορεί κανείς να φαντάζεται ό,τι θέλει για την ταύτιση Ατλαντίδας - Σαντορίνης, όμως δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ιεροί τελετουργικοί χοροί με χρήση παραισθησιογόνων π.χ., που καμιά αρχαιολογική και ιστορική βάση δεν έχουν...

"οχι" και απο τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου (συν μια ωραιότατη επιστολή στον Πρωθυπουργό..) στην αυξηση του ΦΠΑ..

Με επιστολή (31/8) προς τον Πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θίγει το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τους ζητά να παρέμβουν ώστε «να αποθαρρυνθούν σκέψεις ή σχέδια επί χάρτου» για κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά μας.

Με αφορμή μάλιστα την υπαγωγή του κλάδου εστίασης στον υψηλό συντελεστή, ο κ. Μαχαιρίδης κάνει λόγο για μία ακόμα «βλαπτική για την τουριστική μας βιομηχανία απόφαση», καλώντας τον Πρωθυπουργό να «διαφυλάξει τη βαριά μας βιομηχανία - τον μόνο ίσως αξιόπιστο αιμοδότη της χειμάζουσας εθνικής μας οικονομίας».

Στην επιστολή του ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρει μεταξύ άλλων οτι,
Εξ αιτίας των πιεστικότερων συνθηκών στην εθνική μας οικονομία, οφείλω να σας μεταφέρω την αγωνία των παραγωγικών μας φορέων, όπως έκανα με επιστολή μου πάλι προς εσάς στις 2 Μαρτίου του 2011, αλλά και στη συνάντηση που είχαμε λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαρτίου) στη Σύρο.

Οφείλω να σας επαναλάβω, ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή ή χαριστική φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται. Πρέπει πλέον να γίνει επιτέλους αντιληπτό και κατανοητό από κάθε «εισηγητή» τεχνοκράτη, εγχώριο ή ξένο, ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας ως μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου τυγχάνει της πρόνοιας, της φροντίδας και της προστασίας του κράτους.

Η οικονομική επιβάρυνση του τουριστικού μας προϊόντος, που αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα των νησιών μας, το καθιστά ακριβότερο και ευάλωτο σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, την ώρα που θα έπρεπε να θεσπίζονται ευεργετικά μέτρα και κίνητρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τουριστική μας βιομηχανία και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων.

Συντασσόμενοι πλήρως με τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των παραγωγικών μας φορέων, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την επιλογή αυτή της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι τα υποτιθέμενα θετικά για τα κρατικά ταμεία αποτελέσματα θα υπολείπονται της ζημίας που θα επιφέρει στο τουριστικό μας προϊόν.
Παρακαλούμε να διαφυλάξετε τη βαριά μας βιομηχανία από αποφάσεις που την υποβάλλουν σε μια επιζήμια δοκιμασία με αμφίβολα δημοσιονομικά αποτελέσματα και με μετρήσιμες επιπτώσεις και παρενέργειες στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε για μία ακόμα φορά την προσωπική σας παρέμβαση, ώστε να αποθαρρυνθούν ακόμα και οι σκέψεις για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και προκειμένου να διορθωθεί άμεσα, και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, το ολέθριο λάθος, όπως είναι η επιβολή του εξοντωτικού συντελεστή 23%.

Κύριε Πρόεδρε, σε κρίσιμα ζητήματα για το Αιγαίο και την τουριστική μας βιομηχανία, κάθε μέτρο που λαμβάνεται και κάθε πολιτική που χαράσσεται πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και ευθύνη, ώστε να μην αποσταθεροποιείται ο ευαίσθητος παραγωγικός ιστός του νησιωτικού χώρου και της χώρας μας συνολικά.

"οχι" απο τον Π. Ρήγα στο κλείσιμο των νησιωτικών καταστημάτων του ΟΤΕ..

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ Α.Ε. με την οποία ζητά να διατηρηθούν σε λειτουργία τα καταστήματα του Οργανισμού στα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με αυτήν,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο ΟΤΕ, στα πλαίσια αναδιοργάνωσης και περιορισμού του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, προχωρεί στην κατάργηση των καταστημάτων του στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.
Προφανώς η απόφαση ανήκει αποκλειστικά σε εσάς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εταιρίας να προχωρεί σε επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις με κριτήριο την βιωσιμότητα της κάθε οργανικής της μονάδας.
Όμως, όταν πρόκειται για επιχειρησιακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον νησιωτικό χώρο, θεωρώ ότι η προσμέτρηση ιδιαίτερων πρόσθετων κριτηρίων επιβάλλεται πριν τη λήψη της τελικής απόφασης.
Ορισμένα από τα νησιά στα οποία προτίθεστε να κλείσετε τα καταστήματα του ΟΤΕ, όπως η Σαντορίνη, Μύκονος αλλά και η Πάρος αποτελούν παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς γεγονός που, κατά την άποψη μου, επιβάλει για λόγους φήμης και κύρους της επιχείρησης να είναι παρούσα με την δική της επωνυμία.
Η κατάργηση των καταστημάτων σας στα νησιά αυτά θα δημιουργήσει σοβαρό “έλλειμμα” εξυπηρέτησης που μεσοπρόθεσμα θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στην επιχείρηση.
Σας καλώ να λάβετε τις αποφάσεις σας, όσον αφορά τον ευαίσθητο χώρο των Κυκλάδων, υπό το πρίσμα των πιο πάνω παρατηρήσεων.

