Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015

συζήτηση για τις διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας παρευρέθηκε στις 29 Απριλίου 2015  σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των Χ.Α.Δ.Α. στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο.

Η πρόθεση του κράτους είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατό οι ενεργοί  Χ.Α.Δ.Α.
Ο Δήμαρχος ανέπτυξε στη συνάντηση αυτή το στάδιο προετοιμασίας στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος Θήρας και την μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί την οριστική λύση καθώς και την προετοιμασία για το ενδιάμεσο στάδιο.
Από τη διαδικασία της συζήτησης αναδείχτηκε ότι κάθε νησί αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και θα αντιμετωπισθεί αναλόγως.

Επίσης έγινε σαφές ότι η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων,  η ανάκτηση των υλικών ανακύκλωσης  καθώς και του οργανικού κλάσματος  πρέπει να αποτελέσουν στόχο όλων μας.

Ο Δήμαρχος Θήρας θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών  που αφορούν στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

1η ημέρα εκδηλώσεων του Santorini Experience

Με τα… παιδιά μας να δίνουν το σήμα για την εκκίνηση ξεκίνησε σήμερα το τριήμερο εκδηλώσεων του Santorini Experience, που διοργανώνουν ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ, ο Δήμος Θήρας και ο όμιλος Active Media.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες μαθητές δημοτικού και γυμνασίου είχαν κατακλύσει το χώρο συνάντησης στην Περίσσα, περιμένοντας να πάρουν μέρος στον μαθητικό αγώνα τρεξίματος, ενώ το παρόν έδωσαν και αρκετοί γονείς που είχαν έρθει για να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των παιδιών. Με τον Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη, την πρωταθλήτρια μαραθώνιας κολύμβησης Κέλλυ Αραούζου και την Έπαρχο Θήρας κα Θεώνη Λειβαδάρου να ηγούνται της ομάδας ξεκίνησε ο αγώνας ενός χιλιομέτρου, όπου οι μαθητές έτρεξαν τη διαδρομή δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Με την ολοκλήρωση της διαδρομής απονεμήθηκε στους συμμετέχοντες αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ χάρη στην ευγενική προσφορά της Γεωθήρας μοιράστηκαν στα παιδιά νερά, χυμοί και κρουασάν.

Όσον αφορά στη συνέχεια των εκδηλώσεων, αύριο 2 Μαΐου 2015 στις 10:00 θα διεξαχθεί ο κολυμβητικός αγώνας 1,5 μιλίου (2,4 χλμ) από το Ηφαίστειο στο παλιό λιμάνι και την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί αγώνας τρεξίματος του μονοπατιού Οίας – Φηρών με αφετηρία το κτήριο αφαλάτωσης στην Οία.


Με τιμή, Ο Πρόεδρος  Τζούρος Ελευθέριος

χαιρετισμός των τριών βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των κυρίων Συρμαλένιου, Μανιού και Συρίγου,
Σήμερα 1η του Μάη, ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής των αγώνων της παγκόσμιας εργατικής τάξης, χαιρετίζουμε την σημερινή σας συγκέντρωση, στην οποία δυστυχώς λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης στην Σαντορίνη και λόγω των γνωστών προβλημάτων της ενδοκυκλαδικής  διασύνδεσης, δεν μπορούμε να είμαστε παρόντες.

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κόσμος της εργασίας, παγκόσμια αλλά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα μας, δέχεται μια ανελέητη επίθεση με μοναδικό στόχο την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στον προηγούμενο αιώνα.

Ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο δημόσιο, διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επικράτηση της ελαστικής, της ανασφάλιστης, της υποαμειβόμενης εργασίας ως κυρίαρχου εργασιακού μοντέλου, είναι το αποτέλεσμα των μνημονιακών νόμων και των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Εδώ στη Σύρο: πόσα καταστήματα έκλεισαν και πόσοι άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους; με τι μισθό και τι εργασιακά δικαιώματα εργάζονται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις εστίασης; πόσοι καθηγητές μπήκαν σε διαθεσιμότητα και πόσοι ωρομίσθιοι αναπληρωτές προσλήφθηκαν; πόσες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών έμειναν κενές και πόσες καλύφθηκαν; τι μέρος της σύνταξης τους έχασαν οι συνταξιούχοι; πόσοι μήνες δεδουλευμένων οφείλονται στους εργαζόμενους του Νεωρίου, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη και είμαστε στο πλευρό τους.

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές τη 25ης Γενάρη, αποτέλεσμα της αντίστασης μιας κοινωνίας στην εξαθλίωση και την υποταγή, δεν έχει κάνει κανένα "θαύμα" μέσα σ΄αυτούς τους τρεις μήνες. Άλλωστε δεν υποσχέθηκε κάτι τέτοιο. Δίνει όμως μια έντιμη και σκληρή μάχη απέναντι στις αφόρητες πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών, των ντόπιων και ξένων συμφερόντων που αντιδρούν σθεναρά σε κάθε προσπάθεια ανάκτησης και προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Προωθεί σχέδια νόμου για την επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων, του κατώτερου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναπρόσληψη των απολυθέντων από το δημόσιο και σχεδιάζει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την παραγωγή πλούτου με δίκαιη αναδιανομή του στους ανθρώπους της εργασίας.

Εμείς, από τη νέα μας θέση, με νέα καθήκοντα και νέες ευθύνες, καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όλους τους πολίτες, σε συστράτευση αγώνα, με ενότητα και πείσμα απέναντι στους εκπροσώπους της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, απέναντι στις δυνάμεις της διαπλοκής, της συντήρησης, του νεοφιλελευθερισμού, που με μοναδικό στόχο την αύξηση της κεροδοφορίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, επιθυμούν να οδηγήσουν την κοινωνία στην εξαθλίωση και την καταστροφή.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα για δημοκρατία και αξιοπρέπεια.


Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός

ΣΥΡΙΖΑ Θήρας για την Πρωτομαγιά

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θήρας συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τη συγκέντρωση της 1ης Μάη στα Φηρά έξω από την Eφορία .

Η Εργατική Πρωτομαγιά, οι αξίες, το νόημα και ο συμβολισμός της ως ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της Εργατικής Τάξης παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες.
Η ανεργία, η ελαστική ή/και ανασφάλιστη εργασία, η καταστρατήγηση συμβάσεων -όταν υπάρχουν, η χαμηλά ή μη αμειβόμενη εργασία, με σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους πανελλαδικά στον ιδιωτικό τομέα να πληρώνονται με καθυστέρηση που φτάνει έως και τους πέντε μήνες, τα λογής-λογής «κουπόνια απασχόλησης», οι «κοινωφελώς» υποαπασχολούμενοι, δεν είναι αριθμοί, έχουν πρόσωπο και ονόματα και στον δικό μας τόπο, τις Κυκλάδες.

Διεκδικούμε αναβαθμισμένο και ουσιαστικό ρόλο των εργαζομένων, με συνδικαλιστικές ελευθερίες, συλλογική εκπροσώπηση και προστασία όλης της μισθωτής εργασίας χωρίς τείχη και διαχωρισμούς.

Στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς διαπραγματευόμαστε με τα δικά μας όπλα: τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την οργάνωση και τη συσπείρωση στα συνδικάτα, την ενότητα και τον συντονισμό των αγώνων, την ταξική μας αλληλεγγύη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ : εργατική Πρωτομαγιά - Οι αγώνες μας συνεχίζονται!

Στον τόπο μας, τις Κυκλάδες, η ανεργία, η ελαστική ή/και ανασφάλιστη εργασία, η καταστρατήγηση συμβάσεων, η χαμηλά ή μη αμειβόμενη εργασία, η καθυστέρηση της πληρωμής χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, τα λογής-λογής «κουπόνια απασχόλησης», οι «κοινωφελώς» υποαπασχολούμενοι, δεν είναι απλοί αριθμοί, αλλά έχουν πρόσωπο και ονόματα.

Η 1η Μάη συμβολίζει όλους τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και τις θυσίες που έκαναν διαχρονικά οι εργαζόμενοι, για να κατακτήσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και δικαιώματα. Συμβολίζει τα δίκαια αιτήματα των λαών για μια καλύτερη ζωή, την απαίτηση των πολιτών όπου γης για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας, για μια κοινωνία δημοκρατική με πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για ένα κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και καταπιεσμένους.

Συμβολίζει τον αγώνα των λαών κατά των βάρβαρων καπιταλιστικών δομών που γεννούν την ανεργία, την κατακρεούργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ιστορία, οι θυσίες και το αίμα που χύθηκε από όλους αυτούς τους αγωνιστές, εμπνέουν και καθοδηγούν όλους μας. Αυτούς καλούμαστε να τιμήσουμε, με τους δικούς μας αγώνες, ενάντια στην ολιγαρχία, στα μονοπώλια και στους υπηρέτες τους. Αγώνες με ταξικό προσανατολισμό για να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που εκπορεύονται από λογής υπερεθνικούς θεσμούς και οικονομικά κέντρα εξουσίας που στοχεύουν στην υποταγή μας μπροστά στα συμφέροντα τους.

Ο ελληνικός λαός διάνυσε για πέντε χρόνια την πιο σκοτεινή περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα μέσα από μια οργανωμένη και άνευ προηγουμένου επιθετική κυβερνητική πολιτική, που στοχεύει στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους, στην μείωση μισθών και συντάξεων, στην αποδυνάμωση των θεσμών της δημόσιας υγείας και παιδείας και την εκχώρηση τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, στην εκποίηση της περιουσίας του λαού για την αποπληρωμή των τοκογλύφων. Μια πολιτική που έχει εκτινάξει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, που ναρκοθετεί το μέλλον της πατρίδας και των νέων γενεών, που έχει καταστήσει τον τόπο έναν απέραντο ερειπιώνα.

Επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να γίνει συνείδηση στον καθένα μας ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες της ζωής μας στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αντιτάξουμε σε όλη αυτή την αθλιότητα που μας πνίγει, τη θέληση μας για την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης. Να αντεπιτεθούμε με λαϊκούς εργατικούς αγώνες για να επανακτήσουμε όλα τα στοιχειώδη που έχουμε απολέσει και να βάλουμε τον τόπο σε μια άλλη πορεία προόδου και ευημερίας χωρίς πάτρωνες και δυνάστες.

Η 1η Μάη να αποτελέσει την απαρχή νέων αγώνων για:

-   Κατάργηση των μνημονιακών νόμων

-  Κατάργηση των νόμων περί διαθεσιμότητας απολύσεων - επαναφορά όλων στις υπηρεσίες τους.

-    Αύξηση μισθών και συντάξεων

-   Επαναφορά των θεσμικών διασφαλίσεων (Συλλογικές διαπραγματεύσεις, Συμβάσεις εργασίας)

-  Αντιμετώπιση της ανεργίας και καθιέρωση μόνιμης ενιαίας σχέσης εργασίας στο δημόσιο.

-  Δίκαιο φορολογικό σύστημα με αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροκλοπής, φοροδιαφυγής,  φοροαποφυγής, εισφοροδιαφυγής

-    Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων


Δίνουμε δυναμικό παρών στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, απαντάμε στους εκβιασμούς. Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και για δημοκρατία, συνεχίζονται!

Σ.Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. Θήρας - συγκέντρωση στα Φηρά στις 11πμ την Πρωτομαγιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας και της ΕΛΜΕ Θήρας,

Εργατική πρωτομαγιά 2015
Ημέρα μνήμης και αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΕ) Θήρας και η ΕΛΜΕ Θήρας καλούν τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους μαθητές και τους πολίτες της Σαντορίνης σε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11:00 π.μ. στα Φηρά (ΔΟΥ Θήρας)

οι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στην Σαντορίνη (1-3.5)

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θήρας πραγματοποιεί τριήμερο εκδηλώσεων, από Παρασκευή 1 Μάη έως Κυριακή 3 Μάη, παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων
Νίκου Μανιού, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου.

-      Την Παρασκευή 1 Μάη στις 7 το απόγευμα στο ΥΦΕΝ ανοιχτή συζήτηση με τους Βουλευτές και τους φορείς, τα σωματεία και τους πολίτες του νησιού.