θέματα συνεδρίασης οικονομικής επιτροπής Περιφέρειας

Την Δευτέρα 5.9 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μεταξύ Σύρου και Ρόδου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής,
Γνωμοδότηση ΜΠΕ του έργου «Βελτίωση υφιστάμενης κοινοτικής οδού από οικισμό Αγ. Γεωργίου – Προφήτη Ηλία, μήκους 1 χλμ. περίπου, Κοινότητας Κουφονησίου ν. Κυκλάδων ».
Γνωμοδότηση ΜΠΕ που αφορά εκμετάλλευση Λατομικού Χώρου Μαρμάρων έκτασης 98.214 τ.μ. της ΑΕΒΕ Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου Πεντέλης στη θέση Σανιδάδες Κυνιδάρου Δήμου Νάξου Νομού Κυκλάδων.
Δασικές Πυρκαγιές (Επιχορήγηση Καυσίμων Εθελοντικών Οργανώσεων νομού Κυκλάδων για δασοεπιτήρηση) – Εγγραφή Πίστωσης .
Απευθείας ανάθεση των έργων : «Αποκατάσταση ζημιών από βροχοπτώσεις λόγω της θεομηνίας της 3ης Φεβρουαρίου 2011 στο Νομό Κυκλάδων».
«Έγκριση δαπάνης μελέτης για την δημιουργία Εργαστηρίου Ποιοτικής Ανάλυσης Μελιού»
Έγκριση του 2ου ΑΠΕ της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου: «Κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στην Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου».
Έγκριση 2ου Τακτοποιητικού ΑΠΕ των εργασιών του έργου : «Βελτίωση Οδικού Δικτύου Σύμης».
Έγκριση μελέτης – δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής δημοπρασίας του έργου : «Αντιπλημμυρική Προστασία Νήσου Ρόδου.
Έγκριση πρακτικών Διεθνούς Ανοικτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την προμήθεια εγκεκριμένων σκευασμάτων εντομοκτόνων καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2011 στο Νομό Δωδεκανήσου.
Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμός επιτροπής διαγωνισμού για την Προμήθεια Ειδών Γραφικής Ύλης, έτους 2011.
Έγκριση δαπάνης για την Προμήθεια Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση δράσεων αθλητισμού και πολιτισμού.
Έγκριση δράσεων της Δνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ν.Α.
Περί άσκησης ένδικων μέσων κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου επί της αγωγής κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Έγκριση πρακτικού δημοπρασίας και Επιτροπής διαγωνισμού του έργου: «Διαγράμμιση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ν. Κυκλάδων (2011)».
Διαβίβαση πρακτικών δημοπρασίας του έργου : «Ολοήμερο 8/θέσιο Δημοτικό Σχολείο στην Καρδάμαινα Κω»

σχετικά με το "που" των Π.Σ.

Απάντηση σε άρθρο της Συριανής εφημερίδας “Κοινή Γνώμη” με τίτλο “Ξέχασαν την έδρα” με αφορμή την απόφαση η επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. να γίνει στην Ρόδο, συνέταξε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι,

“Οι δέκα συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν πραγματοποιηθεί, από τη σύστασή του στις αρχές του έτους έχουν ως εξής:
1η Συνεδρίαση στη Σύρο, 3/01, 2η Συνεδρίαση στη Σύρο, 31/01, 3η Συνεδρίαση στη Ρόδο 3/03, 4η & 5η Συνεδρίαση στη Σύρο, 30/03 (Τακτική και Ειδική Συνεδρίαση), 6η Συνεδρίαση στη Ρόδο, 28/04, 7η Συνεδρίαση στη Σύρο, 30/05, 8η Συνεδρίαση στην Κω, 2/07, 9η συνεδρίαση στη Νάξο, 1/08, 10η Συνεδρίαση στη Ρόδο, 30/08
Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται κατανοητό ότι ο τόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων αποφασίζεται με βάσει περιφερειακή και όχι τοπική λογική.
Έως τώρα υπάρχει απόλυτα ισόνομη πολιτική λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς από τις δέκα συνεδριάσεις πέντε συνεδριάσεις έχουν γίνει στη Σύρο, τρεις στη Ρόδο, μία στη Νάξο και μία στην Κω.
Ως νησιωτική περιφέρεια οφείλουμε να κάμψουμε τις τοπικιστικές αγκυλώσεις και να αμβλύνουμε τις αποστάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την καλύτερη λειτουργία του οργάνου γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιούνται εναλλάξ οι συνεδριάσεις στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και όπου οι υποδομές το επιτρέπουν.
Το κύρος της Περιφέρειας όχι μόνο δεν πλήττεται από αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική, αντιθέτως ενισχύεται ο ουσιαστικός της ρόλος.
Πράγματι, η επόμενη συνεδρίαση αποφασίσθηκε να γίνει και πάλι στη Ρόδο. Η απόφαση αυτή ελήφθη με αφορμή τη διεξαγωγή του πολύ σημαντικού Ελληνορωσικού συνεδρίου με θέμα τις Οικονομικές - Τουριστικές- Εμπορικές και Επενδυτικές Σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, που διεξάγεται το ίδιο χρονικό διάστημα στο νησί και στο οποίο επιθυμούμε να συμμετάσχουμε δυναμικά.
Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο συνέδριο εκπροσώπων απ' όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά της Περιφέρειάς μας είναι μείζονος σημασίας, καθώς πρόκειται για ευκαιρία διεύρυνσης των σχέσεων με στόχο όχι μόνο την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών προϊόντων, κάτι το οποίο αποτελεί στόχο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων Κυκλάδων, που σχετίζονται με τη θεματολογία του Συνεδρίου.
Μάλιστα, οι διακρατικές συνεργασίες αποτέλεσαν και προσωπική μου επιδίωξη και από τον ρόλο μου ως Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης του αντίστοιχου Υπουργείου, όπου υπογράφοντας πρωτόκολλα συνεργασίας για τον τομέα του Τουρισμού τέθηκαν οι βάσεις για διεθνή συνέδρια που έγιναν και άλλα που πρόκειται να γίνουν και στα νησιά των Κυκλάδων.