-        Το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μάη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, παρουσία των Βουλευτών και της Οργανωτικής Υπεύθυνης Νοτίου Αιγαίου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Όλγας Αθανίτη.


εκδήλωση του Π.Α.ΜΕ. Σαντορίνης για την εργατική πρωτομαγιά (1.5 12.30 santo wines)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόσκληση,

Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, το δρόμο από το Σικάγο ως την Καισαριανή, μέχρι τις μέρες μας. Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, τους αγώνες για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο! Εμπνεόμαστε από το ίδιο φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες:

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας! Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο! Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα! Δε συμβιβαζόμαστε με  τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Σαντορίνης στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2015 διοργανώνει εκδήλωση με προβολή του «Non Omnis Moriar». Ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία.

Νοέμβρης 2011. Εργοστάσιο Ελληνικής Χαλυβουργίας. Ο ήχος των μηχανών πλέκεται με τις έντονες συζητήσεις των εργατών. Απολύσεις. Οι μηχανές παγώνουν και οι χαλυβουργοί μαζεύονται για τη γενική τους συνέλευση. Δυο προτάσεις τίθονται. Απολύσεις  ή πενθήμερο πεντάωρο με μείωση των αποδοχών Επιλέγουν. Τίποτα από τα δυο και αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία.  Κανείς δε περίμενε να κρατήσει τόσο. Κανείς δεν περίμενε τόση αλληλεγγύη από τον κόσμο.  Κάνεις δε περίμενε ότι θα έβγαινε πιο δυνατός από αυτή τη μάχη. Σχεδόν όλοι όμως αισθάνθηκαν απολυμένοι. Σχεδόν όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν πάλευαν μόνο για τον εαυτό τους, για τα αιτήματα τους στο εργοστάσιο, αλλά για όλη την εργατική τάξη.  Και η πύλη της ελληνικής χαλυβουργίας για τους επόμενους εννιά μήνες που θα κράταγε η απεργία τους θα γινόταν φάρος. Η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν αυτή που τους έδινε δύναμη μέχρι το τέλος.

Την Παρασκευή 1η Μάη στις 12:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων (SantoWines) στο Πύργο.

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά!
Όλοι στην οργάνωση! Όλοι στον αγώνα!


Γραμματεία Σαντορίνης του Π.Α.ΜΕ.

ανακοίνωση για τους μαθητικούς αγώνες του Santorini Experience από τον ΔΑΠΠΟΣ

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σας ενημερώνει πως την Παρασκευή 1 Μαΐου 2015 στις 11:00 θα διεξαχθούν μαθητικοί αγώνες τρεξίματος στα πλαίσια του Santorini Experience. Το σημείο συγκέντρωσης, εκκίνησης και τερματισμού θα είναι στο Camping της Περίσσας, όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα, ενώ οι εγγραφές θα γίνουν κατευθείαν στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης και είναι δωρεάν.


Με τιμή, ο Πρόεδρος  Τζούρος Ελευθέριος 

το πρόγραμμα του «Santorini Experience» (1-3.5)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σας ενημερώνει πως το πρόγραμμα διεξαγωγής των διαδρομών του Santorini Experience έχει ως εξής:

Παρασκευή 1 Μαϊου 2015
11:00 Μαθητικοί αγώνες τρεξίματος 1χλμ, ( Περίσσα)

Σάββατο 2 Μαϊου 2015
10:00 Εκκίνηση κολυμβητικής διαδρομής 1,5 μιλίου (2,4 χλμ) από το ηφαίστειο στο Παλιό λιμάνι των Φηρών.

Κυριακή 3 Μαϊου 2015
Διαδρομές τρεξίματος στο μονοπάτι πεζοπορίας Οία-Φηρά. Κοινή ώρα εκκίνησης για όλες τις διαδρομές. Τοποθεσία αφετηρίας και τερματισμού στο εργοστάσιο αφαλάτωσης (Οία).
10:00 Εκκίνηση διαδρομής 15χλμ, Οία - Φηρά - Οία.
                     Εκκίνηση διαδρομής 10χλμ, Οία - Φηρά - Οία.
                     Εκκίνηση διαδρομής 5χλμ, Οία - Φηρά - Οία.


ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (27.4-3.5)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Με πολλή χαρά σας προσκαλούμε σε μια εβδομάδα αφιερωμένη στους εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες του νησιού μας στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας στη Βλυχάδα.
Η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει:

Δευτέρα 27/4/2015 έως Κυριακή 3/5/2015

•    Πρώτη παιδική έκθεση  των παιδιών που παρακολούθησαν τους έξι κύκλους εικαστικών εργαστηρίων του SAF.

•    Έκθεση των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Μεσσαριάς-Βόθωνα. 

Σάββατο 2/5/2015 και ώρα 18.00μμ- 20.00μμ

Εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους προς τιμήν των παραπάνω παιδικών εκθέσεων και ταυτόχρονη έναρξη της έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης:
«20 παιδικά έργα + 20 καλλιτέχνες για τα 20 χρόνια του Μουσείου»



Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με θέμα:

«Τέχνες και Αυτισμός»

με αφορμή τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 στις 18.00, στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης, Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη.



ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Σύμφωνα με το κείμενο,

«Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ορόσημο για τους αγώνες, τις θυσίες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας,  προόδου, ευημερίας και των βασικών δικαιωμάτων τους.
Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων αυτών, καθώς και της εργατικής ειρήνης και της αλληλεγγύης .
Ο συμβολισμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς και η τιμή που επιφυλάσσει η κοινωνία μας στους αγώνες του εργατικού κινήματος με την απεργία αυτή, μας υπενθυμίζουν ότι οι κρίσεις έχουν διεξόδους, και ότι η εκκίνησή τους πηγάζει από τις κοινωνίες και την υπέρβαση που σε κάθε ιστορική στιγμή αυτές κάνουν.
Στο ασταθές οικονομικό τοπίο της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, απειλούνται εργασιακά και ατομικά δικαιώματα, η κοινωνική συνοχή και κάθε έννοια αλληλεγγύης.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας στη δυσμενέστερη θέση που έχουν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Την ώρα που τα εργασιακά δικαιώματα κατακρεουργούνται ή συρρικνώνονται, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για κοινωνία αλληλεγγύης σε όσους πλήττονται από την κρίση -ανέργους, ανασφάλιστους, χαμηλοσυνταξιούχους, νόμιμους  μετανάστες- για περισσότερη δικαιοσύνη  και αξιοπρεπή ζωή χωρίς διακρίσεις.
Στον ιδιωτικό, αλλά και το δημόσιο τομέα, κυριαρχεί η ανασφάλεια για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων. Η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «σβήνουν» κάτω από το βάρος των χρεών, της φορολογίας και της περιορισμένης ρευστότητας, τα λουκέτα «εξαφανίζουν» τις οικογενειακές επιχειρήσεις, οι απολύσεις ή στην καλύτερη περίπτωση οι νέες μορφές απασχόλησης  κάνουν ακόμη πιο ευάλωτη την ελληνική κοινωνία και πλήττουν την προσωπική και συλλογική μας αξιοπρέπεια.
Το λαϊκό συμφέρον, το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η αναγκαιότητα για αναμόρφωση του ασφαλιστικού και φορολογικού καθεστώτος πρέπει να αποτελέσουν την προμετωπίδα του αγώνα.
Σε αυτόν τον αγώνα, πρέπει να δώσουμε δυναμικό «παρών» όλοι, προσωπικά και συλλογικά, με ενότητα και συνεργασία, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την κοινωνία των ίσων ευκαιριών, της δημιουργίας και του σεβασμού στον άνθρωπο.
Σε αυτή τη δύσκολη καμπή της Ελληνικής ιστορίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  βρίσκεται δίπλα στον δοκιμαζόμενο εργαζόμενο, στηρίζει τα δίκαια αιτήματά του και διεκδικεί μαζί του, ένα καλύτερο αύριο για τις νεότερες γενιές.
Δηλώνουμε αμέριστη συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων του τόπου μας και μαζί τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά».


Πέμπτη, Απριλίου 30, 2015

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "RYANAIR"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Στα πλαίσια της παρουσίασης της αεροπορικής εταιρείας RYANAIR στη Σαντορίνη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, έγινε συνάντηση στο Δήμο Θήρας μεταξύ της εκπροσώπου της εταιρείας κας Απατσίδου Δήμητρας και του Αντιδημάρχου κ. Μάρκου Καφούρου.

Στη συζήτηση που έγινε ο Αντιδήμαρχος έθεσε υπ’όψιν της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη στις αεροπορικές συγκοινωνίες  και ειδικότερα τα θέματα που έχουν σχέση με την τιμολογιακή πολιτική,  με τα δρομολόγια της χειμερινής περιόδου και με την πυκνότητα των δρομολογίων, κυρίως για τα πρωινά της χειμερινής περιόδου.

Επίσης διερευνήθηκε η εξεύρεση τρόπων  προβολής της Σαντορίνης    από τα Μέσα Επικοινωνίας και τα προγράμματα της RYANAIR


Από τον επόμενο Οκτώβριο η RYANAIR θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια Αθήνα-Σαντορίνη καθ’  όλη τη χειμερινή περίοδο.

είσοδος Αλιευτικού Καταφυγίου Βλυχάδας – ανακοίνωση του Δ.Λ.Τ.Θ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σας γνωρίζουμε ότι το λειτουργικό βάθος της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου της Βλυχάδας, έχει τροποποιηθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της χειμερινής περιόδου  με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλές και να μην συμβαδίζει σύμφωνα με τους ναυτικούς χάρτες.

Για την ασφάλεια των σκαφών κατά την είσοδο και έξοδο τους θα γίνεται με ιδία ευθύνη έως ότου αποκατασταθεί το λειτουργικό βάθος.

Η καθυστέρηση της ενεργειών εκβάθυνσης οφείλεται :
α) στην μη έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού που έγινε στις 24/03/2015 .
β) στην αναμενόμενη έγκριση της μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία .
Μετά τις ανωτέρω εγκρίσεις θα προβούμε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την εκβάθυνση της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου της Βλυχάδας.


Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας  Πελέκης Ηλίας 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για την : «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΛΑΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΒΛΥΧΑΔΑΣ»

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, προκηρύσσει επαναληπτικό πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών, όπως αναλυτικότερα περιγράφονται στις προδιαγραφές της μελέτης.

Η επιλογή του ανάδοχου θα γίνει μετά από πρόχειρο διαγωνισμό, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Ο προϋπολογισμός της δαπάνης  ανέρχεται ενδεικτικά  σε € 46.400,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των νόμιμων κρατήσεων και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους.

Η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα :
Α) Τις διατάξεις:
•           του ΠΔ 28/1980 «Περί εκτελέσεως έργων και προμηθειών των ΟΤΑ»
•           του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/06) και ιδιαίτερα  το άρθρο  209 του Ν. 3463/06, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
•           της παρ. 13 του άρθρου 20 του Ν. 3731/08
•           του άρθρου 133 του Ν.4270/2014
•           την υπ’ αριθμόν 1 ΠΥ / 2015 μελέτη της  υπηρεσίας του ΔΛΤ Θήρας.
•           Την εγγεγραμμένη στον Προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2015 στον ΚΑ 00.6117.005 δαπάνη, διαχείρισης, λειτουργίας και φύλαξης αλιευτικού καταφυγίου Βλυχάδας,  ποσό 46.400,00 ευρώ
•           την αριθ. 49 / 2015 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση των συντασσόμενων τευχών.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, την 12 - 05 – 2015  ημέρα Τρίτη και ώρα 10:30 πμ έως 11.30 πμ, σε περίπτωση μη προσέλευσης ενδιαφερομένων επαναλαμβάνεται την 19 / 5/ 2015 και ώρα 10.30 πμ έως τις 11.30 πμ στον ίδιο χώρο, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Ως ώρα λήξης των προσφορών ορίζεται η 11:30 πμ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι συνεταιρισμοί που ασκούν σχετική δραστηριότητα με το αντικείμενο των υπηρεσιών.