περιφέρεια - υπηρεσιακές συσκέψεις - συναντήσεις

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με αντικείμενο τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στα νησιά της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 31.8 στην Σύρο.

Ο Περιφερειάρχης εξέτασε ενδελεχώς μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Γιάννη Αλβέρτη, και τους προϊστάμενους των διευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Λευτέρη Καστρίσιο, Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνη Βουτσίνο, και Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Αδαμαντία Συμεοπούλου, τα έργα που εκτελούνται στα νησιά με πόρους του ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και εκείνα που συγχρηματοδοτούνται από τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο).

Αναλύθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την ολοκλήρωση των φακέλων υποβολής προτάσεων από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Κυκλάδων όπου διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των εν λόγω φακέλων για τα υπό ένταξη έργα.
Παραμένει ανοιχτό το έργο που αναφέρεται στα μικρά νησιά, καθώς και τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής (διαχείριση στερεών αποβλήτων, υδρεύσεις, αποχετεύσεις κλπ) και για τα οποία το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει εκχωρήσει τους αντίστοιχους πόρους.

Έγινε διεξοδική συζήτηση για τα έργα που είναι ενταγμένα στα τομεακά προγράμματα (Εθνικό Σκέλος ΕΣΠΑ), όπου υπάρχουν εκκρεμότητες τόσο για τις μελέτες όσο και για τις κατασκευές. Αποφασίστηκε ότι ανάλογα με τη διάθεση των πιστώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο θα εξοφλούνται τμηματικά λογαριασμοί μελετών και έργων.
Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων των έργων που είναι ενταγμένα στον Αναπτυξιακό Νόμο, για τα οποία θα ζητηθούν πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση των ενταγμένων επιχειρήσεων.
Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσαν και τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες που σημειώθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη, όπου παρατηρείται πως η μη εκταμίευση των πιστώσεων δυσχεραίνει την αποπεράτωση τους.

Την 1η Σεπτεβρίου ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με αντικείμενο την προετοιμασία των επαφών που θα έχει ο κ. Μαχαιρίδης με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Χαν, στις 19 Σεπτεμβρίου.
Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, προκειμένου να συζητήσει σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

η πρώτη συνάντηση της επιτροπής για την τροποποίηση του οργανισμού της Περιφέρειας

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας. Στην συνάντηση ήταν παρόντες οι Αντιπεριφερειάρχες Φώτης Χατζηδιάκος και Τζώρτζης Μακρυωνίτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ευάγγελος Σιγάλας, Βασίλης Μαργάρας, Μαρία Κυπραίου, Λάζαρος Θεόφιλος, Κώστας Κουκάς, Ιουλία Καραμολέγκου και Πέτρος Ηλιάκης, καθώς και ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων του νομού Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Κλαδογένης.
Σκοπός της Επιτροπής είναι η συλλογή, η αξιολόγηση και η προσαρμογή στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο των προτάσεων που αφορούν στη δομή, τη στελέχωση, καθώς και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υφιστάμενο σύστημα, ενώ ειδική μνεία έγινε στα θέματα που αφορούν στην έλλειψη αρμοδιοτήτων των πρώην επαρχείων - νυν Περιφερειακών Ενοτήτων, τις σχέσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους, καθώς και την αντιστοίχιση των υπηρεσιών στους νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί πριν από την συνεδρίαση του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου.

οι βετεράνοι και οι παλαίμαχοι της περιφέρειας..(σε μεταξύ τους αγώνα..)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Δήμου Τήνου συνδιοργανώνει το 1ο Περιφερειακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου Βετεράνων – Παλαίμαχων Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στην Τήνο.
Το πρόγραμμα των αγώνων είναι: Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011
17.00: Βετεράνοι Σύρου – Παλαίμαχοι Λέρου
18.30: Παλαίμαχοι Τήνου – Βετεράνοι Ρόδου Διαγόρα
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011
16.00: Μικρός τελικός, 18.30: Τελικός
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Γήπεδο Χώρας, ενώ στη συνδιοργάνωση συμμετέχει και ο Δήμος Τήνου.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

οι νέοι διευθυντές και οι αρμοδιότητες

Ανακοινώθηκαν και επίσημα απο την διεύθυνση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα ονόματα των διδασκόντων οι οποίοι αναλαμβάνουν τις καινούργιες διευθυντικές θέσεις στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια των Κυκλάδων.
Απο την φετινή χρονιά ο ρόλος των διευθυντών αλλά και των διδασκόντων αλλάζει. Σύμφωνα με τον νέο Νόμο, περιορίζεται αρκετά η ισχύς του συλλόγου διδασκόντων ενω ενισχύεται ο ρόλος των διευθυντών με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες.
Στο εξής οι διευθυντές των σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλούνται να έχουν την πλήρη ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενω, όσοι έχουν στην ευθύνη τους μεγάλες σχολικές μονάδες απαλλάσονται πλήρως απο τα διδακτικά τους καθήκοντα.
Μεταξύ άλλων οι διευθυντές θα έχουν και ρόλο αξιολογητή των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού τους έργου, ενω σε συνεργασία με στελέχη παιδαγωγικής καθοδήγισης θα καταρτίζουν ενδοσχολικά προγράμματα.
Οι νέοι διευθυντές των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης είναι οι εξής: ΔΣ Καρτεράδου Αλεξανδρόπουλος Δημήτρης, ΔΣ Επισκοπής Μπισλιαγάκη Βάγια, ΔΣ Φηρών Γαβαλά Άννα, ΔΣ Εμπορείου Καφούρος Ηλίας, ΔΣ Πύργου Μεγαλοχωρίου Ζώρζος Ευάγγελος, ΔΣ Μεσσαριάς Βόθωνα Κραντινός Ελευθέριος, ΔΣ Οίας Μπουντώλας Αντώνιος.
Γενικό Λύκειο Θήρας Καραμολέγκος Μανόλης, ΕΠΑΛ Θήρας Βαμβακούσης Χριστόφορος, Γυμνάσιο Θήρας Δαρζέντας Χαράλαμπος, ΕΠΑΣ Εμπορείου Λειβαδάρος Νικόλαος, Γυμνάσιο Εμπορείου Κατσίπης Σαμψών, Γυμνάσιο Μεσαριάς Αρμάος Νικόλαος.