Λεπτομέρειες των όρων της διακήρυξης, θα δίνονται από το γραφείο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και από την επίσημη ιστοσελίδα του Δ.Λ.Τ. Θήρας www.santoriniports.gr στο τηλέφωνο 2286028362 και το ε.μαιλ: dltthiras@gmail.com .

Δ.Λ.Τ. Θήρας – ανακοίνωση αναβολής διαγωνισμού

Το Δ.Λ.Τ. Θήρας  ενημερώνει ότι αλλάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού με τίτλο  «Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων  λιμενικών ζωνών του Δήμου Θήρας»
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε άλλη ημερομηνία διότι βάσει του ν.4281/2014  πρέπει να γίνει ηλεκτρονικός .

Η ημερομηνία θα γίνει γνωστή με την καινούργια διακήρυξη. 

ΕΜΕΙΣ – ανακοίνωση : ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,     
                                                                
Σήμερα, 71 χρόνια μετά τη θηριωδία των Ναζί στο Βουρβούλο, όπου βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν οι 5 έλληνες πατριώτες, Μάρκος Καφούρος ( Φακίνος), Δημήτρης Δαμίγος ( της μαμής), Νικήτας Χάλαρης (Πρόεδρος της Κοινότητας), Μάρκος Καφούρος ( Ντανάς) και Νικόλαος Δαμίγος (μόλις απολυμένος από τη θητεία του)., κρίνεται περισσότερο από ποτέ να μην αφήσουμε τους πεσώντες στη λήθη της Ιστορίας αλλά να παραδειγματιστούμε απ' αυτούς, καταδικάζοντας αφενός τους εγχώριους υποστηρικτές του Ναζισμού αλλά και τις διεθνείς ολοκληρωτικές πολιτικές που οδηγούν την Ευρώπη σε νέες σκοτεινές εποχές.


Ν. Συρμαλένιος : επί τάπητος τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας

Την Τρίτη 28/4 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση αντιπροσωπείας παράκτιων αλιέων από όλη την Ελλάδα με τον υφυπουργό. Παναγιώτη Σγουρίδη, παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και κατά γενική ομολογία των ψαράδων υπό συνθήκες πολύ καλύτερης αντιμετώπισης εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου σε σχέση με το παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναλυτική αναφορά σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους ψαράδες και ειδικότερα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της εγκατάστασης των δορυφορικών μηχανημάτων και τη δυνατότητα εξαίρεσης από την τοποθέτησή τους βάσει και του ευρωπαϊκού κανονισμού, τις αποζημιώσεις από την καταστροφή του εξοπλισμού από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια), την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου ανά περιοχή, την εκπαίδευση των αλιέων και το ενδεχόμενο επανασύστασης ειδικής σχολής, τον αλιευτικό τουρισμό, τον ουσιαστικό έλεγχο της νομιμότητας από τις λιμενικές αρχές, την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, το μητρώο των επαγγελματιών αλιέων, την οργάνωση της συλλογικής τους έκφρασης, τις στρεβλώσεις της ερασιτεχνικής αλιείας, τους λεσεψιανούς μετανάστες (λαγοκέφαλο) κ.α.


Από την πλευρά του ο υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ζητήματα και δήλωσε ότι άμεσα θα τα εξετάσει ένα προς ένα, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητήσει και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής πολιτικής, λύσεις προς όφελος των παράκτιων αλιέων.

ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Για μια ακόμη χρονιά η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπους με τις πολιτικές της λιτότητας και της συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Στην χώρα μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα «συνήθη υποζύγια», έχουν πληρώσει και πληρώνουν τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, που επέβαλαν τη βίαιη αναπροσαρμογή των εισοδημάτων τους μέσα από τη δραστική μείωση μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, επιδομάτων, αλλά και μέσα από την μεγάλη αύξηση της φορολογίας. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και η διάλυση της Υγείας είχε σαν αποτέλεσμα τη δυσκολία πρόσβασης σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, κάθε πολίτη της Σύρου που έχει πληγεί από τα μνημόνια, να πάρει μαζικά μέρος στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διεκδικώντας το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η πολιτική αλλαγή που έγινε στη χώρα μας στις 25 Γενάρη, είναι αποτέλεσμα των εργατικών και λαϊκών αγώνων των τελευταίων χρόνων και ανοίγει το δρόμο για την απαλλαγή από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό εκβιασμό των "δανειστών", σε μια σκληρή πολιτική και ακραία ταξική μάχη που σαν στόχο έχει την αναίρεση των επιλογών του ελληνικού λαού. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. και το ΔΝΤ μαζί με τα ντόπιους συμμάχους τους και τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να πνίξουν το δικαίωμα του λαού μας να αλλάξει τη ζωή του και τη πορεία της χώρας μας.

Ο αγώνας μας ενάντια στο δόγμα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών, για μια χώρα κυρίαρχη, ανεξάρτητη, δημοκρατική με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού συνεχίζεται. Δεν θα υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς, διαπραγματευόμαστε με τα δικά μας όπλα: τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την οργάνωση, την ενότητα και τον συντονισμό των αγώνων, την ταξική μας αλληλεγγύη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΒΡΕΤΑΝΟΙ TOUR OPERATORS KAI ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Βρετανούς tour operators και δημοσιογράφους υποδέχθηκε σήμερα Πέμπτη  στο γραφείο του στην Ρόδο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Tour operators και εκπρόσωποι βρετανικών ΜΜΕ, φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στην Ρόδο, με δαπάνες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στον πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή του νησιού και συνολικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου- Βακιάνη και η Πρόξενος της Βρετανίας στην Ρόδο κα Ράνια Κοσιώρη.

Δεδομένου του ότι η βρετανική αγορά παραμένει από τους παραδοσιακούς στυλοβάτες του τουρισμού της Ρόδου, συζητήθηκαν θέματα  που άπτονται στης προβολής του νησιού και γενικότερα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Βρετανία και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μας.

Την λίστα των Βρετανών tour operators και εκπροσώπων ΜΜΕ μπορείτε να την δείτε εδώ : https://drive.google.com/file/d/0B6cFUP9k5xATdUU2M2diQ3lwckxqUmhxZVByU196aG1xT3F3/view?usp=sharing


διανομή ανθοφόρων φυτών από το φυτώριο της Ρόδου για την μέρα της Πρωτομαγιάς!

Στα πλαίσια των  εορτασμών  της Πρωτομαγιάς το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου παρέδωσε στη Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού  500 ανθοφόρα   φυτά με σκοπό να μοιραστούν στο κοινό ,στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στον λόφο της Φιλερήμου .

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης έγινε από την Πρόεδρο του τοπικού της Δημοτικής ενότητας Ιαλυσού κ . Ερμίνα Μπότσαρη  σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Φυτωρίου   Ν. Αιγαίου κ. Μιχάλη Μπαριανάκη και τον Περιφερειακό σύμβουλο της Περιφέρειας Ν. Αγαίου  κ. Άγγελο  Ανανία .


Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσει ορχήστρα με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΩΝ

Επιστολή στον Υπ. Οικονομικών με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, με θέμα τη δρομολoγούμενη διάταξη για πραγματοποίηση συναλλαγών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, για ποσά άνω των 50 ή των 70 ευρώ, στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, έστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την επιστολή,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως δηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, είμαστε πολέμιοι της φοροδιαφυγής και της  οποιασδήποτε μορφής παράνομης δραστηριότητας η οποία αφενός δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, αφετέρου δημιουργεί τεράστιες οικονομικές απώλειες στο κράτος και στην κοινωνία. Όμως, η εξαγγελία διάταξης από τον κ. Πρωθυπουργό, σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγές πάνω από ένα όριο (50 ή 70 ευρώ) θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, προκάλεσε την έκπληξή μας, όπως άλλωστε και του συνόλου του νησιωτικού επιχειρηματικού κόσμου και των καταναλωτών. Για άλλη μια φορά, δίνεται η εντύπωση ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτές οι καθημερινές και ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες κάτοικοι και επιχειρηματίες, αλλά και τα πρακτικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τη νησιωτική περιφέρεια τα οποία θα καταστήσουν μια τέτοια  διάταξη, μη εφαρμόσιμη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο θα ισχύσει κατ' αρχήν σε νησιωτικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Έτσι, με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, τα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο περιορίζονται περίπου στα 35. Αναφέρεται επίσης, ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το Υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις νησιωτικές περιοχές.

Το μέτρο αυτό μας βρίσκει αντίθετους για τους εξής λόγους:

1.         Αντιτίθεται σε βασικές συνταγματικές αρχές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις - και ειδικότερα α) στην αρχή της ισονομίας (αφού δεν θα ισχύει για όλη την επικράτεια, αλλά μόνο για ορισμένα νησιά) και β) στην αρχή της ελευθερίας του ατόμου, ως προς το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και άρα να συναλλάσσεται ελεύθερα (άρθρο 5, παρ. 1 του Συντάγματος) - γεγονός που θα οδηγήσει σε προσβολή του από τα δικαστήρια.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, με ένα δραματικό ποσοστό από αυτές, να έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας.

Η δρομολογούμενη διάταξη θα επιβάλλει σε κάθε οικογένεια να εκδώσει πιστωτική κάρτα, άρα να επιβαρύνεται με χρεωστικούς τόκους και ετήσια έξοδα ανανέωσης, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και οι Τράπεζες θα χορηγήσουν πιστωτικές κάρτες, αφού η πλειοψηφία των φορολογούμενων δεν συγκεντρώνει σήμερα τα ζητούμενα κριτήρια.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή της χρήσης χρεωστικής κάρτας, θα υποχρεώνεται ο πολύπαθος πολίτης, ο μικροεπαγγελματίας, ο μικροκαταστηματάρχης, να «περνά» τα λιγοστά του χρήματα από την Τράπεζα, για να κάνει μια αγορά 50 ή 70 ευρώ μέσω της κάρτας. Εάν έχει μια οφειλή σε καθυστέρηση από δόση δανείου ή εκκρεμή οφειλή από χρήση πιστωτικής κάρτας (που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο), τα χρήματα αυτά θα παρακρατούνται.

2.         Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα συσκευές POS επεξεργασίας καρτών λόγω περιορισμένου τζίρου, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τις προμηθευτούν, καθώς είναι ασύμφορο για τις Τράπεζες να χορηγούν αυτές τις συσκευές, εάν το ύψος των πωλήσεων δεν εξασφαλίζει κερδοφορία για αυτές. Συνεπώς, στην περίπτωση των πολύ μικρών και εποχιακών επιχειρήσεων των νησιών μας, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή αυτή η διάταξη.

3.         Λόγω του ότι στην πλειοψηφία των επιχειρήσεών μας, που όπως προαναφέραμε είναι εποχιακές και πολύ μικρού μεγέθους, απασχολείται μόνο ένα άτομο – δηλαδή ο επιχειρηματίας - είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, να πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω καρτών, δεδομένων των τηλεπικοινωνιακών καθυστερήσεων και προβλημάτων που υπάρχουν και που θα επιδεινωθούν δραματικά στο νησιωτικό χώρο, από την μαζική μεταφορά data κατά την καταχώρηση συναλλαγών μέσω καρτών, στα pos των καταστημάτων. 


4.         Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι δραστηριότητες που φοροδιαφεύγουν, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο  και μετά την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, συνεπώς θα πρέπει να στοχεύσει προς αυτή την κατεύθυνση για να επιτύχει αύξηση των δημοσίων εσόδων, αντί να δημιουργεί μία ακόμη πρόσθετη ταλαιπωρία σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

5.         Επί της ουσίας, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς οι επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα, θα κάνουν «κατάτμηση» των συναλλαγών σε μικρότερα ποσά του ορίου που θα καθορισθεί.