σχετικά με το αίτημα για την ίδρυση εσπερινού λυκείου

Την λειτουργία εσπερινού λυκείου στην Σαντορίνη ζητούν με την από 18/8/2011 επιστολή τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κόκκινος Χαράλαμπος και η Περιφερειακή Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας Καραμολέγκου Ιουλία.
Στην επιστολή που απευθύνουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στηρίζουν το από διετίας αίτημα δεκάδων κατοίκων της Σαντορίνης που επιθυμούν να συνεχίσουν την βασική τους εκπαίδευση σε Εσπερινό Λύκειο.
Στην επιστολή τους αναφέρουν οτι,
Με την παρούσα ζητάμε διερευνήσετε τη δυνατότητα δημιουργίας Εσπερινού Λυκείου στη νήσο Θήρα για το σχολικό έτος 2011-2012. Είναι αίτημα που διατυπώθηκε από δεκάδες κατοίκους του νησιού, που έχοντας και την θετική εμπειρία να είναι απόφοιτοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που με επιτυχία λειτουργούν τα τελευταία επτά (7) χρόνια στα νησιά μας, επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις καθώς και ένα επιπλέον τυπικό προσόν. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εργαζόμενοι και γίνεται αντιληπτό ότι η δημιουργία του Εσπερινού Λυκείου θα τους βοηθούσε στον αγώνα τους για την κατάκτηση της γνώσης. Επισημαίνουμε ότι στη Θήρα οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές κρίνονται επαρκείς για τη δημιουργία του Εσπερινού Λυκείου.

σχετικά με το αίτημα για την ίδρυση εσπερινού λυκείου -2

ή, υπηρεσιακή απάντηση ..

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε επιστολή στο Υπ. Παιδείας και ο βουλευτής των Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης. Στην απάντησή του το υπουργείο απαντά οτι,

Σύμφωνα με την απάντηση, για να εκδοθεί Υπουργική απόφαση ίδρυσης Εσπερινού Λυκείου πρέπει να προηγηθεί εμπεριστατωμένη εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και γνωμοδότηση του αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου.
Για το Σχολικό έτος 2011 -2012 δεν έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο εισήγηση για ίδρυση Εσπερινού Λυκείου στην Σαντορίνη.

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο κ. Παπαμανώλης συγχαίρει τους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία στο ξεκίνημα της φοιτητικής τους ζωής.

φετινό 33ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης

Την Παρασκευή 2 Σεπτεβρίου ξεκινά το φετινό 33ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης που περιλαμβάνει 6 συναυλίες κλασικής μουσικής που πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 2 Σεπτεβρίου, βραδιά όπερας με την Κάτια Πάσχου, τον Δημήτρη Καβράκο και τον Δημήτρη Γιακα στο πιάνο.
Κυριακή 4 Σεπτεβρίου, έργα για βιολί και πιάνο με τους Βερα Μαρτίνεθ Μένερ στο βιολί και τον Κλαούτνιο Μαρτίνεθ Μένερ στο πιάνο.
Τετάρτη 7 Σεπτεβρίου, παράσταση μετο "συγκρότημα Στράους" της Βιέννης, με τους Ζακλίν Ροσέκ, Σελίν Ροσέκ, Άννα Σιάκαλα και Πέτερ Σιάκαλα. Στο πιάνο η Αθηνά Καποδίστρια και στην κιθάρα ο Διονύσης Αννινος
Παρασκευή 9 Σεπτεβρίου, ρεσιτάλ πιάνου με τον Πασκάλ Γκοντάρ
Κυριακή 11 Σεπτεβρίου συναυλία με τίτλο "απο τους κλασικούς ως το τάγκο" με μπαντονεόν και ακορντεόν, με τους Αλεξάνταρ Νικολιτς και Πεταρ Μαριτς
Τετάρτη 14 Σεπτεβρίου, βραδιά αυτοσχεδιασμών τζάζ, με τον Γιώργο Κοντραφούρη, τον Λοράν Μορ, τον Κώστα Κωνσταντίνου και τον Βασίλη Ποδαρα.

Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά και ξεκινούν στις 21.00. Τιμή εισόδου 25 ευρώ.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22860 23166 και 22860 23016

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης του Φεστιβάλ.
Μέσα στη δύσκολη και ζοφερή περίοδο που διανύει η χώρα μας, πιστεύουμε πως η Τέχνη και ειδικά η καλή μουσική είναι το διαχρονικό δυνατό στήριγμα και η δροσερή πηγή για να αντλήσει κανείς αισιοδοξία, φως και πίστη για το μέλλον.
Με αυτή τη σκέψη κατά νου και με ακατανίκητο εφόδιο την αστείρευτη δύναμη και έμπνευση με την οποία συνεχώς μας τροφοδοτεί το τοπίο του νησιού μας, ετοιμάσαμε την εφετινή μας συνάντηση με το αγαπητό μας κοινό, εδώ στον υπέροχο αυτό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Πέτρου Μ. Νομικού στα Φηρά.
Στις έξι συναυλίες που συνθέτουν το πρόγραμμα του 33ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Σαντορίνης, παρουσιάζουμε εκτός από μεγάλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του διεθνούς μουσικού στερεώματος και του κλασικού ρεπερτορίου και μερικούς βιρτουόζους λαϊκότερων οργάνων, που σπάνια ή και ποτέ δεν ακούμε στις αίθουσες συναυλιών όπως το μπαντονεόν, το ακκορντεόν, και η φυσαρμόνικα.
Το Φεστιβάλ μας ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με ένα ρεσιτάλ που θα μας προσφέρει ο διάσημος Έλληνας μπάσσος Δημήτρης Καβράκος.
Την βραδυά αυτή συνοδοιπόροι στην περιπλάνησή του στον κόσμο της όπερας θα είναι η νέα ταλαντούχος υψίφωνος Κάτια Πάσχου και ο εξαίρετος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας σε άριες και ντουέτα των Βέρντι, Ροσσίνι, Γκουνώ, Ντονιτσέτι, Παύλου Καρρέρ, Τζέρομ Κερν και Γκέρσουϊν.
Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου θα είναι πάλι μαζί μας ο εξέχων Ισπανός πιανίστας Κλαούντιο Μαρτίνεθ-Μένερ για να μας παρουσιάσει μαζί με την αδελφή του, την θαυμάσια βιολονίστρια Βέρα Μαρτίνεθ-Μένερ, ένα πρόγραμμα με έργα για βιολί και πιάνο των Φάλλια, Γιάνατσεκ, Ντεμπυσσί καθώς και την περίφημη Σονάτα του Φρανκ.
Στην τρίτη μας συναυλία, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, θα εμφανισθεί το "Συγκρότημα Στράους" της Βιέννης, το οποίο και στο παρελθόν μας έχει χαρίσει μεγάλη καλλιτεχνική ικανοποίηση. Μαζί με τον λαμπρό κιθαρίστα Διονύση Άννινο θα ερμηνεύσουν το Κουϊντέτο αριθ. 4 για κιθάρα και έγχορδα του Μποκερίνι και με την πιανίστα Αθηνά Καποδίστρια το Κουϊντέτο με πιάνο του Σούμαν. Επιπλέον θα ακούσουμε το Κουαρτέτο Εγχόρδων ΚV 157 του Μότσαρτ, καθώς και ένα έργο του σύγχρονου Αυστριακού συνθέτη Πάουλ Βάλτερ Φυρστ.
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε έναν από τους πιο διακεκριμένους Ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του, τον Πασκάλ Γκοντάρ από το Παρίσι. Το ρεσιτάλ του, ένα αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, περιλαμβάνει δύο από τα πιο σημαντικά έργα για πιάνο του τιμώμενου συνθέτη, το Μέφιστο Βαλς και την Σονάτα του, καθώς και μερικές από τις ωραιότερες σελίδες του φίλου του, Φρεντερίκ Σοπέν.
Ακολουθεί μία ξεχωριστή για την πρωτοτυπία της συναυλία, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου. Δύο πολυβραβευμένοι βιρτουόζοι του μπαντονεόν και του ακκορντεόν από το Βελιγράδι, οι Αλεξάνταρ Νίκολιτς και Πέταρ Μάριτς, θα μας γοητεύσουν με μεταγραφές έργων του Μπαχ και του Βιβάλντι αλλά και με συνθέτες του τανγκό, όπως οι Γκαρντέλ, Γκαλιάνο, Αντζελίς, Μπουένο και φυσικά ο Πιατσόλλα.
Την τελευταία λέξη θα έχει φέτος, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο εκρηκτικός πιανίστας της τζαζ Γιώργος Κοντραφούρης. Σε συντροφιά με το αστέρι της χρωματικής φυσαρμόνικας τον Γάλλο Λωράν Μωρ και δύο εκλεκτούς καλλιτέχνες της Ελληνικής τζαζ, τον μπασσίστα Κώστα Κωνσταντίνου και τον Βασίλη Ποδαρά στα ντραμς, θα κλείσουν το Φεστιβάλ μας σε φωτεινό τόνο αισιοδοξίας και χαράς.
Είμαστε βέβαιοι, πως οι φετινές μας συναυλίες θα σταθούν άλλη μία φορά πηγή πνευματικής ευφορίας και ανατάσεως και θα συνοδεύουν για καιρό τους ακροατές μας, φιλόμουσους κατοίκους του νησιού και επισκέπτες, σαν υπέροχες καλοκαιρινές αναμνήσεις του 2011 από αυτό το τόσο ξεχωριστό και αγαπητό σε όλους μας νησί τη Σαντορίνη.

Αθηνά Καποδίστρια

αστυνομικό δελτίο

Ελέγχθηκαν 934 άτομα και βεβαιώθηκαν 531 παραβάσεις στους γενικούς αστυνομικούς ελέγχους και στις στοχευμένες εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της. Για τις επιχειρήσεις συνεργάστηκαν συνολικά 150 αστυνομικοί.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση της Περιφέρειας μας ενημερώνει οτι, συνελήφθει στις 28.8. στην Σαντορίνη ενας αλλοδαπός για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών και δυο (2) αλλοδαπών (Σομαλών) για χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Την ίδια μέρα συνελλήφθησαν άλλοι 2 αλλοδαποί (Μαρόκο - Πακιστάν) για τον ίδιο λόγο, επιχείρησαν δηλ. να αναχωρήσουν από τον Κρατικό Αερολιμένα Θήρας για χώρα του εξωτερικού.
Ενώ, την ίδια ημέρα (μπαράζ..!) μας ενημερώνουν οτι πραγματοποιήθηκε άλλη μια σύλληψη δυο (2) αλλοδαπών (Αφγανιστάν) για τον ίδιο λόγο...
(σ.σ. και να μας κοροϊδεύουνε μετά οι ξένοι, στα άλλα αεροδρόμια, -άμα δεν τους πιάνανε οι δικοί μας θα τους πιάνανε οι ξένοι- και να λένε οτι εκτός απο ξέφραγκο είμαστε και ξέφραγο αμπέλι...)
Την ίδια μέρα γίνανε τα ίδια και στο αεροδρόμιο της Καρπάθου (στα καρπάθια...)

ανακοίνωση δήμου Σαντορίνης

Ανοιχτός είναι απο την 1η Σεπτεβρίου ο δρόμος που περνά μέσα απο την κεντρική πλατεία στα Φηρά. Όλες οι προηγούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν ως είχαν, εκτός απο τον δρόμο που πάει στην Μητρόπολη που θα μείνει πεζόδρομος όπως αποφάσισε και το τοπικό συμβούλιο των Φηρών.

γλιτώσαμε τα αντίσκηνα ..

κι έτσι, δεν θα μάθουμε ποτέ εάν το εννοούσαν ή, εάν ασκούσαν ψυχολογικές πιέσεις στον δήμαρχο του νησιού ώστε να τους βρει και δώσει έναν χώρο, ώστε να μην κατασκηνώσουν έξω απο τα γραφεία του Δήμου, αυξάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο να προβληθεί το νησί μας για μια ακόμη φορά στα "κανάλια" με θέμα όμως εν προκειμένω όχι τις ομορφιές του, αλλά την κατασκήνωση της μειοψηφίας του ΔΣ έξω απο τα γραφεία της δημοτικής αρχής, αιτούμενη "χώρο"!
Και μπορεί το θέμα να είχε γενικότερο ενδιαφέρον, πλήν όμως καλή είναι και η ησυχία.
Έτσι λοιπόν κι όπως μαθαίνουμε, ο δήμος της Θήρας ενημέρωσε τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας οτι της παραχωρεί χώρο στο κλειστό Γυμναστήριο (στο πλαίσιο του "νούς υγιής εν σώματι υγειές;"..) για να καλύψει τις ανάγκες της.
Ανάλογο αίτημα δεν έχει διατυπωθεί απο την πλευρά του συνδυασμού της "αγωνιστικής συνεργασίας". Έτσι κι αλλιώς κι απ'όσο γνωρίζουμε, "το κόμμα" έχει ακίνητα...

Ν. Συρμαλένιος για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου

Στην ανακοίνωσή του για την απώλεια του ηγέτη της αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου ο Νίκος Συρμαλένιος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, αναφέρει μεταξύ άλλων οτι,

"ήταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς, δίδαξε σε όλους εμάς ακεραιότητα, ήθος, αγωνιστικότητα, τόλμη στην έκφραση και διεκδίκηση της προσωπικής μας άποψης, εμπιστοσύνη στο συλλογικό αγώνα, πίστη στην ενότητα για ένα καλλίτερο αύριο της πατρίδας με δημοκρατία και σοσιαλισμό.
Οραματιστής και πρόδρομος μεγάλων ιδεών, που δεν χωρούσαν στα στενάχωρα πλαίσια του ρεαλισμού και της πεζής καθημερινής πραγματικότητας, δεν χωρούσαν πολύ περισσότερο στον μικρόκοσμο και στην κοντόφθαλμη λογική των μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Ενότητα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την κατάκτηση των ώριμων στόχων του λαού μας, διεθνιστική αλληλεγγύη και αδελφικές σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς, βαθιά αντιεθνικιστική προσέγγιση, Ευρώπη των λαών, μερικά από τα οράματα που μας μετέδωσε και σημάδεψε τη δική μας παρουσία και πολιτική σκέψη.
Σε αποχαιρετάμε με οδύνη και νάσαι σίγουρος ότι τα ανεξίτηλα σημάδια της παρουσίας σου θα μας ακολουθούν σε όλη την αγωνιστική μας διαδρομή.

Γ. Βρούτσης περί οικονομίας, ανεργίας, προυπολογισμού και άλλων δαιμονίων..

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με την αυξηση του ΦΠΑ (σ.σ. γενικώς, κι οχι στο ενδεχόμενο να αυξηθεί στα νησιά) έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η εφαρμογή της επαχθούς φορολόγησης με 23% στο χώρο της εστίασης, η Κυβέρνηση δείχνει να παραμένει αμετανόητη και προσηλωμένη στην εξοντωτική υπερφορολόγηση και αύξηση κατά 156% (από 9% σε 23%) του ΦΠΑ.
Επιδεικτικά αδιαφορεί για τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης, που προβλέπουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Συνέπειες όπως, νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, επιπλέον διόγκωση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού εθνικού μας προϊόντος.

Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σημειώνει μεταξύ άλλων οτι:
«Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 25,1% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!
Τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται πλέον ακόμη πιο μειωμένο, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία «εκτινάσσεται» στα ύψη.