Για να κάνουμε περισσότερο κατανοητή την πρακτική αδυναμία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στη νησιωτική περιφέρεια, αναφέρουμε ενδεικτικά ένα μόνο από τα προβλήματα, ότι η καθημερινή τροφοδοσία των μικρότερων νησιών γίνεται με καΐκια, οι ιδιοκτήτες των οποίων αναλαμβάνουν να μεταφέρουν - και να πληρώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις μετρητοίς - εμπορεύματα από τα μεγαλύτερα νησιά. Σχεδόν σε όλα τα μικρά νησιά, δεν υπάρχουν τράπεζες και ΑΤΜ, συνεπώς η συναλλαγή με μετρητά είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος. Με ποιόν τρόπο θα γίνονται οι συναλλαγές σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα πρέπει οι κάτοικοι των νησιών να εκδώσουν κάρτες στις ανύπαρκτες στα νησιά τους τράπεζες και στη συνέχεια να δίνουν στο ιδιοκτήτη του σκάφους τις κάρτες τους για πραγματοποιήσει αγορές για λογαριασμό τους από τα γειτονικά μεγαλύτερα νησιά;

Όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτό είναι αδύνατο και είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να μην εφαρμοσθεί το υπό εξέταση μέτρο και καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνδέονται με τη νησιωτικότητα και να κατανοήσει ότι η πραγματικότητα για τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουν οι επισκέπτες κατά την περίοδο των διακοπών τους, αντίθετα, συνδέεται με καθημερινές, ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες που δεν είναι δυνατόν να φανταστεί ο κάτοικος της ηπειρωτικής χώρας.

Με εκτίμηση,                     

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ


συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον ΓΓ του ΕΟΤ και τον Πρόεδρο της ΕΞΡ κ.κ. Λειβαδά και Καμπουράκη

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Πάνο Λειβαδά και τον Πρόεδρο της ΕΞΡ και Αντιπρόεδρο της ΠΟΞ κ. Αντώνη Καμπουράκη, είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη στην Ρόδο, συζητήθηκε η πορεία της τουριστικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε, με χαρακτηριστικά αβεβαιότητας αλλά και με αντιφατικές ενδείξεις ως προς την εξέλιξή της, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής ρευστότητας.

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το τουριστικό προϊόν δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να συνδέεται με την πολιτική κατάσταση της χώρας, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι εύκολο, κυρίως λόγω των δημοσιευμάτων μερίδας των διεθνών ΜΜΕ.

Ο κ. Λειβαδάς από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που προέκυψαν, όσον αφορά την πορεία της φετινής σαιζόν, από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις όπου η Ελλάδα είχε παρουσία. Δίνοντας ένα τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας, ανέφερε πως «παρά το γεγονός πως τους προηγούμενους μήνες παρατηρήθηκε μία συγκράτηση στο ρυθμό των κρατήσεων, εάν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν, η χώρα οδεύει προς μια τρίτη χρονιά με θετικό πρόσημο στον τουρισμό».


Κοινός τόπος στην συζήτηση των κ. Χατζημάρκου, Λειβαδά και Καμπουράκη ήταν ότι ο κύκλος της πολιτικής αβεβαιότητας θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε η αρνητική επίδρασή της στον τουρισμό, την μοναδική αναπτυξιακή «μηχανή» της χώρας, να περιοριστεί και ει δυνατόν να απαλειφθεί πλήρως, μέχρι την λήξη της τουριστικής περιόδου.

ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ραδιοτηλεόραση

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28/4, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 21», αφού ανέπτυξε τα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ραδιοτηλεόραση (άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος), προχώρησε στην ανάλυση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας τις συνετές και πρόσφορες πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν την διοίκηση της ΕΡΤ, τον ευρύ κοινωνικό έλεγχό της και τους θεσπιζόμενους κανόνες διαφάνειας στη διαχείρισή της.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι με το νομοσχέδιο αυτό αποκαθίστανται οι αδικίες και οι ανομίες που δημιουργήθηκαν από το αυθαίρετο κλείσιμο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του με έναν στίχο του Έλιοτ «πού είναι η σοφία που έχουμε χάσει στη γνώση; πού είναι η γνώση που έχουμε χάσει στην πληροφόρηση;», στίχος που όπως ανέφερε ο βουλευτής, αποτελεί για εκείνον «πυξίδα και ζητούμενο  όταν συζητάμε θέματα που σχετίζονται με την πληροφορία, την είδηση ή την ενημέρωση, όταν συζητάμε για τον ενημερωμένο και γνωστικό πολίτη και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης».


Το σύνολο της τοποθέτησης του βουλευτή, μπορείτε να παρακολουθήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο

Τετάρτη, Απριλίου 29, 2015

ανακοίνωση για εγγραφές στο Santorini Experience

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης ενημερώνει όσους δεν έχουν προλάβει και επιθυμούν να πάρουν μέρος είτε στο αγώνισμα της κολύμβησης απ' το ηφαίστειο στο παλιό λιμάνι το Σάββατο 2 Μαΐου 2015, είτε στο τρέξιμο του μονοπατιού Οίας - Φηρών την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του Santorini Experience, πως την Παρασκευή 1 Μαΐου 2015 από τις 9:00 έως τις 21:00 μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο κατάστημα Αλαφούζος Sport στα Φηρά.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ «Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών» (5-7.11.2015)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών,

Ένα σημαντικό διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται από την μοναδική παγκοσμίως έδρα της UNESCO για το κρασί στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου 2015 στην Σαντορίνη.  Η έδρα για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του οίνου του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας διοργανώνει κάθε χρόνο ένα επιστημονικό συνέδριο το οποίο φέτος θα γίνει στην Σαντορίνη. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Θήρας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και η Κεντρική Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΚΕΟΣΟΕ). 

Η θεματολογία περιλαμβάνει τους τρόπους αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών, τους φορείς δημιουργίας τους και τους κανονισμούς που τους διέπουν, την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων, την σχέση τουρισμού και οινοτουρισμού καθώς και την χρησιμότητα της προόδου στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα για την αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών. Με βάση πολυάριθμα παραδείγματα, θα γίνει προσπάθεια να συγκριθεί η στρατηγική ανάδειξης σε πολιτισμική κληρονομιά των «αρχαίων αμπελώνων» με εκείνη των νέων οινοπαραγωγών περιοχών.

Επισυνάπτεται η πρώτη ανακοίνωση της διοργάνωσης του συνεδρίου για την υποβολή περιλήψεων όσων θέλουν να συμμετάσχουν με επιστημονικές ανακοινώσεις.

Πληροφορίες στους φορείς διοργάνωσης : Chaire UNESCO “Cultures et traditions du vin” de l’Universite de Bourgogne, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμος Θήρας, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Την πρώτη ανακοίνωση του συνεδρίου σχετικά με το αντικείμενο, τους διοργανωτές, και τον προγραμματισμό του, μπορείτε να δείτε εδώ :


Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. - ανακοίνωση για τους Εθελοντές του Santorini Experience

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

  Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σας ενημερώνει πως η συνάντηση με όσους έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν ως εθελοντές στην εκδήλωση Santorini Experience, που θα διεξαχθεί 1-3 Μαΐου 2015, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαΐου 2015 στις 19:00 στα γραφεία διοίκησης του Κλειστού Γυμναστηρίου. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να συμμετάσχει ως εθελοντής στην εκδήλωση και δεν έχει δηλώσει ακόμα συμμετοχή μπορεί είτε να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 22860 - 24828, είτε να παρευρεθεί στην αυριανή συνάντηση. 


Με τιμή, Ο Πρόεδρος  Τζούρος Ελευθέριος

Δήμος Θήρας : ανακοίνωση χρηματοδότησης προσλήψεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει ότι για τις προσλήψεις του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Θήρας που έγιναν και πρόκειται να γίνουν, η χρηματοδότηση έγινε από το Δήμο Θήρας και ειδικότερα από τα χρήματα του Ιδρύματος  «Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού» (Τελεφερίκ Σαντορίνης).

ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με την Κρήτη – απάντηση της Επάρχου Θήρας στον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Κύριε Πρόεδρε και μέλη του Συλλόγου,

Έλαβα την επιστολή σας σχετικά τη διατήρηση και ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με την Κρήτη και τη διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χαίρομαι που δείχνεται την απαιτούμενη ευαισθησία. Οι δεσμοί των νησιών μας και ιδιαίτερα της Σαντορίνης με την Κρήτη είναι άρρηκτοι εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η ανησυχία από την είδηση για την ενδεχόμενη διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και οι πιέσεις προς την κατεύθυνση εξεύρεσης άμεσης και βιώσιμης λύσης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και λοιπές συναλλαγές με την Κρήτη δεν πρέπει να πληγούν, αντιθέτως να ενισχυθούν. Απαιτώ, όπως και εσείς, την ισότιμη μεταχείριση για τους κατοίκους του νησιού μας.
Η ισότιμη διαβίωση των κατοίκων των νησιών μας και η διευκόλυνση της μετάβασης τους σε όλους τους προορισμούς είναι αδιαπραγμάτευτη.
Είναι επιβεβλημένο, λοιπόν, να καθοριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να λάβουν γνώση για την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης λύσης τόσο ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας. Από την πλευρά μου ως Έπαρχος Θήρας είμαι στο πλευρό σας, προκειμένου να βρεθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.


Η  ΕΠΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ   ΘΕΩΝΗ  ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ

the genesis of a myth. Το νέο βίντεο του portal Santorini the one

Ένα ακόμη βίντεο που προβάλει την ομορφιά και τις ιδιαιτερότητες της Σαντορίνης προστέθηκε στα όσα έχουν ήδη αναρτηθεί στο portal «Santorini the one» που δημιουργήθηκε με επιλογή της Δ.Ε.Η. (ως ανταποδοτικό ωφέλημα στις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2012).

Το βίντεο με την εξής περιγραφή : «Coastal treasures influenced by the volcanic nature. Cliff side towns by day and a vibrant atmosphere by night.  The one and only inhabited caldera in the whole world» μπορείτε να το δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=JhYevADgSdQ καθώς και στην σελίδα : www.santorinitheone.com


προχωρά η υλοποίηση υδατοδρομίων σε έξι νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Με γοργούς ρυθμούς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά στην υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων, μιας κατεξοχήν αναπτυξιακής πρωτοβουλίας της περιφερειακής αρχής, που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στον τομέα των μεταφορών, κυρίως για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τις αποφάσεις ανάθεσης των μελετών και της αδειοδότησης, για τα υδατοδρόμια της Νάξου, της Αμοργού, της Καλύμνου, της Λέρου, των Λειψών και της Μήλου.

Η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που ιεράρχησε η νέα περιφερειακή αρχή του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, την οποία έθεσε σε τροχιά υλοποίησης, άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Σεπτέμβριο και, μέχρι σήμερα, οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

Σκοπός της Περιφέρειας είναι να κατασκευαστούν υδατοδρόμια σε όσο γίνεται περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όπου λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα τους, η χρήση υδροπλάνων είναι απολύτως αναγκαία.


Το υδροπλάνο, ως πολυχρηστικό μέσο,  συμβάλλει στην ενδοπεριφερειακή σύνδεση και μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στον προφανή τομέα του τουρισμού, αλλά και για να καλύψει πάγιες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών.

Π.Ν.Α. - συνεχίζονται οι ενημερωτικές συνελεύσεις για την ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα

Στις  28 Απριλίου  , στις 19.00, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνέλευση  , στη Ψίνθο με την παρουσία του  Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τοπικού Συμβουλίου κ. Κ.Καρίκης , τα μέλη του κ.κ. Α.Μπρόκου και Θ.Τσούλος , ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Β.Κωστομοίρης  , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου κ. Μ.Χατζηνικόλας και  πλήθος παραγωγών.  Τον Αντιπεριφερειάρχη συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γ.Πουλής, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής κ.  Η. Οικονομίδης, η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας κ. Δ.Παπανικόλα και ο Τμηματάρχης Φυτικής Παραγωγής κ.Ν.Ταταράκης. 
Η συνέλευση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα με στόχο την αύξηση της παραγωγής , της βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και της ενίσχυσης της καθετοποίησης της παραγωγής.
Αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετικά με τις ασθένειες των παραγωγικών ζώων , την ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση την «Οικοτεχνία»  , τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική , την ανάγκη καθετοποίησης της  αγροτικής παραγωγής και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής. Επίσης παρουσιάστηκε εκτενέστερα το θέμα των εχθρών της Ελιάς , κυρίως του Δάκου και του Ρυγχίτη οι οποίοι υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιοκάρπου και κατά συνέπεια  και του ελαιολάδου.


ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ,  ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ  ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