Ο κ. Βρούτσης, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας και της International Finance Corp για το κύμα φυγής των επιχειρήσεων από την Ελλάδα (ανακ. 30.8.) προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα αποτελέσματα της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας και της International Finance Corp, επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό που εδώ και αρκετό καιρό λέει η Νέα Δημοκρατία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και στo οποίo, δυστυχώς, προκλητικά “κωφεύει” η κυβέρνηση.
Την ώρα που η εγχώρια αγορά πιάνει “πάτο”, εξαιτίας της φορολογικής καταιγίδας που έχει εξαπολύσει το οικονομικό επιτελείο, περισσότερες από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις -το 40% μόνο φέτος- μετανάστευσαν στη γειτονική Βουλγαρία, αναζητώντας ένα ασφαλές και ευνοϊκό φορολογικό καταφύγιο.
Αυτό το κύμα φυγής, οφείλεται στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 10%, που ισχύει στη γειτονική μας χώρα, καθώς και στους χαμηλότερους συντελεστές που ισχύουν στις υπόλοιπες όμορες χώρες -σε σχέση με την Ελλάδα όπου το ποσοστό περιγράφεται στο 45%. Γεγονός, που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις απέναντι στο επαχθές και πολυδαίδαλο Ελληνικό Φορολογικό Σύστημα.

Ο κ.Βρούτσης, με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας του Νεωρίου Σύρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες, λόγω οφειλών προς αυτήν, στη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Αιγαίου, το Νεώριο Σύρου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να διακόψει τη λειτουργία της.
Πιο συγκεκριμένα, στην έγκαιρη (από 20/06/2011) προειδοποίηση της επιχείρησης προς την αρμόδια ΔΟΥ της Σύρου, για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής φόρου εισοδήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, εισέπραξε ως απάντηση (8/7/2011) την απροθυμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στο αίτημά της, λόγω “υπερβολικού φόρτου εργασίας!!!”.
Οι ευθύνες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Παρότι γνώριζε το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Αποτέλεσμα, το Νεώριο σήμερα να αδυνατεί να εξοφλήσει ακόμη και τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ.

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, με θέμα τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», κατέθεσαν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι κύριοι Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τασούλας, Ν. Νικολόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Α. Λυκουρέντζος, Γ. Βρούτσης, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραγκούνης και Κ. Μαρκόπουλος.

Τη στιγμή αυτή επέλεξε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εντάξει, κατά δυσεξήγητο τρόπο, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε ρόλο «μεσάζοντα» στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», που προβλέπουν την πρόσληψη 55.000 ανέργων. Τα προγράμματα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Όσοι επιλεγούν θα απασχολούνται σε φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για 5 μήνες.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά σε πρόγραμμα για την ανεργία, δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους, αλλά προβλέπεται σκανδαλωδώς «έμμεσο κόστος του Δικαιούχου» που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ θα λαμβάνουν ένα σεβαστό ποσό ανά άνεργο που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα ως «μεσιτικά», γεγονός που συνιστά απαράδεκτη πρακτική.
Σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει και με την καταλληλότητα των φορέων υλοποίησης, καθώς οι δικαιούχοι –ΜΚΟ, Σωματεία, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις- δεν επιβάλλεται από τους όρους του προγράμματος να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή δραστηριοποίηση σε παρόμοιο πεδίο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται, για ΜΚΟ οι οποίες έχουν συσταθεί τους τελευταίους μήνες με προφανή και αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Επιπλέον, ήδη μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων στον Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο αναφέρονται σε παράτυπη, και προφανώς ύποπτη συναλλαγής, συμμετοχή σε Διοικητικά Συμβούλια κάποιων ΜΚΟ, που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, κομματικών στελεχών, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτευτών ή συγγενών τους.

θέματα δημοτικού συμβουλίου - συνεδρίαση 5.9

Την Δευτέρα 5 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τα σημαντικότερα θέματα είναι :

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΑΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #11.456,13#€ ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΠΑ 16%
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΦΩΝ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΘΩΝΑ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #3.749,87#€ ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΠΑ 16%.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #20.851,00#€ ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΠΑ 16%.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #123.000,00# € ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΠΑ 16%.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΘΗΡΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #10.000,00#€ ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΠΑ 16%.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #5.000# € ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ, ΘΗΡΑΣΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #63.505,20#€ ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΠΑ 16%. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΟΜΕΝΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡ/ΤΩΝ, ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΔΕΚΤΩΝ ΔΑΠΕΔΟΥ, ΧΕΙΡΑΜΑΞΙΩΝ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΔΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 34/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΣΥΝΑΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ Δ.Λ.Τ. ΘΗΡΑΣ».
ΧΟΡΗΓΗΣΗ Η/Υ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΡΑΣ.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ- ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 145/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 13/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ».
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ».
ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Ε.Δ. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2014.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 215/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #4.500# € ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΦΠΑ, ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ».
ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΚΟΙΝΟXΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ.

Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

οχι σε αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά δηλώνει (και) ο δήμαρχος της Σαντορίνης

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο -και στα σενάρια που συζητιούνται στο Υπ. Οικονομικών- αύξησης και εξίσωσης με άλλες περιοχές του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, εκφράζουν με δηλώσεις τους σήμερα στην εφημερίδα "τα νέα" δήμαρχοι των νησιών, κυρίως μεγάλων των Κυκλάδων, απο αυτά που στον Τύπο χαρακτηρίζονται ως "πολυτελή"ή "κοσμοπολίτικα", κινδυνεύοντας πέρα απο το πλήγμα που υπολογίζεται οτι θα δεχθούνστην οικονομία τους, να συμπαρασύρουν και τα μικρότερα των περιοχών τους.

"Ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Σαντορίνης" εκτιμά ο δήμαρχός της Νίκος Ζώρζος. «Η διαφορά μας από τα άλλα νησιά είναι πως εδώ το κόστος διαβίωσης είναι πραγματικά μεγαλύτερο εξαιτίας των τσουχτερών μεταφορικών. Τα πάντα στο νησί μας είναι ακριβότερα, συγκριτικά με άλλες περιοχές, νησιωτικές και μη. Μια νέα επιβάρυνση στους χώρους εστίασης θα είναι ισχυρό χτύπημα στον γαστρονομικό τουρισμό, σε αυτή τη θεματική μορφή εναλλακτικού τουρισμού που τόσο συμβάλλει στο εθνικό εισόδημα και καταβάλλουμε υπερπροσπάθειες να τον ενισχύσουμε. Πιθανή μεγαλύτερη φορολόγησή μας θα συνιστούσε αντικίνητρο, γι' αυτό και σκοπεύουμε να αντιδράσουμε εφόσον αλλάξει το ισχύον status. Ηδη η ανησυχία στην τοπική κοινωνία είναι έκδηλη. Καλό θα ήταν το οικονομικό επιτελείο να ξαναδεί το θέμα. Είναι λάθος να προσδοκά εισοδήματα από τον τουρισμό μας και ταυτόχρονα να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον ΦΠΑ, στο τέλος θα πάψει να έχει και αυτό το σταθερό εισόδημα. Το κράτος ας μη βλέπει μόνο την είσπραξη αλλά και την ανάπτυξη, ειδικά των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών της χώρας», σημειώνει.

«Να μην κάνουν τον φόρο επαχθέστερο για εμάς. Θα αντιδράσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις αν πάψει να εφαρμόζεται η έως τώρα "ευνοϊκή" ρύθμιση με τον ΦΠΑ», προειδοποιεί, μέσω των «ΝΕΩΝ», ο δήμαρχος της Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας. «Ο ισχύων ΦΠΑ είναι κεκτημένο δικαίωμά μας. Αγωνιστήκαμε γι' αυτόν, γι' αυτό και πρέπει να παραμείνει ως έχει. Την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού μας είναι όλες υποστελεχωμένες, με τον ΦΠΑ της Μυκόνου ασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών; Ας καταλάβουν ότι εδώ δεν ζουν μόνο οι τουρίστες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, που δεν αντέχουν σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και την εστίαση», υποστηρίζει. «Μας λένε ακριβούς, θα γίνουμε τώρα ακόμα ακριβότεροι; Με μεγαλύτερο ΦΠΑ δεν θα είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Δηλαδή, θα στείλουμε τους τουρίστες μας στην Τουρκία; Ηδη, με τέτοια κρίση οι επιχειρηματίες μας τους κρατούν με νύχια και με δόντια. Μόνο με τον… πελεκάνο θα μείνουμε;», αναρωτιέται.

Σύμφωνα με το ίδιο θέμα, «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ξεκαθαρίζουν οι τοπικές Αρχές και επιχειρηματίες στα "κοσμοπολίτικα" νησιά, σε περίπτωση που αλλάξει τελικά, όπως φημολογείται, το ισχύον καθεστώς με τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βάλει τέλος σε αυτή τη διακριτική φορολογική μεταχείριση ειδικά για τα πλούσια νησιά του Αιγαίου, πυροδοτεί τις αντιδράσεις των νησιωτών.

Κυριακή, Αυγούστου 28, 2011

1-11.9 το φετινό ταξίδι του "ναυτίλου" σε Σαντορίνη και Κρήτη

Καινοτομία αποτελεί το γεγονός οτι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν on line σε πραγματικό χρόνο το ερευνητικό ταξίδι του σκάφους καθώς και τις ερευνες που θα πραγματοποιούνται σε αυτό.

On-line Ωκεανογραφική Έρευνα με το Ω/Κ 'Nautilus' σε Σαντορίνη και Κρήτη.
Στα πλαίσια του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος 'New Frontiers in Ocean Exploration 2011' των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και στην Κρητική λεκάνη με το Ω/Κ σκάφος 'Nautilus' από την 1η έως και την 11η Σεπτεμβρίου 2011.

Σημειώνεται ότι το Ω/Κ Nautilus έχει ξεκινήσει την έρευνα στην περιοχή της Σαντορίνης από το 2010 κυρίως στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαίστειου του Κολούμπου, μελετώντας το ενεργό υδροθερμικό πεδίο στη βόρεια πλευρά του κρατήρα του.

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι της ωκεανογραφικής έρευνας είναι οι Professor Dr. Robert Ballard (OET), Dr Katherine Croff Bell (OET) και η Λέκτορας Δρ. Νομικού Παρασκευή (ΕΚΠΑ) η οποία και συμμετείχε σε προηγούμενους ωκεανογραφικούς πλόες το 2006 με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ και το 2010 με το Ε/V ΝΑUTILUS μαζί με ξένους και Έλληνες επιστήμονες.

Το Ω/Κ σκάφος 'Nautilus' του O.E.T. διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules και Argus, τα οποία και θα εξερευνήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, την περιοχή των νησίδων Χριστιανά και την Κρητική Λεκάνη. Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας για την συλλογή άριστης ποιότητας φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού, ειδικά όργανα δειγματοληψίας γεωλογικού και βιολογικού υλικού, θερμόμετρο και όργανα χαρτογράφησης του πυθμένα με μεγάλη λεπτομέρεια.
Επίσης το πλοίο διαθέτει ένα υψηλού εύρους ζώνης δορυφορικό σύστημα το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) του URI Graduate School of Oceanography and Exploration. Όπως και το 2010 θα παρέχεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο δικτυακό χώρο του ταξιδιού www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών. Καθημερινά θα γίνονται συνδέσεις με σχολεία της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ και με το Nautilus Live Theater at Mystic Aquarium στο Connecticut της Αμερικής.

Το ωκεανογραφικό ταξίδι του 'Nautilus' ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, οι οποίες παρουσιάζουν αρχαιολογικό, βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.